Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder. 547,64 m³ fjernvarme -58 kwh el 220,91 m³ fjernvarme

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder. 547,64 m³ fjernvarme -58 kwh el 220,91 m³ fjernvarme"

Transkript

1 SIDE 1 AF 12 Adresse: Postnr./by: Oplyst varmeforbrug Kongensgade 38A 9400 Nørresundby BBR-nr.: Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser, fordeling af ejendommens varmeudgifter samt de enkelte lejligheders gennemsnitlige forbrug. Mærkningen er lovpligtig og skal udføres af et certificeret firma eller en beskikket energikonsulent, som har godkendelse til at energimærke flerfamiliehuse. Energimærke Udgift inkl. moms og afgifter: kr./år A Forbrug: 3.123,01 m³ fjernvarme Oplyst for perioden: Fjernvarme: Ejendommens oplyste forbrug og udgifter er klimakorrigerede af energikonsulenten, så det udtrykker forbrug og udgifter for et gennemsnitligt år rent temperaturmæssigt. B C D E F G E Besparelsesforslag Energikonsulenten foreslår forbedringerne nedenfor. Der kan være flere forslag på side 2. Se mere om forslagene i afsnittet Energikonsulentens bygningsgennemgang. Årlig Årlig Skønnet besparelse i besparelse i investering Tilbage- Forslag til forbedring energienheder kr. inkl. moms inkl.moms betalingstid 1 Efterisolering af etageadskillelse mod tagrum. 2 Montering af udekompenserende automatik på varmefordelingsanlæg. 547,64 m³ fjernvarme -58 kwh el 220,91 m³ fjernvarme kr kr. 27,2 år kr kr. 7,0 år 3 Montering af ny cirkulationspumpe på brugsvandsanlæg 350 kwh el 700 kr kr. 10,0 år Bemærk: Forslagene bygger på det beregnede energiforbrug. Der er taget hensyn til den faktiske anvendelse af bygningen, herunder driftstider m.v. for installationer og for bygningen som helhed. Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme eller hvis udgifter til vand reduceres.

2 SIDE 2 AF 12 Konsulenten har skønnet den nødvendige investering til hvert forslag. Det vil sige udgifter til materialer og håndværkere samt, hvis det er skønnet nødvendigt, arkitekt/ingeniør, byggeplads og andre følgeomkostninger De angivne tilbagebetalingstider er beregnet som simpel tilbagebetalingstid, uden hensyn til renteudgifter og andre låneomkostninger. Den samlede besparelse ved at gennemføre flere forslag er ikke nødvendigvis summen af besparelserne ved de enkelte forslag. Det er fx ikke tilfældet hvis man både får en mere effektiv varmekilde og bedre isolering. Samlet besparelse her og nu Så meget udgør den samlede besparelse, hvis man gennemfører alle forslag nævnt ovenfor: Samlet besparelse på varme kr./år Samlet besparelse på el til andet end opvarmning 594 kr./år Samlet besparelse på vand 0 kr./år Besparelser i alt kr./år Investeringsbehov kr. inkl. moms Alle beløb er inklusive moms. Hvis alle forslag gennemføres vil det forbedre husets energimærkning til karakteren: D Til sammenligning: For nyt byggeri er Bygningsreglementets minimumskrav i øjeblikket karakteren B. Hvis en bygning opnår karakteren A1 eller A2 betegnes den ifølge Bygningsreglementet som et lavenergihus Energiforbedring ved ombygning og renovering Ved ombygning og renovering er det som regel særlig attraktivt at gennemføre energiforbedringer både af økonomiske og praktiske grunde. Det er desuden lovpligtigt at forbedre klimaskærm og installationer i forbindelse med ombygning og renovering. Læs mere i Bygningsreglementet ( Reglerne findes i kapitel 7.3 og 7.4. Eksempler på energiforbedring som kan eller skal gennemføres i forbindelse med ombygning eller renovering:

3 SIDE 3 AF 12 Forslag til forbedring Årlig besparelse i energienheder Årlig besparelse i kr. inkl. moms 4 Udskiftning af toiletter 102,20 m³ koldt brugsvand kr. 5 Montering af 60 kvm solceller i taget kwh el kr. 6 Efterisolering af rørføring. 660,36 m³ fjernvarme kr. 7 Montering af trappeautomatik 537 kwh el kr. 8 Efterisolering af etageadskillelse mod uopvarmet vognport 11,27 m³ fjernvarme 200 kr. 9 Efterisolering af etageadskillelse mod uopvarmet kælder 153,27 m³ fjernvarme kr. 10 Montering af solfanger, vakumrør og beholder til varme og brugsvand -144 kwh el 86,18 m³ fjernvarme 900 kr. 11 Udskiftning af gamle vinduer og døre. 193,27 m³ fjernvarme kr. Energikonsulentens konklusion og kommentarer Overordnet: Dette energimærke omfatter ejendommen beliggende på Kongensgade 38A+B & Engvej 16A+B, 9400 Nørresundby, som iht. BBR meddelelsen består af m² bolig fordelt på 24 lejligheder. Bygningen er opført i år Lejlighed nr. 3, 6 og 13, samt fællesarealer i kælder og på loftet blev besigtiget. Besparelses forslagene er opdelt i to kategorier. Kategori 1 som indeholder forslag 1 til 3 omfatter besparelser med en rentabilitet på 1 eller derover. Rentabiliteten er beregnet som levetiden på forslaget ganget med den årlige besparelsen divideret med tilbagebetalingstiden. Kategori 2 indeholder forslag 4 til 11, og omfatter forslag med lange tilbagebetalingstider, som det kun er rentabelt at iværksætte i forbindelse med anden renovering af bygningen. Iværksættes forslagene i kategori 1, opnår bygningen en forbedret driftsøkonomi, og vil opnå energimærket D. Iværksættes begge kategorier af forslag, forbedres driftsøkonomien yderligere og bygningen opnår energimærket C. Ved beregningerne af energimærket er alle rum som indgår i beregningerne forudsat opvarmet til mellem 20 og 21 grader celcius. Der kan være stor forskel mellem denne forudsætning og den faktiske forbrugsadfærd, med hensyn til

4 SIDE 4 AF 12 opvarmning og udluftning af bygningen. Yderligere kan forbruget af varmt vand afvige fra statistiske gennemsnits værdier. Undersøgelser har vist, at varmeforbruget i en bygning kan svinge med op til 300 procent på grund af forskellige i beboernes energivaner og livsstil. Sammenlignet med andre bygninger fra samme periode er bygningen i normal isoleringsmæssig stand. Der kan udføres enkelte isoleringsmæssige rentable forbedringer i bygningen. Mange konstruktioner er skjulte, og tegningsmaterialet beskriver ikke konstruktionerne fuldt ud. Hvor det ikke har været muligt at finde informationer om konstruktionernes opbygning samt de isoleringsmæssige forhold, er U-værdier anslået. Retningslinier for energimærket: BR08 og håndbog for energikonsulenter 2008 v.3. Besigtigelse: TP Opmåling: TP Indtastning: TP Kvalitetssikring: TP Indberetning: TP Bygningens oplyste forbrug: El forbrug: kwh ( ) Vand forbrug: m³ ( ) Fjernvarme: 3.485,83 m³ ( ) Energikonsulentens bygningsgennemgang Bygningsdele Loft og tag Forslag 1: Bygningen er udført med en saddeltagkonstruktion med manzardtag og beklædt med røde teglsten. Øverst i bygningen findes et uopvarmet tagrum. Etagedækket mod det uopvarmede tagrum er sparsomt isoleret. Det er vurderet at 30% af arealet er isoleret med 100 mm mineraluld, mens det øvrige areal har lerindskur som eneste isolering. Loft/tag i kviste er vurderet isoleret med 100 mm mineraluld. Efterisolering af etageadskillelse mod tagrum til en standart på 350 mm. Inden efterisolering af loft igangsættes skal det undersøges nærmere om de eksisterende konstruktioner er tilstrækkelig tætte. Evt. udførelse af ny dampspærre eller udbedring af utætheder skal tillægges de anførte overslagspriser. Evt. etablering af gangbro eller hævning af eksisterende gulvbrædder i tagrummet skal også tillægges overslagsprisen.

5 SIDE 5 AF 12 Ydervægge Ydervægge er udført som 52 cm hulmur i stueplan og 42 cm hulmur på 1.sal. Vægge består udvendigt og indvendigt af en halvstens teglmur med et vurderet hulrum på ca. 130 mm hulrum. Hulrummet er efterisoleret med mineraluldsgranulat. Gavle er efterisoleret med batts udvendigt. Manzardvæggene er udført som let konstruktion med beklædning indvendig. Hulrum mellem beklædninger er isoleret med 100 mm mineraluld. Kvistflunke og facader er udført som let konstruktion med beklædning ud- og indvendig. Hulrum mellem beklædninger er isoleret med 100 mm mineraluld. Vinduer, døre og ovenlys i de besigtigede lejligheder var alle vinduer monterede med 2 lags energiruder. Rammer og karme er i træ, på nær nogle få der er med rammer og karme i plast. Det oplyses at ikke alle lejligheder har vinduer med 2 lags energiruder, hvorfor det er vurderet at ca. 1/3 af alle vinduer er med 2 lags termoruder. Forslag 11: Udskiftning af gamle vinduer og døre med nye monteret med 2 lags energiruder. Gulve og terrændæk Etageadskillelse mod uopvarmet kælder består af bjælkelag, antageligt med 100 mm mineraluld mellem bjælker. Gulve er udført i træ. Etageadskillelse mod vognport består af bjælkelag, antageligt med 100 mm mineraluld mellem bjælker. Gulve er udført i træ. Forslag 8: Forslag 9: Efterisolering mellem bjælker på underside af etageadskillelse mod vognport med 50 mm mineraluld. Der udføres krydsforskalling hvori monteres yderligere 100 mm mineraluld. Der afsluttes med montering af godkendt loftsbeklædning Efterisolering mellem bjælker på underside af etageadskillelse mod kælder med 50 mm mineraluld. Der udføres krydsforskalling hvori monteres yderligere 100 mm mineraluld. Der afsluttes med montering af godkendt loftsbeklædning. Det vil være nødvendigt at føre synlige rør med ned under nyt loft, eller udskifte til ny installation uden samlinger (Pex-rør). Ændring af de tekniske installationer er ikke medregnet i investeringen. Denne løsning vil medføre en kold kælder og der kan i visse tilfælde opstå fugtproblemer.

6 SIDE 6 AF 12 Ventilation Ventilation Der er naturlig ventilation i hele bygningen i form af oplukkelige vinduer og mekanisk udsugning fra emhætte i køkken og mekanisk udsugning i bad. Bygningen er normal tæt, da konstruktionssamlinger og fuger ved vindues- og døråbninger, samt tætningslister i vinduer og udvendige døre er rimelig intakte. Varme Varmeanlæg Bygningen opvarmes med fjernvarme. Anlægget er udført som direkte fjernvarmeanlæg, med fjernvarmevand i fordelingsnettet. Varmt vand Varmt brugsvand produceres i 1300 l varmtvandsbeholder, isoleret med 100 mm mineraluld. Varmvandsbeholderen er fra 1988 og er af typen Kähler & Breum 550. Tilslutningsrør til varmtvandsbeholder er udført som 1 1/2" stålrør. 50% af rørene er isoleret med 10 mm isolering - de resterende er uisolerede. Brugsvandsrør og cirkulationsledning er udført som 1" stålrør. Rørene er isoleret med gennemsnitlig 10 mm isolering. På varmtvandsrør og cirkulationsledning er monteret en gammel pumpe uden trinregulering med en effekt på 65 W. Pumpen er af fabrikat Smedegaard Vario 25. Forslag 3: Montering af ny automatisk modulerende cirkulationspumpe på brugsvandsanlæg. Det vurderes at pumpe kan udskiftes til en pumpe med lavere effekt, som Grundfos Alpha 2 med rustfri pumpehus. Fordelingssystem Den primære opvarmning af ejendommen sker via radiatorer i opvarmede rum. Varmefordelingsrør er udført som to-strengs anlæg. Varmefordelingsrør er udført som 1" stålrør. Rørene er isoleret medgennemsnitlig 20 mm isolering. Forslag 6: Efterisolering af alle varmefordelingsrør for fjernvarme i kælderen, samt alle tilgængelige rørføringer for varmt brugsvand i hele bygningen. (I forbindelse med en større renovering af ejendommen anbefales det at efterisolere alle skjulte rør)

7 SIDE 7 AF 12 Automatik Varmefordelingsrør i den uopvarmede kælder bør efterisoleres til en tykkelse på 80 mm. Varmt brugsvand og cirkulationsledninger i den uopvarmede kælder bør isoleres til en tykkelse på 60 mm, og i den opvarmede del af bygningen isoleres til 40 mm. Det anbefales at fjerne eventuel gammel isolering, idet denne mister sin isolerende evne med tiden, og erstatte den med ny isoleringsmateriale. Der er monteret termostatiske reguleringsventiler på radiatorer til regulering af korrekt rumtemperatur. Der er ikke monteret regulering af varmeanlæg ved central styring. Forslag 2: Montering af udekompenserende automatik på varmefordelingsanlæg. Der monteres en blandesløjfe mellem frem og retur på fjernvarmerørene, incl. montering af følere, motorventil og en cirkulationspumpe, samt automatik. Automatikken kan være som Danfoss ECL Comfort 200 eller tilsvarende, til styring vejrkompensering af fremløbstemperaturen i bygningens fjernvarmeanlæg. Med automatik på varmefordelingsanlægget fås flere komfort og besparelsesfunktioner, herunder natsænkning, sommerudkobling og optimeret start/stop af varmeanlægget. Herudover kan automatikken monteres med rumføler, der gør det muligt at efterjustere fremvarmetemperaturen afhængig af den ønskede rumtemperatur. Ved bedre udnyttelse af fjernvarmen vil forbruget falde. Vedvarende energi Solceller Forslag 5: Montering af solceller på taget mod syd. Det anbefales at der monteres solceller af typen Monokrystallinsk silicium eller Polykrystallinsk silicium med et areal på 60 kvm, indbygget i tagbelægningen så cellerne fremstår mest diskret. Monokrystallinsk silicium har en noget bedre virkningsgrad, men er samtidig noget dyrere. I forslaget er regnet med typen Polykrystallinsk silicium af god kvalitet. Der kan installeres billigere solceller, men dette kan ikke anbefales. Solvarme Forslag 10: Montering af solfanger på taget som vakumrør (Piperør) med 1 lag dækglas, og solvarmebeholder der placeres i teknikrummet. Beholder skal være med en kapacitet på 50 liter pr. kvm solfanger, dog minimum 200 liter. Beholder forsynes med elpatron til opvarmning af brugsvand i kolde perioder. Der monteres tilslutningsrør til solfanger, der forsynes med pumpe som Grundfos Alpha Pro. For at udnytte solvarmen fuldt ud tilsluttes anlægget det eksisterende varmeanlæg via varmeveksler. Det vil være optimalt at tilslutte til gulvvarmen, da der ikke kræves så store driftstemperaturer.

8 SIDE 8 AF 12 El Belysning Forslag 7: Det oplyses at belysningen i trappeopgangene er med energisparepærer, og konstant belysning i gennemsnit 10 timer om dagen. Montering af belysningstyrring i trappeopgange. Dette kunne være et armatur med indbygget bevægelsessensor og LUX-føler. Med mulighed for indstilling af tid, følsomhed og lux niveau. Som Solar Enøk. Vand Toiletter Under besigtigelsen blev 3 lejligheder besigtiget. 2/3 af lejlighederne havde monteret 1- skyls toiletter, mens den sidste havde monteret 2-skyls toilet. Forslag 4: Udskiftning af 1-skyls toiletter med vandbesparende 2-skyls toiletter.

9 SIDE 9 AF 12 Bygningsbeskrivelse Opførelsesår: 1929 År for væsentlig renovering: Varme: Fjernvarme Supplerende opvarmning: Ingen Boligareal ifølge BBR: 1354 m² Erhvervsareal ifølge BBR: 0 m² Opvarmet areal: 1354 m² Anvendelse ifølge BBR: Etagebolig Kommentar til BBR-oplysninger: Energipriser Anvendt energipris inkl. moms og afgifter: Koldt brugsvand: 35,00 kr. pr. m³ Fjernvarme: 13,44 kr. pr. m³ El: Fast afgift: 2,00 kr. pr. kwh ,00 kr. pr. år Sådan opgøres varmeregningen Varmeforbruget opgøres vha. fordampningsmålere monteret på radiatorerne. De enkelte lejligheders gennemsnitlige udgifter Energiudgifterne i de enkelte lejligheder er afhængig af bygningens samlede energiudgifter. Det er derfor i den enkelte lejlighedsbeboers interesse, at ejendommen som helhed er i god energimæssig stand, uanset om energitabet sker i områder udenfor den enkelte lejlighed, fx. i varmecentralen. I ejendommen er der forskellige typer at lejligheder. Nedenfor er en oversigt samt de enkelte lejlighedstypers gennemsnitlige energiudgifter.

10 SIDE 10 AF 12 Type Areal i m² Gennemsnitligt årlige energiudgifter 2-værelses lejlighed kr. 2-værelses lejlighed kr. 2-værelses lejlighed kr. 1-værelses lejlighed kr. 2-værelses lejlighed kr. 2-værelses lejlighed kr. 2-værelses lejlighed kr. 2-værelses lejlighed kr. 1-værelses lejlighed kr. 2-værelses lejlighed kr. 2-værelses lejlighed kr. 2-værelses lejlighed kr. 2-værelses lejlighed kr. 2-værelses lejlighed kr. 3-værelses lejlighed kr. 2-værelses lejlighed kr. 2-værelses lejlighed kr. 3-værelses lejlighed kr. 3-værelses lejlighed kr. 3-værelses lejlighed kr.

11 SIDE 11 AF 12 Hvad er energimærkning? Formålet med energimærkningen er at fremme energibesparelser og synliggøre mulighederne for at spare energi til gavn for privatøkonomien, miljøet og samfundet. Ved salg eller udlejning af lejligheder skal sælger eller udlejer fremlægge en gyldig energimærkning. Gyldigheden af mærkningen er 10 år hvis summen af energibesparelser med tilbagebetalingstid under 10 år er mindre end 5% af energiforbruget. Hvis summen af disse energibesparelser er mere end 5% er gyldigheden 7 år. Reglerne gælder også ved salg af andelsboliger. Bygninger, som er større end 1000 m2, skal altid have et gyldigt energimærkning. Det vil sige at mærkningen skal gentages inden gyldigheden af den tidligere mærkning udløber. Energimærkningen gennemføres af beskikkede energikonsulenter eller certificerede energimærkningsfirmaer. Energistyrelsen overvåger ordningen og udtager energimærkninger til kontrol. Den daglige administration af ordningen varetages af Sekretariatet for Energieffektive bygninger (SEEB), på vegne af Energistyrelsen. Yderligere oplysninger Forbehold for priser Energimærkets besparelsesforslag er baseret på energikonsulentens erfaring og vurdering. Før energispareforslagene iværksættes, bør der altid indhentes konkrete tilbud fra flere leverandører og foretages en faglig konkret vurdering af løsninger og produktvalg. Desuden bør det undersøges, om der kræves en myndighedsgodkendelse. Klagemulighed Såfremt ejer eller køber formoder, at der er fejl/ mangler i energimærkningen, skal man i første omgang rette henvendelse til den konsulent, som har udarbejdet energimærkningen. Klager over faglige og kvalitetsmæssige forhold vedrørende energimærkninger og andre ydelser udført af et certificeret energimærkningsfirma behandles som udgangspunkt af det certificerede energimærkningsfirma, som har udarbejdet energimærkningen. Klagen skal være modtaget i det certificerede energimærkningsfirma senest 1 år efter indberetningen af energimærkningsrapporten. Klagen kan indbringes af bygningens ejer, ejere af ejerlejligheder og købere eller erhververe af energimærkede bygninger eller lejligheder. Det certificerede energimærkningsfirma behandler klagen og meddeler skriftligt sin afgørelse af klagen efter Energistyrelsens retningslinier. Det certificerede energimærkningsfirmas afgørelse af en klage kan herefter påklages til Energistyrelsen inden 4 uger efter modtagelsen af det certificerede energimærkningsfirmas afgørelse af sagen, Reglerne fremgår af 34 stk. 2, og 50, stk. 1-3 i bekendtgørelse nr. 228 af 7. april Klagen over energimærkningen sendes til:

12 SIDE 12 AF 12 Energistyrelsen Amaliegade København K ens@ens.dk Læs mere Energikonsulent Firma: Korsbæk & Partnere Rådgivende ingeniørfirma KS Adresse: Fuglevænget Aalborg Telefon: tp@korsbaek.dk Dato for bygningsgennemgang: Energikonsulent nr.: Se evt. for opdateret kontaktinformation om energikonsulenten.