Fagforening - også noget for dig

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fagforening - også noget for dig"

Transkript

1 Fagforening - også noget for dig LO - FAGBEVÆGELSEN I ÅRHUS AMT

2 Kære ikke-medlem Af en eller anden grund har du indtil videre valgt ikke at være medlem af en fagforening. Det kan der være flere grunde til. Måske synes du ikke, at det er noget for dig, måske får ordet dig til at se rødt, måske synes du, at det er for dyrt - eller måske er der aldrig nogen, der har fortalt dig, hvad det går ud på, og hvad din fagforening kan gøre for dig. Med denne lille pjece vil vi gerne forsøge at fjerne fordommene, fortælle om fordelene og måske få dig til at give medlemskab af din fagforening (endnu) en tanke. Måske har du mere brug for os, end du har tænkt på. Og vi har brug for at blive så mange som muligt for fortsat at kunne arbejde effektivt for gode forhold på arbejdspladserne for alle lønmodtagere. Læs pjecen - og giv dig selv chancen for at tage stilling. Venlig hilsen LO Århus og LO Århus Amt LO er paraplyorganisation for en lang række faglige organisationer - i Århus Amt 95 fagforeninger med i alt cirka medlemmer.

3 Forholdene på mit job er udmærket. Hvad skal jeg så med en fagforening? Al det der med overenskomster - er det ikke lige lovlig firkantet? Fint nok. Så længe du kan selv, og alt ånder fred og idyl, er alting godt. Men tingene kan ændre sig. Det gælder enhver virksomhed eller branche. Et godt eksempel er IT-branchen, hvor optur blev afløst af nedtur. Pludselig var de guldrandede aktieoptioner ikke det papir værd, de var skrevet på, og fyresedlerne lå løst i lommerne hos de betrængte ledelser. I den situation opdagede mange ansatte værdien af at have en stærk fagforening i ryggen - og styr på lønog arbejdsvilkår gennem en overenskomst. Noget af det, vi er gode til i fagbevægelsen. Det er fint at være på god fod med sin arbejdsgiver, men kommer der en kurre på tråden, er det ham, der er den stærke part, og så kan du få brug for kvalificeret hjælp. Mange opdager først værdien af en fagforening, når det virkelig brænder på, og så er det nogle gange lige lovlig sent. Overenskomster er så udbredt på det danske arbejdsmarked, at vi fristes til at sige: Så mange tusinde lønmodtagere og arbejdsgivere kan ikke tage fejl! På langt de fleste arbejdspladser oplever begge parter overenskomsten som et gode. Som et sæt spilleregler, der skaber tryghed og arbejdsro. Og det behøver ikke at være så firkantet endda. Moderne overenskomster er i høj grad udformet som rammer, der udfyldes på den enkelte arbejdsplads, og som dermed tager hensyn til forskelligheden. Vidste du for resten, at det er overenskomsternes skyld, at de fleste har en 37 timers arbejdsuge, har ret til seks ugers ferie, er sikret et vist lønniveau og har en pensionsordning, som arbejdsgiveren betaler til. Alt det står der ikke noget om i diverse love. Din fagforening er parat til at give dig al den faglige og - om nødvendigt - gratis juridiske assistance, du har brug for. Men det forudsætter naturligvis, at du først melder dig ind.

4 Hvad så, hvis der bliver konflikt? Strejker er ikke lige mig! Hvad laver alle de fagforeninger egentlig? Fagforeningerne er ikke sat i verden for at strejke, men for at skabe resultater. På det danske arbejdsmarked er der en god og en lang tradition for, at det sker ad forhandlingens vej - blandt andet takket være en høj organisationsprocent og en stærk fagbevægelse. Sammenlignet med andre lande er strejker og konflikter på det danske arbejdsmarked faktisk yderst sjældne. Fagbevægelsen misbruger ikke strejkevåbnet. Når det en sjælden gang tages frem - typisk når medlemmerne på demokratisk vis har sagt nej til et overenskomstresultat, sørger vi også i den situation for, at ingen medlemmer kommer i klemme eller lider økonomisk overlast. Det er for resten fuldt lovligt og en grundlæggende demokratisk ret at gå i konflikt for at få en overenskomst eller opnå et bedre resultat af en overenskomstforhandling, når blot visse spilleregler overholdes. En fagforening klarer for det første det, de altid har gjort: Forhandler overenskomster, bakker op om lønforhandlinger på den enkelte arbejdsplads, støtter medlemmer, der får problemer på jobbet osv. Men samtidig følger fagforeningerne med tiden og løser i dag en lang række nye opgaver. En moderne fagforening er i langt højere grad end tidligere sparringpartner for medarbejdere og ledelse - for eksempel i spørgsmål om efteruddannelse og uddannelsesplanlægning. spiller med ved løsning af problemer med arbejdsmiljøet - både det fysiske og det psykiske. øver indflydelse på de faglige uddannelser som aktiv medspiller i skolebestyrelser og uddannelsesudvalg. vejleder medlemmer i sociale spørgsmål - med egne eller tilknyttede socialrådgivere. arbejder for at realisere visionen om et arbejdsmarked med plads til alle - sygdomsramte medarbejdere og etniske minoriteter med flere. Ikke alt er lige synligt i det daglige, men det kommer dig alligevel til gode som medlem.

5 Det koster en bondegård at være medlem! De fleste fagforeninger opkræver et månedligt kontingent på kr. - dog noget mindre, hvis du arbejder på deltid. Størsteparten af kontingentet går til arbejdsløshedsforsikring og efterlønsbidrag, som du eventuelt kan vælge fra. Den del af kontingentet har fagforeninger og a-kasser næsten ingen indflydelse på, da dagpenge- og efterlønssatser er politisk bestemt. Den sidste del - typisk kr. pr. måned - er det egentlige fagforeningskontingent, og her får du virkelig noget for pengene. Vidste du for eksempel, at mange fagforeninger skaffer medlemmerne over halvdelen af kontingentet igen - alene i form af erstatning og efterbetaling for uberettiget afskedigelse, manglende feriepenge osv.? Hertil kommer alle de sager, der løses gennem forhandling, ofte med en kontant gevinst til følge. For øvrigt er hele kontingentet fradragsberettiget. Ligesom arbejdsgiveren kan trække medlemskab af sin arbejdsgiverorganisation fra i skat, har lønmodtageren ret til at trække sit kontingent til fagforening og a-kasse fra. Typisk fordeling af en kontingentkrone NB! For lærlinge og elever er medlemskab væsentligt billigere, i nogle tilfælde endda gratis.

6 Og så skal jeg betale til Socialdemokratiet! Nej, ikke nødvendigvis. Alle fagforeninger har en ordning, så det enkelte medlem kan sige fra over for eventuel partistøtte - som i øvrigt udgør en forsvindende lille del af kontin-gentet. Men det er rigtigt, at nogle fagforeninger vælger at støtte Socialdemo-kratiet eller andre partier i forbindelse med valgkampe og lignende. Det skyldes, at den politik, der føres i byog amtsråd samt ikke mindst på Christiansborg, har stor indflydelse på hverdagen på arbejdspladserne. Lovgivningen om arbejdsmiljø, ferie, barsel og ligeløn er blot nogle få eksempler. Under alle omstændigheder er det en demokratisk beslutning i den enkelte organisation, om man vil give økonomisk støtte til bestemte partier eller ej. En beslutning, du som medlem har indflydelse på. Men de klarer sig jo nok uden mig... Nu skal du jo først og fremmest melde dig i fagforening for din egen skyld. Omvendt er det hverken særlig smart eller solidarisk, hvis alt for mange vælger at stå udenfor og lade kollegerne betale for de mange resultater, fagbevægelsen opnår - og som kommer alle til gode. Mange er tilbøjelige til at glemme, at de relativt gode forhold på danske arbejdspladser ikke mindst er opnået gennem en aktiv og mangeårig indsats fra den danske fagbevægelse. Der er fortsat mange ting, der kan gøres endnu bedre, men skal det lykkes, er det vigtigt, at de fleste lønmodtagere fortsat slutter op om fagbevægelsen. Ingenting kommer af sig selv. Gode aftaler, der peger fremad, kommer kun, hvis der er bred opbakning bag de ønsker og krav, lønmodtagerne har til deres løn- og arbejdsforhold.

7 1. Gratis faglig og juridisk assistance i alle forhold, der vedrører dit job - f.eks vejledning om løn- og arbejdsforhold samt effektiv hjælp i tilfælde af arbejdsskader eller afskedigelse. 2. Adgang til medlemskab af en faglig relevant a-kasse, der ud over dagpenge ved ledighed tilbyder professionel vejledning og hjælp til at komme i gang igen i et nyt job. Der er 117 dårlige undskyldninger for at lade være - men mindst otte gode grunde til at melde sig ind i en fagforening. 3. Et fintmasket net af tillids- og sikkerhedsrepræsentanter, som varetager medlemmernes interesser og arbejder for et sundt og sikkert arbejdsmiljø på den enkelte arbejdsplads. 4. Masser af spændende kurser og arrangementer om aktuelle og fagrelevante emner - uddannelse, arbejdsmiljø, teknologi, løn- og ansættelsesforhold, personlig udvikling og meget mere. 5. Et fagligt og personligt netværk, som giver dig rig lejlighed til at mødes og udveksle erfaringer med kolleger på andre arbejdspladser. 6. Gruppelivs-, fritidsulykkesforsikring samt andre gode og billige forsikringstilbud. 7. Indflydelse på de aftaler, der gælder på din arbejdsplads. Fagforeningerne har overenskomst med en lang række virksomheder. Aftaler, der sikrer klarhed og ro omkring løn, arbejdstid osv. - til gavn for alle parter. 8. Løbende information om, hvad der foregår på dit fagområde - i form af fagblade, nyhedsbreve osv.

8 Sådan finder du din fagforening Hvis du har besluttet at melde dig ind i en fagforening, er det vigtigt at finde den helt rigtige organisation - som kan hjælpe dig i netop dit job. Er der tillidsrepræsentant på din arbejdsplads, er det dér, du skal henvende dig. Han eller hun hjælper gerne med at tage kontakt til fagforeningen. Hvis der ikke er tillidsrepræsentant i virksomheden, kan du spørge kollegerne, men du er også velkommen til at kontakte os, hvis du er i tvivl om, hvor du bør være medlem. Vi hjælper dig gerne med at finde den rigtige fagforening. LO ÅRHUS Amaliegade 23, Århus C Telefon Fax lo-aarhus@net.dialog.dk LO RANDERS Lorentzgade Randers Telefon Fax loranders@post.tele.dk LO SILKEBORG Ørnsøvej Silkeborg Telefon Fax lo-silkeborg@aof-silkeborg.dk Pjecen er udgivet af LO Århus og LO Århus Amt, april Tekst og layout: Kullberg Kommunikation. Tryk: Jydsk Centraltrykkeri A/S. ØVRIGE AFDELINGER I AMTET Kontaktes via LO Århus Amt Amaliegade 23, Århus C Telefon Fax loaar@lo.dk

Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet

Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet A-KASSE DECEMBER 2014 Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads Indhold Forord 3 Hvorfor løntilskudsjob? 4 Hvad er formålet? 4 Et godt udgangspunkt

Læs mere

ELEV. Notesbog til elever. Den lille hjælper. Forsikring og rabatter. Hjælp, rådgivning og bistand

ELEV. Notesbog til elever. Den lille hjælper. Forsikring og rabatter. Hjælp, rådgivning og bistand ELEV Notesbog til elever Den lille hjælper Forsikring og rabatter Hjælp, rådgivning og bistand Hvad er en overenskomst? Hvad er en AMR? Hvad er en TR? Redaktion: Elev- og ungdomsteamet Layout: Peter Vendrup

Læs mere

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke.

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. Bilag 4 Transskription af Per Interviewere: Louise og Katariina L: Louise K: Katariina L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. L: Vi vil gerne høre lidt

Læs mere

Kvindelige meningsdannere

Kvindelige meningsdannere 2016 Kvindelige meningsdannere - for kvinder med anden etnisk baggrund end dansk - med særlig fokus på kommunikation i fagbevægelsens demokrati- og på kongres. Baggrund: Fagbevægelsen og samfundet mangler

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand PÆDAGOGISK Pædagogmedhjælpere Pædagogiske assistenter Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Citat Mogens Bech Madsen Formand, Pædagogisk Sektor Det er din fagforening, som råber højt,

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER. LO s næstformand Lizette Risgaard 1. maj 2013, København

DET TALTE ORD GÆLDER. LO s næstformand Lizette Risgaard 1. maj 2013, København LO s næstformand Lizette Risgaard 1. maj 2013, København DET TALTE ORD GÆLDER Hvad så Fælledparken? Har I det godt? Det ser sådan ud herfra. Hvorfor er vi her i dag? Det er, fordi vi tror på fællesskabet!

Læs mere

FOA: A-kasse AG OG ARBEJDE FOA F

FOA: A-kasse AG OG ARBEJDE FOA F F A G O G A R B E J D E F O A FOA: A-kasse Vil du med i i kassen? Vil du med i kassen? Er udgivet af Fag og Arbejde FOAs a-kasse. Pjecen henvender sig til ansatte, som arbejder inden for kassens faglige

Læs mere

A-KASSE. Brug dine muligheder. Brug ledighedsperioden aktivt fra første dag OKTOBER 2015 BRUG DINE MULIGHEDER FOA 1

A-KASSE. Brug dine muligheder. Brug ledighedsperioden aktivt fra første dag OKTOBER 2015 BRUG DINE MULIGHEDER FOA 1 A-KASSE Brug dine muligheder Brug ledighedsperioden aktivt fra første dag OKTOBER 2015 BRUG DINE MULIGHEDER FOA 1 Indhold Forord 3 Tag uddannelse 4 Uddannelsesmuligheder under ledighed 6 Sig ja til jobrotation

Læs mere

Velkommen som fagforeningskunde. krifa.dk

Velkommen som fagforeningskunde. krifa.dk Velkommen som fagforeningskunde i Krifa krifa.dk Vi er glade for, at du har valgt os som din fag forening, og vi glæder os til at være din sparringspartner gennem hele dit arbejdsliv. Du kan regne med,

Læs mere

Se også, om du kan gætte 13 rigtige..

Se også, om du kan gætte 13 rigtige.. Se også, om du kan gætte 13 rigtige.. Sådan får du et gavekort på 100 kr. Kan du få en kollega med i fællesskabet, så giver vi et gavekort på 100 kr. ---- og hvad skal du gøre? Du skal gå ind på FOA Frederikssunds

Læs mere

Må jeg arbejde. Hvor mange fridage har jeg. Hvad gør jeg, syg? FOA Fag og Arbejde Staunings Plads 1-3 1790 København V. Tlf: 46 97 26 26 www.foa.

Må jeg arbejde. Hvor mange fridage har jeg. Hvad gør jeg, syg? FOA Fag og Arbejde Staunings Plads 1-3 1790 København V. Tlf: 46 97 26 26 www.foa. Må jeg arbejde hver weekend? Kan jeg få tilskud til transport? Hvor mange fridage har jeg ret til på en uge? OM DIN overenskomst FOA Fag og Arbejde Staunings Plads 1-3 1790 København V Tlf: 46 97 26 26

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand PÆDAGOGISK Pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Citat Jakob Sølvhøj Formand, Pædagogisk Sektor Det er din fagforening, som råber højt, når

Læs mere

Velkommen i FOA. FOA støtter dig som elev. Find fagligt fællesskab i elevklubben. FOA kender dine rettigheder

Velkommen i FOA. FOA støtter dig som elev. Find fagligt fællesskab i elevklubben. FOA kender dine rettigheder ELEV FOA støtter dig som elev Find fagligt fællesskab i elevklubben FOA kender dine rettigheder Velkommen i FOA Et fagligt og socialt fællesskab, der giver dig ballast VELKOMMEN I KLUBBEN FOA 3 Indhold

Læs mere

Stop mobning. -du har også et ansvar

Stop mobning. -du har også et ansvar Stop mobning -du har også et ansvar Du kan være med til at stoppe mobning Mobning på arbejdspladsen gør stor skade på den, det går ud over. Mobning koster også virksomheden dyrt, når samarbejdet blandt

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand KOST-SERVICE Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Citat Gina Liisborg Formand, Kost- og Servicesektoren Nedslidning er et stort problem, hvis man fx. arbejder i et køkken eller med rengøring

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand KOST-SERVICE Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Citat Gina Liisborg Formand, Kost- og Servicesektoren Nedslidning er et stort problem, hvis man f.eks. arbejder i et køkken eller med

Læs mere

Individuel lønforhandling

Individuel lønforhandling KOM I GANG MED Individuel lønforhandling Dialog om løn betaler sig Få mere ud af lønforhandlingerne end kroner og øre I får mere ud af lønkronerne, når den enkelte leder får ansvar for at prioritere og

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

De lokale uddannelsesudvalg for arbejdsmarkedsuddannelserne AMU. En introduktion for nye medlemmer

De lokale uddannelsesudvalg for arbejdsmarkedsuddannelserne AMU. En introduktion for nye medlemmer De lokale uddannelsesudvalg for arbejdsmarkedsuddannelserne AMU En introduktion for nye medlemmer 2 Praktisk vejledning til nye medlemmer af de lokale uddannelsesudvalg for arbejdsmarkedsuddannelserne

Læs mere

F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Juni 2010. for dig under 30

F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Juni 2010. for dig under 30 F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E Juni 2010 AKTIVERING for dig under 30 INDHOLD 1. Du er under 25 år er uden uddannelse og har ingen børn side 4 2. Du er under 25 år er uden uddannelse og har

Læs mere

Marts 2009 AKTIVERING

Marts 2009 AKTIVERING Marts 2009 AKTIVERING for dig under 30 F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E 3 INDHOLD 1. Du er under 25 år og uden uddannelse side 4 2. Du er under 25 år og uden uddannelse, men har mindst 2 års

Læs mere

Mere end bare en a-kasse

Mere end bare en a-kasse Mere end bare en a-kasse Din sikkerhed altid DSA kender dit fag bedre end nogen anden a-kasse DSA er til for alle dem, der hjælper andre med at få en sundere og bedre hverdag. Vi er a-kasse for nyuddannede,

Læs mere

Virksomhedsoverdragelse

Virksomhedsoverdragelse F O A F A G O G A R B E J D E Virksomhedsoverdragelse Hvad betyder det for dig? Hvad skal du være opmærksom på? GODE RÅD 2 www.foa.dk En virksomhedsoverdragelse kan have stor betydning for dine ansættelsesvilkår,

Læs mere

AKTIVERING. for dig over 30

AKTIVERING. for dig over 30 F O A f a g o g a r b e j d e s a r b e j d s l ø s h e d s k a s s e AKTIVERING for dig over 30 3 INDHOLD Aktivering for dig over 30 side 3 Ansættelse med løntilskud side 4 Virksomhedspraktik side 4 Vejledning

Læs mere

SERVICEDEKLARATION FOR LEDERE OG MELLEMLEDERE

SERVICEDEKLARATION FOR LEDERE OG MELLEMLEDERE SERVICEDEKLARATION FOR LEDERE OG MELLEMLEDERE Udgiver: Socialpædagogerne Østjylland, maj 2014 Oplag: Konsulent: Gra isk produktion: 1.500 stk. Steen Kabel, Inquiry Partners WERKs Gra iske Hus a s, Aarhus

Læs mere

Mere end bare en a-kasse

Mere end bare en a-kasse Mere end bare en a-kasse Din sikkerhed altid DSA kender dit fag bedre end nogen anden a-kasse DSA er til for alle dem, der hjælper andre med at få en sundere og bedre hverdag. Vi er a-kasse for nyuddannede,

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA November 2006 2 Medlemsundersøgelse om psykisk arbejdsmiljø og stress FOA Fag og Arbejde har i perioden 1.-6. november 2006 gennemført en medlemsundersøgelse

Læs mere

Kompetencer i centrum

Kompetencer i centrum Kompetencer i centrum Virksomheds- 0g kompetencecenteret HK Hovedstaden tilbyder professionel hjælp, når du skal styrke dine kompetencer og komme videre i dit arbejdsliv. / / / Er du på jagt efter et nyt

Læs mere

Vi er også elektrikere!

Vi er også elektrikere! Vi sørger for Danmarks elektrikere Vi er også elektrikere! Der er en ting, der gør Dansk El-forbund til noget særligt. Vi beskæftiger os med dit fag. Faktisk har de fleste af os selv en baggrund som elektrikere.

Læs mere

Det talte ord på samrådet gælder

Det talte ord på samrådet gælder Beskæftigelsesudvalget 2011-12 BEU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 128 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale ved samråd om øremærket barsel til mænd og barsel for mandlige ministre, samrådsspørgsmål

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

A-KASSE. Supplerende dagpenge. Information til dig, der arbejder på nedsat tid

A-KASSE. Supplerende dagpenge. Information til dig, der arbejder på nedsat tid A-KASSE Supplerende dagpenge Information til dig, der arbejder på nedsat tid OKTOBER 2015 Indhold Information til dig, der er på nedsat tid 3 Hvad er supplerende dagpenge? 4 Hvor meget kan jeg få? 6 Hvilke

Læs mere

PÆDAGOGISK ASSISTENTELEV

PÆDAGOGISK ASSISTENTELEV FÅR JEG DEN RIGTIGE LØN? KAN JEG BLIVE FYRET? HVAD GØR JEG, HVIS JEG KOMMER TIL SKADE? HVILKE FORDELE FÅR JEG SOM MEDLEM? PÆDAGOGISK ASSISTENTELEV Hvilke fordele er der ved medlemsskab Som pædagogisk assistentelev

Læs mere

Evaluering af mentorforløb - udarbejdet af mentor Natalia Frøhling

Evaluering af mentorforløb - udarbejdet af mentor Natalia Frøhling Evaluering af mentorforløb - udarbejdet af mentor Natalia Frøhling Evalueringen er lavet i december 2012 med 5 unge mellem 18-30 år to unge kvinder og tre unge mænd. Mentor har interviewet Mentees, transskriberet

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

Tryghed. også hvis jobbet er usikkert

Tryghed. også hvis jobbet er usikkert Tryghed også hvis jobbet er usikkert Giv dig selv lidt mere tryghed i hverdagen DAGPENGE + er et tilbud til dig, der ønsker dig lidt mere tryghed både når det går godt, og hvis du skulle blive ledig. når

Læs mere

Man kan umiddelbart forestille sig 3 løsninger for de selvstændige og medarbejdende ægtefæller:

Man kan umiddelbart forestille sig 3 løsninger for de selvstændige og medarbejdende ægtefæller: Selvstændiges dækning ved barsel Selvstændige erhvervsdrivende og medarbejdende ægtefæller på overført indkomst har svære vilkår, hvis de skal på barselsorlov. De skal være særligt opmærksomme, hvis de

Læs mere

Social- og sundheds assistent, tillids- og arbejdsmiljø - repræsentant Helle Nørgaard. Arbejdssted: Kardiologisk afdeling, Hvidovre Hospital.

Social- og sundheds assistent, tillids- og arbejdsmiljø - repræsentant Helle Nørgaard. Arbejdssted: Kardiologisk afdeling, Hvidovre Hospital. Velkommen i FOA Social- og Sundhedsafdelingen Social- og sundheds assistent, tillids- og arbejdsmiljø - repræsentant Helle Nørgaard. Arbejdssted: Kardiologisk afdeling, Hvidovre Hospital. Du er i centrum!

Læs mere

Det skal I vide, når I planlægger jeres barsel

Det skal I vide, når I planlægger jeres barsel 1 Det skal I vide, når I planlægger jeres barsel Indhold Når I får barn...2 Betingelser for orlov...3 Løn under orloven...4 Hvor meget kan jeg få?...4 Sammensæt jeres forældreorlov...5 Del forældreorloven

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV

SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV FÅR JEG DEN RIGTIGE LØN? KAN JEG BLIVE FYRET? HVAD GØR JEG, HVIS JEG KOMMER TIL SKADE? HVILKE FORDELE FÅR JEG SOM MEDLEM? SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV Derfor skal

Læs mere

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 MÅL OG VÆRDIER Det er Byrådet i Allerød Kommune, som fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud.

Læs mere

VELKOMMEN. til et stærkt fagligt fællesskab. Præsentationspjece final 2 marts 2016.indd 1

VELKOMMEN. til et stærkt fagligt fællesskab. Præsentationspjece final 2 marts 2016.indd 1 VELKOMMEN til et stærkt fagligt fællesskab Præsentationspjece final 2 marts 2016.indd 1 06-04-2016 09:03:39 Hvem er medlemmerne? Velkommen De mere end 8.000 medlemmer arbejder med alt lige fra sundhedsfremme,

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune 176 Hjemmebesøg Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune Overgange Hjemmebesøg BAGGRUND Kort om metoden Hjemmebesøg er

Læs mere

TRYGHED OGSÅ HVIS JOBBET ER USIKKERT

TRYGHED OGSÅ HVIS JOBBET ER USIKKERT TRYGHED OGSÅ HVIS JOBBET ER USIKKERT GIV DIG SELV LIDT MERE TRYGHED I HVERDAGEN DAGPENGE + er et tilbud til dig, der ønsker dig lidt mere tryghed både når det går godt, og hvis du skulle blive ledig. NÅR

Læs mere

Når du er medlem af FOA...

Når du er medlem af FOA... Serviceløft pjece UDS 06/04/05 23:51 Side 28 FOA gør meget mere end at sikre gode overenskomster og at arbejde politisk for medlemmernes interesser. Når du er medlem af FOA, står vi også klar til at hjælpe

Læs mere

Tryghed. også hvis jobbet er usikkert. ikke for alle en fordel for foa-medlemmer. Du behøver ikke miste modet, selvom du mister arbejdet

Tryghed. også hvis jobbet er usikkert. ikke for alle en fordel for foa-medlemmer. Du behøver ikke miste modet, selvom du mister arbejdet Du behøver ikke miste modet, selvom du mister arbejdet ikke for alle en fordel for foa-medlemmer Kan man sætte en pris på tryghed? er et særligt tilbud til dig, der er medlem af både FOA og FOAs A-kasse,

Læs mere

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori Ny Nordisk Skole Arbejdshæfte til forandringsteori Introduktion Ny Nordisk Skole handler om at styrke dagtilbud og skoler, så de har de bedste forudsætninger for at give børn og unge et fagligt løft. Dette

Læs mere

Netværksguide. sådan bruger du dit netværk. Danmarks måske stærkeste netværk

Netværksguide. sådan bruger du dit netværk. Danmarks måske stærkeste netværk Netværksguide sådan bruger du dit netværk Danmarks måske stærkeste netværk Step 1 Formålet med guiden Hvor kan netværk hjælpe? Netværk er blevet et centralt middel, når det gælder om at udvikle sig fagligt

Læs mere

ER DU DIN ARBEJDSPLADS NYE TILLIDS REPRÆSENTANT?

ER DU DIN ARBEJDSPLADS NYE TILLIDS REPRÆSENTANT? ER DU DIN ARBEJDSPLADS NYE TILLIDS REPRÆSENTANT? Som tillidsrepræsentant er jeg garant for medindflydelse HVORFOR BLIVE TILLIDSREPRÆSENTANT? Socialpædagogerne har gennemført en medlemsundersøgelse, der

Læs mere

Sådan skal du udfylde og sende dit dagpengekort

Sådan skal du udfylde og sende dit dagpengekort 9. juli 2014 Version 1.1 Sådan skal du udfylde og sende dit dagpengekort Du kan altid se på forsiden af Mit3F, hvornår du skal indsende det næste dagpengekort. Du finder dagpengekortet på Mit3f ved at

Læs mere

LØNSTATISTIK FOR STUDERENDE

LØNSTATISTIK FOR STUDERENDE LØNSTATISTIK FOR STUDERENDE Velkommen til KS første lønstatistik for studerende Lønstatistikken giver dig svar på, hvad de gennemsnitlige timelønninger er, opgjort på baggrund af en række faktorer: er

Læs mere

AL-SALAHIYAH SKOLEN 1/8

AL-SALAHIYAH SKOLEN 1/8 AL-SALAHIYAH SKOLEN 1/8 Svarfordelingen på de to spørgsmål om kvantitative krav blandt danske lønmodtagere: Altid Ofte Somme- Sjældent Aldrig/ tider Næsten 1A. Kommer du bagud med dit arbejde? 5 % 12 %

Læs mere

OK-2011 Social- og sundhedshjælpere

OK-2011 Social- og sundhedshjælpere Du Kommune Regionen arbejder i: Staten Selvejende 216 95,6% Privat institution 4 1,3% Er firma 3 0,0% I alt ledig 2260 100,0% 1,8% 1,3% 0,0% Du Kvinde Mand er: Respondenter 221 Procent I alt 2265 100,0%

Læs mere

Indhold. Idégrundlag - hvad er det? Arbejdsmarkedsorganisation på et kristent grundlag. Værdighed. Fællesskab. Engagement og ansvar

Indhold. Idégrundlag - hvad er det? Arbejdsmarkedsorganisation på et kristent grundlag. Værdighed. Fællesskab. Engagement og ansvar Vores idégrundlag 3 Indhold Idégrundlag - hvad er det? Arbejdsmarkedsorganisation på et kristent grundlag Værdighed Fællesskab Engagement og ansvar Potentiale og begrænsninger 4 6 8 10 12 14 4 Idégrundlag

Læs mere

Medlemmerne har tillid til FOA, men efterspørger mere synlighed og indflydelse

Medlemmerne har tillid til FOA, men efterspørger mere synlighed og indflydelse 1 Medlemmerne har tillid til FOA, men efterspørger mere synlighed og indflydelse Over 8 ud af 10 af FOAs medlemmer mener, at FOA har nogen eller stor indflydelse på løn- og ansættelsesvilkår. Til gengæld

Læs mere

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut N O T A T Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut Direkte adgang til fysioterapi uden en henvisning fra patientens praktiserende læge kræver en ændring i både overenskomsten med Danske Fysioterapeuter

Læs mere

landsoverenskomsten på kontor/lager mellem Dansk Erhverv og HK/Privat

landsoverenskomsten på kontor/lager mellem Dansk Erhverv og HK/Privat Mini-udgave landsoverenskomsten på kontor/lager mellem Dansk Erhverv og HK/Privat Overenskomsten gælder fra 1. marts 2012 til 28. februar 2014 Kære medlem! For at hjælpe både nye og gamle medlemmer har

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af,

Læs mere

Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel

Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel 9. juni 2009 j.nr. 08-633-2 Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel 1. Anerkendelse 1. Bliver dit arbejde anerkendt og påskønnet af din nærmeste leder? 2. Bliver dit arbejde anerkendt og påskønnet af

Læs mere

Atypisk arbejde og arbejdsløshedsforsikringen

Atypisk arbejde og arbejdsløshedsforsikringen Atypisk arbejde og arbejdsløshedsforsikringen Arbejdsdirektoratet September 2003 Denne pjece henvender sig til dig, der har et arbejde, som det kan være svært at definere som enten et lønmodtagerjob eller

Læs mere

Det gode personalemøde og arbejdspladskulturen

Det gode personalemøde og arbejdspladskulturen TEMA Stress Tekst indsættes Det gode personalemøde og arbejdspladskulturen Værktøj nr. 6 i serien Vi finder os ikke i stress! Værktøj nr. 6 i serien Vi finder os ikke i stress! Personlige strategier mod

Læs mere

1. maj tale Samsø. Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør?

1. maj tale Samsø. Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør? 1. maj tale Samsø Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør? 1.maj er arbejderbevægelsens vigtigste demonstrationsdag og festdag. 1. maj går arbejdere over det meste af verden i demonstration

Læs mere

Løntilskud Privat virksomhed

Løntilskud Privat virksomhed Løntilskud Privat virksomhed Undgå misbrug af løntilskudsjob I denne pjece kan du læse mere om, hvad du som tillidsrepræsentant skal være opmærksom på, og hvor du kan søge mere information om løntilskudsjob.

Læs mere

forhandlingsret 10:Layout 1 14/04/10 10:50 Side 1 FORHANDLING Danske Fysioterapeuters pjece om hvordan forhandlingsretten håndteres i praksis

forhandlingsret 10:Layout 1 14/04/10 10:50 Side 1 FORHANDLING Danske Fysioterapeuters pjece om hvordan forhandlingsretten håndteres i praksis forhandlingsret 10:Layout 1 14/04/10 10:50 Side 1 FORHANDLING Danske Fysioterapeuters pjece om hvordan forhandlingsretten håndteres i praksis forhandlingsret 10:Layout 1 14/04/10 10:50 Side 2 2/FORHANDLINGSRET

Læs mere

Dagpenge: Problemet er ikke løst

Dagpenge: Problemet er ikke løst Dagpenge: Problemet er ikke løst Over 70.000 har mistet deres dagpenge som følge af den katastrofale dagpengereform. Og tallet stiger fortsat måned for måned. Dagpengeaftalen mellem Venstre, DF og Socialdemokraterne

Læs mere

Privatansat hjælper i eget hjem

Privatansat hjælper i eget hjem Privatansat hjælper i eget hjem Lov om Social Service 41 Informationsfolder om løn- og ansættelsesvilkår Privat ansat hjælper Ifølge Lov om Social Service har en familie med et handicappet barn mulighed

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om ytringsfrihed og kritisable forhold på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om ytringsfrihed og kritisable forhold på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse Marts 2013 Det siger FOAs medlemmer om ytringsfrihed og kritisable forhold på arbejdspladsen FOA har i perioden fra 5. - 14. februar 2013 gennemført en undersøgelse gennem forbundets

Læs mere

Skåret ind til benet betyder det vel blot, at vi mennesker er afhængige af hinanden, ligegyldigt, hvor langt væk vi bor fra hinanden.

Skåret ind til benet betyder det vel blot, at vi mennesker er afhængige af hinanden, ligegyldigt, hvor langt væk vi bor fra hinanden. *OREDOLVHULQJVGHEDW 7DOH 0DULH/RXLVH.QXSSHUW /2 VRUGLQ UHNRQJUHVRNWREHU Dagsordenens punkt 6,QWURGXNWLRQWLOWHPDGHEDWRP'DQPDUNRJGHWJOREDOH DUEHMGVPDUNHG Alle taler om globaliseringen. Det er et spøgelse,

Læs mere

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere

Djøf Offentlig Formandens vedtægtstale

Djøf Offentlig Formandens vedtægtstale Djøf Offentlig Formandens vedtægtstale Så er vi kommet til dagens højdepunkt, som jeg ved, alle har glædet sig til. Ja, jeg joker, og faktisk også lidt med urette. For jeg ser de vedtægtsændringer, som

Læs mere

Om efterløn eller overgangsydelse ved bopæl eller arbejde i et andet EØS-land, i Grønland. Færøerne

Om efterløn eller overgangsydelse ved bopæl eller arbejde i et andet EØS-land, i Grønland. Færøerne Om efterløn eller overgangsydelse ved bopæl eller arbejde i et andet EØS-land, i Grønland eller på Færøerne Arbejdsdirektoratet Juli 2001 Hvis du får efterløn eller overgangsydelse, kan du fra 1. juni

Læs mere

Studentermedlem i. Dansk Psykolog Forening

Studentermedlem i. Dansk Psykolog Forening Studentermedlem i Dansk Psykolog Forening Hvorfor skal jeg være med i en fagforening? Din fagforening arbejder for at fremme dine og dine fagfællers interesser inden for uddannelse, løn og arbejdsvilkår.

Læs mere

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden Kære voksne til børn i Sundbrinkens Børnehus Sundbrinkens børn og vores børns måde at være i verden på, er en del af en helhed. Derfor er vi rigtig glade for at kunne dele vores verden med jer, når I har

Læs mere

PÆDAGOGISK ASSISTENTELEV SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV

PÆDAGOGISK ASSISTENTELEV SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV FÅR JEG DEN RIGTIGE LØN? KAN JEG BLIVE FYRET? HVAD GØR JEG, HVIS JEG KOMMER TIL SKADE? HVILKE FORDELE FÅR JEG SOM MEDLEM? PÆDAGOGISK ASSISTENTELEV SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV

Læs mere

29.09.2010 Erik Schrøder

29.09.2010 Erik Schrøder 29.09.2010 Erik Schrøder Disposition Præsentation Baggrunden for reformerne Fraværsregler Ledelsens udfordringer Medarbejdernes udfordringer Forslag til konkrete handlinger Perspektiver for fremtidens

Læs mere

Attraktive arbejdspladser er vejen frem

Attraktive arbejdspladser er vejen frem Attraktive er er vejen frem 2 Konklusion Omkring halvdelen af offentligt ansatte FTF ere er ansat på en, der ikke er attraktiv. Samtidig ses, at personer, der ansat på ikke-attraktive er i stort omfang

Læs mere

Danske Mediers Arbejdsgiverforening. Orientering nr. 65/2007. Løn- og arbejdsforhold. 23. november 2007

Danske Mediers Arbejdsgiverforening. Orientering nr. 65/2007. Løn- og arbejdsforhold. 23. november 2007 Danske Mediers Arbejdsgiverforening Orientering nr. 65/2007 Løn- og arbejdsforhold 23. november 2007 Oversigt over fritvalgskontoordninger og særlig opsparing Et af resultaterne af overenskomstforhandlingerne

Læs mere

1. kontor Sag nr. 07-015-59 Opgave nr. Kba

1. kontor Sag nr. 07-015-59 Opgave nr. Kba Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Svar på Spørgsmål 95 Offentligt BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 26. marts2007 1. kontor Sag nr. 07-015-59 Opgave nr. Kba Ministerens tale ved samråd vedrørende problemer

Læs mere

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende Enhed for Selvmordsforebyggelse Information til pårørende 2 Kort om denne pjece Denne pjece er til dig, der er pårørende til en person, der skal i gang med et behandlingsforløb hos Enhed for Selvmordsforebyggelse.

Læs mere

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag Glæde Forskning TrygFonden Besøgshunde er kærligt selskab i en ensartet hverdag. Samvær med en hund kan tænde lys i øjnene, mindske ensomhed og starte nye samtaler. Når en hund logrer med halen, får mennesker

Læs mere

GUIDE. Regler for frivillige på offentlige

GUIDE. Regler for frivillige på offentlige GUIDE Regler for frivillige på offentlige ydelser Udskrevet: 2016 Indhold Regler for frivillige på offentlige ydelser.............................................. 3 Regler for frivillige på dagpenge og

Læs mere

Ret til supplerende dagpenge

Ret til supplerende dagpenge Bekendtgørelse om supplerende dagpenge I medfør af 58, stk. 1, nr. 1 og 2, litra b, 60, stk. 2, 62, stk. 7 og 73, stk. 4, i lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 348 af 8. april

Læs mere

Er du ansat på en daghøjskole

Er du ansat på en daghøjskole Så har du mange gode grunde til at melde dig ind i Uddannelsesforbundet Er du ansat på en daghøjskole eller et oplysningsforbund? Dit fællesskab Er du lærer, vejleder eller konsulent på en daghøjskole,

Læs mere

Anerkendelse og dømmekraft i beskæftigelsesarbejdet

Anerkendelse og dømmekraft i beskæftigelsesarbejdet Anerkendelse og dømmekraft i beskæftigelsesarbejdet Den første form for anerkendelse drejer sig om kærlighed og angår de menneskelige primærrelationer. Af denne anerkendelse følger en selvtillid, som sætter

Læs mere

NYHEDSBREV NR. 4/10 af december 2010 3F-medlemmer i Staten

NYHEDSBREV NR. 4/10 af december 2010 3F-medlemmer i Staten NYHEDSBREV NR. 4/10 af 3F-medlemmer i Staten læs i dette nummer OK 11 Er der ekstraordinært ansatte på DIN arbejdsplads? Sne - Sne Forlig mellem Personalestyrelsen og OAO-S, vedrørende stigning af pensionsbidrag

Læs mere

Forbundsformand Claus Jensen Tale ved 1. maj 2014 Metalskolen Jørlunde. --- Det talte ord gælder ---

Forbundsformand Claus Jensen Tale ved 1. maj 2014 Metalskolen Jørlunde. --- Det talte ord gælder --- 1 Forbundsformand Claus Jensen Tale ved 1. maj 2014 Metalskolen Jørlunde --- Det talte ord gælder --- I dag er det præcis syv måneder siden, at automatikfagteknikeren Mark fra Herlev fik nyt arbejde. Og

Læs mere

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Principperne i denne erklæring angiver retningen for FOAs videre strukturelle og demokratiske udvikling.

Læs mere

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning MED-aftale Midtjysk Brand og Redning April 2016 Forord: Denne aftale udgør den overordnede ramme for samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere og gælder for alle ansatte i MJBR. MED-aftalen er et vigtigt

Læs mere

KORT GØRE/RØRE. Vejledning. Visuel (se) Auditiv (høre) Kinæstetisk (gøre) Taktil (røre)

KORT GØRE/RØRE. Vejledning. Visuel (se) Auditiv (høre) Kinæstetisk (gøre) Taktil (røre) GØRE/RØRE KORT Vejledning Denne vejledning beskriver øvelser til Gøre/røre kort. Øvelserne er udarbejdet til både de kinæstetisk, taktilt, auditivt og visuelt orienterede elever. Men brugeren opfordres

Læs mere

FOA Aalborg - medlemmernes naturligste og bedste valg

FOA Aalborg - medlemmernes naturligste og bedste valg FOA Aalborg - medlemmernes naturligste og bedste valg Meget at byde på... FOA støtter dig FOA Aalborg kan hjælpe og støtte dig, hvis der opstår uventede situationer i dit arbejdsliv. Du kan blandt andet

Læs mere

Projekt Guidet egenbeslutning og epilepsi. Refleksionsark. Tilpasset fra: Vibeke Zoffmann: Guidet Egen-Beslutning, 2004.

Projekt Guidet egenbeslutning og epilepsi. Refleksionsark. Tilpasset fra: Vibeke Zoffmann: Guidet Egen-Beslutning, 2004. Projekt Guidet egenbeslutning og epilepsi Refleksionsark Tilpasset fra: Vibeke Zoffmann: Guidet Egen-Beslutning, 2004. Label: Refleksionsark, der er udfyldt og drøftet 1. Samarbejdsaftale Markér 1a. Invitation

Læs mere

Succesfuld start på dine processer. En e-bog om at åbne processer succesfuldt

Succesfuld start på dine processer. En e-bog om at åbne processer succesfuldt Succesfuld start på dine processer En e-bog om at åbne processer succesfuldt I denne e-bog får du fire øvelser, der kan bruges til at skabe kontakt, fælles forståelser og indblik. Øvelserne kan bruges

Læs mere

guide efter ferien Arbejdsklar sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

guide efter ferien Arbejdsklar sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Iris guide Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8 sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Arbejdsklar efter ferien Sådan bliver du klar til første arbejdsdag efter ferien Gruer

Læs mere

1. Læsestærke børn i Vores Skole

1. Læsestærke børn i Vores Skole 1. Læsestærke børn i Vores Skole Vores forældre kan lære at styrke børnenes læsefærdigheder Forældre kan bruges endnu mere til at fremme børnenes læsefærdigheder. Vi kan give dem gode råd og brugbare redskaber

Læs mere

BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml

BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Svar på Spørgsmål 141 Offentligt BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml Ministerens tale ved samråd vedrørende mangel

Læs mere

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag Fællesskab Viden Glæde TrygFonden Besøgshunde er kærligt selskab i en ensartet hverdag. Samvær med en hund kan tænde lys i øjnene, mindske ensomhed og starte nye samtaler. Når en hund logrer med halen,

Læs mere

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer.

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. 16 BILAG A SPØRGESKEMA I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. Skalaernes spørgsmål indgår i et større spørgeskema, der omfatter i alt 26 skalaer

Læs mere

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Fakta om økonomi 18. maj 215 Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Beregningerne nedenfor viser, at reduktion i kontanthjælpssatsen kun i begrænset omfang øger incitamentet

Læs mere

Tør du blive frivillig? Som frivillig i redningsberedskabet skal du kunne klare lidt af hvert!

Tør du blive frivillig? Som frivillig i redningsberedskabet skal du kunne klare lidt af hvert! Tør du blive frivillig? Som frivillig i redningsberedskabet skal du kunne klare lidt af hvert! Som frivillig bærer arbejdet lønnen i sig selv Det danske samfund og redningsberedskabet har brug for frivillige.

Læs mere

Meld dig ind i FOA. Får jeg den rigtige løn? Kan jeg blive fyret? Hvilke fordele har jeg som medlem af FOA? Hvad gør jeg, hvis jeg kommer til skade?

Meld dig ind i FOA. Får jeg den rigtige løn? Kan jeg blive fyret? Hvilke fordele har jeg som medlem af FOA? Hvad gør jeg, hvis jeg kommer til skade? ELEV Kan jeg blive fyret? Hvilke fordele har jeg som medlem af FOA? Får jeg den rigtige løn? Meld dig ind i FOA Hvad gør jeg, hvis jeg kommer til skade? Pædagogisk assistentelev Social- og sundhedshjælperelev

Læs mere