I/S Reno-Nord Udbudsretlig vurdering

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "I/S Reno-Nord Udbudsretlig vurdering"

Transkript

1 Aarhus 5. februar 2015 Christian Nielsen Specialistadvokat T cen@bechbruun.com Sagsnr cen/jhp I/S Reno-Nord Udbudsretlig vurdering 1. Indledning Rebild Kommune skal med virkning fra den 1. januar 2016 indgå aftaler om afsætning af det forbrændingsegnede affald fra den tidligere Støvring kommunens geografiske område samt fra kommunes andel af den tidligere Nørager Kommunes geografiske område. Rebild Kommune kunne være interesseret i at indtræde i I/S Reno-Nord med de pågældende områder (udvidelsesområder) eller at indgå en aftale med I/S Reno-Nord, således at I/S Reno-Nord varetager forbrændingen af affaldet fra områderne. I/S Reno-Nord er et fælleskommunalt 60-selskab og dermed en særskilt juridisk enhed. Affaldsforbrænding er en udbudspligtig tjenesteydelse, hvorfor det er nødvendigt at vurdere, om aftalen er udbudspligtig. I/S Reno-Nord har på den baggrund anmodet Bech-Bruun om at redegøre for, om det er lovligt for Rebild-Kommune at overlade affaldsforbrændingen til I/S Reno-Nord uden udbud. 1 Til brug for vurderingen har vi fået oplyst, at ca % af I/S Reno-Nords omsætning er fra virksomhed, som udføres for interessentkommunerne. 2. Konklusion Det er sammenfattende vores vurdering, at meget taler for, at en aftale mellem Rebild Kommune og I/S Reno-Nord kan undtages fra udbud efter den udvidede in-house regel, og at det derfor er lovligt for Rebild Kommune at overlade affaldsforbrændingen til I/S Reno- Nord uden udbud. Det gælder, uanset om aftalen har karakter af en indtræden i I/S Reno- 1 Notatet vurderer ikke statsstøtteretlige aspekter. København Langelinie Allé København Ø Danmark Aarhus Værkmestergade Aarhus C Danmark Shanghai Suite 1818, 18/F No. 699 Nanjing West Road Jing an District, Shanghai, T F E info@bechbruun.com Advokatfirma CVR-nr

2 2/7 Nord med udvidelsesområderne, eller der indgås en egentlig affaldsforbrændingsaftale med I/S Reno-Nord uden en udvidelse af deltagelsen i interessentskabet. Hvis Rebild Kommune indtræder i I/S Reno-Nord med udvidelsesområderne kan der endvidere være tale om en kompetenceoverførelse, der som udgangspunkt ikke udgør en kontrakt, som skal udbydes. Der er imidlertid ingen klare retningslinjer for, hvilke krav, der gælder til kompetenceoverførelsen for, at den falder uden for udbudsreglerne. De to undtagelser til udbudspligten kan formentlig ikke være opfyldt samtidigt, idet der vanskeligt kan argumenteres for, at der både er tilstrækkelig kontrol over I/S Reno-Nord, og at kompetenceoverdragelsen er reel. Da den udvidede in-house regel er velkendt, har fast støtte i praksis og bliver en del af den kommende udbudslov, anbefaler vi derfor, at opgaverne udføres af I/S Reno-Nord med henvisning til den udvidede in-house regel. Såfremt det konkret måtte blive vurderet, at betingelserne for at anvende den udvidede inhouse regel ikke er opfyldt, kan der subsidiært argumenteres for, at der er sket en kompetenceoverdragelse, der medfører, at opgaven falder uden for udbudsreglerne. Vi anbefaler imidlertid under alle omstændigheder, at der ved aftalens indgåelse indrykkes en såkaldt profylaksebekendtgørelse i EU-tidende, hvorved konsekvenserne af, at aftalen måtte være udbudspligtig, begrænses væsentligt. I bekendtgørelsen bør begge begrundelser for ikke at have foretaget udbud anføres som en primær og en subsidiær begrundelse. 3. In-house-reglen 3.1 Generelt om in-house reglen Anskaffelser, som en ordregivende myndighed (Rebild Kommune) foretager internt ("inhouse"), er ikke udbudspligtige. 2 Da I/S Reno-Nord og Rebild Kommune er to forskellige juridiske personer, er en aftale mellem disse imidlertid som udgangspunkt ikke in-house og dermed ikke undtaget fra udbudspligten. 2 Det skyldes, at udbudsdirektivet kun regulerer gensidigt bebyrdende aftaler, jf. udbudsdirektivets artikel 1, stk. 2, litra a. Interne anskaffelser er heller ikke omfattet af reglerne om annonceringspligt i tilbudslovens afsnit II eller EUF-traktatens principper om ligebehandling og gennemsigtighed.

3 3/7 EU-domstolen har imidlertid anerkendt, at en aftale mellem to selvstændige juridiske personer i særlige tilfælde kan undtages fra udbudspligten efter "den udvidede in-house regel". Det er en betingelse herfor, at følgende to betingelser begge er opfyldt: (1) Den ordregivende myndighed (Rebild Kommune) skal underkaste den juridiske person, fra hvem anskaffelsen foretages (I/S Reno-Nord), en kontrol, der svarer til den kontrol, den fører med sine egne tjenestegrene. (2) Den juridiske person, fra hvem anskaffelsen foretages (I/S Reno-Nord), skal udføre hovedparten af sin virksomhed sammen med den eller de lokale myndigheder, den ejes af (ejerkommunerne). 3.2 Kravet om kontrol Ved vurderingen af, om kontrolkriteriet er opfyldt, skal det for det første vurderes, om I/S Reno-Nord er underlagt en kontrol, der gør det muligt for Rebild Kommune at påvirke selskabets beslutninger. Indflydelsen skal være bestemmende såvel i forhold til de strategiske målsætninger, som i forhold til de vigtige beslutninger. 3 Det følger af praksis, at det ikke er afgørende, at Rebild Kommune blot er én af flere interessenter i I/S Reno-Nord og kun ejer en mindre andel af kapitalen og de dertil knyttede stemmerettigheder. Kontrolkriteriet er således opfyldt, hvis Rebild Kommune sammen med de øvrige ejerkommuner besidder den nødvendige kontrol. Da ejerkommunerne har den bestemmende indflydelse i I/S Reno-Nord, og bestyrelsen er sammensat af repræsentanter for ejerkommuerne, er det vores vurdering, at kontrolkriteriet er opfyldt. 3.3 Kravet om opgaveudførelse Opgavekriteriet indebærer, at I/S Reno-Nord skal udføre hovedparten af sin virksomhed sammen med ejerkommunerne. 3 Der lægges blandt andet vægt på (i) om I/S Reno-Nord har et kommercielt præg, herunder henvender sig til kunder udenfor ejerkommunernes område, (ii) de beføjelser, bestyrelsen er tillagt, og om ejerne har en særlig kontrolbeføjelse eller stemmeret, der kan begrænse den handlefrihed, der er tillagt bestyrelsen. Der vil dog være en formodning for kontrol, hvis bestyrelsen er sammensat af repræsentanter for ejerkommuerne, og (iii) om ejerkommuerne i praksis har udøvet en driftsmæssig kontrol.

4 4/7 Ved vurderingen af om opgavekriteriet er opfyldt, skal det særligt tages i betragtning, hvor stor en andel af virksomhedens omsætning, der udføres for ejerkommuerne. 4 I praksis er det blevet accepteret, at betingelsen var opfyldt i en situation, hvor virksomheden udførte ca. 10 % af sin virksomhed for andre end de offentlige ejere. Der er dog ikke i øjeblikket en fast grænse herfor. Når den nye udbudslov træder i kraft, forventeligt i efteråret 2015, vil grænsen blive 20 %. Baseret på oplysningen om, at ca % af I/S Reno-Nords omsætning er fra virksomhed, som udføres for interessentkommunerne, er det vores vurdering, at meget taler for, at kravet om opgaveudførelse er opfyldt. Hertil kommer, at det må forventes, at denne procentdel stiger, når Rebild Kommune indtræder i I/S et. Selvom praksis fra EU-domstolen har sat lidt større krav til omsætningsandelen, er det dog under alle omstændigheder ikke usandsynligt, at Klagenævnet for Udbud eller domstolene vil lægge vægt på, at udbudsloven om få måneder må forventes at lempe kravet. Hertil kommer, at Domstolens praksis ikke kan tages til indtægt for, at der gælder en fast grænse på 90 %. 3.4 Vurdering af in-house reglen Sammenfattende er det derfor vores vurdering, at meget taler for, at en aftale mellem Rebild Kommune og I/S Reno-Nord kan undtages fra udbud efter den udvidede in-house regel. Det gælder, uanset om aftalen har karakter af en indtræden i I/S Reno-Nord med udvidelsesområderne, eller der indgås en egentlig affaldsforbrændingsaftale med I/S Reno- Nord uden en udvidelse af deltagelsen i interessentskabet. 4. Kompetenceoverførelse 4.1 Generelt om kompetenceoverførelse og udbud Hvis Rebild Kommune indtræder som interessent i I/S Reno-Nord med udvidelsesområderne, sker der en kompetenceoverførsel, jf. kommunestyrelseslovens 60, idet Rebild Kommune overfører kompetencen til at løse de opgaver, som er beskrevet i I/S Reno-Nords vedtægter til I/S Reno-Nord. 4 Det følger af praksis, at såvel den virksomhed, som udledes af ejerkommunernes køb hos I/S Reno-Nord (direkte omsætning), som den aktivitet, der udledes af ejerkommunernes beslutninger (indirekte omsætning, for eksempel borgernes brugerbetaling), skal betragtes som virksomhed udført sammen med ejerkommunerne. Hvis ejerkommuerne pålægger virksomheder at anvende et bestemt forbrændingsanlæg, vil omsætningen herfra derfor indgå.

5 5/7 Der kan argumenteres for, at en sådan kompetenceoverførelse fra Rebild Kommune til I/S Reno-Nord ikke udgør en gensidigt bebyrdende offentlig kontrakt, og at overførelsen derfor kan ske, uden at udbudsreglerne finder anvendelse. Der er imidlertid ingen klare retningslinjer for, hvilke krav, der gælder til kompetenceoverførelsen for, at den falder uden for udbudsreglerne. Dette gør det vanskeligt at foretage en præcis afgrænsning af gensidigt bebyrdende offentlige kontrakter (der kan være udbudspligtige) over for kompetenceoverførelser, der ikke er udbudspligtige. Det afgørende er, om kompetenceoverførelsen er reel. I den forbindelse skal der lægges vægt på en række omstændigheder, herunder (i) hvilke aktiviteter, der overdrages, (ii) beskrivelsen af de overførte kompetencer, (iii) de kompetencer ejerkommunen eventuelt bibeholder, (iv) den grad af selvstændighed, der er tillagt 60-selskabet, (v) om det økonomiske ansvar er overdraget fuldt ud samt (vi) risikofordelingen. Vurderingen heraf skal baseres på det aftalegrundlag som gælder efter udvidelsen. Vi har imidlertid i vurderingen i afsnit 4.2 nedenfor taget udgangspunkt i det gældende aftalegrundlag og lagt til grund, at der ikke sker andre ændringer i dette, end at Rebild kommune indtræder med udvidelsesområderne. 4.2 Den konkrete kompetenceoverførelse Det følger af vedtægterne for I/S Reno-Nord, at I/S Reno-Nord skal forestå udførelsen af de opgaver, der er overført til interessentskabet fra de enkelte kommuner. I/S Reno-Nord har således overtaget kompetencen til opgaveudførelsen, og interessentskabets bestyrelse og ikke kommunalbestyrelserne har overtaget ansvaret for opgaveudførelsen. 5 Det følger endvidere af vedtægterne, at I/S Reno-Nord har eneret og pligt til at varetage de opgaver, der er overført til interessentskabet, 6 og at denne eneret og pligt til enhver tid skal fremgå af affaldsregulativerne hos de enkelte ejerkommuner. De opgaver, som er overdraget til I/S Reno-Nord, omfatter affaldshåndteringsopgaver, herunder forbrændingsopgaver, hvorved forstås driftsmæssige opgaver (faktisk forvaltningsvirksomhed) på affaldsområdet. Myndighedsopgaver kan derimod ikke overdrages til et 60 selskab, og kompetencen til at udfærdige affaldsplaner, affaldsregulativer, til meddelelse af påbud, forbud, dispensationer og tilladelser samt til fastsættelse af gebyrer er derfor ikke overdraget. I/S Reno-Nord har 5 Jf i vedtægterne. 6 Jf Se tillige 3.2.

6 6/7 derimod kompetencen til budgetvedtagelsen for de opgaver, som er overført og til at fastsætte de heraf følgende priser for de overførte affaldshåndteringsopgaver. 7 De overdragne affaldsforbrændingsopgaver er nærmere beskrevet i bilag 1.1 til vedtægterne. Det fremgår heraf, at alle opgaver vedrørende affaldsforbrænding for de omfattede områder er overført til I/S Reno-Nord, bortset fra affaldsindsamlingsopgaverne. Kompetencen til at træffe beslutning om at nedlægge affaldsforbrændingsanlægget i Hobro ligger dog hos ejerkommunerne. Der kan mellem I/S Reno-Nord og de enkelte ejerkommuner indgås mere detaljerede aftaler om opgaveudførelsen, men dog således at det ligger fast, at den fulde opgaveudførelse kompetence- og ansvarsmæssigt befinder sig hos I/S Reno- Nord. Endelig fremgår det af vedtægterne, at ejerkommunerne har en leveringspligt vedrørende det affald, som hører under de aftalte opgaveområder, og at I/S Reno-Nord finansierer interessentskabets kapital- og driftsudgifter, bl.a. gennem priser for modtagelse af affald fra interessenterne. 4.3 Vurdering af kompetenceoverførelsen Ansvars- og kompetencefordelingen mellem I/S Reno-Nord og ejerkommunerne er fastlagt entydigt i vedtægterne. Kompetencen til at varetage ejerkommunernes affaldsforbrændingsopgaver og fastsætte priserne herfor ligger således fuldt ud hos I/S Reno-Nord. Samtidigt er det dog klart, at ejerkommunerne udpeger bestyrelsesmedlemmerne i I/S Reno-Nord. Selvom selve denne udpegelse næppe i sig selv er afgørende for hverken kontrolkriteriet i forbindelse med den udvidede in-house regel eller i forbindelse med vurderingen af spørgsmålet om kompetenceoverførelse, er der en del der taler for, at begge betingelser ikke kan være opfyldt samtidigt. Som anført ovenfor er det vores vurdering, at meget taler for, at Rebild Kommunes indtræden i I/S Reno-Nord med udvidelsesområderne kan undtages fra udbudspligt, blandt andet fordi kontrolkriteriet er opfyldt. Måtte eksempelvis Klagenævnet for Udbud eller domstolene på trods heraf nå frem til, at ejerkommunerne rent faktisk ikke har tilstrækkelig indflydelse over I/S Reno-Nord, vil dette i stedet betyde, at der kan argumenteres for, at der er sket en tilstrækkelig kompetenceoverdragelse til, at I/S Reno-Nord kan udføre affaldsforbrændingsopgaverne uden forudgående udbud. Vurderingen er imidlertid i dette tilfælde forbundet med den usikkerhed, der følger af, at vedtægterne indeholder en leveringspligt og en pligt til at overføre midler fra ejerkommu- 7 Jf. 3.7 og 3.8.

7 7/7 nerne til I/S Reno-Nord. Det forhold, at der ikke er (og ikke kan) overdrages myndighedsopgaver til I/S Reno-Nord skaber endvidere usikkerhed, om kompetenceoverførelsen er tilstrækkelig. Dertil kommer, at der som anført i afsnit 4.1 ovenfor ikke er klare retningslinjer for, hvilke krav, der gælder til kompetenceoverførelsen for, at den falder uden for udbudsreglerne. 4.4 Sammenfatning På baggrund af ovenstående er det samlet set vores anbefaling, at opgaverne udføres af I/S Reno-Nord med henvisning til den udvidede in-house regel. Denne regel er velkendt, har fast støtte i praksis og bliver en del af den kommende udbudslov. Såfremt det konkret måtte blive vurderet, at betingelserne ikke er opfyldt, vil dette dog i sig selv give et argument for, at udførelsen kan ske uden udbud som følge af kompetenceoverdragelsen. Disse regler har et betydeligt mindre sikkert juridisk grundlag, hvorfor de alene bør anvendes som et subsidiært argument for ikke at udbyde opgaven. Det er imidlertid vores anbefaling, at der indrykkes en såkaldt profylaksebekendtgørelse i EU-tidende. Dermed kan Rebild Kommune, forudsat kommunen vurderes at være i god tro, væsentligt begrænse konsekvenserne heraf, hvis Klagenævnet for Udbud på et senere tidspunkt måtte konkludere, at kontrakten rent faktisk var udbudspligtig. Aarhus, den 5. februar 2015 Per Hemmer Christian Nielsen

Aftale. [Bech-Bruun mark-up på baggrund af bemærkninger modtaget fra kommunerne den 12. maj 2015]

Aftale. [Bech-Bruun mark-up på baggrund af bemærkninger modtaget fra kommunerne den 12. maj 2015] [Bech-Bruun mark-up på baggrund af bemærkninger modtaget fra kommunerne den 12. maj 2015] Aarhus Maj 2015 Sagsnr. 039186-0017 Aftale om etablering af det fælleskommunale redningsberedskab Brand & Redning

Læs mere

I/S Reno-Nord Markedsprismodellen

I/S Reno-Nord Markedsprismodellen Aarhus 2. februar 2015 Per Hemmer Partner T +45 72 27 35 50 phe@bechbruun.com Sagsnr. 036007-0007 phe/jhp I/S Reno-Nord Markedsprismodellen 1. Indledning Rebild Kommune består efter strukturreformen af

Læs mere

NOTAT vurdering af udbudsregler ved indkøb afydelser hos Ae Birk A/S

NOTAT vurdering af udbudsregler ved indkøb afydelser hos Ae Birk A/S Advokatpartnerselskab Jacob Christiansen Advokat J.nr. 302693-DJU NOTAT vurdering af udbudsregler ved indkøb afydelser hos Ae Birk A/S 1. Indledning og formål De fælleskommunale selskaber Østdeponi og

Læs mere

Opdateret vejledning - kønsmæssige sammensætning af ledelsen og afrapportering herom

Opdateret vejledning - kønsmæssige sammensætning af ledelsen og afrapportering herom Deloitte Opdateret vejledning - kønsmæssige sammensætning af ledelsen og afrapportering herom Erhvervsstyrelsen har udsendt en opdateret vejledning om måltal og politikker for den kønsmæssige sammensætning

Læs mere

et hvile-i-sig-selv-princip. Byrådet skal således ved fastsættelse af taksterne tage stilling til, om prisloftet og hvile-i-sig-selv-princippet

et hvile-i-sig-selv-princip. Byrådet skal således ved fastsættelse af taksterne tage stilling til, om prisloftet og hvile-i-sig-selv-princippet Anmodning om vejledende udtalelse vedrørende inhabilitet for kommunalbestyrelsesmedlemmer i Forsyning Helsingør Vand A/S og Forsyning Helsingør Spildevand A/S 07-05- 2012 Helsingør Kommune har ved brev

Læs mere

Samarbejdsaftale. Affaldsselskabet Vendsyssel Vest I/S. Brønderslev Kommune. Hjørring Kommune. Reno-Nord I/S. Aarhus April 2016

Samarbejdsaftale. Affaldsselskabet Vendsyssel Vest I/S. Brønderslev Kommune. Hjørring Kommune. Reno-Nord I/S. Aarhus April 2016 Aarhus April 2016 Sagsnr. 036007-0007 phe/ano/jhp Samarbejdsaftale Affaldsselskabet Vendsyssel Vest I/S Brønderslev Kommune Hjørring Kommune Reno-Nord I/S København Langelinie Allé 35 2100 København Ø

Læs mere

Notat. De tre situationer er karakteriseret ved følgende faktiske forhold, som jeg har lagt til grund for min vurdering:

Notat. De tre situationer er karakteriseret ved følgende faktiske forhold, som jeg har lagt til grund for min vurdering: Notat om speciel inhabilitet i tre konkrete sager vedrørende et kommunalbestyrelsesmedlem der er udpeget eller indstillet af kommunalbestyrelsen til bestyrelsesposten i et aktieselskab 1. Baggrunden for

Læs mere

Århus Kommune Rådhuset 8000 Århus C. Henvendelse om aktindsigt i priserne i kontrakt mellem Århus Kommune og Falck A/S

Århus Kommune Rådhuset 8000 Århus C. Henvendelse om aktindsigt i priserne i kontrakt mellem Århus Kommune og Falck A/S Århus Kommune Rådhuset 8000 Århus C 07-04- 2009 TILSYNET Henvendelse om aktindsigt i priserne i kontrakt mellem Århus Kommune og Falck A/S A har ved brev af 16. december 2008 rettet henvendelse til Statsforvaltningen

Læs mere

Aktindsigt Relevante lovregler

Aktindsigt Relevante lovregler Aktindsigt Aktindsigt er i Patientskadeankenævnet relevant i to situationer. Problemstillingen er først og fremmest relevant, når der fremsættes anmodning om aktindsigt i sager, der verserer eller har

Læs mere

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A.

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A. Dato 17. juni 2014 Dokument 13/23814 Side Etablering af en ny udvidet overkørsel I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej

Læs mere

Notat udbud af erhvervsudviklingsopgaver

Notat udbud af erhvervsudviklingsopgaver Aarhus December 2015 Anne Bergholt Sommer Specialistadvokat T +45 72 27 33 61 ase@bechbruun.com Sagsnr. 038345-0070 tbr/ase/dla Notat udbud af erhvervsudviklingsopgaver 1. Baggrund og opdrag Norddjurs

Læs mere

12. januar 2012 VEDTÆGTER 2012. for. det kommunale fællesskab. Renosyd i/s. ("Interessentskabet") CVR: 13523584

12. januar 2012 VEDTÆGTER 2012. for. det kommunale fællesskab. Renosyd i/s. (Interessentskabet) CVR: 13523584 12. januar 2012 VEDTÆGTER 2012 for det kommunale fællesskab Renosyd i/s ("Interessentskabet") CVR: 13523584 1. Navn og hjemsted 1.1 Interessentskabets navn er Renosyd i/s. 1.2 Interessentskabets hjemsted

Læs mere

Rådgivningskontrakt. UDKAST Aarhus Juni 2016. Shanghai Suite 1818, 18/F No. 699 Nanjing West Road Jing an District, Shanghai, 200041

Rådgivningskontrakt. UDKAST Aarhus Juni 2016. Shanghai Suite 1818, 18/F No. 699 Nanjing West Road Jing an District, Shanghai, 200041 UDKAST Aarhus Juni 2016 Rådgivningskontrakt København Langelinie Allé 35 2100 København Ø Danmark Aarhus Værkmestergade 2 8000 Aarhus C Danmark Shanghai Suite 1818, 18/F No. 699 Nanjing West Road Jing

Læs mere

Afgørelseskompetencen i sager om samvær med anbragte børn

Afgørelseskompetencen i sager om samvær med anbragte børn 2012-19 Afgørelseskompetencen i sager om samvær med anbragte børn Ombudsmanden rejste på baggrund af en konkret sag om samvær mellem en pige anbragt uden for hjemmet og henholdsvis hendes forældre og bedsteforældre

Læs mere

Hedensted Byråd Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde. Henvendelse om aktindsigt til Hedensted Kommune

Hedensted Byråd Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde. Henvendelse om aktindsigt til Hedensted Kommune Hedensted Byråd Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde 28-04- 2009 TILSYNET Henvendelse om aktindsigt til Hedensted Kommune A har ved brev af 8. september 2008 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Midtjylland,

Læs mere

Assistance ved rejseudbyderes økonomiske vanskeligheder

Assistance ved rejseudbyderes økonomiske vanskeligheder København Juni 2016 Sagsnr. 023243-0081 psj/psj/ilp Assistance ved rejseudbyderes økonomiske vanskeligheder Bilag 1: Opgavebeskrivelse 1. Indledning Den af Aftalen omfattede opgave vedrører assistance

Læs mere

Ordregivers opsigelse af kontrakt ved advokat Lotte Hummelshøj Medlemskonference i Dansk Forening for Udbudsret den 27.

Ordregivers opsigelse af kontrakt ved advokat Lotte Hummelshøj Medlemskonference i Dansk Forening for Udbudsret den 27. Ordregivers opsigelse af kontrakt ved advokat Lotte Hummelshøj Medlemskonference i Dansk Forening for Udbudsret den 27. januar 2016 Ordregiver kan opsige en indgået kontrakt 185, stk. 1 i udbudsloven:

Læs mere

Reklamer og sponsorater i FMK

Reklamer og sponsorater i FMK Reklamer og sponsorater i FMK Udarbejdet af: Birgitte P. Rasmussen Dato: 06-08-2008 Sagsid.: 00.01.11-A26-148-08 Version nr.: 1 Faaborg-Midtfyn Kommunes kommunalbestyrelse har ønsket en udarbejdelse af

Læs mere

LOVREGULATIV I MEDLEMSSKAB AF DANMARKS IDRÆTSFORBUND OG MEDLEMSOR- GANISATIONERNE

LOVREGULATIV I MEDLEMSSKAB AF DANMARKS IDRÆTSFORBUND OG MEDLEMSOR- GANISATIONERNE LOVREGULATIV I MEDLEMSSKAB AF DANMARKS IDRÆTSFORBUND OG MEDLEMSOR- GANISATIONERNE 17 MEDLEMSKAB AF DANMARKS IDRÆTSFORBUND 1 Kun ét specialforbund inden for hver idrætsgren eller hver sammenlignelig idrætsgren

Læs mere

Bekendtgørelse om Revisornævnet 1

Bekendtgørelse om Revisornævnet 1 Udkast til Bekendtgørelse om Revisornævnet 1 I medfør af 47, stk. 1, i lov nr. 468 af 17. juni 2008 om godkendte revisorer og revisionsvirksomheder (revisorloven), som senest ændret ved lov nr. af maj

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt 2015-71725 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 18-12- 2015 Att.: XXXX Tilsynet Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har i e-mail af 2. november 2015 meddelt Aalborg Kommune, at du

Læs mere

Vedtægter for. Fonden Dansk Sygeplejehistorisk Museum

Vedtægter for. Fonden Dansk Sygeplejehistorisk Museum Vedtægter for Fonden Dansk Sygeplejehistorisk Museum --- oo0oo --- 1. NAVN OG STATUS 1.01 Fondens navn er Fonden Dansk Sygeplejehistorisk Museum (i det følgende kaldet Museet ). 1.02 Museet er en selvejende

Læs mere

Erhvervsstyrelsens udtalelse af 3. juli 2014 om revisors uafhængighed i relation til hvervet som depositar

Erhvervsstyrelsens udtalelse af 3. juli 2014 om revisors uafhængighed i relation til hvervet som depositar Erhvervsstyrelsens udtalelse af 3. juli 2014 om revisors uafhængighed i relation til hvervet som depositar Udtalelse Lov nr. 598 af 12. juni 2012 om forvaltere af alternative investeringsfonde fastsætter

Læs mere

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013 2013-7 Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler Ombudsmanden rejste af egen drift en sag om arbejdsskademyndighedernes vejledning om mulighederne for

Læs mere

Statusbrev for de erhvervsdrivende fonde, 1/2014

Statusbrev for de erhvervsdrivende fonde, 1/2014 15. maj 2014 /team fonde Statusbrev for de erhvervsdrivende fonde, 1/2014 Nærværende statusbrev er koncentreret om L 154 forslag til lov om erhvervsdrivende, der blev fremsat den 12. marts 2014, og førstebehandlet

Læs mere

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2.

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2. 2014-15 Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt En journalist klagede til ombudsmanden over, at Nordfyns Kommune i medfør af offentlighedslovens

Læs mere

Udkast VEDTÆGTER FOR. Selskabet. Selskabet er et andelsselskab med begrænset ansvar, hvis navn er. Mammen Bys Vandværk a.m.b.a.

Udkast VEDTÆGTER FOR. Selskabet. Selskabet er et andelsselskab med begrænset ansvar, hvis navn er. Mammen Bys Vandværk a.m.b.a. VEDTÆGTER FOR Mammen Bys Vandværk a.m.b.a. Selskabet 1 Selskabet er et andelsselskab med begrænset ansvar, hvis navn er Mammen Bys Vandværk a.m.b.a. Selskabet har hjemsted i Viborg Kommune. Formål 2 Selskabets

Læs mere

Troels Østergaard Serup

Troels Østergaard Serup Troels Østergaard Serup Fra: Kathrine Ahrenholt Sendt: 20. april 201608:07 Til: 'lars.kierkegaard@teracom.dk' Cc: Michael Honoré Emne: Høring i forbindelse med begrænset udbud af WAN

Læs mere

Samarbejdsaftale. Glostrup Kommune. Daugaard Pedersen Kolding A/S. København September 2014. Sagsnr. 011876-0007 ham/ham/liz Dok.nr. 12369822.

Samarbejdsaftale. Glostrup Kommune. Daugaard Pedersen Kolding A/S. København September 2014. Sagsnr. 011876-0007 ham/ham/liz Dok.nr. 12369822. København September 2014 Sagsnr. 011876-0007 ham/ham/liz Samarbejdsaftale Glostrup Kommune og Daugaard Pedersen Kolding A/S København Langelinie Allé 35 2100 København Ø Danmark Aarhus Værkmestergade 2

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet At-vejledning F.3.4 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.7 Sikkerheds- og sundhedsarbejde på midlertidige

Læs mere

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958 Dato 25. november 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 15/11246-9 Side 1/5 Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres

Læs mere

News & Updates Arbejds- og Ansættelsesret. Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst

News & Updates Arbejds- og Ansættelsesret. Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst - februar 2016 Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst Vikarbureauansatte vikarer var ikke omfattet af en brugervirksomheds kollektive

Læs mere

FN s børnekonvention og dansk national ret

FN s børnekonvention og dansk national ret Impossibilium nihil obligatio FN s børnekonvention og dansk national ret Børns rettigheder og samvær med forældre FN s børnekonvention siger i artikel 9: 3. Deltagerstaterne skal respektere retten for

Læs mere

VEDTÆGTER FOR TYLSTRUP VANDVÆRK A.m.b.a.

VEDTÆGTER FOR TYLSTRUP VANDVÆRK A.m.b.a. VEDTÆGTER FOR TYLSTRUP VANDVÆRK A.m.b.a. 1 Navn og hjemsted 1. Selskabet er et andelsselskab med begrænset ansvar, hvis navn er Tylstrup Vandværk A.m.b.a. 2. Selskabet har hjemsted i Aalborg Kommune. 2

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 Poul Erik Bech A/S (advokat Steen Lundeby) mod Konkurrencerådet (Specialkonsulent Gry Høirup) Resume af afgørelsen Poul

Læs mere

Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S

Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S Dato: Februar 2016 1 1. Indledning Det følger af bekendtgørelsen om revisionsudvalg i virksomheder samt koncerner, der er underlagt tilsyn af Finanstilsynet

Læs mere

Bekendtgørelse om standardvedtægt for anerkendte a-kasser

Bekendtgørelse om standardvedtægt for anerkendte a-kasser BEK nr 949 af 19/08/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 19. september 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 2015-0003278

Læs mere

1. FORMÅL OG ANVENDELSESOMRÅDE

1. FORMÅL OG ANVENDELSESOMRÅDE EUROPA-KOMMISSIONEN Generaldirektoratet for Konkurrence Statsstøttepolitik Koordinering af statsstøtte Bruxelles, den GD D(2004) FÆLLESSKABSRAMMEBESTEMMELSER FOR STATSSTØTTE I FORM AF KOMPENSATION FOR

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-4823 (Nikolaj Aarø-Hansen) 15. juli 2016

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-4823 (Nikolaj Aarø-Hansen) 15. juli 2016 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-4823 (Nikolaj Aarø-Hansen) 15. juli 2016 K E N D E L S E om sagsomkostninger i sagen DitoBus Servicetrafik A/S (advokat Thomas Thorup Larsen og advokat Cecilie Hald Andersen,

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder

Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder Finanstilsynet Forbrugerombudsmanden Den 2. september 2013 Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder Som følge af ændringerne i markedsføringsloven

Læs mere

Bilag 6 - SERVITUT OM SIKRING AF OFFENTLIGT TILGÆNGELIGT BYRUM

Bilag 6 - SERVITUT OM SIKRING AF OFFENTLIGT TILGÆNGELIGT BYRUM Aarhus Oktober 2014 Sagsnr. 008970-0028 jep/krskilbs Bilag 6 - SERVITUT OM SIKRING AF OFFENTLIGT TILGÆNGELIGT BYRUM Undertegnede ejer af matr.nr. [ ] (herefter "Ejendommen") erklærer herved for undertegnede

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt Folketinget Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik Christiansborg 1240 København K

Læs mere

Dagsorden. Introduktion v. Julie Vig Albertsen & Thomas Impgaard Sørensen. Udbuddet og udbudsforløbet v. Karoline Hellem.

Dagsorden. Introduktion v. Julie Vig Albertsen & Thomas Impgaard Sørensen. Udbuddet og udbudsforløbet v. Karoline Hellem. Informationsmøde Prækvalifikation til Flytteaftalen Tirsdag d. 14. august 2012 kl. 9:30 v/ Julie Vig Albertsen (Statens Indkøb), Thomas Impgaard Sørensen (Kammeradvokaten), Karoline Hellem (Statens Indkøb)

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 11. februar 2013 12/14089 KLAGE OVER BETALING FOR BELYSNING PÅ PRIVATE FÆLLESVEJE Vejdirektoratet har behandlet din klage af 30. november 2012 over Kommunens afgørelse

Læs mere

VEDTÆGTER FOR SENGELØSE VANDVÆRK A.m.b.a.

VEDTÆGTER FOR SENGELØSE VANDVÆRK A.m.b.a. medlemmer 3 VEDTÆGTER FOR SENGELØSE VANDVÆRK A.m.b.a. Enhver, der har tinglyst adkomst til fast ejendom i forsyningsområdet, kan blive medlem af selskabet. For ejendomme, der er opdelt i andels- eller

Læs mere

25. februar 2014 14/00115-14 x x x

25. februar 2014 14/00115-14 x x x DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 25. februar 2014 14/00115-14 x x x AFVISNING AF KLAGE OVER RÅDEN OVER VEJAREAL Vejdirektoratet har behandlet din klage af den 31. december 2013 over Kommunens e-mail

Læs mere

Bekendtgørelse om udbringning af bekæmpelsesmidler fra luftfartøjer 1)

Bekendtgørelse om udbringning af bekæmpelsesmidler fra luftfartøjer 1) BEK nr 1755 af 14/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 2. september 2016 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-029-00406 Senere ændringer

Læs mere

Notat om etablering af fælles brugerstyret vandforsyning i Furesø Kommune

Notat om etablering af fælles brugerstyret vandforsyning i Furesø Kommune 23-10-2008 Page 1 of 1 Gitte Schack Fra: Ulla Merete Riel på vegne af Teknisk Postkasse Sendt: 2. oktober 2008 15:39 Til: Ulla Merete Riel Emne: Selskabsgørelse af vandforsyningen Vedhæftede filer: 000008.doc

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om digital løsning til brug for anmeldelse af sygefravær og anmodning om refusion og tilskud m.v.

Bekendtgørelse af lov om digital løsning til brug for anmeldelse af sygefravær og anmodning om refusion og tilskud m.v. LBK nr 440 af 01/05/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 19. september 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdsmarkedsstyrelsen, j.nr. 2013-0006087 Senere ændringer

Læs mere

Høring af ændring af bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af danske UCITS

Høring af ændring af bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af danske UCITS Finanstilsynet Århusgade 2100 København Ø Att. Martin Schultz København, den 28. maj 2014 Høring af ændring af bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af danske UCITS Finanstilsynet har ved

Læs mere

Beskatning af tilflyttere nyt styresignal

Beskatning af tilflyttere nyt styresignal - 1 Beskatning af tilflyttere nyt styresignal Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Spørgsmålet om indtræden af skattepligt ved tilflytning til Danmark eller ved den blotte erhvervelse af bopæl

Læs mere

Efterlevelse af Komitéens anbefalinger for god selskabsledelse 2010

Efterlevelse af Komitéens anbefalinger for god selskabsledelse 2010 Efterlevelse af Komitéens anbefalinger for god selskabsledelse 2010 Komitéen har i samarbejde med NASDAQ OMX Copenhagen A/S i foråret 2011 gennemført en undersøgelse af oplysninger om corporate governance

Læs mere

Udfyldelsen af eespd som ansøger eller tilbudsgiver

Udfyldelsen af eespd som ansøger eller tilbudsgiver SIDE 17 DET ELEKTRONISKE ESPD Kapitel 2 Udfyldelsen af eespd som ansøger eller tilbudsgiver 2.1 Start Xml-filen virker udelukkende sammen eespd et og kan kun åbnes herfra ved hjælp af funktionerne heri,

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb KEN nr 9338 af 14/04/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juni 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-2121-51397 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-1796 (Kirsten Thorup, Christina König Mejl) 26. maj 2016

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-1796 (Kirsten Thorup, Christina König Mejl) 26. maj 2016 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-1796 (Kirsten Thorup, Christina König Mejl) 26. maj 2016 K E N D E L S E Boston Scientific Nordic AB (advokat Henrik Holtse, København) mod Region Nordjylland (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0006792 (Michael Kistrup, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 22. februar 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0006792 (Michael Kistrup, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 22. februar 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0006792 (Michael Kistrup, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 22. februar 2007 K E N D E L S E Platech Arkitekter ved arkitekt Egon Majlund (selv) mod Rødding Kommune (advokat

Læs mere

Forretningsorden for bestyrelsen for Fonden Settlementet på Vesterbro. Således vedtaget på bestyrelsesmødet den 04.11.2015

Forretningsorden for bestyrelsen for Fonden Settlementet på Vesterbro. Således vedtaget på bestyrelsesmødet den 04.11.2015 Udkast af 26. oktober 2015 til Kapitel 1 - Formål Forretningsorden for bestyrelsen for Fonden Settlementet på Vesterbro Således vedtaget på bestyrelsesmødet den 04.11.2015 1 Formål Bestyrelsen er Fonden

Læs mere

Om sagens omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 25. august 2000 oplyst:

Om sagens omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 25. august 2000 oplyst: Kendelse af 21. marts 2001. 00-161.414. Afgift ved for sen indsendelse af årsregnskab ikke eftergivet. Årsregnskabslovens 62. (Ellen Andersen, Morten Iversen og Jan Uffe Rasmussen) K, der er medlem af

Læs mere

VEJLEDNING FORSKELSBEHANDLING HANDICAP OG OPSIGELSE

VEJLEDNING FORSKELSBEHANDLING HANDICAP OG OPSIGELSE VEJLEDNING FORSKELSBEHANDLING HANDICAP OG OPSIGELSE INDHOLD FORSKELSBEHANDLINGSLOVEN... 3 Kort om forskelsbehandlingsloven... 3 HANDICAP.... 3 Hvornår er en lidelse et handicap?... 3 Særligt om stress....

Læs mere

Håndtering af bunkning

Håndtering af bunkning Håndtering af bunkning Maj 2010 Indhold 1 Formål 3 2 Hvorfor nye retningslinjer for håndtering af bunkning 4 3 Håndtering af bunkning 5 3.1 Hvad er princippet i de nye retningslinjer for håndtering bunkning

Læs mere

Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service.

Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service. Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service. I forbindelse med budgetvedtagelsen i oktober 2014, blev det besluttet, at reducere budgettet for fritidstilbud for 4.

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 25. november 2014 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Helene Hvid

Læs mere

Så er det nu det gælder!!!

Så er det nu det gælder!!! Så er det nu det gælder!!! NYHEDSBREV 3 Vi vedlægger lovforslag nr. 204, nemlig forslag til en ny Kolonihavelov. Endvidere vedlægges bemærkningerne til 2-5 i Kolonihaveloven. Vi var i Folketinget i torsdags

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om løbende obligatorisk efteruddannelse for advokater og advokatfuldmægtige

Bekendtgørelse for Færøerne om løbende obligatorisk efteruddannelse for advokater og advokatfuldmægtige Teknisk sammenskrivning af bekendtgørelse 2009-12-14 nr. 1251 om løbende obligatorisk efteruddannelse for advokater og advokatfuldmægtige som ændret ved BEK nr. 863 af 20/07/2011 Bemærk særligt 3 i BEK

Læs mere

God adfærd i det offentlige - kort og godt. December 2007

God adfærd i det offentlige - kort og godt. December 2007 God adfærd i det offentlige - kort og godt December 2007 God adfærd i det offentlige - kort og godt December 2007 God adfærd i det offentlige - kort og godt Udgivet december 2007 Udgivet af Personalestyrelsen

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en Journalist. Henvendelse vedrørende Aarhus Kommunes afgørelse om aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en Journalist. Henvendelse vedrørende Aarhus Kommunes afgørelse om aktindsigt 2014-173600 Statsforvaltningens brev til en Journalist Dato: 15-06- 2015 Henvendelse vedrørende Aarhus Kommunes afgørelse om aktindsigt Aarhus Kommune har den 26. september 2014 givet dig delvis afslag

Læs mere

Udlændinge-, Integrations-, og Boligministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark

Udlændinge-, Integrations-, og Boligministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark Udlændinge-, Integrations-, og Boligministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark uibm@uibm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 3 2

Læs mere

Kendelse af 7. august 1996. 96-21.868. Ikke optaget i Ejendomsmæglerregistret. Ansøgning indkommet for sent. Lov om omsætning af fast ejendom 37.

Kendelse af 7. august 1996. 96-21.868. Ikke optaget i Ejendomsmæglerregistret. Ansøgning indkommet for sent. Lov om omsætning af fast ejendom 37. Kendelse af 7. august 1996. 96-21.868. Ikke optaget i Ejendomsmæglerregistret. Ansøgning indkommet for sent. Lov om omsætning af fast ejendom 37. (Christen Sørensen, Claus Vastrup og Niels Larsen) Advokat

Læs mere

kan være privat medejerskab. 2

kan være privat medejerskab. 2 Vejledende udtalelse om vand- og spildevandforsyningsselskabernes aftaleindgåelse med serviceselskab 11-02-2011 UR 4/0420-0204-0011 /BTP 1. Indledning Folketinget vedtog den 28. maj 2009 Lov om vandsektorens

Læs mere

Hertil har vi modtaget dine bemærkninger af 4. august 2014, som vi har indarbejdet i afgørelsen

Hertil har vi modtaget dine bemærkninger af 4. august 2014, som vi har indarbejdet i afgørelsen Dato 19. august 2014 Dokument 14/02402 Side Klage over Kommunens administration af H Vej Vejdirektoratet har behandlet din klage af 6. februar 2014 over Kommunens afgørelse af 3. februar 2014, hvor kommunen

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 5. januar 2015 (J.nr. 2013-0035279) Ansøgning om optagelse

Læs mere

Rådgivning vedr. udbud af rengøringsservice

Rådgivning vedr. udbud af rengøringsservice Rådgivning vedr. udbud af rengøringsservice Notat vedr. adgang til at annullere udbud, angivelse af loft på tilbudssummer samt konsekvenser i relation til besparelsespotentiale (jf. Arbejdsretsdommen af

Læs mere

Bekendtgørelse om EU- og EØS-statsborgeres adgang til udøvelse af virksomhed som autoriseret sundhedsperson 1)

Bekendtgørelse om EU- og EØS-statsborgeres adgang til udøvelse af virksomhed som autoriseret sundhedsperson 1) BEK nr 49 af 13/01/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 20. september 2016 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 0905127 Senere ændringer

Læs mere

3.1 Selskabets aktiekapital udgør kr. [indsæt] fordelt på aktier á 1 kr. eller multipla heraf.

3.1 Selskabets aktiekapital udgør kr. [indsæt] fordelt på aktier á 1 kr. eller multipla heraf. VEDTÆGTER FOR Udvikling Fyn A/S CVR-nr. 34 20 62 28 1. NAVN 1.1 Selskabets navn er Udvikling Fyn A/S. 1.2 Selskabets hjemsted er Odense Kommune. 2. FORMÅL 2.1 Selskabets formål er at varetage erhvervs-

Læs mere

Manden havde samværsret med sine to mindreårige særbørn i Danmark, der dengang var otte og ti år.

Manden havde samværsret med sine to mindreårige særbørn i Danmark, der dengang var otte og ti år. 2013-23 Familiesammenføring med ægtefælle med to særbørn i Danmark En dansk mand klagede over, at Udlændingeservice (nu Udlændingestyrelsen) og Justitsministeriet havde givet hans ægtefælle afslag på opholdstilladelse,

Læs mere

NOTAT Den forvaltningsretslige position m.v. for Det Tekniske Sikkerhedsråd samt nedsatte underudvalg Indledning og forslag til drøftelse

NOTAT Den forvaltningsretslige position m.v. for Det Tekniske Sikkerhedsråd samt nedsatte underudvalg Indledning og forslag til drøftelse NOTAT 3. februar 2005 Den forvaltningsretslige position m.v. for Det Tekniske Sikkerhedsråd samt nedsatte underudvalg Indledning og forslag til drøftelse På baggrund af drøftelser på rådets forrige møde

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 4. marts 2014 (j.nr. 2013-0036197) Ikke part og anmodning

Læs mere

Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 167 Offentligt

Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 167 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 167 Offentligt 30. oktober 2015 J.nr. 15-2919473 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 167 af 2.

Læs mere

Multimedieskat SKM2009.675.SR, SKM2009.676SR, SKM2009.678.SR SKM2009.687SR samt SKM2009.692.SR.

Multimedieskat SKM2009.675.SR, SKM2009.676SR, SKM2009.678.SR SKM2009.687SR samt SKM2009.692.SR. 1 Multimedieskat SKM2009.675.SR, SKM2009.676SR, SKM2009.678.SR SKM2009.687SR samt SKM2009.692.SR. Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skatterådet har ved en række bindende svar af 10/11 2009

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Juni 2009

Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Juni 2009 Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly Juni 2009 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører:

Læs mere

VEDTÆGTER for Det Konservative Folkepartis Vælgerforening

VEDTÆGTER for Det Konservative Folkepartis Vælgerforening VEDTÆGTER for Det Konservative Folkepartis Vælgerforening 1 Foreningens navn er: Konservative i Skive kommune. Herefter benævnt vælgerforeningen. Vælgerforeningen er tilsluttet Det Konservative Folkeparti.

Læs mere

2. I 1, stk. 4, nr. 5, ændres:» 1, stk. 4 og 5,«til:» 3«. 3. I 1, stk. 6, 2. pkt., indsættes efter»bestemmelserne i«:» 4 og 5,«.

2. I 1, stk. 4, nr. 5, ændres:» 1, stk. 4 og 5,«til:» 3«. 3. I 1, stk. 6, 2. pkt., indsættes efter»bestemmelserne i«:» 4 og 5,«. Civilafdelingen Dato: 29. oktober 2015 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Christian Fuglsang Sagsnr.: 2015-706-0029 Dok.: 1769212 Justitsministeriets bidrag til Erhvervs- og Vækstministeriets forslag

Læs mere

1 medarbejderrepræsentation november 2010

1 medarbejderrepræsentation november 2010 november 2010 Den nye selskabslov medarbejderrepræsentation I store træk er reglerne om medarbejderrepræsentation uændrede ved den nye selskabslov, der i relation til reglerne om medarbejderrepræsentation

Læs mere

H O L S T E B R O K O M M U N E FOR FORÆLDREBESTYRELSER I DAGTILBUD JANUAR 2007

H O L S T E B R O K O M M U N E FOR FORÆLDREBESTYRELSER I DAGTILBUD JANUAR 2007 H O L S T E B R O K O M M U N E VEDTÆGT FOR FORÆLDREBESTYRELSER I DAGTILBUD JANUAR 2007 VEDTÆGTER FOR FORÆLDREBESTYRELSER I DAGTILBUD OVERORDNEDE MÅL OG RAMMER Holstebro byråd fastsætter overordnede mål

Læs mere

Skolestyrelsesvedtægt for Fredensborg Kommunes skoler

Skolestyrelsesvedtægt for Fredensborg Kommunes skoler Side 1 Skolestyrelsesvedtægt for Fredensborg Kommunes skoler Kapitel 1 Skolebestyrelsens sammensætning. 1 Skolebestyrelsen består af mindst 7 forældrerepræsentanter, mindst 2 medarbejderrepræsentanter

Læs mere

L29 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattekreditter for forsknings- og udviklingsaktiviteter) H143-11

L29 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattekreditter for forsknings- og udviklingsaktiviteter) H143-11 Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K E-mail: js@skat.dk 24. november 2011 mbl (X:\Faglig\HORSVAR\2011\H143-11.doc) L29 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattekreditter

Læs mere

Styrelsesvedtægt for forældrebestyrelser i kommunale dagtilbud i Ishøj Kommune

Styrelsesvedtægt for forældrebestyrelser i kommunale dagtilbud i Ishøj Kommune Styrelsesvedtægt for forældrebestyrelser i kommunale dagtilbud i Ishøj Kommune 1. Forældrebestyrelsens sammensætning Forældrebestyrelsen består af 5 eller 7 repræsentanter valgt af og blandt forældre til

Læs mere

Statsforvaltningens udtalelse til en borger vedrørende aktindsigt

Statsforvaltningens udtalelse til en borger vedrørende aktindsigt Statsforvaltningens udtalelse til en borger vedrørende aktindsigt 19-09- 2008 TILSYNET MED KOMMUNERNE I REGION SYDDANMARK De har den 23. juni 2008 rettet henvendelse til statsforvaltningen vedrørende klage

Læs mere

Vedtægter for Bjørnø Vandværk A.m.b.a.

Vedtægter for Bjørnø Vandværk A.m.b.a. 1 Vedtægter for Bjørnø Vandværk A.m.b.a. Navn og hjemsted 1 Selskabet, der er stiftet den 7. februar 1998, er et Andelsselskab med begrænset ansvar, hvis navn er Bjørnø Vandværk. Selskabet har hjemsted

Læs mere

Forbuddet mod ansættelse omfatter dog ikke alle stillinger. Revisor er alene begrænset fra at:

Forbuddet mod ansættelse omfatter dog ikke alle stillinger. Revisor er alene begrænset fra at: Krav om cooling off-periode for alle (også SMV) revisorer inden ansættelse i tidligere reviderede virksomheder Det nye ændringsdirektiv om lovpligtig revision af årsregnskaber og konsoliderede regnskaber

Læs mere

KØBSTÆDERNES FORSIKRING, GENSIDIG (CVR NR. 51 14 88 19) NYE VEDTÆGTER

KØBSTÆDERNES FORSIKRING, GENSIDIG (CVR NR. 51 14 88 19) NYE VEDTÆGTER NOTAT KØBSTÆDERNES FORSIKRING, GENSIDIG (CVR NR. 51 14 88 19) NYE VEDTÆGTER Selskabets nuværende vedtægter er sidst ændret i 2013. Bestyrelsen fremsætter forslag til nye vedtægter på selskabets ordinære

Læs mere

Konstatering af overtrædelser

Konstatering af overtrædelser At-intern instruks Konstatering af overtrædelser At-intern instruks IN-18-8 Arbejdsmiljøemne: Generelle instrukser uden arbejdsmiljøemne Ansvarlig enhed: AFC, 1. kontor Ikrafttræden: 7. august 2006 Senest

Læs mere

Vedtægter for Andelsboligforeningen PM

Vedtægter for Andelsboligforeningen PM Vedtægter for Andelsboligforeningen PM Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål 1. Boligorganisationens navn er Andelsboligforeningen PM Organisationen er organiseret i Brønderslev Kommune 2. Boligorganisationen

Læs mere

www.dban.dk FORTROLIGHEDSAFTALE

www.dban.dk FORTROLIGHEDSAFTALE Dansk Business Angel Netværk info@dban.dk www.dban.dk FORTROLIGHEDSAFTALE 2 Mellem undertegnede, på den ene side [Selskabets navn og adresse] CVR-nr. [xx xx xx xx] (herefter betegnet Selskabet ) og er

Læs mere

Det fusionerende selskab - I/S Reno-Nord og I/S Fællesforbrænding - Rammerne for det videre arbejde med den endelige fusionsproces

Det fusionerende selskab - I/S Reno-Nord og I/S Fællesforbrænding - Rammerne for det videre arbejde med den endelige fusionsproces Notat UDKAST Dato: 3.april 2013 Sagsnr.: 2012-10308 Dok. nr.: 2012-87407, version 2 Direkte telefon: Initialer: DL Aalborg Forsyning Forsyningsvirksomhederne Stigsborg Brygge 5 Postboks 222 9400 Nørresundby

Læs mere

VEDTÆGTER. for INVEST ADMINISTRATION A/S. CVR-nr. 34 92 70 14

VEDTÆGTER. for INVEST ADMINISTRATION A/S. CVR-nr. 34 92 70 14 VEDTÆGTER for INVEST ADMINISTRATION A/S CVR-nr. 34 92 70 14 Navn, hjemsted og formål: 1. Selskabets navn er INVEST ADMINISTRATION A/S. Dets hjemsted er Københavns kommune. Selskabets formål er at drive

Læs mere

Klage over afslag på anmodning om forlængelse af dispensation fra forbud mod direkte elopvarmning for lagerpavillon Følfodvej 36, Vodskov

Klage over afslag på anmodning om forlængelse af dispensation fra forbud mod direkte elopvarmning for lagerpavillon Følfodvej 36, Vodskov Hydria Elektronik ApS Følfodvej 36 9310 Vodskov Klage over afslag på anmodning om forlængelse af dispensation fra forbud mod direkte elopvarmning for lagerpavillon Følfodvej 36, Vodskov Energiklagenævnet

Læs mere

Bekendtgørelse om overførsel af affald og overførsel af brugt elektrisk og elektronisk udstyr 1)

Bekendtgørelse om overførsel af affald og overførsel af brugt elektrisk og elektronisk udstyr 1) BEK nr 132 af 06/02/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-7041-00016 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om miljøvenligt design af energirelaterede produkter 1)

Bekendtgørelse af lov om miljøvenligt design af energirelaterede produkter 1) LBK nr 1068 af 15/09/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 20. august 2016 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima- og Energimin., Energistyrelsen, j.nr. 2504/1224-0032 Senere

Læs mere