Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen, Trine H. Garde) 14. juli 2008

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016035 (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen, Trine H. Garde) 14. juli 2008"

Transkript

1 Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen, Trine H. Garde) 14. juli 2008 K E N D E L S E Thomas Borgå (advokat Ole Lund, Skive) mod Skive Kommune (advokat Andreas Christensen, København) Den 14. december 2007 afsagde Klagenævnet kendelse vedrørende en klage, som Thomas Borgå havde indgivet mod Skive Kommune. Den 27. marts 2008 har klageren, Thomas Borgå, indgivet en yderligere klage mod Skive Kommune vedrørende spørgsmålet om erstatning. Sagen har været behandlet på et møde den 6. juni Klageren har nedlagt følgende påstande: Påstand 6 Indklagede tilpligtes til klageren at betale kr. med procesrente fra den 10. april Påstand 7 (subsidiær i forhold til påstand 6) Indklagede tilpligtes til klageren at betale kr. med procesrente fra den 10. april Indklagede har nedlagt påstand om frifindelse.

2 2. Klageren har opgjort sit krav i påstand 6 således: Udbudspris ifølge tilbud kr. Materialer kr. Lønudgifter kr. Andel i andre udgifter kr kr kr. nedrundet til kr. Ad erstatningsgrundlaget: Ved kendelsen af 14. december 2007 konstaterede Klagenævnet, at indklagede under udbudet har overtrådt EU-udbudsreglerne således: Ad påstand 1: Indklagede har handlet i strid med Udbudsdirektivets artikel 23, herunder særligt stk. 2, ved at anmode 6 virksomheder om enkeltvis at fremlægge deres bud på, hvilket indhold kommunens sundhedsordninger skal have, herunder deres bud på prisen på de enkelte elementer i ordningerne, og herefter indgå kontrakt på grundlag af et af disse tilbud, uagtet den anvendte fremgangsmåde, som indebar, at indklagede ikke under indhentelsen af tilbud beskrev den ydelse, som kommunen ønskede at indgå kontrakt om, ikke gav tilbudsgiverne lige muligheder, men bevirkede, at der blev skabt ubegrundede hindringer for konkurrencen med hensyn til den kontrakt, som kommunen ønskede at indgå. Ad påstand 2: Indklagede har handlet i strid med det EU-udbudsretlige ligebehandlingsprincip ved efter indhentelsen af de 6 tilbud alene at have ført forhandlinger med den ene af de 6 tilbudsgivere, nemlig Falck Health Care A/S. Skive Kommunes skrivelse af 11. januar 2007 er sålydende:»i Skive Kommune er der af Hoved-MED nedsat en arbejdsgruppe der skal udarbejde oplæg til hvilke sundhedsordninger der skal tilbydes medarbejderne. Arbejdsgruppen har besluttet at invitere et antal relevante aktører på området til enkeltvis at fremlægge sit bud på hvilket indhold sundheds-

3 ordninger kan have, herunder prisen på de enkelte elementer i ordningerne. Elementer kan være af såvel forebyggende art som helbredende art. Det er vigtigt for arbejdsgruppen at der i sundhedsordningerne også gives mulighed for at afdække årsagerne til medarbejdernes brug af disse og dette med henblik på at kunne sætte ind med nogle forbyggende tiltag. Vi vil derfor gerne invitere til et møde med arbejdsgruppen, hvor der gives mulighed for at fremlægge/uddybe de ordninger I kan tilbyde, herunder, samt prisen på de enkelte ydelser. Der er i denne omgang alene afsat 35 minutter til fremlæggelsen/uddybningen. Tidspunktet samt hvem arbejdsgruppen har inviteret til møde fremgår af vedhæftede bilag.«bilaget til skrivelsen er sålydende:»følgende firmaer inviteres til et møde med arbejdsgruppen med henblik på at få afdækket hvorledes de enkelte firmaer foreslår at indholdet i sundhedsordningerne i Skive Kommune bør være, herunder en prissætning for løsningen af opgaverne. - Thomas Borgå, Akupunktør & Massør, - Social- og Sundhedsskolen, - Kiropraktorerne, Dorthe Plagborg og Lars Rud Rasmussen, - Falck, - Skive Badeland, Jens Åge Andreasen; - Salling Fysioterapi v/gideon Harmat, Ordningerne skal indeholde værktøjer der kan være med til at afdække årsagerne til at ordningerne bruges, således at det bliver muligt at sætte ind med forbyggende foranstaltninger. De nævnte inviteres til at mødes med arbejdsgruppen den 25. januar 2007, idet de hver får 35 minutter til gennemgå deres oplæg. Arbejdsgruppen drøfter efterfølgende det videre forløb.«klageren har gjort gældende, at indklagede ved de pågældende overtrædelser af EU-udbudsreglerne havde handlet på en sådan måde, at indklagede efter de almindelige erstatningsregler er erstatningsansvarlig over for klageren. 3.

4 4. Indklagede har gjort gældende, at de pågældende overtrædelser af EUudbudsreglerne ikke indebærer, at indklagede efter de almindelige erstatningsregler er erstatningsansvarlig over for klageren, da indklagede på intet tidspunkt har anmodet klageren om at afgive et tilbud. Indklagede anmodede i forbindelse med indkaldelsen af de 6 virksomheder til mødet den 25. januar 2007 alle virksomheder om på mødet den 25. januar 2007 alene virksomhederne om på mødet at fremkomme med»deres bud på hvilket indhold sundhedsordninger kan have, herunder prisen på de enkelte elementer i ordningerne«, og at det var helt på klagerens eget initiativ, at han på mødet fremkom med et omfattende oplæg til en sundhedsordning. Ad erstatningskravet: Klageren har vedrørende den principale påstand 6 gjort gældende, at klageren, hvis indklagede ikke havde handlet i strid med EU-udbudsreglerne og erstatningspådragende, ville have fået kontrakten om den pågældende tjenesteydelse, eller at det i hvert fald er overvejende sandsynligt, at klageren ville have fået kontrakten, og at klageren derfor har krav på en erstatning, der svarer til positiv opfyldelsesinteresse. Klageren har nærmere anført, at det fremgår af følgende passus i indklagedes skrivelse af 11. januar 2007, at indklagede har opfordret klageren til at afgive et tilbud:»arbejdsgruppen har besluttet at invitere et antal relevante aktører på området til enkeltvis at fremlægge sit bud på, hvilket indhold sundhedsordninger kan have, herunder prisen på de enkelte elementer i ordningerne.«klageren har videre anført, at klagerens tilbud var langt det billigste af tilbudene og i øvrigt det»økonomisk mest fordelagtige«for indklagede, og at anvendelse hos indklagede af almindelige saglige kriterier ville have ført til, at der på grundlag at klagerens tilbud ville være indgået kontrakt med klageren, hvis indklagede havde overholdt ligebehandlingsprincippet. Klageren har vedrørende den subsidiære påstand 7 gjort gældende, at klageren i hvert fald har krav på at få erstattet de omkostninger, som klageren har haft i forbindelse med udarbejdelsen af materiale med henblik på forhandlingerne med Skive Kommune, som klageren har anslået til kr.

5 Indklagede har vedrørende den principale påstand 6 gjort gældende, at klageren, allerede fordi han ikke af indklagede er blevet opfordret til at afgive et tilbud, ikke har krav på erstatning efter positiv opfyldelsesinteresse. Klageren har endvidere ikke ført bevis for, at han, hvis de pågældende overtrædelser ikke var sket, ville have fået kontrakten, og han har heller ikke har ført bevis for, at det er overvejende sandsynligt, at han ville have fået kontrakten. Der er derfor ikke grundlag for at fastsætte erstatning som positiv opfyldelsesinteresse. Indklagede har bestridt klagerens opgørelse af tabet. 5. Indklagede har vedrørende den subsidiære påstand 7 gjort gældende, at indklagede ikke har foranlediget klageren til at anvende ressourcer på at udarbejde et tilbud til mødet den 25. januar 2007, idet indklagede alene har opfordret klageren til på et møde af 35 minutters varighed at komme med sit forslag til, hvilket indhold den sundhedsordning for kommunens personale, som indklagede stod over for at skulle iværksætte, kunne have, og at det er klagerens egen risiko som erhvervsdrivende, at han udarbejdede et så detaljeret forslag. Indklagede har videre gjort gældende, at det udførte arbejde vil kunne udnyttes under det kommende udbud. Klagenævnet udtaler: Ad erstatningsgrundlaget: Som anført i Klagenævnets kendelse af 14. december 2007 var indklagede ikke forpligtet til forud for indgåelse af kontrakten om en sundhedsordning for kommunens personale at gennemføre EU-udbud (spørgsmål 5). Indklagede handlede imidlertid som anført i kendelsen i strid med direktivets artikel 23, særligt stk. 2, ved i forbindelse med indgåelsen af kontrakten at anvende en fremgangsmåde, som indebar, at indklagede ikke forud for indhentelsen af tilbud beskrev den ydelse, som kommunen ønskede at indgå kontrakt om, og ved i forbindelse med indgåelsen af kontrakten ikke at give tilbudsgiverne lige muligheder ved tilbudsgivningen (påstand 1 og 2). Indklagede har herved efter de almindelige erstatningsregler handlet ansvarspådragende over for klageren.

6 6. Ad erstatningskravet: Ad påstand 6 Klagenævnet har som anført i Klagenævnets kendelse af 14. december 2007 ad påstand 1 konstateret, at indklagede ved sin henvendelse til de 6 virksomheder anmodede disse virksomheder om at afgive tilbud. Som det fremgår af kendelsen af 14. december 2007, gjorde indklagede ikke under sagens behandling forud for Klagenævnets kendelse af 14. december 2007 gældende, at indklagedes henvendelse til de 6 virksomheder ikke var en anmodning om at afgive tilbud, men derimod en anmodning om at modtage oplysninger, som indklagede kunne bruge ved udarbejdelsen af en beskrivelse af den tjenesteydelse, som indklagede ønskede at indgå kontrakt om, således at indklagede kunne anvende disse beskrivelser ved sin efterfølgende indhentelse af tilbud. Indklagede har først under den efterfølgende behandling at erstatningsspørgsmålet gjort gældende, at indklagede med skrivelsen af 11. januar 2007 med bilag alene anmodede de 6 virksomheder om oplysninger om tjenesteydelser af den pågældende beskaffenhed, som indklagede efterfølgende kunne anvende ved udarbejdelsen af en beskrivelse af den tjenesteydelse, som indklagede ønskede at indgå kontrakt om, og som indklagede derfor ønskede senere at indhente tilbud på. Skrivelsen af 11. januar 2007 med bilag er som anført af indklagede meget uklar, men afgørende for Klagenævnets vurdering har det været, dels at 2 af de 6 virksomheder - klageren og Falck Health Care A/S - opfattede det sådan, at de både skulle komme med en beskrivelse af en eller flere egnede tjenesteydelser og afgive tilbud på denne eller disse tjenesteydelser, dels og navnlig at indklagede faktisk ikke anvendte de modtagne oplysninger til at lave en beskrivelse af den ønskede tjenesteydelse og herefter gennemførte indhentelse af tilbud på dette grundlag, men derimod anvendte de 2 modtagne tilbud»som tilbud«- dvs. som grundlag for forhandling med den ene af tilbudsgiverne og som grundlag for indgåelse af kontrakten med Falck Health Care A/S. Ved Klagenævnets vurdering af, om klageren har ført bevis for, at han - hvis indklagede ikke havde handlet ansvarspådragende som beskrevet i påstand 1 og 2 - ville have fået kontrakten med indklagede, skal Klagenævnet vurdere følgende: Klagenævnet skal på den ene side tage udgangspunkt i, at klagerens tilbud og tilbudet fra Falck Health Care A/S ikke blev afgivet på grundlag af en beskrivelse af en tjenesteydelse, som indklagede ønskede at

7 indgå kontrakt om, at indklagede har anvendt de 2 tilbud til at danne grundlag for sin beslutning om, hvilken tjenesteydelse der ønskedes indgået kontrakt om, og at indklagedes vurdering af de 2 tilbud er sket uden forudgående stillingtagen til, hvordan vurderingen af de 2 tilbud skulle foregå. Klagenævnet skal endvidere på den anden side tage udgangspunkt i, hvordan en korrekt gennemført tilbudsindhentning ville være forløbet, hvis den var gennemført på grundlag af (a) en beskrivelse af, hvilken tjenesteydelse indklagede ønskede at indgå kontrakt om, (b) modtagelse af tilbud byggende på denne beskrivelse, og (c) en vurdering af de modtagne tilbud på grundlag af en forudgående fastsættelse af, hvordan vurderingen af tilbudene skulle foregå. 7. Klagenævnet har på den anførte baggrund gennemgået klagerens tilbud og sammenholdt det dels med tilbudet fra Falck Health Care A/S, dels med indholdet i de kontrakter, som indklagede den 20. april 2007 indgik med Falck Health Care A/S. Klagenævnet har på dette grundlag konstateret, at klageren ikke har ført bevis for, at han ved en korrekt gennemført indhentelse af tilbud havde fået kontrakten. Klagenævnet tager derfor ikke påstand 6 til følge. Ad påstand 7 Indklagede har som fastslået handlet ansvarspådragende over for klageren ved at anmode 6 virksomheder - herunder klageren - om afgivelse af tilbud uden samtidig at beskrive, hvilken tjenesteydelse tilbudet skulle omfatte, og derved ikke at give de 6 virksomheder - herunder klageren - lige muligheder, ved ikke blot at bruge de 2 modtagne tilbud - herunder klagerens - som grundlag for en stillingtagen til, hvilken tjenesteydelse kommunen ønskede at indgå kontrakt om, men tillige at bruge klagerens tilbud og tilbudet fra Falck Health Care A/S som grundlag for at indgå kontrakt, samt ved på denne måde at have skabt ubegrundede hindringer for konkurrencen med hensyn til den kontrakt, der blev indgået. Det følger af det anførte, at de udgifter, som klageren har afholdt til udarbejdelse af tilbud m.v., ikke er afholdt i forbindelse med klagerens deltagelse i en lovligt gennemført tilbudsindhentning og som et naturligt led i hans almindelige forretningsvirksomhed. Klagerens forgæves afholdte udgifter er således forårsaget af indklagedes ansvarspådragende adfærd, hvorfor klageren har krav på at få disse udgifter dækket.

8 På grundlag af klagerens opgørelse af omkostningerne fastsætter Klagenævnet erstatningen til kr. 8. Herefter bestemmes: Indklagede, Skive Kommune, skal til klageren, Thomas Borgå, betale kr. med procesrente fra den 10. april Indklagede skal i sagsomkostninger til klageren betale kr. Klagegebyret tilbagetales. Carsten Haubek Genpartens rigtighed bekræftes. Joan Bach kontorfuldmægtig

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-228.335 (Carsten Haubek, Wayne Jensen, Gorm K. Elikofer) 2. december 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-228.335 (Carsten Haubek, Wayne Jensen, Gorm K. Elikofer) 2. december 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-228.335 (Carsten Haubek, Wayne Jensen, Gorm K. Elikofer) 2. december 2004 K E N D E L S E Banverket (advokat Anette Ryde, København) mod Nordjyske Jernbaner A/S (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2007-0013669 (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen og Trine H. Garde) 14. december 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2007-0013669 (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen og Trine H. Garde) 14. december 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr. 2007-0013669 (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen og Trine H. Garde) 14. december 2007 K E N D E L S E Akupunktør og massør Thomas Borgå (advokat Ole Lund, Skive) mod Skive Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0006792 (Michael Kistrup, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 22. februar 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0006792 (Michael Kistrup, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 22. februar 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0006792 (Michael Kistrup, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 22. februar 2007 K E N D E L S E Platech Arkitekter ved arkitekt Egon Majlund (selv) mod Rødding Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-185.012 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Iver Pedersen) 14. april 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-185.012 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Iver Pedersen) 14. april 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-185.012 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Iver Pedersen) 14. april 2004 K E N D E L S E Nibe Entreprenør og Transport ApS (advokat J.J. Borregaard, Nibe) mod Støvring Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 31. maj 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 31. maj 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 31. maj 2012 K E N D E L S E RenoNorden A/S (advokat Torkil Høg, København) mod Skive Kommune (Skive Renovation 4-S) (advokat Tina

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016966 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 16. december 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016966 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 16. december 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016966 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 16. december 2009 K E N D E L S E Konsortiet De Jysk-Fynske Bandagerier og Skomagerier (advokat Tina Braad,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-111.497 (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard, Michael Jacobsen) 3. februar 2005

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-111.497 (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard, Michael Jacobsen) 3. februar 2005 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-111.497 (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard, Michael Jacobsen) 3. februar 2005 K E N D E L S E Sammenslutningen af Glatførebekæmpende Vognmænd i Nordjyllands Amt ApS (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Jens Fejø, Trine H. Garde) 1. oktober 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Jens Fejø, Trine H. Garde) 1. oktober 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017109 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Trine H. Garde) 1. oktober 2008 K E N D E L S E MT Højgaard A/S (advokat Tina Braad, Århus) mod 1. Slots- og Ejendomsstyrelsen 2. Helsingør

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2005-0002847 (Carsten Haubek, Niels Sørensen, Gorm Kildahl Elikofer) 26. april 2006

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2005-0002847 (Carsten Haubek, Niels Sørensen, Gorm Kildahl Elikofer) 26. april 2006 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2005-0002847 (Carsten Haubek, Niels Sørensen, Gorm Kildahl Elikofer) 26. april 2006 K E N D E L S E Air Liquide Danmark A/S (Advokatfirmaet Bender, von Haller og Dragsted ved

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005197 (H.P. Rosenmeier, Trine H. Garde, Niels Henriksen) 7. juli 2006

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005197 (H.P. Rosenmeier, Trine H. Garde, Niels Henriksen) 7. juli 2006 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005197 (H.P. Rosenmeier, Trine H. Garde, Niels Henriksen) 7. juli 2006 K E N D E L S E Raunstrup Gruppen (advokat Mette Langborg Christiansen, Viborg) mod Frederikssund

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-226.271 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Trine Heidemann Garde) 20. august 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-226.271 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Trine Heidemann Garde) 20. august 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-226.271 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Trine Heidemann Garde) 20. august 2004 K E N D E L S E Miri Stål A/S (advokat K. Dalsgaard Hansen, Brovst) mod Esbjerg Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-151-97

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-151-97 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-151-97 /2005-0002357 (H.P. Rosenmeier, Michael Jacobsen, Ole Bajda Nielsen) 23. februar 2006 K E N D E L S E Hoffmann A/S (advokat Tina Braad, Århus) mod Skjern Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-218.937 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Iver Pedersen) 22. november 2001

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-218.937 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Iver Pedersen) 22. november 2001 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-218.937 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Iver Pedersen) 22. november 2001 K E N D E L S E Forlaget Magnus A/S (advokat Erik Bertelsen, Århus) mod Told- og Skattestyrelsen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-4823 (Nikolaj Aarø-Hansen) 15. juli 2016

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-4823 (Nikolaj Aarø-Hansen) 15. juli 2016 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-4823 (Nikolaj Aarø-Hansen) 15. juli 2016 K E N D E L S E om sagsomkostninger i sagen DitoBus Servicetrafik A/S (advokat Thomas Thorup Larsen og advokat Cecilie Hald Andersen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020289 (Søren Holm Seerup, Erik Hammer, Kent Petersen) 21. september 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020289 (Søren Holm Seerup, Erik Hammer, Kent Petersen) 21. september 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020289 (Søren Holm Seerup, Erik Hammer, Kent Petersen) 21. september 2010 K E N D E L S E Balle Blik & VVS ApS (advokat Jeppe Svenning, Århus) mod Boligselskabet Sct.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-23.447 (H.P. Rosenmeier, Iver Pedersen, Christian Østrup) 7. juli 2005

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-23.447 (H.P. Rosenmeier, Iver Pedersen, Christian Østrup) 7. juli 2005 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-23.447 (H.P. Rosenmeier, Iver Pedersen, Christian Østrup) 7. juli 2005 K E N D E L S E Brunata A/S (advokat Asger Heine Jensen, København) mod 1. Aalborg Boligselskab af

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007516 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Trine H. Garde) 12. juli 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007516 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Trine H. Garde) 12. juli 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007516 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Trine H. Garde) 12. juli 2007 K E N D E L S E Dansk Høreteknik A/S (advokat Roberto Panada, København) mod Københavns Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016730 (Kirsten Thorup, Niels Sørensen, Melitta Keldebæk) 9. januar 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016730 (Kirsten Thorup, Niels Sørensen, Melitta Keldebæk) 9. januar 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016730 (Kirsten Thorup, Niels Sørensen, Melitta Keldebæk) 9. januar 2009 K E N D E L S E C.C. Brun Entreprise A/S (advokat Henning Biil, København) mod A/S Storebælt

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Gorm Nielsen, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 1. december 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Gorm Nielsen, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 1. december 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020361 (Poul Gorm Nielsen, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 1. december 2010 K E N D E L S E Einar Kornerup Jylland A/S (advokat Jesper Petersen Bach, Århus) mod Ejerforeningen

Læs mere

Ordregivers opsigelse af kontrakt ved advokat Lotte Hummelshøj Medlemskonference i Dansk Forening for Udbudsret den 27.

Ordregivers opsigelse af kontrakt ved advokat Lotte Hummelshøj Medlemskonference i Dansk Forening for Udbudsret den 27. Ordregivers opsigelse af kontrakt ved advokat Lotte Hummelshøj Medlemskonference i Dansk Forening for Udbudsret den 27. januar 2016 Ordregiver kan opsige en indgået kontrakt 185, stk. 1 i udbudsloven:

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013817 (Niels Feilberg Jørgensen, Trine H. Garde, Knud Erik Busk) 3. december 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013817 (Niels Feilberg Jørgensen, Trine H. Garde, Knud Erik Busk) 3. december 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013817 (Niels Feilberg Jørgensen, Trine H. Garde, Knud Erik Busk) 3. december 2007 K E N D E L S E Stina System Inventar ApS (advokat Kamilla Kristensen, Kolding) mod

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Michael Jacobsen, Ole Bajda Nielsen) 9. januar 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Michael Jacobsen, Ole Bajda Nielsen) 9. januar 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014193 (Carsten Haubek, Michael Jacobsen, Ole Bajda Nielsen) 9. januar 2008 K E N D E L S E Thorup Gruppen A/S (selv) mod Ringkøbing-Skjern Kommune (advokat Erik Hørlyck,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020592 (Søren Holm Seerup, Trine Heidemann Garde, Thomas Grønkjær)

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020592 (Søren Holm Seerup, Trine Heidemann Garde, Thomas Grønkjær) Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020592 (Søren Holm Seerup, Trine Heidemann Garde, Thomas Grønkjær) 20. juli 2010 K E N D E L S E Otto P. Nedergaard A/S (advokat Finn Holm-Jørgensen, København) mod Boligforeningen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-88.539 (Carsten Haubek, Trine Heidemann Garde, Jørgen Egholm) 29. april 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-88.539 (Carsten Haubek, Trine Heidemann Garde, Jørgen Egholm) 29. april 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-88.539 (Carsten Haubek, Trine Heidemann Garde, Jørgen Egholm) 29. april 2004 K E N D E L S E KAS Transport ved Kim Schrøder (advokat Torben Høholt Jensen, Århus) mod Århus

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Haldbæk) 7. april 2003

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Haldbæk) 7. april 2003 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-186.557 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Haldbæk) 7. april 2003 K E N D E L S E Ementor Denmark A/S (advokat Thomas Ryhl, København) mod Århus Amt (advokat René Offersen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018063 (Niels Feilberg Jørgensen, Helle Bøjen Larsen, Thomas Grønkær)

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018063 (Niels Feilberg Jørgensen, Helle Bøjen Larsen, Thomas Grønkær) Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018063 (Niels Feilberg Jørgensen, Helle Bøjen Larsen, Thomas Grønkær) 5. november 2009 K E N D E L S E Saver Comfort ApS (advokat Ole Husum, Grenå) mod Region Midtjylland

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2010-0021775 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen, Lars Tolstrup) 14. juni 2010 K E N D E L S E 1. Den Selvejende Almene Ældreboliginstitution Gratiegården under stiftelse 2. Foreningen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 99 65.836 (A.F. Wehner, Flemming Lethan, Jørgen Egholm 4. juni 1999

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 99 65.836 (A.F. Wehner, Flemming Lethan, Jørgen Egholm 4. juni 1999 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 99 65.836 (A.F. Wehner, Flemming Lethan, Jørgen Egholm 4. juni 1999 K E N D E L S E BCP Hardware A/S (advokat Jesper Lundgren, København) mod Statens og Kommunernes Indkøbs

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-00013316 (Carsten Haubek, Niels Henriksen, Ole Bajda Nielsen) 14. april 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-00013316 (Carsten Haubek, Niels Henriksen, Ole Bajda Nielsen) 14. april 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-00013316 (Carsten Haubek, Niels Henriksen, Ole Bajda Nielsen) 14. april 2008 K E N D E L S E Damm Cellular Systems A/S (advokat Camilla Bonde, København) mod Økonomistyrelsen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Jens Fejø, Gorm K. Elikofer) 9. februar 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Jens Fejø, Gorm K. Elikofer) 9. februar 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017601 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Gorm K. Elikofer) 9. februar 2010 K E N D E L S E Barslund A/S (advokat Anders Drachmann, Helsingør) mod Københavns Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014272 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Ole Bajda Nielsen) 8. februar 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014272 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Ole Bajda Nielsen) 8. februar 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014272 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Ole Bajda Nielsen) 8. februar 2008 K E N D E L S E Haubjerg Interiør A/S (selv) mod Københavns Kommune (advokat Jesper Langemark, København)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017673 (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Anette Jakobsen) 17. februar 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017673 (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Anette Jakobsen) 17. februar 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017673 (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Anette Jakobsen) 17. februar 2009 K E N D E L S E CLS Communication A/S (selv) mod Miljøstyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-155.553 (Carsten Haubek, Marianne K. Larsen, Wayne Jensen) 8. november 2000

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-155.553 (Carsten Haubek, Marianne K. Larsen, Wayne Jensen) 8. november 2000 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-155.553 (Carsten Haubek, Marianne K. Larsen, Wayne Jensen) 8. november 2000 K E N D E L S E H. Friedmann og Søn A/S (advokat René Offersen, København) mod Forskningsministeriet

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Bjarne Overmark, Randers C.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Bjarne Overmark, Randers C. København, den 27. januar 2016 Sagsnr. 2015-2904/MKJ 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Bjarne Overmark, Randers C. Klagens tema: [Klager] har klaget

Læs mere

Klagenævnet for Udbud 2005-0002498 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Erik Hammer) 3. februar 2006

Klagenævnet for Udbud 2005-0002498 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Erik Hammer) 3. februar 2006 Klagenævnet for Udbud 2005-0002498 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Erik Hammer) 3. februar 2006 K E N D E L S E J. Olsen A/S Entreprenør- & nedrivningsfirmaet og Jens Olsen (advokat Anders Hein, København)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen, Gorm K. Elikofer) 1. marts 2005

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen, Gorm K. Elikofer) 1. marts 2005 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-37.538 (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen, Gorm K. Elikofer) 1. marts 2005 K E N D E L S E BN Produkter Danmark A/S (advokat Poul Mortensen, Vejle) mod Odense Renovationsselskab

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020999 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 18. august 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020999 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 18. august 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020999 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 18. august 2010 K E N D E L S E Ravn/Herholdt A/S (advokat Jeppe Svenning, Århus) mod Norddjurs Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-176.928 (Carsten Haubek, Michael Jacobsen, Thomas Jensen) 1. november 2002

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-176.928 (Carsten Haubek, Michael Jacobsen, Thomas Jensen) 1. november 2002 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-176.928 (Carsten Haubek, Michael Jacobsen, Thomas Jensen) 1. november 2002 K E N D E L S E JN-Entreprise ApS (selv) mod Boligforeningen Lolland (advokat Louis Beck Nielsen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017112 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Hammer) 15. september 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017112 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Hammer) 15. september 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017112 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Hammer) 15. september 2008 K E N D E L S E Totalrådgivergruppen bestående af 1. Cubo Arkitekter A/S 2. Søren Jensen Rådgivende

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Suzanne Helsteen, Jørgen Egholm) 19. juli 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Suzanne Helsteen, Jørgen Egholm) 19. juli 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019655 (Kirsten Thorup, Suzanne Helsteen, Jørgen Egholm) 19. juli 2010 K E N D E L S E Frederik Pedersen Alu-Glas A/S (advokat Erik Hørlyck, Århus) mod Viborg Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 05-97.232/ (Erik Kjærgaard, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 2005-0002370 21. september 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 05-97.232/ (Erik Kjærgaard, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 2005-0002370 21. september 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 05-97.232/ (Erik Kjærgaard, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 2005-0002370 21. september 2007 K E N D E L S E Joca Trading A/S (advokat Peter Lund Meyer, København) mod

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023358 (Poul Holm, Helle Bøjen Larsen, Thomas Grønkær) 7. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023358 (Poul Holm, Helle Bøjen Larsen, Thomas Grønkær) 7. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023358 (Poul Holm, Helle Bøjen Larsen, Thomas Grønkær) 7. juni 2011 K E N D E L S E Fagtek A/S (advokat Torkil Høg, København) mod Arbejdernes Andelsboligforening Struer

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021910 (Poul Gorm Nielsen, Suzanne Helsteen, Knud Erik Busk) 18. oktober 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021910 (Poul Gorm Nielsen, Suzanne Helsteen, Knud Erik Busk) 18. oktober 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021910 (Poul Gorm Nielsen, Suzanne Helsteen, Knud Erik Busk) 18. oktober 2011 K E N D E L S E Jytas A/S (advokat Povl Nick Bronstein, København) mod Universitets- og

Læs mere

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift. Akademikernes Centralorganisation (AC) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN)

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift. Akademikernes Centralorganisation (AC) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) 1 Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (2010.0010) Akademikernes Centralorganisation (AC) (advokat Jakob Juul) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) (advokat Morten Ulrich) 2 1. Indledning

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Gorm K. Elikofer, Niels Henriksen) 4. december 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Gorm K. Elikofer, Niels Henriksen) 4. december 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0011415 (Carsten Haubek, Gorm K. Elikofer, Niels Henriksen) 4. december 2007 K E N D E L S E Magnus Informatik A/S (Advokatfirmaet Bender, von Haller og Dragsted ved specialkonsulent,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013554 (Niels Feilberg Jørgensen, Suzanne Helsteen, Niels Sørensen ) 13. februar 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013554 (Niels Feilberg Jørgensen, Suzanne Helsteen, Niels Sørensen ) 13. februar 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013554 (Niels Feilberg Jørgensen, Suzanne Helsteen, Niels Sørensen ) 13. februar 2009 K E N D E L S E Labofa Munch A/S (advokat Martin André Dittmer, København) mod 1.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012 K E N D E L S E Willis Danmark (advokat Andreas Christensen, Hellerup) mod DSB (advokat

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 8. december 2015 blev der i sag 306 2015-4061 AA mod Ejendomsmægler Anne-Marie Eybye [Adresse] [By] afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 31. marts 2015 har AA indbragt ejendomsmægler Anne-Marie

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007 K E N D E L S E Cowi A/S (advokat Michael Gjedde-Nielsen, København) mod Sønderjyllands Amt (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-1796 (Kirsten Thorup, Christina König Mejl) 26. maj 2016

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-1796 (Kirsten Thorup, Christina König Mejl) 26. maj 2016 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-1796 (Kirsten Thorup, Christina König Mejl) 26. maj 2016 K E N D E L S E Boston Scientific Nordic AB (advokat Henrik Holtse, København) mod Region Nordjylland (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Erik Haldbæk, Niels Henriksen) 13. september 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Erik Haldbæk, Niels Henriksen) 13. september 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-200.050 (Carsten Haubek, Erik Haldbæk, Niels Henriksen) 13. september 2004 K E N D E L S E Brdr. Thybo A/S (advokat Niels Kaiser, Åbyhøj) mod Arbejdernes Andelsboligforening

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021720 (Michael Ellehauge, Trine Heidemann Garde, Kent Petersen) 12. august 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021720 (Michael Ellehauge, Trine Heidemann Garde, Kent Petersen) 12. august 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021720 (Michael Ellehauge, Trine Heidemann Garde, Kent Petersen) 12. august 2011 K E N D E L S E Falck Danmark A/S (advokat Christina Heiberg-Grevy, Hellerup) mod Brand

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016965 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 15. december 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016965 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 15. december 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016965 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 15. december 2009 K E N D E L S E Sahva A/S (advokat Tina Braad, Århus) mod Odense Kommune (advokat Peter

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-239.453 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 8. marts 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-239.453 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 8. marts 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-239.453 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 8. marts 2004 K E N D E L S E Eurofins Danmark A/S (selv) mod Århus Amt (selv) Ved udbudsbekendtgørelse af 1. maj 2003

Læs mere

K E N D E L S E. Deklarationen havde bl.a. til formål at begrænse byggehøjde og taghældning på fremtidige bygningerne på grundene.

K E N D E L S E. Deklarationen havde bl.a. til formål at begrænse byggehøjde og taghældning på fremtidige bygningerne på grundene. København, den 7. januar 2015 Sagsnr. 2014-523 /2KR/HCH 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X på vegne af klager klaget over indklagede, [bynavn]. Sagens tema: X har på vegne

Læs mere

D O M. afsagt den 24. februar 2016 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Torben Geneser og Henrik Præstgaard (kst.

D O M. afsagt den 24. februar 2016 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Torben Geneser og Henrik Præstgaard (kst. D O M afsagt den 24. februar 2016 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Torben Geneser og Henrik Præstgaard (kst.)) i ankesag V.L. B 1033 15 A (advokat Leo Jantzen, Åbyhøj) mod C (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022370 (Søren Holm Seerup, Suzanne Helsteen, Thomas Grønkær) 25. november 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022370 (Søren Holm Seerup, Suzanne Helsteen, Thomas Grønkær) 25. november 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022370 (Søren Holm Seerup, Suzanne Helsteen, Thomas Grønkær) 25. november 2011 K E N D E L S E Brødrene A. & B. Andersen Entreprenører & Ingeniører A/S (advokat Martin

Læs mere

Klagenævnet for Udbud 03-226.271 H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Trine H. Garde 20. februar 2004

Klagenævnet for Udbud 03-226.271 H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Trine H. Garde 20. februar 2004 Klagenævnet for Udbud 03-226.271 H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Trine H. Garde 20. februar 2004 K E N D E L S E Miri Stål A/S (advokat K. Dalsgaard Hansen, Brovst) mod Esbjerg Kommune (selv) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020926 (Nikolaj Aarø-Hansen, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 18. januar 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020926 (Nikolaj Aarø-Hansen, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 18. januar 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020926 (Nikolaj Aarø-Hansen, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 18. januar 2011 K E N D E L S E O K Entreprise A/S (advokat Birgitte H. Frederiksen, Tønder) mod Tønder

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 98 158.615 (H.P. Rosenmeier, Tage M. Iversen, Viggo Olesen) 28. maj 1999

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 98 158.615 (H.P. Rosenmeier, Tage M. Iversen, Viggo Olesen) 28. maj 1999 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 98 158.615 (H.P. Rosenmeier, Tage M. Iversen, Viggo Olesen) 28. maj 1999 K E N D E L S E L.R. Service ApS (selv) mod Bramsnæs Kommune (selv) Under denne sag har klageren, L.R.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017371 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Erik Hammer) 20. maj 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017371 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Erik Hammer) 20. maj 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017371 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Erik Hammer) 20. maj 2009 K E N D E L S E MFI Office Solutions Ltd. (advokat Tina Braad, Århus) mod Udenrigsministeriet (Kammeradvokaten

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 Poul Erik Bech A/S (advokat Steen Lundeby) mod Konkurrencerådet (Specialkonsulent Gry Høirup) Resume af afgørelsen Poul

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017986 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kent Petersen) 4. marts 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017986 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kent Petersen) 4. marts 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017986 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kent Petersen) 4. marts 2009 K E N D E L S E Berendsen Textil Service A/S (advokat Gitte Holtsø, København) mod Frederikssund

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021146 (Søren Holm Seerup, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 1. november 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021146 (Søren Holm Seerup, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 1. november 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021146 (Søren Holm Seerup, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 1. november 2010 K E N D E L S E P-Nordic ApS (selv) mod Aalborg Kommune (advokat Anne Bergholt Sommer, Aalborg)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019658 (Kirsten Thorup, Suzanne Helsteen, Niels Sørensen) 11. november 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019658 (Kirsten Thorup, Suzanne Helsteen, Niels Sørensen) 11. november 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019658 (Kirsten Thorup, Suzanne Helsteen, Niels Sørensen) 11. november 2009 K E N D E L S E Yding A/S (advokat Janus Skak Olufsen, Viborg) mod Viborg Kommune. (advokat

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 14. marts 2016 blev der i sag 320 2015-9364 AA mod Ejendomsmægler BB og Ejendomsmægler CC og Ejendomsmæglervirksomheden DD afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 22. juli 2015 har AA indbragt ejendomsmæglere

Læs mere

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over advokat B.

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over advokat B. København, den 12. september 2012 J.nr. 2011-02-0350/SAF/JML 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over advokat B. Sagens tema: Advokat A, der var advokat for

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019394 (Niels Feilberg Jørgensen, Erik Hammer, Melitta Keldebæk) 21. oktober 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019394 (Niels Feilberg Jørgensen, Erik Hammer, Melitta Keldebæk) 21. oktober 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019394 (Niels Feilberg Jørgensen, Erik Hammer, Melitta Keldebæk) 21. oktober 2009 K E N D E L S E Konsortiet Rindum Skole (advokat Jonas Valhøj Kleffel Nielsen, Randers)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Christian Østrup, Michael Jacobsen) 1. november 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Christian Østrup, Michael Jacobsen) 1. november 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-248.871 (Kirsten Thorup, Christian Østrup, Michael Jacobsen) 1. november 2004 K E N D E L S E H.O.Service A/S (advokat Lars Lindhard, Esbjerg) mod Boligforeningen 32 (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2006-0005063 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen, Erik Hammer) 21. februar 2007 K E N D E L S E 1. MT Højgaard A/S 2. Skanska Danmark A/S (advokat Christian Johansen, København)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Christian Østrup) 6. april 2005

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Christian Østrup) 6. april 2005 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-91.428 (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Christian Østrup) 6. april 2005 K E N D E L S E SK Tolkeservice ApS (advokat Nikolaj Linneballe, København) mod Københavns Amt

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-227.945 (Carsten Haubek, Wayne Jensen, Kaj Kjærsgaard) 27. februar 2002

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-227.945 (Carsten Haubek, Wayne Jensen, Kaj Kjærsgaard) 27. februar 2002 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-227.945 (Carsten Haubek, Wayne Jensen, Kaj Kjærsgaard) 27. februar 2002 K E N D E L S E Vindtek Ventilation ved Bjarne Munksgaard (advokat Keld Frederiksen, Vinderup) mod

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-227.945 (Carsten Haubek, Wayne Jensen, Kaj Kjærsgaard) 18. oktober 2002

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-227.945 (Carsten Haubek, Wayne Jensen, Kaj Kjærsgaard) 18. oktober 2002 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-227.945 (Carsten Haubek, Wayne Jensen, Kaj Kjærsgaard) 18. oktober 2002 K E N D E L S E Vindtek Ventilation ved Bjarne Munksgaard (advokat Keld Frederiksen, Vinderup) mod

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 99-204.435 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Niels Henriksen) 29. maj 2000

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 99-204.435 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Niels Henriksen) 29. maj 2000 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 99-204.435 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Niels Henriksen) 29. maj 2000 K E N D E L S E Arriva Danmark A/S (advokat Esben Kjær, København) mod Hovedstadsområdets Trafikselskab

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt 2015-25805 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 21-09- 2015 Tilsynet Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt Du har den 12. april 2015 meddelt Holbæk Kommune, at du

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J. J.nr.: 2011-024886

Klagenævnet for Udbud J. J.nr.: 2011-024886 Klagenævnet for Udbud J. J.nr.: 2011-024886 (Michael Kistrup, Helle Bøjen Larsen og Trine Heidemann Garde) 10. januar 2013 K E N D E L S E Vas-dk (selv) mod Ikast-Brande Kommune (selv) Indklagede, Ikast-Brande

Læs mere

Beslutning: Den 9. februar 2015 blev der i. sag nr. 27/2014. mod. afsagt sålydende

Beslutning: Den 9. februar 2015 blev der i. sag nr. 27/2014. mod. afsagt sålydende Den 9. februar 2015 blev der i sag nr. 27/2014 A mod B afsagt sålydende Beslutning: Ved skrivelse af 28. marts 2014 vedhæftet en politianmeldelse har Advokatfirmaet A indbragt revisor statsautoriseret

Læs mere

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2.

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2. 2014-15 Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt En journalist klagede til ombudsmanden over, at Nordfyns Kommune i medfør af offentlighedslovens

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-123.142/ (Erik Kjærgaard, Helle Bøjen Larsen, Jørgen Egholm) 2005-0002356 20. januar 2006

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-123.142/ (Erik Kjærgaard, Helle Bøjen Larsen, Jørgen Egholm) 2005-0002356 20. januar 2006 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-123.142/ (Erik Kjærgaard, Helle Bøjen Larsen, Jørgen Egholm) 2005-0002356 20. januar 2006 K E N D E L S E Bakkely A/S (tidligere K. Fl. Jacobsen A/S) (advokat Erik Larsson,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012 K E N D E L S E EKJ Rådgivende Ingeniører A/S (advokat Karsten Havkrog Pedersen, København) mod Statens og Kommunernes

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024383 (Kirsten Thorup, Erik Hammer, Mogens Hansen) 23. februar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024383 (Kirsten Thorup, Erik Hammer, Mogens Hansen) 23. februar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024383 (Kirsten Thorup, Erik Hammer, Mogens Hansen) 23. februar 2012 K E N D E L S E FICS Danmark A/S (advokat Asser Rung-Hansen, Hellerup) mod Patientombuddet (Kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 Sag 83/2014 (1. afdeling) Holbæk Kommune (advokat Steen Marslew) mod GF Forsikring A/S (advokat Nicolai Mailund Clan) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Trine Garde, Gorm Elikofer) 2. februar 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Trine Garde, Gorm Elikofer) 2. februar 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020048 (Niels Feilberg Jørgensen, Trine Garde, Gorm Elikofer) 2. februar 2010 K E N D E L S E VKAREN ApS (advokat Niels Eriksen, Odense) mod Odense Kommune (advokat Majse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020290 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 24. februar 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020290 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 24. februar 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020290 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 24. februar 2010 K E N D E L S E Atea A/S (advokat Lotte Hummelshøj, København) mod Økonomistyrelsen. (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-222.127 (Carsten Haubek, Knud Erik Busk, Erik Haldbæk) 22. marts 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-222.127 (Carsten Haubek, Knud Erik Busk, Erik Haldbæk) 22. marts 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-222.127 (Carsten Haubek, Knud Erik Busk, Erik Haldbæk) 22. marts 2004 K E N D E L S E J. A. Mortensen Inventar og Bygning A/S (advokat Peter Stig Jakobsen og advokatfuldmægtig

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013853 (Niels Feilberg Jørgensen, Jørgen Egholm, Thomas F. Jensen) 12. januar 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013853 (Niels Feilberg Jørgensen, Jørgen Egholm, Thomas F. Jensen) 12. januar 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013853 (Niels Feilberg Jørgensen, Jørgen Egholm, Thomas F. Jensen) 12. januar 2009 K E N D E L S E Jysk Erhvervsbeklædning ApS (advokat Mogens Pahl Christensen, Hjørring)

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder

Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder Finanstilsynet Forbrugerombudsmanden Den 2. september 2013 Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder Som følge af ændringerne i markedsføringsloven

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Niels Sørensen) 14. januar 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Niels Sørensen) 14. januar 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014452 (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Niels Sørensen) 14. januar 2008 K E N D E L S E LSI Metro Gruppen (advokat Andreas Christensen, København) mod Metroselskabet

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Suzanne Helsteen, Kaj Kjærsgaard) 27. januar 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Suzanne Helsteen, Kaj Kjærsgaard) 27. januar 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018395 (Kirsten Thorup, Suzanne Helsteen, Kaj Kjærsgaard) 27. januar 2010 K E N D E L S E Billetlugen A/S (advokat Andreas Christensen, København) mod Det Kongelige Teater

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023288 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 10. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023288 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 10. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023288 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 10. juni 2011 K E N D E L S E Nykøbing Dag og Industrirenovation v/bjørn Filtenborg (advokat Jesper Svenning,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013853 (Niels Feilberg Jørgensen, Jørgen Egholm Thomas Facklamm Jensen)

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013853 (Niels Feilberg Jørgensen, Jørgen Egholm Thomas Facklamm Jensen) Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013853 (Niels Feilberg Jørgensen, Jørgen Egholm Thomas Facklamm Jensen) 14. februar 2008 K E N D E L S E Jysk Erhvervsbeklædning ApS (advokat Mogens Pahl Christensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017702 (Carsten Haubek, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 20. januar 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017702 (Carsten Haubek, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 20. januar 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017702 (Carsten Haubek, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 20. januar 2009 K E N D E L S E Neupart A/S (advokat Lotte Hummelshøj, København) mod Økonomistyrelsen (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Ellehauge, Knud Erik Busk, Jørgen Egholm) 24. juli 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Ellehauge, Knud Erik Busk, Jørgen Egholm) 24. juli 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018396 (Michael Ellehauge, Knud Erik Busk, Jørgen Egholm) 24. juli 2009 K E N D E L S E Lyreco Danmark A/S (advokat Lotte Hummelshøj, København) mod Varde Kommune (advokat

Læs mere

Bekendtgørelse om EU- og EØS-statsborgeres adgang til udøvelse af virksomhed som autoriseret sundhedsperson 1)

Bekendtgørelse om EU- og EØS-statsborgeres adgang til udøvelse af virksomhed som autoriseret sundhedsperson 1) BEK nr 49 af 13/01/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 20. september 2016 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 0905127 Senere ændringer

Læs mere

KENDELSE. Klagen støttes i første række på, at Breeders of Denmark som klager skal anses som part i klagesagen.

KENDELSE. Klagen støttes i første række på, at Breeders of Denmark som klager skal anses som part i klagesagen. KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 9/12 2015 i sag nr. KL-6-2015 Breeders of Denmark A/S (advokat Joan Vollertsen) mod Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen (fuldmægtig Maria Nielsen) Resume af

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-135.177 (Carsten Haubek, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 8. marts 2005

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-135.177 (Carsten Haubek, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 8. marts 2005 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-135.177 (Carsten Haubek, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 8. marts 2005 K E N D E L S E Per Aarsleff A/S (advokat Hans-Peter Jørgensen, Århus) mod Amager Strandpark I/S

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-244.336/

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-244.336/ Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-244.336/ 2005-0002361 (Kirsten Thorup, Thomas Jensen og Niels Sørensen) 30. september 2005 K E N D E L S E Løgten murer- og entreprenørforretning A/S (advokat Hans Erik

Læs mere

Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte patientskade er berettiget til erstatning for erhvervsevnetab.

Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte patientskade er berettiget til erstatning for erhvervsevnetab. DOM Afsagt den 14. maj 2013 i sag nr. BS 5-699/2012: A mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens problemstilling Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.:

Klagenævnet for Udbud J.nr.: Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-210.572 /2005-0002358 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Helle Bøjen Larsen) 3. maj 2005 K E N D E L S E 1. Taxa Stig ved Stig Marcussen 2. Haslev Taxi ved Jesper Trust 3. Nykøbing

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025560 (Mette Langborg, Michael Jacobsen) 30. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025560 (Mette Langborg, Michael Jacobsen) 30. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025560 (Mette Langborg, Michael Jacobsen) 30. januar 2012 K E N D E L S E Maja Consulting smba (selv) mod VisitNordsjælland F.M.B.A (advokat Torkil Høg, København) Klageren

Læs mere