Allonge til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden version 1.1.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Allonge til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden version 1.1."

Transkript

1 REGION HOVEDSTADEN FREDERIKSSUND KOMMUNE 9. juli 2008 Allonge til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden version 1.1. Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden er enige om, at den fælles sundhedsaftale for Region Hovedstaden udgør grundaftalen mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden. Nærværende allonge til den fælles sundhedsaftale angiver de udfyldninger, justeringer og supplerende frivillige aftaler, der er aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden. Eksisterende aftaler videreføres indtil videre med mindre andet er anført. Dog vil indhold i den fælles sundhedsaftale og i allongen altid have forrang for lokale aftaler indgået inden etablering af Region Hovedstaden. 1 Udfyldninger 1.1 Oprettelse af Samordningsudvalg Somatik Frederikssund Kommune indgår i Samordningsudvalget for Planlægningsområde Nord sammen med følgende kommuner: Allerød, Egedal, Fredensborg, Halsnæs, Gribskov, Helsingør, Hillerød, Hørsholm og Rudersdal. Der vedlægges standardkommissorium og standardsammensætning for samarbejdsudvalget. Samordningsudvalget er etableret i løbet af Psykiatri Der er nedsat et regionsdækkende samordningsudvalg (Psykiatriens samordningsudvalg) som består af kommunale repræsentanter udpeget fra de fire planlægningsområder samt en repræsentant fra børne- og ungeområdet, repræsentanter fra Region Hovedstaden, herunder Region Hovedstadens Psykiatri og en repræsentant fra Lægekredsforeningen. Der er endvidere nedsat lokale samordningsudvalg mellem det enkelte psykiatriske center og de kommuner, der primært benytter centret. Der vedlægges standardkommissorium for disse udvalg. Frederikssund Kommune indgår i samordningsudvalget for Psykiatrisk Center Nordsjælland for voksne og i samordningsudvalget for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Nordsjælland for børn og unge.

2 Samordningsudvalgene er etableret og har påbegyndt arbejdet i løbet af Udviklingsprojekter Udviklingsprojekter Der er ikke aftalt konkrete udviklingsprojekter, men Frederikssund Kommune indgår i dialog om projekter sammen med de øvrige kommuner i Samordningsudvalget for Planlægningsområde Nord Supplerende frivillige aftaler A. Videreførelse af eksisterende aftaler Generelt: 2 aftaler og rammeaftaler Der er mulighed for indgåelse af supplerende aftaler, 2- aftaler, mellem regionen og almen praktiserende læger på områder, hvor parterne finder at landsoverenskomsten ikke i tilstrækkelig omfang er dækkende for en ønsket udvikling eller indsats. Medicinudlevering i forbindelse med udskrivninger: For borgere omfattet af dosisdispensering har Frederikssund Kommune og hospitalerne i Planlægningsområde Nord indgået aftale herom. Aftalen er vedlagt som bilag. Det er aftalt, at bl.a. følgende eksisterende aftaler videreføres indtil videre: Samarbejdsaftale mellem Børne- og Ungdomspsykiatrisk afdeling M og de pædagogiske psykologiske rådgivninger i Frederiksborg Amt. Samarbejdsaftale om distriktspsykiatrien mellem Frederikssund Kommune og afd. V, Psykiatrisk Sygehus. 1.3 Konfliktløsning Det er aftalt, at der til brug for løsning af uenigheder om fortolkning og efterlevelse af denne sundhedsaftale skal være en entydig indgang i kommune og region i de tilfælde, hvor løsning ikke er mulig i det lokale direkte samarbejde eller i Samordningsudvalget. Indgangen i Frederikssund Kommune er: Sundhedschefen. Indgangen i regionen er: Chefen for enheden for kommunesamarbejde, Koncern Plan og Udviklng.

3 2 Justeringer af den generelle ramme for sundhedsaftaler 2.1 Udskrivning af svage ældre Parterne skal sikre, at relevant information formidles rettidigt til patienten og eventuelt pårørende samt til den praktiserende læge, kommunen, og andre relevante aktører i forbindelse med udskrivning, og at parterne er tilgængelige for videre dialog og spørgsmål fra patienten. Den eksisterende aftale med hospitalerne i Planlægningsområde Nord om, at patienterne ved udskrivning får medicin med til fire dage videreføres indtil der i Region Hovedstaden er fastlagt fælles retningslinjer for alle hospitaler eller aftalen med rimeligt varsel måtte blive opsagt af hospitalet, jf. aftalen vedrørende medicinudlevering der er vedlagt som bilag.

4 Bilag 1 REGION HOVEDSTADEN KONCERN PLANLÆGNING OG UDVIKLING Kongens Vænge Hillerød Tlf: Fax: E-post: regh@regh.dk Dato: Sagsnr.: Arkiv: Sagsbeh.: thn Direkte tlf.: torben.hyllegaard@regionh.dk Sundhedsaftaler medicinudlevering i forbindelse med udskrivninger fra Nordsjællands Hospital. Da sundhedsaftalerne ikke dækker den praksis vedr. medicinudlevering i forbindelse med udskrivninger fra Nordsjællands Hospital som parterne ønsker videreført, har Allerød Kommune, Fredensborg Kommune, Frederikssund Kommune, Frederiksværk-Hundested Kommune, Gribskov Kommune, Helsingør Kommune, Hillerød Kommune, Hørsholm Kommune, Egedal Kommune (fsva de tidligere Stenløse og Ølstykke Kommuner) og Rudersdal Kommune (fsva den tidligere Birkerød Kommune) og Nordsjællands Hospital aftalt følgende ordning: 1. For borgere omfattet af dosisdispensering håndteres medicinen som beskrevet i vedlagte eksisterende aftalesæt, 2. For andre borgere gives medicin med i tilstrækkeligt omfang til at borgeren kan få medicin fra det lokale apotek og

5 3. Ovenstående inskrives i sundhedsaftalerne i forbindelse med revisionen af sundhedsaftalerne i foråret Tiltrådt på Samordningsudvalgets møde den 15. juni 2007

6 Dosispakket medicin Udlevering til borgere ved udskrivelse fraeller ambulant behandling på sygehus Formål At sikre, at stabilt medicinerede patienter, som allerede indgår i dosisdispenseringsordningen ved indlæggelsen, får udleveret dosispakket medicin (kun tabletter og kapsler) til 7 dages forbrug ved udskrivningen, hvis indlæggelsen har medført enten: afbrydelse af apotekets automatiske leverance af dosispakket medicin til patienten hver 14. dag eller ændringer i den medicin, som patienten får dosispakket ved indlæggelsen. At sikre, at patienten informeres om den dosispakkede medicin. At sikre, at patientens sædvanlige apotek, den praktiserende læge, hjemmesygeplejen og/eller plejehjemmet senest 3 dage efter udskrivelsen modtager tilstrækkelig information om ændringer i patientens dosispakkede medicin som følge af indlæggelsen. BEMÆRK: Det er ikke sygehusets opgave at visitere borgere til dosisdispenseringsordningen. Det er den praktiserende læges opgave. Sygehuset kan i epikrisen foreslå den praktiserende læge at ordinere dosisdispensering til en borger. Patient- og/eller personalemålgruppe Klinisk personale på sygehusene i Frederiksborg Amt. Patienter, der allerede ved indlæggelse/ambulant behandling indgår i dosisdispenseringsordningen. Fremgangsmåde Herunder beskrives, i hvilke situationer borgeren skal have dosispakket medicin med hjem ved udskrivelsen. For borgere, der er i ambulant behandling, følges samme procedure. Ordningen omfatter kun medicin, som må dosispakkes - dvs. tabletter og kapsler. Følgende må dog ikke dosispakkes: Bruse- og smeltetabletter, kønshormoner der ikke er film- eller sukkercoatede, cytostatika, cefalosporiner og penicilliner (jf. 4 i Bekendtgørelse om dosisdispensering af lægemidler nr. 80 af 5. februar 2003). Levering af dosispakket medicin til borgeren er fortsat under indlæggelsen, og: 1. Indlæggelsen har ikke givet anledning til ændringer i borgerens medicinering: -Sygehusafdelingen foretager sig intet. 2. Indlæggelsen har givet anledning til ændringer i borgerens medicinering: Procedure A anvendes, hvis sygehusafdelingen skønner, at ændringen kan vente til apotekets næste automatiske leverance af dosispakket medicin til borgeren. Procedure B anvendes, hvis sygehusafdelingen skønner, at ændringen ikke kan vente til apotekets næste leverance af dosispakket medicin til borgeren (akutte ændringer).

7 Titel: Dosispakket medicin - Udlevering til borgere ved udskrivelse fra eller ambulant behandling på sygehus Procedure A ikke akutte ordinationsændringer Den ordinerende sygehuslæge indtelefonerer senest ved borgerens udskrivelse recepter til borgerens sædvanlige apotek på de ændringer (seponering, nyordination, dosisændring), der skal foretages i borgerens medicinering, næste gang apoteket leverer dosispakket medicin til borgeren. Samtidig med at apoteket orienteres, giver sygehusafdelingen besked om medicinændringerne til borgerens praktiserende læge, samt hvor det er relevant til hjemmeplejen eller plejehjemmet.. Procedure B akutte ordinationsændringer Skal dosis af et dosispakket lægemiddel øges akut, eller skal et nyt lægemiddel tilføjes akut, indtelefonerer den ordinerende sygehuslæge senest ved borgerens udskrivelse - recepter til borgerens sædvanlige apotek på de ændringer (seponering, nyordination, dosisændring), der skal foretages i borgerens medicinering, næste gang apoteket leverer dosispakket medicin til borgeren.. Sygehusafdelingen medgiver borgeren korrekt dosispakket akut medicin til 7 dages forbrug, hvis ikke et mindre antal dage er aftalt telefonisk med apoteket. Samtidig med at apoteket orienteres, giver sygehusafdelingen besked om medicinændringerne til borgerens praktiserende læge samt hvor det er relevant til hjemmeplejen eller plejehjemmet. Skal dosis af et dosispakket lægemiddel reduceres akut, eller skal lægemidlet akut seponeres, gøres som beskrevet ovenfor blot skal sygehusafdelingen medgive borgeren korrekt dosispakket medicin af samtlige lægemidler, som borgeren skal have dosispakket. Der pakkes til 7 dages forbrug, hvis ikke et mindre antal dage er aftalt telefonisk med apoteket. Levering af dosispakket medicin til borgeren er stoppet under indlæggelsen, og: 1. Indlæggelsen har ikke givet anledning til ændringer i borgerens medicinering: Den ordinerende sygehuslæge giver senest ved borgerens udskrivelse telefonisk besked til borgerens sædvanlige apotek om: (1) Hvornår borgeren udskrives, (2) Fra hvilken dato dosisdispenseringen skal genoptages, og (3) At der ikke er foretaget ændringer i borgerens medicinering. Sygehusafdelingen giver borgeren korrekt dosispakket medicin med til 7 dages forbrug, hvis ikke et mindre antal dage er aftalt telefonisk med apoteket. 2. Indlæggelsen har medført ændringer i borgerens medicinering: Procedure A anvendes, hvis sygehusafdelingen skønner, at borgeren fortsat vil være stabilt medicineret på den medicin, som ordineres ved udskrivelsen. Procedure B anvendes, hvis sygehusafdelingen skønner, at der inden for kort tid vil ske ændringer i den medicinering, som ordineres ved udskrivelsen. Procedure A borgeren er stabilt medicineret Den ordinerende sygehuslæge giver senest ved borgerens udskrivelse telefonisk besked til borgerens sædvanlige apotek om: (1) Hvornår borgeren udskrives, (2) Fra hvilken dato dosisdispensering skal

8 Titel: Dosispakket medicin - Udlevering til borgere ved udskrivelse fra eller ambulant behandling på sygehus genoptages, og (3) Hvilke ændringer (herunder dosisændringer, nyordinationer, seponeringer) der er foretaget i borgerens medicinering i forhold til oplysningerne på borgerens doseringskort ved indlæggelsen. Samtidig med at apoteket orienteres, giver sygehusafdelingen besked om medicinændringerne til borgerens praktiserende læge samt hvor det er relevant til hjemmeplejen eller plejehjemmet.. Sygehusafdelingen medgiver borgeren korrekt dosispakket medicin til 7 dages forbrug, hvis ikke et mindre antal dage er aftalt telefonisk med apoteket. Procedure B borgeren er ikke stabilt medicineret Ved udskrivelsen udsteder sygehusets læge recepter på relevante pakningsstørrelser af den medicin, som borgeren skal fortsætte med efter udskrivelsen. Sygehusafdelingen forsyner borgeren med nødvendig medicin, som skal dække perioden fra udskrivelsen, til borgeren kan hente medicinen på apoteket. Sygehusafdelingen giver samtidig besked om medicinændringerne til borgerens praktiserende læge samt hvor det er relevant til hjemmeplejen eller plejehjemmet. Det er efterfølgende op til den praktiserende læge at beslutte, hvornår borgeren atter er så stabilt medicineret, at dosisdispensering kan genoptages. Information til borgeren om den dosispakkede medicin ved udskrivelse Sygehuset har ikke nødvendigvis samme sortiment af synonyme lægemidler, som er tilgængelig i primærsektoren, ligesom måden sygehuset dosispakker på (f.eks. doseringsæsker) kan adskille sig fra måden, som anvendes på apotekerne i primærsektoren (gennemsigtige dosisposer). Det er derfor vigtigt, at sygehusafdelingen ved udskrivelse informerer borgeren om, at der kan ske et skift i dosispakkemåden og i navnet på og udseendet af de tabletter og kapsler, som borgeren senere modtager dosispakket fra apoteket. Indikatorer At sygehuset har fået borgerens samtykke, hvis sygehuset skal udveksle oplysninger med borgerens sædvanlige apotek om medicineringen. At den ordinerende sygehuslæge senest ved borgerens udskrivelse indtelefonerer recepter til borgerens sædvanlige apotek på eventuelle ændringer i den dosispakkede medicin. At sygehuset, senest 3 dage efter borgeren er udskrevet, giver besked om ændringer i borgerens dosispakkede medicin til borgerens praktiserende læge samt hvor det er relevant til hjemmeplejen eller plejehjemmet. At relevante borgere får dosispakket medicin med hjem ved udskrivelsen til 7 dages forbrug, hvis ikke et mindre antal dage er aftalt telefonisk med borgerens sædvanlige apotek. Afgrænsning/definitioner Begreb Stabilt medicineret: Definition Borgeren forventes at kunne fortsætte med den medicinering, som har været ordineret fast uden ændringer i en periode på 1-3 måneder. F.eks. skal borgere, som får blodfortyndende medicin, ofte have ændret Side 3 af 6

9 Titel: Dosispakket medicin - Udlevering til borgere ved udskrivelse fra eller ambulant behandling på sygehus dosis. Derfor er blodfortyndende medicin normalt ikke egnet til dosisdispensering. Men hvis borgeren herudover får anden medicin (tabletter eller kapsler) i fast dosering, kan denne del af medicineringen dosisdispenseres. Dosisdispenseret medicin: Dosisdispenseret medicin er medicin pakket til den enkelte borger. Medicinen doseres i pakker til hvert indtagelsestidspunkt og pakkes i den kronologiske rækkefølge, som medicinen skal indtages. Hver dosispakke er forsynet med information, der sikrer korrekt indtagelse bl.a. borgerens navn, CPR-nummer, hvilke lægemidler dosispakken indeholder samt indtagelsestidspunkt og dato. Dosispakket medicin: Se Dosisdispenseret medicin. Medicinprofilen: Medicinprofilen er en elektronisk oversigt over den enkelte borgers køb på apotekerne af medicin på recept gennem de seneste 2 år. Ordningen er obligatorisk, og alle borgeres køb af receptmedicin bliver automatisk registreret i den enkelte borgers personlige profil i Medicinprofilen. Med en digital signatur kan borgeren og den behandlende læge få adgang til Medicinprofilen på Apotekerne kan også få adgang til Medicinprofilen, men det kræver, at borgeren har givet apoteket tilladelse hertil. Medicinprofilen viser: En oversigt over den medicin, som borgeren har købt på recept på apoteket de seneste 2 år. Detaljerede oplysninger om den købte medicin (F.eks.: Købsdato, præparatnavn, ATC-kode, pakningsstørrelse, lægemiddelform, styrke, dosering og indikation). Compliance dvs. om borgeren indtager medicinen i overensstemmelse med lægens dosering. Om medicinen er ordineret dosisdispenseret. Hvilken læge, der har ordineret medicinen. Oplysninger om borgerens praktiserende læge. Hvilket apotek, der har ekspederet recepten. Oplysninger om borgerens medicintilskud og eventuelle medicintilskudsbevillinger (terminal-, kroniker- eller enkelttilskudsbevilling). En log, hvor borgeren kan se, hvem der har set oplysninger i borgerens medicinprofil.

10 Titel: Dosispakket medicin - Udlevering til borgere ved udskrivelse fra eller ambulant behandling på sygehus PEM: Medicinprofilen. Personlig Elektronisk Medicinprofil: se Synonyme lægemidler: Lægemidler med samme virksomme lægemiddelstof i samme form (f.eks. tabletter) og i samme styrke. Review-gruppe Farmaceut Lone Due, Lægemiddelenheden, Primær Sundhedstjeneste og informatik (forfatter) Farmakonom Judith Herrguth, Hillerød Sygehusapotek Overlæge Birgit Kvinesdal, Medicinsk Enhed I Afdelingssygeplejerske Susanne B. Olesen, Medicinsk Enhed I Oversygeplejerske Kirsten Aggernæs, Primær Sundhedstjeneste og informatik (redaktør) Søgeord Ambulant behandling. Blodfortyndende medicin. Bruse- og smeltetabletter. Cefalosporiner. Cytostatika. Doseringskort. Dosisdispensering. Medicinprofilen. PEM. Penicilliner. Stabilt medicineret. Udlevering af dosispakket medicin. ICD10-koder Dansk lov Bekendtgørelse om dosisdispensering af lægemidler nr. 80 af 5. februar Referencer Henvisninger og links Dosisdispensering brochure (pdf) Bekendtgørelse om dosisdispensering af lægemidler nr. 80 af 5. februar Link til delmateriale: Sund Viden Vejledning: Dosispakket medicin Håndtering af borgere, der indgår i dosisdispenseringsordningen Sund Viden Vejledning: Dosispakket medicin - Indlæggelse af borgere som indgår i dosisdispenseringsordningen Sundhed.dk Vejledning: Dosispakket medicin - Særlige regler for udfyldelse af recepter

11 Titel: Dosispakket medicin - Udlevering til borgere ved udskrivelse fra eller ambulant behandling på sygehus Liste med telefon- og faxnummer til apotekerne i Frederiksborg Amt fås således: Gå ind på vælg Vejviser, som vises i øverste linie på alle sider. Under overskriften Sundhedsområde vælges Apoteker, og under Amt vælges Frederiksborg Amt. Klik på Søg. Du kan nu vælge underområde vælg først Apoteker. Herefter fremkommer listen med apotekernes telefon- og faxnumre. Listen udskrives ved at klikke på print-ikonet øverst til højre i den blå bjælke. Gå et skridt tilbage i browseren (Internet Explorer) og vælg nu Apoteksfilial som underområde og print en liste som før. Revideret senest den 20. november 2006.

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden 1 REGION HOVEDSTADEN FREDERIKSSUND KOMMUNE 17. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Frederikssund

Læs mere

Sundhedsaftale, Region Hovedstaden 2011-2014. Medicinhåndtering ved sektorovergange: Kommunikation, koordination og kontinuitet

Sundhedsaftale, Region Hovedstaden 2011-2014. Medicinhåndtering ved sektorovergange: Kommunikation, koordination og kontinuitet Medicinhåndtering ved sektorovergange: Kommunikation, koordination og kontinuitet Nr. 11.1. Godkendt af den administrative styregruppe Dato: 26. november 2010 Bemærkninger Medicin Medicinhåndtering ved

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Halsnæs Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Halsnæs Kommune og Region Hovedstaden 1 REGION HOVEDSTADEN HALSNÆS KOMMUNE 24. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Halsnæs Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Halsnæs Kommune

Læs mere

Parterne er enige om, at det er en afgørende forudsætning, at almen praksis aktivt inddrages i realiseringen af sundhedsaftalens mål og intentioner.

Parterne er enige om, at det er en afgørende forudsætning, at almen praksis aktivt inddrages i realiseringen af sundhedsaftalens mål og intentioner. REGION HOVEDSTADEN HØRSHOLM KOMMUNE 25. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Hørsholm Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Hørsholm Kommune

Læs mere

DOSIS. dispensering. af medicin i Københavns Kommune. KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen www.kk.dk.

DOSIS. dispensering. af medicin i Københavns Kommune. KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen www.kk.dk. DOSIS dispensering af medicin i Københavns Kommune KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen www.kk.dk Etcetera-design Hvad er dosisdispensering Sundhedsstyrelsen anbefaler dosisdispensering

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Fredensborg Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Fredensborg Kommune og Region Hovedstaden REGION HOVEDSTADEN FREDENSBORG KOMMUNE 16. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Fredensborg Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Fredensborg

Læs mere

Allonge til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Furesø Kommune og Region Hovedstaden version 1.1.

Allonge til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Furesø Kommune og Region Hovedstaden version 1.1. REGION HOVEDSTADEN FURESØ KOMMUNE 9. juli 2008 Allonge til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Furesø Kommune og Region Hovedstaden version 1.1. Furesø Kommune og Region Hovedstaden er

Læs mere

Nye botilbud Gennemgang af Medicinpakken Hvordan kommer vi i gang med den? Bjarke Abrahamsen Kirsten Pultz Linda Aagaard Thomsen

Nye botilbud Gennemgang af Medicinpakken Hvordan kommer vi i gang med den? Bjarke Abrahamsen Kirsten Pultz Linda Aagaard Thomsen Nye botilbud Gennemgang af Medicinpakken Hvordan kommer vi i gang med den? Bjarke Abrahamsen Kirsten Pultz Linda Aagaard Thomsen Mål med medicinpakken At reducere antallet af medicineringsfejl, som kræver

Læs mere

Parterne er enige om, at det er en afgørende forudsætning, at almen praksis aktivt inddrages i realiseringen af sundhedsaftalens mål og intentioner.

Parterne er enige om, at det er en afgørende forudsætning, at almen praksis aktivt inddrages i realiseringen af sundhedsaftalens mål og intentioner. REGION HOVEDSTADEN GRIBSKOV KOMMUNE 16. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Gribskov Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Gribskov Kommune

Læs mere

Receptfornyelse og genbestilling af medicin via FMK m.m.

Receptfornyelse og genbestilling af medicin via FMK m.m. Receptfornyelse og genbestilling af medicin via FMK m.m. MedCom - version 4 Beskrivelse af mulige arbejdsgange ved genbestilling og receptfornyelse af medicin via FMK 29-6-2016 MedCom vil med denne vejledning

Læs mere

Regional vejledning om håndtering af patienter med dosispakket medicin ved indlæggelse og udskrivning.

Regional vejledning om håndtering af patienter med dosispakket medicin ved indlæggelse og udskrivning. Regional vejledning om håndtering af patienter med dosispakket medicin ved indlæggelse og udskrivning. Baggrund Det fremgår af medicinafsnittet i den gældende sundhedsaftale, at der i de lokale samordningsfora

Læs mere

Medicinhåndtering. Man skal være opmærksom på, om tabletter må deles eller knuses få lægens anvisning, f.eks. i forbindelse med medicin i sonden.

Medicinhåndtering. Man skal være opmærksom på, om tabletter må deles eller knuses få lægens anvisning, f.eks. i forbindelse med medicin i sonden. Medicinhåndtering Ansvar: 1. Lægen har ansvar for ordinering af receptpligtig medicin. Når lægen har ordineret medicin til en patient, kan enhver varetage medicingivningen, såfremt den ordinerende læge

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Furesø Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Furesø Kommune og Region Hovedstaden REGION HOVEDSTDEN FURESØ KOMMUNE 19. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Furesø Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Furesø Kommune og Region

Læs mere

Kl. 16.00 til 19.00 på Psykiatrisk Center Ballerup, Ballerup Boulevard 2, 2750 Ballerup

Kl. 16.00 til 19.00 på Psykiatrisk Center Ballerup, Ballerup Boulevard 2, 2750 Ballerup D A G S O R D E N REGION HOVEDSTADEN PSYKIATRI OG HANDICAPUDVALG Onsdag den 30. marts 2011 Kl. 16.00 til 19.00 på Psykiatrisk Center Ballerup, Ballerup Boulevard 2, 2750 Ballerup Møde nr. 4 Medlemmer:

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Rødovre Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Rødovre Kommune og Region Hovedstaden REGION HOVEDSTDEN RØDOVRE KOMMUNE 22. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Rødovre Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Rødovre Kommune og

Læs mere

Vejledning om dosisdispensering på tværs af sektorer i Region Midtjylland

Vejledning om dosisdispensering på tværs af sektorer i Region Midtjylland Vejledning om dosisdispensering på tværs af sektorer i Region Midtjylland Indholdsfortegnelse UBaggrundU...3 UHvad er dosisdispenseringu...3 UFordele ved brug af maskinelt dosisdispenseret medicinu...3

Læs mere

Dosisprojekt med Akaciegården 2015

Dosisprojekt med Akaciegården 2015 Dosisprojekt med Akaciegården 2015 I perioden april oktober 2015 har en farmakonom fra Dalgas Boulevard Apotek foretaget gennemgang af medicinskemaerne på 67 ud af 91 beboere på plejehjemmet Akaciegården.

Læs mere

Dosisdispensering. Information om dosispakket medicin til den praktiserende læge, hjemmesygeplejen, plejehjemmet m.m.

Dosisdispensering. Information om dosispakket medicin til den praktiserende læge, hjemmesygeplejen, plejehjemmet m.m. Dosisdispensering Information om dosispakket medicin til den praktiserende læge, hjemmesygeplejen, plejehjemmet m.m. Hvad er dosisdispensering? Ved dosisdispensering forstås at et apotek pakker den enkelte

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Albertslund Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Albertslund Kommune og Region Hovedstaden REGION HOVEDSTADEN ALBERTSLUND KOMMUNE 20. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Albertslund Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Albertslund

Læs mere

Hvordan bliver hverdagen med FMK. Konsulent Marianne Nielsen, MedCom

Hvordan bliver hverdagen med FMK. Konsulent Marianne Nielsen, MedCom Hvordan bliver hverdagen Konsulent Marianne Nielsen, MedCom SPECIAL LÆGE PRAKTISERENDE LÆGE BORGER SYGEHUS Data deles VAGTLÆGE HJEMMESYGEPLEJE INSTITUTIONER OG PLEJEHJEM APOTEK Lægemiddelordination indeholder

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden 1 REGION HOVEDSTADEN FREDERIKSSUND KOMMUNE 17. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Frederikssund

Læs mere

Emne: Udkast til Bruger- Patient- og Pårørendepolitik for Region Hovedstaden

Emne: Udkast til Bruger- Patient- og Pårørendepolitik for Region Hovedstaden REGION HOVEDSTADEN Regionsrådets møde den 18. december 2007 Sag nr. 5 Emne: Udkast til Bruger- Patient- og Pårørendepolitik for Region Hovedstaden Bilag 3 Koncern Sekretariatet Juridisk Sekretariat Kongens

Læs mere

FMK på apoteket Danmarks Apotekerforening Kredskonsulent Christina Hoffmann Hyldig Region Hovedstaden

FMK på apoteket Danmarks Apotekerforening Kredskonsulent Christina Hoffmann Hyldig Region Hovedstaden FMK på apoteket Danmarks Apotekerforening Kredskonsulent Christina Hoffmann Hyldig Region Hovedstaden Disposition Status for FMK på apotekerne Hvorfor er FMK vigtig for apotekerne? Hvad vil apotekerne

Læs mere

PLO-Nordjylland. Nyhedsbrev April 2013

PLO-Nordjylland. Nyhedsbrev April 2013 April 2013 PLO-Nordjylland PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION Nordjylland Lægernes Hus, Rømersvej 10, 9000 Aalborg, tlf. 35448189, lfnord@dadl.dk, www.lfnord.dk Side 1 Fastfrysning af ydernumre Samarbejdsudvalget

Læs mere

Introduktion til Dosisdispensering på Fælles Medicinkort (FMK)

Introduktion til Dosisdispensering på Fælles Medicinkort (FMK) Introduktion til Dosisdispensering på Fælles Medicinkort (FMK) 2019 Udgiver Team for fælles medicinkort, Sundhedsdatastyrelsen Ansvarlig institution Sundhedsdatastyrelsen Version 1 Versionsdato 30. august

Læs mere

Parterne er enige om, at det er en afgørende forudsætning, at almen praksis aktivt inddrages i realiseringen af sundhedsaftalens mål og intentioner.

Parterne er enige om, at det er en afgørende forudsætning, at almen praksis aktivt inddrages i realiseringen af sundhedsaftalens mål og intentioner. REGION HOVEDSTADEN HELSINGØR KOMMUNE 24. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Helsingør Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Helsingør Kommune

Læs mere

Parterne er enige om, at det er en afgørende forudsætning, at almen praksis aktivt inddrages i realiseringen af sundhedsaftalens mål og intentioner.

Parterne er enige om, at det er en afgørende forudsætning, at almen praksis aktivt inddrages i realiseringen af sundhedsaftalens mål og intentioner. 1 REGION HOVEDSTADEN ALLERØD KOMMUNE 25. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Allerød Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Allerød Kommune

Læs mere

REGION HOVEDSTADEN HØRSHOLM KOMMUNE

REGION HOVEDSTADEN HØRSHOLM KOMMUNE 1 Kommune Hørsholm Klynge Gribskov Seneste revision 21. september 2010 / 25. oktober 2010/1. november/051110 P:\PlanlaegningOgUdvikling\Sundhedsaftaler\Sundhedsaftale 2011-2014\Allonger\Gribskov- Klyngen\Hørsholm

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Hillerød Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Hillerød Kommune og Region Hovedstaden REGION HOVEDSTADEN HILLERØD KOMMUNE 18. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Hillerød Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Hillerød Kommune

Læs mere

Bilag 2. Medicininstruks for Elleslettegård

Bilag 2. Medicininstruks for Elleslettegård Bilag 2 Medicininstruks for Elleslettegård Formålet: Formålet med denne medicininstruks er at sikre en sikker medicinhåndtering og dermed at forebygge utilsigtede hændelser. Eleven skal have den rigtige

Læs mere

Social & Sundhed. Håndtering af medicin - ansvar, sikkerhed og opgaver

Social & Sundhed. Håndtering af medicin - ansvar, sikkerhed og opgaver Social & Sundhed Håndtering af medicin - ansvar, sikkerhed og opgaver FORORD I foråret 2011 nedsatte Furesø Kommune en medicinarbejdsgruppe, der bestod af repræsentanter fra Hjemmesygeplejen og Hjemmeplejen.

Læs mere

VEJLEDNING OM EPIKRISER VED UDSKRIVELSE FRA SYGEHUSE MV.

VEJLEDNING OM EPIKRISER VED UDSKRIVELSE FRA SYGEHUSE MV. VEJLEDNING OM EPIKRISER VED UDSKRIVELSE FRA SYGEHUSE MV. Denne vejledning omhandler epikriser (udskrivningsbreve) ved udskrivelse af patienter fra sygehuse samt ved ambulant behandling, herunder vigtigheden

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE 2015 2018

SUNDHEDSAFTALE 2015 2018 Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. sundheds-it og elektronisk kommunikation Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015 Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut N O T A T Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut Direkte adgang til fysioterapi uden en henvisning fra patientens praktiserende læge kræver en ændring i både overenskomsten med Danske Fysioterapeuter

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Lokal retningslinje for Standard 1.4 Medicinhåndtering

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Lokal retningslinje for Standard 1.4 Medicinhåndtering Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Lokal retningslinje for Standard 1.4 Medicinhåndtering Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og Danske Regioner i fællesskab. Alle

Læs mere

Velkommen til Rygcentret - Medicinsk Rygambulatorium

Velkommen til Rygcentret - Medicinsk Rygambulatorium Rygcenter Syddanmark, Sygehus Lillebælt og Syddansk Universitet Velkommen til Rygcentret - Medicinsk Rygambulatorium Rygcenter Syddanmark www.sygehuslillebaelt.dk Rygcenter Syddanmark Rygcenter Syddanmark

Læs mere

Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S

Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S Dato: Februar 2016 1 1. Indledning Det følger af bekendtgørelsen om revisionsudvalg i virksomheder samt koncerner, der er underlagt tilsyn af Finanstilsynet

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Halsnæs Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Halsnæs Kommune og Region Hovedstaden REGION HOVEDSTADEN HALSNÆS KOMMUNE 24. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Halsnæs Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Halsnæs Kommune og

Læs mere

Lægedækningsundersøgelse for 2016. Center for Sundhed Enhed for Tværsektoriel Udvikling. Lægedækningsundersøgelse

Lægedækningsundersøgelse for 2016. Center for Sundhed Enhed for Tværsektoriel Udvikling. Lægedækningsundersøgelse Lægedækningsundersøgelse for 2016 Center for Sundhed Enhed for Tværsektoriel Udvikling Lægedækningsundersøgelse for 2016 Lægedækningsundersøgelse for 2016 Regionen foretager hvert år en fastsættelse af

Læs mere

Slutevaluering af forebyggelsesprojekt vedr. udgående Akut-team på Herlev Hospital i samarbejde med Egedal, Gladsaxe og Herlev kommuner

Slutevaluering af forebyggelsesprojekt vedr. udgående Akut-team på Herlev Hospital i samarbejde med Egedal, Gladsaxe og Herlev kommuner Planlægningsafdelingen Til: Region Hovedstaden Herlev Hospital Herlev Ringvej 75 2730 Herlev Telefon 44 88 40 00 lokal 84698 Fax 44 88 43 43 Mail Petben01@heh.regionh.dk Dato: 23. juni 2009 Slutevaluering

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden 1 Kommune Frederikssund Klynge Hillerød Seneste revision 23. september 2010 P:\PlanlaegningOgUdvikling\Sundhedsaftaler\Sundhedsaftale 2011-2014\Allonger\Hillerød- Klyngen\Frederikssund tillægsaftale 2011-2014.doc

Læs mere

Patientombuddets Klagecenter. Praksis om plejepersoners pligter og ansvar ved medicinhåndtering

Patientombuddets Klagecenter. Praksis om plejepersoners pligter og ansvar ved medicinhåndtering Patientombuddets Klagecenter Praksis om plejepersoners pligter og ansvar ved medicinhåndtering Oplæg til Temadag på Herlev Hospital den 20. November 2012 ved cand. jur, specialkonsulent Katrine Bosmann

Læs mere

ANSØGNING OM REFUSION af udgifter til behandling i EU/EØS-lande eller Schweiz efter reglerne om det blå EU-sygesikringskort

ANSØGNING OM REFUSION af udgifter til behandling i EU/EØS-lande eller Schweiz efter reglerne om det blå EU-sygesikringskort ANSØGNING OM REFUSION af udgifter til behandling i EU/EØS-lande eller Schweiz efter reglerne om det blå EU-sygesikringskort 1) Personoplysninger Navn CPR-nummer Adresse Postnummer og by Telefonnummer E-mail

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Egedal Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Egedal Kommune og Region Hovedstaden REGION HOVEDSTDEN EGEDL KOMMUNE 17. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Egedal Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Egedal Kommune og Region

Læs mere

Ansøgningsskema til pulje på 5 mio. til samfinansiering af projekter mellem kommuner og region:

Ansøgningsskema til pulje på 5 mio. til samfinansiering af projekter mellem kommuner og region: Ansøgningsskema til pulje på 5 mio. til samfinansiering af projekter mellem kommuner og region: 1 Ansøger Sund i Brøndby, Social- og Sundhedsforvaltningen, Brøndby Kommune 2 Kontaktperson/projektleder

Læs mere

Merudgifter og mindreindtægter anføres uden fortegn. Mindreudgifter og merindtægter anføres med negativt fortegn. Alle beløb er vist i 1.000 kr.

Merudgifter og mindreindtægter anføres uden fortegn. Mindreudgifter og merindtægter anføres med negativt fortegn. Alle beløb er vist i 1.000 kr. for Ruderdal Kommune af lov- og cirkulæreprogrammet på Socialog Sundhedsudvalgets område. Ældreområdet, Borgerservice samt Psykiatri og Handicap har i samarbejde med Økonomi vurderet det lov- og cirkulæreprogram,

Læs mere

Regionale sygehusdokumenter - Lægemiddelgivning, ver. 5

Regionale sygehusdokumenter - Lægemiddelgivning, ver. 5 Side 1 af 6 Sygehusvæsen - Regionale sygehusdokumenter - Generelle/tværgående patientforløbstemaer - Medicinering Regionale sygehusdokumenter Udskrevet er dokumentet ikke dokumentstyret. Dokumentbrugere:

Læs mere

1 Forventninger til indholdet i de opgaver, som Palliativt Frivilligt Netværk på Fyn skal hjælpe Region Syddanmark med at udføre

1 Forventninger til indholdet i de opgaver, som Palliativt Frivilligt Netværk på Fyn skal hjælpe Region Syddanmark med at udføre Område: Sundhedsområdet Afdeling: Planlægning og Udvikling Journal nr.: 12/20409 Dato: 30. august 2013 Udarbejdet af: Christine Lund Momme E-mail: Christine.Lund.Momme@rsyd.dk Telefon: 76631679 Samarbejdsaftale

Læs mere

Sikring af medicineringsprocessen

Sikring af medicineringsprocessen Apoteket Sikring af medicineringsprocessen Jobglidning, tværfaglig optimering på afdelings- og patientniveau Annette Nissen Gubi, farmaceut 1 Apoteket Medicinafstemning Medicinafstemning - Audit på samtlige

Læs mere

PLO s politik vedr. samarbejdet med kommunerne

PLO s politik vedr. samarbejdet med kommunerne PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION Dato 28-11-2015 Sagsnr. / Dok.nr. 2015-913 / 1116971 PLO s politik vedr. samarbejdet med kommunerne Indledning Der sker i disse år en omstilling i sundhedsvæsenet hen

Læs mere

April 2010 rettet oktober 2011

April 2010 rettet oktober 2011 April 2010 rettet oktober 2011 10.1. Fælles regionalog tværsektoriel definition på Åben indlæggelse Ved en åben indlæggelse forstås, at patienten ved behov for indlæggelse kan indlægges direkte i stamafdelingen

Læs mere

Årsrapport 2013: SECOND OPINION ORDNINGEN OG EKSPERIMENTEL KRÆFT- BEHANDLING

Årsrapport 2013: SECOND OPINION ORDNINGEN OG EKSPERIMENTEL KRÆFT- BEHANDLING Årsrapport 2013: SECOND OPINION ORDNINGEN OG EKSPERIMENTEL KRÆFT- BEHANDLING 2014 Årsrapport 2013: Second opinion ordningen og eksperimentel kræftbehandling Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 2300 København

Læs mere

Pultz K, Salout M. Pharmakon, Maj 2005. Apotek, plejehjem og hjemmeplejen

Pultz K, Salout M. Pharmakon, Maj 2005. Apotek, plejehjem og hjemmeplejen Titel og reference 20.2 Medicingennemgang på plejehjem og i hjemme plejen. Afprøvet på 5 plejehjem. Pultz K, Salout M. Pharmakon, Maj 2005. Placering i sundhedssektoren Kategori Formål Apotek, plejehjem

Læs mere

august 2010 Plejecentre Rudkøbing Stigtebo Tullebølle Danahus Lindelse Humble + betyder, at der er krav til ændringer Kommentarer vedrørende krav

august 2010 Plejecentre Rudkøbing Stigtebo Tullebølle Danahus Lindelse Humble + betyder, at der er krav til ændringer Kommentarer vedrørende krav Embedslægetilsyn 2010 En samlet oversigt over alle plejecentrenes afvigelser fra gældende regler på sundhedsområdet, der giver anledning til følgende krav: august 2010 Plejecentre Rudkøbing Stigtebo Tullebølle

Læs mere

Vejledning om lægemiddel- og medicovirksomheder og specialforretninger med medicinsk udstyr med tilknyttede sundhedspersoner

Vejledning om lægemiddel- og medicovirksomheder og specialforretninger med medicinsk udstyr med tilknyttede sundhedspersoner Vejledning om lægemiddel- og medicovirksomheder og specialforretninger med medicinsk udstyr med tilknyttede sundhedspersoner Indhold 1 Indledning... 2 2 Omfattede virksomheder og forretninger... 2 2.1

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg samt Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 18. juni 2014

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg samt Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 18. juni 2014 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg samt Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 18. juni 2014 Videreførelse af Hjerneskadeteam 1. Resume Etablering og udviklingen af Hjerneskadeteamet

Læs mere

Patientsikkerhed i Næstved Kommune. Årsberetning 2015. om utilsigtede hændelser

Patientsikkerhed i Næstved Kommune. Årsberetning 2015. om utilsigtede hændelser Sagsnr.: 27.66.08-G01-21-16 Dato: 01-04-2016 Sagsbehandler: Camilla Kit Clausen Patientsikkerhed i Næstved Kommune Årsberetning 2015 om utilsigtede hændelser Side 1 af 8 Indhold 1.0 Indledning og lovgrundlag...3

Læs mere

E-læring for sygeplejersker og andre der varetager transfusionsblod

E-læring for sygeplejersker og andre der varetager transfusionsblod E-læring for sygeplejersker og andre der varetager transfusionsblod Vejledning Vælg billede Kvalitet Døgnet Rundt Vælg farve Laboratoriecenter Indhold Baggrund... 3 E-læringskursus for sygeplejesker &

Læs mere

Neurologisk Afdeling F Aarhus universitetshospital

Neurologisk Afdeling F Aarhus universitetshospital Planlagt indlagte patienters oplevelser: Neurologisk Afdeling F Aarhus universitetshospital Personale - spørgsmål 1, 5, 6, 7 og 8 (35) 4,31 Ventetid ved ankomst - spørgsmål 2 (33) 4,55 O Patientinvolvering

Læs mere

Rapport fra lovpligtigt uanmeldt tilsyn hos borgere, der ikke bor på plejecenter

Rapport fra lovpligtigt uanmeldt tilsyn hos borgere, der ikke bor på plejecenter Rapport fra lovpligtigt uanmeldt tilsyn hos borgere, der ikke bor på plejecenter Faxe Syd den 9. oktober 2013 Privat leverandør af hjemmepleje Tilsynet blev udført af konsulent Annelise Dehn og ekstern

Læs mere

Koordinering af patientforløb på tværs af sektorer

Koordinering af patientforløb på tværs af sektorer Koordinering af patientforløb på tværs af sektorer Københavns og Frederiksberg Kommuner og Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler Indhold Side Indledning... 3 Alternativer til akut indlæggelse... 5 Sammenhængende

Læs mere

Kl. 16.00 19.00 på Psykiatrisk Center Ballerup, Maglevænget 2, 2750 Ballerup

Kl. 16.00 19.00 på Psykiatrisk Center Ballerup, Maglevænget 2, 2750 Ballerup D A G S O R D E N REGION HOVEDSTADEN Tirsdag den 28. august 2012 Kl. 16.00 19.00 på Psykiatrisk Center Ballerup, Maglevænget 2, 2750 Ballerup 1. møde Medlemmer: Arly Eskildsen (formand) (F) Hanne Andersen

Læs mere

Patientinformation om deltagelse i et videnskabeligt projekt

Patientinformation om deltagelse i et videnskabeligt projekt Patientinformation om deltagelse i et videnskabeligt projekt Non-sedation sammenlignet med sedation og et dagligt opvågningsforsøg Vi vil gerne spørge, om du vil deltage i et sundhedsvidenskabeligt forskningsprojekt.

Læs mere

Information om støtte til handicapbil efter Servicelovens 114

Information om støtte til handicapbil efter Servicelovens 114 Information om støtte til handicapbil efter Servicelovens 114 Du kan søge om støtte til køb af bil, hvis du, som følge af et varigt handicap, ikke kan få dækket dit kørselsbehov på anden måde end ved brug

Læs mere

REGION HOVEDSTADEN DRAGØR KOMMUNE

REGION HOVEDSTADEN DRAGØR KOMMUNE REGION HOVEDSTDEN DRGØR KOMMUNE 21. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Dragør Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Dragør Kommune og Region

Læs mere

Medicintilskudsnævnet

Medicintilskudsnævnet Medicintilskudsnævnet Den. juni 205 Sagsnr: 20505674 Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 2300 København S Forslag til indstilling Ad hoc revurdering af tilskudsstatus for lægemidler mod alkoholafhængighed

Læs mere

Indsatsområdet indlæggelse og udskrivning

Indsatsområdet indlæggelse og udskrivning Indsatsområdet indlæggelse og udskrivning Dette afsnit er den administrative udmøntning af vejledningen om sundhedsaftalens krav vedrørende indlæggelse og udskrivning på det somatiske område. I forhold

Læs mere

Vejledning om ordination og håndtering af lægemidler

Vejledning om ordination og håndtering af lægemidler VEJ nr 9079 af 12/02/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 18. februar 2015 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Sundhedsstyrelsen 5-1010-488/1

Læs mere

Indhold. National Sundheds-it Sagsbeh: hbal www.ssi.dk. Sagsnr.: Dato: 8. september 2015 Dokumentnr.: Vejledning til FMK-online...

Indhold. National Sundheds-it Sagsbeh: hbal www.ssi.dk. Sagsnr.: Dato: 8. september 2015 Dokumentnr.: Vejledning til FMK-online... National Sundheds-it Sagsbeh: hbal www.ssi.dk Sagsnr.: Dato: 8. september 2015 Dokumentnr.: Indhold Vejledning til FMK-online... 3 1.0 Indledning... 3 1.1 Definition af begreber... 3 1.2 Adgang til FMK-online...

Læs mere

FMK Overgang fra projekt til drift. Evaluerings- & netværksmøde RSD 27.04.2016

FMK Overgang fra projekt til drift. Evaluerings- & netværksmøde RSD 27.04.2016 FMK Overgang fra projekt til drift Evaluerings- & netværksmøde RSD 27.04.2016 1 Overgang fra projekt til drift Målsætning øget tillid til medicinoplysninger og FMK fuld anvendelse af FMK korrekt anvendelse

Læs mere

Amtskommunerne Hovedstadens Sygehusfællesskab Bornholms Regionskommune Landets sygehuse Amtsrådsforeningen Sundhedsstyrelsen

Amtskommunerne Hovedstadens Sygehusfællesskab Bornholms Regionskommune Landets sygehuse Amtsrådsforeningen Sundhedsstyrelsen Amtskommunerne Hovedstadens Sygehusfællesskab Bornholms Regionskommune Landets sygehuse Amtsrådsforeningen Sundhedsstyrelsen Dato: 2. december 2004 Kontor: 2.s.kt. J.nr.: 2004-12100-82 Indenrigs- og Sundhedsministeriets

Læs mere

Indhold. Vejledning til FMK-online... 3. 1.0 Indledning... 3. 1.1 Definition af begreber... 3. 1.2 Adgang til FMK-online... 4

Indhold. Vejledning til FMK-online... 3. 1.0 Indledning... 3. 1.1 Definition af begreber... 3. 1.2 Adgang til FMK-online... 4 National Sundheds-it www.ssi.dk Dato: 6. juli 2014 Sagsbeh: hbal Sagsnr.: Dokumentnr.: Indhold Vejledning til FMK-online... 3 1.0 Indledning... 3 1.1 Definition af begreber... 3 1.2 Adgang til FMK-online...

Læs mere

En grænsegænger er en dansker med bopæl i udlandet og arbejde i Danmark eller en udlænding (med bopæl i udlandet) der arbejder i Danmark.

En grænsegænger er en dansker med bopæl i udlandet og arbejde i Danmark eller en udlænding (med bopæl i udlandet) der arbejder i Danmark. N O T A T Grænsegængere, indførelse af individuelle personkoder (cpr.nr.) En arbejdsgruppe nedsat i Danske Regioner, med deltagelse fra Apotekerforeningen, Københavns folkeregister, Region Hovedstaden,

Læs mere

3. november 2015. Notat vedr. kommunale akutfunktioner

3. november 2015. Notat vedr. kommunale akutfunktioner 3. november 2015 Notat vedr. kommunale akutfunktioner Dette notat er godkendt i Temagruppen for behandling, pleje, træning og rehabilitering 3/11/15 som en 1. version. Der pågår arbejde med en 2. version

Læs mere

Skibbyhøj 01.01.06 01.01.07 01.01.08 01.01.08 sindslidelse Dag 31.12.06 31.12.07 30.06.08 31.12.08

Skibbyhøj 01.01.06 01.01.07 01.01.08 01.01.08 sindslidelse Dag 31.12.06 31.12.07 30.06.08 31.12.08 Indledning Side 1. Skema sæt til oplysninger om belægning Kommune: Kommunen som driftsherre for det enkelte tilbud. Kontaktperson: Katrine Nørtoft Magelund Tlf: 45112081 Mail: katrine.magelund@psv.regionh.dk

Læs mere

Sundhedsstyrelsens tilsyn med plejehjem i

Sundhedsstyrelsens tilsyn med plejehjem i J. nr.: 4-17-236/1 Sundhedsstyrelsens tilsyn med plejehjem i Allerød Kommune 2009 Sundhedsstyrelsen Embedslægerne Hovedstaden Borups Allé 177, Blok D-E 2400 København NV Tlf. 72 22 74 50 Fax 72 22 74 20

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Lyngby-Taarbæk Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Lyngby-Taarbæk Kommune og Region Hovedstaden REGION HOVEDSTDEN LYNGBY-TRBÆK KOMMUNE 20. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Lyngby-Taarbæk Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Lyngby-Taarbæk

Læs mere

Tværsektoriel vejledning om anbefalede arbejdsgange i forbindelse med implementering af Fælles Medicinkort (FMK) på sygehuse og i praksissektoren

Tværsektoriel vejledning om anbefalede arbejdsgange i forbindelse med implementering af Fælles Medicinkort (FMK) på sygehuse og i praksissektoren Region Syddanmark Sagsnr. 13/31059 Tværsektoriel vejledning om anbefalede arbejdsgange i forbindelse med implementering af Fælles Medicinkort (FMK) på sygehuse og i praksissektoren Indholdsfortegnelse.....Side

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

3.3 Planlægningsområde Nord

3.3 Planlægningsområde Nord 3.3 Planlægningsområde Nord I planlægningsområde Nord indgår kommunerne Allerød, Fredensborg, Frederikssund, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Hillerød og Hørsholm og hospitalerne Frederikssund, Helsingør

Læs mere

NR. 66 VER. 2, LUDUS WEB

NR. 66 VER. 2, LUDUS WEB NR. 66 VER. 2, LUDUS WEB DEN 15. DECEMBER 2011 INDHOLD Undervisningsbeskrivelser og studieplaner Grundbegreber Forskellige arbejdsgange Forløb først Forløb sidst Arbejde via skemabrikker (parallelle forløb)

Læs mere

Patientrettigheder. Generel information om dine rettigheder som patient

Patientrettigheder. Generel information om dine rettigheder som patient Patientrettigheder Generel information om dine rettigheder som patient 2 PATIENTRETTIGHEDER Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatienter E-mail: kontakt@specialhospitalet.dk www.specialhospitalet.dk

Læs mere

Ledelsesoverblik. Sundhedsaftaler 2012

Ledelsesoverblik. Sundhedsaftaler 2012 REGION HOVEDSTADEN KONCERN PLAN, UDVIKLING OG KVALITET ENHED FOR KOMMUNESAMARBEJDE Ledelsesoverblik Sundhedsaftaler Det somatiske område: 0-dagsindlæggelser dage Periode januar til marts Koncern, Plan

Læs mere

Den Tværsektorielle Grundaftale

Den Tværsektorielle Grundaftale Den Tværsektorielle Grundaftale 2015-2018 Sundhedsaftale om indsatsen for voksne med sindslidelse Indsatsområde: Behandling og Pleje Proces: Opdateret august 2014 Indsatsen vedrørende voksne med sindslidelse

Læs mere

REGION HOVEDSTADEN HØRSHOLM KOMMUNE

REGION HOVEDSTADEN HØRSHOLM KOMMUNE 1 Udkast til godkendelse af Sundhedsudvalget den 2. sep. REGION HOVEDSTDEN HØRSHOLM KOMMUNE xx. xx. xx. (dato indsættes) Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Hørsholm Kommune

Læs mere

Vejledning til personlige funktioner på MIT DANSKE ARK ( eksklusive profil og cv) Indholdsfortegnelse:

Vejledning til personlige funktioner på MIT DANSKE ARK ( eksklusive profil og cv) Indholdsfortegnelse: Vejledning til personlige funktioner på MIT DANSKE ARK ( eksklusive profil og cv) Indholdsfortegnelse: Side 2: Nyheder valg til personligt nyhedsbrev, Mine Nyheder og visning på enkeltsider Side 3: Funktionen

Læs mere

FMK arbejdsgange. Doknr 3820/16

FMK arbejdsgange. Doknr 3820/16 FMK arbejdsgange 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 FMK arbejdsgange Varde Kommune... 3 Kommunikation og samarbejde med praktiserende læger om borgernes medicin... 3 Begreber:... 4 Opstart...

Læs mere

Generelt om at tage medicin

Generelt om at tage medicin GRUPPEPSYKOEDUKATION Baggrundsmateriale til facilitator Medicinpædagogik og psykoedukation 1 6 Grunden til, at der er udarbejdet et generelt ark er, at svarene på disse spørgsmål stort set er de samme

Læs mere

Brugervejledning AmbuFlex

Brugervejledning AmbuFlex Brugervejledning AmbuFlex En online ambulant patientjournal Understøtter fleksible patientforløb Følger patienten over sektorgrænser Integrerer patientrapporterede helbredsdata Online visning af patient-registerdata

Læs mere

FMK - ven eller fjende? Klinikpersonalets uddannelsesdag Roskilde 11. maj 2015

FMK - ven eller fjende? Klinikpersonalets uddannelsesdag Roskilde 11. maj 2015 FMK - ven eller fjende? 1 Klinikpersonalets uddannelsesdag Roskilde 11. maj 2015 Hvem er vi? Lenike Gilhøj Vemmelund Datakonsulent, Region Syddanmark, Praksisenheden Odense 2 Gitte Witt Sekretær, Lægerne

Læs mere

Principper for rådgivningen via de lægefaglige specialeråd

Principper for rådgivningen via de lægefaglige specialeråd Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 5000 www.regionmidtjylland.dk Principper for rådgivningen via de lægefaglige specialeråd i Region Midtjylland Baggrund

Læs mere

Voksenpsykiatrisk Afsnit SL4

Voksenpsykiatrisk Afsnit SL4 Voksenpsykiatrisk Afsnit SL4 Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland Psykiatrien Region Sjælland arbejder ud fra visionen»mennesker og muligheder psykiatri med relationer«. Vi lægger vægt på, at behandling

Læs mere

Fredagseffekt en analyse af udskrivningstidspunktets betydning for patientens genindlæggelse

Fredagseffekt en analyse af udskrivningstidspunktets betydning for patientens genindlæggelse Fredagseffekt en analyse af ets betydning for patientens genindlæggelse Formålet med analysen er at undersøge, hvorvidt der er en tendens til, at sygehusene systematisk udskriver patienterne op til en

Læs mere

RÅDGIVNING OM EKSPERIMENTEL BEHANDLING VED LIVSTRUENDE SYGDOMME

RÅDGIVNING OM EKSPERIMENTEL BEHANDLING VED LIVSTRUENDE SYGDOMME JUNI 2015 RÅDGIVNING OM EKSPERIMENTEL BEHANDLING VED LIVSTRUENDE ME Sundhedsstyrelsens ordning om eksperimentel behandling RÅDGIVNING OM EKSPERIMENTEL BEHANDLING VED LIVSTRUENDE MEME Sundhedsstyrelsens

Læs mere

K O N K L U S I O N E R REGION HOVEDSTADEN. Kl. 16.00 19.00 på Kamager, Brønderslev Alle 21, 2770 Kastrup

K O N K L U S I O N E R REGION HOVEDSTADEN. Kl. 16.00 19.00 på Kamager, Brønderslev Alle 21, 2770 Kastrup K O N K L U S I O N E R REGION HOVEDSTADEN PSYKIATRI OG HANDICAPUDVALG Mandag den 25. oktober 2010 Kl. 16.00 19.00 på Kamager, Brønderslev Alle 21, 2770 Kastrup Møde nr. 7 Medlemmer: Arly Eskildsen (F),

Læs mere

http://www.apoteket.dk/apotekprint.aspx?print=1&id=1267

http://www.apoteket.dk/apotekprint.aspx?print=1&id=1267 af 7-03-206 :29 Apotekerens navn Apotekets navn Peter Schjørring-Thyssen Køge Torvets Apotek Adresse Brogade Postnummer / by 4600 Køge Telefon 56 650 2 Faxnummer 56 65 2 E-mail Hjemmeside koege@apoteket.dk

Læs mere

Digitale uddannelsesaftaler. Vejledning til skoler

Digitale uddannelsesaftaler. Vejledning til skoler Digitale uddannelsesaftaler Vejledning til skoler Side 1 af 13 Indholdsfortegnelse Indledning kort om digitale uddannelsesaftaler... 3 Hvordan logger jeg på?... 5 Hvordan fremsøges eksisterende aftaler?...

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af national klinisk retningslinje for ikke-kirurgisk behandling af lumbal nerverodspåvirkning

Kommissorium for udarbejdelse af national klinisk retningslinje for ikke-kirurgisk behandling af lumbal nerverodspåvirkning KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af national klinisk retningslinje for ikke-kirurgisk behandling af lumbal nerverodspåvirkning Baggrund og formål Det skønnes, at 1-10 % af danske patienter med

Læs mere

Kvaliteten i behandlingen af patienter. med hjertesvigt

Kvaliteten i behandlingen af patienter. med hjertesvigt Kvaliteten i behandlingen af patienter med hjertesvigt Region Syddanmark Sundhedsfaglig delrapport til den nationale sundhedsfaglige rapport 21. 20. 1 Indholdsfortegnelse Generelle kommentarer til resultaterne...

Læs mere

Rådgivning om eksperimentel behandling for mennesker med livstruende sygdom

Rådgivning om eksperimentel behandling for mennesker med livstruende sygdom Rådgivning om eksperimentel behandling for mennesker med livstruende sygdom ÅRSRAPPORT 2015 2016 Rådgivning om eksperimentel behandling for mennesker med livstruende sygdom Årsrapport 2015 Sundhedsstyrelsen,

Læs mere