Kirsten Stentebjerg-Olesen GartneriRådgivningen Agrovej Nykøbing F. Mail: kso@vfl.dk. Mobil: Tlf

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kirsten Stentebjerg-Olesen GartneriRådgivningen Agrovej 1 4800 Nykøbing F. Mail: kso@vfl.dk. Mobil: 23 20 83 60. Tlf. 54 84 09 86"

Transkript

1 Kirsten Stentebjerg-Olesen GartneriRådgivningen Agrovej Nykøbing F. Mail: kso@vfl.dk Mobil: Tlf

2 Afprøvede midler i æble 2010 Temadag i kernefrugt den 2. februar 2011 Duxon Insektsæbe koncentrat, mod spindemider. Kaliumbikarbonat, VitiSan og Sprøjtesvovl, mod skurv og meldug. Capex, mod frugtskrælvikler. Spruzit ECO koncentrat(neu 1161 I) mod æblebladhveps. Boni Protect mod lagersygdomme undtagen Lagerskurv og Gloeosporium.

3 Status for midlerne i Danmark Spruzit Det tyske firma Neudorff GmbH KG søger om at få midlet godkendt i Danmark, og distributøren bliver Ecostyle. Kaliumbikarbonat Der er pt. ingen, der arbejder på at få kaliumbikarbonat godkendt som plantebeskyttelsesmiddel i Danmark. Der findes en formulering, der er godkendt som gødningsmiddel og må bruges til bladgødskning. Desuden findes forskellige tekniske formuleringer til brug i fødevareproduktionen. I udlandet findes formuleringer, der er godkendt som plantebeskyttelsesmidler blandt andet Armicarb. Kalisæbe Der findes ingen godkendte midler i Danmark med kalisæbe til brug i frugt og grønt. Ecostyle sælger produktet Duxon insektsæbe, der anvendes i juletræsproduktionen. Boni Protect Der er givet en provisorisk godkendelse til Boni Protect. Borregaard BioPlant arbejder på at få midlet godkendt mod lagersygdomme. Midlet kommer fra det tyske firma Bio- Protect GMBH og er tilladt i Tyskland. Capex Borregaard BioPlant arbejder på at få Capex godkendt i Danmark. Capex er en fætter til Madex, der anvendes mod æbleviklere. Capex virker kun på frugtskrælvikleren.

4 Kaliumbikarbonat Kaliumbikarbonat Kaliumhydrogenkarbonat også kaldet kaliumbikarbonat forkortet KHC, bruges i levnedsmiddelindustrien som bagepulver og surhedsregulerende middel under nummer E 501.Der er ingen risiko eller sikkerhedsbegrænsninger. I forbindelse med varme spalter KHCO₃. KHCO₃ > K₂CO₃ + H₂O + CO₂ Indenfor rammerne af den fjerde fase af harmoniseringen af plantebeskyttelsesmidler i Europa, blev kaliumbikarbonat sat på annex 1 listen i forordningen 414/91 som plantebeskyttelsesmiddel. Det blev muligt at anvende midlet som økologisk plantebeskyttelsesmiddel. Kaliumbikarbonat og svovl I udlandet bruges kaliumbikarbonat og svovl i blanding med godt resultat mod skurv og meldug. Kaliumbikarbonat alene virker bedst i sporespiringsfasen. Svovl alene virker bedst, når det udbringes på våde blade i begyndelsen af en regnbyge. Ved at blande de to midler og sprøjte blandingen ud i regnvejr i sporespiringsfasen, får man fordele af dem begge. Virkningen beror på det frie karbonat og hydrogenioner og den alkaliske ph-værdi.

5 Vitisan og Sprøjtesvovl Klimaets indflydelse: Det frarådes at sprøjte i direkte sollys, samt ved udsigt til temperaturer over 25 0 C. Blandinger: Kan blandes med andre produkter. Færdig sprøjtevæske skal anvendes inden for samme dag. Behandlingsfrist/sprøjtefrist for spiselige afgrøder: Vitisan og svovl kan ikke bruges forebyggende i løbet af sommeren med større sprøjteintervaller. Det kan kun bruges i en primær infektionsperiode. Ved sekundær skurvinfektion kan skurven ikke holdes under kontrol med Vitisan og svovl. Tålsomhed: Vitisan har i praktiske forsøg, i Tyskland, vist en ringere virkning end Armicarb, men det havde dog den fordel, at det ikke skadede bladene og frugterne så meget som Armicarb gjorde. Vitisan havde det samme virkningsmønster som Armicarb, således virkede midlet bedst i sporespiringsperioden. Ved slutningen af primærskurvsæsonen, viste den første frugtskurv sig. Skadevolder Skurv, Meldug

6 Kaliumbikarbonat, VitiSan, Armicarb Rimpro programmet blev brugt til at forudsige sporespiringsperioden. Udenlandske erfaringer: Brugsanvisning: Vitisan forebyggende + svovl 5 kg/ha Vitisan + 3kg/ha Sprøjtesvovl Vitisan forebyggende + svovl i den sporespirende periode 5 kg/ha Vitisan + 3kg/ha Sprøjtesvovl Sprøjtetidspunkt: Kaliumbikarbonat har sin største virkning, når det udsprøjtes på de våde blade, umiddelbart efter regn. Jo længere væk man kommer fra sporespiringstidspunktet, jo svagere virker det. Svovltilsætningen virker lidt bedre i Vitisan end i Armicarb. Det har dog en positiv virkning i blanding med begge midler. Armicarb kan give svidninger på bladene og skrub på frugterne. Vitisan + svovl viste ingen tegn på svidninger eller skrub. Vitisan og Armicarb havde også en god virkning mod meldug. Sprøjteteknik: Tågesprøjte med minimum 200 l/ha. Kaliumbikarbonat er et kontaktmiddel, hvorfor en god fordeling er en forudsætning for effektiv bekæmpelse af skadevolderen. Der anvendes fra liter sprøjtevæske pr. ha. Rens sprøjten grundigt efter behandling.

7 Elektronisk varsling Når regnen er hørt op, er der ifølge den hollandske konsulent Marc Trapman cirka syv timer til at bekæmpe de ascosporer, der har etableret sig på bladene.

8 Duxon Insektsæbe koncentrat Aktivstof Fedtsyrer med en hovedfraktion af linolsyre (15 %) Brugsanvisning: Duxon Insektsæbe Koncentrat virker ved at affedte vokslag. Der er således tale om et kontaktmiddel. Af den grund er det nødvendigt at bruge store vandmængder. Sprøjtetidspunkt: Ballon stadiet i æble mod æg og larver. Sprøjteteknik: Ved et konstateret behov for bekæmpelse sprøjtes der i perioden fra ballonstadiet med 20 liter Duxon Koncentreret Insektsæbe pr. hektar opblandet i 500 l vand/ha. Ryst emballagen omhyggeligt før blanding og anvend omrøring i tanken. Behandlingen kan med fordel gentages efter en uge. Udbringes med tågesprøjte Klimaets indflydelse: Det frarådes at foretage sprøjtninger i direkte sollys, samt ved udsigt til temperaturer over 25 0 C. Blandinger: bør ikke blandes med andre produkter. Færdig sprøjtevæske skal anvendes inden for samme dag. Blanding med insektmidler bør undgås, da en begyndende skade vil blive forstærket, hvis sæben er blevet blandet med insektmiddel. Skadevolder: Spindemider, æg og larver af sommmerfugle. Bekæmpelsesstrategi spindemider Sprøjt i foråret med kalisæbe så tæt som muligt på klækning af æg, men dog inden æggene er klækket. Overflytning af rovmider via bånd eller kviste. Rovmider er følsomme overfor midler som svovl.

9 Capex Capex er et Adoxophyes orana Granulosevirus Biologisk produkt mod larver af frugtskrælvikler (Adoxophyes orana) Forhandles af Borregaard BioPlant ApS. Brugsanvisning: Inficerede larver dør ikke før de er i deres sidste larvestadie. Derfor er det kun behandlinger mod de overvintrende larver, der forhindrer skade. Hvis der kun behandles mod larverne i juni, vil der forekomme gnav af larverne inden de dør, til gengæld nedbringes antallet af viklere det følgende år. Sprøjtetidspunkt: Første behandling er mod overvintrede larver i æble på museøre - til tæt klynge stadiet: 2 behandlinger med dages interval. Andet behandlingsforløb foretages mod sommerlarver i juni: 10 dage efter de voksne ses i feromonfælder og temperaturen er >13 C kl. 21. (i år 2010 først ca. 1. juli) 2 behandlinger med 10 dages interval. Sprøjteteknik: Tågesprøjte, dosering: 100 ml i 200 l vand /ha Klimaets indflydelse: Det frarådes at foretage sprøjtninger i direkte sollys, samt ved udsigt til temperaturer over 25 0 C. Blandinger: bør ikke blandes med andre produkter. Færdig sprøjtevæske skal anvendes inden for samme dag.

10 Capex Borregaard Bioplant anbefaler, at der minimum behandles på 2 ha. Er arealet mindre, er der risiko for, at hunner flyver ind fra ubehandlet naboareal og lægger æg. Det vil give skader i behandlet og dermed vil man ikke kunne se effekten af behandlingen. Første behandling er mod overvintrede larver i æble i museøre/tætklynge stadiet. 100 ml. i 200 l. vand/ha Gentag behandlingen 10 dage senere. I maj/juni hænges feromonfælder op. Andet behandlingsforløb foretages mod sommerlarver i juni: Når der registreres voksne i fælderne, venter man til der registreres over 13 C kl. 21 om aftenen (de parrer sig ikke under denne temperatur). Efter de 13 C kl. 21 om aftenen ventes 10 dage Herefter behandles med: 100 ml. Capex i 200 l. vand /ha 2 behandlinger med 10 dages interval

11 Spruzit ECO koncentrat(neu 1161 I) Brugsanvisning: Spruzit er et lysnedbrydelig pyrethroid, der virker som kontakt- og mavegift over for specielt gnavende og sugende insekter. Midlet påvirker insekternes nervesystem, hvorefter insekternes indtagelse af føde, samt evnen til at formere sig ophører. Sprøjtetidspunkt: Når angreb af æblehveps og larver konstateres, behandles 1 til 2 gange med en uges mellemrum. Behandlingen udføres som tidlig morgen- / sen aftensprøjtning. Sprøjteteknik: Spruzit er et kontaktmiddel, hvorfor en god fordeling er en forudsætning for effektiv bekæmpelse af skadevolderen. Der anvendes 7 l/ha i 400 til 500 liter sprøjtevæske pr. ha. Rens sprøjten grundigt efter behandling. Klimaets indflydelse: Det frarådes at foretage sprøjtninger i direkte sollys, samt ved udsigt til temperaturer over 25 0 C. Blandinger: Spruzit bør ikke blandes med andre produkter. Færdig sprøjtevæske skal anvendes inden for samme dag. Sprøjtefrist for spiselige afgrøder: I alt må vi bruge 21 l/ha (96:4,59) pr. sæson. maks.3 behandlinger med s interval og 3 dages sprøjtefrist. Tålsomhed: Generelt ingen problemer med tålsomhed af Spruzit NEU, men gennemfør altid en tålsomheds afprøvning (vent i en uge) på en mindre del af kulturen inden hver anvendelse i erhvervskulturer.

12 BoniProtect Virkemåde: Gærsvampen er isoleret fra æbleoverflader. Når midlet udsprøjtes vokser græsvampen ud over æbleoverfladen, og giver den en større modstandskraft mod indtrængen af svampesporerne, derved bliver infektionspotentialet stærkt reduceret. Firmaet Bio-Protect GmbH har lavet en stabil formulering af virksomme gærstammer af arten Aureobasidium pullulans. Produktet har fået provisorisk godkendelse i Danmark under navnet Boni-Protect. Brugsanvisning: En god fordeling er en forudsætning for effektiv dækning af overfladen på æbler. Der anvendes 0,5 kg/ pr. meter kronehøjde i 1000 l sprøjtevæske pr. ha. Rens sprøjten efter behandling. Ved brug opløses midlet i en mindre mængde vand, derefter fyldes op til den fulde væskemængde. Mængde: Opløs 1 kg i 1000 l vand. Opløsningen er klar til anvendelse umiddelbart efter blanding og skal bruges inden 8 timer. Skadevolder: Behandlingen med Boni-Protect styrker modstandskraft mod lagersygdomme. Gul monilia (Monilia fructigena),bitterråd (Pezicula malicorticis), lagerråd (Penicillium expansum) og gråskimmel (Botrytis cinerea). Sprøjtetidspunkt: 3 sprøjtninger, henholdsvis 5,3 og 1 uge før høst. Sprøjtefrist: Der er ingen sprøjtefrist. Tålsomhed: svovlmidler bør ikke udbringes på arealet i 10 dage efter brug af BoniProtect, på grund af gærcellernes levetid. Blanding: Madex 3 og Calciumchlorid påvirker ikke mikroorganismernes overlevelses evne. Midlet kan være allergifremkaldende.

13 Konklusion af afprøvninger 2010 Afgrøde: Æble på fire lokaliteter, to på Fyn, en på Lolland og en på Fejø Forsøg med kalisæbe: Der blev sprøjtet på grøn spids, og det viste sig at være lidt for tidligt, fordi midlet virkede for dårligt på larver og spindemideæg. Forsøg med Capex Der var færre angreb af Adoxophyes orana, hvor Capex var anvendt. Viklerfælder blev anvendt som varslingsmetode. Forsøg med Spruzit ECO Sprøjtning mod æblehveps, på larver i blomsterbunden. Det havde en mindre effekt på æblehveps. Det havde dårlig effekt på Rød æblebladlus. Lille effekt på larver af målere og tidlige viklere ect. Forsøg med Boni Protect Opgørelser efter lagerperiode viste mindre lagersygdomme. Forsøg med Kaliumbikarbonat: Midlet har en god effekt på skurv og meldug. Der blev kun fundet lidt skurv og meldug i de fire plantager.

14 Sprøjteplan 2010 Udvikling Skadevolder Middel kg/ltr. pr. ha Grøn spids Spindemideæg og larver Kalisæbe 20 l/ha i vand Duxon insektsæbe Grøn spids Skurv forebyggende Kaliumbikarbonat (Vitisan) +Kumulus S 5 kg + 3 kg Skurv forebyggende Kaliumbikarbonat (Vitisan)+Kumulus S 5 kg + 3 kg Skurv forebyggende Kaliumbikarbonat Museøre (Vitisan)+Kumulus S 5 kg + 3 kg Tæt klyngeballon +Kumulus S 5 kg +3 kg Skurv forebyggende Kaliumbikarbonat Meldug,(rustmider) Kaliumbikarbonat (Vitisan)+Kumulus S 5 kg + 3 kg Tæt klynge Ballon Blomstring Frugtskrælvikler (Adoxophyes orana) Frugtskrælvikler (Adoxophyes orana) Målerlarver, Viklerlarver Sæt fælder op mod æblehveps Skurv forebyggende Meldug,(rustmider) Behandlinsfrist Capex 100 ml i vand /ha dages mellemrum Capex 100 ml i vand /ha dages mellemrum Kalisæbe 20 l/ha i vand Duxon insektsæbe Kaliumbikarbonat (Vitisan)+Kumulus S 5 kg + 3 kg

15 Sprøjteplan 2010 Udvikling Skadevolder Middel kg/ltr. pr. ha Afblomstring Skurv, meldug Kaliumbikarbonat +Kumulus S 5 kg + 3 kg Målerlarver, Viklerlarver, Æblehveps Skurv forebyggende Meldug,(rustmider) Spruzit NEU Om aftenen Kaliumbikarbonat (Vitisan)+Kumulus S Dunet frugt Skurv, meldug Kaliumbikarbonat (Vitisan)+Kumulus S Glat frugt til august Skurv forebyggende Bladlus Viklerlarver syrehveps Frugtskrælvikler (Adoxophyes orana) Kaliumbikarbonat (Vitisan)+Kumulus S Spruzit NEU Om aftenen Spruzit NEU Om aftenen 7 l/ha i vand Om aftenen 5 kg + 3 kg 5 kg + 3 kg 5 kg + 3 kg 7l/ha i vand Om aftenen 7 l/ha i vand Om aftenen Behandlinsfrist Lysned-brydeligt Lysnedbrydeligt Lysnedbrydeligt Capex 100 ml i vand /ha Varsling i fælder Capex 100 ml i vand /ha Varsling i fælder

16 Sprøjteplan 2010 udvikling skadevolder middel Kg- l/ha behandlingsfrist 5 uger før høst Ultimo august September mellem 2 plukninger Bitterråd (Pezicula malicorticis), lagerråd (Penicillium expansum) og gråskimmel (Botrytis cinerea). Bitterråd (Pezicula malicorticis), lagerråd (Penicillium expansum) og gråskimmel (Botrytis cinerea). Bitterråd (Pezicula malicorticis), lagerråd (Penicillium expansum) og gråskimmel (Botrytis cinerea). Boni Protect Boni Protect Boni Protect 0,5 kg/ (ha x m kronehøjde) i vand. Styrker Modstandskraft mod frugt rådne 0,5 kg/ (ha x m kronehøjde) i vand. Styrker Modstandskraft mod frugt rådne 0,5 kg/ (ha x m kronehøjde) i vand. Styrker Modstandskraft mod frugt rådne Brug ikke svovl Brug ikke svovl Brug ikke svovl

Skurv på blad. Monilia. Gloeosporium. Fire fungicider med forskellig virkningsmekanismer til bekæmpelse af svampeangreb i æbler og pærer.

Skurv på blad. Monilia. Gloeosporium. Fire fungicider med forskellig virkningsmekanismer til bekæmpelse af svampeangreb i æbler og pærer. Skurv på blad Fire fungicider med forskellig virkningsmekanismer til bekæmpelse af svampeangreb i æbler og pærer. Monilia 4 produkter med effekt på skurv. Candit og Delan WG har desuden effekt på gloeosporium

Læs mere

Svampe- og insektbekæmpelse med økologiske midler

Svampe- og insektbekæmpelse med økologiske midler Svampe- og insektbekæmpelse med økologiske midler Hvordan bruges de midler, som er tilladt i økolog? Hanne Lindhard Kernefrugt Temadag 31. januar 2017 Skurvbekæmpelse Forebyggende med svovl. Evt hver 2.

Læs mere

Hold dine frugttræer sunde

Hold dine frugttræer sunde Hold dine frugttræer sunde Æble- og pæretræer kan angribes af sygdomme og skadedyr og påvirkes af klima og jordbund. I dette katalog kan du se over 20 af de mest almindelige problemer i æbler og pærer

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Produktion af æbler og pærer uden pesticidrester

AARHUS UNIVERSITET. Produktion af æbler og pærer uden pesticidrester AARHUS Produktion af æbler og pærer uden pesticidrester Formål: Undersøge muligheden for at producere kernefrugt uden pesticidrester Strategi: Undgå brug af pesticider på frugten Optimal bekæmpelse af

Læs mere

Frugt og Bær. Hvid april. Nr. 5 27. april 2016

Frugt og Bær. Hvid april. Nr. 5 27. april 2016 Frugt og Bær Nr. 5 27. april 2016 Læs i dette nummer: Hvid april Dipel erstattes af Turex Hvornår bliver kulde skadeligt? Jordbærmarken lige nu Stor diversitet på studietur Skåne- Sjælland Pletvingefrugtflue,

Læs mere

Må i vin ikke anvendes nærmere end 10 m fra vandmiljøet (vandløb, søer, mv.) for at beskytte organismer der lever i vand.

Må i vin ikke anvendes nærmere end 10 m fra vandmiljøet (vandløb, søer, mv.) for at beskytte organismer der lever i vand. Steward Aktivstof: Indoxacarb 30 % Pakningstørrelse: 250 g (250 g x 10 pakninger) Godkendelse: Godkendt til bekæmpelse af insekter i æbler, pærer, vin, agurk, courgetter, græskar, tomat, peberfrugt, chilli,

Læs mere

I Aster er Rodfiltsvamp (Rhizoctonia), gråskimmel, meldug og trips de hyppigst forekommende skadegørere.

I Aster er Rodfiltsvamp (Rhizoctonia), gråskimmel, meldug og trips de hyppigst forekommende skadegørere. IPM-produktion af Aster Når man dyrker efter IPM-tankegangen, betyder det at gartneren altid vælger løsninger, der belaster mennesker og miljø mindst muligt. Integreret bekæmpelse er ensbetydende med at

Læs mere

DK79134282I. Bayer CropScience DK. Country: DK Colour: CMYK

DK79134282I. Bayer CropScience DK. Country: DK Colour: CMYK Front cover WG 70 200 g Insektmiddel tomat, agurk og peber i væksthuse Opbevares tørt og køligt. is a registered trademark of the Bayer Group ADVARSEL For at nedsætte risikoen for mennesker og miljø skal

Læs mere

Giftfri skadedyrsbekæmpelse

Giftfri skadedyrsbekæmpelse Giftfri skadedyrsbekæmpelse TEKNIK OG MILJØ Mange forskellige slags grønsager og blomster på et lille areal forvirrer insekterne og reducerer dermed deres angreb på grønsagerne. Lykken er en giftfri have

Læs mere

L147723 DENM/12M. Insektmiddel Må kun anvendes til bekæmpelse af bladlus i visse afgrøder i landbrug, gartneri, frugtavl og planteskoler 3 KG

L147723 DENM/12M. Insektmiddel Må kun anvendes til bekæmpelse af bladlus i visse afgrøder i landbrug, gartneri, frugtavl og planteskoler 3 KG L147723 DENM/12M G Insektmiddel Må kun anvendes til bekæmpelse af bladlus i visse afgrøder i landbrug, gartneri, frugtavl og planteskoler 3 KG Product names marked or, the SYNGENTA Logo and the CP FRAME

Læs mere

Æble/PæreNYT. Blomstringstur 10. maj sidste frist for tilmelding. Gamle nyhedsbreve Link udgået. Haglskader. Skurvsituationen

Æble/PæreNYT. Blomstringstur 10. maj sidste frist for tilmelding. Gamle nyhedsbreve Link udgået. Haglskader. Skurvsituationen Æble/PæreNYT Nr. 7 // 2. maj 2016 Blomstringstur 10. maj sidste frist for tilmelding Så er det nu hvis du skal meldes til blomstringsturen den 10. maj se program og tilmelding her: www.gartnershop.dk/blomstringstur

Læs mere

Alternativer til pesticider

Alternativer til pesticider 31 Januar 2011 præsen TATION Fysiske/ mekaniske tiltag Produkter af naturlig oprindelse GRAS Generally recognized as safe Stoffer fra fødevarerindustrien Antagonistiske mikroorganismer Forsøg i Frankrig

Læs mere

Nye samt velkendte skadevoldere skadebilleder og behandling

Nye samt velkendte skadevoldere skadebilleder og behandling Nye samt velkendte skadevoldere skadebilleder og behandling Temadage om juletræer og klippegrønt marts 2010 Hans Peter Ravn Vigtigste skadedyr i juletræer er Alm. ædelgranlus Galmider Ædelgrannåleviklere

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Plukketidspunkt. Modenhed målinger. Plukkevejledninger. Lagring luft ud. Nr. 22 // 8. september 2017

Æble/PæreNYT FÆLLES. Plukketidspunkt. Modenhed målinger. Plukkevejledninger. Lagring luft ud. Nr. 22 // 8. september 2017 Æble/PæreNYT Nr. 22 // 8. september 2017 FÆLLES Afhængig af lokalitet er plukning af Gråsten og Aroma i gang nu. Elstar: På de allertidligste lokaliteter er det tiden at begynde målinger af stivelse, sukker

Læs mere

LØS JORD OG BLADGØDSKNING GIVER SUCCES I KARTOFLER. Frontløber: 19/ 42/ 30/ 40 kg N under blomstringen øger udbyttet med 3 hkg pr.

LØS JORD OG BLADGØDSKNING GIVER SUCCES I KARTOFLER. Frontløber: 19/ 42/ 30/ 40 kg N under blomstringen øger udbyttet med 3 hkg pr. NR. 5 // MAJ 2016 Konsulenten Følg septoria med spraymaling Engelske rapsforsøg: 40 kg N under blomstringen øger udbyttet med 3 hkg pr. hektar Ny udbyttefremgang: Høj N-tildeling gav ikke stor udvaskning

Læs mere

Mellus (Mjöllöss) Nina Jørgensen Borregaard Bioplant ApS

Mellus (Mjöllöss) Nina Jørgensen Borregaard Bioplant ApS Mellus (Mjöllöss) Nina Jørgensen Borregaard Bioplant ApS Hvad er en mellus? 1-2 mm lang De voksne ses som hvide fluer på undersiden af blade de forstyrres let og flyver op Larverne er hovedsageligt immobile

Læs mere

5 KG L1005297 DENM/12S PPE 4046575

5 KG L1005297 DENM/12S PPE 4046575 L1005297 DENM/12S PPE 4046575 INSEKTMIDDEL Må kun anvendes til bekæmpelse af insekter i raps, sennep, rybs, korn, græs, fodermajs, sukker- og foderroer, rødbeder, ærter til modenhed, kartofler, kål (rosenkål,

Læs mere

Ultra. Focus 5 L. Ukrudtsmiddel

Ultra. Focus 5 L. Ukrudtsmiddel Focus Ultra Ukrudtsmiddel Må kun anvendes til ukrudtsbekæmpelse i raps, bederoer, kartofler, majs (DIM tolerante sorter), lucerne, kløver til frø, rød- og stivbladet svingel til frø, hør til olie og fibre,

Læs mere

Forebyggende foranstaltninger mod sygdomme og skadedyr i æbler og pærer. Status og hvor mangler vi viden.

Forebyggende foranstaltninger mod sygdomme og skadedyr i æbler og pærer. Status og hvor mangler vi viden. Forebyggende foranstaltninger mod sygdomme og skadedyr i æbler og pærer. Status og hvor mangler vi viden. http://www.okologi.dk/landmand/fagomraader/oekologisk-frugt-oggroent/forebyggelse-af-sygdomme-og-skadedyr.aspx

Læs mere

DYRKNINGSVEJLEDNING IPM

DYRKNINGSVEJLEDNING IPM Æble (Malus domestica) Opdateret 12. oktober 2015 DYRKNINGSVEJLEDNING IPM Indhold Produktionsmål Jordbund og klima Plantemateriale Sorter Bestøvning Gødskning og kalkning Plantesystem og etablering Støtte-

Læs mere

Forsøgsmæssig afprøvning med Kali39 Food Grade (kaliumbicarbonat)

Forsøgsmæssig afprøvning med Kali39 Food Grade (kaliumbicarbonat) Forsøgsmæssig afprøvning med Kali39 Food Grade (kaliumbicarbonat) på 20 ha hos 13 økoliske kernefrugtavlere i 2012. Af Hanne Lindhard, GartneriRådgivningen Baggrund: Den 28. marts 2012 fik 13 økoliske

Læs mere

Hvor er der brug for kvalitetsløft af økologiske æbler og pærer. Af Birgitte A Pedersen Kvalitets- og fagkonsulent GASA NORD GRØNT I/S

Hvor er der brug for kvalitetsløft af økologiske æbler og pærer. Af Birgitte A Pedersen Kvalitets- og fagkonsulent GASA NORD GRØNT I/S Hvor er der brug for kvalitetsløft af økologiske æbler og pærer Af Birgitte A Pedersen Kvalitets- og fagkonsulent GASA NORD GRØNT I/S GASA NORD GRØNT er Danmarks største salgsorganisation indenfor friske

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Ferieafvikling Æblevikler. Nr. 19 // 11. juli 2017

Æble/PæreNYT FÆLLES. Ferieafvikling Æblevikler. Nr. 19 // 11. juli 2017 Æble/PæreNYT Nr. 19 // 11. juli 2017 Ferieafvikling 2017 Hanne Lindhard: uge 28. Maya Bojesen: uge 29, 30, 31. Lene Baarts: uge (28), 29, 30. Vil grundet kursus i uge 28 kun være begrænset tilgængelig

Læs mere

NYHED. Nye muligheder for tidlig vækstregulering med Moddus Start

NYHED. Nye muligheder for tidlig vækstregulering med Moddus Start NYHED Nye muligheder for tidlig vækstregulering med Moddus Start TM Ny formulering nye muligheder Moddus Start er udviklet specielt til tidlig brug om foråret. Midlet kan anvendes allerede fra stadie 25

Læs mere

Surkirsebær. Markplan/sædskifte. Etablering

Surkirsebær. Markplan/sædskifte. Etablering Side 1 af 5 Surkirsebær Surkirsebær dyrkes overvejende til industriel brug. Bærrene høstes med maskine og afsættes hovedsagelig efter forud indgået aftale direkte til fabrik eller gennem en avlerorganisation.

Læs mere

Æble/PæreNYT. Udvikling. Vækstregulering

Æble/PæreNYT. Udvikling. Vækstregulering Æble/PæreNYT Nr. 15 // 26. juni 2016 Udvikling Ideelt set burde skudtilvæksten afslutte i midten af juli måned. Er skudtilvæksten stoppet tidligere, for eksempel på grund at tørkestress og varme, så er

Læs mere

Lidt om honningbiernes levevis

Lidt om honningbiernes levevis Lidt om honningbiernes levevis Bifamilien Der er op til 60.000 bier i et bistade. Bifamilien består af én dronning, nogle hundrede hanbier (droner) og mange tusinde arbejderbier. Bierne udvikles fra æg,

Læs mere

1. Teak 2. Højtryks kompaktlaminat 3. Vejrbestandig flet 4. Vinteropbevaring af havemøbler

1. Teak 2. Højtryks kompaktlaminat 3. Vejrbestandig flet 4. Vinteropbevaring af havemøbler Vedligeholdelse 1. Teak 2. Højtryks kompaktlaminat 3. Vejrbestandig flet 4. Vinteropbevaring af havemøbler 2 Teak Teaktræ er særligt velegnet til udendørs brug, fordi det har et naturligt indhold af olie

Læs mere

Lucas har også haft rigtigt gode bestøvningsforhold,

Lucas har også haft rigtigt gode bestøvningsforhold, Æble/PæreNYT Nr. 8 // 9. maj 2016 Udvikling Det fantastiske vejr i den forgangne uge, har rigtigt sat skub i udviklingen. De første avlere har således allerede været ude med ATS i Clara Frijs. Forholdene

Læs mere

Hvilke bekæmpelsesmidler er tilladte? Ved Økologikonsulent Maren Korsgaard, Økologisk Rådgivning

Hvilke bekæmpelsesmidler er tilladte? Ved Økologikonsulent Maren Korsgaard, Økologisk Rådgivning Hvilke bekæmpelsesmidler er tilladte? Ved Økologikonsulent Maren Korsgaard, Økologisk Rådgivning Tilladte midler mod ukrudt: Ild og jern Foto: SEGES Foto: Lucko Hvilke midler mod sygdomme og skadedyr må

Læs mere

Æble/PæreNYT KONVENTIONELT. Sæt kryds i kalenderen 4. Maj hvor der bliver blomstringstur om aftenen hos Henning Jensen, Egeby Frugtplantage.

Æble/PæreNYT KONVENTIONELT. Sæt kryds i kalenderen 4. Maj hvor der bliver blomstringstur om aftenen hos Henning Jensen, Egeby Frugtplantage. Æble/PæreNYT Nr. 4 // 29. marts 2017 Sæt kryds i kalenderen 4. Maj hvor der bliver blomstringstur om aftenen hos Henning Jensen, Egeby Frugtplantage. Program kommer her i nyhedsbrevet. INDHOLD KONVENTIONELT

Læs mere

Foto: CT SkadedyrsService

Foto: CT SkadedyrsService Foto: CT SkadedyrsService Foto: Goritas Morten Ringstrøm Andersen FØJOenyt Larverne lever inde i træet Fra 1 til 10 år afhængi af: Næring i træet Temperatur Træfugt Insektart Foto: Goritas Larverne lever

Læs mere

SC 100. 1 liter. Front Page

SC 100. 1 liter. Front Page Front Page 1 liter SC 100 Må kun anvendes til insektbekæmpelse i æbler, pærer, kirsebær, blommer, hovedkål, rosenkål, blomsterkål, bladkål, salat på friland og i væksthus, tomater, agurker og peber i væksthus

Læs mere

Godt i gang i marken 2015 Korn og raps. Tommy Agermose 13-15. august 2014

Godt i gang i marken 2015 Korn og raps. Tommy Agermose 13-15. august 2014 Godt i gang i marken 2015 Korn og raps Tommy Agermose 13-15. august 2014 Disposition Ukrudtsbekæmpelse vintersæd Ukrudtsbekæmpelse vinterraps Skadedyr vinterraps Vækstregulering vinterraps Ukrudtsbekæmpelse

Læs mere

Faglig beretning for projekter med tilskud fra Fonden for økologisk landbrug i 2012

Faglig beretning for projekter med tilskud fra Fonden for økologisk landbrug i 2012 Faglig beretning for projekter med tilskud fra Fonden for økologisk landbrug i 2012 Projektets titel 1. Optimering af dyrkningssikkerhed i økologisk kernefrugt Tilskudsmodtager GartneriRådgivningen A/S

Læs mere

ÆRTER FØR FREMSPIRING EFTER FREMSPIRING

ÆRTER FØR FREMSPIRING EFTER FREMSPIRING Ukrudtsbekæmpelse - generelt i bønner & ærter Bønner og ærter er mere følsomme overfor ukrudtsmidler end korn og raps. Der er færre alternativer til bekæmpelse af ukrudt. Færre alternativer i bønner sammenlignet

Læs mere

NYT. Æble/Pære. nr. Ukrudt

NYT. Æble/Pære. nr. Ukrudt Nyhedsbrev fra Æble/Pære NYT Nr. 5 18. april 2016 nr. Sygemelding Maya Bojesen er midlertidigt sygemeldt. For akutte spørgsmål kontakt i mellemtiden Hanne Lindhard Pedersen eller Lene Baarts (se mail og

Læs mere

Æble/PæreNYT. Udvikling. Ferieafvikling. Udvikling

Æble/PæreNYT. Udvikling. Ferieafvikling. Udvikling Æble/PæreNYT Nr. 14 // 21. juni 2016 Ferieafvikling 2016 Hanne Lindhard holder ferie 27. juni til 10. juli Lene Baarts holder ferie 18. juli til 5. august Maya Bojesen er sygemeldt Udvikling Der er efterhånden

Læs mere

Æble/PæreNYT KONVENTIONELT. Bestil besøg nu. Sæt kryds i kalenderen GØDNING. Kvælstof - gødning. Nr. 2 // 1. marts 2017

Æble/PæreNYT KONVENTIONELT. Bestil besøg nu. Sæt kryds i kalenderen GØDNING. Kvælstof - gødning. Nr. 2 // 1. marts 2017 Æble/PæreNYT Nr. 2 // 1. marts 2017 Bestil besøg nu Det er vigtigt at bestille besøg i god tid, så du kan få besøg, når der er brug for det og så konsulenterne kan planlægge deres tid og kørsel bedst muligt.

Læs mere

Æble. Markplan/sædskifte

Æble. Markplan/sædskifte Side 1 af 8 Æble Æbler dyrkes overvejende til frisk konsum og afsættes primært gennem salgsforeninger. Det samlede dyrkede areal i Danmark ligger på 1.600 ha fordelt på ca. 385 bedrifter. Heraf er de 204

Læs mere

Hundegræs til frø. Jordbund. Markplan/sædskifte. Etablering

Hundegræs til frø. Jordbund. Markplan/sædskifte. Etablering Side 1 af 5 Hundegræs til frø Formålet med dyrkning af hundegræs er et stort frøudbytte med en høj spireprocent, og frø som er fri for ukrudt. Hundegræs er langsom i udvikling i udlægsåret, hvorimod den

Læs mere

Inden du rengør eller foretager nogen som helst vedligeholdelse af apparatet, skal du altid slukke for det og tage stikket ud af stikkontakten.

Inden du rengør eller foretager nogen som helst vedligeholdelse af apparatet, skal du altid slukke for det og tage stikket ud af stikkontakten. LÆS DENNE VEJLEDNING OMHYGGELIGT Denne støvsuger må kun anvendes til almindelig husholdningsrengøring, som beskrevet i brugsanvisningen. Du bør sikre dig, at du har forstået indholdet af denne brugervejledning

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Ferieafvikling Æblevikler. Nr. 16 // 20. juni 2017

Æble/PæreNYT FÆLLES. Ferieafvikling Æblevikler. Nr. 16 // 20. juni 2017 Æble/PæreNYT Nr. 16 // 20. juni 2017 Ferieafvikling 2017 Hanne Lindhard: uge 26, 27, 28. Maya Bojesen: uge 29, 30, 31. Lene Baarts: uge 27, 29, 30. Vil grundet kursus kun være begrænset tilgængelig på

Læs mere

TIL GAVN FOR GARTNERE

TIL GAVN FOR GARTNERE Integreret plantebeskyttelse (IPM) havebrug IPM-midtvejs-workshop Videncentret for Landbrug den 1. maj 2013 Ved konsulent Stig F. Nielsen GartneriRådgivningen A/S Rådgivningsprojektet: Besøgsaftaler med

Læs mere

Økologisk hvidkløver Dyrkningsvejledning

Økologisk hvidkløver Dyrkningsvejledning Økologisk hvidkløver Dyrkningsvejledning Vækstform og produktionsmål Hvidkløver er en flerårig bælgplante, der formerer sig ved krybende rodslående stængler. Hvidkløverens blomster er samlet i et hoved

Læs mere

Gåsebille (Phyllopertha horticola) Eng.: June beetle

Gåsebille (Phyllopertha horticola) Eng.: June beetle Gåsebille (Phyllopertha horticola) Voksen gåsebille. Gåsebillelarver i 3. larvestadie er ca. 2 cm lange, C-formede og hvidlige. De har 3 par veludviklede ben forrest på kroppen og et brunt hoved. Gåsebillens

Læs mere

Nyt fra forskning, forsøg og praksis i frugt og bæravl. ved Økologikonsulent Maren Korsgaard, Økologisk Rådgivning

Nyt fra forskning, forsøg og praksis i frugt og bæravl. ved Økologikonsulent Maren Korsgaard, Økologisk Rådgivning Nyt fra forskning, forsøg og praksis i frugt og bæravl ved Økologikonsulent Maren Korsgaard, Økologisk Rådgivning Blomster giver signifikant flere luse-bekæmpende insekter Arter 1. Antal /m2 2. Antal /m2

Læs mere

1 L. Insektmiddel Må kun anvendes til professionel bekæmpelse af krybende og kravlende insekter i og omkring huse og bygninger.

1 L. Insektmiddel Må kun anvendes til professionel bekæmpelse af krybende og kravlende insekter i og omkring huse og bygninger. L163403 DENM/01Q PPE 359261 Insektmiddel Må kun anvendes til professionel bekæmpelse af krybende og kravlende insekter i og omkring huse og bygninger. Læs altid etiket og brugsanvisning grundigt før anvendelse.

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Ferieafvikling Æblevikler. Nr. 18 // 4. juli 2017

Æble/PæreNYT FÆLLES. Ferieafvikling Æblevikler. Nr. 18 // 4. juli 2017 Æble/PæreNYT Nr. 18 // 4. juli 2017 Ferieafvikling 2017 Hanne Lindhard: uge 27, 28. Maya Bojesen: uge 29, 30, 31. Lene Baarts: uge 27, 29, 30. Vil grundet kursus i uge 28 kun være begrænset tilgængelig

Læs mere

5 L. SVAMPEMIDDEL Må kun anvendes til bejdsning af kål-, gulerods-, løg- og spinatfrø, samt spinatfrø til eksport, i lukkede industrielle anlæg.

5 L. SVAMPEMIDDEL Må kun anvendes til bejdsning af kål-, gulerods-, løg- og spinatfrø, samt spinatfrø til eksport, i lukkede industrielle anlæg. L256206 DENM/10T CLP reg appl SVAMPEMIDDEL Må kun anvendes til bejdsning af kål-, gulerods-, løg- og spinatfrø, samt spinatfrø til eksport, i lukkede industrielle anlæg. Gældende fra 26. november 2015:

Læs mere

Lille vandsalamander Kendetegn Levevis

Lille vandsalamander Kendetegn Levevis Lille vandsalamander Som for alle andre padder i Danmark er bestanden af lille vandsalamander gået meget tilbage de sidste 50 år. Dog er den lille vandsalamander blandt de almindeligste af Danmarks nuværende

Læs mere

SPECIMEN. Tomahawk 200 EC 5 L. Ukrudtsmiddel

SPECIMEN. Tomahawk 200 EC 5 L. Ukrudtsmiddel Tomahawk 200 EC Må kun anvendes til ukrudtsbekæmpelse om foråret i korn med og uden udlæg af græs, fodermajs, græs til hø/ ensilage, frøgræs, plæner og golfbaner. Gældende fra 26. november 2015: Dette

Læs mere

Almindelig ædelgranlus. På NGR. Overvintrer på årsskuddet som 2. eller 3. stadielarver, der i foråret videreudvikler sig til æglæggende hunner.

Almindelig ædelgranlus. På NGR. Overvintrer på årsskuddet som 2. eller 3. stadielarver, der i foråret videreudvikler sig til æglæggende hunner. Almindelig ædelgranlus. På NGR. Overvintrer på årsskuddet som 2. eller 3. stadielarver, der i foråret videreudvikler sig til æglæggende hunner. 300-500 æg per hun. De klækker efter 3-5 uger. Hav altid

Læs mere

+ 6 tons pr hektar i vinterraps - det er inden for rækkevide

+ 6 tons pr hektar i vinterraps - det er inden for rækkevide Klaus Nielsen BASF A/S klaus.nielsen@basf.com + 6 tons pr hektar i vinterraps - det er inden for rækkevide Foto: + 1 tons Gavnø 2015, Steen Knarberg Påvirkning af udbytte komponenter i raps Udbytte pr.

Læs mere

Select 240 EC. Ukrudtsmiddel. Må kun anvendes til ukrudtsbekæmpelse i bederoer, kartofler, vårraps, løg, ærter til modenhed samt i trækulturer.

Select 240 EC. Ukrudtsmiddel. Må kun anvendes til ukrudtsbekæmpelse i bederoer, kartofler, vårraps, løg, ærter til modenhed samt i trækulturer. Select 240 EC smiddel. Må kun anvendes til ukrudtsbekæmpelse i bederoer, kartofler, vårraps, løg, ærter til modenhed samt i trækulturer. ADVARSEL For at nedsætte risikoen for mennesker og miljø skal brugsanvisningen

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Discovery. Modenhed målinger. Plukkevejledninger. Plukketidspunkt. Nr. 21 // 18. august 2017

Æble/PæreNYT FÆLLES. Discovery. Modenhed målinger. Plukkevejledninger. Plukketidspunkt. Nr. 21 // 18. august 2017 Æble/PæreNYT Nr. 21 // 18. august 2017 Husk mødet med konsulenter fra vores hollandske samarbejdspartner Delphy, samt konsulenter fra GartneriRådgivningen. Mødet holdes kl. 14-17 onsdag den 23. august

Læs mere

Æble/PæreNYT. Udvikling. Udtynding med Cerone

Æble/PæreNYT. Udvikling. Udtynding med Cerone Æble/PæreNYT Nr. 11 // 31. maj 2016 Udvikling Der er stor forskel på sætningen i Clara Frijs fra plantage til plantage, nogle steder er der 5 store frugter pr klynge, mens der andre steder kun er 1-2 frugter

Læs mere

Vores Haveklub. Noget om roser (fra hjemmesiden www.rosenposten.dk )

Vores Haveklub. Noget om roser (fra hjemmesiden www.rosenposten.dk ) Vores Haveklub Noget om roser (fra hjemmesiden www.rosenposten.dk ) Plantning Ved plantning af roser er det vigtigste at få rosen sat så dybt, at podestedet er mindst 7 til 10 cm. under jorden, og at rødderne

Læs mere

Integreret plantebeskyttelse TIL GAVN FOR GARTNERE

Integreret plantebeskyttelse TIL GAVN FOR GARTNERE Integreret plantebeskyttelse Bekæmpelse af en skadegører er integreret plantesbeskyttelse, hvor alle kneb gælder. Bekæmpelse/forebyggelse starter, så snart kulturen sættes i gang. Start rent. Det handler

Læs mere

NYT. nr. Busk&Stenfrugt. Indhold: Buskfrugt... 1 Surkirsebær... 3 Sødkirsebær... 5

NYT. nr. Busk&Stenfrugt. Indhold: Buskfrugt... 1 Surkirsebær... 3 Sødkirsebær... 5 Nyhedsbrev fra Busk&Stenfrugt NYT Nr. 5 23. april 2015 nr. Blomstring kan ses overalt i naturen, og også buskene og sødkirsebær er begyndt. Surkirsebær træerne venter formodentlig mindst en uge endnu,

Læs mere

Salat. Kål Vi ser som forventet flere skadedyr i markerne nu i varmen, men trods alt stadig på et relativt lavt niveau. Nr. 8 12.

Salat. Kål Vi ser som forventet flere skadedyr i markerne nu i varmen, men trods alt stadig på et relativt lavt niveau. Nr. 8 12. Nr. 8 12. august 2004 Aktuelt Heldigvis er der ingen græshoppesværme i udsigt i vore egne, men som de fleste vist har bemærket, er det væltet ind med svirrefluer på det seneste, især i kystegnene. De mange

Læs mere

Bio Fruit Advies Marc Trapman Dorpstraat 32 NL 4111 Zoelmond

Bio Fruit Advies Marc Trapman Dorpstraat 32 NL 4111 Zoelmond Bio Fruit Advies Marc Trapman Dorpstraat 32 NL 4111 Zoelmond Pasningsskemaer for økologiske æble- og pæreplantager i 2007 i henhold til EU-forordning 2092/91 Disse pasningsskemaer for plantebeskyttelse

Læs mere

Økonyt Frugt og Bær. Nr maj 2018

Økonyt Frugt og Bær. Nr maj 2018 Økonyt Frugt og Bær Nr. 6 15. maj 2018 Læs i dette nummer: Majsommer Tørke i udsigt Jordbærmarken lige nu Forebyg dværgmideproblemer Økologiske jordbærplanter Frugtplantagen lige nu Hvide limplader-datofejl

Læs mere

VIII Skadedyr i landbrugsafgrøder Klaus Paaske

VIII Skadedyr i landbrugsafgrøder Klaus Paaske Pesticidafprøvning 2010 VIII Skadedyr i landbrugsafgrøder Klaus Paaske Der er i 2010 gennemført 9 forsøg med insektmidler til landbrugsafgrøder og de afprøvede midler, afgrøder og skadegørere er vist i

Læs mere

Retningslinjer for fluebekæmpelse på pelsdyrfarme

Retningslinjer for fluebekæmpelse på pelsdyrfarme 1 Retningslinjer for fluebekæmpelse på pelsdyrfarme Lille stueflue minder meget om stuefluen, men er mindre, kun 4-7 mm lang, og mere slank. Oversiden af forkroppen har tre mørke længdestriber, der er

Læs mere

Hold dine frugttræer sunde

Hold dine frugttræer sunde Hold dine frugttræer sunde Æble- og pæretræer kan angribes af sygdomme og skadedyr og påvirkes af klima og jordbund. I dette katalog kan du se de 20 mest almindelige problemer i æbler og pærer og få tip

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Bladviklere. Nr. 14 // 6. juni 2017

Æble/PæreNYT FÆLLES. Bladviklere. Nr. 14 // 6. juni 2017 Æble/PæreNYT Nr. 14 // 6. juni 2017 FÆLLES Bladviklere Når først bladviklerne har spundet sig godt ind i bladene er det næsten umuligt at tage dem med sprøjtning. Det er imidlertid når de har spundet bladene

Læs mere

LUS. Lus kan hverken hoppe eller flyve, men de bevæger sig hurtigt rundt i hovedbunden, mens de holder fast i et hårstrå med den ene klo.

LUS. Lus kan hverken hoppe eller flyve, men de bevæger sig hurtigt rundt i hovedbunden, mens de holder fast i et hårstrå med den ene klo. Lus Lusen er et insekt. Den er en blodsugende snylter, som alt efter arten kan leve på forskellige pattedyr. Kun tre arter kan leve på mennesker: hovedlus, kropslus og fladlus. Hovedlus er den mest udbredte

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Discovery. Jodopløsning - stivelsestest. Nr. 20 // 10. august 2017

Æble/PæreNYT FÆLLES. Discovery. Jodopløsning - stivelsestest. Nr. 20 // 10. august 2017 Æble/PæreNYT Nr. 20 // 10. august 2017 GartneriRådgivningen inviterer til åbent møde med indlæg af konsulenter fra vores hollandske samarbejdspartner Delphy. Mødet holdes om eftermiddagen onsdag 23. august

Læs mere

Strandsvingel til frøavl

Strandsvingel til frøavl Side 1 af 5 Strandsvingel til frøavl Markplan/sædskifte Til frøavl lykkes strandsvingel bedst på gode lermuldede jorder og svære lerjorder, men den kan også dyrkes på lidt lettere jorder. Vanding kan medvirke

Læs mere

10 liter DK C. Godkendt til økologisk og konventionel produktion. Reg.nr

10 liter DK C. Godkendt til økologisk og konventionel produktion. Reg.nr Front Page 10 liter Må kun anvendes til bekæmpelse af visse svampesygdomme i væksthuskulturer af jordbær, tomat, peber og aubergine, samt i salat og gulerødder på friland. Gældende fra 26. november 2015:

Læs mere

Nyt fra forskning, forsøg og praksis i frugt og bæravl 2015. ved Økologikonsulent Maren Korsgaard, Økologisk Rådgivning

Nyt fra forskning, forsøg og praksis i frugt og bæravl 2015. ved Økologikonsulent Maren Korsgaard, Økologisk Rådgivning Nyt fra forskning, forsøg og praksis i frugt og bæravl 2015 ved Økologikonsulent Maren Korsgaard, Økologisk Rådgivning Økologisk Inspirationsdag d. 10. nov. 2015 Mild vinter, 2015 i frugtplantagen tidligt

Læs mere

Bilag Sprøjtning golfbane

Bilag Sprøjtning golfbane Bilag Sprøjtning golfbane Aftale mellem Dansk Golf Union, miljøministeren og Kommunernes Landsforening om at afvikle brugen af plantebeskyttelsesmidler i golfklubber. 21. juni 2005 Formål og område 1.

Læs mere

5 L. Vækstreguleringsmiddel

5 L. Vækstreguleringsmiddel Caryx Vækstreguleringsmiddel Må kun anvendes til vækstregulering i vinterraps. Gældende fra 26. november 2015. Dette plantebeskyttelsesmiddel må kun købes af professionelle og anvendes erhvervsmæssigt

Læs mere

Talent 10 L. Vækstreguleringsmiddel. Må kun anvendes til spirehæmning af læggekartofler.

Talent 10 L. Vækstreguleringsmiddel. Må kun anvendes til spirehæmning af læggekartofler. Vækstreguleringsmiddel Må kun anvendes til spirehæmning af læggekartofler. Gældende fra 26. november 2015: Dette plantebeskyttelsesmiddel må kun købes af professionelle og anvendes erhvervsmæssigt og kræver

Læs mere

Industrifrugt Temadag 31-1-2013

Industrifrugt Temadag 31-1-2013 Industrifrugt Temadag 31-1-2013 Kirsebærfluen & GAU Projektet Bjarne Hjelmsted Pedersen, GartneriRådgivningen A/S Kirsebærfluen Rhagoletis cerasi L., (R. indifferens & R. fausta) Washington State University

Læs mere

Teknisk dokument. www.ecostyle.dk. Hvad er TopGun Finalsan? Hvorfor vælge TopGun Finalsan? Er dette et pesticid?

Teknisk dokument. www.ecostyle.dk. Hvad er TopGun Finalsan? Hvorfor vælge TopGun Finalsan? Er dette et pesticid? Kl. 13.00 Kl. 17.00 Kl. 20.00 Teknisk dokument Kl. 11.00 Hvad er TopGun Finalsan? TopGun Finalsan er et flydende, effektivt og meget hurtigt virkende ukrudtsmiddel mod et bredt spektrum af en- og tokimbladede

Læs mere

Hudpleje. Valg af rengøringsmiddel. Vær kritisk ved valg af rengøringsmiddel

Hudpleje. Valg af rengøringsmiddel. Vær kritisk ved valg af rengøringsmiddel Hudpleje Huden er koppens barriere mod omverdenen, og hudens funktion er bl.a. at forhindre, at der trænger skadelige stoffer ind i kroppen. En normal og sund hud har en god evne til at modstå angreb fra

Læs mere

Uddrag af bogen "Vejledning i Planteværn 2015" udgivet af Landbrugsforlaget. Dithane NT

Uddrag af bogen Vejledning i Planteværn 2015 udgivet af Landbrugsforlaget. Dithane NT MACOZEB Middelnavn, registreringsnr., pakningsstørrelse og firma Dithane T, reg.nr. 687-4, 10 kg, Indofil Industries Limited Tridex DG, reg.nr. 291-7, 25 kg, United Phosphorus Manfil 75 WG, reg.nr. 687-2,

Læs mere

Markbrug nr. 301 November 2004. Grøn Viden. Majsrodbillen. Lars Monrad Hansen, Peter Esbjerg, Ghita C. Nielsen, Brian Larsen og Christiane Scheel

Markbrug nr. 301 November 2004. Grøn Viden. Majsrodbillen. Lars Monrad Hansen, Peter Esbjerg, Ghita C. Nielsen, Brian Larsen og Christiane Scheel Grøn Viden Majsrodbillen Lars Monrad Hansen, Peter Esbjerg, Ghita C. Nielsen, Brian Larsen og Christiane Scheel 2 Majsrodbillen (Diabrotica virgifera virgifera LeConte) er et meget betydeligt skadedyr

Læs mere

Mavrik Vita. Ny forbedret formulering Skåner mange nyttedyr Sikker over for bier. Bee careful

Mavrik Vita. Ny forbedret formulering Skåner mange nyttedyr Sikker over for bier. Bee careful Mavrik Vita Ny forbedret formulering Skåner mange nyttedyr Sikker over for bier Bee careful Mavrik ny godkendelse fra den 1 oktober 2015 Afgrøde Vintersæd Vårsæd Raps, rybs og hør Ærter og grønne ærter

Læs mere

5 L. Svampemiddel. = Reg. varemærke for BASF 81090103 DK 1094

5 L. Svampemiddel. = Reg. varemærke for BASF 81090103 DK 1094 Comet Pro Svampemiddel Må kun anvendes til bekæmpelse af svampesygdomme i korn, frøgræs og majs. Gældende fra 26. november 2015: Dette plantebeskyttelsesmiddel må kun købes af professionelle og anvendes

Læs mere

NYT. Æble/Pære. nr. Limplader og Feromonfælder. Skurv. Skurvbekæmpelse. Bladgødskning

NYT. Æble/Pære. nr. Limplader og Feromonfælder. Skurv. Skurvbekæmpelse. Bladgødskning Æble/Pære NYT Nyhedsbrev fra Nr. 4 6. april 2016 nr. Limplader og Feromonfælder For at få det rigtige billede af viklersituationen i din plantage og for at kunne bestemme bekæmpelsestidspunktet netop i

Læs mere

WG g. Insektmiddel. Reg.nr Front Page

WG g. Insektmiddel. Reg.nr Front Page Front Page WG 70 200 g Insektmiddel Må kun anvendes til bekæmpelse af insekter i agurker, tomater, peberfrugt og prydplanter i væksthus. Gældende fra 26. november 2015: Dette plantebeskyttelsesmiddel må

Læs mere

Bekæmpelse af Neonectria ædelgrankræft på nordmannsgran

Bekæmpelse af Neonectria ædelgrankræft på nordmannsgran Bekæmpelse af Neonectria ædelgrankræft på nordmannsgran Temadag om Neonectria og certificering 19. Januar 2015 Klaus Paaske & Magnus Gammelgaard Aarhus Universitet Flakkebjerg Disposition Baggrund Forsøg

Læs mere

Biogas. Biogasforsøg. Page 1/12

Biogas. Biogasforsøg. Page 1/12 Biogas by Page 1/12 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Hvad er biogas?... 3 Biogas er en form for vedvarende energi... 3 Forsøg med biogas:... 7 Materialer... 8 Forsøget trin for trin... 10 Spørgsmål:...

Læs mere

Sådan holder du jordbærplanterne sunde

Sådan holder du jordbærplanterne sunde Sådan holder du jordbærplanterne sunde TM Integreret plantebeskyttelse IPM Syngenta Bioline har også biologiske løsninger på skadevoldere i jordbær. I nedenstående skema ses, en oversigt over biologiske

Læs mere

Plantesundhed for gartnerlinjen

Plantesundhed for gartnerlinjen Plantesundhed for gartnerlinjen Kapitel 2: Kemikaliekendskab og - håndtering Krav til etiketten Midlet er forsynet med godkendt dansk etikette. Det er ansvarspådragende ikke at følge etikettens anvisninger.

Læs mere

Fugle i Guldager Plantage

Fugle i Guldager Plantage Bogfinken er en meget almindelig ynglefugl i Danmark. Den træffes hele året. Om sommeren lever de især af insekter og smådyr. Om vinteren lever de mest af frø og frugt, som de finder på buske og på jorden.

Læs mere

Bekæmpelse af sygdomme i korn 2015

Bekæmpelse af sygdomme i korn 2015 Bekæmpelse af sygdomme i korn 2015 Havrerødsot Meldug Nye regler for triazoler Septoria Væske mængde Nye KO krav Rettigheder Pct. angrebne planter 50 45 40 35 30 25 20 15 10 5 0 Forekomst af bladlus i

Læs mere

10 L. Folpan 500 SC SVAMPEMIDDEL. Må kun anvendes til bekæmpelse af svampesygdomme i hvede, triticale og byg.

10 L. Folpan 500 SC SVAMPEMIDDEL. Må kun anvendes til bekæmpelse af svampesygdomme i hvede, triticale og byg. Må kun anvendes til bekæmpelse af svampesygdomme i hvede, triticale og byg. Gældende fra 26. november 2015: Dette plantebeskyttelsesmiddel må kun købes af professionelle og anvendes erhvervsmæssigt og

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Allergodil 0,5 mg/ml øjendråber, opløsning. Azelastinhydrochlorid

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Allergodil 0,5 mg/ml øjendråber, opløsning. Azelastinhydrochlorid INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Allergodil 0,5 mg/ml øjendråber, opløsning Azelastinhydrochlorid Læs denne indlægsseddel grundigt. Den indeholder vigtige informationer. Du kan få Allergodil uden

Læs mere

Gødning med et PLUS! Organisk. -neutral CO 2. Også til økologiske. Fri for tungmetaller

Gødning med et PLUS! Organisk. -neutral CO 2. Også til økologiske. Fri for tungmetaller Gødning Gødning med et PLUS! Organisk CO 2 -neutral Også til økologiske arealer Fri for tungmetaller Indholdsfortegnelse Side Indhold 2 Indholdsfortegnelse 3 Om ECOstyle og gødningsplan 4-5 Om ECOstyle

Læs mere

1 KG. SVAMPEMIDDEL Må kun anvendes til bekæmpelse af svampesygdomme i jordbær.

1 KG. SVAMPEMIDDEL Må kun anvendes til bekæmpelse af svampesygdomme i jordbær. LXXXXXX DENM/06U PPE XXXXXXX SVAMPEMIDDEL Må kun anvendes til bekæmpelse af svampesygdomme i jordbær. Dette plantebeskyttelsesmiddel må kun købes af professionelle og anvendes erhvervsmæssigt og kræver

Læs mere

Må kun anvendes til bekæmpelse af svampesygdomme i æbler og pærer

Må kun anvendes til bekæmpelse af svampesygdomme i æbler og pærer Delan Pro Svampemiddel Må kun anvendes til bekæmpelse af svampesygdomme i æbler og pærer Dette plantebeskyttelsesmiddel må kun købes af professionelle og anvendes erhvervsmæssigt og kræver gyldig autorisation.

Læs mere

GODKENDTE ORMEMIDLER

GODKENDTE ORMEMIDLER GODKENDTE ORMEMIDLER Der findes kun tre ormemiddelgrupper i Danmark 1 2 3 Benzimidazol (BZ) > Panacur, Valbazen Levamizol (LV) > Levaject Moxidectin (ML) > Cydectin, Ivomec, Noromectin Hvis der opstår

Læs mere

Hvad vil du fjerne ukrudtet med, når du bagefter skal drikke vandet?

Hvad vil du fjerne ukrudtet med, når du bagefter skal drikke vandet? Hæng mig op ved haveredskaberne Når du bruger sprøjtemidler i din have, er den smule, du bruger, en lille del af en svimlende mængde. For i Danmark bruger vi tilsammen over 116 tons sprøjtegift om året

Læs mere

Brødrene Hartmann A/S - Lærervejledning

Brødrene Hartmann A/S - Lærervejledning Brødrene Hartmann A/S - Lærervejledning Dette er lærervejledningen til det virtuelle virksomhedsbesøg på Brødrene Hartmann A/S (herefter Hartmann), som du finder på. Lærervejledningen er skrevet til undervisere

Læs mere

Quiz og byt Spættet Sæl

Quiz og byt Spættet Sæl Quiz og byt Spættet Sæl Formål: En aktivitet som er god til at træne elevernes ordforråd, viden og færdigheder. Metoden er her eksemplificeret med Spættet Sæl, men kan bruges med alle andre arter. Antal

Læs mere

Medax Top 5 L. Vækstreguleringsmiddel

Medax Top 5 L. Vækstreguleringsmiddel Medax Top smiddel Må kun anvendes til vækstregulering af hvede, triticale, rug, byg, havre, rødsvingel, strandsvingel, hundegræs og rajgræs. 5 L = Reg. varemærke for BASF 81082975 DK 1123 DUNKEN OMRYSTES

Læs mere