Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget"

Transkript

1 Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Helhed og sammenhæng for børn, unge og familier Omdrejningspunktet for Hjørring Kommunes indsatser for børn, unge og familier er samlet under overskriften Fælles Ansvar. strukturændringer smelter sammen og bliver implementeret så hensigtsmæssigt som muligt. Formålet er, at de overgange der er for børn, unge, familier og medarbejdere forløber på en sådan måde, at arbejdet med børnenes trivsel og den faglige kvalitetsudvikling fastholdes. Visionen er, at børn og unge i kommunen vokser op som livsduelige borgere, der mestrer eget liv og evner at indgå i fælleskaber både socialt og på arbejdsmarkedet. I Hjørring Kommune arbejdes der derfor med en helhedsorienteret og tværgående tilgang, hvor det enkelte barns trivsel, udvikling og læring ses som et fælles ansvar for alle, der arbejder med børn, unge og familier. Investering i trivsel og faglighed Fælles Ansvar er den overordnede strategi og røde tråd indenfor Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalgets område. Der arbejdes med særlige tværgående fokusområder og indsatser omkring børn, unge og familier. Det sker for at målrette de faglige indsatser for der igennem at styrke den røde tråd i børnenes opvækst. I 2016 er der fortsat fokus på tilpasning og implementering af de strategiske indsatser for at kvalificere arbejdet med: overgange og brobygning samt tværfagligt distriktssamarbejde. Der sættes særligt fokus på kvalificering af inklusionsindsatsen og arbejdes desuden fortsat med fælles rammer for pædagogisk arbejde (analysemodeller) Opfyldelse af mål i 2016 For at fremme den helhedsorienterede tilgang er der fastlagt følgende overordnede mål, der fungerer som pejlemærker for de faglige indsatser og økonomiske prioriteringer. I 2016 er det dermed en videreførelse af Fælles Ansvars strategier og implementering af strukturændringer på dagtilbudsog skoleområdet, der er i fokus. Målet er, at strategier og

2 Mål for BSU-området Børn og forældre skal opleve, at der er en naturlig sammenhæng i børns liv og læring fra 0-18 år. Børn og forældre skal opleve, at der ved særlige behov er tidlige og forebyggende indsatser, der er tæt koblet til almenområdet. Udsatte børn og børn med særlige behov får målrettede tilbud, så barnet får størst mulig stabilitet i opvæksten. 97 % af alle børn gennemfører folkeskolen i almenklasse. 95 % af en ungdomsårgang gennemfører en ungdomsuddannelse. Mindst 10 % efter 9. klasse og 30 % efter 10. klasse vælger en erhvervsuddannelse. Dagpleje, vuggestuer og børnehaver For de mindste børn er der fokus på, at der er nærværende og konkrete mål for det enkelte barns trivsel, læring og udvikling. Det enkelte barn og den aktuelle børnegruppes forudsætninger, er udgangspunktet for tilrettelæggelse af det pædagogiske arbejde. Det er vigtigt, at børn og familier oplever, at der arbejdes med at skabe gode overgange, når børnene skifter fra et tilbud til et andet. Åbningstider Mandag til torsdag: kl og fredag kl Børne- og Ungehuset Lundergård i Hjørring by har lørdagsåbent. Der tilbydes udvidet åbningstid i alle områder. Lukkedage og feriepasning Institutionerne er lukkede d. 24. december og Grundlovsdag. Der er fælles feriepasning i alle områder i ugerne 28, 29 og 30. Mellem jul og nytår er der tilbud om pasning i én institution i Hjørring Kommune. Privat pasning Når forældre ønsker, at deres børn bliver passet i private tilbud, er det muligt at få tilskud til den private pasning. Tilskuddet følger efterspørgslen og gives til forældrene. Tilbuddet gælder for børn i alderen 24 uger til opstart i børnehaveklasse. Hjørring Kommune har 1 puljeordning og 8 private institutioner. Antal 0-2,10årige % Antal 2,10-5årige % I kommunal dagpleje I privat pasning I kommunal vuggestue I privat vuggestue 49 3 I kommunal børnehave I privat børnehave I alt børn i dagtilbud I alt børn i Hjørring Kom

3 Strategi for kvalitetsudvikling på 0-6 års området I 2016 bliver der på 0-6 års området fortsat arbejdet med at opbygge en øget evalueringssystematik for at sikre, at den professionelle pædagogiske praksis styrkes. ECERS - et evaluerings- og kvalitetsudviklingsværktøj Børnehaverne anvender evaluerings- og kvalitetudviklingsværktøjet ECERS, som understøtter arbejdet med Strategi for Pædagogisk Praksis. I løbet af foråret 2016 tages det i brug af dagplejere og vuggestuer. Barnet i centrum et kompetenceudviklingsprojekt Igennem forskningsprojektet Barnet i Centrum (Hjørring Kommune deltog i år ) - udviklede de deltagende pædagoger sammen med forskerne mere viden om: - Betydning af at skabe tilknytning og gode overgange for børn - Betydning af at tilbyde børnene læringsmuligheder gennem nærvær i små grupper - Betydning af at udvikle didaktik for de helt små børns læring. Digitalisering på dagtilbud På skolerne og børnehaverne arbejdes der ud fra d e centrale medielæringsstrategier. I børnehaverne retter fokus sig mod digitale medier som en naturlig del af det pædagogiske arbejde og i kommunikationen. Alle institutioner har en eller flere it-kufferter, som skal styrke muligheden for at eksperimentere, undersøge og formidle med it. Anlæg Der er i investeringsoversigten afsat midler til nyt børnehus i Vrå i fysisk forbindelse med Idrætscenter Vendsyssel og senere den ny skole. Ligeledes er der afsat midler til at samle dagtilbud og skole i skolens bygninger. Analyse af pædagogernes arbejdstid I 2016 skal der foretages en analyse og en drøftelse af daginstitutionspædagogernes arbejdstid med det formål at sikre, at mest mulig af pædagogernes arbejdstid anvendes sammen med børnene I år 2016 og frem er der fortsat fokus på at bringe den ny viden i spil på hele 0-2 års området. Dette er understøttet af et kompetenceudviklingsforløb, (afviklet i år ) for pædagogiske medarbejdere i dagpleje og vuggestue. Det understøttes fortsat gennem implementering af Strategien for pædagogisk praksis og et netværk af medarbejdere på området.

4 Skoler Skolerne i Hjørring Kommune har i år 2016 fortsat særligt fokus på implementering af de lokale og centrale skolepolitiske mål samt de overordnede nationale mål, herunder skolereformen. Hjørring Kommune arbejder som de øvrige kommuner ud fra de nationale mål om, at: - Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan. - Folkeskolen skal mindske betydningen af social baggrund i forhold til faglige resultater. - Tilliden til og trivslen i folkeskolen skal styrkes bl.a. gennem respekt for professionel viden og praksis. - Én skole for alle elever (inklusion) % af en ungdomsårgang gennemfører mindst en ungdomsuddannelse. De nationale mål skal samtidig ses i sammenhæng med Hjørring Kommunes Skolepolitiske mål De skolepolitiske mål, er kommunens egne mål for udviklingen på skoleområdet, og om- fatter følgende: - Elever trives i en attraktiv skoledag. Det kan vi se ved, at elevernes trivsel ved den første samlede måling mindst er på niveau med landsgennemsnittet. - Elevernes læring er styrende for skoledagens tilrettelæggelse. Det kan vi se ved, at elevernes læringsudbytte er stabilt i forhold til resultater fra 2013 (i nationale test, 9. kl. afgangsprøve, 10. klasseprøver og læseevaluering). Samtidig skal alle skoler have udarbejdet mål for elevernes faglige udvikling i dansk, matematik samt mindst tre andre fag set i forhold til elevernes resultater i nationale test, 9. klasseprøve og læseevaluering i skoleåret Den åbne skole styrker elevernes læring og trivsel. Det kan vi se ved, at alle skoler har indgået mindst to partnerskaber med frivillige organisationer eller erhvervslivet angående samarbejde om styrkelse af elevernes faglige og alsidige udvikling. Implementering af skolepolitiske mål og skolereformen sker parallelt med den nye skolestruktur, der trådte i kraft pr. 1. august En særlig pulje på 5 millioner kroner skal imødekomme udfordringer i en ny struktur med fokus på: - høje klassekvotienter (27 og 28 elever) - inklusionstiltag - særlige udviklingstiltag i forbindelse med etablering af de nye skoler - aktiviteter i forbindelse med den åbne skole Anlæg Der er i 2016 afsat midler til at imødekomme de udfordringer, der er fulgt af den nye skolestruktur. Herunder især det øgede antal elever og medarbejdere på skolerne i Hjørring by.

5 Fakta om skoler i Hjørring Kommune I Hjørring Kommune har vi i alt elever i den undervisningspligtige alder. - Hermed henvises udelukkende til eleverne med adresse i Hjørring Kommune. Eleverne benytter følgende tilbud: elever i kommunale folkeskoler. (Tallet er inklusiv elever med adresse i andre kommuner.) 265 elever i kommunale specialklasser, heraf 18 fra andre kommuner elever i privatskoler. 325 elever på efterskole. 57 elever benytter tilbud i anden kommune. (Her er kun medregnet elever i den undervisningspligtige alder.) I Hjørring Kommune har vi: 7 folkeskoler, hvori der indgår 13 undervisningssteder. 1 specialskole med 9 specialtilbud. 1 musisk skole. 1 ungdomsskole. 2 privatskoler. 7 friskoler. SFO Skolefritidsordningen tilgodeser forældrenes behov for pasning af børnene i børnehaveklasse til og med 3. klasse inden skoledagen begynder og om eftermiddagen efter skoletid. Skolefritidsordningen samarbejder med skoledelen om at skabe et attraktivt og sammenhængende skole- og fritidsliv for børnene. Skolens fritidsdel og undervisningsdel samarbejder med de omkringliggende daginstitutioner om at styrke brobygningen ved børnenes overgang fra børnehave til skole - særligt med fokus på udsatte børn. Der samarbejdes endvidere om at styrke det aktive medborgerskab ved at inddrage lokalområdets styrker og potentialer. Moduler og åbningstider Heltidsmodul : Skoleuger Morgen: kl til skolestart Eftermiddag: Fra skoledagens afslutning til kl (fredag kl.16.00) Ikke skoleuger: Kl (fredag kl.16.00) Morgenmodul: Skoleuger Morgen kl til skolestart Ikke skoleuger Kl (fredag kl.16.00)

6 Eftermiddagsmodul: Skoleuger Eftermiddag: Fra skoledagens afslutning til kl (fredag kl.16.00) Ikke skoleuger kl. 6: (fredag kl.16.00) Strategi for kvalitetsudvikling på skoleområdet Læringsmål og Feedback Læringsmål og Feedback er et kompetenceudviklingsprojekt, der skal styrke arbejdet med at formulere læringsmål og give målrettet feedback på elevernes læreprocesser for dermed at øge elevernes læringsudbytte. IT-didaktik og digitalisering På skolerne og i børnehaverne arbejdes der ud fra en medielæringsstrategi. På skolerne omfatter det anvendelsen af webredskaber, der skal styrke elevernes aktive deltagelse i læringsprocesserne og understøtte de IT-didaktiske kompetencer i skolens undervisning på alle klassetrin. Hjørring Musiske Skole Hjørring Musiske Skole tilbyder forskole (førskoleundervisning), instrumentalundervisning mv. Aktiviteterne er mangeartede (solo- /holdundervisning, sammenspil, koncerter, workshops og andre fællesaktiviteter) med forskellig omkostningsstruktur. Fakta om Hjørring Musiske Skole: Hjørring Musiske Skoles undervisning foregår både decentralt på kommunens skoler og centralt i følgende fire centre: Hjørring Musiske Skole Hirtshals Skole Sindal skole Vrå Musikskole Professionelle læringsfællesskaber Med fokuseringen på udviklingen af professionelle læringsfællesskaber rettes opmærksomheden på den fælles forpligtelse på at fastholde fokus på opgaven, - elevernes læringsudbytte og trivsel suppleret med den fælles medmenneskelige og professionelle gensidige omsorg for hinanden som ligeværdige deltagere i professionelle læringsfællesskaber.

7 Dagtilbud og skole for alle strategi for inklusion version 2.0 Alle børn og unge i Hjørring Kommune skal i videst muligt omfang høre til i de almindelige børnehaver og skoler. Der arbejdes derfor med at sikre, at der er målrettede tilbud til børn og unge, der har brug for støtte for at være en del af hverdagen i børnehaverne og skolerne. I Hjørring Kommune arbejdes der løbende med at styrke d e t tværfaglige samarbejde, der støtter børnene i deres udvikling på almenområdet såvel som specialområdet. På baggrund af en igangværende evaluering af inklusionsindsatserne udarbejdes Strategi for inklusion; version 2.0. Denne er et centralt element i bestræbelserne på at styrke inklusionsindsatsen. Inklusionsindsatsen har afsæt i det nationale mål om, at 96 % af eleverne i 2015 (øges til 97% i 2018) skal være inkluderet i den almindelige undervisning. Strategien omfatter både skoler og dagtilbud. Strategien understøtter anvendelsen af kvalitetsudviklende arbejdsmetoder på skolerne. Herudover sikrer strategien et fortsat fokus på at skabe inkluderende læringsmiljøer, der tilgodeser alle elevers muligheder for at være en del af et lærende fællesskab. Dette er i tråd med, at antallet af elever, der visiteres til specialklassetilbud, er faldet markant i de senere år. Udover den samlede inklusionsindsats arbejdes der fortsat med at udvikle de støttefunktioner, der er til børn med brug for støtte, så de i større udstrækning kan indgå i en hverdag i dagtilbud og på skolerne. Fakta om støtte og specialtilbud I Hjørring Kommune er der følgende tilbud: Støttepædagoger i børnehaverne. De yder specialpædagogisk vejledning og støtte i institutionerne enten til enkel- te børn eller i minigrupper, der er oprettet i enkelte børnehaver. Særlige dagtilbud til børn med vidtgående fysiske og psykiske handicaps. Tilbuddet er i børnenes nærmiljø eller så tæt på dette som muligt. Special-SFO der indgår som en integreret del af både kommunens samlede generelle tilbud til børn og unge. Juniorklub specialfritidsordninger for børn indskrevet i specialklasserækker. Forældre til børn i 4. til og med 10. årgang i de pågældende specialklassetilbud kan vælge at melde deres barn ind i specialfritidstilbuddet Specialklassetilbud i Hjørring Kommune I Hjørring Kommune tilbydes der i skoleåret vidtgående specialundervisning i følgende specialklasser: - K- Klasser og K2 klasser: Højene Undervisningssted - Sprogklasser: Lundergård Undervisningssted - ADHD-klasser: Bagterp Undervisningssted - G2 klasser, TF klasser og specialklasserækken fra Kløverskolen: Muldbjerg Undervisnings- sted - G3 klasser og Ungdomsskolens Heltidsundervisning: HUC

8 Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) PPR indgår i Hjørring Kommunes tværfaglige forebyggende arbejde. PPR foretager pædagogiske psykologiske vurderinger og rådgivningsopgaver af børn og unge i daginstitutioner, skoler og special-sfo er. Derudover er en væsentlig hovedopgave den konsultative praksis. Den kan have både en forebyggende karakter og samle op på undersøgelser og vurderinger. PPR s praksis retter sig mod såvel specialundervisningsområdet som mod det generelle område, og samarbejdspartnerne er både fagpersonale, ledere og familier. Udviklingsprojekt - Læseudvikling Der er fortsat fokus på læseindlæring og arbejdet med LUS(LæseUdviklingsStrategier) i Hjørring Kommunes skolevæsen. Den faglige udvikling på læseområdet er forankret i PPR, der ligeledes har en tovholderfunktion i forhold til LUS. Unge og Uddannelse De unges valg af uddannelse er centralt for deres muligheder i voksenlivet. I Hjørring Kommune er der derfor et særligt fokus på de ældste skoleelever, så de forberedes til at vælge de ungdomsuddannelser, der passer bedst. Målet er at nå den nationale målsætning om, at 95 % af en ungdomsårgang skal gennemføre en ungdomsuddannelse. Samarbejde for overbygningseleverne Der er i 2016 særligt fokus på at skabe sammenhæng i indsatsen for hele overbygningen på alle folkeskoler. Samarbejdets formål er jf. de skolepolitiske mål, at give fase 3 eleverne nye læringsdannelses- og uddannelsesperspektiver, og herigennem skabe øget læring og trivsel. Samarbejdet mellem folkeskolerne organiseres bl.a. ved etablering af et professionelt læringsfællesskab, som grundlag for at skoleområdets medarbejdere og ledere, samt eksterne samarbejdspartnere herunder erhvervsskolerne og øvrige uddannelsesinstitutioner i kommune.

9 Ungdomsklubber Hjørring Ungdomsskole har etableret 15 ungdomsklubber, der dækker hele kommunen. Hver klub har en lokal koordinator ansat, som i det daglige koordinerer klubtilbuddet. Tilbuddet er etableret under Ungdomsskoleloven. Fakta om Ungdomsskolen: Der tilbydes fritidsundervisning og ungdomsklub på følgende lokaliteter: Støtte til valg af ungdomsuddannelse I Ungeindsatsen fokuseres der på uddannelsesparathed og arbejdet med de unge, der ikke vurderes uddannelsesparate. Målet er at sikre det bedst mulige grundlag for en succesfuld overgang til den ungdomsuddannelse, der passer til den unge. Ungeindsatsen er forankret i et samarbejde mellem Hjørring Ungdoms- Center (HUC), Arbejdsmarkedsområdet samt de Tværfaglige Distriktsteams. Hjørring Ungdomscenter Hjørring Ungdomscenter består af Hjørring ny 10. (HNX) og Hjørring Ungdoms- skole (HU). HNX er et tilbud til de elever der ikke er uddannelsesafklarede eller uddannelsesparate efter 9. klasse. Bagterp Bindslev/Tversted Bjergby Godthåb (Hjørring) Højene Løkken Nordstjernen (Hirtshals) Poulstrup Sindal Tornby Tårs Vrå

10 Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse Pr. 1. januar 2016, er UU organisatorisk forankret i Arbejdsmarkedsforvaltning ligesom myndighedsopgaven vedr. STU forankres i Arbejdsmarkedsforvaltningen med virkning fra den 1. januar Udsatte og sårbare børn og unge Hjørring Kommune arbejder med Barnets Reform ud fra en særlig opmærksomhed på en tidlig indsats. Den tidlige indsats er både tænkt tidligt i barnet liv, men ligeledes tidligt i forhold til at intervenere i vanskeligheder i løbet af barndommen og ungdommen. Den tidlige indsats skal sikre en helhedsorienteret indsats med et klart formål, sikre kontinuitet i anbringelsen og sikre barnets rettigheder. Det overordnede mål er at styrke indsatserne for at få børn og unge til at mestre mest muligt i eget liv. Indsatserne for udsatte og sårbare børn og unge er forankret i Børne- og Familieområdet. Indsatserne bruges, når det vurdere at være af væsentlig betydning af hensyn til et barns trivsel og udvikling. Der bliver arbejdet med forebyggende foranstaltninger som: - Rådgivning og vejledning - Praktisk pædagogisk støtte - Familiebehandling - Aflastning - Kontaktpersoner - SSP-samarbejde

11 Tidlig støtte og forebyggelse Den tidlige indsats underbygges igennem det tværfaglige distriktssamarbejde og den konsultative bistand til personalet på almenområdet i skole og dagtilbud. I år 2016 er der særligt opmærksomhed på, at: - Indsatserne omkring det enkelte barn målrettes med rettidighed, tidlig indsats og konkret opfølgning på barnets udvikling som pejlemærker. - Videreudvikling og dokumentation af systematik og ensartethed i sagsbehandlingen. - Kompetenceudvikling og fælles faglige metoder som grundlag for styrkelse af de faglige skøn og de tidlige og målrettede indsatser. Indsatsstrategi Børn med handicap Der gives støtte til børn og unge med betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse og til deres familier. Støtten omfatter: - Merudgifter i forbindelse med hjemmeboende børn under 18 år med handicap. - Tabt arbejdsfortjeneste til forældre. - Aflastning/afløsning i hjemmet, ledsagerordningen, familievejledning og hjemmetræning. Mere omfattende anvendes der: - Aflastning på døgninstitution. - Aflastning til forældre, der passer et barn med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. - Anbringelser på døgninstitution for handicappede. Indsatsstrategien placerer sig i sammenhæng med Fælles ansvarsstrategierne. Som i Fælles Ansvars strategierne handler indsatserne i indsatsstrategien om at skabe et fælles sprog og fælles metodikker i det daglige samarbejde omkring børn og unge med henblik på at skabe optimale rammer for børn og unges trivsel og læring. I Indsatsstrategien vil der være et særligt fokus på de tidlige og helhedsorienterede forebyggende indsatser i nærmiljøet. Dette fordrer at forskellige faggrupper kan samarbejde omkring børn og unge i udsatte og sårbare positioner, herunder at de fastholdes, så vidt det er muligt, i nærmiljøet.

12 Ungehuset Nord For Ungehuset er der særligt fokus på fortsat tilpasning af ydelser, så sammenhængen mellem de fastlagte 9 behandlingspladser og de 6 pladser i bo-selv tilbuddet udvikles i sammenhæng med de øvrige indsatser på Børne og familieområdet med henblik på at fremme tidlige indsatser. Familiehuset Kløvergården Kløvergården er et familiebehandlingstilbud til familier med børn og unge, der i en periode har behov for støtte og vejledning. Tilbuddet retter sig mod at hjælpe børn, unge og deres familier med udgangspunkt i familiens ressourcer. Familiebehandlingen kan foregå i familiens hjem eller på Familiehuset Kløvergården, dog er det ofte en kombination af dette. Sundhed og trivsel for alle familier, børn og unge Sundhedsstrategi Fokus på sundhed sikrer øget trivsel, sundhed og læring blandt børn og unge i Hjørring Kommune. I 2015 er der udarbejdet en ny Sundhedsstrategi, der skal medvirke til at sikre alle børn og unges trivsel og sundhed. Sundhedsstrategien omfatter hele års området, og den bliver udarbejdet på baggrund af de nationale forebyggelsespakker og den reviderede Sundhedspolitik for Hjørring Kommune. Kost- og sundhedspolitik På baggrund af evaluering af Mad og måltidspolitikken er der igangsat initiativ med Sundhedskonsulent der skal lave forløb både med dagplejepædagoger og dagplejere omkring fortsat ud- vikling, fokus og implementering. Der igangsættes et pilotprojekt med 10 dagplejere, der skal udvikle dagplejen i retning af en endnu mere aktiv og ude-liv/naturdagpleje. Projekter løber over et år.

13 I mio. kr. Budget 2016 Budget 2017 Budget 2018 Budget 2019 Undervisning 574,9 561,5 557,7 552,4 Skoler 391,7 378,5 375,3 370,0 Skolefritidsordninger 27,4 27,4 27,4 27,4 Specialundervisning 72,9 72,9 72,9 72,9 Ungdomsskoler 11,4 11,3 11,1 11,1 Musikskoler 8,5 8,4 8,3 8,3 Privatskoler og efterskoler 63,0 63,0 62,7 62,7 Dagtilbud 231,4 226,5 226,1 226,4 Fælles formål 54,7 52,9 52,9 52,9 Dagplejen 40,4 40,4 40,4 40,4 Daginstitutioner og klubber 112,3 109,2 108,8 109,1 Særlige dagtilbud 5,4 5,4 5,4 5,4 Privatinstitutioner og puljeordninger 18,6 18,6 18,6 18,6 Specialområdet 220,1 215,9 206,1 204,6 Handicap 10,6 10,4 10,1 10,1 Døgnophold 108,4 107,6 99,4 97,9 Forebyggende 41,7 42,3 41,3 41,3 Døgninstitutioner 36,2 32,8 32,8 32,8 PPR 12,5 12,3 12,1 12,1 Sundhedsplejen 10,7 10,5 10,4 10,4 Udvalget i alt 1.026, ,9 989,9 983,3

BØRNE-, SKOLE- OG UDDANNELSES- OMRÅDET

BØRNE-, SKOLE- OG UDDANNELSES- OMRÅDET BØRNE-, SKOLE- OG UDDANNELSES- OMRÅDET Helhed og sammenhæng for børn, unge og familier Det grundlæggende menneske- og værdisyn, der arbejdes ud fra i Hjørring Kommune, er beskrevet i Børne-, Unge- og Familiepolitikken.

Læs mere

BØRNE-, SKOLE- OG UDDANNELSES- OMRÅDET

BØRNE-, SKOLE- OG UDDANNELSES- OMRÅDET BØRNE-, SKOLE- OG UDDANNELSES- OMRÅDET Helhed og sammenhæng for børn, unge og familier Det grundlæggende menneske- og værdisyn, der arbejdes ud fra i Hjørring Kommune, er beskrevet i Børne-, Unge- og Familiepolitikken.

Læs mere

HJØRRING KOMMUNE DRIFTSBUDGET 2015 2018 Udvalg: Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget

HJØRRING KOMMUNE DRIFTSBUDGET 2015 2018 Udvalg: Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Udvalg: I mio. kr. 2015 BO 2016 BO 2017 BO 2018 Udvalget i alt 1.074,464 1.031,204 1.000,626 980,007 - skolernes brug af haller -3,974-3,974-3,974-3,974 Revideret ramme 1.070,490 1.027,230 996,651 976,033

Læs mere

SKOLEPOLITIK 2014-2018

SKOLEPOLITIK 2014-2018 SKOLEPOLITIK 2014-2018 Vedtaget af Slagelse Byråd 24. februar 2014 Indledning Folkeskolen står overfor en række udfordringer både nationalt og lokalt i Slagelse Kommune. På baggrund af folkeskolereformen

Læs mere

Fælles ansvar - fælles indsats VERSION 2.0

Fælles ansvar - fælles indsats VERSION 2.0 Fælles ansvar - fælles indsats VERSION 2.0 Indsatsområder for arbejdet med børn og unge i Hjørring Kommune 2016-2019 Indhold Hvorfor denne publikation? INDLEDNING Hvorfor denne publikation?... 2 Indledning...

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig

Læs mere

Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016

Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016 Hvidovre 2012 sag: 11/54709 Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016 Fælles ansvar for vores børn. Hvidovre Kommune vil i fællesskab med forældre skabe de bedste

Læs mere

Børneudvalget. Næstved Kommunes årsberetning 2013 40 af 80

Børneudvalget. Næstved Kommunes årsberetning 2013 40 af 80 Børneudvalget Børneudvalget varetager forvaltningen af kommunens undervisningsmæssige, pædagogiske, sociale og sundhedsmæssige opgaver for børn og unge, herunder dagpleje, vuggestuer, børnehaver, daginstitutioner,

Læs mere

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig støtte. Lovmæssigt

Læs mere

JOB- OG KRAVPROFIL REKRUTTERING OG UDVÆLGELSE. Byrådet forventes endeligt at godkende stillingens oprettelse den 27. august 2014 JOB- OG KRAVPROFIL

JOB- OG KRAVPROFIL REKRUTTERING OG UDVÆLGELSE. Byrådet forventes endeligt at godkende stillingens oprettelse den 27. august 2014 JOB- OG KRAVPROFIL REKRUTTERING OG UDVÆLGELSE Byrådet forventes endeligt at godkende stillingens oprettelse den 27. august 2014 1 JOB OG FRITIDS- OG UNGDOMSSKOLECHEF Børn og Unge, Aarhus Kommune, søger en fritids- og ungdomsskolechef

Læs mere

Notat. Dato: 26. august 2013 Sagsnr.: 2013-007997-19. Intentioner og rammesætning af folkeskolereformen i Middelfart kommune

Notat. Dato: 26. august 2013 Sagsnr.: 2013-007997-19. Intentioner og rammesætning af folkeskolereformen i Middelfart kommune Skoleafdelingen Middelfart Kommune Anlægsvej 4 5592 Ejby www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte 8888 5325 Fax +45 8888 5501 Dato: 26. august 2013 Sagsnr.: 2013-007997-19 Pia.Werborg@middelfart.dk

Læs mere

Serviceinformation for Skolefritidsordning Gældende fra 1. januar 2018

Serviceinformation for Skolefritidsordning Gældende fra 1. januar 2018 Serviceinformation for Skolefritidsordning Gældende fra 1. januar 2018 Dagtilbudssekretariatet Børne- og Undervisningsforvaltningen Springvandspladsen 5, 9800 Hjørring Opdateret oktober 2018 Indhold Mål

Læs mere

INPUT TIL TEMADRØFTELSE

INPUT TIL TEMADRØFTELSE INPUT TIL TEMADRØFTELSE En ny folkeskole I juni 2013 blev der indgået en politisk aftale, som lægger op til et fagligt løft af folkeskolen og til øget mål- og resultatstyring. Samtidig er der vedtaget

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. og 4. Afdeling Distriktssamarbejdet om børn og unge Tlf. 8940 2000 - Epost DSA@aarhus.dk

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. og 4. Afdeling Distriktssamarbejdet om børn og unge Tlf. 8940 2000 - Epost DSA@aarhus.dk ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. og 4. Afdeling Distriktssamarbejdet om børn og unge Tlf. 8940 2000 - Epost DSA@aarhus.dk INDSTILLING Til Århus Byråd Den 23. marts 2005 via Magistraten Tlf. Nr.: 8940 5858

Læs mere

Serviceudgifter 141.298 136.652 135.279 135.279. 03.22.04 Pædagogisk psykologisk rådgivning 7.930 7.930 7.930 7.930

Serviceudgifter 141.298 136.652 135.279 135.279. 03.22.04 Pædagogisk psykologisk rådgivning 7.930 7.930 7.930 7.930 Familieområdet Opgaver under området Budget omfatter udgifter i forbindelse psykologbetjening på skole og institutioner mv, børns og unges ophold uden for hjemmet, forebyggende foranstaltninger, rådgivning

Læs mere

Området 0-18 år. #KV september 2017 Hotel Dalgas, Brande

Området 0-18 år. #KV september 2017 Hotel Dalgas, Brande Området 0-18 år #KV2017 14. september 2017 Hotel Dalgas, Brande Program 1. Visioner, mål og robusthed 2. Målgrupper 3. Hvordan arbejder vi - dagtilbud 4. Hvordan arbejder vi - skoler 5. Hvordan arbejder

Læs mere

Udgave 26. februar 2015. 1.0 Indledning

Udgave 26. februar 2015. 1.0 Indledning Børne- og familiepolitikken 2015 2018 2014090062EB Udgave 26. februar 2015 1.0 Indledning Børne- og familiepolitikken 2015-2018 er Ringkøbing-Skjern Kommunes politik for 0-18 årsområdet. Børne- og familiepolitikken

Læs mere

Serviceinformation for Skolefritidsordning Gældende fra 1. januar 2018

Serviceinformation for Skolefritidsordning Gældende fra 1. januar 2018 Serviceinformation for Skolefritidsordning Gældende fra 1. januar 2018 Pladsanvisningen Børne- og Undervisningsforvaltningen Springvandspladsen 5, 9800 Hjørring Indhold Mål for skolefritidsordninger...

Læs mere

Vision for læring og dannelse - for de 0-18-årige i Svendborg Kommune. Svendborg Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik frem mod 2017

Vision for læring og dannelse - for de 0-18-årige i Svendborg Kommune. Svendborg Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik frem mod 2017 der er gældende for folkeskolen i Svendborg Kommune Vision for læring og dannelse - for de 0-18-årige i Svendborg Kommune Svendborg Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik frem mod 2017 Vision, formål

Læs mere

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE Indhold Indledning 3 Formål for dagtilbud 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune 5 Det anerkendende dagtilbud 6 Visioner for dagtilbuddene i Holstebro

Læs mere

Strategi for Folkeskole 2014Folkeskolestrategi 20142014

Strategi for Folkeskole 2014Folkeskolestrategi 20142014 Strategi for Folkeskole 2014Folkeskolestrategi 20142014 Sagsnummer: 480-2014-97805 Dokumentnummer: 480-2015-1021 Afdeling: Skole og Dagtilbud Udarbejdet af: Hanne Vogelius Indhold Forord... 2 Indledning...

Læs mere

Serviceinformation for Special SFO Gældende fra 1. januar 2016

Serviceinformation for Special SFO Gældende fra 1. januar 2016 Serviceinformation for Special SFO Gældende fra 1. januar 2016 Pladsanvisningen Børne- og Undervisningsforvaltningen Springvandspladsen 5, 9800 Hjørring Tlf. 72 33 33 33 Side 2 Indholdsfortegnelse Mål

Læs mere

Hvorfor en ny reform. Ny Folkeskolereform. Hvorfor en ny reform. En mindsetændring 01-11-2013. Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen

Hvorfor en ny reform. Ny Folkeskolereform. Hvorfor en ny reform. En mindsetændring 01-11-2013. Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen Hvorfor en ny reform Ny Folkeskolereform Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen Vi har en god folkeskole, men den skal være bedre på flere områder vejen til en hel ny version af Parkskolen

Læs mere

Reformer på ungdoms- og uddannelsesområdet og deres betydning for unge i Horsens. Børne- og Skoleudvalget d. 2. marts 2015

Reformer på ungdoms- og uddannelsesområdet og deres betydning for unge i Horsens. Børne- og Skoleudvalget d. 2. marts 2015 Reformer på ungdoms- og uddannelsesområdet og deres betydning for unge i Horsens Børne- og Skoleudvalget d. 2. marts 2015 Uddannelse og Arbejdsmarked den fælles opgave fra barn til beskæftigelse Dagtilbud

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver

1. Beskrivelse af opgaver Bevillingsområde 30.33 Pædagogisk Psykologisk Rådgivning 1. Beskrivelse af opgaver Bevillingen supplerer den almindelige folkeskoledrift. Bevillingen har til formål at understøtte og udvikle undervisningen

Læs mere

Serviceinformation for Skolefritidsordning Gældende fra 1. januar 2016

Serviceinformation for Skolefritidsordning Gældende fra 1. januar 2016 Serviceinformation for Skolefritidsordning Gældende fra 1. januar 2016 Pladsanvisningen Børne- og Undervisningsforvaltningen Springvandspladsen 5, 9800 Hjørring Tlf. 72 33 33 33 Side 2 Indhold Mål for

Læs mere

SKOLE- OG BØRNEUDVALGET

SKOLE- OG BØRNEUDVALGET SKOLE- OG BØRNEUDVALGET Skole- og Børneudvalget består af følgende delområder: Daginstitutioner og dagpleje Folkeskoler og ungdomsskole Pædagogisk psykologisk rådgivning (PPR) og specialundervisning Skolefritidsordninger

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Byrådet, forår 2017 syddjurs.dk Sammen løfter vi læring og trivsel Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

I - Implementering af ny Folkeskolelov i Høje-Taastrup Kommune, 1. behandling - ISU

I - Implementering af ny Folkeskolelov i Høje-Taastrup Kommune, 1. behandling - ISU I - Implementering af ny Folkeskolelov i Høje-Taastrup Kommune, 1. behandling - ISU Sagstype: Åben Type: Institutions- og Skolecentret I Sagsnr.: 13/21062 Baggrund 01-08-14 træder den nye Folkeskolelov

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Byrådet, forår 2017 1 Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Slagelse Kommunes børne- og ungepolitik 2014-2017

Slagelse Kommunes børne- og ungepolitik 2014-2017 Slagelse Kommunes børne- og ungepolitik 2014-2017 Børn, Unge og Familie 2013 Slagelse Kommunes børne- og ungepolitik 2014-2017 - Alle børn og unge har ret til et godt liv Alle børn og unge har ret til

Læs mere

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Institutionens navn adresse Indledning Byrådet har siden 1. august 2009 været forpligtet til at fastsætte mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger, kaldet

Læs mere

Oplæg til høring om de fremtidige principper for organiseringen af fritidstilbuddene i relation til folkeskolereformen

Oplæg til høring om de fremtidige principper for organiseringen af fritidstilbuddene i relation til folkeskolereformen NOTAT Dato: 7. Januar 2014 Afdeling: CFD/CFS Sags nr.: 330-2013-89248 Oplæg til høring om de fremtidige principper for organiseringen af fritidstilbuddene i relation til folkeskolereformen Med afsæt i

Læs mere

Undervisnings- og Børneudvalget Plan for opfølgning på politikker i 2016

Undervisnings- og Børneudvalget Plan for opfølgning på politikker i 2016 Undervisnings- og Børneudvalget Plan for opfølgning på politikker i 2016 Politikområde 6: SUNDHEDSFREMME og FOREBYGGELSE Sundhedspolitik (tværgående) Sundhedsplejen tilbud til småbørnsfamilier Sundhedsplejen

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver

1. Beskrivelse af opgaver Bevillingsområde 30.32 Øvrig folkeskolevirksomhed 1. Beskrivelse af opgaver Området omfatter aktiviteter i tilknytning til den almindelige folkeskoledrift som fastsat i folkeskolelovgivningen. Den økonomiske

Læs mere

SKOLE- OG BØRNEUDVALGET

SKOLE- OG BØRNEUDVALGET SKOLE- OG BØRNEUDVALGET Skole- og Børneudvalget består af følgende delområder: Daginstitutioner og dagpleje Folkeskoler og ungdomsskole Pædagogisk psykologisk rådgivning (PPR) og specialundervisning Skolefritidsordninger

Læs mere

HJØRRING KOMMUNE REGNSKAB 2014 Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget

HJØRRING KOMMUNE REGNSKAB 2014 Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Sektorer Oprindeligt Tillægsbev./ Korrigeret Regnskab Afvigelse Budget omplaceringer Budget 2014 2014 2014 Sektor Undervisning 594,806 6,211 601,017 606,694 5,677 Sektor Dagtilbud 241,244 8,298 249,542

Læs mere

Forord. Læsevejledning

Forord. Læsevejledning Forord Folkeskolen er en kommunal kerneopgave og Middelfart Kommune har ambitioner for sit skolevæsen. Middelfart Kommunes skolepolitik bygger på et ønske om en folkeskole, der har en fælles retning og

Læs mere

Inklusionsstrategi for skolevæsenet i Frederiksberg Kommune

Inklusionsstrategi for skolevæsenet i Frederiksberg Kommune Inklusionsstrategi for skolevæsenet i Frederiksberg Kommune 1. Indledning Frederiksberg Kommune har som mål, at flest mulige børn skal inkluderes i almenområdet fremfor at blive henvist til særlige specialtilbud.

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE Forord Denne vision for vores børn og unges liv i Allerød Kommune er resultatet af mange menneskers indsigt og ihærdighed. Startskuddet

Læs mere

Børne- og Kulturudvalget

Børne- og Kulturudvalget Børne- og Kulturudvalget Referat Dato: Onsdag den 15. januar 2014 Mødetidspunkt: 17:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: Fraværende: 405 mødelokale på Rådhuset Jytte Bendtsen, Kenneth Kristensen Berth, Erdal

Læs mere

Aftale mellem Buskelundskolen og Skolechef Huno K. Jensen

Aftale mellem Buskelundskolen og Skolechef Huno K. Jensen Aftale mellem Buskelundskolen og Skolechef Huno K. Jensen 1. Indhold Styringsmodellen i Silkeborg Kommune baserer sig på gensidige aftaler mellem institutionslederne og den budgetansvarlige chef for den

Læs mere

Serviceinformation for Special SFO Gældende fra 1. august 2014

Serviceinformation for Special SFO Gældende fra 1. august 2014 Serviceinformation for Special SFO Gældende fra 1. august 2014 Pladsanvisningen Børne- og Undervisningsforvaltningen Springvandspladsen 5, 9800 Hjørring Tlf. 72 33 33 33 Side 2 Indholdsfortegnelse Mål

Læs mere

At 1) byrådet tiltræder den fremsendte plan for fritids- og ungdomsskoleområdet i Aarhus Kommune.

At 1) byrådet tiltræder den fremsendte plan for fritids- og ungdomsskoleområdet i Aarhus Kommune. Indstilling Til Fra Dato Aarhus Byråd via Magistraten Klik her for at angive tekst. Dato for fremsendelse til MBA Indstilling om plan for fritids- og ungdoms- skoleområdetområdet Byrådets beslutning om

Læs mere

Hjallerup skole. En skole i trivsel en skole i vækst. Information til forældre Juni 2015 HJALLERUP SKOLE 1

Hjallerup skole. En skole i trivsel en skole i vækst. Information til forældre Juni 2015 HJALLERUP SKOLE 1 Hjallerup skole En skole i trivsel en skole i vækst. Information til forældre Juni 2015 HJALLERUP SKOLE 1 Skolereform år 2 I august 2015 tager vi hul på år 2 med skolereformens ændringer og tiltag. Vi

Læs mere

SKOLE- OG BØRNEUDVALGET

SKOLE- OG BØRNEUDVALGET SKOLE- OG BØRNEUDVALGET Skole- og Børneudvalget består af følgende delområder: Daginstitutioner og dagpleje Folkeskoler og ungdomsskole Pædagogisk psykologisk rådgivning (PPR) og specialundervisning Skolefritidsordninger

Læs mere

Børne- og Skoleudvalget

Børne- og Skoleudvalget Børne- og Skoleudvalget Netto Børne- og Skoleudvalget 409.363 407.691-1.672-2.708 Anden undervisning og kultur 11.962 11.962 0 0 Dagtilbud til børn og unge 96.808 97.086 278 278 Folkeskolen 166.266 166.498

Læs mere

Høringsmateriale vedr. nedlæggelse af Halsnæs Heldagsskole som selvstændig skole

Høringsmateriale vedr. nedlæggelse af Halsnæs Heldagsskole som selvstændig skole Høringsmateriale vedr. nedlæggelse af Halsnæs Heldagsskole som selvstændig skole Børn, unge og læring oktober 2015 1 Indhold 1. Indledning 3 1.1 Tidsplan 3 2. Forslag til nedlæggelse af Halsnæs Heldagsskole

Læs mere

Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund. Information til forældre om folkeskolereformen

Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund. Information til forældre om folkeskolereformen Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund Information til forældre om folkeskolereformen En ny skole fra august 2014 Når elever landet over i august 2014 tager hul på et nyt skoleår, siger de goddag til en

Læs mere

Familie- og velfærdsafdelingen. Organisering, samspil og opgaver

Familie- og velfærdsafdelingen. Organisering, samspil og opgaver Familie- og velfærdsafdelingen Organisering, samspil og opgaver 1 Familie- og velfærdsafdelingen Organisation, samspil og opgaver Én samlet forvaltning Fra den 1. april 2014 begiver vi os ud i en transformation

Læs mere

Fritidsvejledning og fritidspas

Fritidsvejledning og fritidspas Baggrund I det brede tværfaglige samarbejde om forebyggende indsats tidlig i livet, opleves et behov for at kunne tilbyde en ordning med Fritidspas og Fritidsvejledning, idet det ikke er alle forældre,

Læs mere

SKOLE- OG BØRNEUDVALGET

SKOLE- OG BØRNEUDVALGET SKOLE- OG BØRNEUDVALGET OPGAVER OG ØKONOMI Skole- og Børneudvalget består af følgende delområder: Daginstitutioner og dagpleje Folkeskoler og ungdomsskole Inklusionscenter og specialundervisning Skolefritidsordninger

Læs mere

Folkeskolereform i København

Folkeskolereform i København Folkeskolereform i København Møde med skolebestyrelser d. 26. august 2013 Aftalen om et fagligt løft af folkeskolen Trin 1 (fra skoleåret 2014/2015): Lektiehjælp og faglig fordybelse i ydertimerne frivillig

Læs mere

Aftale mellem Sjørslev Skole og Skolechef Huno K. Jensen

Aftale mellem Sjørslev Skole og Skolechef Huno K. Jensen Aftale mellem Sjørslev Skole og Skolechef Huno K. Jensen 1. Indhold Styringsmodellen i Silkeborg Kommune baserer sig på gensidige aftaler mellem institutionslederne og den budgetansvarlige chef for den

Læs mere

Ændrede åbningstider og lukkedage i SFO

Ændrede åbningstider og lukkedage i SFO Ændrede åbningstider og lukkedage i SFO Dagtilbudsloven 1 stk. 2, 4 23 Formålet med loven er at 1 stk. at fremme børns og unges trivsel, udvikling og læring gennem dag-, fritids- og klubtilbud samt andre

Læs mere

Skolereform. Dialogmøde 3. September 2013

Skolereform. Dialogmøde 3. September 2013 1 Skolereform Dialogmøde 3. September 2013 Målsætning 2 Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan. Folkeskolen skal mindske betydningen af social baggrund i forhold til faglige

Læs mere

Det forudsættes, at kommunens tilbud til børn og unge med særlige behov skal baseres på aktuel viden og dokumentation af effekt.

Det forudsættes, at kommunens tilbud til børn og unge med særlige behov skal baseres på aktuel viden og dokumentation af effekt. Standarder for sagsbehandlingen vedrørende opfølgning og evaluering af resultaterne af den konkrete indsats Politisk målsætning vedr. opfølgning og evaluering af resultaterne af den konkrete indsats Det

Læs mere

Folkeskolereform 2014

Folkeskolereform 2014 Folkeskolereform 2014 Resultatet af arbejdsgruppernes arbejde august 2013 - februar 2014 STEP 1 Politik og strategidannelse: Målsætning og resultatmål i Lolland Kommune STEP 2.1. Fælles implementerings

Læs mere

Hvem er vi? Ca. 1050 elever Mellem 3 og 6 spor Vores forskellige huse en lille skole i den store skole De fysiske rammer

Hvem er vi? Ca. 1050 elever Mellem 3 og 6 spor Vores forskellige huse en lille skole i den store skole De fysiske rammer Præsentation Hvem er vi? Ca. 1050 elever Mellem 3 og 6 spor Vores forskellige huse en lille skole i den store skole De fysiske rammer Visionen Antvorskov Skole er en anerkendende og inkluderende virksomhed,

Læs mere

Kvalitetsrapport 2008/2009. Over Jerstal Skole Haderslev Kommune 2008-09

Kvalitetsrapport 2008/2009. Over Jerstal Skole Haderslev Kommune 2008-09 Kvalitetsrapport 2008/2009 Over Jerstal Skole Haderslev Kommune 2008-09 1 Indholdsfortegnelse. Side 3. Kapitel 1. Resumé med konklusioner. Side 4. Kapitel 2. Tal og tabeller Side 5. Kapitel 3 Fagligt niveau

Læs mere

Attraktive dag-, fritids- og klubtilbud

Attraktive dag-, fritids- og klubtilbud Budgetforslag 2016 Attraktive dag-, fritids- og klubtilbud Børn og forældre efterspørger mere fleksibilitet, længere åbningstid og mere aktive dag-, fritids- og klubtilbud. Børne- og Ungdomsudvalget ønsker,

Læs mere

Velfærdsforvaltningen forslag til organisationsstruktur

Velfærdsforvaltningen forslag til organisationsstruktur Norddjurs Kommune 21. december 2010 KKN Velfærdsforvaltningen forslag til organisationsstruktur Baggrund og målsætning I forbindelse med vedtagelsen af budget 2011 blev det besluttet at etablere en ny,

Læs mere

Bilag 1. Forslag til generelle budgetbemærkninger BØRNE-, SKOLE- OG UDDANNELSES- OMRÅDET. Helhed og sammenhæng for børn, unge og familier

Bilag 1. Forslag til generelle budgetbemærkninger BØRNE-, SKOLE- OG UDDANNELSES- OMRÅDET. Helhed og sammenhæng for børn, unge og familier Bilag BØRNE-, SKOLE- OG UDDANNELSES- OMRÅDET Helhed og sammenhæng for børn, unge og familier Det grundlæggende menneske- og værdisyn, der arbejdes ud fra i Hjørring Kommune, er beskrevet i Børne-, Unge-

Læs mere

Heldagsskolen en udfordrende ramme om børn og unges læring og udvikling

Heldagsskolen en udfordrende ramme om børn og unges læring og udvikling Heldagsskolen en udfordrende ramme om børn og unges læring og udvikling Dette notat udgør det fælles pædagogiske arbejdsgrundlag for Københavns Kommunes 3 heldagsskoler. Notatet er rammesættende og forpligtende

Læs mere

BØRNE-, SKOLE- OG UDDANNELSES- OMRÅDET

BØRNE-, SKOLE- OG UDDANNELSES- OMRÅDET BØRNE-, SKOLE- OG UDDANNELSES- OMRÅDET Helhed og sammenhæng for børn, unge og familier Det grundlæggende menneske- og værdisyn, der arbejdes ud fra i Hjørring Kommune, er beskrevet i Børne-, Unge- og Familiepolitikken.

Læs mere

Velfærdsdirektør i Dragør Kommune

Velfærdsdirektør i Dragør Kommune Borgmestersekretariat, HR og Udvikling Kirkevej 7 2791 Dragør Tlf.: 32 89 01 00 CVR: 12881517 www.dragoer.dk Jobprofil Velfærdsdirektør i Dragør Kommune 19. maj 2014 En af Dragør Kommunes direktører har

Læs mere

Det Pædagogisk eftermiddagstilbud i Halsnæs Kommunes folkeskoler.

Det Pædagogisk eftermiddagstilbud i Halsnæs Kommunes folkeskoler. Det Pædagogisk eftermiddagstilbud i Halsnæs Kommunes folkeskoler. Med indførelsen af folkeskolereformen og de politiske beslutninger i Halsnæs Kommune sker der forandringer i det tidligere SFO (0-3 klasse)

Læs mere

Lys i øjnene. hos børnene, de unge og de voksne. Den sammenhængende Børne- og Ungdomspolitik 2014-2017

Lys i øjnene. hos børnene, de unge og de voksne. Den sammenhængende Børne- og Ungdomspolitik 2014-2017 Lys i øjnene hos børnene, de unge og de voksne Den sammenhængende Børne- og Ungdomspolitik 2014-2017 Indhold (klik på pilene) Navigering Forord og Politikkens opbygning Gå tilbage til Indhold Værdisæt

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE 2016-2020 Indhold Børne- og Ungepolitikken en værdifuld platform... 2 Et respektfuldt børne- og ungesyn... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber...

Læs mere

Bedre forhold for børn og voksne med handicap

Bedre forhold for børn og voksne med handicap BUDGETFORSLAG FRA SF Bedre forhold for børn og voksne med handicap - Aarhus Kommune bruger langt færre penge på børn og voksne med handicap, end mange andre kommuner. Det kan Aarhus Byråd ganske enkelt

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

Børn med nedsat funktionsevne fremtiden er (også) deres

Børn med nedsat funktionsevne fremtiden er (også) deres Børn med nedsat funktionsevne fremtiden er (også) deres Konference om børn og unge med nedsat funktionsevne v. Kontorchef Tina Wahl, KL s Center for Social og Sundhed To politiske udspil fra KL marts og

Læs mere

Bilag 2 til Masterplan 2015-2019 på specialundervisningen: Igangværende indsatser

Bilag 2 til Masterplan 2015-2019 på specialundervisningen: Igangværende indsatser Bilag 2 til Masterplan 2015-2019 på specialundervisningen: Igangværende indsatser marts 2015 Denne masterplan har til formål at fastlægge de indsatser, der skal gennemføres for at overholde de økonomiske

Læs mere

Mål og Midler Ungdomsskoler

Mål og Midler Ungdomsskoler Fokusområder i 2015 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle

Læs mere

Bilag: BR Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge

Bilag: BR Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Bilag: BR2 2017 - Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Skoler 0.-9. klasse På Skoleområdet forventer vi et merforbrug på 2,6 mio. kr. Uddybende beskrivelse af afvigelser

Læs mere

Bilag til styrelsesvedtægten

Bilag til styrelsesvedtægten Bilag til styrelsesvedtægten Fritidsundervisningen Ungdomsklubber Dagundervisningen 10. klasse Dagundervisningen Heltidsundervisning (UP) Dagundervisningen Erhvervs Grund Uddannelsen (EGU) Dagundervisningen

Læs mere

SKOLE- OG BØRNEUDVALGET

SKOLE- OG BØRNEUDVALGET SKOLE- OG BØRNEUDVALGET Skole- og Børneudvalget består af følgende delområder: Daginstitutioner og dagpleje Folkeskoler og ungdomsskole PPR og specialundervisning Skolefritidsordninger Tilskud til privat-

Læs mere

Vurdering af om de tilgængelige oplysninger er fyldestgørende, herunder beskrivelse af metoder mv.

Vurdering af om de tilgængelige oplysninger er fyldestgørende, herunder beskrivelse af metoder mv. 01 Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling 1.0 02 stk. 2 Skolens prioritering af hovedindsatsen på Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling er: 4. Skolens vurdering, af i hvor høj grad indsatsen på hovedområdet

Læs mere

Folkeskolereform 2014. Åben Skole

Folkeskolereform 2014. Åben Skole Folkeskolereform 2014 Åben Skole Tre nationale mål Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan. Alle skal blive dygtigere ikke lige dygtige. Folkeskolen skal mindske betydningen

Læs mere

Masterplan for implementering af folkeskolereformen

Masterplan for implementering af folkeskolereformen 1 Masterplan for implementering af folkeskolereformen 08-12-2014 Masterplan for implementering af folkeskolereformen Indhold Masterplan for implementering af folkeskolereformen... 1 1. Baggrund... 1 2.

Læs mere

Et godt liv som barn, ung og voksen med handicap i Ballerup Kommune. Udgivet af Center for Social og Sundhed, Ballerup Kommune 2015

Et godt liv som barn, ung og voksen med handicap i Ballerup Kommune. Udgivet af Center for Social og Sundhed, Ballerup Kommune 2015 HANDICAPPOLITIK Et godt liv som barn, ung og voksen med handicap i Ballerup Kommune Udgivet af Center for Social og Sundhed, Ballerup Kommune 2015 Produktion og Layout: Tryk: Oplag: Eksemplarer af folderen

Læs mere

Aftale mellem Balleskolen og Skolechef Huno K. Jensen

Aftale mellem Balleskolen og Skolechef Huno K. Jensen Aftale mellem Balleskolen og Skolechef Huno K. Jensen 1. Indhold Styringsmodellen i Silkeborg Kommune baserer sig på gensidige aftaler mellem institutionslederne og den budgetansvarlige chef for den bevilling,

Læs mere

Integrationspolitik 2010-2014 Vedtaget af Skive Byråd den 21. juni 2011

Integrationspolitik 2010-2014 Vedtaget af Skive Byråd den 21. juni 2011 Integrationspolitik 2010-2014 Vedtaget af Skive Byråd den 21. juni 2011 God integration af flygtninge og indvandrere betyder, at alle flygtninge og indvandrere deltager aktivt i og bidrager aktivt til

Læs mere

Flygtninge i Helsingør Kommune orientering marts 2016

Flygtninge i Helsingør Kommune orientering marts 2016 Flygtninge i Helsingør Kommune orientering marts 2016 Helsingør Kommune har fået meddelt en kvote på 172 flygtninge for 2016. Kvoten for 2015 var 134. Det er fortsat et fokusområde at skabe løbende overblik

Læs mere

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 30. september for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Drift Økonomirapport 2 for perioden 1. januar 30. september viser et samlet forventet overskud på 22,1 mio. kr. Børne- Skole og

Læs mere

Brobygning. Handleplan

Brobygning. Handleplan Brobygning Handleplan Indhold Indledning 4 Lovgrundlaget 4 Brobygning og inklusion 6 Sammenhænge i børns liv at bygge bro mellem børns steder 6 Overgang fra forældre til dagpleje/vuggestue 7 Brobygning

Læs mere

Varde Kommune Bemærkninger - regnskab 2015. Udvalg for Børn og Undervisning 00 Byudvikling bolig- og miljøforanstaltninger

Varde Kommune Bemærkninger - regnskab 2015. Udvalg for Børn og Undervisning 00 Byudvikling bolig- og miljøforanstaltninger Bemærkninger - regnskab Udvalg: Hovedkonto: Hovedfunktion: Udvalg for Børn og Undervisning 00 Byudvikling bolig- og miljøforanstaltninger 25 Faste ejendomme Samlet regnskab: Korrigeret budget 143.942 42.058

Læs mere

DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK

DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK Håndbogens første kapitel indeholder Jammerbugt kommunes sammenhængende Børnepolitik. Politikken er det grundlæggende fundament for alt arbejde,

Læs mere

Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier

Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier Notat Dato: 4. november 2007/jru/ami Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier I årsmødevedtagelsen Alle børn

Læs mere

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i.

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole integrerer de politiske ambitioner som er udtrykt i Byrådets Børne og

Læs mere

Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel

Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel På de områder, hvor pris x mængde er forudsætningen for budgetlægningen, viser bilagstabellen: pris x mængde for korrigeret budget 2017

Læs mere

Resultataftale 2013-14 for Skolen på Fjorden

Resultataftale 2013-14 for Skolen på Fjorden Resultataftale 2013-14 for Skolen på Fjorden af resultataftalen og effektmålene for sidste år: Trivsel og inklusion: Arbejdet med LP-modellen er i god drift. Skolens lærerpersonale har gennemgået CL1 kursus

Læs mere

Skole. Politik for Herning Kommune

Skole. Politik for Herning Kommune Skole Politik for Herning Kommune Indhold Forord af Lars Krarup, Borgmester 5 Politik for Folkeskolen - Indledning - Vision 7 1 - Politiske målsætninger 9 2 - Byrådets Børne- og Familiesyn 11 3 - Politik

Læs mere

Fremtidens skolevæsen i Furesø Kommune. Læring, trivsel og resultater i Fremtidens skole

Fremtidens skolevæsen i Furesø Kommune. Læring, trivsel og resultater i Fremtidens skole Fremtidens skolevæsen i Furesø Kommune Læring, trivsel og resultater i Fremtidens skole 1 Fremtidens skolevæsen i Furesø Kommune Indholdsfortegnelse Fremtidens skolevæsen i... 1 Furesø Kommune... 1 1.

Læs mere

Vision Vi gør børn og unge livsduelige, - så de kan, vil og tør møde udfordringer

Vision Vi gør børn og unge livsduelige, - så de kan, vil og tør møde udfordringer Skolen ved Bülowsvej Vision Vi gør børn og unge livsduelige, - så de kan, vil og tør møde udfordringer Værdier Menneskesyn: Vi er anerkendende, troværdige og lyttende og skaber et forpligtende og inkluderende

Læs mere

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 Nyd livet, københavner Et godt helbred er et godt udgangspunkt for, at vi kan trives fysisk, psykisk og socialt. Der findes mange bud på, hvad det

Læs mere

Den røde tråd i børn og unges liv

Den røde tråd i børn og unges liv Den røde tråd i børn og unges liv Bornholms Regionskommune 2015 Indhold Hvad er Den røde tråd?... 3 Hjernen og Hjertet... 3 Dialogværktøjet:... 3 Sprogvurdering:... 4 TOPI... 4 Overgang... 4 Overgangen

Læs mere

Masterplan for implementering af folkeskolereformen

Masterplan for implementering af folkeskolereformen 1 Masterplan for implementering af folkeskolereformen 11-02-2014 Masterplan for implementering af folkeskolereformen Indhold Masterplan for implementering af folkeskolereformen... 1 1. Baggrund... 1 2.

Læs mere

Udkast til Tidlig indsats og inklusion på dagtilbudsområdet Bornholm

Udkast til Tidlig indsats og inklusion på dagtilbudsområdet Bornholm Udkast til Tidlig indsats og inklusion på dagtilbudsområdet Bornholm Børn og skole 2010 1 Indledning:...3 Projekter og tiltag i forhold til børn med særlige behov...3 Børne- og ungepolitik Bornholms Regionskommune...3

Læs mere

Hjørring Kommune. Internt notat Børne og Undervisning. Revidering af fritidsmodel BSU

Hjørring Kommune. Internt notat Børne og Undervisning. Revidering af fritidsmodel BSU Hjørring Kommune Internt notat Børne og Undervisning Sag nr. 17.13.00-A00-1-15 22-05-2015 Side 1. Revidering af fritidsmodel BSU Indledning I forbindelse med implementeringen af den nye folkeskolereform

Læs mere