Duehøj Syd - boplads og begravelser fra bronzealderen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Duehøj Syd - boplads og begravelser fra bronzealderen"

Transkript

1 1 Duehøj Syd - boplads og begravelser fra bronzealderen Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2011 Kulturhistorisk rapport nr. 54 Bygherre: Gert Vester, Batum ISBN

2 2 Indledning. Gert Vester åbnede i 2003 en ny grusgrav lige syd for landsbyen Batum, der ligger ved Rødding lidt nordøst for Viborg (figur 1). Arkæologisk set har området vist sig at rumme mange spor efter fortidsminder, men det anede vi ikke, da Gert begyndte råstofindvindingen. Tæt ved grusgraven er der en lille, fredet gravhøj, der hedder Duehøj. Højen er placeret på kanten af et højdedrag, og fra højen er der vidt udsyn mod nord ud over en gammel smeltevandsdal, hvori løber Bruunshåb Mølleå, der forbinder Rødding Sø og Loldrup Sø. Flere mere eller mindre tilgroede huller i Duehøj vidner om, at den har haft besøg af gravrøvere både før 1890 og i perioden mellem 1890 til 1938, hvor den blev fredet. Vi ved desværre ikke, om gravrøverne fandt noget, museet har i hvert fald ikke fået fund ind fra gravrøvernes hærgen i højen. Figur 1. Udlagt råstofindvindingsområde ved Batum mellem Viborg og Rødding Jeg tror ikke Gert Vester kunne have åbnet en grusgrav på et bedre tidspunkt. Efter en rolig start tog udvindingen for alvor fat i årene , hvor højkonjunkturens omfattende anlægsarbejder gav stor travlhed. Det gav også museet travlhed, og jeg vil straks fremhæve det meget positive samarbejde, vi har haft med Gert Vester. Flere gange har han ringet til museet og fortalt, at han igen! havde fundet fortidsminder, som vi ikke havde opdaget ved prøvegravningerne. Uden hans årvågenhed havde vi ikke fået undersøgt to-tre hustomter, flere gruber med bopladsaffald og sågar også et par urnegrave.

3 3 Da råstofindvindingen startede, kendte vi ikke til fortidsminder i området, eller for den sags skyld i umiddelbar nærhed af området, altså lige bortset fra Duehøj. Men allerede efter få minutters prøvegravning dukkede de første anlægsspor frem (figur 2), og selv om det hurtigt viste sig, at fortidsminderne lå ret spredt, stod det klart, at området syd for Duehøj havde været beboet i hvert fald i yngre bronzealder og den tidligste jernalder. Senere dukkede der også rester af en gravhøj og flere urnegrave op i området. Figur 2. Amatørarkæologerne Henry og Inger er ved at afrense grube K64, der var det første spor efter fortidsminder syd for Duehøj. I det følgende fremlægges resultaterne fra de arkæologiske undersøgelser mellem i den østligste del af råstofindvindingsområdet. Senere er grusgravningen fortsat mod vest, og her er der fundet meget mere omfattende fortidsminder i form af adskillige gårdsanlæg fra jernalderen. Men den del bliver først præsenteret om nogle år, når vi har et samlet billede af den bebyggelse.

4 4 Undersøgelsens resultater. Ved udgravningerne blev i den centrale del især fundet hustomter og råstofgruber med bopladsaffald, mens der i den sydlige del fandtes ringe rester af en gravhøj med rituelle anlæg ved højfoden samt både i og nær ved gravhøjen fundet flere urner (figur 3). I den nordlige mere kuperede del fandtes kun få spor efter fortidsminder, deriblandt råstofgrube K64 (figur 2) med meget store mængder lerkarskår samt enkelte ild-/kogegruber nede i bunden af en slugt. Figur3. Plan over de arkæologiske undersøgelser på Duehøj Syd. Hustomterne Der blev i alt fundet spor efter 5-6 langhuse, men det er ikke sikkert, at vi har fundet dem alle. Ved prøvegravningerne fandt vi faktisk kun husene I, II og VI, mens det først var efter Gert Vesters muldafrømninger, at vi fandt husene VII, VIII og IX. Et par andre steder havde vi ved prøvegravningerne mistanke om, at der kunne have ligget huse og dertil kommer, at vi ikke systematisk besigtigede alle muldafrømmede områder i store dele af området, så nogle andre langhuse kan være gået helt tabt, uden at vi anede det. Vi har i hvert fald lært, at vores prøvegravninger ikke har været omfattende nok til med rimelighed at sikre, at alle hustomter blev fundet.

5 5 De huse, der har ligget i området, er på mange måder typiske såkaldte treskibede langhuse, hvor vi finder spor efter sæt af tagstolpehuller i to rækker. Her skal præsenteres et par af disse typiske huse, nemlig hus VI (figur 4) og hus VII (figur 5) samt det mulige - i så fald noget atypisk - hus IX (figur 6). Figur 4. Plan af hus VI. Hus VI har haft 6 sæt tagstolpehuller med tre sæt på hver side af to indgange placeret over for hinanden ca. midt i huset. I husets vestdel fandtes en grube fyldt med ildskørnede sten, men uden trækullag i bunden. Gruben er tolket som en mulig kogegrube eller jordovn, der kan have været brugt til madlavning. Lige vest for indgangene fandtes to andre ret fladbundede gruber, der kan have været brugt til opbevaring. Disse gruber kan tyde på, at husets vestende har været brugt til beboelse, selv om der ikke er fundet et egentlig ildsted. Det kan dog skyldes bevaringsforholdene. Det skal bemærkes, at der i husets formodede vestgavl har stået tre stolper, der må have adskilt sig fra det normale vægforløb, som vi ikke fandt spor efter. Sådanne specielle konstruktioner ses af og til i vestenderne af yngre bronzealders langhuse og nogen gange synes det rimeligt at tolke dem som spor efter bænke, der har stået op ad vestgavle og som både kan have været brugt til at sidde og til at sove på. I husets østdel fandtes kun nogle mindre, diffuse forsænkninger. De kan skyldes nedslidning, fordi der her har været stald, men vi har ingen sikre spor efter konstruktioner i denne ende, så tolkningen er usikker. På trods af de manglende spor efter væggen synes det rimeligt at antage, at huset har været ca. 18 m langt og ca. 6 m bredt og dermed har haft et indre areal på knap 110 m 2. Husets alder har vi forsøgt at få fastslået ved hjælp af to såkaldte kulstof-14 dateringer. Disse dateringer gør det sandsynligt, at huset er fra den sidste halvdel af yngre bronzealder, dvs. fra ca f. Kr.

6 6 Hus VII har haft 4 sæt tagstolpehuller med to sæt på hver side af to indgange placeret over for hinanden ca. midt i huset. I husets vestdel fandtes en ret fladbundet grube tæt ved sydvæggen, og den kan have været brugt til opbevaring. Gruben kan tyde på, at husets vestende også her har været brugt til beboelse. Lige øst for indgangene fandtes fire stolpehuller, der givetvis viser placeringen af en indre væg med en dør i midten. På trods af, at der er tale om et relativt lille hus har det altså været opdelt i to rum. Der fandtes ingen anlægsspor i husets østdel, så vi kan ikke sige noget om, hvad der er foregået i denne del af huset. På trods af de manglende spor efter væggene synes det rimeligt at antage, at huset har været m langt og ca. 5,8 m bredt. Hvis der er korrekt, har huset haft et indre areal på ca. 65 m 2. Figur 5. Plan af hus VII. Det kan her bemærkes, at der udenfor huset fandtes enkelte anlægsspor, som det kan synes rimeligt at knytte til huset, da der tilsyneladende ikke har ligget andre huse i nærheden. Godt 5 m nord for huset stødte Gert Vester på en svag forsænkning med mængder af lerkarskår og imellem dem små stykker brændt knogle. Skårene lå fladt i flere lag oven på hinanden, og selv om vi kun hjemtog et lille udvalg, kan vi se, at der må være skår til adskillige knuste lerkar. Umiddelbart gættede vi på, at der kunne være tale om skår til kasserede lerkar fra en brænding, der var gået galt. Men måske kan man også tænke sig, at det er skår til kasserede lerkar, da man fraflyttede huset. Ud fra lerkarrenes typer kan vi formodentlig datere dem til en tidlig del af ældre jernalder, vel ca f. Kr. Endvidere fandtes ca. 5 m syd for husets SV-hjørne en grube fyldt med større og mindre ubrændte sten, og mellem dem fandtes også lerkarskår, der synes at være fra samme tid som dem, der blev fundet i forsænkningen lige nord for huset.

7 7 Den sidste, formodede hustomt, der skal præsenteres er hus IX, der fandtes tæt ved resterne af en gravhøj (figur 6). Figur 6. Plan af hus IX Der er kun fundet spor efter fem af de formodede tagstolpehuller til dette noget usikre langhus. Men hvis der er tale om en hustomt, har det formodentlig været længere mod øst, men her var der allerede afgravet til grusgraven før anlægget blev erkendt. De formodede tagstolper har ikke stået i sæt, men i trekanter og man kan spørge sig selv om det var praktisk eller var muligt at sætte den tagbærende del af konstruktionen på denne måde. Når vi overhovedet tør foreslå, at det skal tolkes som spor efter et langhus, skyldes det enkelte andre hustomter, der i hvert fald i en del af husene har haft de tagbærende stolper sat i trekanter. Det gælder f.eks. et langhus, der blev fundet i forbindelse med udgravningerne forud for anlæggelsen af en naturgasledning ved Skinderup i midten af 1980 erne. Dette hus er relativt velbevaret med vægforløb og her har nogle af tagstolperne med sikkerhed stået i trekanter. Måske undervurderer vi antallet af hustomter med denne måde at sætte tagstolperne på. Vi kigger jo normalt efter sæt af tagstolper, og hvor der er flere uvedkommende anlægsspor og forholdene dermed er lidt mere komplicerede end ved både Skinderup og hus IX ved Duehøj, overser vi måske husene. Vi gjorde ingen fund i de fem formodede tagstolpehuller, så en datering er usikker. Mit gæt er, at det er fra den seneste del af ældre bronzealder eller den tidligste del af yngre bronzealder, og at der kan være en tidsmæssig ret nær relation mellem hus IX og den lige vest for beliggende rundhøj.

8 8 Før vi forlader bopladsfundene kan der være anledning til at omtale især én af de gruber, vi fandt ved udgravningerne. Det gælder den i indledningen omtalte råstofgrube K64 (figur 2), som amatørarkæologer udgravede. Neden for ses to billeder fra udgravningen (figur 7a-b). Billedet tv. viser udgravningen, hvor næsten hele den ene halvdel er bortgravet. I den fjerneste ende ses et usædvanligt rødfarvet askelag nær bunden af gruben, og dette lag ses efter snitning også på billedet th. Vi formoder, at disse rødfarvede lag stammer fra tørveaske, noget der ikke synes usandsynligt, da vi fra andre fund ved, at der i slutningen af yngre bronzealder og i den tidlige del af ældre jernalder foregik omfattende opgravninger af tørv. De største mængder af lerkarskår fandtes i øvrigt i tilknytning til disse lag. Figur 7a-b. Grube A64 under udgravning. Fotos fra amatørarkæologerne. Ved den meget langvarige og yderst omhyggelige udgravning blev der fundet ganske usædvanligt store mængder lerkarskår. Amatørarkæologerne har opgjort det til mere end 80 kg lerkarskår. De har brugt meget tid på at samle lerkarskårene og har kunnet samle flere hele lerkar. De fandt ud af, at der var dele af mere end 70 knuste lerkar i gruben. De lavede i 2009 en hel udstilling om fundene, og nedenfor ses to af de udstillede lerkar.

9 Figur 8a-b. Ornamenteret hankekar og et større lerkar fra grube K64. 9

10 10 Gravhøj og fladmarksgrave Allerede da vi startede de arkæologiske undersøgelser syd for Duehøj fortalte Gert Vester, at der var et sted, hvor han pløjede mange sten op. Det var på toppen af en svag højning i den sydlige del af indvindingsområdet, og her troede han, der måske havde ligget en gravhøj. Det var derfor ekstra spændende, da vi nogle år efter skulle prøvegrave denne del af arealet. Ved prøvegravningen viste det straks, at der stadig var rigtig mange sten i pløjelaget, så nok havde Gert og hans far kørt mange sten væk derfra i tidens løb, men de havde ikke fået ryddet stedet helt. Vi stødte også hurtigt på resterne af en stensamling, der næsten kun kunne være en grav, så vi blev hurtigt overbevist om, at der havde ligget en gravhøj på stedet. Men det stod også hurtigt klart, at der ikke længere var noget tilbage af selve gravhøjen. Så kunne man jo tro, at vi ville ende med en lang næse, men nej her var der mere tilbage, end man lige skulle tro (figur 9). Figur 9. Oversigt over fund i og ved gravhøj. For det første fandt vi rester af en stensat N-S orienteret mandslang grav (K600) (figur 10). I det meste af æ. bronzealder ( f. Kr.) bliver de fleste af de begravede lagt i en jordfæstegrav ofte i deres bedste dragt og med deres bedste genstande. Men i slutningen af æ. bronzealder bliver flere og flere kremeret. Efter brændingen samles resterne af liget sammen og disse brændte ben placeres i en grav. Selv om de brændte ben kun fylder en brøkdel af et ubrændt lig, bliver de fleste til at begynde stadig begravet i mandslange kister. Og det var netop resterne af sådan en grav, vi stødte på allerede ved prøvegravningen, og hvor der

11 11 trods alt var så meget bevaret, at vi kunne bestemme størrelsen og typen af graven. Desværre var der kun meget få brændte ben tilbage, og måske har der aldrig været andet. I nogle af disse grave findes kun de sidste rester af den døde, men nogle gange har de fået bronzegenstande med - så heldig var vi altså ikke. Figur 10. Resterne af grav K600. Man kan i forgrunden ane rester af plovspor. Inde i den centrale del af højen fandt vi rester af to urnegrave (K607-K608). De øvre dele var bortpløjede, men de nedre dele fandtes tilbage, dog meget sammentrykkede og knuste. Tunge landbrugsmaskiner havde sat deres præg på resterne af gravene. Den ene har været en lille, kvadratisk stenkiste, og man kan sige, at den mandslange stensatte grav nu var reduceret til en så lille stenkiste, at der lige præcis kunne placeres en urne i den (figur 11).

12 12 Figur 11. Urnegrav K607 i profil. Toppen af urnen er bortpløjet. Men dermed var det ikke slut. I den nordøstligste del af højen fandtes rester af yderligere to urnegrave. Den ene (K601) var der næsten ikke mere tilbage af, mens den anden (K605) var overraskende velbevaret (figur 12). Den var gravet så dybt ned i undergrunden, at det ville have varet mange år, inden ploven var nået derned. Måske ville det kun være sket, hvis der var foretaget en dybdepløjning i forbindelse med skovrejsning eller læplantning. Den gode bevaringstilstand gør, at det er tydeligt at se, hvordan en på mange måder typisk urnegrav er lavet. Man har gravet et smalt hul ned gennem højfylden og her ret dybt ned i undergrunden. I bunden har man placeret en flad sten, som urnen kunne sættes på, og rundt om urnen er så pakket med mindre sten, som betød, at urnen stod helt fast. Over urnen har man forseglet den med tre flade sten, der så øverst er dækket af en større samling mindre sten. Den øverste del af graven er fjernet og her kan vi kun gætte på, at der enten har været fyldt med mindre sten eller fyldt med jord. Vi kan selvfølgelig heller ikke sige noget om der på overfladen over graven har været en form for markering. Man kunne tro, at når man har gravet urnen så dybt ned, så var det fordi det var en speciel person, der blev begravet her. Men faktisk er den nedsatte urne et ret lille, noget primitiv udformet lerkar, så det medgivne lerkar er i hvert fald ikke et, der signalerer høj status. Vi har endnu ikke udgravet urnen, så vi ved ikke om den indeholder spændende gravgaver.

13 13 Figur 12. Den yderst velbevarede urnegrav K605 i profil. Bemærk, at den relativt lille urne har haft hele tre flade sten placeret oven på urnen. Vi fandt altså 4 urnegrave nedsat i den ældre høj. En flad, vandretliggende sten kan måske være bundstenen til en femte urnegrav, der dog i så fald er helt bortpløjet. Da højen var helt væk, ved vi selvfølgelig ikke, hvor mange urnegrave højen oprindeligt har rummet, men det skulle være mærkeligt, om der ikke har været i hvert fald nogle stykker mere. Urnegravene er dog ikke det sidste, der er at berette om gravhøjen. For foden af højens SV-side fandtes nemlig en halvcirkelformet grøft med en åbning i midten (figur 13). Sådanne grøfter findes ret ofte i Nordjylland og er givetvis anlæg, der knytter sig til gravlæggelser inde i selve højen. Ved den her undersøgte høj kan grøften være anlagt i forbindelse med urnegravene K607 og K608, da begge næsten ligger i lige linie mellem højens centrum og grøftens åbning. Det meget spændende ved udgravningen af grøften ved Duehøj Syd var, at det tilsyneladende lykkedes at påvise stokkehuller i tilknytning til grøften (figur 14). Det ser derfor ud til, at der i grøften har stået et risflettet hegn med en åbning i midten, og at der altså indenfor grøften og op til højfoden har været et indelukke, hvor man har kunnet foretage forskellige ritualer både i forbindelse med både selve begravelsen og i tiden derefter. Grøftanlægget er altså spor efter en dødekult, som det ellers kan være svært at få oplysninger om.

14 14 Figur 13. Den vestlige del af halvcirkelgrøft K611. Åbningen i grøften er i hullet mellem stenene, der var bevaret over de centrale dele af grøften. I baggrunden ses stenlægning K610. Figur 14. Formodet stokkehul th. for landmålerstokken i enden af halvcirkelgrøft K611. Åbningen i grøften har været lige th. for stokkehullet. Måske er der lidt andre spor efter yngre bronzealders dødekult ved højens SØ-side. Her fandtes nemlig rester af en stenlægning (K610), men den var desværre så dårligt bevaret,

15 15 at det ikke er muligt længere at få en sikker forestilling om dens oprindelige størrelse og form (figur 13). Her skal det dog nævnes, at ved disse sten og inde i indelukket fandtes dele af tre lerkar, et lille flintbor og nogle flintafslag (figur 15). Disse fund er givetvis et udtryk for, at der ved foden af gravhøjen er foregået aktiviteter enten i forbindelse med selve begravelserne eller på tidspunkter mellem begravelserne. Figur 15. Del af lille lerkar samt et primitivt flintbor. Fundet ved fod af gravhøjen. Det er dog ikke alene gravhøjen, der har været brugt til begravelser. Ca m SØ for højen fandtes yderligere to nedsatte gravurner (K602-K603), hvoraf den ene (K603) stadig var helt bevaret (figur 16). Her er der også tale om en lille urne, men lerkarret er meget finere udført og udsmykket med ornamentik i form af omløbende linier og to små knopper over hinanden på den ene side. Disse knopper kan være en stiliseret form for ansigt og urnen dermed en ansigtsurne. Heller ikke denne urne er endnu udgravet så også her venter vi i spænding. Figur 16. Urne fra urnegrav ca. 10 m sydøst for højen. Låget blev strejfet ved muldafrømningen. Bemærk de to små knopper lige over de omløbende streger.

16 16 Duehøj Syd i lokalt perspektiv. Fundområdet syd for Duehøj er placeret på et topografisk velafgrænset højdedrag (figur 17). Højdedraget er på næsten alle sider afgrænset af søer, bække og moser. Mod nordøst findes Rødding Sø, hvorfra Bruunshåb Mølleå løber ned til Loldrup Sø lige vest for højdedraget. Mod syd afgrænses højdedraget af Stigsbæk, der også løber ud i Rødsø. Mod sydøst findes Vansø, der videre mod øst har forbindelse til engdrag med relation til Tjele å. Kun over en kort strækning syd for Rødding er højdedraget landfast med det øst for Rødding beliggende højdedrag, der fortsætter mod Vammen. Men selv sydøst for Rødding findes en dalsænkning med flere moser, der her kan betragtes som en rimelig topografisk afgrænsning af højdedraget. Dette højdedrag, der omfatter knap 8 km 2, har desværre ikke har noget navn, så jeg har opfundet et til lejligheden, nemlig Batum-højningen. Figur 17. Batum-højningen. Fund fra stenalder (rød), bronzealder (grøn) og udateret (sort). Cirkler er gravhøje, firkanter er bopladser, stjerne er depotfund, og trekanter er fund af ild- /kogegruber. På Batum-højningen er der - udover fundene fra Duehøj Syd - registreret et betydeligt antal fortidsminder. Fremtrædende er de 35 gravhøje, som vi kender. Enkelte af disse ved vi har rummet dysser eller jættestuer fra tragtbægerkulturen, og de udgør faktisk de ældste kendte fund på Batum-højderyggen. Vi kender også til en enkelte lidt yngre gravfund fra enkeltgravskulturen, så nogle af højene er formodentlig fra denne tid. Selv om vi altså kender til flere gravhøje og gravfund fra yngre stenalder, er det dog rimeligt at antage, at et betydeligt antal af gravhøjene på Batum-højningen er fra eller i det mindste er udbygget i ældre bronzealder. Det gælder bl.a. højene i højgruppen Vanhøje (eller Vandhøje, som de hedder på et ældre

17 17 kort), hvor der på højdedragets top er registreret 11 gravhøje, beliggende ret tæt ved hinanden. Seks af disse høje er fredede, og kan derfor ses, når man i dag kører på Batum Hedevej. Hvis de sidste fem gravhøje ved Vanhøje også var bevaret, og der ikke var bebyggelse og skov i området, så ville der i dag have været tale om en meget imponerende højgruppe, der kunne ses langvejs fra. De første bebyggelsesspor fra yngre bronzealder blev fundet i 1971/1974 ved Søndergård tæt ved Vansø. Selv om der her blev fundet en del stolpehuller lykkedes det dog umiddelbart ikke at udskille sikre grundplaner til langhuse. Det ændrede sig, da vi i 2003 fandt hustomter ved Rødding SV (se bygherrerapport nr. 24), og derefter i 2004 fandt hustomter ved Duehøj Syd. Siden da er der også fundet formodede bopladsspor ved ejendommen Batum Hedevej 2, men her er der ikke foretaget egentlige udgravninger. Vi har altså i løbet af få år lokaliseret tre nye bosættelsesområder med bopladsspor fra yngre bronzealder. De tre områder er alle beliggende med en indbyrdes afstand på ca. 1 km på den østlige/nordøstlige del af Batum-højningen, men det skyldes givetvis, at det er her vi har foretaget arkæologiske undersøgelser. Det er ud fra undersøgelser andre steder mit bud, at der har været 8-12 bosættelsesområder på Batum-højningen i yngre bronzealder. Nedenfor er der et forslag til omtrentlig placering af yderligere 8 bosættelsesområder, så der i alt ville være 12 på Batum-højningen (figur 18). Figur 18. Batum-højningen. Forslag til placering af bosættelsesområder fra y. bronzealder. Lad mig nu vende tilbage til gravfundene fra y. bronzealder fra Batum-højningen. De rummer nemlig ikke bare de nye fund fra gravhøjen ved Duehøj Syd. Heldigvis har museet nemlig mange fund fra én af gravhøjene i højgruppen ved Vanhøje, nemlig fra den østligst be-

18 18 liggende høj, her kaldet Vanhøje 62. Da denne høj var ved at blive sløjfet i 1897, foretog amatørarkæologen kaptajn Søgaard efter aftale med museet en arkæologisk udgravning af dele af gravhøjen, der havde en diameter på ca. 14 m og var ca. 2 m høj. I den centrale del af højen fandtes en lille stenkiste, men heri blev desværre ikke gjort fund. Ud fra beskrivelsen kan der dog være tale om en grav fra æ. bronzealder. Det spændende her er det store antal gravurner, der blev fundet nedsat i højen. Herom skriver Søgaard i sin beretning: "Så vidt vides ere 22 sådanne fremdragne, af hvilke Oldsagssamlingen i Viborg har modtaget 10, og af disse indeholdt 7 de sædvanlige smaa Bronzeredskaber. Paa.. (foto) ses 10 urner in situ; nogle af disse vare imidlertid saa skrøbelige, at de hverken taalte Optagning eller Transport.". Desværre er det omtalte foto tilsyneladende ikke bevaret. På trods af de mange urner synes Søgaard skuffet over, at han ikke fandt andet end de sædvanlige bronzegenstande. Skuffelsen skyldtes måske, at Søgaard (som mange andre dengang) ledte efter sjældne/usædvanlige/kostbare genstande, og gerne ting man endnu ikke havde i oldsagssamlingerne. I den forstand havde han måske nok anledning til skuffelse, da fundene omfattede urner (figur 19), rageknive, pincet, syle og fingerringe (figur 20), alt sammen genstande, som der allerede dengang var adskillige af i museets samling. Figur 19. Bevarede gravurner fra Vanhøje 62.

19 19 Figur 20. Tænder, ornamenteret bennål, bronzemalle?, bronzeragekniv og bronzering fra nogle af gravurnerne fra Vanhøje 62. Søgaard synes dog ikke overrasket over at finde så mange gravurner i én og samme høj, måske fordi det i hans øjne ikke var så usædvanligt endda. Men i dag er det sjældent, at der findes så mange gravurner i de nedpløjede rester af gravhøje, vi dog ind imellem får mulighed for at udgrave. Dermed kan jeg nu vende tilbage til den undersøgte gravhøj ved Duehøj Syd. Her var der jo intet af selve gravhøjen tilbage, så alle gravurner, der måtte have stået højere oppe i højen, fandt vi jo selvfølgelig ingen spor efter. Kun de relativt dybt nedsatte urner står tilbage ved sådanne bortpløjede gravhøje. Hvis forholdene fra Vanhøje 62 skulle overføres til højen ved Duehøj Syd, så kan der også have været flere urner i denne høj end dem vi fandt. Afstanden mellem de to gravhøje er i øvrigt godt 600 m. Der er desuden fundet flere urner med brændte ben i endnu en gravhøj, nemlig ved Overgaard ca. 1,2 km vest for højen ved Duehøj Syd (figur 17). Desværre ved vi ikke hvor mange, og ingen af urnerne fra denne høj er bevarede. Disse tre høje er indtil videre de eneste stedfæstede høje med kendte gravfund fra yngre bronzealder på Batum-højningen. Jeg er dog ikke i tvivl om, at der i yngre bronzealder er foretaget begravelser i/ved flere andre gravhøje. På museet findes således en bronzeknap og en bronzenål (figur 21), der angives at være fundet i en høj, og som i 1865 blev modtaget fra gårdmand Jens Christensen, Rødding. Vi har forsøgt at finde frem til hvem han var, og hvor han boede. Vores bedste bud er indtil videre, at der er tale om gårdejer Jens Christensen Bach, der havde en gård i Batum. Hvis det er rigtigt, har vi altså nok at gøre med et gravfund fra y. bronzealder fra en af højene lige syd for Batum.

20 20 Figur 21. Bronzeknap (mangler spidsen) og bronzenål fundet i høj nær Batum. Afsluttende skal museets fineste fund fra Batum-højningen præsenteres. Det drejer sig om et velbevaret bronzesværd (figur 22), som blev fundet af gårdejer Lars Nymand. I museets Dagbog findes følgende optegnelse: "Naar man følger Vejen fra Rødding til Batum langs sydsiden af den nu udtørrede Rødding Sø, skyder der 700 m fra Rødding en lille sidedal fra syd ned mod Søen. Dalen har stejle Sider, der er bevokset med Krat og Lyng. I bakkesiden øst for Dalen (matr. N: 1c) 150 m fra Kommunevejen var Gaardejer Lars Nymand d 26/ beskæftiget med at tage Sand fra en nyaabnet Sandgrav. Et stykke oppe i Bakkesiden ca 4½ m over Dalbunden ca 6m fra Toppen laa en stor Sten, der netop ragede op over Lyngen. 1½ m syd for denne Sten ca 60 ctm inden fundoverfladen bemærkede han, at der stak et Stykke Metal ud fra Gruset. Med et rask Tag trak han det ud og stod til sin Overraskelse med et stort Bronzesværd i Haanden.... Ved Besøg paa Stedet den 27/5 saas det, at Sværdet maa have været nedlagt i Undergrundens Sand. Dets Plads var nu gennemrodet, men hverken fra Grusgravens lodrette Snitflader eller ved yderligere gravning kunne der iagttages Spor af nogen grav eller af nogen Forstyrrelse i Sandlagenes oprindelige lejring. Den nævnte Granitsten er ca x 0.75 x 0.50 m. Den var væltet ned. Det saas, at den havde ligget i Fundoverfladen, men dog har været helt ned under Lyngskjøeden, der her er ca m tyk. Fundet er altsaa gjort paa en Bakkeside med en Hældning af ca. 30 grader i en lille afsides Dal udmundende i Rødding Sø. Det stammer ikke fra nogen grav men kan være henlagt der som Votivgave eller i anden Hensigt paa lyngbakkens Top, faa Meter østligere har der været en lille Gravhøj, der for længst er forstyrret...." Bronzesværdet er fra en tidlig del af yngre bronzealder, vel ca f. Kr. og må have udgjort en formue på et tidspunkt, hvor tilstrømningen af bronze fra Mellemeuropa var tørret ud. I dette tilfælde har man nedgravet sværdet ved en stor sten, som tilsyneladende kunne ses på overfladen, så måske har man nedgravet sværdet på et sted, man kunne finde tilbage til. Der kan altså være tale om et bortgemt sværd, der skulle hentes igen. Men der kan også være tale om et sværd, som man ofrede til guderne, eller et sværd, der var så farligt at beholde, at man måtte skille sig af med det. Eller måske var der en helt anden grund til at deponere sværdet. Det kan vi desværre ikke afgøre i dag. Vi ved dog, at sværdet ikke blev placeret på en boplads eller på en af de samlingspladser med mange ild-/kogegruber fra yngre bronzealder, som vi de seneste år har fundet mange af. I 2009 prøvegravede vi nemlig højningen lige oven for skråningen, hvor sværdet blev fundet og ved den prøvegravning fandt vi intet, ikke engang rester af den gravhøj, som skulle have ligget på stedet (Mikkelsen 2011). Bronzesværdet er så absolut det fineste og mest usædvanlige fund fra bronzealderen, vi har fundet på Batum-højningen. Hverken bopladsfundene fra Duehøj Syd eller fra Rødding SV tyder på, at der har boet specielt velstående familier i disse to områder. Heller ikke gravfundene er usædvanlige, selv om Vanhøje 62 rummer usædvanligt mange urnegrave og selv-

21 21 om der ved højen på Duehøj Syd var spor efter mindst ét rituelt anlæg. Nedlæggelse af et så fint fund som bronzesværdet ser dermed ikke umiddelbart ud til at være sket i nærhed af et område med en særligt velstående familie. Men hvem ved, måske vil nye udgravninger engang i fremtiden ændre vores opfattelse af forholdene i bronzealderen på Batum-højningen. Figur 22. Bronzesværdet fundet af gårdejer Lars Nymand i Tak til Gert Vester for det usædvanligt gode samarbejde i forbindelse med udgravningerne.

22 22 Relevant litteratur Jensen, Jørgen: Danmarks Oldtid Bronzealder f. Kr. Mikkelsen, Martin 2011: Bronzesværdet fra Rødding i det lokale kulturlandskab. I Boddum, S. & Mikkelsen, M. & Terkildsen, N. 2011: Depotfund i yngre bronzealders lokale kulturlandskab. Viborg Stiftsmuseum & Holstebro Museum Diverse oplysninger: Viborg Stiftsmuseums j. nr.: VSM G474 Lokalitet: Duehøj Syd Sogn, og kommune: Rødding, Viborg Fund og Fortidsminder: , -195, og -203 Kulturarvsstyrelsens j. nr.: Bygherre: Gert Vester Areal: Ca. 6 ha. Beretningsansvarlig: Museumsinspektør Martin Mikkelsen Forsidefoto: Udsigt fra sydkanten af grusgraven ud over ådalen mod nord Dokumentationsmaterialet bestående af beretning, tegninger, fund, fotos m.v. opbevares på Viborg Stiftsmuseum, Hjultorvet 4, 8800 Viborg. Undersøgelserne er betalt af bygherren og Viborg Stiftsmuseum

23 23 Om bygherrerapporter Når der er foretaget en arkæologisk udgravning, der er helt eller delvist finansieret af en privat eller offentlig bygherre, skal der udarbejdes en særskilt rapport til bygherren. Bygherrerapporten skal være almindeligt tilgængelig, præsentere udgravningens resultater og sætte dem i sammenhæng med det omgivende landskabs kulturhistorie. 1 Viborg Stiftsmuseum har besluttet at udgive museets bygherrerapporter i en fortløbende serie. Ældre numre kan købes for 20 kr. (medmindre andet er anført) ved henvendelse til museet. Liste over Viborg Stiftsmuseums bygherrerapporter 1. Båndruplund en boplads fra bronzealder og tidlig jernalder. Martin Mikkelsen Nordentoften, Skals en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder. Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Brokbakken en samlingsplads fra bronzealder og en gravplads fra ældre jernalder. Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Lynderup SV et aktivitetsområde fra sen yngre stenalder og bronzealder. Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Teglværksvej en boplads fra ældre bronzealder. Martin Mikkelsen Klejtrup Syd en boplads fra sen yngre stenalder / tidlig ældre bronzealder. Marianne Høyem Andreasen Krogen, Aidt. Under udarbejdelse. 8. Højvangen, Ørum. Kamilla Fiedler Terkildsen og Martin Mikkelsen. Under udarbejdelse. 9. Stenshede en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder. Sanne Boddum og Martin Mikkelsen Ørum Sportsplads et aktivitetsområde fra ældre jernalder. Mikael H. Nielsen Sundstrup Øst en boplads fra yngre stenalder. Mikkel Kieldsen Ettrupvej, Fjelsø to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen Løvel Syd - bebyggelsesspor fra yngre bronzealder og ældre germansk jernalder. Malene R. Beck & Dorthe Kaldal Mikkelsen Skaldehøj og Arildsvej - to bopladser fra førromersk jernalder. Mikkel Kieldsen. Under udarbejdelse. 15. Liseborg- et forsvarsværk fra tidlig førromersk jernalder. Dorthe Kaldal Mikkelsen Lindum syd langhus fra middelalderen. Jesper Hjermind Søhuset, Viborg - på kanten af middelalderbyen. Marianne Greve Iversen Formyre SØ - hustomt og grave fra sen ældre bronzealder - fladmarksgravpladser fra tidlig jernalder. Martin Mikkelsen Tindbækvej 25 - Gravhøj fra enkeltgravskultur. Martin Mikkelsen og Mikkel Kieldsen Langmosegård - en boplads fra yngre bronzealder. Martin Mikkelsen Løgstrup SØ - en boplads fra yngre jernalder - aktivitetsspor fra yngre bronzealder. Sanne Boddum, Mikkel Kieldsen & Mikael H. Nielsen Viborg Vestermark - Bopladser fra bronzealderen. og Martin Mikkelsen. Under udarbejdelse. 23. Ridder Munks Vej - En gravplads m.m. fra stenalder, bronzealder og jernalder. Sanne Boddum og Martin Mikkelsen Rødding SV - bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre førromersk jernalder. Mikkel Kieldsen Randrup Mølle et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder. Sidsel Wåhlin og Martin Mikkelsen Spangsdal II og Gl. Asmild. Gårdsanlæg fra Middelalder og nyere tid. Mette Klingenberg og Lars Agersnap Larsen Bjerring Hede - en gravplads fra ældre jernalder - en boplads- og aktivitetsspor fra ældre jernalder. Asger V. Amundsen og Martin Mikkelsen Under udarbejdelse. 28. Liseborg Høje - boplads fra yngre bronzealder - begravelse i vognfading fra vikingetid. Elin Vanting & Dorthe Kaldal Mikkelsen Stenshede Syd - Gravhøj fra enkeltgravskultur - bopladser fra yngre bronzealder og ældre jernalder. Claus Sørensen og Martin Mikkelsen Hjortdalgård - en boplads fra ældre jernalder. Claus Frederik Sørensen og Dorthe Kaldal Mikkelsen Sønder Mose - en bebyggelse fra ældre bronzealder. Dorthe Kaldal Mikkelsen Rådmandshus bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark. Mikkel Kieldsen Højlund Spangsdal I landsby fra yngre jernalder. Sanne Boddum Kulturarvsstyrelsen: Retningslinjer for udformning af rapport til bygherre/anlægsmyndighed

24 34. Rugballegård brandgrave og boplads fra førromersk jernalder. Martin Mikkelsen Kokær Høj bebyggelse fra jernalder. Mikkel Kieldsen Birgittelyst boplads og aktivitetsområde fra yngre bronzealder og førromersk jernalder samt vejforløb fra historisk tid. Jakob Westermann og Dorthe Kaldal Mikkelsen Ørum Industrivej boplads fra yngre bronzealder og førromersk jernalder. Elin Vanting Mølgård, Resen boplads fra førromersk jernalder. Martin Mikkelsen, Mikkel Kieldsen, Kamilla F. Terkildsen Iller en bebyggelse fra yngre jernalder. Dorthe Kaldal Mikkelsen Toftumvej, Mønsted. Jættestuetomt fra yngre stenalder samt boplads fra romersk jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen Hulbækvej 31 boplads og grave fra ældre jernalder. Martin Mikkelsen Hørup bebyggelsesspor fra ældre og yngre jernalder. Mikkel Kieldsen & Dorthe Kaldal Mikkelsen Tindbæk Hestehave en boplads fra yngre stenalder samt en boplads og en urnegrav fra yngre jernalder. Sanne Boddum Møllegård, Klejtrup boplads fra sen yngre stenalder og bronzealder. Sanne Boddum Neder Hallum, Ravnstrup bebyggelse og aktivitetsspor fra germansk jernalder og vikingetid. Mette Klingenberg Løgstrup Nord bebyggelse fra yngre stenalder til førromersk jernalder. Mikkel Kieldsen Haugårdvej 17 en bebyggelse fra yngre bronzealder. Lars Agersnap Larsen Ørndrup Vest aktivitetsspor fra yngre stenalder og bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre jernalder. Sanne Boddum Skals Nord en bebyggelse fra yngre bronzealder og/eller tidlig førromersk jernalder. Lars Agersnap Larsen Hestdalvej, Viborg Vestermark bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder. Mikkel Kieldsen Hjarbækvej en lille samlingsplads fra yngre bronzealder. Lars Agersnap Larsen Tapdrup Vest bebyggelse og aktivitetsområde fra ældre jernalder samt overpløjet gravhøj fra yngre stenalder. Mikkel Kieldsen Troelstrup bebyggelse fra ældre jernalder. Mikkel Kieldsen Duehøj Syd boplads og begravelser fra bronzealderen. Martin Mikkelsen

25 Gengivet med tilladelse fra tidsskriftet SKALK 25

Mølgård, Resen - boplads fra førromersk jernalder

Mølgård, Resen - boplads fra førromersk jernalder 1 Mølgård, Resen - boplads fra førromersk jernalder Martin Mikkelsen, Mikkel Kieldsen, Kamilla F. Terkildsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 38 Bygherre: Kristian Kjær ISBN 978-87-87272-80-3

Læs mere

Spangsdal II - boplads fra yngre bronzealder og/eller ældre jernalder

Spangsdal II - boplads fra yngre bronzealder og/eller ældre jernalder Spangsdal II - boplads fra yngre bronzealder og/eller ældre jernalder Sanne Boddum Viborg Museum 2012 Bygherrerapport 64 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-92778-14-7 2 Indledning I forbindelse med byudvikling

Læs mere

Møllegård, Klejtrup - boplads fra sen yngre stenalder og bronzealder

Møllegård, Klejtrup - boplads fra sen yngre stenalder og bronzealder Møllegård, Klejtrup - boplads fra sen yngre stenalder og bronzealder Sanne Boddum Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 44 Bygherre: Jan Nielsen ISBN 978-87-87272-97-1 2 Indledning I området syd

Læs mere

Randrup Mølle - et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder

Randrup Mølle - et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder 1 Randrup Mølle - et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder Sidsel Wåhlin og Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2008 Bygherrerapport nr. 25 Bygherre: Poul Justesen, Randrup Mølle 2 Indledning

Læs mere

Tindbæk Hestehave - en boplads fra yngre stenalder samt en boplads og en urnegrav fra yngre jernalder

Tindbæk Hestehave - en boplads fra yngre stenalder samt en boplads og en urnegrav fra yngre jernalder 1 Tindbæk Hestehave - en boplads fra yngre stenalder samt en boplads og en urnegrav fra yngre jernalder Sanne Boddum Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 43 Bygherre: Pipers Teglværker A/S, Hammershøj

Læs mere

Lindum Syd Langhus fra middelalderen

Lindum Syd Langhus fra middelalderen Lindum Syd Langhus fra middelalderen Jesper Hjermind De fremgravede spor efter et middelalderhus i Lindum diskuteres på kanten af udgravningen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 16 Bygherre:

Læs mere

Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder

Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder 1 Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 12 Bygherre: Jens og Niels Møller Gram ISBN 978-87-87272-60-5

Læs mere

Kragsøgård - boplads fra yngre bronzealder

Kragsøgård - boplads fra yngre bronzealder 1 Kragsøgård - boplads fra yngre bronzealder Martin Mikkelsen Kulturhistorisk rapport Viborg Museum 2011 Bygherrerapport nr. 58 Bygherre: Christian Nors ISBN 978-87-92778-09-3 2 Indledning Vælger vi i

Læs mere

Låstrupbakken - Bebyggelse fra yngre bronzealder/førromersk jernalder

Låstrupbakken - Bebyggelse fra yngre bronzealder/førromersk jernalder 1 Låstrupbakken - Bebyggelse fra yngre bronzealder/førromersk jernalder Bente Grundvad, Sidsel Wåhlin, Kamilla Fiedler Terkildsen og Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 57 Bygherre:

Læs mere

Stenshede Syd Gravhøj fra enkeltgravskultur Bopladser fra yngre bronzealder og ældre jernalder

Stenshede Syd Gravhøj fra enkeltgravskultur Bopladser fra yngre bronzealder og ældre jernalder Stenshede Syd Gravhøj fra enkeltgravskultur Bopladser fra yngre bronzealder og ældre jernalder Claus Frederik Sørensen og Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 29 Bygherre: Viborg

Læs mere

Aalestrup - To bebyggelser fra førromersk jernalder

Aalestrup - To bebyggelser fra førromersk jernalder Aalestrup - To bebyggelser fra førromersk jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 70 Bygherre: Aalestrup Kommune ISBN 978-87-92778-21-5 1 Indledning

Læs mere

Sanne Boddum og Martin Mikkelsen. Kulturhistorisk rapport. Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 48. Bygherre: B&C Grusgrav ApS

Sanne Boddum og Martin Mikkelsen. Kulturhistorisk rapport. Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 48. Bygherre: B&C Grusgrav ApS 1 Ørndrup Vest - aktivitetsspor fra yngre stenalder - bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre jernalder - grøftanlæg fra yngre jernalder eller historisk tid Sanne Boddum og Martin Mikkelsen Kulturhistorisk

Læs mere

Bygdalgård - bebyggelse fra yngre stenalder til slutningen af bronzealderen

Bygdalgård - bebyggelse fra yngre stenalder til slutningen af bronzealderen Bygdalgård - bebyggelse fra yngre stenalder til slutningen af bronzealderen Mikkel Kieldsen & Sidsel Wåhlin Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 62 Bygherre: Bjarne Nielsen ISBN

Læs mere

Neder Hallum Bebyggelse og aktivitetsspor fra germansk jernalder og vikingetid

Neder Hallum Bebyggelse og aktivitetsspor fra germansk jernalder og vikingetid 1 Neder Hallum Bebyggelse og aktivitetsspor fra germansk jernalder og vikingetid Mette Klingenberg og Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 45 Bygherre: Lars Rosgaard ISBN 978-87-87272-92-6

Læs mere

Linjearkæologi på et naturgasprojekt

Linjearkæologi på et naturgasprojekt Linjearkæologi på et naturgasprojekt Martin Mikkelsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2014 Bygherrerapport nr. 76 Bygherre: Naturgas Midt-Nord I/S ISBN 978-87-92778-33-8 2 Indledning I 1980-1900

Læs mere

Brokbakken - en samlingsplads? fra bronzealder og - en gravplads fra ældre jernalder

Brokbakken - en samlingsplads? fra bronzealder og - en gravplads fra ældre jernalder 1 Brokbakken - en samlingsplads? fra bronzealder og - en gravplads fra ældre jernalder Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport nr. 3 Bygherre: Bjerringbro Kommune ISBN

Læs mere

Hulbækvej 31 - bopladser og grave fra ældre jernalder

Hulbækvej 31 - bopladser og grave fra ældre jernalder Hulbækvej 31 - bopladser og grave fra ældre jernalder Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 41 Bygherre: Tage Knudsen ISBN 978-87-87272-86-5 2 Indledning. Tage Knudsen har en gård

Læs mere

Kamilla Fiedler Terkildsen. Kulturhistorisk Rapport. Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 71. Bygherre: Møldrup Kommune ISBN 978-87-92778-22-2

Kamilla Fiedler Terkildsen. Kulturhistorisk Rapport. Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 71. Bygherre: Møldrup Kommune ISBN 978-87-92778-22-2 Rishøjen - bebyggelse fra yngre stenalder og bebyggelse og gravplads fra yngre bronzealder/ældre førromersk jernalder samt tre grave i én, måske fra yngre jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk

Læs mere

Nederhede - samlingspladser fra yngre stenalder

Nederhede - samlingspladser fra yngre stenalder Nederhede - samlingspladser fra yngre stenalder Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2013 Bygherrerapport nr. 74 Bygherre: Pipers Teglværk ISBN 978-87-92778-29-1 1 Indledning

Læs mere

Birgittelyst Syd - boplads og aktivitetsområde fra yngre bronzealder og førromersk jernalder samt vejforløb fra historisk tid

Birgittelyst Syd - boplads og aktivitetsområde fra yngre bronzealder og førromersk jernalder samt vejforløb fra historisk tid Birgittelyst Syd - boplads og aktivitetsområde fra yngre bronzealder og førromersk jernalder samt vejforløb fra historisk tid Jakob Westermann og Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport

Læs mere

Selli Ager, Aidt En urnegrav med ringgrøft fra sen førromersk jernalder samt en gravplads fra ældre vikingetid.

Selli Ager, Aidt En urnegrav med ringgrøft fra sen førromersk jernalder samt en gravplads fra ældre vikingetid. Selli Ager, Aidt En urnegrav med ringgrøft fra sen førromersk jernalder samt en gravplads fra ældre vikingetid. Marianne Greve Iversen, Martin Mikkelsen og Astrid Skou Hansen Kulturhistorisk rapport Viborg

Læs mere

Teglværksvej, Bygum - en boplads fra ældre bronzealder

Teglværksvej, Bygum - en boplads fra ældre bronzealder 1 Teglværksvej, Bygum - en boplads fra ældre bronzealder Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport nr. 5 Bygherrer: Lise-Lotte og John Nielsen 2 Indledning. I og lige omkring Aalestrup er registreret

Læs mere

Rugballegård - brandgrave og boplads - fra ældre førromersk ( f. Kr.) jernalder

Rugballegård - brandgrave og boplads - fra ældre førromersk ( f. Kr.) jernalder 1 Rugballegård - brandgrave og boplads - fra ældre førromersk (550-300 f. Kr.) jernalder Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 34 Bygherre: Jens Bøgild, Rugballegård Hjorthede ISBN

Læs mere

Begravelser og kirkegårdshegn fra Sct. Mathias kirkegård i Viborg

Begravelser og kirkegårdshegn fra Sct. Mathias kirkegård i Viborg Begravelser og kirkegårdshegn fra Sct. Mathias kirkegård i Viborg Jesper Hjermind Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 72 Bygherre: Energi Viborg Spildevand A/S ISBN 978-87-92778-24-6

Læs mere

Liseborg Høje II Små treskibede huse fra y. stenalder?

Liseborg Høje II Små treskibede huse fra y. stenalder? 1 Liseborg Høje II Små treskibede huse fra y. stenalder? Kamilla Fiedler Terkildsen og Martin Mikkelsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2011 Bygherrerapport nr. 59 Bygherre: Viborg kommune ISBN:

Læs mere

Toftum - bebyggelse fra ældre jernalder

Toftum - bebyggelse fra ældre jernalder 1 Toftum - bebyggelse fra ældre jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 55 Bygherre: René Lund ISBN 978-87-92778-05-5 2 Indledning Toftum

Læs mere

Korsbakken - bebyggelse fra yngre romersk ældre germansk jernalder

Korsbakken - bebyggelse fra yngre romersk ældre germansk jernalder 1 Korsbakken - bebyggelse fra yngre romersk ældre germansk jernalder Bente Grundvad Nielsen og Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2011 Bygherrerapport nr. 60 Bygherre: Viborg

Læs mere

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje Bygherrerapport Udgravning af gruber fra yngre bronzealder, en hustomt fra tidlig førromersk jernalder samt en udateret højtomt. Sagsinfo SMS 1054 Spøttrup Mark Stednr. 13.10.07 Rødding sogn Rødding herred

Læs mere

Asmild Mark SV bebyggelse fra bronzealderen

Asmild Mark SV bebyggelse fra bronzealderen Asmild Mark SV bebyggelse fra bronzealderen Casper Sørensen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2015 Bygherrerapport nr. 82 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-92778-41-3 2 Indledning Viborg Museum

Læs mere

Abildal En boplads fra sen yngre stenalder, samt brandgrave fra yngre bronzealder

Abildal En boplads fra sen yngre stenalder, samt brandgrave fra yngre bronzealder Abildal En boplads fra sen yngre stenalder, samt brandgrave fra yngre bronzealder Lars Agersnap Larsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 65 Bygherre: Hersom Bjerregrav Idrætsforening

Læs mere

Sønder Mose - en bebyggelse fra ældre bronzealder

Sønder Mose - en bebyggelse fra ældre bronzealder Sønder Mose - en bebyggelse fra ældre bronzealder Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 31 Bygherre: John Staaling ISBN 978-87-87272-81-0 2 Indledning Lokaliteten ved Sønder

Læs mere

Stanghedevej 13 -bebyggelse fra yngre jernalder

Stanghedevej 13 -bebyggelse fra yngre jernalder Stanghedevej 13 -bebyggelse fra yngre jernalder Mikkel Kieldsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2015 Bygherrerapport nr. 81 Bygherre: Jens og Jacob Adler Jensen ISBN 978-87-92778-40-6 2 Indledning

Læs mere

Hørup - bebyggelsesspor fra ældre og yngre jernalder

Hørup - bebyggelsesspor fra ældre og yngre jernalder Hørup - bebyggelsesspor fra ældre og yngre jernalder Mikkel Kieldsen & Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 42 Bygherre: Kjellerup Kommune ISBN 978-87-87272-87-2 2 Indledning

Læs mere

Liseborg Høje - boplads fra yngre bronzealder - begravelse i vognfading fra vikingetid

Liseborg Høje - boplads fra yngre bronzealder - begravelse i vognfading fra vikingetid Liseborg Høje - boplads fra yngre bronzealder - begravelse i vognfading fra vikingetid Elin Vanting & Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 28 Bygherre: Hector APS ISBN 978-87-87272-77-3

Læs mere

Stenshede. en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder. Sanne Boddum og Martin Mikkelsen

Stenshede. en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder. Sanne Boddum og Martin Mikkelsen 1 Stenshede en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder Sanne Boddum og Martin Mikkelsen 5 cm Skår til to lerkar samt en del af en flintflække fundet i grube K7. Bygherre: Bjerringbro Kommune Viborg Stiftsmuseum

Læs mere

Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder -

Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder - 1 Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder - Mikael Holdgaard Nielsen Udgravningsfelt med gruber og stolpehuller under den afrømmede muld. (Foto: MHN). Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport

Læs mere

Det første område er beliggende omkring og op på bakkedraget sydøst for klubhuset.

Det første område er beliggende omkring og op på bakkedraget sydøst for klubhuset. VIBORG STIFTSMUSEUM Dato: Viborg Golfklub Spangsbjerg Alle 50 8800 Viborg Kultur & Service Viborg Stiftsmuseum Hjultorvet 4 DK-8800 Viborg Tlf.: 87 87 38 38 Fax.: 87 99 79 72 vibmus@viborg.dk www.viborgstiftsmuseum.dk

Læs mere

HBV 1212 Mannehøjgård

HBV 1212 Mannehøjgård HBV 1212 Mannehøjgård Bygherrerapport for den arkæologiske undersøgelse HBV 1212 Mannehøjgård, matr.nr. 9m, Askov By, Malt sogn, Malt herred, Ribe amt Udarbejdet af Steffen Terp Laursen for Museet på Sønderskov

Læs mere

Hulager - bebyggelse fra ældre bronzealder

Hulager - bebyggelse fra ældre bronzealder Hulager - bebyggelse fra ældre bronzealder Casper Sørensen Billede taget fra udgravningen. Viser K1, hvor landmålerstokkene er sat i de tagbærende stolpehuller. Landmålerstokkene til højre viser indgangen.

Læs mere

Tapdrup Vest - bebyggelse og aktivitetsområde fra ældre jernalder samt overpløjet gravhøj fra yngre stenalder

Tapdrup Vest - bebyggelse og aktivitetsområde fra ældre jernalder samt overpløjet gravhøj fra yngre stenalder 1 Tapdrup Vest - bebyggelse og aktivitetsområde fra ældre jernalder samt overpløjet gravhøj fra yngre stenalder Mikkel Kieldsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 52 Bygherre:

Læs mere

Nordentoften, Skals - en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder

Nordentoften, Skals - en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder 1 Nordentoften, Skals - en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport nr. 2 Bygherre: Møldrup Kommune 2 Indledning.

Læs mere

Troelstrup - bebyggelse fra ældre jernalder

Troelstrup - bebyggelse fra ældre jernalder 1 Troelstrup - bebyggelse fra ældre jernalder Mikkel Kieldsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 53 Bygherre: Viborg kommune ISBN 978-87-92778-03-1 2 Indledning Det berørte

Læs mere

Ausumgaard. Treskibede langhuse og aktivitetsspor. Bebyggelse fra yngre romersk jernalder. Kulturhistorisk Rapport.

Ausumgaard. Treskibede langhuse og aktivitetsspor. Bebyggelse fra yngre romersk jernalder. Kulturhistorisk Rapport. Ausumgaard Treskibede langhuse og aktivitetsspor. Bebyggelse fra yngre romersk jernalder Mette Klingenberg Kulturhistorisk Rapport Holstebro Museum 2013 Bygherre: Ausumgaard I/S Indledning Det udgravede

Læs mere

SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport

SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport Hylke sogn, Voer Herred, Skanderborg amt. Stednr. 16.05.03, sb.nr. 81 Ved udgravningen af Præstehaven blev der i alt registreret 192 anlæg, dvs stolpehuller,

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Hustomt fra ældre bronzealder Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet og kulturhistorien...3

Læs mere

SIM 22-2011 Silkeborg Langsø, Kulturhistorisk rapport. K.G. Overgaard

SIM 22-2011 Silkeborg Langsø, Kulturhistorisk rapport. K.G. Overgaard Langsø Journalnummer: SIM 22/2011 Sted: Silkeborg Langsø Sted og SB nr. 16.01.08-11 KUAS j.nr.: 2011-7.24.02/SIM-0006 Kulturhistorisk rapport for udgravning ved Silkeborg Matr. nr.:171a, 173, 175a og 177

Læs mere

Ørum Industrivej - boplads fra yngre bronzealder og førromersk jernalder

Ørum Industrivej - boplads fra yngre bronzealder og førromersk jernalder Ørum Industrivej - boplads fra yngre bronzealder og førromersk jernalder Elin Vanting Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 37 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-87272-79-7 2 Indledning Indenfor

Læs mere

HAM 4665 Elholm 3, Ulkebøl sogn, Als Sønder herred, Sønderborg amt. St. nr. 230210-477

HAM 4665 Elholm 3, Ulkebøl sogn, Als Sønder herred, Sønderborg amt. St. nr. 230210-477 HAM 4665 Elholm 3, Ulkebøl sogn, Als Sønder herred, Sønderborg amt. St. nr. 230210-477 1 Indholdsfortegnelse Resumé... 3 Undersøgelsens resultat... 3 Perspektivering... 4 Oversigtstegning Tidstavle med

Læs mere

VHM 00163 Gammel Hjallerup

VHM 00163 Gammel Hjallerup VHM 00163 Gammel Hjallerup En boplads med bebyggelse og brandgrave fra romersk jernalder Dronninglund sogn Fund og Fortidsminder Stednr: 100203-386 Geodatastyrelsen. Luftfoto fra 2012 med alle udgravningsfelter

Læs mere

Hjortdalgård - en boplads fra ældre jernalder

Hjortdalgård - en boplads fra ældre jernalder Hjortdalgård - en boplads fra ældre jernalder Claus Frederik Sørensen og Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 30 Bygherre: Betina og Torben Jensen ISBN 978-87-87272-73-5

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Frejlevgaard, Frejlev Boplads med langhuse fra ældre jernalder og stenbygget grav fra romersk jernalder. J.nr. ÅHM 6120 Februar 2014 Ved Museumsinspektør

Læs mere

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Aars sogn, Aars Herred, Aalborg Amt Stednr. 12.08.14, Sb. nr. Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

Krogen, Aidt Gravplads, huse, kirke, og agersystemer fra jernalder og middelalder.

Krogen, Aidt Gravplads, huse, kirke, og agersystemer fra jernalder og middelalder. Krogen, Aidt Gravplads, huse, kirke, og agersystemer fra jernalder og middelalder. Astrid Skou Hansen og Njal J. Geertz Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 7 Bygherre: Hvorslev

Læs mere

SBM1232 Johannelund. Kulturhistorisk rapport. Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø

SBM1232 Johannelund. Kulturhistorisk rapport. Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø SBM1232 Johannelund Kulturhistorisk rapport Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø SBM 1232 Johannelund, Skanderup sogn, Hjelmslev herred, tidl. Skanderborg amt. Sted nr.

Læs mere

1. Hus fra yngre stenalder

1. Hus fra yngre stenalder . Hus fra yngre stenalder ca. 400 før Kristus Dette hus er det ældste, der blev fundet i. Det er fra overgangen mellem enkeltgravstid og dolktid, ca. 400 f. Kr. Huset er ca. m langt og m bredt. Det er

Læs mere

Højlund Spangsdal I - landsby fra yngre jernalder

Højlund Spangsdal I - landsby fra yngre jernalder Højlund Spangsdal I - landsby fra yngre jernalder Sanne Boddum & Sidsel Wåhlin Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 33 Bygherre: Poulsen Projekt & Invest ApS ISBN 978-87-87272-70-4 2 Indledning

Læs mere

VSM 10021, Mønsted sogn, Fjends herred, Viborg amt

VSM 10021, Mønsted sogn, Fjends herred, Viborg amt VSM 002, Mønsted sogn, Fjends herred, Viborg amt Kulturstyrelsens j.nr.: 203-7.24.02/VSM-0003 300-43(areal) 54 (lok) Rapport for prøvegravning forud for byggemodning Udført af Astrid Skou Hansen og Kamilla

Læs mere

Fårdalfundet i yngre bronzealders kulturlandskab

Fårdalfundet i yngre bronzealders kulturlandskab Fårdalfundet i yngre bronzealders kulturlandskab fra periferi til centrum? Af Martin Mikkelsen Fårdalfundet (FF 131211-43) er et depotfund fra yngre bronzealder periode V, der ud over de velkendte figurer

Læs mere

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKC online. Langhus. Langhus fra sen yngre romersk/ældre germansk jernalder.

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKC online. Langhus. Langhus fra sen yngre romersk/ældre germansk jernalder. Bygherrerapport Viumvej I Udgravning af bopladsspor fra yngre stenalder, yngre bronzealder og ældre/yngre jernalder ved Viumvej I Sagsinfo SMS 1022A Viumvej I Stednr. 13.02.05 69 Hjerk sogn Harre herred

Læs mere

Vammen - bebyggelse fra vikingetid/tidlig middelalder

Vammen - bebyggelse fra vikingetid/tidlig middelalder Vammen - bebyggelse fra vikingetid/tidlig middelalder Lotte Bach Christensen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2014 Bygherrerapport nr. 77 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-92778-35-2 2 Indledning

Læs mere

Domdalsgård - gravplads fra ældre romersk jernalder - landsby fra ældre og yngre germansk jernalder

Domdalsgård - gravplads fra ældre romersk jernalder - landsby fra ældre og yngre germansk jernalder 1 Domdalsgård - gravplads fra ældre romersk jernalder - landsby fra ældre og yngre germansk jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen og Sanne Boddum Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2011 Bygherrerapport

Læs mere

Løgstrup Nord - bebyggelse fra yngre stenalder til førromersk jernalder

Løgstrup Nord - bebyggelse fra yngre stenalder til førromersk jernalder Løgstrup Nord - bebyggelse fra yngre stenalder til førromersk jernalder Mikkel Kieldsen Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 46 Bygherrer: Jens Jørgen N. Nielsen og Viborg Kommune ISBN 978-87-87272-89-6

Læs mere

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKConline. Plantegning. Plantegning over samtlige grave

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKConline. Plantegning. Plantegning over samtlige grave Bygherrerapport Viumgård I Udgravning af bopladsspor fra yngre stenalder og yngre bronzealder samt gravplads fra yngre germansk jernalder ved Viumgård I. Sagsinfo SMS 1016A Viumgård 1 Stednr. 13.02.05-65.

Læs mere

Staderapport for prøvegravning ved Nyløkkevej, 8. etape på motorvejen Hårup Låsby

Staderapport for prøvegravning ved Nyløkkevej, 8. etape på motorvejen Hårup Låsby SIM 5/2010 motorvejen Hårup-Låsby Staderapport for prøvegravning ved Nyløkkevej, 8. etape på motorvejen Hårup Låsby Journalnummer: SIM 5/2010 Etape 8 Sted: Motorvejen Hårup-Låsby Deletape:Nyløkkevej SB

Læs mere

BYGHERRERAPPORT SMS 930A FRILANDSVEJ II

BYGHERRERAPPORT SMS 930A FRILANDSVEJ II SKIVE MUSEUM, ARK.AFD. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ BYGHERRERAPPORT SMS 930A FRILANDSVEJ II UDGRAVNING AF BOPLADSSPOR

Læs mere

Hjarbækvej - en lille samlingsplads fra yngre bronzealder

Hjarbækvej - en lille samlingsplads fra yngre bronzealder Hjarbækvej - en lille samlingsplads fra yngre bronzealder Lars Agersnap Larsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 51 Bygherre: Energi Viborg Spildevand ISBN 978-87-87272-99-5

Læs mere

Museum Sydøstdanmark

Museum Sydøstdanmark Museum Sydøstdanmark KNV00156 Bjerggade, Ølby og Hastrup KUAS journalnummer 2014-7.24.02/KNV-0011 Matrikelnummer 10a Ølby By, Højelse Højelse Sogn, Ramsø Herred, Roskilde Amt. Stednummer 020105-105 og

Læs mere

Kokær Høj - Bebyggelse fra jernalder

Kokær Høj - Bebyggelse fra jernalder Kokær Høj - Bebyggelse fra jernalder Mikkel Kieldsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 35 Bygherre: Dennis A. Eriksen & Brian Sønderby ISBN 978-87-87272-78-0 2 Indledning. At Tapdrup har en

Læs mere

SBM1131 Kalbygård grusgrav

SBM1131 Kalbygård grusgrav SBM1131 Kalbygård grusgrav Kulturhistorisk rapport Figur 1; Vue over udgravningsfeltet og grusgraven. Set fra Ø. Foto: MSB Låsby sogn, Gjern herred, tidl. Skanderborg amt. Sted nr. 16.01.06. Sb.nr. 21.

Læs mere

En landsby fra sen førromersk og ældre romersk jernalder syd for Lisbjerg

En landsby fra sen førromersk og ældre romersk jernalder syd for Lisbjerg Fig. 229. Bunden af en urne med de brændte ben fra en ung person. Få centimeter skilte resterne af denne urne ved Kankbølle fra helt at blive taget af ploven se fig. 228. Ved de mange undersøgelser af

Læs mere

Rødding SV - bebyggelse fra bronzealder og ældre førromersk jernalder

Rødding SV - bebyggelse fra bronzealder og ældre førromersk jernalder 1 Rødding SV - bebyggelse fra bronzealder og ældre førromersk jernalder Mikkel Kieldsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 24 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-87272-74-2 2 Indledning. I forbindelse

Læs mere

Mammen Søndervang - bebyggelse og aktivitetsområde fra yngre bronzealder

Mammen Søndervang - bebyggelse og aktivitetsområde fra yngre bronzealder Mammen Søndervang - bebyggelse og aktivitetsområde fra yngre bronzealder Mikkel Kieldsen og Martin Mikkelsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2013 Bygherrerapport nr. 66 Bygherre: Bjerringbro Kommune

Læs mere

Lynderup SV - et aktivitetsområde fra sen yngre stenalder og bronzealder

Lynderup SV - et aktivitetsområde fra sen yngre stenalder og bronzealder 1 Lynderup SV - et aktivitetsområde fra sen yngre stenalder og bronzealder Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 4 Bygherre: Møldrup Kommune ISBN 978-87-87272-82-7

Læs mere

Staderapport for forundersøgelse ved Grusgrav i Hvinningdal 8. etape på motorvejen Funder Hårup

Staderapport for forundersøgelse ved Grusgrav i Hvinningdal 8. etape på motorvejen Funder Hårup Staderapport for forundersøgelse ved Grusgrav i Hvinningdal 8. etape på motorvejen Funder Hårup Journalnummer: SIM 41/2009 Sted: Grusgrav Hvinningdal SB Stednummer: 130307-12 KUAS j.nr.: 2009-7.24.02/SIM-0009

Læs mere

Liseborg. - et forsvarsværk fra tidlig førromersk jernalder. Dorthe Kaldal Mikkelsen. Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr.

Liseborg. - et forsvarsværk fra tidlig førromersk jernalder. Dorthe Kaldal Mikkelsen. Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. Liseborg - et forsvarsværk fra tidlig førromersk jernalder Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 15 Bygherre: E. Meldgaard Sørensen ISBN 978-87-87272-83-4 2 Liseborg ligger

Læs mere

OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn

OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn - Arkæologisk forundersøgelse forud for opførelse af Aktivitets- og Naturcenter Hindsgavl, Middelfart kommune Af arkæolog Jesper Langkilde Arkæologisk rapport

Læs mere

Bygherrerapport for udgravning af Journalnr.: SIM 10/2009 Sb nr. KUAS j.nr.:

Bygherrerapport for udgravning af Journalnr.: SIM 10/2009 Sb nr. KUAS j.nr.: Bygherrerapport for udgravning af Journalnr.: SIM 10/2009 Sb nr. KUAS j.nr.: Sted: Skærskovgård V Matr. nr.: Ejerlav: Sogn: Herred: Hids Gl. Amt: Viborg Hus A801 fra bondestenalderen markeret med paptallerkner.

Læs mere

VSM 09116, Langdyssegård, Roum sogn, Rinds herred, Viborg amt 130909-107 og - 123 (areal) KUAS j.nr.: 2003-2123-1497

VSM 09116, Langdyssegård, Roum sogn, Rinds herred, Viborg amt 130909-107 og - 123 (areal) KUAS j.nr.: 2003-2123-1497 VSM 09116, Langdyssegård, Roum sogn, Rinds herred, Viborg amt 130909-107 og - 123 (areal) KUAS j.nr.: 2003-2123-1497 Udkast til rapport fra prøvegravning forud for byggeri af maskinhus Udført d. 14-15.

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg Journalnr.: SIM 37/2010 Sted og sb. nr.: 130301-157 KUAS j.nr.: 2009-7.24.02/SIM-0009 Sted: Gludbjerg, Øster Bording Matr. nr.: 1av Ejerlav:

Læs mere

Tinggård 1 og 2. Gravhøj med grave fra yngre bronzealder/ældre jernalder og bopladsspor fra bondestenalder, yngre bronzealder og ældre jernalder

Tinggård 1 og 2. Gravhøj med grave fra yngre bronzealder/ældre jernalder og bopladsspor fra bondestenalder, yngre bronzealder og ældre jernalder Tinggård 1 og 2 Gravhøj med grave fra yngre bronzealder/ældre jernalder og bopladsspor fra bondestenalder, yngre bronzealder og ældre jernalder Benita Clemmensen og Niels Terkildsen Vesthimmerlands Museum

Læs mere

Bygherrerapport. Rindum Skole, jernalderbebyggelse med gårde på række. Udarbejdet af Torben Egeberg, Ringkøbing-Skjern Museum 2009

Bygherrerapport. Rindum Skole, jernalderbebyggelse med gårde på række. Udarbejdet af Torben Egeberg, Ringkøbing-Skjern Museum 2009 Bygherrerapport Rindum Skole, jernalderbebyggelse med gårde på række N Udarbejdet af Torben Egeberg, Ringkøbing-Skjern Museum 2009 Bygherrerapport RESUME: På udgravningsområdet og tilstødende arealer har

Læs mere

Tindbækvej 25 Gravhøj fra enkeltgravskultur

Tindbækvej 25 Gravhøj fra enkeltgravskultur 1 Tindbækvej 25 Gravhøj fra enkeltgravskultur Martin Mikkelsen og Mikkel Kieldsen 1cm 1cm Viborg Stiftsmuseum 2007 Bygherrerapport nr. 19 Bygherre: Asger Risgaard ISBN 978-87-87272-57-5 2 Indledning. Nogle

Læs mere

Sæby Havmøllepark Kulturhistorisk Analyse for to landbufferzoner VHM 00542 Sæby-Volstrup-Hørby VHM 00549 Understed-Gærum-Flade-Åsted

Sæby Havmøllepark Kulturhistorisk Analyse for to landbufferzoner VHM 00542 Sæby-Volstrup-Hørby VHM 00549 Understed-Gærum-Flade-Åsted Sæby Havmøllepark Kulturhistorisk Analyse for to landbufferzoner VHM 00542 Sæby-Volstrup-Hørby VHM 00549 Understed-Gærum-Flade-Åsted Fund og Fortidsminder Sted- og lok.nr. 100214-206 Volstrup Sogn, og

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Skalhøje II Kogegrubefelt samt bebyggelse fra sen stenalder og yngre bronzealder J.nr. ÅHM 5684 Januar 2016 Ved Arkæolog Karen Povlsen Telefon: 99

Læs mere

Hovedgaden 3a, Løgstrup - bebyggelse fra yngre jernalder - aktivitetsspor fra yngre bronzealder

Hovedgaden 3a, Løgstrup - bebyggelse fra yngre jernalder - aktivitetsspor fra yngre bronzealder Hovedgaden 3a, Løgstrup - bebyggelse fra yngre jernalder - aktivitetsspor fra yngre bronzealder Ida Westh Hansen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2016 Bygherrerapport nr. 87 Bygherre: O.J. Truck Holding

Læs mere

Sundstrup Øst - en boplads fra yngre stenalder

Sundstrup Øst - en boplads fra yngre stenalder 1 Sundstrup Øst - en boplads fra yngre stenalder Mikkel Kieldsen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 11 Bygherre: Erik Rohde 2 Indledning. Bopladser fra yngre stenalder er en fundgruppe som museet

Læs mere

Løvel Syd. - bebyggelsesspor fra yngre bronzealder og ældre germansk jernalder. Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 13

Løvel Syd. - bebyggelsesspor fra yngre bronzealder og ældre germansk jernalder. Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 13 Løvel Syd - bebyggelsesspor fra yngre bronzealder og ældre germansk jernalder Malene R. Beck & Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 13 Bygherre: Tjele Kommune 2 Indledning

Læs mere

Formyre SØ - hustomt og grave fra sen ældre bronzealder - fladmarksgravpladser fra tidlig jernalder

Formyre SØ - hustomt og grave fra sen ældre bronzealder - fladmarksgravpladser fra tidlig jernalder 1 Formyre SØ - hustomt og grave fra sen ældre bronzealder - fladmarksgravpladser fra tidlig jernalder Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 18 Bygherre: Forskningscenter Foulum

Læs mere

Kulturhistorisk Museum Randers BERETNING. KHM 2473 Basager. Harridslev by, Harridslev, matr. nr. 10k. Harridslev Sogn.

Kulturhistorisk Museum Randers BERETNING. KHM 2473 Basager. Harridslev by, Harridslev, matr. nr. 10k. Harridslev Sogn. Kulturhistorisk Museum Randers Stemannsgade 2 - DK - 8900 Randers - Telefon 86 42 86 55 - Fax 86 41 86 49 - Hjemmeside: www.khm.dk - Email: khm@khm.dk BERETNING KHM 2473 Basager Harridslev by, Harridslev,

Læs mere

Oversigtskort. Luftfoto med søgegrøfterne omkring Dybdal. Kilde: Muse um, Arkæologi. Kort over Hostrup Strandpark. Kilde: Arkæologisk Afdeling

Oversigtskort. Luftfoto med søgegrøfterne omkring Dybdal. Kilde: Muse um, Arkæologi. Kort over Hostrup Strandpark. Kilde: Arkæologisk Afdeling Bygherrerapport Undersøgelse af diverse gruber og stolpehuller i forbindelse med separatkloakering i området omkring Hostrup Strandpark og Lem. Sagsinfo SMS 1231 Hostrup Strandpark Stednr. 13.10.04-121

Læs mere

Toftumvej, Mønsted - jættestuetomt fra yngre stenalder, samt boplads fra romersk jernalder

Toftumvej, Mønsted - jættestuetomt fra yngre stenalder, samt boplads fra romersk jernalder 1 Toftumvej, Mønsted - jættestuetomt fra yngre stenalder, samt boplads fra romersk jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 40 Bygherre: Rene Lund ISBN 978-87-87272-85-8

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Gunderup syd for Mariager Velbevaret hustomt fra overgangen mellem bronze- og jernalder. J.nr. ÅHM 6495 December 2015 Ved Arkæolog Karen Povlsen Telefon:

Læs mere

Bronzealderbopladsen ved Nivåvej i Fredensborg Kommune

Bronzealderbopladsen ved Nivåvej i Fredensborg Kommune J.nr. HØM 295 KUAS j.nr. FOR 2003-2123-0105 Sb.nr. 010411-83 Bronzealderbopladsen ved Nivåvej i Fredensborg Kommune Den arkæologiske udgravning 2006 Ole Lass Jensen Hørsholm Egns Museum Maj 2007 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Ridder Munks Vej En gravplads m.m. fra stenalder, bronzealder og jernalder

Ridder Munks Vej En gravplads m.m. fra stenalder, bronzealder og jernalder Ridder Munks Vej En gravplads m.m. fra stenalder, bronzealder og jernalder Sanne Boddum Martin Mikkelsen Gravurne K200 i forgrunden og bag denne muldafrømning. Viborg Stiftsmuseum 2007 Bygherrerapport

Læs mere

Vestre Skivevej, Kobberup Bebyggelse fra yngre jernalder

Vestre Skivevej, Kobberup Bebyggelse fra yngre jernalder Vestre Skivevej, Kobberup Bebyggelse fra yngre jernalder Ida Westh Hansen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2015 Bygherrerapport nr. 83 Bygherre: Ole Martinussen ISBN 978-87-92778-43-7 2 Indledning

Læs mere

SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport

SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport Dover sogn, Hjemslev Herred, tidl. Skanderborg Amt. Stednummer: 16.02.03. sb. nr. 263 Ved en arkæologisk undersøgelse af et ca. 400 meter langt vejtracé og en

Læs mere

SMS 992A Hejlskovvej Ørslevkloster sogn, Fjends herred, Viborg amt

SMS 992A Hejlskovvej Ørslevkloster sogn, Fjends herred, Viborg amt Skive Museum, ark. afd. Bygherrerapport SMS 992A Hejlskovvej Ørslevkloster sogn, Fjends herred, Viborg amt Kurt Glintborg Overgaard * 2007 Indledning I sensommeren 2007 skulle tre bakketoppe planeres.

Læs mere

VSM Damgård, Daugbjerg sogn, Fjends herred, Viborg amt KUAS j.nr.: /VSM-0001

VSM Damgård, Daugbjerg sogn, Fjends herred, Viborg amt KUAS j.nr.: /VSM-0001 VSM 09668 Damgård, Daugbjerg sogn, Fjends herred, Viborg amt 130101-196. KUAS j.nr.: 2009-7.24.04/VSM-0001 1 Rapport for prøvegravning forud for skovrejsning. Udført af Lars Agersnap Larsen for Viborg

Læs mere

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2610 Stenildvad

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2610 Stenildvad Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2610 Stenildvad Aars sogn, Aars herred, Aalborg amt Stednr. 12.08.14, Sb. nr. 339 Bygherrerapport for VMÅ 2610 Stenildvad Indholdsfortegnelse 1. Undersøgelsens

Læs mere

SIM 50/2008 Motorvejen Pankas/Funder Peter Mohr Christensen

SIM 50/2008 Motorvejen Pankas/Funder Peter Mohr Christensen Staderapport for etape 3 Perioden 18/5 til 15/6 2009 For forundersøgelse af Journalnr.: SIM 50/2008 Sb. nr. 13.03.03-204 KUAS j.nr.: 2008-7.24.02/SIM-0018 Sted: motorvejen Pankas-Funder Matr. nr.: 2s Funder

Læs mere