Rapportering om indsats og resultater af ansvarlig investeringspraksis i 2013.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rapportering om indsats og resultater af ansvarlig investeringspraksis i 2013."

Transkript

1 LØNMODTAGERNES DYRTIDSFOND Ansvarlighed i praksis 31. marts 2014 ENA Rapportering om indsats og resultater af ansvarlig investeringspraksis i Indhold 1. Politik og rapportering LD udtrådte af PRI-samarbejdet Organisation og tilgang til aktivt ejerskab Samarbejdet med porteføljerådgivere Samarbejdet med kreditfonde Samarbejdet med private equity-fonde Samarbejdet med ESG-rådgivere Indsatser og resultater i Aktivt ejerskab i danske selskaber Aktivt ejerskab i udenlandske selskaber Engagement Ansvarlig investeringspraksis for statsobligationer Politik og rapportering Nærværende rapportering af indsats og resultater i 2013 finder sted inden for rammerne af LDs Politik for ansvarlig investeringspraksis. LD rapporterer om arbejdet med ansvarlig investeringspraksis i årsrapporterne og på ld.dk. Rapporteringen omfatter som hovedregel ikke navne på selskaber, men giver et indblik i de problemstillinger, der er blevet arbejdet med i årets løb.

2 2 2. LD udtrådte af PRI-samarbejdet LD deltager i og understøtter et bredt samarbejde blandt danske og udenlandske investorer for derved at opnå bedre resultater af den indsats, der gøres under ansvarlig investeringspraksis. Alligevel valgte LD at udtræde af PRI ved udgangen af PRI står for Principles for Responsible Investment og er en international organisation, der har til formål at skabe et samarbejde om at udvikle og implementere en ansvarlig investeringspraksis med inddragelse af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter i investeringsbeslutninger. LD har i lighed med en række andre danske pensionsselskaber forladt PRI-samarbejdet, fordi investorvinklen ikke blev prioriteret i tilstrækkelig grad i samarbejdet. Udmeldingen ændrer ikke ved LDs indsats for at fremme ansvarlige investeringer og god selskabsledelse, og LD vil fortsætte dialogen med danske investorer om disse emner. LD vil også fremadrettet følge PRIs principper for ansvarlige investeringer og rapportere om indsats og resultater. 3. Organisation og tilgang til aktivt ejerskab I praksis løftes arbejdet med ansvarlig investeringspraksis i et tæt samarbejde med rådgivere på følgende områder: - Porteføljerådgivere på danske og udenlandske aktiemandater. - ESG-rådgivere om screening og engagement Samarbejdet med porteføljerådgivere Porteføljerådgiverne er via kontrakter forpligtede til at følge LDs politik for ansvarlig investeringspraksis og efterleve LDs instrukser om eventuel udelukkelse af visse investeringer. LD kan indhente rådgivning fra porteføljerådgivere på aktiemandater om investeringerne, herunder om ledelsesforhold og selskabernes aktiviteter. Porteføljerådgivere på danske aktier kan gives fuldmagt til at optræde på LDs vegne på selskabernes generalforsamlinger og med stemmeafgivelse og udtalelser, der er fastlagt af LD. En mindre del af LDs investeringer i børsnoterede aktier sker via investeringsforeningsafdelinger eller fonde, der er etableret af andre eller i samarbejde med andre investorer. I disse tilfælde stiller LD krav om, at investeringerne sker inden for retningslinjer, som overvejende opfylder kravene i LDs politik for ansvarlig investeringspraksis.

3 3 LD kan hos porteføljerådgivere på globale obligationsmandater få viden om økonomiske, politiske og sociale risici ved investering i statsobligationer udstedt i forskellige lande, herunder emerging markets-lande. Det er LD, der udstikker retningslinjerne for hvilke lande, der kan investeres i, og LD kan i givne situationer beslutte, at statsobligationer fra visse lande skal udelades fra porteføljen Samarbejdet med kreditfonde LDs kreditinvesteringer sker via fonde, som LD udvælger ud fra samme generelle krav, som anvendes ved udvælgelsen af porteføljerådgivere på globale aktie- og obligationsmandater. Der er ofte tale om fonde med en bred gruppe af internationale investorer, og investeringsprincipperne fastsættes af den finansvirksomhed, der står bag fonden. LD har derfor som hovedregel ikke mulighed for at påvirke investeringsprincipperne, men LD søger at træffe de bedst mulige valg af kreditfonde ud fra hensynet til ansvarlig investeringspraksis, afkast og omkostninger Samarbejdet med private equity-fonde LDs politik for ansvarlig investeringspraksis omfatter også investeringer i unoterede aktier. Disse investeringer sker overvejende gennem private equity-fonde, hvor LD ved aftaleindgåelsen søger at sikre, at der inddrages miljø og sociale forhold i grundlaget for investeringerne, og at udøvelsen af et aktivt ejerskab over for selskaberne også indbefatter initiativer over for ledelserne i tilfælde af, at der rejses kritik af selskaberne for krænkelse af bredt anerkendte internationale konventioner og normer. Endvidere udøver LDs eget sekretariat aktivt ejerskab over for en mindre gruppe af direkte investeringer efter samme principper for ansvarligt ejerskab, som det gælder for private equity-fonde Samarbejdet med ESG-rådgivere GES Investment Services er LDs væsentligste ESG-rådgiver. ESG står for Environmental, Social and Governance. GES rådgivning til LD vedrører: Screening af den globale aktieportefølje for at få overblik over, om porteføljen omfatter selskaber, der er kritiseret for at krænke bredt anerkendte internationale konventioner og normer. Engagement dvs. dialog med selskaberne om at afhjælpe de kritiserede forhold. Via GES Engagement Forum deltager LD i koordinerede indsatser over for selskaber, der er blevet mødt med en underbygget kritik om bevidst og gentagne gange at krænke bredt anerkendte internationale konventioner og normer. GES kan agere på vegne af

4 4 flere institutionelle investorer og koordinere med tilsvarende organisationer i udlandet. Specialiseret viden om internationale konventioner og anerkendte normer, herunder også viden om udviklingen af fælles holdninger i det internationale investorsamfund til nye problemstillinger, der rejses. I 2013 har LD endvidere påbegyndt et samarbejde med det engelske selskab Manifest, som indsamler data og analyserer ledelsesforholdene hos store internationale selskaber. Manifest har udarbejdet retningslinjer for god virksomhedsledelse (corporate governance), og med afsæt i årsrapporter, vedtægter og materiale til generalforsamlingerne rapporterer Manifest til investorerne, hvorvidt selskaberne lever op til disse retningslinjer. Manifest tilbyder som en service at sikre stemmeafgivelse ved selskabernes generalforsamlinger, baseret på Manifests egne retningslinjer eventuelt suppleret med investors specifikke retningslinjer. LD har i 2013 benyttet Manifests service på 8 udvalgte selskaber, hvor der i forvejen via GES-samarbejdet var igangsat engagement processer. Efter gennemgang af Manifests rapporter og anbefalinger samt øvrig viden om selskabet, traf LD beslutning om, hvorledes der skulle stemmes på LDs aktier. 4. Indsatser og resultater i 2013 Der har i 2013 primært været fokuseret på følgende områder: Aktivt ejerskab i danske selskaber Aktivt ejerskab i udenlandske selskaber Engagement vedrørende krænkelse af internationale konventioner og normer Ansvarlig investeringspraksis ved investering i statsobligationer Der rapporteres om de opnåede resultater på de følgende sider Aktivt ejerskab i danske selskaber LD har stemt på alle generalforsamlinger i danske børsnoterede selskaber, hvor LD er aktionær. Hovedfokus har igen i 2013 år været på de punkter, hvor LD mener at kunne skabe størst værdi, dvs. på incitamentsordninger, mangfoldighed i bestyrelsen samt sikring af almindelige aktionærhensyn, herunder rimelige rammer for bestyrelsens bemyndigelse til at gennemføre kapitaludvidelser og aktionærernes rettigheder mht. forkøbsret, fjernelse af uhensigtsmæssige værn mod overtagelse mv.

5 5 I de tilfælde, hvor LD ikke kunne følge bestyrelsens anbefalinger, kontaktede LD selskaberne forud for generalforsamlingen og gav en mere detaljeret begrundelse for LDs holdninger. I flere tilfælde resulterede denne dialog konkret i, at bestyrelserne ændrede eller trak dagsordensforslag tilbage inden afstemningen på generalforsamlingerne Aktivt ejerskab i udenlandske selskaber Da LD er aktionær i et betydeligt antal udenlandske selskaber, og af ressourcemæssige grunde er det ikke praktisk muligt at stemme på samtlige selskabers generalforsamlinger. LD påbegyndte i 2013 en proces med stemmeafgivelse i de selskaber, hvor LD vurderer, at det har størst relevans at stemme. Der blev udvalgt et mindre antal selskaber, bl.a. efter forslag fra GES, som pegede på selskaber, der var omfattet af engagement om efterlevelse af internationale konventioner og normer. Stemmeafgivelsen skete i samarbejde med Manifest, som leverede grundige analyser af selskabernes generalforsamlingsindkaldelser, årsrapporter, vedtægter samt anden relevant information samt anbefalinger til stemmeafgivelse. LD har stemt i henhold til Manifests anbefalinger, som er blevet anset for at være begrundede og klart motiverede. Manifest sikrede, at LDs og en række andre institutionelle investorer stemte på samme måde, hvilket samlet set styrkede indflydelsen på selskabernes ledelser. Kendetegnende for LDs stemmeafgivelse har været et ønske om at sikre bestyrelsens mangfoldighed og uafhængighed, at bremse uigennemskuelige og urimelige bonusaflønninger til ledelse (direktion og bestyrelse) samt at undgå begrænsninger af aktionærernes rettigheder. LD har i flere situationer stemt imod ledelsens forslag og anbefaling, og hvis der ikke har været et punkt på generalforsamlingsdagsordenen, hvor der kunne gives udtryk for LDs opfattelse, er der efter anbefaling fra Manifest sendt et signal til selskabets ledelse via stemmeafgivelse på punkter vedrørende bestyrelsessammensætning mv. Stemmeafgivelsen har også været benyttet til at sætte fokus på miljø og sociale forhold. For eksempel har der været fokus på olieselskabernes håndtering af miljømæssige forhold, herunder begrænsning af CO2-udledning, sikring af oprydning efter olieudslip mv. I et enkelt tilfælde valgte LD at sælge sine aktier i et olieselskab, der ikke havde reageret på engagement og kritisk stemmeafgivelse på generalforsamlingen.

6 Engagement Sammen med andre investorer i GES Engagement Forum fulgte LD 111 engagementsager, hvoraf 16 sager angik selskaber i LDs portefølje. Syv af disse sager drejede sig om miljøforhold, mens otte sager vedrørte menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder. En enkelt sag handlede om korruption. Herudover har LD været aktiv i screening og engagement for selskabers aktiviteter i Burma, hvor GES på vegne af LD og andre investorer gennem engagement påvirker selskaberne til at have et beredskab til at imødekomme de særlige risici for krænkelse af menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder i Burma. I 2013 har GES drevet engagement med 36 selskaber med Burmaaktiviteter, hvoraf LD var aktionær i 11 selskaber. LD har ikke i 2013 solgt sine aktier i et selskab pga. manglende fremgang i engagement dialogen, bortset fra det tilfælde, der er nævnt under afsnit 4.2 om aktivt ejerskab i udenlandske selskaber Ansvarlig investeringspraksis for statsobligationer LD har fulgt debatten om ansvarlig investeringspraksis for statsobligationer, specielt i lande der er præget af dårlig regeringsførelse mv. Rådet for Samfundsansvar udsendte i slutningen af 2013 en vejledning med anbefalinger til ansvarlig investeringspraksis på dette område. LD vil i samarbejde med andre pensionsinstitutter i løbet af 2014 vurdere, hvorledes disse anbefalinger kan udmøntes i praksis. LD har indledt dialog med porteføljeforvalteren for investeringer i emerging marketsobligationer med henblik på at finde en model for, hvorledes en ansvarlig investeringspraksis kan implementeres.

Politik for ansvarlige investeringer

Politik for ansvarlige investeringer Politik for ansvarlige investeringer Industriens Pensions målsætning er at sikre det størst mulige langsigtede reale afkast efter omkostninger under hensyntagen til investeringsrisikoen. Ved at investere

Læs mere

Bilag 1: Beskrivelse af den skandinaviske model

Bilag 1: Beskrivelse af den skandinaviske model Bilag 1: Beskrivelse af den skandinaviske model Nedenstående er en oversigt over kerneelementerne i et typisk set-up for ansvarlige investeringer. Grundelementerne i det man i branchen kalder den skandinaviske

Læs mere

Figuren nedenfor viser den overordnede proces for, hvordan ansvarlighed integreres i investeringsbeslutninger.

Figuren nedenfor viser den overordnede proces for, hvordan ansvarlighed integreres i investeringsbeslutninger. Ansvarlige investeringer i praksis Ansvarlighed er integreret i pensionskassens arbejde, før og efter investeringer foretages. Hovedparten af pensionskassens portefølje er investeringer foretaget gennem

Læs mere

Bilag 6. Ansvarlig investeringspolitik

Bilag 6. Ansvarlig investeringspolitik Bilag 6 Ansvarlig investeringspolitik Indhold 1. Indledning... 3 2. Begreber... 3 3. Retningslinjer for ansvarlige investeringer... 4 4. Ledelse og rapportering... 6 2 1. Indledning Stiftsmidlerne er den

Læs mere

Investeringsforeningen Sparinvest. Politik for samfundsansvar i investeringer

Investeringsforeningen Sparinvest. Politik for samfundsansvar i investeringer Investeringsforeningen Sparinvest Sidst opdateret den 20. marts 2019 Indhold 1. Formål... 3 2. Samfundsansvar i investeringsprocessen... 3 2.1. Samfundsansvar og ansvarlighed... 4 3. Aktivt ejerskab...

Læs mere

Politik for ansvarlige investeringer

Politik for ansvarlige investeringer Bestyrelsen for PFA Asset Management A/S tiltræder hermed vedhæftede. Politikken træder i kraft for PFA Asset Management A/S ved bestyrelsens godkendelse. ---o0o--- Således godkendt af bestyrelsen for

Læs mere

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR AKTIVT EJERSKAB INVESTERINGSFORENINGEN DANSKE INVEST INVESTERINGSFORENINGEN DANSKE INVEST SELECT Skema til redegørelse version af januar 2017 1 Dette

Læs mere

REDEGØRELSE FOR AKTIVT EJERSKAB 2017

REDEGØRELSE FOR AKTIVT EJERSKAB 2017 REDEGØRELSE FOR AKTIVT EJERSKAB 2017 Det er Skandias forpligtelse at sikre vores kunder et så højt afkast som muligt, og med det mål for øje investerer vi kundernes midler. Det sker naturligvis under hensyntagen

Læs mere

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR AKTIVT EJERSKAB PKA 01.01.2018 31.12.2018 Skema til redegørelse version af januar 2019 1 Dette skema er tænkt som et hjælperedskab til danske institutionelle

Læs mere

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR AKTIVT EJERSKAB NORDEA INVEST FORENINGERNE OG NORDEA FUNDS 2017 Skema til redegørelse version af januar 2018 1 Dette skema er tænkt som et hjælperedskab

Læs mere

Bilag indholdsfortegnelse:

Bilag indholdsfortegnelse: 3 Bilag indholdsfortegnelse: 1. INVESTERINGSAFKAST I LD... 4 2. TILSKREVET AFKAST MEDLEMMERNES TOPLINJE OG BUNDLINJE... 4 3. INVESTERINGSAFKAST I LD VÆLGER... 5 4. AFKAST I PULJERNE... 5 4.1. Høje aktieafkast

Læs mere

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR AKTIVT EJERSKAB DANICA PENSION Skema til redegørelse version af januar 2017 1 Dette skema er tænkt som et hjælperedskab til danske institutionelle investorer,

Læs mere

Redegørelse om samfundsansvar 2012

Redegørelse om samfundsansvar 2012 Redegørelse om samfundsansvar 2012 Redegørelse om samfundsansvar 2012 Jyske Bank er bevidst om banksektorens generelle betydning for samfundet, herunder den finansielle stabilitet, og med afsæt i lovgivningen

Læs mere

Retningslinjer for Aarhus Kommunes aktive ejerskab og ansvarlige investeringer

Retningslinjer for Aarhus Kommunes aktive ejerskab og ansvarlige investeringer Retningslinjer for Aarhus Kommunes aktive ejerskab og ansvarlige investeringer 1. Overordnet politik 1.1. Aarhus Kommunes byråd har den 22. februar 2017 vedtaget en ny politik for aktivt ejerskab og ansvarlige

Læs mere

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR AKTIVT EJERSKAB ATP Skema til redegørelse version af januar 2017 1 Dette skema er tænkt som et hjælperedskab til danske institutionelle investorer, der

Læs mere

Retningslinjer for Aarhus Kommunes aktive ejerskab og ansvarlige investeringer

Retningslinjer for Aarhus Kommunes aktive ejerskab og ansvarlige investeringer Retningslinjer for Aarhus Kommunes aktive ejerskab og ansvarlige investeringer version 1/2019 1. Overordnet politik 1.1. Aarhus Kommunes byråd vedtog den 22. februar 2017 en ny politik for aktivt ejerskab

Læs mere

Redegørelse om samfundsansvar 2013

Redegørelse om samfundsansvar 2013 Redegørelse om samfundsansvar 2013 Redegørelse om samfundsansvar 2013 Jyske Bank er bevidst om banksektorens generelle betydning for samfundet, herunder den finansielle stabilitet, og med afsæt i lovgivningen

Læs mere

Referat 5. rådsmøde, den 8. november 2013 Kl. 9.00-12.00

Referat 5. rådsmøde, den 8. november 2013 Kl. 9.00-12.00 Referat 5. rådsmøde, den 8. november 2013 Kl. 9.00-12.00 2. december 2013 Sted: Erhvervs- og Vækstministeriet, Mødesal F, Slotsholmsgade 12, 1216 København K 1. Besøg af erhvervs- og vækstministeren: Diskussion

Læs mere

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR AKTIVT EJERSKAB AP PENSION 1. JANUAR 2018 31. DECEMBER 2018 Skema til redegørelse version af januar 2018 1 Dette skema er tænkt som et hjælperedskab

Læs mere

Retningslinjer for ansvarlighed Regional temadag. September 2018

Retningslinjer for ansvarlighed Regional temadag. September 2018 Retningslinjer for ansvarlighed Regional temadag September 2018 PKA s proces for ansvarlighed - fra eksklusion til integration Tobak Etiske eksklusioner Kontroversielle våben Screening ift. internationale

Læs mere

LDs årsrapport er fra i dag tilgængelig på www.ld.dk. Rapporten kan tilgås fra forsiden af LDs hjemmeside. Den trykte rapport er klar primo april.

LDs årsrapport er fra i dag tilgængelig på www.ld.dk. Rapporten kan tilgås fra forsiden af LDs hjemmeside. Den trykte rapport er klar primo april. PRESSEMEDDELELSE 21. marts 2007 LDs årsrapport er fra i dag tilgængelig på www.ld.dk. Rapporten kan tilgås fra forsiden af LDs hjemmeside. Den trykte rapport er klar primo april. LD opsparingen 20 doblet

Læs mere

Investeringsforeningen Danske Invest og Investeringsforeningen Danske Invest Select. Politik for udøvelse af stemmerettigheder

Investeringsforeningen Danske Invest og Investeringsforeningen Danske Invest Select. Politik for udøvelse af stemmerettigheder Investeringsforeningen Danske Invest og Investeringsforeningen Danske Invest Select Politik for udøvelse af stemmerettigheder Vedtægterne for investeringsforeningerne Danske Invest og Danske Invest Select

Læs mere

Aktivt ejerskab. Niels Kornerup

Aktivt ejerskab. Niels Kornerup Aktivt ejerskab Niels Kornerup 2 Disposition Aktivt ejerskab Begrebet aktivt ejerskab Fokuspunkter og eksempler Rollefordeling i forskellige virksomhedsstrukturer Den danske model internationale tendenser

Læs mere

Redegørelse vedrørende aktivt ejerskab For Sydbank A/S

Redegørelse vedrørende aktivt ejerskab For Sydbank A/S Redegørelse vedrørende aktivt ejerskab 2018 For Sydbank A/S Redegørelse for aktivt ejerskab marts 2019 Redegørelse for aktivt ejerskab 2018: I 2016 udarbejdede Komitéen for god selskabsledelse på opfordring

Læs mere

Sydbanks redegørelse om samfundsansvar for 2014

Sydbanks redegørelse om samfundsansvar for 2014 Sydbanks redegørelse om 1 Forord Ansvarlighed i dagligdagen og solid forretningsdrift går hånd i hånd. Sydbank forholder sig således til de internationale retningslinjer, der gælder for samfundsansvar,

Læs mere

Investeringsforeningen PFA Invest. Referat af ordinær generalforsamling den 22. april 2014

Investeringsforeningen PFA Invest. Referat af ordinær generalforsamling den 22. april 2014 11 Investeringsforeningen PFA Invest Referat af ordinær generalforsamling den 22. april 2014 Tirsdag den 22. april 2014 kl. 16.00 afholdtes ordinær generalforsamling i Investeringsforeningen PFA Invest,

Læs mere

Politik for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab

Politik for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab Politik for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab 1. Baggrund og formål Industriens Pension mener, at et selskabs evne til at håndtere miljø, menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder (også

Læs mere

Svar på forespørgsel fra F og Ø til Overborgmesteren om Københavns Kommunes etiske investeringspolitik til BR d. 2/2 2017

Svar på forespørgsel fra F og Ø til Overborgmesteren om Københavns Kommunes etiske investeringspolitik til BR d. 2/2 2017 KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi og HR NOTAT Til Borgerrepræsentationen Svar på forespørgsel fra F og Ø til Overborgmesteren om Københavns Kommunes etiske investeringspolitik

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Etisk investeringspolitik for Københavns Universitet

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Etisk investeringspolitik for Københavns Universitet K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Etisk investeringspolitik for Københavns Universitet 10. maj 2019 Indholdsfortegnelse 1 GRUNDLAGET FOR DEN ETISKE INVESTERINGSPOLITIK... 3 2 GRUNDHOLDNINGEN FOR

Læs mere

Sydbanks redegørelse om samfundsansvar for 2015

Sydbanks redegørelse om samfundsansvar for 2015 Sydbanks redegørelse om 1 samfundsansvar 2015 Forord Ansvarlighed i dagligdagen og solid forretningsdrift går hånd i hånd. Sydbank forholder sig således til de internationale retningslinjer, der gælder

Læs mere

10 ÅR MED MAJ INVEST

10 ÅR MED MAJ INVEST 10 ÅR MED MAJ INVEST Investering er en langsigtet disciplin. Det er over en årrække, at man ser forskellen på tilfældigheder og kvalitet. December 2015 er derfor en særlig måned for Maj Invest. Det er

Læs mere

I N V E S T E R I N G I K A P I T A L F O N D E K A N M E D F Ø R E F A S T D R I F T S S T E D F O R U D E N L A N D S K E D E L T A G E R E

I N V E S T E R I N G I K A P I T A L F O N D E K A N M E D F Ø R E F A S T D R I F T S S T E D F O R U D E N L A N D S K E D E L T A G E R E 20. oktober 2014 I N V E S T E R I N G I K A P I T A L F O N D E K A N M E D F Ø R E F A S T D R I F T S S T E D F O R U D E N L A N D S K E D E L T A G E R E Indledning For udenlandske investorer vil

Læs mere

Vejledning om Ansvarlige Investeringer

Vejledning om Ansvarlige Investeringer Vejledning om Ansvarlige Investeringer 1 Baggrund og formål Den danske stat har tilsluttet sig OECD s Retningslinjer for Multinationale Virksomheder. Den danske stat har dermed forpligtet sig til at udbrede

Læs mere

Mægling- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd (MKI) modtog klagen den 22. oktober 2013.

Mægling- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd (MKI) modtog klagen den 22. oktober 2013. 14. august 2014 Endelig udtalelse Mæglings- og klageinstitutionen Klager 3F Indklagede - Greenpeas Enterprise ApS Mægling- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd (MKI) modtog klagen den

Læs mere

Redegørelse for aktivt ejerskab 2017 Regnskabsperiode

Redegørelse for aktivt ejerskab 2017 Regnskabsperiode Redegørelse for aktivt ejerskab 2017 Regnskabsperiode 1.1.2017-31.12.2017 Redegørelsen vedrører følgende selskaber (I det følgende kaldet SEB i Danmark): Skandinaviska Enskilda Banken, Danmark, filial

Læs mere

Bestyrelser i danske børsnoterede selskaber samt forventninger til fremtidig investorkommunikation

Bestyrelser i danske børsnoterede selskaber samt forventninger til fremtidig investorkommunikation Bestyrelser i danske børsnoterede selskaber samt forventninger til fremtidig investorkommunikation Undersøgelse blandt de fjorten største danske institutionelle investorer 26. maj 2006 Copyright Reliance

Læs mere

ANBEFALINGER FOR AKTIVT EJERSKAB KOMITÉEN FOR GOD SELSKABSLEDELSE

ANBEFALINGER FOR AKTIVT EJERSKAB KOMITÉEN FOR GOD SELSKABSLEDELSE ANBEFALINGER FOR AKTIVT EJERSKAB KOMITÉEN FOR GOD SELSKABSLEDELSE [..] 2016 1 INDHOLD FORORD... 3 INDLEDNING... 4 1. Komitéens arbejde og monitorering... 4 2. Målgruppe... 4 3. Soft law og dens betydning...

Læs mere

Skema til redegørelse vedrørende Anbefalingerne for god Selskabsledelse, 6. maj 2013 (med seneste opdatering november 2014)

Skema til redegørelse vedrørende Anbefalingerne for god Selskabsledelse, 6. maj 2013 (med seneste opdatering november 2014) Skema til redegørelse vedrørende Anbefalingerne for god Selskabsledelse, 6. maj 2013 (med seneste opdatering november 2014) Skema til redegørelse version af 18. juni 2013 1 Dette skema er tænkt som et

Læs mere

Generalforsamling 22. april 2014 kl. 16:00

Generalforsamling 22. april 2014 kl. 16:00 Generalforsamling 22. april 2014 kl. 16:00 Velkommen Bestyrelsen ved Direktør Poul Erik Tofte CEO Per Have Tidl. intern revisionschef Jørgen Madsen og direktionen Direktør Peter Ott, PFA Portefølje Administration

Læs mere

strategiske mål for Ansvarlig Investering og anvisninger for hvordan de opnås.

strategiske mål for Ansvarlig Investering og anvisninger for hvordan de opnås. Plitik Dkumentnavn Plitik fr ansvarlig investering 16. ktber 2018 Ikrafttrædelse Bestyrelsen fr Velliv Freningen har på møde den 24. ktber 2018 vedtaget denne plitik. Plitikken revideres løbende g ved

Læs mere

Bilag H CSR. Rammeaftale 09.01 Fødevarer og drikkevarer Totalleverandører

Bilag H CSR. Rammeaftale 09.01 Fødevarer og drikkevarer Totalleverandører Bilag H CSR Rammeaftale 09.01 Fødevarer og drikkevarer Totalleverandører Indholdsfortegnelse 1. Generelle krav... 3 2. Mindstekrav til Leverandøren... 4 2.1. Generelt... 4 2.1.1. Menneskerettigheder (Mindstekrav)...

Læs mere

Ansvarlige investeringer. Side 1. Ansvarlig investering i Velliv Foreningen og i Velliv

Ansvarlige investeringer. Side 1. Ansvarlig investering i Velliv Foreningen og i Velliv Ansvarlige investeringer Side 1 Afkast med god samvittighed Velliv Foreningen er hovedaktionær i Velliv, og Vellivs kunder er automatisk medlemmer af Velliv Foreningen. I kraft af medlemskabet af Velliv

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 85 d. 25. okt Punkt 5. Bilag 1. Oplæg til etisk investeringspolitik for Københavns Universitet

Bestyrelsesmøde nr. 85 d. 25. okt Punkt 5. Bilag 1. Oplæg til etisk investeringspolitik for Københavns Universitet Bestyrelsesmøde nr. 85 d. 25. okt. 2016 Punkt 5. Bilag 1 Oplæg til etisk investeringspolitik for Københavns Universitet Oktober 2016 Indholdsfortegnelse 1. Grundlaget for den etiske investeringspolitik

Læs mere

Teknisk gennemgang af ATP s internationale investeringer

Teknisk gennemgang af ATP s internationale investeringer Finansudvalget 2017-18 FIU Alm.del Bilag 133 Offentligt Teknisk gennemgang af ATP s internationale investeringer v. Torben M. Andersen (bestyrelsesformand i ATP) og Christian Hyldahl (direktør i ATP) Møde

Læs mere

Politik for ansvarlige investeringer

Politik for ansvarlige investeringer Politik for ansvarlige investeringer 2019 Formålet med denne politik er at sætte rammerne for vores arbejde med bæredygtige og ansvarlige investeringer og vores handlinger som investorer og ejere. Udgangspunktet

Læs mere

3. Valg af medlemmer til bestyrelsen. Bestyrelsen i begge foreninger afgår hvert år som følge af vedtægternes bestemmelse om valgperiode.

3. Valg af medlemmer til bestyrelsen. Bestyrelsen i begge foreninger afgår hvert år som følge af vedtægternes bestemmelse om valgperiode. Generalforsamling Investeringsforeningen Danske Invest og Investeringsforeningen Danske Invest Select afholder fælles ordinær generalforsamling onsdag den 20. april 2016, kl. 16.00 i Radisson Blu Falconer

Læs mere

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR AKTIVT EJERSKAB NORDEA INVEST Skema til redegørelse version af januar 2019 1 Dette skema er tænkt som et hjælperedskab til danske institutionelle investorer,

Læs mere

Samråd ERU om etiske investeringer

Samråd ERU om etiske investeringer Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 139 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 25. marts 2008 Eksp.nr. 528419 /uhm-dep Samråd ERU om etiske investeringer Spørgsmål Vil ministeren tage initiativ

Læs mere

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN. 2. september 2014

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN. 2. september 2014 Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN 2. september 2014 MINISTERREDEGØRELSE TIL STATSREVISORERNES BERETNING NR. 16/2013 OM STATENS PLANLÆGNING OG

Læs mere

Hvordan arbejder DIP/JØP med klimahensyn i investeringsstrategien?

Hvordan arbejder DIP/JØP med klimahensyn i investeringsstrategien? Hvordan arbejder DIP/JØP med klimahensyn i investeringsstrategien? v/adm. direktør Torben Visholm 14. marts 2016 1 Temperaturstigninger Jordkloden bliver varmere Temperaturerne stiger i takt med øget koncentration

Læs mere

Retningslinjer for ansvarlige investeringer

Retningslinjer for ansvarlige investeringer Retningslinjer for ansvarlige investeringer hos Arkitekternes Pensionskasse, Pensionskassen for Jordbrugsakademikere og Dyrlæger og MP Pension-Pensionskassen for Magistre og Psykologer ( Pensionskasserne

Læs mere

Komitéen for god Selskabsledelse Aktivt ejerskab Hvad kan vi foreslå?

Komitéen for god Selskabsledelse Aktivt ejerskab Hvad kan vi foreslå? Komitéen for god Selskabsledelse Aktivt ejerskab Hvad kan vi foreslå? Birgit Aagaard-Svendsen & Marianne Philip, formand & næstformand for Komitéen 7. maj 2014 HVAD ER AKTIVT EJERSKAB? Stewardship aims

Læs mere

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR AKTIVT EJERSKAB P+(DIP/JOEP) 01.01.2017-31.12.2017 Dette skema er tænkt som et hjælperedskab til danske institutionelle investorer, der har aktieinvesteringer

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 187 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet/2. afd., 2. kt./ 2. afd., 1. kt. J.nr.: 2296 Den 31. januar 2007 MMO/LOUJ/EMFJ FVM 412

Læs mere

Referat 10. rådsmøde den 6. februar 2015 Kl. 9.00-12.00

Referat 10. rådsmøde den 6. februar 2015 Kl. 9.00-12.00 Referat 10. rådsmøde den 6. februar 2015 Kl. 9.00-12.00 12. februar 2015 Sted: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø 1. Siden sidst v/ formanden Lise Kingo åbnede mødet

Læs mere

Investeringsforeningen Danske Invest, Investeringsforeningen Danske Invest Select og Investeringsforeningen ProCapture

Investeringsforeningen Danske Invest, Investeringsforeningen Danske Invest Select og Investeringsforeningen ProCapture Investeringsforeningen Danske Invest, Investeringsforeningen Danske Invest Select og Investeringsforeningen ProCapture Politik for udøvelse af stemmerettigheder Vedtægterne for investeringsforeningerne

Læs mere

Vedtægter for H+H International A/S (CVR.-nr. 49 61 98 12)

Vedtægter for H+H International A/S (CVR.-nr. 49 61 98 12) Vedtægter for H+H International A/S (CVR.-nr. 49 61 98 12) Navn, hjemsted, formål 1. 1.1. Selskabets navn er H+H International A/S. 1.2. Selskabet driver tillige virksomhed under binavnene: (a) (b) (c)

Læs mere

FORHOLDET MELLEM INVESTOR RELATION OG BESTYRELSE L A R S F R E D E R I K S E N

FORHOLDET MELLEM INVESTOR RELATION OG BESTYRELSE L A R S F R E D E R I K S E N FORHOLDET MELLEM INVESTOR RELATION OG BESTYRELSE L A R S F R E D E R I K S E N OVERORDNEDE BETRAGTNINGER Aktivt ejerskab har drevet ændringer Øgede krav til direktionen Øgede krav til bestyrelsen Proxy

Læs mere

Politik for aktivt ejerskab Foreningen Nykredit

Politik for aktivt ejerskab Foreningen Nykredit Politik for aktivt ejerskab Foreningen Nykredit Marts 2017 16. marts 2017 Politik for aktivt ejerskab At være en aktiv ejer indebærer for Foreningen Nykredit, at foreningen deltager aktivt i at sikre en

Læs mere

I 1997 tydeliggjorde Finanstilsynet i et notat til branchen sin fortolkning af de gældende regler for pensionsselskabernes investeringer:

I 1997 tydeliggjorde Finanstilsynet i et notat til branchen sin fortolkning af de gældende regler for pensionsselskabernes investeringer: 8. januar 2014 SOCIALT ANSVARLIGE INVESTERINGER Lovgrundlaget Pensionskassens investeringspolitik tilrettelægges ud fra en målsætning om at opnå det størst mulige formueafkast under hensyntagen til den

Læs mere

DETTE DOKUMENT ER VIGTIGT OG KRÆVER DERES ØJEBLIKKELIGE OPMÆRKSOMHED.

DETTE DOKUMENT ER VIGTIGT OG KRÆVER DERES ØJEBLIKKELIGE OPMÆRKSOMHED. DETTE DOKUMENT ER VIGTIGT OG KRÆVER DERES ØJEBLIKKELIGE OPMÆRKSOMHED. Hvis De er i tvivl om, hvad De bør gøre, bør De omgående kontakte Deres børsmægler, bankrådgiver, advokat, revisor, formidler eller

Læs mere

Stifternes Kapitalforvaltnings retningslinjer om køb af erhvervsobligationer og brug af finansielle instrumenter

Stifternes Kapitalforvaltnings retningslinjer om køb af erhvervsobligationer og brug af finansielle instrumenter Stifternes Kapitalforvaltnings retningslinjer om køb af erhvervsobligationer og brug af finansielle instrumenter REGELGRUNDLAGET Bekendtgørelse nr. 55 om bestyrelse af kirke- og præsteembedekapitalen fra

Læs mere

BYRÅDS- OG DIREKTIONSSEKRETARIATET ADELGADE 44 8660 SKANDERBORG WWW.SKANDERBORG.DK MED HJERTET I LEDELSE! KODEKS FOR GOD LEDELSE

BYRÅDS- OG DIREKTIONSSEKRETARIATET ADELGADE 44 8660 SKANDERBORG WWW.SKANDERBORG.DK MED HJERTET I LEDELSE! KODEKS FOR GOD LEDELSE BYRÅDS- OG DIREKTIONSSEKRETARIATET ADELGADE 44 8660 SKANDERBORG WWW.SKANDERBORG.DK SKANDERBORG KOMMUNE MED HJERTET I LEDELSE! KODEKS FOR GOD LEDELSE OKTOBER 2007 Indholdsfortegnelse 1. PROCESSEN... 3 2.

Læs mere

Politik for Fund Governance Investeringsforeningen Sparinvest

Politik for Fund Governance Investeringsforeningen Sparinvest Politik for Fund Governance Investeringsforeningen Sparinvest 27. februar 2015 Indledning Bestyrelsen for Investeringsforeningen Sparinvest har valgt at følge InvesteringsForeningsRådets Fund Governance

Læs mere

Sundhedsstyrelsens tilsyn med boenheder i. Helsingør Kommune

Sundhedsstyrelsens tilsyn med boenheder i. Helsingør Kommune Sundhedsstyrelsens tilsyn med boenheder i 19. januar 2015 Sagsnr. 5-2910-5/1 Helsingør Kommune 2014 Tilsynene i Helsingør Kommune Sundhedsstyrelsen har gennemført i alt otte tilsynsbesøg på følgende botilbud

Læs mere

Danske investeringsforeninger tal og tendenser 2010

Danske investeringsforeninger tal og tendenser 2010 Janua Januar 2011 Danske investeringsforeninger tal og tendenser 2010 De danske investeringsforeninger og deres investorer slutter 2010 med fremgang De fleste aktieområder havde luft under vingerne sidste

Læs mere

Indledning. Det gældende aktionærrettighedsdirektiv. Ændringens baggrund og formål

Indledning. Det gældende aktionærrettighedsdirektiv. Ændringens baggrund og formål 21. april 2017 Æ N D R I N G E R T I L A K T I O N Æ R R E T T I G H E D S D I R E K T I V E T Indledning Den 9. april 2014 fremsatte Europa-Kommissionen sit forslag om ændring af det nugældende aktionærrettighedsdirektiv

Læs mere

Indstilling. Fremtidig ramme for placering af overskudslikviditet. 1. Resume. 2. Beslutningspunkt. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg

Indstilling. Fremtidig ramme for placering af overskudslikviditet. 1. Resume. 2. Beslutningspunkt. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 13. februar 2014 Fremtidig ramme for placering af overskudslikviditet 1. Resume Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling I forlængelse af

Læs mere

Finansstrategi. Kolding Kommune

Finansstrategi. Kolding Kommune Finansstrategi Kolding Kommune Indholdsfortegnelse 1 Indledning...2 2 Retningslinjer for aktiver...3 3 Etiske vurderinger for investeringer...4 4 Retningslinjer for passiver...7 5 Retningslinjer for leasing...8

Læs mere

DANSKE PENSIONSSELSKABER & MENNESKE- RETTIGHEDERNE

DANSKE PENSIONSSELSKABER & MENNESKE- RETTIGHEDERNE BILAG Brancheanalyse 2017 DANSKE PENSIONSSELSKABER & MENNESKE- RETTIGHEDERNE BILAG 1 OVERBLIK OVER DE SAMLEDE BESVARELSER BILAG 2 NOTER OM METODEN BILAG 3 SELSKABERNES FULDE BESVARELSER INDHOLD BILAG 1

Læs mere

Markedsrapport 2015 for de danske investeringsfonde

Markedsrapport 2015 for de danske investeringsfonde Markedsrapport 215 for de danske investeringsfonde Formuen i de danske investeringsfonde steg i 215 til 1.853 mia. kr. Investeringsfonde målrettet privatkunder gav kursgevinster inklusive udbytter på i

Læs mere

Vejledning om ansvarlige investeringer

Vejledning om ansvarlige investeringer Folketinget 2010-11 S 122 Svar på Offentligt Vejledning om ansvarlige investeringer Samfundsansvar.dk Indholdsfortegnelse Forord... 3 Forord ved økonomi- og erhvervsminister, Brian Mikkelsen... 3 Forord

Læs mere

Politik for ansvarlige investeringer

Politik for ansvarlige investeringer Sampension Livsforsikrings A/S (Sampension Liv) samlede politik for ansvarlige investeringer består af Politik for ansvarlige investeringer med tilhørende Retningslinjer for ansvarlige investeringer. Begge

Læs mere

2004 Afkast: 13,7 pct. Tilskrivning efter skat og omkostninger: 11,6 pct.

2004 Afkast: 13,7 pct. Tilskrivning efter skat og omkostninger: 11,6 pct. 6 Ledelsens beretning LEDELSENS BERETNING LD opnåede meget tilfredsstillende resultater i 2004. Det samlede afkast for LD blev på 13,6 pct. Alle puljer gav positive og tilfredsstillende afkast, og LD Vælger

Læs mere

Fund Governance (Anbefalinger for god ledelse af investeringsforeninger)

Fund Governance (Anbefalinger for god ledelse af investeringsforeninger) 24. april 2012 Fund Governance (Anbefalinger for god ledelse af investeringsforeninger) Amaliegade 31 DK 1256 København k, Tlf. +45 3332 2981 Fax + 45 3393 9506 E-mail: info@ifr.dk www.ifr.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

CSR - politik Danmarks Skibskredit

CSR - politik Danmarks Skibskredit CSR - politik Danmarks Skibskredit Indholdsfortegnelse Formål 3 Lovregulering 3 Målsætning 3 Fokusområder 4 Ansvar for CSR 5 Rapportering 5 2 Formål Corporate Social Responsibility (CSR) politikken har

Læs mere

Den nye lovgivnings betydning for afholdelse af generalforsamlinger. Klaus Søgaard, Gorrissen Federspiel

Den nye lovgivnings betydning for afholdelse af generalforsamlinger. Klaus Søgaard, Gorrissen Federspiel Den nye lovgivnings betydning for afholdelse af generalforsamlinger Klaus Søgaard, Gorrissen Federspiel 01. Disposition 01. Disposotion Disposition 1. Disposition 2. Selskabsloven nye emner, begreber og

Læs mere

Eksempler på gode forklaringer, når en anbefaling følges (i henhold til 2011-anbefalingerne)

Eksempler på gode forklaringer, når en anbefaling følges (i henhold til 2011-anbefalingerne) Anbefaling 1.1.1. Det anbefales, at det centrale ledelsesorgan bl.a. gennem investor relations arbejde sikrer en løbende dialog mellem selskabet og aktionærerne, således at det centrale ledelsesorgan kender

Læs mere

Vedr. udkast til "Malaysian-Danish Country Programme for Environmental Assistance, 2002-2006"

Vedr. udkast til Malaysian-Danish Country Programme for Environmental Assistance, 2002-2006 DANCED - Miljøstyrelsen Att. Einar Jensen Strandgade 29 1401 København K København, den 4. maj 2001 Vedr. udkast til "Malaysian-Danish Country Programme for Environmental Assistance, 2002-2006" Tak for

Læs mere

Anbefalinger for god fondsledelse

Anbefalinger for god fondsledelse er for god fondsledelse Bevica Fonden er omfattet af anbefalinger for god fondsledelse og følger alle anbefalingerne. Anbefaling 1.1. Det anbefales, at bestyrelsen vedtager retningslinjer for ekstern kommunikation,

Læs mere

Bilag 4. CSR/Samfundsansvar

Bilag 4. CSR/Samfundsansvar Bilag 4 CSR/Samfundsansvar Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. INTERNATIONALT ANERKENDTE PRINCIPPER... 3 3. MATERIELLE KRAV TIL LEVERANDØREN... 4 4. DOKUMENTATION... 6 5. LEVERANDØRENS ANSVAR...

Læs mere

Politik for aktivt ejerskab af Velliv

Politik for aktivt ejerskab af Velliv Politik for aktivt ejerskab af er hovedejer i pensionsselskabet. Foreningen er demokratisk ledet, og alle medlemmer i foreningen er kunder i. Vi ønsker at være en aktiv ejer, der arbejder for at sikre

Læs mere

Politik for Fund Governance. Investeringsforeningen Sparinvest

Politik for Fund Governance. Investeringsforeningen Sparinvest Politik for Fund Governance Investeringsforeningen Sparinvest Den 27. juni 2017 Indledning Bestyrelsen for Investeringsforeningen Sparinvest (herefter Sparinvest ) har valgt at følge Investeringsfondsbranchens

Læs mere

børsnoterede virksomhedens rapportering om samfundsansvar.

børsnoterede virksomhedens rapportering om samfundsansvar. analyse børsnoterede virksomheders rapportering om samfundsansvar Verden kalder på ansvarlig ledelse. Det var tydeligt ved årets World Economic Forum 1, hvor behovet for langsigtet bæredygtig udvikling

Læs mere

Udgivet april 2016 Over 100 mia. kroner investeres i blinde

Udgivet april 2016 Over 100 mia. kroner investeres i blinde MIRANOVA ANALYSE Udgivet april 2016 Over 100 mia. kroner investeres i blinde Over 100 mia. kroner er investeret i danske aktive investeringsfonde, der opererer uden et sammenligningsindeks. Investorerne

Læs mere

Højgaard Holding A/S. Redegørelse for virksomhedsledelse, jf. årsregnskabsloven 107 b, udarbejdet i forbindelse med årsrapporten for 2010.

Højgaard Holding A/S. Redegørelse for virksomhedsledelse, jf. årsregnskabsloven 107 b, udarbejdet i forbindelse med årsrapporten for 2010. Højgaard Holding A/S Redegørelse for virksomhedsledelse, jf. årsregnskabsloven 107 b, udarbejdet i forbindelse med årsrapporten for 2010. Højgaard Holdings bestyrelse og direktion søger at sikre, at selskabets

Læs mere

OPLYSNINGER I HENHOLD TIL 62 I LOV OM FORVALTERE AF ALTERNATIVE INVESTERINGSFONDE

OPLYSNINGER I HENHOLD TIL 62 I LOV OM FORVALTERE AF ALTERNATIVE INVESTERINGSFONDE OPLYSNINGER I HENHOLD TIL 62 I LOV OM FORVALTERE AF ALTERNATIVE INVESTERINGSFONDE Dette dokument skal oplyse investorer om risici i forbindelse med investering Berlin IV A/S. Dokumentet følger de punkter,

Læs mere

R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T

R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T Gælder fra den 1. juli 2016 1. Generelt Vi investerer efter vores eget skøn i aktiver (værdipapirer

Læs mere

Bilag 1 - CSR. Side 1 af 8

Bilag 1 - CSR. Side 1 af 8 Bilag 1 - CSR Side 1 af 8 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 4 2. INTERNATIONALT ANERKENDTE PRINCIPPER... 4 3. MATERIELLE KRAV TIL LEVERANDØREN... 4 4. DOKUMENTATION... 6 5. LEVERANDØRENS ANSVAR... 7

Læs mere

Bilag 1 til Kasse- og regnskabsregulativet. 1 Finansiel strategi for Hørsholm Kommune

Bilag 1 til Kasse- og regnskabsregulativet. 1 Finansiel strategi for Hørsholm Kommune Bilag 1 til Kasse- og regnskabsregulativet 1 Finansiel strategi for Hørsholm Kommune Indholdsfortegnelse: Finansiel strategi...2 Formål...2 Overordnet risikoprofil...2 Etiske retningslinjer...2 Information

Læs mere

I nedenstående er der gennemført en analyse af sygefravær, samt en beskrivelse af de tiltag Holstebro Kommune gør for at nedbringe sygefravær.

I nedenstående er der gennemført en analyse af sygefravær, samt en beskrivelse af de tiltag Holstebro Kommune gør for at nedbringe sygefravær. Analyse og aktiviteter i relation til sygefravær Byrådet har på budgetseminaret i august 2012 fokus på sygefravær og mulighederne for at nedbringe sygefraværet til gavn for de sygemeldte og arbejdspladserne.

Læs mere

Ansvarlige investeringer i 15 pensionsselskaber

Ansvarlige investeringer i 15 pensionsselskaber Ansvarlige investeringer i 15 pensionsselskaber Afrapportering om undersøgelse & case-beskrivelser om god praksis i due diligence-processen Udarbejdet for Mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig

Læs mere

Ansvarlige investeringer Spørgsmål og svar. Maj 2019

Ansvarlige investeringer Spørgsmål og svar. Maj 2019 Ansvarlige investeringer Spørgsmål og svar Maj 2019 Spørgsmål og svar om ansvarlige investeringer Lad os starte med at slå én ting fast: Investering er ikke nemt Er jeg alene om at ønske ansvarlighed ind

Læs mere

Det er derfor væsentligt, at der etableres et positivt samspil ikke alene mellem ledelse og investorer, men også i forhold til øvrige interessenter.

Det er derfor væsentligt, at der etableres et positivt samspil ikke alene mellem ledelse og investorer, men også i forhold til øvrige interessenter. Nærværende lovpligtige redegørelse for virksomhedsledelse er en del af Jyske Banks årsrapport 2014. Redegørelsen er ikke omfattet af revisionspåtegningen af årsrapporten. Anbefalinger om god selskabsledelse

Læs mere

VEDTÆGTER FOR DANSKE STUDERENDES FÆLLESRÅD

VEDTÆGTER FOR DANSKE STUDERENDES FÆLLESRÅD VEDTÆGTER FOR DANSKE STUDERENDES FÆLLESRÅD Navn 1 Organisationens navn er Danske Studerendes Fællesråd (DSF). Stk. 2 DSF har hjemsted i København. Formål 2 DSF har til formål at fremme de studerende ved

Læs mere

Politik for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab

Politik for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab Politik for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab MAJ 2019 Formål Pensionskassens politik for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab er en del af den samlede investeringspolitik, der har til

Læs mere

SOCIALT ANSVARLIGE INVESTERINGER

SOCIALT ANSVARLIGE INVESTERINGER SOCIALT ANSVARLIGE INVESTERINGER OKTOBER 2016 Lovgrundlaget Pensionskassens investeringspolitik tilrettelægges ud fra en målsætning om at opnå det størst mulige formueafkast under hensyntagen til den risiko,

Læs mere

Godskrivning af 1. og 2. praktikperiode i uddannelsen til Social og sundhedshjælper.

Godskrivning af 1. og 2. praktikperiode i uddannelsen til Social og sundhedshjælper. Inspiration til metoder til afklaring af kompetencer med henblik på godskrivning, som kan benyttes af den uddannelsesansvarlige/praktikansvarlige på ansøgerens nuværende eller tidligere arbejdsplads. Gennemgang,

Læs mere

vedtægter Vedtægter Mondo A/S Cvr nr. 27 09 42 95 Mondo A/S Selskabsmeddelelse nr. 11, 2009 København, 12.marts 2009

vedtægter Vedtægter Mondo A/S Cvr nr. 27 09 42 95 Mondo A/S Selskabsmeddelelse nr. 11, 2009 København, 12.marts 2009 Selskabsmeddelelse nr. 11, 2009 København, 12.marts 2009 Vedtægter Mondo A/S vedtægter Mondo A/S Cvr nr. 27 09 42 95 12. marts 2009 Mondo A/S Vedtægter Mondo A/S. Side 1 af 8 1 navn 1.1 Selskabets navn

Læs mere

STYRELSESVEDTÆGT FOR DE KOMMUNALE DAGTILBUD i SØNDERBORG KOMMUNE

STYRELSESVEDTÆGT FOR DE KOMMUNALE DAGTILBUD i SØNDERBORG KOMMUNE STYRELSESVEDTÆGT FOR DE KOMMUNALE DAGTILBUD i SØNDERBORG KOMMUNE Mål og rammer 1 Stk. 1 Dagtilbuddenes formål er i overensstemmelse med dagtilbudslovens mål og rammer for børn indtil skolestart. Stk. 2

Læs mere