Service af komponenter i brandsikringsanlæg Brandteknisk vejledning nr. 27

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Service af komponenter i brandsikringsanlæg Brandteknisk vejledning nr. 27"

Transkript

1 Service af komponenter i brandsikringsanlæg Brandteknisk vejledning nr. 27 Grundlæggende ATEX viden ATEX direktivet (på Engelsk ATEK) Fra Fransk: Atmosphéres EXplosibles

2 Introduktion til kurset. Service af komponenter i brandsikringsanlæg Brandteknisk vejledning nr. 27 Grundlæggende ATEX viden Kursus nr.: Varighed: 3 dage Målet med kurset Målet med kurset er, at deltageren bliver i stand til selvstændigt at servicere og funktionsafprøve komponenter i brandsikringsanlæg og brandventilationsanlæg, således at fabrikanternes serviceanvisninger og Brandteknisk Vejledning nr. 27, af februar 2007 overholdes (Vejledningen er baseret på EN serien). Endvidere undervises der i udarbejdelse af servicerapporter som dokumentation for udført service og funktionsafprøvning, herunder i udfyldelse af den log-bog, som skal forefindes på stedet, hvor det brandtekniske udstyr forefindes. Deltageren vil på kurset modtage grundlæggende viden om ATEX direktivet, så deltageren efterfølgende er i stand til at indhente den fornødne hjælp fra leverandører af maskindele, automatikkomponenter og værktøj, samt hvordan man arbejder i ATEX områder generelt og hvordan man rekvirerer instruktion for et givent område, inden arbejdet påbegyndes, herunder hvordan Brandteknisk Vejledning nr. 19 med fordel kan anvendes. Der orienteres kort om øvrige brandforhold, herunder DS 428 Brandtekniske foranstaltninger i ventilationsanlæg, SBI anvisning om Bygningsreglementet nr. 159, Brandteknisk vejledning nr. 10 og 10B varmt arbejde, herunder gennemgås ved hjælp af katalogmateriale, div. leverandører af produkter der ud over anlæg hørende under Brandteknisk vejledning nr. 27 har til opgave at hindre brand- og røgspredning. Evaluering Når kurset er færdigt, skal resultatet af deltagerens arbejde vurderes af underviseren, her er det vigtigt, at spørgsmålene der er udarbejdet til kurset, besvares af hver enkelt. Det er tilladt at få hjælp til forståelse af spørgsmålene.

3 Materialer til kurset Klassesæt af Brandteknisk vejledning nr. 27, af februar 2007 (købes som E-bog og udprintes når tilladelse fra DBI Bygnet er indhentet). Klassesæt af Brandteknisk vejledning nr. 19, 3. udgave 2004 (købes som E-bog og udprintes når tilladelse fra DBI Bygnet er indhentet). Klassesæt af EKSEMPELSAMLING om brandsikring af byggeri Best. Nr.: BCFUD421 Klassesæt af INFORMATION om Brandteknisk dimensionering Best. Nr.: BCFUD604 (begge afbilledet herunder, er tilgængelige på nettet som pdf - fil, på: PPS, som udarbejdes inden kursusstart og udleveres på kurset. PPS fra V Å GRAM (leverandør af ventilationsanlæg for ATEX området), som f.eks. kan udprintes og udleveres til kursisterne. PPS fra f.eks. Max Fodgaard (leverandør af EL komponenter og måleudstyr for ATEX området), som evt. udleveres til kursisterne. Klassesæt af ATEX plakat fra f. eks. Max Fodgaard (findes flere steder, se næste side). BR 95 og især tillæg nr. 8 til BR 95 (snart BR2007), som begge ligeledes kan downloades fra Kataloger med udstyr fra leverandører af brandsikringsanlæg (se leverandør-liste) SBI-anvisning nr. 159 (delvis), kan også findes på nettet. Komponenter til øvelsesbrug fra WindowMaster, Primalux og Novenco.

4 Henvisninger Kompendium i Naturlig ventilation VVS-U Kompendium i Elektriske komponenter i eksplosionsfarlige områder VVS-U (Erhvervs- og Byggestyrelsen) (Colt Nordic ApS) (Dansk Brandteknisk Institut) (Download af EX-plakat) (Download af EX-plakat, som Max Fodgaard) (Arbejdstilsynet) (Max Fodgaard A/S) (Øland A/S) (V Å GRAM A/S) (Novenco A/S) Leverandører af komponenter i brandsikringsanlæg m.v. Velux A/S Icopal A/S Novenco A/S Primalux A/S ACO Plastmo A/S Colt Nordic ApS KK Consult ApS WindowMaster A/S ATEX V Å GRAM A/S Teldust Max Fodgaard A/S

5 BRANDTEKNISK VEJLEDNING NR. 27 Hvordan man vedligeholder og afprøver komponenter i brandsikrings- og brandventilationsanlæg ved hjælp af fabrikant anvisninger og brandteknisk vejledning nr. 27. Det er bygningens ejer, der er forpligtiget til at servicere og vedligeholde komponenterne der indgår i bygningers brand- og røgventilation, samt ikke mindst foretage funktionsafprøvning. Brugeren har hidtil ikke haft andre muligheder, end at gå til leverandøren. Dette kursus vil sætte deltageren i stand til, at udarbejde serviceplaner, samt udføre de nødvendige vedligeholdelsesarbejder, funktionsafprøvninger og reparationer, samt ikke mindst udarbejde den nødvendige dokumentation. Funktionsafprøvning af røglemme, ovenlys og andre mekaniske systemer, skal minimum udføres en gang årligt. Røggasventilatorer skal i henhold til normer og fabrikantanvisninger funktionsafprøves 2 4 gange årligt, alt efter hvordan de bruges i det daglige og hvilke retningslinier der er udstukket af de stedlige brandmyndigheder. Brandventilation/røgudluftning har flere formål, herunder at sikre røgfrie flugtveje under evakuering af en bygning, reducere brand- og røgspredning, mindske risiko for overtænding, reducere skader på bygningens konstruktion og indhold, samt gøre det lettere og mere sikkert for indsats/redningsmandskabet at slukke branden samt redde personer og værdier. Der har i godt et år været nedsat en arbejdsgruppe (teknisk udvalg), som havde til opgave at revidere den gamle Brandtekniske Vejledning der udkom i 1992 og siden revideret i Den gamle Vejledning nr. 27 havde en særlig status, da man fra Bygningsreglementet (BR95) direkte henviste til denne. Med Boligstyrelsens udgivelse af publikationerne, Eksempelsamling om brandsikring af byggeri og Information om Brandteknisk Dimensionering, har den nye Vejledning nr. 27 ikke længere den samme status, da blandt andet kravene til røglemme stilles ved normen EN Kravene til røggasventilatorer stilles ved normen EN (EN serien) Man skal være opmærksom på, at vejledningen er et supplement til myndighedernes bekendtgørelser. Vejledningen giver et godt overblik over begrebet Brandventilation. Brandteknisk Vejledning nr. 27 Brandventilation.

6 Vedligeholdelse af komponenter i anlæg for brandventilation/brandsikring. Som det vil fremgå af de efterfølgende eksempler, tilbyder mange leverandører den lovbefalede og nødvendige service. Ventilationsfirmaer og andre med nødvendig teknisk baggrund må også udføre denne service, men det skal under alle omstændigheder udføres i henhold til gældende lovgivning og fabrikantens vedligeholdelsesforskrifter. Fabrikantens vedligeholdelsesforskrifter leveres normalt med i forbindelse med afleveringen af et byggeri i drift- og vedligeholdelsesvejledningen, heraf vil de nødvendige data fremgå. Er vedligeholdelsesvejledningen ikke tilstede, skal man inden servicering påbegyndes, indhente de nødvendige forskrifter hos leverandøren (ofte findes materialet på leverandørernes hjemmesider). Lovgivningen foreskriver, at der ud over vedligeholdelses arbejdet, skal foretages en fuld funktionsafprøvning, samt en dokumentation for den udførte service, herunder udfyldelse af logbog, der gerne skulle forefindes det pågældende sted. Det skal her bemærkes, at de stedlige brandmyndigheder kan udstikke retningslinier for, hvordan servicen og afprøvningen skal foregå, ligeledes kan brandmyndighederne kræve at være til stede under afprøvningen. Eksempler. Leverandør: Colt Nordic ApS Leverandør af komponenter til brandsikringsanlæg, samt komponenter til brandventilation. Gå til Fin site, hvorfra der kan downloades produktblade med måledata og ydelser.

7 Service på brandventilation i henhold til WindowMaster A/S Serviceeftersyn Der er særlige regler for regelmæssige eftersyn af brandventilationsanlæg. Lovgivningen kræver af anlæggets ejer, at anlægget inspiceres og afprøves årligt. WindowMaster tilbyder vedligeholdelsesaftaler for brandventilationsanlæg og kontrollerer hvert år det komplette anlæg i henhold til de gældende lovkrav. Vedligeholdelsen af brandventilationsanlægget omfatter kontrol af, at vinduer, vinduesåbnere, nødstrømsforsyning, udløsning og kontrolfunktioner er i funktionsdygtig stand. WindowMaster tilbyder forskellige serviceaftaler afhængig af den enkelte kundes behov. Eksempel på vedligeholdelsesvejledning (uddrag) fra WindowMaster: Sikkerhedsforskrifter Advarsel! Følgende forskrifter skal overholdes: Indbygning, installation, reparation og vedligeholdelse må kun udføres af fagfolk. Det er kun muligt at sikre pålidelig drift og undgå skader og ulykker, hvis montage og installation udføres omhyggeligt i henhold til denne vejledning. Kontroller de tekniske data på typemærkaten. Der kan opstå personfare ved elektrisk styrede vinduer og lemme. De kræfter, som optræder ved automatisk betjening, kan være så kraftige, at legemsdele kan blive klemt. Vinduesåbnere kan rage ind i rummet ved åbning. Derfor skal der inden idriftsættelsen af åbnerne træffes foranstaltninger, som udelukker risiko for at komme til skade. Ved ind- eller udadgående bundhængte vinduer skal vinduet være sikret mod at falde ned efter afkobling af vinduesåbneren (f.eks. ved vinduespudsning). Det anbefales derfor at montere sikkerhedsbeslag. Hvis vinduer eller lemme kan blive udsat for stærk vindlast, anbefaler vi at forbinde styrecentralen med en vindsensor, som automatisk får vinduerne til at lukke. Beslagsvarianterne er udelukkende bestemt for de tiltænkte anvendelser. Producenten er ikke ansvarlig for eventuelle skader, som skyldes uegnet anvendelse. 230V AC farlig spænding Kan forårsage død, svære legemsbeskadigel ser eller betydelige skader på ting. Tilslutningen af styreenheden skal udføres af fagfolk. Centralen frakobles forsyningsspændingen, før den åbnes, monteres eller opbygningen ændres. Gældende forskrifter skal overholdes.

8 Anvendelsesområde Centralen er udelukkende designet til automatisk åbning og lukning af røgudtag, vinduer, lemme eller døre. Kontroller altid, om anlægget er i overensstemmelse med de gældende bestemmelser. Vær særlig opmærksom på: åbningstværsnit, åbningstid og åbningshastighed. Ledningstværsnit er afhængig af ledningslængde og strømforbrug. Vedligeholdelse Hvis centralerne indsættes i brandventilationsanlæg, skal de mindst en gang om året afprøves, vedligeholdes og om nødvendigt repareres. Rengør centralerne og afprøv, om skruer og tilslutningsklemmer er fastgjort. Test hele anlægget ved en testkørsel. Defekte centraler må kun repareres på vores fabrik. Der må kun anvendes originale reservedele. De medleverede batterier kræver regelmæssigt eftersyn og skal udskiftes hvert fjerde år. Før ethvert vedligeholdelsesarbejde eller ændringer ved anlægget skal netspændingen og batterierne frakobles på alle poler. Kabeltræk og elektrisk tilslutning Brandventilationscentralen skal forsynes fra egen gruppe. Yderkappen på nettilslutningskablet skal føres helt til tilslutningsklemmerne Ved installationen skal Stærkstrømsbekendtgørelsen afs. 6, Dansk ingeniørforenings norm for svagstrømsinstallationer DS 460 og Brandteknisk vejledning nr. 27 overholdes. Fordelerdåser skal være tilgængelige for vedligeholdelsesarbejde. Anlægget skal afsikres mod uforsætlig tilslutning af strømmen. Ledningstyper, -længder og tværsnit skal være i henhold til de tekniske angivelser. Alle lavspændingsledninger (24V DC) trækkes adskilt fra stærkstrømsledningerne. CE erklæring Centralerne er fremstillet og testet i henhold til de europæiske retningslinier. Der kan rekvireres en CE erklæring.

9 Brandventilationscentral WSC 4xx 24 Brandventilationsanlæg skal mindst en gang om året kontrolleres, vedligeholdes og om nødvendigt repareres. Kontrol og vedligeholdelse må kun udføres af leverandøren af anlægget eller autoriserede fagfolk og skal dokumenteres ved en kontrolmærkat på brandcentralen samt i servicebogen. Funktionsprøvninger skal udføres regelmæssigt. Det anbefales derfor at tegne en servicekontrakt med WindowMaster A/S. Alle batterier leveret i forbindelse med brandventilationscentraler kræver regelmæssig kontrol. De skal senest efter 4 år udskiftes med nye batterier. Vær opmærksom på lov om bortskaffelse af farlige affaldsstoffer. På brandcentralen Netspænding kontrolleres (230 V AC ), Alle klemmeforbindelsers fastgørelse kontrolleres, Kabel og tilslutningsledere kontrolleres mht. beskadigelser, Indikatorer og trykkontakter på modulerne kontrolleres, Alle sikringer i centralen kontrolleres, Linjespænding kontrolleres, Akkumulatorspænding kontrolleres (hvis der forekommer en afvigelse, når netspænding er til stede, skal spændingsværdien efterreguleres), Akkumulatorens indbygningsdato kontrolleres, og akkumulatoren udskiftes eventuelt (fire år efter indbygning er udskiftning nødvendig), Ikke mere funktionsdygtige akkumulatorer afleveres til bortskaffelse som farligt affald, Udskiftningsdato på akkumulatorer noteres. Udskiftning af moduler Anlægget indeholder afhængigt af konfiguration et bestemt antal moduler, som enten skal udtages til ændring af anlægget og/eller supplerende indsættes eller udskiftes i tilfælde af reparation. I tilfælde af reparation ved uændret systemkonfiguration: Anlægget kobles strømløst eller forbindelser til nettet og til akkumulatorerne løsnes, Indstikskomponenter trækkes ud, udskiftningskomponenter indsættes. Ved ændret eller udvidet systemkonfiguration: Anlægget kobles strømløst eller forbindelser til nettet og til akkumulatorerne løsnes, Indstikskomponenter trækkes ud og/eller nye komponenter indsættes, Miniature-skydeafbrydere på bundplade indstilles efter anvisning. På motorerne Motorer kontrolleres med hensyn til fejlfri funktion og tilstand, Motor-endemodul kontrolleres med hensyn til rigtig tilslutning, Klapper, vinduer, kupler osv. kontrolleres med hensyn til let gang, Bevægelsesretning af motorerne kontrolleres ved påvirkning af ÅBN - eller LUK tryk,

10 Ved tilsmudsning renses motorer, Konsoller og fastgørelse kontrolleres med hensyn til fastspænding og tilstand. På melderne Alle brandtryk og ventilationstryk kontrolleres med hensyn til funktion. (Bevæger motorerne sig i den på trykkene angivne retning?) Indikatorerne i trykkene kontrolleres, defekte glas eller beskadigede dele udskiftes, Røgmeldere med prøvegas og termomaksimal-meldere med varmluftblæser afprøves med hensyn til funktion. Lyser den røde LED på røgmelderne efter udløsning? Snavsede eller defekte røgmeldere demonteres og sendes til reparation eller rensning hos producenten. Eventuel gæsteundervisning/foredrag af WindowMaster. Kilde: WindowMaster A/S

11 Novenco A/S, røg- og brandventilation.

12

13

14

15

16

17

18

19

20 ATEX (DBI vejledning nr. 19, Eksplosionfarlige områder) Hvordan man arbejder på og vedligeholder anlæg og dele af anlæg, som er omfattet af ATEXdirektivet. ATEX står for Atmosphére Explosibles og ATEX direktivet er lavet for at ensrette reglerne for udstyr og arbejde i eksplosionsfarlige områder i EU. Mange former for støv og gasser, kan udløse eksplosioner til fare for mennesker og udstyr. Overholdelse af ATEX - direktivet medvirker til at minimere risikoen for ulykker. Der er derfor regler for arbejde i eksplosionsfarlige områder og det er ejeren af det pågældende område (produktion eller oplag), der skal give den nødvendige instruktion eller eventuelt kursus, for hvordan ophold og arbejde i det pågældende område skal foregå. Derudover er der en række krav og regler til leverandørerne af udstyr til eksplosionsfarlige områder, som blandt andet er angivet i et hav af normer for området. Det gælder såvel mekanisk udstyr, elektrisk udstyr og værktøj til brug i disse områder. Alt skal kort og godt være gnistfrit. Brandteknisk vejledning nr. 19 er det bedste værktøj for dem der skal arbejde i eller på anden måde i forbindelse med ATEX områder. Hensigten med vejledningen er at give retningslinier for zoneklassifikation af områder med eksplosionfare med henblik på at begrænse faren for antændelse. Der kan være risiko for eksplosion, når der er tilstedeværelse af brandfarlige væsker, gasser, tåger, aerosoler, støv, fibre og lignende. Vejledningen giver også retningslinier til fastsættelse af krav til materiel, værktøj mv. som skal anvendes i eksplosionsfarlige områder. Man skal være opmærksom på, at vejledningen er et supplement til myndighedernes bekendtgørelser.

21 ATEX direktivet. ATEX står for Atmosphére Explosibles og ATEX direktivet er lavet for at nedbryde handelsbarrierer ved at lave ensrettede regler i hele EU. Alle sammenhængende (sammenbyggede) tekniske installationer skal CE mærkes efter gældende regler, herunder også installationer i ATEX områder. Her gælder tillige, at alt udstyr, såvel mekanisk og elektrisk, skal være godkendt og testet til at måtte anvendes i eksplosionsfarlige områder. Værktøj der anvendes i disse områder, skal også være godkendt og testet. Der skal i særlige tilfælde, suppleres med detektorer, hvis der er fare for, at der kan opstå koncentrationer af farlige stoffer. Læs meget mere om emnet på nettet, her henvisning til de vigtigste sites: (Download af EX-plakat) (Download af EX-plakat, som Max Fodgaard) Gæsteundervisning: V.Å.GRAM: Morten Gram, tlf.: mail: info@vaagram.dk Max Fodgaard: Jakob Jonker, tlf.: , mail: jj@fodgaard.dk TELDUST (alternativ): Flemming Mysling, tlf.: , mail: teldust@teldust.com

22 Eksempel på EX plakat, der holder rede på klasser, zoner og standarder. (udleveres f.eks. af Max Fodgaard)

23 Eksempel på ATEX zoner. Kilde: DBI vejledning nr. 19

24 Efterskrift Brandteknisk vejledning nr. 27 og nr. 19 giver en grundig indsigt i henholdsvis brandventilation og eksplosionsfarlige områder og der er en lang række andre muligheder for at søge bistand og kvalificeret hjælp fra myndigheder, leverandører mv. Men er man det mindste i tvivl bør man for en sikkerheds skyld, rette henvendelse til DBI. Om DBI, Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut: Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI) er en selvejende, almennyttig virksomhed, hvis formål der er at yde teknologisk service for herigennem at styrke erhvervslivets konkurrencemæssige rammebetingelser, herunder fremme innovation, udvikling, ressourceoptimering mv. til gavn for erhvervsliv og samfund indenfor områderne: Brandteknologi Sikringsteknologi Skadeforebyggelse Instituttet er godkendt som teknologisk serviceinstitut (GTS - institut) af Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling. Instituttets væsentligste arbejdsopgaver omfatter: Rådgivning/konsulentbistand Prøvning af materialer, produkter, komponenter og udstyr Certificering og kontrolordninger Sikkerhedsmæssig inspektion og eftersyn Skadeundersøgelser/brandårsagsefterforskning Forskning og udvikling Regelsætning/norm- og standardiseringsarbejde Bibliotek Information Kurser og temadage Forlag Udgivelse af bladet Brand & Sikring Medlemsservice Virksomheder, organisationer og andre interesserede kan ved tegning af DBI-medlemskab sikre sig tilsendelse af DBI s publikationer og specieller medlemstilbud. Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut er akkrediteret af DANAK til prøvning, inspektion, brandundersøgelser og certificering. (kilde: DBI )

25 Opgaver. Teoriopgaver. Praktiske opgaver.

WSC 4XX. Brandventilationscentral. Betjeningsvejledning / Teknisk information

WSC 4XX. Brandventilationscentral. Betjeningsvejledning / Teknisk information WSC 4XX Brandventilationscentral Betjeningsvejledning / Teknisk information Sikkerhedsforskrifter Side Installation og montage Side 3 Elektriske ledninger Side 4 Kabelføringsskema Side 5 Tilslutningsplaner

Læs mere

Februar 2002. Vejledning. Særlige. sikringsforanstaltninger. mod brand i erhvervs- og industrivirksomheder. Forsikring & Pension

Februar 2002. Vejledning. Særlige. sikringsforanstaltninger. mod brand i erhvervs- og industrivirksomheder. Forsikring & Pension Februar 2002 Særlige Vejledning sikringsforanstaltninger mod brand i erhvervs- og industrivirksomheder Forsikring & Pension Indholdsfortegnelse 000 Indledning 3 10 Alment 3 100 Forskrifter og regler 6

Læs mere

K.K. Consult Brand- & komfortventilation Vinduesautomatik

K.K. Consult Brand- & komfortventilation Vinduesautomatik Montage- og betjeningsanvisning K.K. Consult Brand- & komfortventilation Vinduesautomatik Udgave: DK2 Gældende fra: 24.02.2004 Spindelmotor M3/230/...-G500:250N/Tandem Beregnet til facadevinduer, oven-

Læs mere

Brandventilationscentral Type: WSC 308 01

Brandventilationscentral Type: WSC 308 01 Betjeningsvejledning / Teknisk Information Brandventilationscentral Type: WSC 308 01 Indholdsfortegnelse: Sikkerhedsforskrifter Betjeningselementer, diagnose LEDs, sikringsoversigt og klemmer Funktionsbeskrivelse

Læs mere

Brugerhåndbog og installationsvejledning Styrecentral RV24-24

Brugerhåndbog og installationsvejledning Styrecentral RV24-24 Brugerhåndbog og installationsvejledning Styrecentral RV24-24 Neptunvej 6, 9293 Kongerslev Tlf. 96771300 www.domexovenlys.dk Brandventilation Komfortventilation 24VDC max. 24A 2 aktuatorudgange 1 brandventilationsgruppe,

Læs mere

GAS KOGEPLADER BRUGS OG INSTALLATIONS- VEJLEDNING

GAS KOGEPLADER BRUGS OG INSTALLATIONS- VEJLEDNING GAS KOGEPLADER BRUGS OG INSTALLATIONS- VEJLEDNING 1 Indhold Indhold 2 General information 2 Garanti bestemmelser 3 Vigtin information vedrørende sikkerhed. 3 Sådan bruges apparatet 4 Rengøring og vedligeholdelse

Læs mere

Guide til indretning af værksteder, hvor der serviceres gasdrevne køretøjer

Guide til indretning af værksteder, hvor der serviceres gasdrevne køretøjer Guide til indretning af værksteder, hvor der serviceres gasdrevne køretøjer HMN Naturgas I/S CVR nr.: 32 50 58 21 EAN nr.: 579 000 116 325 9 Indholdsfortegnelse Baggrund... 3 Formål... 3 Myndighedskrav...

Læs mere

ABV teknik. overlad din brandventilation til os

ABV teknik. overlad din brandventilation til os overlad din brandventilation til os Vi tager hånd om dit projekt lige fra rådgivning til installation, færdigmelding, CE-mærkning og serviceeftersyn. ABV teknik 1 Den optimale samarbejdspartner: Vi er

Læs mere

CFPA. Brandteknisk diplomuddannelse

CFPA. Brandteknisk diplomuddannelse CFPA Brandteknisk diplomuddannelse CFPA Brandteknisk diplomuddannelse Virksomhedens brandsikkerhed fra A til Z Har du som sikkerheds- eller arbejdsleder ansvar for, at brandsikkerheden altid er i orden?

Læs mere

Brugerhåndbog og installationsvejledning Styrecentral RV 24-24 / RV 24-32

Brugerhåndbog og installationsvejledning Styrecentral RV 24-24 / RV 24-32 Brugerhåndbog og installationsvejledning Styrecentral RV 24-24 / RV 24-32 Brandventilation Komfortventilation 24VDC max. 24/32A 2 aktuatorudgange 1 brandventilationsgruppe, 2 komfortgrupper Tilslutning

Læs mere

Kontrol af forsamlingslokaler retningslinier

Kontrol af forsamlingslokaler retningslinier Kontrol af forsamlingslokaler retningslinier Hvorfor en Elsikkerhedsattest? SB afsnit 6, 621.1 Ejeren (brugeren) er ansvarlig for installationens tilstand og vedligeholdelse og skal lade fejl og mangler

Læs mere

Vejledning om. Flugtvejsplaner Etageplaner Pladsfordelingsplaner Inventaropstillingsplaner Belægningsplaner

Vejledning om. Flugtvejsplaner Etageplaner Pladsfordelingsplaner Inventaropstillingsplaner Belægningsplaner Vejledning om Flugtvejsplaner Etageplaner Pladsfordelingsplaner Inventaropstillingsplaner Belægningsplaner 1. udgave april 2010 Hvorfor skal der laves flugtvejsplaner? Flugtvejsplaner, etageplaner, pladsfordelingsplaner,

Læs mere

SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE FOR SAMTILGE ENTREPRISER VEDR.

SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE FOR SAMTILGE ENTREPRISER VEDR. SA SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE FOR SAMTILGE ENTREPRISER VEDR. Noah Mølgårdip aqqutaa 3 3952 Ilulissat 1 Indholdsfortegnelse side 1. Arbejdet omfang 2. Projekt 3. Arbejdsgrundlag 4. Materialer 5. Arbejdets

Læs mere

Art nr. 60.528. DK Brugsanvisning Rystepudser 170W

Art nr. 60.528. DK Brugsanvisning Rystepudser 170W Art nr. 60.528 DK Brugsanvisning Rystepudser 170W 1. Sikkerhedsanvisninger Vi takker for Deres tillid til valget af denne maskine. For at opnå et tilfredsstillende resultat, bør denne vejledning nøje gennemlæses.

Læs mere

CFPA. Brandteknisk diplomuddannelse

CFPA. Brandteknisk diplomuddannelse Brandteknisk diplomuddannelse Brandteknisk diplomuddannelse Virksomhedens brandsikkerhed fra A til Z Har du som sikkerheds- eller arbejdsleder ansvar for, at brandsikkerheden altid er i orden? Arbejder

Læs mere

Brugsanvisning MILJØRIVE. Park Ranger 2150

Brugsanvisning MILJØRIVE. Park Ranger 2150 Brugsanvisning MILJØRIVE Park Ranger 2150 Introduktion Kære Kunde Tillykke med dit nye Nilfisk-Egholm produkt. Park Ranger 2150 er en dansk udviklet og produceret redskabsbærer, der er særdeles fleksibel

Læs mere

Udarbejdelse og levering af fuldstændig driftsdokumentation af den samlede PDS installation.

Udarbejdelse og levering af fuldstændig driftsdokumentation af den samlede PDS installation. Freenet Danmark PDS tilbud Indledning. Nærværende tilbud omfatter projektering. levering, montering, tilslutning, afprøvning og idriftsættelse af installationer nævnt i udbudsmaterialet med tilhørende

Læs mere

Brugsanvisning USB oplader USB oplader

Brugsanvisning USB oplader USB oplader Brugsanvisning USB oplader A 1 3 2 4 2 Leveringsomfang/apparatdele 1 Maginon UC-400 2 USB port 3 Stik 4 LED-ladeindikator 3 Indhold Leveringsomfang...2 Aapparatdele...3 Leveringsomfang/apparatdele...4

Læs mere

BE17 BETJENINGSVEJLEDNING SPÆNDINGSTESTER TRT-BA-BE17-TC-001-DA

BE17 BETJENINGSVEJLEDNING SPÆNDINGSTESTER TRT-BA-BE17-TC-001-DA BE17 DA BETJENINGSVEJLEDNING SPÆNDINGSTESTER TRT-BA-BE17-TC-001-DA Indholdsfortegnelse Henvisninger vedrørende betjeningsvejledningen... 1 Sikkerhed... 2 Oplysninger om enheden... 3 Tekniske data... 3

Læs mere

Funktionsbaserede brandkrav - hvordan forholder myndighederne sig hertil??

Funktionsbaserede brandkrav - hvordan forholder myndighederne sig hertil?? Funktionsbaserede brandkrav - hvordan forholder myndighederne sig hertil?? Dansk Forening for Passiv Brandsikring ROCKWOOL Jakob Andersen Afdelingsleder Århus Brandvæsen Funktionsbaserede brandkrav Nye

Læs mere

Brugervejledning til Nokia Bluetooth Headset BH-110

Brugervejledning til Nokia Bluetooth Headset BH-110 Brugervejledning til Nokia Bluetooth Headset BH-110 1.0. udgave 2 Introduktion Om dit headset Med Nokia Bluetooth-headsettet BH-110 kan du håndtere opkald håndfrit, også selvom du bruger to telefoner på

Læs mere

Brandsikring af ventilationsanlæg PETER OLUFSEN

Brandsikring af ventilationsanlæg PETER OLUFSEN Brandsikring af ventilationsanlæg PETER OLUFSEN SBI-ANVISNING 159 STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT 1988 SBI-anvisninger er egne eller andres forskningsresultater bearbejdet til praktiske vejledninger til

Læs mere

Generelle sikkerhedsforanstaltninger Dansk

Generelle sikkerhedsforanstaltninger Dansk Dansk 1 1 Generelle sikkerhedsforanstaltninger 1.1 Om dokumentationen Den oprindelige dokumentation er skrevet på engelsk. Alle andre sprog er oversættelser. De forholdsregler, der er beskrevet i dette

Læs mere

Ordensregler. for F - gas. Maj 2003. Århus Brandvæsen

Ordensregler. for F - gas. Maj 2003. Århus Brandvæsen ÅRHUS KOMMUNE. MAGISTRATENS 2. AFDELING Ordensregler for F - gas Maj 2003 Århus Brandvæsen Kirstinesmindevej 14, 8200 Århus N - Tlf. 8676 7676 Fax : 8676 7770. E-mail : aabr@aarhus.dk. www.aarhus.dk/aabr

Læs mere

Læs denne vejledning først!

Læs denne vejledning først! Læs denne vejledning først! Det kan spare Dem både tid og penge. Ved bestilling af reservedele: HUSK altid at opgive maskintype og maskinnummer samt reservedelsnummer. Reklamationskupon Brugsmanual multitruck

Læs mere

Bestemmelser for Automatiske brandalarmeringsanlæg

Bestemmelser for Automatiske brandalarmeringsanlæg Bestemmelser for Automatiske brandalarmeringsanlæg Juni 2016 Version 1.1 Indhold Indhold... 2 1.0 Indledning... 3 2.0 Anlægget... 3 3.0 Supplerende vilkår... 4 4.0 Anlægsdrift... 7 5.0 Misligholdelse...

Læs mere

TA-10. Manual. Feiyue Group Europé Aps Troensevej 7 DK 9220 Aalborg, Denmark

TA-10. Manual. Feiyue Group Europé Aps Troensevej 7 DK 9220 Aalborg, Denmark TA-10 Manual DK Feiyue Group Europé Aps Troensevej 7 DK 9220 Aalborg, Denmark Kære fru, hr. Hjertelig tillykke med købet af din affugter. Du har købt et kvalitetsprodukt, som du vil have glæde af i mange

Læs mere

Ovenlys Glastage Komfortventilation Røg- og brandventilation. dpc ovenlyssystemer. first choice. dpc

Ovenlys Glastage Komfortventilation Røg- og brandventilation. dpc ovenlyssystemer. first choice. dpc R AT I O N A L B U I L D I N G CO M P O N E N TS Ovenlys Glastage Komfortventilation Røg- og brandventilation dpc ovenlyssystemer first choice dpc O V E N LYS dpc ovenlyssystemer DPCByggesystemerlevererkompletteovenlyssystemerfornybyggeriogrenovering,

Læs mere

Brugsmanual Stama el-multitruck

Brugsmanual Stama el-multitruck Brugsmanual Stama el-multitruck Saturnvej 17, DK-8700 Horsens Tel 7564 3611 - Fax 7564 5320 - E-mail: stensballe@gmr.dk * Copyright - GMR maskiner a/s - Horsens 1995 - Eftertryk uden tilladelse forbudt.

Læs mere

Gasmåle- og alarmsystemer. ExDetector HC-100 - Katalytisk gasdetektor. Betjenings-og installationsvejledning

Gasmåle- og alarmsystemer. ExDetector HC-100 - Katalytisk gasdetektor. Betjenings-og installationsvejledning Gasmåle- og alarmsystemer ExDetector HC-100 - Katalytisk gasdetektor Betjenings-og installationsvejledning Vigtige noter: Forholdsregler for sikker betjening af systemet Korrekt transport og behandling

Læs mere

Betingelser for alarmoverføring til Beredskab Fyn Tilslutningsbestemmelser

Betingelser for alarmoverføring til Beredskab Fyn Tilslutningsbestemmelser Betingelser for alarmoverføring til Beredskab Fyn Tilslutningsbestemmelser Anlægget. 1. Et brandsikringsanlæg er et brandalarmanlæg, der er udført, kontrolleret og vedligeholdt i overensstemmelse med Dansk

Læs mere

2-søjlede autolifte C-2.30 C-2.30A C-2.7 C-3.2 C-3.5 C-5

2-søjlede autolifte C-2.30 C-2.30A C-2.7 C-3.2 C-3.5 C-5 2-søjlede autolifte C-2.30 C-2.30A C-2.7 C-3.2 C-3.5 C-5 Alle rettigheder til denne manual forbeholdes. Hel eller delvis kopiering, uden tilladelse, er ikke tilladt..generelt. 1. Dette afsnit er gældende

Læs mere

Velkommen til Teknologisk Institut. Workshop om Bygningsintegreret solenergi 2. Oktober 2012

Velkommen til Teknologisk Institut. Workshop om Bygningsintegreret solenergi 2. Oktober 2012 Velkommen til Teknologisk Institut Workshop om Bygningsintegreret solenergi 2. Oktober 2012 Bygningsintegreret solenergi et projekt under Styrelsen for forskning og innovation 2 hovedindsatsområder: Aktiviteter

Læs mere

Generelle sikkerhedsforanstaltninger Dansk

Generelle sikkerhedsforanstaltninger Dansk Generelle sikkerhedsforanstaltninger Generelle sikkerhedsforanstaltninger Dansk 1 Generelle sikkerhedsforanstaltninger 1 Generelle sikkerhedsforanstaltninger 1.1 Om dokumentationen Den oprindelige dokumentation

Læs mere

Bygningsreglement 07/08/09? v/ejner Jerking

Bygningsreglement 07/08/09? v/ejner Jerking Bygningsreglement 07/08/09? v/ejner Jerking Økonomi- og erhvervsminister i Bendt Bendtsen offentliggjorde 23. maj 2007 en ny handlingsplan for byggeriet - 24 konkrete initiativer: Højere kvalitet og forbrugerbeskyttelse

Læs mere

AFLØBSINSTALLATIONER INDHOLD KAJ OVESEN INGE FALDAGER VIGGO NIELSEN

AFLØBSINSTALLATIONER INDHOLD KAJ OVESEN INGE FALDAGER VIGGO NIELSEN AFLØBSINSTALLATIONER INDHOLD KAJ OVESEN INGE FALDAGER VIGGO NIELSEN 2. UDGAVE SBI-ANVISNING 185 STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT 1997 INDHOLD SBI-anvisninger er forskningsresultater bearbejdet til brug

Læs mere

MONTAGE, INSTALLATION & SERVICE -ALTID DET INDLYSENDE VALG

MONTAGE, INSTALLATION & SERVICE -ALTID DET INDLYSENDE VALG SERVICEAFDELING MONTAGE, INSTALLATION & SERVICE -ALTID DET INDLYSENDE VALG WWW.JET-DOMEX.DK DIN FORETRUKNE LØSNING INDEN FOR OVENLYS, BRANDVENTILATION OG SERVICE Vi producerer og leverer alle former for

Læs mere

3. udgave April 2004 Udgivet af Dansk Brandog sikringsteknisk Institut. Brandteknisk. Vejledning 19

3. udgave April 2004 Udgivet af Dansk Brandog sikringsteknisk Institut. Brandteknisk. Vejledning 19 3. udgave April 2004 Udgivet af Dansk Brandog sikringsteknisk Institut Eksplosionsfarlige områder Brandteknisk Vejledning 19 Indholdsfortegnelse Forord.......................................... 2 Teknisk

Læs mere

Inden du rengør eller foretager nogen som helst vedligeholdelse af apparatet, skal du altid slukke for det og tage stikket ud af stikkontakten.

Inden du rengør eller foretager nogen som helst vedligeholdelse af apparatet, skal du altid slukke for det og tage stikket ud af stikkontakten. LÆS DENNE VEJLEDNING OMHYGGELIGT Denne støvsuger må kun anvendes til almindelig husholdningsrengøring, som beskrevet i brugsanvisningen. Du bør sikre dig, at du har forstået indholdet af denne brugervejledning

Læs mere

Kvalitative brandsikringsanlæg sikrer ensartet sikkerhedsniveau

Kvalitative brandsikringsanlæg sikrer ensartet sikkerhedsniveau Kvalitative brandsikringsanlæg sikrer ensartet sikkerhedsniveau Retningslinje 001-006 Konference, 24-09-2014 Anders Frost-Jensen, DBI Dias 1 / 24-09-2014 / AFJ / Møde Præskriptive krav Funktions- krav

Læs mere

Fagentreprise Dato: 14-02-2013 Arbejdsbeskrivelse Vvs Side 1 af 5

Fagentreprise Dato: 14-02-2013 Arbejdsbeskrivelse Vvs Side 1 af 5 Vvs Side 1 af 5 INDHOLDSFORTEGNELSE ARBEJDSBESKRIVELSE Indholdsfortegnelse 1 Bygningsdele 2 Andre ydelser 2 Referencer 2 Arbejdets kvalitet 3 BYGNINGSDELSBESKRIVELSE, produkter og udførelse (52)50.05 Nedtagning

Læs mere

Instalationsanvisning

Instalationsanvisning Instalationsanvisning DK UWT1682 1 Fabrikanten arbejder hele tiden på at videreudvikle alle typer og modeller. Vi beder derfor om forståelse for, at vi forbeholder os retten til ændringer af form, udstyr

Læs mere

Indhold. 1. Generelle sikkerhedsanvisninger

Indhold. 1. Generelle sikkerhedsanvisninger I nst al l at i onsanvi sni ng I KB( P)2750,I K( B)2710,I KB( P)2350,I K( B)2310,I K3510,I K3514 Indhold 1. Generelle sikkerhedsanvisninger... 1 2. Transport af apparatet... 2 3. Opstilling af apparatet...

Læs mere

WLA 330 Vind-/ regnsensor

WLA 330 Vind-/ regnsensor WLA 330 Vind-/ regnsensor DK +45 4567 0300 info.dk@windowmaster.com UK +44 (0) 1536 510990 info@windowmaster.co.uk M itglied im DE +49 (0) 5221 6940-500 Vertrieb / -650 Technik info@windowmaster.de Fac

Læs mere

Beklædnings klasser. MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser. MK 6.00/006 8. udgave Januar 2014. Telefax 45 76 33 20

Beklædnings klasser. MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser. MK 6.00/006 8. udgave Januar 2014. Telefax 45 76 33 20 MK 6.00/006 8. udgave Januar 2014 Beklædnings klasser MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser ETA-Danmark A/S Kollegievej 6 DK-2920 Charlottenlund Telefon 45 76 20 20 Telefax 45 76 33 20 Forudsætninger...

Læs mere

DBI Professionelle brandundersøgelser giver svarene

DBI Professionelle brandundersøgelser giver svarene DBI Professionelle brandundersøgelser giver svarene DBI - Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut Brandundersøgelser giver svar Når en brand er slukket, er der behov for hurtig identifikation af årsag

Læs mere

01.09.2015/TS Vers.: 1.0/Rev.: Drift og vedligehold. af Gaia Solar-solcelleanlæg

01.09.2015/TS Vers.: 1.0/Rev.: Drift og vedligehold. af Gaia Solar-solcelleanlæg 01.09.2015/TS Vers.: 1.0/Rev.: Drift og vedligehold af Gaia Solar-solcelleanlæg Drift- og vedligeholdelsesmanual for solcelleanlæg Funktionsbeskrivelse... 3 Driftsvejledning... 3 Sikkerhed... 4 Start og

Læs mere

ATEX FORUM 29. april 2014

ATEX FORUM 29. april 2014 ATEX FORUM 29. april 2014 Grænsefladen mellem ATEX og MD NLF-pakken og ændringer i ATEX/94 direktivet. - Nyt ATEX 2014/34/EU direktiv. 20140429/Erik Lund Lauridsen Slide 1 MD- og ATEX-direktiverne 20140429/Erik

Læs mere

KRAVSPECIFIKATIONER: ARBEJDSMILJØKRAV TIL MASKINER OG TEKNISKE HJÆLPEMIDLER

KRAVSPECIFIKATIONER: ARBEJDSMILJØKRAV TIL MASKINER OG TEKNISKE HJÆLPEMIDLER Maskine: Fabrikat: Type: Udfyldt af: Dato: Lovkrav angivet Andre krav angivet Støj se også under brugsanvisning Acceptværdier Følgende A-vægtede lydtrykniveauer må ikke overskrides, når maskinen er i drift

Læs mere

BOBY 730 SELVKØRENDE SÅMASKINE FOR INSTRUKTIONSBOG FOR BOBY 730

BOBY 730 SELVKØRENDE SÅMASKINE FOR INSTRUKTIONSBOG FOR BOBY 730 FOR SELVKØRENDE SÅMASKINE BOBY 730 IMPORTØR: SØNDERUP MASKINHANDEL A/S TLF. 98 65 32 55 FAX 98 65 33 00 www.ferrarimaskiner.dk - www.bcsmaskiner.dk 1 INDHOLDSFORTEGNELSE CE... 3 INTRODUKTION... 3 1.0 FORHINDRING

Læs mere

Beredskab. Ordensregler For Brandfarlige virksomheder efter tekniske forskrifter

Beredskab. Ordensregler For Brandfarlige virksomheder efter tekniske forskrifter Beredskab Ordensregler For Brandfarlige virksomheder efter tekniske forskrifter Ordensregler For Brandfarlige virksomheder efter tekniske forskrifter Furesø Kommune 1. udgave 3/2013 2 Ordensreglerne i

Læs mere

Amroc cementspånplader anvendt som facadebeklædning på underlag af træ

Amroc cementspånplader anvendt som facadebeklædning på underlag af træ Oplæg til beskrivelsespositioner for: Rev. 02.12.04 Amroc cementspånplader anvendt som facadebeklædning på underlag af træ Leverandør: Holbæk Byggemateriale Compagni A/S, tlf. 59 44 12 00 www.hbc-as.dk

Læs mere

Betingelser for alarmoverføring til Odense Brandvæsen Tilslutningsbestemmelser

Betingelser for alarmoverføring til Odense Brandvæsen Tilslutningsbestemmelser Betingelser for alarmoverføring til Odense Brandvæsen Tilslutningsbestemmelser Anlægget. 1. Et brandsikringsanlæg er et brandalarmanlæg, der er udført, kontrolleret og vedligeholdt i overensstemmelse med

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2006/95/EF. af 12. december 2006

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2006/95/EF. af 12. december 2006 L 374/10 DA Den Europæiske Unions Tidende 27.12.2006 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2006/95/EF af 12. december 2006 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om elektrisk materiel bestemt til

Læs mere

Brugervejledning Kopelevator SK25/50 - SK60/80 - SK100/120

Brugervejledning Kopelevator SK25/50 - SK60/80 - SK100/120 Brugervejledning Kopelevator SK25/50 - SK60/80 - SK100/120 1 Montage- og betjenings vejledning til kopelevatorer Indholdsfortegnelse Generelle henvisninger... 2 Udførelse og anvendelsesformål... 3 Sikkerhedshenvisninger...

Læs mere

NBE PELVAC MANUAL. Version 3.000001. RTB - Ready To Burn

NBE PELVAC MANUAL. Version 3.000001. RTB - Ready To Burn DK NBE PELVAC MANUAL Version 3.000001 RTB - Ready To Burn INDHOLD: Kære kunde. Tak fordi du har købt dette NBE-produkt, som er designet og fremstillet efter de højeste standarder i EU. Vi anbefaler, at

Læs mere

KIBO Sikring A/S 2015. Service & Beredskab

KIBO Sikring A/S 2015. Service & Beredskab KIBO Sikring A/S 2015 Service & Beredskab Ov erv ågn ing Be red skab Mek ani sk S Bra nd si ing kr e vic Ser & ing ikr isk n o tr Elek KIBO Sikring 360 graders sikringspartner Vi passer på dig og dine

Læs mere

Retningslinier ved etablering af brandsikringsanlæg med alarmoverførsel

Retningslinier ved etablering af brandsikringsanlæg med alarmoverførsel Rudersdal Hørsholm Brandvæsen Forebyggende afdeling Retningslinier ved etablering af brandsikringsanlæg med alarmoverførsel 3. udgave juli 2009 Rudersdal Hørsholm Brandvæsen Vagtcentral (døgnåben) Ådalsvej

Læs mere

NiteCool TCC-100/RCC-100

NiteCool TCC-100/RCC-100 NiteCool TCC-00/RCC-00 Komfortkøler Brugsanvisning 05/006 905539A_DA Indholdsfortegnelse Vedligeholdelses- og sikkerhedsanvisninger Generelt 3 Betjening 4 3. Betjeningselementer 4 3. Betjeningspanel 5

Læs mere

Vedligeholdelse af håndildslukkere i teknikrum Banenorm BN1-174-1

Vedligeholdelse af håndildslukkere i teknikrum Banenorm BN1-174-1 Udgivet 31.08.2009 Overordnet ansvar: Steen P Kristensen Ansvar for indhold: Per Lyneborg Ansvar for fremstilling: Mette Weiglin Johansson Vedligeholdelse af håndildslukkere i teknikrum Banenorm BN1-174-1

Læs mere

FRITHÆNGENDE EMFANG ANTARTICA I CUBICA I CRYSTAL I

FRITHÆNGENDE EMFANG ANTARTICA I CUBICA I CRYSTAL I DK FRITHÆNGENDE EMFANG ANTARTICA I CUBICA I CRYSTAL I Monterings- og brugsanvisning 2 DK DK 3 4 DK DK 5 6 DK Følg instruktionerne i denne vejledning nøje. Der hæftes ikke for mulige mangler og skader -

Læs mere

Retningslinier ved etablering af brandsikringsanlæg med alarmoverførsel

Retningslinier ved etablering af brandsikringsanlæg med alarmoverførsel Forebyggende afdeling Retningslinier ved etablering af brandsikringsanlæg med alarmoverførsel 2. udgave februar 2009 Retningslinier ved etablering af brandsikringsanlæg med alarmoverførsel til Rudersdal

Læs mere

Fra viden til værdi. Fra viden til værdi 1

Fra viden til værdi. Fra viden til værdi 1 Fra viden til værdi Fra viden til værdi 1 Fra viden til værdi GTS står for Godkendt Teknologisk Service. I Danmark er der ni Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter (GTSinstitutter). Vi arbejder for

Læs mere

Original betjeningsvejledning 3.2. Læs den grundigt, før maskinen tages i brug! Version: 09/2011, v. 1.4. Order No.: 00600-3-091

Original betjeningsvejledning 3.2. Læs den grundigt, før maskinen tages i brug! Version: 09/2011, v. 1.4. Order No.: 00600-3-091 Original betjeningsvejledning 3.2 Læs den grundigt, før maskinen tages i brug! Version: 09/2011, v. 1.4 Order No.: 00600-3-091 2 KVALITET TIL PROFESSIONELLE Det må IKKE føles ubekvemt og overflødigt at

Læs mere

TRUST 100MB SPEEDSHARE USB ADAPTER

TRUST 100MB SPEEDSHARE USB ADAPTER 1 Introduktion Tillykke med Deres køb af Trust 100MB Speedshare USB Adapter. Trust 100MB Speedshare USB Adapteret giver Dem mulighed for at forbinde Deres PC med et lokalt netværk (LAN) og/eller med en

Læs mere

Tyskland. 67663 Kaiserslautern KW 08/2016. Denisstr. 28A. Foto-Elektronik-Vertriebs-GmbH. Supra. Vindues- og døralarm

Tyskland. 67663 Kaiserslautern KW 08/2016. Denisstr. 28A. Foto-Elektronik-Vertriebs-GmbH. Supra. Vindues- og døralarm Supra Foto-Elektronik-Vertriebs-GmbH Denisstr. 28A 67663 Kaiserslautern Tyskland KW 08/2016 2508 4047 Vindues- og døralarm A 1 2 3 4 4x 5 6 4x B 7 8 9 10 11 12 13 15 16 14 1 Leveringsomfang/apparatdele

Læs mere

Lov om arbejdsmiljø. Sag nr. 1 Påbud om forsvarlig anvendelse af CE mærket maskine på grund af klemningsrisiko

Lov om arbejdsmiljø. Sag nr. 1 Påbud om forsvarlig anvendelse af CE mærket maskine på grund af klemningsrisiko Nyhedsbrev nr. 10/2011 Arbejdsmiljøklagenævnet har i november måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. rne vil kunne læses i deres helhed i Retsinformation, og afgørelserne

Læs mere

CE-mærkning af facader. Ansvar og opgaver Kort fortalt

CE-mærkning af facader. Ansvar og opgaver Kort fortalt CE-mærkning af facader. Ansvar og opgaver Kort fortalt Hovedregler: Alle facader skal CE-mærkes efter DS/EN 13830. Alle vinduer skal CE-mærkes efter DS/EN 14351-1. Om det er en facade eller et vindue,

Læs mere

Inspektion af legepladsredskaber

Inspektion af legepladsredskaber Inspektion af legepladsredskaber På foranledning af: Leder Claus Eskildsen KFUM Social Arbejdes Børnehave og Vuggestue Kongelyset Kongelyset 39 4200 Slagelse er der d. 11. september 2012 gennemført inspektion

Læs mere

DK BRUGERMANUAL. Læs venligst denne manual før ibrugtagning af motoren og gem. manualen til senere brug.

DK BRUGERMANUAL. Læs venligst denne manual før ibrugtagning af motoren og gem. manualen til senere brug. DK BRUGERMANUAL Læs venligst denne manual før ibrugtagning af motoren og gem manualen til senere brug. Indholdsfortegnelse GENEREL INFORMATION RÅD OM LEDNINGSNET OG BATTERI SIKKERHEDSINFORMATION FØRSTE

Læs mere

FDR - Brand- og røgspjæld (BRS) til rektangulære kanaler. Halton FDR. Brand- og røgspjæld (BRS) til rektangulære kanaler

FDR - Brand- og røgspjæld (BRS) til rektangulære kanaler. Halton FDR. Brand- og røgspjæld (BRS) til rektangulære kanaler Halton FDR Brand- og røgspjæld (BRS) til rektangulære kanaler Opfylder kravene til et BRS-spjæld jævnfør DS 428, 2009 ( = EI 60 (ve,ho, io) S) Opfylder også brandklasse EI 120 (ho, io) S Brandtestet

Læs mere

Betjeningsvejledning. Luftvarmer Air Top Evo 40 Air Top Evo 55

Betjeningsvejledning. Luftvarmer Air Top Evo 40 Air Top Evo 55 DA Betjeningsvejledning Luftvarmer Air Top Evo 40 Air Top Evo 55 1 1 Om dette dokument 1.1 Dokumentets formål Denne betjeningsvejledning hører til produktet og indeholder informationer om sikker brug af

Læs mere

Norm for mekaniske ventilationsanlæg

Norm for mekaniske ventilationsanlæg Dansk standard DS 447 2. udgave 2005-06-15 Norm for mekaniske ventilationsanlæg Code of Practice for mechanical ventilation installations DS 447 København DS projekt: 48146 ICS: 91.140.30 Første del af

Læs mere

INSTRUKTIONSBOG HORISONTALBLANDER

INSTRUKTIONSBOG HORISONTALBLANDER REV. 2 /08.11.2011 CE/ab 70080DK INSTRUKTIONSBOG HORISONTALBLANDER TYPE NR. 590080 2 1.0.0 INDHOLDSFORTEGNELSE 1.0.0 INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 2.0.0 FIGURFORTEGNELSE... 2 3.0.0 ADVARSEL... 2 4.0.0 MONTAGE...

Læs mere

Arbejde med motorkædesave

Arbejde med motorkædesave Arbejde med motorkædesave At-vejledning B.5.1.1 September 2002 Erstatter At-meddelelse nr. 2.07.2 af november 1983 Arbejde med motorkædesave skal tilrettelægges og udføres i overensstemmelse med Atvejledningen

Læs mere

Mercedes-Benz Finans, Postboks 132, 0900 Købehavn C. En del af Daimler-koncernen

Mercedes-Benz Finans, Postboks 132, 0900 Købehavn C. En del af Daimler-koncernen Mercedes-Benz Finans, Postboks 132, 0900 Købehavn C. En del af Daimler-koncernen Returnering og slutinspektion af din bil Information og tips Fair og gennemskuelig: Vores vurdering af din bil. Med denne

Læs mere

Brugsanvisning. TL-5209 Keramisk Toaster

Brugsanvisning. TL-5209 Keramisk Toaster Brugsanvisning TL-5209 Keramisk Toaster Version 1.0 APR 2016 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 1. Indledning...3 2. Generelt...3 2.1. Fabrikant... 3 2.2. Maskinskilt... 3 3. Oversigt og anvendelse...4

Læs mere

Derbigum, grønt tag Indledning

Derbigum, grønt tag Indledning Bygningsbeskrivelse Side : 1/7 Udarbejdet: Kontrolleret: Godkendt: Derbigum, grønt tag Indledning NOTE Denne bygningsdelsbeskrivelse er udarbejdet i Byggecentrums beskrivelsesprogram Ludoc i henhold til

Læs mere

TIH 500 S / TIH 700 S

TIH 500 S / TIH 700 S TIH 500 S / TIH 700 S A BETJENINGSVEJLEDNING INFRARØD VARMEPANEL TRT-BA-TIH500STIH700S-TC-001-DA Indholdsfortegnelse Henvisninger vedrørende betjeningsvejledningen... 1 Sikkerhed... 2 Oplysninger om instrumentet...

Læs mere

Montage vejledning. for elektronisk gulvmonteret cisterne for toilet. Model C14.

Montage vejledning. for elektronisk gulvmonteret cisterne for toilet. Model C14. S i d e 1 Montage vejledning for elektronisk gulvmonteret cisterne for toilet Model C14. S i d e 2 Indholdsfortegnelse Indhold Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 Overensstemmelseserklæring... 4 Service

Læs mere

Husregler for Grenaa Sundhedshus version 2. Husorden for

Husregler for Grenaa Sundhedshus version 2. Husorden for Husorden for 1 Indholdsfortegnelse Forord 3 Formål, målgruppe, definition af begreber, kontaktpersoner, ansvar, Husråd Affald 4 Akutte problemer 4 Beredskab 4 Brandsikring 4 Driftsforstyrrelser 6 Flugtvej

Læs mere

Standardbeskrivelse for ABA v.2015.1

Standardbeskrivelse for ABA v.2015.1 Danmarks Tekniske Universitet Campus Service Standardbeskrivelse for ABA v.2015.1 Gældende for Risø Campus Indhold Materiale Valg:... 3 Centraludstyr:... 3 Branddetektorer:... 4 Alarmtryk:... 4 O-Planer:...

Læs mere

Indhold. Vind- og regnmelder WRM/2 24V og regnmelder RM/2 24V. Side. Anvendelsesområde. Kendetegn. Sikkerhedsanvisninger.

Indhold. Vind- og regnmelder WRM/2 24V og regnmelder RM/2 24V. Side. Anvendelsesområde. Kendetegn. Sikkerhedsanvisninger. Indhold Side Anvendelsesområde Kendetegn Sikkerhedsanvisninger Montagevarianter Leveringsomfang Tilbehør Montage Kabelplan Målskitser Tilslutnings- og Indstillingsmuligheder Tilslutnings eksempler Idriftsætning

Læs mere

MONTERINGSVEJLEDNING MICROPROP DC2

MONTERINGSVEJLEDNING MICROPROP DC2 REVISION: 201401 DOC: 841652 DANSK MONTERINGSVEJLEDNING MICROPROP DC2 L8 DANFOSS INDHOLD 1. Sikkerhedsforskrifter 4 1.1. Generelt 4 1.2. Tjekliste for sikkerhed 4 2. Symboler i monteringsvejledningen 6

Læs mere

Derbigum, parkeringsdæk_un Indledning

Derbigum, parkeringsdæk_un Indledning Bygningsbeskrivelse Side : 1/1 Udarbejdet: Kontrolleret: Godkendt: Derbigum, parkeringsdæk_un Indledning NOTE Denne bygningsdelsbeskrivelse er udarbejdet i Byggecentrums beskrivelsesprogram Ludoc i henhold

Læs mere

WWW.PROTECTGLOBAL.COM. Vigtig brugerinformation

WWW.PROTECTGLOBAL.COM. Vigtig brugerinformation WWW.PROTECTGLOBAL.COM Vigtig brugerinformation 2 Indholdsfortegnelse Inden brug... Side 4 Betjening.... Side 5 Rengøring og vedligeholdelse.... Side 6 Med garanti et sikkert produkt.... Side 7 Lysdiodernes

Læs mere

ALASKA slim. Brugervejledning

ALASKA slim. Brugervejledning ALASKA slim Brugervejledning Kort introduktion Dette produkt er lavet af førsteklasses materiale. Brug af antirust-materiale og speciel spraymaling til at forbedre kvaliteten. Brug af metalfiltrene Dette

Læs mere

MONTERINGSVEJLEDNING MICROPROP DC2

MONTERINGSVEJLEDNING MICROPROP DC2 REVISION: 201402 DOC: 841617 DANSK MONTERINGSVEJLEDNING MICROPROP DC2 MICROPROP MIG2 CAT M3XX, CAT 3XX INDHOLD 1. Sikkerhedsforskrifter 4 1.1. Generelt 4 1.2. Tjekliste for sikkerhed 4 2. Symboler i monteringsvejledningen

Læs mere

DS 418 Beregning af bygningers varmetab. Dansk Standard 2002. DS 474 Norm for specifi kation af termisk indeklima. Dansk Standard 1993 Rett.

DS 418 Beregning af bygningers varmetab. Dansk Standard 2002. DS 474 Norm for specifi kation af termisk indeklima. Dansk Standard 1993 Rett. 74 Noter Referencer Standarder Danske DS 418 Beregning af bygningers varmetab. Dansk Standard 2002 DS 474 Norm for specifi kation af termisk indeklima. Dansk Standard 1993 Rett.1:1995 DS 490: Lydklassifi

Læs mere

MONTAGE INSTRUKTION 024/12-DK GÆLDENE FRA: 15.1.2012. Røgevakueringsspjæld

MONTAGE INSTRUKTION 024/12-DK GÆLDENE FRA: 15.1.2012. Røgevakueringsspjæld MONTAGE INSTRUKTION 0/-DK GÆLDENE FRA: 5..0 Røgevakueringsspjæld DM-E Park Allé 66, DK-605 Brondby; Telefon 70 0 9 ; E-mail:oeland@oeland.dk Alle røgevakueringsspjæld modeller er klassificeret som E0 ve,

Læs mere

Brugsanvisning. USB oplader

Brugsanvisning. USB oplader Brugsanvisning USB oplader 1 Indhold Hvad USB oplader er beregnet til...3 Sikkerhedsinstrukser...4 Konformitet...5 Beskrivelse af de enkelte dele og leveringsomfanget...6 Tilslutning af USB oplader...8

Læs mere

ABV spindelmotor M9/... -G... -24V DC

ABV spindelmotor M9/... -G... -24V DC ontage- og betjeningsanvisning Udgave: DK8 Gældende fra: 08..99 Brand- & komfortventilation Vinduesautomatik ABV spindelmotor 9/... -G... -4V DC Beregnet til facadevinduer, oven- og rytterlys, for andventilation

Læs mere

KEELER HÅNDTAG C-STØRRELSE

KEELER HÅNDTAG C-STØRRELSE KEELER HÅNDTAG C-STØRRELSE 13A 13B LÆS OG FØLG DENNE VEJLEDNING OMHYGGELIGT Keeler håndtag C-størrelse Læs dette instruktionsafsnit omhyggeligt inden Keeler-produktet tages i brug. For egen og kundernes

Læs mere

Wireless Smoke Alarm FERION 5000 OW

Wireless Smoke Alarm FERION 5000 OW Wireless Smoke Alarm FERION 5000 OW da Wireless Smoke Alarm Indholdsfortegnelse da 3 Indholdsfortegnelse 1 Graphics 4 2 Indledning 6 3 Montering 7 4 Radionetværk 9 5 Vedligeholdelse 13 6 Tekniske data

Læs mere