Gravminde for borgmester Hans Junghans, Kolding gamle kirkegård

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Gravminde for borgmester Hans Junghans, Kolding gamle kirkegård"

Transkript

1 Gravminde for borgmester Hans Junghans, Kolding gamle kirkegård Borgmester Hans Junghans var borgmester i Kolding Han døde i år gammel. Gravmindet er af sandsten. På stenen som er tre-sidet står: Af arbejde, møje og alder hviler her HANS JUNGHANS født den 3. april 1726, død den 13 mai 1818, fader til 16 børn af disse 6 sønner 10 døtre. Blev borgmester i Kolding 1759, dertil byfoged, postmester og toldkontrollør, herredsfoged i Andst Jerlev og Slags herreder med 5 sogne. Af Brusk herred Blev virkelig kancellieråd 1774 og virkelig justitsråd 1783 Nedlagde borgmester og byfoged embederne 1783, toldkontrollørembedet 1791, herredsfogedembedet Hans i året 1804 afdøde hustru, fru ELISABETH JUNGHANS af Just, hviler i Kolding Kirkes våbenhus, hvor der ses minde. Gravmindets form tyder på, at Hans Junghans var frimurer. Der hænger et maleri af Hans Junghans på Kolding Rådhus. Stejlbjergvej 2a, 6000 Kolding Adgang til mindesmærket: Ved Haderslevvej 14 C ad en sidevej Stejlbjergvej 30 meter mod vest og videre 10 meter mod syd, her en låge til Kolding gamle kirkegård, indenfor 25 meter mod syd.

2 Mindesten for borgmester Knud Hansen, Byparken Koldings byvåben i bronze er placeret på stenen. Herunder står: Borgmester Knud Hansen Rejst af Kolding Kommune Bag på stenen står: Byrådsmedlem Folketingsmand Borgmester Stenen er formentligt opsat 1952/53. Kunstner: Ukendt Best Western Hotel Kolding City, Grønningen 2, 6000 Kolding Beskrivelse: I byparken, nu legeparken på en lille plads ved søen.

3 Statue af Chresten Berg, Banegårdspladsen Chresten Berg ( ) var lærer ved Borgerskolen i Kolding Han var medlem af Folketinget valgt i Koldingkredsen for Venstre fra 1865 til sin død i I 1871 stiftede han Kolding Folkeblad og derefter ni andre Venstreblade, de såkaldte Bergske Blade, rundt omkring i Danmark. Allerede i begyndelsen af 1870erne var han den mest fremtrædende Venstrepolitiker i landet. I 1880erne var han Venstres fører i kampen mod Estrups Højreregering. Chr. Berg ligger begravet på Kolding Gamle Kirkegård. Ved hans død afholdtes en stor sørgefest i staldgården. Statuen blev rejst i 1906 på initiativ af en komite, der havde landstingsmand og byrådsmedlem for Venstre i Kolding, sagfører J.L. Hansen som formand. Statuen er udført af Rasmus M. Andersen( ). På soklen står: Gå aldrig på Akkord med Uretten Statuen har siden 1906 været anbragt flere steder på Banegårdspladsen. I 1989 besluttedes det i forbindelse med en nyordning af Banegårdspladsen, at soklen skulle fjernes og inskriptionen på soklen placeres som en flise foran statuen. Fire år senere lykkedes det byrådsmedlem Carl Sørensen at få Chresten Berg op på soklen igen, og han blev da placeret på sin nuværende plads foran "Sneglen". Banegårdspladsen, 6000 Kolding Beskrivelse: På Banegårdspladsen

4 Mindeplade for Carl Ploug, Sct. Jørgensgade Ved hundredårsfesten for digteren Carl Ploug i 1913 blev der samlet penge ind til en mindeplade for Carl Ploug på det sted, hvor han fødtes. Lokalhistorikeren P. Eliassen, købmand Hans Have og kæmner I.O. Brandorff bad derefter Kolding Byråd om at opsætte en mindetavle i gavlen til Kolding Elektricitetsværk ud mod Sct. Jørgensgade. På tavlen står: I det Hus, der laa hvor Gaden her udmunder, fødtes Carl Ploug 29. oktober På plænen foran Koldinghus står en mindesten for Carl Ploug

5 Mindesten for Carl Ploug, Slotsbanken ved Koldinghus Politikeren og digteren Carl Ploug ( ) var født i Kolding. Carl Ploug var født i Kolding og redaktør af dagbladet Fædrelandet fra 1841, indtil det gik ind i I sit redaktørarbejde kæmpede han med stor iver mod enevælden og for liberalisme, skandinavisme og danskheden i Slesvig. Han var medlem af den grundlovgivende forsamling Han har skrevet en lang række digte, hvoraf Påskeklokken kimed mildt og Husker du i Høst stadig er kendt. Stenen, der er rejst i 1899, står på en jordhøj omgivet af en kreds af mindre sten. Den er udført som en "bautasten". Den indhuggede lurblæser og tekstbåndet er udført af Carl Martin-Hansen efter tegning af Lorenz Frölich. Carl Martin Hansen ( ) var født i Kolding og uddannet på Kunstakademiet. Inskriptionen på tekstbåndet er: Slutter Kreds og staar fast alle danske Mænd Gud han raader naar vi fange seier igen. Koldinghus, 6000 Kolding Beskrivelse: Fra Staldgården ad vejen op til Koldinghus, her på højre side.

6 Mindeplade for lokalhistorikeren P. Eliassen, Kolding Søndre Kirkegård Kolding Byråd vedtog i mødet den 20. august 1928 at opsætte en mindetavle på redaktør og lokalhistoriker P. Eliassens grav på Kolding Søndre Kirkegård "som en erkendtlighed for de tjenester afdøde ved sin forfattervirksomhed har ydet Kolding kommune og Kolding By". Buste af J.A. Hansen foran Teknisk Skole (HANSENBERG) Buste af J.A. Hansen ( ) foran HANSENBERG (tidligere Teknisk Skole), C.F. Tietgensvej. Murermester Jens Andersen Hansen, Kolding, der ejede flere tegl- og kalkværker i Koldingområdet, var byrådsmedlem for Højre og formand for Teknisk Selskab En elev fra Teknisk Skole, Kolding-kunstneren Johs. C. Bjerg ( ), har lavet busten, der er fremstillet i først stod foran Teknisk Skole i Vesterbrogade, men flyttede med skolen ved årsskiftet 1975/76. J.A. Hansen ejede flere teglværker, og derfor er der nedenfor på busten et relief af en teglværksarbejder, der går med en nedstryger. Adresse: HANSENBERG, C. F. Titgens Vej 11,6000 Kolding Beliggenhed: Foran Teknisk Skole, HANSENBERG

7 Mindesmærke på Jens Holms Grav, Kolding Gamle Kirkegård, Tøndervej Foto: Peter D. Jensen Kolding Byråd vedtog den 6. juni 1939 at opsætte et beskedent mindesmærke på Jens Holms grav "som udtryk for byens anerkendelse af afdødes virke og for hans betydelige gaver til offentlige formål". Stenhugger Alfred Forsberg fik til opgave at fremstille monumentet. På gravstenen står: Jens Holm Skaber af Kolding Eksportmarked. Flid, Sparsommelighed og Retssind prægede hans Færd. Kolding Kommune satte dette Minde.

8 Mindesten for planteskoleejer Aksel Olsen Efter opfordring fra fru Else Ollendorff besluttede Kolding Kommune i 1985 at opsætte et minde for Aksel Olsen, skaberen af Geografisk Have på hans 100 års dag den 6. august Stenen opsattes i Syvdalen. På stenen står: Planteskoleejer Aksel Olsen Grundlægger af Den Geografiske Have Christian 4. Vej, 25, 6000 Kolding. Beskrivelse: Stenen findes i havens østlige del umiddelbart syd for "bambusskoven"

9 Mindesten for dyrlæge J.J. Schmidt, Kongebrogade Dyrlæge Jørgen Jørgensen Schmidt ( ) blev internationalt anerkendt for at finde frem til en ukompliceret behandling af kælvningsfeber hos kvæg, en sygdom, som tidligere forårsagede store tab i landbruget. Metoden vandt udbredelse verden over, og J.J. Schmidt hædredes for sin indsats blandt andet ved, at den danske stat i 1906 tildelte ham en livslang hædersgave. I 1926 rejste Nordens dyrlæger monumentet for ham. Det blev opstillet i 1926 i krydset Buen/Sdr. Havnegade, men blev senere flyttet til dets nuværende plads ved Kongebrogade. På monumentet står: J.J. Schmidt * i Sillerup i Kolding For dyrlæge dr. med. Vetr. h.c. J.J. Schmidt Rejste Nordens Dyrlæger dette minde. Ved din Forskning fjernede du Kælvingsfeberens Svøbe og gjorde dit Navn og din By verdenskendt. Granitskulpturen er udført af Niels Hansen-Jacobsen ( ), der var født i Vejen. Kongebrogade 44 Beskrivelse: I Kongebrogades midterrabat i krydset med Hollændervej

10 Mindesten for Otto Vaupell, Slotsbanken ved Koldinghus Otto Vaupell ( ) var officer og deltog i kampene den 23. april 1849 som adjudant hos general Bülow. Han var født i Kolding. Mindestenen, der er opsat i 1900 af Våbenbrødrene i Kolding, er en granitsten med et portrætrelief i bronze udført af Rasmus M. Andersen ( ). På stenen står: og 64 Sit Løfte har han holdt Koldinghus, 6000 Kolding Beskrivelse: Fra Staldgården ad vejen op til Koldinghus, her på venstre side.

11 Mindeplade for Major Johan Vilhelm Ludvig Vaupell, Markdannersgade I Markdannersgade over for nummer 5 er opsat en mindetavle til minde om Vaupelles gård, der blev nedrevet 1899 for at give plads for det nuværende hus. Inskriptionen på mindetavlen er: Paa denne Bygnings Grund stod tidligere Det her afbildede Bindingsværkshus Som i sin Tid ejedes af Major ved de Holstenske Landsenere Johan Wilhelm Ludvig Vaupell Hvis 5 Sønner med Hæder deltog I Kampen for Slesvig i På plænen ved Koldinghus står en sten for sønnen Otto Vaupell Markdannersgade 5, 6000 Kolding Placering: På en mur på sydlig side af Markdannersgade over for nummer 5.

12 Mindesten for forhenværende præster i Vonsild Mindesten for seks tidligere præster, Vonsild Præstegårdshave. I en lund bag ved præstegårdshaven og tæt ved Vonsild å (Laven å) er placeret mindesten for præsterne M. Mørk Hansen, Johannes Clausen, Albert Schack, A. Stærmose Andersen og senest Svend Aage Olsen. Det er den efterfølgende præst, der har sørget for at sætte forgængeren et minde. Den nuværende præst Klavs Bo Sørensen havde sat stenen for Svend Aage Olsen for nogle få år siden. I selve præstegårdshaven står en sten for præst i Vonsild S.C. Salling. Kort. P-plads ved Hjarupvej 40 Parkeringspladsen ved Vonsild Forsamlingshus, Hjarupvej 40, 6000 Kolding Beskrivelse: Fra parkeringspladsen følges en sti 60 meter mod syd ned i skoven, herfra 100 meter mod vest langs åen, her over en gangbro, her 30 meter mod syd.

13 Mindesten for lærer N. A. Eriksen, Bramdrup kirkegård N.A. Eriksen var lærer i Bramdrup Mindesmærket er opsat efter hans død. På stenen står: Som Tak for din Gerning Af gamle Elever og Beboere Adresse: Bramdrup kirke, Kirkely 21, Bramdrup, 6000 Kolding Beskrivelse: I gravfeltet ca. 15 meter øst for kirkens apsis.

14 Mindesten for Peter Larsen Skræppenborg, Dons Vækkelsesprædikanten og bonden Ole Peter Holm Larsen (Skræppenborg) f ejede Donsgård fra Han var en dygtig landmand og en ivrig forkæmper for kirkelig frihed. Han var vækkelsesprædikant og rejste i sine unge år rundt i Jylland, senere samlede han mange mennesker til sine møder på Donsgård. I 100-året for hans fødsel i 1902 sattes mindestenen over ham på Donsgårds jord ud til vejen. Kunstneren Rasmus M. Andersen har skabt billedet i bronze efter et fotografi. Adresse: Dons Byvej 39, Dons, 6000 Kolding Beskrivelse: I haven til Donsgård, Donsbyvej 39, direkte ud mod Dons Byvej.

15 Gårdejer Jens Peter Nielsen, Nålebjerggård Gårdejer Jens Peter Nielsen, Nålebjerggård ( ) var en foregangsmand som landmand. Fra 1903 til 1909 var han direktør for Kolding Folkebank. Redaktøren af Højskolebladet, Konrad Jørgensen, tog initiativ til, at stenen blev rejst ved Nålebjerg oven for det sted, hvor beboerne i Alminde ofte samledes. En sti fra Vester Nebel-Almindevejen fører hen til pladsen og mindesmærket. Kilde: Poul Lindholm: Almind Sogn, Vestergade 112, "Nålebjerggård", Almind, 6000 Kolding Adgang til mindesmærket: Fra Almind kirke ca meter mod vest ad Vestergade, til en markvej mod nord her 300 meter til en åben plads i skoven, her til højre mod nordøst ca. 40 meter. Stenen står på toppen af en skrænt ved en flagstang. Området er privat, men færdsel til fods og med omtanke er tilladt. (Fra det sted hvor markvejen begynder er der yderligere ca. 200 meter mod vest ad Vestergade til Nålebjerggård)

16 Mindesten for forstanderparret Anna og Andreas Møller, Landerupgård Foto: Peter D. Jensen I anlægget Kongens Kilde ved skolehjemmet Landerupgård står en sten rejst til minde om det første forstanderpar på Landerupgård, Andreas og Anna Møller rejst af elever og venner. Landerupgård, Landerupvej 2, Sdr. Vilstrup, 6000 Kolding Adgang til mindesmærket: Øst for Landerupgård i krydset Landerupvej/ Damgårdsvej ad en sti 260 meter mod nordøst og derefter 160 meter mod nord. Her i den sydøstlige side af et grønt område omkring "Kongens Kilde".

17 Mindesten for forstanderparret Helene og K.A. Boje Rasmussen, Landerupgård I anlægget Kongens Kilde ved Landerupgård har elever og medarbejdere rejst to mindesten for forstander K.A. Boje Rasmussen og hans hustru for deres virke på Landerupgård. Nederst på stenen for Helene Boje Rasmussen står: Lærkesang og klokkeklang kan godt forenes. Til højre for denne en mindesten for K.A. Boje Rasmussen, forstander på Landerupgård Kort (NB: følg beskrivelsen nedenfor) Landerupgård, Landerupvej 2, Sdr. Vilstrup, 6000 Kolding Adgang til mindesmærket: Øst for Landerupgård i krydset Landerupvej/ Damgårdsvej ad en sti 260 meter mod nordøst og derefter 160 meter mod nord. Her i den østlige side af et anlæg omkring "Kongens Kilde".

18 Mindesten for lærer Blom, Sdr. Bjert Mindesten for lærer Blom, Sdr. Bjert På Engløkke ud for Sdr. Bjert Centralskole står en mindesten for lærer Blom, der døde i august Stenen er sandsynligvis opstillet af skolens lærere og elever. Engløkke 5, 6091 Bjert, Sdr. Bjert

19 Mindeplade for digteren Nis Petersen, Vestergade 3 i Vamdrup Foto: Kolding Stadsarkiv Digteren Nis Johan Petersen blev født i Vamdrup, Vestergade 3, den 22. januar Han havde ikke selv nogen speciel tilknytning til byen, fordi hans forældre døde, da han var to år gammel, hvorfor han sammen med sine søskende blev flyttet til bedstemoderen i Herning. Han døde i Laven den 9. marts Da Andelsbanken, som lå på adressen, hvor digteren blev født, indrettetede nye lokaler i efteråret 1966, valgte man fra bankens side at opsætte en mindeplade over digteren. Afsløringen fandt sted den 17. september 1966 ved en mindre højtidelighed. Datoen blev valgt, fordi dette var 40-års dagen for udsendelsen af digtsamlingen Nattens Pibere. Vestergade 3 huser i dag Nordea Bank. Inskriptionen på mindepladen er: Vestergade 3, 6580 Vamdrup I DETTE HUS FØDTES DIGTEREN NIS PETERSEN Litteratur Birkebæk, C. Asschenfeldt: Vamdrup Fra grænsestation til industriby. Vamdrup, 1966.

20 Mindesten over møller Hans Iver Staal og købet af Skamlingsbanken, Torning Mølle Foto: Peter D. Jensen I 1938 rejstes under initiativ fra Historisk Samfund og beboerne i området et minde over mølleejer Hans Iver Staal. Mindestenen rejstes fordi Staal (sammen med Laurids Skau) havde stået i spidsen for købet af Skamlingsbanken i Inskriptionen på stenen lyder: Torning Møllevej / Gl. Allervej Mølleejer Hans Iver Staal Virkede her fra 1830 til 1861 Folket vaagner Op af dvale Hist lød dansk I stændersale Slesvigs løver Ryster manken Staal han gav os Skamlingsbanken Hist.samf. 1938

21 Mindetavle over billedhugger Johannes C. Bjerg, Ødis Foto: Peter D. Jensen I Ødis er opsat en mindetavle med bronzerelief over billedhuggeren Johannes C. Bjerg, som blev født i byen i Et af hans værker: Jakobskampen er anbragt ved Ødis Kirke. På hans forældres grav på Ødis Kirkegård er en gravsten af Bjerg selv. Inskriptionen på den store tavle lyder: Johannes C. Bjerg F.I. Ødis 26. januar 1886 D.I. København 10. februar 1955 Se også beskrivelse af den kunstneriske udførelse i Skulpturguiden.

22 Minde over erhvervsmand Jeppe Lauridsen ved Hejlsminde Forsamlingshus Foran Foto: Peter D. Jensen Hejlsminde Forsamlingshus er sat et minde over Hejlsmindes ledende forretningsmand Jeppe Lauridsen ( ). Han ejede indtil flere virksomheder, bl.a. teglværker, i området omkring Hejlsminde. Desuden ejede han en købmandsforretning, som han nedlagde, da det lykkedes ham at få oprettet en brugsforening i Hejls. I 1899 købte Jeppe Lauridsen Hejlsminde Kro, som lå på det sted, hvor stenen er rejst. Kroen drev han indtil 1912, hvor han nedlagde den i forbindelse med at han fik opført Hejlsminde Badehotel. Da Jeppe Lauridsen døde i 1923 rejste Hejlsmindes beboere mindestenen over ham. Inskriptionen på stenen lyder: Havnevej 1, 6094 Hejls, Hejlsminde Jeppe Lauridsen Reist af Beboerne I Hejlsminde

23 Minde over brugsforeningsforegangsmand Severin Jørgensen, Vester Nebel Foto: Peter D. Jensen Severin Jørgensen hørte til blandt de største fortalere for brugsforeningernes udbredelse i landet. Derfor rejste de danske brugsforeninger et minde over ham efter hans død i Mindet er en buste på granitsokkel med inskriptionen: Severin Jørgensen Danske Brugsforeninger Rejste mindesmærket For deres bedste forkæmper Koldingvej 31, Vester Nebel, 6040 Egtved

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre.

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen 1869-1943 Maren Kirstine Lumbye 1873-1903 Jens Chr. Nielsen blev født d. 16. august 1869, som søn af husmand Gabriel

Læs mere

Janus Gottfred Elleby

Janus Gottfred Elleby Janus Gottfred Elleby Fotograf og billedhugger Janus Gottfred Elleby * 03. Feb. 1865, Østermarie, Bornholm. 11. Oct. 1959, Rønne Sygehus, Bornholm. Søn: Oskar Heinrich Arthur Elleby. * 02. Feb. 1892.??

Læs mere

Hvem var disse mennesker og hvilken forbindelse har de med Langå købmandsgård?

Hvem var disse mennesker og hvilken forbindelse har de med Langå købmandsgård? Langå Købmandsgård Lidt slægtshistorie om livet i den gamle stråtækte skole, der lå på pladsen inden kirkegårdspladsen, fra tiden sidst i 1700 tallet til livet i købmandsgården med landbrug og korn og

Læs mere

SKULPTURPAS FOR BØRN

SKULPTURPAS FOR BØRN SKULPTURPAS FOR BØRN Vil du med på Skulpturjagt - følg den røde tråd 4 5 3 6 2 1 10 8 9 7 Introduktion Ved du, hvad en skulptur er Man kan gå rundt om en skulptur, i modsætning til et maleri. Den kan være

Læs mere

Valdemarsmøder i Saras have i Vordingborg 1916-1920 (af John Gravesen) Side 1 (af 20)

Valdemarsmøder i Saras have i Vordingborg 1916-1920 (af John Gravesen) Side 1 (af 20) Valdemarsmøder i Saras have i Vordingborg 1916-1920 (af John Gravesen) Side 1 (af 20) 15.6. 1916 15.6. 1917 15.6. 1918 15.6. 1919 15.6. 1920 RESUMÉ: Forstander Thomas Bredsdorff, Roskilde højskole, talte

Læs mere

Side Spalte Afsnit Linje Tekst

Side Spalte Afsnit Linje Tekst Side Spalte Afsnit Linje Tekst Forklaring 5 v 1 5 Viggos hus Dybvigvej 40 5 Morten Hansens hus Dybvigvej 51 9 Maskinfabrik Dybvigvej 45 h 3 2 Kaj Nielsens forretning Dybvigvej 41 8 h 1 4 Ejler Kulles hus

Læs mere

Mindesten om svenskekrigene, Binderup Strand

Mindesten om svenskekrigene, Binderup Strand Mindesten om svenskekrigene, Binderup Strand Pensionatsejer Jørgen Mikkelsen rejste den 7. juli 1929 foran sit badepensionat en mindesten for svenskernes overgang over Lillebælt 30. januar 1658 under ledelse

Læs mere

Kend din by 2. Nyborg Fæstning

Kend din by 2. Nyborg Fæstning Kend din by 2 Nyborg Fæstning Nyborg og Omegns Museer Skoletjenesten Slot og Fæstning På denne tur i Nyborg skal I ud i naturen. I skal opleve hvor pænt og fredeligt der kan være så tæt på byen, og samtidig

Læs mere

Hårslev Brugsforening (Nabo til Hårslev Skole på Bogensevej) år: 1940

Hårslev Brugsforening (Nabo til Hårslev Skole på Bogensevej) år: 1940 Hårslev Brugsforening (Nabo til Hårslev Skole på Bogensevej) år: 1940 Gadeparti ved Hårslev Kro (Foto er taget fra P-pladsen foran kirken) Hårslevhus på Bogensevej ca. 1923-24. Edward Gitz havde en lille

Læs mere

Jørgen Henrik Rich og Anna Cathrine Larsen

Jørgen Henrik Rich og Anna Cathrine Larsen Jørgen Henrik Rich og Anna Cathrine Larsen Jørgen Henrik Rich og Anna Cathrine Larsen mødte hinanden i Ringkøbing i 1912/13. I 1909 var Jørgen Henrik var vendt hjem fra Hamborg og naverrejser i Tyskland

Læs mere

Smeden hed Peter Hansen

Smeden hed Peter Hansen Smedjen i Himmelev I Himmelev Sogns Historie fortælles, at smeden var en vigtig håndværker i landsbyen. Han skulle fremstille hestesko og plovskær. I 1787 hed smeden i Himmelev by Andreas Kamp. Sognet

Læs mere

Efterkommere af Karen Marie Jørgensen og Hans Sørensen Afsnit 1. Afsnit 1. Marie, Anton og Hans

Efterkommere af Karen Marie Jørgensen og Hans Sørensen Afsnit 1. Afsnit 1. Marie, Anton og Hans Afsnit 1 Afsnit 1 Marie, Anton og Hans 9 Afsnit 1 10 Karen Marie Jørgensen, født 11. maj 1858 på Tindinge banke i Tjørnelunde, Holbæk amt, datter af husmand Jørgen Madsen (1825-1891) og hustru Juliane

Læs mere

Besættelsen i Kolding 1940-45

Besættelsen i Kolding 1940-45 Besættelsen i Kolding 1940-45 Den 5. maj 2005 er det 60 år siden Danmark blev befriet efter fem års tysk besættelse. I dette tema kan du læse om besættelsen og befrielsen: 9. april Dagligliv Besættelsesmagten

Læs mere

1. Find skulpturen. Danserindebrønden

1. Find skulpturen. Danserindebrønden 1. Find skulpturen Danserindebrønden Mindre børn skal følges og vejledes af en voksen Opgaverne vil føre jer rundt på museet I skal også op på museets 1. sal Den finder du ved at gå op ad trappen i museumsbutikken

Læs mere

Bækkemonumentet / Klebæk Høje. Billedserie v. Jørgen Drostrup Andersen om det meget smukke og spændende fortidsminde ved Hærvejen.

Bækkemonumentet / Klebæk Høje. Billedserie v. Jørgen Drostrup Andersen om det meget smukke og spændende fortidsminde ved Hærvejen. Bækkemonumentet / Klebæk Høje. Billedserie v. Jørgen Drostrup Andersen om det meget smukke og spændende fortidsminde ved Hærvejen. 1 Bækkemonumentet / Klebæk Høje Et spændende og smukt fortidsminde ved

Læs mere

Efterkommere af Jens Christensen Toudal Ca. 1622-1698

Efterkommere af Jens Christensen Toudal Ca. 1622-1698 Efterkommere af Jens Christensen Toudal Ca. 1622-1698 Efterkommere af Jens Christensen Toudal 1. Generation 1. Jens Christensen Toudal 1 blev født cirka 1622 og døde i 1698 i Øsløs. Jens blev gift med

Læs mere

Kathrine Lemmeke Madsen: Tinglev - Erindringssteder for Første Verdenskrig

Kathrine Lemmeke Madsen: Tinglev - Erindringssteder for Første Verdenskrig Kathrine Lemmeke Madsen: Tinglev - Erindringssteder for Første Verdenskrig Introduktion Artiklen er en bearbejdet udgave af en 2.g-historieopgave, som Kathrine Lemmeke Madsen, 2.k på Fredericia Gymnasium,

Læs mere

I dyrenes skygge. har flere af Bøggilds dyreskulpturer.

I dyrenes skygge. har flere af Bøggilds dyreskulpturer. I dyrenes skygge Dyr er fascinerende. Deres levevis og bevægelser kan fange interessen hos både børn og voksne. At fange det fascinerende ved et dyr og overføre det til tegning eller skulptur er til gengæld

Læs mere

Nr. 64- Persillekræmmeren Den nedbrudte kirke

Nr. 64- Persillekræmmeren Den nedbrudte kirke Nr. 64- Persillekræmmeren - 2009 Den nedbrudte kirke af Gunner Møller Rasmussen, Stensballe Kører man mod Serridslev over Vær og drejer til venstre ved vejskiltet Nebel 2 ad Nordre Strandvej, kommer man

Læs mere

Tråde i Trine Kræn s liv

Tråde i Trine Kræn s liv EGNSHISTORISK FORENING for Thyholm og Jegindø Årsskriftet for 1988.1 (14. årgang ). Siderne 44-53 Tråde i Trine Kræn s liv Af ANNA LISE RASMUSSEN En gulnet koppeattest dateret 9. august 1861 danner indledningen

Læs mere

Gårdmøller i Mygdal Sogn

Gårdmøller i Mygdal Sogn Nr. Adresse/navn Matr. Nr År Mølletype m.m. Erstatningsværdi Ejer Kilde Foto af mølle 1??? 1ei odden hovedgård 1945 Vindmotor bygget 1938 1500 Anton Hansen 2 Degnbølvej 13 "Odden Mølle" 1b odden møllegård

Læs mere

Matr.nr. 25 - Vest for smedjen

Matr.nr. 25 - Vest for smedjen Matr.nr. 25 - Vest for smedjen Matr.nr. (1808) Status (1808) Jordareal Bygninger (1859) Beliggenhed 25, Vester Egede by og sogn Fæstehus Ejer: Gisselfeld Kloster 1.880 kvadratalen = 733 m2 + jordlod syd

Læs mere

Lokalhistorisk Forening/Arkiv for Halvrimmen og omegn. Det Gamle Bibliotek. Medlemsavis 2014. Avis nr. 13

Lokalhistorisk Forening/Arkiv for Halvrimmen og omegn. Det Gamle Bibliotek. Medlemsavis 2014. Avis nr. 13 Lokalhistorisk Forening/Arkiv for Halvrimmen og omegn. Det Gamle Bibliotek. Medlemsavis 2014 Avis nr. 13 Det Gamle Bibliotek, Aalborgvej 43 Halvrimmen 9460 Brovst Mail. dgbhalvrimmen@gmail.com Find os

Læs mere

Hanne og Jens Aage Dalgaard etablerer sig som vognmand og stiftede familie i Tvis, 1949-1956

Hanne og Jens Aage Dalgaard etablerer sig som vognmand og stiftede familie i Tvis, 1949-1956 Ved dette blev deres liv Hanne og Jens Aage Dalgaard etablerer sig som vognmand og stiftede familie i Tvis, 1949-1956 Hanne og Jens Aage Dalgaard er begge fødte i Feldborg og gifter sig i 1948. Ved den

Læs mere

Studehavegård Studehavevej Nr.9. Errindlev Matr.13 a

Studehavegård Studehavevej Nr.9. Errindlev Matr.13 a Studehavegård Studehavevej Nr.9. Errindlev Matr.13 a (E-K) (E-KA) 1785 den 20 Februar DORTHE døbt, Christen Dues datter af Errindlev båren af Peder Dalls Hustru i Bjernæs. Fadderne: Mads Ottesen, Rasmus

Læs mere

IC Møllerparken omplacering af gravsten i forbindelse med renovering

IC Møllerparken omplacering af gravsten i forbindelse med renovering IC Møllerparken omplacering af gravsten i forbindelse med renovering Lysegrå gruppe rødbrun gruppe violet gruppe blågrøn gruppe mørkegrå gruppe Lyserød gruppe Lysegrøn gruppe orange gruppe gul gruppe Fremtidig

Læs mere

Sønderlandsgade at Hvidbjerg Hanne Petrea Sigaard 1976 Karen Poulsen 1965

Sønderlandsgade at Hvidbjerg Hanne Petrea Sigaard 1976 Karen Poulsen 1965 1. 39at Hvidbjerg Hanne Petrea Sigaard 1976 Karen Poulsen 1965 Sønderlandsgade 3. 39aq Hvidbjerg Inger M. Vestergaard Salek 2014 Niels Kristensen (Hav) 1998 Frank Hedegaard Jensen 1998 Hans Jørgen Jensen

Læs mere

Personrapport for Ane Marie Jørgensen 1 Navn: Ane Marie Jørgensen [23] Også kendt som:

Personrapport for Ane Marie Jørgensen 1 Navn: Ane Marie Jørgensen [23] Også kendt som: Personrapport for Ane Marie Jørgensen 1 Navn: Ane Marie Jørgensen [23] Køn: K Også kendt som: Født dato: Dåbsdato: 13. juni 1865 Sted: Roerslev Mark, Roerslev Sogn, Odense Amt 23. juli 1865 Sted: Roerslev

Læs mere

Søbæk græsmølle, Mørdrup Mellemvang fra år ca. 1550

Søbæk græsmølle, Mørdrup Mellemvang fra år ca. 1550 Søbæk græsmølle, Mørdrup Mellemvang fra år ca. 1550 Af Arkitekt MAA Jan Arnt, juni 2005 Fund af gamle lejesten og akselsten er måske rester fra den gamle Sobechis Mølle og nye undersøgelser af de topografiske

Læs mere

Weitemeyers Kilde Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Weitemeyers Kilde Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Forening og Arkiv Weitemeyers Kilde Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Forening og Arkiv Gislingegården, som vi skal besøge, her fotograferet i 1905. På trappen står ejeren Johannes Johannesen med hustruen Karen Margrethe,

Læs mere

Faaborg Museum Indgangspartiet

Faaborg Museum Indgangspartiet Faaborg Museum Faaborg Museum er tegnet af arkitekt Carl Petersen (1874 1923) og blev åbnet i 1915. Museet blev bygget til at rumme konservesfabrikant og mæcen Mads Rasmussens samling af fynbokunst, da

Læs mere

Forældre. Bedsteforældre

Forældre. Bedsteforældre 1. Villy Lymann Pedersen #1, * 09.01.1948 i Middelfart. Gift 20.05.1978 i Sunds kirke, Anne Mette Lund Pedersen #77, * 04.02.1951 i Torup, Sunds sogn. Forældre 2. Peter Johannes Knud Pedersen #2, * 04.12.1923

Læs mere

No. 53 Mette Kirstine Hansen Knudsen

No. 53 Mette Kirstine Hansen Knudsen Mette Kirstine Hansen Knudsen Forældre: Børn: nr. 106 Laust Adamsen og nr. 107 Hansine Kirstine Nicoline Adamsen, født Hoff. Hans Knudsen, Karen Knudsen, Lars Adam Knudsen, Jens Peter Knudsen, Karen Knudsen,

Læs mere

Oplev Brøndby fra en ny vinkel BLÅ KLØVERSTI

Oplev Brøndby fra en ny vinkel BLÅ KLØVERSTI Oplev Brøndby fra en ny vinkel BLÅ KLØVERSTI Den blå kløversti 5,5 km Kort beskrivelse af den blå kløversti Fra Brøndbyøster Torv, går man ad Brøndbyøster Boulevard forbi politiskolen, ned til Park Alle

Læs mere

FREDERIK VI S MINDE SKANDERBORG KOMMUNE

FREDERIK VI S MINDE SKANDERBORG KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R FREDERIK VI S MINDE SKANDERBORG KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 23.04.2014 Besigtiget af: Sidse Martens Gudmand Høyer Journalnummer: 2014 7.82.07/746 0001 Kommune: Skanderborg

Læs mere

No. 12 Karl Otto Pedersen

No. 12 Karl Otto Pedersen Karl Otto Pedersen Forældre: nr. 24 Niels Pedersen og nr. 25 Maren Pedersen Børn: Else Pedersen, Niels Pedersen, nr. 6 Ove Pedersen, Aksel Pedersen og Ejnar Pedersen Navn : Karl Otto Pedersen Født : 16.

Læs mere

Formænd og medlemmer af sognerådene fra 1901-1950

Formænd og medlemmer af sognerådene fra 1901-1950 1 Formænd og medlemmer af sognerådene fra 1901-1950 Lars Ellgaard Sunday, August 18th, 2013 Sognerådsformænd 1/1-1901 31/12-1903 Pedersen, Lauritz Christian SR s Større del Gårdejer 1/1-1904 31/3-1909

Læs mere

Landsmesterskab 2014-2015. A-rækken

Landsmesterskab 2014-2015. A-rækken A-rækken A-rækken Hold Årgang Navn Haderslev GF Licens 1 2 Total Plac. I Maj 63 Erich Sønnichsen 020341 181 144 325 I Maj 80 Torben Breinbjerg 150859 150 165 315 I Juni 71 Jon de Taeje 171 133 304 I Jan

Læs mere

Nyhedsbrev august 2015

Nyhedsbrev august 2015 Historisk Samfund for Sydøstjylland: Nyhedsbrev august 2015 Udflugt til herregården Sønderskov ved Brørup og det historiske Skibelund Krat Tid: Lørdag den 22. august 2015 kl. 13.30 til ca. kl. 17.00 Sønderskov

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE

UNDERVISNINGSMATERIALE UNDERVISNINGSMATERIALE Målgruppe: mellemtrinnet (eller 2-5. kl.) Undervisningsforløbet er tilrettelagt af Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum og HEART/ undervisning. Booking af undervisningsforløbet

Læs mere

Braine - Mindested for faldne sønderjyder i første verdenskrig

Braine - Mindested for faldne sønderjyder i første verdenskrig Kulturudvalget 2011-12 KUU alm. del Bilag 179 Offentligt LA GRANDE GUERRE DE 1914-1918 DANEMARK SLESVIG Allemande 1864-1920 ALLEMAGNE FRANCE Plusieurs milliers de jeunes danios du Slesvig reposent dans

Læs mere

No. 16. : Jens Nielsen. : nr. 32 Niels Christian Laursen og nr. 33 Ane Margrethe Andersdatter

No. 16. : Jens Nielsen. : nr. 32 Niels Christian Laursen og nr. 33 Ane Margrethe Andersdatter Jens Forældre Børn : nr. 32 Niels Christian Laursen og nr. 33 Ane Margrethe Andersdatter : Maren Christine, Ane Josephine Caroline, Anders Sofus Kristian, Oluf Kristian Johannes, Olga Josefine Petrea,

Læs mere

1.1.1 RASMUS JENSEN. Aner Maren Nielsdatter - Jens Peder Rasmussen. Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave RASMUS JENSEN "1

1.1.1 RASMUS JENSEN. Aner Maren Nielsdatter - Jens Peder Rasmussen. Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave RASMUS JENSEN 1 RASMUS JENSEN Aner Maren Nielsdatter - Jens Peder Rasmussen Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave RASMUS JENSEN "1 Rasmus Jensen *1811-1890 Rasmus blev født 8. december 1811 i Lydum. Han bliver ført til

Læs mere

No. 8. : Rejnhardt Harry Godtfred Christian Nielsen

No. 8. : Rejnhardt Harry Godtfred Christian Nielsen Rejnhardt Harry Godtfred Christian Nielsen Forældre Børn : nr. 16 Jens Nielsen og nr. 17 Nielssine Christine Jensen : nr. 4 Egon Christensen Navn Født Døbt Faddere Gift Stilling Død Dødsårsag : Rejnhardt

Læs mere

Sprogforeningens Almanak Aabenraa, den 1. Maj 1923

Sprogforeningens Almanak Aabenraa, den 1. Maj 1923 Sprogforeningens Almanak Aabenraa, den 1. Maj 1923 Hr. Chr. Ferd... Broager.. Da vi i Aar agter at bringe en Gengivelse i Sprogforeningens Almanak af Mindesmærkerne eller Mindetavler i Kirkerne for de

Læs mere

Side 1. Transskriberet af Edla Lund Hansen Side 1. Ark 1

Side 1. Transskriberet af Edla Lund Hansen Side 1. Ark 1 Side 1 Ark 1 ORTEGNELSE over de Mænd og Kvinder som ere fødte i Tidsrummet fra 15de ebruar 1883 til 15de ebruar 1885 ødsels=dat o orældrenes eller Værgens Aar 1 Mads Jensen Knudsen Søren Chr. Knudsen 16/1

Læs mere

Rådhuspladsens historie

Rådhuspladsens historie Rådhuspladsens historie I middelalderen løb bymuren med Vesterport omtrent der, hvor vi finder Vester Voldgade i dag. Det er bymurens placering i forhold til byen, der er afgørende for, den plads der senere

Læs mere

Ejendomshistorie for Søndergård, Erslevvej 34, Galten

Ejendomshistorie for Søndergård, Erslevvej 34, Galten Ejendomshistorie for Søndergård, Erslevvej 34, Galten Når man køre fra Hadsten ad den gamle hovedvej nordpå mod Randers kommer man efter et par kilometer til landsbyen (Nørre) Galten. Ved Galten kirke

Læs mere

Carl Anton Noe, foto i privateje Carl Anton Noe 1841-1931 I

Carl Anton Noe, foto i privateje Carl Anton Noe 1841-1931 I 1841-06-16 Noe, Carl Anton Fra Maarssø, Vibeke: Udlærte guldsmede og sølvsmede. 2014. Slægten Carl Anton Noe, bror til Tolvtine Agathe Caroline Noe (1836-1901) blev født i Gjellerup, Ringkøbing amt, som

Læs mere

Kunst og Symboler kort udgave

Kunst og Symboler kort udgave 1 Gravsten som nabo til Rådhuset? Gravsten som nabo til Rådhuset? Den er god nok. Rådhuset og rådhusparken blev anlagt på den gamle Søndre Kirkegård, der havde eksisteret siden 1818. Her blev den sidste

Læs mere

Lindholm. Lindholm ligger syd-vest for Gevninge. Den er del af Selsø-Lindholm Godser. Selsø-Lindholm Godser ejes Marina E.U. von Malsen- Ponikau.

Lindholm. Lindholm ligger syd-vest for Gevninge. Den er del af Selsø-Lindholm Godser. Selsø-Lindholm Godser ejes Marina E.U. von Malsen- Ponikau. Lindholm Lindholm ligger syd-vest for Gevninge. Den er del af Selsø-Lindholm Godser. af Selsø-Lindholm Godser ejes Marina E.U. von Malsen- Ponikau. Lindholm er på 309 ha. Selsø-Lindholm Godser: Lindholm

Læs mere

Han Herred Bogen - Billedindex - 2003

Han Herred Bogen - Billedindex - 2003 Han Herred Bogen - Billedindex - 2003 INDHOLD ÅRGANG SIDE ART NOTE Andersen, Søren Christian 2003 75 Foto Øsløs Badehoteller. Bulbjerg 2003 87 Foto Ca. 1910 Bodilsen, Ejgil 2003 122 Foto (portræt) 2002

Læs mere

15.6. 1926 15.6. 1927 15.6. 1928 15.6. 1929 15.6. 1930. Valdemarsmøder i Vordingborg den 1926-1930 (af John Gravesen) Side 1 (af 11)

15.6. 1926 15.6. 1927 15.6. 1928 15.6. 1929 15.6. 1930. Valdemarsmøder i Vordingborg den 1926-1930 (af John Gravesen) Side 1 (af 11) Valdemarsmøder i Vordingborg den 1926-1930 (af John Gravesen) Side 1 (af 11) 15.6. 1926 15.6. 1927 15.6. 1928 15.6. 1929 15.6. 1930 Forstander Alfred Povlsen, Ryslinge højskole, talte om sange, der betyder

Læs mere

Ågade. 1998/2000/2005 74

Ågade. 1998/2000/2005 74 1998/2000/2005 74 f. H. Jepsen(?). NEDREVET. 1946/47 Knud Sørensen/tofam.hus/ f. Hans W. Winther. 1956 Niels H. Nielsen/tilbygn. af overdækket terrasse/ f. fabrikant Hans W. Winther. [T] 10 - # hm. (Åhavevej)

Læs mere

Han er hjemmedøbt d. 27 maj og fremstillet i Bågø kirke d. 30 juni 1867.

Han er hjemmedøbt d. 27 maj og fremstillet i Bågø kirke d. 30 juni 1867. Ane 10. Hans Chr. Johansen Skrædder. Født 26. maj 1867 Død 1. januar 1930, 62 år gammel Ane 11. Abeline Dorthea Andersen Jordemoder Født 19. okt. 1864 Død 12. maj 1946, 81 år gammel Hans Chr. Johansen

Læs mere

Et husmandslod og dets beboere. Matr.nr. 14. Tolsager

Et husmandslod og dets beboere. Matr.nr. 14. Tolsager Et husmandslod og dets beboere. Matr.nr. 14. Tolsager Udarbejdet første gang i anledning af Alfred Nielsens 80 års fødselsdag den 1. oktober 1989 af Mikael Horn 2 reviderede udgave, nov. 2007 Tolsager

Læs mere

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Introduktion Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af de mest banebrydende kvindelige billedhuggere i Danmark. Den Hirschsprungske

Læs mere

Transskriberet af Lene Fabritius

Transskriberet af Lene Fabritius Fra 15 de Februar 1886 til 15 de Februar 1887 Lab 1 Zacharias Petersen 04/04 1886 Fisker Janus Petersen F 2 Carl Marinus Trolle 04/04 1886 Fisker August Trolle F 3 Niels Christian Lønstrup 30/04 1886 Fisker

Læs mere

Bøssehøjgård, arvefæstegård

Bøssehøjgård, arvefæstegård 82 Bøssehøjgård, arvefæstegård Matrikelnummer: Matr.nr. Oprindelig nr. 8, nu 7c og 8 a Lønholt by, Grønholt Matr.nr. 8a er på 12.702 m2, heraf vej 843 m2 matr.nr. 7c er på 46.313 m2, her af vej 792 m2

Læs mere

Lunde sogn døde 1799 til 1814. Begravede mænd. 1799 d. 27 feb. Jens Christensen Husted. Enke og aftægtsmand i Lundtang. 76 år.

Lunde sogn døde 1799 til 1814. Begravede mænd. 1799 d. 27 feb. Jens Christensen Husted. Enke og aftægtsmand i Lundtang. 76 år. Begravede mænd. 1799 d. 27 feb. Jens Christensen Husted. Enke og aftægtsmand i Lundtang. 76 år. 1799 d. 21 mar. Johannes Pedersen. Husmand Peder Johansens søn Husted. 16 år. 1799 d. 14 apr. Niels Peder

Læs mere

Opsamling fra informationsmøde afholdt d. 21. januar 2015

Opsamling fra informationsmøde afholdt d. 21. januar 2015 Til Informationsmøde om Kvæsthusprojektet og Sankt Annæ Projektet 29. januar 2015 Fra Kvæsthusselskabet og Sankt Annæ Selskabet ddd Opsamling fra informationsmøde afholdt d. 21. januar 2015 Kvæsthusselskabet

Læs mere

Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro.

Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro. Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro. Damgade 14. Boel Nr.44 (Gl. 21 ). Nr. 27 På præstekort hus 41 Viet den 22. okt. 1831 Johan Henrik Schmidt * 28. aug 1797, søn

Læs mere

Ajkevej Aikevej 5 6d 10c 10e Aikevej 7 3d 1868

Ajkevej Aikevej 5 6d 10c 10e Aikevej 7 3d 1868 Ajkevej Aikevej 5 6d 10c 10e 1946 1946 Magnus Kristensen, husmand 1967 Henning Kristensen, maskinarbejder Asta M. Kristensen 1981 Henning Kristensen (2009) Denne ejendom blev oprettet i 1946, da Magnus

Læs mere

Renæssancehavnen i Kerteminde

Renæssancehavnen i Kerteminde Renæssancehavnen i Kerteminde 1 indholdsfortegnelse Områdeafgrænsning...4 Havnens historiske lag...7 Havnens rum - havnens scene...9 En rejse gennem tiden...11 Forside billede Skitse af Niels Larsen ca.

Læs mere

Ans Kirke. Grønbæk Sogn,Viborg Stift

Ans Kirke. Grønbæk Sogn,Viborg Stift Ans Kirke Grønbæk Sogn,Viborg Stift ANS KIRKE Ans kirke bærer præg af at være en nyere kirke. Godt nok er den øst/vest vendt som de gamle landsbykirker. Men med kor og apsis mod vest, våbenhus mod øst

Læs mere

Ta på tur I VEJEN KOMMUNE. Efterår - vinter

Ta på tur I VEJEN KOMMUNE. Efterår - vinter Ta på tur I VEJEN KOMMUNE Efterår - vinter 2016 Layout og tryk: Vejen Kommune Fotos: Vejen Kommune og arrangører Udgivet: Juni 2016 Oplag: 2.000 stk. Ordrenr.: 655-16 Velkommen til Vejen Kommunes Ta på

Læs mere

1. Etape. Helsingør Hillerød 34 km. Helsingør Esrum 20 km. Esrum Nødebo 8 km. Nødebo Hillerød 6 km. Parti fra Esrum Sø Side 1. Side 2. / 1 km.

1. Etape. Helsingør Hillerød 34 km. Helsingør Esrum 20 km. Esrum Nødebo 8 km. Nødebo Hillerød 6 km. Parti fra Esrum Sø Side 1. Side 2. / 1 km. 1. Etape Helsingør Hillerød 34 km. Helsingør Esrum 20 km. Esrum Nødebo 8 km. Nødebo Hillerød 6 km. / 1 km. / Parti fra Esrum Sø Side 1 Side 2 Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Fra Helsingør Station

Læs mere

BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: GÅRDENE

BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: GÅRDENE BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: GÅRDENE Thorsagers gårde blev udskiftet i 1793. De med sort markerede gårde blev liggende i byen, øvrige blev udflyttet. Der kan læses om gårdene i Thorsager i Folk og

Læs mere

Toftlund - Tirslund Kirkeblad

Toftlund - Tirslund Kirkeblad Toftlund - Tirslund Kirkeblad 2007 JUNI JULI AUGUST Nr. 3 Tilhørsforhold Alle mennesker hører til i en familie og en slægt eller i en vennekreds eller arbejdsgruppe eller en skoleklasse eller hvad det

Læs mere

Lokalhistorisk kalender 2005

Lokalhistorisk kalender 2005 Lokalhistorisk kalender 2005 Kunstmaler Ludvig Steensen s logo til Ry Turistforening Kalenderen er udgivet af Egnsarkivet for Ry Kommune Pris kr. 30,- Marskendal Andelsmejeri ca. år 1900 Marskendal Andelsmejeri

Læs mere

De hellige druknede Langs Øresunds, Kattegats og Issefjordens kyster.

De hellige druknede Langs Øresunds, Kattegats og Issefjordens kyster. De hellige druknede Langs Øresunds, Kattegats og Issefjordens kyster. Af Carsten Carstensen Kender du sagnet om Helene Kilde? Det siges at kilden er opkaldt efter den Hellige Helena af Skövde. Hun blev

Læs mere

Gardehusarregimentets Historiske Samling

Gardehusarregimentets Historiske Samling Gardehusarregimentets Historiske Samling Introduktion til Historisk Samling Antvorskov Kaserne Slagelse Information: I Historisk Samling kan du få ny viden om et gammelt regiment, om dets historie og om

Læs mere

En oplevelsestur rundt på midtals Asserballestation, Almsted, Notmark,Katry, Fynshav og Asserballe

En oplevelsestur rundt på midtals Asserballestation, Almsted, Notmark,Katry, Fynshav og Asserballe En oplevelsestur rundt på midtals Asserballestation, Almsted, Notmark,Katry, Fynshav og Asserballe En gå elle cykeltur, alt efter dit temperament og du kan starte og slutte overalt på turen. Ønsker du

Læs mere

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Introduktion Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af de mest banebrydende kvindelige billedhuggere i Danmark. Den Hirschsprungske

Læs mere

December: Nr. 1. november. 2015/2016. Kl. 10.30. Kl.09.30. Kl. 19.00. Dato: Dagen navn Hune Kl. Prædikant Rødhus kl. Prædikant:

December: Nr. 1. november. 2015/2016. Kl. 10.30. Kl.09.30. Kl. 19.00. Dato: Dagen navn Hune Kl. Prædikant Rødhus kl. Prædikant: Nyhedsbrev fra Hune sogn november. 2015/2016 December: Nr. 1 Dato: Dagen navn Hune Kl. Prædikant Rødhus kl. Prædikant: Søndag den 6.., 2. søndag i advent Kl. 10.30 Søndag den 13. 3. søndag i advent: De

Læs mere

Kære Henrik Lund. Jeg tror også, at Sct. Sørens kirkes status som

Kære Henrik Lund. Jeg tror også, at Sct. Sørens kirkes status som Kære Henrik Lund Da du blev ansat her i 2006 stak du faktisk hånden direkte ind i en hvepserede. Der var to konkurrerende menigheder i sognet og lige inden din tiltræden var formanden for menighedsrådet

Læs mere

Adresser. Dyrekirkegården Dyrenes Mindelund. i Kolding. . KJELD JOHANSEN Formand Egeskovvej 19, Skanderup 6640 Lunderskov

Adresser. Dyrekirkegården Dyrenes Mindelund. i Kolding. . KJELD JOHANSEN Formand Egeskovvej 19, Skanderup 6640 Lunderskov Adresser Dyrekirkegården Dyrenes Mindelund Kolding Skamlingsvejen 80 6000 KOLDING Formand: Kjeld Johansen Egeskovvej 19 SKANDERUP 6640 LUNDERSKOV Tlf. 2920 0909 E-mail: mail@dyrekirkegaarden.dk Dyrekirkegården

Læs mere

Grønholtvangen 27 Gammel Torp

Grønholtvangen 27 Gammel Torp Grønholtvangen 27 Gammel Torp Matrikelnummer Matr.nr. 6c og 6m Grønholt by, Grønholt sogn, arvefæste, parcel fra Vennekilde. Matr.nr. 6c er på 4.0407 m2 Matr.nr. 6m er på 4628m2 Ejendommen er vistnok nedbrændt

Læs mere

Bevaringsværdige gravsten og gravsteder på Herstedøster Kirkegård

Bevaringsværdige gravsten og gravsteder på Herstedøster Kirkegård Bevaringsværdige gravsten og gravsteder på Herstedøster Kirkegård Af Emil Kruuse og Lars Ammitzbøll Fra 1991 til 1993 klassificerede Søllerød Museum 32 gravsten eller gravsteder som bevaringsværdige. Der

Læs mere

Glimt af en landsbypræsts dagbog

Glimt af en landsbypræsts dagbog Glimt af en landsbypræsts dagbog TORBEN RECHENDORFF 1. september 2011 01:01 Præstehistorie Min farfar var en ganske almindelig præst i dette begrebs allerbedste forstand. Han blev hverken provst eller

Læs mere

Lis. Godt Nyt fra Roskilde Frikirke Side 2

Lis. Godt Nyt fra Roskilde Frikirke Side 2 Jeg vil fortælle lidt om væksthuset. Væksthuset lever og har det godt. Vi mødes mindst en gang om måneden. Vi beder sammen, og taler om åndens gaver og tjenester. Vi øver os i at tjene sammen, fordi vi

Læs mere

Prædiken til 5.s.e.påske Joh 17,1-11; Es 44,1-8; Rom 8, 24-28 Salmer: 748; 6; 417 665; 294; 262

Prædiken til 5.s.e.påske Joh 17,1-11; Es 44,1-8; Rom 8, 24-28 Salmer: 748; 6; 417 665; 294; 262 Prædiken til 5.s.e.påske Joh 17,1-11; Es 44,1-8; Rom 8, 24-28 Salmer: 748; 6; 417 665; 294; 262 Lad os bede! Kære Herre, tak fordi Kristus, Din Søn, har skabt en åbning for os ind til Dig, og at Du, faderen,

Læs mere

SKIFTEUDDRAG. BORNHOLMS AMT. ØSTER HERRED. SKIFTEPROTOKOL. BOG. 3. 5. august 1788 18. februar 1790.

SKIFTEUDDRAG. BORNHOLMS AMT. ØSTER HERRED. SKIFTEPROTOKOL. BOG. 3. 5. august 1788 18. februar 1790. SKIFTEUDDRAG. BORNHOLMS AMT. ØSTER HERRED. SKIFTEPROTOKOL. BOG. 3. 5. august 1788 18. februar 1790. Nr. 1. Side 1. Nummer i protokollen: 9. 1788. Tirsdag, 5. Aug. Margaretha Mogensdatter, Listed. Jep Ipsen.

Læs mere

Informationstavlen KRÆ BANKS HYW. KRÆ`BANK HAR ANLAGT DENNE HØJ VED AT BÆRE JORDEN SAMMEN I ET LÆRREDSFORKLÆDE.

Informationstavlen KRÆ BANKS HYW. KRÆ`BANK HAR ANLAGT DENNE HØJ VED AT BÆRE JORDEN SAMMEN I ET LÆRREDSFORKLÆDE. Kræ Banks Hyw Når man kommer kørende med Ølgodvej ved Bounum Smedje og drejer ind med Bounum Skolevej, kommer man lige før den gamle Bounum Skole til denne sten med påskriften Kræ Banks Hyw. Vis man så

Læs mere

Velkommen til Vandel i fortid og nutid Udarbejdet af N.M. Schaiffel-Nielsen

Velkommen til Vandel i fortid og nutid Udarbejdet af N.M. Schaiffel-Nielsen Velkommen til Vandel i fortid og nutid Udarbejdet af N.M. Schaiffel-Nielsen Kort over Vandel by tegnet af den tyske ingeniør G.B.Z. Rothe den 21. marts 1944. Tre måneder før de sidste indbyggere forlod

Læs mere

MADS OLESEN HANSENs børn

MADS OLESEN HANSENs børn MADS OLESEN HANSENs børn Aner Maren Nielsdatter - Maren Olesdatter - Mads Olesen Hansen Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave MADS OLESEN HANSENS BØRN "1 Mads Olesen Hansens børn MADS OLESEN HANSENS BØRN

Læs mere

studie Den store strid

studie Den store strid studie 3 Den store strid 22 Åbningshistorie Det er mit ord mod dit! snerrer han, mens han kigger på kriminalbetjenten med det selvsikre, urørlige blik. Jeg siger, jeg er uskyldig. Du siger, jeg ikke er.

Læs mere

Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen

Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen Anders blev født 3 jan 1884 på Langemark i Sæby sogn, Holbæk amt, søn af landarbejder og skomager Hans Sørensen og hustru Karen Marie Jørgensen.

Læs mere

Luftfoto af Ølsted fra 1954. Markeringerne og tallene referere til bygningerne som er beskrevet i teksten.

Luftfoto af Ølsted fra 1954. Markeringerne og tallene referere til bygningerne som er beskrevet i teksten. Ølsteds tilblivelse Navnets oprindelse er uvis, men der kan være sket en sproglig nedslidning fra Oldsted eller Oldensted. Det sidste navn virker meget sandsynligt, jfr. betegnelserne Skovbjergvej og Skovhaver,

Læs mere

Aner til Husmand Poul Christian Kondrup Madsen

Aner til Husmand Poul Christian Kondrup Madsen 1. generation 1. Husmand Poul Christian Kondrup Madsen, søn af Husmand & Slagter Mads Christensen Greve og Marie Cathrine Hansdatter, blev født den 9 Apr. 1855 i Vindblæs Sogn, Gjerlev Herred, 1 blev døbt

Læs mere

1.1.1.9 CLAUS JENSEN. Aner. Maren Nielsdatter - Jens Peder Rasmussen - Rasmus Jensen. Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave CLAUS JENSEN "1

1.1.1.9 CLAUS JENSEN. Aner. Maren Nielsdatter - Jens Peder Rasmussen - Rasmus Jensen. Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave CLAUS JENSEN 1 CLAUS JENSEN Aner Maren Nielsdatter - Jens Peder Rasmussen - Rasmus Jensen Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave CLAUS JENSEN "1 1.1.1.9 Claus Jensen 3 1.1.1.9.1 Rasmus Jensen 7 1.1.1.9.1.1 Klaus August

Læs mere

Opgave 3) Forestil dig, at du var konge i det gamle Egypten. Beskriv din dag som konge:

Opgave 3) Forestil dig, at du var konge i det gamle Egypten. Beskriv din dag som konge: Tutankhamon For ca. 3300 år siden blev Tutankhamon farao i Egypten. Hans far, der også var farao, var død, og derfor skulle han nu være den nye farao. Tutankhamon var kun ni år gammel, og han skulle nu

Læs mere

Randbøldal vist og fortalt i gamle postkort (anden del)

Randbøldal vist og fortalt i gamle postkort (anden del) Randbøldal vist og fortalt i gamle postkort (anden del) Tekster N.M. Schaiffel-Nielsen Postkortene N.M. Schaiffel-Nielsens arkiv Postkortene er primært fremstillet af gårdejer, køb- og kromand Søren L.

Læs mere

Han Herred Bogen - Billedindex - 2004

Han Herred Bogen - Billedindex - 2004 Han Herred Bogen - Billedindex - 2004 INDHOLD ÅRGANG SIDE ART NOTE Apoteker. Frøstrup 2004 (138) Foto Apoteker. Frøstrup 2004 (139) Foto Dagligstueinteriør, 1925 Apoteker. Frøstrup 2004 (142) Foto Vaskedag,

Læs mere

Hæftet er udarbejdet til Karlebo lokalhistoriske Forening med hjælp til trykning af Fredensborg Kommune.

Hæftet er udarbejdet til Karlebo lokalhistoriske Forening med hjælp til trykning af Fredensborg Kommune. PÅ VEJ TIL 1 Hæftet er udarbejdet til Karlebo lokalhistoriske Forening med hjælp til trykning af Fredensborg Kommune. Jeg håber, hæftet i sin nuværende form vil vække interesse for møllens historiske betydning.

Læs mere

61 Kolding 144, Lars Uldall Juhl 6070 Christiansfeld Guldager 2, 6091 Bjert

61 Kolding 144, Lars Uldall Juhl 6070 Christiansfeld Guldager 2, 6091 Bjert Taps - Vonsild Lodsejeroversigt Tegningsnr.: Matrikel nr.: Beliggenhed: Lodsejer, (navn og adresse): C1_FO_1_002 12ac Koldingvej 144, Lars Uldall Juhl 6070 Christiansfeld Guldager 2, 6091 Bjert Poul Hartmann

Læs mere

SPIDSBARREN. Årgang Side Artikel/ titel Forfatter

SPIDSBARREN. Årgang Side Artikel/ titel Forfatter SPIDSBARREN Årgang Side Artikel/ titel Forfatter 1985 1 Hvad skal vi med museumsforening? Charlotte Boysen 2 At indenticifere sig med sin egn N.M. Schaiffel-Nielsen 4 Det daglige virke i museet Th.Thomsen

Læs mere

110 besøgende til regentparret Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen

110 besøgende til regentparret Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen 110 besøgende til regentparret Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen Egetoft, Egtved. Torsdag formiddag klokken er lidt over halv 10 og foran Egetoft er der samlet efter hånden 110 mennesker, de har

Læs mere

Vålse Kommunalhus, opført 1842 Vålse Vesterskovvej 2, 4840 Nørre Alslev

Vålse Kommunalhus, opført 1842 Vålse Vesterskovvej 2, 4840 Nørre Alslev Vålse Kommunalhus, opført 1842 Vålse Vesterskovvej 2, 4840 Nørre Alslev Fredningsforslaget omfatter: Kommunalhus i Vålse, nu Lokalhistorisk Arkiv, samt den brostensbelagte forplads med mindestenen over

Læs mere