Manuskript Jennifer, case 2

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Manuskript Jennifer, case 2"

Transkript

1 Manuskript Jennifer, case 2 Koncentrationslejre for kvinder. Seksuelt slaveri. Systematisk voldtægt, misbrug og bortførelse af især kvinder fra landets oprindelige mayabefolkning. Disse forbrydelser fandt sted under borgerkrigen i Guatemala, men problemstillinger om kvinders rettigheder og ligestilling er stadig aktuelle i det Latinamerikanske land. Efter borgerkrigen stod Guatemala overfor Machismo-kulturen. En kultur, der også er tilstede i resten af Latinamerika. I machismo-kulturen bestemmer manden praktisk talt. Kvinden skal være en god mor og kone. De skal holde sammen på familien, men har ellers ikke meget at skulle have sagt. Det er en kultur, der emmer af kvindehad. I Guatemala myrdes 2 kvinder om dagen, udelukkende på baggrund af deres køn. 97 procent af sagerne bliver ikke opklaret og gerningsmændene kan frit leve deres liv videre som hvis ingenting var hændt. Jeg hedder Katrine og arbejder for Operation Dagsværk. Sammen med min kollega Laura har jeg udarbejdet dette podcast. I slutningen af januar tog vi på en research rejse til Guatemala sammen med Operation Dagsværk.Vi mødte en masse unge mennesker, der fortalte os om forholdene i landet og delte deres personlige historier om det at være ung i et land præget af vold og diskrimination. En af de unge vi mødte var Jennifer. Jeg hedder Jennifer Barrios. Jeg er 17 år gammel. Jeg har et lille barn på tre år. Vi mødte Jennifer på et center, der hedder MIRIAM. Vi mødte også Jennifers psykolog, Karen. Hej. Mit navn er Karen Méndez. Jeg er psykolog på Projekt Miriam, som arbejder for at fremme kvinders uddannelse. Miriam er først og fremmest anerkendt for sit uddannelsesmæssige aspekt, altså det faktum, at det uddeler stipendiater til unge voldsramte kvinder. Jeg arbejder med unge kvinder, der har behov for traumebehandling. Karen vender vi tilbage til lidt senere, først skal vi høre Jennifers historie. Jennifer blev gravid som 13-årig, efter hun blev voldtaget af hendes søsters mand. Det lykkedes hende at holde sin graviditet hemmelig for alle, selv hendes veninder.

2 Jeg fortalte det ikke til nogen. Ingen vidste, jeg var gravid. Min søster fandt ud af det, da jeg var otte måneder henne. Så næsten gennem hele graviditeten var der ingen som vidste noget. Da min søster fandt ud af det, spurgte hun hvem faderen var, og sagde at jeg skulle sige sandheden. Jeg fortalte hende, at faderen til barnet var hendes mand, da han havde forgrebet sig på mig. Da jeg var otte år gammel, døde min mor. Da min mor døde, flyttede jeg ind hos en af mine søstre. En dag kom min far og ville at jeg tog med ham. Han sagde, at han ville give mig en uddannelse, at jeg skulle komme med ham, at jeg ikke ville mangle noget. Så jeg tog med ham. Jeg boede hos ham i to år. Men han gav mig intet af, hvad han havde lovet. Han var meget sur. Han slog mig og sagde, at jeg ikke var hans datter. Han sagde, han ikke gad at se mig længere. Jeg kunne ikke holde ud at være der længere, så jeg stak af, da jeg var ti år gammel. Min søster kæmpede min sag gennem retten, og på den måde fik hun forældremyndigheden over mig. Hun fik mig til at studere. Jeg blev behandlet godt, jeg manglende intet. Alt gik fint med hendes mand. Der var intet problem, men jeg ved ikke det skete der hos min søster, at jeg blev gravid, fordi hendes mand misbrugte mig. Jeg følte stor skyld, fordi jeg ikke havde sagt noget til min søster. Jeg ville heller ikke have barnet. Da jeg var gravid kastede jeg mig ned i sengen med maven først, i håb om, at barnet ville dø. Men det skete aldrig. Karen fortalte os, at Jennifers reaktion er meget normal. Ofte gennemgår pigerne en krise før traumet indtræffer efter en voldtægt. Krisen oplever man før traumet indtræffer, eksempelvis når volds- eller voldtægtsofret ikke ved, hvad hun skal gøre umiddelbart efter overfaldet, og hun tænker; skal jeg sige det?, skal jeg lade være med at sige det?, hvem skal jeg sige det til? eller skal jeg eventuelt holde det hemmeligt?. Da Jennifer var 8 måneder inde i sin graviditet, fandt hendes søster ud af det. Hun blev meget sur og forstod ikke hvorfor Jennifer havde gjort det mod hende. Jennifer blev alligevel boende hos søsteren og hendes mand indtil hun fødte sin datter. Efter fødslen tilbød Jennifers søster hende, at hun ville tage sig af hendes datter, så hun kunne fortsætte sine studier.

3 Da jeg havde fået min datter, fandt resten af mine søskende ud af det. De skældte mig ud, og sagde jeg var ulydig, at jeg intet manglede, og hvad det var jeg søgte, når jeg havde det godt, som alt var. To uger efter Jennifer havde født, blev søsterens mand anmeldt med en ordre om, at han skulle pågribes. Kort tid efter blev han anholdt. Han fik 18 år. Samtidig blev Jennifer anbragt på et opholdssted med barnet. Jennifer var heldig, i Guatemala er det sjældent at sager som disse, overhoved kommer for retten. Hvordan det skete fortæller historien ikke noget om. Jeg var der i to måneder og fire dage. Jeg opholdte mig der med barnet, mens hele problemet blev løst. Midt i dette dukkede min far op igen, han tog kontakt til domstolen og fandt ud af det hele. Han sagde derfor, at han ville være ansvarlig for mig, og han ville hjælpe mig med at passe barnet. Jeg blev endnu en gang overdraget til min far, og jeg boede hos ham i seks måneder. Efter jeg havde fået min pige, begyndte min far at sige, jeg var en udgift, at han ikke længere kunne holde mig ud, at han ikke forstod, hvorfor han havde taget mig tilbage, at han ikke burde have gjort det, for i sidste ende var jeg ikke hans datter, og mit barn heller ikke var hans barnebarn. Mens Jennifer boede hos sin far studerede hun ikke. Hun besluttede sig for at stikke af igen denne gang til hendes anden søster, som boede i Guatemalas hovedstad. Jennifer boede 4 år i hovedstaden. Imens kørte retssagen mod hendes voldtægtsmand. I løbet af de 4 år var der mange problemer med den nye søster og hendes mand. Han mente også at Jennifer og hende datter var en stor udgift. Han havde ikke råd til at forsørge to ekstra i huset. Det betød to ekstra munde at mætte. Han diskuterede ofte med Jennifers søster. Hun ville gerne hjælpe, men hendes mand gav hende ikke lov. Nogle dage fik Jennifer og hendes datter ikke noget mad, andre dage gjorde de. En dag er Jennifers søster væk. Hun er rejst uden at fortælle noget til Jennifer. Fra den dag af, er Jennifer alene med sin datter. Hun har ikke set søsteren siden og hører sjældent fra hende. Jennifer begyndte at arbejde og hun sparede nok penge sammen, så hun kunne flytte til bjergbyen Quetzaltenango også kaldet Xela. I Xela begyndte hun at studere igen og hun færdiggjorde hvad der svarer til første del af folkeskolen.

4 (...) Min underviser spurgte mig, om jeg ville fortsætte min uddannelse. Jeg svarede, at det kunne jeg ikke, for jeg havde en datter, jeg var nødt til at passe, så jeg havde ikke tid nok til at fastholde studiet. Hun fortalte mig derfor om MIRIAM projektet. Jeg ville gerne fortsætte min uddannelse, så hun tog mig hen til centeret. Her blev mine papirer overdraget, og jeg blev en del af projektet. På MIRIAM får vi psykologisk og økonomisk hjælp. De lærer os, at værdsætte os selv som kvinder, hvordan vi skal klare os og holde hovedet højt og at det ikke bør være en hindring at være en kvinde. (...) Når de unge kommer her til MIRIAM, involveres de i en række aktiviteter, heriblandt psykologbehandling. (...) Mange af pigerne udviser tegn på lavt selvværd. Lavt selvværd og usikkerhed er en af de hyppigste karakteristika, som de unge piger udviser. Dette gør sig i særdeleshed gældende, når de har været offer for en voldtægt. (...) Mange af dem udviser også tegn på angst, og i mange af tilfældene udviser de ligeledes symptomer på depression. (...) Jennifer blev optaget her fire år efter, at hun som 13-årig blev seksuelt misbrugt. Man kan sige at hun havde en sen indtræden på projektet, men det var den i virkeligheden ikke. Hun boede netop med overfaldsmanden frem til et år efter overgrebet, da overgrebsmanden var hendes søsters mand. Senere havde de taget hende med til et hjem, og dér begyndte man at give hende psykologhjælp. Så hun havde allerede været i behandling, da hun kom til os, hvor vi hjælper hende på nuværende tidspunkt. (...) I Jennifers tilfælde har traumet endnu ikke vist sig i sit fulde omfang. Hun har oplevet nogle af følgerne af traumet, men de er af meget beskeden karakter i forhold til, hvad vi havde forventet. Formålet med Jennifers behandling er, at det traume, som hun har, ikke vokser sig større. Vi oplever igen og igen, at der er piger, hvor traumet har vokset sig meget stort, og de kan derfor ikke engang forlade deres hjem, ej heller fortsætte deres daglige aktiviteter i form af skolegang og at gå ud med vennerne. (...) Man kan derfor sige, at traumet ikke altid kommer til syne med det samme. Det kan komme til syne i form af posttraumatisk stress, der viser sig efter et halvt til et helt år, men det kan også forekomme i form af akut stress. Hos MIRIAM får pigerne både terapi ved individuelle samtaler og gruppemøder. Noget af det der har hjulpet Jennifer mest, var at finde ud af, at hun ikke er den eneste, der sidder i denne situation. Min proces har mest af alt handlet om, at tilgive personer i mit liv. Komme af med den vrede, som jeg stadig føler af og til. Lære at være kvinde og lære om livet. Projektet er virkelig en stor hjælp for mig. Takket være dem, har det også været muligt for mig at fortsætte vores studie.

5 MIRIAM har hjulpet Jennifer til at forstå, at voldtægten ikke var hendes skyld. Jennifer drømmer om at blive færdiguddannet inden for retsmedicin, så hun kan give sin datter en bedre fremtid. (...) Jeg vil give min datter en uddannelse, give hende en bedre fremtid. Det er hende jeg kæmper for. Jeg gør ikke noget for mig selv, alt jeg gør er for, at hun skal have en bedre fremtid. (...) Det er hende jeg kæmper for hver eneste dag, for hun fortjener en bedre fremtid end min. Hun fortjener en bedre fremtid, for hun har ikke været skyld i noget af dette.

Manuskript Alejandro, case 1

Manuskript Alejandro, case 1 Manuskript Alejandro, case 1 Hvert år forlader over 120.000 mennesker Guatemala. De flygter gennem Mexico hvorfra de forsøger at krydse grænsen til USA. Størstedelen tilhører Guatemalas oprindelige befolkning,

Læs mere

Fra individuel til systemisk traume forståelse familierettet psykoedukation

Fra individuel til systemisk traume forståelse familierettet psykoedukation Fra individuel til systemisk traume forståelse familierettet psykoedukation k SynErGaia Integrationsministeriets pulje til integration Peter Berliner Pårørendes udsagn om forløbet Det var dejligt at sidde

Læs mere

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke.

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. Bilag 4 Transskription af Per Interviewere: Louise og Katariina L: Louise K: Katariina L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. L: Vi vil gerne høre lidt

Læs mere

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11 Foto: Cathrine Søvang Mogensen Min far voldtog mig 200 gange Gerningsmænd slipper godt fra det, når seksuelle overgreb på børn ikke anmeldes. Line blev seksuelt misbrugt af sin far i hele sin opvækst.

Læs mere

Gurli voksede op, hun spurgte sin mor om alt, og lærte mange ting om livet.

Gurli voksede op, hun spurgte sin mor om alt, og lærte mange ting om livet. 1 Væslen Gurli For længe længe siden, måske er det 100 år, var der i en tunnelmørk granskov en brændestabel. Sådan en stabel, hvor skovhuggerne lægger det træ, de fælder. Sådan nogle er der mange af i

Læs mere

Bilag F - Caroline 00.00

Bilag F - Caroline 00.00 Bilag F - Caroline 00.00 Benjamin: Så det første jeg godt kunne tænke mig, det var hvis du kunne fortælle mig om en helt almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Caroline: Ja. Jamen det er jo fyldt med

Læs mere

Victor, Sofia og alle de andre

Victor, Sofia og alle de andre Victor, Sofia og alle de andre Victor betyder vinder, og Sofia betyder vis dom. Begge er egenskaber, som vi alle sammen gerne vil eje. I denne bog er det navnene på to af de børn, vi møder i mange af bogens

Læs mere

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet Når mor eller far er ulykkesskadet når mor eller far er ulykkesskadet 2 Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder, der er ulykkesskadet. Kan dit barn læse, kan det

Læs mere

Prædiken til pinsedag 2014 kl. 10.00

Prædiken til pinsedag 2014 kl. 10.00 1 Prædiken til pinsedag 2014 kl. 10.00 290 I al sin glans 288 Drag ind af disse porte 285 Hør himmelsus 292 Kærligheds og sandheds ånd 439 O, du Guds lam 294 v. 3 af Talsmand som på jorderige 291 Du som

Læs mere

Konfirmand- og forældreaften 27. februar 2014, Hurup kirke Mattæus 14, 22 33

Konfirmand- og forældreaften 27. februar 2014, Hurup kirke Mattæus 14, 22 33 Konfirmand- og forældreaften 27. februar 2014, Hurup kirke Mattæus 14, 22 33 Genezaret sø er ikke større, end at man i klart dagslys kan se til land, ligegyldigt hvor man er på søen. Rundt om søen er der

Læs mere

Evaluering af mentorforløb - udarbejdet af mentor Natalia Frøhling

Evaluering af mentorforløb - udarbejdet af mentor Natalia Frøhling Evaluering af mentorforløb - udarbejdet af mentor Natalia Frøhling Evalueringen er lavet i december 2012 med 5 unge mellem 18-30 år to unge kvinder og tre unge mænd. Mentor har interviewet Mentees, transskriberet

Læs mere

tre gange. Der er ikke noget at sige til, hvis Peter sidder og vrider sig lidt i den dårlige samvittighed.

tre gange. Der er ikke noget at sige til, hvis Peter sidder og vrider sig lidt i den dårlige samvittighed. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 3. april 2016 Kirkedag: 1.s.e.påske/B Tekst: Joh 21,15-19 Salmer: SK: 749 * 447 * 449 * 212 * 249 * 199,5 * 218 LL: 403 * 7 * 249 * 199,5 * 218 Der står

Læs mere

Mellem minoritet og majoritet. Om livshistorier og fortællinger Om udfordringer og muligheder

Mellem minoritet og majoritet. Om livshistorier og fortællinger Om udfordringer og muligheder Mellem minoritet og majoritet Om livshistorier og fortællinger Om udfordringer og muligheder Baggrund for undersøgelsen Fortælling og livshistorie Uddannelsesbiografier Spørgsmål vedrørende forholdet mellem

Læs mere

Hvordan, kan det gå så galt? Holdning Viden Omsorg

Hvordan, kan det gå så galt? Holdning Viden Omsorg Hvordan, kan det gå så galt? Holdning Viden Omsorg Holdning Naturligt at miste som ældre negligering af gamle menneskers sorg både i befolkningen, blandt fagpersoner og politisk Hvor gammel blev han? Hvor

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

Julespil. Yderligere materialer http://peter.arklint.dk/download/ Roller gruppe 1 1. Fortæller 1 2. Maria 3. Josef 4. Engel 5. Bonde 6.

Julespil. Yderligere materialer http://peter.arklint.dk/download/ Roller gruppe 1 1. Fortæller 1 2. Maria 3. Josef 4. Engel 5. Bonde 6. Julespil Julespillet handler om Jesu fødsel. Manuskriptet er inspireret af Mattæusog Lukasevangeliet. Her kan man få yderligere ideer. Sprog og replikker er tilpasset, så børn fra 1. klasse og op kan lære

Læs mere

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende Enhed for Selvmordsforebyggelse Information til pårørende 2 Kort om denne pjece Denne pjece er til dig, der er pårørende til en person, der skal i gang med et behandlingsforløb hos Enhed for Selvmordsforebyggelse.

Læs mere

Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014.

Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014. Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014. Anna er 14 år, går på Virupskolen i Hjortshøj, og bor i Hjortshøj. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 8.MAJ 2011 VESTER AABY KIRKE KL.10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 10,11-16 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag, 441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 8.MAJ 2011 VESTER AABY KIRKE KL.10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 10,11-16 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag, 441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 8.MAJ 2011 VESTER AABY KIRKE KL.10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 10,11-16 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag, 441,2 Et museum. Det var da vel løgn! Det var den årlige ud-i-det-blå

Læs mere

Bilag 1 side 1. Pjece. Projektbilag 1/25 Psykosocial indsats i kræftramte familier med børn under 18 år

Bilag 1 side 1. Pjece. Projektbilag 1/25 Psykosocial indsats i kræftramte familier med børn under 18 år Bilag 1 side 1 Pjece Projektbilag 1/25 Psykosocial indsats i kræftramte Bilag 1 side 2 Projektbilag 2/25 Psykosocial indsats i kræftramte Bilag 2 side 1 AFSLUTTENDE TELEFONINTERVIEW 6 mdr. efter dødsfald

Læs mere

Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen side: 1

Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen side: 1 Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen side: 1 Sikker Slank Kort fortalt Af John Buhl e-bog Forlaget Nomedica 1. udgave juni 2016 ISBN: 978-87-90009-34-2 Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen

Læs mere

#4 Guds ultimative opofrelse for dig

#4 Guds ultimative opofrelse for dig #4 Guds ultimative opofrelse for dig Korset blev opfundet omtrent 600 år f.kr af fønikerne. Herefter blev det indført af egypterne og senere af romerne, som udviklede det og brugte det til henrettelse

Læs mere

Op i røven. Finn Janning

Op i røven. Finn Janning Op i røven Finn Janning Gert: Jeg har ikke haft rigtig sex i mere end to måneder. Psykologen: Er det ikke lidt diskriminerende at sige rigtig sex? Hvad er rigtig sex? Taler vi stillinger, køn, alder, ja,

Læs mere

Prøveeksemplar. Hvordan har du det i børnehaven? Spørgsmål om børnemiljø til de 4-6-årige

Prøveeksemplar. Hvordan har du det i børnehaven? Spørgsmål om børnemiljø til de 4-6-årige Hvordan har du det i børnehaven? Spørgsmål om børnemiljø til de 4-6-årige Bemærk: Dette er et prøveeksemplar. De spørgeskemaer, børnehaven skal udlevere til børnene, skal udskrives i Børnemiljøtermometeret

Læs mere

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik Børnesyn og nyttig viden om pædagogik I Daginstitution Langmark Udarbejdet 2014 Børnesyn i Langmark Alle børn i daginstitution Langmark skal opleve sig som en del af de fællesskaber, vi har. De skal anerkendes

Læs mere

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE Briefing Vi er to specialestuderende fra Institut for Statskundskab, og først vil vi gerne sige tusind tak fordi du har taget dig tid til at deltage i interviewet! Indledningsvis

Læs mere

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter Guds engle -1 Mål: Vi vil give børnene bibelske sandheder omkring engle. Læs derfor også vedlagt fil Guds Engle info igennem, så du er klar til at svare på børnenes spørgsmål. Tekst: Lukas 1, 5-25 (Zakarias

Læs mere

Transskription af fokusgruppeinterview på Brårup Skole, Skive

Transskription af fokusgruppeinterview på Brårup Skole, Skive Bilag 4: Transskription af fokusgruppeinterview på Brårup Skole, Skive Tidspunkt for interview: Torsdag 19/3-2015, kl. 9.15. Interviewede: Respondent A (RA): 14-årig pige, 8. klasse. Respondent B (RB):

Læs mere

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn Inspirationsmateriale til drøftelse af rammerne for brug af alkohol i kommunale institutioner med børn Rammer for brugen af alkohol som led i en alkoholpolitik i kommunale institutioner med børn Indledning

Læs mere

Transskribering af interview med Aya

Transskribering af interview med Aya Transskribering af interview med Aya [00:00:18.04] Interviewer 1: Så vi taler med mennesker, der har været anbragte og hvordan det er at være anbragt og den overgang der er og overgangen til eget liv og

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012 Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold FOA Kampagne og Analyse April 2012 Indhold Resumé... 3 Psykisk arbejdsmiljø... 5 Forholdet til kollegerne...

Læs mere

Psykiske reaktioner ved lungekræft 26.2.2014. Anne Møller Kræftens Bekæmpelse

Psykiske reaktioner ved lungekræft 26.2.2014. Anne Møller Kræftens Bekæmpelse Psykiske reaktioner ved lungekræft 26.2.2014 Anne Møller Kræftens Bekæmpelse Kræftens Bekæmpelse Roskilde Jernbanegade 16, telefon 4630 4660 e-mail roskilde@cancer.dk Rådgiver Anne Møller Mine pointer

Læs mere

SF budgettale, budget 2017, 1. september 2016 (Det talte ord gælder)

SF budgettale, budget 2017, 1. september 2016 (Det talte ord gælder) Sisse Marie Welling (SF) SF budgettale, budget 2017, 1. september 2016 (Det talte ord gælder) Hvis denne tale var skrevet i april måned så havde den været kulsort. Dengang kastede Regeringens omprioriteringsbidrag

Læs mere

Far: Du tænker for meget, min dreng. Man kan ikke ændre på fortiden. Sket er sket. (Far mener det.)

Far: Du tænker for meget, min dreng. Man kan ikke ændre på fortiden. Sket er sket. (Far mener det.) TILGIVELSE Kaffe? Nej... Jo. Bare en lille kop. Sæt dig ned. (Far tænder en pibe. Hælder kaffen op. Lytter.) Jeg savner hende. Det ved jeg. Det er som et sort hul indeni mig. Drik din kaffe. Jeg kan huske

Læs mere

Forældreaften i 7. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune.

Forældreaften i 7. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Forældreaften i 7. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Programmet Oplæg ved Charlie Lywood. Gruppearbejde klassevis. Opsamling i plenum. SSP Furesø 7. kl. forældremøde. 2 Forebyggelsesprogrammet

Læs mere

Forum for Mænds Sundhed c/o Rigshospitalet, afsnit 9512, Blegdamsvej 9, 2100 København Ø Tlf: +45 35454767 - E-mail: svaam@rh.dk &

Forum for Mænds Sundhed c/o Rigshospitalet, afsnit 9512, Blegdamsvej 9, 2100 København Ø Tlf: +45 35454767 - E-mail: svaam@rh.dk & Tlf: +45 35454767 - E-mail: svaam@rh.dk & svendaage@madsen.mail.dk 1 Unge mænds tidlige død Tlf: +45 35454767 - E-mail: svaam@rh.dk & svendaage@madsen.mail.dk 2 Hvad dør de af? 15-24-årige Sygdomme 25%

Læs mere

Møde for kommende forældre på Gerbrandskolen. D. 21. juni 2016

Møde for kommende forældre på Gerbrandskolen. D. 21. juni 2016 Møde for kommende forældre på Gerbrandskolen D. 21. juni 2016 Snak før mødestart Sig goddag til din sidemand og spørg ham/hende om, hvordan hun mener, at hun som forældre bedst hjælpe sit barn til en god

Læs mere

DAVID OG JONATAN BESØG. Bibeltime 3 DUKKETEATER I M499. soendagsskoler.dk BIBELCAMPING 2016 LEDERARK

DAVID OG JONATAN BESØG. Bibeltime 3 DUKKETEATER I M499. soendagsskoler.dk BIBELCAMPING 2016 LEDERARK DUKKETEATER I M499 DAVID OG JONATAN Af: Hanne Hebsgaard Tekst: 1 Sam 18,1-4; 23,14-18; 24,1-25 Rekvisitter Dukketeater med små dukker (se nedenfor). Kappe og evt. sværd, bue, bælte, Mørkt gardin = hule

Læs mere

Hvad lærer børn når de fortæller?

Hvad lærer børn når de fortæller? Liv Gjems Hvad lærer børn når de fortæller? Børns læreprocesser gennem narrativ praksis Oversat af Ea Tryggvason Bay Indhold Dansk introduktion af Ole Løw 5 Forord 7 Kapitel 1 Indledning 9 Børns læring

Læs mere

Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller

Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller Informationsfolder Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller regionsyddanmark.dk Det gode samarbejde Indledning Denne folder har til formål at sætte fokus på det

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Tysk. Navn på universitet i udlandet: Goethe Universität Frankfurt am Main

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Tysk. Navn på universitet i udlandet: Goethe Universität Frankfurt am Main US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Tysk Navn på universitet i udlandet: Goethe Universität Frankfurt am Main Land: Tyskland Periode: Fra:Marts 2013 Til:Juli 2013 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Det skal I vide, når I planlægger jeres barsel

Det skal I vide, når I planlægger jeres barsel 1 Det skal I vide, når I planlægger jeres barsel Indhold Når I får barn...2 Betingelser for orlov...3 Løn under orloven...4 Hvor meget kan jeg få?...4 Sammensæt jeres forældreorlov...5 Del forældreorloven

Læs mere

Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet

Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet A-KASSE DECEMBER 2014 Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads Indhold Forord 3 Hvorfor løntilskudsjob? 4 Hvad er formålet? 4 Et godt udgangspunkt

Læs mere

Fastelavns søndag II. Sct. Pauls kirke 2. marts 2014 kl. 10.00. Salmer: 751/176/172/508//173/439/690/599 Uddelingssalme: se ovenfor: 690

Fastelavns søndag II. Sct. Pauls kirke 2. marts 2014 kl. 10.00. Salmer: 751/176/172/508//173/439/690/599 Uddelingssalme: se ovenfor: 690 1 Fastelavns søndag II. Sct. Pauls kirke 2. marts 2014 kl. 10.00. Salmer: 751/176/172/508//173/439/690/599 Uddelingssalme: se ovenfor: 690 Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Luk 18,31-43 Åbningshilsen

Læs mere

Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33

Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33 Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33 ANALYSENOTAT Medlemsundersøgelse November 2015 Baggrund Herningegnens Lærerforening

Læs mere

18.s.e.trin. I med tema: Hænder Særgudstjeneste i Strellev 4. oktober 2015 51 675 370 367-11

18.s.e.trin. I med tema: Hænder Særgudstjeneste i Strellev 4. oktober 2015 51 675 370 367-11 Du skal elske Herren din Gud, siger Jesus. Det er det første og største bud. Men et andet bud står lige med det: Du skal elske din næste som dig selv. Men hvad betyder det, at man skal elske andre lige

Læs mere

6. På hvilket telefonnummer kan man bestille et dagarrangement?

6. På hvilket telefonnummer kan man bestille et dagarrangement? Modul 3 Læsning, Opgave 1 Instruktion: Tid: Læs spørgsmålet. Find svaret i teksten. Skriv et kort svar. 5 minutter. 1. Hvilken motorvej skal man tage? 2. Hvornår har regnskoven åbent torsdag d. 24/5? 3.

Læs mere

AT STØTTE ET BARN I SORG KRÆVER IKKE, AT DU ER ET OVERMEJNNESKE- BLOT AT DU ER ET MEDMENNESKE.

AT STØTTE ET BARN I SORG KRÆVER IKKE, AT DU ER ET OVERMEJNNESKE- BLOT AT DU ER ET MEDMENNESKE. Introduktion AT STØTTE ET BARN I SORG KRÆVER IKKE, AT DU ER ET OVERMEJNNESKE- BLOT AT DU ER ET MEDMENNESKE. Delt smerte er halvt smerte Når vi står overfor et menneske, der har oplevet et alvorligt tab,

Læs mere

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer.

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. 16 BILAG A SPØRGESKEMA I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. Skalaernes spørgsmål indgår i et større spørgeskema, der omfatter i alt 26 skalaer

Læs mere

Forældreaften i 7. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune.

Forældreaften i 7. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Forældreaften i 7. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Programmet Oplæg ved Charlie Lywood 19.00-19.45 Gruppearbejde klassevis 19.45 20.25 Opsamling i plenum. 20.25 21.00 SSP Furesø

Læs mere

guide efter ferien Arbejdsklar sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

guide efter ferien Arbejdsklar sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Iris guide Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8 sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Arbejdsklar efter ferien Sådan bliver du klar til første arbejdsdag efter ferien Gruer

Læs mere

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut N O T A T Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut Direkte adgang til fysioterapi uden en henvisning fra patientens praktiserende læge kræver en ændring i både overenskomsten med Danske Fysioterapeuter

Læs mere

Bilag 4: Transskription af interview med Ida

Bilag 4: Transskription af interview med Ida Bilag 4: Transskription af interview med Ida Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet i grove træk handler om, anonymitet, og at Ida til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål hun

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA November 2006 2 Medlemsundersøgelse om psykisk arbejdsmiljø og stress FOA Fag og Arbejde har i perioden 1.-6. november 2006 gennemført en medlemsundersøgelse

Læs mere

Bilag 10. Interview med Arda

Bilag 10. Interview med Arda Interview med Arda 5 10 15 20 25 30 Cecilia: Vil du ikke starte med at fortælle lidt om din motivation for at søge ind til Politiet? Arda: Min motivation for at søge ind til Politiet Der er rimelig mange.

Læs mere

UNDERRETNING. - et udtryk for oms0rg

UNDERRETNING. - et udtryk for oms0rg UNDERRETNING - et udtryk for oms0rg Fagfolk der arbejder med børn og unge, har et særlig ansvar for at sikre, at børn der viser tegn på mistrivsel, får den rette hjælp. Denne pjece skal give forældre indblik

Læs mere

Folkeskolens rekrutteringsproblemer. Opsamling af ny og eksisterende viden

Folkeskolens rekrutteringsproblemer. Opsamling af ny og eksisterende viden Folkeskolens rekrutteringsproblemer Opsamling af ny og eksisterende viden Folkeskolens rekrutteringsproblemer skal løses Forskningen viser, at dygtige lærere er den væsentligste enkeltfaktor til at sikre

Læs mere

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden Kære voksne til børn i Sundbrinkens Børnehus Sundbrinkens børn og vores børns måde at være i verden på, er en del af en helhed. Derfor er vi rigtig glade for at kunne dele vores verden med jer, når I har

Læs mere

Bilag 2: Transskribering af interview 1

Bilag 2: Transskribering af interview 1 Bilag 2: Transskribering af interview 1 5 10 15 20 25 30 35 40 45 Hvad er din stilling i Hummel og hvad laver du i dit job? Jeg arbejder som indkøber i skoafdelingen, hvor vi i alt er seks medarbejdere.

Læs mere

Blå hører om besættelsen

Blå hører om besættelsen Naziparade i lille schlesvigsk by i 1938 - foto medbragt af barn i blå gruppe Blå hører om besættelsen I blå gruppe er børnene altid vilde med at have emne om 2.verdenskrig. Før handlede de historiske

Læs mere

side 9 manden StiladsInformation nr. 115 - juni 2015 Øgenavn/Kælenavn Ravn

side 9 manden StiladsInformation nr. 115 - juni 2015 Øgenavn/Kælenavn Ravn StiladsInformation nr. 115 - juni 2015 side 9 manden Navn: Thomas Ravn Øgenavn/Kælenavn Ravn Bopæl: Kalundborg Alder: 34 Firma: Jerslev Stilladsservice Start i branchen: 2001 Stilladsuddannelse: Mangler

Læs mere

Mobning i dit barns klasse: hvad du kan gøre. Tag mobning alvorligt og reagér, hvis der er mobning i dit barns klasse.

Mobning i dit barns klasse: hvad du kan gøre. Tag mobning alvorligt og reagér, hvis der er mobning i dit barns klasse. Mobning i dit barns klasse: hvad du kan gøre Tag mobning alvorligt og reagér, hvis der er mobning i dit barns klasse. Indhold 1 Mobning er et udbredt problem 2 Tegn på dit barn bliver mobbet 3 Vær opmærksom

Læs mere

Tekster: Es 60,18-22, Åb 7,1-12, Matt 5,1-12

Tekster: Es 60,18-22, Åb 7,1-12, Matt 5,1-12 Tekster: Es 60,18-22, Åb 7,1-12, Matt 5,1-12 Salmer: 754 Se nu stiger solen, 549 Vi takker dig for livet, 571 Den store hvide, 565 Med sorgen og klagen, 438 Hellig, hellig, 477 Som korn, 732 Dybt hælder

Læs mere

Rammer til udvikling hjælp til forandring

Rammer til udvikling hjælp til forandring Rammer til udvikling hjælp til forandring Ungdomskollektivet er et tilbud til unge, som i en periode af deres liv har brug for hjælp til at klare tilværelsen. I tæt samarbejde tilrettelægger vi individuelle

Læs mere

Samtalegruppen "Sapanngat" på Skolen Ukaliusaq Et tilbud til piger fra 5.-8. klassetrin

Samtalegruppen Sapanngat på Skolen Ukaliusaq Et tilbud til piger fra 5.-8. klassetrin Samtalegruppen "Sapanngat" på Skolen Ukaliusaq Et tilbud til piger fra 5.-8. klassetrin Mål: Det selvreflekterende barn (at kunne tænke over sig selv) At barnet udvikler muligheder til at kunne vurdere

Læs mere

Forældreaften i 7. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune.

Forældreaften i 7. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Forældreaften i 7. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Programmet Oplæg ved Charlie Lywood 19.00-19.45 Gruppearbejde klassevis 19.45 20.25 Opsamling i plenum. 20.25 21.00 SSP Furesø

Læs mere

Bilag 4 Interview m. Gertrud

Bilag 4 Interview m. Gertrud 1 Bilag 4 Interview m. Gertrud Helene = H Troels = T Gertrud = G H: Sådan der. Så skulle den gerne være i gang. Så lægger vi den der. H: Mon ikke der er passende. Så snakker vi lidt højt jeg snakker i

Læs mere

Lektion 9 Statistik enkeltobservationer

Lektion 9 Statistik enkeltobservationer Lektion 9 Statistik enkeltobservationer Middelværdi med mere Hyppigheds- og frekvens-tabeller Diagrammer Hvilket diagram er bedst? Boxplot Lektion 9 Side 1 Når man skal holde styr på mange oplysninger,

Læs mere

Informant 3. Meningskondenseret og kategoriseret transskription I3.1. Obligatoriske aktiviteter/pligter

Informant 3. Meningskondenseret og kategoriseret transskription I3.1. Obligatoriske aktiviteter/pligter Informant 3 Meningskondenseret og kategoriseret transskription Obligatoriske aktiviteter/pligter I3.1 når jeg kigger tilbage på morgenerne var alt, hvad jeg gjorde af pligt i forhold til andre, jeg er

Læs mere

Flemming Jensen. Parforhold

Flemming Jensen. Parforhold Flemming Jensen Parforhold Papyrus Publishing Art direction: Louise Bech Illustatorer: Lea Maria Lucas Wierød Louise Bech Forskningsleder: Flemming Jensen Faglige konsulenter: Gitte S. Nielsen Lene V.

Læs mere

PTSD Undervisningsmateriale til indskolingen

PTSD Undervisningsmateriale til indskolingen PTSD Undervisningsmateriale til indskolingen Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om PTSD. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm, som du finder

Læs mere

- og hold dyr. www.atelier.dk. Jens Otto Hansen Flyt på landet. Se alle dyrebøgerne på:

- og hold dyr. www.atelier.dk. Jens Otto Hansen Flyt på landet. Se alle dyrebøgerne på: Se alle dyrebøgerne på: www.atelier.dk ISBN-978-87-7857-645-3 ISBN 87-7857-645-8 9 788778 576453 Jens Otto Hansen Flyt på landet På landet er du nærmere natur, planter og dyr. Men vælger du at holde dyr,

Læs mere

1. søndag efter påske II Salmer: 234, 730, 787, 292, 241, 247, 52

1. søndag efter påske II Salmer: 234, 730, 787, 292, 241, 247, 52 1. søndag efter påske II Salmer: 234, 730, 787, 292, 241, 247, 52 Hvis et menneske bliver svigtet, såret eller skuffet, må tilliden langsomt bygges op igen. De parter der har været involveret, må samme

Læs mere

Ikke-voldelig kommunikation Bliv på egen banehalvdel

Ikke-voldelig kommunikation Bliv på egen banehalvdel Ikke-voldelig kommunikation Bliv på egen banehalvdel elevopgave Marshall B. Rosenberg udviklede ikke-voldelig kommunikation i 1960 erne. Han mæglede mellem etniske bander, og i det arbejde havde han brug

Læs mere

7.s.e.trin. II 2016 Bejsnap 9.00, Ølgod 10.30 751 28 516 675 49

7.s.e.trin. II 2016 Bejsnap 9.00, Ølgod 10.30 751 28 516 675 49 Der tales en del om frygt i evangeliet til i dag. Der er da også nok at være bange for. Der sker frygtelige ting i denne verden. Det har der vel altid gjort. Og vi har nok altid frygtet, at vi skulle blive

Læs mere

BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml

BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Svar på Spørgsmål 141 Offentligt BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml Ministerens tale ved samråd vedrørende mangel

Læs mere

K: Og der har vi tænkt os at interviewe to 3.g'ere, hvor du så er den ene ik?

K: Og der har vi tænkt os at interviewe to 3.g'ere, hvor du så er den ene ik? Bilag 1 A=Anders K=Kristian S=Simone Optagelsen starter efter Simone er kommet ind i lokalet, og Kristian er igang med at forklare hvad der skal ske. K: Interviewet er i forhold til vores andet semesters

Læs mere

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER Anne Rosenvold er uddannet Cand. Scient. Soc. fra RUC. Hun er uddannet coach, har boet nogle år i Australien, arbejdet med ind- og udstationerede familier, hun er foredragsholder,

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Der er i de senere år kommet mere opmærksomhed på barnets sprogudvikling. Sprogudviklingen har indflydelse på barnets kommunikation med andre og

Der er i de senere år kommet mere opmærksomhed på barnets sprogudvikling. Sprogudviklingen har indflydelse på barnets kommunikation med andre og Der er i de senere år kommet mere opmærksomhed på barnets sprogudvikling. Sprogudviklingen har indflydelse på barnets kommunikation med andre og senere barnets læse-og skrivefærdigheder. Faktorer der

Læs mere

En lille familiesolstrålehistorie

En lille familiesolstrålehistorie Fra WWW.behinderte-eltern.de En lille familiesolstrålehistorie Også i Tyskland er det at være forælder med handicap både en uendelig glæde og et pokkers besvær. Katrin, der er spastiker, fortæller her

Læs mere

Patientinformation. Vending af foster i sædestilling

Patientinformation. Vending af foster i sædestilling Patientinformation Vending af foster i sædestilling Kvalitet Døgnet Rundt Gynækologisk/obstetrisk afdeling Vending - hvorfor og hvordan? I denne folder får du/i information om, hvordan vending foregår.

Læs mere

Forståelse af sig selv og andre

Forståelse af sig selv og andre 12 Forståelse af sig selv og andre Bamse Buller Skrevet med input fra pædagogerne Lone Kelly og Jane Andersen, Kildemosen, afd. Kilden i Kolding Kommune Forståelse af sig selv og andre Kort om metoden

Læs mere

Interview med O, bilag 1

Interview med O, bilag 1 1 Interview med O, bilag 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Øhm PP første spørgsmål er O: mmm hvor længe har du benyttet second life O: ja hvad var det PP det var ikke længe efter att at du kom og interviewede P eller

Læs mere

Bruger Side 1 04-10-2015 Prædiken til 18.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 18. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 22,34-46.

Bruger Side 1 04-10-2015 Prædiken til 18.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 18. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 22,34-46. Bruger Side 1 04-10-2015 Prædiken til 18. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 22,34-46. Må man stjæle en andens småkager? Hun havde god tid, det var hendes fridag, og hun ville bruge den på at ose

Læs mere

JESUS ACADEMY TEMA: GUDS FULDE RUSTNING

JESUS ACADEMY TEMA: GUDS FULDE RUSTNING Dåb i vand Det er et emne som mere end noget andet emne skaber strid blandt kristne her i vesten, og det er emnet dåb. Det er ikke fordi Bibelen er uklar på dette området, men fordi dåben har blevet en

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Jura. Navn på universitet i udlandet: University of Leicester.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Jura. Navn på universitet i udlandet: University of Leicester. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Jura Navn på universitet i udlandet: University of Leicester Land: England Periode: Fra: 26. september 2011 Til: 25. januar 2012 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Film (spilletid: 2 min.)

Film (spilletid: 2 min.) Film (spilletid: 2 min.) Film: Tænk. Hvis det er dig Aarhus Universitet har lavet en film om starten på et muligt studieliv på universitetet. Vi vil meget gerne høre dine umiddelbare tanker om filmen og

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Hilsen til Helene. Sabotør-slottet, 2

Jørgen Hartung Nielsen. Hilsen til Helene. Sabotør-slottet, 2 Jørgen Hartung Nielsen Hilsen til Helene Sabotør-slottet, 2 Hilsen til Helene Sabotør-slottet, 2 Jørgen Hartung Nielsen Forlaget Cadeau 1. udgave, 1. oplag 2010 Illustrationer: Preben Winther Tryk: BB

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab. Navn på universitet i udlandet: Warszawa Universitet.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab. Navn på universitet i udlandet: Warszawa Universitet. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab Navn på universitet i udlandet: Warszawa Universitet Land: Polen Periode: Fra: 17.02 2014 Til: 30.06 2014 Udvekslingsprogram: Erasmus

Læs mere

Pjece vedr. barselsorlov

Pjece vedr. barselsorlov Ringkøbing Skjern Telefon 97 32 46 40 Nørregade 22 A E-mail: 122@dlf.org 6950 Ringkøbing www.dlf122.dk April 2016 Pjece vedr. barselsorlov (Gælder for fødsler, der finder sted fra og med 1. april 2015)

Læs mere

OM VOLD TIL 7. 10. KLASSE

OM VOLD TIL 7. 10. KLASSE 1 UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN OM TIL 7. 10. KLASSE 2 3 Til dette tema indgår en stribe links til undersider på redbarnet.dk/skole og andre hjemmesider. Når du har dette dokument åbent på computeren, kan du

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER. LO s næstformand Lizette Risgaard 1. maj 2013, København

DET TALTE ORD GÆLDER. LO s næstformand Lizette Risgaard 1. maj 2013, København LO s næstformand Lizette Risgaard 1. maj 2013, København DET TALTE ORD GÆLDER Hvad så Fælledparken? Har I det godt? Det ser sådan ud herfra. Hvorfor er vi her i dag? Det er, fordi vi tror på fællesskabet!

Læs mere

Transkribering af interview, Christian A: Og oprindeligt tror jeg, at vi måske havde mest lyst til at trække det op på sådan et samfunds..

Transkribering af interview, Christian A: Og oprindeligt tror jeg, at vi måske havde mest lyst til at trække det op på sådan et samfunds.. Transkribering af interview, Christian A: Og oprindeligt tror jeg, at vi måske havde mest lyst til at trække det op på sådan et samfunds.. Sådan, hvad skal vi overhovedet bruge uddannelse til, og hvad

Læs mere

Mentorordning. Farmakonomskolen. elev til elev-mentorordning

Mentorordning. Farmakonomskolen. elev til elev-mentorordning FARMAKONOM UDDANNELSEN Mentorordning Farmakonomskolen elev til elev-mentorordning September 2009 Indholdsfortegnelse Mentorordning på Farmakonomskolen... 4 Hvad er en mentor og en mentee?... 4 Formål

Læs mere

8. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Mattæus 7, 22-29. Vis os da din vej, du Himmelens Herre, og giv os mod til at gå den!

8. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Mattæus 7, 22-29. Vis os da din vej, du Himmelens Herre, og giv os mod til at gå den! 8. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Mattæus 7, 22-29 Vis os da din vej, du Himmelens Herre, og giv os mod til at gå den! AMEN De tre første evangelister fortæller om Jesus, hans undere, helbredelser,

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

Dialogmøde omkring Udsathed blandt unge d. 31. januar 2012

Dialogmøde omkring Udsathed blandt unge d. 31. januar 2012 Dialogmøde omkring Udsathed blandt unge d. 31. januar 2012 Tirsdag d. 31. januar 2012 havde Udsatterådet arrangeret et dialogmøde for sårbare unge med fokus på udsathed. Mødet fandt sted på Kofoeds Skole

Læs mere

Hou Lokalhistoriske Arkiv fylder 5 år, den 8.september 2016

Hou Lokalhistoriske Arkiv fylder 5 år, den 8.september 2016 Hou Lokalhistoriske Arkiv fylder 5 år, den 8.september 2016 Netop nu, hvor sæsonen skydes i gang for den kommende vinter, kan vi gøre status over de første 5 år. Vi har nået meget på de 5 år, først og

Læs mere

Xeplion (paliperidonpalmitat) din hjælp til en positiv hverdag. Patientinformation om behandling med Xeplion

Xeplion (paliperidonpalmitat) din hjælp til en positiv hverdag. Patientinformation om behandling med Xeplion Xeplion (paliperidonpalmitat) din hjælp til en positiv hverdag Patientinformation om behandling med Xeplion I tiden mellem behandlingerne kan du bruge din frihed til at have mere fokus på det gode liv

Læs mere