Højresvingskampagne 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Højresvingskampagne 2015"

Transkript

1 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax info@trafikstyrelsen.dk Højresvingskampagne 2015 Udviklingen i højresvingsulykker Helt overordnet er udviklingen i højresvingsulykker god. Der er sket et stort fald i antal dræbte og tilskadekomne gennem de sidste 10 år. Antallet af dræbte cyklister i højresvingsulykker faldet fra ca. 10 årligt til mellem 1 og 5 årligt - dog med 2013 som en klar undtagelse med 7 dræbte. For 2014 er tallene ikke endeligt gjort op endnu, men de foreløbige tal viser, at der blev dræbt én cyklist i en højresvingsulykke. Se statistik for højresvingsulykker her. Den gode udvikling hænger sammen med de mange koordinerede indsatser, der er gennemført gennem de sidste ca. 10 år for at forebygge ulykkerne. Ulykkerne er blevet grundigt analyseret, vejkryds er bygget om, kravene til lastbilernes spejle er skærpet, der er gennemført kampagner til cyklister, lavet information til chauffører, politiet tjekker spejlindstilling og genstande i ruderne, skærpede krav til syn af lastbiler mv. Alle interessenter myndigheder, branchen, interesseorganisationer - står bag indsatserne og er samlet i Højresvingsgruppen, som er organiseret under Trafikstyrelsen. En risikofyldt situation Det ulige størrelsesforhold mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister betyder, at ulykker mellem disse parter ofte får en tragisk udgang, som påvirker både de implicerede, de pårørende og vidner voldsomt. Side 1 (7)

2 Selvom tallene heldigvis er faldende, tegner højresvingsulykker sig set over de sidste 10 år for ca % af alle dræbte cyklister. Det er vigtigt at blive ved med at minde både cyklister og chauffører om faren for højresvingsulykker også selv om der ikke sker så mange ulykker. Når vi bevarer fokus på emnet, kan det være med til at forebygge ulykker fremover. Budskabet i kampagnen Budskabet er, at man som cyklist skal holde øje med lastbilen og holde afstand til forhjulet. Og man skal først køre frem, når man har sikret sig, at lastbilen holder tilbage. Det kan man gøre ved at se, om forhjulet står stille. De fleste højresvingsulykker sker, fordi chaufføren ikke orienterer sig tilstrækkeligt og derfor overser cyklisten, som bliver kørt over af forhjulet og/eller ramt af forhjørnet. Kampagnens elementer Kampagnen består for det første af et tv-spot, der bliver indrykket fra 11. maj og 3 uger frem. Spottet bliver også vist i biograferne i København, Århus, Odense og Aalborg (før filmvisninger i målgruppen årige). For det andet består kampagnen af en outdoor-plakat, som står placeret ved 100 vejkryds i de 4 største byer. På kan man se tv-spottet, læse mere om kampagnen og finde viden og fakta om højresvingsulykker og forebyggelse af samme. Ultimo maj holder Politiet såkaldt Højresvingskontrol (kontrol af lastbiler, hvor Politiet tjekker spejlindstillinger, genstande i ruder mv., der forhindrer udsyn, etc.) Ansvaret Når en lastbil skal svinge til højre, er det lastbilchaufførens ansvar at holde tilbage for cyklister, der skal ligeud. Men det kan ske, at en lastbilchauffør overser en cyklist. Højresvingsulykker går altid ud over cyklisten, som er den svage part. Derfor skal cyklister vide, hvordan de bedst passer på sig selv og undgår at blive ramt, hvis lastbilchauffører ikke orienterer sig tilstrækkeligt. Side 2 (7)

3 Kampagne til chaufførerne Der er to projekter rettet til lastbilchauffører. Begge projekter ruller fra august Et undervisningsmateriale til Erhvervsuddannelsen og de grundlæggende kvalifikationsuddannelser til chauffør, samt den obligatoriske efteruddannelse, som alle chauffører skal deltage i hvert 5. år. 2. Et pilotprojekt med 20 deltagende virksomheder, der har mange lastbiler. I hver virksomhed uddannes en ansat til højresvingsambassadør, som uddanner chauffører internt i virksomheden. Dette projekt evalueres sidst på året med hensyn til udbredelse til flere virksomheder. Spejlindstilling, frit udsyn, orientering og afstand til forhjulet Analyser foretaget blandt andet af Havarikommisssionen for Vejtrafikulykker med eksperter fra Trafikstyrelsen, Rigspolitiet og Vejdirektoratet viser, at de vigtigste ulykkesfaktorer er: Lastbilens spejle er forkert indstillede eller snavsede Udsynet gennem forruden er for dårligt på grund af genstande i ruden (hylder, gardiner, skærme mv.) Lastbilchaufføren bruger ikke tilstrækkelig tid til at orientere sig Cyklisten bliver oftest kørt over af forhjulet på lastbilen. Derfor er det vigtigt, at man som cyklist ikke kommer for tæt på forhjulet og forhjørnet af lastbilen, lige når den skal svinge. For bliver man overset, er det et meget farligt sted at være. Hvad med de frække cyklister? Det er ikke de frække cyklister, som bliver involveret i højresvingsulykker. I højresvingsulykkerne kører cyklisten i langt de fleste tilfælde helt lovligt. Ingen cyklister ønsker at blive impliceret i en højresvingsulykke, og holder derfor ikke bare på deres ret. Men der kan være tale om, at cyklisten fejltolker lastbilens hensigt. Side 3 (7)

4 Udenlandske chauffører Det er ikke udenlandske chauffører, som oftest bliver impliceret i højresvingsulykker. Langt størstedelen af de chauffører, som har været involveret i højresvingsulykker er danske statsborgere. Ser vi på højresvingsulykkerne over de seneste ti år, står danske chauffører for 80 % af ulykkerne. Der er lavet foldere til udenlandske chauffører på en lang række sprog med information om spejlindstilling mv. Folderne uddeles af politiet i forbindelse med kontroller af lastbiler. Kvinder eller mænd Fordelingen mellem mænd og kvinder, som bliver dræbt eller som kommer til skade i en højresvingsulykke har gennem de sidste ti år ligget på ca. 40 % mænd og 60 % kvinder (der er dog markante udsving mellem de enkelte år). Hvorfor der er denne lille afvigelse, kan vi ikke sige noget om: Måske skyldes det blot, at der er flere kvindelige cyklister. Der er ikke belæg for at tillægge cyklistens køn en særlig adfærd eller betydning. Mandlige cyklister skal passe lige så meget på lastbiler som kvindelige cyklister skal. Der er valgt en kvinde i filmspottet efter en grundig test af filmmanuskriptet på både mandlige og kvindelige cyklister. Testen viste, at en kvindelig cyklist i filmen bedst skaber identifikation og opmærksomhed hos både mænd og kvinder. I det nye tv-spot viser vi desuden en kvindelig cyklist, der gør det rigtige (i modsætning til det tidligere tv-spot, hvor ulykken sker). Hun er opmærksom og orienterer sig, og hun kører først frem, da hun har sikret sig, at lastbilen holder stille. På den måde viser hun den rigtige og sikre adfærd. Tv-spottets budskab: Hold øje og hold afstand til lastbilens forhjul gælder selvfølgelig for både mænd og kvinder. Øjenkontakt sjældent mulig I stedet for at tale om, at der skal være øjenkontakt mellem chauffør og cyklist, er det bedre at tale om, at chauffør og cyklist skal registrere hinandens bevægelser. Chaufføren skal aflæse cyklistens kørsel og cyklisten skal have fokus på lastbilens bevægelse. Det er nemlig meget vanskeligt at få ordentlig øjenkontakt med en lastbilchauffør. Lastbilens størrelse og dét, at en stor del af chauffø- Side 4 (7)

5 rens udsyn til cyklisterne foregår gennem spejle, gør vilkårene for direkte øjenkontakt vanskelige. Desuden sidder chaufføren i et mørkt førerhus, og det kan være svært for cyklisten at se noget derinde. Hvis chaufføren og cyklisten skal have direkte øjenkontakt med hinanden gennem en rude, kræver det, at cyklisten: befinder sig så langt foran lastbilen, at cyklisten må se tilbage over venstre skulder for at kunne fange chaufførens blik gennem forruden, eller at cyklisten befinder sig mere end tre meter fra bilens højre sidedør for at kunne fange chaufførens blik gennem sideruden, og det er sjældent, at der er så stor en afstand mellem vej og cykelsti. Indirekte øjenkontakt gennem spejlene er svær at opnå: For det første kræver det en del tid at aflæse hinandens hensigt i et spejl, og chaufføren har kun ganske kort tid til at orientere sig i sine spejle og gennem ruderne. For det andet vil afstanden mellem chauffør og cyklisten gennem spejlene være så stor, at det kan være svært at aflæse ret meget i en øjenkontakt. Ikke blinde vinkler Hvis chaufførens spejle er indstillet rigtigt det vil sige, at max ca. 1 centimeter af lastbilen er synlig i spejlene, og hvis chaufføren orienterer sig korrekt - så er der ingen blinde vinkler i det kritiske område tæt på forhjulet og førerhuset. I HVU s dybdeanalyserede ulykker er det vurderet, at chaufføren havde mulighed for at se den pågældende cyklist under kørselsforløbet forud for ulykken enten i spejlene eller gennem ruderne. Kamera og sensorer Der er mange, der arbejder på at udvikle tekniske løsninger, og der er kommet rigtig mange indsendte forslag til myndighederne. Alle forslag er blevet vurderet udfor deres potentiale til at forebygge ulykkerne, og om de risikerer at skabe falsk tryghed eller skaber andre risici. Pt. er der ingen løsninger, der med sikkerhed kan anbefales til forebyggelse af højresvingsulykker, bortset fra at der kommer mere glas i højre fordør, så ruden går længere ned (lidt ligesom på en bus) eller at førerhuset er lavt placeret. Begge disse ting gør, at chaufføren opnår direkte udsyn til det kritiske område tæt på lastbilen gennem ru- Side 5 (7)

6 den. Disse løsninger har dog lange udsigter, da det skal igennem på EU-plan og under alle omstændigheder kun kan laves på nye lastbiler. Der findes dog allerede i dag enkelte lastbilmærker, som tilbyder lastbiler med godt direkte udsyn. Et kamera løser heller ikke alle problemer. Dels kan der være tekniske udfordringer (hvis fx teknikken svigter og billedet går i sort eller er uskarpt), dels kan kameraet kræve ekstra meget af chaufføren, som skal forholde sig til et billede på en skærm, der måske ikke er placeret et naturligt sted i forhold til hans øvrige orientering i spejle og ruder. Der er desuden eksempler på, at en fejlplaceret monitor har været en ulykkesfaktor, fordi monitoren var placeret, så den dækkede for udsynet gennem forruden, og cyklisten derved blev skjult. Endelig er der risikoen for, at chaufføren stoler for meget på kameraets billede og derfor ikke orienterer sig tilstrækkeligt i ruder og spejle. Trafikstyrelsen vurderer, at der ikke er grund til at antage, at brug af kameraer, som de findes i dag, giver mere sikkerhed end spejle. (kilde: Strategi for forebyggelse af højresvingsulykker, side 25) De eksisterende krav om spejle til nye lastbiler giver hvis de er korrekt indstillet og bruges korrekt, chaufføren et komplet billede af personer og genstande i de kritiske områder tæt på førerhuset. (s. 24) Gode råd til cyklister og til chauffører Kampagnens budskab til cyklisterne er: Hold øje og hold afstand til lastbilens forhjul Hold øje med lastbiler, når du nærmer dig et kryds Kør først frem, når du har sikret dig, at lastbilen holder stille Hvis du ikke er sikker på at lastbilen holder tilbage, så stop selv Det farligste sted at være for dig er tæt på lastbilens forhjul, lige når den skal svinge Der er også gode råd til chaufførerne: Indstil dine spejle korrekt lastbilen må fylde max 1 cm i spejlet Hold spejle og ruder rene Fjern alle genstande, der tager udsyn fra ruderne (hylder, vimpler, skærme, gardiner) Hav fuld opmærksomhed på trafikken, når du skal svinge Vær særlig opmærksom på, at der ikke er cyklister omkring dit højre forhjul, lige før du svinger. Grundlaget for kampagnen I 2014 kortlagte en rapport fra Trafikstyrelsen, Rigspolitiet og Vejdirektoratet de mest effektive tiltag til at forebygge højresvingsulykker. Rapporten gennemgår erfaringer fra ind- og udland og har anbefalinger til indsatsen herhjemme, bl.a: Side 6 (7)

7 Etablering af "cykelbokse" (areal til cyklister foran bilernes højresvingsbane) i kryds. Undervisning af lastbilchauffører. Videndeling med kommunerne om sikker indretning af veje og vejkryds. Informations- og adfærdskampagner målrettet cyklister og lastbilchauffører Certificering af sikre erhvervstransporter Politikontrol af spejle og udsyn De fleste af disse tiltag er pt. i gang, på baggrund af bevillinger fra Aftaler om en grøn transportpolitik De står bag kampagnen Det er Trafikstyrelsen og Rådet for Sikker Trafik, der har udviklet kampagnen. Midlerne til indsatsen kommer fra Transportministeriet og et bredt politisk flertal bag Trafikaftalen. Kampagnen er blevet til i samarbejde med Højresvingsgruppen, som består af: Transportministeriet Trafikstyrelsen Justitsministeriet Vejdirektoratet Havarikommissionen for Vejtrafikulykker Politiet Cyklistforbundet Rådet for Sikker Trafik DTL (Dansk Transport og Logistik) ITD (Brancheorganisation for den danske vejgodstransport) 3F Transportgruppen Danske Busvognmænd De Danske Bilimportører Dansk Selskab for Retsmedicin Side 7 (7)

SVING SIKKERT TIL HØJRE

SVING SIKKERT TIL HØJRE SVING SIKKERT TIL HØJRE - et materiale om, hvad chaufføren kan gøre for at undgå højresvingsulykken Chaufførkonference 2015 HVORDAN SKER HØJRESVINGSULYKKEN? 2000: Cyklisten bliver ramt af siden af lastbilen,

Læs mere

Ulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister

Ulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister HVU Ulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister Havarikommissionen for Vejtrafikulykker har dybdeanalyseret 25 højresvingsulykker. Alle ulykkerne kunne være undgået, hvis chaufførerne

Læs mere

STRATEGI FOR FOREBYGGELSE AF HØJRESVINGSULYKKER

STRATEGI FOR FOREBYGGELSE AF HØJRESVINGSULYKKER Marts 2014 STRATEGI FOR FOREBYGGELSE AF HØJRESVINGSULYKKER - MELLEM LASTBIL OG CYKLIST SIDE 1 INDHOLD En fælles udfordring en fælles løsning... 3 ANBEFALINGER... 5 Adfærdsmæssige tiltag... 5 Information

Læs mere

CHAUFFØRKONFERENCE 2016 Konsulent Lone Hald. Hvad chaufføren kan gøre for at undgå højresvingsulykken INTRO 1

CHAUFFØRKONFERENCE 2016 Konsulent Lone Hald. Hvad chaufføren kan gøre for at undgå højresvingsulykken INTRO 1 CHAUFFØRKONFERENCE 2016 Konsulent Lone Hald Hvad chaufføren kan gøre for at undgå højresvingsulykken INTRO 1 Ny viden = ny praksis Opfattelse før 2006 Cyklisten bliver ramt af siden af lastbilen, væltet

Læs mere

Forsøg med dynamisk LED-vejafmærkning for at undgå ulykker med cyklister og højresvingende biler og lastbiler

Forsøg med dynamisk LED-vejafmærkning for at undgå ulykker med cyklister og højresvingende biler og lastbiler Til: Fra: Vedr.: Teknik- og Miljøudvalget Niels Tørsløv Forsøg med dynamisk LED-vejafmærkning for at undgå ulykker med cyklister og højresvingende biler og lastbiler 18. september 2007 Baggrund CTR er

Læs mere

Ulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister

Ulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister Retsudvalget REU alm. del - Bilag 107 Offentligt Havarikommissionen Ulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister Havarikommissionen for Vejtrafikulykker Ulykker mellem højresvingende

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION

DEN EUROPÆISKE UNION DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET RÅDET Strasbourg, den 11. juli 2007 (OR. en) 2006/0183 (COD) LEX 804 PE-CONS 3620/3/07 REV 3 TRANS 169 CODEC 531 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV OM EFTERMONTERING

Læs mere

Hvorfor sker trafikulykkerne?

Hvorfor sker trafikulykkerne? Dybdeanalyse af 291 ulykker Velkommen Hvorfor sker trafikulykkerne? HVU - Havarikommissionen for Vejtrafikulykker Henrik Værø huv1@vd.dk marts 2015 Velkommen Præsentation af de hyppigst forekommende ulykkesfaktorer

Læs mere

Talepapir til samråd om højresvingsulykker

Talepapir til samråd om højresvingsulykker Trafikudvalget 2008-09 TRU alm. del Svar på Spørgsmål 81 Offentligt Talepapir til samråd om højresvingsulykker Indledning Jeg vil starte med at sige tak for dette samråd. Jeg synes, det er en god lejlighed

Læs mere

Højresvingsulykker med lastbiler og cyklister - Foranalyse 2

Højresvingsulykker med lastbiler og cyklister - Foranalyse 2 128 Højresvingsulykker med lastbiler og cyklister - Foranalyse 2 Højresvingsulykker med lastbiler og cyklister Højresvingsulykker med lastbiler og cyklister - Foranalyse 3 Titel: Højresvingsulykker med

Læs mere

Fokus på aktiv transport blandt børn og unge

Fokus på aktiv transport blandt børn og unge Fokus på aktiv transport Sundheds- og Forebyggelsesudvalget besluttede i september 2011 at sætte fokus på aktiv transport og sikre skoleveje for børn og unge i Svendborg Kommune. Det overordnede formål

Læs mere

EVALUERING UNDERVISNINGSMATERIALE TIL CHAUFFØRUDDANNELSEN

EVALUERING UNDERVISNINGSMATERIALE TIL CHAUFFØRUDDANNELSEN EVALUERING UNDERVISNINGSMATERIALE TIL CHAUFFØRUDDANNELSEN RAPPORT DECEMBER 6 INDHOLDSFORTEGNELSE METODE HOVEDKONKLUSIONER RESULTATER BAGGRUNDINFORMATION 4 5 6 6 METODE & HOVED- KONKLUSIONER 3 METODE Rådet

Læs mere

Lærervejledning til filmen

Lærervejledning til filmen Drengen der ikke kunne blive bange Lærervejledning til filmen Drengen der ikke kunne blive bange Indhold I. Filmens handling II. Om det gamle folkeeventyr III. De tre prøver i trafikken IV. Fakta om cykelulykker

Læs mere

10 gode råd om færdsel

10 gode råd om færdsel 10 gode råd om færdsel 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Træn skolevejen med jeres barn både før og efter skolestart Vælg den skolevej der er sikrest ikke kortest Opstil få og enkle regler for færdsel i trafikken Lær

Læs mere

Citylogistik og miljøzone baseret på dialog

Citylogistik og miljøzone baseret på dialog Citylogistik og miljøzone baseret på dialog Civilingeniør Malene Kofod Nielsen Citylogistik i Aalborg Undersøgelse af potentiale for citylogistik i Aalborg (1994-1996) Effektivisering af godstransport

Læs mere

Evalueringer af tryghed, adfærd og registrerede konflikter i cykelprojekter i København

Evalueringer af tryghed, adfærd og registrerede konflikter i cykelprojekter i København Evalueringer af tryghed, adfærd og registrerede konflikter i cykelprojekter i København Trafiksikkerhedskoordinator Anne Eriksson Center for Trafik, Københavns Kommune E-mail: anneri@tmf.kk.dk Introduktion

Læs mere

Tæt på de udsatte fodgængere HVU v. Henriette Thorlacius-Ussing, htu@vd.dk Temakoordinator i Havarikommissionen for Vejtrafikulykker(HVU)

Tæt på de udsatte fodgængere HVU v. Henriette Thorlacius-Ussing, htu@vd.dk Temakoordinator i Havarikommissionen for Vejtrafikulykker(HVU) Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Trafikpolitik 2014. Børnehuset Skattekisten og Lilleåskolen

Trafikpolitik 2014. Børnehuset Skattekisten og Lilleåskolen Trafikpolitik 2014 Børnehuset Skattekisten og Lilleåskolen Trafikpolitik for Børnehuset Skattekisten og Lilleåskolen Denne trafikpolitik er udarbejdet af Børnehuset Skattekisten og Lilleåskolen i samarbejde

Læs mere

temaanalyse ulykker med unge teenagere 2001-2010

temaanalyse ulykker med unge teenagere 2001-2010 temaanalyse ulykker med unge teenagere 21-21 DATO: December 211 FOTO: Vejdirektoratet ISBN NR: 97887766417 (netversion) COPYRIGHT: Vejdirektoratet, 211 2 ulykker med unge teenagere 21-21 Dette notat handler

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan 2014-2017

Trafiksikkerhedsplan 2014-2017 Trafiksikkerhedsplan 2014-2017 Favrskov Kommune Trafik og Veje 2014 Forord Favrskov Kommune udarbejdede i 2008 en trafiksikkerhedsplan med det ambitiøse mål at reducere antallet af dræbte og tilskadekomne

Læs mere

Puljen til busfremkommelighed. Samlet ansøgningsmateriale

Puljen til busfremkommelighed. Samlet ansøgningsmateriale Puljen til busfremkommelighed Samlet ansøgningsmateriale 29. oktober 2014 3 Pulje til busfremkommelighed Indhold Puljen til forbedring af den kollektive trafik i yderområder 4 Formål 5 Økonomisk ramme

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER KOMMISSIONENS ARBEJDSDOKUMENT. Ledsagedokument til. Forslaget til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER KOMMISSIONENS ARBEJDSDOKUMENT. Ledsagedokument til. Forslaget til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 5.10.2006 SEK(2006) 1239 KOMMISSIONENS ARBEJDSDOKUMENT Ledsagedokument til Forslaget til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om eftermontering

Læs mere

Tvis Skoles trafikpolitik

Tvis Skoles trafikpolitik Tvis Skole har vedtaget følgende overordnede trafikpolitik, der er udgangspunkt for skolens samlede arbejde med trafiksikkerhed: Tvis Skoles trafikpolitik Skolen vil på enhver måde medvirke til at forebygge

Læs mere

PAS PÅ DE SMÅ I TRAFIKKEN. Opgaver til dig og dine forældre

PAS PÅ DE SMÅ I TRAFIKKEN. Opgaver til dig og dine forældre PAS PÅ DE SMÅ I TRAFIKKEN Opgaver til dig og dine forældre Det her er Arthur. Han er 6 år og lige begyndt i skole. Han har trænet skolevejen sammen med sin mor og far. Men der er stadig meget, han ikke

Læs mere

Til. Bilag 3. Øvrige indsatser 16-09-2008. Teknik- og Miljøborgmester Klaus Bondam, Overborgmester Ritt Bjerregaard, Sagsnr.

Til. Bilag 3. Øvrige indsatser 16-09-2008. Teknik- og Miljøborgmester Klaus Bondam, Overborgmester Ritt Bjerregaard, Sagsnr. Til Teknik- og Miljøborgmester Klaus Bondam, Overborgmester Ritt Bjerregaard, Bilag 3 Øvrige indsatser Med udgangspunkt i den netop modtagne trafiksikkerhedsrevision, beskriver dette notat hvad Københavns

Læs mere

Typiske ulykker med ældre bilister

Typiske ulykker med ældre bilister Typiske ulykker med ældre bilister 15 2 Typiske ulykker med ældre bilister De almindeligste ulykkesårsager i trafikken er kørsel med høj hastighed og kørsel med sprit eller narkotika i blodet. Ældre bilister

Læs mere

SIKKER CYKLIST digitalt undervisningsmateriale

SIKKER CYKLIST digitalt undervisningsmateriale Lærervejledning til Cyklistprøven Cyklistprøven er en læreproces, der styrker elevernes viden om færdselsreglerne, kompetence til at omsætte teori til praksis, samt øge elevernes risikoforståelse gennem

Læs mere

Trafikpolitik for Voldumegnens Friskole

Trafikpolitik for Voldumegnens Friskole Trafikpolitik for Voldumegnens Friskole På vej Voldumegnens Friskole vil på alle måder medvirke til at forebygge og undgå trafikulykker på skolevejen. Det samme gælder ved arrangementer og ekskursioner

Læs mere

Stop cykeltyven! Inspirationskatalog

Stop cykeltyven! Inspirationskatalog Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41 78 02 68 Fax 7262 6790 jjg@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Dato 4. maj 2015 Stop cykeltyven! Inspirationskatalog Hver dag parkerer ca. 70.000

Læs mere

temaanalyse ulykker med børn i person- og varebiler 2001-2010

temaanalyse ulykker med børn i person- og varebiler 2001-2010 temaanalyse ulykker med børn i person- og varebiler - ulykker med børn i personog varebiler - Dette notat handler om personskadeulykker i trafikken, hvor der har været tilskadekomne børn enten i person-

Læs mere

Social Frivilligpolitik 2012-2015

Social Frivilligpolitik 2012-2015 Social Frivilligpolitik 2012-2015 Forord Det Frivillige Sociale Arbejde i Aalborg Kommune bygger på en meget værdifuld indsats som et stort antal frivillige hver dag udfører i Aalborg Kommune. Indsatsen

Læs mere

Årsberetning 2010. Kampagner. Fodgængerkampagne, år to af en treårig strategi. Højresvingskampagne. Skolestartskampagne. Ældre fodgænger kampagne

Årsberetning 2010. Kampagner. Fodgængerkampagne, år to af en treårig strategi. Højresvingskampagne. Skolestartskampagne. Ældre fodgænger kampagne Årsberetning 2010 København og Frederiksberg Kommuner bidrager med i alt 1,8 mio. kr. til Byens Trafikråd. Byens Trafikråd skal gennem kampagner påvirke trafikanterne til en mere trafiksikker adfærd. Byens

Læs mere

Trafikpolitik Gl. Lindholm Skole

Trafikpolitik Gl. Lindholm Skole Trafikpolitik Gl. Lindholm Skole Indholdsfortegnelse Gl. Lindholm Skole Forord Side 4 Skolevejsanalyse. 5 Den trafiksikre skolevej.. 6 Skolens trafikpolitik.. 7 På vej.. 8 Undervisning. 11 Rollemodel..

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.6.2012 COM(2012) 258 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om gennemførelse af direktiv 2007/38/EF om eftermontering af spejle på tunge lastvogne,

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan - Sammenfatning

Trafiksikkerhedsplan - Sammenfatning Trafiksikkerhedsplan - Sammenfatning Godkendt på Teknisk Udvalgs møde den 5. maj 2010 INDHOLD 1 Forord...3 2 Kortlægning af nuværende forhold...4 3 Utryghed blandt borgere i kommunen....5 4 Skolevejsundersøgelse...

Læs mere

Alminde-Viuf Fællesskoles trafikpolitik 2011.

Alminde-Viuf Fællesskoles trafikpolitik 2011. Alminde-Viuf Fællesskoles trafikpolitik 2011. Vores ambition er at give de bedste forudsætninger for, at elever, deres forældre og lærere kan færdes sikkert omkring skolen i og uden for skoletiden. PÅ

Læs mere

Trafikantadfærd i 2-sporede rundkørsler

Trafikantadfærd i 2-sporede rundkørsler Trafikantadfærd i -sporede rundkørsler Sporbenyttelse og konfliktende adfærd Indsæt foto så det fylder rammen ud Belinda la Cour Lund Poul Greibe 4. marts 008 Scion-DTU Diplomvej 376 800 Lyngby www.trafitec.dk

Læs mere

BEDØMMELSESSKEMA Praktisk prøve kategori AM(lille)

BEDØMMELSESSKEMA Praktisk prøve kategori AM(lille) BEDØMMELSESSKEMA Praktisk prøve kategri AM(lille) Elevens navn: Persnnummer: Underviser: Censr: Ungdmsskle: Prøvedat: Tid: Hldnummer: Prøverute: Du har i dag været til praktisk prøve på lille knallert.

Læs mere

Indhold. Side 2 af 14. Sammenfatning... 3. Baggrund... 4. Risici... 4. Mønsterdybde... 4. Lufttryk... 4. Vinterdæk i varm årstid...

Indhold. Side 2 af 14. Sammenfatning... 3. Baggrund... 4. Risici... 4. Mønsterdybde... 4. Lufttryk... 4. Vinterdæk i varm årstid... Resultat af dækrazzia september 2012 Side 2 af 14 Indhold Sammenfatning..................................... 3 Baggrund......................................... 4 Risici....................................

Læs mere

1. AFTALE OM GRØN TRANSPORTPOLITIK 2 2. TRAFIKSIKKERHEDSPROJEKTER 4. 2.1 Udbedringer af grå strækninger 4. 2.2 Ulykkesstatistik 8

1. AFTALE OM GRØN TRANSPORTPOLITIK 2 2. TRAFIKSIKKERHEDSPROJEKTER 4. 2.1 Udbedringer af grå strækninger 4. 2.2 Ulykkesstatistik 8 INDHOLD 1. AFTALE OM GRØN TRANSPORTPOLITIK 2 2. TRAFIKSIKKERHEDSPROJEKTER 4 2.1 Udbedringer af grå strækninger 4 2.2 Ulykkesstatistik 8 2.3 Styrket indsats mod højresvingsulykker 12 2.4 Styrket indsats

Læs mere

Ny viden om alvorlige ulykker

Ny viden om alvorlige ulykker Vejforum 2017, F5 Trafiksikkerhed for cyklister: Ny viden om alvorlige ulykker Anne Eriksson Vejdirektoratet Trafiksikkerhed og cykling Ny viden om alvorlige ulykker med cyklister Opgørelse af ulykkesfaktorer

Læs mere

Formålet med Vi cykler til arbejde er helt enkelt at øge folkesundheden ved at få flere til at bruge cyklen til og fra arbejde.

Formålet med Vi cykler til arbejde er helt enkelt at øge folkesundheden ved at få flere til at bruge cyklen til og fra arbejde. Idékatalog Brug Vi cykler til arbejde til at få liv på din arbejdsplads. Formålet med Vi cykler til arbejde er helt enkelt at øge folkesundheden ved at få flere til at bruge cyklen til og fra arbejde.

Læs mere

Værd at vide. om skolepatruljen. Indhold:

Værd at vide. om skolepatruljen. Indhold: Værd at vide om skolepatruljen Indhold: Introduktion, 2 Belønning, 2 Bevis, 2 Blinde vinkler, 2 Diplom, 3 Farlig opførsel, 3 Forsikring, 3 Forældremøder, 3 Forældres accept, 3 Hastighed, 4 Hensigt, 4 Hvor

Læs mere

temaanalyse 2000-2009

temaanalyse 2000-2009 temaanalyse DRÆBTE I Norden -29 DATO: December 211 FOTO: Vejdirektoratet ISBN NR: 97887766554 (netversion) COPYRIGHT: Vejdirektoratet, 211 2 dræbte i norden -29 Dette notat handler om ulykker med dræbte

Læs mere

Trafikpolitik Stolpedalsskolen

Trafikpolitik Stolpedalsskolen Trafikpolitik Stolpedalsskolen Indholdsfortegnelse Stolpedalsskolen Forord Side 4 Skolevejsanalyse. 5 Den trafiksikre skolevej.. 6 Skolens trafikpolitik.. 7 På vej.. 8 Undervisning. 13 Rollemodel.. 16

Læs mere

Jelling. Oktober-november 2013

Jelling. Oktober-november 2013 Jelling Oktober-november 2013 Program Dag 1 Onsdag den 30. oktober Hvorfor undervise i færdsel? Børn og unge i trafikken -hvad skal de lære? Materialer til undervisningen Dag 2 Onsdag den 6. november qplanlægge

Læs mere

Trafikpolitik Mou Skole

Trafikpolitik Mou Skole Trafikpolitik Mou Skole Indholdsfortegnelse Mou Skole Side Forord 4 Skolevejsanalyse. 5 Den trafiksikre skolevej.. 6 Skolens trafikpolitik.. 7 På vej.. 8 Undervisning. 12 Rollemodel.. 15 Samarbejde 17

Læs mere

SSQ-B version 5.6. Gode råd om besvarelsen. Svar venligst på nedenstående spørgsmål, før du besvarer spørgsmålene om din hørelse. Navn: Dato: Alder:

SSQ-B version 5.6. Gode råd om besvarelsen. Svar venligst på nedenstående spørgsmål, før du besvarer spørgsmålene om din hørelse. Navn: Dato: Alder: SSQ-B version 5.6 Gode råd om besvarelsen De følgende spørgsmål drejer sig om din evne til og oplevelse i forbindelse med at høre og lytte i forskellige situationer. Du svarede på de samme spørgsmål tidligere,

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om københavnerne og kommunen Egen miljøindsats Vurdering af kommunens miljøindsats Holdningen til miljømål Økologi Miljøledelse Renhold Økologi Baggrund for data om økologiforbrug

Læs mere

- og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte

- og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte Trivselsplan - og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte I Vestsalling skole og dagtilbud arbejder vi målrettet for at skabe tydelige rammer for samværet og har formuleret dette som forventninger

Læs mere

Små passagerer på cyklen

Små passagerer på cyklen Små passagerer på cyklen Vi cykler i Danmark. Mere end i de fleste andre lande tramper vi rundt i pedalerne hver dag. Børn og voksne, på små og store cykler, og små børn som passagerer på voksnes cykler

Læs mere

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget Mødetidspunkt 11-08-2015 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse D Indholdsfortegnelse Teknik- og Miljøudvalget 11-08-2015 17:00 1 (Åben) Kommissorium

Læs mere

Tiltagene fokuserer især på at skabe sikre og trygge forhold for de mange lette trafikanter til skolerne i området.

Tiltagene fokuserer især på at skabe sikre og trygge forhold for de mange lette trafikanter til skolerne i området. NOTAT Projekt Ombygning af krydset Søvej Rolighedsvej i Ringe Kunde Faaborg Midtfyn Kommune Notat nr. 2 Dato 29. juni 2012 Fra Erik Gersdorff Stilling 1. Baggrund Faaborg Midtfyn Kommune har i en trafiksikkerhedsrevision,

Læs mere

Ulykkestal fordelt på politikredse. Status for ulykker 2013 Rapport nr 526

Ulykkestal fordelt på politikredse. Status for ulykker 2013 Rapport nr 526 Ulykkestal fordelt på politikredse Status for ulykker 213 Rapport nr 526 Indhold Forord og indledning 4. Nationale udviklingstendenser 6 1. Nordjyllands politikreds 12 2. Østjyllands politikreds 2 3.

Læs mere

Farlig vejkryds, hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt

Farlig vejkryds, hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt A11 Farlig vejkryds, hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt Hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt. Tavlen opstilles hvor vejens forløb har betydning for nedsættelse af hastigheden.

Læs mere

Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013

Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013 Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013 August 2014 3 Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013 Forord Forord Trafikstyrelsen monitorerer udviklingen af nyregistrerede bilers energiegenskaber.

Læs mere

De 10 bud Leveregler for Vejen cykelmotion

De 10 bud Leveregler for Vejen cykelmotion De 10 bud Leveregler for Vejen cykelmotion - Tag altid dit affald med hjem, eneste undtagelse er bananskrald - Tis hvor det ikke generer omgivelserne - Overhold færdselsreglerne, også selv om det går stærkt

Læs mere

Den nationale cyklistundersøgelse

Den nationale cyklistundersøgelse 2016 Den nationale cyklistundersøgelse Kommunerne i Danmark Spørgsmålskatalog: Fællesspørgsmål og tilvalgsspørgsmål for undersøgelsen Fællesspørgsmål (Obligatoriske) 08.01.16 Den Nationale cyklistundersøgelse,

Læs mere

Lær om trafik. Opgaver til dig. Navn Klasse

Lær om trafik. Opgaver til dig. Navn Klasse Lær om trafik Opgaver til dig Navn Klasse Hej, jeg hedder Hugo. Jeg er 6 år og er lige begyndt i skole. Jeg har trænet skolevejen sammen med min mor og far. Men der er stadig meget, jeg ikke er helt sikker

Læs mere

Rigspolitiet LÆRERVEJLEDNING OM KØREUDDANNELSEN TIL KATEGORI C. Version 3.07

Rigspolitiet LÆRERVEJLEDNING OM KØREUDDANNELSEN TIL KATEGORI C. Version 3.07 Rigspolitiet LÆRERVEJLEDNING OM KØREUDDANNELSEN TIL KATEGORI C Denne lærervejledning er udarbejdet i tilknytning til Færdselsstyrelsens bekendtgørelse af 11. juni 1996 om undervisningsplan for køreuddannelsen

Læs mere

TvDanmark2 har med sit høringssvar indsendt 1 videobånd med reklamen Dead Man Walking samt en udtalelse fra annoncøren.

TvDanmark2 har med sit høringssvar indsendt 1 videobånd med reklamen Dead Man Walking samt en udtalelse fra annoncøren. RADIO- OG TV-NÆVNET TvDanmark2 V/advokat Jan Christiansen Banegårdspladsen 1, 8 1570 København V. København den 22. marts 2004 Dead Man Walking På baggrund af debat om lovligheden af reklamen Dead Man

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

Det er hul i hovedet ikke at bruge. Cykelhjelm. Hjelmen sidder ofte forkert. Køb den rigtige hjelm. Hvorfor køre med hjelm?

Det er hul i hovedet ikke at bruge. Cykelhjelm. Hjelmen sidder ofte forkert. Køb den rigtige hjelm. Hvorfor køre med hjelm? Det er hul i hovedet ikke at bruge Cykelhjelm Hjelmen sidder ofte forkert Køb den rigtige hjelm Hvorfor køre med hjelm? Hjelmen sidder ofte forkert Man kan se dem hver dag i morgentrafikken: Trygge og

Læs mere

Generelt for hele distriktet

Generelt for hele distriktet Trafikpolitik Indhold Generelt for hele distriktet... 2 Sikker skolevej... 2 Forældreinformation... 2 Rollemodeller... 2 Kampagner... 2 Snerydning og saltning... 2 Skolebestyrelsen... 2 Personalets befordring

Læs mere

EU Kommisionens RFID henstilling.

EU Kommisionens RFID henstilling. Vi har behov for en proaktiv europæisk tilgang, så vi kan drage nytte af RFID teknologiens fordele, samtidigt med at vi giver borgere, forbrugere og virksomheder valgmulighed, gennemsigtighed og kontrol.

Læs mere

DØDSULYKKER 2011 REGIONALE TAL

DØDSULYKKER 2011 REGIONALE TAL DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 7. november 2012 Mette Engelbrecht Larsen metl@vd.dk 7244 3348 DØDSULYKKER 2011 REGIONALE TAL RESULTATER FRA DEN UDVIDEDE DØDSULYKKESSTATISTIK INDLEDNING Vejdirektoratet

Læs mere

(Det talte ord gælder)

(Det talte ord gælder) +HOOH7KRUQLQJ6FKPLGWVWDOHWLO/2 6NRQJUHVGHQRNWREHU (Det talte ord gælder) Kære kongres Tak fordi jeg måtte lægge vejen forbi jer i dag. Det er en af de aftaler, jeg virkelig har glædet mig til. Både før

Læs mere

Indhold. Resume. 4. Analyse af indtjeningsvilkår Betjeningsdækningens indvirkning Flextrafikkens og OST-tilladelsernes indvirkning

Indhold. Resume. 4. Analyse af indtjeningsvilkår Betjeningsdækningens indvirkning Flextrafikkens og OST-tilladelsernes indvirkning Indhold Resume 1. Indledning Formål og baggrund Overordnet om undersøgelsen 4. Analyse af indtjeningsvilkår Betjeningsdækningens indvirkning Flextrafikkens og OST-tilladelsernes indvirkning 2. Taxivognmændenes

Læs mere

Notat. De 8 trin ifm. deltagelse i kampagnen 06.06.05 CLO

Notat. De 8 trin ifm. deltagelse i kampagnen 06.06.05 CLO Notat 06.06.05 CLO De 8 trin ifm. deltagelse i kampagnen Den fællesoffentlige bestyrelse for digital forvaltning har taget initiativ til en fælles markedsføringskampagne for digitale offentlige selvbetjeningsløsninger.

Læs mere

PROJEKT ENSOMT ELLER AKTIVT ÆLDRELIV. Ensomhed blandt ældre - myter og fakta SUFO Årskursus, 11. marts 2013

PROJEKT ENSOMT ELLER AKTIVT ÆLDRELIV. Ensomhed blandt ældre - myter og fakta SUFO Årskursus, 11. marts 2013 PROJEKT ENSOMT ELLER AKTIVT ÆLDRELIV Ensomhed blandt ældre - myter og fakta SUFO Årskursus, 11. marts 2013 Program 1 Projekt Ensomt eller aktivt ældreliv 2 Ensomhed blandt ældre: myter og fakta 3 Redskaber

Læs mere

80 % af dine kunder vil have en håndværker med Byg Garanti! Sådan får du fat i dem

80 % af dine kunder vil have en håndværker med Byg Garanti! Sådan får du fat i dem 80 % af dine kunder vil have en håndværker med Byg Garanti! Sådan får du fat i dem Byg Garanti er synlig i tv, radio og på nettet Hvert år afvikler Dansk Byggeri en brandingkampagne for Byg Garanti. I

Læs mere

Uddannelsesudvalget (2. samling) UDU alm. del - Bilag 127 Offentligt. Et landsdækkende pilotprojekt

Uddannelsesudvalget (2. samling) UDU alm. del - Bilag 127 Offentligt. Et landsdækkende pilotprojekt Uddannelsesudvalget (2. samling) UDU alm. del - Bilag 127 Offentligt Et landsdækkende pilotprojekt Hvad siger loven Der er for nuværende intet krav om førstehjælpsuddannelse til lærere eller elever Det

Læs mere

Indenfor fem til ti år kan det her erhverv være helt væk

Indenfor fem til ti år kan det her erhverv være helt væk Direktør: Indslusningsløn vil trække tæppet væk under transportbranchen - UgebrevetA4.dk 14-01-2016 22:00:42 LØNPRES Direktør: Indslusningsløn vil trække tæppet væk under transportbranchen Af Mathias Svane

Læs mere

Erfarne bilisters gode vaner

Erfarne bilisters gode vaner Erfarne bilisters gode vaner 25 3 Erfarne bilisters gode vaner De fleste ældre bilister er meget erfarne bilister. De mange års erfaring med at køre i trafik ken har givet dem indblik i, hvordan man skal

Læs mere

Udsyn og sikkerhed HC-CARGO kamerasystemer

Udsyn og sikkerhed HC-CARGO kamerasystemer Ny HC-CARGO systemer Your Expert in Parts 360 graders udsyn Uanset om du kører lastbil, bus, traktor eller personbil er det afgørende, at du har fuldt overblik over alle forhindringer eller farer der kan

Læs mere

OG FYSISK TRÆNING PÅ SKEMAET

OG FYSISK TRÆNING PÅ SKEMAET Beridereleverne følger med i instruktionerne fra Claus Toftgaard. Indimellem har vi haft elever, der var så usmidige, ukoordinerede og i en så generel dårlig fysisk form, at jeg har måttet ringe til uddannelsesstedet

Læs mere

Trafikpolitik Hals Skole

Trafikpolitik Hals Skole Trafikpolitik Hals Skole Indholdsfortegnelse Hals Skole Forord Side 4 Skolevejsanalyse. 5 Den trafiksikre skolevej.. 6 Skolens trafikpolitik.. 7 På vej.. 8 Undervisning. 14 Rollemodel.. 18 Samarbejde

Læs mere

Mere trafik færre ulykker Hvorfor? Chefkonsulent Sven Krarup Nielsen Vejdirektoratet

Mere trafik færre ulykker Hvorfor? Chefkonsulent Sven Krarup Nielsen Vejdirektoratet Mere trafik færre ulykker Hvorfor? Chefkonsulent Sven Krarup Nielsen Vejdirektoratet Hvorfor går det så godt? Vi har en plan og et mål! Trafikanten har skiftet holdning Trafikanten har ændret adfærd Bilteknikken

Læs mere

Handlinger/aktiviteter

Handlinger/aktiviteter Handlinger/aktiviteter Følgende er en række korte beskrivelser af handlinger og aktiviteter Dansk Sejlunion gør i forbindelse med talentarbejdet i Dansk Sejlunion. Handlinger og aktiviteter er meget rettet

Læs mere

Allerød Kommune. Ravnsholtskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD

Allerød Kommune. Ravnsholtskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD Ravnsholtskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD 1. Baggrund Allerød Kommune har i 2015 udarbejdet en skolevejsundersøgelse for at afdække årsager til elevernes

Læs mere

Spørgsmål og svar til forsøgsprogrammet om modersmålsbaseret undervisning

Spørgsmål og svar til forsøgsprogrammet om modersmålsbaseret undervisning Spørgsmål og svar til forsøgsprogrammet om modersmålsbaseret undervisning Generelle spørgsmål og svar Kan skolen selv bestemme, hvilken klasse der skal modtage indsatsen? Nej. Det er i forsøgsprogrammet

Læs mere

Automatisk trafikkontrol - hvordan beregnes effekten

Automatisk trafikkontrol - hvordan beregnes effekten Automatisk trafikkontrol - hvordan beregnes effekten Af Informationsmedarbejder Sofie Ottesen og projektleder Lárus Ágústsson, Vejdirektoratet. Den 1. oktober 2002 udbredes den automatiske trafikkontrol

Læs mere

Sådan arbejder vi med mediekampagner. Michelle Laviolette / Seniorprojektleder

Sådan arbejder vi med mediekampagner. Michelle Laviolette / Seniorprojektleder Sådan arbejder vi med mediekampagner Michelle Laviolette / Seniorprojektleder mil@sikkertrafik.dk FORMÅL Vi dykker ned i Rådet for Sikker Trafiks værktøjskasse i forbindelse med tilrettelæggelse af kampagner.

Læs mere

Trafikpolitik for Humlebien

Trafikpolitik for Humlebien Trafikpolitik for Humlebien Med denne politik sætter Humlebien trafiksikkerhed på dagsordenen og lægger op til en mere målrettet indsats både i dagligdagen og for en forbedret trafiksikkerhed ved institutionens

Læs mere

I forbindelse med fordebatten om etablering af busvej fra Sohngårdsholmsvej til Universitetsområdet bør følgende sideprojekter overvejes:

I forbindelse med fordebatten om etablering af busvej fra Sohngårdsholmsvej til Universitetsområdet bør følgende sideprojekter overvejes: Fra: Plan og Byg, TM (Fællespostkasse) Sendt: 7. marts 20 08:38 Til: Charlotte Zeth Andersen; Louise Bach Mikkelsen VS: Debat om etablering af busvej fra Sohngårdsholmsvej til Universitetsområdet Fra:

Læs mere

Trafikpolitik Sct. Mariæ Skole

Trafikpolitik Sct. Mariæ Skole Trafikpolitik Sct. Mariæ Skole Indholdsfortegnelse Sct. Mariæ Skole Side Forord... 4 Skolevejsanalysen... 5 Skolens trafikpolitik... 6 På vej... 7 Undervisning... 13 Rollemodeller... 17 Samarbejde...

Læs mere

Hvorfor sker ulykker om natten?

Hvorfor sker ulykker om natten? Hvorfor sker ulykker om natten? Mette Fynbo Formand for Havarikommissionen 1 Baggrund for undersøgelsen Flere tilskadekomne per ulykke Overrepræsentation af dødsulykker om natten 3 1 Metode Indsamling

Læs mere

Fra tilfældighed over fraktaler til uendelighed

Fra tilfældighed over fraktaler til uendelighed Fra tilfældighed over fraktaler til uendelighed Tilfældighed Hvor tilfældige kan vi være? I skemaet ved siden af skal du sætte 0 er og 1-taller, ét tal i hvert felt. Der er 50 felter. Du skal prøve at

Læs mere

Cykelhandlingsplan 2013 for Aalborg Kommune.

Cykelhandlingsplan 2013 for Aalborg Kommune. Punkt 12. Cykelhandlingsplan 2013 for Aalborg Kommune. 2013-3793. Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender Cykelhandlingsplan 2013, der afløser Cykelstihandlingsplan

Læs mere

Rådet for Bæredygtig Trafik og NOAH-Trafik fraråder entydigt at gennemføre begge forslag indeholdt i lovforslaget.

Rådet for Bæredygtig Trafik og NOAH-Trafik fraråder entydigt at gennemføre begge forslag indeholdt i lovforslaget. København den 11. marts 2016 Til Transport- og Bygningsministeriet Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Høring om udkast til lov om ændring af færdselsloven (forsøgsordning med kørekort til 17-årige

Læs mere

Navn, klasse. Skriftlig dansk. Antal ark i alt: 5. Rekruttering

Navn, klasse. Skriftlig dansk. Antal ark i alt: 5. Rekruttering Rekruttering Sammenhold er en stor del livet. Om det er i et kollektiv eller i forsvaret, om det er der hjemme eller på arbejdet, fungerer det bedst, hvis der er et godt sammenhold. Allerede som barn lærer

Læs mere

Brøndby Kommune. Medarbejdertrivselsundersøgelse 2008

Brøndby Kommune. Medarbejdertrivselsundersøgelse 2008 Brøndby Kommune Medarbejdertrivselsundersøgelse 2008 Høj tilfredshed og stor fastholdelsesgrad drevet af glæde ved de nærmeste forhold ved arbejdet 1.950 medarbejdere deltog fin svarprocent på 75 totalt,

Læs mere

Ansøgning fra Frederiksberg Kommune om frikommunestatus

Ansøgning fra Frederiksberg Kommune om frikommunestatus (På officielt brevpapir) Ansøgning fra Frederiksberg Kommune om frikommunestatus Til Social- og Indenrigsministeriet (Sendes via frikommune.sim.dk) Hermed følger Frederiksberg Kommunes forslag opdelt efter

Læs mere

Den bedste vagt er den, der bor ved siden af

Den bedste vagt er den, der bor ved siden af Den bedste vagt er den, der bor ved siden af Alarmen, der aktiverer dine naboer Tanken om indbrud og hjemmerøverier er uhyggelig. De fleste vælger en alarm, der er koblet på en central, men det kan være

Læs mere

Hvorfor kan jeg ikke bare køre mit barn frem og tilbage? Kære forældre. Cyklisternes By og Fyns Politi KOM SIKKERT TIL SKOLE MED DEN NYE MOBIL APP

Hvorfor kan jeg ikke bare køre mit barn frem og tilbage? Kære forældre. Cyklisternes By og Fyns Politi KOM SIKKERT TIL SKOLE MED DEN NYE MOBIL APP Kære forældre Hvorfor kan jeg ikke bare køre mit barn frem og tilbage? KOM SIKKERT TIL SKOLE MED DEN NYE MOBIL APP Scan koden og hent app en GRATIS! Eller læs mere på www.odense.dk/skolevej Er du klar

Læs mere

Effekt af blinkende grønne fodgængersignaler

Effekt af blinkende grønne fodgængersignaler Effekt af blinkende grønne fodgængerer Af Bo Mikkelsen Aalborg Kommune Tidl. Danmarks TransportForskning Email: Bmi-teknik@aalborg.dk 1 Baggrund, formål og hypoteser Dette paper omhandler en undersøgelse

Læs mere

Procesorienteret trafiksikkerhedsplan borgernes trafiksikkerhedsplan Civilingeniør Jan Ingemann Ivarsen, NIRAS A/S

Procesorienteret trafiksikkerhedsplan borgernes trafiksikkerhedsplan Civilingeniør Jan Ingemann Ivarsen, NIRAS A/S Procesorienteret trafiksikkerhedsplan borgernes trafiksikkerhedsplan Civilingeniør Jan Ingemann Ivarsen, NIRAS A/S Baggrund og formål NIRAS har i løbet af det sidste år udarbejdet en trafiksikkerhedsplan

Læs mere

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang FORSKELLIGE ENERGIZERS ENERGIZER Energizere er korte lege eller øvelser, som tager mellem to og ti minutter. De fungerer som små pauser i undervisningen, hvor både hjernen og kroppen aktiveres. Selv om

Læs mere

Brædstrup Skoles trafikpolitik og handlingsplan

Brædstrup Skoles trafikpolitik og handlingsplan Bræd Brædstrup Skoles trafikpolitik og handlingsplan Skolebestyrelsen har vedtaget en trafikpolitik og forslag til handlinger - for at fremme viden om trafiksikker adfærd for skolens elever. Vores ambition

Læs mere