Notat. De 20 største kommuners administrative organisering. Til Styreforms- og Strukturudvalget. De n 12. september 2012.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Notat. De 20 største kommuners administrative organisering. Til Styreforms- og Strukturudvalget. De n 12. september 2012."

Transkript

1 Notat Til Styreforms- og Strukturudvalget De n 12. september 2012 De 20 største kommuners administrative organisering Som forberedelse til besøg fra Odense og Vejle kommuner er der foretaget en sammenligning af den administrative opbygning af landets 20 største kommuner (se vedlagte bilag). Sammenligningen er udarbejdet med udgangspunkt i afgrænsning af kommunernes opgaver samt beskrivelser af kommunernes organisation ud fra deres hjemmesider. I enkelte tilfælde er der taget telefonisk kontakt til kommunerne. Udgangspunktet for sammenligningen var en formodning om, at der ville kunne findes 3-4 typiske modeller for den administrative organ i- sering i kommunerne. Sammenligningen viser imidlertid, at den administrative opbygning er meget forskellig. Der er således ingen af kommunerne, som er fuldstændigt ens organiseret. Nogle af de opgaver, som er placeret forskelligt i de forskellige ko m- muner er bl.a. sundheds- og omsorgsområdet, dagtilbud/børnepasning, tilbud til udsatte børn og unge, kultur- og fritidsområdet, erhverv, byudvikling, beskæftigelse, integration og beredskab. Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling MBA-Borgmester og Ledelsessekretariatet 8100 Aarhus C Sagsnr. 12/ Journalnr. Sagsbeh. Peter Marker Telefon Direkte telefon Fax pm@aarhus. dk Tilsvarende er de forskellige forvaltninger i de respektive kommuner navngivet meget forskelligt. Endvidere er der forskel på antallet af forvaltninger i de forskellige kommuner. Det typiske er, at der ud over central-/fællesforvaltningen er fire fagforvaltninger/direktørområder (14 ud af 20 kommuner). I én kommune (Aarhus) er der fem, i to kommuner er der seks (København, Aalborg), mens der i tre kommuner kun er tre fagforvaltninger/ direktørområder (Silkeborg, Næstved, Holbæk).

2 Til trods for den umiddelbare forskellighed er det imidlertid - når man går ned på opgaveniveau - muligt at identificere nogle hovedtræk, udviklingsmønstre og typiske sammenhænge i kommunernes administrative organisering på forvaltningsniveau. Disse er nærmere beskrevet i det følgende. Den oprindelige grundmodel I Indenrigsministeriets normalstyrelsesvedt ægt for kommunerne fra 1981 er det vejledende angivet, at der i kommunerne foruden økonomiudvalget nedsættes et teknik- og miljøudvalg, et undervisnings- og kulturudvalg, og et socialudvalg. Opdelingen svarer til opdelingen på hovedkonti (0-5) i Indenrigsministeriets autoriserede kontoplan. Normalstyrelsesvedt ægten har tidligere haft stor betydning for opby g- ningen af den politiske og administrative struktur i mange kommuner. Den klassiske administrative organisation er således en opbygning med en Teknik og Miljøforvaltning (planlægning og byudvikling, natur og miljø, veje og trafik, forsyning, beredskab), en Skole- og Kulturforvaltning (folkeskole, kultur og fritid), samt en Socialforvaltning (børnepasning/dagtilbud, tilbud til udsatte børn og unge, socialo mrådet, beskæftigelse, sundhed og omsorg). Efter ændringen af den kommunale styrelseslov i 1988 fik kommune r- ne større frihed med hensyn til de stående udvalg. De efterfølgende ændringer fra slutningen af 1980 erne og op i gennem 1990 erne resulterede i en stor variation i udvalgs- og forvaltningsstrukturen i kommunerne. Sammenligningen mellem de 20 største kommuner viser imidlertid, at det fortsat er muligt at identificere en række forskellige typer af fagforvaltninger med ens eller ensartede opgaver: Teknik og Miljø Teknik og Miljøområdet er det område, som på tværs af kommunerne er mest ensartet organiseret. I hovedparten af kommunerne (16 ud af 20) findes således en tradit i- onel Teknik- og Miljøforvaltning. Den omfatter i de fleste af disse kommuner planlægning og byudvikling, natur og miljø, veje og trafik, forsyning (affald, varme m.v.) samt beredskab (Aarhus, Vejle, Frederiksberg, Randers, Viborg, Horsens, Roskilde, Næstved, Sønderborg og Gentofte).

3 I de fire største bykommuner ud over Aarhus (København, Aalborg, Odense, Esbjerg) er beredskab placeret i central-/fællesforvaltningen med reference til overborgmesteren/borgme steren som formand for Beredskabskommissionen ( Københavns Brandvæsen, Beredskabscenter Aalborg m.v.). I København og Odense er også nogle af de strategiske byudviklingsopgaver udskilt fra driftsopgaverne i Teknik og Miljø og placeret i central-/fællesforvaltningen ( Center for Byudvikling i Økonomiforvaltningen i København, Bystrategisk stab i Borgmesterforvaltningen i Odense). I Aalborg er forsyningsområdet udskilt i en selvstændig forvaltning. En nyere udviklingstendens har været etableringen af By-, erhvervsog kulturforvaltninger, som har haft som fokus at samle de strategiske byudviklingsopgaver indenfor planlægning, teknik og miljø, erhverv, kultur og fritid. Modellen findes både som en bred model (3 ud af 20), som samler teknik og miljø, kultur og evt. også fritid og erhverv ( By- og Kulturforvaltningen i Odense, By- og Udviklingsforvaltningen i Kolding, Kultur, Fritid, Plan, Teknik og Klima i Holbæk), samt en smallere model (3 ud af 20) som omfatter erhverv, kultur og fritid samt evt. byudvikling (Vejle, Herning, Hjørring). Skole og Børnepasning En anden hovedudviklingstendens har været, at børneområdet med dagtilbud/børnepasning, sundhedspleje og børnetandpleje er blevet udskilt fra socialområdet. Børneområdet er herefter enten lagt sammen med den oprindelige Skole- og Kulturforvaltning i Børne- og Kulturforvaltninger, eller med skoleområdet alene i rene Børn- og Ungeforvaltninger. Børne- og Kulturforvaltninger (børnepasning, skole, kultur, fritid) findes i Esbjerg, Randers, Silkeborg og Næstved (4 ud af 20). I alle disse kommuner ligger også hjælp til udsatte børn, unge og deres familier i denne forvaltning. Den anden hovedmodel med rene børne- og ungeforvaltninger (børnepasning/dagtilbud og folkeskole - uden kultur og fritid) findes i København, Aarhus, Vejle, Frederiksberg, Viborg, Kolding, Silkeborg, He rning, Sønderborg og Holbæk og Hjørring (11 ud af 20).

4 I de fleste af disse kommuner (Vejle, Frederiksberg, Viborg, Herning, Sønderborg, Holbæk m.v.) ligger udsatte børn og unge ligeledes også i denne forvaltning. I København og Aarhus, Kolding og Horsens ligger udsatte børn og unge i Socialforvaltningen. En variant er børne- og ungeforvaltningerne i Odense og Gentofte (2 ud af 20), som foruden børnepasning, skole og udsatte børn og unge også omfatter fritidsområdet (idrætsanlæg m.v.), men hvor kulturo m- rådet er placeret andet sted i organisationen. I enkelte kommuner (2 ud af 20) er findes desuden en model, hvor børnepasning/dagtilbud og skoleområdet er t ænkt sammen med beskæftigelsesområdet (evt. også kultur og fritid). Det gælder Uddannelses- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i Horsens, samt i Slagelse, hvor jobcenter, børnepasning, skole, kultur og fritid har reference til samme direktør. Den traditionelle model med en Skole- og Kulturforvaltning med skole, kultur og fritid (hvor børnepasning/dagtilbud fortsat ligger sammen med socialområdet) findes kun i 1 af de 20 kommuner (Aalborg). Kultur og Fritid Kultur- og Fritidsområdet er det område, som er mest forskelligt organisatorisk placeret. Jf. foranstående er den mest almindelige model (7 ud af 20), at kultur- og fritidsområdet enten ligger sammen med skoleområdet (Skoleog Kulturforvaltning), eller børnepasning og skole (Børne- og Kulturforvaltning). Den næst mest udbredte model (6 ud af 20) er, hvor kultur alene eller kultur- og fritidsområdet indgår sammen med teknik, miljø og erhverv som en del af en By-, Erhvervs- og Kulturforvaltning (Odense, Ko l- ding, Holbæk), eller med erhverv i en Erhvervs- og Kulturforvaltning (Vejle, Herning, Hjørring). Endvidere findes i en række kommuner (4 ud af 20), hvor kultur og fritid er kombineret med borgerservice (Aarhus, Viborg), med borge r- service og erhverv ( Serviceområdet i Frederiksberg), eller med bo r- gerservice og beskæftigelse ( Borger, Job, Kultur og Fritid i Sønde r- borg). Endelig er kultur- og fritidsområdet i 2 ud af 20 kommuner (København, Horsens) organiseret som en selvst ændig forvaltning eller et selvstændigt direktørområde.

5 Social, Beskæftigelse, Sundhed og Omsorg På social-, beskæftigelses-, sundheds- og omsorgsområdet er det mest udbredte den oprindelige model (6 ud af 20), hvor socialområdet, beskæftigelse, samt sundhed og omsorg er samlet i én fælles forvaltning (Vejle, Frederiksberg, Viborg, Herning, Næstved og Gentofte). Denne type forvaltning kan have mange forskellige navne, eksempelvis Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsforvaltning, Social, Sundhed og Beskæftigelse, Social og Sundhed, Job, Omsorgs- og Sundhedsforvaltning, Job og Velf ærd, Velf ærd, eller Sund hed, Omsorg, Job og Borgerservice. I alle de store 6-bykommuner (København, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg, Randers) er sundheds- og omsorgsområdet med pleje og praktisk hjælp til ældre og handicappede udskilt fra socialområdet. I fem ud af 6-byerne er sundhed og omsorg organiseret i selvst ænd i- ge Sundheds- og Omsorgsforvaltninger. I Aalborg er omsorgsområdet yderligere udskilt i en særskilt forvaltning Ældre og Handicapforvaltningen, mens sundhed ligger i en særskilt forvaltning for Sundhed og Bæredygtig Udvikling. På dette område ser kommunestørre l- sen således ud til at have betydning for organiseringen. I disse kommuner er det resterende social- og beskæftigelsesområde typisk placeret sammen (f.eks. Sociale forhold og Beskæftigelse i Aarhus, Social og Arbejdsmarked i Randers) - evt. kombineret med borgerservice som i Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i Odense, og Borger og Arbejdsmarked i Esbjerg. Den tredje hovedgruppe (5 ud af 20) er kommuner med en Social- og Sundhedsforvaltning, hvor beskæftigelsesområdet er udskilt fra soc i- al, sundhed og omsorg og organisatorisk placeret et andet sted. Denne model findes i Horsens, Roskilde, Sønderborg, Holbæk og Hjørring. I Kolding er omsorgsområdet udskilt fra Social- og Sundhedsforvaltningen i en selvst ændig Seniorforvaltning, svarende til Aalborg. I kommuner, hvor beskæftigelsesområdet er udskilt fra social-, sundheds-, og omsorgsområdet findes en variant (2 ud af 20), hvor beskæftigelsesområdet er placeret sammen med økonomi ( Økonomi og Arbejdsmarked i Hjørring), og evt. også erhverv ( Økonomi og Beskæftigelse i Roskilde).

6 En sidste model er, at beskæftigelses- og integrationsindsatsen i København (1 ud af 20) organisatorisk er udskilt fra socialområdet og givet særskilt vægt i en selvst ændig forvaltning ( Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen ). Borgerservice Borgerservice blev i forbindelse med Strukturreformen pr. 1. januar 2007 defineret som en særskilt opgave for kommunerne. Borgerservice er i hovedparten af kommunerne (11 ud af 20) placeret i central-/fællesforvaltningen, eller som stabsfunktion. Således ligger Borgerservice i København i Økonomiforvaltningen, i Aalborg i Borgmesterens Forvaltning, i Randers som stabsfunktion sammen med IT, kommunikation og byrådssekretariat osv. I en række kommuner (6 ud af 20) er Borgerservice (enten i centralforvaltningen eller i sammenhæng med socialområdet) placeret sammen med beskæftigelsesområdet, hvor der i forvejen er borgerekspedition i jobcenteret (Odense, Esbjerg, Kolding, Silkeborg, Sønderborg, Holbæk). I en mindre del af kommunerne (4 ud af 20) er borgerservice placeret i forskellige kombinationer sammen med kultur og fritid (Aarhus, Viborg), med kultur, fritid og erhverv ( Serviceområdet i Frederiksberg), eller med kultur, fritid og beskæftigelse ( Borger, Job, Kultur og Fritid i Sønderborg). Erhverv Erhvervsområdet er i langt de fleste af kommunerne (14 ud af 20) placeret som en stabsfunktion i forhold til kommunaldirektøren eller i central-/fællesforvaltningen (København, Aarhus, Aalborg, Esbjerg, Randers, Viborg m.fl.). I København ligger erhvervsområdet i Økonomiforvaltningen sammen med byudvikling, planlægning (kommuneplan, regional udviklingsplan), trafikplanlægning og infrastruktur ( Center for Byudvikling ). Erhvervsområdet kan også som i Odense, Vejle, Herning, Hjørring (4 ud af 20) være placeret i sammenhæng med teknik og miljø og/eller kultur og fritid ( by-, erhvervs- og kulturforvaltninger ). Endelig ses i nogle kommuner (4 ud af 20), at erhverv kan være placeret sammen med beskæftigelses-/arbejdsmarkedsområdet (Kolding, Roskilde, Holbæk), eller som i Frederiksberg sammen med kultur, fritid og borgerservice.

7 Modeller/idealtyper Foruden identifikationen af de forskellige forvaltningstyper giver analysen af placeringen af hver af de enkelte opgaver mulighed for at udlede/opstille forskellige objektive modeller eller idealtyper for ko m- munernes administrative organisering. Hvis de enkelte opgaver placeres, som de hver er placeret i flest af de 20 største kommuner efter indbyggertal, kan opstilles følgende idealtypiske model med 1 central-/fællesforvaltning og tre fagforvaltninger: Central-/fællesforvaltning (erhverv, borgerservice). Teknik og Miljø (byudvikling, natur og miljø, veje og trafik, forsyning, beredskab). Børn og Kultur (børnepasning/dagtilbud, skole, udsatte børn og unge, kultur og fritid). Social og Sundhed (social, beskæftigelse, integration, sundhed og omsorg). Modellen svarer til den oprindelige grundmodel ud fra Indenrigsmin i- steriets normalstyrelsesvedt ægt, men med børnepasning/dagtilbud og udsatte børn og unge flyttet fra socialområdet til børne- og kulturområdet. Ser man på, hvordan de enkelte opgaver hver er placeret i flest af de største bykommuner (6- byerne), fås en idealtypisk model med 1 central-/fællesforvaltning og fire fagforvaltninger: Central-/fællesforvaltning (erhverv, borgerservice, beredskab). Teknik og Miljø (byudvikling, natur og miljø, veje og trafik, forsyning). Børn og Kultur (børnepasning/dagtilbud, skole, kultur og fritid). Social og Beskæftigelse (social, udsatte børn og unge, beskæftigelse, integration). Sundhed og Omsorg (sundhed og omsorg). I denne model er sundhed og omsorg udskilt fra social- og beskæftigelsesområdet og placeret i en særskilt forvaltning. Udsatte børn og unge er som i de tre største kommuner blandt 6-byerne placeret sammen med socialområdet. Foruden den traditionelle organisering har en udviklingstendens de seneste år som nævnt været etableringen af By-, erhvervs- og kulturforvaltninger, som har haft som fokus at samle de strategiske byudviklingsopgaver indenfor planlægning, teknik og miljø, erhverv, ku l- tur og fritid.

8 Såfremt man ser på, hvordan de enkelte opgaver hver er placeret i flest af de kommuner som har en bred model med en By- og Kulturforvaltning der omfatter teknik, miljø, kultur og fritid (Odense, Kolding, Holbæk) giver det følgende idealtypiske model (med tre fagforvaltninger): Central-/fællesforvaltning (erhverv, beskæftigelse, borgerservice). By og Kultur (byudvikling, natur og miljø, veje og trafik, forsyning, beredskab, kultur og fritid). Børn og Unge (børnepasning/dagtilbud, skole, udsatte børn og unge). Social og Sundhed (social, integration, sundhed og omsorg). I denne model er beskæftigelsesområdet placeret sammen med e r- hverv og økonomi i central-/fællesforvaltningen, mens udsatte børn og unge er placeret sammen med skoleområdet. Hvis man tager udgangspunkt i, hvordan de enkelte opgaver hver er placeret i de kommuner som har en smal model med erhverv, kultur og fritid (Vejle og Herning, samt Hjørring) vil den idealtypiske model se således ud (fire fagforvaltninger): Central-/fællesforvaltning (borgerservice). Teknik og Miljø (byudvikling, natur og miljø, veje og trafik, forsyning, beredskab). Erhverv og Kultur (erhverv, kultur og fritid). Børn og Unge (børnepasning/dagtilbud, skole, udsatte børn og unge). Social, Sundhed og Arbejdsmarked (social, beskæftigelse, int e- gration, sundhed og omsorg). I denne model er erhverv, kultur og fritid placeret i samme forvaltning (i Herning også byudvikling). Beskæftigelse er placeret sammen med socialområdet, integration, sundhed og omsorg. En variant er som i København at samle de bystrategiske udviklingsopgaver (kommuneplanlægning, byudvikling, trafikplanlægning, regional udvikling m.v.) i central-/fællesforvaltningen sammen med erhvervsområdet, som i Center for Byudvikling i Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune.

Aarhus Kommune Randers Kommune Horsens Kommune Roskilde Kommune Næstved Kommune Miljø og Teknik Byudvikling Teknik- og Miljøforvaltning

Aarhus Kommune Randers Kommune Horsens Kommune Roskilde Kommune Næstved Kommune Miljø og Teknik Byudvikling Teknik- og Miljøforvaltning Bilag D TRADITIONEL TEKNIK OG MILJØFORVALTNING (16 ud af 20) (eksempler) (side 1) Aarhus Kommune Randers Kommune Horsens Kommune Roskilde Kommune Næstved Kommune Borgmesterens Afdeling Stabsfunktioner

Læs mere

- Almindeligt udvalgsstyre med flertalsstyre og enhedsforvaltning. Kommunalbestyrelsen. Økonomiudvalget. Børne- og Undervisningsudvalget.

- Almindeligt udvalgsstyre med flertalsstyre og enhedsforvaltning. Kommunalbestyrelsen. Økonomiudvalget. Børne- og Undervisningsudvalget. Gladsaxe Kommune - Almindeligt udvalgsstyre med flertalsstyre og enhedsforvaltning Eksempel på forvaltningsmodel Trafik- og Teknikudvalget Seniorudvalget Miljøudvalget Undervisningsudvalget Beskæftigelsesog

Læs mere

Værdighedspolitikker for ældreplejen

Værdighedspolitikker for ældreplejen Holbergsgade 6 DK-1057 København K Sundheds- og ældreministeren T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Til samtlige kommuner Dato: 22. december 2015 Enhed: Primær Sundhed, Ældrepolitik og

Læs mere

På kortet er 23 byer i Danmark markeret med en tom firkant. Skriv det bogstav i firkanten som passer til byens navn.

På kortet er 23 byer i Danmark markeret med en tom firkant. Skriv det bogstav i firkanten som passer til byens navn. Navn: Klasse: A: Kolding B: Næstved C: Svendborg D: København E: Odense F: Helsingør G: Frederikshavn H: Aarhus I: Herning J: Ålborg K: Silkeborg L: Randers M: Fredericia N: Hillerød O: Køge P: Horsens

Læs mere

På kortet er 23 byer i Danmark markeret med en tom firkant. Skriv det bogstav i firkanten som passer til byens navn.

På kortet er 23 byer i Danmark markeret med en tom firkant. Skriv det bogstav i firkanten som passer til byens navn. Navn: Klasse: A: Køge B: Holstebro C: Ålborg D: Frederikshavn E: Vejle F: Horsens G: Viborg H: Aarhus I: Silkeborg J: Hillerød K: Herning L: Sønderborg M: Næstved N: Roskilde O: Kolding P: Helsingør Q:

Læs mere

Sidste nyt fra gældsfronten

Sidste nyt fra gældsfronten Sidste nyt fra gældsfronten Primo April 2014 De bedste skifteretter for gældssanering 2007-13 De værste skifteretter for gældssanering 2007-13 Ret Antal søgt Antal fået Procent Ret Antal søgt Antal fået

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 374 Offentligt

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 374 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 374 Offentligt Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Folketingets

Læs mere

Bilag 1. Foreløbige modeller for ny organisering

Bilag 1. Foreløbige modeller for ny organisering Bilag 1. Foreløbige modeller for ny organisering Københavns Kommunes opgaveløsning Tre overordnede principper for organisering Aldersopdeling 0-16 år 17-25 år 25-65 år 65+ år Alle borgere Strategisk Tværgående

Læs mere

Notat. i Københavns Kommune. København Kommunes organisering og Styreforms- og Strukturudvalg Styreforms- og Strukturudvalget.

Notat. i Københavns Kommune. København Kommunes organisering og Styreforms- og Strukturudvalg Styreforms- og Strukturudvalget. Notat Emne: Til: Kopi: til: København Kommunes organisering og Styreforms- og Strukturudvalg Styreforms- og Strukturudvalget Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling Den 04/10 2012 Københavns Kommune Dette

Læs mere

På kortet er 23 byer i Danmark markeret med en tom firkant. Skriv det bogstav i firkanten som passer til byens navn.

På kortet er 23 byer i Danmark markeret med en tom firkant. Skriv det bogstav i firkanten som passer til byens navn. Navn: Klasse: A: Køge B: Holstebro C: Ålborg D: Frederikshavn E: Vejle F: Horsens G: Viborg H: Aarhus I: Silkeborg J: Hillerød K: Herning L: Sønderborg M: Næstved N: Roskilde O: Kolding P: Helsingør Q:

Læs mere

Bilag 1. Foreløbige modeller for ny organisering

Bilag 1. Foreløbige modeller for ny organisering Bilag 1. Foreløbige modeller for ny organisering Fire modeller inden for kommunens nuværende styreform 1. Kommunens organisering i dag (med ny placering af Københavns Ejendomme) 2. Udgangspunkt i borgere

Læs mere

Undersøgelse af lærermangel

Undersøgelse af lærermangel ANALYSENOTAT Undersøgelse af lærermangel 14. januar 2016 Danmarks Lærerforening har i perioden 4. til 13. januar 2016 gennemført en spørgeskemaundersøgelse vedrørende lærermangel og rekrutteringsproblemer

Læs mere

UDFLYTNING AF STATSLIGE ARBEJDS- PLADSER

UDFLYTNING AF STATSLIGE ARBEJDS- PLADSER UDFLYTNING AF STATSLIGE ARBEJDS- PLADSER Toprække UDFLYTNING SKAL STYRKE ARBEJDS- MARKEDET FOR HØJTUDDANNEDE UDEN FOR DE STORE BYER Den 27. januar besøgte 30 medlemmer af REG LAB Christiansborg til en

Læs mere

Din primære portefølje er den del af organisationen, der hedder Skoleafdelingen : Skoleafdeling. Udviklingsenheden. Folkeskolen

Din primære portefølje er den del af organisationen, der hedder Skoleafdelingen : Skoleafdeling. Udviklingsenheden. Folkeskolen Job- og personprofil for stillingen som skolechef i Hvidovre Kommune Hvidovre Kommune søger en Skolechef, der med engagement, viden og indsigt kan lede kommunens samlede skole-, fritidshjem- og klubområde

Læs mere

Notat 14. marts 2016 MSB / J-nr.: 211808 / 2281408

Notat 14. marts 2016 MSB / J-nr.: 211808 / 2281408 Notat 14. marts 2016 MSB / J-nr.: 211808 / 2281408 Beskæftigelsesfrekvens og tomme boliger i kommunerne Medtagede boliger er defineret alene ved etageboliger, parcelhuse eller række-, kæde- og dobbelthuse,

Læs mere

FOA Kampagne og Analyse. 9. december 2013. Notat vedrørende kommunale besparelsesforslag i budget 2014

FOA Kampagne og Analyse. 9. december 2013. Notat vedrørende kommunale besparelsesforslag i budget 2014 FOA Kampagne og Analyse 9. december 2013 Notat vedrørende kommunale besparelsesforslag i budget 2014 Dette notat er baseret på information om 64 danske kommuner, fordelt på hele landet 1. De 64 kommuner

Læs mere

,, 34 procent har. ,, Danskere står for. ,, I de første fem. Hotellerne går frem. oplevet en omsætningsfremgang. på mindst 6 procent

,, 34 procent har. ,, Danskere står for. ,, I de første fem. Hotellerne går frem. oplevet en omsætningsfremgang. på mindst 6 procent Økonomisk analyse fra HORESTA juli 2006,, 34 procent har oplevet en omsætningsfremgang på mindst 6 procent Hotellerne går frem De danske hoteller har oplevet en positiv udvikling i såvel omsætning som

Læs mere

Fakta om konkurrenceudsættelse 2014 STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE

Fakta om konkurrenceudsættelse 2014 STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE Fakta om konkurrenceudsættelse 2014 KØBENHAVN Konkurrence om opgaveløsningen konkurrenceudsættelse opnås ved, at kommunen sender opgaven i udbud. Private virksomheder og evt. kommunen selv byder ind på

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 186 Offentligt

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 186 Offentligt Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 186 Offentligt Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Folketingets Sundheds-

Læs mere

BILAG 4. Tidligere præsenterede modeller for organisering

BILAG 4. Tidligere præsenterede modeller for organisering BILAG 4 Tidligere præsenterede modeller for organisering Strukturudvalget blev d. 5. oktober samt d. 12. oktober 2012 forelagt foreløbige forslag til modeller for ny organisering. Disse modeller er samlet

Læs mere

Notat. Besvarelse af 10-dages forespørgsel fra byrådsmedlem Tatiana Hjorth Sørensen (S) om vedligehold og servicering af kommunale

Notat. Besvarelse af 10-dages forespørgsel fra byrådsmedlem Tatiana Hjorth Sørensen (S) om vedligehold og servicering af kommunale Notat Til: Kopi til: Byrådsmedlem Tatiana Hjorth Sørensen Byrådets medlemmer Den 27. august 2013 Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling Besvarelse af 10-dages forespørgsel fra byrådsmedlem Tatiana Hjorth

Læs mere

BILAG 4. Tidligere præsenterede modeller for organisering

BILAG 4. Tidligere præsenterede modeller for organisering BILAG 4 Tidligere præsenterede modeller for organisering Strukturudvalget blev d. 5. oktober samt d. 12. oktober 2012 forelagt foreløbige forslag til modeller for ny organisering. Disse modeller er samlet

Læs mere

en stemme for din hverdag

en stemme for din hverdag Kommunalvalg den 15. november 2005 i Høje-Taastrup Kommune en stemme for din hverdag Kommunens opgaver fra børnepasning til plejecentre Høje-Taastrup Kommune er en af Danmarks nuværende 271 kommuner. Her

Læs mere

Økonomisk analyse. Region Syddanmark har størst stigning i andel, der oplever fremgang i sit lokalsamfund. 26. februar 2016

Økonomisk analyse. Region Syddanmark har størst stigning i andel, der oplever fremgang i sit lokalsamfund. 26. februar 2016 Økonomisk analyse 26. februar 2016 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Region Syddanmark har størst stigning i andel, der oplever fremgang i sit

Læs mere

Fra sammenlægnings- til udviklingskommune Nordfyns Kommune Notat vedrørende den politiske struktur mv.

Fra sammenlægnings- til udviklingskommune Nordfyns Kommune Notat vedrørende den politiske struktur mv. 21. oktober 2008 Fra sammenlægnings- til udviklingskommune Nordfyns Kommune Notat vedrørende den politiske struktur mv. 1. Indledning Nordfyns Kommune har anmodet Lundgaard Konsulenterne ved undertegnede

Læs mere

COWI A/S Maren Turis Gade 2 9000 Aalborg. Aalborg Kommune. Flytteanalyse. Udgivelsesdato 120208

COWI A/S Maren Turis Gade 2 9000 Aalborg. Aalborg Kommune. Flytteanalyse. Udgivelsesdato 120208 Aalborg Kommune Flytteanalyse COWI A/S Maren Turis Gade 2 9 Aalborg Udgivelsesdato 1228 1 Befolkningsudvikling Befolkningsudvikling i Aalborg Kommune. Type 22 23 24 25 26 27 22-27 28 Bestand 19.671 19.96

Læs mere

BOLIG&TAL 8 BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER. Et nyhedsbrev, der præsenterer tendenser, de seneste tal og oversigter om boligmarkedet 1

BOLIG&TAL 8 BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER. Et nyhedsbrev, der præsenterer tendenser, de seneste tal og oversigter om boligmarkedet 1 BOLIGØKONOMISK BOLIG&TAL 8 VIDENCENTER Et nyhedsbrev, der præsenterer tendenser, de seneste tal og oversigter om boligmarkedet 1 BOLIGPRISERNE I 3. KVARTAL 215 Boligøkonomisk Videncenter offentliggør for

Læs mere

Ansøgning fra Frederiksberg Kommune om frikommunestatus

Ansøgning fra Frederiksberg Kommune om frikommunestatus (På officielt brevpapir) Ansøgning fra Frederiksberg Kommune om frikommunestatus Til Social- og Indenrigsministeriet (Sendes via frikommune.sim.dk) Hermed følger Frederiksberg Kommunes forslag opdelt efter

Læs mere

Til orientering kan Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter give følgende oplysninger vedrørende Pulje til Landsbyfornyelse:

Til orientering kan Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter give følgende oplysninger vedrørende Pulje til Landsbyfornyelse: Til kommunalbestyrelser, jf. vedhæftede liste Dato: 28. april 2014 Kontor: Bypolitik Sagsnr.: 2014-1225 Sagsbeh.: arp Dok id: 451713 Ansøgning om andel i Pulje til Landsbyfornyelse 2015 Som led i regeringens

Læs mere

Omfanget af den almene boligsektor i kommunerne

Omfanget af den almene boligsektor i kommunerne TEMASTATISTIK 2015:3 Omfanget af den almene boligsektor i kommunerne Brøndby og den københavnske vestegn har den relativt største almene boligsektor set i forhold til kommunernes samlede boligmasse, viser

Læs mere

BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER

BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER Et nyhedsbrev, der præsenterer tendenser, de seneste tal og oversigter om boligmarkedet 1 Et nyhedsbrev, der præsenterer tendenser, de seneste tal og oversigter om boligmarkedet

Læs mere

Tabel 1: Administrative medarbejdere pr. 1.000 indbyggere (mindst til størst)

Tabel 1: Administrative medarbejdere pr. 1.000 indbyggere (mindst til størst) Tabel 1: Administrative medarbejdere pr. 1.000 indbyggere (mindst til størst) Nr. Kommune Nr. Kommune Nr. Kommune 1 155 Dragør 12,3 1 155 Dragør 11,2 1 155 Dragør 10,8 2 480 Nordfyns 12,9 2 727 Odder 12,4

Læs mere

Centerchef Sundheds- og omsorgsforvaltningen, Københavns Kommune

Centerchef Sundheds- og omsorgsforvaltningen, Københavns Kommune Jobprofil Centerchef Sundheds- og omsorgsforvaltningen, Københavns Kommune 1. Indledning Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) ønsker at ansætte en centerchef med reference til direktionen. Dette notat

Læs mere

BOLIG&TAL 7 BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER. Et nyhedsbrev, der præsenterer tendenser, de seneste tal og oversigter om boligmarkedet 1

BOLIG&TAL 7 BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER. Et nyhedsbrev, der præsenterer tendenser, de seneste tal og oversigter om boligmarkedet 1 BOLIGØKONOMISK BOLIG&TAL 7 VIDENCENTER Et nyhedsbrev, der præsenterer tendenser, de seneste tal og oversigter om boligmarkedet 1 BOLIGPRISERNE I 2. KVARTAL 215 Boligøkonomisk Videncenter offentliggør for

Læs mere

SKÆVT OG DYRT SKATTESTOP

SKÆVT OG DYRT SKATTESTOP 28. februar 2008 af Jonas Schytz Juul direkte tlf. 33557722 Resumé: SKÆVT OG DYRT SKATTESTOP Skattestoppet på ejerboliger koster over ti mia. kr. i 2008. Heraf har Hovedstadsregionen fået over fire mia.

Læs mere

NOTAT. Forslag til ny forvaltningsstruktur i Køge Kommune. Indledning

NOTAT. Forslag til ny forvaltningsstruktur i Køge Kommune. Indledning NOTAT Forslag til ny forvaltningsstruktur i Køge Kommune Dato Kommunaldirektøren 18. november 2015 2015-015826-4 Indledning Med budget 2016 er det politisk besluttet, at Køge Kommune skal effektivisere

Læs mere

BEK nr 830 af 22/06/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 27. maj 2016

BEK nr 830 af 22/06/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 27. maj 2016 BEK nr 830 af 22/06/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 27. maj 2016 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Indenrigs- og Sundhedsmin., j.nr. 2009-5019 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

BOLIG&TAL 9 BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER. Et nyhedsbrev, der præsenterer tendenser, de seneste tal og oversigter om boligmarkedet 1

BOLIG&TAL 9 BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER. Et nyhedsbrev, der præsenterer tendenser, de seneste tal og oversigter om boligmarkedet 1 BOLIGØKONOMISK BOLIG&TAL 9 VIDENCENTER Et nyhedsbrev, der præsenterer tendenser, de seneste tal og oversigter om boligmarkedet 1 BOLIGPRISERNE I 4. KVARTAL 215 Sammenfatning For første gang ser Boligøkonomisk

Læs mere

Notat om forældrebetaling i skolefritidsordninger i forbindelse med skolereformen

Notat om forældrebetaling i skolefritidsordninger i forbindelse med skolereformen Notat om forældrebetaling i skolefritidsordninger i forbindelse med skolereformen Resumé Bureau 2000 har efter aftale med FOA kortlagt forældrebetaling og åbningstid for skolefritidsordningerne fra august

Læs mere

Størst fald i kommuner med flest tvangsauktioner

Størst fald i kommuner med flest tvangsauktioner NR. FEBRUAR Størst fald i kommuner med flest tvangsauktioner I endte. ejerboliger på tvangsauktion mod.9 sidste år. Der er tale om et marginalt fald på, pct. Men de tre kommuner, der i havde flest tvangsauktioner,

Læs mere

Puljen til Fleksibel master i offentlig ledelse er udmeldt

Puljen til Fleksibel master i offentlig ledelse er udmeldt 08-0584 - BORA - 09.03.2009 Kontakt: Bodil Rasmussen - bora@ftf.dk - Tlf: 3336 8869 Puljen til Fleksibel master i offentlig ledelse er udmeldt Puljen for 2009 til finansiering af fleksibel master i offentlig

Læs mere

Frustrerede kommuner mister millioner på nyt refusionssystem

Frustrerede kommuner mister millioner på nyt refusionssystem Frustrerede kommuner mister millioner på nyt refusionssystem Foreløbigt beregnede er en på beskæftigelsesområdet. Se konsekvenserne alle landets regioner og kommuner 2016 og 2017. ANALYSE-BUREAU I ØKONOMI

Læs mere

Job- og personprofil til stillingen som koordinator for køb og salg af jord og fast ejendom i Favrskov Kommune

Job- og personprofil til stillingen som koordinator for køb og salg af jord og fast ejendom i Favrskov Kommune Job- og personprofil til stillingen som koordinator for køb og salg af jord og fast ejendom i Favrskov Kommune 1. Indledning Favrskov Kommune er en vækstkommune med omkring 47.700 indbyggere og væksten

Læs mere

Kommuner kan spare mindst 7 mia. kr. ved at lære af hinanden

Kommuner kan spare mindst 7 mia. kr. ved at lære af hinanden ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE maj 2016 Kommuner kan spare mindst 7 mia. kr. ved at lære af hinanden Der er et årligt besparelsespotentiale på ca. 7 mia. kr., hvis de dyreste kommuner sænkede deres nettodriftsudgifter

Læs mere

Tema 1: Resultater, side 1

Tema 1: Resultater, side 1 Tema 1: Resultater, side 1 Gennemsnitlige afgangskarakterer Udvikling i gennemsnitlige afgangskarakterer 2013/2014 - Andel med karakteren 2 eller derover i dansk og matematik Udvikling i andel med karakteren

Læs mere

Borgere i Midtjylland og Nordsjælland scorer højest på velfærdsindikatorer

Borgere i Midtjylland og Nordsjælland scorer højest på velfærdsindikatorer Borgere i Midtjylland og Nordsjælland scorer højest på velfærdsindikatorer I denne analyse er der set på en række forskellige indikatorer for borgerne i de danske kommuner. Placeres kommunerne i forhold

Læs mere

Trafikskabt miljøbelastning i danske byer

Trafikskabt miljøbelastning i danske byer Trafikskabt miljøbelastning i danske byer - hitliste og totalbillede Henrik Grell COWI Parallelvej 15, 2800 Lyngby tlf 45 97 22 11 e-mail hgr@cowi.dk Paper til konferencen "Trafikdage på Aalborg Universitet

Læs mere

Byindsatsen i Regionalfondsprogrammet 2014-2020. Chefkonsulent Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen

Byindsatsen i Regionalfondsprogrammet 2014-2020. Chefkonsulent Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen Byindsatsen i Regionalfondsprogrammet 2014-2020 Chefkonsulent Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen Hvad står der i forordningerne? (1) Rammer i forordningerne: Mindst 5 pct. af regionalfondsmidlerne

Læs mere

SBH ledermøde den 1. november 2014

SBH ledermøde den 1. november 2014 SBH ledermøde den 1. november 2014 2020 mål Udbredelse af Hjemløsestrategien 110 kerneopgaver i implementeringen af Housing First princippet? 2020 mål hjemløse To mål for hjemløseområdet 1) antallet af

Læs mere

Kommuner vil skabe bedre indsats for demensramte og pårørende

Kommuner vil skabe bedre indsats for demensramte og pårørende Kommuner vil skabe bedre indsats for demensramte og pårørende Statsministeren efterlyser et skarpere fokus på demens og den lokale indsats for demente og deres pårørende. Nu går syv kommuner sammen for

Læs mere

Nye idéer til reduktion af vejstøj i byer

Nye idéer til reduktion af vejstøj i byer Nye idéer til reduktion af vejstøj i byer Af Seniorforsker Hans Bendtsen, Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut Civilingeniør Lene Nøhr Michelsen, Vejdirektoratet, Planlægningsafdelingen Can. tech. soc.

Læs mere

Rekruttering af Afdelingsleder til Genbrug & Affald i Center for Natur, Miljø og Byggeri. Teknik og Miljø, Herning Kommune. Job- og kompetenceprofil

Rekruttering af Afdelingsleder til Genbrug & Affald i Center for Natur, Miljø og Byggeri. Teknik og Miljø, Herning Kommune. Job- og kompetenceprofil Rekruttering af Afdelingsleder til Genbrug & Affald i Center for Natur, Miljø og Byggeri Teknik og Miljø, Herning Kommune Job- og kompetenceprofil Indhold: 1. Baggrund 2. Organisation, vision og værdigrundlag

Læs mere

Integrationsindsatsen i Vejle Kommune. - I et beskæftigelses- og helhedsorienteret perspektiv

Integrationsindsatsen i Vejle Kommune. - I et beskæftigelses- og helhedsorienteret perspektiv Integrationsindsatsen i Vejle Kommune - I et beskæftigelses- og helhedsorienteret perspektiv 1 Vejle Kommune tænker helhedsorienteret I Vejle Kommune har vi det udgangspunkt, at job er vækst for alle.

Læs mere

Status for ministermål

Status for ministermål Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Status for ministermål netværk 5 Februar 2010 Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Universitetsvej 2, 4000 Roskilde Tlf. 7222 3400 - Email: brhs@ams.dk

Læs mere

NOTAT. Administrativ organisation. 1. Organisationsprincipper. Allerød Kommune

NOTAT. Administrativ organisation. 1. Organisationsprincipper. Allerød Kommune NOTAT Allerød Kommune Forvaltningen Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Administrativ organisation Dato: Ajourført 19. december 2013 Dette notat indeholder en

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til forbedring af den kollektive trafik i yderområder

Bekendtgørelse om tilskud til forbedring af den kollektive trafik i yderområder Edvard Thomsens Vej 14 DK-2300 København S Telefon 72 21 88 00 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Bekendtgørelse om tilskud til forbedring af den kollektive trafik i yderområder I medfør af

Læs mere

9. og 10. klasseelevernes tilmeldinger til ungdomsuddannelserne

9. og 10. klasseelevernes tilmeldinger til ungdomsuddannelserne 9. og 1. klasseelevernes tilmeldinger til ungdomsuddannelserne og 1. klasse mv. 216 Opsummering Dette notat beskriver tilmeldingerne til ungdomsuddannelserne og 1. klasse, som eleverne i 9. og 1. klasse

Læs mere

De jyske kommuner er bedst til at give unge en erhvervsuddannelse

De jyske kommuner er bedst til at give unge en erhvervsuddannelse De jyske kommuner er bedst til at give unge en erhvervsuddannelse Det seneste år har flere unge fået en ungdomsuddannelse end tidligere. Ser man på de unge 10 år efter 9. klasse, hvor de fleste vil være

Læs mere

Branchepakker i Horsens Kommune. Udkast JOBCENTER HORSENS

Branchepakker i Horsens Kommune. Udkast JOBCENTER HORSENS Branchepakker i Horsens Kommune JOBCENTER HORSENS INTEGRATION SKER PÅ ARBEJDSPLADSEN I Horsens Kommune tror vi på, at den bedste integration sker på arbejdspladsen. Derfor har vi valgt at benytte os af

Læs mere

Indhold. Resume. 4. Analyse af indtjeningsvilkår Betjeningsdækningens indvirkning Flextrafikkens og OST-tilladelsernes indvirkning

Indhold. Resume. 4. Analyse af indtjeningsvilkår Betjeningsdækningens indvirkning Flextrafikkens og OST-tilladelsernes indvirkning Indhold Resume 1. Indledning Formål og baggrund Overordnet om undersøgelsen 4. Analyse af indtjeningsvilkår Betjeningsdækningens indvirkning Flextrafikkens og OST-tilladelsernes indvirkning 2. Taxivognmændenes

Læs mere

Fuldtidspersoner i pct. af arbejdsstyrken 16-66 år Rebild Kommune

Fuldtidspersoner i pct. af arbejdsstyrken 16-66 år Rebild Kommune Aktivitetsopfølgning, marts 21 Med fokus på dagpengeområde. 6 Fuldtidspersoner i pct. af arbejdsstyrken 16-66 år Rebild Kommune 4 3 2 Fuldtidspersoner i pct. af arbejdsstyrken 16-66 år 1 27 28 29 21 211

Læs mere

Hvordan lever danskerne med vindmøller på land?

Hvordan lever danskerne med vindmøller på land? Hvordan lever danskerne med vindmøller på land? - En undersøgelse over antallet af klager over nettillsluttede vindmøller i 2011 og 2012. September 2013. 1 Indhold Baggrund og perspektiv S. 3 Formål S.

Læs mere

Landet er delt i to: Kun i nogle kommuner oplever familierne at deres formue vokser

Landet er delt i to: Kun i nogle kommuner oplever familierne at deres formue vokser 1 Landet er delt i to: Kun i nogle kommuner oplever familierne at deres formue vokser Familiernes formuer er på landsplan tilbage på samme niveau, som før finanskrisen; men uligheden er øget. I årene fra

Læs mere

Regional udvikling i beskæftigelsen

Regional udvikling i beskæftigelsen Regional udvikling i beskæftigelsen af Forskningschef Mikkel Baadsgaard og stud.polit Mikkel Høst Gandil 12. juni 2013 Kontakt Forskningschef Mikkel Baadsgaard Tlf. 33 55 77 27 Mobil 25 48 72 25 mb@ae.dk

Læs mere

Hovedstaden: Kombineret. Jan 10 Jul 10 Jan 11 Jul 11 Jan 12 Jul 12 Jan 13

Hovedstaden: Kombineret. Jan 10 Jul 10 Jan 11 Jul 11 Jan 12 Jul 12 Jan 13 Bilag A: Forløbsdiagrammer på afdelingsniveau Forløbsdiagrammerne viser afdelingernes indikatorværdier pr. måned for 21, 211 og 212. Værdierne er her vist som antal pr. 1 patienter. Den stiplede vandrette

Læs mere

Opfølgning på om ledige vil have a-kassen med jobsamtale i jobcentret

Opfølgning på om ledige vil have a-kassen med jobsamtale i jobcentret NOTAT 17. februar 2016 Opfølgning på om ledige vil have a-kassen med jobsamtale i jobcentret J.nr. 15/13621 DOS/nfr Med beskæftigelsesreformen er der indført jobsamtaler med deltagelse af a-kassen, hvor

Læs mere

Notat. vedr. Forskelle samt fordele og ulemper. ved henholdsvis. Jobcenter. Pilot-jobcenter

Notat. vedr. Forskelle samt fordele og ulemper. ved henholdsvis. Jobcenter. Pilot-jobcenter Notat vedr. Forskelle samt fordele og ulemper ved henholdsvis Jobcenter & Pilot-jobcenter Udarbejdet af Fokusgruppen Social- og Arbejdsmarked Indledning I den fremtidige kommunestruktur flytter den statslige

Læs mere

ANALYSENOTAT Uligheden er ulige fordelt

ANALYSENOTAT Uligheden er ulige fordelt ANALYSENOTAT Uligheden er ulige fordelt AF ØKONOM JENS HJARSBECH, CAND.POLIT OG MAKROØKONOMISK MEDARBEJDER JONAS SPENDRUP MEYER, BA.POLIT. Danmark er verdens mest lige land i. Men ser vi på tværs af landet,

Læs mere

100% Studiejobs, praktikplads eller ansættelse nu?

100% Studiejobs, praktikplads eller ansættelse nu? Studiejobs, praktikplads eller ansættelse nu? 100% ATTRAKTIV Om mulighederne for et udviklende studiejob, en praktikplads eller fast ansættelse - fra en kommune der gerne vil kende sin besøgelsestid...

Læs mere

Stadig flere elever går på privatskole

Stadig flere elever går på privatskole Procent Stadig flere elever går på privatskole Et ud af seks børn eller 16,5 pct., der netop har startet det nye skoleår, går på privatskole. Det er en stigning på 36,4 pct. siden 2. Tendensen er landsdækkende.

Læs mere

Godkendelse af ændring af styrelsesvedtægt (1. behandling)

Godkendelse af ændring af styrelsesvedtægt (1. behandling) Punkt 3. Godkendelse af ændring af styrelsesvedtægt (1. behandling) 2017-046487 Borgmesterens Forvaltning indstiller, at byrådet godkender, at Aalborg Kommunes styrelsesvedtægt pr. 1. januar 2018 ændres

Læs mere

Bekendtgørelse om forsøg på beskæftigelsesområdet

Bekendtgørelse om forsøg på beskæftigelsesområdet BEK nr 1008 af 30/08/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 29. juni 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 15/08202

Læs mere

Mange sjællandske folkeskoleelever består ikke dansk og matematik

Mange sjællandske folkeskoleelever består ikke dansk og matematik Mange sjællandske folkeskoleelever består ikke dansk og matematik Cirka hver femte elev, der påbegyndte 9. klasse i 2010, bestod ikke afgangsprøverne i dansk og matematik. Tallet dækker både over unge,

Læs mere

Danmarks 100 største byers mediesynlighed 2013

Danmarks 100 største byers mediesynlighed 2013 Danmarks 100 største byers mediesynlighed Infomedias analyseafdeling, maj 2014 HOVEDRESULTATER Der er ikke ændret i listens top 3 i forhold til sidste års opgørelse. Her er det stadig København (44.827),

Læs mere

Effekten af kommunernes integrationsindsats

Effekten af kommunernes integrationsindsats Effekten af kommunernes integrationsindsats målt ved udlændinges beskæftigelse April 2005 Indhold Kapitel 1: Indledning 1.1 Baggrund 2 1.2 Rapportens opbygning 3 Kapitel 2: Sammenfatning 4 Kapitel 3: Effekten

Læs mere

Stillingsprofil for områdeleder i Hinnerup A i

Stillingsprofil for områdeleder i Hinnerup A i Notat Postadresse: Dagtilbud Skovvej 20 8382 Hinnerup Tlf. 8964 1010 favrskov@favrskov.dk www.favrskov.dk 27. oktober 2015 Sagsbehandler: Lone Bruun Nielsen Tlf. 89 64 33 01 lobn@favrskov.dk Stillingsprofil

Læs mere

Nyt kommunalt velfærdsindeks viser billedet af et opdelt Danmark

Nyt kommunalt velfærdsindeks viser billedet af et opdelt Danmark Nyt kommunalt velfærds viser billedet af et opdelt Danmark Et samlet kommunalt velfærds afslører, at de store forskelle på yderkantsområderne og vækstcentrerne i Danmark ikke blot er et spørgsmål om indkomstforskelle.

Læs mere

Markedspuls. Beliggenhed. MarkedsPULS. Markedsleje og afkastkrav. Januar 2010

Markedspuls. Beliggenhed. MarkedsPULS. Markedsleje og afkastkrav. Januar 2010 Markedspuls Januar 2010 MarkedsPULS MarkedsPULS er et redskab, der på delområder og ejendomstyper angiver et interval for forventet afkastkrav og markedsleje. De angivne niveauer er baseret på Colliers

Læs mere

Undersøgelse af kommunernes endelige budgetter på folkeskoleområdet

Undersøgelse af kommunernes endelige budgetter på folkeskoleområdet AN AL YS E N O T AT 02. november 2011 Undersøgelse af kommunernes endelige budgetter på folkeskoleområdet i 2012 rne sparer fortsat på folkeskolen i 2012 Danmarks Lærerforening har i perioden 29. september

Læs mere

Markedspuls. Beliggenhed. MarkedsPULS. Markedsleje og afkastkrav. 3. kvartal 2010

Markedspuls. Beliggenhed. MarkedsPULS. Markedsleje og afkastkrav. 3. kvartal 2010 Markedspuls 3. kvartal 2010 MarkedsPULS MarkedsPULS er et redskab, der på delområder og ejendomstyper angiver et interval for forventet afkastkrav og markedsleje. De angivne niveauer er baseret på Colliers

Læs mere

Aalborg Kommunes høringssvar til udkast til Lov om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats

Aalborg Kommunes høringssvar til udkast til Lov om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Offentlig Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København K B O R G M E S T E R K O N T O R E T Boulevarden 13 Postboks 462 9100 Aalborg Telefon 9931 3131

Læs mere

Opfølgning på byrådsmødet om status på kommunes handicappolitik. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen og Beskæftigelsesforvaltningen

Opfølgning på byrådsmødet om status på kommunes handicappolitik. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen og Beskæftigelsesforvaltningen Opfølgning på byrådsmødet om status på kommunes handicappolitik Side 1 af 7 Baggrund På Byrådsmødet den 17. juni 2015 drøftede Byrådet den første årlige statusredegørelse om Aarhus Kommunens Handicappolitik

Læs mere

Sygeplejerskers sygefravær i 2010 og 2011

Sygeplejerskers sygefravær i 2010 og 2011 Bettina Carlsen September 2012 Sygeplejerskers sygefravær i 2010 og 2011 Det Fælleskommunale Løndatakontor (FLD) opgør årligt sygefraværet i kommunerne og regionerne for sygeplejersker ansat i basis-,

Læs mere

Hvad er en Teknisk Designer? Tekniske Designere kan k. f.eks. arbejde som:

Hvad er en Teknisk Designer? Tekniske Designere kan k. f.eks. arbejde som: Hvad er en Teknisk Designer? Teknisk designer er en moderne udgave af teknisk assistent betegnelsen, som længe har været anset for forældet til tekniske assistenters funktionsområder. Det er den tidligere

Læs mere

Referat af netværksmøde d. 20. november 2014 i Netværk om Effektmåling og Effektstyring på Integrationsområdet Tema: Den gode modtagelse

Referat af netværksmøde d. 20. november 2014 i Netværk om Effektmåling og Effektstyring på Integrationsområdet Tema: Den gode modtagelse Referat af netværksmøde d. 20. november 2014 i Netværk om Effektmåling og Effektstyring på Integrationsområdet Tema: Den gode modtagelse Tid og sted: Torsdag den 20. november 2014 fra kl. 10:00-15:00 i

Læs mere

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 36 af 21. oktober 2015 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 36 af 21. oktober 2015 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF). Skatteudvalget 205-6 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 39 Offentligt Skatteudvalget 205-6 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 36 Offentligt 6. november 205 J.nr. 5-3020380 Til Folketinget Skatteudvalget

Læs mere

NOTAT. Budget- og regnskabsarbejdet i kommunen kan opdeles i 4 hovedaktiviteter:

NOTAT. Budget- og regnskabsarbejdet i kommunen kan opdeles i 4 hovedaktiviteter: SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT Emne: Procedure og tidsplan for budgetlægning 2016-2019 Til: Byrådet m.fl. Dato: 17. december 2014 Sagsbeh.: AJ Sagsnr.: 14/18683 Budget- og regnskabsarbejdet i kommunen

Læs mere

Borgerrådgiverens årsberetning 2013.

Borgerrådgiverens årsberetning 2013. Borgerrådgiverens årsberetning 2013. Borgerrådgivningen i Holbæk Kommune har eksisteret siden den 1. januar 2007 efter beslutning truffet af Byrådet den 29. november 2006 i forbindelse med kommunesammenlægningen.

Læs mere

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE Fakta om konkurrenceudsættelse KERTEMINDE Konkurrence om opgaveløsningen konkurrenceudsættelse opnås ved, at kommunen sender opgaven i udbud. Private virksomheder og evt. kommunen selv byder ind på opgaven.

Læs mere

Kortlægning af linjefagsdækning i folkeskolen 2013 - bilagsnotat

Kortlægning af linjefagsdækning i folkeskolen 2013 - bilagsnotat BILAG Kortlægning af linjefagsdækning i folkeskolen 2013 - bilagsnotat Af Line Steinmejer Nikolajsen og Thomas Larsen Dette bilagsnotat indeholder metodebeskrivelse, bilagstabeller og oversigt over indberettede

Læs mere

Fremtidens drivmidler ved Torben Lindholm

Fremtidens drivmidler ved Torben Lindholm Fremtidens drivmidler ved Torben Lindholm Status pr. 1.maj `13 No: 49 renovationsvogne på Biogas/gas Sv: 71 renovationsvogne på Biogas/gas Dk: 12 renovationsvogne El/Diesel-hybrid RenoNorden i Danmark

Læs mere

MarkedsPULS 1. KVARTAL 2012. MarkedsPULS > 1. kvartal 2012 > Side 1

MarkedsPULS 1. KVARTAL 2012. MarkedsPULS > 1. kvartal 2012 > Side 1 MarkedsPULS 1. KVARTAL 2012 MarkedsPULS > 1. kvartal 2012 > Side 1 anne kaag andersen Analysechef cand. scient., ph.d. aka@colliers.dk Direkte 58 58 38 54 Det er tilladt at citere fra Colliers MarkedsPULS

Læs mere

Fattigdommen vokser især på Sjælland

Fattigdommen vokser især på Sjælland Fattigdom i Danmark Fattigdommen vokser især på Sjælland Fattigdommen i de danske kommuner er ikke jævnt fordelt. Specielt udkantskommuner, de tre storbyer og vestegnskommunerne er hårdt ramt af fattigdom.

Læs mere

Lovtidende A 2012. 16. januar 2012.

Lovtidende A 2012. 16. januar 2012. Lovtidende A 2012 16. januar 2012. Bekendtgørelse om forsøgsordninger efter lov om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats, lov om en aktiv beskæftigelsesindsats og lov om sygedagpenge

Læs mere

Finansudvalget 2015-16 L 1 endeligt svar på spørgsmål 170 Offentligt

Finansudvalget 2015-16 L 1 endeligt svar på spørgsmål 170 Offentligt Finansudvalget 2015-16 L 1 endeligt svar på spørgsmål 170 Offentligt 7. december 2015 J.nr. 15-3201569 Til Folketinget Finansudvalget Vedrørende L 1 - Forslag til finanslov for finansåret 2016 Hermed sendes

Læs mere

Udbudsstrategi. Brøndby Kommune 2010-13 BRØNDBY KOMMUNE

Udbudsstrategi. Brøndby Kommune 2010-13 BRØNDBY KOMMUNE Udbudsstrategi Brøndby Kommune 2010-13 BRØNDBY KOMMUNE CENTRALFORVALTNINGEN PARK ALLÉ 160 2605 BRØNDBY TELEFON 43 28 28 28 MAIL CENTRAL@BRONDBY.DK WEB WWW.BRONDBY.DK REDAKTION ØKONOMIAFDELINGEN TRYK BRØNDBY

Læs mere

Resultatrevision for år 2014

Resultatrevision for år 2014 Resultatrevision for år 2014 Jobcenter Frederikssund maj 2015 Indledning Om resultatrevisionen Formålet med resultatrevisionen er at understøtte beskæftigelsesindsatsen i Jobcenter Frederikssund. Resultatrevisionen

Læs mere

Smart City Aalborg. By- og Landskabsudvalget. Udskrift af beslutningsprotokollen. Mødet den 23.10.2014. Punkt 6. 2014-44758.

Smart City Aalborg. By- og Landskabsudvalget. Udskrift af beslutningsprotokollen. Mødet den 23.10.2014. Punkt 6. 2014-44758. Punkt 6. Smart City Aalborg. 2014-44758. By og Landskabsforvaltningen indstiller, at By - og Landskabsudvalget godkender følgende bemærkninger, at udvalget fuldt og helt støtter op om Magistratens forslag

Læs mere

Executive Summary. Evaluering af Jobnet blandt brugere. Brugerundersøgelse 2007

Executive Summary. Evaluering af Jobnet blandt brugere. Brugerundersøgelse 2007 Executive Summary Evaluering af Jobnet blandt brugere Brugerundersøgelse 2007 Executive Summary Brugerundersøgelse 2007 Af Jeppe Krag Indhold 1 Undersøgelsens resultater... 1 1.1 Undersøgelsens gennemførelse...

Læs mere