Kommuner og regioners budget skal være i balance dvs. at indtægter og udgifter skal være lige store.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kommuner og regioners budget skal være i balance dvs. at indtægter og udgifter skal være lige store."

Transkript

1 Ordforklaringer til de kommunale og regionale budgetter A Anlæg Udgifter (og indtægter) opdeles i enten anlægsudgifter eller driftsudgifter. Anlæg er typisk en større engangsudgift af begrænset varighed f.eks. nybyggeri eller større ITinvesteringer. B Balance Kommuner og regioners budget skal være i balance dvs. at indtægter og udgifter skal være lige store. Beskatningsgrundlag Alle indbyggernes samlede indtægter. Bevilling Når kommunalbestyrelsen/regionsrådet giver penge til en bestemt aktivitet, kaldes det en bevilling. Bevillingsregler Der knytter sig nogle regler til hvem, der kan bevillige penge og hvordan, bevillinger må bruges. Nogle bevillingsregler er fastsat i den kommunale styrelseslov (KSL) eller regionsloven (RL). Andre regler er fastsat af kommunen/regionen selv fx i budgetbemærkningerne eller i kommunens/regionens kasse- og regnskabsregulativ. Bevillingsniveau Kommunalbestyrelsen/regionsrådet giver bevillinger til f.eks. et fagudvalg, forvaltning eller institution de kaldes bevillingsniveau og er ansvarlige for, at pengene bruges. Bevillingstyper I det kommunale/regionale budget findes der følgende bevillingstyper: Driftsbevillinger Anlægsbevillinger Rådighedsbeløb til anlæg Bloktilskud Bloktilskuddet er det generelle tilskud fra staten til kommuner og regioner. Beløbet fordeles mellem kommunerne efter en bloktilskudsnøgle, som bygger på indbyggertal, befolkningens aldersfordeling mv.

2 Kommunerne er ret frit stillede med hensyn til, hvordan de bruger pengene fra bloktilskuddet. Bruttobevilling Kommunalbestyrelsen og Regionsrådet må selv bestemme, om de vil give en bevilling som en brutto- eller en nettobevilling. Med bruttobevillinger menes, at udgifter og indtægter bevilges hver for sig. Bruttoposteringsprincippet Bruttoposteringsprincippet er et budgetterings- og regnskabsprincip, som indebærer, at udgifter og indtægter konteres hver for sig (og ikke som et nettobeløb). Man skal tydeligt kunne se samtlige bruttobevægelser i budget og regnskab. Budget Et budget er en oversigt over alle de forventede indtægter og udgifter i en periode. Budgettet indeholder dog ikke kun tal. Det indeholder f.eks. også en række bemærkninger der fortæller, hvem der hvem, der kan bruge pengene og under hvilke betingelser. Budgettet udarbejdes for de kommende fire år, men det er kun bindende for selve budgetåret. Budgettet skal balancere. Det vil sige, at indtægter og udgifter skal være lige store. Budget- og regnskabssystem Budget- og regnskabssystemet i kommuner og regioner indeholder bl.a. fælles retningslinier for, hvordan udgifter og indtægter skal bogføres (= den autoriserede kontoplan) og hvordan regnskabet skal opstilles. Se Velfærdsministeriets hjemme side: Budget- og Regnskabssystem for Kommuner og Budget- og Regnskabssystem for Regioner Budgetbemærkninger Der knytter sig nogle bemærkninger til det samlede budget. Bemærkningerne er delt op i generelle bemærkninger (som beskriver de grundlæggende forudsætninger, der ligger til grund for det vedtagne budget) og specielle bemærkninger (som beskriver betingelser, der knytter sig til de enkelte budgetposter). De generelle bemærkninger kan f.eks. indeholde oplysninger om, hvad den årlige økonomiaftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) betyder for kommunen, oplysninger om valg af udskrivningsgrundlag, finansiel strategi, skønnet prisog lønudvikling, befolkningsudvikling (demografi) mv. I de specielle bemærkninger vil der være mulighed for at beskrive særlige vilkår, der gælder for anvendelse af det pågældende beløb og som forvaltningen skal overholde ved disponeringen. Bemærkningerne vedtages sammen med budgettet og er en del af grundlaget for administrationen, når pengene skal bruges i løbet af året. Budgethjulet (årshjulet)

3 Budgethjulet viser en oversigt over de vigtigste frister og faser i budgetplanlægningen. Planlægningen af budgettet starter typisk i oktober måned dvs. et år og tre måneder før, det skal træde i kraft. Budgettet vedtages i oktober det efterfølgende år. I kommunerne skal næste års budget vedtages senest d. 15. oktober. I regionerne skal det vedtages senest d. 1. oktober. Budgetoversigter Et kommunalt/regionalt budget består af en række budgetoversigter. Nogle budgetoversigter skal være indeholdt i budgettet, når det bliver vedtaget af kommunalbestyrelsen/regionsrådet. Det drejer sig om: Kommunerne: Bevillingsoversigt, hovedoversigt, sammendrag af budgettet, specifikationer til budget, investeringsoversigt, særlige skatteoplysninger, særlige budgetoplysninger, budgetteringsforudsætninger, takstoversigt, takstoplysninger og budgetbemærkninger. Regionerne: Bevillingsoversigt, resultatopgørelse, pengestrømsopgørelse, hovedoversigt, sammendrag af budget, specifikationer til budget, investeringsoversigt, særlige budgetoplysninger, ressourceoversigter for sygehuse og sociale institutioner, flerårsoversigt og budgetbemærkninger. Budgetprocedure Budgetproceduren er den måde, hvorpå et budget bliver til på. Kommunens økonomiudvalg/ regionens forretningsudvalg laver i januar en tidsplan for budgetproceduren. Den angiver frister og procedurer for inddragelse af bl.a. fagudvalg og HovedMED-udvalg. Få fat i tidsplanen. Den er offentlig. Budgetsamarbejdet Budgetsamarbejdet mellem regeringen og de kommunale organisationer (KL og Danske Regioner) består af årlige forhandlinger om økonomien til næste år - det kaldes økonomiforhandlinger. De afsluttes i juni måned med rammeaftaler for henholdsvis den kommunale og regionale økonomi. Budgetteringsprincipper Budgetteringsprincipper er principper som lægges til grund ved udformningen af budgetreglerne. De væsentligste budgetprincipper for det kommunale budget er: Udgiftsprincippet, totalbudgetprincippet, bruttoposteringsprincippet, budgettering i budgetårets pris- og lønniveau, balance i budgettet og at drift- og anlægsudgifter som hovedregel budgetteres uden moms. De væsentligste budgetprincipper for det regionale budget er: Tredeling af regionernes økonomi, udgifts- og omkostningsprincippet, bruttoposteringsprincippet, budgettering i budgetårets pris- og lønniveau, balance i budgettet og at drift- og anlægsudgifter som hovedregel budgetteres uden moms. C D Danske Regioner Danske Regioner er en interesseorganisation for de fem danske regioner.

4 Demografi Demografi betyder befolkningsudvikling. Det er vigtigt at kigge på befolkningens alderssammensætning i kommunen/regionen, når man skal planlægge næste års budget. Ved at se på demografien kan man bl.a. danne sig overblik over behovet for dagsinstitutioner/dagpleje (børn i alderen 0-5 år), skolepladser (børn i alderen 6-18 år) og ældrepleje (borgere over 65 år) i det kommende års budget. Den autoriserede kontoplan Se kontoplanen Det Udvidede Totalbalanceprincip (DUT) DUT betyder, at kommunerne/regionerne bliver kompenseret økonomisk gennem bloktilskuddet, hvis de bliver pålagt nye opgaver. Systemet går begge veje: Hvis en ny regulering medfører besparelser, beskæres bloktilskuddet med et tilsvarende beløb. Dranst Dranst står for Drift, Anlæg, Status. I den autoriserede kontoplan skal du under overskriften, Dranst, angive, hvorvidt en udgift hører under drift, anlæg eller status (refusion, renter, balanceforskydninger, afdrag på lån etc). Drift Udgifter (og indtægter) opdeles i enten anlægsudgifter eller driftsudgifter. Drift dækker over udgifter eller indtægter, som er regelmæssigt tilbagevendende. Et eksempel på en driftsudgift er løn, der udbetales hver måned. E F Fagudvalg Fagudvalg er politiske udvalg i kommunerne, der har det daglige ansvar for et område f.eks. børne- og kulturudvalget. Desuden er der i hver kommune et økonomiudvalg, der har ansvaret for den samlede økonomi. I regionerne er det Forretningsudvalget, der både har det daglige ansvar for regionens områder og har ansvaret for den samlede økonomi. G Grundbidrag Kommunerne giver et grundbidrag til regionerne på sundheds- og udviklingsområdet. Grundbidraget er et fast beløb pr. borger - uafhængigt af, om borgeren benytter regionens tilbud eller ej. Regionerne får ud over grundbidragene også aktivitetsbestemte tilskud fra kommunerne, samt aktivitetstilskud og bloktilskud fra staten til sundheds- og udviklingsområdet. Socialområdet i regionerne finansieres udelukkende ved hjælp af takstbetaling. H

5 I J K Kasse- og regnskabsregulativ Alle kommuner har et kasse- og regnskabsregulativ, der redegør for, hvordan kommunens daglige økonomiske forvaltning foregår. Regulativet skal - ifølge den kommunale styrelseslov - fastsættes af kommunalbestyrelsen. Kommunernes Landsforening (KL) KL er en interesse- og medlemsorganisation for de 98 kommuner i Danmark. Alle danske kommuner er medlemmer af KL. Konkurrenceudsættelse De mest kendte former for konkurrenceudsættelse er udbud og udlicitering. Kontoplanen (Den autoriserede kontoplan) Der er fastsat fælles regler for, hvordan kommuner og regioners budgetter og regnskaber opstilles. Kernen i de fælles regler er en standardiseret kontoplan (= den autoriserede kontoplan). Kontoplanen er bygget ens op for kommuner og regioner (selvom kontonumrene dækker over nogle andre opgaver i regionerne). Kontonumrene er en nummerrække, som fortæller hvor udgiften eller indtægten hører til (område, funktion, institution) samt hvilken type udgift/indtægt, der er tale om (anlæg, drift, statsrefusion etc.). 1. ciffer i kontonummeret angiver hovedkontoen dvs. hvilket overordnet område, udgiften hører til. I kommunerne er der 10 hovedkonti (0: Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger, 1: Forsyningsvirksomheder, 2:Transport og infrastruktur, 3: Undervisning og kultur, 4: Sundhedsområdet, 5: Sociale opgaver og beskæftigelse, 6: Fællesudgifter og administration, 7: Renter, tilskud, udligning og skatter, 8: Balanceforskydninger, 9: Balance). I regionerne er der 6 hovedkonti (1: Sundhed, 2: Social og specialundervisning, 3: Regional udvikling, 4: Fælles formål og administration, 5: Renter m.v. 6: Balance). Se kontoplaner for kommuner og regioner på Velfærdsministeriet hjemmeside: L L LEAN Lean betyder slank eller trimmet. Lean er en metode, der handler om at få mere ud af de ressourcer, der er til rådighed. Metoden består grundlæggende at gennemgå og forbedre arbejdsgange. Du kan læse mere om lean på Tillidszonen under: Budget/Styring - Lean Lønfremskriving

6 Lønnen er den største driftsudgift i kommuner og regioner. Derfor er det vigtigt, at der tages stilling til, hvordan lønningerne skal fremskrives. Kommunernes Landsforening udsender hvert år en budgetvejledning til kommunerne. Den indeholder bl.a. et skøn til fremskrivning af lønninger, som de anbefaler kommunerne at bruge. Lønfremskrivningen for budget 2009 vil afhænge af OK-08. Når resultatet af overenskomstforhandlinger er kendt, vil der blive lavet justeringer af fremskrivningsprocenten. Lønsumsstyring Lønsumsstyring betyder, at hver institution får en pose penge om året til løn- og driftsudgifter, som de selv skal forvalte. Det er i modsætning til normeringsstyring, hvor institutionen får at vide af kommunen, hvor mange medarbejdertimer(eksempelvis 250 SoSu-assistenttimer og 100 SoSu-medhjælpertimer), de kan bruge på et år. Vær opmærksom på, at hvis der fejlbudgetteres f.eks. med lønomkostninger på institutionens budget, vil lønsumsstyring betyde, at det er den enkelte institutions problem at finde de manglende penge ikke forvaltningens. M N Nettobevilling En bevilling kan både gives som en brutto- og en nettobevilling. Hvis en bevilling gives som en nettobevilling betyder det, at bevillingshaveren selv må finde udgiftsbesparelser, hvis en indtægt svigter. Bevillingshaveren gives altså frihed til at vælge, hvordan aktiviteten skal styres. Selvom om man bruger nettobevillinger, så skal man stadig kontere brutto dvs. udgifter og indtægter hver for sig jf. bruttoposteringsprincippet. Normeringsstyring Normeringsstyring vil sige, at institutionen får at vide af kommunen, hvor mange medarbejdertimer (eksempelvis 250 SoSu-assistenttimer og 100 SoSu-medhjælpertimer), de kan bruge på et år. Hvis forvaltningen fejlbudgetterer med lønbudgettet, er det forvaltningens problem. Det står i modsætning til lønsumsstyring, hvor institutionen får en pose penge om året til løn- og driftsudgifter, som de selv skal forvalte. I tilfælde af fejlbudgettering, er institutionen selv ansvarlig for at finde pengene. O Omkostningsbaseret Det omkostningsbaserede budget og regnskab er bl.a. kendetegnet ved, at investeringer afskrives år for år og dermed ikke kun belaster regnskabet i det år, udgiften betales. Det omkostningsbaserede budget og regnskab belastes heller ikke af lageropbygning, men alene af forbruget af varelagre. Feriepenge regnes f.eks. også ind i budgettet og regnskabet i det år, de optjenes (og ikke i det år, de udbetales).

7 Et omkostningsbaseret budget og regnskab svarer til det princip, som private virksomheder bruger i deres regnskab. Det adskiller sig fra det udgiftsbaserede budget og regnskab, som traditionelt er blevet anvendt i stat, kommuner og amter. Det omkostningsbaserede budget og regnskab er dog gradvist ved at blive indført i kommuner, regioner og stat. F.eks. har kommunerne og regionerne siden 2005 både skullet aflægge et udgifts- og et omkostningsbaseret regnskab. Fra og med 2007 skal regionerne anvende omkostningsprincippet i budgetlægning og bevillingsafgivelse på udviklings- og socialområderne. P Pris- og lønudvikling Der budgetteres i budgetårets pris- og lønniveau. Det betyder, at man ved budgetlægningen må indbygge et skøn over pris- og lønudviklingen. R S Selvbudgettering Kommunalbestyrelsen skal ved vedtagelsen af budgettet beslutte, om den vil budgettere med sit eget skøn over kommunens skatteindtægter (= selvbudgettering) eller om den vil budgettere med et statsgaranteret skøn(= statsgaranti). Det kan være en fordel at vælge selvbudgettering, hvis de faktiske skatteindtægter forventes at være højere end det statsgaranterede skøn. Det vil give kommunen større skatteindtægter i budgetåret, end den ellers ville have fået ved statsgaranti. Man skal dog være opmærksom på, at der vil der ske en samlet efterregulering efter tre år af indkomst-skat, ejendomsskat, tilskud og udligning alt sammen baseret på faktiske tal fra budgetåret. Der er derfor et risikoelement i selvbudgettering. Servicestrategi Både kommuner og regioner skal udarbejde servicestrategier. En servicestrategi kan opfattes som en plan for kommunalbestyrelsens/ regionsrådets arbejde med at udvikle servicen til borgerne i valgperioden. Servicestrategien skal indeholde: - en oversigt over indsatsområder - en angivelse af, hvor kommunen vil anvende udbud - en arbejdsplan - en udbudspolitik Skattestop Kommunerne må under et ikke sætte skatten mere op end det, der aftales i de årlige økonomiforhandlinger. Hvis de sætter skatten for meget op, kan regeringen modregne overskridelsen.

8 Statsgaranti Kommunalbestyrelsen skal ved vedtagelsen af budgettet beslutte, om den vil budgettere med sit eget skøn over kommunens skatteindtægter (= selvbudgettering) eller om den vil budgettere med et statsgaranteret skøn(= statsgaranti). Vælger kommunen statsgaranti, er der tale om en pakkeløsning, hvor indkomstskat, ejendomsskat, tilskud og udligning budgetteres efter udmeldte beløb fra Velfærdsministeriet. I modsætning til selvbudgettering sker der ikke nogen efterregulering - ligegyldigt om de faktiske skatteindtægter er større eller mindre end statsgarantien. Der er altså intet risikoelement i at vælge statsgarantien. Styrelseslov (Den kommunale styrelseslov) Lov om kommuners styrelse, i daglig tale blot styrelsesloven, fastlægger de lovmæssige rammer, som landets 98 kommuner fungerer under. Sundhedsaftale Sundhedsaftaler er aftaler som Regionsrådet og kommunalbestyrelserne skal indgå om varetagelsen af opgaver på sundhedsområdet. Der skal indgås sundhedsaftaler på følgende seks obligatoriske indsatsområder: 1) Udskrivningsforløb for svage, ældre patienter, 2) Indlæggelsesforløb, 3) Træningsområdet, 4) Hjælpemiddelområdet, 5) Forebyggelse og sundhedsfremme, herunder patientrettet forebyggelse, og 6) Indsatsen for mennesker med sindslidelser. Sundhedsbidrag Sundhedsbidraget er en ordinær indkomstskat til staten. Sundhedsbidraget udgør 8 pct. og beregnes af den skattepligtige indkomst. Sundhedsbidraget indbetales til staten og finansierer hovedparten af de regionale og kommunale sundhedsudgifter. T Tillægsbevilling Med en tillægsbevilling kan kommunalbestyrelsen give ekstra bevillinger i løbet af budgetåret. Tillægsbevillinger gælder både for indtægter og for udgifter. Hvis tillægsbevillingen er en udgift, skal det angives, hvordan udgiften skal finansieres. Totalbalanceprincippet Se Det Udvidede Totalbalanceprincip (DUT) Totalbudgetprincippet Totalbudgetprincippet betyder, at kommunens budget skal indeholde samtlige økonomiske dispositioner. U

9 Udgiftsbaseret Et udgiftsbaseret budget eller regnskab betyder, at en udgift fuldt ud belaster regnskabet i det år, hvor den afholdes. Det udgiftsbaserede budget/regnskab står i modsætning til det omkostningsbaserede budget/regnskab, som bruges i private virksomheder. Det udgiftsbaserede princip forlades i disse år i kommuner og regioner til fordel for budgetter og regnskaber opstillet efter omkostningsbaserede principper. Udskrivningsgrundlag (= det kommunale skattegrundlag) Skat af personlig indkomst er kommunens største indtægtskilde. Det samlede grundlag for indkomstbeskatningen kaldes kommunens udskrivningsgrundlag. Kommunalbestyrelsen skal ved vedtagelsen af budgettet beslutte, om den vil budgettere med eget skøn over udskrivningsgrundlaget (= selvbudgettering) eller om den vil budgettere med det statsgaranterede udskrivningsgrundlag (= statsgaranti). Udskrivningsprocent Udskrivningsprocenten er den kommunale beskatning af arbejdsindkomsten. Udskrivningsprocenten fastsættes af kommunalbestyrelsen år for år. V Ø

5.2 Formkrav til budgettet

5.2 Formkrav til budgettet Budget- og regnskabssystem for kommuner 5.2 - side 1 Dato: Oktober 2008 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2008 5.2 Formkrav til budgettet Der er fastsat en række bestemmelser om, hvordan de kommunale budgetter

Læs mere

Katter, tilskud og udligning

Katter, tilskud og udligning S Katter, tilskud og udligning Kommunens samlede indtægter (skatteindtægter, tilskud og udligning) er i 2016 budgetteret til 2.463,2 mio. kr. netto. Hovedparten af disse indtægter kommer fra personskatterne.

Læs mere

Inspirationsnotat nr. 2c til arbejdet i MED-Hovedudvalg 30. marts 2007. Hvad er et budget?

Inspirationsnotat nr. 2c til arbejdet i MED-Hovedudvalg 30. marts 2007. Hvad er et budget? Inspirationsnotat nr. 2c til arbejdet i MED-Hovedudvalg 30. marts 2007 Hvad er et budget? Hvad er et budget? Et budget er en oversigt over alle de forventede indtægter (hovedsagelig skatteindtægter) og

Læs mere

Hvad er et budget i regionerne?

Hvad er et budget i regionerne? Inspirationsnotat nr. 2cc til arbejdet i MED-Hovedudvalg 3. juli 2007 Hvad er et budget i regionerne? Hvad er et budget - kort fortalt? Et budget er en oversigt over alle de forventede indtægter og udgifter.

Læs mere

Generelle bemærkninger til Budget 2015-2018

Generelle bemærkninger til Budget 2015-2018 Generelle bemærkninger til Budget 2015-2018 Indledning og sammendrag af økonomien Jammerbugt Kommunes budget for 2015 og overslagsårene 2016-18 er vedtaget i Kommunalbestyrelsen den 9. oktober 2014. I

Læs mere

Status på kommunens økonomi efter økonomiaftalen for 2015. Aftale om kommunernes økonomi for 2015 mellem KL og Regeringen er indgået d. 3.

Status på kommunens økonomi efter økonomiaftalen for 2015. Aftale om kommunernes økonomi for 2015 mellem KL og Regeringen er indgået d. 3. ØKONOMIAFTALE 2015 Intro Aftale om kommunernes økonomi for 2015 mellem KL og Regeringen er indgået d. 3. juni 2015 Aftalen fastsætter rammerne for de kommende budgetforhandlinger Pba. en opgørelse af de

Læs mere

Finansiering. (side 28-35)

Finansiering. (side 28-35) Finansiering (side 28-35) 28 BUDGET 2016 SAMT OVERSLAGSÅRENE 2017-2019 Finansiering Finansiering Budgettet indenfor finansiering (hovedkonto 7 og 8) består af følgende: Generelle tilskud, udligning og

Læs mere

Håndbog i kommunernes og regionernes nye økonomi

Håndbog i kommunernes og regionernes nye økonomi Håndbog i kommunernes og regionernes nye økonomi This page intentionally left blank Thorkil Juul Håndbog i kommunernes og regionernes nye økonomi Jurist- og Økonomforbundets Forlag 2006 Håndbog i kommunernes

Læs mere

Kasse- og regnskabsregulativ I Svendborg Kommune 3.02 Forretningsgangsbeskrivelse for drifts-, anlægs- og tillægsbevillinger samt rådighedsbeløb

Kasse- og regnskabsregulativ I Svendborg Kommune 3.02 Forretningsgangsbeskrivelse for drifts-, anlægs- og tillægsbevillinger samt rådighedsbeløb Driftsbevillinger Driftsbevillinger meddeles af Kommunalbestyrelsen ved vedtagelse af årsbudgettet. Driftsbevillinger er etårige og bortfalder ved regnskabsårets udgang. Driftsbevillingerne fremgår af

Læs mere

DEL II BEVILLINGSREGLER, PROCEDURER OG OVERSIGTER

DEL II BEVILLINGSREGLER, PROCEDURER OG OVERSIGTER DEL II BEVILLINGSREGLER, PROCEDURER OG OVERSIGTER. Budget- og regnskabssystem for kommuner Dato: 14. juli 2006 Ikrafttrædelsesår: Budget 2007 5 FORM- OG PROCEDUREKRAV TIL BUDGETTET Indhold Side 5.0 Indledning

Læs mere

BILAG 2 - Budgettering af skatteindtægter

BILAG 2 - Budgettering af skatteindtægter Til: Økonomiudvalget BILAG 2 - Budgettering af skatteindtægter 15. august 2011 Sags id: 190-2011-8309 Indledning I dette notat vil der blive gjort rede for budgettering af Furesø Kommunes skatteindtægter

Læs mere

Valg mellem selvbudgetteret og statsgaranteret udskrivningsgrundlag 2014

Valg mellem selvbudgetteret og statsgaranteret udskrivningsgrundlag 2014 Bilag 8 Valg mellem selvbudgetteret og statsgaranteret udskrivningsgrundlag 2014 Forudsætninger for budget 2014 KL og Finansministeriet aftalte i juni 2013 et fremadrettet garantiskøn for udskrivningsgrundlaget

Læs mere

Valg mellem selvbudgetteret og statsgaranteret udskrivningsgrundlag 2015

Valg mellem selvbudgetteret og statsgaranteret udskrivningsgrundlag 2015 Bilag 8 Valg mellem selvbudgetteret og statsgaranteret udskrivningsgrundlag 2015 Forudsætninger for budget 2015 KL og Finansministeriet aftalte i juni 2014 et fremadrettet garantiskøn for udskrivningsgrundlaget

Læs mere

BUDGETFORSLAG 2016-1. BEHANDLING

BUDGETFORSLAG 2016-1. BEHANDLING BORGMESTEREN Den 25.8.2015 BUDGETFORSLAG 2016-1. BEHANDLING Budgetforslaget for 2016 og overslagsår er igen i år med bidrag fra de stående udvalg udarbejdet efter Økonomiudvalgets retningslinjer. Budgetarbejdet

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT. Budgetlægningen for 2015-2018. Emne: Procedure og tidsplan for budgetlægning 2015-2018. Til: Byrådet m.fl.

SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT. Budgetlægningen for 2015-2018. Emne: Procedure og tidsplan for budgetlægning 2015-2018. Til: Byrådet m.fl. SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT Emne: Procedure og tidsplan for budgetlægning 2015-2018 Til: Byrådet m.fl. Dato: 7. januar 2014 Sagsbeh.: AJ Journalnr.: 13/20800 Budget- og regnskabsarbejdet i kommunen

Læs mere

7. Budgettering af udskrivningsgrundlag, tilskud og udligning

7. Budgettering af udskrivningsgrundlag, tilskud og udligning 7. Budgettering af udskrivningsgrundlag, tilskud og udligning Skatteprocenter I budgetforslaget for 2015 2018 er der budgetteret med ændrede skatteprocenter i forhold til budget 2014, idet: Grundskyldspromillen

Læs mere

Budget 2014. Bind 1. Generelle bemærkninger. Specielle bemærkninger. Investeringsoversigt. Anlægsbudget. Takstoversigt.

Budget 2014. Bind 1. Generelle bemærkninger. Specielle bemærkninger. Investeringsoversigt. Anlægsbudget. Takstoversigt. Budget 2014 Bind 1 Generelle bemærkninger Specielle bemærkninger Investeringsoversigt Anlægsbudget Takstoversigt Personaleoversigt November 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE BIND 1 GENERELLE BEMÆRKNINGER til budget

Læs mere

Vedhæftet sagen er en række bilag, der uddyber indhold og forudsætninger i budget

Vedhæftet sagen er en række bilag, der uddyber indhold og forudsætninger i budget 05102017 Side 1 ØU 2. behandling af budget 20182021 Sagsnr.: 17/18 Resumé: 1. behandlede 7. september 2017 budgetforslag 20182021 og godkendte, at budgetforslaget oversendes til s 2. behandling med de

Læs mere

Budgetlægning 2009-2012

Budgetlægning 2009-2012 Budgetlægning 2009-2012 J.nr.: Sagsid.: 995084 Åben sag Fmd.Init.: (Doks nr. 1068782) Resume: Økonomiudvalget skal til Byrådet udarbejde forslag til kommunens årsbudget for det kommende regnskabsår, som

Læs mere

DEL II BEVILLINGSREGLER, PROCEDURER OG OVERSIGTER

DEL II BEVILLINGSREGLER, PROCEDURER OG OVERSIGTER DEL II BEVILLINGSREGLER, PROCEDURER OG OVERSIGTER. Budget- og regnskabssystem for kommuner Dato: 14. juli 2006 Ikrafttrædelsesår: Budget 2007 5 FORM- OG PROCEDUREKRAV TIL BUDGETTET Indhold Side 5.0 Indledning

Læs mere

5.2 Formkrav til budgettet

5.2 Formkrav til budgettet Budget- og regnskabssystem 5.2 - side 1 Dato: Maj 2003 Ikrafttrædelsesår: Budget 1991 5.2 Formkrav til budgettet Der er fastsat en række bestemmelser om, hvordan de kommunale budgetter skal opstilles,

Læs mere

Fællesforvaltning Økonomi. Byrådet

Fællesforvaltning Økonomi. Byrådet Byrådet Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 25. september 2017 Sagsbehandler Frank Nybo Jensen Telefon direkte 76 16 24 93 E-mail fnj@esbjergkommune.dk Valg af statsgaranti eller selvbudgettering i 2018 Kommunerne

Læs mere

Generelle bemærkninger

Generelle bemærkninger 1 2 Budgetteringsmetode/procedure Byrådet godkendte den 12. marts 2013 Mål og procedure for budgetlægningen 2014 2017. I Mål og procedure for budgetlægningen er der opstillet en række finansielle mål for

Læs mere

Bilag 1B. Økonomiske nøgletal budgetforslag 2015-2018

Bilag 1B. Økonomiske nøgletal budgetforslag 2015-2018 Bilag 1B. Økonomiske nøgletal budgetforslag 2015-2018 24. april 2014 Sagsbeh: LFM Økonomiafdelingen Beregning af økonomiske nøgletal til budgetforslag 2015 2018 I dette bilag gennemgås de økonomiske nøgletal

Læs mere

Budgetforslag 2016ff. Fællesmøde mellem Seniorrådet, Handicaprådet og Social- og Sundhedsudvalget d. 11. august 2015 på Rødovregaard

Budgetforslag 2016ff. Fællesmøde mellem Seniorrådet, Handicaprådet og Social- og Sundhedsudvalget d. 11. august 2015 på Rødovregaard Budgetforslag 2016ff Fællesmøde mellem Seniorrådet, Handicaprådet og Social- og Sundhedsudvalget d. 11. august 2015 på Rødovregaard Budgetforslag 2016ff v. Socialdirektør Ole Pass Temaer Særlig situation

Læs mere

Referat Kommunalbestyrelsen torsdag den 5. oktober 2017

Referat Kommunalbestyrelsen torsdag den 5. oktober 2017 Referat torsdag den 5. oktober 2017 Kl. 18:00 i Rådssalen, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Afbud: Christian Plank (F) Erik Falkenberg (O) Lulle Zahle (Løsgænger) Ole Møller (F) Indholdsfortegnelse 1. KB Godkendelse

Læs mere

Præsentation af budgetforslaget. v/direktør for Økonomi, Personale og Borgerservice Erik Hattens

Præsentation af budgetforslaget. v/direktør for Økonomi, Personale og Borgerservice Erik Hattens Præsentation af budgetforslaget v/direktør for Økonomi, Personale og Borgerservice Erik Hattens Proces Forslaget til budget er udspil til, hvordan kommunens indtægter og udgifter overordnet skal fordeles

Læs mere

Skatter, generelle tilskud og kommunal udligning

Skatter, generelle tilskud og kommunal udligning ØKONOMI OG PERSONALE Økonomibilag nr. 5 2012 Dato: 7. august 2012 Tlf. dir.: 4477 2231 E-mail: kst@balk.dk Kontakt: Kåre Stevns Sagsnr: 2012-515 Dok.nr: 2012-140068 Skatter, generelle tilskud og kommunal

Læs mere

Skatter, generelle tilskud og kommunal udligning

Skatter, generelle tilskud og kommunal udligning ØKONOMI OG PERSONALE Økonomibilag nr. 6 2013 Dato: 16. august 2013 Tlf. dir.: 44776316 E-mail: jkg@balk.dk Kontakt: Jeppe Krag Sagsnr: 2013-1275 Dok.nr: 2013-117504 Skatter, generelle tilskud og kommunal

Læs mere

Generelle bemærkninger

Generelle bemærkninger givet et overblik over grundlaget for regnskabet. Regnskab 6 GENERELLE BEMÆRKNINGER Formålet med de generelle bemærkninger er at give et samlet overblik over den økonomiske side af regnskabet. De generelle

Læs mere

De væsentligste årsager til, at den nye indtægtsprognose afviger fra den gamle, er:

De væsentligste årsager til, at den nye indtægtsprognose afviger fra den gamle, er: Brøndby Kommune Centralforvaltningen Økonomiafdelingen 16. april 2015 NOTAT Underbilag A til Budgetbilag II Det tekniske budgetforslag Kommunens indtægter 2016-2019 Dette er en kort redegørelse for udsigterne

Læs mere

Generelle bemærkninger

Generelle bemærkninger Forudsætninger for budgettet Udgangspunktet for budgetlægningen for 2009-2012 har været det vedtagne budget 2008. I budgetaftalen for 2008 var forudsat en række ændringer, som først havde fuld effekt fra

Læs mere

Referat fra Økonomiudvalgets møde den 16. januar 2006 kl. 15.00 på Aars Rådhus

Referat fra Økonomiudvalgets møde den 16. januar 2006 kl. 15.00 på Aars Rådhus Referat fra Økonomiudvalgets møde den 16. januar 2006 kl. 15.00 på Aars Rådhus Indholdsfortegnelse 1. Tilbud om bredbånd 3 2. Budget 2006 for sammenlægningsudvalget 4 3. Budgetprocedure for budget 2007

Læs mere

Dato: 19. juli 2006 Ikrafttrædelsesår: Budget 2007

Dato: 19. juli 2006 Ikrafttrædelsesår: Budget 2007 Budget- og regnskabssystem for regioner 6 indhold side 1 Dato: 19. juli 2006 Ikrafttrædelsesår: Budget 2007 6 BEVILLINGSREGLER Indhold Side 0 Indledning 6.0-1 1 Bevillingstyper 6.1-1 2 Bevillingsniveau

Læs mere

Region Syddanmark. Likviditetsoversigt og forventet årsresultat. Kvartalsindberetning for juli kvartal 2007. 1. januar til 30.

Region Syddanmark. Likviditetsoversigt og forventet årsresultat. Kvartalsindberetning for juli kvartal 2007. 1. januar til 30. Region Syddanmark Likviditetsoversigt og forventet årsresultat. Kvartalsindberetning for juli kvartal 2007. 1. januar til 30. september 2007 2 Indholdsfortegnelse Side 1 Indledning 3 2 Forventet årsresultat

Læs mere

Forudsætninger for budgettet

Forudsætninger for budgettet Forudsætninger for budgettet Byrådets økonomiske politik, og dermed den årlige budgetlægning tager udgangspunkt i en økonomisk politik, som blev vedtaget d. 30. april 2014. Af politikken fremgår det bl.a.,

Læs mere

NOTAT. Valg mellem statsgaranti eller selvbudgettering 2018

NOTAT. Valg mellem statsgaranti eller selvbudgettering 2018 NOTAT Valg mellem statsgaranti eller selvbudgettering 2018 I notatet gennemgås baggrunden for valget, samt hvilken udvikling der har været i befolkningen og i skattegrundlaget i Helsingør Kommune. Resultatet

Læs mere

Notatet er af teknisk karakter og skal ses som et tilbud til de politikere, der ønsker en nærmere gennemgang af tilskuds- og udligningsordningerne.

Notatet er af teknisk karakter og skal ses som et tilbud til de politikere, der ønsker en nærmere gennemgang af tilskuds- og udligningsordningerne. Til: Byrådet BILAG 3 Budgettering af Tilskud og udligning. Indledning I dette notat redegøres for Furesø Kommunes tilskud og udligning for 2015-2018, som indgår i Totalbudget 2015-2018 til budgettets 2.

Læs mere

Fredericia Budgetlægning i Fredericia Kommune Hoved-MED seminar 14. juni 2017

Fredericia Budgetlægning i Fredericia Kommune Hoved-MED seminar 14. juni 2017 Budgetlægning i Fredericia Kommune Hoved-MED seminar 14. juni 2017 TOMMY ABILDGAARD Økonomi- og personalechef Økonomi og Personale Mobil: 20 97 56 05 tommy.abildgaard@fredericia.dk Gothersgade 20 DK-7000

Læs mere

REFERAT BYRÅDET. den 27.08.2012 i Byrådssalen

REFERAT BYRÅDET. den 27.08.2012 i Byrådssalen REFERAT BYRÅDET den 27.08.2012 i Byrådssalen Afbud: Ingen Orlov: Anders Kronborg (A) Stedfortræder: Rut Sydbøge (A) SAGSOVERSIGT 1 Godkendelse af dagsorden... 3 2 Budgetrevision pr. 30. juni 2012 - Alle

Læs mere

DEL II BEVILLINGSREGLER, PROCEDURER OG OVERSIGTER

DEL II BEVILLINGSREGLER, PROCEDURER OG OVERSIGTER DEL II BEVILLINGSREGLER, PROCEDURER OG OVERSIGTER. Budget- og regnskabssystem Dato: 1. januar 2004 Ikrafttrædelsesår: Budget 2004 5 FORM- OG PROCEDUREKRAV TIL BUDGETTET Indhold Side 5.0 Indledning til

Læs mere

Mødesagsfremstilling

Mødesagsfremstilling Mødesagsfremstilling Økonomi- og Personaleforvaltningen Økonomiudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 24-08-2011 Dato: 04-08-2011 Sag nr.: ØU 153 Sagsbehandler: Dorte Tofte Bertram Kompetence: Fagudvalg [ ]

Læs mere

Generelle bemærkninger

Generelle bemærkninger Budgetteringsmetode/procedure Byrådet godkendte den 11. marts 2014 Mål og procedure for budgetlægningen 2015 2018. I Mål og procedure for budgetlægningen er der opstillet en række finansielle mål for ordinær

Læs mere

I prognosen er afsat en pulje til robusthed i forhold til servicerammen på 12 mio. kr. svarende til ca. 1 pct. af Lejre Kommunes serviceudgifter.

I prognosen er afsat en pulje til robusthed i forhold til servicerammen på 12 mio. kr. svarende til ca. 1 pct. af Lejre Kommunes serviceudgifter. NOTAT Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk Center for Økonomi & HR D 2057 0134 E hfso@lejre.dk Dato: 01-10-2019 J.nr.: 19/29 2. budgetstatus for budget 2020

Læs mere

Indstilling til 2. behandling af budget

Indstilling til 2. behandling af budget Indstilling til 2. behandling af budget 2015-18 tet for 2015-18 tager udgangspunkt i det fremlagte budget til 1. behandlingen, korrigeret med tekniske ændringsforslag og ændringer fra budgetforliget mellem

Læs mere

Bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, revision m.v.

Bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, revision m.v. BEK nr 326 af 07/04/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 29. maj 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Social- og Indenrigsmin., j.nr. 2016-900 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

FREDERIKSHAVN KOMMUNE BUDGET 2013

FREDERIKSHAVN KOMMUNE BUDGET 2013 FREDERIKSHAVN KOMMUNE BUDGET 2013 Grafik 08-426.hl Frederikshavn Kommune Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn Tel.: +45 98 45 50 00 post@frederikshavn.dk www.frederikshavn.dk FREDERIKSHAVN KOMMUNE Budget

Læs mere

Frederikshavn Kommune Budget 2015 2018

Frederikshavn Kommune Budget 2015 2018 Frederikshavn Kommune Budget 2015 2018 Skat og generelle tilskud selvbudgettering eller statsgaranti Center for Økonomi og Personale, september 2014 Sag nr. 13/25192 # 166255-14 Indhold Sammenfatning...

Læs mere

Dato: 14. juli 2006 Ikrafttrædelsesår: Budget 2007

Dato: 14. juli 2006 Ikrafttrædelsesår: Budget 2007 Budget- og regnskabssystem for kommuner Dato: 14. juli 2006 Ikrafttrædelsesår: Budget 2007 1 INDLEDNING Indhold Side 1.0 Budget- og regnskabssystemets status som regelsæt 1.0-1 1.1 Budget- og regnskabssystemets

Læs mere

Valg mellem selvbudgetteret og statsgaranteret udskrivningsgrundlag 2016

Valg mellem selvbudgetteret og statsgaranteret udskrivningsgrundlag 2016 Bilag 7 Valg mellem selvbudgetteret og statsgaranteret udskrivningsgrundlag 2016 Forudsætninger for budget 2016 KL og Finansministeriet aftalte ult. juni 2015 et fremadrettet garantiskøn for udskrivningsgrundlaget

Læs mere

16. Skatter, tilskud og udligning

16. Skatter, tilskud og udligning 16. 16. Kommunalbestyrelsen skal ved vedtagelsen af Egedal Kommunes budget for beslutte, hvorvidt Kommunen skal tage imod statsgarantien for skatter, tilskud og udligning, eller om Kommunen skal vælge

Læs mere

Nedenfor gennemgås budgettets forudsætninger (uændret i forhold til Økonomiudvalgets 1. behandling).

Nedenfor gennemgås budgettets forudsætninger (uændret i forhold til Økonomiudvalgets 1. behandling). Økonomi og Analyse Sagsnr. 190259 Brevid. 1092528 Ref. TKK Dir. tlf. 46 31 30 65 tinakk@roskilde.dk NOTAT: Byrådets 1. behandling af budget 2011-2014 26. august 2010 Økonomiudvalgets 1. behandling Økonomiudvalget

Læs mere

Skatteprocenter. Indkomstskat

Skatteprocenter. Indkomstskat Skatteprocenter I budgetforslaget for 2011 14 er der budgetteret med uændrede skatteprocenter i forhold til budget 2010. Skatteprocenterne for Dragør Kommune i 2011 fremgår af nedenstående tabel. Tabel

Læs mere

Valg mellem statsgaranti og selvbudgettering

Valg mellem statsgaranti og selvbudgettering Valg mellem statsgaranti og I lighed med tidligere år, skal byrådet ved dets 2. behandling af budgettet tage stilling til, om Viborg Kommune vælger at budgettere indtægter fra skatter, tilskud og udligning

Læs mere

5.2 Formkrav til budgettet

5.2 Formkrav til budgettet Budget- og regnskabssystem for regioner 5.2 - side 1 Dato: 19. juli 2006 Ikrafttrædelsesår: Budget 2007 5.2 Formkrav til budgettet Der er fastsat en række bestemmelser om, hvordan de regionale budgetter

Læs mere

Ordbog i Økonomistyring

Ordbog i Økonomistyring Ordbog i Økonomistyring Her kan du læse om de mest anvendte begreber i økonomistyringen i Stevns kommune. Analyse Anlægsbevilling Anlægsbudget Basisbudget Beskatningsgrundlag Bevilling Befolkningsprognose

Læs mere

Referat Kommunalbestyrelsen torsdag den 9. oktober Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev

Referat Kommunalbestyrelsen torsdag den 9. oktober Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev Referat torsdag den 9. oktober 2014 Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KB - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - 2. behandling af budget 2015-2018...2 09-10-2014 Side 1 1. KB - Godkendelse

Læs mere

Indtægtsprognose for budgetperioden 2014 2017

Indtægtsprognose for budgetperioden 2014 2017 Indtægtsprognose for budgetperioden 2014 2017 Beregningen af kommunens indtægter fra skat samt tilskud og udligning er i hovedtræk baseret på udmeldt statsgaranti for 2014, dvs. det er indtægter kommunen

Læs mere

Redaktion: Budget- og Analyseafdelingen Omslag: Rasmus Hald og Mette Edlers

Redaktion: Budget- og Analyseafdelingen Omslag: Rasmus Hald og Mette Edlers Budget 2008 og budgetoverslag 2009-2011 Budget 2008 og budgetoverslag 2009-2011 Redaktion: Budget- og Analyseafdelingen Omslag: Rasmus Hald og Mette Edlers Indhold Hovedoversigt... 1 Sammendrag... 5 Generelle

Læs mere

Den kommunale indkomstskat - personskatterne opkræves med hjemmel i lovbekendtgørelse nr. 725 af 26. juni 2006.

Den kommunale indkomstskat - personskatterne opkræves med hjemmel i lovbekendtgørelse nr. 725 af 26. juni 2006. 1.000 k r. Bu dget B udge toversla g lø be nde priser 2013 2014 2015 2016 Udgi ft 9.94 8 9.01 4 9.2 48 9.4 88 Indtæ gt 2.282.22 6 2. 313.40 2 2.3 84.0 06 2.4 49.0 31 Refusion Nett o -2.272.27 8-2. 304.38

Læs mere

Emne: Status for hospitalernes og psykiatriens økonomi for 2011 med udgangen af maj måned

Emne: Status for hospitalernes og psykiatriens økonomi for 2011 med udgangen af maj måned REGION HOVEDSTADEN Forretningsudvalgets møde den 11. august 2011 Sag nr. 2 Emne: Status for hospitalernes og psykiatriens økonomi for 2011 med udgangen af maj måned 1 bilag Amager Amager Hospital - Total

Læs mere

Generelle bemærkninger

Generelle bemærkninger 6 7 8 Budgetteringsmetode/procedure Økonomiudvalget godkendte den 6. marts 2018 Strategien for budgetlægningen 2019 2022. I Mål og procedure for budgetlægningen er der opstillet en række finansielle mål

Læs mere

Ishøj Kommune Budget 2015 Side 9 Overordnede budgetforudsætninger

Ishøj Kommune Budget 2015 Side 9 Overordnede budgetforudsætninger Ishøj Kommune Budget 2015 Side 9 Indledning: Nærværende budgetforudsætninger beskriver de overordnede og tværgående forudsætninger for dannelsen af kommunes budgetforslag for 2015 og overslagsårene 2016-2018.

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget

Beskæftigelsesudvalget Budgetforslag 2016 Beskæftigelsesudvalget Beskæftigelsesudvalget 2016 p/l 1000. kr Regnskab 2014 Budget 2015 Budgetforslag 2016 Forsørgelse: Budgetgaranti ikke rammebelagt: Kontanthjælp til udlændinge

Læs mere

Indtægtsprognose

Indtægtsprognose Indtægtsprognose 2014 1. Prognose for indtægter 2014 Økonomistaben har foretaget en beregning af indtægterne fra skatter og generelle tilskud for 2014 på baggrund af Indenrigs- og Sundhedsministeriets

Læs mere

NOTAT. Budget- og regnskabsarbejdet i kommunen kan opdeles i 4 hovedaktiviteter:

NOTAT. Budget- og regnskabsarbejdet i kommunen kan opdeles i 4 hovedaktiviteter: SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT Emne: Procedure og tidsplan for budgetlægning 2016-2019 Til: Byrådet m.fl. Dato: 17. december 2014 Sagsbeh.: AJ Sagsnr.: 14/18683 Budget- og regnskabsarbejdet i kommunen

Læs mere

Budgetbilag. Skatter samt generelle tilskud og udligning endelige forventninger

Budgetbilag. Skatter samt generelle tilskud og udligning endelige forventninger 4-årsbudget 2012-2015 Nr. 9 ØKONOMI OG PERSONALE Dato: 21. september 2011 Tlf. dir.: 4477 2231 E-mail: kst@balk.dk Kontakt: Kåre Stevns Sagsnr: 2011-3411 Dok.nr: 2011-172062 Budgetbilag Skatter samt generelle

Læs mere

ØKONOMI PÅ BESKÆFTIGELSESOMRÅDET

ØKONOMI PÅ BESKÆFTIGELSESOMRÅDET ØKONOMI PÅ BESKÆFTIGELSESOMRÅDET Opslagsværk til beskæftigelsesudvalget Styregruppen for Jobforum Indholdsfortegnelse Autoriserede kontoplan...2 Beskæftigelsestilskud...2 Budgetgaranti...2 Driftslofter

Læs mere

Budgetforslag Bilag 1: Notat til basisbudget 2015

Budgetforslag Bilag 1: Notat til basisbudget 2015 Budgetforslag 2015 2018 Bilag 1: Notat til basisbudget 2015 Økonomiudvalget den 04.08.2014 1 Indledning Ifølge den vedtagne budgetprocedure skal basisbudgettet for 2015 udmeldes på Økonomiudvalgets møde

Læs mere

Bekendtgørelse om regionernes budget- og regnskabsvæsen,

Bekendtgørelse om regionernes budget- og regnskabsvæsen, Bekendtgørelse om regionernes budget- og regnskabsvæsen, revision m.v. I medfør af 18, stk. 1 og 2, 19, stk. 2, 21, stk. 5, 23, stk. 1, 24, stk. 1 og 2, og 25, stk. 1 og 2, i lov om regioner og om nedlæggelse

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2014 1. Resume Drift Oprindelig budget Korrigeret budget uden over- /underskud Forventet resultat Afvigelse (- = mindreforbrug) I 1.000 kr.

Læs mere

Indstilling til 2. behandling af budget

Indstilling til 2. behandling af budget Indstilling til 2. behandling af budget 2017-2020 tet for 2017-20 består af det fremlagte budget til 1. behandlingen tillagt budgetforliget, som er indgået mellem Socialdemokratiet, Venstre, Konservative

Læs mere

Oplæg til budgettering af løn i Langeland Kommune

Oplæg til budgettering af løn i Langeland Kommune Løn budgettering 2007 Notat fra arbejdsgruppen vedr. Ledelse og Budget. BILAG 3 Oplæg til budgettering af løn i Langeland Kommune INDLEDNING...2 PROCEDURE 2007...2 SÆRLIGE OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER i 2006 vedr.

Læs mere

Årsbudget 2011 - Bind 1 Oversigter - Bemærkninger

Årsbudget 2011 - Bind 1 Oversigter - Bemærkninger Årsbudget 2011 - Bind 1 Oversigter - Bemærkninger Indholdsfortegnelse Oversigter... 3 Udskrivningsprocenter m.v.... 8 Bemærkninger... 9 Generelle bemærkninger... 11 Aftale om kommunernes økonomi for 2011...

Læs mere

Udskrivningsprocenten for kirkeskat forbliver på 0,68 pct.

Udskrivningsprocenten for kirkeskat forbliver på 0,68 pct. ,1'7 *7(5),1$16,(5,1* I de efterfølgende afsnit redegøres der for kommunens generelle indtægtsside, som består af følgende: Y Kommunale skatter, jf. afsnit 3.1 og 3.2 (IKIRIVIPPIindtægtskilder Y Generelle

Læs mere

AARHUS KOMMUNE BUDGET 2016-2019 SAMMENDRAG

AARHUS KOMMUNE BUDGET 2016-2019 SAMMENDRAG AARHUS KOMMUNE BUDGET 2016-2019 SAMMENDRAG Sammendraget er opstillet i samme orden som hovedoversigten, men med større detaljerings af de enkelte hovedposter. For driftsvirksomhed og anlægsvirksomhed er

Læs mere

Forslag til kommunens årsbudget 2018 og budgetoverslag behandling

Forslag til kommunens årsbudget 2018 og budgetoverslag behandling Punkt 2. Forslag til kommunens årsbudget 2018 og budgetoverslag 2019-2021 - 1. behandling 2017-043702 Magistraten fremsender forslag til Aalborg Kommunes årsbudget 2018 og budgetoverslag 2019-2021 til

Læs mere

Økonomiudvalget DAGSORDEN

Økonomiudvalget DAGSORDEN DAGSORDEN Sted: Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Dato: Onsdag den 30. oktober 2019 Start kl.: 16:30 Slut kl.: 19:00 Medlemmer: Carsten Rasmussen (A) (Formand) Mikael Ralf Larsen (F) (Medlem)

Læs mere

Vedtaget budget 2011-14

Vedtaget budget 2011-14 Budget 2011-2014 Vedtaget budget 2011-14 Side 1 DRIFT Serviceområder i alt 1.443.052 1.446.680 1.455.622 1.464.662 1. Overførselsområder i alt 420.300 414.586 408.968 404.112 2. DUT-områder iflg. aktstykket

Læs mere

Gentofte Kommune Økonomi Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund

Gentofte Kommune Økonomi Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Rapportering Økonomisk rapportering pr. 30. juni Halvårsregnskab inkl. tillægsbevillingsansøgninger Gentofte Kommune Økonomi Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Indledning Den økonomiske rapportering

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Sider: Bevillingsregler 3. Budgetforudsætninger 7. Anvendte pris- og lønskøn 11

Indholdsfortegnelse. Sider: Bevillingsregler 3. Budgetforudsætninger 7. Anvendte pris- og lønskøn 11 BUDGET 2018 Bilag Indholdsfortegnelse Sider: Bevillingsregler 3 Budgetforudsætninger 7 Anvendte pris- og lønskøn 11 Bevillingsregler Bevillingsregler Bevillingsregler Bevillingsregler Med vedtagelsen af

Læs mere

Generelle bemærkninger

Generelle bemærkninger Indledning Budget 2009 er vedtaget på Kommunalbestyrelsens møde den 8. oktober 2008. Budgettet baserer sig på en budgetaftale, som omfatter alle kommunalbestyrelsens partier på nær Socialistisk Folkeparti.

Læs mere

Renter, tilskud, udligning, skatter mv.

Renter, tilskud, udligning, skatter mv. Renter, tilskud, udligning, skatter mv. 70.70 Renter af likvide aktiver 70.72 Renter af lån 70.74 Renter i øvrigt 70.80 Generelle tilskud mv. 70.82 Skatter BEVILLINGSOMRÅDE 70.70 70.70 Renter af likvide

Læs mere

Hermed fremsendes budgetforslaget for til 1. behandling i Økonomiudvalget.

Hermed fremsendes budgetforslaget for til 1. behandling i Økonomiudvalget. 29082018 16:30 Side 1 ØU Budget, 1. behandling Sagsnr.: 18/26 Resumé: Hermed fremsendes budgetforslaget for 2022 til 1. behandling i. s forslag til budget 2022 skal behandles to gange i Kommunalbestyrelsen

Læs mere

ØKONOMISK POLITIK 2014 2018

ØKONOMISK POLITIK 2014 2018 ØKONOMISK POLITIK 2014 2018 Ajourført: 13. marts 2014 Økonomi & Løn Østergade 23 5400 Bogense www.nordfynskommune.dk Sagsnummer: 480-2014-9961 Dokumentnr.: 480-2014-61217 Godkendt af Kommunalbestyrelsen

Læs mere

På de følgende sider er beskrevet forskellige finansieringsmuligheder i et kommunalt budget.

På de følgende sider er beskrevet forskellige finansieringsmuligheder i et kommunalt budget. På de følgende sider er beskrevet forskellige finansieringsmuligheder i et kommunalt budget. Da de specifikke finansieringsforslag kan virke meget tekniske har vi for overskuelighedens skyld, sammenfattet

Læs mere

Tillægs bevilling. 0 0 0 0 0 - Aktivitetsbestemt medfinansiering af. 143-143 0 0 0 - sundhedsvæsenet Kommunal genoptræning og vedligeholdelsestræning

Tillægs bevilling. 0 0 0 0 0 - Aktivitetsbestemt medfinansiering af. 143-143 0 0 0 - sundhedsvæsenet Kommunal genoptræning og vedligeholdelsestræning Finansiering 1.000 kr., for indtægter Vedtaget budget Tillægs bevilling Korrigeret budget Regnskab Afvigelse i kr. Afvigelse i % drift 28.871 18.996 9.875 4.698 5.177 52,43 Folkeskoler 1.835 1.835 0 0

Læs mere

Teknisk budgetprocedure vedr. Prisme for Sundhedsområdet

Teknisk budgetprocedure vedr. Prisme for Sundhedsområdet Teknisk budgetprocedure vedr. Prisme for Sundhedsområdet 1 Budgetvejledning 2012 Teknisk budgetprocedure vedr. Prisme Indholdsfortegnelse Tidsplan for indberetninger af budget i Prisme...3 Budgetindberetning:...4

Læs mere

DEL II BEVILLINGSREGLER, PROCEDURER OG OVERSIGTER

DEL II BEVILLINGSREGLER, PROCEDURER OG OVERSIGTER DEL II BEVILLINGSREGLER, PROCEDURER OG OVERSIGTER. Budget- og regnskabssystem for regioner 5 indhold side 1 Dato: 19. juli 2006 Ikrafttrædelsesår: Budget 2007 5 FORM- OG PROCEDUREKRAV TIL BUDGETTET Indhold

Læs mere

Kommunen skal ved budgetlægningen af skatteindtægter, tilskud og udligning vælge mellem to forskellige budgetteringsmetoder:

Kommunen skal ved budgetlægningen af skatteindtægter, tilskud og udligning vælge mellem to forskellige budgetteringsmetoder: Bilag 3 september 2014 Økonomiafdelingen Valg mellem statsgaranti og selvbudgettering Kommunen skal ved budgetlægningen af skatteindtægter, tilskud og udligning vælge mellem to forskellige budgetteringsmetoder:

Læs mere

Budget 2014. Bind 1. Version til 1. behandling

Budget 2014. Bind 1. Version til 1. behandling Budget 2014 Bind 1 Version til 1. behandling Indhold Budgettets funktion 3 Generelle bemærkninger 5 Hovedoversigt 17 Sammendrag 20 Investeringsplan 25 Takstblad 28 Bevillingsoversigt 39 Budgettets funktion

Læs mere

Økonomibilag nr. 5 2014. Skatter, generelle tilskud og kommunal udligning. Indledning

Økonomibilag nr. 5 2014. Skatter, generelle tilskud og kommunal udligning. Indledning ØKONOMI OG PERSONALE Dato: 16. august 2014 Økonomibilag nr. 5 2014 Tlf. dir.: 4477 6316 E-mail: jkg@balk.dk Kontakt: Jeppe Krag Sagsid: 25.20.00-S55-1-14 Skatter, generelle tilskud og kommunal udligning

Læs mere

BILAG 2 - Budgettering af skatteindtægter

BILAG 2 - Budgettering af skatteindtægter Til: Økonomiudvalget Fra: Budget- og Analyseafdelingen BILAG 2 - Budgettering af skatteindtægter Indledning I dette notat vil der blive gjort rede for budgettering af Furesø Kommunes skatteindtægter. 19.

Læs mere

Økonomi- og Indenrigsministeriets Kommunale Nøgletal

Økonomi- og Indenrigsministeriets Kommunale Nøgletal Økonomi- og Indenrigsministeriets Kommunale Nøgletal Beskatning og Udligning 2010 2011 2012 Udskrivningsprocent 706 Syddjurs Kommune 25,40 25,40 25,30 707 Norddjurs Kommune 24,60 24,60 25,10 710 Favrskov

Læs mere

NOTAT. Indtægtsskøn budget

NOTAT. Indtægtsskøn budget NOTAT Indtægtsskøn budget 2016-2019 Skatter, tilskud og udligning Kommunens indtægtsside bestående af skatter, tilskud og udligning budgetteres i et af Kommunernes Landsforening udviklet prognoseprogram.

Læs mere

Generelle bemærkninger

Generelle bemærkninger 1 Budgetteringsmetode/procedure Byrådet godkendte den 10. marts 2015 Mål og procedure for budgetlægningen 2016 2019. I Mål og procedure for budgetlægningen er der opstillet en række finansielle mål for

Læs mere

Indstilling til 2. behandling af budget

Indstilling til 2. behandling af budget Indstilling til 2. behandling af budget 2016-19 tet for 2016-19 tager udgangspunkt i det fremlagte budget til 1. behandlingen, korrigeret med tekniske ændringsforslag og ændringer fra budgetforliget mellem

Læs mere

Det er frit, hvilken metode der vælges det enkelte år, men beslutningen har bindende virkning for budgetåret.

Det er frit, hvilken metode der vælges det enkelte år, men beslutningen har bindende virkning for budgetåret. NOTAT Dato: 14. september 2017 Budget 2018 budgettering af skatter, tilskud og udligning Indledning Byrådet skal i forbindelse med vedtagelsen af budgettet vælge om kommunen selvbudgetterer det skattegrundlag

Læs mere

Budget 2016-2019 Vicekommunaldirektør Mogens Raun Andersen / Økonomichef Kirsten Thune

Budget 2016-2019 Vicekommunaldirektør Mogens Raun Andersen / Økonomichef Kirsten Thune Budget 2016-2019 Vicekommunaldirektør Mogens Raun Andersen / Økonomichef Kirsten Thune Kommunaldirektør Henrik Kolind, Roskilde Kommune September 2013 Halvårsregnskab 2015 Tillægsbevillinger i 2015 I mio.

Læs mere

7 BOGFØRING, REGNSKAB OG REVISION

7 BOGFØRING, REGNSKAB OG REVISION Budget- og regnskabssystem for kommuner 7 BOGFØRING, REGNSKAB OG REVISION Indhold Side 7.0 Bogføring 7.0-1 7.1 Procedurekrav i forbindelse med regnskabsaflæggelsen 7.1-1 7.1.1 Indledning 7.1-1 7.1.2 Proceduren

Læs mere