Succesrige virksomhedsoverdragelser ved offentlige udbud Vejledning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Succesrige virksomhedsoverdragelser ved offentlige udbud Vejledning"

Transkript

1 Succesrige virksomhedsoverdragelser ved offentlige udbud Vejledning

2 Side 2 af 10 Hvordan optimeres kommunale udbud i den grønne sektor, hvor medarbejdere virksomhedsoverdrages? Dette notat skitserer erfaringer om nogle af de udfordringer medlemmer i arbejdsgiver- og interesseorganisationen Danske Anlægsgartnere og repræsentanter fra kommunerne, har oplevet i forbindelse med overdragelse af opgaver og tilhørende medarbejdere ved offentlige udbud. Erfaringsgrundlaget bag notatet er dels indhentet ved gennemgang af udbudssager i DAG s juridiske afdeling, hos DAG medlemmer, som har bidraget direkte med erfaringer fra egen verden og fra den kommunale verden via KTC. Notatet er således udarbejdet med baggrund i erfaringer fra både erhvervenes og udbyders side og skal betragtes som et indspark til en videre proces hvor kommuner, Natur og parkforvaltere m.fl. inviteres til at bidrage med input. Notatet er tænkt som inspiration for videre drøftelse og udvikling i regi af KTC, DAG og Den Grønne Tænketank, og også gerne i et tæt samarbejde med KL og andre centrale parter i det offentlige system. Målsætningen er at optimere informationsniveauet i udbudsmaterialer om udliciterede medarbejdere til gavn for processen for alle parter inklusiv de medarbejdere der overdrages. Målsætningen er et fælles vejledningsmateriale, og et informationsskema der dækker alt informationsbehov og beskriver en optimal overdragelsesproces, såvel ved førstegangsudbud, som efterfølgende genudbud. Ved at optimere udbudsprocessen får kommunerne de bedste og billigste bud på opgaver og private virksomheder der byder på opgaver får alle de relevante informationer der gør det muligt at prissætte opgaven og tilrettelægge en optimal overgang for de nye medarbejdere der følger med opgaven.

3 Side 3 af 10 Danske Anlægsgartnere (erhverver) & danske kommuner (udbyder) Når det offentlige sætter opgaver i udbud, bliver det modtaget meget positivt i medlemskredsen hos Danske Anlægsgartnere. Mange udbudsrunder er succesfulde, men der er stadig nogle basale ting som kan optimeres i udbud, hvor medarbejdere overføres fra kommunen til en privat leverandør. Dette er Foreningen Danske Anlægsgartneres og KTCs bud på hvilke processer der med fordel kan arbejdes med for at sikre så optimale udbudsrunder som muligt. Både i forhold til kommunerne, de private anlægsgartnervirksomheder og de medarbejdere der bliver omfattet af udbuddene i form af virksomhedsoverdragelser. Når en kommune udbyder opgaver, hvor virksomhedsoverdragelsesloven finder anvendelse medfører det at personale skal overgå til en privat virksomhed. Her er det helt afgørende for virksomhederne, at udbudsmaterialet indeholder alle relevante informationer om de medarbejdere der skal overdrages. Det er samtidig forudsætningen for, at de pågældende medarbejdere selv får en god start i virksomheden. For ved virksomhedsoverdragelser er der jo ikke tale om nogen forudgående ansættelsessamtale. Derfor skal virksomhederne på anden vis have alle relevante informationer om de pågældende, som er afgørende for såvel prissætningen af virksomhedens tilbud, som planlægningen af den rette modtagelse og indpasning af de nye medarbejdere i virksomheden. I denne proces er det vigtigt at al relevant information overdrages til den erhvervende part, både information fra driftsafdelinger og fra de centrale administrative afdelinger såsom fx personaleafdelingerne. Disse medarbejderoplysninger er omfattet af persondataloven, hvorfor det for særligt personfølsomme oplysninger gælder, at de skal anonymiseres i en grad, så ingen gennem flere forskellige oplysninger kan identificere den enkelte medarbejder. Om der er tale om materiale på en hjemmeside til brug for alle interesserede tilbudsgivere ved en offentlig licitation, eller materiale til en fåtallig udvalgt kreds af tilbudsgivere ved en indbudt licitation, påvirker grænserne for hvad der kan oplyses.

4 Side 4 af 10 Relevante oplysninger i udbudsmaterialet om medarbejdere der skal virksomhedsoverdrages kan efter en konkret vurdering fx være: Lønoplysninger Udbudsmaterialet skal indeholde fyldestgørende og entydig information om alle relevante lønforhold for hver enkelt medarbejder. Disse informationer skal være i anonymiseret form, fx medarbejder 1, medarbejder 2, medarbejder 3, etc. Kvalifikationer og arbejdsopgaver Det er væsentligt for prissætningen og kvaliteten i den fremadrettede udførelse af opgaven, at virksomhederne allerede i budfasen får en opdateret viden om samtlige medarbejderes kvalifikationer. Er der specifikke områder hvor der skal tages særlige hensyn til medarbejdere i forhold til arbejdets karakter? En kompetence oversigt over samtlige medarbejdere er nødvendig for at virksomhederne kan planlægge arbejdet og ressourceforbruget fremadrettet. Det bør ved udbuddet oplyses, i hvilket omfang fx 50%, 75% eller 100% hver enkelt medarbejder har været beskæftiget med de primære, sekundære og tertiære opgaver, som udbydes. Som erhverver, vil det også være vigtigt at få information om hvor lang tid medarbejderne normalt har været vinter hjemsendt hvis dette er aktuelt. Sygefravær, arbejdsskader m.v. Jo mere fyldestgørende information udbyder leverer, jo bedre er virksomhedens mulighed for at beregne korrekt pris for opgaven samt at sikre en ordentlig og professionel modtagelse af de nye medarbejdere i virksomheden. Virksomheden vil i den sammenhæng være interesseret i, om der er medarbejdere med behov for særlige hensyn, eksempelvis som følge af helbredsmæssige problemer eller nedsat arbejdsevne. Udbyder skal her være opmærksom på, at informationer om fravær jf. persondataloven skal være i anonymiseret form. Og med mindre dette kan sikres, frarådes det at videregive informationer om sygefravær. Det vurderes dog muligt at videregive oplysningerne i anonymiseret form, hvis der er tale om overdragelse af et meget stort antal medarbejdere, og hvis oplysningerne gives i statistisk form. Parterne skal være opmærksom på, at fravær typisk ændrer sig gennem årene, hvorfor det bør overvejes, om sådanne data kan være givtige i den konkrete udbudsproces. I forbindelse med den endelige overdragelse af opgaven og medarbejdere til en konkret privat virksomhed, kan udbyder på det tidspunkt videregive alle relevante oplysninger om de overdragne medarbejdere, da virksomheden indtræder i ansættelsesforholdet på uændrede vilkår i forhold til de ansatte, Oplysninger om ansættelsesvilkår, kurser, løn mv. er dokumenter, der kan videregives. Oplysninger om sygefravær, påtaler ol. er dog ikke omfattet af de dokumenter, der må videregives. Dette vil som udgangspunkt kræve medarbejderens samtykke efter persondataloven. Der vil ind i mellem være gråzoner, hvorfor den enkelte medarbejder altid bør have udleveret en kopi og høres inden oplysninger videregives. Herved kan undgås, at der opstår uoverensstemmelser omkring personfølsomme data.

5 Side 5 af 10 Overdragelse af kommunale medarbejdere Antallet af medarbejdere der overdrages skal passe til opgavens karakter og mængde. Kun medarbejdere, som i det væsentlige har været beskæftiget med den overdragne opgave, bør virksomhedsoverdrages. Medarbejdere der har beskæftiget sig med opgaven mindre end 50% bør ikke overdrages, medmindre opgaven udelukkende har været udført af medarbejdere med under 50%. Udbudsmaterialet skal indeholde informationer om hvor mange årsværk kommunen har brugt på den udbudte opgave. Der bør ikke overdrages flere årsværk end opgaven er berettiget til. Overdrages flere medarbejdere end svarende til årsværk anvendt på opgaven, bør det ved udbuddet oplyses, i hvilket omfang den enkelte medarbejder har været beskæftiget med de forskellige arbejdsopgaver som udbydes fx i form af beskrivelse af primære, sekundære og tertiære opgaver. Ved tilrettelæggelsen af udliciteringen bør udbyder være opmærksom på at sikre, at medarbejdere med behov for særlige hensyn eller arbejdsgange ikke tabes i forbindelse med overgang til private aktører. Også private virksomheder er indstillede på at påtage sig et socialt ansvar i forbindelse med overtagelse af kommunale opgaver, hvis medarbejdernes særlige behov gøres klart i forbindelse med udbudsmaterialet. Virksomheden vil således kunne tage højde for eventuelle ressourcemæssige udfordringer i medarbejderstaben ved prisberegningen. Det er derfor vigtigt at udbyder inddrager disse overvejelser i forhold til såvel medarbejderstaben, som skal overdrages sammen med opgaven, som informationen til tilbudsgiverne i udbudsmaterialet. Forudsætningen for at private virksomheder kan påtage sig et socialt ansvar er at relevant information om medarbejderne beskrives klart i udbudsmaterialet, så alle tilbudsgivere kan tage højde for eventuelle ressourcemæssige udfordringer i medarbejderstaben, ved prisberegningen. Det må gøres klart og tydeligt allerede i udbudsprocessen, at virksomhedsoverdragede medarbejdere ikke kan forventes automatisk at komme tilbage i kommunalt regi eller overgå til ny virksomhed i det tilfælde, at ny privat aktør overtager opgaven efter nyt udbud. Dette er vigtigt både i forhold til den priskalkulation, der skal lægges til grund for at byde på opgaven og især af menneskelige hensyn, så virksomhedsoverdragede medarbejdere kender deres fremtidige ansættelsesvilkår. En udbyder skal altid i udbudsmaterialet informerer om hvorvidt virksomhedsoverdragelsesloven er gældende ved det konkrete udbud.

6 Side 6 af 10 Fastsættelse af overenskomstforhold Der opfordres til, at kommuner i udbudsmaterialet stiller krav om, at ansættelsesvilkårene i den offentlige overenskomst kun er gældende i den resterende OK-periode. Dette vil give medarbejderne den største sikkerhed i ansættelsen, kommunen det bedste tilbud og den nye arbejdsgiver de bedste muligheder for at integrere medarbejderne i virksomheden. Nogle kommuner bestemmer i udbudsmaterialet, at ansættelsesvilkårene i den offentlige overenskomst skal være gældende i hele kontraktperioden. Retsgyldigheden af dette krav er ikke afprøvet, men har flere steder givet anledning til debat. Det kan give udfordringer for private virksomheder ved tilpasning af driften og det kan begrænse kommunernes økonomiske udbytte ved udbud. Fastholdes medarbejderne på offentlige vilkår er det ikke sikkert, at kommunen opnår de ønskede besparelser. Samtidig skaber det problemer for virksomhederne, som skal operere med to forskellige overenskomster for samme kategori af medarbejdere, (potentielle konsekvenser for medarbejderne ved fastholdelse af forskellige overenskomster, kan fx være risikoen for fravalg til vintertjeneste, generel mindre jobsikkerhed m.v.) Forskellige overenskomstmæssige forhold skaber uro i en virksomhed, hvor nogle medarbejdere vil have bedre vilkår end andre uden nødvendigvis at være bedre kvalificerede. Kulturforskelle og kommunikation Der er et udpræget behov for et bedre oplysningsmateriale og informationshåndtering i forbindelse med virksomhedsoverdragelse af medarbejdere. Offentlige medarbejdere kan få et `kulturchok, når de overdrages til en privat virksomhed hvor kulturen oftest er en anden end den de er vant til. Der er i forbindelse med overgangen fra en offentlig til en privat arbejdsplads ofte stor usikkerhed hos personalet, som skal håndteres korrekt. Optakten til og selve overgangen skal håndteres professionelt af både den part der overdrager og den som erhverver, da det modsatte let kan få alvorlige økonomiske konsekvenser for både medarbejderne og den private aktør, fx i form af større sygefravær. Det er et fælles ansvar at optimere overgangen for medarbejderne. Overdragelser kunne fx optimeres ved en fast procedure med afholdelse af et fælles informationsmøde hvor udbyder og erhverver begge deltager og i fællesskab informerer om processen og svarer på spørgsmål fra de medarbejdere der omfattes af virksomhedsoverdragelsen. Det vil være en stor fordel hvis udbyder og erhverver aftaler at der gives medarbejderfrihed til fælles møder med nye virksomhed både ved udbud og genudbud.

7 Side 7 af 10 Bygninger og maskiner Materiel Udbyder af opgaver har mulighed for at der stilles krav om, at materiel og maskiner skal overtages af den bydende. For den bydende part kan dette være uhensigtsmæssigt, hvis virksomheden har tilstrækkeligt materiel. Der er i de senere år kommet en del firmaer, der foretager salg af overskydende maskiner på internetbaserede maskinauktioner. Udbyderne har derfor altid mulighed for på en enkel og let måde at sælge overskydende maskiner og materiel til markedsprisen. Det anbefales derfor, at overtagelse af materiel og maskiner gøres frivillig. Når udbyder har overskydende materiel, så skal dette materiel og maskiner fremgå af udbuddet og være prissat af uvildig maskinhandler. Materiel bør altid være velbeskrevet og der bør være billeddokumentation samt mulighed for besigtigelse af materiellet. Det anbefales, at samme procedure anvendes ved kontraktslut, hvorved kommunen har mulighed for tilbagekøb. Leje af bygninger og stillepladser Udbyder har mulighed for, at den vindende tilbudsgiver skal leje nærmere angivne bygninger og stillepladser. For udbyder er det vigtigt, at der ved kontraktslut igen er mulighed for at etablere kommunal entreprenørafdeling eller sikre størst mulig konkurrence på området. Hertil er bygninger og stillepladser en vigtig faktor. Det anbefales, at når udbyder stiller krav om leje af bygninger og stillepladser, at lejeprisen fastsættes af uvildig ejendomsmægler, at bygningerne er velbeskrevet med billeddokumentation herunder med opgørelse over forbrugsudgifter, samt at der er mulighed for besigtigelse.

8 Side 8 af 10 Genudbud Når en opgave skal genudbydes efter en kontraktperiodes udløb, er det af helt afgørende betydning for den aktuelle kontrakthavende virksomhed, at der i god tid inden ny-udbuddet skabes klarhed over, om virksomhedsoverdragelsesloven er gældende for de medarbejdere, som på dette tidspunkt er beskæftiget med udførelse af opgaven. Det er ligeledes af afgørende betydning for kommunen, da det af genudbudsvilkårene skal fremgå, om virksomhedsoverdragelsesloven finder anvendelse. Gælder loven, har virksomheden pligt til i god tid at informere medarbejderne herom. Kommunerne er som udbydere de nærmeste til i tvivlstilfælde at afgøre, om virksomhedsoverdragelsesloven finder anvendelse ved genudbud. Men for at kunne foretage denne bedømmelse skal de bruge alle relevante oplysninger til vurderingen af den kontrakthavende virksomhed. En sådan pligt til at udlevere relevante oplysninger bør altid fremgå af parternes kontrakt. Et krav om at det altid i tide skal afgøres om virksomhedsoverdragelsesloven er gældende, vil afhjælpe mange problemer ved genudbud. Derfor bør kommunen senest 8 måneder før kontraktens udløb anmode den kontrakthavende virksomhed om at fremsende alle relevante oplysninger, som er nødvendige for at kommunen kan vurdere, om virksomhedsoverdragelsesloven gælder ved genudbuddet. Senest 7 måneder før kontraktens udløb meddeler kommunen sin vurdering, således at virksomheden seneste 6 måneder før kontraktens udløb får mulighed for at foretage en betinget opsigelse i tide, så fratrædelse med kontraktsligt varsel kan ske samtidig med at opgaven overdrages til ny leverandør, hvis ikke den aktuelle virksomhed vinder en ny kontraktperiode, og berørte medarbejdere ikke kan overføres til andet arbejde.

9 Side 9 af 10 Medarbejderoplysninger Skema med medarbejderoplysninger Alle oplysninger, som er relevante for tilbudsgivere, skal inden for lovgivningens rammer angives fyldestgørende, herunder de pågældende medarbejderes stillingsbetegnelser, status (funktionær, sikkerhedsrepræsentant, flexjob m.m.) anciennitet, uddannelse, de pågældende medarbejderes individuelle løn og den samlede lønsum for alle medarbejdere, løntillæg og faste bonusordninger mv., adgang til lønrefusion, pensionsforpligtelser, ferieforpligtelser, hovedtræk af overenskomstvilkår, samt særlige hensyn eller særlige forhold som eksempelvis sygefravær, skånebehov, arbejdsskader, forlængede opsigelsesvarsler og fratrædelsesgodtgørelser, samt aktuel eller planlagt orlov. Udbudsmaterialet skal indeholde oplysninger om alle medarbejdernes status, fx status som tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter, anciennitet og andre informationer der kan have betydning for ansættelsesvilkår herunder især opsigelsesbetingelser og varsler. Oplysning om alder kan gives hvis det i de konkrete tilfælde ikke er aldersdiskriminerende, men en relevant og saglig oplysning til tilbudsgiverne. Alle oplysninger om medarbejdere skal angives i anonymiseret form og på en måde, så den enkelte medarbejder ikke kan identificeres. For visse oplysninger vil de alene kunne videregives, såfremt de opfylder kravene til statistisk form, fx sygefravær, arbejdsskader.

10 Lønoplysninger Lønforhold for alle medarbejdere Medarbejderens status Er der særlige forhold ved medarbejderen der har betydning for ansættelsesvilkår, opsigelsesbetingelser- og varsler, m.v.? Hvilke opgaver har medarbejderen beskæftiget sig med inden for det sidste år? Primære opgaver: Sekundære opgaver: Tertiære opgaver: Primære opgaver: Sekundære opgaver: Tertiære opgaver: Sygefravær, arbejdsskader m.v. Antal medarbejdere med skånebehov eller arbejdsskader der må forventes at påvirke arbejdet som følge af nedsat arbejdsevne Antal: Sygedage de sidste 12 måneder Samlet antal sygedage: Primære opgaver: Sekundære opgaver: Tertiære opgaver: Kvalifikationer og arbejdsopgaver Er der områder hvor medarbejderen har særlige faglige kompetencer i forhold til arbejdets karakter? Har medarbejderen kørekort? Hvor mange årsværk har der været brugt på den udbudte opgave de seneste tre år? Samlet antal årsværk: Såfremt der overdrages flere medarbejdere end svarende til årsværk brugt på opgaven oplyses: Hvor stor en del af arbejdstiden har medarbejderen beskæftiget sig med den udbudte opgave? (angives i %, fx 50%, 75%, 100%) Hvor lang tid har medarbejderen været vinter hjemsendt (hvis aktuelt), gennemsnit de seneste tre år?

UDBUDSPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE

UDBUDSPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE UDBUDSPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE Holbæk Kommunes udbudspolitik vedrører Byrådets afklaring af de overordnede og principielle forhold vedrørende konkurrenceudsættelse af kommunalt udførte driftsopgaver. Med

Læs mere

VELKOMMEN HOS OS! EN ARBEJDSPLADS MED ET PLUS FOR GODT ARBEJDSMILJØ

VELKOMMEN HOS OS! EN ARBEJDSPLADS MED ET PLUS FOR GODT ARBEJDSMILJØ VELKOMMEN HOS OS! EN ARBEJDSPLADS MED ET PLUS FOR GODT ARBEJDSMILJØ DIT NYE FÆLLESSKAB DET ER MIN OPGAVE AT SØRGE FOR, AT DU OG DINE KOLLEGER FØLER JER HJEMME OG FÅR ET GODT ARBEJDSLIV I ALLIANCE+ Hjerteligt

Læs mere

Virksomhedsoverdragelse

Virksomhedsoverdragelse Virksomhedsoverdragelse Vejforum 8. dec. 2011 - Workshop Program: 10:30 10:35 Velkomst og program 10:35 11:00 Oplæg 11:00 11:30 Gruppedebat 11:30 12:00 Opsamling Virksomhedsoverdragelse Vejforum 2011 Oplægsholdere:

Læs mere

Udbudsstrategi for Glostrup Kommune

Udbudsstrategi for Glostrup Kommune Udbudsstrategi for Glostrup Kommune 1. Udbudsstrategi Med henvisning til Bekendtgørelse fra Indenrigs- og Socialministeriet af 21. december 2009 om kommunal udbudsstrategi og opfølgningsredegørelse jf.

Læs mere

Nedenfor under punkt 1 er en kort gennemgang af reglerne om ordregiverens forpligtelse til at overdrage oplysninger til leverandøren.

Nedenfor under punkt 1 er en kort gennemgang af reglerne om ordregiverens forpligtelse til at overdrage oplysninger til leverandøren. N O TAT Udveksling af medarbejderoplysninger ime l- lem ordregiver og leverandøren April 2011 Side 1/9 Dette notat behandler spørgsmålet om udveksling af medarbejderoplysninger imellem ordregiver og leverandøren

Læs mere

UDBUDSSTRATEGI 2011-13

UDBUDSSTRATEGI 2011-13 UDBUDSSTRATEGI 2011-13 STRATEGI FOR UDBUD AF KOMMUNALE OPGAVER (Tiltrådt af kommunalbestyrelsen den 29. november 2010) Udbud & Indkøb 1 1. Indledning Frederiksberg Kommune har tradition for at samarbejde

Læs mere

Retningslinjer for udbud i Lyngby-Taarbæk Kommune

Retningslinjer for udbud i Lyngby-Taarbæk Kommune Retningslinjer for udbud i Lyngby-Taarbæk Kommune Godkendt af Økonomiudvalget den 13. december 2010 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Omfang og afgrænsning...3 3. Tilrettelæggelse og gennemførelse

Læs mere

Udviklingspolitik. (Personaletilpasning).

Udviklingspolitik. (Personaletilpasning). Udviklingspolitik. (Personaletilpasning). Som redskab for den enkelte leder ved besparelser og omstruktureringer ved Børn og Unge udsendes denne beskrivelse af Udviklingspolitikken samt manual for udpegning

Læs mere

Udlicitering. værktøj 99. Udbudspolitik. Spilleregler ved udlicitering

Udlicitering. værktøj 99. Udbudspolitik. Spilleregler ved udlicitering Udlicitering værktøj 99 Udbudspolitik Spilleregler ved udlicitering Udbudspolitik spilleregler ved udlicitering er udgivet af Forbundet af Offentligt Ansatte. Værktøjspjecen giver forslag og ideer til

Læs mere

Opgaven annonceres som to separate kontrakter, 1 for rengøring og 1 for vinduespolering.

Opgaven annonceres som to separate kontrakter, 1 for rengøring og 1 for vinduespolering. Indledning Holbæk Service A/S inviterer hermed alle interesserede og kvalificerede leverandører til at afgive tilbud på indendørs rengøring (14 lokationer) samt vinduespolering (7 lokationer) hos Holbæk

Læs mere

Bestemmelser om udbud og tilbud

Bestemmelser om udbud og tilbud Bestemmelser om udbud og tilbud Side 1 af 8 Bestemmelser om udbud og tilbud INDHOLDSFORTEGNELSE Side Orientering... 2 Retsgrundlaget... 3 Tilbudsfasen... 3 Randers Kommunes kontrolbud... 4 Tilbudsafgivelsen...

Læs mere

Drejebog for konkurrenceudsættelse og udlicitering af driftsopgaver i Skanderborg Kommune

Drejebog for konkurrenceudsættelse og udlicitering af driftsopgaver i Skanderborg Kommune Drejebog for konkurrenceudsættelse og udlicitering af driftsopgaver i Skanderborg Kommune 1 Indledning... 3 Overvejelser før en driftsopgave udbydes... 4 Medarbejderinddragelse ved udbud af kommunale opgaver...

Læs mere

Kontrakten vedrører udlicitering af regelmæssig gennemførelse af uddannelser indenfor AMU kurser rettet imod transporterhvervet i Region MIDT.

Kontrakten vedrører udlicitering af regelmæssig gennemførelse af uddannelser indenfor AMU kurser rettet imod transporterhvervet i Region MIDT. Indledning: DEKRA AMU CENTER MIDTJYLLAND ApS inviterer hermed alle interesserede og kvalificerede leverandører til at afgive tilbud på undervisning i specifikke AMU transportuddannelser. Baggrund og formål

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016 I sag nr.: AR2015.0171 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund mod Dansk Arbejdsgiverforening for DIO II for Danren A/S Dommere: Poul

Læs mere

EN VÆRKTØJSKASSE OM JOBUSIKKERHED. omstrukturering, udlicitering og nedskæringer

EN VÆRKTØJSKASSE OM JOBUSIKKERHED. omstrukturering, udlicitering og nedskæringer EN VÆRKTØJSKASSE OM JOBUSIKKERHED omstrukturering, udlicitering og nedskæringer Forord Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser vil med denne værktøjskasse støtte virksomheden og dens ansatte

Læs mere

UDLICITERING OG OVERDRAGELSE AF DEN GRØNNE DRIFT I ODENSE KOMMUNE

UDLICITERING OG OVERDRAGELSE AF DEN GRØNNE DRIFT I ODENSE KOMMUNE UDLICITERING OG OVERDRAGELSE AF DEN GRØNNE DRIFT I ODENSE KOMMUNE Odense kommune har en lang tradition for udlicitering af den grønne drift. Allerede i midt 90 erne sender man dele af den grønne drift

Læs mere

Udbudsprocessen blev formelt igangsat ultimo februar 2014 ved annoncering af en prækvalifikationsrunde.

Udbudsprocessen blev formelt igangsat ultimo februar 2014 ved annoncering af en prækvalifikationsrunde. N O TAT Udbud af hjemmeplejeydelser i Esbjerg Kommune Dette notat er tænkt som et beslutningsoplæg til Esbjerg Kommune i relation til ovenstående udbud. Notatet giver indledningsvist et kort resume af

Læs mere

J.nr.: Cirkulæreskrivelse om meddelelse Emne:

J.nr.: Cirkulæreskrivelse om meddelelse Emne: Meddelelse nr. 1/09 3. februar 2009 Arbejdsløshedsforsikringslovens : 62, stk. 1, nr. 1, og 65, stk. 1-4 Bekendtgørelse m.v.: Bekendtgørelse nr. 179 af 19. februar 2007 om rådighed Bekendtgørelse nr. 177

Læs mere

Børn og Unge, Aarhus Kommune

Børn og Unge, Aarhus Kommune Børn og Unge, Aarhus Kommune UDBUDSBETINGELSER Udbud af kontrakt om Hovedrapport og prioriteringskort i trivselsundersøgelse i Børn og Unge 2015 1 Indhold INDHOLD... 2 1. INDLEDNING... 3 2. ORDREGIVER...

Læs mere

Udbudsbetingelser for stilladsarbejder på Roskilde Kraftvarmeværk

Udbudsbetingelser for stilladsarbejder på Roskilde Kraftvarmeværk KARA/NOVEREN Udbudsbetingelser for stilladsarbejder på Roskilde Kraftvarmeværk KARA/NOVEREN I/S Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Ordregiver... 2 3. Kontraktperiode... 3 4. Udbudsform og forhandlingsforløb...

Læs mere

Belysning af en eventuel udlicitering af Entreprenørgården

Belysning af en eventuel udlicitering af Entreprenørgården Miljø- og teknik Dato: 18. juni 2009 Reference: Direkte telefon: E-mail: Journalnr.: Acare: Belysning af en eventuel udlicitering af Entreprenørgården 0. Baggrund Kommunalbestyrelsen besluttede i forbindelse

Læs mere

GULDBORGSUND KOMMUNES UDBUDS- OG INDKØBSPOLITIK

GULDBORGSUND KOMMUNES UDBUDS- OG INDKØBSPOLITIK GULDBORGSUND KOMMUNES UDBUDS- OG INDKØBSPOLITIK GULDBORGSUND KOMMUNE JANUAR 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 3 2. Formål med indkøbs- og udbudspolitikken... 4 3. Principper for udbud og indkøb...

Læs mere

Udbudsbrev. Udbud på Vintertjenester 2014 Fredericia Kommune. Offentligt udbud. Juni 2014

Udbudsbrev. Udbud på Vintertjenester 2014 Fredericia Kommune. Offentligt udbud. Juni 2014 Udbud på Vintertjenester til Fredericia kommune Offentligt udbud Juni 2014 Tovholder for udbuddet: Fredericia Kommune: Att.: Malene Frederiksen Gothersgade 20 DK-7000 Fredericia Danmark malene.frederiksen1@fredericia.dk

Læs mere

Revideret januar 2015. Udbuds- og Indkøbspolitik

Revideret januar 2015. Udbuds- og Indkøbspolitik Revideret januar 2015 Udbuds- og Indkøbspolitik Formål Det overordnede formål med Tønder Kommunes udbuds- og indkøbspolitik er at skabe rammerne for, at Tønder Kommune fremstår som én kunde over for leverandørerne,

Læs mere

Side 1. Side 1. Side 1. Side 1. Nyhedsbrev nr. 7/2009 December. Online går online

Side 1. Side 1. Side 1. Side 1. Nyhedsbrev nr. 7/2009 December. Online går online Side 1 ONLINE Side 1/20071 Side 1 ONLINE 1/2007 ONLINE 1/2007 Nyhedsbrev nr. 7/2009 December Online går online Kendelse i faglig voldgift I-OK Topmøde for A/S bestyrelesmedlemmer Usaglig afskedigelse pjece

Læs mere

Bilag 3 Notat om mulighederne for medarbejderne i RD

Bilag 3 Notat om mulighederne for medarbejderne i RD Økonomiforvaltningen NOTAT Bilag 3 Notat om mulighederne for medarbejderne i RD 13-09-2007 Sagsnr. 2007-7705 Håndtering af medarbejdere i Revisionsdirektoratet (RD) i forbindelse med udbuddet af Københavns

Læs mere

MEMO. Spørgsmål 1: Er det korrekt opfattet at det fire pakker med hver 1 garantivogn de efter Følgene 4 er biler der muligvis skal i gang?

MEMO. Spørgsmål 1: Er det korrekt opfattet at det fire pakker med hver 1 garantivogn de efter Følgene 4 er biler der muligvis skal i gang? MEMO TITEL Spørgsmål og svar til udbudsmateriale vedr. kommunal kørsel i Faxe Kommune DATO 24. juni 2013 TIL KOPI FRA PROJEKTNR Tilbudsgivere Faxe Kommune COWI A039863 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800

Læs mere

SektorMED B&U ønsker en tydeligere systematisk inddragelse, kvalitetssikring og opfølgning på større udbudsopgaver.

SektorMED B&U ønsker en tydeligere systematisk inddragelse, kvalitetssikring og opfølgning på større udbudsopgaver. Oversigt over høringssvar og forvaltningens bemærkninger Høringssvar Bemærkninger 1. Karensmindeskolen Skolens MED-udvalg har på sit møde tirsdag den 10. december behandlet høringsmaterialet for strategi

Læs mere

Vejledning til Design denmark Dansk Erhvervs Standardkontrakt for funktionærer

Vejledning til Design denmark Dansk Erhvervs Standardkontrakt for funktionærer Vejledning til Design denmark Dansk Erhvervs Standardkontrakt for funktionærer Ansættelseskontrakt for funktionærer er udarbejdet med henblik på opfyldelse af betingelserne i Lov om arbejdsgiverens pligt

Læs mere

Kontrakt om levering af glatførebekæmpelse og snerydning 2016-2019, Norddjurs Kommune

Kontrakt om levering af glatførebekæmpelse og snerydning 2016-2019, Norddjurs Kommune Kontrakt om levering af glatførebekæmpelse og snerydning 2016-2019, Norddjurs Kommune 1 Parterne Mellem Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenå CVR: 29 18 99 86 (herefter: Ordregiveren) og [Leverandør] [Adresse]

Læs mere

Vilkår for overdragelse af medarbejdere

Vilkår for overdragelse af medarbejdere Vilkår for overdragelse af medarbejdere Side 1 af 7 Vilkår for overdragelse af medarbejdere INDHOLDSFORTEGNELSE Overdragelse af medarbejdere... 2 1. Overdragelse af medarbejdere fra Odense Auto-El ApS...

Læs mere

Bilag 2 - Samarbejdsaftale mellem XXX Kommune og XXX

Bilag 2 - Samarbejdsaftale mellem XXX Kommune og XXX Bilag 2 - Samarbejdsaftale mellem Kommune og Måned og år Bilag 2 - Samarbejdsaftale mellem Kommune og Måned og år Dokument nr xx -11 Revision nr xx Udgivelsesdato xx Udarbejdet Kontrolleret Godkendt xx

Læs mere

Notat om udbud af håndværkerydelser i Næstved Kommune

Notat om udbud af håndværkerydelser i Næstved Kommune Sagsnr. 88.00.00-G01-5-15 Cpr. Nr. Dato 27-4-2015 Navn Sagsbehandler Karina Christensen Notat om udbud af håndværkerydelser i Næstved Kommune 1 Introduktion Dette notat sætter fokus på, hvordan konkurrenceudsættelse

Læs mere

Udbud og konkurrenceudsættelse. fagudvalg, Magistrat og kommunalbestyrelse

Udbud og konkurrenceudsættelse. fagudvalg, Magistrat og kommunalbestyrelse Udbud og konkurrenceudsættelse Involvering af fagudvalg, Magistrat og kommunalbestyrelse (Kommunalbestyrelsens beslutninger den 26. april og den 29. nov. 2010) UDBUD & INDKØB 1 Retningslinjer for involvering

Læs mere

BETINGELSER FOR PRÆKVALIFIKATION Maj 2012

BETINGELSER FOR PRÆKVALIFIKATION Maj 2012 J.nr. 050784-0003 BETINGELSER FOR PRÆKVALIFIKATION Maj 2012 Annoncering med prækvalifikation af ejendomsmæglerbistand til salg af erhvervsejendomme Bech-Bruun Advokatfirma Frue Kirkeplads 4 8100 Århus

Læs mere

Overordnet ser FOA positivt på det fremsendte materiale og de politiske intentioner bag anvendelsen af arbejdsklausuler ved eventuelt udbud.

Overordnet ser FOA positivt på det fremsendte materiale og de politiske intentioner bag anvendelsen af arbejdsklausuler ved eventuelt udbud. Til Skanderborg Kommune FOA Silkeborg-Skanderborg takker Skanderborg Kommune for henvendelsen vedrørende input i forbindelse med kommunens Standard for brug af arbejdsklausuler i forbindelse med udbud.

Læs mere

Udbudsbekendtgørelse Levering af tjenesteydelser Nationalt udbud

Udbudsbekendtgørelse Levering af tjenesteydelser Nationalt udbud Udbudsbekendtgørelse Levering af tjenesteydelser Nationalt udbud I. Ordregivende myndighed Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration Holbergsgade 6 1057 København K Att: Kontoret for Integrationspolitik

Læs mere

Udbudsloven hvad er nyt? Bedre udbud Bedre udbud

Udbudsloven hvad er nyt? Bedre udbud Bedre udbud Bedre udbud Bedre udbud Udbudsloven hvad er nyt? Hvad skal du være opmærksom på, når du køber ind på vegne af en offentlig myndighed? Få her en kort oversigt over, hvad de nye regler betyder. Indhold 3

Læs mere

Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune.

Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune. Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune. Byrådet d. 25. marts 2008 1. INDLEDNING...3 2. FORMÅL...3 3. MÅLSÆTNINGER FOR KONKURRENCEUDSÆTTELSEN 2008-10...3 4. OVERVEJELSER FØR

Læs mere

Strategi for udbud af driftsopgaver

Strategi for udbud af driftsopgaver Strategi for udbud af driftsopgaver Indhold 1 Indledning... 3 2 Overordnede rammer... 3 3 Overvejelser inden udbud af driftsopgaver... 4 4 Virksomhedsoverdragelsesloven... 4 5 Personaleforhold og sociale

Læs mere

Samarbejdserklæring imellem vikar og Vikar-online

Samarbejdserklæring imellem vikar og Vikar-online Juridiske betingelser, afsnit 1 WEBSITE BETINGELSER Samarbejdserklæring imellem vikar og Vikar-online Velkommen til Vikar-Onlines jobbank. Din brug af dette website sker i henhold til følgende betingelser,

Læs mere

Arbejdsmiljøet - hvad har de borgerlige partier foreslået?

Arbejdsmiljøet - hvad har de borgerlige partier foreslået? Arbejdsmiljøet - hvad har de borgerlige partier foreslået? De borgerlige partier har ikke taget initiativ til forbedringer af arbejdsmiljøforholdene, mens de har siddet i opposition. De har derimod stemt

Læs mere

RÅDGIVNING af børn og unge

RÅDGIVNING af børn og unge Af Jannie Dyring og Ida Koch RET & PLIGT AF JANNIE DYRING OG IDA KOCH Hvad må og skal man, når man som psykolog yder åben, anonym rådgivning til børn og unge? Og hvordan er sammenhængen mellem notatpligt

Læs mere

Statsforvaltningens skrivelse af 2. april 2008 til en kommune: Vedr.: Blue Water Arena:

Statsforvaltningens skrivelse af 2. april 2008 til en kommune: Vedr.: Blue Water Arena: Statsforvaltningens skrivelse af 2. april 2008 til en kommune: Vedr.: Blue Water Arena: Esbjerg Kommune har ved skrivelse af 5. februar 2008 anmodet Statsforvaltningen Syddanmark om samtykke til undladelse

Læs mere

Vejledning til ansættelseskontrakt for fysioterapeut funktionær på fast løn ved en arbejdstid på mere end 8 timer pr.

Vejledning til ansættelseskontrakt for fysioterapeut funktionær på fast løn ved en arbejdstid på mere end 8 timer pr. Vejledning til ansættelseskontrakt for fysioterapeut funktionær på fast løn ved en arbejdstid på mere end 8 timer pr. uge i gennemsnit Denne vejledning er udarbejdet af Danske Fysioterapeuters arbejdsgiverrådgivning

Læs mere

Sådan bliver du leverandør til Thisted Kommune

Sådan bliver du leverandør til Thisted Kommune Sådan bliver du leverandør til Thisted Kommune 1. Forord Som en hjælp til det lokale erhvervsliv har Thisted Kommune udarbejdet denne guide, der skal være en hjælp til, hvordan man deltager i kommunens

Læs mere

Krav om at en medkontrahent, fx en forpagter skal være dækket af kollektiv overenskomst

Krav om at en medkontrahent, fx en forpagter skal være dækket af kollektiv overenskomst Kultur- og Fritidsforvaltningen Servicecentret NOTAT Til KFU Krav om at en medkontrahent, fx en forpagter skal være dækket af kollektiv overenskomst Udvalgsmedlem Simon Strange har rejst spørgsmål om krav

Læs mere

A RBEJDSMILJØUDVALGET S

A RBEJDSMILJØUDVALGET S Side 12 FOA, Fag og Arbejde, Aalborg Arbejdsskadeafsnittet Tlf. 4697 3131 Sagsbehandler Ghita Elmo Andersen A RBEJDSMILJØUDVALGET S V EJLEDNING TIL SIKKERHEDS-/ ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER Miljøansvarlig/formand

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER. for. Indsamling af priser til Danmarks Statistiks forbruger- og nettoprisindeks samt det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks

UDBUDSBETINGELSER. for. Indsamling af priser til Danmarks Statistiks forbruger- og nettoprisindeks samt det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks UDBUDSBETINGELSER for Indsamling af priser til Danmarks Statistiks forbruger- og nettoprisindeks samt det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks 1. Den ordregivende myndighed Den ordregivende myndighed er:

Læs mere

Ansatte på særlige vilkår

Ansatte på særlige vilkår Ansatte på særlige vilkår vejledning til tillidsrepræsentanter Her kan du læse nærmere om lovgivningen og aftalerne om ansatte på særlige vilkår 1 Indholdsfortegnelse Vejledning til tillidsrepræsentanter

Læs mere

Personalejura og Arbejdsgiverrollen. LUP Personalejura, 20. okober 2009 Skarrildhus

Personalejura og Arbejdsgiverrollen. LUP Personalejura, 20. okober 2009 Skarrildhus Personalejura og Arbejdsgiverrollen Program Arbejdsretlige regler Ansættelse, løn og kontrakter Sygdom Barsel Ferie Samarbejdsvanskeligheder Advarsel, opsigelse, bortvisning PLA Stiftet 1. januar 2003

Læs mere

Der er dog ikke vedtaget en samlet politik for anvendelsen af sociale klausuler ved udbud af tjenesteydelser og bygge- og anlægsopgaver.

Der er dog ikke vedtaget en samlet politik for anvendelsen af sociale klausuler ved udbud af tjenesteydelser og bygge- og anlægsopgaver. 27-05-2013 Side 1 ØU - Anvendelse af sociale klausuler Sagsnr.: 13/7101 Resumé: Udvalget for Teknik & Miljø protokollerede den 16. januar 2013 en opfordring til ØU om, at der i alle større anlægsarbejder

Læs mere

Kvalitet i uddannelserne

Kvalitet i uddannelserne Kvalitet i uddannelserne Nedenfor bliver der redegjort for en række mål, hvis udvikling kan bidrage positivt til udviklingen af kvaliteten i uddannelserne. Mål 1. Uddannelserne skal møde kompetencebehovene

Læs mere

1 Bestemmelse om udbud og tilbud

1 Bestemmelse om udbud og tilbud 1 Bestemmelse om udbud og tilbud 1.1 Generelt Sønderborg Kommune (i det efterfølgende nævnt Ordregiver) udbyder ved nærværende udbud udførelse af vintertjeneste i Sønderborg Kommune. Arbejdet er udbudt

Læs mere

Spørgsmål og Svar A6 udbud af almindelig rutekørsel

Spørgsmål og Svar A6 udbud af almindelig rutekørsel Spørgsmål og Svar A6 udbud af almindelig rutekørsel 9. februar 2010 Ændring til udbudsbetingelserne: Nyt tilbud på udbudsenhed 8 eller kombinationer, hvori udbudsenhed 8 indgår. Udbudsenhed 8 er udbudt

Læs mere

FOA Fag og Arbejde Svendborg Når du er medlem af FOA...

FOA Fag og Arbejde Svendborg Når du er medlem af FOA... FOA Fag og Arbejde Svendborg F O A F A G O G A R B E J D E Når du er medlem af FOA... 11 løfter om den gode service, alle medlemmer af FOA skal have Vi tilbyder... at hjælpe dig med at tjekke din løn s.

Læs mere

[Skriv tekst] Konkurrenceudsættelsespolitik for Aabenraa Kommune

[Skriv tekst] Konkurrenceudsættelsespolitik for Aabenraa Kommune [Skriv tekst] Konkurrenceudsættelsespolitik for Aabenraa Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Formål med konkurrenceudsættelsespolitiken 3 3. Hvad og hvem er omfattet 5 3.1 Definition 5 4. Rammer

Læs mere

Licitation. Afholdelse og godkendelse samt indgåelse af entreprisekontrakter

Licitation. Afholdelse og godkendelse samt indgåelse af entreprisekontrakter Licitation Afholdelse og godkendelse samt indgåelse af entreprisekontrakter Senest ajourført den 26. januar 2010 LICITATION AFHOLDELSE OG GODKENDELSE SAMT INDGÅELSE AF ENTREPRISEKONTRAKTER 1. KOMPETENCE-

Læs mere

Danske Parkdage 2013. Direktør Michael Petersen Danske Anlægsgartnere! Udbud set fra! entreprenør perspektiv!!

Danske Parkdage 2013. Direktør Michael Petersen Danske Anlægsgartnere! Udbud set fra! entreprenør perspektiv!! Danske Parkdage 2013 Direktør Michael Petersen Danske Anlægsgartnere! Udbud set fra! entreprenør perspektiv!! Udfordringer for DAG:! Historiske erfaringer i helikopterperspektiv 8 myter ved offentlige

Læs mere

Udkast til. INDKØBS- og UDBUDSPOLITIK FOR ROSKILDE KOMMUNE

Udkast til. INDKØBS- og UDBUDSPOLITIK FOR ROSKILDE KOMMUNE Udkast til INDKØBS- og UDBUDSPOLITIK FOR ROSKILDE KOMMUNE Godkendt af Byrådet den xx Indholdsfortegnelse 1. Hvorfor en indkøbs- og udbudspolitik?... 3 2. Overordnet målsætning med indkøbs- og udbudspolitikken...

Læs mere

Afholdelse af ferie Alle medarbejdere har som nævnt ret til at holde 5 ugers ferie pr. ferieår fra den 1. maj til den 30. april.

Afholdelse af ferie Alle medarbejdere har som nævnt ret til at holde 5 ugers ferie pr. ferieår fra den 1. maj til den 30. april. Ferieloven Alle medarbejdere har ret til 5 ugers ferie pr. ferieår. Et ferieår løber fra den 1. maj til den 30. april året efter. Medarbejderen har dog ikke nødvendigvis ret til betalt ferie. Det skal

Læs mere

Indkøbs- og udbudspolitik for Aabenraa Kommune

Indkøbs- og udbudspolitik for Aabenraa Kommune Indkøbs- og udbudspolitik for Aabenraa Kommune Godkendt den. 9. dec. 2014 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Hvad og hvem er omfattet 3 2.1 Tærskelværdier ved udbud: 4 3. Udbudsplan 5 4. Strategier

Læs mere

Forvaltningens kommentarer vedr. MED-udvalgets høringssvar

Forvaltningens kommentarer vedr. MED-udvalgets høringssvar Forvaltningens kommentarer vedr. MED-udvalgets høringssvar Sagsfremstillingen har i henhold til MED-aftalen været til høring med det berørte MED-udvalg i tre uger. 3F har været inddraget i denne proces.

Læs mere

Virksomhedsoverdragelse

Virksomhedsoverdragelse Udbudsportalen.dk Virksomhedsoverdragelse - Vejledning til medarbejderne Udbudsportalen.dk Weidekampsgade 10 2300 København S Post@udbudsportalen.dk Indholdsfortegnelse 1 Når din arbejdsgiver virksomhedsoverdrager

Læs mere

ANSÆTTELSESKONTRAKT MELLEM. [Virksomhedens navn og adresse] (herefter kaldet "Virksomheden")

ANSÆTTELSESKONTRAKT MELLEM. [Virksomhedens navn og adresse] (herefter kaldet Virksomheden) ANSÆTTELSESKONTRAKT MELLEM [Virksomhedens navn og adresse] (herefter kaldet "Virksomheden") OG [Medarbejderens navn og adresse] (herefter kaldet "Medarbejderen") (herefter tilsammen kaldet "Parterne")

Læs mere

Det Gode Partnerskab. Guide til bedre udbud og samarbejder

Det Gode Partnerskab. Guide til bedre udbud og samarbejder Det Gode Partnerskab Guide til bedre udbud og samarbejder 1. Det Gode Partnerskab (www.detgodepartnerskab.eu) Det Gode Partnerskab er etableret i regi af Dansk Industri med støtte fra Erhvervs- og Byggestyrelsen.

Læs mere

UDBUDSSKRIVELSE Vintertjeneste i Ilulissat

UDBUDSSKRIVELSE Vintertjeneste i Ilulissat QAASUITSUP KOMMUNIA Stab for Anlæg, Miljø & Infrastruktur Noah Mølgårdip Aqq. 9 Postboks 1023 3952 Ilulissat UDBUDSSKRIVELSE Vintertjeneste i Ilulissat Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 1.0

Læs mere

usikkerhed om personaleforholdene fremover. Man må frygte at reformen vil følges af afskedigelser og afvandring af de bedst kvalificerede,

usikkerhed om personaleforholdene fremover. Man må frygte at reformen vil følges af afskedigelser og afvandring af de bedst kvalificerede, 3HUVRQDOHIRUKROGYHGGHQIRUHVWnHQGHNRPPXQDOUHIRUP LO har modtaget udkast til en række af regeringens lovforslag i forbindelse med den forestående kommunalreform med henblik på vores bemærkninger. LO vil

Læs mere

Orienteringsmøde den 24. marts 2015 vedrørende Skatteministeriets

Orienteringsmøde den 24. marts 2015 vedrørende Skatteministeriets Mødereferat 27. marts 2015 J.nr. 15-0073089 Orienteringsmøde den 24. marts 2015 vedrørende Skatteministeriets udbud af bistand til besigtigelse af ejerboliger og grunde Deltagere fra Skatteministeriet:

Læs mere

industriens funktionær overenskomst mellem Dansk Industri og CO-industri herunder HK/Privat

industriens funktionær overenskomst mellem Dansk Industri og CO-industri herunder HK/Privat Mini-udgave industriens funktionær overenskomst mellem Dansk Industri og CO-industri herunder HK/Privat Overenskomsten gælder fra 1. marts 2012 til 28. februar 2014 Kære medlem! For at hjælpe både nye

Læs mere

UDBUD -keep it simple. Spar transaktionsomkostninger og undgå klagesager og aktindsigtsbegæringer, når du køber rådgiverydelser.

UDBUD -keep it simple. Spar transaktionsomkostninger og undgå klagesager og aktindsigtsbegæringer, når du køber rådgiverydelser. UDBUD -keep it simple Spar transaktionsomkostninger og undgå klagesager og aktindsigtsbegæringer, når du køber rådgiverydelser. Revideret januar 2016 Gør indkøb af rådgivning simpelt - og undgå klager

Læs mere

KOMMUNEINFORMATIONSMØDE 9. OKTOBER 2014. Udbud af kørsel til elever med særlige behov. Proces, resultat og erfaring

KOMMUNEINFORMATIONSMØDE 9. OKTOBER 2014. Udbud af kørsel til elever med særlige behov. Proces, resultat og erfaring KOMMUNEINFORMATIONSMØDE 9. OKTOBER 2014 Udbud af kørsel til elever med særlige behov Proces, resultat og erfaring HOVEDPUNKTER I PROCESSEN 11.8.2014 13.6.2014 23.5.2014 Opstart på skolekørsel 4.4.2014

Læs mere

FOA Horsens Når du er medlem af FOA...

FOA Horsens Når du er medlem af FOA... FOA Horsens F O A F A G O G A R B E J D E Når du er medlem af FOA... 11 løfter om den gode service, alle medlemmer af FOA skal have Vi tilbyder... at hjælpe dig med at tjekke din løn s. 6 at hjælpe og

Læs mere

Konkurrenceudsættelse af Entreprenørafdelingens opgaver

Konkurrenceudsættelse af Entreprenørafdelingens opgaver Konkurrenceudsættelse af Entreprenørafdelingens opgaver Udkast til modeller for kontraktstrategi opdeling og afgrænsning af udbud, samt kontraktlængde 24. marts 2011 Revideret: 2011-03-24 Baggrund Svendborg

Læs mere

Udbudspolitik for Slagelse Kommune

Udbudspolitik for Slagelse Kommune for Slagelse Kommune Gyldighedsområde ken er gældende for Slagelse Kommunes udbud af egne driftsopgaver. ken er ikke gældende for ordinære indkøb udbud og licitation af bygge- og anlægsopgaver og andre

Læs mere

Høringssvar ifm. udbud af hjemmeplejen i Frederiksberg Kommune

Høringssvar ifm. udbud af hjemmeplejen i Frederiksberg Kommune Høringssvar ifm. udbud af hjemmeplejen i Frederiksberg Kommune Jf. aftale med forvaltningen i Frederiksberg kommune afgiver hermed et samlet høringssvar fra medarbejdersiden i forbindelse med den påtænkte

Læs mere

Kort om opsigelse af medarbejdere

Kort om opsigelse af medarbejdere Kort om opsigelse af medarbejdere Medarbejderens opsigelsesvarsel Funktionærer skal opsige deres stilling med 1 måneds varsel til udgangen af en måned. Øvrige medarbejderes opsigelsesvarsler fremgår af

Læs mere

ESBJERG KOMMUNE INDKØBSPOLITIK. Esbjerg Kommunes INDKØBSPOLITIK 2015-2016

ESBJERG KOMMUNE INDKØBSPOLITIK. Esbjerg Kommunes INDKØBSPOLITIK 2015-2016 ESBJERG KOMMUNE INDKØBSPOLITIK Esbjerg Kommunes INDKØBSPOLITIK 2015-2016 INDKØBSPOLITIK I ESBJERG KOMMUNE Indholdsfortegnelse Grundlag for Indkøbspolitikken...3 Indkøbspolitikkens overordnede formål...4

Læs mere

HERNING KOMMUNE Udsatteråd

HERNING KOMMUNE Udsatteråd HERNING KOMMUNE for mødet den Mødetidspunkt Sted Kl. 12:30 Rådhuset, lokale B2.01 Fraværende: Charlotte Boel Leif El Andersen Svend Arne Sønderby Hanne Ottow 2 Der foreligger følgende sager til behandling:

Læs mere

Dansk Byggeri skal indledningsvis takke Aalborg Kommune for muligheden for at fremkomme med bemærkninger til Kommunens anvendelse af arbejdsklausul.

Dansk Byggeri skal indledningsvis takke Aalborg Kommune for muligheden for at fremkomme med bemærkninger til Kommunens anvendelse af arbejdsklausul. Aalborg Kommunes anvendelse af arbejdsklausuler m.v. Dansk Byggeri skal indledningsvis takke Aalborg Kommune for muligheden for at fremkomme med bemærkninger til Kommunens anvendelse af arbejdsklausul.

Læs mere

Udbudsbetingelser til begrænset udbud - Prækvalifikationsfasen. Sekretariat for administration af tilskudsordning

Udbudsbetingelser til begrænset udbud - Prækvalifikationsfasen. Sekretariat for administration af tilskudsordning Udbudsbetingelser til begrænset udbud - Prækvalifikationsfasen af Sekretariat for administration af tilskudsordning 1 1.1 Indledning... 3 1.2 Den ordregivende myndighed... 3 1.3 Beskrivelse af projektet...

Læs mere

Vejledning i brug af sociale klausuler

Vejledning i brug af sociale klausuler Konsulentvirksomhed Økonomi og Ledelse Odense Kommune, Job- og bistandsafdelingen Vejledning i brug af sociale klausuler København den 28. januar 2004 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Typer af

Læs mere

Driftsoverenskomst. mellem. XX (driftsoverenskomstpart) Kolding HF & VUC. vedrørende. ordblindeundervisning

Driftsoverenskomst. mellem. XX (driftsoverenskomstpart) Kolding HF & VUC. vedrørende. ordblindeundervisning Driftsoverenskomst mellem XX (driftsoverenskomstpart) og Kolding HF & VUC vedrørende ordblindeundervisning Kolding HF & VUC Juni 2012 Side 1 Nærværende overenskomsten danner rammen om parternes rettigheder

Læs mere

Udbudspolitik for Hillerød Kommune 2013 Indholdsfortegnelse

Udbudspolitik for Hillerød Kommune 2013 Indholdsfortegnelse Udbudspolitik for Hillerød Kommune 2013 Indholdsfortegnelse 1. Overordnede principper... 2 Myndighedsopgaver... 2 Opgavers egnethed til udbud... 2 2. Tilrettelæggelse af udbudsforretningen... 3 Offentliggørelse

Læs mere

Politik og vejledning for udbud i Nordsjællands Park & Vej

Politik og vejledning for udbud i Nordsjællands Park & Vej Politik og vejledning for udbud i Nordsjællands Park & Vej Indledning Sindshvile 16. november 2016 Nordsjællands Park og Vej er et tværkommunalt fællesskab mellem Fredensborg og Helsingør Kommuner og er

Læs mere

Samråd i Beskæftigelsesudvalget den 14. maj 2014 kl. 8.00-9.20, alm. del, samrådsspørgsmål AE

Samråd i Beskæftigelsesudvalget den 14. maj 2014 kl. 8.00-9.20, alm. del, samrådsspørgsmål AE Beskæftigelsesudvalget 2013-14 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 369 Offentligt T A L E Samråd i Beskæftigelsesudvalget den 14. maj 2014 kl. 8.00-9.20, alm. del, samrådsspørgsmål AE 6. maj 2014 J.nr.

Læs mere

Bilag 2 - Samarbejdsaftale mellem Albertslund Kommune og Wicotec a/s

Bilag 2 - Samarbejdsaftale mellem Albertslund Kommune og Wicotec a/s Udviklingsprojekt for Erhvervs- og Boligstyrelsen Partneringaftale med Albertslund Kommune Bilag 2 - Samarbejdsaftale mellem Albertslund Kommune og Wicotec a/s Juni 2003 Partneringaftale med Albertslund

Læs mere

Orienteringsnotat til Økonomiudvalget vedr. indgåelse af kontrakt om Mentorordning 2015-18

Orienteringsnotat til Økonomiudvalget vedr. indgåelse af kontrakt om Mentorordning 2015-18 KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Sikker By NOTAT Til Økonomiudvalget Orienteringsnotat til Økonomiudvalget vedr. indgåelse af kontrakt om Mentorordning 2015-18 Jf. vedlagte indstilling

Læs mere

Denne proces befinder sig i overensstemmelse med planen i Fase 3, idet der forventes etableret kontraktstyring med start 1. januar 2006.

Denne proces befinder sig i overensstemmelse med planen i Fase 3, idet der forventes etableret kontraktstyring med start 1. januar 2006. Tillæg 1 Tillægget indeholder Kap 7 i det oprindelige aftaleudkast og er suppleret med en række driftsmæssige forudsætninger mv., som er væsentlige forudsætninger for aftalen. Disse driftsmæssige forudsætninger

Læs mere

UDBUDSMATERIALE FORBEREDENDE VOKSENUNDERVISNING

UDBUDSMATERIALE FORBEREDENDE VOKSENUNDERVISNING UDBUDSMATERIALE VEDRØRENDE FORBEREDENDE VOKSENUNDERVISNING Københavns VUC Januar 2012 Indholdsfortegnelse Bilag:... 2 1. Udbyder... 3 2. Tilbuddets form... 3 2.1 Tilbuddets udformning... 3 2.3 Dokumentation...

Læs mere

Vejledning til håndtering af Svendborg Kommunes arbejdsklausuler og uddannelsesklausuler

Vejledning til håndtering af Svendborg Kommunes arbejdsklausuler og uddannelsesklausuler Arbejdsklausuler og Uddannelsesklausuler i udbud 1 Vejledning til håndtering af Svendborg Kommunes arbejdsklausuler og uddannelsesklausuler 1. Indledning Økonomiudvalget vedtog den 18. juni 2013, at der

Læs mere

Tilbagemelding til kommuner og region på fællesmødet 12. juni 2014 om socialtilsyn

Tilbagemelding til kommuner og region på fællesmødet 12. juni 2014 om socialtilsyn Til kommuner og regionen i Region Hovedstaden samt Holbæk Kommune 24. juni 2014 Dok.nr.: 2014/0016812-6 Tilbagemelding til kommuner og region på fællesmødet 12. juni 2014 om socialtilsyn Som lovet giver

Læs mere

Køn Helsingør Kommune stræber efter at skabe en afbalanceret kønsfordeling blandt de ansatte i afdelinger og på de forskellige ledelsesniveauer.

Køn Helsingør Kommune stræber efter at skabe en afbalanceret kønsfordeling blandt de ansatte i afdelinger og på de forskellige ledelsesniveauer. Helsingør Kommunes Ligestillingspolitik Indledning Helsingør Kommune arbejder målrettet for ligestilling og betragter alle medarbejdere som ligestillede uanset køn, alder, handicap, seksuel orientering,

Læs mere

SKI's ordbog. Forklaring. Ord

SKI's ordbog. Forklaring. Ord SKI's ordbog En forklaring på begreber, der ofte bruges af SKI ver. 2.5 Ord Forklaring Aftalenummer Et tal, der henviser til en specifik rammeaftale. Hver aftale har et egentligt navn, som beskriver hvad

Læs mere

HK/Privat og Dansk Tandlægeforening

HK/Privat og Dansk Tandlægeforening HK/Privat og Dansk Tandlægeforening Obligatorisk ansættelseskontrakt for tandklinikassistenter i privat praksis 1 af 5 ANSÆTTELSESBREV Mellem klinikassistent Adresse Cpr-nr. og Tandlæge Arbejdsstedet adresse

Læs mere

Frederiksberg Kommune har følgende rettelser/tilføjelser til udbudsmaterialet:

Frederiksberg Kommune har følgende rettelser/tilføjelser til udbudsmaterialet: NOTAT Diabetes produkter - Rettelser/tilføjelser samt skriftlige spørgsmål og svar til udbudsmaterialet 21. maj 2015 Sagsbehandler: anlu05 Dok.nr.: 2015/0011374-1 Udbud og Indkøb Rettelser/tilføjelser

Læs mere

Vejledning til standardansættelseskontrakt mellem en Pro/Golfklub og en Assistent

Vejledning til standardansættelseskontrakt mellem en Pro/Golfklub og en Assistent Vejledning til standardansættelseskontrakt mellem en Pro/Golfklub og en Assistent Denne vejledning omfatter generelle retningslinjer til den af PGA og DGU udarbejdede standardansættelseskontrakt for golftræner

Læs mere

Samlet Funktion Køn Anciennitet Alder

Samlet Funktion Køn Anciennitet Alder Samlet Funktion Køn Anciennitet Alder Løn - hvor enig er du i følgende synspunkter: Lokalt aftalte løntillæg skal udgøre en større del af den samlede løn? ikke- TR % over Antal 44 TR 5 K 14 U 10 ÅR 16

Læs mere

Odense Kommune, Job- og bistandsafdelingen. Rummelige arbejdspladser i samspillet mellem private leverandører og Odense Kommune

Odense Kommune, Job- og bistandsafdelingen. Rummelige arbejdspladser i samspillet mellem private leverandører og Odense Kommune Konsulentvirksomhed Økonomi og Ledelse Odense Kommune, Job- og bistandsafdelingen Rummelige arbejdspladser i samspillet mellem private leverandører og Odense Kommune København den 12. februar 2004 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Der er i Holbæk Kommune et politisk ønske om en beskrivelse af muligheden for at anvende arbejdsmiljøklausuler.

Der er i Holbæk Kommune et politisk ønske om en beskrivelse af muligheden for at anvende arbejdsmiljøklausuler. Notat Dato: 28. maj 2013 Sagsbeh. annra Dir.tlf. 72 36 4912 E-mail: annra@holb.dk Notat om arbejdsmiljøklausuler Der er i Holbæk Kommune et politisk ønske om en beskrivelse af muligheden for at anvende

Læs mere