Ideer til opgaver og aktiviteter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ideer til opgaver og aktiviteter"

Transkript

1 7 Ideer til opgaver og aktiviteter 1. Fælles definition af rammer for godt arbejde for børn Opdel klassen i mindre grupper, som kan kigge på MEGAFONEN på en PC eller evt. på et udskrift. Bed eleverne om at læse og se, hvad børnearbejde i Bangladesh kan være. Hver elev noterer hvilke krav, der bør opstilles, for at børn kan have forskellige typer job. Gruppen diskuterer udsagnene og prøver at nå til enighed om en fælles definition af rammer. Alle grupper hænger deres definitioner op i klassen. Afslut eventuelt med at se, om hele klassen kan blive enige om en fælles definition af krav /problemer. Øvelsen udvikler elevernes evne til at tænke abstrakt, formulere sig, lytte til andre, argumentere for egne ideer og tilpasse dem til andres og formulere sig i fællesskab, hvilket udvikler evnen til syntesetænkning. 2. Om børns rettigheder Eleverne opdeles i par og får hver en udskrift af FN s børnerettighedskonvention: Hver gruppe diskuterer børnerettigheder og prøver at blive enige om, hvilke tre rettigheder, de mener er de vigtigste. Hver gruppe går herefter sammen med en anden gruppe (fire medlemmer) og prøver at nå til enighed om tre rettigheder. Hver gruppe går herefter sammen med en anden gruppe (med otte medlemmer i alt) og prøver at nå til enighed om tre rettigheder. Klassediskussion Var der meget forskel på, hvilke rettigheder I synes, der var de mest vigtige? Er der forskel på, hvilke rettigheder, der er de mest vigtige for jer og for børn i Bangladesh? Kan I definere tre vigtige pligter for børn og unge? Hvordan kan I medvirke til at sikre børnerettighederne? Øvelsen opmuntrer eleverne til at reflektere over forskellige vinkler på og værdisætninger af rettigheder og udvikler elevernes evne til at lytte og argumentere. 3. Den politiske kamp om børnearbejde Forsøg på at bekæmpe børnearbejde har stået på i over hundrede år. På Emu kan I se den historiske udvikling. Læs også her: Gør rede for: Hvordan har børnearbejde udviklet sig

2 8 Hvilke lande har især problemer med børnearbejde i dag Hvorfor børnearbejde er svært at afskaffe Hvorfor nogen ønsker totalt stop for børnearbejde Læs på den engelske hjemmeside Stop child labour og gør rede for boykot-bevægelsens hovedsynspunkter. ( Læs på Red Barnets hjemmeside: Gør rede for Red Barnets synspunkter Hvad mener Red Barnet er forskellen på børnearbejde og arbejde for børn? Hvad mener I selv? At udvikle it-kompetencer og bruge forskellige typer af information. At sætte sig ind i kompliceret materiale, trække essensen ud af det og fremstille forskellige argumenter. 4. Giv én ide få én: Hvordan vi forbedrer børnearbejdernes vilkår Efter eleverne har haft mulighed for at se og læse på MEGAFONEN, brainstormes der over, hvordan klassen mener, man kan arbejde med at forbedre børnearbejdernes vilkår. Fremgangsmåde: Eleverne har hver et ark papir med 2 kolonner med overskrifterne: Giv en og få en. Eleverne sætter sig i grupper på 4-5 og diskuterer de bedste ideer til, hvordan klassen kan arbejde med emnet. Ideerne noteres af hver elev i venstre kolonne under giv en. Når alle teams har fyldt kolonnen giv en med deres bedste ideer, cirkulerer eleverne og finder en ny partner. Hver gang de møder en ny person, udveksler de ideer. De nye ideer skrives ind i kolonnen få en. De takker deres partner og går videre til en ny partner fra en anden gruppe, som de udveksler én ide med. Når alle ideer er givet videre, går eleverne tilbage til den første gruppe. Her samles ideerne, og gruppen stemmer om, hvilke de finder bedst. Klassen beslutter sig til sidst for det videre forløb. Opmuntrer eleverne til at reflektere over, hvordan materialet kan bruges og stimulerer deres kreativitet. Elever, som normalt ikke har så mange ideer, får mulighed for at videregive ideer og mærke, hvordan det er at bidrage til klassens samlede idébank. Alle viser hinanden lydhørhed og takker. (Ideen er inspireret af Cooperative Learning) 5. Landestudie Geografisk øvelse Vis et kort over Bangladesh på væggen med en projektor. Find vigtige geografiske lokaliteter.

3 9 Lav søgning på internettet om Bangladesh og opstil de væsentligste fakta om landet. Brug f.eks. Danidas hjemmeside, og MEGAFONENS artikler om landet. Se film fra Bangladesh: Arif Hossein, ETV, DHAKA": Børnedokumentarfilm om den 13-årige Arif, der bor og arbejder i et slumkvarter i Bangladesh hovedstad, Dhaka. Fås på Filmstriben. Se afsnittet om Bangladesh fra Red Barnets egen produktion Videoen kan lånes på de fleste amtscentraler. Børn til salg : Red Barnets dokumentarprogram om børneprostitution i Bangladesh fra Findes som dvd på de fleste amtscentraler eller købes her: 27 Tøm nu de forskellige kilder for fakta og skriv dem op på plancher. Træk alle de forhold op, som har betydning for landets nuværende forhold for børn. Placer Bangladesh i verden og se på, hvorfor landet har udviklet sig, som det har, og hvorfor landet og dets befolknings vilkår er så forskellige fra danskeres. At sikre den nødvendige geografiske information og udvikle de nødvendige analytiske færdigheder. At arbejde med komparative studier og sammenholde geografiske og samfundsfaglige fakta. At udvikle færdigheder inden for it og kildekritik. 6. Politisk forbrug og virksomhedsetik Læs om virksomheder og Red Barnets arbejde Red Barnet/ Save The Children kæmper for børns rettigheder og forsøger internationalt at sikre, at firmaer, der bruger børns arbejdskraft, gør det på en forsvarlig måde. Del klassen i fem grupper og lad hver gruppe undersøge et lokalt firmas etik eller nogle af de bevægelser/firmaer, der bekæmper det vestlige forbrugsmønster. Hvorfor gøre sig tanker om at købe rigtigt ind? Hvorfor er det vigtigt for nogle mennesker at købe nogle varer frem for andre? Hvorfor undlader nogle at handle i bestemte forretninger? I den lokale virksomhed kan der interviewes om: Hvordan de forholder sig til menneskerettigheder/arbejdsforhold, børnearbejde, og hvorfor? Diskuter ansvar i forhold til forbrug: Føler eleverne sig medansvarlige for dårlige arbejdsforhold, børnearbejde og lave lønninger, når de køber ind? Lad eleverne finde ud af og komme med eksempler på, hvad den unge forbruger, familien, skoleklassen, kommunen, regeringen og EU kan gøre for at få indsigt i og indflydelse på, hvordan varer produceres. Diskuter, hvad forskellen er på at købe sig til indflydelse og stemme sig til indflydelse: Hvor retfærdig er indflydelsen fordelt? Giver mulighed for at arbejde med et aktuelt etisk dilemma. At sætte sig ind i forskellige holdninger, forholde sig til dem og argumentere. At arbejde med menneskerettigheder og børns rettigheder, tage selvstændig stilling til produktion, forbrug og ansvar.

4 10 Mangfoldige udtryksformer: Lad eleverne alene eller sammen et par stykker vælge én eller flere af nedenstående udtryksformer til at arbejde med temaet. 1. En børnearbejders liv Vælg en børnearbejder ud og se på billeder og informationer i tekst og slideshows. Kik på kortet over Bangladesh og vælg et geografisk område ud. Fortæl med egne ord, hvordan du forestiller dig tilværelsen for din person. Fortæl evt. historien i jeg-form. Beskriv tilværelsen fra du boede hjemme, til du kom i arbejde. Fortæl om din hverdag. Digt selv, hvor du ikke kan finde konkrete informationer. Brug dagbogs -, brev- eller novelleform. Suppler med udvalgte billeder fra billedgalleriet. Læs op for hinanden og saml klassens historier i et lille hæfte om børnearbejdere. 2. Lav et radiointerview Tag afsæt i en børnearbejders beskrivelse af sit liv og hverdag og fortæl/svar som om du er ham eller hende. Få en anden elev til at stille (få og troværdige) spørgsmål med udgangspunkt i dagligdags emner. Lav det som lydoptagelse beregnet til en radioudsendelse. Lav et interview med din bedstefar eller bedstemor eller en anden ældre, som selv har oplevet børnearbejde i Danmark. Tag udgangspunkt i de samme dagligdagsemner. Klip evt. de to interview sammen. Kontakt jeres lokalradio og spørg, om I kan få jeres indslag med i radioen. 3. Lav en reportage Forestil dig, at du er udsendt journalist fra et ungdomsblad i Danmark, og du skal skrive om et møde med en af børnearbejderne fra MEGAFONEN. Du må gerne illustrere med et foto af den børnearbejder, du har valgt og evt. supplere med et andre billeder /tegninger. Du kan evt. lave dit bidrag som en tv-reportage, hvor du optager på video. Vær opmærksom på i reportagen, hvornår du refererer andres holdninger, og hvornår du giver udtryk for dine egne. Lav f.eks. en reportage, hvor du fortæller om de børnearbejdere, du selv har lagt mærke til på din sommerferie i udlandet. Suppler evt. med billeder. Lav sammenligninger med børnearbejdere i Bangladesh! Spørg redaktøren af jeres skoleavis/webside/nyhedsbrev, om du kan få en artikel med i næste udgave. Kontakt jeres lokale avis eller kirkeblad. 4. Skriv et digt Læs først en eller flere børnearbejderes fortælling. Skriv derefter et digt. Illustrer gerne digtet med fotos fra galleriet eller andre steder. Illustrationerne må gerne være fra en helt anden sammenhæng og enten underbygge eller modsige digtet. Du kan også vælge at bruge illustrationer, der ikke direkte viser noget konkret og som mere har en grafisk funktion i forhold til digtet, eller som underbygger en stemning. Du skal læse digtet op evt. ledsaget af musik eller illustrationer på en planche eller på computeren.

5 11 5. Lav en rap Med udgangspunkt i en eller flere børnearbejderes fortællinger laves en rap, dvs. en fortælling i digt- eller knækprosaform, som der sættes rytme og/eller musik til. Opfør din rap eller læg den i elektronisk form under en multimediepræsentation. Denne opgave kan evt. gennemføres af en gruppe. 6. Sammenlign to slags hverdage I galleriet vælger du billeder, som beskriver hverdagen for én af børnearbejderne i Bangladesh. Tag nu billeder, som skildrer din egen hverdag. Lav parallel billedserie og sæt billederne op over for hinanden. Skriv både forskelle og ligheder ned i oversigtsform og kommenter dem. Lad billederne tale så meget som muligt dvs. planlæg temaerne forinden og lav kun korte billedtekster. 7. Dramatisering Du skal sammen med en eller flere fra klassen udvikle og opføre et lille rollespil, som anskueliggør problemer og dilemmaer ved at være børnearbejder. Deltagerne kan f.eks være: 1 børnearbejder, 1 arbejdsgiver, evt. 1 forældre, evt. 1 fra et opkøbende firma, en lokal børneorganisation eller udenlandsk hjælpeorganisation. Brug Forumteater (se links), dvs. gennemspil et problem ad gangen. Stop op og bed forskellige fra publikum komme frem én ad gangen og agere forskellige personer. Spil samme scene igen, men nu skifter f.eks. arbejdsgiveren holdning eller det opkøbende firma. Diskuter de enkelte forslag. 8. Danmarkskort over elevernes fritidsjobs Indskud til MEGAFONEN Vis os dit fritidsarbejde i hele Danmark! Send os et foto, hvor du står foran din arbejdsplads meget gerne i arbejdstøj. (husk at spørge din arbejdsgiver om lov først). Send også en lille tekst, hvor der står: Navn, alder, by Jobtitel, arbejdsopgaver, antal timer om ugen Hvilke erfaringer giver jobbet dig? Så laver vi et stort Danmarkskort på MEGAFONEN, der viser alle de forskellige typer fritidsjobs i hele Danmark. 9. Skoleavis eller blog om børnearbejde Eleverne skriver artikler, redigerer en fælles avis eller laver en fælles hjemmeside eller blog om børnearbejde. 10. Sammenlignende plancheudstillinger Plancher om børnearbejde i Danmark over for Bangladesh. Eleverne samler billeder og laver tekster og bruger plancherne til en udstilling. De laver evt. en lokal kampagne for at samle ind til børnearbejdere i

6 12 Bangladesh. Få gode idéer til, hvordan I griber det an her: Radiocollager Eleverne laver lydbånd med indtalte spots, musik og interviews om børnearbejde her og i Bangladesh. Det hele klippes sammen til et samlet program som kan streames på den hjemmeside, klassen har lavet. 12. Video fra fritidsjobbet Eleverne laver små film fra deres egen eller andre unges arbejdsplads, hvor de arbejder efter skoletid. Husk, at det kræver, at eleverne har tilladelse fra arbejdsgiveren, før de starter optagelserne. 13. Lav en lokal kampagne og indsamling til Red Barnets arbejde i Bangladesh Lad elevernes samlede produktioner indgå i en udstilling og en kampagne i lokalområdet. Brug lokalaviserne, lokalradio/tv og det lokale torv eller Brugsen til at fortælle historierne. Slut af med en basar eller loppemarked og lad pengene gå samlet til børn i Bangladesh. Formål med øvelsen Øvelserne udvikler empati og indlevelsesevne. Eleverne lærer at samle informationer fra forskellige kilder og bruge fakta til at udvikle fiktion og træne deres kreative evner. Deres brug af forskellige kildematerialer og forskellige medier trænes. Gruppearbejde Del klassen op i grupper, som arbejder med forskellige vinkler af børnearbejde. Gruppe 1: Børnearbejde i Danmark før og nu A. Lav en meningsmåling om børns arbejde i Danmark i lokalmiljøet. Hvad mener eleverne, forældrene, forretningerne, firmaerne, bedsteforældrene om: 1. Børnearbejde i gamle dage - få eksempler 2. Børnearbejde i dag 3. Lommepenge og pligter 4. Børns ansvar for familiens samlede økonomi 5. Hjemmepligter kontra betalt arbejde 6. Timeantal 7. Alder 8. Typer af arbejde 9. Begrænsninger i arbejdet for børn 10. Løn og arbejdsregulering Gruppen formulerer konkrete spørgsmål. Lad eleverne interviewe i par og systematiser svarene: Udvælg evt. typiske svar, overraskende svar, provokerende svar etc. B. Læs Annas historie og søg flere historier om danske børnearbejdere på internettet (se under links.)

7 13 Lav en planche om danske børns arbejde. Undersøg forskellige spørgsmål: Typer af børnearbejde i Danmark Hvordan var arbejdstiderne i forskellige jobs Børnenes alder i forskellige jobs Lønninger Børnenes skolegang Hvorfor arbejdede børnene Hvad betød det for deres voksne liv Hvordan var det danske samfund dengang Sammenlign med det, I har læst om Bangladesh i dag. Gruppe 2: Børnearbejde i fattige lande A. Gruppen starter med at se slideshowet med børnearbejdere i Bangladesh. På baggrund af dette samt samler eleverne nu op på, hvad der er problemerne ved børnearbejde. Eleverne kan tage udgangspunkt i disse spørgsmål: Giv eksempler på de problemer, der er for børnearbejdere Er der bestemte arbejdspladser, som skaber problemer? Giv eksempler Problemer med arbejdstiden Skole og uddannelse Børnenes alder Arbejdsforholdene Lønforhold Boligforhold Adskillelse fra forældre Gruppe 3: Børnearbejde internationalt A. Tag udgangspunkt i MEGAFONENS artikler under Hvad kan du gøre? Hvad gør Red Barnet? Og filmen med Nikolaj Lie Kaas og Mimi Jacobsen. Diskuterer i gruppen hvilke handlemuligheder, I mener, der er for: Den enkelte Organisationerne Virksomhederne Den danske regering Bangladesh / fattige landes regeringer FN Gruppen kan interviewe forskellige repræsentanter personligt eller telefonisk. En anden måde er at søge på internettet efter udtalelser og holdninger og lave en planche med de forskellige holdninger og strategier, krav, regler, aktioner etc., som de foreslår. Lav et nyhedsbrev og skræddersy det i forhold til, hvad folk ikke ved Lav en undersøgelse af de lokale handlende, hvor du spørger, om de har diskuteret børnearbejde i forbindelse med produktionen af de produkter, som de sælger. Hvis de ikke har, så spørg dem venligt, om de vil tage det op med deres grossister, fordi I som forbrugere mener, det er vigtigt.

8 14 B. Udvælg nogle af de kendte mærker, eksempelvis Sony, Microsoft, Bodyshop, Coca-Cola, Nike, Adidas, Mac Donalds, Hennes og Mauritz osv. Undersøg deres hjemmesider: Hvordan er deres politik om børnearbejde? (findes ofte under CSR eller Code of Conduct på hjemmesiden). Hvis der er en politik hvordan dokumenterer virksomheden, at den efterlever den? Hvor produceres deres varer henne? Er det steder, der er kendt for børnearbejde? Har der været problemer med børnearbejde og debat om deres produkter? Hvilke regler mener I, der bør være for firmapolitik? Danske regler for import: Hvordan er de nu? Hvordan bør de være? Hvis ansvar er det? Diskuter fremlæggelsesform. Læg evt. op til en klassediskussion eller paneldiskussion med forældre eller andre. Afslut gruppearbejdet med fremlæggelse for hele klassen/naboklassen og afslut med en eller begge de følgende klasseøvelser. Afsluttende øvelser: Gulvparlament Lad klassen stå på gulvet. Sæt en seddel op i hvert hjørne af lokalet med påskrifterne: Ja, nej, tja og måske. Lad eleverne cirkulere og placere sig efter, hvordan de forholder sig til forskellige former for børns arbejde, f. eks: Er det i orden, at børn skal lave husarbejde derhjemme? Er det i orden, at børn laver husarbejde for andre? Passer børn? Går tur med hunden? Gør rent? Skal børn have penge for at arbejde hjemme? Er lommepenge afhængige af, at man hjælper til derhjemme? Er det i orden med en, tre eller fem timers arbejde dagligt? Skal børn betale nogle af de penge, de tjener, til deres forældre? Hvis de mangler penge til mad /husleje? Er det acceptabelt at børn arbejder for andre, hvis de er 10, 12 eller 15 år? Er der forskel på at arbejde for forældre og for andre? Må børn arbejde på deres forældres gård? Butik? Andres gård, butik? Er det i orden, at børn arbejder på en benzintank? Må børn arbejde om aftenen? Hvad med børnepasning? Er det i orden, at børn arbejder på en tæppefabrik eller en kemisk fabrik? Skal der være begrænsninger på typer af børnearbejde? Hvad med pakkearbejde, kreativt arbejde, frivilligt arbejde? Skal man have flere regler /love om børns arbejde i Danmark? Vil du købe varer lavet af børnearbejdere? Bør danske firmaer importere varer lavet af børnearbejdere? Vil du boykotte varer lavet af børnearbejdere? Find selv på flere spørgsmål. Hver gang eleverne har stillet sig et sted, beder læreren dem argumentere for, hvorfor de står, hvor de står.

9 15 Afslut seancen med at opstille samlede krav til regler imod børnearbejde. Øvelsen skubber eleverne til at tage stilling, at begrunde deres holdninger med egne argumenter og eksempler fra konventionerne og at lytte til hinandens meninger. Diskussionen opmuntrer til refleksion over meningsdannelse. Paneldebat Afsluttende afholder klassen en paneldebat, hvor en anden klasse eller forældre inviteres som publikum og meddebattører. Eleverne vælger repræsentanter for forskellige holdninger til børnearbejde: En elev repræsenterer f.eks. en ngo, som forsvarer boykot af børnearbejde (se f.eks. Attac eller Ibis) En elev repræsenterer firmaer /supermarkedskæder, som sælger varer produceret af børnearbejdere. Deres interesse er at sikre forbrugeren billige varer, og det er forskellige landes eget ansvar, om børn arbejder og hvordan. En elev repræsenterer f.eks. Red Barnet og argumenterer for, at børn gerne må arbejde, hvis det sker under bestemte betingelser. En elev repræsenterer f.eks. en fagforeningsrepræsentant, som argumenterer for, at børn tager arbejde fra voksne, udhuler lønkrav osv. Der kan være en forælder, som argumenterer for børns medvirken/arbejde i hjemmene uden løn osv. Inden diskussionen har deltagerne forberedt deres vigtigste argumenter i grupper. De øvrige gruppemedlemmer har optrådt som djævelens advokat og afprøvet alle tænkelige modargumenter. Inspiration til argumentationen kan bl.a. findes under links. Efter paneldeltagernes indlæg er der fri debat. Efter debatten giver klassen konstruktiv feedback på, hvordan de forskellige paneldeltagere har klaret sig i krydsilden. Debatten kan evt. optages på video, så klassen kan gense og diskutere udvalgte sekvenser. Eleverne trænes i at finde argumenter og fremføre dem samt formulere deres egne holdninger. De lærer at lytte og respektere andres synspunkter og skelne mellem objektive og subjektive argumenter og lærer, at ting ikke er enten sorte eller hvide! Fælles opsamling, evaluering og debat Hvad er nu jeres samlede viden? Har I ændret holdninger til noget undervejs?

10 16 Er I enige, eller er der forskellige meninger i klassen? Fik I orienteret jer og fortalt det, I ville? Var der nogle opgavetyper og præsentationsformer, der virkede bedre end andre? Nåede I de mål, der var sat op for klassen og for jer hver især? Hvilke evt. nye spørgsmål og problemstillinger rejser jeres arbejde med dette tema?

Pædagogisk værktøjskasse

Pædagogisk værktøjskasse Pædagogisk værktøjskasse Vi har lavet denne pædagogiske værktøjskasse for at styrke den alsidige historieundervisning, hvor du kan finde forskellige arbejdsformer og øvelser, som kan gøre historieundervisningen

Læs mere

Det handler bl.a. om:

Det handler bl.a. om: Når du arbejder med Læseraketten og Hele Verden i skole-projektet får du og dine elever en oplagt mulighed for at opfylde flere af formålene i folkeskoleloven landstingsforordning nr. 8 af 21. maj 2002.

Læs mere

Undervisningsmateriale til årsmøderne 2016

Undervisningsmateriale til årsmøderne 2016 Undervisningsmateriale til årsmøderne 2016 Kan downloades her www.syfo.de/aarsmoede/undervisningsmateriale eller www.skoleforeningen.org/aarsmoede-2016-undervisningsmateriale ÅRSMØDERNE 2016 INTRO Det

Læs mere

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab Intro Nære sociale relationer og følelsen af at være forbundet med ligesindede og jævnaldrende spiller en vigtig rolle for børn og unges udvikling af en selvstændig identitet og sociale kompetencer. Hvor

Læs mere

Idékatalog. Børnekonventionens 24-års fødselsdag

Idékatalog. Børnekonventionens 24-års fødselsdag Idékatalog Børnekonventionens 24-års fødselsdag Til lærerne: Dette materiale er et oplæg til de klasser på 6.-9. klassetrin, som ønsker at fejre Børnekonventionens fødselsdag onsdag den 20. november 2013.

Læs mere

6. klasse. Børnearbejde

6. klasse. Børnearbejde 6. klasse Børnearbejde Børnearbejde Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Introduktion til børnearbejde Skole og arbejde Baggårdens børnearbejdere Børnearbejde Børnearbejde før og nu Modul 1

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem egne valg og forskellige vilkår i arbejdsliv og karriere

Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem egne valg og forskellige vilkår i arbejdsliv og karriere Det foranderlige arbejdsliv Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 7.-9. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Arbejdsliv Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem egne valg og forskellige vilkår

Læs mere

METODESAMLING TIL ELEVER

METODESAMLING TIL ELEVER METODESAMLING TIL ELEVER I dette materiale kan I finde forskellige metoder til at arbejde med kreativitet og innovation i forbindelse med den obligatoriske projektopgave. Metoderne kan hjælpe jer til:

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING NÅR KATASTROFEN RAMMER (FILM)

LÆRERVEJLEDNING NÅR KATASTROFEN RAMMER (FILM) LÆRERVEJLEDNING NÅR KATASTROFEN RAMMER (FILM) Oplysningsfilm om katastrofer og Red Barnets arbejde. Filmen viser, hvordan katastrofer rammer børns liv både de naturskabte som tsunamien i Asien og hungersnød

Læs mere

Lav en udstilling på skolen, på gangen eller i klassen om 1950'erne

Lav en udstilling på skolen, på gangen eller i klassen om 1950'erne Klassetrin: Undervisningsforløb: Opgavetitel Udskoling, 7.-10. klasse Farlig Ungdom Version: 200901 Forfatter: Lav en udstilling på skolen, på gangen eller i klassen om 1950'erne Linda Nørgaard Andersen

Læs mere

STORY STARTER FÆLLES MÅL. Fælles Mål DET TALTE SPROG DET SKREVNE SPROG - SKRIVE DET SKREVNE SPROG - LÆSE SPROG, LITTERATUR OG KOMMUNIKATION

STORY STARTER FÆLLES MÅL. Fælles Mål DET TALTE SPROG DET SKREVNE SPROG - SKRIVE DET SKREVNE SPROG - LÆSE SPROG, LITTERATUR OG KOMMUNIKATION Læringsmål Udtryk og find på idéer via gruppediskussioner. Forklar, hvordan scenerne hænger sammen og skaber kontinuitet, samt hvordan de danner grundlaget for en historie, et stykke eller et digt. Lav

Læs mere

SORT GUL RØD Skagensmalernes rammer og fiskernes by

SORT GUL RØD Skagensmalernes rammer og fiskernes by SORT GUL RØD Skagensmalernes rammer og fiskernes by Undervisningsmateriale Ungdomsuddannelser KYSTMUSEET Skagen www.kystmuseet.dk 2016 Om undervisningsmaterialet: Fotos fra Skagen omkring 1900 Undervisningsmaterialet

Læs mere

1.OM AT TAGE STILLING

1.OM AT TAGE STILLING 1.OM AT TAGE STILLING Læringsmål Beskrivelse Underviseren introducerer klassen til arbejdsformen. Underviseren gør eleverne opmærksom på; Det handler om at tage stilling Der ikke er noget korrekt svar

Læs mere

Krageungen af Bodil Bredsdorff

Krageungen af Bodil Bredsdorff Fokusområder Litterær analyse og fortolkning Mål: At eleverne prøver at indgå i et fortolkningsfællesskab omkring en fælles litterær oplevelse. At eleverne lærer at finde begrundelser i teksten for deres

Læs mere

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER DEL DINE FIDUSER GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN Samspillet 9 ud af 10 forældre mener, at debat om børnenes trivsel og problemer i klassen er det vigtigste indhold på et forældremøde.

Læs mere

Familiens liv og hverdag år 1900 Vælg selv opgaver. Skoletjenesten, Arbejdermuseet

Familiens liv og hverdag år 1900 Vælg selv opgaver. Skoletjenesten, Arbejdermuseet Familiens liv og hverdag år 1900 Vælg selv opgaver Skoletjenesten, Arbejdermuseet Se godt på billedet på side 2. Billedet hedder Bønder i hovedstaden" og er malet af Erik Henningsen i 1887. Vælg en af

Læs mere

Faglig læsning i matematik

Faglig læsning i matematik Faglig læsning i matematik af Heidi Kristiansen 1.1 Faglig læsning en matematisk arbejdsmåde Der har i de senere år været sat megen fokus på, at danske elever skal blive bedre til at læse. Tidligere har

Læs mere

LEG OG LÆRING MED DIGITALE MEDIER I DAGTILBUD

LEG OG LÆRING MED DIGITALE MEDIER I DAGTILBUD LEG OG LÆRING MED DIGITALE MEDIER I DAGTILBUD DISPOSITION Præsentation af den nye uddannelse Baggrund Vinkel på uddannelsen Kompetencemål Uddannelsen i praksis et eksempel Inspirationsmateriale udkast

Læs mere

Rollespillet: Grænsedragningen i 1920

Rollespillet: Grænsedragningen i 1920 Rollespillet: Grænsedragningen i 1920 Indhold Grænsedragningen i 1920 - spillet om grænsen Indledning: Oversigt: Spillets faser Oversigt: Spillets grupper og personer Grupper og opgaver Hovedgruppe 1:

Læs mere

Fremstillingsformer i historie

Fremstillingsformer i historie Fremstillingsformer i historie DET BESKRIVENDE NIVEAU Et referat er en kortfattet, neutral og loyal gengivelse af tekstens væsentligste indhold. Du skal vise, at du kan skelne væsentligt fra uvæsentligt

Læs mere

Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1. Deltager af personalet: Udarbejdelse af skema dato: Antal børn og alder:

Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1. Deltager af personalet: Udarbejdelse af skema dato: Antal børn og alder: Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1 Deltager af personalet: Antal børn og alder: Udarbejdelse af skema dato: Karina, Özlem, Karin, Sadjida og Mette 11 børn i alderen 2-3 år

Læs mere

Beskrivelse af forløb:

Beskrivelse af forløb: Lærer Hold Birgit Skovgaard Petersen OY - OX Oversigt over planlagte undervisningsforløb med ca. angivelse af placering Forløb Placering i 2011-2012 1 Grundlæggende samfundsfag 33-35 2 Metoder i samfundsfag.

Læs mere

Jeg tror, at efter- og videreuddannelse kommer til at spille en central rolle i moderne fagforeninger i de kommende år.

Jeg tror, at efter- og videreuddannelse kommer til at spille en central rolle i moderne fagforeninger i de kommende år. Jeg tror, at efter- og videreuddannelse kommer til at spille en central rolle i moderne fagforeninger i de kommende år. Jeg tør påstå, at medlemmernes udvikling i endnu højere grad end nu vil være omdrejningspunkt

Læs mere

Skovshoved Skole Dokumentation fra storforældremøde d. 29. oktober 2003

Skovshoved Skole Dokumentation fra storforældremøde d. 29. oktober 2003 Onsdag d. 29. oktober havde Skovshoved Skole og SKUB inviteret til det første arrangement i det ud- og ombygningsprojekt, som skolen skal i gang med. Vinteren 2003 står i statusfasens tegn (se tidsplan

Læs mere

forventningsko og oplevelseskort

forventningsko og oplevelseskort Forventnings-Fo r v e n t n i n g s k og oplevelseskort (FØR OPLEVELSEN Oversigt over ) forventningsko ti l el ev rt R V ko ENTN Op le ve lsf Oes I N G S KO R T FOR FØR OG EFTER DEN KUNSTNERISKE OPLEVELSE

Læs mere

Iværksætter noget for dig? Elevopgaver langt forløb

Iværksætter noget for dig? Elevopgaver langt forløb Indledning Hvis du har et job i din fritid, er du sikkert lønmodtager. Du kommer på en arbejdsplads et antal gange om ugen og får løn for arbejdet. Hvis du derimod starter din egen virksomhed, er du iværksætter.

Læs mere

Værkstedsundervisning hf-enkeltfag Vejledning/Råd og vink August 2010

Værkstedsundervisning hf-enkeltfag Vejledning/Råd og vink August 2010 Værkstedsundervisning hf-enkeltfag Vejledning/Råd og vink August 2010 Alle bestemmelser, der er bindende for undervisningen og prøverne i de gymnasiale uddannelser, findes i uddannelseslovene og de tilhørende

Læs mere

fn s børnerettighedsdag idékatalog

fn s børnerettighedsdag idékatalog fn s børnerettighedsdag idékatalog en vigtig dag for børn Børnerettighedsdagen den 20. november er en stor dag, der markerer, at børn siden 1989 har haft deres helt egne rettigheder, som er skrevet ned

Læs mere

1. Hvilket navn får han, da han blev døbt? Hvilket navn bruger han hele livet?

1. Hvilket navn får han, da han blev døbt? Hvilket navn bruger han hele livet? 1. På hjemmesiden http://jensvaever.skive.dk under punktet s historie kan du finde nogle vigtige oplysninger og link. Find noget om Jens s navn i filmklip x. Link finder du. (følger senere) og på hjemmesiden.

Læs mere

Sign of safety SOS. Pædagogisk dag 26. marts 2013

Sign of safety SOS. Pædagogisk dag 26. marts 2013 Sign of safety SOS Pædagogisk dag 26. marts 2013 Hvad er Signs of safety? Bekymringer Undtagelse Se ske mål Der er en metode der skal læres, derfor skal I arbejde i mindre grupper Det er målet med i dag

Læs mere

Sådan skaber du dialog

Sådan skaber du dialog Sådan skaber du dialog Dette er et værktøj for dig, som vil Skabe ejerskab og engagement hos dine medarbejdere. Øge medarbejdernes forståelse for forskellige spørgsmål og sammenhænge (helhed og dele).

Læs mere

Samfund og Demokrati. Opgaver til historie

Samfund og Demokrati. Opgaver til historie Opgaver til historie Under indgangen til Samfund og Demokrati kan dine elever lære om samfundsdynamikken i Nicaragua og få et indblik i et system og civilsamfund, der fungerer markant anderledes end det

Læs mere

Vejledning for pressekontakt. I mediernes søgelys

Vejledning for pressekontakt. I mediernes søgelys Vejledning for pressekontakt I mediernes søgelys Pressen er vigtig for os I mediernes søgelys vejledning for pressekontakt giver gode råd til, hvordan medarbejdere og ledere håndterer pressen i Køge Kommune.

Læs mere

Indbydelse til fremvisning af projektopgaver Mandag d. 22/1 2016 17.00 18.00

Indbydelse til fremvisning af projektopgaver Mandag d. 22/1 2016 17.00 18.00 Indbydelse til fremvisning af projektopgaver Mandag d. 22/1 2016 17.00 18.00 Vi synes, at I skal have lejlighed til at se, hvad børnene har præsteret i projektugen (uge 3), så derfor vil vi udstille opgaver

Læs mere

TIL. ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg DANMARK I DEN KOLDE KRIG

TIL. ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg DANMARK I DEN KOLDE KRIG TIL ELEV E N DANMARK I DEN KOLDE KRIG ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg 1 ELEVARK 1 INTRODUKTION Du skal arbejde med emnet Danmark i den kolde krig

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Brøker kan repræsentere dele af et hele som et område (fx ½ sandwich, ½ pizza, ½ æble, ½ ton grus).

Brøker kan repræsentere dele af et hele som et område (fx ½ sandwich, ½ pizza, ½ æble, ½ ton grus). Elevmateriale Undervisningsforløb Undervisningsforløbet er tiltænkt elever på 5. klassetrin. Der arbejdes en uge med hver af de tre hovedpointer, i fjerde uge arbejdes der med refleksionsaktiviteter, og

Læs mere

Sådan giver vi vejledning i verdensklasse Ca. 2 timer

Sådan giver vi vejledning i verdensklasse Ca. 2 timer Vejledning i verdensklasse Sådan giver vi vejledning i verdensklasse Ca. timer Det skal vi tale om i dag Vi skal tale om, hvordan vi bliver endnu bedre til at vejlede. Undervejs kommer der øvelser og eksempler

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Castet og berømt Fag: Dansk Målgruppe: 5.- 6.klasse Titel: Stjerner i børnehøjde Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Castet og berømt Fag: Dansk Målgruppe: 5.- 6.klasse Titel: Stjerner i børnehøjde Vejledning Lærer Titel Castet og berømt Stjerner i børnehøjde Hvor langt vil du gå for at blive stjerne? Denne vejledning bringer debatten ind i dit klasseværelse. Hvad vil det sige at være stjerne, og hvilke konsekvenser

Læs mere

Gør dine slides så enkle som muligt. Brug billeder frem for tekst og bullets. Fokuser på et tema pr. slide og suppler dette tema med et billede.

Gør dine slides så enkle som muligt. Brug billeder frem for tekst og bullets. Fokuser på et tema pr. slide og suppler dette tema med et billede. Med afsæt i din passion og dit mål formulerer du tre nøglebudskaber. Skriv de tre budskaber ned, som er lette at huske, og som er essensen af det, du gerne vil formidle til de involverede. Du må maks.

Læs mere

IDEHEFTE VEDRØRENDE TEKSTLIGGØRELSE

IDEHEFTE VEDRØRENDE TEKSTLIGGØRELSE IDEHEFTE VEDRØRENDE TEKSTLIGGØRELSE DEN KONKRETE FREMGANGSMÅDE Tekstliggørelse er med vilje en meget enkel metode, som ikke kræver specielle indkøb eller nye færdigheder. Det er vigtigt, fordi dagligdagen

Læs mere

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Øvelse 1: Snak om tegnefilmen Formålet med denne øvelse er at styrke elevernes evne til at sætte sig ind i hvordan andre har det. Øvelsen skal hjælpe

Læs mere

Effektiv Jobsøgning. Frederik Iuel DJØFs Karriere- og Kompetencecenter

Effektiv Jobsøgning. Frederik Iuel DJØFs Karriere- og Kompetencecenter Effektiv Jobsøgning Frederik Iuel DJØFs Karriere- og Kompetencecenter Dagens program... Dagens Program CV et Hvordan vinkler du din baggrund til at besvare virksomhedens krav? Ansøgningen Hvad kan du tilbyde

Læs mere

Undervisningsvejledning 0.-2. klasse

Undervisningsvejledning 0.-2. klasse Undervisningsvejledning 0.-2. klasse I forbindelse med den årlige trivselsdag har jeres skole tilmeldt sig Call me og Red Barnets kampagne Min skole Min ven. Det betyder, at hver klasse på skolen skal

Læs mere

ALKOHOL Undervisningsmateriale til indskolingen

ALKOHOL Undervisningsmateriale til indskolingen ALKOHOL Undervisningsmateriale til indskolingen Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om alkohol. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm, som

Læs mere

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål Gamemani ac AfMe t t eal mi ndpe de r s e n Mål gr uppe: 5. 7. k l as s e Undervisningsforløb til 5.-7. klasse Game-maniac et undervisningsforløb om gaming til 5.-7. klasse Af Mette Almind Pedersen, lærer

Læs mere

ESSAY GENEREL BESKRIVELSE - MODEL

ESSAY GENEREL BESKRIVELSE - MODEL ESSAY GENEREL BESKRIVELSE MODEL PROCES - MODEL ESSAY KOMMUNIKATIONSMODEL PENTAGON OM TÆNKE- OG SKRIVEPROCESSEN GENERELT OVERVEJELSER - REFLEKSION MODEL TJEKLISTE EKSEMPLER GENEREL BESKRIVELSE - MODEL Essay-genrens

Læs mere

Fra skoleåret 2016/17 indføres en praktisk-mundtlig fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi.

Fra skoleåret 2016/17 indføres en praktisk-mundtlig fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi. Indhold Vejledning til den fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi Guide til hvordan Alineas fællesfaglige forløb forbereder dine elever til prøven Gode dokumenter til brug før og under prøven Vejledning

Læs mere

kommunalbestyrelse et forsikringsselskab medlemsblade

kommunalbestyrelse et forsikringsselskab medlemsblade PRØVEKLAR side 8 KOPIARK 01 Paropgave Notér så mange eksempler på modtagere, som I kan komme i tanke om. Tal derefter i klassen om, hvad man kan henvende sig til de forskellige modtagere om. Offentlige

Læs mere

UDVIDET GENREOVERSIGT MED ALLE AVISENS GENRER

UDVIDET GENREOVERSIGT MED ALLE AVISENS GENRER UDVIDET GENREOVERSIGT MED ALLE AVISENS GENRER INFORMATION NYHEDS- ARTIKLEN behandler sagen objektivt ud fra den vinkel, som journalisten beslutter består af referat og citater fra kilder følger nyhedstrekanten

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q 1.7 Overraskelser ved gymnasiet eller hf! Er der noget ved gymnasiet eller hf som undrer dig eller har undret dig? 20 Det har overrasket

Læs mere

NÅR KASTASTROFEN RAMMER. Jonas Gratzer/Red Barnet. Vejledning til temaer og elevaktiviteter

NÅR KASTASTROFEN RAMMER. Jonas Gratzer/Red Barnet. Vejledning til temaer og elevaktiviteter NÅR KASTASTROFEN RAMMER Jonas Gratzer/Red Barnet Vejledning til temaer og elevaktiviteter indhold 3 4 5 6-7 8-9 10 11-12 BØRN I KATASTROFER FLUGT jordskælv og tsunamier epidemien ebola sult ORKAN krig

Læs mere

Bilagssamling. Høreforeningens støjkasser

Bilagssamling. Høreforeningens støjkasser Bilagssamling Høreforeningens støjkasser Bilagssamling side 1 af 15 Indhold Fakta 03 Tip en 13 er 04 Facitliste til Tip en 13 er 05 Find selv svaret 06 Støjdagbog 07 Støj og tidsfaktor Mp3 afspillere 08

Læs mere

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER 1. Hvilke sociale medier har du anvendt den seneste måneds tid? Facebook Instagram Snapchat Bruger en lille smule YouTube, hvis

Læs mere

Digital mobning og chikane

Digital mobning og chikane Film 2 4. 6. klasse Lærervejledning >> Kolofon Digital mobning er udgivet af Børns Vilkår. Materialet er produceret i samarbejde med Feldballe Film og TV. Kort om materialet Tidsforbrug To til tre lektioner.

Læs mere

Målsætning, handleplan og vision for internationalisering på Arden Skole

Målsætning, handleplan og vision for internationalisering på Arden Skole Juni 2013: Det Internationale udvalgs oplæg til: Målsætning, handleplan og vision for internationalisering på Arden Skole Vi lever i en globaliseret og foranderlig verden, hvor vore elever har eller vil

Læs mere

Projektet er støttet af Ministeriet for Børn og Undervisning.

Projektet er støttet af Ministeriet for Børn og Undervisning. Brugervejledning Kære bruger Her præsenteres et filmisk casebaseret undervisningsmateriale om mobning og trivsel i skolen. De to film er blevet til på baggrund af virkelige historier og hændelser, som

Læs mere

Hvad er børnearbejde?

Hvad er børnearbejde? Hvad er børnearbejde? 1 Børns arbejde er at gå i skole og udvikle sig. Det er den holdning, der de seneste år, har vundet stærkt frem i vores del af verden. Selvfølgelig ved vi, at der også hos os er problemer

Læs mere

Den udstilling, du skal rundt og finde oplysninger i, handler om arbejderfamilien, som den boede, arbejdede og levede i København i 1950 erne.

Den udstilling, du skal rundt og finde oplysninger i, handler om arbejderfamilien, som den boede, arbejdede og levede i København i 1950 erne. Da Bedste var barn Da Bedste var barn Den udstilling, du skal rundt og finde oplysninger i, handler om arbejderfamilien, som den boede, arbejdede og levede i København i 1950 erne. Du vil få viden om,

Læs mere

Interview med Thomas B

Interview med Thomas B Interview med Thomas B 5 10 15 20 25 30 Thomas B: Det er Thomas. Cecilia: Hej, det er Cecilia. Thomas B: Hej. Cecilia: Tak fordi du lige havde tid til at snakke med mig. Thomas B: Haha, det var da så lidt.

Læs mere

Kære kursusdeltager. Vi ser frem til at møde dig til kurset Praktikvejledning af PAU- og sosu elever som består af 10 kursusdage.

Kære kursusdeltager. Vi ser frem til at møde dig til kurset Praktikvejledning af PAU- og sosu elever som består af 10 kursusdage. Kære kursusdeltager. Vi ser frem til at møde dig til kurset Praktikvejledning af PAU- og sosu elever som består af 10 kursusdage. På de næste sider ser du programmet for kurset, samt støttespørgsmål for

Læs mere

FORENINGSGUIDE. Bydelsmødrenes Landsorganisation. Juli 2012

FORENINGSGUIDE. Bydelsmødrenes Landsorganisation. Juli 2012 EESTYRELSESARB FORENINGSGUIDE Bydelsmødrenes Landsorganisation B FUNDRAISING JDE ØKONOMI Juli 0 INDHOLD Introduktion til Foreningsguiden Hvad er? 6 Læg en -plan 7 Hvem skal kende Bydelsmødrene? 8 Deltag

Læs mere

FRA SEX OG SAMFUND FRA NORMER OG IDEALER, 4-6 KLASSE, S. 7 Læringsmål

FRA SEX OG SAMFUND FRA NORMER OG IDEALER, 4-6 KLASSE, S. 7 Læringsmål 1. ER DU ENIG? FRA SEX OG SAMFUND FRA NORMER OG IDEALER, 4-6 KLASSE, S. 7 Læringsmål Beskrivelse Eleverne og underviseren sidder på stole i en cirkel. Underviseren læser et udsagn højt. Hvis eleverne er

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Spil om LEDELSE. Rigtig god fornøjelse!

Spil om LEDELSE. Rigtig god fornøjelse! Alle virksomheder har medarbejdere, som ledes af ledere. Derfor spørger både ledere og medarbejdere sig selv, hvad effektiv ledelse egentlig er og hvad det består af. Undersøgelser har samtidig vist, at

Læs mere

VÆRKTØJER TIL KERNEFORTÆLLING

VÆRKTØJER TIL KERNEFORTÆLLING Formål og værdier VÆRKTØJER TIL KERNEFORTÆLLING KERNEFORTÆLLING At have nogenlunde styr på foreningens/aftenskolens formål og værdier er på mange måder helt grundlæggende og en forudsætning for megen anden

Læs mere

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål Gaml eor ds pr ogognye c i t at er AfMe t t eal mi ndpe de r s e n Mål gr uppe: 5. 7. k l as s e Undervisningsforløb 5.-7. klasse Gamle ordsprog og nye citater et undervisningsforløb til arbejdet med ordsprog

Læs mere

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål Dendagmi nt eks t f i kens t emme AfL e nal i s ei bs e n Mål gr uppe: 3. 4. k l as s e Undervisningsforløb 3.-4. klasse Den dag min tekst fik en stemme Et undervisningsforløb med drama som fortolkningsmetode

Læs mere

Forberedelse - Husk inden:

Forberedelse - Husk inden: Kære Underviser Nærværende undervisningsmateriale kan bruges som efterbearbejdelse af alle Superreals forestillinger. Det overordnede formål er at guide eleverne til at åbne op for selve teateroplevelsen

Læs mere

Uge Skema Overskrift Indhold Målet 33 Man: Introplan Tirs: Introplan Ons: Introplan Tors: Skema Fre: Surprice 34 Man: 2 lektioner Tirs: Ons:

Uge Skema Overskrift Indhold Målet 33 Man: Introplan Tirs: Introplan Ons: Introplan Tors: Skema Fre: Surprice 34 Man: 2 lektioner Tirs: Ons: Årsplan for faget: Dansk 10. X og 10. Y Skoleåret 2013/14 Lærer: Jane Agerbo + Katrine Lyhne Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur

Læs mere

Undervisningsplan for engelsk

Undervisningsplan for engelsk Undervisningsplan for engelsk Formål: Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet engelsk og kan og tør udtrykke

Læs mere

Skolemateriale til Forestillingen om den Lykkelige Luder af Teater Fluks

Skolemateriale til Forestillingen om den Lykkelige Luder af Teater Fluks FORESTILLINGEN OM DEN LYKKELIGE LUDER Skolemateriale til Forestillingen om den Lykkelige Luder af Teater Fluks Kære lærer Tak fordi du har valgt at se Forestillingen om den Lykkelige Luder med dine elever.

Læs mere

INSPIRATION TIL LÆRERE

INSPIRATION TIL LÆRERE INSPIRATION TIL LÆRERE Sæt fokus på trivsel og fravær med udgangspunkt i det, der virker! Ulovligt fravær kan handle om manglende trivsel i klassen, på holdet eller på uddannelsen. Appreciative Inquiry

Læs mere

Fabians feltdagbog. Opgaver. Danskagenten

Fabians feltdagbog. Opgaver. Danskagenten Fabians feltdagbog Opgaver Danskagenten Til læreren Tillykke med dit valgt af Fabians feltdagbog af Charlo;e Blay det er en rig>g god bog. Den kan give anledning >l mange samtaler, der kan spejle elevernes

Læs mere

Presseguide til ph.d.-stipendiater

Presseguide til ph.d.-stipendiater Presseguide til ph.d.-stipendiater Udgivet af Forskerskole Øst Gitte Gravengaard Forord Når man lige har afleveret sin ph.d.-afhandling, er det første, man tænker på, sjældent, hvordan man får formidlet

Læs mere

Forskellige skoler til forskellige børn

Forskellige skoler til forskellige børn Forskellige skoler til forskellige børn Bangladesh. Børn fra de fattigste familier i Bangladesh har hverken mulighed for at gå i en privat eller offentlig skole. På skoler, som er drevet af organisationer,

Læs mere

Elevvejledning HF Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2006

Elevvejledning HF Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2006 NAVN: KLASSE: Elevvejledning HF Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2006 Indholdsfortegnelse: 1. Placering af opgaverne s.1 2. Den større skriftlige opgave s.1 3. Generel vejledning til den større

Læs mere

Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev

Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev September 2011 Fredag den 30. fejres frivilligheden Politiker i praktik Røde Kors indsamlingen nærmer sig Cathrine Lindberg Bak Frivilligt PR-team klar til landsindsamlingen

Læs mere

Undervisningsmateriale til I SVANESØEN af Aaben Dans og Odsherred Teater

Undervisningsmateriale til I SVANESØEN af Aaben Dans og Odsherred Teater Undervisningsmateriale til I SVANESØEN af Aaben Dans og Odsherred Teater udarbejdet af Susanne Hansson 2013 Forforståelse Spot på ord Grupper Målet med denne ordleg er at sætte spot på nogle væsentlige

Læs mere

Fordyb dig i. Bibelens fortælling. Videoer med. Studiehæfte

Fordyb dig i. Bibelens fortælling. Videoer med. Studiehæfte gdette hæfte giver ad ang til videoerne Fordyb dig i Bibelens fortælling Videoer med Bibelens fortælling Studiehæfte til samtale og fordybelse 50 år med Bibellæser- Ringen Studiemateriale til Bibelens

Læs mere

Fremtidens Skole i Rudersdal Kommune Oplæg til gennemførelse af involverende Skolestrukturdebat

Fremtidens Skole i Rudersdal Kommune Oplæg til gennemførelse af involverende Skolestrukturdebat OPERATE/10.08.10 Side 1 af 1 Fremtidens Skole i Rudersdal Kommune Oplæg til gennemførelse af involverende Skolestrukturdebat 1. Udgangspunktet Kommunens visioner for skoleområdet er ambitiøse. Kommunen

Læs mere

Den udstilling, du skal rundt og finde oplysninger i, handler om arbejderfamilien, som den boede, arbejdede og levede i København i 1950 erne.

Den udstilling, du skal rundt og finde oplysninger i, handler om arbejderfamilien, som den boede, arbejdede og levede i København i 1950 erne. Da Bedste var barn Da Bedste var barn Den udstilling, du skal rundt og finde oplysninger i, handler om arbejderfamilien, som den boede, arbejdede og levede i København i 1950 erne. Du vil få viden om,

Læs mere

Linjer i 7. 9. klasse - valget er dit.

Linjer i 7. 9. klasse - valget er dit. Naturfagslinj en Linjer i 7. 9. klasse - valget er dit. Naturfag International Sundhed, Natur og Bevægelse Medier og Kommunikation Linjevalg skoleåret 2016/17 en ny måde at gå i skole på. I skoleåret

Læs mere

Folkekirkens skoletjeneste i Aalborg kommune. Folkekirkens Hus Gammeltorv 4 9000 Aalborg. Konsulent Inge Dalum Falkesgaard 23467600 idf@km.

Folkekirkens skoletjeneste i Aalborg kommune. Folkekirkens Hus Gammeltorv 4 9000 Aalborg. Konsulent Inge Dalum Falkesgaard 23467600 idf@km. Folkekirkens skoletjeneste i Aalborg kommune Folkekirkens Hus Gammeltorv 4 9000 Aalborg Fra skoleåret 2015/2016 har kulturfagene samfundsfag, historie og kristendomskundskab fået ny prøveform med selvvalgt

Læs mere

Bliv red barnet AMBASSADØRSKOLE

Bliv red barnet AMBASSADØRSKOLE Bliv red barnet AMBASSADØRSKOLE VELKOMMEN! Tak fordi I nu overvejer eller har besluttet jer for at blive Red Barnet ambassadørskole. Red Barnet har nemlig meget brug for at samarbejde med jer. Over hele

Læs mere

#ipraktik INNOVATIONSPRAKTIK. Få besøg eller rejs ud og lær noget nyt om dig selv og andre

#ipraktik INNOVATIONSPRAKTIK. Få besøg eller rejs ud og lær noget nyt om dig selv og andre #ipraktik Få besøg eller rejs ud og lær noget nyt om dig selv og andre Brug nogle dage i uge 37 12.-16. september på at berige dig selv og din arbejdsplads INNOVATIONSPRAKTIK Hvorfor deltage i Innovationspraktikken?

Læs mere

L Æ R I N G S H I S T O R I E

L Æ R I N G S H I S T O R I E LÆRINGS HISTORIE LÆRINGS HISTORIE Kom godt i gang Før I går i gang med at arbejde med dokumentationsmetoderne, er det vigtigt, at I læser folderen Kom godt i gang med værktøjskassen. I folderen gives en

Læs mere

B A R N E T S K U F F E R T

B A R N E T S K U F F E R T BARNETS kuffert BARNETS KUFFERT Kom godt i gang Før I går i gang med at arbejde med dokumentationsmetoderne, er det vigtigt, at I læser folderen Kom godt i gang med værktøjskassen. I folderen gives en

Læs mere

Storebørnsgruppen for kommende skolebørn i Afdeling Mariesminde. Skoleparat - parat til livet

Storebørnsgruppen for kommende skolebørn i Afdeling Mariesminde. Skoleparat - parat til livet Personlige Kompetencer Sætte ord på følelser, eller det der er svært. Bidrage med egen fantasi i legen, komme med små input. Udtrykke sig via sprog og gå i dialog. Vælge til og fra. Drage omsorg for andre

Læs mere

Bilag 5, Interview med Lisa

Bilag 5, Interview med Lisa Bilag 5, Interview med Lisa 20 år Bosiddende i Vangede Ansat som kasseassistent i Superbest Interviewer: Hvor ofte handler du i H&M? Respondent: Ofte. Det er i hvert fald mest der, jeg handler. 3 gange

Læs mere

Lærervejledningen til Pumpefabrikken

Lærervejledningen til Pumpefabrikken Formål: At styrke elevernes evne til at foretage et kvalificeret karrierevalg og give dem indblik i industrivirksomhedernes muligheder. Materialet tager udgangspunkt i det timeløse fag Uddannelse og Job

Læs mere

FORENINGSGUIDEN Center for Socialt Ansvar

FORENINGSGUIDEN Center for Socialt Ansvar EESTYRELSESARB FORENINGSGUIDEN Center for Socialt Ansvar B1 FUNDRAISING JDE ØKONOMI EESTYRELSESARB EESTYRELSESARB EESTYRELSESARB EESTYRELSESARB EESTYRELSESARB INTRODUKTION til Foreningsguiden Denne guide

Læs mere

Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole

Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole Læseboost i børnehaveklassen! Formålet med at give vores elever et læseboost, når de begynder i børnehaveklassen er, at udviklingen i

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12. Kursusmappe Uge 19 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.10 Uge 19 l Nørd Det har sneet igen, og alle de H er, der var

Læs mere

INDSKOLING TRIVSEL TIL ALLE

INDSKOLING TRIVSEL TIL ALLE INDSKOLING TRIVSEL TIL ALLE Børns Vilkår er en privat, humanitær organisation, der siden 1977 har arbejdet for alle børn i Danmark med særlig fokus for de børn, som har det svært. Organisationen arbejder

Læs mere

KOMMUNALT ANSATTE PSYKOLOGERS ARBEJDSVILKÅR. Fastholdelse, udvikling og ændringer Guide til dialogmøder på arbejdspladsen

KOMMUNALT ANSATTE PSYKOLOGERS ARBEJDSVILKÅR. Fastholdelse, udvikling og ændringer Guide til dialogmøder på arbejdspladsen KOMMUNALT ANSATTE PSYKOLOGERS ARBEJDSVILKÅR Fastholdelse, udvikling og ændringer Guide til dialogmøder på arbejdspladsen Kommunalt ansatte psykologers arbejdsvilkår SIDE 1 SIDE 2 Kommunalt ansatte psykologers

Læs mere

Koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS)

Koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS) Koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS) - med supplerende skemaer til brug ved seniorsamtaler (SUS) og lederudviklingssamtaler (LUS). I dette dokument er samlet alle skemaer, hjælpespørgsmål, vejledning

Læs mere

Mini-guide til Den Gode Fortælling

Mini-guide til Den Gode Fortælling Mini-guide til Den Gode Fortælling version 1.0 maj 2012 Storytelling er et power- redskab, hvad enten du vil nå ud til nye donorer, styrke relationen til loyale støtter, rekruttere frivillige eller simpelthen

Læs mere