Ejermærkning af Universitetsbibliotekets (ekskl. UB1) bøger og tidsskrifter af Torsten Schlichtkrull

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ejermærkning af Universitetsbibliotekets (ekskl. UB1) bøger og tidsskrifter af Torsten Schlichtkrull"

Transkript

1 Ejermærkning af Universitetsbibliotekets (ekskl. UB1) bøger og tidsskrifter af Torsten Schlichtkrull Der har i tidens løb været brugt mange forskellige stempler på UB / UB2 / DNLB (Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek). Her vises et udvalg. Stemplerne kan fx være placeret på forpermens inderside, på fribladet, foran eller bag på titelbladet og på indersiden af bagpermen. Tavler er stemplet på bagsiden, uden for billedfeltet. Stemplerne er af meget forskellig størrelse. Dette afspejles ikke i illustrationerne. Gummistempler UB s egne stempler: AFD. 2 Nederst til venstre på indersiden af forpermen. Formentlig brugt i forbindelse med adskillelsen af UB i Bibliotheca Universitatis Hauniensis Bruges forskellige steder i bogen. I anvendelse Muligvis taget i brug i forbindelse med totalrevisionen BIBLIOTHECA UNIVERSITATIS HAUNIENSIS Bruges bag på plancher samt andre steder i bogen. I anvendelse BIBL. UNIV. HAVNIENSIS Bl.a. brugt foran på titelbladet. UNIVERSITETSBIBLIOTEKET KBHN Bibliothèque de l'université Copenhague Danemark Sjældent anvendt. EjermaerkningDNLB.doc 17. december (15)

2 B. U. H. Bibliotheca Universitatis Hafniensis B. U. H. Bibliotheca Universitatis Hafniensis B. U. H. Bibliotheca Universitatis Hafniensis UNIVERSITETSBIBLIOTEKET OG DET CLASSENSKE BIBLIOTEK KJØBENHAVN Stempel med Engelhardts logo fra Universitetsbiblioteket København Universitetsbiblioteket 2. Afd. København N. Universitetsbiblioteket 2. Afdeling Nørre Allé 49 UB KBH Samme form også brugt som guldstempel. UNIVERSITETSBIBLIOTEKET 2. AFDELING NØRRE ALLÉ 49 DK-2200 KØBENHAVN N Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek Universitetsbiblioteket 2 Nørre Allé København N Stemplet ses her hhv. på bogside og på forsnittet af en bog. Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek Universitetsbiblioteket Nørre Allé København N Samme stempel som ovenstående. 2-tallet efter Universitetsbiblioteket skåret bort LÆSESALEN Sættes på fribladet over håndskrevne signaturer. EjermaerkningDNLB.doc 17. december (15)

3 Andres stempler: CLASSENSKE LITTERATUR SELSKAB Det Classenske Litteraturselskab for Læger, hvis bibliotek er overtaget af Universitetsbiblioteket. Det runde stempel er det mest brugte. Det er ikke undersøgt, om dubletter er udskilt og kan findes i fri handel. KONGL: CHIRURG: ACADEMIE Det kongelige kirurgiske akademi, hvis bibliotek indgik i Universitetsbiblioteket efter sammenlægningen af det kirurgiske akademi og det medicinske fakultet omkring Det store kongelige Bibliotek Billede mangler Ikke set ved hastigt gennemsyn i magasinet august 2005, men formodes at være til stede, om end i begrænset omfang. Vil ofte(st?) optræde sammen med en indklæbet mærkat: Overført I.D.E. Stempel fra udvekslingsinstituttet. Vil optræde på bøger i mange biblioteker. Tidligere ejer Mange forskellige muligheder. Vil ofte(st?) være kombineret med en meddelelse om overførsel el.lign. EjermaerkningDNLB.doc 17. december (15)

4 Guldstempler UB s egne stempler: AFD. 2 Set nederst til venstre på forpermen. Angiver tilhørsforhold til UB2. UB KBH Angiver tilhørsforhold til UB (1 eller 2). Ofte placeret på bogryggen. B.U.H. Bibliotheca Universitatis Hafniensis Stemplet på forperm eller ryg. Univ.-Bibl. Universitetsbiblioteket Stemplet på ryggen, og muligvis forperm. [Københavns Universitets våben] Tre halve løver. Set nederst til venstre på forpermen, på ryggens læder. B.A.H. Billede mangler B.A.H. Bibliotheca Academia Hafniensis Stemplet på forperm eller ryg. Kun brugt i en kort periode i 1700-tallet (?). Ret sjældent, set tidligere, men ikke set ved hastig gennemgang august EjermaerkningDNLB.doc 17. december (15)

5 Andres stempler: Det Classenske Bibliotek J.F. Classens våben. Det Classenske Bibliotek blev i 1867/8 forenet med UB. Landbrugsfaglige bøger og en del dubletter blev givet til Landbohøjskolens Bibliotek. Der ses jævnligt classenske bøger i fri handel. Det kongelige Bibliotek Bøger overtaget fra KB bærer den regerende monarks monogram. Her Chr. 7 s spejlmonogram. C7 er blot et eksempel. Vil ofte(st?) optræde sammen med en indklæbet mærkat: Overført K.H.B. Muligvis Kongens Håndbibliotek. Også forsynet med rigsvåben. Overført fra KB. Den polytechniske Læreanstalt Den polytekniske Læreanstalt (nu: DTU). Biblioteket blev i sin helhed overført til UB i sidste halvdel af 1800-tallet. Læseselskabet for Kunstnere og Haandværkere Endnu et eksempel på en bog, som har stået et andet sted før. Også forsynet med B.U.H.-stempel. EjermaerkningDNLB.doc 17. december (15)

6 Etiketter Univ.-Bibl. Etiket til at sætte uden på bogen. Sædvanlig placering er øverst til venstre på bindets forside. UNIV.-BIBL. Etiket til at sætte uden på bogen. Sædvanlig placering er øverst til venstre på bindets forside. UNIV.-BIBL. Afd. 2 Etiket til at sætte uden på bogen. Sædvanlig placering er øverst til venstre på bindets forside. UNIVERSITETSBIBLIOTEKET OG DET CLASSENSKE BIBLIOTEK KJØBENHAVN Etiket til at sætte på indersiden af forpermen. Motiv: UB s logo (Engelhardt, 1914). UNIVERSITETSBIBLIOTEKET OG DET CLASSENSKE BIBLIOTEK KJØBENHAVN Samme etiket som ovenstående med håndskreven tilføjelse. [UB s logo] DANMARKS NATUR OG LÆGE VIDENSKABELIGE BIBLIOTEK Etiket til at sætte uden på bogen. Sædvanlig placering er øverst til venstre på bindets forside. Taget i brug Også med håndskrevet titel. C R IX [eller andet royalt monogram] Etiket til at sætte uden på bogen. Sædvanlig placering er øverst til venstre på bindets forside. Etiket med kgl. monogram. Bogen overført fra KB. EjermaerkningDNLB.doc 17. december (15)

7 Overført fra det kgl. Bibliotek til Universitetsbiblioteket [evt. årstal] Etiket på permens inderside. Findes i flere farver og typografier. Bøger, som er forblevet i KB-opstillingen mangler ofte(st?) etiket om overførsel. I disse tilfælde kan fastlæggelse af ejerforhold kun ske v.h.a. pladssignaturen og katalogapparaterne. Ex donatione REGIA Etiket i bog fra KB s dubletsamling, overført efter branden i Placeret på permens inderside. Årstallet kan variere. Der findes tilsvarende etiketter med andre donatorer. EMTUS Etiket i bog, som er blevet indkøbt efter branden i Placeret på permens inderside. Årstallet kan variere. SKÆNKET TIL UNIVERSITETSBIBLIOTEKET Mærkat til at indskrive årstal og giverens navn. EjermaerkningDNLB.doc 17. december (15)

8 Håndskrevne ejermærkninger B. U. H. Bibliotheca Universitatis Hafniensis. Håndskrevne ejermærker af denne type er særdeles almindelige og ses på titelbladet i mange bøger. En del bøger bærer noter om, at de er givet til Universitetsbiblioteket. Disse dedikationer er sædvanligvis håndskrevne og lader sig ikke illustrere ved et enkelt billede. Eksempel: EjermaerkningDNLB.doc 17. december (15)

9 Pladssignaturer Pladssignaturen er en betegnelse, som angiver bindets plads på hylden. Bøger og tidsskrifter er næsten altid forsynet med signatur på indersiden af permen, øverst til venstre. Der er flere typer signatur. For en komplet oversigt se Kirsten Snoers katalogregistreringsprojekt. Fra 1983 er bøger desuden forsynet med en signatur nederst på ryggen. Den har form af to farvede bånd (farverne varierer) og en signatur af typen: Et eller to bogstaver og to talgrupper adskilt af en bindestreg, fx Ba I 1930 erne og 1940 erne skete der store litteraturoverførsler mellem KB og UB. En del af de fra KB overførte bøger er sat imellem de oprindelige UB-bøger, mens en anden stor del er blevet i KB s opstillingssystem. Disse bøger, som ejes af og befinder sig på DNLB, kaldes KB-samlingen. Praktisk taget alle de til UB overførte bøger er trykt før Bøger og tidsskrifter kan være opstillet efter format. Formatbetegnelser kan være Fol. Max.; Fol. eller 2 ; 4 og 8. Bøger KB-samlingen Opstilling efter protokolkatalogerne. Signaturen bestående af to tal adskilt af komma eller komma og bindestreg. Eksempler: 9, 110; 52, 254b; 128,-6 KB-med Signaturen er KB Med, men den findes kun sporadisk. Revisionsstregkoderne har betegnelsen KB Med. Den gamle KB-signatur findes ofte, men kan være fjernet. EjermaerkningDNLB.doc 17. december (15)

10 UB-samlingen indtil ca Nummererede grupper Signaturen består af formatbetegnelse, en forkortet betegnelse for faget og et nummer, evt. efterfulgt af et nyt tal efter en skråstreg. Formatbetegnelser kan være: Fol. Max.; Fol. eller 2 ; 4 og 8 Eksempler: 8 Geogr Fol. Med. An Zool 23516/500 Geologi har sit eget system. UB-samlingen indtil ca Unummereret medicin og perifere fag Signaturen består af en formatbetegnelse, en forkortet betegnelse for faget og evt. en præcision. Især i perifere fag er der mange forskellige varianter, se den komplette oversigt. Eksempel: 8 Kolera Udenlandske disputatser Disputatserne er delt op i flere undergrupper: Før 1941, delt i format og undergrupper såsom Fil og Med. Opstillet i en alfabetisk række i bindekapsler. o Ikke ejermærket, ingen signatur , opstillet i bindekapsler, alfabetisk for hvert år. o Ikke ejermærket, ingen signatur. Kun forsynet med formatbetegnelse (8 eller 4 ) , opstillet i numerus currens, delt i formater. o Indtil ca ikke ejermærket o Eksempel: 4 Disp ff, opstillet i numerus currens, ikke delt i format. o Ejermærket med stempel Nye disputatser bliver ikke forsynet med stregkode, før de skal udlånes. o Eksempel: DISP EjermaerkningDNLB.doc 17. december (15)

11 UB2 ca Nummererede grupper. Signaturen består af en formatbetegnelse, en forkortelse for faget, årstal (to cifre) og et løbenummer. Eksempler: 8 Fys Zool UB Signaturen består af to talgrupper adskilt af bindestreg. Første talgruppe er på tre cifre og angiver format og anskaffelsesår. Anden talgruppe er et løbenummer, såkaldt numerus currens. Eksempel: UB2/DNLB 1986ff Signaturen består af et eller to bogstaver og to talgrupper adskilt af bindestreg. Signaturen er anbragt nederst på bogryggen og på indersiden af permen, øverst til venstre. EjermaerkningDNLB.doc 17. december (15)

12 Læsesalen På læsesalen bruges rygsignaturer på samme måde som i bogsalen. På inderpermen står blot "Læs.". Egentlig signatur findes nederst på første friblad. Tidsskrifter Indtil 1969 Signaturen består af to bogstaver og et tal, et såkaldt Cutternummer. Der kan være et bogstav, fx U, foran signaturen. Signaturen kan have en formatbetegnelse foran. Der optræder ofte tillige en signatur af samme type som ved bøger. Eksempler: 8 An 345 Jo ff Opstillingen blev ændret og signaturen indskrænket til et "t" (for tidsskrift), eventuelt med en formatbetegnelse foran. På et tidspunkt er man ophørt med at skrive "t" Der er ofte skrevet et stort R øverst til venstre på hæftets forside. EjermaerkningDNLB.doc 17. december (15)

13 VSS Videnskabelige Selskabers Skrifter Magasinoverskæring ved 1989 uden ændring af opstillingssystemet. Signaturen består evt. af en formatbetegnelse, de tre bogstaver VSS, evt. som V.S.S., og et nummer. Eksempel: VSS 8600 EjermaerkningDNLB.doc 17. december (15)

14 Stregkoder Revisionsstregkoder Sidder i de bøger, som er omfattet af totalrevisionen UNIVERSITETSBIBLIOTEKET 2. AFD. Revisionsstregkode Over stregkoden bibliotekets navn samt fag og format. Revisionsstregkoden sidder på permen i forbindelse med signaturen. Hvis denne placering ville komme til at skjule tekst, ex libris el.lign., er den sat andetsteds. Udlånsstregkoder Der er sat stregkode på samtlige tidsskrifter fra 1983 og frem og på bøgerne fra 1986 og frem. Ældre materiale får stregkode, når der kommer en bestilling. Stregkoden er trykt på en selvklæbende mærkat, hvor bibliotekets navn også er påtrykt. Der kan stå Universitetsbiblioteket 2. afd. eller Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek. Materiale før 1900 har siden 2004 fået isat stregkode i forbindelse med udlån. Stregkodeetiketten på bøger efter ca er indlejret i en plaststrimmel, som sættes nederst på omslaget. DNLB s stregkoder og forlagenes (som regel trykt bag på bøgerne) skal ikke forveksles. Stregkodernes placering er som følger: Bøger Før 1986 sidder stregkoden inden i bogen (første friblad) eller udenpå, alt efter hvornår bogen er blevet stregkodet til begyndelsen af 1998 enten på permen eller på fribladet. Efter begyndelsen af 1998 uden på bindets forside. Hvis bindet skønnes værdifuldt sidder stregkoden altid inde i bogen. Tidsskrifter o Hæfter Stregkode på bindets forside. Samme sted hver gang(?). o Indbundne tidsskrifter Stregkoden sidder uden på hæftet. Indbundne årgange har stregkoden inden i bindet eller uden på, alt efter hvornår bindet er blevet stregkodet. Hvis bindet skønnes værdifuldt, sidder stregkoden altid indeni. EjermaerkningDNLB.doc 17. december (15)

15 Universitetsbiblioteket, 2. afd. Første generation af stregkoder. Selvklæbende. Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek Selvklæbende. Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek En overgang var der en stavefejl på etiketterne. Selvklæbende. Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek Papirstregkode til brug i gamle bøger (over 100 år på udlånstidspunktet). Taget i brug Stregkoden er af papir. Der benyttes et andet klæbestof end ved de selvklæbende stregkoder. Stregkoden sidder fortrinsvis nederst på første blad efter permen, det være sig friblad eller titelblad. Hvis denne placering skjuler tekst eller andet, vælges en anden placering. EjermaerkningDNLB.doc 17. december (15)

GYLDENDALS DESIGNPROGRAM

GYLDENDALS DESIGNPROGRAM S DESIGNPROGRAM designmanual 22.2.200 / e-types 200.00 INDLEDNING INDLEDNING I denne lille elektroniske folder præsenterer vi Gyldendals logo, navnetræk, grundfarve samt en række af de grafiske principper,

Læs mere

REDAKTIONELLE RETNINGSLINJER FOR OPGAVESKRIVNING

REDAKTIONELLE RETNINGSLINJER FOR OPGAVESKRIVNING REDAKTIONELLE RETNINGSLINJER FOR OPGAVESKRIVNING Januar 2007 Journalnr. 7-16-28-00-06/7330 Sygeplejerskeuddannelsen i Vejle 1 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Formål...3 Layout...3 Sideopsætning...3

Læs mere

Akademiuddannelser. Vejledning i kildehenvisninger.

Akademiuddannelser. Vejledning i kildehenvisninger. Akademiuddannelser Vejledning i kildehenvisninger. INDHOLD INDLEDNING... 3 KILDEHENVISNINGER... 3 SAMME KILDE LIGE EFTER HINANDEN:... 4 HENVISES DER TIL FLERE SIDER SKAL DER SKRIVES:... 4 CITATER... 4

Læs mere

Tekniske retningslinjer for opgaveskrivning

Tekniske retningslinjer for opgaveskrivning Tekniske retningslinjer for opgaveskrivning Maj 2013 Social- og sundhedsuddannelsen Randers Indledning Hensigten med Tekniske retningslinjer for opgaveskrivning ved Randers Social- og Sundhedsskole er

Læs mere

Vigtige funktioner i Word 2003

Vigtige funktioner i Word 2003 Vigtige funktioner i Word 2003 Indhold Husk... 2 Skrifttype... 2 Skriftstørrelse... 3 Overskrifter... 4 Andre vigtige funktioner... 5 Margen... 6 Linjeafstand... 7 Ordoptælling... 8 Sidetal... 10 Sidehoved

Læs mere

Retningslinjer for manuskripter til Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke

Retningslinjer for manuskripter til Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke Retningslinjer for manuskripter til Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke Version 2.1 (april 2016) Redaktionen vil være taknemmelig for, om tidsskriftets artikelforfattere gør sig bekendt med og følger

Læs mere

Talrækker. Aktivitet Emne Klassetrin Side

Talrækker. Aktivitet Emne Klassetrin Side VisiRegn ideer 3 Talrækker Inge B. Larsen ibl@dpu.dk INFA juli 2001 Indhold: Aktivitet Emne Klassetrin Side Vejledning til Talrækker 2-4 Elevaktiviteter til Talrækker 3.1 Talrækker (1) M-Æ 5-9 3.2 Hanoi-spillet

Læs mere

VEJLEDNING I OPBYGNING OG BRUG AF IEVHs BIBLIOTEK

VEJLEDNING I OPBYGNING OG BRUG AF IEVHs BIBLIOTEK VEJLEDNING I OPBYGNING OG BRUG AF IEVHs BIBLIOTEK 1999 Institut for Videnskabshistorie Ny Munkegade, bygning 521, 8000 Århus C www.ifa.au.dk/ievh/bibliotek/bibliotek.dk.html Bibliotekskontoret: c 8942

Læs mere

IKKE DET RENE KOPIP!

IKKE DET RENE KOPIP! IKKE DET RENE KOPIP! COPYDAN TEKST & NODE VI LETTER TRYKKET PÅ KOPIERNE Du har sikkert ofte behov for at kopiere eller printe i forbindelse med undervisningen. Det kan for eksempel være fra bøger, aviser

Læs mere

Varianter af Christian IV kronemønt 1618-1621

Varianter af Christian IV kronemønt 1618-1621 numismatisk rapport 97 7 Varianter af Christian IV kronemønt 1618-1621 Når man ser på de pragtfulde kronemønter fra perioden 1618 til 1621 er der et utal af varianter, som fortjener en nærmere beskrivelse.

Læs mere

Opsætning af filer til tryk

Opsætning af filer til tryk Opsætning af filer til tryk Indholdsfortegnelse Indholdsfiler 2 Marginer 2 Antal sider 2 Sidetal 3 Publikationens indhold 3 Skæringskant 3 Omslagsgrafik (cover) 4 Før du går i gang 4 Opsætning 4 Indbindingstype

Læs mere

Læg mærke til, at der ikke er fødder på ovenstående bogstaver, og at de derfor er meget letlæselige på computerskærmen.

Læg mærke til, at der ikke er fødder på ovenstående bogstaver, og at de derfor er meget letlæselige på computerskærmen. Typografier I nedenstående guide bliver du rustet til at vurdere hvilke skrifttyper der kan være passende til dit projekt. Afsnittet vil være delt op i skrifttyper passende til computerskærmen og til papir.

Læs mere

Vejledning til private arkivskabere

Vejledning til private arkivskabere Rigsarkivet Vejledning til private arkivskabere Sådan gør du et arkiv klar til aflevering til Rigsarkivet Allan Lyngs Kjærgaard 20-11-2015 Indledning Når man skal aflevere et arkiv til Rigsarkivet, skal

Læs mere

PROGRAM Orientering om dagen

PROGRAM Orientering om dagen PROGRAM 27 Orientering om dagen UUA Udarbejdet af Uddannelses Udviklings Afdelingen I samarbejde med Forsvarets Gymnastikskole Mål Efter gennemgang af dette program skal du, i den efterfølgende sluttest

Læs mere

Tekniske retningslinjer ved skriftlige produkter ved akademiuddannelserne, UCN act2learn

Tekniske retningslinjer ved skriftlige produkter ved akademiuddannelserne, UCN act2learn Tekniske retningslinjer ved skriftlige produkter ved akademiuddannelserne, UCN act2learn INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 3 2. Layout... 3 3. Kildehenvisning / referering... 4 3.1 Harvard systemet...

Læs mere

Guide til reglerne for kopiering af tekster og noder på grundskoler

Guide til reglerne for kopiering af tekster og noder på grundskoler Ver. 03.06.15 Guide til reglerne for kopiering af tekster og noder på grundskoler 1 Hvad og hvor meget må du kopiere? Digitalkopiering eller fotokopiering? Kildehenvisning skal på kopierne Sådan opgør

Læs mere

Tekniske retningslinjer ved skriftlige produkter ved akademiuddannelserne. UCN act2learn

Tekniske retningslinjer ved skriftlige produkter ved akademiuddannelserne. UCN act2learn Tekniske retningslinjer ved skriftlige produkter ved akademiuddannelserne UCN act2learn Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Layout... 3 3. Kildehenvisning / referering... 4 3.1 Harvard systemet...

Læs mere

Sange. På nedenstående adresse kan man finde sange til mange lejligheder. http://www.festsange.dk/ mel.: Ensom dame...

Sange. På nedenstående adresse kan man finde sange til mange lejligheder. http://www.festsange.dk/ mel.: Ensom dame... Sange På nedenstående adresse kan man finde sange til mange lejligheder. http://www.festsange.dk/ Lørdag d.31. februar 2012 Lørdag d.31. februar 2012 Vennerne side 2 side 3 Vennerne Bagside Forside Lørdag

Læs mere

Information om. Historieopgaven i 1hf

Information om. Historieopgaven i 1hf 2016 Information om Historieopgaven i 1hf Indhold HISTORIEOPGAVEN 3 FORMÅLET MED HISTORIEOPGAVEN 3 TIDSPLAN OG OMFANG 3 OPGAVENS INDHOLD 3 TITELFORSIDEN 4 INDHOLDSFORTEGNELSEN 4 INDLEDNINGEN 4 BRØDTEKSTEN

Læs mere

Generelle krav til skriftlige opgavebesvarelser

Generelle krav til skriftlige opgavebesvarelser Studienævn for Erhvervsøkonomi i Slagelse Generelle krav til skriftlige opgavebesvarelser Dette skrift indeholder de gældende regler for udformning af skriftlige opgavebesvarelser, der afleveres i rapportform.

Læs mere

Retningslinjer for tekstredegørelser til Grundtvigs Værker (GV)

Retningslinjer for tekstredegørelser til Grundtvigs Værker (GV) Forfatter: Klaus Nielsen Redaktør: Vanja Thaulow Johnny Kondrup Retningslinjer for tekstredegørelser til Grundtvigs Værker (GV) 1 Oversigt over manuskripter og tryk 1.1 Manuskripter 1.2 Førstetrykket 1.2.1

Læs mere

DDS uniformsknapper. Stenlændernes Spejdermuseum, aug. 2015, ver. 1.0

DDS uniformsknapper. Stenlændernes Spejdermuseum, aug. 2015, ver. 1.0 DDS uniformsknapper Stenlændernes Spejdermuseum, aug. 2015, ver. 1.0 Tidsfastsættelse af uniformer i DDS ved hjælp af knapper Navnlig i perioden fra 1909 til medio 50'erne kan det være svært at tidsfastsætte

Læs mere

Anklagemyndighedens Vidensbase

Anklagemyndighedens Vidensbase Anklagemyndighedens Vidensbase Indhold 1 OM DENNE VEJLEDNING... 2 2 LOGIN... 3 3 SØGNINGER... 4 3.1 SØG EFTER DOKUMENTER... 4 3.2 NAVIGÉR DIG FREM... 5 3.3 KOMBINÉR SØGNING OG NAVIGATION... 6 3.4 VISNING

Læs mere

Elevvejledning HF Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2006

Elevvejledning HF Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2006 NAVN: KLASSE: Elevvejledning HF Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2006 Indholdsfortegnelse: 1. Placering af opgaverne s.1 2. Den større skriftlige opgave s.1 3. Generel vejledning til den større

Læs mere

DDElibra Håndbog DDElibra GO

DDElibra Håndbog DDElibra GO DDElibra DDElibra GO Axiell Danmark A/S 2016-06-03 Version 9.11.50 Copyright 2016 1 DDElibra GO - dynamiske lister præsenteret på tablet... 3 2 Sådan bruger personalet løsningen... 4 2.1 Login... 4 2.2

Læs mere

Axiell Danmark. facebib. en vejledning

Axiell Danmark. facebib. en vejledning Axiell Danmark facebib en vejledning 20. marts 2013 Indhold 1 Introduktion... 4 1.1 Forudsætninger... 4 2 Hvad kan man på facebib?... 5 2.1 Link til forsiden... 6 2.2 Linksamling (Leksikon)... 6 2.3 Link

Læs mere

Forside Her skal du anvende det udleverede officielle ark med opgaveformuleringen. Andet er ikke nødvendigt.

Forside Her skal du anvende det udleverede officielle ark med opgaveformuleringen. Andet er ikke nødvendigt. Praktiske råd vedrørende udformningen af DHO Hvordan laver jeg fodnoter? Skal indholdsfortegnelsen stå før indledningen? Når du skal i gang med at skrive din DHO, vil du sikkert opleve, at du har en masse

Læs mere

Boligsøgning hos Domea.dk

Boligsøgning hos Domea.dk Boligsøgning hos Domea.dk Indhold Sådan søger du lejebolig... 1 Venteliste... 1 Søg boliger... 2 Gebyr... 4 Login... 5 Opret login... 6 Fleksibel udlejning... 8 Om fleksibel udlejning... 8 Betalingskort...

Læs mere

Starthjælp. til e-bogs- og bogprojekter via mybod

Starthjælp. til e-bogs- og bogprojekter via mybod Starthjælp til e-bogs- og bogprojekter via mybod mybod starthjælp Velkommen til mybod! Med din registrering har du fået adgang til alle vigtige funktioner og værktøjer, som du skal bruge for selv at udgive

Læs mere

SKOLESTART. Nr. 7, 2004 Børnehaveklasseforeningen. Af Kirsten Wangebo

SKOLESTART. Nr. 7, 2004 Børnehaveklasseforeningen. Af Kirsten Wangebo SKOLESTART. Nr. 7, 2004 Børnehaveklasseforeningen Alting starter et sted Hvis alle undervisere vidste, hvilken betydning børnehaveklasselederen kan have for børnenes senere succes i skolen med læsning

Læs mere

i tredje sum overslag rationale tal tiendedele primtal kvotient

i tredje sum overslag rationale tal tiendedele primtal kvotient ægte 1 i tredje 3 i anden rumfang år 12 måle kalender hældnings a hældningskoefficient lineær funktion lagt n resultat streg adskille led adskilt udtrk minus (-) overslag afrunde præcis skøn formel andengradsligning

Læs mere

Sitecore - basisvejledning Version 2. September 2010

Sitecore - basisvejledning Version 2. September 2010 Sitecore - basisvejledning Version. September 00 Sådan opretter du en ny artikelside... Sådan omdøber du et artikelnavn så du får vist æ,ø og å... Sådan udgiver (publiserer) du nyt eller redigeret indhold...4

Læs mere

Læsehuset hjælp. Læsehuset 1.0. Mikro Værkstedet A/S

Læsehuset hjælp. Læsehuset 1.0. Mikro Værkstedet A/S Læsehuset hjælp Læsehuset 1.0 Mikro Værkstedet A/S Læsehuset hjælp: Læsehuset 1.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.46, 24. februar 2009 Indholdsfortegnelse Forord... vii 1. Kom godt i gang... 1 1.1. Læsehusets

Læs mere

M.OE. Designmanual December 2014 1. udgave

M.OE. Designmanual December 2014 1. udgave M.OE Designmanual December 2014 1. udgave INDHOLDFORTEGNELSE ANVENDELSE 3 Rammer for anvendelse 4 GRUNDELEMENTER 5 Logo 6 Varianter 7 Skalering 8 Respektafstand 9 Farver 10 Typografi 11 Ikoner 12 BREVLINJE

Læs mere

Københavnske skiftearkivalier generelt 1

Københavnske skiftearkivalier generelt 1 Københavnske skiftearkivalier generelt 1 Københavnske skiftearkivalier generelt Her kan du finde oplysninger om de københavnske skifter, der findes på Arkivalieronline. Du kan finde oversigter over forskellige

Læs mere

fotografisk kommunikation

fotografisk kommunikation XDANMARKS MEDIE- OG JOURNALISTHØJSKOLE CAMPUS KØBENHAVN Forprøve 2016 fotografisk kommunikation 1/2 Professionsbacheloruddannelsen i Visuel Kommunikation Studieretning: Fotografisk Kommunikation Del 1:

Læs mere

134 TijdSchrift voor Skandinavistiek

134 TijdSchrift voor Skandinavistiek Recensies 133 H.C. Andersen. Rejseskitser 1826-1872. Billedbog uden Billeder. Et Besøg i Portugal 1866. København: DSL & Borgens Forlag, 2003. 235 s. & 98 s. [Danske Klassikere] Efterskrift og noter ved

Læs mere

SERVICEERHVERV. 2002:18 4. april 2002. Familiernes brug af internet 2001. 1. Indledning

SERVICEERHVERV. 2002:18 4. april 2002. Familiernes brug af internet 2001. 1. Indledning SERVICEERHVERV 2002:18 4. april 2002 Familiernes brug af internet 2001 Næsten ¾ har adgang til internettet fra enten hjem eller arbejdsplads. Internetadgang er mest udbredt hos studerende (96 ) og funktionærer

Læs mere

Medieinformation KONTAKT. Peder van der Schaft Tlf. 30 22 33 44 ps@aarhuspanorama.dk aarhuspanorama.dk

Medieinformation KONTAKT. Peder van der Schaft Tlf. 30 22 33 44 ps@aarhuspanorama.dk aarhuspanorama.dk Medieinformation 2016 KONTAKT Peder van der Schaft Tlf. 30 22 33 44 ps@aarhuspanorama.dk aarhuspanorama.dk OM AARHUS PANORAMA Aarhus Panorama er et lokalt gratismagasin, der med nysgerrighedens lygte søger

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Hvordan skriver man citater? 4. De mest benyttede ord i dansk 6. Tillægsordenes bøjning 8. Gradbøjning af tillægsord 10

Indholdsfortegnelse. Hvordan skriver man citater? 4. De mest benyttede ord i dansk 6. Tillægsordenes bøjning 8. Gradbøjning af tillægsord 10 Sprogtip 2010 Indholdsfortegnelse Hvordan skriver man citater? 4 De mest benyttede ord i dansk 6 Tillægsordenes bøjning 8 Gradbøjning af tillægsord 10 Ordklasser 12 Køb himbær hos kømanden 14 Spørg om

Læs mere

Regler. Dansk Arbejder Idrætsforbund. En verden af gode oplevelser www.dai-sport.dk. Dansk Arbejder Idrætsforbund

Regler. Dansk Arbejder Idrætsforbund. En verden af gode oplevelser www.dai-sport.dk. Dansk Arbejder Idrætsforbund Dansk Arbejder Idrætsforbund En verden af gode oplevelser www.dai-sport.dk Regler Dansk Arbejder Idrætsforbund Idrættens Hus, Brøndby Stadion 20 2605 Brøndby Tlf. 43 26 23 84 Fax: 43 26 23 86 E-mail: dai@dai-sport.dk

Læs mere

Søren Christiansen 22.12.09

Søren Christiansen 22.12.09 1 2 Dette kompendie omhandler simpel brug af Excel til brug for simpel beregning, såsom mængde og pris beregning sammentælling mellem flere ark. Excel tilhører gruppen af programmer som samlet kaldes Microsoft

Læs mere

DANMARKS POSTSTEMPLER

DANMARKS POSTSTEMPLER København-Helsingør startede som en enkelt bureaulinie, men da Kystbanen åbnede blev det to linier med fælles endestationer (i København dog to forskellige, (Kystbanen kørte til 1917 normalt til Østerport

Læs mere

Pædagogisk værktøjskasse

Pædagogisk værktøjskasse Pædagogisk værktøjskasse Vi har lavet denne pædagogiske værktøjskasse for at styrke den alsidige historieundervisning, hvor du kan finde forskellige arbejdsformer og øvelser, som kan gøre historieundervisningen

Læs mere

Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD LÆRINGSTEMA SPROGLIG UDVIKLING

Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD LÆRINGSTEMA SPROGLIG UDVIKLING Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD LÆRINGSTEMA SPROGLIG UDVIKLING Indhold 3 Indledning 4 Sproglig udvikling i Fremtidens Dagtilbud 6 Læringsområde Sprogbrug 8 Læringsområde Lydlig opmærksomhed 10

Læs mere

Regneark II Calc Open Office

Regneark II Calc Open Office Side 1 af 10 Gangetabel... 2 Udfyldning... 2 Opbygning af gangetabellen... 3 Cellestørrelser... 4 Øveark... 4 Facitliste... 6 Sideopsætning... 7 Flytte celler... 7 Højrejustering... 7 Kalender... 8 Dage

Læs mere

Formålet med undervisning fra mediateket er at styrke elevernes informationskompetence, således de bliver i stand til:

Formålet med undervisning fra mediateket er at styrke elevernes informationskompetence, således de bliver i stand til: Informationssøgning Mediateket ved Herningsholm Erhvervsskole er et fagbibliotek for skolens elever og undervisere. Her fungerer mediateket ikke blot som bogdepot, men er et levende sted, som er med til

Læs mere

Frede Tønnesen. Kanariefugle. - til udstilling. Atelier

Frede Tønnesen. Kanariefugle. - til udstilling. Atelier ISBN 87-7857-447-1 9 788778 574473 Kanariefugle findes i mange forskellige varianter, som er fremavlet gennem mange år. Få et overblik over de mange varianter, og læs om hvordan man fremavler særlige former

Læs mere

Vejledning til upload af e-bog via web-formular på www.pubhub.dk

Vejledning til upload af e-bog via web-formular på www.pubhub.dk Vejledning til upload af e-bog via web-formular på www.pubhub.dk For at kunne foretage en dataleverance/upload, skal du have den pågældende e-bog klar i formatet PDF eller epub. Ligeledes skal du have

Læs mere

Smerter i underlivet. Patientinformation. Vælg farve. Stræk smerterne i underlivet væk - et øvelsesprogram. Familiecentret Gynækologisk klinik

Smerter i underlivet. Patientinformation. Vælg farve. Stræk smerterne i underlivet væk - et øvelsesprogram. Familiecentret Gynækologisk klinik Patientinformation Smerter i underlivet Stræk smerterne i underlivet væk - et øvelsesprogram Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik Indtast overskrift Smerter og spændinger

Læs mere

Wipigo Galleri. Brugsforvirring. Venstre side af startbillede efter der er logget ind (Højre side viser det/de gallerier der er oprettet).

Wipigo Galleri. Brugsforvirring. Venstre side af startbillede efter der er logget ind (Højre side viser det/de gallerier der er oprettet). Wipigo Galleri. Brugsforvirring Venstre side af startbillede efter der er logget ind (Højre side viser det/de gallerier der er oprettet). Kategorier/Gallerier/Albums, flere benævnelser for den samme ting.

Læs mere

Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole

Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole Læseboost i børnehaveklassen! Formålet med at give vores elever et læseboost, når de begynder i børnehaveklassen er, at udviklingen i

Læs mere

1: Vi vil formode, at der må være tale om antallet af tidsskriftnumre og ikke antallet af forskellige titler / tidsskrifter / abonnementer.

1: Vi vil formode, at der må være tale om antallet af tidsskriftnumre og ikke antallet af forskellige titler / tidsskrifter / abonnementer. Fælleskommunalt biblioteksudbud Spørgsmål og svar 30. april 2012 ID Spørgsmål Svar 1 Det angives, at delaftale 5 omfatter 140.000 enheder pr. år. 1: Vi vil formode, at der må være tale om antallet af tidsskriftnumre

Læs mere

ipad for let øvede modul 8 Underholdning på ipad Læsning

ipad for let øvede modul 8 Underholdning på ipad Læsning 02092015AS ipad for let øvede modul 8 Underholdning på ipad Læsning Indledning I dette modul vil vi beskæftige os med nogle af de muligheder, der er for at læse på ipad'en. Aviser/dagblade Vi har i modul

Læs mere

Dansk Datalogi Dyst 2015 DDD Runde 2

Dansk Datalogi Dyst 2015 DDD Runde 2 . 19. februar, 2015 linetest DK v1.0 Line Test Sigurd er begyndt i gymnasiet og har lært om linjer på formen f(x) = ax + b. Han har prøvet at tegne nogle linjer på papir for at finde ud af hvilke koordinater

Læs mere

Madkulturen - Madindeks 2015 69. Rammer for danskernes måltider

Madkulturen - Madindeks 2015 69. Rammer for danskernes måltider Madkulturen - Madindeks 2015 69 4. Rammer for danskernes måltider 70 Madkulturen - Madindeks 2015 4. Rammer for danskernes måltider Dette kapitel handler om rammerne for danskernes måltider hvem de spiser

Læs mere

DR Generaldirektøren DR Byen Emil Holms Kanal 20 DK-0999 København C. København den 31. august 2007

DR Generaldirektøren DR Byen Emil Holms Kanal 20 DK-0999 København C. København den 31. august 2007 RADIO- OG TV-NÆVNET DR Generaldirektøren DR Byen Emil Holms Kanal 20 DK-0999 København C København den 31. august 2007 Klage over skjult reklame for Post Danmark A/S i programmet OBS sendt på DR1 Formand

Læs mere

DESIGNMANUAL Roskilde Dyrskue - 2016

DESIGNMANUAL Roskilde Dyrskue - 2016 mødested for land & by DESIGNMANUAL Roskilde Dyrskue - 2016 Vores designmanual indeholder regler og retningslinjer samt skal bruges til inspiration i arbejdet med vores visuelle kommunikation. Grunden

Læs mere

Grafisk design. Kommunikation/it Roskilde Tekniske Gymnasium 12/12-08. Klasse 1.2 Tamana og Sesilje

Grafisk design. Kommunikation/it Roskilde Tekniske Gymnasium 12/12-08. Klasse 1.2 Tamana og Sesilje Grafisk design Kommunikation/it Roskilde Tekniske Gymnasium 12/12-08 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Farver... 4 Kompositioner... 7 Typografi... 8 Praktisk arbejde... 10 Vores rapport opbygning...

Læs mere

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter Til fødselsdagsselskabet, beach party, picnic, familiedagen eller på legepladsen til enhver tid. Fra 6 til 90 år. Indeholder

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE University College Lillebælt. Formalia ved opgaveskrivning

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE University College Lillebælt. Formalia ved opgaveskrivning SYGEPLEJERSKEUDDAELSE University College Lillebælt Formalia ved opgaveskrivning Indhold 1 Formalia ved opgaveskrivning... 3 2 Layout... 3 3 Opbygning... 3 4 Aflevering... 5 5 Sanktioner... 5 6 Litteraturliste...

Læs mere

Dit barn skal stadig undervises i at læse, så det bliver en bedre og hurtigere læser, og dit barn skal øve sig i at læse.

Dit barn skal stadig undervises i at læse, så det bliver en bedre og hurtigere læser, og dit barn skal øve sig i at læse. ~ 2 ~ Læsefolder til forældrene i 3. og 4. klasse Kære forælder I 3. og 4. klasse er dit barn godt i gang med at læse og skrive. Barnets læsning vil i løbet af 3. og 4. klasse udvikle sig, så barnet læser

Læs mere

Produkter Januar 2013

Produkter Januar 2013 Produkter Januar 2013 Alt kan lade sig gøre... Kom med udfordringen og bliv positiv overrasket over resultatet... 2 INDHOLD LAYOUT & RENTEGNING... 4 TRYKSAGER...4 WEB, FILM & TV... 5 - ALT DET ANDET...

Læs mere

BIRKVIGS TYPO GRAFISKE MOSAIK

BIRKVIGS TYPO GRAFISKE MOSAIK BIRKVIGS TYPO GRAFISKE henrik MOSAIK 2 pdf-version grafisk litteratur 2 3 Et-tegnet & Det første? Et af historiens allerførste eksempler på ligaturen et. Fra Pompeji 79 e.kr. Knytter to ligeværdige sammen

Læs mere

Skriv! Trykbogstaver. Gyldendal. Lærervejledning

Skriv! Trykbogstaver. Gyldendal. Lærervejledning Skriv! Lærervejledning Trykbogstaver Gyldendal Skriv! Trykbogstaver anvendes ved den første fælles gennemgang af bogstaverne i 1. klasse. Skriv! Trykbogstaver øver børnenes færdigheder i at skrive trykbogstaver

Læs mere

Alt, hvad der er af arkivalier i landsarkiverne i Åbenrå, Viborg og Odense samt Rigsarkivet og Erhvervsarkivet, kan lokaliseres gennem DAISY.

Alt, hvad der er af arkivalier i landsarkiverne i Åbenrå, Viborg og Odense samt Rigsarkivet og Erhvervsarkivet, kan lokaliseres gennem DAISY. Arkivdatabasen DAISY Hvad er DAISY? DAISY står for Dansk Arkivalie Informations System, og startede i 2001 som et redskab til brug for arkiverne. Siden 2007 har vi kunnet bestille arkivalierne gennem DAISY,

Læs mere

Jobcenter designmanual Version 02.00 09.10.2006. Arbejdsmarkedsstyrelsen 2006

Jobcenter designmanual Version 02.00 09.10.2006. Arbejdsmarkedsstyrelsen 2006 Jobcenter designmanual Version 02.00 09.10.2006 Arbejdsmarkedsstyrelsen 2006 Indhold: Forord 03 Logo 04 Logo med kommunenavn 05 Logovariationer 06 Logofarver 07 Baggrundsfarver 09 Typografi 10 Brevpapir

Læs mere

Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august.

Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august. R E P L I Q U E Replique, 4. årgang 2014 Redaktion: Rasmus Pedersen (ansvh.), Anders Orris, Christian E. Skov. Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august. Skriftet er

Læs mere

50 øre tofarvet. Observationer og strøtanker af Hans Christian Engelbrecht 20. januar 2010

50 øre tofarvet. Observationer og strøtanker af Hans Christian Engelbrecht 20. januar 2010 50 øre tofarvet Observationer og strøtanker af Hans Christian Engelbrecht 20. januar 2010 Det at samle tofarvede Jeg har samlet på frimærker siden jeg var 7 år og med mellemrum. Det ændre sig i 1981 da

Læs mere

Medusa apparaturportal

Medusa apparaturportal Medusa apparaturportal Brugermanual Dette er en vejledning til den medicotekniske apparaturportal. Via portalen kan du bestille service på medicoteknisk apparatur og få et komplet overblik over afdelingens

Læs mere

1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 HVORDAN OPGAVENS OPBYGNING... 2

1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 HVORDAN OPGAVENS OPBYGNING... 2 SRO-opgaven - opbygning, formalia, ideer og gode råd Indhold 1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 HVORDAN OPGAVENS OPBYGNING... 2 2.1 OPBYGNING/STRUKTUR... 2 2.2 FORSIDE... 2 2.3 INDHOLDSFORTEGNELSE... 3 2.4 INDLEDNING...

Læs mere

Retningslinje for brug af sygehusnavne og -logoer i Region Sjælland

Retningslinje for brug af sygehusnavne og -logoer i Region Sjælland Retningslinje for brug af sygehusnavne og -logoer i Region Sjælland pr. 1. januar 2013 Region Sjælland pr. 1. januar 2013 Den 1. januar 2013 ser vores organisation anderledes ud. Det får betydning for

Læs mere

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog : version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.42, 7. maj 2007 Indholdsfortegnelse Den Talende Bog... v 1. Kom godt i gang... 1 1.1. Hjælp...

Læs mere

Aarhus Julemærkesamler Forening. Caritas

Aarhus Julemærkesamler Forening. Caritas Aarhus Julemærkesamler Forening Caritas Nr. 25 / Februar 2014 Aarhus Julemærkesamler Forening Caritas Stiftet 16.7.1981 Bestyrelse / Telefon / Adresseliste / Bankkonto Formand & konstitueret kasserer:

Læs mere

Julekort. Spar. til fordel for Red Barnet. 10% af kortprisen og få GRATIS kuvertsegl ved bestilling senest den 19. oktober.

Julekort. Spar. til fordel for Red Barnet. 10% af kortprisen og få GRATIS kuvertsegl ved bestilling senest den 19. oktober. Julekort til fordel for Red Barnet Spar 10% af kortprisen og få GRATIS kuvertsegl ved bestilling senest den 19. oktober. Layout: Marianne Eriksen/Red BarnetFoto: Ana Kari Hjælp os giv børnene en værdig

Læs mere

OPSTREGNINGSVEJLEDNING

OPSTREGNINGSVEJLEDNING OPSTREGNINGSVEJLEDNING OVERVEJELSER INDEN OPSTREGNING Bogstavbanen, figurbanen og taltavlen er de tre baner, som aktiviteterne i Leg på streg er baseret på. Skabelonerne til opstregningerne findes i en

Læs mere

Grafisk produktion og workflow 2 PORTFOLIO 2012 GRAFISK PRODUKTION OG WORKFLOW PORTFOLIO 2012 GRAFISK PRODUKTION OG WORKFLOW 3

Grafisk produktion og workflow 2 PORTFOLIO 2012 GRAFISK PRODUKTION OG WORKFLOW PORTFOLIO 2012 GRAFISK PRODUKTION OG WORKFLOW 3 portfolio 2012 Grafisk produktion og workflow 2 PORTFOLIO 2012 GRAFISK PRODUKTION OG WORKFLOW PORTFOLIO 2012 GRAFISK PRODUKTION OG WORKFLOW 3 Info om bogen Betegnelse : Design med Viden Omfang : 192 sider

Læs mere

1. Større opgaver i word

1. Større opgaver i word Indholdsfortegnelse 1. Større opgaver i word...1 1.1. Typografier... 1 1.1.1. Normal... 1 1.1.2. Overskrifter... 5 1.2. Dispositionsvisning... 6 1.3. Indholdsfortegnelse... 6 1.4. Krydshenvisninger...

Læs mere

Modul 1 Skolens netværk, skema og kommunikation i Lectio Efter gennemgangen af dette modul skal du:

Modul 1 Skolens netværk, skema og kommunikation i Lectio Efter gennemgangen af dette modul skal du: Modul 1 Skolens netværk, skema og kommunikation i Lectio Efter gennemgangen af dette modul skal du: 1. Kende til skolens netværk og drev. Specielt dit personlige H-drev 2. Kunne se dit skema og dine lektier

Læs mere

Hvordan laver jeg en poster/plakat og handout

Hvordan laver jeg en poster/plakat og handout Hvordan laver jeg en poster/plakat og handout Poster Indhold Keep it simple! Undlad hellere noget forklarende tekst eller nogle resultater idet en overfyldt poster let bliver kedelig og triviel at kigge

Læs mere

Studieretningsprojekt 3.g, Ordrup Gymnasium.

Studieretningsprojekt 3.g, Ordrup Gymnasium. Studieretningsprojekt 3.g, Ordrup Gymnasium. I 3.g skal du udarbejde et studieretningsprojekt. I samråd med en faglærer vælges en faglig problemstilling inden for et selvvalgt område, der knytter sig til

Læs mere

Monitorering af forløbstider på kræftområdet

Monitorering af forløbstider på kræftområdet Monitorering af forløbstider på kræftområdet ÅRSOPGØRELSEN FOR 2015 2016 SIDE 1/36 Monitorering af forløbstider på kræftområdet Sundhedsstyrelsen, 2016. Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse.

Læs mere

Vejledning om ansøgning til hoveduddannelsesforløb i speciallægeuddannelsen i Oto-rhino-laryngologi

Vejledning om ansøgning til hoveduddannelsesforløb i speciallægeuddannelsen i Oto-rhino-laryngologi Vejledning om ansøgning til hoveduddannelsesforløb i speciallægeuddannelsen i Oto-rhino-laryngologi I denne vejledning uddybes og præciseres ansøgningen til hoveduddannelsesforløb i speciallægeuddannelsen

Læs mere

Design Ure Smykker Messen Info

Design Ure Smykker Messen Info DESIGN URE SMYKKER MESSEN 2014 INFO Side 1 Design Ure Smykker Messen Info Side 2 Hvor og hvornår Side 3 Generelt om stande Side 4 Parkering Side 5 Opstilling og nedtagning Side 6 Priser, vilkår og betaling

Læs mere

Pebble Eco 5 BRUGSVEJLEDNING LYS OG LUP ERHVERVSVEJ 30 2610 RØDOVRE TLF. 43 451 451

Pebble Eco 5 BRUGSVEJLEDNING LYS OG LUP ERHVERVSVEJ 30 2610 RØDOVRE TLF. 43 451 451 Pebble Eco 5 BRUGSVEJLEDNING LYS OG LUP ERHVERVSVEJ 30 2610 RØDOVRE TLF. 43 451 451 Indhold Salgspakkens indhold...2 Knapper og stik...2 På forsiden...2 På bagsiden...3 Langs overkanten...3 Opladning...3

Læs mere

Hvis bortkommet, venligst retunér til:

Hvis bortkommet, venligst retunér til: Hvis bortkommet, venligst retunér til: Navn: Adresse: Indhold: Mindnotes historie 8-9 Blødt omslag med papir 10-13 Blødt omslag med PU 14-17 Hårdt omslag med papir 18-21 6 Hårdt omslag med PU 22-25 Hårdt

Læs mere

Forslag til opgavestruktur, typografi og layout

Forslag til opgavestruktur, typografi og layout Forslag til opgavestruktur, typografi og layout Af Maj Wedderkopp, december 2009 Opgavestrukturen er opgavens skelet, der allerede i indholdsfortegnelsen giver et overblik over opgaveelementerne. Sammen

Læs mere

Praktiske råd vedrørende udformningen af SRP

Praktiske råd vedrørende udformningen af SRP Praktiske råd vedrørende udformningen af SRP Du skal nu skrive dit studieretningsprojekt. Formålet med din SRP er formidling af faglig viden til dine vejledere og en censor. Derfor er det vigtigt, at du

Læs mere

Elegant konsol til tv, dvd & o.l.

Elegant konsol til tv, dvd & o.l. Elegant konsol til tv, dvd & o.l. Flot skueplads Elegant konsol til tv, dvd & o.l. Enkel, flad, praktisk: Dette konsol har det ikke bare i sig, men også på sig! Den perfekte scene til dit tv. 1 Indledning

Læs mere

CHOKOLADE MAGERIET. Designmanual. af Mette Tang

CHOKOLADE MAGERIET. Designmanual. af Mette Tang Designmanual af Mette Tang Indhold Logo Respektafstand...s. 4 Placering...s. 5 Størrelser...s. 6 På baggrunde...s. 7 Typografi Fonte...s. 9 Teksjustering...s. 10 På baggrunde...s. 11 Elementer Cirkler...s.

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 10. april 2013 blev der i sag 187-2012 XX v/advokat AA mod Ejendomsmægler MM v/advokat BB og Ejendomsmæglervirksomhed JJ ApS v/advokat BB afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 7. juli 2012 har XX

Læs mere

grafisk design Professionsbacheloruddannelsen i Visuel Kommunikation Studieretning: Grafisk Design

grafisk design Professionsbacheloruddannelsen i Visuel Kommunikation Studieretning: Grafisk Design XDANMARKS MEDIE- OG JOURNALISTHØJSKOLE CAMPUS KØBENHAVN Forprøve grafisk design Professionsbacheloruddannelsen i Visuel Kommunikation Studieretning: Grafisk Design Del 1: Plakatserie Til efteråret afholder

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Firma skovtur

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Firma skovtur side 1 af 7 Åbn Word 2003 Skriv derefter teksten - ud i en køre - Kære kolleger Så er det atter tid for madpakker, drikkedunke og lommelærker. Den årlige Firma skovtur går i år til Lunden ved Vejle Lørdag

Læs mere

Design Nostalgi &Papir. Påklædningsdukker Postkort Kravlenisser Juleark Ophængsnisser Dyretegninger Udklipsbøger

Design Nostalgi &Papir. Påklædningsdukker Postkort Kravlenisser Juleark Ophængsnisser Dyretegninger Udklipsbøger Design Nostalgi &Papir Påklædningsdukker Postkort Kravlenisser Juleark Ophængsnisser Dyretegninger Udklipsbøger 2 Henny Olsen har arbejdet med modellering, design og tegning i en årrække. Først som porcelænsmaler

Læs mere

1. Find skulpturen. Danserindebrønden

1. Find skulpturen. Danserindebrønden 1. Find skulpturen Danserindebrønden Mindre børn skal følges og vejledes af en voksen Opgaverne vil føre jer rundt på museet I skal også op på museets 1. sal Den finder du ved at gå op ad trappen i museumsbutikken

Læs mere

Eksempler på elevbesvarelser af gådedelen:

Eksempler på elevbesvarelser af gådedelen: Eksempler på elevbesvarelser af gådedelen: Elevbesvarelser svinger ikke overraskende i kvalitet - fra meget ufuldstændige besvarelser, hvor de fx glemmer at forklare hvad gåden går ud på, eller glemmer

Læs mere

Tabelforklaring. Tabellen indeholder statistiske oplysninger om de større forskningsbibliotekers tilvækst

Tabelforklaring. Tabellen indeholder statistiske oplysninger om de større forskningsbibliotekers tilvækst Tabelforklaring Tabel 1. Større forskningsbiblioteker 2002 Bestand Tabellen indeholder statistiske oplysninger om de større forskningsbibliotekers bestand af materialer opgjort i fysiske enheder. Oplysningerne

Læs mere

Indhold. Opret poster side 2 Udskrifter: side? Stikordsregister side 5

Indhold. Opret poster side 2 Udskrifter: side? Stikordsregister side 5 Brug af database Indhold Opret poster side 2 Udskrifter: side? Stikordsregister side 5 Thorkild Steenberg Århus Akademi 1998 Faglitteratur Database Side 1 Om databasen Databasen Faglitteratur indeholder

Læs mere

BEGREBER I DANTEK... 2 LOG IND PÅ DANTEK WEBBOOKING... 3 SØGNING... 5 SØGERESULTATET... 8 LÅN FRA UDLÅNSSAMLINGEN... 11

BEGREBER I DANTEK... 2 LOG IND PÅ DANTEK WEBBOOKING... 3 SØGNING... 5 SØGERESULTATET... 8 LÅN FRA UDLÅNSSAMLINGEN... 11 BEGREBER I DANTEK... 2 SAMLINGER... 2 Informationssamlingen... 2 Udlånssamlingen (sætsamlingen)... 2 BOOKING... 2 RESERVERING... 2 LOG IND PÅ DANTEK WEBBOOKING... 3 SØGNING... 5 SIMPEL SØGNING... 5 AVANCERET

Læs mere