KonjunkturNyt. Uge 23 ( juni 2016)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KonjunkturNyt. Uge 23 (6.-10. juni 2016)"

Transkript

1 KonjunkturNyt Uge (.-. juni )

2 Side af 9 KonjunkturNyt Uge, Denne publikation er udarbejdet af Finansministeriet Center for konjunktur og økonomisk politik Christiansborg Slotsplads 8 København K Telefon 9 Redaktionen er afsluttet fredag kl. Henvendelse kan rettes til hco@fm.dk

3 Side af 9 Danmark Industriproduktionen steg i april Vareeksporten steg beskedent i april, mens importen faldt Udbytteudbetalinger til udlandet påvirkede nettoformueindkomsten i april Fortsat højt bilkøb i maj Lille stigning i forbrugerpriserne i maj Fortsat flere ledige stillinger i. kvartal Færre konkurser i maj, men flere tabte job Fald i antallet af tvangsauktioner i maj Internationalt Euroområdet: BNP-væksten er opjusteret i. kvartal USA: I maj faldt ledigheden, mens erhvervstilliden steg i fremstilling og faldt i serviceerhvervene Tyskland: Industriproduktionen steg svagt i april Storbritannien: Industriproduktionen steg i april Norge: Inflation på højeste niveau siden 9 Japan: BNP-væksten er opjusteret i. kvartal Kina: Inflationen stabil på pct. Renter, oliepriser, valuta- og aktiemarkeder Renterne er faldet Danske aktieindeks er faldet svagt Den danske krone er styrket Olieprisen er steget

4 Side af 9. Dansk konjunkturnyt Industriproduktionen steg i april Industriproduktionen (i faste priser) steg med,8 pct. fra marts til april, når der korrigeres for normale sæsonudsving, jf. figur.. Dermed fastholdes det høje niveau fra. kvartal, og industriproduktionen har samlet set været stigende siden. Udviklingen i april dækker over væsentlige forskelle i de enkelte brancher. I medicinalindustrien var produktionen (i faste priser) omtrent uændret, mens produktionen steg inden for fødevare- og transportmiddelindustrien. Omvendt faldt produktionen i elektronikindustrien. Industriens omsætning (i løbende priser) steg med,9 pct. i april. Udviklingen dækker over en stigning i eksportmarkedsomsætningen på, pct. og en stigning i hjemmemarkedsomsætningen på, pct. Efter at have ligget omtrent fladt igennem det meste af steg eksportmarkedsomsætningen i januar og februar, og niveauet er omtrent fastholdt de seneste måneder, jf. figur.. Hjemmemarkedsomsætningen har været stabil de seneste måneder efter et mindre dyk i anden halvdel af. Figur. Industriproduktion Figur. Industriomsætning ( mdr. glidende gennemsnit) Indeks (=) Indeks (=) Indeks (=) Indeks (=) mdr. glidende gennemsnit Industriproduktion Eksportmarked Hjemmemarked Kilde: Danmarks Statistik.

5 Side af 9 Vareeksporten steg beskedent i april, mens importen faldt Fra marts til april steg eksporten af varer (værdier, sæsonkorrigeret) med, pct., mens vareimporten faldt med,8 pct., jf. figur.. Den beskedne stigning i eksporten ændrer dog ikke på, at starten på som helhed har været afdæmpet. For året til dato er vareeksporten faldet med knap pct. i forhold til den tilsvarende periode sidste år, hvilket afspejler en bred, faldende tendens inden for alle varegrupper. Kun forarbejdede varer, herunder læder- og pelsvarer, er gået frem i forhold til samme periode sidste år. Med fald i importen og den beskedne stigning i eksporten er der et overskud på handelsbalancen på, mia. kr. i april (sæsonkorrigeret). I april faldt eksporten af kemikalier og medicin med godt pct. Svækkelsen i kemikalie- og medicineksporten ses også i et fald i eksporten til USA, som aftog med knap 7 pct. Til gengæld steg eksporten til Rusland kraftigt i april, men fra et lavt niveau, mens eksporten til Holland fortsatte med at stige, især trukket af øget eksport af vindmølledele. For tjenestehandlen (værdier, sæsonkorrigeret) er såvel eksporten som importen faldet kraftigt gennem de seneste måneder, med eksporten i et stejlere fald end importen, jf. figur.. I april steg tjenesteeksporten ganske vist med godt pct., men for året til dato er der tale om et fald på knap pct. sammenlignet med de første fire måneder af. Figur. Udenrigshandlen med varer (ekskl. energi, fly, skibe) Figur. Udenrigshandlen med tjenester ( mdr. glidende gennemsnit) Mia. kr. Mia. kr. Mia. kr. 8 Mia. kr Eksport Import Eksport Import Anm.: Alle serier er sæsonkorrigerede. På serierne i figur. er der anvendt egen sæsonkorrektion. Kilde: Danmark Statistik og egne beregninger. Ekskl. skibe og fly mv. samt energi.

6 Side af 9 Udbytteudbetalinger til udlandet påvirkede nettoformueindkomsten i april I april faldt overskuddet på betalingsbalancens løbende poster med, mia. kr. i forhold til marts ifølge den foreløbige opgørelse, jf. figur.. Derved var overskuddet i april på,8 mia. kr. Faldet kan til dels tilskrives udbyttebetalinger fra Danmark til udlandet, som typisk udbetales i marts og april måned. Udbyttebetalinger fra udlandet til Danmark fordeler sig derimod jævnt over året og forårsager derfor ikke en tilsvarende stigninger i enkelte måneder. Effekten heraf udmønter sig i et beskedent underskud på løn- og formueindkomst. Overskuddet på vare- og tjenestebalancen fortsatte med at stige og udgjorde knap mia. kr. i april. Fremgangen skyldes især, at tjenestebalancen er øget med mia. kr. siden marts. I de første fire måneder af var overskuddet på betalingsbalancen noget under niveauet fra den tilsvarende periode i. Det samme gjorde sig gældende i marts, men siden da er overskuddet for første kvartal blevet nedrevideret med, mia. kr., i kraft af justeringer på formueindkomst og tjenester. Dette resulterer i et overskud i januar-april i år på godt mia. kr., hvilket er knap 7 mia. kr. mindre end i den tilsvarende periode sidste år, og det laveste overskud på betalingsbalancen i de første fire måneder af året siden, jf. figur.. Figur. Betalingsbalancen og dens underkomponenter Figur. Betalingsbalancens løbende poster Mia. kr. Mia. kr Løn- og formueindkomst Overførsler Varer og tjenester Løbende poster Mia. kr. Mia. kr Resterende måneder År til dato Anm.: Begge figurer er sæsonkorrigerede. Faldet i løn- og formueindkomst i april skyldes, at Mærsk udbetalte ekstraordinære udbytter i forbindelse med salget af Danske Bank-aktier. Kilde: Danmark Statistik og egne beregninger. Sæsonkorrigerede tal.

7 Side 7 af 9 Fortsat højt bilkøb i maj Bilkøbet var uændret fra april til maj. Det dækker over en stigning i tilgangen til husholdningerne på pct., mens tilgangen til erhverv faldt med pct., jf. figur.7. Bilkøbet har igennem længere tid været på et højt og stigende niveau, og for årets første fem måneder er tilgangen ca. pct. højere end for samme periode sidste år. Det gælder både for tilgang i alt og til husholdningerne. Bilkøbet for den seneste -måneders periode er på det højeste niveau, der er opgjort historisk. Det høje niveau skyldes især en stigende trend i tilgangen til erhverv, mens husholdningerne har haft en nogenlunde konstant tilgang af biler siden juni sidste år. Figur.7 Antal nyregistrerede personbiler, sæsonkorrigerede. biler. biler I alt Husholdningerne Erhverv Anm.: Der er vist tilgangen af nye biler til henholdsvis erhverv og husholdninger. Kilde: Danmarks Statistik. Tilgang af biler dækker over såvel køb som leasing af biler. Tilgangen viser således, hvilken sektor der bruger bilerne, mens salg viser, hvilken sektor der køber bilerne.

8 Side 8 af 9 Lille stigning i forbrugerpriserne i maj Efter to måneder med en inflationstakt på nul steg forbrugerpriserne samlet set med beskedne, pct. på årsbasis i maj, jf. figur.8. Den lave inflation er fortsat overordnet sammensat af prisfald på varer og forholdsvis lave prisstigninger på tjenester set i historisk perspektiv, jf. figur.9. Varepriserne faldt med, pct. i maj sammenlignet med sammen måned året før. Faldende priser på ikke mindst benzin, diesel, gas og tøj bidrog hertil. Tjenestepriserne steg samtidig med,9 pct., hvilket blandt andet skal ses i lyset af højere huslejer og bankgebyrer. I løbet af det seneste halvanden års tid har der øvrigt været en vis tendens til gradvist højere tjenesteprisstigninger men fra et meget lavt niveau. Kerneinflationen (prisudviklingen ekskl. energi og ikke-forarbejdede fødevarer) er med, pct. i maj en anelse højere end de foregående to måneder, men endog meget lav i historisk perspektiv, jf. figur.8. Kerneinflationen er fortsat højere end den samlede forbrugerprisinflationen, idet olieprisudviklingen bidrager til at holde energipriserne nede. Figur.8 Forbrugerpris- og kerneinflation Figur.9 Forbruger-, vare- og tjenestepriser Pct. Pct. Pct. Pct Forbrugerpriser Kerneinflation Forbrugerpriser Varepriser Tjenestepriser Kilde: Danmarks Statistik.

9 Side 9 af 9 Fortsat flere ledige stillinger i. kvartal Der var 8.7 ledige stillinger i den private sektor i. kvartal, hvilket er. flere end i kvartalet forinden, jf. figur.. Sammenlignet med det tilsvarende kvartal sidste år, var der.7 flere ledige stillinger i. kvartal. Andelen af ledige stillinger i forhold til det samlede antal beskæftigede og ledige stillinger inden i den private sektor er også steget og udgjorde,8 pct. i. kvartal. Det er en fremgang på, pct.-point i forhold til. kvartal sidste år. Andelen af ledige stillinger er på det højeste niveau siden statistikkens start i. Fremgangen i andelen af ledige stillinger i forhold til. kvartal gjaldt alle erhverv med undtagelse af information og kommunikation, hvor andelen af ledige stillinger imidlertid er størst. De største stigninger i andelen af ledige stillinger fandt sted inden for byggeriet og erhvervsservice, jf. figur.. Også industrien har haft en væsentlig fremgang i andelen af ledige stillinger sammenlignet med et år tidligere. Stigningen i antallet af ledige stillinger bekræfter sammen med stigende beskæftigelse og generelt faldende ledighed billedet af et vedvarende opsving på arbejdsmarkedet. Figur. Ledige stillinger Figur. Andel ledige stillinger i erhverv,. kvartal. stillinger Pct., Pct. Pct.,,,,,,, Industri mv. Handel og transp. Byggeri Information Finansiering mv. Erhvervsservice Antal Andel (h. akse) Anm.: Det faktiske antal ledige stillinger fra og med tredje kvartal er ikke direkte sammenligneligt med tidligere kvartaler pga. et forbedret opregningsgrundlag. Andelen af ledige stillinger vurderes ifølge Danmarks Statistik ikke at være påvirket. Andelen af ledige stillinger opgøres som antallet af ledige stillinger i forhold til summen af ledige og besatte stillinger i erhvervet. Kilde: Danmarks Statistik.

10 Side af 9 Færre konkurser i maj, men flere tabte job Det samlede antal konkurser faldt i maj med knap 8, jf. figur.. Dette tal skal dog fortolkes med varsomhed, da en stor andel af de virksomheder, der går konkurs, er virksomheder uden ansatte eller omsætning af betydning, der tvangsopløses. Betragtes i stedet aktive virksomheder, faldt antallet af konkurser fra godt i april til knap i maj, når der tages højde for de normale sæsonudsving, jf. figur.. Faldet betyder, at antallet af konkurser er tilbage på samme niveau som i starten af. Trods nedgangen i antal af konkurser er der et lidt højere antal beskæftigede, som er blevet ramt af konkurser. Set over et tremåneders glidende gennemsnit er antallet af berørte fuldtidspersoner steget med knap 8 pct., jf. figur.. Det gennemsnitlige niveau for tabte job i de enkelte måneder af er nu højere end i og. Stigningen i tabte job i har primært fundet sted i hovedstaden. Figur. Erklærede konkurser Figur. Beskæftigelse i konkursramte virksomheder Antal Antal Antal Antal Aktive virksomheder (sæsonkorrigeret) 9 I alt (sæsonkorrigeret) Anm.: I figur. er vist et tremåneders glidende gennemsnit. Kilde: Danmarks Statistik og egne beregninger. Aktive virksomheder er virksomheder, der har beskæftigelse eller en omsætning på over mio. kr.

11 Side af 9 Fald i antallet af tvangsauktioner i maj Antallet af bekendtgjorde tvangsauktioner faldt med pct. i maj, når der korrigeres for normale sæsonudsving, jf. figur.. Efter at have ligget nogenlunde fladt igennem er antallet af tvangsauktioner faldet siden starten af, og niveauet er nu på det laveste niveau i otte år. Sammenlignes maj med samme måned sidste år, er antallet af tvangsauktioner næsten pct. lavere. Faldet i antallet af tvangsauktioner i maj dækker over visse regionale forskelle. Sammenlignes de seneste tre måneders gennemsnit med de foregående tre måneder, faldt antallet af tvangsauktioner i Region Hovedstaden, Region Midtjylland og Region Syddanmark, mens det omvendt steg i Region Sjælland og Region Nordjylland. Historisk set er det aktuelle antal af tvangsaktioner lavt og markant under niveauet fra starten af 99 erne, hvor det månedlige antal tvangsauktioner lå over., jf. figur.. Til sammenligning ligger det månedlige gennemsnit for indtil videre på omtrent tvangsaktioner. Det relativt beskedne niveau af tvangsauktioner skal ses i lyset af de meget lave boligrenter, som trykker boligejernes renteomkostninger ned. Figur. Bekendtgjorte tvangsauktioner Figur. Bekendtgjorte tvangsauktioner historisk Antal Antal Antal. Antal Tvangsauktioner, mdr. gl. gns. Tvangsauktioner Anm.: I figur. er antallet af tvangsauktioner er sæsonkorrigerede. I figur. er brugt et tremåneders glidende gennemsnit af det sæsonkorrigerede antal tvangsauktioner. Kilde: Danmarks Statistik og egne beregninger.

12 Side af 9. Internationalt konjunkturnyt Euroområdet Euroområdets BNP-vækst blev i. kvartal opjusteret med, pct.-point til, pct., jf. figur.. Væksten i. kvartal var hovedsageligt drevet af det private forbrug og faste investeringer med bidrag på henholdsvis, og, Lølæøøø ø pct.-point. lxxxxxxx ssss Figur. BNP-vækst, Euroområdet Pct. (å/å) Pct. (k/k) Kvartalsvis BNP-vækst (h. akse) Årlig BNP-vækst Kilde: Thomson Reuters Eikon. USA Efter at have ligget på omkring pct. de seneste syv måneder faldt ledigheden til,7 pct. i maj, jf. figur.. Det skal dog ses i lyset af et fald i erhvervsfrekvensen på, pct.-point. Beskæftigelsen steg med blot 8. personer, den laveste månedlige stigning siden slutningen af, og samlet set er væksten i beskæftigelsen aftaget markant i de seneste måneder. En strejke i telesektoren var dog med til at reducere beskæftigelsen med omkring. personer i maj. Erhvervstilliden i fremstillingssektoren, målt ved PMI-indikatoren, steg med ½ indekspoint til indeks, i maj og er fortsat over det neutrale indeks, hvilket indikerer stigende aktivitet, jf. figur.. Fremgangen skyldtes især, at underindekset for produktion og nye ordrer aftog, der dog begge stadig signalerer stigende aktivitet. I serviceerhververne faldt erhvervstilliden med,8 indekspoint til indeks,9. Det skyldes især lavere indeks for produktion og nye ordrer, men begge er fortsat over.

13 Side af 9 Figur. Ledighed, USA Figur. Erhvervstillid (ISM), USA Pct. af arbejdsstyrken. personer Indeks Indeks Ændring (m/m) i beskæftigelse (h. akse) Ledighed ISM fremstilling ISM service og øvrige Kilde: Thomson Reuters Eikon. Tyskland Industriproduktionen steg med,8 pct. fra marts til april, jf. figur.. Det var især produktionen af kapitalgoder og energi der steg, mens produktionen inden for byggeriet aftog. Figur. Industriproduktion, Tyskland Indeks (7M=) Indeks (7M=) Kilde: Thomson Reuters Eikon.

14 Side af 9 Storbritannien Fra marts til april steg industriproduktionen med, pct., jf. figur.. Heraf bidrog industri og forsyning positivt, mens råstofudvinding bidrog negativt. I forhold til april er industriproduktionen steget med, pct. hovedsageligt drevet af forsyning. Figur. Industriproduktion, Storbritannien Indeks (7M=) Indeks (7M=) Kilde: Thomson Reuters Eikon. Norge I maj var inflationen, målt ved forbrugerprisindekset,, pct., jf. figur.. Den høje inflation skyldes især beklædning og fodtøj samt fritid og kultur. Inflationen i maj var den højeste siden midten af 9. Kerneinflationen, som er inflationen renset for stigninger i energi- og fødevarepriser, var, pct. Figur. Inflation, Norge Pct. (å/å) - Pct. (å/å) ForbrugerprisInflation Kerneinflation Kilde: Thomson Reuters Eikon.

15 Side af 9 Japan I Japan blev BNP-væksten opjusteret, pct.-point til, pct. i. kvartal, jf. figur.7. Det var især privat og offentligt forbrug, der bidrog til BNP-væksten. I forhold til. kvartal var BNP omtrent uændret i. kvartal. Figur.7 BNP-vækst, Japan Pct. (å/å) Pct. k/k) Kvartalvis BNP-vækst (h.akse) Årlig BNP-vækst Kilde: Thomson Reuters Eikon. Kina I maj var inflationen, pct., jf. figur.8. Fødevarepriserne steg knap pct., mens ikke-fødevarer steg omkring pct. Kinas inflation har siden midten af fluktueret omkring pct. Figur.8 Inflation, Kina Pct. (å/å) 8 - Pct. (å/å) Kilde: Thomson Reuters Eikon.

16 . Renter, oliepriser, valuta- og aktiemarkeder Der har ikke været nogen rentemøder siden sidste torsdag. Alle ledende renter er fortsat uændrede. Renten på -årige statsobligationer er overordnet faldet siden sidste torsdag. Det tyder på, at den internationale nervøsitet om Brexit fortsat er stor. Det danske aktieindeks er faldet svagt siden sidste torsdag. Torsdag den 9. juni gjorde DONG-aktien entre på det danske aktiemarked. Aktien steg næsten pct. i løbet af dagen og blev handlet mere end de samlede øvrige handlede aktier på børsen. Andre selskaber med statslig ejerandel er ligeså overordnet steget siden sidste torsdag. Det amerikanske, britiske, kinesiske og japanske aktieindeks steg siden sidste torsdag, mens det europæiske faldt med, pct. Den danske krone er styrket mod den amerikanske dollar og det britiske pund, mens den er svækket mod den norske og svenske krone og den japanske yen. Dermed steg den effektive kronekurs svagt. Den danske krone er ligeså yderligere styrket over for euroen til 7,, hvilket betyder der formentlig snart kan forventes intervention på valutamarkedet for at svække kronen. Olieprisen er steget med, USD siden sidste torsdag og fortsætter dermed den stigende tendens fra de seneste måneder.

17 Side 7 af 9 Tabel. Renter og valutakurser mv. Danske renter og valutakurser mv. Internationale renter og valutakurser mv. Torsdag Ændring ift. Torsdag 9/ sidste torsdag 9/ Ændring ift. sidste torsdag Renter, pct. p.a.: Ledende renter, pct. p.a.: -md. pengemarkedsrente -, -, pct.-point USA (federal funds rate),, pct.-point Stat. -årig, -,8 pct.-point Japan (unc. call rate) -,, pct.-point Realkreditrenter : Sverige (repo) -,, pct.-point Kort realkreditlån -,, pct.-point Euroområdet (refinansierings-renten),, pct.-point Langt realkreditlån,, pct.-point Storbritannien (repo),, pct.-point Nationalbankens satser: Rente på -årige statsobligationer, pct. p.a.: Diskonto,, pct.-point USA,9 -, pct.-point Indskud på folio,, pct.-point Japan -, -, pct.-point Indskudsbeviser -,, pct.-point Tyskland, -,8 pct.-point Udlån,, pct.-point Storbritannien, -, pct.-point Rentespænd til Tyskland (pct.-point): Valutakurser : Kort (-mdr.) -, -, pct.-point JPY/EUR,8,8 pct. Langt (-årigt):,9 -, pct.-point GBP/EUR 7,8 -, pct. Aktiekurser (kursindeks): USD/EUR 88,9 -, pct. OMXC (/7-89 = ) 99,7 -,8 pct. CNY/EUR,8 -, pct. Valutakurser : USD/CNY,9 -, pct. EUR/DKK 7, -, pct. Aktiekurser (kursindeks): USD/DKK,9 -, pct. USD, S&P.,9 pct. SEK/DKK 8,, pct. Japan, Nikkei.8, pct. NOK/DKK 8,,7 pct. Kina, Shanghai composite.97,7 pct. GBP/DKK 9, -, pct. Euroomr., Eurostoxx indeks -,9 pct. JPY/DKK,, pct. Storbritannien, FTSE.,7 pct. Effektiv kronekursindeks (98 = ),8,8 pct.-point Oliepriser: Brent (USD),8, USD Brent (DKK),7, DKK Anm.: ) Den korte realkreditrente består af et gennemsnit af realkreditrenter med - og -årig løbetid. Den lange realkreditrente består af et gennemsnit af -årige realkreditrenter. Realkreditrenterne offentliggøres ugentligt og med en uges forsinkelse. ) X/Y betyder pris i valuta Y for enheder af valuta X. Når tallet fx. vokser, betyder det, at værdien af den første valuta (X) øges i forhold til værdien af den anden valuta (Y). Kilde: Thomson Reuters Eikon, Bloomberg og Danmarks Nationalbank.

18 Side 8 af 9 Figur. Pengepolitiske renter Figur. Kort og lang rente og rentespænd i forhold til Tyskland Pct. Pct USA Danmark¹ Euroområdet Pct. Pct.-point,,,,8,,,,,,,, -, -, -, -, -, -, -, -,8 -, -, jun okt feb jun okt feb jun -årig, rentespænd (h.a.) -mdr., rentespænd (h.a.) -årig, dansk -mdr., dansk Anm.: ) Diskontoen. Kilde: Thomson Reuters Eikon og Bloomberg. Figur. Rentespænd i forhold til Tyskland Figur. Prisen pr. tønde Brent-olie i USD og euro Pct.-point Pct.-point - - apr aug dec apr aug dec apr Euro Dollar jun okt feb jun okt feb jun Italien Spanien Irland Frankrig Portugal Euro Dollar (h. akse) Kilde: Thomson Reuters Eikon og Bloomberg. Figur. Udvalgte aktieindeks Figur. Udvalgte valutakurser Indeks (=) Indeks (=) jun okt feb jun okt feb jun Eurostoxx Nikkei S&P OMX C (h.a.) Shanghai composite (h.a.) EUR/USD JPY/USD,,,,98,9,,9,,9,,9,,88,8,,8,,8,,8 jun okt feb jun okt feb jun EUR/USD JPY/USD (h. akse) Kilde: Thomson Reuters Eikon og Bloomberg.

19 fm.dk