EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/40/EF af 6. maj 2009 om teknisk kontrol med motorkøretøjer og påhængskøretøjer dertil

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/40/EF af 6. maj 2009 om teknisk kontrol med motorkøretøjer og påhængskøretøjer dertil"

Transkript

1 2009L0040 DA Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/40/EF af 6. maj 2009 om teknisk kontrol med motorkøretøjer og påhængskøretøjer dertil (omarbejdning) (EØS-relevant tekst) (EUT L 141 af , s. 12) Ændret ved: Tidende nr. side dato M1 Kommissionens direktiv 2010/48/EU af 5. juli 2010 L

2 2009L0040 DA B EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/40/EF af 6. maj 2009 om teknisk kontrol med motorkøretøjer og påhængskøretøjer dertil (omarbejdning) (EØS-relevant tekst) EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 71, under henvisning til forslag fra Kommissionen, under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg ( 1 ), efter høring af Regionsudvalget, efter proceduren i traktatens artikel 251 ( 2 ), og ud fra følgende betragtninger: (1) Rådets direktiv 96/96/EF af 20. december 1996 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om teknisk kontrol med motorkøretøjer og påhængskøretøjer dertil ( 3 ) er flere gange blevet ændret væsentligt ( 4 ). Da der skal foretages yderligere ændringer, bør direktivet af hensyn til klarheden omarbejdes. (2) I forbindelse med den fælles transportpolitik bør vejtrafikken inden for Fællesskabets område finde sted under de bedst mulige vilkår såvel vedrørende sikkerheden som konkurrenceforholdene mellem de forskellige medlemsstaters transportører. (3) Den voksende vejtrafik og de derved forøgede farer og skadevirkninger stiller alle medlemsstater over for sikkerhedsproblemer af lignende art og alvor. (4) Kontrollen med ibrugtagne køretøjer bør være relativt enkel, hurtig og billig. (5) Der bør derfor i særdirektiver fastsættes EF-minimumsstandarder og -metoder for kontrol på de i dette direktiv anførte punkter. ( 1 ) EUT C 224 af , s. 66. ( 2 ) Europa-Parlamentets udtalelse af (endnu ikke offentliggjort i EUT) og Rådets afgørelse af ( 3 ) EFT L 46 af , s. 1. ( 4 ) Jf. bilag III, del A.

3 2009L0040 DA B (6) Det er nødvendigt, at der foretages en hurtig tilpasning til den tekniske udvikling af de standarder og metoder, der fastsættes i særdirektiverne, og for at lette gennemførelsen af de nødvendige foranstaltninger i så henseende må der indføres en procedure med et nært samarbejde mellem medlemsstaterne og Kommissionen i et udvalg for tilpasning til den tekniske udvikling af direktivet om teknisk kontrol med motorkøretøjer og påhængskøretøjer dertil. (7) For bremsesystemers vedkommende er det vanskeligt at fastsætte værdier for indstillingen af lufttryk, luftpumpernes ydeevne mv. på grund af de forskellige former for testudstyr og -metoder, der anvendes i Fællesskabet. (8) Alle, der har med teknisk kontrol at gøre, erkender, at kontrolmetoden, især med hensyn til om køretøjet kontrolleres, når det er lastet, delvis lastet eller tomt, indvirker på, i hvor høj grad kontrolpersonalet har tillid til pålideligheden af bremsesystemet. (9) Forskrifter for bremsevirkningens referenceværdier med forskellig last for det enkelte motorkøretøj bør bidrage til at genoprette denne tillid. Dette direktiv bør tillade kontrol efter denne fremgangsmåde som et alternativ til kontrol af overholdelse af minimumsværdierne for bremsevirkningen for hver kategori af motorkøretøjer. (10) Hvad angår bremsesystemer, bør dette direktiv hovedsagelig omfatte motorkøretøjer, der er typegodkendt efter bestemmelserne i Rådets direktiv 71/320/EØF af 26. juli 1971 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om bremseapparater for visse kategorier af motordrevne køretøjer og påhængskøretøjer dertil ( 1 ), skønt det erkendes, at visse typer motorkøretøjer er blevet godkendt på grundlag af nationale standarder, som kan være forskellige fra kravene i det pågældende direktiv. (11) Medlemsstaterne kan udvide bremsekontrollen til køretøjer eller kontrolpunkter, der ikke er omfattet af dette direktiv. (12) Medlemsstaterne kan fastsætte strengere bestemmelser for bremsekontrollen eller øge kontrolhyppigheden. (13) Formålet med dette direktiv er ved hjælp af regelmæssig kontrol af motorkøretøjers udstødning at holde denne nede på et lavt niveau i hele den periode, hvor køretøjerne er i brug, samt at sikre, at kraftigt forurenende køretøjer tages ud af drift, indtil de igen fungerer korrekt. ( 1 ) EFT L 202 af , s. 37.

4 2009L0040 DA B (14) En forkert indstilling af motoren og en utilstrækkelig vedligeholdelse heraf skader både motoren og det omgivende miljø som følge af øget brændstofforbrug og forurening. Miljøvenlige transportformer bør fremmes. (15) For motorer med kompressionstænding (dieselmotorer) anses målingen af udstødningens røgtæthed for at være en tilstrækkelig præcis indikator for køretøjets vedligeholdelsesstand med hensyn til emissioner. (16) For motorer med styret tænding (benzinmotorer) anses målingen af køretøjets CO-emissioner fra udstødningsrøret, der foretages ved tomgangshastighed, for at være en tilstrækkeligt præcis indikator for køretøjets vedligeholdelsesstand med hensyn til emission. (17) Det må antages, at procenten af køretøjer, der nægtes godkendelse ved kontrollen som følge af fejl ved udstødningen, vil blive høj, såfremt køretøjerne ikke bliver rutinemæssigt vedligeholdt. (18) For de benzindrevne køretøjers vedkommende, hvor en typegodkendelse forudsætter, at de er udstyret med avancerede emissionskontrolsystemer såsom trevejskatalysator, der styres af en lambdasonde, bør standarderne for den periodiske kontrol med køretøjernes emission være strengere end for traditionelle køretøjer. (19) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 98/69/EF af 13. oktober 1998 om foranstaltninger mod luftforurening forårsaget af emissioner fra motorkøretøjer ( 1 ) bestemmer, at der fra 2000 skal indføres egendiagnosesystemer (OBD) til benzindrevne køretøjer og lette erhvervskøretøjer med henblik på at overvåge funktionen af køretøjets emissionsbegrænsende system under drift. OBD har ligeledes været krævet for nye dieselkøretøjer siden (20) Medlemsstaterne kan om nødvendigt udelukke visse kategorier af motorkøretøjer, der anses for at være af historisk betydning, fra direktivets anvendelsesområde. De kan også fastlægge deres egne standarder for kontrol af disse motorkøretøjer. Denne mulighed bør ikke medføre, at der anvendes standarder, der er strengere end dem, som motorkøretøjet oprindeligt skulle opfylde. (21) Der findes enkle diagnosesystemer, som kontrolorganisationer kan anvende til kontrol af størstedelen af de monterede hastighedsbegrænsende anordninger. Til køretøjer, som ikke kan kontrolleres med disse almindelige diagnoseværktøjer, må myndighederne enten anvende udstyr fra den oprindelige køretøjsproducent eller sørge for en procedure vedrørende godkendelse af prøvningscertifikater fra køretøjsproducenten eller dennes forhandlerorganisation. ( 1 ) EFT L 350 af , s. 1.

5 2009L0040 DA B (22) Jævnlig kontrol af den hastighedsbegrænsende anordnings korrekte funktion bør blive lettere for alle køretøjer, som udstyres med det nye registreringsudstyr (digital fartskriver) i henhold til Rådets forordning (EF) nr. 2135/98 af 24. september 1998 om ændring af forordning (EØF) nr. 3821/85 om kontrolapparatet inden for vejtransport og direktiv 88/599/EØF vedrørende gennemførelse af forordning (EØF) nr. 3820/85 og (EØF) nr. 3821/85 ( 1 ). Siden 2003 er udstyret blevet monteret i nye køretøjer. (23) Der stilles samme tekniske krav til hyrevogne og ambulancer som til personbiler. Kontrolpunkterne kan være de samme, hvorimod der er forskel i kontrolhyppigheden. (24) Medlemsstaterne skal inden for deres eget kompetenceområde overvåge kvaliteten af og fremgangsmåden for den tekniske kontrol med motorkøretøjer. (25) Kommissionen bør nøje kontrollere den praktiske gennemførelse af dette direktiv. (26) Målene for den påtænkte handling, nemlig at harmonisere reglerne for teknisk kontrol, at forhindre konkurrencefordrejning mellem transportvirksomhederne, og at garantere, at køretøjerne er færdselssikkerhedsmæssigt tilfredsstillende justeret og vedligeholdt, kan ikke opfyldes af medlemsstaterne hver for sig og kan derfor på grund af handlingens omfang bedre gennemføres på fællesskabsplan; Fællesskabet kan derfor træffe foranstaltninger i subsidiaritetsprincippet, jf. traktatens artikel 5. I proportionalitetsprincippet, jf. nævnte artikel, går direktivet ikke ud over, hvad der er nødvendigt for at nå disse mål. (27) De nødvendige foranstaltninger til gennemførelse af dette direktiv bør vedtages i Rådets afgørelse 1999/468/EF af 28. juni 1999 om fastsættelse af de nærmere vilkår for udøvelsen af de gennemførelsesbeføjelser, der tillægges Kommissionen ( 2 ). (28) Kommissionen bør navnlig tillægges beføjelser til at fastsætte visse minimumsstandarder og -metoder for kontrol og til at tilpasse dem til den tekniske udvikling. Da der er tale om generelle foranstaltninger, der har til formål at ændre ikke-væsentlige bestemmelser i dette direktiv ved at supplere det med nye ikke-væsentlige bestemmelser, skal foranstaltningerne vedtages efter forskriftsproceduren med kontrol i artikel 5a i afgørelse 1999/468/EF. (29) Nærværende direktiv bør ikke berøre medlemsstaternes forpligtelser med hensyn til de i bilag III, del B, angivne frister for gennemførelse i national ret af direktiverne ( 1 ) EFT L 274 af , s. 1. ( 2 ) EFT L 184 af , s. 23.

6 2009L0040 DA B UDSTEDT FØLGENDE DIREKTIV: KAPITEL I ALMINDELIGE BESTEMMELSER Artikel 1 1. I hver medlemsstat skal motordrevne køretøjer, der er registreret i denne medlemsstat, samt påhængsvogne og sættevogne til disse køretøjer underkastes en periodisk teknisk kontrol i dette direktiv. 2. De køretøjskategorier, der skal afprøves, den tekniske kontrols hyppighed og de obligatoriske kontrolpunkter er anført i bilag I og II. Artikel 2 Den tekniske kontrol i henhold til dette direktiv skal udøves af medlemsstaten, af offentlige særligt udpegede organisationer, eller af de organer eller virksomheder, der er udpeget af staten, herunder også behørigt autoriserede private organer, som virker under dens direkte tilsyn. Medlemsstaterne skal sikre, at kontrollen er objektiv og af høj kvalitet; dette gælder især, når der er tale om tekniske kontrolcentre, der samtidig virker som autoværksteder. Artikel 3 1. Medlemsstaterne træffer sådanne foranstaltninger, som de finder nødvendige, for at det kan godtgøres, at et køretøj er blevet godkendt ved en teknisk kontrol, der mindst svarer til bestemmelserne i dette direktiv. Disse foranstaltninger skal meddeles de andre medlemsstater og Kommissionen. 2. Hver medlemsstat tillægger det bevis, der i en anden medlemsstat udstedes for, at et motordrevet køretøj, der er registreret i sidstnævnte stat, samt dets påhængsvogn eller sættevogn, er blevet godkendt ved en teknisk kontrol, der mindst svarer til bestemmelserne i dette direktiv, samme gyldighed, som hvis den selv havde udstedt dette bevis. 3. Medlemsstaterne anvender de relevante procedurer for så vidt som det er praktisk muligt at sikre, at bremsevirkningen i motorkøretøjer, der er indregistreret inden for deres område, opfylder kravene i dette direktiv.

7 2009L0040 DA B KAPITEL II UNDTAGELSER Artikel 4 1. Medlemsstaterne kan udelukke forsvarets, politiets og brandvæsenets køretøjer fra dette direktivs anvendelsesområde. 2. Medlemsstaterne kan efter høring af Kommissionen udelukke visse køretøjer, som anvendes under særlige forhold, samt køretøjer, som ikke eller næsten ikke benytter det offentlige vejnet, herunder køretøjer, der anses for at være af historisk betydning, og som er bygget før den 1. januar 1960, eller som midlertidigt er ude af drift, fra dette direktivs anvendelsesområde eller anvende særlige bestemmelser for dem. 3. Medlemsstaterne kan efter samråd med Kommissionen fastsætte deres egne standarder for kontrol af køretøjer, der anses for at have historisk betydning. Artikel 5 Uanset bestemmelserne i bilag I og II kan medlemsstaterne: a) fremskynde datoen for den første obligatoriske tekniske kontrol, samt eventuelt kræve, at køretøjet underkastes en kontrol forud for dets registrering b) afkorte intervallet mellem to på hinanden følgende obligatoriske kontroleftersyn c) gøre den tekniske kontrol af frivilligt udstyr obligatorisk d) forhøje antallet af kontrolpunkter e) udvide den periodiske kontrol til også at omfatte andre kategorier af køretøjer f) foreskrive yderligere særlig kontrol g) fastsætte strengere minimumsstandarder for bremsevirkninger end dem, der er fastsat i bilag II, for køretøjer, der er indregistreret på deres område, og inkludere kontrol af køretøjer med større last, for så vidt som disse standarder ikke er strengere end standarderne for motorkøretøjets oprindelige typegodkendelse.

8 2009L0040 DA B KAPITEL III AFSLUTTENDE BESTEMMELSER Artikel 6 1. Kommissionen vedtager de særdirektiver, der er nødvendige med henblik på fastsættelsen af minimumsstandarder og -metoder for kontrol af de i bilag II anførte punkter, samt de ændringer, der er nødvendige med henblik på at tilpasse disse standarder og metoder til den tekniske udvikling. 2. Disse foranstaltninger, der har til formål at ændre ikke-væsentlige bestemmelser i dette direktiv ved at supplere det, vedtages efter forskriftsproceduren med kontrol i artikel 7, stk. 2. Artikel 7 1. Kommissionen bistås af et udvalg for tilpasning til den tekniske udvikling af direktivet om teknisk kontrol af motorkøretøjer og påhængskøretøjer dertil. 2. Når der henvises til dette stykke, anvendes artikel 5a, stk. 1-4, og artikel 7 i afgørelse 1999/468/EF, jf. dennes artikel 8. Artikel 8 Kommissionen foretager senest tre år efter indførelsen af regelmæssig kontrol med hastighedsbegrænsende anordninger og på basis af de til den tid indhøstede erfaringer, en undersøgelse af, om den indførte kontrol er tilstrækkelig til at afsløre hastighedsbegrænsende anordninger, som er defekte, eller som der er foretaget indgreb i, eller om de gældende regler bør ændres. Artikel 9 Medlemsstaterne tilsender Kommissionen de vigtigste nationale bestemmelser, som de udsteder på det område, der er omfattet af dette direktiv. Artikel 10 Direktiv 96/96/EF, som ændret ved de retsakter, der er nævnt i bilag III, del A, ophæves, uden at dette berører medlemsstaternes forpligtelser med hensyn til de i bilag III, del B, angivne frister for gennemførelse i national ret af direktiverne. Henvisninger til det ophævede direktiv gælder som henvisninger til nærværende direktiv og skal læses efter sammenligningstabellen i bilag IV. Artikel 11 Direktivet træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende. Artikel 12 Dette direktiv er rettet til medlemsstaterne.

9 2009L0040 DA B BILAG I KØRETØJSKATEGORIER OG TIDSINTERVALLER FOR KONTROL Køretøjskategori 1. Motorkøretøjer til personbefordring med mere end otte siddepladser foruden førerens 2. Motorkøretøjer til godstransport med en tilladt totalvægt på over kg 3. Påhængsvogne og sættevogne med en tilladt totalvægt på over kg Tidsintervaller for kontrol Et år efter første ibrugtagning, derefter årligt Et år efter første ibrugtagning, derefter årligt Et år efter første ibrugtagning, derefter årligt 4. Hyrevogne, ambulancer Et år efter første ibrugtagning, derefter årligt 5. Motorkøretøjer med mindst fire hjul, der normalt anvendes til vejgodstransport, med en tilladt totalvægt på højst kg; med undtagelse af landbrugstraktorer og arbejdsredskaber 6. Motorkøretøjer med mindst fire hjul, der anvendes til personbefordring med højst otte siddepladser foruden førerens Fire år efter første ibrugtagning, derefter hvert andet år Fire år efter første ibrugtagning, derefter hvert andet år

10 2009L0040 DA BILAG II OBLIGATORISKE KONTROLPUNKTER INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning 2. Kontrollens omfang 3. Synsrapport 4. Minimumskrav til kontrol 0. Identifikation af køretøjet 1. Bremseudstyr 2. Styreapparat 3. Udsyn 4. Lygter, lyssignaler, refleksanordninger og elektrisk udstyr 5. Aksler, hjul, dæk og affjedring 6. Chassis og dele fastgjort til chassis 7. Forskelligt udstyr 8. Gener 9. Yderligere kontrolpunkter for køretøjer til personbefordring i kategori M2 og M3 1. INDLEDNING I dette bilag beskrives de køretøjssystemer og -komponenter, der skal kontrolleres, de metoder, der skal anvendes til at kontrollere dem, og de kriterier, der skal anvendes til at fastslå, om køretøjets tilstand kan. Såfremt køretøjet udviser mangler på de anførte kontrolpunkter, vedtager medlemsstaternes kompetente myndigheder en procedure for fastsættelse af de betingelser, på hvilke køretøjet kan anvendes, indtil det opfylder kravene i forbindelse med en ny teknisk kontrol. Kontrollen skal mindst foretages på de i nedenstående skema anførte punkter, forudsat at disse vedrører udstyr, som i den pågældende medlemsstat er påkrævet for det køretøj, der kontrolleres. Kontrollen bør udføres ved hjælp af eksisterende teknikker og udstyr og uden brug af værktøj til at afmontere eller fjerne nogen del af køretøjet. Alle de anførte punkter bør betragtes som obligatoriske i forbindelse med en periodisk teknisk kontrol af køretøjer, med undtagelse af de punkter, der er markeret med (X), og som vedrører køretøjets tilstand og dets egnethed til brug på vejen, men som ikke betragtes som en væsentlig del af en periodisk teknisk kontrol.» «gælder ikke, når der henvises til krav, som ikke var foreskrevet i den gældende lovgivning om godkendelse af køretøjer på tidspunktet for den første registrering eller den første ibrugtagning, eller krav til eftermontering. Hvis kontrolmetoden er angivet som visuel inspektion, betyder det, at kontrollanten ud over at se på punkterne eventuelt også skal røre dem, vurdere støj eller anvende enhver anden relevant kontrolmåde, der ikke indebærer brug af udstyr.

11 2009L0040 DA KONTROLLENS OMFANG Kontrollen foretages som minimum på de i nedenstående skema anførte punkter, forudsat at disse vedrører udstyr, der er monteret på det køretøj, der kontrolleres. 0) Identifikation af køretøjet 1) Bremseudstyr 2) Styreapparat 3) Udsyn 4) Lygteudstyr og dele af det elektriske system 5) Aksler, hjul, dæk og affjedring 6) Chassis og dele fastgjort til chassis 7) Forskelligt udstyr 8) Gener 9) Yderligere kontrolpunkter for køretøjer til personbefordring i kategori M2 og M3. 3. SYNSRAPPORT Føreren af køretøjet skal skriftligt underrettes om fejlene, resultatet af kontrollen og de retlige konsekvenser. Synsrapporter, der udstedes i forbindelse med obligatoriske periodiske tekniske kontroller, omfatter mindst følgende elementer: 1) VIN-nummer 2) nummerpladenummer og registreringslandets nationalitetsmærke 3) tid og sted for kontrollen 4) kilometertællerens stand på kontroltidspunktet, hvis tilgængelig 5) køretøjsklasse, hvis tilgængelig 6) konstaterede fejl (det anbefales at følge nummerordenen i bilagets punkt 5) og deres kategori 7) samlet vurdering af køretøjet 8) tid for næste periodiske kontrol (hvis denne oplysning ikke fremgår på anden vis) 9) navn på kontrolinstansen og underskrift eller identifikation af den ansvarlige for kontrollen. 4. MINIMUMSKRAV TIL KONTROL Kontrollen foretages som minimum på de punkter og ved hjælp af de minimumsstandarder og -metoder, der er anført i nedenstående skema. Årsager til, at køretøjet ikke kan, er eksempler på fejl, som kan opdages.

12 2009L0040 DA IDENTIFIKATION AF KØRETØJET 0.1. Nummerplader (hvis påbudt i henhold til kravene ( a )) a) Nummerplade(r) mangler eller er så utilstrækkeligt fastgjort, at den/de kan forventes at falde af. b) Påskrift mangler eller er ulæselig. c) Ikke i køretøjets registreringspapirer. a) Mangler eller forefindes ikke. b) Ufuldstændigt eller ulæseligt. c) Ikke i køretøjets registreringspapirer. 1. BREMSEUDSTYR 1.1. Mekanisk tilstand og virkemåde Pedalaksel til driftsbremse/ håndbremseaksel 0.2. Køretøjets stel-/serienummer Pedalens/ håndtagets tilstand og betjeningsanordningens vandring Vakuumpumpe eller kompressor og beholdere Visuel inspektion af komponenterne under aktivering af bremseapparatet. Bemærk: Køretøjer med servoforstærket bremseapparat bør undersøges med motoren slukket. Visuel inspektion af komponenterne under aktivering af bremseapparatet. Bemærk: Køretøjer med servoforstærket bremseapparat bør undersøges med motoren slukket. Visuel inspektion af komponenterne under normalt arbejdstryk. Kontrollér, hvor lang tid det tager vakuummet eller lufttrykket at nå et sikkert arbejdstryk, og kontrollér funktionen af alarmanordningen, flervejssikkerhedsventilen og overtryksventilen. a) Aksel for stram. b) For stort slid eller slør. a) For stor eller for lille uudnyttet vandring. b) Betjeningsanordningen returnerer ikke korrekt. c) Skridsikker belægning på bremsepedal mangler, sidder løst eller er slidt glat. a) Utilstrækkeligt lufttryk/ vakuum til at aktivere bremsen mindst to gange, efter at alarmanordningen har givet signal (eller trykmåleren er uden for det sikre område). b) Tid til opnåelse af sikkert arbejdstryk ikke i c) Flervejssikkerhedsventil eller overtryksventil virker ikke. d) Lækager, der bevirker et mærkbart trykfald, eller hørlig luftudsivning. e) Ydre beskadigelse, som kan forventes at påvirke bremseapparatets funktion.

13 2009L0040 DA Trykmåler eller - indikator med alarmanordning ved for lavt tryk Håndaktiveret bremseventil Parkeringsbremseudløser, betjeningsarm, parkeringsbremsetandkrans, elektronisk parkeringsbremser Ventiler (bremseventiler, styreventiler, regulatorer mv.) Koblinger til bremser på påhængskøretøj (elektriske og pneumatiske) Funktionel kontrol. Visuel inspektion af komponenterne under aktivering af bremseapparatet. Visuel inspektion af komponenterne under aktivering af bremseapparatet. Visuel inspektion af komponenterne under aktivering af bremseapparatet. Afbryd og genetablér bremsesystemkobling mellem det trækkende køretøj og påhængskøretøjet. Trykmåler eller -indikator virker ikke korrekt eller er defekt. a) Betjeningsanordning revnet, beskadiget eller for slidt. b) Betjeningsanordning utilstrækkeligt fastgjort på ventil eller ventil utilstrækkeligt fastgjort. c) Løse tilslutninger eller utætheder i systemet. d) Utilfredsstillende funktion. a) Tandkransen spærrer ikke tilstrækkeligt. b) For stort slid på betjeningsarmens aksel eller spærreanordningen. c) For stor vandring i betjeningsarmen som tegn på forkert justering. d) Udløser mangler, er beskadiget eller virker ikke. e) Virker ikke korrekt, alarmanordning giver signal om defekt. a) Ventil beskadiget eller for stor luftudsivning. b) For stort olieforbrug i kompressoren. c) Ventil utilstrækkeligt fastgjort eller ukorrekt monteret. d) Udsivning af bremsevæske. a) Tap eller selvlukkende ventil defekt. b) Tap eller ventil utilstrækkeligt fastgjort eller ukorrekt monteret. c) For store utætheder. d) Virker ikke korrekt Ekstra trykluftbeholder a) Beholder beskadiget, tæret eller utæt. b) Aftapningsanordning virker ikke. c) Beholder utilstrækkeligt fastgjort eller ukorrekt monteret.

14 2009L0040 DA Servobremseaggregat, hovedcylinder (hydrauliske systemer) Visuel inspektion af komponenterne under aktivering af bremseapparatet. a) Servoforstærker defekt eller virker ikke. b) Hovedcylinder defekt eller utæt. c) Hovedcylinder utilstrækkeligt fastgjort. d) Utilstrækkelig mængde bremsevæske. e) Dæksel på hovedcylinder mangler. f) Kontrollampe for bremsevæske lyser eller er defekt. g) Advarselsanordning for bremsevæskeniveau virker ikke korrekt Faste bremserør Visuel inspektion af komponenterne under aktivering af bremseapparatet Bremseslanger Visuel inspektion af komponenterne under aktivering af bremseapparatet. a) Overhængende fare for svigt eller brud. b) Utætheder i rør eller tilslutninger. c) Rør beskadigede eller stærkt tærede. d) Rør forkert monteret. a) Overhængende fare for svigt eller brud. b) Slanger beskadigede, slidte, snoede eller for korte. c) Utætheder i slanger eller tilslutninger. d) Slanger spiles ud under tryk. e) Slanger porøse Bremsebakker og -klodser Bremsetromler, bremseskiver a) Bakke eller klods for slidt. b) Bakke eller klods tilsmudset (olie, fedt osv.). c) Bakke eller klods mangler. a) Tromle eller skive stærkt slidt eller ridset, revnet, utilstrækkeligt fastgjort eller har brud. b) Tromle eller skive tilsmudset (olie, fedt osv.). c) Tromle eller skive mangler. d) Ankerplade utilstrækkeligt fastgjort.

15 2009L0040 DA Bremsekabler, stænger, arme, forbindelsesled Bremseaktuatorer (herunder fjederbremser og hydrauliske cylindre) Automatisk ventil for lastafhængig bremsekraftregulering Justeringsanordninger og indikatorer Visuel inspektion af komponenterne under aktivering af bremseapparatet. Visuel inspektion af komponenterne under aktivering af bremseapparatet. Visuel inspektion af komponenterne under aktivering af bremseapparatet. a) Kabel beskadiget eller har knuder. b) Komponent stærkt slidt eller tæret. c) Løst kabel, stang eller forbindelsesled. d) Kabelstyr defekt. e) Bremsesystemets frie bevægelse begrænset. f) Unormal bevægelse af arme/ forbindelsesled som tegn på forkert justering eller stærkt slid. a) Aktuator revnet eller beskadiget. b) Aktuator utæt. c) Aktuator utilstrækkeligt fastgjort eller ukorrekt monteret. d) Aktuator stærkt tæret. e) For lille eller for stor vandring i arbejdsstempel eller membran. f) Støvhætte mangler eller er stærkt beskadiget. a) Forbindelse defekt. b) Forbindelse forkert justeret. c) Ventil har sat sig fast eller virker ikke. d) Ventil mangler. e) Dataplade mangler. f) Data ulæselige eller ikke i a) Justeringsanordning beskadiget, har sat sig fast eller bevæger sig unormalt, har stærkt slid eller er forkert justeret. b) Justeringsanordning defekt. c) Monteret eller udskiftet forkert Retardersystem (hvis monteret eller påbudt) a) Løs forbindelse eller montering. b) Systemet er tydeligvis defekt eller mangler Automatisk aktivering anhængerbremser af Afbryd bremsekobling mellem det trækkende køretøj og påhængskøretøjet. Påhængskøretøjets bremse virker ikke automatisk, når koblingen er afbrudt.

16 2009L0040 DA Samlede bremseapparat a) Andet bremseudstyr (f.eks. frostvæskepumpe, lufttørrer osv.) beskadiget udvendigt eller stærkt tæret på en måde, som påvirker bremseapparatet negativt. b) Udsivning af luft eller frostvæske. c) Enhver komponent, der er utilstrækkeligt fastgjort eller ukorrekt monteret. d) Uhensigtsmæssig reparation eller ændring af en given komponent ( 1 ) Prøvetilslutninger (hvis monteret eller påbudt) a) Mangler. b) Beskadigede, ubrugelige eller utætte Driftsbremse præstationer og virkning Præstationer Bremserne aktiveres gradvist op til maksimal bremsekraft under afprøvning på et bremsefelt, eller såfremt dette ikke er muligt under en testkørsel på vej. a) Utilstrækkelig bremsevirkning på et eller flere hjul. b) Bremsevirkning på et hjul er mindre end 70 % af den højeste registrerede bremsevirkning på et andet hjul på samme aksel. Ved bremseprøve på vej afviger køretøjet stærkt fra sin kurs under opbremsningen. c) Bremsevirkning ikke gradvis (hug). d) Funktionstid unormalt lang på et givet hjul. e) Kraftige udsving i bremsevirkningen under hver fuldstændige hjulomdrejning.

17 2009L0040 DA Bremsevirkning Afprøvning på et bremsefelt, eller såfremt et sådant ikke kan anvendes af tekniske årsager under en testkørsel på vej ved anvendelse af en registrerende decelerationsmåler. Køretøjer eller et påhængskøretøj med en tilladt totalvægt på over kg skal afprøves i henhold til ISO-standard eller tilsvarende metoder. Testkørsler på vej bør udføres under tørre vejrforhold på en flad, lige strækning. Følgende minimumsbremsevirkninger opnås ikke: Køretøjer, der er registreret første gang efter dette direktivs ikrafttræden: Kategori N1: 50 % Kategori M1: 58 % Kategori M2 og M3: 50 % Kategori N2 og N3: 50 % Kategori O2 (XX) ( c ), O3 og O4: for sættevogne: 45 % for påhængskøretøjer med trækstang: 50 % Køretøjer, der er registreret inden dette direktivs ikrafttræden: Kategori N1: 45 % Kategori M1, M2 og M3: 50 % ( 2 ) Kategori N2 og N3: 43 % ( 3 ) Kategori O2 (XX) ( c ), O3 og O4: 40 % ( 4 ) Andre kategorier (XX) ( c ): Kategori L (begge bremser): Kategori L1e: 42 % Kategori L2e, L6e: 40 % Kategori L3e: 50 % Kategori L4e: 46 % Kategori L5e, L7e: 44 % Kategori L (baghjulsbremse): alle kategorier: 25 % 1.3. Nødbremse præstationer og virkning (hvis der anvendes separate systemer) Præstationer Anvend den metode, der er beskrevet under punkt , hvis nødbremsesystemet er et separat system i forhold til driftsbremsesystemet. a) Utilstrækkelig bremsevirkning på et eller flere hjul. b) Bremsevirkning på et hjul er mindre end 70 % af den højeste registrerede bremsevirkning på et andet hjul på samme aksel. Ved bremseprøve på vej afviger køretøjet stærkt fra sin kurs under opbremsningen. c) Bremsevirkning ikke gradvis (hug).

18 2009L0040 DA Bremsevirkning Anvend den metode, der er beskrevet under punkt , hvis nødbremsesystemet er et separat system i forhold til driftsbremsesystemet. Bremsekraft under 50 % ( 5 ) af driftsbremsens virkning som fastlagt i punkt i forhold til den tilladte totalvægt eller for sættevogne til summen af det tilladte akseltryk (undtagen L1e og L3e) Parkeringsbremse præstationer og virkning Præstationer Aktivér bremsen under afprøvning på et bremsefelt og/eller under en testkørsel på vej med en decelerationsmåler. Bremsen virker ikke på den ene side, eller ved bremseprøve på vej afviger køretøjet stærkt fra sin kurs under opbremsningen Bremsevirkning Afprøvning på et bremsefelt eller under en testkørsel på vej ved anvendelse af enten en indikerende eller registrerende decelerationsmåler, eller når køretøjet befinder sig på en bakke med en kendt hældning. Lastvogne bør om muligt afprøves lastet. For alle køretøjer: Bremsekoefficienten er mindre end 16 % i forhold til den tilladte totalvægt; eller for motorkøretøjer: mindre end 12 % i forhold til køretøjets tilladte vogntogsvægt, idet den højeste værdi lægges til grund (undtagen L1e og L3e) Retarders ydeevne Visuel inspektion, og afprøv om muligt, om systemet virker. a) Bremsevirkning ikke gradvis (gælder ikke motorbremse). b) Systemet virker ikke Blokeringsfri bremser (ABS) Visuel inspektion og besigtigelse af advarselsanordningen. a) Advarselsanordning virker ikke korrekt. b) Advarselsanordning giver signal om fejl i systemet. c) Hjulhastighedssensorer mangler eller er beskadigede. d) Ledningsnet beskadiget. e) Andre komponenter mangler eller er beskadigede Elektronisk bremsesystem (EBS) Visuel inspektion af advarselsanordningen. a) Advarselsanordning virker ikke korrekt. b) Advarselsanordning giver signal om fejl i systemet.

19 2009L0040 DA Mekanisk tilstand Styreapparatets tilstand Fastgørelse af styrehus Styreapparatets deles tilstand Aktivering af styreapparatets dele 2. STYREAPPARAT Drej rattet fra yderstilling til yderstilling, når køretøjet står over en grav eller på en lift med hjulene fri fra jorden eller på drejeplader. Visuel inspektion af aktiveringen af styreapparatet. Drej rattet/styret med uret og mod uret, eller anvend en specialtilpasset ratslørsmåler, når køretøjet står over en grav eller på en lift med vægten hvilende på hjulene. Visuel inspektion af fastgørelsen af styrehuset til chassiset. Bevæg rattet med uret og mod uret, eller anvend en specialtilpasset ratslørsmåler, når køretøjet står over en grav eller på en lift med vægten hvilende på hjulene. Visuel inspektion af styredele for slid, brud og sikkerhed. Drej rattet fra yderstilling til yderstilling, når køretøjet står over en grav eller på en lift med vægten hvilende på hjulene og motoren kørende (servostyring). Visuel inspektion af bevægelsen af delene. a) Modstand ved ratdrejning. b) Styreaksel snoet eller splines slidte. c) Styreaksel stærkt slidt. d) For stor vandring i styreaksel. e) Udsivning. a) Styrehus ikke korrekt fastgjort. b) Udvidede fastgørelseshuller i chassis. c) Fastgørelsesbolte mangler eller har brud. d) Styrehus har brud. a) Relativ bevægelse mellem dele, som bør udbedres. b) For stort slid ved samlinger. c) Brud på eller deformation af en given del. d) Låseanordninger mangler. e) Skævhed i dele (f.eks. forbindelsesstang eller styrestang). f) Uhensigtsmæssig reparation eller ændring. g) Støvhætte mangler, er beskadiget eller er i alvorligt forringet tilstand. a) Bevægende styredele rammer en fastmonteret del af chassiset. b) Styrestop fungerer ikke eller mangler Servostyring Undersøg styreapparatet for udsivning, og kontrollér væskestanden i hydraulikvæskebeholderen (hvis synlig). Kontrollér, at servostyringssystemet virker med hjulene på jorden og motoren kørende. a) Væskeudsivning. b) Utilstrækkelig mængde væske. c) Anordning virker ikke. d) Anordning har brud eller er utilstrækkeligt fastgjort. e) Skævhed i eller tilsmudsning af komponenter. f) Uhensigtsmæssig reparation eller ændring. g) Kabler/slanger beskadigede eller stærkt tærede.

20 2009L0040 DA Rat, ratsøjle og styr Rattets/styrets tilstand Ratsøjle/ kardanled 2.3. Slør i styreapparat 2.4. Sporing af hjul (X) ( b ) 2.5. Drejeled på påhængskøretøjs styrende aksel 2.6. Elektronisk servostyring Bevæg rattet fra side til side i rette vinkler i forhold til ratsøjlen, og pres let opad og nedad med hjulene på jorden. Visuel inspektion af slør. Skub og træk i rattet i lige linje med ratsøjlen, og skub rattet/styret i forskellige retninger i rette vinkler i forhold til ratsøjlen/gaflerne, når køretøjet står over en grav eller på en lift med vægten hvilende på hjulene. Visuel inspektion af slør og forbindelsesslangers eller kardanleds tilstand. Drej let på rattet med uret og mod uret så langt som muligt uden at bevæge hjulene, når køretøjet står over en grav eller på en lift med vægten hvilende på hjulene, motoren kørende (for køretøjer med servostyring) og hjulene pegende lige frem. Visuel inspektion af frigang. Kontrollér sporingen af de styrende hjul med egnet udstyr. Visuel inspektion eller anvendelse af specialtilpasset retslørsmåler. Visuel inspektion og kontrol af overensstemmelse mellem rattets vinkel og hjulenes vinkel, når motoren startes og slukkes. 3. UDSYN a) Relativ bevægelse mellem rat og ratsøjle som tegn på løshed. b) Fastholdelsesanordning på ratnav mangler. c) Brud på eller løshed i ratnav, ratkrans eller rateger. a) For stor vandring op eller ned i midten af rattet. b) For stor vandring i toppen af ratsøjlen radiært fra ratsøjlens akse. c) Forbindelsesslanger i forringet tilstand. d) Fastgørelse defekt. e) Uhensigtsmæssig reparation eller ændring. For kraftig frigang i rattet (f.eks. bevægelse af et punkt på ratkransen med mere end en femtedel af rattets diameter eller manglende overensstemmelse med Sporing ikke i overensstemmelse med køretøjsfabrikantens data eller krav ( a ). a) Komponent beskadiget eller revnet. b) For stort slid. c) Fastgørelse defekt. a) Fejlindikatorlampen for elektronisk servostyring giver signal om en given fejl i systemet. b) Uoverensstemmelse mellem rattets vinkel og hjulenes vinkel. c) Servoforstærkning virker ikke Synsfelt Visuel inspektion fra førersædet. Hindring inden for førerens synsfelt, som i væsentlig grad påvirker dennes udsyn foran eller til siderne.

21 2009L0040 DA Rudernes tilstand 3.3. Førerspejle eller spejlanordninger a) Revnet eller misfarvet rude eller gennemsigtigt panel (hvis tilladt). b) Rude eller gennemsigtigt panel (herunder reflekterende eller farvet folie), som ikke opfylder specifikationerne i kravene ( a ) (XX) ( c ). c) Rude eller gennemsigtigt panel i uacceptabel stand. a) Spejl eller anordning mangler eller er ikke monteret i henhold til b) Spejl eller anordning virker ikke, er beskadiget, sidder løst eller er utilstrækkeligt fastgjort Forrudeviskere Visuel inspektion og aktivering. a) Viskere fungerer ikke eller mangler. b) Viskerblad mangler eller er tydeligvis defekt Forrudevaskere Visuel inspektion og aktivering. Vaskere fungerer ikke tilfredsstillende Afdugningsanlæg (X) ( b ) Visuel inspektion og aktivering. Anlæg virker ikke eller er tydeligvis defekt Forlygter 4. LYGTER, LYSSIGNALER, REFLEKSANORDNINGER OG ELEKTRISK UDSTYR Tilstand og virkemåde Visuel inspektion og aktivering. a) Lygte/lyskilde defekt eller mangler. b) Lygte (parabol og glas) defekt eller mangler. c) Lygte ikke forsvarligt fastgjort Indstilling Undersøg hver forlygtes horisontale lysstråle ved nærlys ved hjælp af et lygteindstillingsapparat eller en skærm. Forlygtes lysstråle overholder ikke de fastsatte grænseværdier i Afbrydere Visuel inspektion og aktivering. a) Afbryder virker ikke i kravene ( a ) (Antal forlygter, der tænder samtidig). b) Betjeningsanordnings funktion forringet.

22 2009L0040 DA Opfyldelse af Indstillingsanordning (hvis påbudt) Forlygteviskere (hvis påbudt) Visuel inspektion og aktivering. Visuel inspektion og aktivering hvis muligt. Visuel inspektion og aktivering hvis muligt. a) Lygte, farven af det udsendte lys, position eller lysstyrke ikke i overensstemmelse med b) Produkter på glasset eller lyskilden, som tydeligvis mindsker lysintensiteten eller ændrer farven af det udsendte lys. c) Lyskilde og lygte passer ikke sammen. a) Anordning virker ikke. b) Manuel anordning kan ikke betjenes fra førersædet. Anordning virker ikke Positionslygter for og bag, sidemarkeringslygter og endemarkeringslygter Tilstand og virkemåde Visuel inspektion og aktivering. a) Lyskilde defekt. b) Glas defekt. c) Lygte ikke forsvarligt fastgjort Afbrydere Visuel inspektion og aktivering. a) Afbryder virker ikke i b) Betjeningsanordnings funktion forringet Opfyldelse af kravene ( a ) 4.3. Stoplygter Tilstand og virkemåde Visuel inspektion og aktivering. Visuel inspektion og aktivering. a) Lygte, farven af det udsendte lys, position eller lysstyrke ikke i overensstemmelse med b) Produkter på glasset eller lyskilden, som mindsker lysintensiteten eller ændrer farven af det udsendte lys. a) Lyskilde defekt. b) Glas defekt. c) Lygte ikke forsvarligt fastgjort Afbrydere Visuel inspektion og aktivering. a) Afbryder virker ikke i b) Betjeningsanordnings funktion forringet.

23 2009L0040 DA Opfyldelse af Visuel inspektion og aktivering. Lygte, farven af det udsendte lys, position eller lysstyrke ikke i 4.4. Retningsviserblinklygter og havariblink Tilstand og virkemåde Visuel inspektion og aktivering. a) Lyskilde defekt. b) Glas defekt. c) Lygte ikke forsvarligt fastgjort Afbrydere Visuel inspektion og aktivering. Afbryder virker ikke i Opfyldelse af Visuel inspektion og aktivering. Lygte, farven af det udsendte lys, position eller lysstyrke ikke i Blinkfrekvens Visuel inspektion og aktivering. Blinkfrekvens ikke i 4.5. Tågelygter for og bag Tilstand og virkemåde Visuel inspektion og aktivering. a) Lyskilde defekt. b) Glas defekt. c) Lygte ikke forsvarligt fastgjort Indstilling (X) ( b ) Ved aktivering og brug af lygteindstillingsapparat. Fortågelygtes horisontale indstilling forkert, når lysstrålen har lys-/mørkegrænse Afbrydere Visuel inspektion og aktivering. Afbryder virker ikke i Opfyldelse af Visuel inspektion og aktivering. a) Lygte, farven af det udsendte lys, position eller lysstyrke ikke i overensstemmelse med b) Afbryder virker ikke i

24 2009L0040 DA Baklygter Tilstand og virkemåde Opfyldelse af kravene ( a ) Visuel inspektion og aktivering. Visuel inspektion og aktivering. a) Lyskilde defekt. b) Glas defekt. c) Lygte ikke forsvarligt fastgjort. a) Lygte, farven af det udsendte lys, position eller lysstyrke ikke i overensstemmelse med b) Afbryder virker ikke i Afbrydere Visuel inspektion og aktivering. Afbryder virker ikke i 4.7. Bagnummerpladelygte Tilstand og virkemåde Opfyldelse af kravene ( a ) Visuel inspektion og aktivering. a) Lygte kaster lys direkte bagud. b) Lyskilde defekt. c) Lygte ikke forsvarligt fastgjort. Visuel inspektion og aktivering. Afbryder virker ikke i 4.8. Refleksanordninger, (retroreflekterende) synlighedsmærkninger og markeringsplader bag Tilstand a) Reflekterende udstyr defekt eller beskadiget. b) Refleks ikke forsvarligt fastgjort Opfyldelse af kravene ( a ) Anordning, flekteret farve eller position ikke i overensstemmelse med 4.9. Påkrævede signallamper for belysningsudstyr Tilstand og virkemåde Opfyldelse af kravene ( a ) Elektriske forbindelser mellem det trækkende køretøj og påhængskøretøj eller sættevogn Visuel inspektion og aktivering. Visuel inspektion og aktivering. Undersøg om muligt forbindelsens elektriske gennemgang. Virker ikke. Ikke i a) Faste dele ikke forsvarligt fastgjort. b) Beskadiget eller forringet isolering. c) Påhængskøretøjs eller trækkende køretøjs elektriske forbindelser virker ikke korrekt.

25 2009L0040 DA Ledningsnet Visuel inspektion, i visse tilfælde også inde i motorrummet, når køretøjet står over en grav eller på en lift. a) Ledningsnet utilstrækkeligt eller uforsvarligt fastgjort. b) Ledningsnet i forringet tilstand. c) Beskadiget eller forringet isolering Ikkeobligatoriske lygter og refleksanordninger (X) ( b ) Visuel inspektion og aktivering. a) En lygte/refleksanordning monteret i strid med b) Lygtefunktion ikke i c) Lygte/refleksanordning ikke forsvarligt fastgjort Batteri(er) a) Utilstrækkeligt fastgjort. b) Udsivning. c) Afbryder defekt (hvis påbudt). d) Sikringer defekte (hvis påbudt). e) Utilstrækkelig ventilation (hvis påbudt) Aksler 5. AKSLER, HJUL, DÆK OG AFFJEDRING Aksler Visuel inspektion, når køretøjet står over en grav eller på en lift. Hjulslørsmåler kan anvendes og anbefales for køretøjer med en bruttovægt over 3,5 t Stubaksler Visuel inspektion, når køretøjet står over en grav eller på en lift. Hjulslørsmåler kan anvendes og anbefales for køretøjer med en bruttovægt over 3,5 t. Påvirk hvert hjul med en lodret eller vandret kraft og bemærk, hvor stor bevægelsen mellem akselstang og stubaksel er Hjullejer Visuel inspektion, når køretøjet står over en grav eller på en lift. Hjulslørsmåler kan anvendes og anbefales for køretøjer med en bruttovægt over 3,5 t. Vug hjulet eller påvirk hvert hjul med en vandret kraft og bemærk, hvor meget hjulet løftes i forhold til stubakslen. a) Brud på eller krum aksel. b) Utilstrækkelig fastgørelse til køretøjet. c) Uhensigtsmæssig reparation eller ændring. a) Brud på stubaksel. b) For stort slid på drejetap og/eller bøsninger. c) For stor bevægelse mellem stubaksel og akselstang. d) Stubakseltap sidder løst på akslen. a) For stort slør i et hjulleje. b) Hjulleje for stramt eller blokeret Hjul og dæk Hjulnav a) Hjulmøtrikker eller -bolte mangler eller sidder løst. b) Nav slidt eller beskadiget.

26 2009L0040 DA Hjul Visuel inspektion af begge sider af hvert hjul, når køretøjet står over en grav eller på en lift Dæk Visuel inspektion af hele dækket ved enten at rotere hjulet, når det er fri fra jorden, og køretøjet står over en grav eller på en lift, eller ved at rulle køretøjet baglæns og forlæns over en grav. a) Ethvert brud eller svejsning defekt. b) Ringe til fastgørelse af dæk ikke korrekt monteret. c) Hjul meget skævt eller slidt. d) Hjulstørrelse eller -type ikke i kravene ( a ) og påvirker trafiksikkerheden. a) Dækstørrelse, belastningsevne, godkendelsesmærke eller hastighedsindeks ikke i kravene ( a ) og påvirker trafiksikkerheden. b) Dæk på samme aksel eller på tvillingehjul har forskellig størrelse. c) Dæk på samme aksel er af forskellig type (radialdæk/ diagonaldæk). d) Enhver alvorlig beskadigelse eller flænge i dæk. e) Dækmønsterdybde ikke i f) Dæk gnider mod andre komponenter. g) Regummierede dæk ikke i h) Anordning til kontrol af lufttryk defekt eller virker tydeligvis ikke Affjedring Fjedre og stabilisator Visuel inspektion, når køretøjet står over en grav eller på en lift. Hjulslørsmåler kan anvendes og anbefales for køretøjer med en bruttovægt over 3,5 t. a) Utilstrækkelig fastgørelse af fjedre til chassis eller aksel. b) Fjederkomponent er beskadiget eller har brud. c) Fjeder mangler. d) Uhensigtsmæssig reparation eller ændring Støddæmpere Visuel inspektion, når køretøjet står over en grav eller på en lift, eller ved hjælp af specialudstyr (hvis tilgængeligt). a) Utilstrækkelig fastgørelse af støddæmpere til chassis eller aksel. b) Beskadiget støddæmper med tegn på alvorlig utæthed eller defekt.

27 2009L0040 DA Funktionalitetstest af dæmpning (X) ( b ) Anvend specialudstyr, og sammenlign forskelle mellem højre/venstre, og/eller anvend absolutte værdier oplyst af fabrikanten. a) Betydelig forskel mellem højre og venstre. b) Oplyste minimumsværdier overholdes ikke Torsionsrør, radiusarme, bærearme og affjedringsarme Visuel inspektion, når køretøjet står over en grav eller på en lift. Hjulslørsmåler kan anvendes og anbefales for køretøjer med en bruttovægt over 3,5 t. a) Utilstrækkelig fastgørelse af komponent til chassis eller aksel. b) Komponent med beskadigelse, brud eller kraftig tæring. c) Uhensigtsmæssig reparation eller ændring Affjedringsled Visuel inspektion, når køretøjet står over en grav eller på en lift. Hjulslørsmåler kan anvendes og anbefales for køretøjer med en bruttovægt over 3,5 t. a) For stort slid i drejetap og/eller bøsninger eller i affjedringsled. b) Støvhætte mangler eller er i alvorligt forringet tilstand Luftaffjedring a) Anordning virker ikke. b) Komponent beskadiget, ændret eller forringet på en måde, som ville påvirke anordningens funktion negativt. c) Hørlig udsivning i anordning. 6. CHASSIS OG DELE FASTGJORT TIL CHASSIS 6.1. Chassis eller ramme og dertil fastgjorte dele Almindelig tilstand Visuel inspektion, når køretøjet står over en grav eller på en lift. a) Brud på eller deformation af en side eller travers. b) Utilstrækkelig fastgørelse af forstærkningsplader eller befæstninger. c) For kraftig tæring, som påvirker samlingernes styrke Udstødningsrør og lyddæmpere Visuel inspektion, når køretøjet står over en grav eller på en lift. a) Utilstrækkeligt fastgjort eller utæt udstødningssystem. b) Dampe trænger ind i førerkabine eller passagerkabine.

28 2009L0040 DA Brændstoftank og -rør (herunder brændstoftank til opvarmning og rør) Visuel inspektion, når køretøjet står over en grav eller på en lift. Anvend apparat til lækagedetektering, når det drejer sig om LPG/CNG-systemer. a) Utilstrækkeligt fastgjort tank eller rør. b) Brændstoflækage eller tankdæksel mangler eller er defekt. c) Rør beskadigede eller slidte. d) Stophane (hvis påbudt) virker ikke korrekt. e) Brandrisiko pga.: brændstoflækage brændstoftank eller udstødning forkert afskærmet motorrummets tilstand. f) LPG/CNG-system eller brintsystem ikke i Kofangere, sidebeskyttelse og underkøringsværn a) Løshed eller beskadigelse kan forventes at forårsage skade ved (let) kontakt. b) Anordning tydeligvis ikke i Fastgørelsesanordning til reservehjul (hvis monteret) a) Anordning ikke i korrekt stand. b) Anordning har brud eller er utilstrækkeligt fastgjort. c) Reservehjul ikke forsvarligt fastgjort i anordningen og kan forventes at falde af Koblingsmekanismer og trækanordninger Visuel inspektion for slid og korrekt funktion med særlig vægt på monteret sikkerhedsudstyr og/eller brug af måleapparat. a) Komponent beskadiget, defekt eller revnet. b) For kraftigt slid i komponent. c) Fastgørelse defekt. d) Sikkerhedsudstyr mangler eller virker ikke korrekt. e) Blinklygte virker ikke. f) Skjuler nummerplade eller lygte (når anordningerne ikke er i brug). g) Uhensigtsmæssig reparation eller ændring.

29 2009L0040 DA Transmission a) Løse eller manglende sikringsbolte. b) For kraftigt slid i aksellejer. c) For kraftigt slid i kardanled. d) Forbindelsesslanger i forringet tilstand. e) Beskadiget eller bøjet aksel. f) Lejehus har brud eller er utilstrækkeligt fastgjort. g) Støvhætte mangler eller er i alvorligt forringet tilstand. h) Ulovlig ændring af drivlinjen Motorophæng Visuel inspektion, ikke nødvendigvis over en grav eller på en lift. Ophæng i forringet stand, tydeligvis og alvorligt beskadiget, sidder løst eller har brud Motorydelse a) Betjeningsanordning ulovligt ændret. b) Ulovlig ændring af motor Kabine og karrosseri Tilstand a) Løst eller beskadiget panel eller del kan forventes at forårsage skade. b) Utilstrækkeligt fastgjort karrosseristolpe. c) Mulighed for indsivning af dampe fra motor eller udstødning. d) Uhensigtsmæssig reparation eller ændring Fastgørelse Visuel inspektion over en grav eller på en lift. a) Karosseri eller kabine utilstrækkeligt fastgjort. b) Karosseri/kabine tydeligvis ikke placeret lige på chassiset. c) Utilstrækkelig eller manglende fastgørelse af karosseri/kabine på chassis eller travers. d) For kraftig tæring ved fastgørelsespunkter på selvbærende karosseri Døre og dørlåse a) Dør vil ikke åbne eller lukke korrekt. b) Dør kan forventes at åbne utilsigtet eller vil ikke forblive lukket. c) Døre, hængsler, låse eller dørstolper mangler, sidder løst eller er i forringet tilstand Gulv Visuel inspektion over en grav eller på en lift. Gulv utilstrækkeligt fastgjort eller i alvorligt forringet tilstand.

KOMMISSIONENS DIREKTIV 2010/48/EU

KOMMISSIONENS DIREKTIV 2010/48/EU 8.7.2010 Den Europæiske Unions Tidende L 173/47 KOMMISSIONENS DIREKTIV 2010/48/EU af 5. juli 2010 om tilpasning til den tekniske udvikling af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/40/EF om teknisk

Læs mere

BILAG. til. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

BILAG. til. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den [ ](2012) draft BILAG til Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om teknisk kontrol med motorkøretøjer og påhængskøretøjer dertil og om ophævelse af direktiv

Læs mere

12786/12 ADD 1 REV 1 (bg,cs,da,el,es,et,fi,ga,hu,it,lt,lv,mt,nl, pl,pt,ro,sk,sl,sv) alp 1 DG E

12786/12 ADD 1 REV 1 (bg,cs,da,el,es,et,fi,ga,hu,it,lt,lv,mt,nl, pl,pt,ro,sk,sl,sv) alp 1 DG E RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 6. september 2012 (OR. en) Inte rinstitutionel sag: 2012/0184 (COD) 12786/12 ADD 1 REV 1 (bg,cs,da,el,es,et,fi,ga,hu,it,lt,lv,mt,nl, pl,pt,ro,sk,sl,sv) TRANS

Læs mere

esyn fejlkoder Fejlkode nr.

esyn fejlkoder Fejlkode nr. esyn fejlkoder Fejlkode nr. 0,1 0 A V Identifikation af køretøj, Nummerplader (hvis - Nummerplade(r) mangler eller er så utilstrækkeligt fastgjort, at den/de kan forventes at falde af. påbudt i henhold

Læs mere

0,1 0 B V Identifikation af køretøj, nummerplade(r) - Påskrift mangler eller er ulæselig. Væsentlig fejl Omsyn

0,1 0 B V Identifikation af køretøj, nummerplade(r) - Påskrift mangler eller er ulæselig. Væsentlig fejl Omsyn esyn fejlkoder 0,1 0 A V Identifikation af køretøj, nummerplade(r) - Mangler eller er så utilstrækkeligt fastgjort, at den/de kan forventes at falde af. 0,1 0 B V Identifikation af køretøj, nummerplade(r)

Læs mere

BILAG. til. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

BILAG. til. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA-KOMMISSIONEN Bruelles, den 13.7.2012 COM(2012) 382 final BILAG til Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om syn ved vejsiden af erhvervskøretøjer, der kører på Unionens område, og

Læs mere

Ikrafttræden: 01.01.2014 1 Version 7

Ikrafttræden: 01.01.2014 1 Version 7 esyn Fejlkoder version 7 Nr. Gruppe beskrivelse Område Omfang Afgørelse Synsresultat Målekrav Fejlpoint * Bemærkninger 2 Identifikation og påskrifter bevillingsplade - mangler Omsyn 1,0 2 Identifikation

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION

DEN EUROPÆISKE UNION DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET RÅDET Strasbourg, den 11. juli 2007 (OR. en) 2006/0183 (COD) LEX 804 PE-CONS 3620/3/07 REV 3 TRANS 169 CODEC 531 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV OM EFTERMONTERING

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV.../.../EF

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV.../.../EF KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 20.12.2007 KOM(2007) 840 endelig 2007/0284 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV.../.../EF om komponenttypegodkendelse af lygter

Læs mere

Den udvidede kontrolprøve til erhvervsprøven til kategori D.

Den udvidede kontrolprøve til erhvervsprøven til kategori D. Den udvidede kontrolprøve til erhvervsprøven til kategori D. Den praktiske prøve til erhvervsprøven til kategori D (ep-d) starter med en udvidet kontrol af køretøjets udstyr. Aspiranten skal demonstrere

Læs mere

- der henviser til Kommissionens forslag til Europa-Parlamentet og Rådet (KOM(2011)0120),

- der henviser til Kommissionens forslag til Europa-Parlamentet og Rådet (KOM(2011)0120), P7_TA-PROV(2011)0448 Dæk til motorkøretøjer og påhængskøretøjer ***I Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning af 25. oktober 2011 om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om dæk til

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/68/EF

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/68/EF L 203/52 Den Europæiske Unions Tidende 5.8.2009 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/68/EF af 13. juli 2009 om komponenttypegodkendelse af lygter og lyssignaler til landbrugs- og skovbrugshjultraktorer

Læs mere

Førerplads samt døre og vinduer i førerhuse på landbrugs- og skovbrugshjultraktorer ***I

Førerplads samt døre og vinduer i førerhuse på landbrugs- og skovbrugshjultraktorer ***I P7_TA-PROV(2011)0214 Førerplads samt døre og vinduer i førerhuse på landbrugs- og skovbrugshjultraktorer ***I Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning af 11. maj 2011 om forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 13.6.2003 KOM(2003) 350 endelig 2003/0122 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af Rådets direktiv 92/24/EØF om

Læs mere

Færdselsstyrelsen guide til syn efter. Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/45/EU om

Færdselsstyrelsen guide til syn efter. Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/45/EU om Færdselsstyrelsen guide til syn efter Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/45/EU om periodisk teknisk kontrol med motorkøretøjer og påhængskøretøjer dertil (Periodesynsdirektivet) Forord Ved et

Læs mere

Synsguiden. Version 2

Synsguiden. Version 2 Synsguiden Version 2 Færdselsstyrelsens guide til syn efter Version 2 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/45/EU om periodisk teknisk kontrol med motorkøretøjer og påhængskøretøjer dertil (Periodesynsdirektivet)

Læs mere

KOMMISSIONENS DIREKTIV 98/90/EF af 30. november 1998 om tilpasning til den tekniske udvikling af Rådets direktiv 70/387/EØF vedrørende

KOMMISSIONENS DIREKTIV 98/90/EF af 30. november 1998 om tilpasning til den tekniske udvikling af Rådets direktiv 70/387/EØF vedrørende L 337/29 KOMMISSIONENS DIREKTIV 98/90/EF af 30. november 1998 om tilpasning til den tekniske udvikling af Rådets direktiv 70/387/EØF vedrørende døre i motordrevne køretøjer og påhængskøretøjer dertil (EØS-relevant

Læs mere

RÅDETS DIREKTIV 93/33/EØF af 14. juni 1993 om tyverisikring på to- og trehjulede motordrevne køretøjer. (EFT L 188 af 29.7.1993, s.

RÅDETS DIREKTIV 93/33/EØF af 14. juni 1993 om tyverisikring på to- og trehjulede motordrevne køretøjer. (EFT L 188 af 29.7.1993, s. 1993L0033 DA 11.05.1999 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV 93/33/EØF af 14. juni 1993 om tyverisikring på to- og

Læs mere

19.7.2008 Den Europæiske Unions Tidende L 192/51 DIREKTIVER

19.7.2008 Den Europæiske Unions Tidende L 192/51 DIREKTIVER 19.7.2008 Den Europæiske Unions Tidende L 192/51 DIREKTIVER KOMMISSIONENS DIREKTIV 2008/74/EF af 18. juli 2008 om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/55/EF og af direktiv 2005/78/EF

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA 26.6.2013 A7-0210/115. Ændringsforslag. Saïd El Khadraoui, Silvia-Adriana łicău for S&D-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA 26.6.2013 A7-0210/115. Ændringsforslag. Saïd El Khadraoui, Silvia-Adriana łicău for S&D-Gruppen 26.6.2013 A7-0210/115 115 Betragtning 4 (4) En række tekniske standarder og krav til køretøjers sikkerhed er vedtaget i Unionen. Det er dog nødvendigt gennem en ordning med periodisk teknisk kontrol at

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 15.6.2010 KOM(2010)280 endelig 2010/0168 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om obligatorisk anvendelse af FN/ECE-regulativ nr. 100 i forbindelse med godkendelse af motorkøretøjer

Læs mere

KOMMISSIONENS DIREKTIV 2010/47/EU

KOMMISSIONENS DIREKTIV 2010/47/EU 8.7.2010 Den Europæiske Unions Tidende L 173/33 DIREKTIVER KOMMISSIONENS DIREKTIV 2010/47/EU af 5. juli 2010 om tilpasning til den tekniske udvikling af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/30/EF

Læs mere

Bekendtgørelse om køretøjers indretning og udstyr m.v. (* 1)

Bekendtgørelse om køretøjers indretning og udstyr m.v. (* 1) Bekendtgørelse om køretøjers indretning og udstyr m.v. (* 1) I henhold til 35, stk. 1,2 og 4, 68, stk. 1, 70, stk. 3, og 118, stk. 3, i færdselslov nr. 287 af 10. juni 1976 fastsættes: Kapitel 1. Bestemmelser

Læs mere

Den udvidede kontrolprøve til erhvervsprøven til kategori B.

Den udvidede kontrolprøve til erhvervsprøven til kategori B. Den udvidede kontrolprøve til erhvervsprøven til kategori B. Den praktiske prøve til erhvervsprøven til kategori B starter med en udvidet kontrol af køretøjets udstyr. Der er udarbejdet følgende oversigt

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2006/95/EF. af 12. december 2006

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2006/95/EF. af 12. december 2006 L 374/10 DA Den Europæiske Unions Tidende 27.12.2006 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2006/95/EF af 12. december 2006 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om elektrisk materiel bestemt til

Læs mere

Bekendtgørelse om detailforskrifter for køretøjers indretning og udstyr

Bekendtgørelse om detailforskrifter for køretøjers indretning og udstyr Bekendtgørelse om detailforskrifter for køretøjers indretning og udstyr I medfør af 68, stk. 1, og 118, stk. 8, i færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1047 af 24. oktober 2011, samt efter bemyndigelse

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om godkendelse og syn af køretøjer 1)

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om godkendelse og syn af køretøjer 1) BEK nr 633 af 19/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 8. november 2017 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

DIREKTIVER. KOMMISSIONENS DIREKTIV 2012/36/EU af 19. november 2012 om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/126/EF om kørekort

DIREKTIVER. KOMMISSIONENS DIREKTIV 2012/36/EU af 19. november 2012 om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/126/EF om kørekort L 321/54 Den Europæiske Unions Tidende 20.11.2012 DIREKTIVER KOMMISSIONENS DIREKTIV 2012/36/EU af 19. november 2012 om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/126/EF om kørekort (EØS-relevant

Læs mere

CITROËN. Gode råd fra BREMSER. mere viden bedre vedligeholdelse. Oplev hvad CITROËN kan gøre for dig

CITROËN. Gode råd fra BREMSER. mere viden bedre vedligeholdelse. Oplev hvad CITROËN kan gøre for dig BREMSER mere viden bedre vedligeholdelse Oplev hvad kan gøre for dig BREMSER mere viden bedre vedligeholdelse Et effektivt og velfungerende bremsesystem er afgørende for din sikkerhed. Det skal reagere

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/40/EF af 6. maj om teknisk kontrol med motorkøretøjer og påhængskøretøjer

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/40/EF af 6. maj om teknisk kontrol med motorkøretøjer og påhængskøretøjer L 141/12 Den Europæiske Unions Tidende 6.6.2009 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/40/EF af 6. maj 2009 om teknisk kontrol med motorkøretøjer og påhængskøretøjer dertil (omarbejdning) (EØS-relevant

Læs mere

DIREKTIVER. EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/78/EF af 13. juli af støtteben på tohjulede motordrevne køretøjer, (kodificeret udgave)

DIREKTIVER. EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/78/EF af 13. juli af støtteben på tohjulede motordrevne køretøjer, (kodificeret udgave) L 231/8 Den Europæiske Unions Tidende 3.9.2009 DIREKTIVER EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/78/EF af 13. juli 2009 om støtteben på tohjulede motordrevne køretøjer (kodificeret udgave) (EØS-relevant

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 1987L0402 DA 01.01.2007 006.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV af 25. juni 1987 om styrtsikre frontmonterede førerværn

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 13.5.2011 Den Europæiske Unions Tidende L 124/11 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 458/2011 af 12. maj 2011 om typegodkendelseskrav for motorkøretøjer og påhængskøretøjer dertil for så vidt angår montering

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER KOMMISSIONENS ARBEJDSDOKUMENT. Ledsagedokument til. Forslaget til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER KOMMISSIONENS ARBEJDSDOKUMENT. Ledsagedokument til. Forslaget til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 5.10.2006 SEK(2006) 1239 KOMMISSIONENS ARBEJDSDOKUMENT Ledsagedokument til Forslaget til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om eftermontering

Læs mere

Mercedes-Benz Finans, Postboks 132, 0900 Købehavn C. En del af Daimler-koncernen

Mercedes-Benz Finans, Postboks 132, 0900 Købehavn C. En del af Daimler-koncernen Mercedes-Benz Finans, Postboks 132, 0900 Købehavn C. En del af Daimler-koncernen Returnering og slutinspektion af din bil Information og tips Fair og gennemskuelig: Vores vurdering af din bil. Med denne

Læs mere

Meddelelse om køretøjers indretning og udstyr mv. Standardtypegodkendelse for tunge køretøjer

Meddelelse om køretøjers indretning og udstyr mv. Standardtypegodkendelse for tunge køretøjer FÆRDSELSSTYRELSEN Meddelelse om køretøjers indretning og udstyr mv. Dato Medd. nr. J. nr. 10.10.08 1922 FS350-000004 Standardtypegodkendelse for tunge køretøjer Færdselsstyrelsen har den 9. oktober 2008

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/62/EF af 13. juli 2009 om anbringelsessted for bagnummerplade på to- og trehjulede motordrevne køretøjer

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/62/EF af 13. juli 2009 om anbringelsessted for bagnummerplade på to- og trehjulede motordrevne køretøjer L 198/20 Den Europæiske Unions Tidende 30.7.2009 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/62/EF af 13. juli 2009 om anbringelsessted for bagnummerplade på to- og trehjulede motordrevne køretøjer (kodificeret

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0100 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0100 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0100 Offentligt DA DA DA KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 29.2.2008 KOM(2008) 100 endelig 2008/0044 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS

Læs mere

Lovkrav til hænger. Styreapparatet. Kontrol af bremser. Kontrolstof til Køreprøven - Påhængsvogn

Lovkrav til hænger. Styreapparatet. Kontrol af bremser. Kontrolstof til Køreprøven - Påhængsvogn Lovkrav til hænger Kontrolstof til Køreprøven - Påhængsvogn Styreapparatet Du skal på et holdende påhængskøretøj kunne kontrollere, om følgende forhold ved styreapparatet er opfyldt: Ved drejekransen må

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om godkendelse og syn af køretøjer 1)

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om godkendelse og syn af køretøjer 1) BEK nr 1718 af 19/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 12. maj 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Samlevejledning Touring / City / Hybridcykel

Samlevejledning Touring / City / Hybridcykel Touring / City / Hybridcykel Samlevejledning I. Udpakning af kassen 4 II. Klargøring af forhjul 4 III. Montering af forhjulet 5 IV. Fastsættelse af forhjulet i forgaflen 9 V. Justering af styret 10 VI.

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION

DEN EUROPÆISKE UNION DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET RÅDET Bruxelles, den 9. juni 2009 (OR. en) 2006/0161 (COD) PE-CONS 3682/1/08 REV 1 CODIF 129 ENT 225 CODEC 1155 RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: EUROPA-PARLAMENTETS

Læs mere

RÅDETS DIREKTIV 96/35/EF af 3. juni 1996 om udpegelse af og faglige kvalifikationer for sikkerhedsrådgivere for transport med jernbane eller ad vej

RÅDETS DIREKTIV 96/35/EF af 3. juni 1996 om udpegelse af og faglige kvalifikationer for sikkerhedsrådgivere for transport med jernbane eller ad vej RÅDETS DIREKTIV 96/35/EF af 3. juni 1996 om udpegelse af og faglige kvalifikationer for sikkerhedsrådgivere for transport med jernbane eller ad vej eller indre vandveje af farligt gods RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE

Læs mere

om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om døre i motordrevne køretøjer og påhængskøretøjer dertil ( 70/ 387/EØF)

om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om døre i motordrevne køretøjer og påhængskøretøjer dertil ( 70/ 387/EØF) De Europæiske Fællesskabers Tidende 497 10.8.70 De Europæiske Fællesskabers Tidende Nr. L 176/5 RÅDETS DIREKTIV af 27. juli 1970 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om døre i motordrevne køretøjer

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2002L0006 DA 11.12.2008 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2002/6/EF af 18. februar 2002 om

Læs mere

DK Betjeningsvejledning Model

DK Betjeningsvejledning Model 2008/2 DK Betjeningsvejledning Model Whisper Texas A/S - Knullen 22 - DK-5260 Odense S - Danmark Tel: +45 6395 5555 - www.texas.dk Indholdsfortegnelse Registrering af produkt / reservedele... 3 Reklamationsbetingelser...

Læs mere

2013 Udgivet den 14. december 2013. 11. december 2013. Nr. 1431. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort 1)

2013 Udgivet den 14. december 2013. 11. december 2013. Nr. 1431. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort 1) Lovtidende A 2013 Udgivet den 14. december 2013 11. december 2013. Nr. 1431. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort 1) 1 I bekendtgørelse nr. 12 af 10. januar 2013 om kørekort, som ændret

Læs mere

Bekendtgørelse om cyklers indretning og udstyr m.v. 1)

Bekendtgørelse om cyklers indretning og udstyr m.v. 1) Bekendtgørelse om cyklers indretning og udstyr m.v. 1) I medfør af 50, stk. 2-3, 68, stk. 1 og 2, 70, stk. 3, 83, 84, stk. 1, 85, stk. 1 og 118, stk. 5, i færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 735 af

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 1978L0933 DA 27.03.2006 004.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV af 17. oktober 1978 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes

Læs mere

Sikkerhedsinstruktioner og gode råd om brug

Sikkerhedsinstruktioner og gode råd om brug 1 Sikkerhedsinstruktioner og gode råd om brug Indledning Dækket udgør den eneste kontakt mellem køretøjet og underlaget. Derfor er det vigtigt, at brugerne sørger for at bevare dækkenes kvalitet og præstationer.

Læs mere

Hurtig: Vil sige at hjulene præcis følger rattets og at der ikke forefindes ratslør. Evt. tilladeligt ratslør fremgå af bilfabrikantens anvisninger.

Hurtig: Vil sige at hjulene præcis følger rattets og at der ikke forefindes ratslør. Evt. tilladeligt ratslør fremgå af bilfabrikantens anvisninger. Lovkrav til lastbil Teoristof til Køreprøve Styretøj: Bilens styretøj skal kunne betjenes på en: Let sikker hurtig måde. Let: Dvs. at under kørsel med lav hastighed skal rattet kunne drejes fra yderstilling

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (7) Ved Rådets afgørelse 2001/505/EF ( 5 ) tiltrådte EU

(EØS-relevant tekst) (7) Ved Rådets afgørelse 2001/505/EF ( 5 ) tiltrådte EU 28.4.2011 Den Europæiske Unions Tidende L 108/13 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 407/2011 af 27. april 2011 om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) 661/2009 for så vidt angår tilføjelse

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 5.10.2006 KOM(2006) 570 endelig 2006/0183 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om eftermontering af spejle på tunge lastvogne,

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 28.5.2015

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 28.5.2015 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28.5.2015 C(2015) 3462 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 28.5.2015 om ændring af delegeret forordning (EU) nr. 639/2014 for så vidt angår betingelserne

Læs mere

KLARGØRINGSLIFT Installation, drift & vedligeholdelsesmanual

KLARGØRINGSLIFT Installation, drift & vedligeholdelsesmanual KLARGØRINGSLIFT Installation, drift & vedligeholdelsesmanual Vare nr. 10004041 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Brugerens data... 3 Installations data... 4 NOTE... 5 BEGRÆNSET GARANTI... 5 Oversigts diagram... 6

Læs mere

GOES 625 I og 625 I max

GOES 625 I og 625 I max GOES 625 I og 625 I max Vedligeholdelsesinformation og -foranstaltninger Definition: Ekstraordinær belasting af køretøjer Hyppig kørsel / kørsel i mudder, vand eller sand Racing eller racing-lignende kørsel

Læs mere

279B-1. GENERELT... 2 279B-1.1. Definitioner... 2 279B-1.2. Vægt... 2 279B-1.3. Udstødning... 2 279B-1.4. Brændstof... 2 279B-1.5. Hjul og Dæk...

279B-1. GENERELT... 2 279B-1.1. Definitioner... 2 279B-1.2. Vægt... 2 279B-1.3. Udstødning... 2 279B-1.4. Brændstof... 2 279B-1.5. Hjul og Dæk... DANSK AUTOMOBIL SPORTS UNION 279B RALLYCROSS 0-1600 Gr. N Indhold 279B-1. GENERELT... 2 279B-1.1. Definitioner... 2 279B-1.2. Vægt... 2 279B-1.3. Udstødning... 2 279B-1.4. Brændstof... 2 279B-1.5. Hjul

Læs mere

Bilens teknik indgår som en fast del i en praktisk køreprøve.

Bilens teknik indgår som en fast del i en praktisk køreprøve. Bilens teknik... Til den praktiske prøve er Du for første gang fører af køretøjet. Som ejer eller fører følger et ansvar for at køretøjet er lovlig / forsvarlig at kører. For at kunne leve op dette ansvar

Læs mere

TILLÆG TIL INSTRUKTIONSBOG

TILLÆG TIL INSTRUKTIONSBOG TILLÆG TIL INSTRUKTIONSBOG Følgende oplysninger skal læses sammen med instruktionsbogen for Range Rover (LRL 32 02 61 131). Disse oplysninger er ekstraoplysninger, der ikke var tilgængelige, da instruktionsbogen

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 1974L0297 DA 31.12.1991 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV af 4.juni 1974 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning

Læs mere

Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse ARBEJDSDOKUMENT

Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse ARBEJDSDOKUMENT EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse 15.2.2011 ARBEJDSDOKUMENT Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr..../2010 om godkendelse og markedsovervågning

Læs mere

Teknisk Reglement 2016

Teknisk Reglement 2016 Teknisk Reglement 2016 DRIFTING Februar 2016 Side 1 Indholdsfortegnelse: 1. Tilladte Biler 2. Karosseri/Chassis 3. Bur 4. Kabine 5. Elektrisk 6. Undervogn 7. Bremser 8. Motor 9. Drivlinje Februar 2016

Læs mere

Den udvidede kontrolprøve til erhvervsprøven til kategori B.

Den udvidede kontrolprøve til erhvervsprøven til kategori B. Den udvidede kontrolprøve til erhvervsprøven til kategori B. Den praktiske prøve til erhvervsprøven til kategori B starter med en udvidet kontrol af køretøjets udstyr. Der er udarbejdet følgende oversigt

Læs mere

Brugervejledning Fun2Go

Brugervejledning Fun2Go Brugervejledning Fun2Go Jørn Iversen Rødekro ApS Hydevadvej 48 DK-6230 Rødekro Tlf: +45 74 66 92 42 iversen@ji.dk www.ji.dk Indholdsfortegnelse Bemærk Introduktion Tekniske data Inden første cykeltur Tilpasning

Læs mere

Bekendtgørelse om slæbning af køretøjer

Bekendtgørelse om slæbning af køretøjer UDKAST af 9. november 2015 J.nr.TS2060604-8 Bekendtgørelse om slæbning af køretøjer I medfør af 70, stk. 4, og 118, stk. 7, i færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse nr.1386 af 11. december 2013, fastsættes

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 1990L0269 DA 27.06.2007 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV af 29. maj 1990 om minimumsforskrifter for sikkerhed og

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 1996L0096 DA 20.11.2003 004.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV 96/96/EF af 20. december 1996 om indbyrdes tilnærmelse

Læs mere

SKADESKATALOG VEJLEDENDE AFLEVERING AF BILEN VERSION

SKADESKATALOG VEJLEDENDE AFLEVERING AF BILEN VERSION SKADESKATALOG VEJLEDENDE AFLEVERING AF BILEN VERSION 2015 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Indledning... 4 Udvendige skader... 6 Hjul... 10 Indvendige skader... 12 Kontakt os... 14 Forord Dette skadeskatalog

Læs mere

(vist som kærresprøjte) BRUGSANVISNING: PULVEXEL Kærre/trailersprøjter. - 4 T Benzinmotor 102503. - 220V El-motor 102512. - 380V El-motor 102513

(vist som kærresprøjte) BRUGSANVISNING: PULVEXEL Kærre/trailersprøjter. - 4 T Benzinmotor 102503. - 220V El-motor 102512. - 380V El-motor 102513 (vist som kærresprøjte) BRUGSANVISNING: PULVEXEL Kærre/trailersprøjter - 4 T Benzinmotor 102503-220V El-motor 102512-380V El-motor 102513 INDHOLD 1 ANVENDELSESOMRÅDE 2 TEKNISKE SPECIFIKATIONER 3 FORENKLET

Læs mere

justeringer kan være farlige og bør udføres af kvalificeret/uddannet personer.

justeringer kan være farlige og bør udføres af kvalificeret/uddannet personer. Side 1 Side 1-2 Side 4 Vedlagt SIKKERHED INSTALLATIONSVEJLEDNING VEDLIGEHOLDELSESPLAN BORTSKAFFELSE EF OVERENSTEMMELSESERKLÆRING MOTOR INSTALLATIONSVEJLEDNING - Stykliste på motorindhold - Brugervejledning

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0291 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0291 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0291 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 1.7.2005 KOM(2005) 291 endelig Forslag til RÅDETS BESLUTNING om ændring af bilag II til Europa-Parlamentets

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 1977L0536 DA 01.01.2007 008.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV af 28. juni 1977 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes

Læs mere

Den udvidede kontrolprøve til erhvervsprøven til kategori D.

Den udvidede kontrolprøve til erhvervsprøven til kategori D. Den udvidede kontrolprøve til erhvervsprøven til kategori D. Den praktiske prøve til erhvervsprøven til kategori D (ep-d) starter med en udvidet kontrol af køretøjets udstyr. Der er udarbejdet følgende

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE DIREKTIV /../EU. af 18.10.2013

KOMMISSIONENS DELEGEREDE DIREKTIV /../EU. af 18.10.2013 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.10.2013 C(2013) 6837 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE DIREKTIV /../EU af 18.10.2013 om tilpasning til den tekniske udvikling af bilag III til Europa-Parlamentets og

Læs mere

Gode råd om bremser. Sådan vedligeholder du bremser på påhængsvogne

Gode råd om bremser. Sådan vedligeholder du bremser på påhængsvogne Gode råd om bremser Sådan vedligeholder du bremser på påhængsvogne 2012 Loven siger: at mindst 50 pct. af vogntogets samlede vægt skal hvile på de bremsende hjul at bremserne på vognen skal kunne præstere

Læs mere

KÆRE BIL-ELEV. Består du ikke kontrolprøven kommer du slet ikke ud at køre, og du skal betale et nyt prøvegebyr til politiet.

KÆRE BIL-ELEV. Består du ikke kontrolprøven kommer du slet ikke ud at køre, og du skal betale et nyt prøvegebyr til politiet. KÆRE BIL-ELEV I forbindelse med aflæggelse af din praktiske køreprøve til bil indgår en såkaldt kontrolprøve. Den finder sted umiddelbart før selve kørslen og består af 3-4 tekniske spørgsmål vedr. bilen.

Læs mere

Brugervejledning Viki, Vik, Viktor & Viktoria

Brugervejledning Viki, Vik, Viktor & Viktoria Brugervejledning Viki, Vik, Viktor & Viktoria Jørn Iversen Rødekro ApS Hydevadvej 48 DK-6230 Rødekro Tlf: +45 74 66 92 42 iversen@ji.dk www.ji.dk Indholdsfortegnelse Værd at vide Side 4 Inden første cykeltur

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) L 43/6 Den Europæiske Unions Tidende 16.2.2012 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 130/2012 af 15. februar 2012 om typegodkendelseskrav for motorkøretøjer hvad angår indstigningsforhold og manøvreevne samt

Læs mere

esyn Fejlkoder version 11 er tilføjet fejlkodenummerne i direktiv 2014/45/EC Bilag 1

esyn Fejlkoder version 11 er tilføjet fejlkodenummerne i direktiv 2014/45/EC Bilag 1 esyn Fejlkoder version 11 er tilføjet fejlkodenummerne i direktiv 2014/45/EC Bilag 1 Den gule farve betyder, at der er en ændring i forhold til tidligere synsafgørelse. Det kan være ændringer der medfører

Læs mere

Klargøring FORBINDELSE AF EN BALLEPRESSER TIL EN TRAKTOR - EUROPÆISK FORBINDELSE. Gør dette først. Typer af kraftudtag

Klargøring FORBINDELSE AF EN BALLEPRESSER TIL EN TRAKTOR - EUROPÆISK FORBINDELSE. Gør dette først. Typer af kraftudtag FORBINDELSE AF EN BALLEPRESSER TIL EN TRAKTOR - EUROPÆISK FORBINDELSE Gør dette først Ballepresseren leveres komplet med alle de nødvendige beslag til at forbinde en europæisk trækkrogskonsol eller en

Læs mere

Model Nr. JA2000J. Installation, drift og. reservedeles manual. Donkraft Løfte kapacitet 2000KG. Forhandlet af:

Model Nr. JA2000J. Installation, drift og. reservedeles manual. Donkraft Løfte kapacitet 2000KG. Forhandlet af: Model Nr. Donkraft Løfte kapacitet 2000KG Installation, drift og reservedeles manual Forhandlet af: Læs venligst hele denne manual omhyggeligt og fuldstændigt før installation eller betjening af donkraften.

Læs mere

Lygter, reflekser og horn Lovkrav: Bilen må kun være udstyret med påbudte eller tilladte lygter og reflekser.

Lygter, reflekser og horn Lovkrav: Bilen må kun være udstyret med påbudte eller tilladte lygter og reflekser. lere Styreapparat Let, sikkert og hurtigt Der må ikke pga slid eller lignende forekomme væsentlig sløri styapparetet som helhed eller i de enkelte dele Ved kørsel med lav hastighed skal rattet let kunne

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 20. juli 2011 (OR. en) 13062/11 CONSOM 129

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 20. juli 2011 (OR. en) 13062/11 CONSOM 129 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 20. juli 2011 (OR. en) 13062/11 CONSOM 129 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget den: 13. juli 2011 til: Generalsekretariatet for Rådet Komm. dok.

Læs mere

RÅDETS DIREKTIV af 4. marts 1974 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om godkendelse af landbrugs- og skovbrugshjultraktorer (74/150/EØF)

RÅDETS DIREKTIV af 4. marts 1974 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om godkendelse af landbrugs- og skovbrugshjultraktorer (74/150/EØF) 1974L0150 DA 01.05.2004 012.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV af 4. marts 1974 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning

Læs mere

Samlevejledning Road Bike

Samlevejledning Road Bike Samlevejledning I. Udpakning af kassen 4 II. Klargøring af forhjul 4 III. Montering af forhjulet 5 IV. Fastsættelse af forhjulet i forgaflen 7 V. Justering af styret 7 VI. Tilpasning af sadlen 8 VII. Montering

Læs mere

Aftageligt anhængertræk AK6 - Brugervejledning

Aftageligt anhængertræk AK6 - Brugervejledning Aftageligt anhængertræk AK6 - Brugervejledning DK Kære kunde: Bosal vil gerne sige tak for den tillid til vores produkter, De har udvist ved købet at dette anhængertræk med aftagelig krogarm. Bosal ønsker

Læs mere

Meddelelse om køretøjers indretning og udstyr mv.

Meddelelse om køretøjers indretning og udstyr mv. FÆRDSELSSTYRELSEN Meddelelse om køretøjers indretning og udstyr mv. Dato Medd. nr. J. nr. 10.01.08 1913 FS350-000004 Digital anmeldelse af Godkendelseserklæring og Typegodkendelse for chassis til bil og

Læs mere

PLADEVIBRATOR BRUGSANVISNING

PLADEVIBRATOR BRUGSANVISNING PLADEVIBRATOR BRUGSANVISNING MODEL.: 120-46 SERIENR.: INDHOLDSFORTEGNELSE TRANSPORT- OG HÅNDTERINGSVEJLEDNING... 3 BRUGERVEJLEDNING... 4 IGANGSÆTNING.... 4 ADVARSEL... 4 STANDSNING AF MOTOR... 4 VIPPEBART

Læs mere

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-busser på motorvej

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-busser på motorvej BEK nr 986 af 07/08/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 24. juni 2016 Ministerium: Transportministeriet Journalnummer: Transportmin., Trafikstyrelsen, j.nr. TS20000-00019 Senere ændringer til forskriften BEK

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-busser på motorvej

UDKAST. Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-busser på motorvej Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-busser på motorvej 28. juni 213 I medfør af 43, stk. 10 og 118, stk. 7, i færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1055 af 9. november 2012, som ændret ved lov

Læs mere

Brugervejledning Kopelevator SK25/50 - SK60/80 - SK100/120

Brugervejledning Kopelevator SK25/50 - SK60/80 - SK100/120 Brugervejledning Kopelevator SK25/50 - SK60/80 - SK100/120 1 Montage- og betjenings vejledning til kopelevatorer Indholdsfortegnelse Generelle henvisninger... 2 Udførelse og anvendelsesformål... 3 Sikkerhedshenvisninger...

Læs mere

BESKRIVELSE AF MULTIHEJS...4 1. SIKKERHEDSFORSKRIFTER...5 2. ANVENDELSE...7 2A. TILBEHØR...7 3. OPLÆRING AF BETJENINGSPERSONALE...

BESKRIVELSE AF MULTIHEJS...4 1. SIKKERHEDSFORSKRIFTER...5 2. ANVENDELSE...7 2A. TILBEHØR...7 3. OPLÆRING AF BETJENINGSPERSONALE... MultiHejs INDHOLDSFORTEGNELSE BESKRIVELSE AF MULTIHEJS...4 1. SIKKERHEDSFORSKRIFTER...5 2. ANVENDELSE...7 2A. TILBEHØR...7 3. OPLÆRING AF BETJENINGSPERSONALE...8 4. TEKNISKE DATA...8 5. BETJENING OG DRIFT...9

Læs mere

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Genstand

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Genstand L 301/28 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2015/2067 af 17. november 2015 om fastsættelse i medfør af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 517/2014 af mindstekrav og betingelser

Læs mere

At-VEJLEDNING. Periodiske undersøgelser af trykbærende udstyr. At-vejledning B.4.10

At-VEJLEDNING. Periodiske undersøgelser af trykbærende udstyr. At-vejledning B.4.10 At-VEJLEDNING Periodiske undersøgelser af trykbærende udstyr At-vejledning B.4.10 August 2009 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes.

Læs mere

ST 20 B Betjeningsvejledning

ST 20 B Betjeningsvejledning FSI power-tech Erhvervsparken 2 DK-7160 Tørring +45 7580 5558 ST 20 B Betjeningsvejledning EF-overensstemmelseserklæring Maskindirektivet 2006/42/EF Producent... FSI power-tech aps Adresse... Erhvervsparken

Læs mere

Samlevejledning Mountain Bike

Samlevejledning Mountain Bike Samlevejledning I. Udpakning af kassen 4 II. Klargøring af forhjul 4 III. Montering af forhjulet 5 IV. Fastsættelse af forhjulet i forgaflen 9 V. Justering af styret 10 VI. Tilpasning af sadlen 10 VII.

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 11.11.2011 KOM(2011) 710 endelig 2011/0327 (COD) C7-0400/11 Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/126/EF,

Læs mere

Instalationsanvisning

Instalationsanvisning Instalationsanvisning DK UWT1682 1 Fabrikanten arbejder hele tiden på at videreudvikle alle typer og modeller. Vi beder derfor om forståelse for, at vi forbeholder os retten til ændringer af form, udstyr

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (6) Denne forordning bør omfatte anvendelsen af en flyvedataoverførselsprotokol

(EØS-relevant tekst) (6) Denne forordning bør omfatte anvendelsen af en flyvedataoverførselsprotokol 8.6.2007 Den Europæiske Unions Tidende L 146/7 KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 633/2007 af 7. juni 2007 om krav til anvendelse af en flyvedataoverførselsprotokol med henblik på anmeldelse, samordning

Læs mere

DK BRUGERMANUAL. Læs venligst denne manual før ibrugtagning af motoren og gem. manualen til senere brug.

DK BRUGERMANUAL. Læs venligst denne manual før ibrugtagning af motoren og gem. manualen til senere brug. DK BRUGERMANUAL Læs venligst denne manual før ibrugtagning af motoren og gem manualen til senere brug. Indholdsfortegnelse GENEREL INFORMATION RÅD OM LEDNINGSNET OG BATTERI SIKKERHEDSINFORMATION FØRSTE

Læs mere