Rådgiverens ønsker til et moderne CTS-anlæg. Ved Henrik Schledermann Chefrådgiver og fagleder for Bygningsautomation

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rådgiverens ønsker til et moderne CTS-anlæg. Ved Henrik Schledermann Chefrådgiver og fagleder for Bygningsautomation"

Transkript

1 Rådgiverens ønsker til et moderne CTS-anlæg Ved Henrik Schledermann Chefrådgiver og fagleder for Bygningsautomation

2 Hvordan ser CTS virkeligheden ud i Danmark. Der er i dag rigtig mange eksisterende CTS installationer i Danmark Store bygherrer med mange store bygninger og flere sites. Kommuner med mange spredte, men mindre bygninger. Enkeltstående bygninger helt ned til forvoksede villaer. Nogle automatikanlæg er helt nye. Nogle automatikanlæg er af ældre dato. Nogle automatikanlæg burde være udskifte for flere år siden.

3 Hvordan ser CTS virkeligheden ud i Danmark. De fleste anlæg er udført over mange år. Selv om dele af anlægget er udtjent, repræsenterer de dele af anlægget der stadig har år tilbage, en anselig værdi. Der er anlæg, som løbende kan opgraderes og vedligeholdes. Der er andre anlæg der endnu ikke har nået deres fysiske levetid, men alligevel er tjenlige til udskiftning. De kan ikke serviceres, de kan ikke udbygges eller vedligeholdes. Levetid for UC vurderes < 15 år.

4 Hvordan ser CTS virkeligheden ud i Danmark. Der er bygherrer der har valgt at have én fast CTS-entreprenør. Der er nogle bygherrer, som har anlæg fra systemhuse, hvor man kan have flere entreprenører til at arbejde på anlægget. Der er andre, som har valgt anlæg med Scada brugerflader, enten med PLC ere eller andre automatikenheder. Der er nogle, som aktivt har valgt at få flere parallelle anlæg og andre som bare får det. Der er nogle som aktivt har valgt åbne systemer med flere leverandører og har taget stilling til hvilke krav og standarder, arbejdet skal udføres efter. Der er andre, som uden at have taget stilling til det, er nødt til at acceptere at andre entreprenører, end den de er vant til, skal udføre arbejder på deres anlæg.

5 Kompleksitet Mange slags forskellige automatik styreenheder og PLC ere Anlæg med egen integreret automatik. Forskellige IBI-rum/- zoneregulatorer. Intelligente komponenter. Mange forskellige leverandører og entreprenører.

6 Kompleksitet Mange forskellige kommunikationsformer: OPC TCP-IP Bussystemer Frekvensomformere med indbygget I/O. Multigateways og automationsservere. Routere med indbygget Web-server og tidskanaler. Krav i bygningsreglementet og diverse normer der forøger mængden af automatik. DS428, DS441, DS471.

7 Kompleksitet De tekniske muligheder er mange. Hvis der ikke stilles krav af bygherren eller i udbudsmaterialet, vil leverandører i konkurrence, forfalde til at levere billige løsninger ved anvendelse af mange forskellige slags komponenter og løsninger. Når CTS-anlæg bliver for komplekse, mister driftspersonalet overblikket over hvordan anlægget hænger sammen. Komplekse anlæg gør det sværere at udføre ændringer og fejlfinding og stiller meget store krav til dokumentation. Det er sværere at finde serviceteknikere, som har tilstrækkelig viden om de enkelte løsninger og de vil ofte skulle bruge ekstra tid på at sætte sig ind i anlægget. I sidste ende giver dette dyrere anlæg med forkortet levetid.

8 CTS-anlæg med fragmenteret automatik. Hvis bygherren ikke har stillet krav, kan en totalentreprenør eller de projekterende, dele automatik anlægget ud på en masse forskellige arbejder: Ventilationsanlæg med egen automatik. Varmeanlæg og varmtvandsbeholdere med egen automatik. Klimastyring i rum der leveres som en del af et ventilationssystem. IBI lysstyring der udføres under el-arbejdet. Øvrige anlæg og punkter der tilsluttes under CTS-arbejdet. Hovedcentral, integration og visualisering der udføres under CTS-arbejdet.

9 CTS-anlæg med fragmenteret automatik. Fabriksmonterede systemer er stadigvæk ikke Plug and Play. Der kan ikke beskrives et entydigt bestyknings- og funktionsniveau, da der er tale om færdige enheder. Der skal stilles en række krav til den samlede funktionalitet, hvordan anlæg skal spille sammen og hvordan der kan udføres integration. Hvis ikke, kan det ende med løsninger, der ikke kan lade sig gøre, hvor der må gåes på kompromis med funktion, overblik og energiforbrug.

10 Hvem har indflydelse på valg af CTS-anlæg. I et byggeprojekt er der mange forskellige parter involveret. Bygherrens projektorganisation. Bygherre rådgiveren. De projekterende rådgiver. Byggeledelsen. Entreprenører. Bygherrens driftsorganisation indgår også i byggeprojekterne, det er ikke altid de har indflydelse på de overordnede beslutninger.

11 Hvem har indflydelse på valg af CTS-anlæg. Bygherrens projektleder og projektorganisation har stor fokus på at den økonomiske ramme for byggeriets opførelse og tidsplanen overholdes. Bygherre rådgiveren er typisk generalister der har fokus på de overordnede krav til byggeriet, indeklima, energiramme, bæredygtighed og certificering. Den projekterendes projektleder har fokus på opfyldelse af bygherrens krav og samtidig opnå en god projektøkonomi. Alle parter har interesse i enkle grænseflader mellem de forskellige entrepriser og at ansvar i forbindelse med udførelse er entydigt placeret.

12 Hvem har indflydelse på valg af CTS-anlæg. De fleste større byggeprojekter og renoveringer, udføres enten som totalentrepriser eller som hoved- eller storentrepriser. CTS-arbejdet ender ofte nede i 3 led, som et arbejde der ligger under en eleller ventilationsentreprenør, der igen er under en stor, hoved- eller totalentreprise. I denne konstellation er der stort set ingen indflydelse på valg af CTS. Hvis det tilbudte CTS-anlæg, ikke lever op til de stillede krav, kan buddet fra stor-, hoved- eller totalentreprenøren erklæres ugyldigt. Det sker meget sjældent. Det er ikke rimeligt at lade alle de andre fag være afhængige af et fag der ikke lever op til kravene. Alternativet til denne udbudsform er, at CTS-arbejdet trækkes ud i fagentreprise.

13 Problematiske forhold ved CTS-anlæg Manglende konkurrence for udbygning af store eksisterende anlæg. Store traditionsbundne firmaer med proprietære systemer. Mange mindre automatikhuse, der ikke er store nok. Scada løsninger, der aldrig bliver lavet ens.

14 Problematiske forhold ved CTS-anlæg For dårlig funktionalitet af brugerfladen på mange CTS/BMS systemer. Nye hovedcentraler fra etablerede firmaer har måske ikke samme funktionalitet som tidligere. Ikke tilstrækkelig fokus på funktionalitet fra bygherre og rådgivere. Der er mange nye systemer, der vil ind på BMS/CTS markedet. Scada brugerflade skal konfigureres helt fra bunden og mangler nogle gange kendte CTS/BMS-funktioner.

15 Problematiske forhold ved CTS-anlæg Dårlig eller uhensigtsmæssige CTS/IBI løsninger. Manglende krav fra rådgiver eller bygherre til hvordan anlæg må opbygges. Manglende krav til anlæg og systemer der leveres med færdig automatik. Konkurrence er kun på pris, driftspersonale og rådgiver har ingen indflydelse på valg af CTS/IBI løsninger. Ingen fokus på hvordan anlæg med blandede systemer efterfølgende kan serviceres. Ingen fokus på totaløkonomi.

16 Problematiske forhold ved CTS-anlæg Manglende integration. Uhensigtsmæssige valg af entreprisegrænser. Manglende krav i projekt. CTS entreprenøren kommer for sent på banen, ofte til sidst. Forkert valg af komponenter. Kommunikationsstandarder anvendes ikke nødvendigvis ens. Dårlig koordinering.

17 Problematiske forhold ved CTS-anlæg For dårligt overblik for driftspersonalet. Uden projekt, ingen krav til omfang, konkurrence kun på pris, hvem er bedst til at slippe af sted med, at lave mindst. Lavt bestykningsniveau. Manglende krav om visualisering af IBI. Manglende standarder hos bygherre / leverandører. Utilstrækkeligt KS og tilsyn. Utilstrækkelig opsætning af log og alarmer. For dårlige kvalifikationer og for dårlig uddannelse hos nogle driftsfolk.

18 Opsummering Der er meget stor konkurrence ved etablering af nye CTS-anlæg. Det er svært at sikre konkurrence, når man én gang har valgt fabrikat, med mindre man kan acceptere komplekse løsninger. Der er stor kompleksitet i branchen, mulighed for at vælge mange forskellige løsninger og entreprisegrænser. Der bliver alt for sjældent stillet krav fra bygherre og deres rådgivere til, hvordan anlæg må opbygges. Nogle CTS-projekter er for dårlige - Hvis der i det hele taget er udarbejdet et projekt. Dagsorden for hvordan anlægget skal opbygges, bliver nogle gange sat af andre faggrupper, der ikke ved nok om det samlede anlæg. Manglende indflydelse på valg af CTS-løsninger.

19 CTS-rådgiverens ønsker til et moderne CTS-anlæg De ønsker der er opstillet nedenfor, skal sigte mod at afhjælpe de problematiske forhold ved CTS/BMS, der lige er gennemgået. I en ideel verden er mine ønsker: At der i fri handel kan købes CTS-hovedcentraler med fuld funktionalitet, der er Fabrikat uafhængige. At alle enheder og periferi udstyr, der tilsluttes CTS og IT, er Plug and Play løsninger. At projekter udføres og løsninger vælges, så der aldrig er grænsefladeproblemer mellem de forskellige fag/arbejder.

20 CTS-rådgiverens ønsker til et moderne CTS-anlæg Andre CTS- rådgivere kommer med andre ønsker. At bygherren er indstillet på at bruge BMS-anlægget fuldt ud efter overtagelsen. At der findes en regulator, jeg kan bruge til at styrer udeklimaets temperatur, fugtighed, lysforhold og vindforhold.

21 Anbefalinger: Mens i venter på at mine ønsker opfyldes. Tilknyt bygherre rådgivere, der er vant til at rådgive om CTS-anlæg. Overvej hvordan din CTS konfiguration skal være de næste 5 år. Tag stilling til om i, som bygherre eller leverandør, har systemansvaret for CTS-anlægget og hvad det betyder for din CTS-organisation. Stil krav om hvilke tekniske løsninger der kan accepteres og hvilke løsninger, der ikke kan accepteres, fordi de er for komplekse. Tag stilling til, i hvilket omfang færdige automatikløsninger må anvendes og hvordan det i givet fald skal ske. Stil krav om udarbejdelse af CTS projektmateriale. Få indflydelse på hvilke CTS-løsninger der vælges. (fagentreprise) Sørg for at der findes en designmanual for dit CTS-anlæg. Anvend CTS-anlægget som et aktivt værktøj, til at få driftsoverblik, udføre fejlfinding og energioptimering.

22 »Tak for I dag. Follow ALECTIA

Overvejelser og betragtninger ved valg af CTS

Overvejelser og betragtninger ved valg af CTS Overvejelser og betragtninger ved valg af CTS Overvejelser og betragtninger ved valg af CTS Ved Henrik Schledermann Fag-ansvarlig for Bygningsautomatik Overvejelser og betragtninger ved valg af CTS Indholdsfortegnelse.

Læs mere

Valg af BMS/CTS-system. - fra planlægning og projektering til drift

Valg af BMS/CTS-system. - fra planlægning og projektering til drift Valg af BMS/CTS-system - fra planlægning og projektering til drift Overvejelser og betragtninger ved valg af CTS Ved Henrik Schledermann Chefrådgiver og fagleder for Bygningsautomation, Alectia A/S Alectia

Læs mere

»Commissioning. Fra strategisk beslutning til drift Bygherreforeningen.

»Commissioning. Fra strategisk beslutning til drift Bygherreforeningen. »Commissioning Fra strategisk beslutning til drift 2016.01.19 - Bygherreforeningen. »Giraffen Søren Tholstrup 12 års erfaring som entreprenør PL/PC (automation, maritime branche) 10 års erfaring som rådgiver

Læs mere

Program. CTS-KonferenceN. Jeg kan skrive mangellisten hjemmefra og jeg gi r øl hvis ikke den passer!

Program. CTS-KonferenceN. Jeg kan skrive mangellisten hjemmefra og jeg gi r øl hvis ikke den passer! Jeg kan skrive mangellisten hjemmefra og jeg gi r øl hvis ikke den passer! John Olsen, Maskimmester Grontmij A/S CTS-KonferenceN 2014 Skanderborg 9. september 2014 København 11. september 2014 Program

Læs mere

BR 2015 set med CTS entreprenørens øjne

BR 2015 set med CTS entreprenørens øjne BR 2015 set med CTS entreprenørens øjne Niels Boel Business Development Manager - Trend Control Systems Næstformand - Energiforum Danmark Formand - Danvak Bygningsautomation Krav til CTS i BR 2015 Tak

Læs mere

CTS konference: Tag bussen til første. stop.

CTS konference: Tag bussen til første. stop. 1 CTS konference: Tag bussen til første John Olsen 2014-09-11 stop. Copyright 2012 Grontmij A/S Brugerflader Mange muligheder Åbne standarder eller proprietærer. Forskellige forretnings modeller. Hovedstation

Læs mere

Hvad kan man få ud af at stille de rigtige kravspecifikationer?

Hvad kan man få ud af at stille de rigtige kravspecifikationer? Oplægsholdere John Andresen Direktør Bo Jørgensen CTS-ingeniør INGENIØR NE Hvordan foregik det for 10-15 år siden Funktionsudbud Ingen krav til hvordan anlægget skulle virke. Fag entrepriser CTS entreprenør

Læs mere

Ejendomsservicetekniker

Ejendomsservicetekniker Ejendomsservicetekniker CTS og energioptimering Strengt fortroligt NRGi a.m.b.a. NRGi Strategi 2017 NRGi konglomeratet Side 1 Henrik Nørgaard Henrik Nørgaard Funktionsleder / service 12 års erfaring med

Læs mere

Samarbejde med entreprenøren

Samarbejde med entreprenøren Samarbejde med entreprenøren Samarbejde med entreprenøren Dag Præstegaard Bygningskonstruktør Byggeledelse/projektering Rambøll, Arkitektur Landskab Proces (Rambøll - 3XN Witraz Rambøll) Samarbejdet med

Læs mere

Energirenovering i vvs-branchen Henrik Poulsen

Energirenovering i vvs-branchen Henrik Poulsen Energirenovering i vvs-branchen Henrik Poulsen Indhold Energirenovering - Hvorfor? Overordnede rammer Lovgrundlag DS 469 DS 452 DS 3090 Gider vi? Potentiale Hvem? Byggeprocessen Konkurrenter Muligheder

Læs mere

Performance tests før AB-aflevering Styring og regulering

Performance tests før AB-aflevering Styring og regulering Performance tests før AB-aflevering Styring og regulering Præcisering af ydelser for rådgiver (projektering, byggeledelse og fagtilsyn) vedr. performance tests: 1. Den projektspecifikke tilretning af performance

Læs mere

Praktisk erfaring med performancetest i byggeriet

Praktisk erfaring med performancetest i byggeriet Praktisk erfaring med performancetest i byggeriet DANVAK Dagen - København, 5. april 2017 Baggrund Henrik Errebo Rasmussen, Fagleder EBI, SlothMøller Rådgivererfaring med projektering af installationer

Læs mere

Performance test før aflevering

Performance test før aflevering Performance test før aflevering Hvordan styrer vi byggeriet, så vi rammer plet med energiforbruget? Bygherreforeningen. 26. august 2015. Jan Q. Rasmussen. BYGST. Direktion Thomas Rysgaard. BYGST. Planlægning

Læs mere

CTS Drift og strategier. Kristian Kærsgaard Hansen Energi og Klima

CTS Drift og strategier. Kristian Kærsgaard Hansen Energi og Klima CTS Drift og strategier Kristian Kærsgaard Hansen Energi og Klima Varme-, brugsvands-, ventilation- og køleregulering med passende automatik Ved hjælp af moderne reguleringsudstyr kan man "skræddersy"

Læs mere

Nye uddannelsestilbud i Bæredygtigt Byggeri

Nye uddannelsestilbud i Bæredygtigt Byggeri Nye uddannelsestilbud i Bæredygtigt Byggeri AMU kurserne vil blive afholdt vinter 2012/2013 Ingeniør- og akademikurserne vil blive afholdt i foråret 2013 Projekt Opkvalificering af region Sjælland til

Læs mere

Commissioning Kvalitetsstyring af byggeri

Commissioning Kvalitetsstyring af byggeri Kvalitetsstyring af byggeri Totaløkonomi i byggeprojekter Drift, vedligehold, opførelse, indeklima, afgifter, energiforbrug 1 Samordnet design og idriftsættelse Hvad vil vi opnå? Hvad er Commissioning?

Læs mere

Dagsorden. Velkomst. - Introduktion. - CTS markedet. - Systemopbygning - Integration i CTS anlæg - Entreprisegrænser tekniske installationer

Dagsorden. Velkomst. - Introduktion. - CTS markedet. - Systemopbygning - Integration i CTS anlæg - Entreprisegrænser tekniske installationer Velkomst Dagsorden - Introduktion. - CTS markedet. - Systemopbygning - Integration i CTS anlæg - Entreprisegrænser tekniske installationer - Løbende spørgsmål - CTS/BMS marked BMS marked 1.0 1.3 milliard

Læs mere

Udvikling af byggeprogram

Udvikling af byggeprogram Udvikling af byggeprogram I dette kapitel beskrives de krav der skal stilles til et standardbyggeprogram, med hensyn til indhold og opbygning. Der er til dette kapitel udarbejdet en standard for byggeprogram

Læs mere

Analyse af byggeriets købeveje

Analyse af byggeriets købeveje Emma Kirkeby, Business Analyst emki@di.dk, 3377 4712 SEPTEMBER 2019 Analyse af byggeriets købeveje Interviews med DI Bygs medlemmer tegner et billede af, at entreprenørerne i stigende grad har beslutningskraften,

Læs mere

»Hospitalsbyggerier Bygningsautomatik i centrum, Hvad skal der til?

»Hospitalsbyggerier Bygningsautomatik i centrum, Hvad skal der til? »Hospitalsbyggerier Bygningsautomatik i centrum, Hvad skal der til? Henrik Schledermann Chefrådgiver indenfor bygningsautomatik, Fagredaktør på BIPS arbejdsbeskrivelse for bygningsautomatik. Erfaring med

Læs mere

SEEST NY BØRNEUNIVERS! IKT-bekendtgørelsen i offentligt byggeri 1. april 2013. Carsten Gotborg IT-projektleder Byggeri Kolding Kommune

SEEST NY BØRNEUNIVERS! IKT-bekendtgørelsen i offentligt byggeri 1. april 2013. Carsten Gotborg IT-projektleder Byggeri Kolding Kommune SEEST NY BØRNEUNIVERS! IKT-bekendtgørelsen i offentligt byggeri 1. april 2013 Carsten Gotborg IT-projektleder Byggeri 3 IKT-koordinering Bygherren skal sikre at der gennem hele byggesagen sker en koordinering

Læs mere

Figur 3.2 Værdikæde over byggeprocessen.

Figur 3.2 Værdikæde over byggeprocessen. 3. BYGGEPROCESSEN 3. BYGGEPROCESSEN Formået med kapitlet er at redegøre for aktiviteterne og samspillet mellem aktørerne i byggeprocessen, på baggrund af de beskrevne aktører. Byggeprocessen er her defineret,

Læs mere

DFM Gå-hjem møde 7. november 2007

DFM Gå-hjem møde 7. november 2007 DFM Gå-hjem møde 7. november 2007 Københavns Energi De nye energibestemmelser og deres umiddelbare konsekvenser for planlægning og gennemførelse af bygge- og renoveringsprojekter J.C. Sørensen Projektleder

Læs mere

BYGGE OG ANLÆGSKONFERENCE 23-24 SEPT. 2014. Vejen til det gode byggeri

BYGGE OG ANLÆGSKONFERENCE 23-24 SEPT. 2014. Vejen til det gode byggeri BYGGE OG ANLÆGSKONFERENCE 23-24 SEPT. 2014 Vejen til det gode byggeri Jesper Johannesen Direktør Sikuki Nuuk Harbour A/S Før anlægschef i Departement for Boliger - før direktør INI Byggeteknik INI Bygningsingeniør

Læs mere

Fokus på rigtig start for nem og enkel afslutning. IKT ProcesLAB samarbejde og kommunikation

Fokus på rigtig start for nem og enkel afslutning. IKT ProcesLAB samarbejde og kommunikation Fokus på rigtig start for nem og enkel afslutning IKT ProcesLAB samarbejde og kommunikation Anne Mikkelsen - Senior konsulent! Underviser til dagligt IKT ledere og supportere IKT og projekteringsledere

Læs mere

Tema 1 IT, de digitale løsninger skal understøtte byggeprocessen til fordel for bygherrerne

Tema 1 IT, de digitale løsninger skal understøtte byggeprocessen til fordel for bygherrerne Tema 1 IT, de digitale løsninger skal understøtte byggeprocessen til fordel for bygherrerne Byggestyring, kvalitetssikring og dokumenthåndtering kommer alt sammen til at foregå digitalt. For at leve op

Læs mere

Fejl i udbudsmaterialet

Fejl i udbudsmaterialet Fejl i udbudsmaterialet 14. november 2015 Christian Molt Wengel Advokat, partner PRÆSENTATION 2 Hvad? Rådgiveren i byggeriet Krav til projekteringen Ansvar for projekteringen Krav til udbudsmateriale 3

Læs mere

Problemstillinger Analyser og beskrivelser. Problemtræer Ledelsessystemet Byggeprogram. Byggeprogram Forberedelse fremmer Anbefalinger

Problemstillinger Analyser og beskrivelser. Problemtræer Ledelsessystemet Byggeprogram. Byggeprogram Forberedelse fremmer Anbefalinger Agenda Problemstillinger Analyser og Problemtræer Ledelsessystemet Byggeprogram Løsninger Byggeprogram Forberedelse Anbefalinger Konklusion 1 Initierende Problem Hvorledes kan ressourcerne, brugt på de

Læs mere

Byggestyring. Byggeprocessen fra start til slut. Hvordan bliver jeg en tilfreds bygherre? BYGGERÅDGIVNING. Landbrugets -SÅ ER DU SIKKER

Byggestyring. Byggeprocessen fra start til slut. Hvordan bliver jeg en tilfreds bygherre? BYGGERÅDGIVNING. Landbrugets -SÅ ER DU SIKKER Byggeprocessen fra start til slut Hvordan bliver jeg en tilfreds bygherre? Tidsplan for byggeriet Ide Skitse Myndighedsbehandling Økono mi Skitse Teg ning Licitati on Byggeperiode Hvordan bliver jeg en

Læs mere

Analyse af problemstillingerne

Analyse af problemstillingerne Analyse af problemstillingerne I dette kapitel analyseres de i kapitel 3 udvalgte problemstillinger med problemtræer, for at fastlægge hvad der er årsagerne til problemstillingerne. 4.1 Analyse med problemtræer...

Læs mere

?????????? Brobyggeren

?????????? Brobyggeren ?????????? Brobyggeren 34-årige Nikolaj Smith Lorenzen står i spidsen for SH Groups bidrag til tilblivelsen af en af Skandinaviens største klapbroer i norske Frederikstad. En højkompliceret proces, der

Læs mere

Ventilationsaggregater. Systemair Access. Automatik til Geniox ventilationsaggregater

Ventilationsaggregater. Systemair Access. Automatik til Geniox ventilationsaggregater Ventilationsaggregater Systemair Access Automatik til Geniox ventilationsaggregater Systemair Access Den lige vej har været et fast holdepunkt siden vores første runde kanalventilator i 1974. Vi vil gøre

Læs mere

Retningslinjer for bygge- og anlægsopgaver i Odder Kommune

Retningslinjer for bygge- og anlægsopgaver i Odder Kommune Side 1 af 5 Retningslinjer for bygge- og anlægsopgaver i Odder Kommune Udbud og tildeling følger reglerne i Tilbudsloven, Odder Kommunes indkøbspolitik samt gældende EU-regler. For bygge- og anlægsopgaver

Læs mere

Sammenligning af tidligt udbud i hhv. hovedentreprise eller totalentreprise

Sammenligning af tidligt udbud i hhv. hovedentreprise eller totalentreprise Sammenligning af tidligt udbud i hhv. hovedentreprise eller totalentreprise 1. Baggrund I kontrakten med Rådgiverkonsortiet Medic OUH er angivet, at Nyt OUH projektet skal udbydes i stor- og fagentrepriser.

Læs mere

FBE Bygningsautomation Bygningsdelsbeskrivelse FBE030 Kommunikation og netværk

FBE Bygningsautomation Bygningsdelsbeskrivelse FBE030 Kommunikation og netværk Forsvarets Bygnings- & Etablissementstjeneste FBE Bygningsautomation Bygningsdelsbeskrivelse FBE030 Kommunikation og netværk Dette paradigme anvendes til at udarbejde en projektspecifik beskrivelse for

Læs mere

Testens varighed. gennemførsel. af test Fremgår af udbudstidsplan. Fremgår af. Fremgår af

Testens varighed. gennemførsel. af test Fremgår af udbudstidsplan. Fremgår af. Fremgår af BILAG B Projektnavn: SDU NATV3 Dato: 04.02.2016 Dette er Bygningsstyrelsens (Bygst) generelle betingelser for performance tests mht. styring og regulering, som gælder for de performance tests, der er nævnt

Læs mere

Hospitalsenheden Horsens. Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. Bips nr. 65.2 Patientkaldeanlæg. Revision: 2014.07.01

Hospitalsenheden Horsens. Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. Bips nr. 65.2 Patientkaldeanlæg. Revision: 2014.07.01 Teknisk afdeling Tekniske Standarder Revision: 2014.07.01 Indholdsfortegnelse 65.21 Patientkaldeanlæg... 3 65.21.1 Indledning... 3 65.21.2 Generelle principper... 3 65.21.3 Installation/udførelse... 3

Læs mere

KOMFORT HUSENE. - Erfaringer fra designprocesserne. Per Heiselberg Professor Architectural Engineering, University of Aalborg, Denmark

KOMFORT HUSENE. - Erfaringer fra designprocesserne. Per Heiselberg Professor Architectural Engineering, University of Aalborg, Denmark KOMFORT HUSENE - Erfaringer fra designprocesserne Camilla Brunsgaard Ph.D. Fellow Architectural Engineering, University of Aalborg, Denmark Supported by: Saint-Gobain Isover A/S Mary-Ann Knudstrup Associated

Læs mere

FUNKTIONSBESKRIVELSE AUTOMATIKARBEJDER

FUNKTIONSBESKRIVELSE AUTOMATIKARBEJDER FUNKTIONSBESKRIVELSE AUTOMATIKARBEJDER Udg. dato: 06.09.2017 Side : 2/ 5 1. Generelt Alle ydelser inden for CTS og automatik beskrevet i nærværende dokument for anlæg vist på tegninger for VVS og ventilation

Læs mere

Hvad skal der til for at få byggeprisen ned? Foredrag nr. 19

Hvad skal der til for at få byggeprisen ned? Foredrag nr. 19 Hvad skal der til for at få byggeprisen ned? Foredrag nr. 19 Bygningsrådgiver Cathrine Magrethe Bak, Byggeri & Teknik I/S & Salgschef Pelle B. Jensen, Thisted-Fjerritslev Cementvarefabrik A/S Lavt hængende

Læs mere

Interviewreferat. Tid: Fredag d. 1. oktober 2004 kl. 09:30. Projektleder, arkitektfirmaet. Interviewede: Bygningskonstruktør, arkitektfirmaet

Interviewreferat. Tid: Fredag d. 1. oktober 2004 kl. 09:30. Projektleder, arkitektfirmaet. Interviewede: Bygningskonstruktør, arkitektfirmaet Interviewreferat Tid: Fredag d. 1. oktober 2004 kl. 09:30 Interviewede: Projektleder, arkitektfirmaet Bygningskonstruktør, arkitektfirmaet Interviewområder: Projektmaterialet o Udarbejdelse af projektmateriale

Læs mere

IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN

IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN Marts 2019 IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN Indgår som bilag til Rådgiveraftalen og kan anvendes, uanset om der er tale om totalrådgivning eller delt rådgivning IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN

Læs mere

cts-guide.dk Bygningsstyring med omtanke

cts-guide.dk Bygningsstyring med omtanke cts-guide.dk PETRA ANDERSEN Tysk maskiningeniør (DERFOR accent ) cts-guide.dk Ansat i Ishøj Kommune siden 1999, nu: Kommunale Ejendomme, stabscenter Hovedopgaver pt: Energi- og udviklingsprojekter Udlånt

Læs mere

Commissioning af hospitalsbyggeri

Commissioning af hospitalsbyggeri Commissioning af hospitalsbyggeri DS 3090 og erfaringer fra byggegruben FSTA årskonference 2015 1 1 Jeg er ikke længere ansat i Grontmij. 2 Strong local presence Market leading positions in Sweden, Finland,

Læs mere

BYGHERRES RAMMESÆTNING Interessegruppe for arbejdsmiljøkoordinatorer. Den 12. juni 2018

BYGHERRES RAMMESÆTNING Interessegruppe for arbejdsmiljøkoordinatorer. Den 12. juni 2018 BYGHERRES RAMMESÆTNING Interessegruppe for arbejdsmiljøkoordinatorer Den 12. juni 2018 Dagsorden Hvem er SLKS & Anne Sofia SLKS Vision Arbejdsmiljø og store projekter i SLKS Slots- og Kulturstyrelsen (SLKS)

Læs mere

FUNKTIONSAFPRØVNING V/ Vagn Holk Lauridsen

FUNKTIONSAFPRØVNING V/ Vagn Holk Lauridsen FUNKTIONSAFPRØVNING V/ Vagn Holk Lauridsen Hvem er Videncenter for Energibesparelser i Bygninger? Udvikler og formidler viden om energibesparelser i bygninger til byggebranchen 29-01-2018 2 Udviklingsaktiviteter,

Læs mere

Dragør Kommune Om- og udbygning af St. Magleby Skole. TOTALENTREPRISE Administrative bestemmelser

Dragør Kommune Om- og udbygning af St. Magleby Skole. TOTALENTREPRISE Administrative bestemmelser Dragør Kommune Om- og udbygning af St. Magleby Skole TOTALENTREPRISE Administrative bestemmelser Dato: 15.03.2013 Side: 2 af 7 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. AFHOLDELSE AF MØDER... 3 3.1 Bygherremøder

Læs mere

Det gode samarbejde i byggeprocessen ved hospitalsbyggeri, er det andet end varm luft?

Det gode samarbejde i byggeprocessen ved hospitalsbyggeri, er det andet end varm luft? Det gode samarbejde i byggeprocessen ved hospitalsbyggeri, er det andet end varm luft? Tommy Steen Møller Projektleder Projekt Universitetshospital Køge 2015 2024 64.500 m2 185.000 m2 296 sengepladser

Læs mere

Livet leves forlæns men forstås baglæns.

Livet leves forlæns men forstås baglæns. Commissioning processen Nye måder at arbejde på, - er det virkelig nødvendigt? DS 3090 Commissioning processen til bygninger Kvalitetsstyring der betaler sig Grontmij Fagligt netværk 2014 Livet leves forlæns

Læs mere

Region Hovedstadens Kvalitetsfonds Byggeprojekter Paradigme for Styringsmanual

Region Hovedstadens Kvalitetsfonds Byggeprojekter Paradigme for Styringsmanual Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok E Telefon 48 20 50 00 Direkte Fax 48 20 57 99 Region Hovedstadens CVR/SE-nr: 29190623 Dato: 4. februar 2014 Bilag 4 Arbejdsmiljø, sikkerhed og sundhed 1 Grundlag

Læs mere

Arbejdsmiljø og bygherreansvar. AaK Bygninger stiller krav til arbejdsmiljø i de kommunale projekter v/bygningschef Peter Munk, Aalborg Kommune

Arbejdsmiljø og bygherreansvar. AaK Bygninger stiller krav til arbejdsmiljø i de kommunale projekter v/bygningschef Peter Munk, Aalborg Kommune Arbejdsmiljø og bygherreansvar AaK Bygninger stiller krav til arbejdsmiljø i de kommunale projekter v/bygningschef Peter Munk, Aalborg Kommune Bygherrefunktionen Sikre god bygherreskik på arbejdsmiljøområdet.

Læs mere

Performance test og performance byggeri Udvikling af en optimeret byggeproces Formål: Byggeri hvor alt virker dag 1.

Performance test og performance byggeri Udvikling af en optimeret byggeproces Formål: Byggeri hvor alt virker dag 1. Performance test og performance byggeri Udvikling af en optimeret byggeproces Formål: Byggeri hvor alt virker dag 1. Disposition: A. Erfaringer indtil nu. (13 minutter) B. Retningen på udviklingsprocessen

Læs mere

Folketingets Energipolitiske Udvalg Torsdag 6.november 2008

Folketingets Energipolitiske Udvalg Torsdag 6.november 2008 Folketingets Energipolitiske Udvalg Torsdag 6.november 2008 Sekretariat. +45 5783 0909 Wilstersvej 6 E-mail: dansk.vent@mail.tele.dk 4180 Sorø www.danskventilation.dk 1. Dansk Ventilation, der repræsenterer

Læs mere

Summa Summarum: Jeg gider slet ikke. S.A.K. 1843

Summa Summarum: Jeg gider slet ikke. S.A.K. 1843 Nye måder at arbejde på, - er det virkelig nødvendigt? DS 3090 Commissioning processen til bygninger Jeg gider slet ikke. Jeg gider ikke ride, det er for stærk en Bevægelse; - Gider vi virkelig - jeg gider

Læs mere

Guldborgsund Kommune Ny folkeskole Vurdering af udbuds- og samarbejdsform

Guldborgsund Kommune Ny folkeskole Vurdering af udbuds- og samarbejdsform Guldborgsund Kommune Ny folkeskole Vurdering af udbuds- og samarbejdsform Baggrund Nærværende notat vil søge at afklare forhold omkring udbuds- og samarbejdsformer i forbindelse med det forestående skolebyggeri.

Læs mere

HVORDAN ER DEN PERFEKTE BOLIG?

HVORDAN ER DEN PERFEKTE BOLIG? HVORDAN ER DEN PERFEKTE BOLIG? Går du/i med drømmen om at bygge/renovere parcelhus, villa eller sommerhus? ZENI arkitekter kan hjælpe dig med at realisere drømmen! Vi har kun positive ord at sige om vores

Læs mere

Vesterport, AAB afd. 6

Vesterport, AAB afd. 6 Vesterport, AAB afd. 6 Realisering af fysisk helhedsplan Strukturering af drifts- og vedligeholdelsesmateriale Rambøll A/S Ginneruparkitekter Realisering af fysisk helhedsplan Ansvarlig Ingeniør Beskrivelse

Læs mere

Energi-guide til bygherrer

Energi-guide til bygherrer 1 Energi-guide til bygherrer Global opvarmning, CO2-kvoteordning og drivhuseffekt er efterhånden blevet hverdagsord for de fleste af os. Vores brug af energi er i fokus og den energi, vi i Danmark bruger

Læs mere

Udbud og bæredygtigt offentligt byggeri

Udbud og bæredygtigt offentligt byggeri Udbud og bæredygtigt offentligt byggeri AaK Bygninger stiller krav til bæredygtighed i de kommunale projekter v/bygningschef Peter Munk, Aalborg Kommune AaK Udvikling Befolkningsudviklingen 2016-2028 stiger

Læs mere

Digitale data til drift på Campus EAL

Digitale data til drift på Campus EAL Digitale data til drift på Campus EAL Fakta, forudsætninger og visioner Aftalegrundlag og udfaldskrav Problemstillinger og udfordringer Opfølgning og status Anbefalinger I bagklogskabens klare lys Konklusioner

Læs mere

- et multifleksibelt udviklings- og demonstrationsbyggeri. Henriette Hall-Andersen, Teknologisk Institut

- et multifleksibelt udviklings- og demonstrationsbyggeri. Henriette Hall-Andersen, Teknologisk Institut - et multifleksibelt udviklings- og demonstrationsbyggeri Henriette Hall-Andersen, Teknologisk Institut Vision EnergyFlexHouse skal være et aktiv for fremtidens integrerede og tidsbesparende innovationsproces

Læs mere

DEBATOPLÆG FREMTIDENS RÅDGIVNINGSYDELSER

DEBATOPLÆG FREMTIDENS RÅDGIVNINGSYDELSER DEBATOPLÆG FREMTIDENS RÅDGIVNINGSYDELSER DEBATOPLÆG: FREMTIDENS RÅDGIVNINGSYDELSER Debatoplægget er udgivet af Bygherreforeningen. Debatoplægget er støttet af Bygningsstyrelsen og Realdania. Debatoplægget

Læs mere

BYGNINGSDELSBESKRIVELSE OPFØRELSE AF NY VILLA PÅ STRANDVEJEN

BYGNINGSDELSBESKRIVELSE OPFØRELSE AF NY VILLA PÅ STRANDVEJEN NYBYYGERI, STRANDVEJEN 131A BYGNINGSDELSBESKRIVELSE OPFØRELSE AF NY VILLA PÅ STRANDVEJEN Totalentreprise 09. Inventar Bygningsdelsbeskrivelse Dateret: 12.06.2018 rev 00 Bygningsdelsbeskrivelse Side : 1/6

Læs mere

Milepæl 4. Reguleringsevne

Milepæl 4. Reguleringsevne Milepæl 4. Reguleringsevne Ved denne milepæl skal nedenstående performance tests foretages. Oversigt over performancetests ved milepæl 4. Reguleringsevne Test nr. Test titel Testens varighed 4.A Kontrol

Læs mere

COMMISSIONING AF DIN NYE EJENDOM SUND DRIFTSØKONOMI OG STABIL DRIFT FRA DAG 1 COMMISSIONING 1

COMMISSIONING AF DIN NYE EJENDOM SUND DRIFTSØKONOMI OG STABIL DRIFT FRA DAG 1 COMMISSIONING 1 COMMISSIONING AF DIN NYE EJENDOM SUND DRIFTSØKONOMI OG STABIL DRIFT FRA DAG 1 COMMISSIONING 1 2 COMMISSIONING PROFESSIONEL RÅDGIVNING AF SPECIALISTER MED DRIFTSERFARING Commisioning er en proaktiv proces,

Læs mere

Projekt nummer: Dato: 18. december 2017 Projektleder: Pia Rasmussen

Projekt nummer: Dato: 18. december 2017 Projektleder: Pia Rasmussen Notat Afprøvning af Bygningsstyrelsens performancetest Projekt: Trafik-, bygge- og boligstyrelsen. Energisparegaranti, performancetest og Funktionsafprøvning i alment byggeri om redskaber til et byggeri

Læs mere

Udbudsstrategi for Nyt OUH-projektet

Udbudsstrategi for Nyt OUH-projektet Udbudsstrategi for Nyt OUH-projektet Planlægning af det nye universitetshospital i Odense (Nyt OUH) befinder sig pt. i projektforslagsfasen, som afsluttes i efteråret 2016 med regionsrådets behandling.

Læs mere

Introduktion til større byggeprojekter (anlægsprojekter) i Hvidovre Kommune

Introduktion til større byggeprojekter (anlægsprojekter) i Hvidovre Kommune Pkt. nr. 8 Introduktion til større byggeprojekter (anlægsprojekter) i Hvidovre Kommune Indstilling: Teknisk Forvaltning indstiller til Ejendoms og Arealudvalget: 1. at tage orientering om større byggeprojekter

Læs mere

Komponentkrav Installationer. v/ Vagn Holk, Center for Energieffektivisering og Ventilation

Komponentkrav Installationer. v/ Vagn Holk, Center for Energieffektivisering og Ventilation Komponentkrav Installationer v/ Vagn Holk, Center for Energieffektivisering og Ventilation Indholdet i vores undersøgelse på installationsområdet Kortlægning af, hvilke udfordringer og muligheder der er

Læs mere

Godt indeklima - Gevinst på bundlinjen CIVILINGENIØR, PH.D. KASPER LYNGE, KALY@ALECTIA.COM

Godt indeklima - Gevinst på bundlinjen CIVILINGENIØR, PH.D. KASPER LYNGE, KALY@ALECTIA.COM Godt indeklima - Gevinst på bundlinjen CIVILINGENIØR, PH.D. KASPER LYNGE, KALY@ALECTIA.COM »Lidt om mig Fagleder Indeklima og seniorrådgiver indenfor energi og indeklima Underviser i Indeklima på Civilingeniør-uddannelsen

Læs mere

Bygningsreglementet 2015

Bygningsreglementet 2015 Bygningsreglementet 2015? BR15 Hvad sker der, hvad betyder det Peter Noyé Ekspertisechef, Bæredygtighed, Indeklima og Energi NIRAS Hvad laver vi indenfor indeklima og energi April 2015 Nyt BR15 2 STATUS

Læs mere

BygSol - Samarbejde og læring på byggepladsen

BygSol - Samarbejde og læring på byggepladsen 1. Hvem er CEG A/S 2. Hvorfor Samarbejde og læring på byggepladerne hos CEG 3. November 2004 hos CEG 4. Fremtiden hos CEG CEG A/S www.ceg.dk 1 1. Hvem er CEG A/S: - Entreprenørfirma med årlig omsætning

Læs mere

STANDARD FOR ARBEJDSPROCES VED INSTALLATION AF BMS, CTS - OG IBI ANLÆG FOR RÅDGIVERE

STANDARD FOR ARBEJDSPROCES VED INSTALLATION AF BMS, CTS - OG IBI ANLÆG FOR RÅDGIVERE STANDARD FOR ARBEJDSPROCES VED INSTALLATION AF BMS, CTS - OG IBI ANLÆG FOR RÅDGIVERE Side 1 af 7 STANDARD FOR ARBEJDSPROCES VED INSTALLATION AF BMS, CTS - OG IBI ANLÆG FOR RÅDGIVERE Gældende fra 05. januar

Læs mere

Er du nok på tværs? Energikrav i bygninger kræver øget tværfaglig forståelse og planlægning på tværs af fagene. Læs mere om behov og metoder.

Er du nok på tværs? Energikrav i bygninger kræver øget tværfaglig forståelse og planlægning på tværs af fagene. Læs mere om behov og metoder. Er du nok på tværs? Energikrav i bygninger kræver øget tværfaglig forståelse og planlægning på tværs af fagene. Læs mere om behov og metoder. Tværfaglig forståelse er blevet mere kritisk Byggeriet har

Læs mere

Bygningsstyrelsen. Planlægning af byggeri i en politisk kontekst. Kontorchef Anniken Kirsebom 23. september 2014

Bygningsstyrelsen. Planlægning af byggeri i en politisk kontekst. Kontorchef Anniken Kirsebom 23. september 2014 Bygningsstyrelsen Planlægning af byggeri i en politisk kontekst Kontorchef Anniken Kirsebom 23. september 2014 25-09-2014 1 Indhold Hvem er Bygningsstyrelsen? Fokusområder Planlægning af byggeri i en politisk

Læs mere

fjernvarmeunit med lavere varmetab og større fleksibilitet

fjernvarmeunit med lavere varmetab og større fleksibilitet Kompakt fuldisoleret fjernvarmeunit med lavere varmetab og større fleksibilitet comfort 3 VXi øger komforten for dine kunder Drømmer du om endnu mere tilfredse kunder, er Redans VXi unit det oplagte valg.

Læs mere

Dagsorden: Navitas projektet BIM på Navitas BIM i Pihl Afrunding NAVITAS

Dagsorden: Navitas projektet BIM på Navitas BIM i Pihl Afrunding NAVITAS VELKOMMEN Dagsorden: Navitas projektet BIM på Navitas BIM i Pihl Afrunding Navitas projektet Bygherre: IHA-AAMS-ISP-AAK Totalentreprise Arkitekter: Kjaer & Richter A/S Christensen & Co arkitekter a/s

Læs mere

BYGNINGSDELSBESKRIVELSE OPFØRELSE AF NY VILLA PÅ STRANDVEJEN

BYGNINGSDELSBESKRIVELSE OPFØRELSE AF NY VILLA PÅ STRANDVEJEN NYBYYGERI, STRANDVEJEN 131A BYGNINGSDELSBESKRIVELSE OPFØRELSE AF NY VILLA PÅ STRANDVEJEN Totalentreprise 01.Særlige ydelser Bygningsdelsbeskrivelse Dateret: 12.06.2018 rev 00 Bygningsdelsbeskrivelse Side

Læs mere

Arbejdsmiljørådgivning vedrørende byggepladsen

Arbejdsmiljørådgivning vedrørende byggepladsen Ydelsesbeskrivelse Maj 2009 Arbejdsmiljørådgivning vedrørende byggepladsen. Danske Arkitektvirksomheder Ydelsesbeskrivelse ydelser ved Arbejdsmiljø-rådgivning vedrørende byggepladsen Denne ydelsesbeskrivelse

Læs mere

Der har henover sommeren været en debat i pressen om, at de danske energikrav til nybyggeriet ikke er ambitiøse nok. Det er ikke korrekt.

Der har henover sommeren været en debat i pressen om, at de danske energikrav til nybyggeriet ikke er ambitiøse nok. Det er ikke korrekt. Det Energipolitiske Udvalg 2009-10 EPU alm. del Bilag 353 Offentligt Talepapir til samråd i EPU alm. del den 19. august 2010 samrådsspørgsmål Æ af 28. juni 2010, stillet efter ønske fra Anne Grete Holmsgaard

Læs mere

1. UBST arbejde med kravspecifikationerne/revision af vejledninger 2. Inspirationskatalog 3. Basiskrav 4. Udbud af stinkskabe 5.

1. UBST arbejde med kravspecifikationerne/revision af vejledninger 2. Inspirationskatalog 3. Basiskrav 4. Udbud af stinkskabe 5. DUA seminar 5. oktober 2010 1. UBST arbejde med kravspecifikationerne/revision af vejledninger 2. Inspirationskatalog 3. Basiskrav 4. Udbud af stinkskabe 5. Spørgsmål Bygherrerådgiver Erik Krøll, NNE Pharmaplan

Læs mere

Positivliste for den regionale uddannelsespulje, RAR-Bornholm, 1. april 2015-30. september 2015

Positivliste for den regionale uddannelsespulje, RAR-Bornholm, 1. april 2015-30. september 2015 1 Bygge og anlæg Akademiuddannelse Byggeteknik 10 ECTS 2 Bygge og anlæg Akademiuddannelse Energiteknik, traditionelle og nye energiformer 10 ECTS 3 Bygge og anlæg Akademiuddannelse Energiøkonomiske og

Læs mere

Udvikling af en fælles PLC og SRO standard i forsyningsvirksomhed. Morten C. Jørgensen

Udvikling af en fælles PLC og SRO standard i forsyningsvirksomhed. Morten C. Jørgensen Udvikling af en fælles PLC og SRO standard i forsyningsvirksomhed Morten C. Jørgensen Agenda Præsentation Proces ny standard Teknisk løsning Udvikling og vedligeholdelse Programmeringseksempler Hvem er

Læs mere

Performance test metoden

Performance test metoden Performance test metoden 1. Introduktion. Hvad er performancetest metoden? 2. Vores udgangspunkt. Hvorfor er det nødvendigt? 3. Løsninger 4. De almene boliger. Thomas Rysgaard. Ingeniør (el) og projektleder.

Læs mere

Renovering af faldstammer. v/ Flemming Springborg, Teknologisk Institut, Rørcentret

Renovering af faldstammer. v/ Flemming Springborg, Teknologisk Institut, Rørcentret Renovering af faldstammer v/ Flemming Springborg, Teknologisk Institut, Rørcentret Flemming Springborg Byggesagsbehandler i Københavns Kommune indtil 1998 Ansat på Teknologisk Institut siden 1998 Tilknyttet

Læs mere

Sfb nr Bygningsautomation Teknisk paradigma El-arbejde og tavler Teknisk Afdeling Opdateret den Sydvestjysk Sygehus - Teknisk

Sfb nr Bygningsautomation Teknisk paradigma El-arbejde og tavler Teknisk Afdeling Opdateret den Sydvestjysk Sygehus - Teknisk Sfb nr. 66 - Bygningsautomation Teknisk paradigma El-arbejde og tavler Teknisk Afdeling Opdateret den 21-09-2012 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 66.0 CTS anlæg... 2 10. El-arbejde og tavler...

Læs mere

Styringssystemer. Effektiv rumstyring AIRCONTROL

Styringssystemer. Effektiv rumstyring AIRCONTROL Styringssystemer Effektiv rumstyring AIRCONTROL AIRCONTROL Tilstedeværelse Fugtighed Temperatur Luftkvalitet 2 Behovsstyrede rumstyrings-strategier Effektiv rumstyring med X-AIRCONTROL Stadig strengere

Læs mere

G_18_Grænsefladeskema for entreprenører Kolding Sygehus

G_18_Grænsefladeskema for entreprenører Kolding Sygehus Grænseflader for automatik og tekniske instaler. Dato: 15.09.2014 Bilag til rbejdsbeskrivelser Rev.: 1.01 ktivitet Systemkonfiguration med hovedcentral, netværk og undercentraler O B ut. I DK 1.02 1.03

Læs mere

Arkitekt M.A.A. Jesper Staun Langelunden 1 2990 Nivå Telefon 4556 6500 - www.jesperstaun.dk - arkitekt@jesperstaun.dk

Arkitekt M.A.A. Jesper Staun Langelunden 1 2990 Nivå Telefon 4556 6500 - www.jesperstaun.dk - arkitekt@jesperstaun.dk Arkitekt M.A.A. Jesper Staun Langelunden 1 2990 Nivå Telefon 4556 6500 - www.jesperstaun.dk - arkitekt@jesperstaun.dk Nivå den 121214 Ydelser og faseforløb. Sådan kan det se ud: Jesper Stauns ydelser grupperes

Læs mere

Velkommen til Informationsmøde for beboerne. Onsdag den 26.06.2013, kl. 19.00

Velkommen til Informationsmøde for beboerne. Onsdag den 26.06.2013, kl. 19.00 Velkommen til Informationsmøde for beboerne Onsdag den 26.06.2013, kl. 19.00 Dagsorden: 1. Præsentation af byggeleder Mogens Tokkesdal 2. Generel orientering 3. Hvad skal udføres 4. Adgangsveje, parkering

Læs mere

Casadanas grundlæggende værdier er fundamentet i vores tilgang til kunder, kollegaer og samarbejdspartnere:

Casadanas grundlæggende værdier er fundamentet i vores tilgang til kunder, kollegaer og samarbejdspartnere: BYGNINGS RENOVERING Den førende samarbejdspartner Casadana A/S har som sit erklærede mål at være blandt de foretrukne samarbejdspartnere på Sjælland og øerne inden for renovering og byggestyring. Det lyder

Læs mere

SEL-Værdi. Bachelorprojekt Andreas Jonassen

SEL-Værdi. Bachelorprojekt Andreas Jonassen SEL-Værdi Bachelorprojekt Andreas Jonassen Hvad og hvorfor SEL-værdi? Hvilke krav har jeg arbejdet med? Hvordan arbejder branchen med SELværdien? Hvordan kan branchen blive bedre? 2 22 Danmarks samlede

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til elektriker

Uddannelsesordning for uddannelsen til elektriker Uddannelsesordning for uddannelsen til elektriker Udstedelsesdato: 15. juli 2012 Udstedt af det faglige udvalg for elektrikeruddannelsen i henhold til BEK nr. 509 af 31/05/2012 om uddannelserne i den erhvervsfaglige

Læs mere

INTRODUKTION TIL AB 92

INTRODUKTION TIL AB 92 INTRODUKTION TIL AB 92 DAGENS PROGRAM 14.30 Introduktion Advokat, partner Christian Molt Wengel Byggeprocessen Juraen Entrepriseformer Overblik over AB 92 Betaling og ekstraarbejder Tid og forsinkelse

Læs mere

CTS fra strategi til praksis

CTS fra strategi til praksis CTS fra strategi til praksis Om CTS fra strategi til praksis Processen Tekniske løsninger Projektmæssige løsninger Opvarmning af brugsvand i to trin Kontakter Udrulning af CTS i Brøndby Kommune er baseret

Læs mere

Workshop om Grøn Boligkontrakt Samarbejdsmodeller i byggeriet - herunder konsortiedannelse. v/manager, Betina Nørgaard

Workshop om Grøn Boligkontrakt Samarbejdsmodeller i byggeriet - herunder konsortiedannelse. v/manager, Betina Nørgaard Workshop om Grøn Boligkontrakt Samarbejdsmodeller i byggeriet - herunder konsortiedannelse v/manager, Betina Nørgaard 1. november 2013 Agenda Udgangspunktet for Grøn Boligkontrakt Samarbejdsmodeller i

Læs mere

Udbudsstrategi og entrepriseform

Udbudsstrategi og entrepriseform Udbudsstrategi og entrepriseform Dagsorden Byggeriets udfordringer, herunder de forskellige interessenters forventninger (Byggechef Kurt Reitz, Region Sjælland) Bygherrens udfordringer og handlemuligheder,

Læs mere

Den bedste måde at spare energi i vores bygninger, er ved at anvende et design, der mindsker behovet for at bruge energi.

Den bedste måde at spare energi i vores bygninger, er ved at anvende et design, der mindsker behovet for at bruge energi. INTEGRERET ENERGIDESIGN Hos Thorkil Jørgensen Rådgivende Ingeniører vægtes samarbejde og innovation. Vi vil i fællesskab med kunder og brugere skabe merværdi i projekterne. Med merværdi mener vi, at vi

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 7 Nummer: 2693 Titel: Installation og service af klima og ventilation Kort titel: ventilation Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af

Læs mere