Fermat, ABC og alt det jazz...

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fermat, ABC og alt det jazz..."

Transkript

1 Fermat, ABC og alt det jazz... Matematiklærerdag 2013 Simon Kristensen Institut for Matematik Aarhus Universitet 22. marts 2013

2 Oversigt 1 Hvad er ABC-formodningen?

3 Oversigt 1 Hvad er ABC-formodningen? 2

4 Oversigt 1 Hvad er ABC-formodningen? 2 3

5 Outline 1 Hvad er ABC-formodningen? 2 3

6 Entydig faktorisering Vi kender allerede Aritmetikkens Fundamentalsætning.

7 Entydig faktorisering Vi kender allerede Aritmetikkens Fundamentalsætning. Sætning (Aritmetikkens Fundamentalsætning) Lad n være et positivt helt tal. Da findes en entydig opskrivning af n som et produkt af primtal, dvs., der findes entydigt bestemte positive primtal p 1, p 2,..., p m, så at n = p 1 p 2 p m.

8 Entydig faktorisering Vi kender allerede Aritmetikkens Fundamentalsætning. Sætning (Aritmetikkens Fundamentalsætning) Lad n være et positivt helt tal. Da findes en entydig opskrivning af n som et produkt af primtal, dvs., der findes entydigt bestemte positive primtal p 1, p 2,..., p m, så at n = p 1 p 2 p m. Bemærk, at der kan være gentagelser blandt primtallene.

9 Om addition og multiplikation Primtal er sat i verden for at blive ganget sammen.

10 Om addition og multiplikation Primtal er sat i verden for at blive ganget sammen. Hele tal er sat i verden for at blive lagt sammen.

11 Om addition og multiplikation Primtal er sat i verden for at blive ganget sammen. Hele tal er sat i verden for at blive lagt sammen. Meget af talteorien går ud på at forbinde de to verdener.

12 Om addition og multiplikation Primtal er sat i verden for at blive ganget sammen. Hele tal er sat i verden for at blive lagt sammen. Meget af talteorien går ud på at forbinde de to verdener. Et berømt eksempel er Goldbachs Formodning: Ethvert lige tal større end 2 er summen af to primtal.

13 Om addition og multiplikation Primtal er sat i verden for at blive ganget sammen. Hele tal er sat i verden for at blive lagt sammen. Meget af talteorien går ud på at forbinde de to verdener. Et berømt eksempel er Goldbachs Formodning: Ethvert lige tal større end 2 er summen af to primtal. Det er hunde-svært!

14 En løs version af ABC-formodningen Vi ser på en anden forbindelse mellem addition og multiplikation.

15 En løs version af ABC-formodningen Vi ser på en anden forbindelse mellem addition og multiplikation. Betragt ligningen i hele tal A + B = C

16 En løs version af ABC-formodningen Vi ser på en anden forbindelse mellem addition og multiplikation. Betragt ligningen i hele tal A + B = C Hvis der er fælles primfaktorer, forkorter vi dem ud.

17 En løs version af ABC-formodningen Vi ser på en anden forbindelse mellem addition og multiplikation. Betragt ligningen i hele tal A + B = C Hvis der er fælles primfaktorer, forkorter vi dem ud. ABC-formodningen siger løst, at hvis tallene i ligningen bliver store, så må der være mange forskellige primfaktorer i dem.

18 En løs version af ABC-formodningen Vi ser på en anden forbindelse mellem addition og multiplikation. Betragt ligningen i hele tal A + B = C Hvis der er fælles primfaktorer, forkorter vi dem ud. ABC-formodningen siger løst, at hvis tallene i ligningen bliver store, så må der være mange forskellige primfaktorer i dem. Med andre ord kan der ikke være uhyggeligt mange gentagelser.

19 Pythagoræiske tripler Hvis x 2 + y 2 = z 2 med hele tal uden fælles divisor, så er (x, y, z) = (m 2 n 2, 2mn, m 2 + n 2 ), hvor m og n er hele tal uden fælles divisor, et lige og et ulige.

20 Pythagoræiske tripler Hvis x 2 + y 2 = z 2 med hele tal uden fælles divisor, så er (x, y, z) = (m 2 n 2, 2mn, m 2 + n 2 ), hvor m og n er hele tal uden fælles divisor, et lige og et ulige. Hvor mange sådanne er der med z 2 N?

21 Pythagoræiske tripler Hvis x 2 + y 2 = z 2 med hele tal uden fælles divisor, så er (x, y, z) = (m 2 n 2, 2mn, m 2 + n 2 ), hvor m og n er hele tal uden fælles divisor, et lige og et ulige. Hvor mange sådanne er der med z 2 N? Vi skal tælle antallet af (m, n) så at (m 2 + n 2 ) 2 N.

22 Pythagoræiske tripler Hvis x 2 + y 2 = z 2 med hele tal uden fælles divisor, så er (x, y, z) = (m 2 n 2, 2mn, m 2 + n 2 ), hvor m og n er hele tal uden fælles divisor, et lige og et ulige. Hvor mange sådanne er der med z 2 N? Vi skal tælle antallet af (m, n) så at (m 2 + n 2 ) 2 N. Rundt regnet er dette arealet af cirklen med radius N 1/4, dvs. πn 1/2.

23 Pythagoræiske tripler Hvis x 2 + y 2 = z 2 med hele tal uden fælles divisor, så er (x, y, z) = (m 2 n 2, 2mn, m 2 + n 2 ), hvor m og n er hele tal uden fælles divisor, et lige og et ulige. Hvor mange sådanne er der med z 2 N? Vi skal tælle antallet af (m, n) så at (m 2 + n 2 ) 2 N. Rundt regnet er dette arealet af cirklen med radius N 1/4, dvs. πn 1/2. Tager vi divisor-betingelsen ud, bliver det rigtige rundt-regnet-tal lig med 4 π N1/2.

24 Pythagoræiske tripler og ABC Lad os prøve at se på tælleproblemet som et ABC-problem.

25 Pythagoræiske tripler og ABC Lad os prøve at se på tælleproblemet som et ABC-problem. Lad A = x 2, B = y 2 og C = z 2.

26 Pythagoræiske tripler og ABC Lad os prøve at se på tælleproblemet som et ABC-problem. Lad A = x 2, B = y 2 og C = z 2. Nu leder vi efter heltal mellem N og N uden fælles divisor, så at A + B = C, som er kvadrater.

27 Pythagoræiske tripler og ABC Lad os prøve at se på tælleproblemet som et ABC-problem. Lad A = x 2, B = y 2 og C = z 2. Nu leder vi efter heltal mellem N og N uden fælles divisor, så at A + B = C, som er kvadrater. Der er ca. N 2 sådanne heltal, der opfylder ligningen.

28 Pythagoræiske tripler og ABC Lad os prøve at se på tælleproblemet som et ABC-problem. Lad A = x 2, B = y 2 og C = z 2. Nu leder vi efter heltal mellem N og N uden fælles divisor, så at A + B = C, som er kvadrater. Der er ca. N 2 sådanne heltal, der opfylder ligningen. Af heltallene mellem N og N er ca. N 1/2 kvadrattal.

29 Pythagoræiske tripler og ABC Lad os prøve at se på tælleproblemet som et ABC-problem. Lad A = x 2, B = y 2 og C = z 2. Nu leder vi efter heltal mellem N og N uden fælles divisor, så at A + B = C, som er kvadrater. Der er ca. N 2 sådanne heltal, der opfylder ligningen. Af heltallene mellem N og N er ca. N 1/2 kvadrattal. Altså er sandsynligheden for at ramme et kvadrat N 1/2.

30 Pythagoræiske tripler og ABC Lad os prøve at se på tælleproblemet som et ABC-problem. Lad A = x 2, B = y 2 og C = z 2. Nu leder vi efter heltal mellem N og N uden fælles divisor, så at A + B = C, som er kvadrater. Der er ca. N 2 sådanne heltal, der opfylder ligningen. Af heltallene mellem N og N er ca. N 1/2 kvadrattal. Altså er sandsynligheden for at ramme et kvadrat N 1/2. Hvis A, B og C opfører sig som terninger, er sandsynligheden for at ramme tre kvadrater N 3/2.

31 Pythagoræiske tripler og ABC Lad os prøve at se på tælleproblemet som et ABC-problem. Lad A = x 2, B = y 2 og C = z 2. Nu leder vi efter heltal mellem N og N uden fælles divisor, så at A + B = C, som er kvadrater. Der er ca. N 2 sådanne heltal, der opfylder ligningen. Af heltallene mellem N og N er ca. N 1/2 kvadrattal. Altså er sandsynligheden for at ramme et kvadrat N 1/2. Hvis A, B og C opfører sig som terninger, er sandsynligheden for at ramme tre kvadrater N 3/2. Da der er N 2 mulige tripler, burde der være N 2 N 3/2 = N 1/2 pythagoræiske tripler med z 2 N.

32 En tilståelse Jeg har snydt jeg, så vandet drev!

33 En tilståelse Jeg har snydt jeg, så vandet drev! Løsningerne til ligningen opfører sig overhovedet ikke som terningekast!

34 En tilståelse Jeg har snydt jeg, så vandet drev! Løsningerne til ligningen opfører sig overhovedet ikke som terningekast! Se på ligningen x 2 + y 2 = 3z 2.

35 En tilståelse Jeg har snydt jeg, så vandet drev! Løsningerne til ligningen opfører sig overhovedet ikke som terningekast! Se på ligningen x 2 + y 2 = 3z 2. Der er kun én løsning.

36 En tilståelse Jeg har snydt jeg, så vandet drev! Løsningerne til ligningen opfører sig overhovedet ikke som terningekast! Se på ligningen x 2 + y 2 = 3z 2. Der er kun én løsning. Argumentet på sidste slide ville give rundt regnet N 1/2 løsninger.

37 En tilståelse Jeg har snydt jeg, så vandet drev! Løsningerne til ligningen opfører sig overhovedet ikke som terningekast! Se på ligningen x 2 + y 2 = 3z 2. Der er kun én løsning. Argumentet på sidste slide ville give rundt regnet N 1/2 løsninger. Imidlertid er det tit sådan, at talteoretikere laver formodninger.

38 Findes der Fermat-tripler? Se nu på en Fermat-ligning, x n + y n = z n.

39 Findes der Fermat-tripler? Se nu på en Fermat-ligning, x n + y n = z n. Kald A = x n, B = y n og C = z n, så at A + B = C.

40 Findes der Fermat-tripler? Se nu på en Fermat-ligning, x n + y n = z n. Kald A = x n, B = y n og C = z n, så at A + B = C. Som før vil vi tælle løsninger med max{ A, B, C } N og uden fælles divisor.

41 Findes der Fermat-tripler? Se nu på en Fermat-ligning, x n + y n = z n. Kald A = x n, B = y n og C = z n, så at A + B = C. Som før vil vi tælle løsninger med max{ A, B, C } N og uden fælles divisor. Som før er der rundt regnet N 2 valg af A, B, C uden fælles divisor så at A + B = C.

42 Findes der Fermat-tripler? Se nu på en Fermat-ligning, x n + y n = z n. Kald A = x n, B = y n og C = z n, så at A + B = C. Som før vil vi tælle løsninger med max{ A, B, C } N og uden fælles divisor. Som før er der rundt regnet N 2 valg af A, B, C uden fælles divisor så at A + B = C. Sandsynligheden for, at hver af dem er en n te potens er N 1/n /N.

43 Findes der Fermat-tripler? Se nu på en Fermat-ligning, x n + y n = z n. Kald A = x n, B = y n og C = z n, så at A + B = C. Som før vil vi tælle løsninger med max{ A, B, C } N og uden fælles divisor. Som før er der rundt regnet N 2 valg af A, B, C uden fælles divisor så at A + B = C. Sandsynligheden for, at hver af dem er en n te potens er N 1/n /N. Ganger vi hele skidtet sammen, ser vi, at vi forventer rundt regnet N 2 N 3(1/n 1) = N (3 n)/n løsninger.

44 Findes der Fermat-tripler? Se nu på en Fermat-ligning, x n + y n = z n. Kald A = x n, B = y n og C = z n, så at A + B = C. Som før vil vi tælle løsninger med max{ A, B, C } N og uden fælles divisor. Som før er der rundt regnet N 2 valg af A, B, C uden fælles divisor så at A + B = C. Sandsynligheden for, at hver af dem er en n te potens er N 1/n /N. Ganger vi hele skidtet sammen, ser vi, at vi forventer rundt regnet N 2 N 3(1/n 1) = N (3 n)/n løsninger. Dette giver mange for n < 3, ikke alt for mange for n = 3 og kun endeligt mange for n > 3.

45 Nok en tilståelse Som før har vi snydt. Vi kan ikke se på tingene som terningekast.

46 Nok en tilståelse Som før har vi snydt. Vi kan ikke se på tingene som terningekast. Det, der gør at vi ikke har uafhængighed er 1 dels at A + B = C, 2 og dels at A, B og C ikke har fælles divisorer.

47 Nok en tilståelse Som før har vi snydt. Vi kan ikke se på tingene som terningekast. Det, der gør at vi ikke har uafhængighed er 1 dels at A + B = C, 2 og dels at A, B og C ikke har fælles divisorer. Masser og Oesterlé bemærkede, at et modeksempel til Fermats Store Sætning måtte give en ABC-tripel hvor mange primtal blev gentaget.

48 Nok en tilståelse Som før har vi snydt. Vi kan ikke se på tingene som terningekast. Det, der gør at vi ikke har uafhængighed er 1 dels at A + B = C, 2 og dels at A, B og C ikke har fælles divisorer. Masser og Oesterlé bemærkede, at et modeksempel til Fermats Store Sætning måtte give en ABC-tripel hvor mange primtal blev gentaget. De formodede, at dette ikke kunne lade sig gøre.

49 Den rigtige ABC-formodning Definition For et helt tal D med primtalsfaktorisering D = p r 1 definerer vi radikalet af D ved rad(d) = p 1 p 2... p m. 1 p r 2 2 p rm m

50 Den rigtige ABC-formodning Definition For et helt tal D med primtalsfaktorisering D = p r 1 definerer vi radikalet af D ved rad(d) = p 1 p 2... p m. Formodning (ABC-formodningen) 1 p r 2 2 p rm m For ethvert ɛ > 0 findes et κ > 0, så at for enhver løsning til A + B = C i hele tal uden fælles divisor, er max{ A, B, C } κ rad(abc) 1+ɛ.

51 Outline 1 Hvad er ABC-formodningen? 2 3

52 Fermats Store Sætning (Nu Wiles Sætning) Sætning (en del af Wiles Sætning) For n stor nok, har ligningen x n + y n = z n kun trivielle heltalsløsninger.

53 Fermats Store Sætning (Nu Wiles Sætning) Sætning (en del af Wiles Sætning) For n stor nok, har ligningen x n + y n = z n kun trivielle heltalsløsninger. Dette følger af ABC-formodningen.

54 Fermats Store Sætning (Nu Wiles Sætning) Sætning (en del af Wiles Sætning) For n stor nok, har ligningen x n + y n = z n kun trivielle heltalsløsninger. Dette følger af ABC-formodningen. Hvis κ 1 = 1, har vi Fermat for n 6.

55 Catalans Formodning (nu Mihăilescus Sætning) Sætning (En del af Mihăielscus sætning) Der er kun endeligt mange heltalsløsninger (x, y, p, q) med x, y, p, q > 1 til x p y q = 1.

56 Catalans Formodning (nu Mihăilescus Sætning) Sætning (En del af Mihăielscus sætning) Der er kun endeligt mange heltalsløsninger (x, y, p, q) med x, y, p, q > 1 til x p y q = 1. Dette følger af ABC-formodningen.

57 Catalans Formodning (nu Mihăilescus Sætning) Sætning (En del af Mihăielscus sætning) Der er kun endeligt mange heltalsløsninger (x, y, p, q) med x, y, p, q > 1 til x p y q = 1. Dette følger af ABC-formodningen. Hvis vi kender konstanterne, kan vi finde dem alle.

58 Catalans Formodning (nu Mihăilescus Sætning) Sætning (En del af Mihăielscus sætning) Der er kun endeligt mange heltalsløsninger (x, y, p, q) med x, y, p, q > 1 til x p y q = 1. Dette følger af ABC-formodningen. Hvis vi kender konstanterne, kan vi finde dem alle. Det rigtige svar er, at eneste løsning er x = 3, p = 2, y = 2, q = 3.

59 Fermat Catalan formodningen Lad os blande tingene lidt sammen og se på heltalsløsninger til Dx p + Ey q = Fz r, hvor D, E og F er faste heltal.

60 Fermat Catalan formodningen Lad os blande tingene lidt sammen og se på heltalsløsninger til Dx p + Ey q = Fz r, hvor D, E og F er faste heltal. Sæt δ = 1 1 p 1 q 1 r.

61 Fermat Catalan formodningen Lad os blande tingene lidt sammen og se på heltalsløsninger til Dx p + Ey q = Fz r, hvor D, E og F er faste heltal. Sæt δ = 1 1 p 1 q 1 r. Snyde-argumentet giver, at vi forventer mange løsninger, når δ < 0, knapt så mange for δ = 0 og kun endeligt mange når δ > 0.

62 Fermat Catalan formodningen Lad os blande tingene lidt sammen og se på heltalsløsninger til Dx p + Ey q = Fz r, hvor D, E og F er faste heltal. Sæt δ = 1 1 p 1 q 1 r. Snyde-argumentet giver, at vi forventer mange løsninger, når δ < 0, knapt så mange for δ = 0 og kun endeligt mange når δ > 0. For D = E = F = 1 formodes det, at de eneste løsninger når δ > 0 kommer fra en endelig liste. Dette kaldes ofte Fermat Catalan Formodningen.

63 Darmon Granville Sætningen Sætning Lad p, q, r > 0 være heltal med δ > 0, og lad D, E, F være heltal forskellige fra nul. Da er der højst endeligt mange løsninger uden fælles divisor til ligningen Dx p + Ey q = Fz r,

64 Darmon Granville Sætningen Sætning Lad p, q, r > 0 være heltal med δ > 0, og lad D, E, F være heltal forskellige fra nul. Da er der højst endeligt mange løsninger uden fælles divisor til ligningen Dx p + Ey q = Fz r, Dette følger af ABC-formodningen.

65 Darmon Granville Sætningen Sætning Lad p, q, r > 0 være heltal med δ > 0, og lad D, E, F være heltal forskellige fra nul. Da er der højst endeligt mange løsninger uden fælles divisor til ligningen Dx p + Ey q = Fz r, Dette følger af ABC-formodningen. Den indeholder en svag variant af Fermat Catalan.

66 Darmon Granville Sætningen Sætning Lad p, q, r > 0 være heltal med δ > 0, og lad D, E, F være heltal forskellige fra nul. Da er der højst endeligt mange løsninger uden fælles divisor til ligningen Dx p + Ey q = Fz r, Dette følger af ABC-formodningen. Den indeholder en svag variant af Fermat Catalan. Hvis vi kender κ for ɛ = 1 83, kan vi finde en øvre grænse på løsninger i Fermat Catalan.

67 Beals Formodning (Zagier Tijdemann Formodningen) Formodning Ligningen x p + y q = z r har ingen løsninger med p, q, r 3 og x, y, z uden fælles divisor.

68 Beals Formodning (Zagier Tijdemann Formodningen) Formodning Ligningen x p + y q = z r har ingen løsninger med p, q, r 3 og x, y, z uden fælles divisor. Dette er en art Fermat Catalan.

69 Beals Formodning (Zagier Tijdemann Formodningen) Formodning Ligningen x p + y q = z r har ingen løsninger med p, q, r 3 og x, y, z uden fælles divisor. Dette er en art Fermat Catalan. Hvis listen over kendte løsninger er komplet, er formodningen vist.

70 Beals Formodning (Zagier Tijdemann Formodningen) Formodning Ligningen x p + y q = z r har ingen løsninger med p, q, r 3 og x, y, z uden fælles divisor. Dette er en art Fermat Catalan. Hvis listen over kendte løsninger er komplet, er formodningen vist. Rigmanden Andrew Beal udlodder $ for en løsning.

71 Halls Formodning Formodning For ɛ > 0 findes c(ɛ) > 0 så at for alle være heltal u og v forskellige fra nul og uden fælles divisor med at u 3 v 2 0, er u 3 v 2 C(ɛ) u 1/2 ɛ.

72 Halls Formodning Formodning For ɛ > 0 findes c(ɛ) > 0 så at for alle være heltal u og v forskellige fra nul og uden fælles divisor med at u 3 v 2 0, er u 3 v 2 C(ɛ) u 1/2 ɛ. Dette skal sammenlignes med Catalans Formodning.

73 Halls Formodning Formodning For ɛ > 0 findes c(ɛ) > 0 så at for alle være heltal u og v forskellige fra nul og uden fælles divisor med at u 3 v 2 0, er u 3 v 2 C(ɛ) u 1/2 ɛ. Dette skal sammenlignes med Catalans Formodning. Denne (i en stærkere version) følger også af ABC-formodningen.

74 Wieferich primtal En gammel sætning af Fermat (Fermats Lille Sætning) siger, at hvis p 3 er et primtal, så går p op i 2 p 1 1.

75 Wieferich primtal En gammel sætning af Fermat (Fermats Lille Sætning) siger, at hvis p 3 er et primtal, så går p op i 2 p 1 1. Sker det nogen gange, at p 2 går op i 2 p 1 1?

76 Wieferich primtal En gammel sætning af Fermat (Fermats Lille Sætning) siger, at hvis p 3 er et primtal, så går p op i 2 p 1 1. Sker det nogen gange, at p 2 går op i 2 p 1 1? Ja! Det sker for p = 1093 og for p = Men vi kender ikke flere.

77 Wieferich primtal En gammel sætning af Fermat (Fermats Lille Sætning) siger, at hvis p 3 er et primtal, så går p op i 2 p 1 1. Sker det nogen gange, at p 2 går op i 2 p 1 1? Ja! Det sker for p = 1093 og for p = Men vi kender ikke flere. Wieferich viste i 1909, at hvis x p + y p = z p og p ikke går op i x, y eller z, så er p et Wieferich primtal.

78 Wieferich primtal En gammel sætning af Fermat (Fermats Lille Sætning) siger, at hvis p 3 er et primtal, så går p op i 2 p 1 1. Sker det nogen gange, at p 2 går op i 2 p 1 1? Ja! Det sker for p = 1093 og for p = Men vi kender ikke flere. Wieferich viste i 1909, at hvis x p + y p = z p og p ikke går op i x, y eller z, så er p et Wieferich primtal. Vi aner ikke, om der er uendeligt mange Wieferich primtal. Der er en formodning i hver retning.

79 Wieferich primtal En gammel sætning af Fermat (Fermats Lille Sætning) siger, at hvis p 3 er et primtal, så går p op i 2 p 1 1. Sker det nogen gange, at p 2 går op i 2 p 1 1? Ja! Det sker for p = 1093 og for p = Men vi kender ikke flere. Wieferich viste i 1909, at hvis x p + y p = z p og p ikke går op i x, y eller z, så er p et Wieferich primtal. Vi aner ikke, om der er uendeligt mange Wieferich primtal. Der er en formodning i hver retning. ABC-formodningen medfører, at der er uendeligt mange primtal, der ikke er Wieferich.

80 Erdős Woods Formodningen Formodning Erdős Woods Formodningen Der findes et positivt heltal k, så at hvis m og n er heltal med så er m = n. rad(m) = rad(n),..., rad(m + k) = rad(n + k), Det er ikke rigtigt for k = 1: 75 = og 1215 = 3 5 5, mens 76 = og 1216 =

81 Erdős Woods Formodningen Formodning Erdős Woods Formodningen Der findes et positivt heltal k, så at hvis m og n er heltal med så er m = n. rad(m) = rad(n),..., rad(m + k) = rad(n + k), Det er ikke rigtigt for k = 1: 75 = og 1215 = 3 5 5, mens 76 = og 1216 = Imidlertid er

82 Erdős Woods Formodningen Formodning Erdős Woods Formodningen Der findes et positivt heltal k, så at hvis m og n er heltal med så er m = n. rad(m) = rad(n),..., rad(m + k) = rad(n + k), Det er ikke rigtigt for k = 1: 75 = og 1215 = 3 5 5, mens 76 = og 1216 = Imidlertid er ABC-formodningen giver, at Erdős Woods holder for k = 2, med højst endeligt mange undtagelser.

83 Og der er mere... Der er mange andre anvendelser af ABC, der er noget sværere, men mindst lige så dybe.

84 Og der er mere... Der er mange andre anvendelser af ABC, der er noget sværere, men mindst lige så dybe. Roths Sætning om approksimation af algebraiske tal.

85 Og der er mere... Der er mange andre anvendelser af ABC, der er noget sværere, men mindst lige så dybe. Roths Sætning om approksimation af algebraiske tal. Faltings Sætning om rationale punkter på kurver med høj genus.

86 Og der er mere... Der er mange andre anvendelser af ABC, der er noget sværere, men mindst lige så dybe. Roths Sætning om approksimation af algebraiske tal. Faltings Sætning om rationale punkter på kurver med høj genus. Ikke-eksistensen af Siegel-nulpunkter for L-funktioner.

87 Og der er mere... Der er mange andre anvendelser af ABC, der er noget sværere, men mindst lige så dybe. Roths Sætning om approksimation af algebraiske tal. Faltings Sætning om rationale punkter på kurver med høj genus. Ikke-eksistensen af Siegel-nulpunkter for L-funktioner. Diverse store formodninger af store ånder som Szpiro og Vojta.

88 If the ABC-conjecture can be shown to be true, Diophantine analysis will no longer be the mathematical equivalent of fly fishing; it will be more like fishing with dynamite. Dorian Goldfeld

89 Outline 1 Hvad er ABC-formodningen? 2 3

90 Fra svære problemer til nemme problemer ABC-formodningen er svær! Hundesvær!

91 Fra svære problemer til nemme problemer ABC-formodningen er svær! Hundesvær! Når matematikere har et problem, der er for svært, prøver de at løse et nemmere problem, der trods alt lugter lidt af det oprindelige.

92 Fra svære problemer til nemme problemer ABC-formodningen er svær! Hundesvær! Når matematikere har et problem, der er for svært, prøver de at løse et nemmere problem, der trods alt lugter lidt af det oprindelige. Kan vi for eksempel lave en mindre stram ulighed? Det vender vi tilbage til.

93 Fra svære problemer til nemme problemer ABC-formodningen er svær! Hundesvær! Når matematikere har et problem, der er for svært, prøver de at løse et nemmere problem, der trods alt lugter lidt af det oprindelige. Kan vi for eksempel lave en mindre stram ulighed? Det vender vi tilbage til. Eller kan vi finde noget, der ligner tal, hvor vi kan arbejde videre?

94 En erstatning for de hele tal For at formulere ABC-formodningen, havde vi brug for Aritmetikkens Fundamentalsætning.

95 En erstatning for de hele tal For at formulere ABC-formodningen, havde vi brug for Aritmetikkens Fundamentalsætning. Er der noget, der minder om denne, men i et andet setup?

96 En erstatning for de hele tal For at formulere ABC-formodningen, havde vi brug for Aritmetikkens Fundamentalsætning. Er der noget, der minder om denne, men i et andet setup? Sætning (Algebraens Fundamentalsætning) Givet et polynomium P(x) = a 0 x n + a 1 x n a n 1 x + a n, med koefficienter i de komplekse tal, findes der en entydigt bestemt mængde af komplekse tal λ 1,..., λ n og c, så at P(x) = c (x λ 1 ) (x λ 2 ) (x λ n ).

97 En ordbog Vi tænker på polynomier som analog til de hele tal.

98 En ordbog Vi tænker på polynomier som analog til de hele tal. Vi tænker på polynomier på formen x λ som primtal.

99 En ordbog Vi tænker på polynomier som analog til de hele tal. Vi tænker på polynomier på formen x λ som primtal. Polynomier er uden fælles faktorer, hvis de har forskellige rødder.

100 En ordbog Vi tænker på polynomier som analog til de hele tal. Vi tænker på polynomier på formen x λ som primtal. Polynomier er uden fælles faktorer, hvis de har forskellige rødder. Som absolutværdien af et polynomium bruger vi graden, altså n.

101 En ordbog Vi tænker på polynomier som analog til de hele tal. Vi tænker på polynomier på formen x λ som primtal. Polynomier er uden fælles faktorer, hvis de har forskellige rødder. Som absolutværdien af et polynomium bruger vi graden, altså n. Som radikalet af et polynomium P bruger vi antallet af distinkte rødder N 0 (P).

102 En ordbog Vi tænker på polynomier som analog til de hele tal. Vi tænker på polynomier på formen x λ som primtal. Polynomier er uden fælles faktorer, hvis de har forskellige rødder. Som absolutværdien af et polynomium bruger vi graden, altså n. Som radikalet af et polynomium P bruger vi antallet af distinkte rødder N 0 (P). Bemærk, at der er meget mere plads i de komplekse tal, og dermed mange flere primtal.

103 En ordbog Vi tænker på polynomier som analog til de hele tal. Vi tænker på polynomier på formen x λ som primtal. Polynomier er uden fælles faktorer, hvis de har forskellige rødder. Som absolutværdien af et polynomium bruger vi graden, altså n. Som radikalet af et polynomium P bruger vi antallet af distinkte rødder N 0 (P). Bemærk, at der er meget mere plads i de komplekse tal, og dermed mange flere primtal. Er der en ABC-formodning?

104 ABC-formodningen for polynomier Sætning (Mason Stothers Sætning) Lad f, g, h være komplekse polynomier uden fælles faktorer, og med f + g = h. Da er max{deg(f ), deg(g), deg(h)} N 0 (fgh) 1.

105 ABC-formodningen for polynomier Sætning (Mason Stothers Sætning) Lad f, g, h være komplekse polynomier uden fælles faktorer, og med f + g = h. Da er max{deg(f ), deg(g), deg(h)} N 0 (fgh) 1. Formodning (En vildere ABC-formodning) For A, B, C hele tal uden fælles faktorer og A + B = C er max{ A, B, C } rad(abc) 1.

106 ABC-formodningen for polynomier Sætning (Mason Stothers Sætning) Lad f, g, h være komplekse polynomier uden fælles faktorer, og med f + g = h. Da er max{deg(f ), deg(g), deg(h)} N 0 (fgh) 1. Formodning (En vildere ABC-formodning) For A, B, C hele tal uden fælles faktorer og A + B = C er max{ A, B, C } rad(abc) 1. Imidlertid er dette ikke rigtigt.

107 Mysteriet om det manglende ɛ Se på følgen af tripler A n = 3 2n, B n = 1 og C n = 3 2n 1.

108 Mysteriet om det manglende ɛ Se på følgen af tripler A n = 3 2n, B n = 1 og C n = 3 2n 1. Vi ser nemt, at max{ A n, B n, C n } = A n = 3 2n.

109 Mysteriet om det manglende ɛ Se på følgen af tripler Vi ser nemt, at Vi kan vise, at A n = 3 2n, B n = 1 og C n = 3 2n 1. max{ A n, B n, C n } = A n = 3 2n. rad(a n B n C n ) 6 32n 1 2 n.

110 Mysteriet om det manglende ɛ Se på følgen af tripler Vi ser nemt, at Vi kan vise, at A n = 3 2n, B n = 1 og C n = 3 2n 1. max{ A n, B n, C n } = A n = 3 2n. rad(a n B n C n ) 6 32n 1 2 n. Dette viser, at den vilde ABC-formodning ikke kan holde.

111 Mysteriet om det manglende ɛ Se på følgen af tripler Vi ser nemt, at Vi kan vise, at A n = 3 2n, B n = 1 og C n = 3 2n 1. max{ A n, B n, C n } = A n = 3 2n. rad(a n B n C n ) 6 32n 1 2 n. Dette viser, at den vilde ABC-formodning ikke kan holde. Heller ikke uden 1 og med en større konstant!

112 Er alt det her noget argument for ABC?

113 Er alt det her noget argument for ABC? NEJ!

114 Er alt det her noget argument for ABC? og så alligevel... NEJ!

115 Er alt det her noget argument for ABC? NEJ! og så alligevel... Og lad os alligevel vente til juryen kommer tilbage med en vurdering af Moshizukis arbejde

TALTEORI Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning.

TALTEORI Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning. Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning, marts 2007, Kirsten Rosenkilde 1 TALTEORI Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning. Disse noter forudsætter et grundlæggende kendskab til talteori som man kan

Læs mere

TALTEORI Primfaktoropløsning og divisorer.

TALTEORI Primfaktoropløsning og divisorer. Primfaktoropløsning og divisorer, oktober 2008, Kirsten Rosenkilde 1 TALTEORI Primfaktoropløsning og divisorer. Disse noter forudsætter et grundlæggende kendskab til talteori som man kan få i Marianne

Læs mere

TALTEORI Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning.

TALTEORI Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning. Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning, marts 2007, Kirsten Rosenkilde 1 TALTEORI Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning. Disse noter forudsætter et grundlæggende kendskab til talteori som man kan

Læs mere

Divisorer. Introduktion. Divisorer og delelighed. Divisionsalgoritmen. Definition (Divisor) Lad d og n være hele tal. Hvis der findes et helt tal q så

Divisorer. Introduktion. Divisorer og delelighed. Divisionsalgoritmen. Definition (Divisor) Lad d og n være hele tal. Hvis der findes et helt tal q så Introduktion 1) Hvad er Taleteori? Læren om de hele tal Primtal 2) Formalistisk struktur Definition Lemma Divisorer Definition (Divisor) Lad d og n være hele tal Hvis der findes et helt tal q så d q =

Læs mere

Funktionalligninger - løsningsstrategier og opgaver

Funktionalligninger - løsningsstrategier og opgaver Funktionalligninger - løsningsstrategier og opgaver Altså er f (f (1)) = 1. På den måde fortsætter vi med at samle oplysninger om f og kombinerer dem også med tidligere oplysninger. Hvis vi indsætter =

Læs mere

DesignMat Uge 11 Vektorrum

DesignMat Uge 11 Vektorrum DesignMat Uge Vektorrum Preben Alsholm Forår 200 Vektorrum. Definition af vektorrum Definition af vektorrum Lad L betegne R eller C. Lad V være en ikke-tom mængde udstyret med en addition + og en multiplikation

Læs mere

Opgave 1 Alle tallene er reelle tal, så opgaven er at finde den mindste talmængde, som resultaterne tilhører.

Opgave 1 Alle tallene er reelle tal, så opgaven er at finde den mindste talmængde, som resultaterne tilhører. Opgave 1 Alle tallene er reelle tal, så opgaven er at finde den mindste talmængde, som resultaterne tilhører. A. Q B. R (sidelængden er 5, som er irrational) C. Q Opgave 2 A. 19 = 1 19 24 = 2 3 3 36 =

Læs mere

Potens & Kvadratrod. Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium. Opgaver: 22 Ekstra: 4 Point: Matematik / Potens & Kvadratrod

Potens & Kvadratrod. Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium. Opgaver: 22 Ekstra: 4 Point: Matematik / Potens & Kvadratrod Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium Potens & Kvadratrod Opgaver: Ekstra: Point: http://madsmatik.dk/ d.0-0-01 1/1 Potenser: Du har måske set udtrykket før eller måske 10 1. Begge to er det vi kalder

Læs mere

Talteori. Teori og problemløsning. Indhold. Talteori - Teori og problemløsning, marts 2014, Kirsten Rosenkilde.

Talteori. Teori og problemløsning. Indhold. Talteori - Teori og problemløsning, marts 2014, Kirsten Rosenkilde. Indhold 1 Delelighed, primtal og primfaktoropløsning Omskrivning vha. kvadratsætninger 4 3 Antal divisorer 6 4 Største fælles divisor og Euklids algoritme 7 5 Restklasser 9 6 Restklasseregning og kvadratiske

Læs mere

Secret Sharing. Olav Geil Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet email: olav@math.aau.dk URL: http://www.math.aau.dk/ olav.

Secret Sharing. Olav Geil Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet email: olav@math.aau.dk URL: http://www.math.aau.dk/ olav. 1 Læsevejledning Secret Sharing Olav Geil Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet email: olav@math.aau.dk URL: http://www.math.aau.dk/ olav September 2006 Nærværende note er tænkt som et oplæg

Læs mere

Forslag til løsning af Opgaver til ligningsløsning (side172)

Forslag til løsning af Opgaver til ligningsløsning (side172) Forslag til løsning af Opgaver til ligningsløsning (side17) Opgave 1 Hvis sønnens alder er x år, så er faderens alder x år. Der går x år, før sønnen når op på x år. Om x år har faderen en alder på: x x

Læs mere

DesignMat Egenværdier og Egenvektorer

DesignMat Egenværdier og Egenvektorer DesignMat Egenværdier og Egenvektorer Preben Alsholm September 008 1 Egenværdier og Egenvektorer 1.1 Definition og Eksempel 1 Definition og Eksempel 1 Lad V være et vektorrum over L (enten R eller C).

Læs mere

Matematiske metoder - Opgaver

Matematiske metoder - Opgaver Matematiske metoder - Opgaver Anders Friis, Anne Ryelund 25. oktober 2014 Logik Opgave 1 Find selv på tre udtalelser (gerne sproglige). To af dem skal være udsagn, mens det tredje ikke må være et udsagn.

Læs mere

Ligninger med reelle løsninger

Ligninger med reelle løsninger Ligninger med reelle løsninger, marts 2008, Kirsten Rosenkilde 1 Ligninger med reelle løsninger Når man løser ligninger, er der nogle standardmetoder som er vigtige at kende. Vurdering af antallet af løsninger

Læs mere

Foredrag i Eulers Venner 30. nov. 2004

Foredrag i Eulers Venner 30. nov. 2004 BSD-prosper.tex Birch og Swinnerton-Dyer formodningen Johan P. Hansen 26/11/2004 13:34 p. 1/20 Birch og Swinnerton-Dyer formodningen Foredrag i Eulers Venner 30. nov. 2004 Johan P. Hansen matjph@imf.au.dk

Læs mere

t a l e n t c a m p d k Talteori Anne Ryelund Anders Friis 16. juli 2014 Slide 1/36

t a l e n t c a m p d k Talteori Anne Ryelund Anders Friis 16. juli 2014 Slide 1/36 Slide 1/36 sfaktorisering Indhold 1 2 sfaktorisering 3 4 5 Slide 2/36 sfaktorisering Indhold 1 2 sfaktorisering 3 4 5 Slide 3/36 1) Hvad er Taleteori? sfaktorisering Slide 4/36 sfaktorisering 1) Hvad er

Læs mere

Tip til 1. runde af Georg Mohr-Konkurrencen - Talteori, Kirsten Rosenkilde. Opgave 1. Hvor mange af følgende fem tal er delelige med 9?

Tip til 1. runde af Georg Mohr-Konkurrencen - Talteori, Kirsten Rosenkilde. Opgave 1. Hvor mange af følgende fem tal er delelige med 9? Tip til 1. runde af Talteori Talteori handler om de hele tal, og særligt om hvornår et helt tal er deleligt med et andet. Derfor spiller primtallene en helt central rolle i talteori, hvilket vi skal se

Læs mere

Grafteori, Kirsten Rosenkilde, september 2007 1. Grafteori

Grafteori, Kirsten Rosenkilde, september 2007 1. Grafteori Grafteori, Kirsten Rosenkilde, september 007 1 1 Grafteori Grafteori Dette er en kort introduktion til de vigtigste begreber i grafteori samt eksempler på opgavetyper inden for emnet. 1.1 Definition af

Læs mere

Kryptografi Anvendt Matematik

Kryptografi Anvendt Matematik Kryptografi Anvendt Matematik af Marc Skov Madsen PhD-studerende Matematisk Institut, Aarhus Universitet email: marc@imf.au.dk Kryptografi p.1/23 Kryptografi - Kryptografi er læren om, hvordan en tekst

Læs mere

10. Nogle diofantiske ligninger.

10. Nogle diofantiske ligninger. Diofantiske ligninger 10.1 10. Nogle diofantiske ligninger. (10.1). I dette kapitel betragtes nogle diofantiske ligninger, specielt nogle af de ligninger, der kan behandles via kvadratiske talringe. Ligningerne

Læs mere

Om hvordan Google ordner websider

Om hvordan Google ordner websider Om hvordan Google ordner websider Hans Anton Salomonsen March 14, 2008 Man oplever ofte at man efter at have givet Google et par søgeord lynhurtigt får oplysning om at der er fundet et stort antal - måske

Læs mere

DIOFANTISKE LIGNINGER FERMATS SIDSTE SÆTNING

DIOFANTISKE LIGNINGER FERMATS SIDSTE SÆTNING DIOFANTISKE LIGNINGER FERMATS SIDSTE SÆTNING JOHAN P. HANSEN Resumé. Under den historiske indføring forklares, hvad der menes med en Diofantisk ligning. Der gøres rede for formulering af Fermats Store

Læs mere

Løsning af præmie- og ekstraopgave

Løsning af præmie- og ekstraopgave 52 Læserbidrag Løsning af præmie- og ekstraopgave 23. årgang, nr. 1 Martin Wedel Jacobsen Både præmieopgaven og ekstraopgaven er specialtilfælde af en mere generel opgave: Hvor mange stykker kan en n-dimensionel

Læs mere

Polynomier et introforløb til TII

Polynomier et introforløb til TII Polynomier et introforløb til TII Formål At introducere polynomier af grad 0, 1, 2 samt højere, herunder grafer og rødder At behandle andengradspolynomiet og dets graf, parablen, med fokus på bl.a. toppunkt,

Læs mere

Matematik YY Foråret Kapitel 1. Grupper og restklasseringe.

Matematik YY Foråret Kapitel 1. Grupper og restklasseringe. Matematik YY Foråret 2004 Elementær talteori Søren Jøndrup og Jørn Olsson Kapitel 1. Grupper og restklasseringe. Vi vil i første omgang betragte forskellige typer ligninger og søge efter heltalsløsninger

Læs mere

Retningslinjer for bedømmelsen. Georg Mohr-Konkurrencen 2011 2. runde

Retningslinjer for bedømmelsen. Georg Mohr-Konkurrencen 2011 2. runde Retningslinjer for bedømmelsen. Georg Mohr-Konkurrencen 20 2. runde Det som skal vurderes i bedømmelsen af en besvarelse, er om deltageren har formået at analysere problemstillingen, kombinere de givne

Læs mere

Frank Villa. 15. juni 2012

Frank Villa. 15. juni 2012 2 er irrationel Frank Villa 15. juni 2012 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som aonnerer på MatBog.dk. Se yderligere etingelser for rug her. Indhold 1 Introduktion

Læs mere

Talteori. Teori og problemløsning. Indhold. Talteori - Teori og problemløsning, august 2013, Kirsten Rosenkilde.

Talteori. Teori og problemløsning. Indhold. Talteori - Teori og problemløsning, august 2013, Kirsten Rosenkilde. Indhold 1 Delelighed, primtal og primfaktoropløsning Omskrivning vha. kvadratsætninger 4 3 Antal divisorer 6 4 Største fælles divisor og Euklids algoritme 7 5 Restklasser 9 6 Restklasseregning og kvadratiske

Læs mere

t a l e n t c a m p d k Matematik Intro Mads Friis, stud.scient 27. oktober 2014 Slide 1/25

t a l e n t c a m p d k Matematik Intro Mads Friis, stud.scient 27. oktober 2014 Slide 1/25 Slide 1/25 Indhold 1 2 3 4 5 6 7 8 Slide 2/25 Om undervisningen Hvorfor er vi her? Hvad kommer der til at ske? 1) Teoretisk gennemgang ved tavlen. 2) Instruktion i eksempler. 3) Opgaveregning. 4) Opsamling.

Læs mere

Noter om polynomier, Kirsten Rosenkilde, Marts Polynomier

Noter om polynomier, Kirsten Rosenkilde, Marts Polynomier Noter om polynomier, Kirsten Rosenkilde, Marts 2006 1 Polynomier Disse noter giver en kort introduktion til polynomier, og de fleste sætninger nævnes uden bevis. Undervejs er der forholdsvis nemme opgaver,

Læs mere

Projekt 7.9 Euklids algoritme, primtal og primiske tal

Projekt 7.9 Euklids algoritme, primtal og primiske tal Projekter: Kapitel 7 Projekt 79 Euklids algoritme, primtal og primiske tal Projekt 79 Euklids algoritme, primtal og primiske tal Projektet giver et kig ind i metodee i modee talteori Det kan udbygges med

Læs mere

Induktion: fra naturlige tal til generaliseret skønhed Dan Saattrup Nielsen

Induktion: fra naturlige tal til generaliseret skønhed Dan Saattrup Nielsen 36 Induktion: fra naturlige tal til generaliseret skønhed Dan Saattrup Nielsen En artikel om induktion, hvordan er det overhovedet muligt? Det er jo trivielt! Bevis ved induktion er en af de ældste matematiske

Læs mere

Reelle tal. Symbolbehandlingskompetencen er central gennem arbejdet med hele kapitlet i elevernes arbejde med tal og regneregler.

Reelle tal. Symbolbehandlingskompetencen er central gennem arbejdet med hele kapitlet i elevernes arbejde med tal og regneregler. Det første kapitel i grundbogen til Kolorit i 9. klasse handler om de reelle tal. Første halvdel af kapitlet har karakter af at være opsamlende i forhold til, hvad eleverne har arbejdet med på tidligere

Læs mere

Polynomier. Indhold. Georg Mohr-Konkurrencen. 1 Polynomier 2. 2 Polynomiumsdivision 4. 3 Algebraens fundamentalsætning og rødder 6

Polynomier. Indhold. Georg Mohr-Konkurrencen. 1 Polynomier 2. 2 Polynomiumsdivision 4. 3 Algebraens fundamentalsætning og rødder 6 Indhold 1 Polynomier 2 Polynomier 2 Polynomiumsdivision 4 3 Algebraens fundamentalsætning og rødder 6 4 Koefficienter 8 5 Polynomier med heltallige koefficienter 9 6 Mere om polynomier med heltallige koefficienter

Læs mere

Projekt 10.1 Er der huller i Euklids argumentation? Et moderne aksiomsystem (især for A)

Projekt 10.1 Er der huller i Euklids argumentation? Et moderne aksiomsystem (især for A) Projekt 10.1 Er der huller i Euklids argumentation? Et moderne aksiomsystem (især for A) Indhold Introduktion... 2 Hilberts 16 aksiomer Et moderne, konsistent og fuldstændigt aksiomsystem for geometri...

Læs mere

Diskrete Matematiske Metoder. Jesper Lützen

Diskrete Matematiske Metoder. Jesper Lützen Diskrete Matematiske Metoder Jesper Lützen Juni 2013 ii Indhold Introduktion. ix 0.1 Den aksiomatisk-deduktive metode................. ix 0.2 Diskret matematik; hvad er det?.................. x 1 Tal,

Læs mere

Matematiske metoder - Opgavesæt

Matematiske metoder - Opgavesæt Matematiske metoder - Opgavesæt Anders Friis, Anne Ryelund, Mads Friis, Signe Baggesen 24. maj 208 Beskrivelse af opgavesættet I dette opgavesæt vil du støde på opgaver, der er markeret med enten 0, eller

Læs mere

Oversigt [LA] 6, 7, 8

Oversigt [LA] 6, 7, 8 Oversigt [LA] 6, 7, 8 Nøgleord og begreber Lineære ligningssystemer Løsningsmængdens struktur Test løsningsmængde Rækkereduktion Reduceret matrix Test ligningssystem Rækkeoperationsmatricer Rangformlen

Læs mere

Lille Georgs julekalender 08. 1. december

Lille Georgs julekalender 08. 1. december 1. december Et digitalur viser 20:08. Hvor lang tid går der før de samme fire cifre vises igen (gerne i en anden rækkefølge)? Svar: 4 timer og 20 minutter Forklaring: Næste gang cifrene vises, er klokken

Læs mere

Jeg foretager her en kort indføring af polynomier over såvel de reelle som

Jeg foretager her en kort indføring af polynomier over såvel de reelle som Polynomier, rødder og division Sebastian Ørsted 20. november 2016 Jeg foretager her en kort indføring af polynomier over såvel de reelle som de komplekse tal, hvor fokus er på at opbygge værktøjer til

Læs mere

Sudoku. Jørgen Brandt. Sudoku 1

Sudoku. Jørgen Brandt. Sudoku 1 Jørgen Brandt 1 Men hvad er? Antal Minimal Odds and Ends 2 3 9 7 1 4 7 2 8 5 2 9 1 8 7 4 3 6 7 1 7 9 3 2 6 5 2 Men hvad er? Antal Minimal Odds and Ends Hemmeligheden bag 2 3 9 7 1 4 7 2 8 5 2 9 1 8 7 4

Læs mere

Vinderseminar 2007. Diskret matematik. Kirsten Rosenkilde. 1. Diskret matematik.

Vinderseminar 2007. Diskret matematik. Kirsten Rosenkilde. 1. Diskret matematik. Vinderseminar 2007. Diskret matematik. Kirsten Rosenkilde. 1 1 Paritet Diskret matematik. I mange matematikopgaver er det en god ide at se på paritet dvs. hvornår en bestemt størrelse er henholdsvis lige

Læs mere

Den bedste dåse, en optimeringsopgave

Den bedste dåse, en optimeringsopgave bksp-20-15e Side 1 af 7 Den bedste dåse, en optimeringsopgave Mange praktiske anvendelser af matematik drejer sig om at optimere en variabel ved at vælge en passende kombination af andre variable. Det

Læs mere

Arealer under grafer

Arealer under grafer HJ/marts 2013 1 Arealer under grafer 1 Arealer og bestemt integral Som bekendt kan vi bruge integralregning til at beregne arealer under grafer. Helt præcist har vi denne sætning. Sætning 1 (Analysens

Læs mere

Komplekse tal og polynomier

Komplekse tal og polynomier Komplekse tal og polynomier John Olsen 1 Indledning Dette sæt noter er forelæsningsnoter til foredraget Komplekse tal, polynomier og legemsudvidelser. Noterne er beregnet til at blive brugt sammen med

Læs mere

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyui Polynomier opåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopå

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyui Polynomier opåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopå qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyui Polynomier opåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopå Kort gennemgang af polynomier og deres egenskaber. asdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasd

Læs mere

Polynomium Et polynomium. Nulpolynomiet Nulpolynomiet er funktionen der er konstant nul, dvs. P(x) = 0, og dets grad sættes per definition til.

Polynomium Et polynomium. Nulpolynomiet Nulpolynomiet er funktionen der er konstant nul, dvs. P(x) = 0, og dets grad sættes per definition til. Polynomier Polynomier Polynomium Et polynomium P(x) = a n x n + a n x n +... + a x + a 0 Disse noter giver en introduktion til polynomier, centrale sætninger om polynomiumsdivision, rødder og koefficienter

Læs mere

4x + 3y + k 4(x + 3y + k) 2(y + x) + 2(xy + k) 7(2y + 3x) 2(k + 2(y + x))

4x + 3y + k 4(x + 3y + k) 2(y + x) + 2(xy + k) 7(2y + 3x) 2(k + 2(y + x)) A.0 A Algebradans x + y + k (x + y + k) (y + x) + (xy + k) (y + x) (k + (y + x)) k + k + k + (y +xy + k) (y + x) + k x + x + x + x + x + k (xy + (y + x) xy + xy + k (k + y + k) (xy + x) + y 6(x + xy) k

Læs mere

Python 3 Matematik Programmerings kursus:

Python 3 Matematik Programmerings kursus: Python 3 Matematik Programmerings kursus: Kompendiet indeholder: Hello World (første program) Variable (String & Integer) Løkker (while-loop) Regneoperationer If-else statement Funktioner Opgaver o Læg

Læs mere

00 AlgeTal 23/10/02 11:47 Side 1 ALGEBRA OG TALTEORI JOHAN P. HANSEN HENRIK GADEGAARD SPALK ASPEKT SERIEN

00 AlgeTal 23/10/02 11:47 Side 1 ALGEBRA OG TALTEORI JOHAN P. HANSEN HENRIK GADEGAARD SPALK ASPEKT SERIEN 00 AlgeTal 23/10/02 11:47 Side 1 ALGEBRA OG TALTEORI JOHAN P. HANSEN HENRIK GADEGAARD SPALK ASPEKT SERIEN 00 AlgeTal 23/10/02 11:47 Side 2 Algebra og talteori 2002 by Gyldendalske Boghandel Nordisk forlag,

Læs mere

Talteoriopgaver Træningsophold ved Sorø Akademi 2007

Talteoriopgaver Træningsophold ved Sorø Akademi 2007 Talteoriopgaver Træningsophold ved Sorø Akademi 2007 18. juli 2007 Opgave 1. Vis at når a, b og c er positive heltal, er et sammensat tal. Løsningsforslag: a 4 + b 4 + 4c 4 + 4a 3 b + 4ab 3 + 6a 2 b 2

Læs mere

TALTEORI Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning.

TALTEORI Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning. Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning, oktober 2008, Kirsten Rosenkilde 1 TALTEORI Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning. Disse noter forudsætter et grundlæggende kendskab til talteori som man kan

Læs mere

Potensfunktioner, Eksponentialfunktioner og Logaritmer

Potensfunktioner, Eksponentialfunktioner og Logaritmer Potensfunktioner, Eksponentialfunktioner og Logaritmer Frank Villa 2. marts 2014 Dette dokument er en del af MatBog.dk 2008-2012. IT Teaching Tools. ISBN-13: 978-87-92775-00-9. Se yderligere betingelser

Læs mere

Uendelige rækker og Taylor-rækker

Uendelige rækker og Taylor-rækker Uendelige rækker og Taylor-rækker Thomas Bolander, DTU Informatik Matematik: Videnskaben om det uendelige Folkeuniversitetet i København, efteråret 200 Thomas Bolander, FUKBH 0 s. /24 Forhold mellem endelighed

Læs mere

Analyse 1, Prøve 4. 25. juni 2009. r+1. Men vi har øjensynligt, at 2. r r+1

Analyse 1, Prøve 4. 25. juni 2009. r+1. Men vi har øjensynligt, at 2. r r+1 Analyse 1, Prøve 4 25. juni 29 Alle henvisninger til CB er henvisninger til Metriske Rum (1997, Christian Berg), alle henvisninger til TL er til Kalkulus (26, Tom Lindstrøm), og alle henvisninger til Opgaver

Læs mere

Grundlæggende regneteknik

Grundlæggende regneteknik Grundlæggende regneteknik Anne Ryelund, Mads Friis og Anders Friis 14. oktober 2014 Indhold Forord Indledning iii iv 1 Regning med brøker 1 1.1 Faktorisering i primtal.............................. 3 1.2

Læs mere

1RWHWLOGLIIHUHQWLDOOLJQLQJHU

1RWHWLOGLIIHUHQWLDOOLJQLQJHU ote til differentialligninger rik Bennike marts 00 ROGIIUQOOJQQJU Først skal man naturligvis gøre sig klart hvilken orden differentialligningen er af. G G,? Indgår,, ( ) kun, eller er der også, ( ) 'IIUQOOJQQJUII

Læs mere

Løsningsvejledning til eksamenssæt fra august 2008 udarbejdet af René Aagaard Larsen i Maple

Løsningsvejledning til eksamenssæt fra august 2008 udarbejdet af René Aagaard Larsen i Maple Løsningsvejledning til eksamenssæt fra august 2008 udarbejdet af René Aagaard Larsen i Maple Opgave 1 1a - Trigonometri I en trekant ABC får vi opgivet følgende: Vi skitserer trekanten i GeoGebra: Vi beregner

Læs mere

Opgave 1. 1a - To linjer Vi får opgivet linjen m: 1b - Trigonometri Vi får opgivet en trekant med følgende værdier:

Opgave 1. 1a - To linjer Vi får opgivet linjen m: 1b - Trigonometri Vi får opgivet en trekant med følgende værdier: Løsningsvejledning til eksamenssæt fra januar 2009 udarbejdet af René Aagaard Larsen i Maple Opgave 1 1a - To linjer Vi får opgivet linjen m: Vi skal bestemme en ligning til linjen l, som er parallel med

Læs mere

TALTEORI Ligninger og det der ligner.

TALTEORI Ligninger og det der ligner. Ligninger og det der ligner, december 006, Kirsten Rosenkilde 1 TALTEORI Ligninger og det der ligner. Disse noter forudsætter et grundlæggende kendskab til talteori som man kan få i Marianne Terps og Peter

Læs mere

Formler, ligninger, funktioner og grafer

Formler, ligninger, funktioner og grafer Formler, ligninger, funktioner og grafer Omskrivning af ligninger og formler... 39 To ligninger med to ubekendte... 44 Formler, ligninger, funktioner og grafer Side 38 Omskrivning af ligninger og formler

Læs mere

Komplekse Tal. 20. november 2009. UNF Odense. Steen Thorbjørnsen Institut for Matematiske Fag Århus Universitet

Komplekse Tal. 20. november 2009. UNF Odense. Steen Thorbjørnsen Institut for Matematiske Fag Århus Universitet Komplekse Tal 20. november 2009 UNF Odense Steen Thorbjørnsen Institut for Matematiske Fag Århus Universitet Fra de naturlige tal til de komplekse Optælling af størrelser i naturen De naturlige tal N (N

Læs mere

DM72 Diskret matematik med anvendelser

DM72 Diskret matematik med anvendelser DM72 Diskret matematik med anvendelser En hurtig gennemgang af de vigtigste resultater. (Dvs. ikke alle resultater). Logik Åbne udsagn 2 + 3 = 5 Prædikater og kvantorer P (x) := x er et primtal x N : n

Læs mere

Andengradspolynomier

Andengradspolynomier Andengradspolynomier Teori og opgaver (hf tilvalg) Forskydning af grafer...... 2 Andengradspolynomiets graf (parablen)..... 5 Andengradsligninger. 10 Andengradsuligheder 13 Nyttige formler, beviser og

Læs mere

Differentiation af Logaritmer

Differentiation af Logaritmer Differentiation af Logaritmer Frank Nasser 11. juli 2011 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold

Læs mere

Opgave 1 Regning med rest

Opgave 1 Regning med rest Den digitale signatur - anvendt talteori og kryptologi Opgave 1 Regning med rest Den positive rest, man får, når et helt tal a divideres med et naturligt tal n, betegnes rest(a,n ) Hvis r = rest(a,n) kan

Læs mere

Delmængder af Rummet

Delmængder af Rummet Delmængder af Rummet Frank Nasser 11. juli 2011 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold 1 Introduktion

Læs mere

MM05 - Kogt ned. kokken. Jacob Aae Mikkelsen. 23. januar 2007

MM05 - Kogt ned. kokken. Jacob Aae Mikkelsen. 23. januar 2007 MM05 - Kogt ned Jacob Aae Mikkelsen kokken 23. januar 2007 1 INDHOLD 1 ARITMETIK I Z Indhold 1 Aritmetik i Z 2 2 Kongruens i Z 4 3 Ringe 6 4 Aritmetik i F[x] 9 5 Kongruens i F[x] og kongruensklasse aritmetik

Læs mere

Variabel- sammenhænge

Variabel- sammenhænge Variabel- sammenhænge Udgave 2 2009 Karsten Juul Dette hæfte kan bruges som start på undervisningen i variabelsammenhænge for stx og hf. Hæftet er en introduktion til at kunne behandle to sammenhængende

Læs mere

Lektion 5 Det bestemte integral

Lektion 5 Det bestemte integral a f(x) dx = F (b) F (a) Lektion 5 Det bestemte integral Definition Integralregningens Middelværdisætning Integral- og Differentialregningens Hovedsætning Beregning af bestemte integraler Regneregler Areal

Læs mere

Tip til 1. runde af Georg Mohr-Konkurrencen. Talteori. Georg Mohr-Konkurrencen

Tip til 1. runde af Georg Mohr-Konkurrencen. Talteori. Georg Mohr-Konkurrencen Tip til 1. runde af Georg Mohr-Konkurrencen Talteori Talteori handler om de hele tal, og særligt om hvornår et helt tal går op i et andet helt tal. Derfor spiller primtallene en helt central rolle i talteori,

Læs mere

Vi indleder med at minde om at ( a) = a gælder i enhver gruppe.

Vi indleder med at minde om at ( a) = a gælder i enhver gruppe. 0.1: Ringe 1. Definition: Ring En algebraisk struktur (R, +,, 0,, 1) kaldes en ring hvis (R, +,, 0) er en kommutativ gruppe og (R,, 1) er en monoide og hvis er såvel venstre som højredistributiv mht +.

Læs mere

Perspektiver med it. CAS, dynamisk geometri, simulering og netadgang Andre kompetencer eller mere i spil. Oplæg Hjørring den 1/11-2010, Olav Lyndrup

Perspektiver med it. CAS, dynamisk geometri, simulering og netadgang Andre kompetencer eller mere i spil. Oplæg Hjørring den 1/11-2010, Olav Lyndrup Perspektiver med it CAS, dynamisk geometri, simulering og netadgang Andre kompetencer eller mere i spil Oplæg Hjørring den 1/11-2010, Olav Lyndrup Angrebsvinkler Læreplaner 2005 og 2010 Den daglige undervisning

Læs mere

Potensrækker. Morten Grud Rasmussen 1 10. november 2015. Definition 1 (Potensrække). En potensrække er en uendelig række på formen

Potensrækker. Morten Grud Rasmussen 1 10. november 2015. Definition 1 (Potensrække). En potensrække er en uendelig række på formen Potensrækker Morten Grud Rasmussen 1 10 november 2015 Definition og konvergens af potensrækker Definition 1 Potensrække) En potensrække er en uendelig række på formen a n pz aq n, 1) hvor afsnittene er

Læs mere

Manual til TI-89. Af: Martin Kyhl og Andreas Kristansen. Med denne i hånden til eksamen burde de fleste opgaver kunne løses på få minutter.

Manual til TI-89. Af: Martin Kyhl og Andreas Kristansen. Med denne i hånden til eksamen burde de fleste opgaver kunne løses på få minutter. Manual til TI-89 Af: Martin Kyhl og Andreas Kristansen Med denne i hånden til eksamen burde de fleste opgaver kunne løses på få minutter. Indholdsfortegnelse 0 Indledning...3 0.1 Forord...3 0.2 Syntax

Læs mere

Bogstavregning. Formler... 46 Reduktion... 47 Ligninger... 48. Bogstavregning Side 45

Bogstavregning. Formler... 46 Reduktion... 47 Ligninger... 48. Bogstavregning Side 45 Bogstavregning Formler... 6 Reduktion... 7 Ligninger... 8 Bogstavregning Side I bogstavregning skal du kunne regne med bogstaver og skifte bogstaver ud med tal. Formler En formel er en slags regne-opskrift,

Læs mere

Et udtryk på formena n kaldes en potens med grundtal a og eksponent n. Vi vil kun betragte potenser hvor grundtallet er positivt, altså a>0.

Et udtryk på formena n kaldes en potens med grundtal a og eksponent n. Vi vil kun betragte potenser hvor grundtallet er positivt, altså a>0. Konkrete funktioner Potenser Som udgangspunkt er brugen af potenser blot en forkortelse for at gange et tal med sig selv et antal gange. Hvis a Rskriver vi a 2 for a a a 3 for a a a a 4 for a a a a (1).

Læs mere

Finde invers funktion til en 2-gradsfunktion - ved parallelforskydning. John V Petersen

Finde invers funktion til en 2-gradsfunktion - ved parallelforskydning. John V Petersen Finde invers funktion til en 2-gradsfunktion - ved parallelforskydning John V Petersen Finde invers funktion til en 2-gradsfunktion - ved parallelforskydning 2015 John V Petersen art-science-soul Indhold

Læs mere

Store Uløste Problemer i Matematikken. Lisbeth Fajstrup Aalborg Universitet

Store Uløste Problemer i Matematikken. Lisbeth Fajstrup Aalborg Universitet Store Uløste Problemer i Matematikken. Lisbeth Fajstrup Aalborg Universitet Oversigt Hvad er et stort problem i matematik Eksempler fra 1900 og fra 2000 Problemer om tal perfekte tal, primtal. Meget store

Læs mere

Sølvkorn 11 Eksponentialfunktioner og logaritmer

Sølvkorn 11 Eksponentialfunktioner og logaritmer Eksponentialfunktioner og logaritmer Rasmus Sylvester Bryder Findes der for b, y > 0 et x R, så b x = y? Svaret er ja undtagen for b = 1, y 1), og det er alment kendt, at logaritmefunktionen gør et godt

Læs mere

Hvad skal vi lave i dag?

Hvad skal vi lave i dag? p. 1/2 Hvad skal vi lave i dag? Eksempler på stokastiske variable. Ventetid på krone ved møntkast. Antal plat ved n kast. Antal radioaktive henfald. Ventetiden på en flyulykke. Udtrækning af tal i et interval.

Læs mere

Afstand fra et punkt til en linje

Afstand fra et punkt til en linje Afstand fra et punkt til en linje Frank Villa 6. oktober 2014 Dette dokument er en del af MatBog.dk 2008-2012. IT Teaching Tools. ISBN-13: 978-87-92775-00-9. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold

Læs mere

Noter om primtal. Erik Olsen

Noter om primtal. Erik Olsen Noter om primtal Erik Olsen 1 Notation og indledende bemærkninger Vi lader betegne de hele tal, og Z = {... 3, 2, 1, 0, 1, 2, 3...} N = {0, 1, 2, 3...} Z være de positive hele tal. Vi minder her om et

Læs mere

Forslag til løsning af Opgaver til analytisk geometri (side 338)

Forslag til løsning af Opgaver til analytisk geometri (side 338) Forslag til løsning af Opgaver til analytisk geometri (side 8) Opgave Linjerne har ligningerne: a : y x 9 b : x y 0 y x 8 c : x y 8 0 y x Der må gælde: a b, da Skæringspunkt mellem a og b:. Det betyder,

Læs mere

DM02 opgaver ugeseddel 2

DM02 opgaver ugeseddel 2 DM0 opgaver ugeseddel af Fiona Nielsen 16. september 003 Øvelsesopgaver 9/9, 10/9 og 11/9 1. Vis, at 1 3 + 3 3 + 5 3 +... + (n 1) 3 = n 4 n. Omskriver til summationsformel: (i 1) 3 = n 4 n Bevis ved induktion

Læs mere

Nanostatistik: Middelværdi og varians

Nanostatistik: Middelværdi og varians Nanostatistik: Middelværdi og varians JLJ Nanostatistik: Middelværdi og varians p. 1/28 Repetition Stokastisk variabel: funktion fra udfaldsrum over i de hele tal eller over i de reelle tal Ex: Ω = alle

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Oversigt [LA] 3, 4, 5

Oversigt [LA] 3, 4, 5 Oversigt [LA] 3, 4, 5 Nøgleord og begreber Fra matrix til afbildning Fra afbildning til matrix Test matrix-afbildning Inverse matricer Test invers matrix Matrix potens Lineære ligningssystemer Løsningsmængdens

Læs mere

Lektion 6 Logaritmefunktioner

Lektion 6 Logaritmefunktioner Lektion 6 Logaritmefunktioner Den naturlige logaritmefunktion Andre logaritmefunktioner log() Regneregler Integration ln() =, ln(e) = ln(a b) = ln(a) + ln(b) ln(a r ) = r ln(a) d = ln + C En berømt grænseværdi

Læs mere

Statistik og Sandsynlighedsregning 2

Statistik og Sandsynlighedsregning 2 Statistik og Sandsynlighedsregning 2 Transformation af kontinuerte fordelinger på R, flerdimensionale kontinuerte fordelinger, mere om normalfordelingen Helle Sørensen Uge 7, onsdag SaSt2 (Uge 7, onsdag)

Læs mere

Areal. Et af de ældste skrifter om matematik, der findes, hedder Rhind Papyrus. NTRO

Areal. Et af de ældste skrifter om matematik, der findes, hedder Rhind Papyrus. NTRO Areal Et af de ældste skrifter om matematik, der findes, hedder Rhind Papyrus. NTRO Det stammer fra Egypten og er ca. 3650 år gammelt. I Rhind Papyrus findes optegnelser, der viser, hvordan egypterne beregnede

Læs mere

Det Platon mener, er... Essay om matematikken bag Epinomis 990 c 5 ff

Det Platon mener, er... Essay om matematikken bag Epinomis 990 c 5 ff Det Platon mener, er... Essay om matematikken bag Epinomis 990 c 5 ff af Christian Marinus Taisbak Illustrationer: Claus Glunk Platons tekst i Erik Ostenfelds oversættelse Motto (Ian Mueller in memoriam):

Læs mere

Højere Teknisk Eksamen maj 2008. Matematik A. Forberedelsesmateriale til 5 timers skriftlig prøve NY ORDNING. Undervisningsministeriet

Højere Teknisk Eksamen maj 2008. Matematik A. Forberedelsesmateriale til 5 timers skriftlig prøve NY ORDNING. Undervisningsministeriet Højere Teknisk Eksamen maj 2008 HTX081-MAA Matematik A Forberedelsesmateriale til 5 timers skriftlig prøve NY ORDNING Undervisningsministeriet Fra onsdag den 28. maj til torsdag den 29. maj 2008 Forord

Læs mere

DesignMat Uge 11. Vektorrum

DesignMat Uge 11. Vektorrum DesignMat Uge 11 (fortsat) Forår 2010 Lad L betegne R eller C. Lad V være en ikke-tom mængde udstyret med en addition + og en multiplikation med skalar. (fortsat) Lad L betegne R eller C. Lad V være en

Læs mere

Module 2: Beskrivende Statistik

Module 2: Beskrivende Statistik Forskningsenheden for Statistik ST01: Elementær Statistik Bent Jørgensen og Hans Chr. Petersen Module 2: Beskrivende Statistik 2.1 Histogrammer og søjlediagrammer......................... 1 2.2 Sammenfatning

Læs mere

Fejlkorligerende køder Fejlkorrigerende koder

Fejlkorligerende køder Fejlkorrigerende koder Fejlkorligerende køder Fejlkorrigerende koder Olav Geil Skal man sende en fødselsdagsgave til fætter Børge, så pakker man den godt ind i håb om, at kun indpakningen er beskadiget ved modtagelsen. Noget

Læs mere

i x-aksens retning, så fås ). Forskriften for g fås altså ved i forskriften for f at udskifte alle forekomster af x med x x 0

i x-aksens retning, så fås ). Forskriften for g fås altså ved i forskriften for f at udskifte alle forekomster af x med x x 0 BAndengradspolynomier Et polynomium er en funktion på formen f ( ) = an + an + a+ a, hvor ai R kaldes polynomiets koefficienter. Graden af et polynomium er lig med den højeste potens af, for hvilket den

Læs mere

Taxageometri og metriske rum

Taxageometri og metriske rum Taxageometri og metriske rum Douglas LaFontain og Troels Bak Andersen 8. oktober 2011 Målet med denne kursusdag er at introducere en ny geometri, der er forskellig fra vores sædvanlige Euklidiske plangeometri.

Læs mere

Lineære ligningssystemer

Lineære ligningssystemer enote 2 1 enote 2 Lineære ligningssystemer Denne enote handler om lineære ligningssystemer, om metoder til at beskrive dem og løse dem, og om hvordan man kan få overblik over løsningsmængdernes struktur.

Læs mere

Hvad er matematik? C, i-bog ISBN 978 87 7066 499 8. 2011 L&R Uddannelse A/S Vognmagergade 11 DK-1148 København K Tlf: 43503030 Email: info@lru.

Hvad er matematik? C, i-bog ISBN 978 87 7066 499 8. 2011 L&R Uddannelse A/S Vognmagergade 11 DK-1148 København K Tlf: 43503030 Email: info@lru. 1.1 Introduktion: Euklids algoritme er berømt af mange årsager: Det er en af de første effektive algoritmer man kender i matematikhistorien og den er uløseligt forbundet med problemerne omkring de inkommensurable

Læs mere