Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning"

Transkript

1 Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning Til medlemmerne af Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning j.nr /1/CHH Referat af 7. møde i Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning onsdag den 30. maj 2007 Deltagere: Jesper Fisker, (formand) Anders Fink-Jensen, Dansk Medicinsk Selskab Ebba Nexø, Dansk Medicinsk Selskab Flemming Nielsen, Region Sjælland Helle Ulrichsen, Region Hovedstaden Jens Elkjær, Region Syddanmark Leif Vestergaard Pedersen, Region Midtjylland Lone de Neergaard, Nete Maltha, Dansk Sygepleje Selskab Niels Würgler Hansen, Susanne Vest, Tove Nilsson, Region Nordjylland (stedfortræder for Per Okkels) Vagn Nielsen, Indenrigs- og Sundhedsministeriet Enhed for Planlægning Islands Brygge København S Tlf Fax E-post info@sst.dk Dir. tlf E-post efp@sst.dk Kristine Skovgaard Bossen, (referent) Charlotte Hosbond, (referent) Afbud: Henrik Sillesen, Dansk Medicinsk Selskab Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden 2. Meddelelser 3. Endelig drøftelse af s rapport Styrket akutberedskab Planlægningsgrundlag for det regionale og kommunale sundhedsvæsen 4. s rådgivning vedr. sygehusplaner 5. Specialegennemgang status for proces 6. Opfølgning specialeplanlægning o Trombolyse ved iskæmisk apopleksi o Natalizumab (Tysabri) ved dissemineret sclerose o Anti-VEGF behandling af våd AMD 7. Orientering 8. Næste møde 9. Eventuelt

2 1. Godkendelse af dagsorden Dagsorden blev godkendt. Der var ønske om at tilføje drøftelse af AFA-behandling til dagsordenen som punkt 7. Side 2

3 2. Meddelelser Lone de Neergaard orienterede om, at Kræftstyregruppen i medfør af Kommunalreformen har fået ny sammensætning. Gruppens kommissorium omfatter bl.a. vurdering af nye behandlingsmetoder. Der er endvidere i 2007 iværksat en opfølgning på Kræftplan II. Ligeledes blev der orienteret om, at Hjertefølgegruppen på samme baggrund har fået ny sammensætning. Side 3 Flemming Nielsen udtrykte forundring over måden, hvorpå havde udtalt sig i pressen vedr. baggrunden for behandling af ovariecancer i Region Sjælland. Den konkrete sag blev drøftet, og Jesper Fisker og Lone de Neergaard bemærkede, at styrelsen får mange pressehenvendelser, og at der arbejdes på at finde hensigtsmæssige kommunikationsmåder.

4 3. Endelig drøftelse af s rapport Styrket akutberedskab Planlægningsgrundlag for det regionale og kommunale sundhedsvæsen Behandling i udvalget: Til drøftelse Side 4 Sagsfremstilling: har med udgangspunkt i de 48 høringssvar og kommentarer fra 6. møde i Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning revideret akutrapporten. De overordnede ændringer er følgende: Det præhospitale beredskab: Nære tilbud: Rapporten suppleres med en anbefaling om mulighed for etablering af nære tilbud fx i form af skadeklinikker betjent af læger og/eller sygeplejersker, hvor patienter med mindre og ukomplicerede skader kan behandles. De nære tilbud bør etableres i regi af almen praksis/vagtlægeordningen eller sygehusvæsenet. Kravene til kvalitet skal svare til kravene i almen praksis/vagtlægeordningen. Erfaringer fra de forskellige ordninger skal opsamles og være med til at danne grundlag for den fremtidige planlægning. Lægehelikopterordning: anbefaler, at lægehelikopternes hensigtsmæssige flyvetid vurderes yderligere samtidig med, at s anbefaling om flyvning i dagtid udgår. Fælles akutmodtagelser på sygehuse: Modtagelse af akutte patienter: I den organisatoriske og fysiske tilrettelæggelse af de fælles akutmodtagelser bør det sikres, at alle patientgrupper hurtigst muligt behandles i akutmodtagelsen eller passerer videre til relevant specialafdeling. Alarmeringsnummer: Rapporten suppleres med en anbefaling om, at der på alle landets sygehuse etableres ét fælles alarmeringsnummer ved akutte, livstruende tilstande som fx hjertestop. Dette uafhængigt af, om der er akutmodtagelse på sygehuset. Fødsler - uafklaret: Anbefalingen om repræsentation af gynækologi/obstetrik og pædiatri ved fødsler beholdes, idet resultatet af den igangværende specialegennemgang afventes. Specialearbejdsgrupperne for de to specialer skriver i deres foreløbige udkast til specialerapport, at: Flertal i arbejdsgruppen finder, at tilknytning til en pædiatrisk afdeling med neonatalafsnit er et krav til en moderne fødeafdeling (Gynækologi/obstetrik), og Nødvendigheden af umiddelbar kvalificeret genoplivning og behandling af syge nyfødte nødvendiggør pædiatri med neonatal erfaring på samtlige fødesteder. Derudover er afsnittet om tidshorisont og implementering uddybet, idet der skabes mulighed for, at sygehuse uden fælles akutmodtagelser i en overgangsperiode kan modtage akutte intern medicinske patienter, indtil anden løsning er mulig.

5 s kommentarer: Med henblik på endelig drøftelse vedlægges udkast til rapport Akutberedskabet. Bilag: Udkast til rapport Akutberedskabet (bilag 12/2007) Side 5 Beslutning: indledte med en kort beskrivelse af ændringerne, der er foretaget i rapporten om det akutte beredskab siden forrige møde. Styrelsen lagde op til, at udvalget endeligt tilsluttede sig rapporten på mødet. De overordnede kommentarer fra udvalget fremgår af det følgende. Det blev aftalt, at kravene om tilstedeværelsesvagt i akutmodtagelsen fastholdes, men at betydelig lægemangel kan retfærdiggøre alternativer/afvigelser fra rapportens anbefalinger. Endvidere blev det fastholdt, at akutrapporten ikke skal forholde sig til specifikke funktioner inden for de enkelte specialer. Det blev drøftet, hvorvidt der bør stilles krav om visitation i regi af almen praksis. fastholdt imidlertid rapportens ordlyd og bemærkede, at det af anbefalingen i rapporten fremgår, at visitationen skal ske i regi af almen praksis, men at der i rapportens tekst er åbnet op for anden visitationsordning i regi af sygehusvæsenet. Flere medlemmer af udvalget fremførte, at beslutningen om, at akutte patienter kun i en overgangsperiode kan modtages udenom den fælles akutmodtagelse, kan medføre risiko for personaleflugt fra de pågældende sygehuse uden fælles akutmodtagelse. vil på den baggrund undlade i en overgangsperiode fra rapporten, men vil fastholde, at det tilstræbes, at alle akutte patienter modtages gennem den fælles akutmodtagelse. Det blev aftalt, at implementeringsperioden på 5-10 år skal fremhæves. Endvidere blev det besluttet, at begrebet vagtlægeordning samt anbefalinger og krav vedr. fødsler udelades af rapporten. Det blev aftalt, at udvalgsmedlemmerne vil få lejlighed til at kommentere endeligt på rapporten via , når den er revideret i henhold til bemærkningerne på mødet.

6 4. s rådgivning vedr. sygehusplaner Behandling i udvalget: Til drøftelse Sagsfremstilling: Region Sjælland, Region Hovedstaden og Region Nordjylland har primo 2007 sendt forslag til sygehus-/hospitals-/struktur-planer i høring. Ifølge Sundhedslovens 206 skal regionerne indhente rådgivning fra ved udarbejdelse af sundhedsplaner. På den baggrund har i foråret 2007 givet sin rådgivning til de tre regioners sygehusplaner. Side 6 har i sin rådgivning taget udgangspunkt i Sundhedsloven og de politiske målsætninger bag denne, s udkast til akutrapport og s igangværende specialegennemgang. Desuden har i sin rådgivning taget hensyn til den enkelte regions politiske målsætning og særlige forhold, herunder faktorer som geografi, eksisterende fysiske rammer, personaleforhold og økonomi. Akutberedskab har sammenholdt regionernes forslag til organisering af den akutte modtagelse på sygehuse med s anbefalinger i akutrapporten. De tre regioner har på forskellig vis indarbejdet disse anbefalinger i sygehusplanerne. har primært kommenteret regionernes organisering i forhold til følgende: Befolkningsunderlag for de fælles akutmodtagelser Visiterede/åbne akutmodtagelser Modtagelse af akutte patienter på sygehuse uden fælles akutmodtagelse Indlæggelse på specialafdeling udenom den fælles akutmodtagelse Fødsler Der er i rådgivningen taget højde for de enkelte regionernes mulighed for at implementere store forandringer på kort tid. Derudover har fremhævet muligheden for etablering af nære tilbud til behandling af mindre og ukomplicerede skader, så ulempen ved store afstande til de fælles akutmodtagelser og utryghed i befolkningen mindskes. Specialeplanlægning s rådgivning til de tre regioners specialeplanlægning har været overordnet og af generel karakter, idet resultatet af den igangværende specialegennemgang afventes. Rådgivningen har taget udgangspunkt i grundtanken øvelse gør mester, hvilket generelt betyder en samling af funktioner. Derudover har lagt vægt på etablering af tæt, formaliseret samarbejde ved varetagelse af en given funktion internt mellem den enkelte regions afdelinger, men også eksternt mellem regioner. Det forventes, at Region Midtjylland og Region Syddanmark sender forslag til sygehusplaner i høring medio 2007.

7 Bilag: s rådgivning vedr. Region Hovedstadens forslag til Hospitalsplan (bilag 13/2007) s rådgivning vedr. Region Sjællands oplæg til specialeplanlægning (bilag 14/2007) s rådgivning vedr. Region Nordjyllands udkast til strukturplan (bilag 15/2007) Side 7 Beslutning: orienterede om, at styrelsen har modtaget og ydet rådgivning vedr. hospitals-/psykiatriplanerne for Region Nordjylland, Region Sjælland og Region Hovedstaden. Det blev præciseret, at de vedtagne hospitals- /psykiatriplaner skal indsendes til, så styrelsen på den baggrund kan følge op på regionernes anvendelse af styrelsens rådgivning. Flemming Nielsen bemærkede, at Region Sjællands hospitalsplan dækker en 3-5-årig tidshorisont og skal ses i det perspektiv. Vagn Nielsen præciserede, at tilbagemeldingen vedr. hospitals- og psykiatriplaner ikke bør foregå offentligt. vedlægger link til styrelsens hjemmeside, hvor rådgivningen vedr. hospitals-/psykiatriplaner kan findes.

8 5. Specialegennemgang status for proces. Behandling i Udvalget: Til drøftelse Side 8 Sagsfremstilling: Der er i alt igangsat 14 specialegennemgange. De første specialegennemgange er (gynækologi/obstetrik, klinisk onkologi, pædiatri, klinisk genetik, kirurgi, intern medicin: gastroenterologi og hepatologi) er nu i den sidste fase, hvor specialearbejdsgrupperne er ved at opstille anbefalinger til hovedfunktioner og krav til specialfunktioner. er for de første specialer begyndt at udarbejde de korte specialeudmeldinger, som vil udgøre s krav til de enkelte funktioner i lyset af de respektive specialerapporter. De øvrige igangværende specialegennemgange (kardiologi, thoraxkirurgi, lungemedicin, anæstesiologi, urologi, nefrologi, karkirurgi og kæbekirurgi) er i god gænge, og erfaringer fra de første specialer nyttiggøres til at sikre en forbedret proces, hvor forløb og arbejdsgange mv. løbende kvalitetsudvikles og justeres det ses eksempelvis i en løbende justering af dispositionen til specialerapporterne, som nu forventes at foreligge i sin endelige form. Inden sommerferien igangsættes yderligere 3 specialegennemgange for henholdsvis oto-rhino-laryngologi, plastikkirurgi og endokrinologi. s kommentar: Det har vist sig nødvendigt at udvide antallet af møder pr. specialegennemgang fra 4 til 5 og i nogle enkelte tilfælde op til 6. Dette medfører en forsinkelse på et par måneder, men den samlede proces forventes fortsat afsluttet som planlagt i Bilag: Revideret disposition for specialerapport (bilag 16/2007) Disposition for specialeudmelding (bilag 17/2007) Revideret tidsplan for specialegennemgangene (bilag 18/2007) Beslutning: orienterede om, at specialegennemgangene forløber planmæssigt. Det forventes, at de første specialerapporter kan forelægges udvalget på næste møde. Det blev aftalt, at processen omkring inddragelse af udvalget i vurderingen af specialerapporter og udvælgelsen af afdelinger, der tildeles specialfunktioner skal afklares nærmere. Processen omkring specialerapporterne drøftes på næste møde i Den Regionale Baggrundsgruppe.

9 6. Opfølgning på en række specialeplanlægningsområder Behandling i udvalget: Til orientering Side 9 Sagsfremstilling: foretager løbende opfølgning på en række specialeplanlægningsområder, som tidligere er drøftet i styrelsens rådgivningsgruppe vedr. lands- og landsdelsfunktioner og specialeplanlægning. Hertil kommer en række enkeltsager. Styrelsen vil efter behov løbende orientere Det Rådgivende Udvalg om status. Trombolyse ved iskæmisk apopleksi I februar 2007 blev de seneste data fra en international database over resultaterne for trombolysebehandling publiceret. Konklusionen i artiklen var, at behandlingen var sikker og effektiv og kunne implementeres på afdelinger uden udstrakt erfaring med trombolyse. Disse resultater blev derfor sammen med den øvrige internationale dokumentation og de danske behandlingserfaringer drøftet på det første møde i den nationale trombolyse gruppe. På mødet var der generel enighed om, at dokumentationen vedr. trombolyse ved iskæmisk apopleksi ikke kunne forventes yderlige kvalificeret gennem randomiserede studier eller nye eller opdaterede meta-analyser/litteraturgennemgange. Fokus må nu være på selve organiseringen og tilrettelæggelsen af behandlingstilbuddet med henblik på at sikre et ensartet landsdækkende behandlingstilbud af høj kvalitet. har derfor aftalt med trombolysecentrene og de fungerende satellitter, at de redegør for aktivitet, resultater, organisering og tilrettelæggelse af trombolysetilbuddet. Dette vil ske ved, at inden sommerferien udsender en skabelon for trombolysecentrenes afrapportering til. Styrelsen vil efter sommerferien indkalde til det 2. møde i den nationale trombolysegruppe mhp. en nærmere drøftelse af disse afrapporteringer, ligesom Styrelsen vil forelægge denne afrapportering for Udvalget. På grundlag af afrapporteringen og disse drøftelser samt evt. anden dokumentation vil i efteråret vurdere, om der er grundlag for en yderligere udvidelse af behandlingstilbuddet. På mødet blev det endvidere besluttet, at Dansk Neurologisk Selskab vil tage initiativ til at udarbejde disse retningslinier med inddragelse af de øvrige relevante specialer, herunder særligt Dansk Radiologisk Selskab og Dansk Selskab for Almen Medicin. Beslutning: oplyste om, at der på forrige møde i Den Nationale Trombolysegruppe var bred enighed om, at virkningen af behandlingen ikke kan dokumenteres yderligere. Derimod er der behov for nærmere afklaring af organisationen af behandlingstilbuddet. Tove Nielsen efterspurgte en oplysningskampagne om behandlingstilbuddet. Det blev imidlertid aftalt, at kampagnes må afvente yderligere viden om effekt og organisering/tilrettelæggelse af trombolysebehandling.

10 Tysabri ved dissemineret sclerose udmeldte i november 2006 natalizumab (Tysabri) til behandling af dissemineret sclerose som en udviklingsfunktion på Århus Sygehus og Rigshospitalet. Det fremgik samtidig af udmeldingen, at ville se nærmere på behandlingen efter et år mhp. på en evt. udvidelse af behandlingstilbuddet til flere enheder. orienterede på sidste møde om, at Styrelsen havde besluttet, at denne vurdering blev fremskyndet med et ½ år. Side 10 På baggrund af opdaterede oplysninger fra de to afdelinger på Rigshospitalet og Århus Sygehus vedr. kapacitet og ventetider (bilag 20) på kort og lang sigt, kan konkludere, at der ikke foreligger noget vedvarende kapacitetsproblem efter, at prævalensgruppen er kommet i behandling. Der er således ikke kapacitetsmæssige argumenter for en udvidelse af behandlingstilbuddet. Det har fra både patienter og patientforening været fremført, at transport til de to afdelinger fra patienter langt fra København og Århus udgør et ikke ubetydeligt problem. er opmærksom på dette, men da der i mindst ét tilfælde er oplevet meget alvorlige bivirkninger ved infusion af natalizumab (Tysabri), er det fortsat s holdning, at behandlingen ud fra hensyn til sikkerhed, erfaringsopsamling hos de enkelte læger og på afdelingerne ikke udbredes til mere end de to nuværende afdelinger i endnu et ½ år. vil inden jul se nærmere på behandlingen igen. Beslutning: orienterede om, at tysabri ved dissemineret sclerose for nuværende forbliver en udviklingsfunktion. er opmærksom på patienternes ønske om, at behandlingen varetages flere steder, så transportbesværet mindskes. Der er imidlertid efter s opfattelse behov for mere viden om behandlingen, idet enkelte fagfolk rapporterer om patienter med kraftige reaktioner og bivirkninger. Anti-VEGF behandling af våd AMD Flere medlemmer af Det Rådgivende Udvalg gav på sidste møde udtryk for, at antallet af patienter er stort, og der kunne være tale om kapacitetsproblem, som med fordel kunne løses gennem indgåelse af center-satellit-aftaler. Det blev besluttet, at regionerne melder tilbage til med forslag til mulige satellitter. ville samtidig vurdere det faglige grundlag for indgåelse af eventuelle center-satellitaftaler herunder den aktuelle efterspørgsel efter behandling og den nuværende behandlingskapacitet på de fem afdelinger. har modtaget én centersatellit-aftale fra Region Midtjylland. I lyset af ovenstående har bedt samtlige regioner opgøre dimensionering af de behandlende afdelinger samt kapacitet, ventetider og patienter i behandling.

11 Det fremgår af disse redegørelser fra regionerne (bilag 21), at 261 ud af i alt 789 patienter i anti-vegf-behandling svarende til en tredjedel af patienterne siden 1. januar 2007 er blevet behandlet på afdelinger, som ikke er nævnt i s udmelding fra ultimo november Samtidig er der ledig kapacitet på de afdelinger, som er tildelt funktionen jf. s udmelding. Side 11 vil nærmere vurdere regionernes opgørelser mhp. på en stillingtagen til en evt. udvidelse af behandlingstilbuddet, ligesom forventer at drøfte opgørelserne med de regioner, hvor spredningen af aktiviteten afviger fra s udmelding. Beslutning: Det er oplyst overfor, at ca. 1/3 af patienterne, der modtager Anti-VEGF behandling af våd AMD, behandles på andre afdelinger end de anbefalede. har endvidere fået oplyst, at Odense Universitetshospital og Århus Sygehus kunne have overtaget patienter fra disse afdelinger pga. ledig kapacitet. Jens Elkjær bemærkede hertil, at Region Syddanmark ikke har kendskab til ledig kapacitet på ovenstående sygehuse, og at det ikke er muligt at stoppe behandlingerne, førend der er kapacitet andetsteds. Det blev aftalt, at behandlingerne fortsætter året ud. Dette forudsætter imidlertid dels, at der udformes en formaliseret center-satellit-aftale, som indsendes til godkendelse i, og dels at regionerne sikrer, at behandlingerne registreres og dokumenteres. Bilag: Referat fra 1. møde i den nationale trombolysegruppe (bilag 19/2007) Opdateret opgørelse over aktivitet og kapacitet ved behandling med Tysabri fra henholdsvis Rigshospitalet og Århus Universitetshospital (bilag 20/2007) Regionernes opgørelser over kapacitet og ventetider ved anti-vegf behandling af våd AMD (bilag 21/2007)

12 7. AFA-behandling (hjertemavebaner) Beslutning: AFA-behandling blev drøftet som punkt 7 på dagsordenen på baggrund af ønske fra Leif Vestergaard Pedersen, som orienterede om, at ventelisterne til AFA-behandling er betydelige, og at behandlingen for øjeblikket udbygges markant på hjertecentrene. Side 12 Leif Vestergaard Pedersen udtrykte ønske om, at der sker en afklaring af kapaciteten for AFA-behandling i det offentlige samt en nedjustering af DRGtaksten, så den afspejler de reelle omkostninger ved behandlingen, hvilket på nuværende tidspunkt ikke er tilfældet. Det blev aftalt, at arbejdet forankres i Hjertefølgegruppen, og at giver en tilbagemelding vedr. DRG-taksten.

13 8. Orientering Ingen kommentarer. Side 13

14 9. De næste møder De næste møder i Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning afholdes: Onsdag den 29. august 2007 kl , Mødelokale 501 Mandag den 29. oktober 2007, kl , Mødelokale 501 Tirsdag den 18. december 2007, kl , Mødelokale 501 Tirsdag den 11. marts 2008, kl , Mødelokale 501 Side 14

15 10. Eventuelt Ingen kommentarer. Side 15

Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning

Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning Referat af 6. møde i Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning tirsdag den 13. marts 2007 Deltagere: Else Smith, Sundhedsstyrelsen (konst. formand) Anders

Læs mere

Til medlemmerne af Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning

Til medlemmerne af Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning Til medlemmerne af Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning Referat af 10. møde i Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning fredag den 7. marts 2008 Deltagere: Jesper Fisker, (formand) Bent Ottesen,

Læs mere

Til medlemmerne af Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning

Til medlemmerne af Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning Til medlemmerne af Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning Referat af 11. møde i Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning tirsdag den 3. juni 2008 Deltagere: Jesper Fisker, (formand) Bent Ottesen,

Læs mere

Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning

Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning Til medlemmerne af det rådgivende udvalg for specialeplanlægning j.nr. 0-203-01-60/1/NWH Referat fra 5. møde i det rådgivende udvalg for specialeplanlægning

Læs mere

Referat af 8. møde i Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning onsdag den 29. august 2007

Referat af 8. møde i Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning onsdag den 29. august 2007 Til medlemmerne af Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning Referat af 8. møde i Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning onsdag den 29. august 2007 Deltagere: Jesper Fisker, (formand) Anders

Læs mere

Region Nordjyllands udkast til sygehusplan

Region Nordjyllands udkast til sygehusplan N O T A T Region Nordjyllands udkast til sygehusplan Region Nordjylland har den 19. maj 2009 sendt Udkast til sygehusplan i Region Nordjylland i høring. Ifølge Sundhedslovens 206 stk. 2 skal regionerne

Læs mere

vurderer overordnet, at Region Syddanmarks forslag til gennemførelsesplan

vurderer overordnet, at Region Syddanmarks forslag til gennemførelsesplan N O T A T Vedr. Region Syddanmarks forslag til gennemførelsesplan Region Syddanmark har den 3. juli 2008 sendt Gennemførelsesplan: Fremtidens sygehuse fra plan til virkelighed i offentlig høring. Ifølge

Læs mere

Region Nordjyllands udkast til strukturplan

Region Nordjyllands udkast til strukturplan N O T A T Region Nordjyllands udkast til strukturplan Region Nordjylland har den 26. februar 2007 sendt Udkast til strukturplan for det somatiske sygehusvæsen i Region Nordjylland i høring. Ifølge Sundhedslovens

Læs mere

N O T A T. 18. juni 2007 j.nr /1/KRSB

N O T A T. 18. juni 2007 j.nr /1/KRSB N O T A T Administrationens forlag til akutplan Region Midtjylland Region Midtjylland har d. 31. maj 2007 sendt Administrationens forslag til akutplan Region Midtjylland til forud for den politiske beslutningsproces

Læs mere

Region Hovedstadens forslag til hospitalsplan

Region Hovedstadens forslag til hospitalsplan N O T A T Region Hovedstadens forslag til hospitalsplan Region Hovedstaden har d. 7. februar 2007 sendt Forslag til hospitalsplan i offentlig høring. Ifølge Sundhedsloven 206 stk. 2 skal regionerne indhente

Læs mere

Akutberedskabet Bilag 5 PROCES FOR SPECIALEGENNEMGANGE OG GODKENDELSE AF SPECIALFUNKTIONER, VERSION 1.0

Akutberedskabet Bilag 5 PROCES FOR SPECIALEGENNEMGANGE OG GODKENDELSE AF SPECIALFUNKTIONER, VERSION 1.0 Akutberedskabet Bilag 5 PROCES FOR SPECIALEGENNEMGANGE OG GODKENDELSE AF SPECIALFUNKTIONER, VERSION 1.0 Baggrundspapir om specialeplanlægning, version 1.0, beskriver overordnet, hvordan specialegennemgangene

Læs mere

17. møde i Den Regionale Baggrundsgruppe

17. møde i Den Regionale Baggrundsgruppe R E F E R A T Emne 17. møde i Den Regionale Baggrundsgruppe Mødedato 17. december 2009 Sted s mødelokale 501 Deltagere Lone de Neergaard (formand), Mikkel Grimmeshave, Region Nordjylland Tove Nilsson,

Læs mere

Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S. Overliggernotat til Region Midtjyllands ansøgning om specialfunktioner

Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S. Overliggernotat til Region Midtjyllands ansøgning om specialfunktioner Regionshuset Viborg Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Overliggernotat til Region

Læs mere

Region Sjællands oplæg til specialeplanlægning

Region Sjællands oplæg til specialeplanlægning N O T A T Region Sjællands oplæg til specialeplanlægning Region Sjælland har den 19. februar 2007 sendt administrationens Oplæg til principper og hovedlinjer for specialeplanlægningen i Region Sjælland

Læs mere

Specialevejledning for intern medicin: geriatri

Specialevejledning for intern medicin: geriatri j.nr. 7-203-01-90/21 Specialevejledning for intern medicin: geriatri Sundhedsplanlægning Islands Brygge 67 2300 København S Tlf. 72 22 74 00 Fax 72 22 74 19 E-post info@sst.dk Specialebeskrivelse Intern

Læs mere

Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning

Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning R E F E R A T Emne 16. møde i Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning Mødedato Fredag den 4. juni 2010 kl. 12.00-15.00 Sted, mødelokale 501 J.nr. 7-203-01-43/2

Læs mere

PATIENTER SKAL SIKRES DEN BEDST MULIGE BEHANDLING. - om arbejdet med specialeplanlægningen i Sundhedsstyrelsen, regionerne og de faglige miljøer

PATIENTER SKAL SIKRES DEN BEDST MULIGE BEHANDLING. - om arbejdet med specialeplanlægningen i Sundhedsstyrelsen, regionerne og de faglige miljøer PATIENTER SKAL SIKRES DEN BEDST MULIGE BEHANDLING - om arbejdet med specialeplanlægningen i Sundhedsstyrelsen, regionerne og de faglige miljøer Patienterne skal sikres den bedst mulige behandling - om

Læs mere

Referat af 12. møde i Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning mandag den 22. september 2008

Referat af 12. møde i Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning mandag den 22. september 2008 Til medlemmerne af Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning Referat af 12. møde i Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning mandag den 22. september 2008 Deltagere: Jesper Fisker, (formand) Henrik

Læs mere

Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning

Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning Referat af 2. møde i det rådgivende udvalg for specialeplanlægning den 19. maj 2006 Deltagere: Jens Kr. Gøtrik, Sundhedsstyrelsen (formand) Jens Elkjær, Region

Læs mere

REFERAT AF 11. MØDE I DEN REGIONALE BAG- GRUNDSGRUPPE DEN 28. AUGUST 2008

REFERAT AF 11. MØDE I DEN REGIONALE BAG- GRUNDSGRUPPE DEN 28. AUGUST 2008 REFERAT AF 11. MØDE I DEN REGIONALE BAG- GRUNDSGRUPPE DEN 28. AUGUST 2008 Til stede: Lone de Neergaard (formand), Claus Toftgaard, Region Syddanmark Per Busk, Region Syddanmark Svend Skov Jensen, Region

Læs mere

Intravitreal angiostatisk behandling af neovaskulær (våd) aldersrelateret maculadegeneration (anti-vegf-behandling)

Intravitreal angiostatisk behandling af neovaskulær (våd) aldersrelateret maculadegeneration (anti-vegf-behandling) TIL MODTAGERNE PÅ VEDLAGTE LISTE Intravitreal angiostatisk behandling af neovaskulær (våd) aldersrelateret maculadegeneration (anti-vegf-behandling) Neovaskulær (våd) aldersrelateret maculadegeneration

Læs mere

Baggrundsnotat om specialeplanlægningen

Baggrundsnotat om specialeplanlægningen Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Hospitalsplanlægning Skottenborg DK-8800 Viborg www.regionmidtjylland.dk Baggrundsnotat om specialeplanlægningen Sundhedsstyrelsen udsendte i november/december 2008

Læs mere

Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning

Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning Emne 15. møde i Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning Mødedato Torsdag den 11. februar 2010 kl. 11.00 13.00 Sted, mødelokale 502 Deltagere: Jesper

Læs mere

Vedr. Forslag til Hospitals- og Psykiatriplan 2020

Vedr. Forslag til Hospitals- og Psykiatriplan 2020 Region Hovedstaden Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Vedr. Forslag til Hospitals- og Psykiatriplan 2020 Region Hovedstaden har den 23. marts 2011 sendt Forslag til Hospitals- og Psykiatriplan 2020 i høring.

Læs mere

Specialeansøgning. Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Lungesygdomme. Dato: 12. juni 2009

Specialeansøgning. Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Lungesygdomme. Dato: 12. juni 2009 Specialeansøgning Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Lungesygdomme. Dato: 12. juni 2009 Specialeansøgning for Region Sjælland vedr. lungesygdomme 1 1 Generelle overvejelser i forhold

Læs mere

Syddanmark. Status, per medio oktober, på implementering af screenings- og forløbsvejledningen

Syddanmark. Status, per medio oktober, på implementering af screenings- og forløbsvejledningen Årlig status vedr. forløbskoordinatorfunktioner Status sendes til Danske Regioner (nch@regioner.dk) og KL (kmm@kl.dk) én gang årligt d. 15. november 2013-2015. Status i Region Syddanmark pr. 15. nov. 2014

Læs mere

I bekendtgørelsen om behandling af patienter med livstruende kræftsygdomme

I bekendtgørelsen om behandling af patienter med livstruende kræftsygdomme SUNDHEDSSTYRELSENS ANBEFALING VEDR. TILRETTELÆGGELSE AF TILBUD TIL KRÆFT- PATIENTER OM STRÅLEBEHANDLING INDEN FOR FIRE UGER I bekendtgørelse om behandling af patienter med livstruende kræftsygdomme m.v.

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af national klinisk retningslinje for behandling af håndledsnære underarmsbrud (distale radiusfrakturer)

Kommissorium for udarbejdelse af national klinisk retningslinje for behandling af håndledsnære underarmsbrud (distale radiusfrakturer) KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af national klinisk retningslinje for behandling af håndledsnære underarmsbrud (distale radiusfrakturer) 9. december 2013 j.nr. 4-1013-28/1/MAKN Baggrund og formål

Læs mere

Sundhedsstyrelsens svar på indsigelser og bemærkninger vedr. placering af specialfunktioner i ortopædisk

Sundhedsstyrelsens svar på indsigelser og bemærkninger vedr. placering af specialfunktioner i ortopædisk TIL DANSK ORTOPÆDISK SELSKABS, DOS FORMAND PER KJAERSGAARD-ANDERSEN s svar på indsigelser og bemærkninger vedr. placering af specialfunktioner i ortopædisk kirurgi. udmeldte den 22. juni 2010 placeringen

Læs mere

Akutberedskabet Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Akutberedskabet Sundhedsstyrelsens anbefalinger Akutberedskabet Sundhedsstyrelsens anbefalinger Evolution eller revolution Konference, Sundhedsstyrelsen og Lægeforeningen 19. januar 2007 Lone de Neergaard Enheden for Planlægning, Sundhedsstyrelsen Disposition

Læs mere

# $ Anæstesiologi med intensiv afdeling niveau 2 Diagnostisk radiologi Klinisk biokemi

# $ Anæstesiologi med intensiv afdeling niveau 2 Diagnostisk radiologi Klinisk biokemi !!" # $ # %&$ Jf. Hospitalsplan for Region Midtjylland vil der være reumatologisk speciallægedækning på samtlige hospitaler med fælles akutmodtagelse, enten i form af en egentlig afdeling/funktion eller

Læs mere

Sundhedsstyrelsens Hjertefølgegruppe

Sundhedsstyrelsens Hjertefølgegruppe s Hjertefølgegruppe Referat af Hjertefølgegruppens møde den 6. dec. 2007 Deltagere: Jesper Fisker, (formand) Lars Hvilsted Rasmussen, Region Nordjylland Finn Jensen, Region Syddanmark Lars Onsberg Henriksen,

Læs mere

Specialeansøgning. Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Oftalmologi. Dato: Maj 2009

Specialeansøgning. Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Oftalmologi. Dato: Maj 2009 Specialeansøgning Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Oftalmologi Dato: Maj 2009 Specialeansøgning for Region Syddanmark/ vedr. specialet Oftalmologi 1 1 Generelle overvejelser i forhold

Læs mere

$ % Jf. hospitalsplan for Region Midtjylland indgår IM: Lungemedicin i Region Midtjyllands planer for fælles akutmodtagelser.

$ % Jf. hospitalsplan for Region Midtjylland indgår IM: Lungemedicin i Region Midtjyllands planer for fælles akutmodtagelser. ! ""# $ % $ &'% Jf. hospitalsplan for Region Midtjylland indgår IM: Lungemedicin i Region Midtjyllands planer for fælles akutmodtagelser. Med Hospitalsplan for Region Midtjylland er det besluttet, at der

Læs mere

Sundheds- og Ældreudvalget 2014-15 (2. samling) SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 30 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget 2014-15 (2. samling) SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 30 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 2014-15 (2. samling) SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 30 Offentligt N O T A T Bidrag til ministerens besvarelse af spørgsmål 30, som folketingets Sundheds og Ældreudvalg

Læs mere

Aftaleudkast for underarbejdsgruppe vedrørende genoptræning

Aftaleudkast for underarbejdsgruppe vedrørende genoptræning 23. november 2006 Jnr: 2-08-0056-06 Aftaleudkast for underarbejdsgruppe vedrørende genoptræning 1.0 Indledning Efter Sundhedslovens bestemmelser skal region og kommuner indgå obligatoriske sundhedsaftaler.

Læs mere

Specialeansøgning. Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Klinisk onkologi. Dato: 12. juni 2009

Specialeansøgning. Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Klinisk onkologi. Dato: 12. juni 2009 Specialeansøgning Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Klinisk onkologi Dato: 12. juni 2009 Specialeansøgning for Region Sjælland vedr. Klinisk Onkologi 1 1 Generelle overvejelser i forhold

Læs mere

I det følgende præsenteres årsopgørelsen 2003.

I det følgende præsenteres årsopgørelsen 2003. ÅRSOPGØRELSE 2003 SUNDHEDSSTYRELSENS EKSPERTPANEL VEDR. EKSPERIMENTEL BEHANDLING I UDLANDET (SECOND OPINION-ORDNINGEN) nedsatte i januar 2003 et rådgivende panel vedrørende eksperimentel behandling. Panelet

Læs mere

Dimensioneringsplan 2013-2017. Introduktions- og Hoveduddannelsesforløb i Speciallægeuddannelsen

Dimensioneringsplan 2013-2017. Introduktions- og Hoveduddannelsesforløb i Speciallægeuddannelsen Dimensioneringsplan 2013-2017 Introduktions- og Hoveduddannelsesforløb i Speciallægeuddannelsen Titel Dimensioneringsplan 2013-2017, introduktions- og hoveduddannelsesforløb i speciallægeuddannelsen Sundhedsstyrelsen,

Læs mere

I det følgende præsenteres årsopgørelsen for 2004.

I det følgende præsenteres årsopgørelsen for 2004. ÅRSOPGØRELSE 2004 SUNDHEDSSTYRELSENS EKSPERTPANEL VEDR. EKSPERIMENTEL BEHANDLING I UDLANDET (SECOND OPINION-ORDNINGEN) nedsatte i januar 2003 et rådgivende panel vedrørende eksperimentel behandling. Panelet

Læs mere

Specialeansøgning. Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Neurologi. Dato: 12. juni 2009

Specialeansøgning. Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Neurologi. Dato: 12. juni 2009 Specialeansøgning Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Neurologi Dato: 12. juni 2009 Specialeansøgning for Region Sjælland vedr. speciale Neurologi 1 1 Generelle overvejelser i forhold

Læs mere

Møde i Det Nationale Råd for Lægers Videreuddannelse

Møde i Det Nationale Råd for Lægers Videreuddannelse R E F E R A T Emne Møde i Det Nationale Råd for Lægers Videreuddannelse Mødedato 5. december kl. 15-18 Sted Sundhedsstyrelsen, mødelokale 501 Deltagere Lone Winther Jensen (Formand) Vicedirektør Kjeld

Læs mere

Sundhedsstyrelsen ønsker derfor, at den første redegørelse, både med hensyn til det sundhedsfaglige indhold og organisation, opdateres og revideres.

Sundhedsstyrelsen ønsker derfor, at den første redegørelse, både med hensyn til det sundhedsfaglige indhold og organisation, opdateres og revideres. OPGAVEBESKRIVELSE OG KOMMISSORIUM j.nr. 7-203-02-293/1/SIMT FORLØBSPROGRAMMER FOR PERSONER MED TRAU- MATISKE HJERNESKADER OG TILGRÆNSENDE LIDEL- SER SAMT APOPLEKSI Baggrund nedsatte i 1995 et udvalg, som

Læs mere

18. møde i Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning

18. møde i Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning DET RÅDGIVENDE UDVALG FOR SPECIALEPLANLÆGNING REFERAT Emne 18. møde i Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning Mødedato Onsdag den 15. december 2010 kl. 16.15-18.15 Sted, mødelokale 501 Deltagere

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af den nationale kliniske retningslinje for behandling af anoreksi

Kommissorium for udarbejdelse af den nationale kliniske retningslinje for behandling af anoreksi KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af den nationale kliniske retningslinje for behandling af anoreksi Baggrund og formål Anoreksi (anorexia nervosa) er en sygdom, som især rammer unge piger/kvinder.

Læs mere

Fremtidig organisering i Sygehus Sønderjylland

Fremtidig organisering i Sygehus Sønderjylland Fremtidig organisering i Sygehus Sønderjylland Præsentations indhold Baggrund for centerdannelse Centre ved Sygehus Sønderjylland Standardiserede Tidsstyrede Patientforløb Akut- og Forløbspakker Det videre

Læs mere

BESLUTNINGER REGION HOVEDSTADEN Forberedelsesudvalget UNDERUDVALGET VEDR. SYGEHUSSTRUKTUR

BESLUTNINGER REGION HOVEDSTADEN Forberedelsesudvalget UNDERUDVALGET VEDR. SYGEHUSSTRUKTUR BESLUTNINGER REGION HOVEDSTADEN Forberedelsesudvalget UNDERUDVALGET VEDR. SYGEHUSSTRUKTUR Torsdag den 9. november 2006 Kl. 15.00 Amtsgården i Hillerød, mødelokale 2152 Møde nr. 7 Medlemmer: Jørgen Christensen

Læs mere

SEKRETARIATET FOR SPECIALPSYKOLOGUDDANNELSEN

SEKRETARIATET FOR SPECIALPSYKOLOGUDDANNELSEN Rådet for Specialpsykologuddannelsen Rådsmøde den 10. september 2015 Referat Dato Sagsbehandler e-mail Sagsnr. 10.09.2015 Birte Mikkelsen Birte.mikkelsen@stab.rm.dk 1-30-72-116-15 Rådet for Specialpsykologuddannelsen

Læs mere

10. møde i Styregruppen for den ældre medicinske patient

10. møde i Styregruppen for den ældre medicinske patient Emne 10. møde i Styregruppen for den ældre medicinske patient Mødedato Onsdag den 6. marts 2013 kl. 10.00 11.30 Sted Deltagere Steen Dalsgård Jespersen, (formand) Arne Cyron, Region Sjælland Britt Bergstedt,

Læs mere

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Psykiatri

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Psykiatri Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Psykiatri Region/privat udbyder: Region Midtjylland Dato: 7. januar 2016 Der henvises til Sundhedsstyrelsens publikation Specialeplanlægning

Læs mere

BESLUTNINGER REGION HOVEDSTADEN Forberedelsesudvalget UNDERUDVALGET VEDR. SYGEHUSSTRUKTUR

BESLUTNINGER REGION HOVEDSTADEN Forberedelsesudvalget UNDERUDVALGET VEDR. SYGEHUSSTRUKTUR BESLUTNINGER REGION HOVEDSTADEN Forberedelsesudvalget UNDERUDVALGET VEDR. SYGEHUSSTRUKTUR Onsdag den 1. november 2006 Kl. 15.00 Amtsgården i Hillerød, mødelokale H3 Møde nr. 6 Medlemmer: Jørgen Christensen

Læs mere

Det er regionernes ansvar at implementere pakkeforløb for kræftpatienter i overensstemmelse med de generelle rammer.

Det er regionernes ansvar at implementere pakkeforløb for kræftpatienter i overensstemmelse med de generelle rammer. Task Force for Kræftområdet Akut handling og klar besked: Generelle rammer for indførelse af pakkeforløb for kræftpatienter Introduktion Regeringen og Danske Regioner indgik den 12. oktober 2007 en aftale

Læs mere

Opslåede og besatte hoveduddannelsesforløb i 2017

Opslåede og besatte hoveduddannelsesforløb i 2017 Opslåede og besatte hoveduddannelsesforløb i 2017 2018 Opslåede og besatte hoveduddannelsesforløb i 2017 Sundhedsstyrelsen, 2018. Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse. Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Status for opfyldelse af akut udredning og behandling af kræft hoved-halskræft, lungekræft, tarmkræft, brystkræft og de gynækologiske kræftformer.

Status for opfyldelse af akut udredning og behandling af kræft hoved-halskræft, lungekræft, tarmkræft, brystkræft og de gynækologiske kræftformer. Koncern Plan og Udvikling Enhed for Hospitals- og Psykiatriplanlægning Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok B Telefon 48 20 50 00 Direkte 4820 5425 Web www.regionh.dk Dato 14. august 2008 Journal

Læs mere

Specialeansøgning. Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Oto-rhino-laryngologi. Dato: 15. maj 2009

Specialeansøgning. Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Oto-rhino-laryngologi. Dato: 15. maj 2009 Specialeansøgning Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Oto-rhino-laryngologi Dato: 15. maj 2009 Specialeansøgning for Region Syddanmark vedr. Oto-rhino-laryngologi 1 1 Generelle overvejelser

Læs mere

! 25. marts 2008 Dorte Qvesel Dorte.qvesel@stab.rm.dk 1-01-72-102-07

! 25. marts 2008 Dorte Qvesel Dorte.qvesel@stab.rm.dk 1-01-72-102-07 Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord! 25. marts 2008 Dorte Qvesel Dorte.qvesel@stab.rm.dk 1-01-72-102-07 Referat fra møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse

Læs mere

Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning

Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning R E F E R A T Emne 17. møde i Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning Mødedato Torsdag den 7. oktober 2010 kl. 13.00-16.00 Sted, mødelokale 501 25. november

Læs mere

Baggrundsnotat vedr. entreprenøraftaler mellem de fynske kommuner

Baggrundsnotat vedr. entreprenøraftaler mellem de fynske kommuner Baggrundsnotat vedr. entreprenøraftaler mellem de fynske kommuner Dette notat indeholder en kortfattet redegørelse af den generelle opbygning af aftaleskabelon, som de vedlagte udkast til entreprenøraftaler

Læs mere

Forslag til principper for takststyringsmodel 2008 i Region Midtjylland

Forslag til principper for takststyringsmodel 2008 i Region Midtjylland Regionshuset Viborg Sundhedsstaben Sundhedsøkonomi Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Forslag til principper for takststyringsmodel 2008 i Region Midtjylland

Læs mere

Vedr. Omstilling til fremtidens sundhedsvæsen i Region Midtjylland

Vedr. Omstilling til fremtidens sundhedsvæsen i Region Midtjylland Region Midtjylland Skottenborg 26 8800 Viborg j.nr. 7-203-05-92/1/KRSB Vedr. Omstilling til fremtidens sundhedsvæsen i Region Midtjylland Region Midtjylland har sendt Omstilling til fremtidens sundhedsvæsen

Læs mere

Specialeansøgning. Region: Region Syddanmark Vedr. speciale: Geriatri. Dato: MAJ 2009. Specialeansøgning for Region Syddanmark vedr.

Specialeansøgning. Region: Region Syddanmark Vedr. speciale: Geriatri. Dato: MAJ 2009. Specialeansøgning for Region Syddanmark vedr. Specialeansøgning Region: Region Syddanmark Vedr. speciale: Geriatri Dato: MAJ 2009 Specialeansøgning for Region Syddanmark vedr. geriatri 1 1 Generelle overvejelser i forhold til specialet (max 3-4 sider)

Læs mere

Udmøntningsplan for kræftinitiativer i "Jo før jo bedre"

Udmøntningsplan for kræftinitiativer i Jo før jo bedre Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Danske Regioner Februar 2015 Udmøntningsplan for kræftinitiativer i "Jo før jo bedre" Baggrund Med regeringens sundhedsstrategi "Jo før jo bedre", der indgår i aftalen

Læs mere

Revideret specialevejledning for intern medicin: geriatri (version til ansøgning)

Revideret specialevejledning for intern medicin: geriatri (version til ansøgning) Revideret specialevejledning for intern medicin: geriatri (version til ansøgning) Specialevejledningen er udarbejdet som led i Sundhedsstyrelsens specialeplanlægning, jf. sundhedslovens 208, som omhandler

Læs mere

Møde i: Samordningsudvalget ved Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler Dato: 13. marts 2014 Kl.: 14-16 Sted: Bispebjerg Hospital

Møde i: Samordningsudvalget ved Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler Dato: 13. marts 2014 Kl.: 14-16 Sted: Bispebjerg Hospital Bispebjerg Hospital Frederiksberg Hospital Direktion Bispebjerg Bakke 23 2400 København NV Møde i: Samordningsudvalget ved Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler Dato: 13. marts 2014 Kl.: 14-16 Sted: Bispebjerg

Læs mere

Arbejdsgruppen vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser

Arbejdsgruppen vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser REFERAT Møde i: Arbejdsgruppen vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser Dato: 10. september 2015 Kl.: 9:00-12:00 Sted: Deltagere: Hvidovre Hospital, Kettegård Alle 30, 2650 Hvidovre lokale

Læs mere

2003 Intern medicin: hæmatologi hæmatologi

2003 Intern medicin: hæmatologi hæmatologi Specialegruppering af nuværende og udgåede læge Tabellen viser hvorledes de oprindelige er grupperet, og dermed præsenteret, efter de nuværende samt specialet intern medicin. Udgåede er grupperet sammen

Læs mere

Opslåede og besatte hoveduddannelsesforløb i 2018

Opslåede og besatte hoveduddannelsesforløb i 2018 2019 Opslåede og besatte hoveduddannelsesforløb i 2018 Opslåede og besatte hoveduddannelsesforløb i 2018 Side 2/9 Opslåede og besatte hoveduddannelsesforløb i 2018 Sundhedsstyrelsen, 2019. Publikationen

Læs mere

Tids og handleplan for Plejeboligerne Skovlundgårdsvej 55 + 57 For pkt. 7.3. i det kommunale tilsynsrapport 14. juli 2010.

Tids og handleplan for Plejeboligerne Skovlundgårdsvej 55 + 57 For pkt. 7.3. i det kommunale tilsynsrapport 14. juli 2010. Lokalcentrene Sydvest. Tids og handleplan for Plejeboligerne Skovlundgårdsvej 55 + 57 For pkt. 7.3. i det kommunale tilsynsrapport 14. juli 2010. Senest revideret 30. november 2010 Indsatsområde Mål Handling

Læs mere

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 5/2011 om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 5/2011 om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen Holbergsgade 6 DK-1057 København K Ministeren for sundhed og forebyggelse Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk

Læs mere

Opslåede og besatte hoveduddannelsesforløb i 2017

Opslåede og besatte hoveduddannelsesforløb i 2017 Opslåede og besatte hoveduddannelsesforløb i 2017 2018 Opslåede og besatte hoveduddannelsesforløb i 2017 Sundhedsstyrelsen, 2018. Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse. Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Opslåede og besatte hoveduddannelsesforløb i 2017

Opslåede og besatte hoveduddannelsesforløb i 2017 Opslåede og besatte hoveduddannelsesforløb i 2017 2018 Opslåede og besatte hoveduddannelsesforløb i 2017 Sundhedsstyrelsen, 2018. Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse. Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for behandling af angst hos børn og unge

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for behandling af angst hos børn og unge KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske for behandling af angst hos børn og unge Baggrund og formål Forekomsten af angstlidelser for voksne i Danmark er vurderet til at være 13-29

Læs mere

Kvalitet og dynamik i specialeplanen Det lægefaglige perspektiv

Kvalitet og dynamik i specialeplanen Det lægefaglige perspektiv Kvalitet og dynamik i specialeplanen Det lægefaglige perspektiv LVS-medlem af Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning Professor i klinisk biokemi, Aarhus Universitetshospital Der var engang Lægen

Læs mere

Sekretariatet for Hjertefølgegruppen

Sekretariatet for Hjertefølgegruppen R E F E R A T Sekretariatet for Hjertefølgegruppen Emne Møde i Sundhedsstyrelsens Hjertefølgegruppe Mødedato Tirsdag den 24. juni 2014 kl. 13.00 16.00 Sted Sundhedsstyrelsens mødelokale 501 (Møllen) Deltagere

Læs mere

Besvarelse af spørgsmål nr. 606 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sundhedsministeren den 19.

Besvarelse af spørgsmål nr. 606 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sundhedsministeren den 19. Sundhedsudvalget SUU alm. del - Svar på Spørgsmål 606 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato: 20. september 2007 Kontor: Sundhedspolitisk kt. J.nr.: 2007-12160-94 Sagsbeh.: tk Fil-navn: Dokument

Læs mere

NOTAT Flere korttidsindlæggelser blandt ældre patienter

NOTAT Flere korttidsindlæggelser blandt ældre patienter November 2016 NOTAT Flere korttidsindlæggelser blandt ældre patienter Antallet af korttidsindlæggelser på max. 12 timer er steget kraftigt fra 2009 til 2015, hvor der blandt alle patienter ses en stigning

Læs mere

20. møde i Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning

20. møde i Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning DET RÅDGIVENDE UDVALG FOR SPECIALEPLANLÆGNING R E F E R A T Emne 20. møde i Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning Mødedato Torsdag den 26. maj 2011 kl. 13-16 Sted, mødelokale 501 Til stede Deltagere

Læs mere

21. møde i Den Regionale Baggrundsgruppe for Specialeplanlægning

21. møde i Den Regionale Baggrundsgruppe for Specialeplanlægning R E F E R A T Emne 21. møde i Den Regionale Baggrundsgruppe for Specialeplanlægning Mødedato Torsdag den 27. januar 2011 kl. 13.00-16.00 Sted s Mødelokale 501 Islands Brygge 67, 2300 Kbh. S. Deltagere

Læs mere

Referat Beredskabsrådsmøde

Referat Beredskabsrådsmøde Hospitalsenheden Vest Plan og strategi Gl. Landevej 61 7400 Herning www.regionmidtjylland.dk Referat Beredskabsrådsmøde Mandag d. 12. sep 2012 kl. 13.30 15.30 Mødelokale: Udvalgsværelse 1, Herning Dato

Læs mere

med Regionshospitalet Viborg) Hospitalsenheden Vest (Regionshospitalet Herning) Århus Universitetshospital, Århus Sygehus

med Regionshospitalet Viborg) Hospitalsenheden Vest (Regionshospitalet Herning) Århus Universitetshospital, Århus Sygehus !!" # $% &# Jf. hospitalsplanen, indgår geriatri i Region Midtjyllands planer for fælles akutmodtagelser enten i form af egentlig afdeling/funktion eller i form af aftaler om assistance fra andre hospitaler.

Læs mere

Janne Friis Andersen, Niels Moth Christiansen Christina Vestergaard, Dorte Johansen, Charlotte Erland

Janne Friis Andersen, Niels Moth Christiansen Christina Vestergaard, Dorte Johansen, Charlotte Erland R E F E R A T Emne Hjertefølgegruppemøde Mødedato Tirsdag den 26. oktober 2010, kl. 10.00 12.00 Sted, mødelokale 501 Deltagere Hjertefølgegruppen: Else Smith (formand), Lone de Neergaard, Christian Skov

Læs mere

Resumé af Sundhedsaftalerne

Resumé af Sundhedsaftalerne Resumé af Sundhedsaftalerne Følgende resumé er et sammendrag af regionernes sundhedsaftaler med kommunerne med henblik på at skabe et overblik over, hvorvidt og hvordan Sundhedsplanerne inkluderer palliation.

Læs mere

Satspuljebevilling 2014-15 til nedbringelse af ventelisterne på Sclerosehospitalerne. Evalueringsrapport

Satspuljebevilling 2014-15 til nedbringelse af ventelisterne på Sclerosehospitalerne. Evalueringsrapport Satspuljebevilling 2014-15 til nedbringelse af ventelisterne på Sclerosehospitalerne Evalueringsrapport Indholdsfortegnelse Resumé... 3 Bevillingen hvordan blev den brugt?... 4 Samarbejde med kommunerne...

Læs mere

Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 13. december 2012. Kære alle

Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 13. december 2012. Kære alle Regionshuset Viborg Hjerneskadesamrådet Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 13. december

Læs mere

Indhold. Gert Sørensen Hospitalsdirektør

Indhold. Gert Sørensen Hospitalsdirektør Indhold Status på Afdeling S Hvad er egentlig SFI? Al begyndelse er svær - også MidtEPJ Cytostatika og Afd. D Trykknapsintegration til e-journal Århus Sygehus kan noget helt særligt når det kommer til

Læs mere

Overblik over aftale for Ældre og Handicap

Overblik over aftale for Ældre og Handicap Overblik over aftale for Ældre og Handicap 1. Beskriv kort processen for formulering af målene i aftalen Aftalen for 2015 er blevet evalueret i LMU med henblik på at afklare, hvilke mål, det ville være

Læs mere

Opgavebeskrivelse. Modtagere fremgår af bilag 1

Opgavebeskrivelse. Modtagere fremgår af bilag 1 Sundhedsplatformen Borgervænget 7, 3. 2100 København Ø Opgavebeskrivelse Modtagere fremgår af bilag 1 Ringsted Sygehus Bøllingsvej 30 4100 Ringsted www.regionh.dk www.regionsjaelland.dk Dato: 28. maj 2014

Læs mere

Kl. 16.00 til 19.00 på Psykiatrisk Center Ballerup, Ballerup Boulevard 2, 2750 Ballerup

Kl. 16.00 til 19.00 på Psykiatrisk Center Ballerup, Ballerup Boulevard 2, 2750 Ballerup K O N K L U S I O N E R REGION HOVEDSTADEN PSYKIATRI OG HANDICAPUDVALG Onsdag den 30. marts 2011 Kl. 16.00 til 19.00 på Psykiatrisk Center Ballerup, Ballerup Boulevard 2, 2750 Ballerup Møde nr. 4 Medlemmer:

Læs mere

Afbud: Peter von der Recke, Dansk Radiologisk Selskab

Afbud: Peter von der Recke, Dansk Radiologisk Selskab R E F E R A T Emne Møde i Hjertefølgegruppen Mødedato Mandag den 29. september 2008 Sted s mødelokale 501 Deltagere Lars Hvilsted Rasmussen, Region Nordjylland Jane Kragelund, Region Syddanmark Peder Ring

Læs mere

8. laboratorium om visitation af akut syge patienter. under. Sundhedsstrategisk ledelse

8. laboratorium om visitation af akut syge patienter. under. Sundhedsstrategisk ledelse 8. laboratorium om visitation af akut syge patienter under Sundhedsstrategisk ledelse 1 Indhold 1. Baggrund... 3 2. Fra enstrenget system til tværsektoriel og tværfagligt samarbejde - ny model for visitation

Læs mere

Grundmodel for fælles regional/kommunal forløbskoordinatorfunktion for særligt svækkede ældre medicinske patienter

Grundmodel for fælles regional/kommunal forløbskoordinatorfunktion for særligt svækkede ældre medicinske patienter Til: Den Administrative styregruppe Koncern Plan, Udvikling & Kvalitet Enhed for Tværsektorielt Samarbejde Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok B Telefon 3866 6000 Direkte 38666069 Mail planogudvikling@regionh.dk

Læs mere

Referat Den tværsektorielle palliationsgruppe 20. august. 20. august 2015 kl. 14-16 Køge Sygehus, mødelokale 2, Svanegangen, 1.

Referat Den tværsektorielle palliationsgruppe 20. august. 20. august 2015 kl. 14-16 Køge Sygehus, mødelokale 2, Svanegangen, 1. Referat Den tværsektorielle palliationsgruppe 20. august 20. august 2015 kl. 14-16 Køge Sygehus, mødelokale 2, Svanegangen, 1. sal Deltagere Regionen Susanne Lønborg Friis (formand), Trine Holgersen, Lars

Læs mere

UDSKRIFT. Sundheds- og forebyggelsesudvalget. Tirsdag den 6. marts 2007 kl. 16.30. Tandklinikken på Marienlystskolen

UDSKRIFT. Sundheds- og forebyggelsesudvalget. Tirsdag den 6. marts 2007 kl. 16.30. Tandklinikken på Marienlystskolen UDSKRIFT Sundheds- og forebyggelsesudvalget Tirsdag den 6. marts 2007 kl. 16.30 Tandklinikken på Marienlystskolen Mødedeltagere: Allan Madsen, Pia Adelsteen, Carsten Cederholm, Grethe Olsen, Bente Nielsen

Læs mere

Status på ventetid på hjerteundersøgelse og behandling i Danmark hvordan går det efter indførelse af hjertepakkerne

Status på ventetid på hjerteundersøgelse og behandling i Danmark hvordan går det efter indførelse af hjertepakkerne Sundhedsudvalget 2010-11 SUU alm. del Bilag 111 Offentligt 16. december 2010 Status på ventetid på hjerteundersøgelse og behandling i Danmark hvordan går det efter indførelse af hjertepakkerne Ventelisteundersøgelse

Læs mere

Kommunalt Samarbejdsforum for Somatik (KSS) for Holbæk Sygehus samt Holbæk, Lejre, Kalundborg og Odsherred kommuner og praksissektor

Kommunalt Samarbejdsforum for Somatik (KSS) for Holbæk Sygehus samt Holbæk, Lejre, Kalundborg og Odsherred kommuner og praksissektor Referat Kommunalt Samarbejdsforum for Somatik (KSS) for Holbæk Sygehus samt Holbæk, Lejre, Kalundborg og Odsherred kommuner og praksissektor Dato: Torsdag den 3. december 2015, kl. 14.00-16.00 Dato: 16.

Læs mere

Rettigheder til den medicinske patient. For sammenhængende og værdige patientforløb af højeste kvalitet

Rettigheder til den medicinske patient. For sammenhængende og værdige patientforløb af højeste kvalitet Rettigheder til den medicinske patient For sammenhængende og værdige patientforløb af højeste kvalitet September 2010 Redaktion: Fra Danske Patienter: Annette Wandel og Charlotte Rulffs Klausen (Diabetesforeningen);

Læs mere

KAG uden for højt specialiseret hjertecenter

KAG uden for højt specialiseret hjertecenter N O T A T KAG uden for højt specialiseret hjertecenter Baggrund I forbindelse med s specialegennemgang samt udarbejdelse af pakkeforløb på hjerteområdet blev det tydeliggjort, at der var behov for en revision

Læs mere

Bilag til Høringsgrundlag vedr. sundhedsplanlægning i Region Syddanmark, overordnet planlægning af fremtidens sygehuse

Bilag til Høringsgrundlag vedr. sundhedsplanlægning i Region Syddanmark, overordnet planlægning af fremtidens sygehuse Bilag til Høringsgrundlag vedr. sundhedsplanlægning i Region Syddanmark, overordnet planlægning af fremtidens sygehuse En del af nedenstående notater er udarbejdet på foranledning af sundhedsstaben som

Læs mere

Indberetningsskema vedr. implementering af pakkeforløb på kræftområdet

Indberetningsskema vedr. implementering af pakkeforløb på kræftområdet Indberetningsskema vedr. implementering af pakkeforløb på kræftområdet Region Syddanmark Med henblik på en samlet og opdateret status i forbindelse med implementeringen af pakkeforløbene er det i regi

Læs mere

Fremtidens akutbetjening

Fremtidens akutbetjening Fremtidens akutbetjening Juni 2005 Indledning Den Almindelige Danske Lægeforening har sammen med Foreningen af Speciallæger, Praktiserende Lægers Organisation og Yngre Læger udarbejdet dette forslag for

Læs mere