Naboer til biogasanlæg. Gennemført af CEM Institute Voxmeter for

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Naboer til biogasanlæg. Gennemført af CEM Institute Voxmeter for"

Transkript

1 Naboer til biogasanlæg Gennemført af CEM Institute Voxmeter for

2 Indhold 1. Metode, opbygning og gennemførelsesstatistik 2. Baggrundfaktorer 3. Kendskab og vurdering 4. Hovedresultater

3 Baggrund Formål Formål: Formålet med undersøgelsen er at afdække, om der er gener forbundet med at være nabo til et biogasanlæg (lugt, transport m.v.), hvordan dialogen med anlægget fungerer i dagligdagen og hvordan naboerne har oplevet processen omkring placeringen af anlægget i lokalområdet. Ydermere skal denne undersøgelse belyse, hvorvidt naboernes generelle holdninger til miljø og landbrug har indflydelse på deres generelle indstilling til biogasanlæg i deres lokalområde. Baggrund Undersøgelsen er gennemført i perioden uge Der er i alt gennemført 628 interview. 564 interview med beboere og 64 interview med virksomheder. Undersøgelsen er gennemført blandt henholdsvis virksomheder og beboere, der er naboer til et af de udvalgte biogasanlæg. Den anvendte metode er telefoniske interview, da denne metode giver de mest valide resultater. Denne metode er endvidere valgt, idet den sikrer, at vi har mulighed for at gennemføre interview med hele målgruppen (samtlige borgere og virksomheder, der er placeret indenfor en radius af meter fra et biogasanlæg). Som det fremgår af de efterfølgende slides, er stikprøven af naturlige årsager desværre begrænset. Det har derfor været væsentligt, at så stor en andel som muligt har deltaget i interviewet.

4 Metode Analysen er baseret på en interviewundersøgelse blandt borgere og virksomheder. Af operationelle årsager betragtes de to grupperinger som to selvstændige målgrupper: Befolkningen og Virksomheder. Årsagen hertil er, at segmenteringen af de to grupper indbyrdes vil være forskellig, da baggrundsvariablene vil være forskellige. Når det gælder befolkningen, vil resultaterne således kunne nedbrydes i forhold til respondentens alder, køn, beskæftigelse mv., mens det ved virksomhederne vil være branche, antal ansatte, produktionsform mv. For begge grupper vil en interessant baggrundsvariabel være tilflytningstidspunkt. I designet af interviewundersøgelsen er der lagt vægt på følgende: At stikprøven er korrekt udtrukket samt telefonnummerberiget og dermed repræsentativ At stikprøven er tilstrækkelig stor til, at vi kan sikre os statistisk signifikante resultater At stikprøven er tilstrækkelig stor til, at vi kan foretage meningsfulde nedbrydninger i den efterfølgende analyse

5 Rapportens opbygning og forklaringer Opbygningen: Rapportens første del består af demografiske baggrundsvariable, hvilket er med til at give et overblik over, hvordan respondenterne fordeler sig og deres karakteristika Rapportens anden del omhandler respondenternes kendskab og vurdering af, hvordan det er at være nabo til et biogasanlæg, og om de gener der er/ikke er Tredje del i rapporten er en opsummering og kommentering på hovedresultaterne Forklaringer til grafikker/grafer: Selve rapporten er opbygget ved hjælp af grafikker, som også indeholder procentsatser, så man hurtigt og klart kan danne sig et overblik over alle svarene I denne forbindelse er grafikkerne yderligere opdelt i blå og grønne grafer, hvor de blå grafer laves for spørgsmål stillet til den samlede målgruppe, og de grønne grafer bruges for de respondenter, som ikke er blevet filtreret fra i de forrige spørgsmål. Som eksempel ses det, at grafikken for Q3 kun er for de respondenter, der i Q2 svarede, at de var i beskæftigelse.

6 Sampling og den samlede målgruppe Den samlede målgruppe består af bygninger (til bolig og erhverv), men ikke telefonnumre. Fordelingen fremgår nedenfor. Oversigt fra Naturstyrelsen over adresser og bygninger: I alt Hovedtotal Hovedtotal Beboelse Erhverv Voxmeter har forestået berigelsen af samplen med telefonnumre. I denne sammenhæng er det væsentligt at sikre, at flest mulige bygninger beriges med telefonnummer. Til dette formål, råder Voxmeter over et avanceret program, der først søger et nummer, der matcher 100 % (navn og eksakt adresse). Derefter slækkes på kriterierne, fx accepteres det, at telefonabonnementet er registreret i en anden persons eller virksomheds navn, at etageangivelse, side mv. ikke matcher 100 % osv. Samtlige telefonnumre, der matcher, tilføjes samplen, således at en respondent søges truffet på samtlige telefonnumre. Denne metode sikrer den højeste opnåelse og dermed den højst mulige kvalitet af de indsamlede data.

7 Sampling og den samlede målgruppe Antallet af bygninger med et registreret telefonnummer er Fordelingen fremgår nedenfor. Adresser/bygninger med registreret telefonnummer: I alt Hovedtotal Hovedtotal Beboelse Erhverv Målet har været at interviewe halvdelen i hver af de to undermålgrupper placeret meter fra biogasanlæggene, dog minimum 700 interview fordelt på borgere og virksomheder inkl. bygninger placeret meter fra anlæggene. Der har i forbindelse med indsamlingen af interview været en række udfordringer. Det faktiske antal bygninger med aktive registrerede telefonnumre har været langt mindre. Derudover har der været en meget stor andel hvor telefonnumrene har været inaktive, borgerne/virksomhederne fraflyttet eller i relation til virksomhederne ikke længere i drift. Dette har i højere grad været tilfældet for bygninger med en afstand under meter til biogasanlæggende. For at sikre repræsentativiteten har samtlige bygninger været kontaktet op til 20 gange på forskellige tidspunkter henover indsamlingsperioden. Den reelle samlede målgruppe har derfor bestået af bygninger det har været muligt i et eller andet omfang at komme i kontakt med, hvoraf langt størstedelen har været at finde blandt enheder beliggende meter fra biogasanlægget.

8 Udvælgelse af respondenter Nedenfor fremgår den procentuelle fordeling af bygninger med et registreret telefonnummer og den faktiske fordeling af de gennemførte interview. Faktisk fordeling (adresser/bygninger med registeret telefonnummer) I alt Hovedtotal Hovedtotal 1% 7% 15% 23% 77% 100% Beboelse 0% 7% 15% 22% 78% 100% Erhverv 10% 11% 20% 41% 59% 100% Fordeling af interview I alt Hovedtotal Hovedtotal 1,6% 6,5% 16,1% 24,2% 75,8% 100% Beboelse 0,4% 6,7% 16% 23,1% 77% 100% Erhverv 12,5% 4,7% 17,2% 34,4% 65,6% 100% Når det gælder interview med beboere er respondenten udvalgt via fødselsdagskriteriet. Det vil sige, at der er spurgt efter den person i husstanden på 18 år eller derover, der har fødselsdag næste gang. Denne metode sikrer en tilfældig udvælgelse og man undgår den bias, der er forbundet med altid at interviewe den person, der svarer telefonen. Hvis ikke det husstandsmedlem, der næste gang har fødselsdag, er til stede laves en aftale om at vende tilbage på et andet tidspunkt. Ved den indledende kontakt til en virksomhed er der spurgt efter den person i virksomheden, der har ansvaret for den daglige ledelse. Vi har valgt denne definition, da det i forhold til at få relevante svar på spørgsmålene om indflydelse på beslutningsprocessen er væsentligt, at respondenten er en person, der har beslutningskompetence.

9 Demografi Gennemført af CEM Institute Voxmeter for

10 Køn Blandt virksomhederne er der en markant større andel af mænd sammenlignet med kønsfordelingen i befolkningen Befolkning (Base: 564) Virksomheder (Base: 64) 45,7% 89,4% 54,3% 10,6% Mand Kvinde Hvilket køn er du?

11 Alder Der er flere årige i befolkningsdelen end blandt virksomhederne. Endvidere udgør de årige en signifikant større andel i virksomhederne, end de gør i befolkningsundersøgelsen. Andelen af årige i virksomhederne afspejler befolkningsandelen, hvor der er signifikant færre 65+ årige i virksomhederne, sammenlignet med i befolkningen. Dette skyldes, at der er en stor andel pensionister i denne aldersgruppe. 45,3% 30,9% 30,1% 32,8% 23,8% 14,9% 10,9% 10,9% Befolkning (Base: 564) Virksomhed (Base: 64) Hvad er din alder?

12 Afstand fra biogasanlæg Der er otte virksomheder og to hustande, der ligger inden for en afstand af 100 meter til et biogasanlæg. Denne forskel er signifikant, mens der procentvist er næsten lige mange husstande og virksomheder, der ligger i en afstand af hhv og meter fra et biogasanlæg. Der er flere hustande, der ligger i en afstand af meter. Denne forskel er dog ikke signifikant. 77,0% 65,6% 0,4% 12,5% 6,7% 4,7% 16,0% 17,2% mtr mtr mtr mtr. Befolkning (Base: 564) Virksomheder (Base: 64) Afstand til biogasanlæg i meter.

13 Region Der er signifikant flere virksomheder, der er beliggende i Region Syddanmark, sammenlignet med den geografiske fordeling af befolkningen. Endvidere er der signifikant flere hustande i Region Hovedstanden sammenlignet med de adspurgte virksomheder. 42,2% 29,8% 31,9% 34,4% 24,8% 15,6% 11,2% 7,8% 2,3% 0,0% Region Hovedstaden Region Sjælland Region Syddanmark Region Midtjylland Region Nordjylland Befolkning (Base: 564) Virksomheder (Base: 64) Region

14 Etablering af bolig/virksomhed Der er et overtal af respondenter, der er tilflyttet efter biogasanlægget blev etableret i lokalområdet. Henholdsvis 54,3 % af husstandene og 53,1 % af virksomhederne var ikke etableret på deres adresser, inden biogasanlægget blev bygget. 54,3% 53,1% 45,7% 46,9% boede på adressen inden biogasanlæggets tilblivelse Tilflyttet efter biogasanlæggets tilblivelse Beboere (Base: 564) Virksomheder (Base: 64) Tilflytter efter biogas

15 Boligtype befolkning Langt de fleste af respondenterne (72,9 %) bor i fritliggende enfamilieshuse (parcelhuse), mens 23,9 % bor i stuehuse til landbrugsejendom. Denne fordeling af boligtype fordeler sig således, at 75,1 % af husene, der ligger meter væk fra anlæggene er fritliggende enfamiliehuse, mens henholdsvis 66,3 % af husene i afstandene og 65,8 % i afstanden meter er denne type. De to huse, der ligger meter fra anlægget er begge stuehuse til landbrugsejendom (de udgør dermed 100 % inden for dette afstandsinterval). 72,9% 23,9% 0,0% 1,1% Anden helårsbebolese Etageboligbebyggelse Fritliggende enfamilieshus (parcelhus). Befolkning (Base: 564) 2,1% Række-, kæde-, eller dobbelthus Stuehus til landbrugsejendom Byg_Anvend

16 Ejendomstype virksomhed De to største grupper af virksomheder er bygning til erhvervsmæssig produktion (34,6 %) og bygning til kontor (37,5 %). Den tredje største gruppe udgøres af el-, gas-, vand- eller varmeværk (20,3 %). Der er signifikant flere virksomheder, der er el-, gas,- vand- eller varmeværk, der ligger inden for en afstand af meter (75,1 %). Endvidere er der signifikant flere virksomheder, der ligger inden for en afstand af meter, der er bygninger til erhvervsmæssig produktion (42,9 %). 34,6% 37,5% 20,3% 3,1% 1,6% 3,1% 0,0% Anden bygning til landbrug, industri etc. Anden bygning til transport, handel etc Byg_Anvend Bygning til erhvervsmæssig produktion vedrørende industri, håndværk m.v. (fabrik, værksted o. lign.). Bygning til hotel, restaurant, vaskeri, frisør og anden servicevirksomhed Virksomhed (Base: 64) Bygning til kontor, handel, lager, herunder offentlig administration El-, gas-, vand- eller varmeværk, forbrændingsanstalt m.v Transport- og garageanlæg (fragtmandshal, lufthavnsbygning, banegårdsbygning, parkeringshus).

17 Børn under 18 i husstanden - befolkning Der er børn under 18 år i 32,3 % af de adspurgte husstande. Der er én hustand med børn under 18 år, der ligger mellem meter væk fra et biogasanlæg. Der er 14 hustande, der ligger meter, hvor der er børn under 18 år, og 24 husstande, der ligger meter væk, hvor der børn under 18 år. Der er 143 husstande, hvor der er børn under 18 år, der ligger meter fra biogasanlægget. 67,7% 32,3% Ja Befolkning (Base: 564) Nej Q1: Er der børn under 18 år i husstanden?

18 Beskæftigelse - befolkning 32,3 % af respondenterne i befolkningsdelen er privatansatte, 27,7 % er pensionister/efterlønnere og 21,1 % er offentligt ansatte. Der er ikke signifikante forskelle i fordelingen af beskæftigelsestyper set i forhold til afstanden fra biogasanlægget. 32,3% 27,7% 21,1% 10,5% 3,0% 3,2% 0,9% 0,0% 0,9% 0,5% Selvstændig Offentlig ansat Privat ansat Arbejdsløs Studerende Orlov Pensionist/efterløn Medhjælpende ægtefælle Befolkning (Base: 564) Hjemmegående ægtefælle Ved ikke/vil ikke svare Q2: Hvad er din beskæftigelse?

19 Beskæftigelse - virksomheder 82,8 % respondenterne i de adspurgte virksomheder svarer andet til hvad de beskæftiger sig med, og 12,5 % beskæftiger sig med fremstilling/produktion. Kun 3,1 % beskæftiger sig med håndtering og distribution, mens 1,5 % beskæftiger sig med administration. 82,8% 12,5% 3,1% 1,6% Fremstilling/produktion Håndtering/distribution Administration Andet Virksomheder (Base: 64) Q2: Hvad beskæftiger virksomheden sig med?

20 Branche - befolkning 77,8 % af de adspurgte respondenter, der er i beskæftigelse, arbejder inden for anden industri, hvor de restende brancher ligger mellem 3,6 4,7 %. Der er 4,7 %, der arbejder med svinebrug. Blandt disse er der 12 ud af 17 der ligger i afstanden meter fra biogasanlægget. 77,8% 4,7% 0,3% 4,4% 3,6% 4,4% 7,1% Svinebrug Minkproduktion Landbrug med kvæg Øvrigt landbrug Levnedsmidler/fødevarer Anden industri Ved ikke Befolkning (Base: 365) Q3_Person: Arbejder du inden for?

21 Produktionstype - virksomheder Blandt de otte produktionsvirksomheder er der fire i en afstand af meter, og ud af disse fire beskæftiger de tre sig med andet. 62,5% 25,0% 12,5% Levnedsmidler/fødevarer Landbrug Andet Virksomheder (Base: 8) Q3_Company: Hvilken form for produktion beskæftiger virksomheden sig med?

22 Naboer til biogasanlæg Gennemført af CEM Institute Voxmeter for

23 Husdyr og svin i nærheden af bolig eller virksomhed Både blandt virksomhederne og befolkningsdelen er det over halvdelen, der har større husdyrsbrug i nærheden af deres bolig. Der er ikke signifikante forskelle mellem virksomheder og beboere. 57,8% 60,9% 41,7% 34,4% 0,5% 4,7% Ja Nej Ved ikke Befolkning (Base: 564) Virksomhed (Base: 64) Q5: Er der større husdyrbrug herunder svinebrug i nærheden af din bolig/virksomhed?

24 Over halvdelen oplever spredning af gylle fra biogasanlægget For både beboere og virksomheder gælder det, at der bliver spredt afgasset gylle ud på marker eller arealer tæt på deres beliggenhed. Denne fordeling er gennemgående for alle afstandsintervaller, bortset fra intervallet meter blandt beboerne. Her er der marginalt flere, der svarer nej (47 %) end resten af beboerne i stikprøven (34,0 %). 52,7% 54,7% 34,0% 25,0% 20,3% 13,3% Ja Nej Ved ikke Befolkning (Base: 564) Virksomhed (Base: 64) Q6: Bliver der spredt afgasset gylle fra biogasanlægget ud på marker eller andre arealer tæt på din bolig/virksomhed

25 Spredning af ubehandlet gylle fra landbruget Der er en overvægt blandt beboere og virksomheder, der svarer, at der bliver spredt ubehandlet gylle ud i nærheden af deres bolig/virksomhed. Dog er der en stor andel af virksomhederne, der ikke ved om dette er tilfældet (21,9%). 53,4% 51,6% 35,6% 26,6% 21,9% 11,0% Ja Nej Ved ikke Befolkning (Base: 564) Virksomhed (Base: 64) Q7: Bliver der spredt ubehandlet gylle fra landbruget ud på marker eller andre arealer tæt på din bolig/virksomhed?

26 Svinebrug er primær gyllespreder Både blandt de beboere og virksomheder, der oplever, at der spredes gylle i nærområdet, er der en overvægt, der svarer henholdsvis svinebrug (67,4 % og 63,3 %) og landbrug med kvæg (42,5 % og 57,6 %). Jo større afstand, der er til biogasanlæggene, jo mindre er andelen af landbrug med kvæg, og jo større er andelen af svinebrug, der spreder gylle i nærområdet. 67,4% 63,3% 57,6% 42,5% 15,2% 18,2% 15,2% 6,6% 6,6% 1,0% 0,0% 5,6% Svinebrug Minkproduktion Landbrug med kvæg Øvrigt landbrug Ingen af disse Ved ikke Befolkning (Base: 301) Virksomhed (Base: 33) Q8: Fra hvilke landbrug, bliver der spredt gylle ud fra nær din bolig/virksomheden?

27 Halvdelen oplever lugtgener fra landbrugets gylle Hvor der er en overvægt af respondenter, som er bevidste om, at der spredes gylle ud i deres nærområde, så oplever under halvdelen lugtgener fra landbruget. Blandt beboerne ses en tendens til, at jo længere væk de bor fra biogasanlæggene, jo flere oplever lugtgener, hvor det blandt virksomhederne er omvendt. 52,7% 54,7% 46,6% 39,1% 6,3% Ja Nej Ved ikke Befolkning (Base: 564) Virksomhed (Base: 64) 0,7% Q9A: Oplever du/virksomheden lugtgener fra. Gylle fra landbruget der bliver spredt ud?

28 Ikke lugtgener fra staldanlæg Der er kun 6,3 % af virksomhederne og 16,7 % af beboerne, der oplever lugtgener fra staldanlæg. Denne fordeling er relativt ligeligt fordelt for alle afstandsintervaller (Der er dog kun to respondenter i gruppen af virksomheder, der ligger meter fra et biogasanlæg). 82,8% 92,2% 16,7% 6,3% 0,5% 1,6% Ja Nej Ved ikke Befolkning (Base: 564) Virksomhed (Base: 64) Q9B: Oplever du/virksomheden lugtgener fra. Staldanlæg, dvs. når der ikke spredes gylle ud?

29 Under halvdelen oplever lugtgener fra biogasanlæggets gylle Der er en overvægt af respondenter blandt både beboere og virksomheder, som ikke oplever lugtgener fra gylle fra biogasanlæggene. Dog oplever flere virksomhederne oftere, at der er lugtgener, hvor der er marginalt flere blandt beboerne, der ikke oplever lugtgener. Denne fordeling gør sig gældende i alle afstandsintervallerne. 70,9% 60,9% 35,9% 22,3% 6,7% 3,1% Ja Nej Ved ikke Befolkning (Base: 564) Virksomhed (Base: 64) Q9C: Oplever du/virksomheden lugtgener fra. Gylle fra biogasanlægget der bliver spredt ud?

30 Flertallet oplever ikke lugtgener fra biogasanlæggets drift Størstedelen af både beboerne og virksomhederne oplever ikke lugtgener fra biogasanlæggenes drift. Dog er der blandt virksomheder, som ligger i afstanden meter fra anlæggene flere, der oplever lugtgener (66,7 %). 69,7% 62,5% 35,9% 26,4% 3,9% 1,6% Ja Nej Ved ikke Befolkning (Base: 564) Virksomhed (Base: 64) Q9D: Oplever du/virksomheden lugtgener fra. Biogasanlæggets drift (Dvs. i de perioder, hvor der ikke spredes gylle ud)?

31 Frekvens for lugtgener fra biogasanlæggets gylle Frekvensen for, hvor ofte beboerne og virksomhederne oplever lugtgener fra gyllen fra biogasanlægget, er forskellig på en række punkter. Der er omtrent lige mange virksomheder og beboere, relativt set, der månedligt oplever luftgener fra anlæggene (30,2 % og 26,1 %). Der er en overvægt af beboere, der kvartalsvis oplever luftgener. Der er 21,4 % af beboerne, der oplever lugtgener halvårligt, hvor der kun er 8,7 % af virksomhedere, der oplever samme frekvens af luftgener. Mellem hhv. 21,7 % og 12,7 % blandt virksomhederne og beboerne oplever sjældnere lugtgener, og 13,0 % af virksomhederne svarer ved ikke. 30,2% 26,1% 26,1% 21,4% 21,7% 18,3% 11,1% 8,7% 12,7% 13,0% 4,3% 3,2% 3,2% Dagligt Månedligt Kvartalsvis Halvårligt Sjældnere Aldrig Ved ikke Befolkning (Base: 126) Virksomhed (Base: 23) 0,0% Q10: Hvor ofte oplever du/virksomheden lugtgener fra gyllen fra biogasanlægget der bliver spredt ud på marker eller andre arealer tæt på virksomheden?

32 Frekvens for lugtgener fra landbrugsgylle Både virksomheder og beboere har en forholdsvis identisk fordeling omkring, hvor ofte de oplever lugtgener fra gyllen fra landbruget. De perioder, hvor der er størst fokus på lugtgenerne er kvartalsvis og halvårligt. Denne fordeling er uafhængig af afstandsintervallet fra landbruget. 43,3% 40,0% 23,2% 24,0% 12,9% 14,4% 16,0% 8,0% 8,0% 3,4% 4,0% 0,8% 0,0% 1,9% Dagligt Månedligt Kvartalsvis Halvårligt Sjældnere Aldrig Ved ikke Befolkning (Base: 263) Virksomhed (Base: 25) Q11: Hvor ofte oplever du/virksomheden lugtgener fra gyllen fra landbruget der bliver spredt ud på marker eller andre arealer tæt på virksomheden?

33 Frekvens for lugtgener fra drift af biogasanlægget Det er interessant, at både beboere og virksomheder oftere oplever lugtgener fra driften af biogasanlæg, end fra gyllen. Flere her oplever lugtgener månedligt, og flere oplever lugtgener kvartalsvis. Kun beboere oplever lugtgener halvårligt, hvor flere virksomheder oplever lugtgener sjældnere. 46,3% 39,1% 21,7% 21,7% 17,4% 11,4% 13,0% 8,7% 12,1% 0,0% 2,7% 0,0% 1,3% 4,3% Dagligt Månedligt Kvartalsvis Halvårligt Sjældnere Aldrig Ved ikke Befolkning (Base: 149) Virksomhed (Base: 23) Q12: Hvor ofte oplever du/virksomheden lugtgener fra driften af biogasanlægget (Dvs. i de perioder, hvor der ikke spredes gylle ud)?

34 Flertallet oplever ikke, at lugten fra gyllen fra biogasanlægget generer væsentligt Blandt virksomhederne er der sammenlagt 65,0 %, der slet ikke eller næsten ikke føler sig generet af lugten fra gyllen fra biogasanlægget. I befolkningen er dette 51,7 %. 40,0% 24,6% 25,0% 27,1% 20,3% 15,0% 15,0% 16,1% 11,0% 5,0% 0,8% 0,0% 1. Slet ikke generet Meget generet Ved ikke Befolkning (Base: 118) Virksomhed (Base: 20) Q13: Hvor generet er du/virksomheden af disse lugtgener fra gyllen fra biogasanlægget? På en skal fra 1 til 5 hvor 1 er slet ikke generet og 5 er meget generet.

35 Flertallet er ikke generet af lugtgener fra gyllen fra landbruget Majoriteten af både beboerne og virksomhederne oplever ikke at blive generet af lugten fra gyllen fra landbruget (hhv. 65,2 % og 69,6 %). 43,5% 31,6% 33,6% 26,1% 19,5% 21,7% 8,7% 7,4% 7,8% 0,0% 0,0% 0,0% 1. Slet ikke generet Meget generet Ved ikke Befolkning (Base: 256) Virksomhed (Base: 23) Q14: Hvor generet er du/virksomheden af disse lugtgener fra gyllen fra landbruget? På en skal fra 1 til 5 hvor 1 er slet ikke generet og 5 er meget generet.

36 Flertallet er ikke generet af lugt i gyllefri perioder Både virksomheder (63,7 %) og beboere (53,9 %) oplever slet ikke eller sjældent lugtgener fra biogasanlæggene i de perioder, hvor der ikke spredes gylle ud. Beboerne (28,7 %) oplever at blive generet af lugten i højere grad end virksomhederne (13,6 %), men her skal tages forbehold for de få respondenter blandt virksomhederne, der har svaret hhv. kategori fire og fem, hvilket kun er 3 virksomheder. 36,4% 30,8% 27,3% 23,1% 22,7% 16,8% 16,1% 12,6% 9,1% 4,5% 0,7% 0,0% 1. Slet ikke generet Meget generet Ved ikke Befolkning (Base: 143) Virksomhed (Base: 22) Q15: Hvor generet er du/virksomheden af lugt fra biogasanlægget (Dvs. i de perioder, hvor der ikke spredes gylle ud)? På en skala fra 1 til 5 hvor 1 er slet ikke generet og 5 er meget generet.

37 Mest lugt fra biogasanlæggene om foråret, sommeren og efteråret De perioder, hvor der oftest fremkommer lugtgener, er de varmere årstider (forår og sommer), ifølge beboerne. Blandt virksomhederne er der en holdning til, at det er om sommeren og efteråret, men der er en stor gruppe af virksomhederne, der har svaret ved ikke (36,4%). 65,7% 62,9% 45,5% 50,3% 46,2% 31,8% 36,4% 31,8% 36,4% 13,3% Forår Sommer Efterår Vinter Ved ikke Befolkning (Base: 143) Virksomhed (Base: 22) Q16: På hvilke tider af året forekommer der lugtgener fra biogasanlægget?

38 Lugten fra biogasanlægget er uændret eller blevet bedre Over halvdelen af respondenterne blandt både virksomheder og beboere siger, at generne er uforandret. Beboerne og virksomhederne angiver begge med hele 36,4 %, at det er blevet bedre. Denne fordeling er ens for alle afstandsintervaller fra biogasanlæggene blandt både virksomheder og beboere. 46,2% 50,0% 36,4% 36,4% 14,0% 13,6% 3,5% 0,0% Det er blevet bedre Det er det samme Det er blevet værre Ved Ikke Befolkning (Base: 143) Virksomhed (Base: 22) Q18: Hvordan har evt. gener fra biogasanlægget udviklet sig?

39 Ikke generet af trafik omkring biogasanlæggene Både beboere og virksomheder er generelt enige om, at de ikke er generet af trafikken til og fra biogasanlæggene (hhv. 88,1 % og 90,6 %). Dog er beboerne i afstandsintervallet meter og virksomhederne i intervallet meter fra anlæggene generelt mere tilbøjelige til at føle sig generet end gennemsnittet (hhv. 14 % og 25 %). Her skal det bemærkes, at de 25 % for virksomhederne, kun udgøres af 2 virksomheder. 88,1% 90,6% 11,2% 7,8% 0,7% 1,6% Ja Nej Ved ikke Befolkning (Base: 564) Virksomhed (Base: 64) Q19: Er du/virksomheden generet af transporten til og fra biogasanlægget? Med transport tænker vi her på trafikken i forbindelse med til- og frakørsel af gylle til biogasanlægget.

40 Frekvens for oplevede gener ift. trafik Blandt de beboere og virksomheder, som er generet af transporten til og fra biogasanlæggene, oplever man at blive generet dagligt (hhv. 39,7 % og 60,0 %). Her skal det bemærkes, at basen for virksomhederne kun udgøres af 5 virksomheder, så de 60 % udgør 3 virksomheder. 60,0% 39,7% 40,0% 22,2% 11,1% 14,3% 6,3% 3,2% 3,2% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% Dagligt Månedligt Kvartalsvis Halvårligt Sjældnere Aldrig Ved ikke Befolkning (Base: 63) Virksomhed (Base: 5) Q20: Hvor ofte oplever du/virksomheden at blive generet af transport til og fra biogasanlægget?

41 Blandt dem som føler sig generet i befolkningen, føler ca. 1/3 sig meget generet Af de, der har svaret ja til, at de føler sig generet af trafikken omkring anlæggene, angiver virksomhederne i mindre grad at være generet af trafik omkring anlæggene (der er dog kun 5 virksomheder i basen), mens der er flere beboere, der føler sig meget generet af trafikken omkring biogasanlæggene (39 %, sammenlægning af svarmulighed 4 + 5). Dog er basen for Beboere også lav (59 personer). 80,0% 27,1% 27,1% 13,6% 20,0% 18,6% 11,9% 0,0% 0,0% 0,0% 1,7% 0,0% 1. Slet ikke generet Meget generet Ved ikke Befolkning (Base: 59) Virksomhed (Base: 5) Q21: Hvor generet er du/virksomheden af transporten til biogasanlægget? På en skal fra 1 til 5 hvor 1 er slet ikke generet og 5 er meget generet.

42 Ingen oplevelse af andre gener Hele 93,4 % af beboerne og 92,2 % af virksomhederne oplever ikke andre gener, end lugtmæssige og trafikale gener fra biogasanlæggene. 93,4% 92,2% 6,2% 4,7% 0,4% 3,1% Ja Nej Ved ikke Befolkning (Base: 564) Virksomhed (Base: 64) Q22: Oplever du/virksomheden andre gener end lugt- og trafikale gener fra biogasanlægget?

43 Andre gener De tre virksomheder, som oplever andre gener end lugt og trafik, oplever ingen af de oplistede gener og svarer i stedet andet. 42,9 % af beboerne oplever støjgener og 42,9 % oplever andre gener. 14,3 % af beboerne oplever ingen gener, og 2,9 % har oplevet faldende huspriser (her skal det bemærkes, at spørgsmålet ikke direkte er blevet stillet omkring faldende huspriser, men at det er én respondents svar, hvor respondenten kunne svare frit) 100,0% 42,9% 42,9% 14,3% 2,9% 0,0% 0,0% 5,7% 0,0% 0,0% Faldende huspriser Støj Andet notér Ved ikke Ingen Befolkning (Base: 35) Virksomhed (Base: 3) Q23: Hvilke andre gener oplever du/virksomheden?

44 Biogasanlæg passer godt ind i landskabet Over halvdelen af både virksomhederne og beboerne mener, at biogasanlæggene passer godt eller meget godt ind i det omkringliggende landskab. 45,9% 35,9% 26,6% 15,4% 20,3% 17,0% 8,2% 3,1% 6,0% 7,8% 7,4% 6,3% Passer slet ikke ind Passer ikke Hverken/eller Passer godt Passer meget godt ind Ved ikke (Læs ikke op) Befolkning (Base: 564) Virksomhed (Base: 64) Q24: Hvordan synes du/virksomheden, at biogasanlægget passer ind i det omkringliggende landskab?

45 Opmærksomhed gennem lokale medier Størstedelen af beboerne og virksomhederne, der boede på adressen inden biogasanlæggenes etablering, modtog breve omkring anlæggenes etablering (hhv. 18,6 % og 19,4 %), eller læste/hørte om det via lokale medier (hhv. 39,8 % og 28,8 %). Kun 11,2 % af beboerne og 10,4 % af virksomhederne modtog invitation til borgermøder, og kun 7,4 % af beboerne og 7,6 % af virksomhederne modtog information omkring høringer om etablering af biogasanlæggene. 29,8% 28,8% 18,6% 19,4% 20,9% 19,8% 15,5% 15,6% 11,2% 10,4% 7,4% 7,6% 7,8% 10,1% Modtog brev med information herom Læste/hørte om det via de lokale medier Modtog invitation til borgermøde Modtog information om høring i forbindelse med etablering af anlægget Andet - notér Husker ikke Ved ikke Befolkning (Base: 258) Virksomhed (Base: 30) Q25: Hvordan blev du/virksomheden opmærksom på, at der skulle etableres et biogasanlæg?

46 Meget få afgav høringssvar Langt de fleste adspurgte beboere og virksomheder, der havde adresse på stedet inden biogasanlæggenes etablering, benyttede sig ikke af muligheden for at afgive høringssvar (hhv. 78,3 % og 60,0 %). Kun 15,1 % af beboerne og 13,3 % af virksomhederne brugte denne mulighed. 78,3% 60,0% 26,7% 15,1% 13,3% 6,6% Ja Nej Ved ikke/husker ikke Befolkning (Base: 258) Virksomhed (Base: 30) Q26: Brugte du/virksomheden mulighederne for at afgive høringssvar?

47 En fjerdedel blev inviteret til borgermøde Hele 62,8 % af beboerne var ikke inviteret til borgermøde om biogasanlæggenes placering, hvor det samme gør sig gældende for 43,3 % af virksomhederne. Der er signifikant flere beboere, der blev inviteret til borgermøde (25,6 %), end virksomheder (20,0 %). Der er dog en stor gruppe virksomheder, som ikke husker, om de er blevet inviteret (36,7 %). 62,8% 43,3% 36,7% 25,6% 20,0% 11,6% Ja Nej Ved ikke/husker ikke Befolkning (Base: 258) Virksomhed (Base: 30) Q27: Har du/virksomheden været inviteret til borgermøde om placeringen af biogasanlægget?

48 Næsten ingen deltog i borgermøder omkring biogasanlæg Blandt beboerne var der 13,2 % af de 258 beboere, der boede der inden etableringen af anlægget, der deltog i et borgermøde omkring biogasanlæggets placering. Blandt virksomhederne var dette kun 3,3 % (3 virksomheder). 30,0 % af virksomhederne husker dog ikke, hvorvidt de deltog i et borgermøde. 83,3% 66,7% 30,0% 13,2% 3,3% 3,5% Ja Nej Ved ikke/husker ikke Befolkning (Base: 258) Virksomhed (Base: 30) Q28: Har du/virksomheden deltaget i borgermøder om placeringen af biogasanlægget?

49 Informationsniveauet om etableringen af biogasanlægget De fleste beboere synes i nogen grad, i høj grad og i meget høj grad, at de fik relevant information om etablering af biogasanlæggets etablering. Der er dog 22,1 %, som slet ikke synes, de fik relevant information. Blandt virksomheder udgør denne gruppe 16,7 %. 40,0 % af virksomhederne ved ikke, om de fik relevant information. 40,0% 22,1% 22,1% 21,3% 16,7% 16,7% 12,0% 10,5% 13,3% 12,0% 6,7% 6,7% Slet ikke I ringe grad I nogen grad I høj grad I meget høj grad Ved ikke Befolkning (Base: 258) Virksomhed (Base: 30) Q29: I hvilken grad synes du, at du/virksomheden fik relevant information om etablering af biogasanlægget?

50 Folk oplevede ikke at blive lyttet til Hele 17,4 % af beboerne og 30,0 % af virksomhederne synes ikke, der blev lyttet til dem. 12,8 % af beboerne synes kun i ringe grad, at der blev lyttet til dem, hvor 17,8 % svarer i nogen grad. Der er en stor del blandt beboerne (29,8 %) og virksomhederne (53,3 %), som ikke ved, om der blev lyttet til dem. 53,3% 30,0% 29,8% 17,4% 12,8% 17,8% 6,7% 15,9% 10,0% 6,2% 0,0% 0,0% Slet ikke I ringe grad I nogen grad I høj grad I meget høj grad Ved ikke Befolkning (Base: 258) Virksomhed (Base: 30) Q30: I hvilken grad synes du/virksomheden, at der blev lyttet til beboerne/virksomhederne i området?

51 Under halvdelen følte at have indflydelse på etableringen af anlæggene Over halvdelen af både virksomhederne (50,0 %) og beboerne (56,2 %) svarer, at de slet ikke oplevede at have indflydelse på biogasanlæggets udformning og placering. 8,9 % af beboerne, og 3,3 % af virksomhederne oplevede kun i ringe grad at have indflydelse, og kun 10,9 % af beboerne oplevede i nogen grad at have indflydelse. 56,2% 50,0% 40,0% 20,2% 8,9% 3,3% 10,9% 0,0% 1,2% 6,7% 2,7% 0,0% Slet ikke I ringe grad I nogen grad I høj grad I meget høj grad Ved ikke Befolkning (Base: 258) Virksomhed (Base: 30) Q31: I hvilken grad oplevede du/virksomheden at have indflydelse på biogasanlæggets udformning og placering?

52 Ingen informering om driftsforstyrrelser og lugt Blandt beboerne er der 63,7 % og blandt virksomhederne 68,8 %, der mener, at de slet ikke bliver informeret omkring driftsforstyrrelser, der kan give lugtgener. Kun 5,5 % af beboerne og 6,3 % af virksomhederne svarer i meget høj grad. 63,7% 68,8% 8,2% 3,1% 10,3% 1,6% 9,4% 4,4% 5,5% 6,3% 8,0% 10,9% Slet ikke I ringe grad I nogen grad I høj grad I meget høj grad Ved ikke Befolkning (Base: 564) Virksomhed (Base: 64) Q32: I hvor høj grad bliver du/virksomheden informeret af biogasanlægget om eks. driftsforstyrrelser der kan give lugtgener?

53 Man kontakter biogasanlægget eller ingen Såfremt der opleves problemer med biogasanlægget, kontakter de fleste enten pågældende biogasanlæg (36,5 % af beboerne og 42,2 % af virksomhederne), eller også kontakter respondenterne ikke nogen (34,6 % blandt beboerne og 37,5 % blandt virksomhederne). 42,2% 36,5% 34,6% 37,5% 11,9% 14,1% 9,2% 10,6% 7,8% 0,5% 1,6% 1,6% Biogasanlægget Kommunen Politiet Andre notér Kontakter ingen Ved ikke Befolkning (Base: 564) Virksomhed (Base: 64) Q33: Hvem kontakter du/virksomheden, hvis du oplever problemer ift. biogasanlægget som eks. lugtgener?

54 Biogasanlæggene forsyner de lokale fjernvarmeværk Hhv. 41,5 % og 40,6 % af beboerne og virksomhederne mener, at det nærliggende biogasanlæg forsyner det lokale fjernvarmeværk. 40,6 % af beboerne mener dog ikke, at dette er tilfældet, mens dette gør sig gældende for 35,9 % af virksomheder. 41,5% 40,6% 40,6% 35,9% 23,4% 17,9% Ja Nej Ved ikke Befolkning (Base: 564) Virksomhed (Base: 64) Q34: Forsyner biogasanlægget dit/virksomhedens lokale fjernvarmeværk?

55 Biogasanlæg gavner miljøet 38,5 % af både beboerne og virksomhederne mener, at et biogasanlæg i lokalområdet gavner miljøet. 14,5 % af beboerne og 23,4 % af virksomhederne mener desuden, at et biogasanlæg i lokalområdet skaber arbejdspladser. 28,4 % af beboerne mener ikke, der er nogen fordele ved et biogasanlæg i lokalområdet, hvor denne andel er 25,0 % for virksomheder. 38,5% 39,1% 34,4% 23,4% 26,2% 28,4% 25,0% 14,5% 9,8% 10,9% Skaber arbejdspladser Gavner miljøet/miljøvenligt Andet - Notér Ved ikke Ingen Befolkning (Base: 564) Virksomhed (Base: 64) Q35: Kan du nævne fordele ved at have et biogasanlæg i lokalområdet?

56 Biogas er en gevinst for lokalområdet Langt de fleste beboere (61,7 %) og virksomheder (67,2 %) mener, at biogas samlet set er en gevinst for lokalområdet. Kun 12,1 % af beboerne og 6,3 % af virksomhederne mener, at biogas er et tab for lokalområdet. 61,7% 67,2% 12,1% 14,4% 14,1% 11,9% 12,5% 6,3% En gevinst Et tab Hverken tab eller gevinst Ved ikke Befolkning (Base: 564) Virksomhed (Base: 64) Q36: Er biogas samlet set en gevinst eller et tab for lokalområdet?

57 Det er nødvendigt at finde alternative energiformer Næsten alle beboere (89,3 %) og virksomheder (93,7 %) er enige eller meget enige i, at det er nødvendigt at finde alternative energiformer til olie, kul og naturgas. Kun 3,6 % af beboerne er uenige eller meget uenige. 70,3% 52,8% 36,5% 23,4% 0,9% 1,6% 2,7% 0,0% 5,0% 3,1% 2,1% 1,6% Meget uenig Uenig Hverken/eller Enig Meget enig Ved ikke Befolkning (Base:564) Virksomhed (Base: 64) Q37A: Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn Det er nødvendigt at finde alternative energiformer til olie, kul og naturgas

58 Biogasudbygningen er nødvendig af hensyn til miljø og klima 42,2 % af virksomhederne og 29,8 % af beboerne er meget enige i, at biogasudbygningen er nødvendig af hensyn til miljø og klima. Blandt beboerne er 48,6 % enige i dette, hvor 21,9 % af virksomhederne er enige i udsagnet. Kun hhv. 6,4 % og 7,9 % af beboerne og virksomhederne er uenige eller meget uenige i udsagnet. 48,6% 42,2% 29,8% 21,9% 21,9% 11,0% 2,3% 1,6% 4,1% 6,3% 4,3% 6,3% Meget uenig Uenig Hverken/eller Enig Meget enig Ved ikke Befolkning (Base: 564) Virksomhed (Base: 64) Q37B: Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn Biogasudbygningen er nødvendig af hensyn til miljø og klima

59 Biogas er en miljømæssig gevinst for lokalområdet 44,7 % af beboerne og 28,1 % af virksomhederne er enige i, at biogas er en miljømæssig gevinst for lokalområdet, mens 24,5 % af beboerne og 31,3 % af virksomhederne er meget enige i dette udsagn. Kun 11,9 % af beboerne og 9,4 % af virksomhederne er uenige eller meget uenige i dette udsagn. 44,7% 23,4% 28,1% 24,5% 31,3% 12,2% 5,3% 3,1% 6,6% 6,3% 6,7% 7,8% Meget uenig Uenig Hverken/eller Enig Meget enig Ved ikke Befolkning (Base: 564) Virksomhed (Base: 64) Q37C: Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn Biogas er samlet set en miljømæssig gevinst for mit lokalområde

60 Biogas er en miljømæssig gevinst for Danmark Majoriteten af beboerne og virksomhederne i undersøgelsen er enige eller meget enige i, at biogas samlet set er en miljømæssig gevinst for Danmark (hhv. 78,3 % og 68,8 %). Der er kun 5,7 % af beboerne og 4,7 % af virksomhederne, der er uenige eller meget uenige i dette udsagn. 49,6% 37,5% 31,3% 28,7% 15,6% 2,5% 0,0% 3,7% 4,7% 9,2% 6,2% 10,9% Meget uenig Uenig Hverken/eller Enig Meget enig Ved ikke Befolkning (Base: 564) Virksomhed (Base: 64) Q37D: Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn Biogas er samlet set en miljømæssig gevinst for Danmark

61 Biogas løser flere lugtproblemer end de skaber Blandt de adspurgte er der 51,2 % blandt beboerne og 48,5 % blandt virksomhederne, der er enige eller meget enige i, at biogas løser flere lugtproblemer, end de skaber. 11,3 % af befolkningen er uenige i dette, hvor der er 3,1 % af virksomhederne, der er uenige i dette. 4,8 % af befolkningen er meget uenig i dette. 32,8% 28,1% 26,6% 16,7% 21,9% 18,4% 16,0% 20,3% 11,3% 4,8% 3,1% 0,0% Meget uenig Uenig Hverken/eller Enig Meget enig Ved ikke Befolkning (Base: 564) Virksomhed (Base: 64) Q37F: Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn Biogas løser flere lugtproblemer end de skaber

62 Økologi er en god ide 36,0 % af beboerne og 35,9 % af virksomhederne, er meget enige i, at økologi er en god ide. 37,6 % af befolkningen og 29,7 % af virksomhederne svarer at være enige i dette udsagn. Der er blandt virksomhederne 9,4 %, der er meget uenige, hvor der blandt befolkningen kun er 3,2 %. 37,6% 36,0% 35,9% 29,7% 17,2% 12,6% 9,4% 9,0% 3,2% 4,7% 1,6% 3,1% Meget uenig Uenig Hverken/eller Enig Meget enig Ved ikke Befolkning (Base: 564) Virksomhed (Base: 64) Q37G: Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn Jeg synes generelt, at økologi er en god idé

63 Vedvarende energi er en god ide 90,9 % af beboerne og 92,2 % af virksomhederne er enige eller meget enige i, at vedvarende energi er en god ide. 68,8% 52,8% 38,1% 23,4% 1,1% 2,7% 0,0% 0,0% 4,3% 7,8% 1,1% 0,0% Meget uenig Uenig Hverken/eller Enig Meget enig Ved ikke Befolkning (Base: 564) Virksomhed (Base: 64) Q37H: Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn Jeg synes generelt, at vedvarende energi som eks. biogas, vindmøller og solcelleanlæg er en god idé

64 Biogas giver plads til flere svin i Danmark Der er mange blandt beboerne og virksomhederne, der mener, at biogas giver plads til flere svin i Danmark. 38,5 % af befolkningen og 34,4 % af virksomhederne er enige eller meget enige i dette udsagn. 16,6 % af befolkningen og 12,5 % af virksomhederne er dog uenige eller meget uenige i udsagnet. Der er relativt mange, der svarer ved ikke (28,5 % blandt beboere og 31,3 % blandt virksomheder) 30,0% 28,5% 31,3% 25,0% 21,9% 16,3% 13,1% 7,8% 8,5% 9,4% 3,5% 4,7% Meget uenig Uenig Hverken/eller Enig Meget enig Ved ikke (læs ikke op) Befolkning (Base: 564) Virksomhed (Base: 64) Q38A: Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn Biogas giver plads til flere svin i Danmark

65 Biogas er en fordel for landbruget Der er flertal blandt beboerne (73,5 %) og virksomhederne (64,1 %), som er enige eller meget enige i, at biogas er en fordel for landbruget. 5,0 % af beboerne er uenige eller meget uenige i dette. 52,0% 31,3% 32,8% 17,2% 21,5% 18,8% 9,8% 11,9% 0,9% 4,1% 0,0% 0,0% Meget uenig Uenig Hverken/eller Enig Meget enig Ved ikke Befolkning (Base: 564) Virksomhed (Base: 64) Q38B: Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn Biogas er en fordel for landbruget

66 Positiv stemning over for øget svineproduktion Både beboerne og virksomhederne er generelt positive overfor flere svin (en større svineproduktion) i Danmark. Blandt beboerne er der marginalt flere, der er meget uenige og uenige (36,5 %) i udsagnet Vi skal ikke have flere svin i Danmark, end der er folk, der er enige og meget enige (34,7 %). For virksomhederne er der 59,4 %, der er positivt stemt, og 15,6 %, der er ikke ønsker flere svin i Danmark. 32,8% 27,3% 26,6% 21,6% 18,4% 9,2% 12,5% 13,1% 7,8% 7,8% 10,3% 12,5% Meget uenig Uenig Hverken/eller Enig Meget enig Ved ikke Befolkning (Base: 564) Virksomhed (Base: 64) Q38C: Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn Vi skal ikke have flere svin (mere svineproduktion) i Danmark)

67 Dansk landbrug skal have gode vækstbetingelser 59,4 % af virksomhederne og 35,8 % af beboerne er meget enige i, at dansk landbrug skal have gode vækstbetingelser. Blandt beboerne er 49,8 % enige i dette, hvor 29,7 % af virksomhederne er enige i udsagnet. Kun 3,9 % af beboerne og 3,2 % af virksomhederne er uenige eller meget uenige i dette udsagn. 59,4% 49,8% 29,7% 35,8% 1,6% 1,6% 2,3% 1,6% 8,2% 4,7% 2,3% 3,1% Meget uenig Uenig Hverken/eller Enig Meget enig Ved ikke (læs ikke op) Befolkning (Base: 564) Virksomhed (Base: 64) Q38D: Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn Dansk landbrug skal have gode vækstbetingelser

68 Halvdelen er tilflyttere efter biogasanlæggets tilblivelse Blandt beboerne er der 45,7 %, der boede på adressen inden biogasanlægget blev bygget, hvor dette tal for virksomheder er 46,9 %. Der er altså flest blandt både virksomhederne og befolkningen, der er tilflyttere efter biogasanlæggenes tilblivelse. 54,3% 53,1% 45,7% 46,9% Ikke tilflytter Tilflytter Befolkning (Base: 564) Virksomhed (Base: 64) Tilflytter efter biogasanlæggets tilblivelse

69 Hovedresultater

70 Lugt og transport Der ses en tendens til, at virksomheder og beboere er mere opmærksomme på lugtgener både styrke og hyppighed, når de bor langt væk fra landbrug eller biogasanlæg. Dette kan skyldes, at man ikke oplever driften af landbruget eller biogasanlæggene på tæt hold, hvilket skaber en øget opmærksomhed omkring lugtgenerne alene. Flertallet af beboere og virksomheder svarer, at de ikke oplever lugtgener hverken fra landbruget, staldanlæg eller biogasanlæg. Blandt dem, som svarer, at de oplever lugtgener, er langt de fleste dog ikke specielt generet af lugten. Både virksomheder og beboere føler sig ikke specielt generet af trafikken til og fra biogasanlæggene. For dem som føler sig generet, er generne daglige, og flertallet af disse føler sig dog meget generet. Dog er basen lille for både befolkningen og virksomheder hvorfor man skal have dette in mente. Over halvdelen af de adspurgte beboere og virksomheder mener, at biogasanlæggene passer godt i lokalområdet. De fleste respondenter mener, at biogasanlæg løser flere lugtgener, end de skaber. Både beboere og virksomheder er enige om, at afgasset gylle på markerne lugter mindre end rå gylle. Dette går godt i spænd med, at respondenterne svarer, at biogas løser flere lugtproblemer end de skaber.

71 Proces, information og dialog Kun 12 % af beboerne og 3 % af virksomhederne blev opmærksom på etableringen af biogasanlægget efter at have modtaget invitation omkring borgermøder, og kun 7 % af beboerne og 10 % af virksomhederne modtog information omhandlende høring inden etableringen af biogasanlægget. Hele 63 % af beboerne var ikke inviteret til borgermøde om biogasanlæggenes placering, hvor det samme gjorde sig gældende for 43 % af virksomhederne. Blandt beboerne var der 13 % ud af de, der boede på adressen inden anlægget blev etableret, der deltog. Blandt virksomhederne var der kun 3 %. Der ses derfor en oplevelse af, at lokalbeboerne/virksomhederne ikke inviteres til drøftelser, når der skal anlægges/planlægges et biogasanlæg i lokalområdet. Hele 17% af beboerne og 30% af virksomhederne synes slet ikke, at der blev lyttet til dem, og over halvdelen af beboerne og virksomhederne mener slet ikke, at de havde indflydelse på anlæggenes placering og udformning. Dette kan potentielt skabe en negativ opfattelse af biogasanlæggene. Virksomhederne og beboerne føler sig slet ikke informeret af biogasanlægget omkring driftsforstyrrelser, der kan give lugtgener (henholdsvis 69 % og 64 %). Et fokus på dette område kunne få naboer til biogasanlæg til at synes bedre om biogasanlæg i deres lokalområde.

72 Syn på miljø og landbrug Der er mange blandt beboerne og virksomhederne, der mener, at biogas giver plads til flere svin (mere svineproduktion) i Danmark. Et overvejende flertal af de adspurgte er enige i, at biogas er en fordel for landbruget. Størstedelen er positivt stemte over for en øget svineproduktion i Danmark. Blandt virksomhederne er der flere ikke tilflyttere end tilflyttere, som er positive overfor en større svineproduktion i Danmark. Denne tendens er dog ikke til stede blandt beboerne, hvor der er lige mange tilflyttere og ikke tilflyttere, som er positive over for en større svineproduktion i Danmark. Blandt beboerne kan det ydermere ses, at de beboere som bor længere væk fra biogasanlæggene i mindre grad er positivt stemte over for en øget svineproduktion. Generelt synes flertallet af beboerne og virksomhederne, at biogas er en miljømæssig gevinst for Danmark.

73 KONTAKT Du er velkommen til at kontakte os, hvis du ønsker yderligere information. Læs mere om vores produkter: Analyser: Kundetække: IT Analysesystem: CEM Institute Voxmeter, Borgergade 6, 4., 1300 København K Telefon: (+45) Nikolaj Wøhler Voulfsbach: nwv@voxmeter.dk Anna Midtgaard Christensen: amc@voxmeter.dk

Omnibusundersøgelse om værdig ældrepleje. Gennemført af CEM Institute Voxmeter for

Omnibusundersøgelse om værdig ældrepleje. Gennemført af CEM Institute Voxmeter for Omnibusundersøgelse om værdig ældrepleje Gennemført af CEM Institute Voxmeter for Januar 205 Metode Interviewmetode Undersøgelsen om værdig ældrepleje er gennemført for Ældre Sagen i forbindelse med Voxmeters

Læs mere

Undersøgelse om produktsøgning

Undersøgelse om produktsøgning Undersøgelse om produktsøgning Tabelrapport 24.09.2013 Materialet er fortroligt og må ikke anvendes uden for klientens organisation uden forudgående skriftligt samtykke fra Radius Kommunikation A/S Indhold

Læs mere

UNDERSØGELSE AF HOLDNING TIL GADERENHOLDELSE

UNDERSØGELSE AF HOLDNING TIL GADERENHOLDELSE Grafikrapport UNDERSØGELSE AF HOLDNING TIL GADERENHOLDELSE I Københavns Kommune Interviewperiode: Projektnr.: 17. - 25. november 2005 52924 Rapporteringsmåned: Supplerende rapport, februar 2006 Kunde:

Læs mere

Undersøgelse for Teknologisk Institut. Kendskab og holdning til vedvarende energi i HUR området. April 2005

Undersøgelse for Teknologisk Institut. Kendskab og holdning til vedvarende energi i HUR området. April 2005 Undersøgelse for Teknologisk Institut Kendskab og holdning til vedvarende energi i HUR området April 2005 Indledning og metode I forbindelse med et EU projekt, ønsker Teknologisk Institut at afdække kendskabet

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om smartphones, apps og nyheder fra FOA

Det siger FOAs medlemmer om smartphones, apps og nyheder fra FOA FOA Kampagne og Analyse 6. september 2012 Det siger FOAs medlemmer om smartphones, apps og nyheder fra FOA FOA har i perioden 27. april - 8. maj 2012 gennemført en undersøgelse om medlemmernes brug af

Læs mere

Ref. SOL/KNP 02.10.2014. Selvstændige 2014. Djøf undersøgelser

Ref. SOL/KNP 02.10.2014. Selvstændige 2014. Djøf undersøgelser Ref. SOL/KNP 02.10.2014 2014 Djøf undersøgelser Indhold Indledning... 3 Baggrund... 3 Hovedresultater... 3 Metode... 5 Repræsentativitet... 5 Den typiske selvstændige... 6 Karakteristika... 6 Erfaring

Læs mere

Tilfredshedsundersøgelse Brugere og pårørende. Bofællesskaber og støttecenter Socialpædagogisk Center

Tilfredshedsundersøgelse Brugere og pårørende. Bofællesskaber og støttecenter Socialpædagogisk Center Tilfredshedsundersøgelse Brugere og pårørende Bofællesskaber og støttecenter Socialpædagogisk Center 1 Indhold Samlet opsummering...4 Indledning...6 Undersøgelsesmetode...6 Læsevejledning...8 Del-rapport

Læs mere

Del 3: Statistisk bosætningsanalyse

Del 3: Statistisk bosætningsanalyse BOSÆTNING 2012 Bosætningsmønstre og boligpræferencer i Aalborg Kommune Del 3: Statistisk bosætningsanalyse -Typificeringer Indholdsfortegnelse 1. Befolkningen generelt... 2 2. 18-29 årige... 2 3. 30-49

Læs mere

Omnibusundersøgelse om pårørende

Omnibusundersøgelse om pårørende Omnibusundersøgelse om pårørende Gennemført af CEM Institute Voxmeter for November 2014 Metode Interviewmetode Undersøgelsen om pårørende er gennemført i forbindelse med Voxmeters ugentlige telefoniske

Læs mere

Miljøpolitik I Odense. Odense Kommune 2008

Miljøpolitik I Odense. Odense Kommune 2008 Miljøpolitik I Odense Odense Kommune 2008 Om undersøgelsen Miljøpolitik I Odense Om undersøgelsen Denne rapport indeholder resultaterne for Odense Kommunes måling af borgernes holdninger til miljøpolitik

Læs mere

LØNDANNELSE BLANDT MEDLEMMER AF IDA HOVEDKONKLUSIONER OG SURVEYRESULTATER

LØNDANNELSE BLANDT MEDLEMMER AF IDA HOVEDKONKLUSIONER OG SURVEYRESULTATER Til Ingeniørforeningen, IDA Dokumenttype Rapport Dato 14. Juni 2012 LØNDANNELSE BLANDT MEDLEMMER AF IDA HOVEDKONKLUSIONER OG SURVEYRESULTATER LØNDANNELSE BLANDT MEDLEMMER AF IDA HOVEDKONKLUSIONER OG SURVEYRESULTATER

Læs mere

Virksomhedernes brug af og tilfredshed med Jobnet

Virksomhedernes brug af og tilfredshed med Jobnet Virksomhedernes brug af og tilfredshed med Jobnet Capacent Epinion for Arbejdsmarkedsstyrelsen November 2008 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Indledning og formål... 4 1.1 Rapportens opbygning... 4 1.2 Respondentgrundlag...

Læs mere

DIGITAL ARV EN UNDERSØGELSE AF DANSKERNES DIGITALE ADFÆRD SAMT DERES HOLDNINGER TIL OG INTERESSE FOR DIGITALE SPOR OG ISÆR DIGITAL ARV

DIGITAL ARV EN UNDERSØGELSE AF DANSKERNES DIGITALE ADFÆRD SAMT DERES HOLDNINGER TIL OG INTERESSE FOR DIGITALE SPOR OG ISÆR DIGITAL ARV DIGITAL ARV EN UNDERSØGELSE AF DANSKERNES DIGITALE ADFÆRD SAMT DERES HOLDNINGER TIL OG INTERESSE FOR DIGITALE SPOR OG ISÆR DIGITAL ARV Rapporten er udarbejdet for Landsforeningen Liv&Død i samarbejde med

Læs mere

Rapport om kommunikation i Ringsted Kommune Udarbejdet for Ringsted Kommune, august 2014

Rapport om kommunikation i Ringsted Kommune Udarbejdet for Ringsted Kommune, august 2014 Rapport om kommunikation i Ringsted Kommune Udarbejdet for Ringsted Kommune, august 2014 Indhold Indledning... 4 Om undersøgelsen... 4 Oplægget til borgerne... 5 Sådan læses grafikken... 6 Kommunens information...

Læs mere

Velfærdsministeriet og Kommunernes Landsforening. Brugerundersøgelse om hjemmehjælp til beboere i eget hjem og i plejebolig / plejehjem

Velfærdsministeriet og Kommunernes Landsforening. Brugerundersøgelse om hjemmehjælp til beboere i eget hjem og i plejebolig / plejehjem Socialudvalget 2008-09 SOU alm. del Svar på Spørgsmål 394 Offentligt Velfærdsministeriet og Kommunernes Landsforening Brugerundersøgelse om hjemmehjælp til beboere i eget hjem og i plejebolig / plejehjem

Læs mere

Madkulturen - Madindeks 2015 69. Rammer for danskernes måltider

Madkulturen - Madindeks 2015 69. Rammer for danskernes måltider Madkulturen - Madindeks 2015 69 4. Rammer for danskernes måltider 70 Madkulturen - Madindeks 2015 4. Rammer for danskernes måltider Dette kapitel handler om rammerne for danskernes måltider hvem de spiser

Læs mere

Unges brug af tandpleje

Unges brug af tandpleje Grafikrapport Unges brug af tandpleje Undersøgelse om unges brug af tandpleje Gennemført af CEM Institute Voxmeter for TANDLÆGEFORENINGEN Metode Undersøgelsen er baseret på 500 interview med et nationalt

Læs mere

Økonomisk analyse. Endnu flere køber økologi

Økonomisk analyse. Endnu flere køber økologi Økonomisk analyse 4. juli 2014 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Endnu flere køber økologi I en ny undersøgelse har Landbrug & Fødevarer undersøgt

Læs mere

April 2016. Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder. Indhold

April 2016. Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder. Indhold April 2016 Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder Indhold Opsummering...2 Metode...2 Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder...3 Ansættelse af studerende... 10 Tilskudsordninger... 11

Læs mere

Borgertilfredshedsundersøgelse 2014. test

Borgertilfredshedsundersøgelse 2014. test Borgertilfredshedsundersøgelse 2014 test Rapport August 2014 Indholdsfortegnelse Om undersøgelsen: 3 Økonomi og overordnet tilfredshed: 4 Fritid og kultur: 8 Trafik og affald: 10 Information fra kommunen:

Læs mere

Hvert femte FOA-medlem forventer ikke at kunne arbejde, til de når folkepensionalderen

Hvert femte FOA-medlem forventer ikke at kunne arbejde, til de når folkepensionalderen 13. november 2015 Hvert femte FOA-medlem forventer ikke at kunne arbejde, til de når folkepensionalderen Det viser en undersøgelse, som FOA har gennemført blandt 4.524 erhvervsaktive medlemmer af FOAs

Læs mere

Borgernes holdning til åbent land og grønne områder I Århus og på landsplan

Borgernes holdning til åbent land og grønne områder I Århus og på landsplan Borgernes holdning til åbent land og grønne områder I Århus og på landsplan Århus Kommune 26. marts 2007 Indholdsfortegnelse 1 Indledning og sammenfatning... 4 1.1 Resumé... 4 2 Brug og værdisætning af

Læs mere

RAPPORT Natur i generationer September 2009 DANMARKS NATURFREDNINGSFORENING PROJEKT 56456. Udarbejdet af: Celia Paltved-Kaznelson

RAPPORT Natur i generationer September 2009 DANMARKS NATURFREDNINGSFORENING PROJEKT 56456. Udarbejdet af: Celia Paltved-Kaznelson Masnedøgade 22-26 DK-2100 København Ø Denmark RAPPORT Natur i generationer September 2009 DANMARKS NATURFREDNINGSFORENING PROJEKT 56456 Udarbejdet af: Celia Paltved-Kaznelson CVR 11 94 51 98 VAT DK 11

Læs mere

Kommunal genoptræning - 2015

Kommunal genoptræning - 2015 Kommunal genoptræning - 2015 Danske Fysioterapeuter/Danske Handicaporganisationer/Ældre Sagen November 2015 1 Indholdsfortegnelse Om undersøgelsen. 3 Lovgivning 4 Hovedkonklusioner.... 5 Genoptræningsplaner

Læs mere

Byliv. En undersøgelse af borgernes holdning til det udendørs byliv i Københavns Kommune. December 2013

Byliv. En undersøgelse af borgernes holdning til det udendørs byliv i Københavns Kommune. December 2013 Byliv En undersøgelse af borgernes holdning til det udendørs byliv i Københavns Kommune December 2013 ISBN 978-87-92689-83-2 December 2013 Center for Ressourcer Teknik- og Miljøforvaltningen Effektmåling

Læs mere

det offentlige Hilsner fra sådan vil danskerne tiltales BJERG KOMMUNIKATION FLÆSKETORVET 68, 1 1711 KØBENHAVN V T: +45 33 25 33 27 KONTAKT@BJERGK.

det offentlige Hilsner fra sådan vil danskerne tiltales BJERG KOMMUNIKATION FLÆSKETORVET 68, 1 1711 KØBENHAVN V T: +45 33 25 33 27 KONTAKT@BJERGK. Hilsner fra det offentlige sådan vil danskerne tiltales BJERG KOMMUNIKATION FLÆSKETORVET 68, 1 1711 KØBENHAVN V T: +45 33 25 33 27 KONTAKT@BJERGK.DK INDHOLD RESULTATERNE KORT...3 Hvordan skal et digitalt

Læs mere

Sagstal i kommunale forvaltninger. Undersøgelse af socialrådgivernes sagstal i kommunale forvaltninger 2013

Sagstal i kommunale forvaltninger. Undersøgelse af socialrådgivernes sagstal i kommunale forvaltninger 2013 Sagstal i kommunale forvaltninger Undersøgelse af socialrådgivernes sagstal i kommunale forvaltninger 2013 November 2013 Undersøgelse af socialrådgivernes sagstal i kommunale forvaltninger, november 2013

Læs mere

DANVA Kunderne i centrum holdningsundersøgelse privatkunder

DANVA Kunderne i centrum holdningsundersøgelse privatkunder DANVA Kunderne i centrum holdningsundersøgelse privatkunder Maj 2018 INDHOLD Emne Forord Sammenfatning Rent drikkevand Rent vandmiljø Klima Ejerskab Kvalitet og pris Ekstra ydelser Kendskab og tilfredshed

Læs mere

Tilfredshed med tandlæger

Tilfredshed med tandlæger Grafikrapport Tilfredshed med tandlæger Undersøgelse om tilfredshed med tandlæger. Gennemført af CEM Institute Voxmeter for TANDLÆGEFORENINGEN Metode Undersøgelsen er baseret på 1000 interview med et nationalt

Læs mere

Danskernes holdninger til barselsorlov opdelt på uddannelse

Danskernes holdninger til barselsorlov opdelt på uddannelse Danskernes holdninger til barselsorlov opdelt på Januar 2012 Indhold Lovgivningen om lønmodtagernes rettigheder er ude af trit med et moderne arbejdsmarked... 2 Danskerne vil have mere barselsorlov til

Læs mere

Undersøgelse af private arbejdsgiveres syn på færdiguddannedes kompetencer og studierelevante udlandsophold

Undersøgelse af private arbejdsgiveres syn på færdiguddannedes kompetencer og studierelevante udlandsophold Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser Undersøgelse af private arbejdsgiveres syn på færdiguddannedes kompetencer og studierelevante udlandsophold Udgivet af: Styrelsen for Universiteter

Læs mere

Udviklingsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland

Udviklingsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland 25. marts 2008 Udviklingsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland Næsten en ud af ti er utilfreds med udviklingsmulighederne hvor de bor Nogle virksomheder mangler arbejdskraft,

Læs mere

Rapport: Danskernes forhold til Tyskland og grænser Del 3 af undersøgelse af danskernes bånd til det danske mindretal i Sydslesvig

Rapport: Danskernes forhold til Tyskland og grænser Del 3 af undersøgelse af danskernes bånd til det danske mindretal i Sydslesvig Rapport: Danskernes forhold til Tyskland og grænser Del 3 af undersøgelse af danskernes bånd til det danske mindretal i Sydslesvig Indhold 1. Konklusioner (side 3) 2. Om undersøgelsen (side 5) 3. Forholdet

Læs mere

Holdninger til plejehjem 2012 Kommenteret grafikrapport udarbejdet for Ældre Sagen

Holdninger til plejehjem 2012 Kommenteret grafikrapport udarbejdet for Ældre Sagen Holdninger til plejehjem 2012 Kommenteret grafikrapport udarbejdet for Ældre Sagen Dorte Barfod dorte.barfod@yougov.com www.yougov.dk København, august 2012 1 Indhold Metode Side 3 Konklusion Side 6 Resultater

Læs mere

Danskerne og kemikalierne 2015

Danskerne og kemikalierne 2015 Danskerne og kemikalierne 2015 Analyse af danskernes forhold til kemikalier Parterne bag den årlige Kemiens Dag har kortlagt, hvordan danskerne ser på en række vigtige spørgsmål omkring kemikalier. Formålet

Læs mere

NaturErhvervstyrelsen

NaturErhvervstyrelsen NaturErhvervstyrelsen Kundetilfredshedsundersøgelse juni 2015 894 respondenter 14. Juni 2015 til 13. juli 2015 1 Indholdsfortegnelse Om undersøgelsen... 3-6 Hovedkonklusioner... 7-10 Gennemgang af resultater

Læs mere

Kommunal træning 2014

Kommunal træning 2014 Kommunal træning 2014 En undersøgelse foretaget af TNS Gallup for Danske Fysioterapeuter, Danske Handicaporganisationer og Ældre Sagen Udarbejdet af Bia R. J. Nielsen Januar 2015 Projektnummer: 61285 1

Læs mere

FOA. Evaluering af kommunalreformen April 2013 FOA. TNS Dato: April 2013 Projekt: 59209

FOA. Evaluering af kommunalreformen April 2013 FOA. TNS Dato: April 2013 Projekt: 59209 Evaluering af kommunalreformen April 2013 TNS Dato: April 2013 Projekt: 59209 Feltperiode: Den 22. marts 4. april 2013 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Metode:

Læs mere

Undersøgelse om danskernes holdninger til elbiler og energi. Kan du forestille dig at investere i en elbil inden for de næste fem år?

Undersøgelse om danskernes holdninger til elbiler og energi. Kan du forestille dig at investere i en elbil inden for de næste fem år? 1/9 Undersøgelse om danskernes holdninger til elbiler og energi Om dataindsamlingen: Data er indsamlet af analyseinstituttet Norstat i deres onlinepanel af danskere i maj 2018. Stikprøven er repræsentativ

Læs mere

Fri og uafhængig Selvstændiges motivation

Fri og uafhængig Selvstændiges motivation Fri og uafhængig Selvstændiges motivation Uafhængighed af andre og frihed til at tilrettelægge sit eget arbejde er de stærkeste drivkræfter for et flertal af Danmarks selvstændige erhvervdrivende. For

Læs mere

De fynske byråd ligger lavt placeret når det drejer sig om at lytte til erhvervslivet og at skabe mere privat beskæftigelse

De fynske byråd ligger lavt placeret når det drejer sig om at lytte til erhvervslivet og at skabe mere privat beskæftigelse September 2013 De fynske byråd ligger lavt placeret når det drejer sig om at lytte til erhvervslivet og at skabe mere privat beskæftigelse Hver tredje virksomhed på Fyn mener, at byrådet har været gode

Læs mere

Skolevægring. Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler

Skolevægring. Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler Skolevægring Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler Udarbejdet af Analyse & Tal for Institut for Menneskerettigheder juli 017 Indledning Udsendelse

Læs mere

Kommunal træning af ældre 2012

Kommunal træning af ældre 2012 Kommunal træning af ældre 2012 En undersøgelse foretaget af TNS Gallup for Danske Fysioterapeuter, Danske Handicaporganisationer, Ergoterapeutforeningen og Ældre Sagen Udarbejdet af Bia R. J. Nielsen Oktober

Læs mere

Madspild. Epinion. 4. feb 2016

Madspild. Epinion. 4. feb 2016 t Madspild 20216 Epinion 4. feb 2016 AARHUS COPENHAGEN MALMÖ OSLO SAIGON STAVANGER VIENNA 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Kort om Epinion... 3 2. Baggrund... 4 3. Frekvenser... 5 4. Kryds med køn... 7 5. Kryds

Læs mere

Forbrugerpanelet om egnsbestemte fødevarer

Forbrugerpanelet om egnsbestemte fødevarer August 2014 Forbrugerpanelet om egnsbestemte fødevarer Undersøgelsens formål er at afdække danskernes erfaring og oplevelser med fødevarer fra bestemte egne i Danmark. I undersøgelsen blev disse fødevarer

Læs mere

Markedsanalyse. Danskernes forhold til naturen anno 2017

Markedsanalyse. Danskernes forhold til naturen anno 2017 Markedsanalyse 22. maj 2017 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danskernes forhold til naturen anno 2017 I en ny undersøgelse har landbrug & Fødevarer

Læs mere

Markedsanalyse. Danskerne mener, at Fairtrade er vigtigt at støtte. Highlights

Markedsanalyse. Danskerne mener, at Fairtrade er vigtigt at støtte. Highlights Markedsanalyse 23. juni Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danskerne mener, at Fairtrade er vigtigt at støtte Highlights Fairtrade-mærket har

Læs mere

Faktaark: Iværksættere og jobvækst

Faktaark: Iværksættere og jobvækst December 2014 Faktaark: Iværksættere og jobvækst Faktaarket bygger på analyser udarbejdet i samarbejde mellem Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Djøf. Dette faktaark undersøger, hvor mange jobs der er

Læs mere

Evaluering af Studiepraktik 2015. Evalueringsrapport: Studiepraktik 2015

Evaluering af Studiepraktik 2015. Evalueringsrapport: Studiepraktik 2015 Evalueringsrapport: Studiepraktik 2015 Praktikanternes evaluering af Studiepraktik 2015 1 Indhold Om evalueringsrapporten...3 Overordnede tal for Studiepraktik 2015...4 Institutioner og uddannelser...4

Læs mere

Informations og vidensdeling blandt undervandsjægere i Danmark

Informations og vidensdeling blandt undervandsjægere i Danmark Informations og vidensdeling blandt undervandsjægere i Danmark Den 12. september 2015 blev der sendt en undersøgelse ud på tre af de største Facebook grupper. Alle tre grupper fokuserer på undervandsjagt

Læs mere

Penge- og Pensionspanelet

Penge- og Pensionspanelet Penge- og Pensionspanelet Undersøgelse om privatøkonomi Målgruppe: Grafikrapport Danskere, der inden for de seneste 36 måneder er blevet gift/har indgået registreret partnerskab for første gang København,

Læs mere

Danskerne har reduceret deres madspild

Danskerne har reduceret deres madspild Markedsanalyse 19. marts 2013 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Udviklingen i danskernes madspild Highlights: Danskerne har reduceret deres

Læs mere

Markedsanalyse. Danskerne er stadig storforbrugere af naturen. 15. juni 2016

Markedsanalyse. Danskerne er stadig storforbrugere af naturen. 15. juni 2016 Markedsanalyse 15. juni 2016 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danskerne er stadig storforbrugere af naturen Hvad er danskernes holdning til

Læs mere

HVAD BETYDER STRUKTURELLE FORSKELLE? Benchmarking af cyklingen i Region Hovedstaden Marts 2015

HVAD BETYDER STRUKTURELLE FORSKELLE? Benchmarking af cyklingen i Region Hovedstaden Marts 2015 HVAD BETYDER STRUKTURELLE FORSKELLE? Benchmarking af cyklingen i Region Hovedstaden Marts 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 2 Indhold Baggrund Side 3 De 13 teser Side 6 Metode Side 8 Resultater Side 10 Beregninger

Læs mere

Interviewundersøgelse i Faaborg

Interviewundersøgelse i Faaborg Interviewundersøgelse i Faaborg Analyse af borgernes brug af Faaborgs butikker og strøgområde November 2008 COWI A/S Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77 01 wwwcowidk Interview

Læs mere

Dette faktaark omhandler djøfernes oplevelse af stress på arbejdspladsen og deres oplevelse af stress i hverdagen.

Dette faktaark omhandler djøfernes oplevelse af stress på arbejdspladsen og deres oplevelse af stress i hverdagen. Faktaark: Stress Dette faktaark omhandler djøfernes oplevelse af stress på arbejdspladsen og deres oplevelse af stress i hverdagen. Resultaterne stammer fra ACs arbejdsmiljøundersøgelse 2014. Undersøgelsen

Læs mere

Destination Bornholm Event tracking april 2016

Destination Bornholm Event tracking april 2016 TV2 Bornholm TV2 Bornholm Destination Bornholm Event tracking april 2016 Slide 1 Indhold 1 Introduktion Baggrund Metode 2 Sammenfatning 3 Evaluering af april-events 4 Profil af rejsende til Bornholm Slide

Læs mere

Stress... 3. Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4. Den vigtigste kilde til stress... 5. Køn og stress... 5. Sektor og stress...

Stress... 3. Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4. Den vigtigste kilde til stress... 5. Køn og stress... 5. Sektor og stress... 1 Indholdsfortegnelse Stress... 3 Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4 Den vigtigste kilde til stress... 5 Køn og stress... 5 Sektor og stress... 6 Stillingsniveau og stress... 7 Alder og stress...

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om ulighed i Danmark

Det siger FOAs medlemmer om ulighed i Danmark 8. august 2014 Det siger FOAs medlemmer om ulighed i Danmark FOA har i perioden 9.-19. maj 2014 udført en undersøgelse om medlemmernes holdninger til ulighed i Danmark. Undersøgelsen blev udført via forbundets

Læs mere

Furesø Kommune Byplan borgerpanelundersøgelse November 2009

Furesø Kommune Byplan borgerpanelundersøgelse November 2009 Furesø Kommune Byplan borgerpanelundersøgelse November 2009 Kort om undersøgelsen Metode Dataindsamlings metode Borgerpanelet Periode November 2009 Stikprøve 1.043 Svarprocent 77 % Antal svar 805 Vægtning

Læs mere

Del 5: Spørgeskemabaseret analyse

Del 5: Spørgeskemabaseret analyse BOSÆTNING 2012 Bosætningsmønstre og boligpræferencer i Aalborg Kommune Del 5: Spørgeskemabaseret analyse -Planområder: Byområder Byggerier på forsiden: Yderst billede til venstre: Strandholmen, Nørresundby

Læs mere

Faktaark: Studiejob. De væsentligste resultater fra undersøgelsen er:

Faktaark: Studiejob. De væsentligste resultater fra undersøgelsen er: Faktaark: Studiejob Dette faktaark omhandler studiejobs blandt Djøf Studerendes medlemmer, herunder tidsforbrug, faglig relevans og forskelle mellem bachelor og kandidatstuderende. Resultaterne stammer

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om stress

Det siger FOAs medlemmer om stress FOA Kampagne og Analyse 31. januar 2012 Det siger FOAs medlemmer om stress FOA har i juni 2012 undersøgt medlemmernes arbejdsmiljø, herunder stress. Dette notat belyser, hvor mange af medlemmerne, der

Læs mere

Notat om kønsforskelle

Notat om kønsforskelle Notat om kønsforskelle Hvad tilbyder kommuner og arbejdsgiver mænd og kvinder, der har været udsat for en arbejdsulykke? Socialforskningsinstituttet har på foranledning af Arbejdsskadestyrelsen udarbejdet

Læs mere

Danskernes mening om vindmøller

Danskernes mening om vindmøller Danskernes mening om vindmøller Tidligere holdningsundersøgelser Fakta om Vindenergi Bilag til Faktablad M6 Gallup, 2007 Gallup gennemførte i april 2007 en meningsmåling for dagbladet Berlingske. Danskerne

Læs mere

Gallup om Julen. Gallup om Julen. TNS November 2013 Projekt: 59567

Gallup om Julen. Gallup om Julen. TNS November 2013 Projekt: 59567 TNS November 2013 Projekt: 59567 Feltperiode: Den 28-31 oktober 2013 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Metode: GallupForum (webinterviews) Stikprøvestørrelse: 1046

Læs mere

NGG Nordsjællands Grundskole og Gymnasium. Kortlægning og analyse af faktorer for valg af gymnasium blandt 9. og 10. klasses elever og deres forældre

NGG Nordsjællands Grundskole og Gymnasium. Kortlægning og analyse af faktorer for valg af gymnasium blandt 9. og 10. klasses elever og deres forældre NGG Nordsjællands Grundskole og Gymnasium Kortlægning og analyse af faktorer for valg af gymnasium blandt 9. og 10. klasses elever og deres forældre 1. Indledende kommentarer. Nordsjællands Grundskole

Læs mere

Selvstændiges kreditforhold

Selvstændiges kreditforhold Selvstændiges kreditforhold Kreditsituationen er stram for mange små virksomheder. På enkelte områder er der en beskeden tendens til bedring, men generelt er kreditsituationen stort set uforandret siden

Læs mere

Ensomhed i ældreplejen

Ensomhed i ældreplejen 17. december 2015 Ensomhed i ældreplejen 3 ud af 4 medlemmer af FOA ansat i hjemmeplejen eller på plejehjem møder dagligt eller ugentligt ensomme ældre i forbindelse med deres arbejde, og en tredjedel

Læs mere

Økonomisk analyse. Danskerne vil gerne leve mere klimavenligt

Økonomisk analyse. Danskerne vil gerne leve mere klimavenligt Økonomisk analyse 21. april 2017 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danskerne vil gerne leve mere klimavenligt Danmark og danskerne går op i

Læs mere

SENIORER PÅ ARBEJDSMARKEDET

SENIORER PÅ ARBEJDSMARKEDET SENIORER PÅ ARBEJDSMARKEDET Marts 2012 Indledning Vedtagelsen af tilbagetrækningsreformen i december 2011 får stor betydning for fremtidens arbejdsmarked. Reformen betyder, at flere vil blive tilskyndet

Læs mere

Executive Summary. Evaluering af Jobnet blandt brugere. Brugerundersøgelse 2007

Executive Summary. Evaluering af Jobnet blandt brugere. Brugerundersøgelse 2007 Executive Summary Evaluering af Jobnet blandt brugere Brugerundersøgelse 2007 Executive Summary Brugerundersøgelse 2007 Af Jeppe Krag Indhold 1 Undersøgelsens resultater... 1 1.1 Undersøgelsens gennemførelse...

Læs mere

Destination Bornholm Event tracking Folkemødet Juni 2013. Slide 1

Destination Bornholm Event tracking Folkemødet Juni 2013. Slide 1 Destination Bornholm Event tracking Folkemødet Juni 2013 Slide 1 Indhold 1 Introduktion Baggrund Metode 2 Sammenfatning 3 Evaluering af Folkemødet i Allinge 4 Profil af rejsende til Bornholm Slide 2 Introduktion

Læs mere

De ældres boligforhold 2014

De ældres boligforhold 2014 ÆLDRE I TAL 2014 De ældres boligforhold 2014 Ældre Sagen Januar 2015 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 1.0 INDLEDNING 2 2.0 DET SOCIALE UNDERVISNINGSMILJØ 2 2.1 MOBNING 2 2.2 LÆRER/ELEV-FORHOLDET 4 2.3 ELEVERNES SOCIALE VELBEFINDENDE PÅ SKOLEN

Læs mere

Brøndby Kommune. Medarbejdertrivselsundersøgelse 2008

Brøndby Kommune. Medarbejdertrivselsundersøgelse 2008 Brøndby Kommune Medarbejdertrivselsundersøgelse 2008 Høj tilfredshed og stor fastholdelsesgrad drevet af glæde ved de nærmeste forhold ved arbejdet 1.950 medarbejdere deltog fin svarprocent på 75 totalt,

Læs mere

Evaluering: Effekten af jobrotation

Evaluering: Effekten af jobrotation Evaluering: Effekten af jobrotation Virksomhedsservice gennemførte i september 2014 en telefonbaseret interviewundersøgelse blandt borgere, som har afsluttet et jobrotationsvikariat i perioden fra 1. januar

Læs mere

Sådan fik de jobbet 2010 - en undersøgelse af nyuddannede djøferes første job

Sådan fik de jobbet 2010 - en undersøgelse af nyuddannede djøferes første job DJØF Sådan fik de jobbet 2010 - en undersøgelse af nyuddannede djøferes første job DJØF august 2010 Indhold 1 Indledning... 2 1.1 Resume... 2 1.2 Metode... 2 2 Færdiguddannede kandidaters erfaring med

Læs mere

GYMNASIELÆRERNES STRESSRAPPORT

GYMNASIELÆRERNES STRESSRAPPORT 1 Indholdsfortegnelse Stress... 3 Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4 Den vigtigste kilde til stress... 5 Køn og stress... 5 Sektor og stress... 6 Stillingsniveau og stress... 7 Alder og stress...

Læs mere

SERVICEERHVERV. 2002:18 4. april 2002. Familiernes brug af internet 2001. 1. Indledning

SERVICEERHVERV. 2002:18 4. april 2002. Familiernes brug af internet 2001. 1. Indledning SERVICEERHVERV 2002:18 4. april 2002 Familiernes brug af internet 2001 Næsten ¾ har adgang til internettet fra enten hjem eller arbejdsplads. Internetadgang er mest udbredt hos studerende (96 ) og funktionærer

Læs mere

Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri

Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri Nøglehulsmærket 2008 Undersøgelsen er gennemført i Danmark, Sverige og Norge i perioden medio december 2008 til primo januar 2009 Side 1 Summary med grafer

Læs mere

NOTAT: Orientering om Økonomi- og Indenrigsministeriets betænkning om ændringer af den kommunale udligningsordning

NOTAT: Orientering om Økonomi- og Indenrigsministeriets betænkning om ændringer af den kommunale udligningsordning Økonomi og Beskæftigelse Økonomi og Analyse Sagsnr. 209594 Brevid. 1441678 Ref. TKK Dir. tlf. 46 31 30 65 tinakk@roskilde.dk NOTAT: Orientering om Økonomi- og Indenrigsministeriets betænkning om ændringer

Læs mere

Danskerne er gode til at købe økologisk. Hvor ofte køber du økologiske fødevarer? Jeg køber altid økologiske fødevarer

Danskerne er gode til at købe økologisk. Hvor ofte køber du økologiske fødevarer? Jeg køber altid økologiske fødevarer Økonomisk analyse 6. maj 13 Axelborg, Axeltorv 3 169 København V T +45 3339 4 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danskerne er gode til at købe økologisk Highlights - 9 pct. af danskerne køber i større

Læs mere

THE TALL SHIPS RACES 2013

THE TALL SHIPS RACES 2013 THE TALL SHIPS RACES 2013 RAPPORT GÆSTEANALYSE JULI 2013 Indhold INDHOLD 1 2 INDLEDNING OG SAMMENFATNING Side 3 HVOR KOMMER GÆSTERNE FRA? Side 6 3 HVORDAN BESØGES BEGIVENHEDEN? Side 9 4 HVAD SYNES DE OM

Læs mere

enige i, at der er et godt psykisk arbejdsmiljø. For begge enige i, at arbejdsmiljøet er godt. Hovedparten af sikkerhedsrepræsentanterne

enige i, at der er et godt psykisk arbejdsmiljø. For begge enige i, at arbejdsmiljøet er godt. Hovedparten af sikkerhedsrepræsentanterne 3. ARBEJDSMILJØET OG ARBEJDSMILJØARBEJDET I dette afsnit beskrives arbejdsmiljøet og arbejdsmiljøarbejdet på de fem FTF-områder. Desuden beskrives resultaterne af arbejdsmiljøarbejdet, og det undersøges

Læs mere

POLITIETS TRYGHEDSINDEKS

POLITIETS TRYGHEDSINDEKS POLITIETS TRYGHEDSINDEKS EN MÅLING AF TRYGHEDEN I: DE SÆRLIGT UDSATTE BOLIGOMRÅDER DE FEM STØRSTE BYER I DANMARK DE 12 POLITIKREDSE I DANMARK HELE DANMARK DECEMBER 2015 1. INDHOLD 2. INDLEDNING... 3 3.

Læs mere

RAPPORT. Dimittendundersøgelse Pædagogisk Assistentuddannelse UCC [UDGAVE NOVEMBER 2015]

RAPPORT. Dimittendundersøgelse Pædagogisk Assistentuddannelse UCC [UDGAVE NOVEMBER 2015] RAPPORT Dimittendundersøgelse Pædagogisk Assistentuddannelse UCC 2015 [UDGAVE NOVEMBER 2015] Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Formål og fokus... 3 1.2 Design og indhold... 3 1.3 Distribution af

Læs mere

Posttest af reklamespot XX - XX

Posttest af reklamespot XX - XX Posttest af reklamespot XX - XX Setup Undersøgelsens formål: Primært: Posttest af reklame

Læs mere

PENDLING I NORDJYLLAND I

PENDLING I NORDJYLLAND I PENDLING I NORDJYLLAND I 2 Indholdsfortegnelse Pendling i Nordjylland Resume... 3 1. Arbejdspladser og pendling... 4 Kort fortalt... 4 Tabel 1 Arbejdspladser og pendling i Nordjylland i 2007... 4 Tabel

Læs mere

Öresundskomiteens kulturundersøgelse 2013

Öresundskomiteens kulturundersøgelse 2013 Öresundskomiteens kulturundersøgelse 2013 Öresundskomiteens kulturundersøgelse 2013 Undersøgelsen er gennemført af YouGov i perioden 26. marts 8. april 2013 blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen.

Læs mere

Madkulturen - Madindeks 2015 81. Idealer om det gode aftensmåltid

Madkulturen - Madindeks 2015 81. Idealer om det gode aftensmåltid Madkulturen - Madindeks 2015 81 5. Idealer om det gode aftensmåltid 82 Madkulturen - Madindeks 2015 5. Idealer om det gode aftensmåltid Madkultur handler både om, hvad danskerne spiser, men også om hvilke

Læs mere

Ren By-kampagnen 2011

Ren By-kampagnen 2011 Ren By-kampagnen 2011 Aarhus Kommune, Natur & Miljø Kendskabsmåling Om kampagnemålingen 2011 Aarhus Kommune råder over et borgerpanel, som er bredt sammensat af personer over 18 år, der er bosat i Aarhus

Læs mere

Hovedresultater: Delrapport om selvstændige

Hovedresultater: Delrapport om selvstændige 1 Hovedresultater: Delrapport om selvstændige 93 pct. af de selvstændige akademikere er tilfredse eller meget tilfredse med deres job, og kun 2 pct. tilkendegiver utilfredshed De selvstændige forventer

Læs mere

Gæste-dagplejen D a g p lejen Odder Ko Brugerundersøgelse 2006

Gæste-dagplejen D a g p lejen Odder Ko Brugerundersøgelse 2006 Gæste-dagplejen Dagplejen Odder Kommune Brugerundersøgelse 2006 Undersøgelsen af gæstedagplejeordningen er sat i gang på initiativ af bestyrelsen Odder Kommunale Dagpleje og er udarbejdet i samarbejde

Læs mere

Barsel og løn ved barns sygdom. Privatansattes vilkår

Barsel og løn ved barns sygdom. Privatansattes vilkår Barsel og løn ved barns sygdom Privatansattes vilkår Marts 2015 Barsel og løn ved barns sygdom Resume Funktionærloven giver ret til barsel i samlet 18 uger med halv løn til kvinder, men ingen rettigheder

Læs mere

Capacent har på vegne af Dansk Erhverv gennemført en befolkningsundersøgelse om offentligtprivat

Capacent har på vegne af Dansk Erhverv gennemført en befolkningsundersøgelse om offentligtprivat Notat Befolkningsundersøgelse om offentligt-privat samarbejde Til: Fra: Dansk Erhverv, LBU Capacent har på vegne af Dansk Erhverv gennemført en befolkningsundersøgelse om offentligtprivat samarbejde. Meget

Læs mere

Sådan går det i. sønderborg. Kommune. beskæftigelsesregion

Sådan går det i. sønderborg. Kommune. beskæftigelsesregion Sådan går det i sønderborg Kommune beskæftigelsesregion syddanmark Kære kommunalpolitiker i Sønderborg Kommune Denne pjece giver et overblik over forskellige aspekter af udviklingen i Sønderborg Kommune.

Læs mere

Faktaark om stress, grænseløst arbejde, psykisk arbejdsmiljø og nedslidning

Faktaark om stress, grænseløst arbejde, psykisk arbejdsmiljø og nedslidning 4. december 2012 Faktaark om stress, grænseløst arbejde, psykisk arbejdsmiljø og nedslidning Denne undersøgelse omhandler danskernes vurdering af stress, grænseløst arbejde, psykisk arbejdsmiljø og risiko

Læs mere

DANSKERNE ØNSKER STOP FOR EKSPROPRIATION TIL PRIVATE FOMÅL

DANSKERNE ØNSKER STOP FOR EKSPROPRIATION TIL PRIVATE FOMÅL Af Chefjurist Jacob Mchangama Direkte telefon 24 66 42 20 13. december 2011 DANSKERNE ØNSKER STOP FOR EKSPROPRIATION TIL PRIVATE FOMÅL Danskerne bakker i en ny meningsmåling op om behovet for at styrke

Læs mere

Sådan går det i. svendborg. Kommune. beskæftigelsesregion

Sådan går det i. svendborg. Kommune. beskæftigelsesregion Sådan går det i svendborg Kommune beskæftigelsesregion syddanmark Kære kommunalpolitiker i Svendborg Kommune Denne pjece giver et overblik over forskellige aspekter af udviklingen i Svendborg Kommune.

Læs mere