Godkendelseskriterier for oprettelse og drift af private daginstitutioner

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Godkendelseskriterier for oprettelse og drift af private daginstitutioner"

Transkript

1 Godkendelseskriterier for oprettelse og drift af private daginstitutioner Fanø Kommune godkender private daginstitutioner i henhold til Dagtilbudsloven 20a, hvis de lever op til lovgivningen og Kommunens betingelser for godkendelse af dagtilbud. I forbindelse med etablering af en privatinstitution er det kommunen, der skal godkende og føre tilsyn med institutionen. Kommunen fastsætter og offentliggør sine kriterier for godkendelse. Ansøgeren må forvente, at der går op til 3 måneder fra Børne- og kulturafdelingen modtager en ansøgning om godkendelse af en privat daginstitution til der træffes afgørelse. Ministeriet har formuleret kommunens opgave således: Kommunen skal sikre kvaliteten i privatinstitutionen samt sikre, at forældrene får mulighed for at vælge mellem dagtilbud af minimum samme standard. Kommunen skal stille samme krav til en privatinstitution, som den stiller til egne institutioner. Netop ved at fastsætte tilskuddet ud fra den enkelte kommunes udgiftsniveau sikres en sammenhæng i forhold til det serviceniveau, som kommunen tilbyder i de offentlige dagtilbud. Fremsendelse af godkendelsesmaterialet Private leverandører, der ønsker godkendelse af privatinstitution, skal beskrive og dokumentere, hvorledes de vil leve op til nedenstående godkendelseskriterier. Der er udarbejdet et ansøgningsskema for godkendelse af private daginstitutioner, som alle ansøgere skal anvende i forbindelse med ansøgning om godkendelse til at etablere og drive en privat daginstitution i Fanø kommune. Der vedlægges vedtægter for den ny institution. Børnepolitikker Privatinstitutionen skal arbejde inden for de rammer, som byrådet fastlægger med hensyn til værdigrundlag og målsætning for dagtilbudsområdet. Privatinstitutionen skal leve op til kommunens overordnede børnepolitikker og den gældende dagtilbudslovs bestemmelser herunder: Formålsbestemmelserne i dagtilbudslovens 7 Udarbejdelse af pædagogiske læreplaner, dagtilbudslovens 8 Udarbejdelse af børnemiljøvurdering, dagtilbudslovens 12 Sprogstimulering, folkeskolelovens 4a

2 Fysiske rammer Privatinstitutionen skal vedlægge bygningsgodkendelse til daginstitutionsdrift fra de relevante myndigheder, herunder ibrugtagningstilladelse fra byggemyndighederne, hvis ikke bygningen i forvejen er godkendt som daginstitution. Det er ifølge Bygningsreglementet et krav, at opholdsrum(grupperum) i daginstitutioner mindst har et gulvareal på 3 kvadratmeter pr. et 0-2 årige barn og 2 kvadratmeter pr. et 3-6 årige barn.. Udendørsarealet skal ligeledes leve op til reglerne i Bygningsreglementet. Privatinstitutionen skal efterleve myndighedskravene i forhold til brandmæssige forhold, arbejdsmiljøforhold, sundhedsmæssige forhold, køkkenmæssige forhold m.v. Forsikringer Leverandøren skal tegne de nødvendige forsikringer for privatinstitutionen. Personale / medarbejdere / uddannelseskrav Kommunens serviceniveau på dagtilbudsområdet er bl.a. afspejlet i personaleressourcer i form af normering, personalesammensætning m.m. Kommunen stiller samme krav til privatinstitutionen som til kommunens egne institutioner. Fanø Kommune forudsætter, at privatinstitutionens ledelse har en pædagogisk indsigt, og at der er opmærksomhed på den professionelle voksenrolle, som skal være med til at sikre udvikling, dynamiske børnemiljøer samt kvalitet i dagtilbuddet. I tilknytning til ansættelse af personale (inkl. evt. frivillige medarbejdere) skal privatinstitutionen indhente straffeattester og børneattester. Det fremgår af lovens bemærkninger, at kommunen kan stille krav til private leverandører i forhold til eksempelvis normering, fysiske rammer, krav til den uddannelsesmæssige baggrund og stille krav om, at leverandøren skal modtage elever og stille praktikpladser til rådighed. Fanø Kommune stiller nedenstående krav: Personale: - Lederen af det private dagtilbud skal have en pædagogisk uddannelse. De øvrige ansatte skal fordele sig på mindst 60% uddannet personale. Der skal være en fuldtidsansat pr. maks. 8 børnehavebørn og 4 Vuggestuebørn.

3 Pædagogstuderende: - Alle institutioner er i henhold til loven forpligtet til at modtage lønnede praktikanter fra pædagogseminarierne. Lønmidler til praktikanter tages fra den samlede lønsum til personale der ydes ikke ekstra lønmidler til at modtage pædagogstuderende. - Såfremt institutionen modtager studerende, skal der være en uddannet praktikvejleder ansat, der kan varetage vejledningen. Arbejdsmiljø Leverandøren skal efterleve arbejdsmiljøloven, herunder udarbejdelse af APV m.v. Løn og ansættelsesvilkår Loven regulerer ikke løn- og ansættelsesforhold for personale, der ansættes ved privatinstitutionen, og disse dækkes ikke af de kommunale overenskomster. Kommunen kan ikke stille krav om, at privatinstitutionen indgår overenskomst. Tavsheds og underretningspligt Privatinstitutionen er underlagt den samme tavshedspligt og de samme regler og underretnings-pligt som de kommunale og selvejende institutioner. Børneattester og straffeattester Privatinstitutionen indhenter børneattest på den medarbejder de ønsker at ansætte. Børneattesten opbevares i en personalemappe i institutionen og må i henhold til persondataloven, forvaltningsloven og straffeloven ikke videregives til tredje mand. Indhentning af straffeattester følger kommunens regler herfor. Børn med særlige behov Fanø kommune er forpligtet til at yde særlig støtte til børn med særlige behov, uanset at barnet er optaget i et privat dagtilbud. Såfremt det private dagtilbud optager/har et barn indskrevet med særlige behov, skal lederen tage kontakt til kommunen, med henblik på at vurdere behovet for særlige støtteforanstaltninger, herunder om det er hensigtsmæssigt, at barnet er optaget i det private dagtilbud.

4 Kommunen kan beslutte, at et optaget barn med særlige behov skal flyttes til et kommunalt dagtilbud, hvis det vurderes, at det private dagtilbud ikke vil være i stand til at varetage hensynet til barnets tarv og udvikling på en pædagogisk forsvarlig måde. Udgifter til støttepædagog m.v. indgår ikke i det driftstilskud, som kommunen yder, men kan bevilges efter ansøgning. Ansøgningsskema kan fås ved henvendelse til Dagpasningsafdelingen. Såfremt der optages et barn med behov for støtte, og barnet kommer fra en anden kommune end den kommune, den private daginstitution er beliggende i, er det barnets opholdskommune, der træffer beslutning om behovet for støtte, og det er også opholdskommunen, der betaler udgifterne til støttepædagog mv. Åbningstid I beregningsgrundlaget for driftstilskuddet indgår institutionens åbningstid. De kommunale institutioner i Fanø Kommune får tildelt ressourcer til en åbningstid på 52,5 timer om ugen. En privatinstitution, der ønsker at modtage fuldt driftstilskud skal derfor have en ugentlig åbningstid på minimum 52,5 timer om ugen. Tilsvarende nedsættes driftstilskuddet forholdsmæssigt til institutioner med deltidspladser eller begrænset åbningstid. Optagelse Privatinstitutionen fører selv sin venteliste og fastsætter selv sine regler for optagelse i institutionen. Privatinstitutionen kan ikke afvise at modtage børn, hvis der er plads i institutionen. Dog skal der ved anvisning af børn med særlige behov laves en kommunal vurdering af de fysiske rammer. Reglerne for optagelse skal være offentligt tilgængelige. Fripladstilskud og søskendetilskud Børn optaget i privatinstitutionen har jf. gældende regler, ret til friplads- og søskendetilskud. Tilskuddene beregnes af kommunen. Det påhviler privatinstitutionen at vejlede forældrene om mulighederne for tilskud. Friplads- og søskendetilskud kan ikke overstige forældrenes egenbetaling. Tilskuddet fastlægges ud fra den kommunale forældrebetalingstakst.

5 Vedtægter Der skal for privatinstitutionen udarbejdes vedtægter. Af vedtægterne skal der fremgå regler for forældreindflydelse, institutionens formålsparagraf og institutionens opløsningsbestemmelser, optagelseskriterier, opsigelsesvarsel, bestyrelseskonstruktion, åbningstid, antal børn, anvendelse af institutionens overskud m.v. Det skal ligeledes klart angives hvem der er ansvarlig for privatinstitutionens drift. Forældreindflydelse Forældre skal sikres indflydelse svarende til forældreindflydelsen i selvejende institutioner, ifølge dagtilbudsloven. Det vil sige, at der som minimum skal oprettes en forældrebestyrelse med flertal af valgte forældre og med repræsentation af institutionens medarbejdere. Forældre skal som minimum have indflydelse på principper for institutionens arbejde og aktiviteter, for anvendelse af budgetrammen samt have indstillingsret vedrørende ansættelse af personale. Yderligere oplysninger kan findes i ministeriets vejledning vedrørende forældrebestyrelser i selvejende institutioner. Tilsyn Kommunen er i henhold til lovgivningen forpligtet til at føre løbende tilsyn med privatinstitutionen. Dagpasningslederen fører det pædagogiske tilsyn med de private institutioner med minimum et årligt besøg. Formålet med tilsynet er at sikre: At indholdet af det pædagogiske arbejde lever op til kravene til de øvrige dagtilbud i kommunen. At privatinstitutionen lever op til de fastlagte godkendelseskriterier. Opfølgning på indsatsen overfor børn med særligt behov. Institutionen er forpligtet at samarbejde med Fanø Kommune, bl.a. i forhold til det pædagogiske tilsyn. Tilsynet skal kunne foregå frit og uhindret. Fanø Kommune kan kræve at se den dokumentation, som den måtte anse for nødvendig for at udøve tilsynet. Den private daginstitution har pligt til at oplyse om enhver ændring, som kan have betydning for kommunens godkendelsesgrundlag.

6 Leverancesikkerhed / driftsgaranti Institutionens bestyrelse er ansvarlig for institutionens økonomi og skal opfylde grundlæggende krav til faglig og økonomisk hæderlighed. Institutionens pengeinstitut skal udstede en betalingsgaranti for 3 måneders driftslikviditet. Formålet med betalingsgarantien er at opnå en leverancesikkerhed, da kommunen er forpligtet til at sørge for anden pasningsmuligheder, hvis den private daginstitution ophører. Udgangspunktet er som anbefalet af Kommunens Landsforening et beløb svarende til 3 måneders drift af en gennemsnitlig institution i kommunen af samme størrelse som den private institution. Driftstilskud Et barn, der er optaget i en privatinstitution har ret til at få et driftstilskud, administrationsbidrag samt et bygningstilskud fra sin opholdskommune. Driftstilskuddet udgør de gennemsnitlige budgetterede nettoudgifter pr. barn (eks. støttepædagogudgifter) i et alderssvarende dagtilbud i opholdskommunen. Administrationsbidraget svarer til 2,1% af bruttodriftsudgifterne og dækker udgifter til løn, bogføring, budget, regnskab, revision og personalejuridisk bistand. Bygningstilskuddet fastsættes så det svarer til det gennemsnitlige bygningstilskud til selvejende institutioner i samme aldersgruppe. Hvis der ingen selvejende institutioner er i kommunen, kan man forhøje driftstilskuddet med hhv. 4,1 % for 0-2 årige og 3,2% for 3-5 årige. Taksterne beregnes hvert år og lægges ud på kommunens hjemmeside, borger.dk samt på Dagpasningens børneintra. Forældrebetaling Forældrebetalingen fastsættes og opkræves af privatinstitutionen og er ikke bundet af de betalingsregler, der gælder for Fanø Kommunes dagtilbud. Der er ingen loft over forældrenes andel, idet det er et valg, forældrene foretager ved optagelsen.

7 Leverandørens ansvar Den private leverandør skal i ansøgningsskemaet dels underskrive, at der ikke er gæld til det offentlige, dels vedlægge en bankerklæring, der redegør for, at leverandøren ikke er begæret konkurs mv. Begge dele med henblik på at opnå højest mulig leverancesikkerhed. Den private institution er selv økonomisk ansvarlig og skal følge de almindelige regler for regnskabsaflæggelse. Den aflægger ikke regnskab til kommunen. Kommunen har ikke økonomisk tilsyn. Kommunen kan ikke gøres ansvarlig for et eventuelt økonomisk underskud i den private institution. Hvis den private institution, efter godkendelse, ikke lever op til godkendelseskriterierne kan kommunen standse tilskuddet. Misligholdelse Ved misligholdelse af ovenstående vilkår for drift af privatinstitution, bortfalder Fanø Kommunes tilskud og der vil kunne rejses krav om erstatning. Godkendt i Børne- og kulturudvalget den