Retningslinjer vedr. tilsyn af dagpasningstilbud i Egedal Kommune. Indledning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Retningslinjer vedr. tilsyn af dagpasningstilbud i Egedal Kommune. Indledning"

Transkript

1 Retningslinjer vedr. tilsyn af dagpasningstilbud i Egedal Kommune. Indledning Disse retningslinjer er udarbejdet i forhold til Egedal Kommunes forpligtigelse til at føre tilsyn med de kommunale dagtilbud, puljeordninger, selvejende og private institutioner. Tilsynet vil i vid udstrækning forudsætte en løbende kvalitetsudvikling og dialog med de kommunale dagtilbud, dette i form af ledermøder, kurser/temadage, inddragelse af medarbejdere i arbejdsgrupper, løbende dialog, rådgivning og vejledning, tværfagligt samarbejde mv. samt de beskrevne og formelle tilsynsbesøg. Tilsynsopgaven vil dels være en kontrolfunktion, en vejledende funktion samt en funktion i forhold til udvikling af den enkelte institutions pædagogiske kvalitet og tilbud. Tilsynet tager udgangspunkt i dagtilbudslov om dag, fritids og klubtilbud mv. til børn og unge, hvis overordnede formål er: fremme børns og unges trivsel, udvikling og læring gennem dag-, fritids- og klubtilbud samt andre socialpædagogiske fritidstilbud. Tilsynet skal forholde sig til, om dagtilbuddets praksis er i overensstemmelse med de mål og rammer, som dagtilbudsloven og kommunalbestyrelsen har fastsat, ligesom det skal være i overensstemmelse med institutionens egne fastsatte mål. Iværksættelsen af tilsyn kan ske på den kommunale myndigheds eget initiativ, eller det kan ske på baggrund af henvendelser fra andre, f.eks. forældre eller personale i dagtilbuddene. Der er udarbejdet særskilte afsnit vedr. tilsyn af private institutioner og private passere. Hvad siger loven Retsgrundlaget for kommunernes pligt til at føre tilsyn med dagtilbud og privat pasning findes to steder: Dels i loven om administration og retssikkerhed på det sociale område, kaldet retssikkerhedsloven, dels i dagtilbudsloven. Retssikkerhedsloven siger Kapitel 4, kommunen, kommunalbestyrelsens opgaver 16. Kommunalbestyrelsen har pligt til at føre tilsyn med, hvordan de kommunale opgaver løses, jf. 15. Tilsynet omfatter både indholdet af tilbuddene og den måde, opgaverne udføres på. Dagtilbudsloven siger.. Kapitel 1, Mål, rammer og ansvar for samt tilsyn med dag-, fritids- og klubtilbud samt andre socialpædagogiske fritidstilbud. 3. Kommunalbestyrelsen har ansvaret for dag-, fritids- og klubtilbud samt andre socialpædagogiske fritidstilbud. Stk. 2. Kommunalbestyrelsen skal fastsætte og offentliggøre kommunens mål og rammer for henholdsvis dag-, fritids- og klubtilbud m.v. i kommunen.

2 Stk. 3. Kommunalbestyrelsen skal sikre, at dag-, fritids- og klubtilbud m.v. medvirker til udmøntningen af kommunens sammenhængende børnepolitik, jf. 19, stk. 2, i lov om social service, herunder at tilbuddene medvirker til at 1) skabe indbyrdes sammenhæng mellem tilbuddene efter denne lov og andre relevante love og 2) yde særlig støtte til de børn og unge under 18 år, der har behov herfor. Stk. 4. Kommunalbestyrelsen skal offentliggøre en oversigt over dag-, fritids- og klubtilbud m.v. i kommunen samt satser for tilskud til privat pasning og pasning af egne børn. 5. Kommunalbestyrelsen skal føre tilsyn med indholdet af tilbuddene efter denne lov og den måde, hvorpå opgaverne udføres, herunder at de mål og rammer, der er fastsat efter 3, efterleves. Stk. 2. Kommunalbestyrelsen skal fastsætte og offentliggøre rammerne for tilsynet. Retningslinjer for tilsyn i kommunale dagtilbud I Center for Skole og Dagtilbud tilstræber vi et tilsyn der såvel lever op til gældende forpligtigelser samt ønsket om fortsat at udbygge kvaliteten og ydelserne i dagtilbuddene. Center for Skole og Dagtilbud arbejder på at sikre systematik og enkelthed i opfølgningsrapporterne med udgangspunkt i en operationel tilgang til dokumentation og evaluering. Der er udarbejdet et samlet koncept for det pædagogiske tilsyn og for det pædagogiske lærings - og udviklingsarbejde i Egedal kommunes dagtilbud. Se bilag 1: Tilsyn Se bilag 2: Sådan arbejder vi med børn og unge i Egedal kommunes dagtilbud I Center for Skole og Dagtilbud tilstræber vi: Åbenhed og tydelighed i udførelsen af tilsynet. Tilsynet skal være kendetegnet ved dialog og kvalitetssikring. Evaluering og opfølgning. Center for Skole og Dagtilbud har ansvaret for, at alle dele i tilsynet bliver iværksat, dette i forhold til det pædagogiske, sikkerhedsmæssige, økonomiske og hygiejnemæssige tilsyn. De enkelte tilsyn varetages af: Pædagogisk tilsyn varetages af Center for Skole og Dagtilbud. Tilsyn med børn med særlige behov i daginstitutionerne varetages af Center for Skole og Dagtilbud. Legeplads og sikkerhedstilsyn varetages af Center for ejendomme og intern service Hygiejnetilsyn varetages af Sundhedsplejen. Det pædagogiske tilsyn Tilsynet med de pædagogiske forhold har til opgave at se til, at dagtilbuddet reelt påtager sig de opgaver, som er fastlagt i Dagtilbudlovens formålsbestemmelser. Endvidere skal tilsynet sikre, at opgaverne bliver løst på en sådan måde, at de kan opfylde de opstillede mål, herunder Kommunalbestyrelsens overordnede værdier for børn og unge området, hvori der bla. står: Børn og unge skal sikres en god barndom med omsorg, tryghed, trivsel, læring og udfordringer.

3 Ved det årlige tilsyn skal det klart fremgå, hvordan der i hver enhed er arbejdet med mål og metoder i forhold til de fire områder (se endvidere bilag 2): Pædagogisk indhold Organisering /voksenorden Læringsmiljøer Inklusion Derudover gennemgås institutionernes arbejde med egne mål, handleplaner, læreplaner, børne- og læringsmiljø mv. Som en del af det pædagogiske tilsyn skal det vurderes, om lederen og personalet har de fornødne kvalifikationer og kompetencer til at opfylde målsætningen og varetage de pædagogiske og økonomiske opgaver, som dagtilbuddet har. Organisering af tilsynsbesøg De pædagogiske tilsynsbesøg planlægges og udføres hvert andet år. Det tilstræbes, at tilsynsbesøgene er anmeldte og strukturerede, dog kan uanmeldte besøg forekomme. Ved tilsynsbesøget deltager pædagogisk konsulent, institutionens daglige leder samt medarbejder repræsentant. Områdeleder deltager når det skønnes nødvendigt, ligeledes kan bestyrelsesformand, sikkerhedsrepræsentant og tillidsrepræsentant deltage efter behov. Institutionens ledelse kontaktes minimum 4 uger før tilsynsbesøget med henblik på fastsættelse af dato og tidspunkt samt deltagere. Det formelle tilsynsbesøg er berammet til max. 3 timer med følgende indhold Rundvisning i institutionen. Gennemgang af forberedelsesskema. Gennemgang og opfølgning af ønskelige/påkrævet tiltag i forhold til fremtidige indsatsområder og fokuspunkter. Opfølgning og evaluering sendes til daglig leder og områdeleder Tilsyn med puljeordninger/privatordninger Kommunen kan indgå aftale med puljeordninger om drift af ordningen. I forhold til puljeordninger skal kommunalbestyrelsen påse, at der er tale om en forsvarlig pasningsordning, og at pengene anvendes til de formål, de er givet til. Det overordnede tilsyn med puljeordninger og private ordninger skal påse at børnene trives, at børnepasserne kan omgås barnet på en betryggende måde, og at der tilbydes alderssvarende aktiviteter. Kommunen skal sikre at der i puljeordningerne arbejdes med de lovgivningsmæssige og kommunale bestemmelser om læreplaner, børnemiljøvurderinger mv. Desuden skal Kommunen føre tilsyn med de sikkerhedsmæssige og hygiejniske tilsyn. Tilsyn med de selvejende institutioner: Tilsynet med de selvejende institutioner er omfattet det kommunale tilsyn, da institutionerne har indgået en driftsoverenskomst med Kommunen.

4 Tilsyn med Den Kommunale Dagpleje Retsgrundlaget: Kommunen kan tilbyde pladser til børn i kommunal dagpleje etableret i private hjem og andre lokaler i børnenes hjemlige miljø, der forud er godkendt af kommunen til dette formål. Jf. Dagtilbudsloven 21 skal den Kommunale dagpleje leve op til kravene om pædagogiske læreplaner, børnemiljøvurderinger samt forældrebestyrelser. Jf. Dagtilbudsloven 22 skal den stedlige kommune godkende dagplejen for at sikre gode forhold og kvalitet i tilbuddet. Godkendelsen skal minimum omfatte godkendelse af de fysiske rammer, dagplejens personlige kvalifikationer, samt hvorvidt forholdene i de enkelte hjem er egnede til dagplejen. Ligeledes afholdes der samtaler med dagplejerens familie. Godkendelsen foretages af dagplejens tilsynsførende pædagoger i samarbejde med ledelsen. Retningslinier for tilsynet: Inden et dagplejehjem startes op, skal den nyansatte dagplejer i praktik hos en erfaren kollega. Denne praktik afsluttes med evaluering af dagplejepædagogen. I perioden efter opstart modtager dagplejeren tilsynsbesøg 1 gang ugentlig indtil prøvetiden er afsluttet (13 uger). Herefter 1 gang pr. måned eller oftere hvis det anses for nødvendigt. I øvrigt føres der tilsyn med Den Kommunale Dagplejes legestuer. Dagplejens tilsynsførende pædagoger fører tilsyn med de enkelte dagplejetilbud ud fra gældende lovgivning og kommunale bestemmelser om læreplaner, børnemiljøvurderinger mv. De tilsynsførende pædagoger fører udover det pædagogiske tilsyn også tilsyn med sikkerhed, hygiejne, de fysiske ramme, dagplejernes kompetencer mv. Formålet med tilsynet er: At sikre forældrene en for deres barn tryg hverdag. Observere, rådgive og vejlede i forhold til pædagogiske aspekter I samarbejde med dagplejeren, at løse evt. opståede konflikter Dagplejerne arbejder ud fra konkrete udviklingsskemaer i forhold til det enkelte barn. Dagplejepædagogerne udarbejder notat efter hvert besøg i hjem og legestue/gæsteordning. Dagplejepædagogen samarbejder i teams på mindst to om hvert distrikt. Dagplejepædagogen har MUS samtaler med dagplejerne. I øvrigt tilstræbes det at dagplejerne deltager i relevante kurser og udannelse. Der arbejdes i øjeblikket på at få harmoniseret flg. opgaver på dagpleje området: Virksomhedsplaner, pædagogik, læreplaner, legestuer, traditioner, handleplaner, miljøvurdering, kostpolitik, forældresamarbejde mv. Tilsyn med børn med særlige behov i dagtilbud

5 Børn, der har specielle vanskeligheder, kan i daginstitutionerne i samarbejde med Familiecentrets medarbejdere (socialrådgiver, psykolog og/eller talepædagog) via et børneteam indstilles til at få særlige ressourcer fra støttepædagogkorpset eller kan indskrives i en specialgruppe i en daginstitution. Tilsynet med disse særlige foranstaltninger føres af den specialpædagogiske konsulent, ud fra vejledning og supervision af personalet i de specialpædagogiske ordninger og ud fra halvårlige visitationer af bevillingers afslutning, ændring eller fortsættelse. Jf. bekendtgørelse om folkeskolelovens specialpædagogiske bistand til børn, der endnu ikke er påbegyndt skolegangen. LBK nr af stk. 1. Fra d skal alle dagtilbud indberette til Kommunalbestyrelsen, hvis der sker magtanvendelse i forhold til et barn. Disse indberetninger vil være en del af det materiale, der tages udgangspunkt i tilsynet med den enkelte daginstitution.

6 Der holdes et årlig møde mellem institutionens ledelse og den specialpædagogiske konsulent, hvor indberetningerne gennemgås, med henblik på at uddrage pædagogiske og administrative konsekvenser. Møderne kan holdes oftere ved behov. Jf. lov om ændringer af lov om social service, lov om retssikkerhed og administration på det sociale område og lov om psykologer mv. lov nr af stk. 4.