Grøntliste. Abrikos - Betegnes som stenfrugt, og frarådes pga. de indeholder blåsyre som ophobes i kroppen.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Grøntliste. Abrikos - Betegnes som stenfrugt, og frarådes pga. de indeholder blåsyre som ophobes i kroppen."

Transkript

1 Grøntliste Tekst markeret med rødt er ting jeg fraråder da de er/kan være giftige for marsvin/kaniner. Listen kan bruges både til at fodre marsvin men også kaniner efter. Med alt grønt gælder at man vænner dyrene til det langsomt, og når man introducere dyrene for et nyt grønt emne så er det lidt af gangen, og så kan man øge mængde af grønt emnet hen af vejen. Ligesom at man ved våde grønt emner såsom tomat, agurk, iceberg, og lign. altid sørger for at give noget knapt så vådt grønt sammen med som f.eks gulerødder, kål eller lign. Ved alle former for kål bør man også tilvænne langsomt da det giver lidt tarm gas og derfor kan udvikle sig til trommesyge hvis man får givet alt for meget for hurtigt. Udover grønt skal der naturligvis givet masser af dejligt godt hø. Abrikos - Betegnes som stenfrugt, og frarådes pga. de indeholder blåsyre som ophobes i kroppen. Avokado Kan være dødeligt for marsvin. Høre til stenfrugter og indeholder blåsyre (dog ikke meget) Agurk - Indeholder meget vand, og kan medføre at marsvinene ikke drikker så meget hvis de får meget agurk. Der er ikke nogen særlig næring i agurk. Ananas Indeholder som meget frugt gør syre, og kan derfor være en medvirkende faktor til læbesvamp. Derfor kun i begrænset mængde som godbid. Rig på c vitamin og indeholder et fordøjelsesfremmende enzym. Appelsin Indeholder som meget frugt gør syre, og kan derfor være en medvirkende faktor til læbesvamp. Derfor kun i begrænset mængde som godbid. Rig på c vitamin. Artiskok - Skulle være god lever og nyre. Asparges I rå tilstand. Både hvide og grønne. Rig på K vitamin og jern.

2 Aubergine kun modne, umodne kan indeholde solanin, (ligesom kartofler) hvilket ophober sig i kroppen og kan være dødeligt jo mere der ophobes. Den grønne hat på auberginen bør fjernes da den også indeholder solanin. Bambus Banan - Kun til godbid i begrænset mængde da der er en del stivelse i. Det siges bananer feder men det er altså en myte, men de kan noget i forhold til små unger som skal tage lidt på. Helst godt modne bananer, dem med brune pletter. Basilikum - Skulle virke antibakteriel og er tarmregulerende. Rig på vitamin og har et højt indhold af calcium. Blegselleri/bladselleri - Siges at kunne skylle nyre og blære igennem for kalklejringer. Bladbede/sølvbede - Indeholder rigtig meget oxalsyre, så jeg ville give det i begrænset mængder. Oxalsyren binder calcium og magnesiumioner i tarmen og i kroppen. Spiser man derfor meget oxalsyre vil det bindes til calciumsalte i kosten og føre til at kalkoptaget nedsættes. Blomkål - Både selve blomkålshovedet, og bladende. Er rig på c vitamin og kalk. Blåbær (og blade) - Rig på c vitamin. Kan gives frisk om også tørret. Skulle være velegnet ved blød mave og skulle være forbyggende for urinvejsinfektioner. Broccoli - Selve stilken indeholder ikke c vitamin, men marsvinene spiser den gladelig alligevel. Ved mennesker skulle broccoli hjælpe imod slidgigt, og indeholder stoffet sulforaphane som skulle forebygge imod kræft. Brombær - Indeholder ikke ret meget c vitamin. Men de må gerne få det.

3 Brændenælder, tørret eller friske højt indhold af C-vitamin og kalk. Godt tilskud til drægtige og diegivende og generelt sundt for alle marsvin. Brændenælder er vanddrivende og derfor udgør det høje calciumindhold ikke en risiko i forhold til blæresten selvom den er tørret. Skulle være særdeles godt til marsvin med urinvejsproblemer. Brøndkarse - Lidt skarp i smagen, er vanddrivende og skulle være god ved nyrelidelser og urinvejslidelser. Butternut Squash - Er vinter udgave af squash, er lidt hård i skallen. Indeholder en del vand, er rig på B og C vitamin, calcium og fosfor. Mætter godt. Bønner bør ikke gives pga. de indeholder lectin, som er giftigt i rå tilstand. Lectinen forsvinder IKKE ved kogning. Bønnespirer - Spiselige Championer Ret mange marsvin gider dem ikke, men nogle kan li dem. De indeholder dog ikke noget særligt fodermæssigt. Citronmelisse - Har en beroligende og antibakteriel effekt, skulle også hjælpe ved oppustethed. Dild - Har et højt indhold af c vitamin og calcium. Skulle ved hunner med unger stimulerer mælkeproduktionen. Lindre oppustethed, og stimulerer appetitten og fordøjelsen. Fennikel - Rig på A,B og C vitamin. Er i familie med persille og dild. Lindre oppustethed, og stimulerer appetitten og fordøjelsen. Galnebær - Giftigt

4 Glaskål Granatæble Græskar - Herhjemme har det ikke være en succes at give græskar. Kernerne skulle hjælpe på irritabel blære, men de fleste marsvin foretrækker frugtkødet. Grønkål Rig på a vitamin, C-vitamin, kalk & zink. Kræver ofte tilvænning da langt fra alle marsvin kan li grønkål. Gulerødder Gulerødder i alle farver med/uden top er altid et hit. En skrøne er at det ikke er godt at fodre med alt for mange gulerødder pga. deres indhold af fosfor, men der skal altså rigtig mange gulerødder til før det bliver et problem. Mine 50 marsvin spiser gerne om vinteren 40 kg. Gulerødder om ugen, og jeg har til dato aldrig haft problemer. Rig på A vitamin. Hindbær - Rig på A vitamin, de må få hele planten og bærrene. Har en astringerende (sammentrækkende) effekt på organer og tarme, er derfor god for fordøjelsen. Honningmelon - Spiselig, men høre til det fugtige grønt som jeg kalder det. Derfor skal der ikke gives for meget af gangen da det kan give diarre. Det kan være en fordel at give honningmelon sammen med grønt som f.eks kål eller gulerødder så der er noget grønt som er knapt så vådt. Hvidkål De fleste marsvin elsker hvidkål, dog skal man være opmærksom på at marsvin godt kan lugte en del efter de har fået hvidkål. Hyben Rigtig højt indhold af C-vitamin, det er dog lang fra alle marsvin der kan li dem. Du behøver ikke fjernekernerne inden du giver dem til dyrene. Hyldebær/hyldebærtræ - Er giftig for marsvin, dette gælder også grene fra træet.

5 Iceberg salat - Har ingen næringsværdi for marsvin, og bør derfor kun gives som godbid. I bund og grund er det kun vand der knaser. Er dog en god ting at give i sommervarmen og f.eks under transport hvor marsvin ofte ikke drikker men mere spiser. Jordbær Fine som godbidder, men i begrænset omfang. Bladende fra jordbærplanten kan give i større mængde. Jordskokker - Har et højt indhold af c og k vitaminer samt sukkerstoffet inulin. Inulin er kendt for at sætte fut i de gavnlige bakterier i tarmen. Julesalat (cikorie) Kakifrugt - Bliver også kaldt sharonfrugt, selvom de ikke er helt ens (kakifrugt har kerne i sig hvor sharonfrugten ikke har). Indeholder A, E og C vitamin. Kartoffel Bør ikke gives da de indeholder solanin som ophobes i kroppen og er giftigt for marsvin på længere sigt. Det gælder både rå og kogte kartofler og både grønne og modne kartofler. Der er delte meninger om hvorvidt det kun er grønne kartofler der indeholder solanin, men jeg vil hellere fraråde den end at løbe en unødig risiko. Kattegræs/græs til dyr - Som regel spiret korn, kan bruges om vinteren som supplement, dog ikke noget jeg selv ville bruge. Kinakål Udmærket, som ved alt kål kræver det ofte en tilvænning. Rig på A vitamin og C vitamin. Kiwi højt indhold af C-vitamin, er meget fugtige og indeholde syre og kan derfor være medvirkende til læbesvamp. Bør gives i begrænset mængde og som godbid.

6 Kløver Må gerne gives til marsvin, dog bør man holde sig fra rødkløver hvis man ønsker unger på sine marsvin da det menes at marsvin kan blive sterile eller miste deres kuld pga. rødkløver. Der sker dog ikke noget ved at give rødkløver i meget små mængder, men jeg vil ikke råde til det i store mængder. Knoldselleri Kræver tilvænning ved nogle marsvin. Koriander - Selve planten. Rig på c vitamin. Skulle være god for fordøjelsen og tarmregulerende. Kumquat Indeholder som meget frugt gør syre, og kan derfor være en medvirkende faktor til læbesvamp. Derfor kun i begrænset mængde som godbid. Kålrabi med/uden blade - Skulle være godt for immunforsvaret. Lakridsrod - Indeholder garvesyre og frarådes derfor. Lakrids er også vanddrivende hvilket heller ikke er godt. Lime Indeholder som meget frugt gør syre, og kan derfor være en medvirkende faktor til læbesvamp. Derfor kun i begrænset mængde som godbid. Litchi / Kinesiske blommer - Høre til stenfrugter og frarådes pga. blåsyren. Løg - Bør ikke gives. (Gælder også purløg) Løvstikke - Rig på c vitamin og mineraler. Majs (med blade, trevler, og plante) - Marsvin kan spise selve bladende, og trevlerne samt selve majskolben. Kan man plukke dem direkte fra marken kan selve planten også bruges til marsvinene. De elsker hele planten, skrællen, trevlerne og majskolben. Indeholder meget stivelse, så man kan ikke fodre med mange majs på dagligt basis.

7 Mandarin Er meget fugtige og indeholde syre og kan derfor være medvirkende til læbesvamp. Bør gives i begrænset mængde og som godbid. Mango - Er en stenfrugt og indeholder blåsyre. Melon Er meget fugtige og indeholde syre og kan derfor være medvirkende til læbesvamp. Bør gives i begrænset mængde og som godbid. Mynte - Beroliger maven. Oregano - Spises af de fleste marsvin. Er et naturlægemiddel, som hjælper ved coccidiose. Hvis man samtidigt fodre med timian og basilikum forstærkes effekten af oregano. Papaya - Rig på A, B2, og c vitamin. Indeholder også enzymer som fremmer fordøjelsen. Passionsfrugt - Indeholder C vitamin og B2 vitamin. Pastinak Peberfrugt -Rød peber indeholder mest c vitamin, derefter gul/orange med lidt mindre c vitamin og grøn peber har mindst c vitamin. Kernerne i peber indeholder blåsyre, dog ikke i nogen betydelig mængde. Men man kan vælge at fjerne kernerne inde man giver peberen til marsvinene. Peberrod - Rigtig rig på C vitamin, indeholder 3 gange så meget c vitamin som citroner gør. Persille rig på calcium og C-vitamin. Bør gives i begrænset mængder pga. et meget højt oxalsyre indhold, især

8 begrænset til drægtige hunner. Oxalsyren binder calcium og magnesiumioner i tarmen og i kroppen. Spiser man derfor meget oxalsyre vil det bindes til calciumsalte i kosten og føre til at kalkoptaget nedsættes. Persillerod - Indeholder C og E vitamin. Porre Bør ikke gives til marsvin i større stil da de er en del af løg familien. Der er dog delte meninger om det. Og personligt får mine marsvin et enkelt blad porre i ny og næ, men det er MEGET begrænset. Indeholder C- vitamin, K-vitamin og folinsyre. Purløg - Bør ikke gives da det er en del af løgfamilien. Pære - Er meget fugtige og indeholde syre og kan derfor være medvirkende til læbesvamp. Bør gives i begrænset mængde og som godbid. Rabarber (Både selve planten og bladende) Indeholder meget oxalsyre, og bør ikke gives især ikke til drægtige. Jeg vil i det hele taget fraråde at give dyrene rabarber. Oxalsyren binder calcium og magnesiumioner i tarmen og i kroppen. Spiser man derfor meget oxalsyre vil det bindes til calciumsalte i kosten og føre til at kalkoptaget nedsættes. Radiser + blade Kan være skrappe i smagen og tilvænning er nødvendigt. Det frarådes at give dem til drægtige, da der mindst er et tilfælde hvor en opdrætter mistede kuld efter drægtige hunner havde fået radise toppe. Roer Hvis du kan skaffe dem må de gerne få dem, også sukkerroer. Sukkerroer skal dog gives i begrænset mængde pga. sukker indholdet. Rosenkål - Rig på C og K vitamin. Rosmarin - Stabiliserer fordøjelsen, og virker antibakteriel. Stimulerer kredsløbet.

9 Rødbeder Rigtig god til marsvinene. Marsvinene kan dog godt tisse rødt/pølle rød bagefter pga. rødbeder. Rødkål Rigtig god til marsvinene. Marsvinene kan dog godt tisse rødt/pølle rød bagefter pga. rødkål. Rig på C- vitamin og K-vitamin. Salat (romaine, iceberg, crisp, salat mix osv) - Indeholder mest vand og meget lidt næring, kan gives som godbid. Savoykål Selleri - Siges at kunne skylle nyre og blære igennem for kalklejringer. Sojabønner Indeholder ligesom alm. Bønner lectin, dog mindre end alm. Bønner men som sagt indeholder de stadig lectin som er giftigt for marsvin. Spidskål Som alt andet kål kan det kræve tilvænning. Spinat højt indhold af oxalsyre og bør derfor gives i begrænset mængder. Bør ikke gives til drægtige eller unger der vokser da det afkalker knoglerne. Oxalsyren binder calcium og magnesiumioner i tarmen og i kroppen. Spiser man derfor meget oxalsyre vil det bindes til calciumsalte i kosten og føre til at kalkoptaget nedsættes. Rig på c og k vitamin samt kalk og jern. Er rig på antioxydanter. Squash Stjernefrugt - Må gerne gives også i større mængde, dog ikke hvis marsvinene ikke er vant til det. Svesker - Er i bund og grund tørret blommer. Og blommer er en stenfrugt, så derfor frarådes de pga. blåsyren.

10 Sød kartoffel Sød kartoffel er i bund og grund ikke en kartoffel men en rodgrønsag. De indeholder ikke solanin ligesom alm. Kartofler gør. De indeholder dog stivelse lige fod med alm. Kartofler, og så indeholder de sukker. Derudover så indeholde sød kartoffel blåsyre. Umiddelbart af hvad jeg har kunnet finde frem til ved at google så er de på en eller anden måde beslægtet med alm. Kartofler, hvilket sammen med stivelsen og blåsyren i sød kartoffel gør jeg vil fraråde man fodre med dem. Timian - Siges at virke antibakteriel. Stimulerer appetitten og styrker immunforsvaret. Tomat Kun modne og ikke planten (planten indeholde solanin ligesom kartofler og det same gør umodne tomater). Tomat høre til de fugtige grønt emner, og en stor mængde tomat kan let give diarre, og derfor skal man ikke overfodre med dem. Det kan være en fordel at give tørre grøntemner som kål og gulerødder samtidigt med tomat. Tranebær Det sige det kan forebygge blærebetændelse og urinvejsinfektioner, der er dog delte meninger om dette. Og der er ikke noget videnskabeligt der underbygger effekten. Vandmelon - Må gerne gives, høre til meget fugtigt grønt og gives der for meget kan det give diarre. Derfor i begrænset mængde. Kan med fordel gives sammen med noget mere tørt grønt såsom kål og gulerødder. Må gerne gives med kernerne. Vindruer De ikke stenfrie indeholder blåsyre, det er dog i meget lille grad, så der sker ikke noget ved at bruge vindruer som godbidder. Æbler Indeholder syre, og kan være medvirkende til læbesvamp. Bør gives i begrænset mængde og kun som godbidder. De må gerne gives med kernehus og kerner. Ærter + bælg

11 - Både ærter og bælg kan gives også selvom de ikke er økologiske. Stenfrugter/grene fra stenfrugt træer - Problemet med blåsyren( som folk ikke kan blive enige om hvorvidt den kun er i kernen af frugten eller også i frugtkødet og i grenene) er at blåsyre er kendt for at ophobe sig i kroppen over længere, og ingen ved hvor lang tid, eller hvor meget der skal til for at dyrene dør af det. Der er delte meninger omkring hvorvidt blåsyren kun sidder i kernen af frugten på stenfrugterne, eller om blåsyren også findes i selve frugtkødet og i grenene på træet. Personligt vælger jeg metoden better safe than sorry, hvilket mener at jeg mener der er så meget andet grønt og så mange andre grene man kan fodre med hvor der ikke er delte meninger, så jeg ønsker ikke at løbe risikoen med mine dyr. Så jeg giver ikke mine dyr grene eller frugterne fra stenfrugttræerne. Stenfrugter/stenfrugtstræer dækker bla. Over følgende træer/frugter: Abrikos Avokado (den er så i sig selv også giftig) Blommer Fersken Kirsebær Mandler Mango Mirabeller Morel / Fugle-Kirstebær Nektarin Generelt set med grønt så behøver det ikke være økologisk, grønt der sælges til menneske føde i butikkerne har skrappere krav angående pesticider og derfor er grænsen for hvor meget de kan/må indeholde ikke særlig høj. Desuden så vil de fleste sprøjte midler trænge i gennem skralden osv. På grøntet så det er omsonst at fjerne skralden eller lign. Der er heller ingen fakta der understøttet at det skulle være farligt for marsvinene/kaninerne at spise ikke økologisk grønt. Desuden er det heller ikke nødvendigt at vaske grønt fra butikkerne inden det gives til dyrene, men det skader naturligvis ikke at gøre det. Du kan desuden finde en liste (med billeder) over giftige og ikke giftige planter fra naturen her:

MADSPIL FRUGT OG GRØNT

MADSPIL FRUGT OG GRØNT MADSPIL FRUGT OG GRØNT Champignon 120kj Protein 2,9g Kulhydrat 3,4g Fedt 0,3g Kostfibre 1,6g 1RE 2mg 9mg 0,8mg Agurk 51kj Protein 0,7g Kulhydrat 2,1g Fedt 0,1g Kostfibre 0,7g 5RE 14mg 21mg 0,3mg Nektarin

Læs mere

Liste over hvilke nødder, frugt, grønt, friske krydderurter og hvilke slags grene papegøjer og andre fugle må få.

Liste over hvilke nødder, frugt, grønt, friske krydderurter og hvilke slags grene papegøjer og andre fugle må få. Liste over hvilke nødder, frugt, grønt, friske krydderurter og hvilke slags grene papegøjer og andre fugle må få. Nødder og frø: Cashewnødder. Cedernødder. Chiafrø. Hasselnødder. Hirsefrø/kolber. Hørfrø.

Læs mere

BLADGRØNTSAGER Bladselleri 17,50 kr pr. Stk. DK Fennikel 40,00 kr pr. Kg Holland Porre 35,00 kr pr. Kg Danmark

BLADGRØNTSAGER Bladselleri 17,50 kr pr. Stk. DK Fennikel 40,00 kr pr. Kg Holland Porre 35,00 kr pr. Kg Danmark GRØNTSAGER Alle varer er økologiske Citrongræs 20,00 kr pr. 100 g Uganda Gurkemejerod 15,00 kr pr. 100 g Peru Ingefær 10,00 kr pr. 100 g Peru Peberrod 20,00 kr pr. 100 g Danmark BLADGRØNTSAGER Bladselleri

Læs mere

Liste over hvilke nødder, frugt, grønt, friske krydderurter og hvilke slags grene papegøjer og andre fugle må få.

Liste over hvilke nødder, frugt, grønt, friske krydderurter og hvilke slags grene papegøjer og andre fugle må få. Liste over hvilke nødder, frugt, grønt, friske krydderurter og hvilke slags grene papegøjer og andre fugle må få. Nødder og frø: Amarant Cashewnødder Cedernødder Chiafrø Hasselnødder Hirsefrø/kolber Hørfrø

Læs mere

Frugt & grønt. sortiment

Frugt & grønt. sortiment Frugt & grønt sortiment Grønt Bananer 96179 Bananer 10stk stk 10 stk Inco F&G Grønt Bananer 215960 Bananer grøn stk stk 1 stk Inco F&G Grønt Bananer 112816 Bananer grønne 18kg stk 18 kg Inco F&G Grønt

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Mellemtrin. Frugt og grønsager

EAT på skemaet Opgaver/Mellemtrin. Frugt og grønsager Frugt og grønsager tema Frugt og grønsager Indhold Intro Frugt- og grøntbrikker Tænk og tegn dit kvarter Rabarber på syretrip Hør om og smag på asparges Kongegrøntbold Quiz Ord på spil Slå en streg få

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

Pesticider i kosten 4. kvartal 2015

Pesticider i kosten 4. kvartal 2015 Pesticidkontrol af fødevarer, 4. kvartal 2015 Pesticider i kosten 4. kvartal 2015 Jens Hinge Andersen og Bodil Hamborg Jensen DTU Fødevareinstituttet ISSN: 2245-1641 Resultaterne af den danske pesticidkontrol

Læs mere

Alterne.dk - dit naturlige liv

Alterne.dk - dit naturlige liv Syre/basetabel Tilføjet af Birgitte Harms søndag 02. november 2008 Sidst opdateret mandag 24. august 2009 For meget syre i kroppen kan give ubehagelige symptomer af flere slags. Gentagne infektioner, ledsmerter,

Læs mere

Gulerødder. Planter er også mad. Grøntsager, frugt og korn. MELLEMTRINNET: 4.-6. klasse

Gulerødder. Planter er også mad. Grøntsager, frugt og korn. MELLEMTRINNET: 4.-6. klasse Planter er også mad Grøntsager, frugt og korn Tema om rodfrugter Gulerødder MELLEMTRINNET: 4.-6. klasse Planter er også mad Tema om rodfrugter MELLEMTRINnet: 4.-6. klasse 1 Delemne 1: Plantekendskab Planter

Læs mere

A Vitamin. B 1 vitamin

A Vitamin. B 1 vitamin A Vitamin Er afgørende for at opretholde vækst stoffer og et godt syn. Det holder skind og knogler sunde. Mangel er ofte årsag til sløvhed, strube lektioner(candida albicans) og dårlige øjne (blindhed).

Læs mere

Grøntsager og kostfibre

Grøntsager og kostfibre Grøntsager og kostfibre Patientinformation Grøntsager Grøntsager, og især de grove grøntsager, indeholder mange kostfibre. Det er derfor godt at spise mange af de grove grøntsager og gerne flere gange

Læs mere

Pasningsvejledning til marsvin

Pasningsvejledning til marsvin Pasningsvejledning til marsvin Fakta om marsvin: Alder og størrelse: Marsvin bliver omkring 4-5 år, enkelte helt op til 10 år. Et fuldvoksent marsvin vejer omkring 900-1200 g. Enkelte racer bliver lidt

Læs mere

Guide til menuplan og råvareanalyse

Guide til menuplan og råvareanalyse Guide til menuplan og råvareanalyse Guide til råvareanalyse Guiden skal bruges til råvarevalg i forbindelse med en økologisk omlægning. Til analyse af råvarer kan jeres indkøbsstatistikker give et indblik

Læs mere

E-vitamin. E-vitamin er en antioxidant og er derfor en af din krops bedste beskyttere

E-vitamin. E-vitamin er en antioxidant og er derfor en af din krops bedste beskyttere e-vitamin E-vitamin er en antioxidant og er derfor en af din krops bedste beskyttere E-vitamin beskytter dig mod røg og forurening i den luft, du indånder Pigen her har brug for mere E-vitamin, end da

Læs mere

Pesticider i kosten 3. kvartal 2013 Jens Hinge Andersen og Bodil Hamborg Jensen DTU Fødevareinstituttet

Pesticider i kosten 3. kvartal 2013 Jens Hinge Andersen og Bodil Hamborg Jensen DTU Fødevareinstituttet Pesticidkontrol af fødevarer, 3. kvartal 2013 Pesticider i kosten 3. kvartal 2013 Jens Hinge Andersen og Bodil Hamborg Jensen DTU Fødevareinstituttet ISSN: 2245-1641 Ingen af de påviste sprøjterester i

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Kylling (1 stk. pr. person) i karry med grønsager, ananas og økologiske ris (15) Råkost af kinakål med gulerødder og kerner. Rødsalat vendt med sugarsnaps, springløg, agurk og sesam. Toppet med

Læs mere

FAVORITMENU. UGE 21 - Mandag

FAVORITMENU. UGE 21 - Mandag UGE 21 - Skiver af kalkunbryst (1 stk. pr. person) i sauce espagnole med karotter, majroer og asparges. Hertil ovnstegte kartofler med urter (1,2,6,10,11,13,15) Gulerodsråkost vendt i citron og florsukker.

Læs mere

Pesticider i kosten 1. kvartal 2016

Pesticider i kosten 1. kvartal 2016 Pesticidkontrol af fødevarer, 1. kvartal 2016 Pesticider i kosten 1. kvartal 2016 Jens Hinge Andersen og Bodil Hamborg Jensen DTU Fødevareinstituttet ISSN: 2245-1641 Resultaterne af den danske pesticidkontrol

Læs mere

Pesticider i kosten 2. kvartal 2016

Pesticider i kosten 2. kvartal 2016 Pesticidkontrol af fødevarer, 2. kvartal 2016 Pesticider i kosten 2. kvartal 2016 Jens Hinge Andersen og Bodil Hamborg Jensen DTU Fødevareinstituttet ISSN: 2245-1641 Resultaterne af den danske pesticidkontrol

Læs mere

Pesticidkontrol af fødevarer, 3. kvartal 2011

Pesticidkontrol af fødevarer, 3. kvartal 2011 Pesticidkontrol af fødevarer, 3. kvartal 2011 Pesticider i kosten 3. kvartal 2011 Jens Hinge Andersen DTU Fødevareinstituttet ISSN: 2245-1641 Pesticidkontrol af fødevarer Fødevarestyrelsen undersøger hvert

Læs mere

Varekendskab. Grøntsager, frugt og krydderurter Friske spiselige plantedele kan man inddele i 3 kategorier: Grøntsager Frugt Krydderurter

Varekendskab. Grøntsager, frugt og krydderurter Friske spiselige plantedele kan man inddele i 3 kategorier: Grøntsager Frugt Krydderurter Varekendskab Grøntsager, frugt og krydderurter Friske spiselige plantedele kan man inddele i 3 kategorier: Grøntsager Frugt Krydderurter Majs Grøntsager: Grøntsager kan inddeles i følgende kategorier:

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Sprængt nakkefilet ( 1 stk. pr. person ) med sprødstegte grøntsager. Serveres med kartofler vendt i persilleolie (15) Snittet blomkål vendt med grønne bønner og ribs. Salat af rødkål vendt med appelsin

Læs mere

Pesticider i kosten 4. kvartal 2011

Pesticider i kosten 4. kvartal 2011 Pesticider i kosten 4. kvartal 2011 Jens Hinge Andersen DTU Fødevareinstituttet Pesticidkontrol af fødevarer, 4. kvartal 2011 Ingen af de påviste sprøjterester i frugt, grønt og korn udgør en sundhedsmæssig

Læs mere

Pesticider i kosten 1. kvartal 2013

Pesticider i kosten 1. kvartal 2013 Pesticidkontrol af fødevarer, 1. kvartal 2013 Pesticider i kosten 1. kvartal 2013 Jens Hinge Andersen og Bodil Hamborg Jensen DTU Fødevareinstituttet ISSN: 2245-1641 Ingen af de påviste sprøjterester i

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Skiver af kalkunoverlår (1 stk. pr. person) med tomatsauce, timian og rosmarin. Hertil pasta med basilikum (1,2,15) Salat med ananas, oliven, hovedsalat og plukkede urter Rucola med sort quinoa

Læs mere

Hvis tilkøbt: Peberpate med sky, asier og stilk kapers (1,2,6,11,13,15) Hvis tilkøbt: Bresaola med artiskok-creme (2,6,11,13,15)

Hvis tilkøbt: Peberpate med sky, asier og stilk kapers (1,2,6,11,13,15) Hvis tilkøbt: Bresaola med artiskok-creme (2,6,11,13,15) MANDAG Stegt oksekød marineret med brun farin, soya, sesamolie, honning, hvidløg og mirin. Vendt med gulerødder, æbler, bønnespirer og løg. Toppet med springløg, sesamfrø og chili. Serveret med kogte ris.

Læs mere

Pesticider i kosten 4. kvartal 2012

Pesticider i kosten 4. kvartal 2012 Pesticidkontrol af fødevarer, 4. kvartal 202 Pesticider i kosten 4. kvartal 202 Jens Hinge Andersen og Bodil Hamborg Jensen DTU Fødevareinstituttet ISSN: 2245-64 Ingen af de påviste sprøjterester i frugt,

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Nakkekoteletter (1 stk. pr. person) i fad med rustik krydret tomatsauce og grøntsager. Serveres med ris (13,15) Salat af bagte gulerødder og fennikel, samt rødløg og romaniesalat. Salat af appelsin,

Læs mere

SUND FORNUFT MENU. Mandag

SUND FORNUFT MENU. Mandag Mandag BBQ stegt svinekamfilet (1 stk. pr. person) Serveres med hvidløgsbagt kartoffel. Hertil hytteostecreme rørt med purløg, sennep og lime (6,11,13,15) Rød spidskål i creme fraiche med florsukker og

Læs mere

MENU UGE 34 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING

MENU UGE 34 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING Mandag Kyllingebryst ( stk. pr. person). Serveret med kold couscous salat med ananas, forårsløg og kruspersille. Hertil mynte-yoghurt (,6) Spinatsalat med nektarin, rødløg og rosiner Bønnesalat med citrus

Læs mere

FAVORITMENU. UGE 30 - Mandag. DET LUNE Tarteletter med kylling i asparges frikassé (1,2,6,11,13)

FAVORITMENU. UGE 30 - Mandag. DET LUNE Tarteletter med kylling i asparges frikassé (1,2,6,11,13) UGE 30 - Tarteletter med kylling i asparges frikassé (1,2,6,11,13) Spidskål vendt med krydderurter, rapsolie og ristede kerner. Toppet med feta og serrano skinke (6) Kartofler og grønne bønner vendt i

Læs mere

Pesticider i kosten 4. kvartal 2013 Jens Hinge Andersen og Bodil Hamborg Jensen DTU Fødevareinstituttet

Pesticider i kosten 4. kvartal 2013 Jens Hinge Andersen og Bodil Hamborg Jensen DTU Fødevareinstituttet Pesticidkontrol af fødevarer, 4. kvartal 203 Pesticider i kosten 4. kvartal 203 Jens Hinge Andersen og Bodil Hamborg Jensen DTU Fødevareinstituttet ISSN: 2245-64 Ingen af de påviste sprøjterester i frugt,

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

TIL BRØDET Fin skinkesalat med rødløg (2,6,11) Oksebryst med asier Manag og ribs Kyllingepølse med karrysalat (2,6,11,13)

TIL BRØDET Fin skinkesalat med rødløg (2,6,11) Oksebryst med asier Manag og ribs Kyllingepølse med karrysalat (2,6,11,13) MANDAG Kalkunbryst stegt med rød karry (1 stk. pr. person) serveres med kokos creme og ris med limeblade (6,13,15) Syltet rødkålssalat vendt med brun farin, appelsin juice toppet med bredbladet persille

Læs mere

TIL BRØDET Æggesalat med karry og karse (2,611,13) Oksesalami med chili-mayonnaise (1,2,6,11,13) Røget filet med røræg og purløg (2,6) Manag

TIL BRØDET Æggesalat med karry og karse (2,611,13) Oksesalami med chili-mayonnaise (1,2,6,11,13) Røget filet med røræg og purløg (2,6) Manag MANDAG Rosmarin stegt kylling ( 1 stk. pr. person) i egen sky med syltede grønne tomater, hertil ovnstegte kartofler (1,11,13,15) Broccoli vendt i yoghurt og mynte, toppet med rosiner og solsikkekerner

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Chili con carne med røde og hvide bønner. Serveres med tortilla chips samt yoghurt tilsmagt med citron (1,6,11,13,15) Revet rødbede vendt med spinat og grape. Quinoa og bagte søde kartofler vendt

Læs mere

Henrik Nilaus Køkkenhaver for DUMMERNIKKER Forlaget Nordmaj

Henrik Nilaus Køkkenhaver for DUMMERNIKKER Forlaget Nordmaj 1 Henrik Nilaus Køkkenhaver for DUMMERNIKKER Forlaget Nordmaj 2 Kom godt i gang med at dyrke køkkenhaven Anmeldt af Maja Grønbæk, Idenyt.dk 2013 Er du nybegynder udi kunsten at dyrke køkkenhave og vil

Læs mere

FAVORITMENU. UGE 23 - Mandag. DET LUNE Skiver af okse (1 stk. pr. person) i peberrodscreme. Serveres med lun salat af perlebyg med urter (1,6,13,15)

FAVORITMENU. UGE 23 - Mandag. DET LUNE Skiver af okse (1 stk. pr. person) i peberrodscreme. Serveres med lun salat af perlebyg med urter (1,6,13,15) UGE 23 - Skiver af okse (1 stk. pr. person) i peberrodscreme. Serveres med lun salat af perlebyg med urter (1,6,13,15) Sommer savoy med pestobagte pastinakker, langtidsbagte tomater og syltede porre (6,9,13,15)

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Stegt kalkunbryst ( 1 stk. pr. person ) med basilikum og tomat. Toppet med ristet svampe. Serveres med grov økologisk pasta vendt med oreganoolie (1,2,15) Torvets grønne og røde salater anrettet

Læs mere

Patientvejledning. Oligosakkarider. Forslag til kost med begrænset indhold af kulhydraterne

Patientvejledning. Oligosakkarider. Forslag til kost med begrænset indhold af kulhydraterne Patientvejledning Oligosakkarider Forslag til kost med begrænset indhold af kulhydraterne En stor del af den energi vi indtager dagligt, kommer fra kulhydrater. Kulhydrater er sukkerstoffer. Der findes

Læs mere

DET LUNE Skiver af kalkunbryst (1 stk. pr. person) Serveres med estragon jus. Hertil kartofler vendt med estragon og smør (1,6,10,11,13)

DET LUNE Skiver af kalkunbryst (1 stk. pr. person) Serveres med estragon jus. Hertil kartofler vendt med estragon og smør (1,6,10,11,13) MANDAG Skiver af kalkunbryst (1 stk. pr. person) Serveres med estragon jus. Hertil kartofler vendt med estragon og smør (1,6,10,11,13) Salat af broccoli med ærter, rosiner og lucernespirer (7) Grønne og

Læs mere

Planter er også mad. Grøntsager, frugt og korn. Gulerødder. Planter er også mad Tema om rodfrugter INDSKOLINGen: 1.-3. klasse 1

Planter er også mad. Grøntsager, frugt og korn. Gulerødder. Planter er også mad Tema om rodfrugter INDSKOLINGen: 1.-3. klasse 1 Planter er også mad Grøntsager, frugt og korn Tema om rodfrugter Gulerødder Indskolingen: 1.-3. klasse Planter er også mad Tema om rodfrugter INDSKOLINGen: 1.-3. klasse 1 Delemne 1: Plantekendskab Planter

Læs mere

SUPPLEMENTRET Ballotine af kylling med syltede grønne rabarber og grillet agurk (2,6)

SUPPLEMENTRET Ballotine af kylling med syltede grønne rabarber og grillet agurk (2,6) Mandag Frikadeller af kalv og flæsk (2 stk. pr. person) som mormor lavede dem. Serveres med persillevendte kartofler og sky sauce (1,2,6,11,13) Ballotine af kylling med syltede grønne rabarber og grillet

Læs mere

EN RET GO FROKOST. Gode råvarer Godt håndværk Smag Stabilitet Unik service Hjemmebagt brød Variation

EN RET GO FROKOST. Gode råvarer Godt håndværk Smag Stabilitet Unik service Hjemmebagt brød Variation Frokostmenu A uge 38 Mandag Soya og hvidløgs marineret svinefilet, stegt med solsikke crumble og krydderurter Cremede hvedekerner med fløde parmesan, porrer, squash og bagte peberfrugter Fransk landpostej

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG UGE 38 MANDAG Æggekage fyldt med stegte kartofler og løg. Toppet med bacon og bagte tomater. Serveres med sennep og syltede rødbeder Salat af marineret jordskokke flager vendt med solsikkekerner og persille.

Læs mere

Gode Råd til kost & eksempler på måltider

Gode Råd til kost & eksempler på måltider Gode råd (l kost & eksempler på mål(der 2016 Gode Råd til kost & eksempler på måltider Udarbejdet af: Prof. Bachelor i ernæring & sundhed & personlig træner & Pia Skovhøj personlig træner Indhold: Hvad

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Oksecuvette (1stk. pr. person) braisseret i pærecider med timian, hvidløg, løg, laurbær og gulerødder. Serveres i peberrodscreme. Hertil kogte kartofler vendt med persille, havsalt og rapsolie (1,2,6,11,13,15)

Læs mere

Madpakker til unge unge

Madpakker til unge unge Hvorfor Madpakker til unge unge Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Når man spiser sundt gavner det helbredet, man får mere energi og en bedre koncentrationsevne

Læs mere

MENU UGE 41 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER. Hvis tilkøbt: Urtekrydret Kyllingefarsbrød med

MENU UGE 41 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER. Hvis tilkøbt: Urtekrydret Kyllingefarsbrød med Mandag Chili con carne med røget chili og ris (9,5) Grønne salater og quinoa med mango, agurk og urter. Broccoli vendt med chili, sesam, ananas, kidney bønner og koriander tilsmagt limesaft (8) Dagens

Læs mere

Frugt & grønt. sortiment

Frugt & grønt. sortiment Frugt & grønt sortiment Grønt Agurk 16383 Agurk skole ks stk 1 stk F&G Grønt Agurk 97736 Agurk stk dk stk 1 stk F&G Grønt Agurk 40789 Agurker 14 stk/ks stk 1 stk F&G Grønt Agurk 14435 Agurker drue 5 kg

Læs mere

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem OM DAGEN 6 også når du flytter hjemmefra Få gode ideer til hvordan du får 6 om dagen morgen, middag og aften ind i mellem Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem Et af de

Læs mere

MENU UGE 46 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING

MENU UGE 46 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING Mandag Gryderet med okse, gulerødder, selleri, rødvin og fløde. Serveres med dampede kartofler vendt med smør og persille (,2,6,2) Savoykål med lime, salatost i tern og nødder (6,8) Cæcarsalat (Vegetar)

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Æggekage fyldt med grøntsager. Toppet med bacon og bagte tomater. Serveres med sennep og syltede rødbeder (2,6,11,13) Dampet broccoli med kerner og tranebær (13) Rød spidskål i cremefraiche med

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Kødboller af kalv og flæsk (2 stk. pr. person) i krydret tomatsovs med grøntsager: Serveres med fuldkornspasta og parmesan (1,2,6,15) Grønne bønner med timianbagt tomat. Fennikel vendt med citron

Læs mere

MENU UGE 10 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING

MENU UGE 10 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING Mandag Overlår af kylling ( stk. pr. person) tilsmagt hvidløg og rosmarin. Serveres med halve bagte kartofler samt kold basilikumscreme (2,6,,3,5) Rød spidskålssalat med agurk og mormordressing (6,3) Pastasalat

Læs mere

Madens historier. Ruth og Rasmus opdager nyt om FRUGT, GRØNT OG KARTOFLER

Madens historier. Ruth og Rasmus opdager nyt om FRUGT, GRØNT OG KARTOFLER Madens historier Ruth og Rasmus opdager nyt om FRUGT, GRØNT OG KARTOFLER Frugter og grønsager Ruth og Rasmus er på besøg hos Ruths mormor. De sidder i haven og spiser rugbrødsmadder. Ruths mormor serverer

Læs mere

MENU UGE 42 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING

MENU UGE 42 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING Mandag klassiske frikadeller rørt med havre (2 stk. pr. person) serveres med "grøn" perlebyg salat med porre, ærter, persille, mynte, spinat og dild. Hertil grov senneps creme (,2,6,,3) Bagt selleri, cherry

Læs mere

Pesticider i kosten 2. kvartal 2018

Pesticider i kosten 2. kvartal 2018 Pesticidkontrol af fødevarer, 2. kvartal 2018 Pesticider i kosten 2. kvartal 2018 Bodil Hamborg Jensen og Pernille Bjørn Petersen DTU Fødevareinstituttet ISSN: 2245-1641 Resultaterne af den danske pesticidkontrol

Læs mere

LUKSUSMENU UGE 6 MANDAG

LUKSUSMENU UGE 6 MANDAG MANDAG Skiver af kalkunbryst (1 stk. pr. person) Serveres med estragon jus. Hertil kartofler vendt med estragon og smør (1,6,10,11,13) "Kylling danoise" - persillemarineret kylling. Serveres med kogte

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Kalvecuvette (1 stk. pr. person) med stegte æbler og løg. Hertil dampede kartofler og porre vendt med urter. Hjertesalat med syltede blommer og kerner (13) Grønne bønner med timianbagte tomater.

Læs mere

SUND FORNUFT MENU. Mandag

SUND FORNUFT MENU. Mandag Mandag Ovnstegt kylling med crust på majs (1 stk. per person). Serveres med grillede porre og butternut squash. Hertil ovnstegte kartofler og chili/lime creme (2,6,11,13,15) Tomatsalat med ærter, rødløg,

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Kalkunbryst ( 1. stk. pr. person ) i estragonsauce. Serveres med mix af korn vendt med rodfrugter (1,6,11,13,15) Crudite af fennikel vendt med rød salat og brødcrutons (1,5) Julesalat og hjertesalat

Læs mere

Salat og dressing. Dressing. Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup Børneafdelingen. Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g.

Salat og dressing. Dressing. Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup Børneafdelingen. Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g. Salat og dressing Dressing Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g. Færdigkøbt dressing Fedtfri dressing eller dressing med max. 5 % fedt. Dressingpulvere beregnet til omrøring med olie eller creme

Læs mere

Smagens Dag 2011. Navn: Klasse:

Smagens Dag 2011. Navn: Klasse: Smagens Dag 2011 Smag på sæsonen Navn: Klasse: Intro Smag på fødevarer i sæson På Smagens Dag skal du opleve smagens 5 grundsmage: Sødt, surt, salt, bittert og umami. Du skal smage på forskellige råvarer

Læs mere

DAGENS LUNE RET Italiensk rørt farsbrød af kalv (1 stk. pr. person) Serveres i mild basilikumscreme. Hertil pasta sløjfer (1,2,6,11,13,15)

DAGENS LUNE RET Italiensk rørt farsbrød af kalv (1 stk. pr. person) Serveres i mild basilikumscreme. Hertil pasta sløjfer (1,2,6,11,13,15) Mandag Italiensk rørt farsbrød af kalv (1 stk. pr. person) Serveres i mild basilikumscreme. Hertil pasta sløjfer (1,2,6,11,13,15) Tagliatelle med ærter, hestebønner, fløde og parmasan (1,2,6,15) Salater

Læs mere

1 pakke fuldkornsknækbrød (til alle 4 uger) 1 pakke rugbrød (til uge 1)

1 pakke fuldkornsknækbrød (til alle 4 uger) 1 pakke rugbrød (til uge 1) Indkøbslister til VBK 2.0 Vi har lavet indkøbslister til fase 1, hvor vi anbefaler, at du køber ind hver lørdag og tirsdag. Nogle af varerne vil du kunne bruge hele ugen, fx en pakke fuldkornsrugbrød,

Læs mere

LUKSUSMENU UGE 12 MANDAG

LUKSUSMENU UGE 12 MANDAG MANDAG Kalkunkrebinet (1 stk. pr. person) Serveres med stuvede svampe tilsmagt estragon. Toppet med porrefrit. Hertil perlebyg med urter (1,6,11,13,15) Svinekød (1 stk. pr. person) i spicy grøn karry med

Læs mere

LUN RET "Kylling danoise" Persillemarineret kylling. Serveres med kogte kartofler og sky sauce. Hertil rabarberkompot (1,13,15)

LUN RET Kylling danoise Persillemarineret kylling. Serveres med kogte kartofler og sky sauce. Hertil rabarberkompot (1,13,15) MANDAG "Kylling danoise" Persillemarineret kylling. Serveres med kogte kartofler og sky sauce. Hertil rabarberkompot (1,13,15) Mormorsalat i syrnet fløde med karse og sennepskorn (6,11) Grønne bønner med

Læs mere

DAGENS LUNE RET Braiseret kalv (1 stk. pr. person) med rødvinssauce, timianstegt selleri og pasta (1,2,6,10,13)

DAGENS LUNE RET Braiseret kalv (1 stk. pr. person) med rødvinssauce, timianstegt selleri og pasta (1,2,6,10,13) Mandag Braiseret kalv (1 stk. pr. person) med rødvinssauce, timianstegt selleri og pasta (1,2,6,10,13) Let røget langefilet anrettet med tomat, squash, oliven og artiskok (3,15) Spinat salat med feta,

Læs mere

Pesticider i kosten, 4. kvartal 2015

Pesticider i kosten, 4. kvartal 2015 Downloaded from orbit.dtu.dk on: Dec 18, 2017 Pesticider i kosten, 4. kvartal 2015 Andersen, Jens Hinge; Jensen, Bodil Hamborg Publication date: 2015 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Link back

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Kofta (2 stk. pr. person) toppet frisk tomatcreme. Serveres med ris vendt med bagt peber og urter (2,15) Stegte auberginer med citron creme toppet med rucola (6) Salat af grønne bønner, røde linser

Læs mere

Pesticider i kosten 1. kvartal 2012

Pesticider i kosten 1. kvartal 2012 Pesticidkontrol af fødevarer, 1. kvartal 2012 Pesticider i kosten 1. kvartal 2012 Jens Hinge Andersen DTU Fødevareinstituttet ISSN: 2245-1641 Ingen af de påviste sprøjterester i frugt, grønt og korn udgør

Læs mere

LUN RET Kalkuncuvette (1stk. Pr. person) i egen jus, serveres med mexi ris og chimichurri. (4,9,10,13,15)

LUN RET Kalkuncuvette (1stk. Pr. person) i egen jus, serveres med mexi ris og chimichurri. (4,9,10,13,15) MANDAG Kalkuncuvette (1stk. Pr. person) i egen jus, serveres med mexi ris og chimichurri. (4,9,10,13,15) Bagt græskar med spæde salater, majs, ananas og sprøde kerner smagt til med limesaft. Blomkålsbuketter

Læs mere

MENU UGE 39 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING

MENU UGE 39 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING Mandag Kylling i rød karry ( stk.pr. person) med bambusskud og sugarsnaps. Hertil kogte ris og bønnespirer (6,7) Spidskål, fennikel og blommer vendt sammen med mynte og persille. Nudelsalat med bok choi

Læs mere

KØD / GRØNSAGS SUPPER

KØD / GRØNSAGS SUPPER KØD / GRØNSAGS SUPPER (OPSKRIFTERNE ER TIL 4 PORTIONER) FRANSK LAMMESUPPE KINESISK KYLLINGSUPPE SPINAT SUPPE CHAMPIGNON SUPPE LØGSUPPE ASPARGSSUPPE BLOMKÅLS SUPPE JULIENNESUPPE KARTOFFELSUPPE TOMATSUPPE

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Shepherd s pie på oksekød toppet med rodfrugtmos (1,6,10,15) Stegt champignon vendt med spinat og tranebær, salat af gulerod i skiver vendt med romanie marineret med grape Dagens salatbuffet: Hjertesalat

Læs mere

Pesticider i kosten, 3. kvartal 2015

Pesticider i kosten, 3. kvartal 2015 Downloaded from orbit.dtu.dk on: Dec 18, 2017 Pesticider i kosten, 3. kvartal 2015 Andersen, Jens Hinge; Jensen, Bodil Hamborg Publication date: 2015 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Link back

Læs mere

KOPIARK 1-12 2.-4. KLASSETRIN

KOPIARK 1-12 2.-4. KLASSETRIN KOPIARK 1-12 2.-4. KLASSETRIN PIA ROSENLUND & CHRISTINE BENDIX KONSULENTER FOR FØDEVARESTYRELSEN. UDDANNEDE FOLKESKOLELÆRERE MED BACHELOR I HJEMKUNDSKAB ET SUNDERE VALG MED NØGLEHULLET Kopiarkene kan hentes

Læs mere

KOPIARK 1-10 0.-1. KLASSETRIN

KOPIARK 1-10 0.-1. KLASSETRIN KOPIARK 1-10 0.-1. KLASSETRIN PIA ROSENLUND & CHRISTINE BENDIX KONSULENTER FOR FØDEVARESTYRELSEN. UDDANNEDE FOLKESKOLELÆRERE MED BACHELOR I HJEMKUNDSKAB ET SUNDERE VALG MED NØGLEHULLET Kopiarkene kan hentes

Læs mere

MENU UGE 23 Mandag FÅR I FOR MEGET MAD?

MENU UGE 23 Mandag FÅR I FOR MEGET MAD? Mandag Svinekamfilet ( stk. pr. person) i sød chili-marinade. Serveres med bagt tomat, rødløg og peberfrugt i cremet kokos. Hertil kogte ris med limeblade (,3,5) Kidneybønner og grønne bønner vendt med

Læs mere

MENU UGE 15 Mandag DAGENS LUNE RET TAPASANRETNING KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER

MENU UGE 15 Mandag DAGENS LUNE RET TAPASANRETNING KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER Mandag Chicken tikka masala ( stk. pr. person) Serveres med kogte ris og linser (6,3,5) Kikærtesalat med peberfrugt, krydderurter og ristet hel spidskommen. Bagte gulerødder og ærter som salat med koriander,

Læs mere

DET LUNE Koteletter i grøn pebersauce (1 stk. pr. person), serveret med kogte ris (1,2,6,10,13,15)

DET LUNE Koteletter i grøn pebersauce (1 stk. pr. person), serveret med kogte ris (1,2,6,10,13,15) MANDAG Koteletter i grøn pebersauce (1 stk. pr. person), serveret med kogte ris (1,2,6,10,13,15) Broccoli med rosiner, feta og soltørrede tomater (6,15) Mix af salater med stykker af nektariner, agurk,

Læs mere

Mandag FAVORITMENU UGE 18 MANDAG. FÅR I FOR MEGET MAD? Skriv det til os, så vi sammen kan bekæmpe madspild.

Mandag FAVORITMENU UGE 18 MANDAG. FÅR I FOR MEGET MAD? Skriv det til os, så vi sammen kan bekæmpe madspild. MANDAG BBQ stegt nakkekam (1 stk. pr. person) i smokey BBQ sauce. Anrettet med majskolber og persille. Hertil kold salat af pasta vendt med pesto af soltørrede tomater (1,2,6,13,15) Chicken caesar salad

Læs mere

EN RET GO FROKOST. Gode råvarer Godt håndværk Smag Stabilitet Unik service Hjemmebagt brød Variation

EN RET GO FROKOST. Gode råvarer Godt håndværk Smag Stabilitet Unik service Hjemmebagt brød Variation Frokostmenu A uge 41 Mandag Tapas Chili/vanilje stegt skinkesteg med bouillon braiserede rodfugter og små ovnstegte kartofler Grissini serveret med crudite af gule gulerødder samt aubergine creme Hvedekerne

Læs mere

Hvis tilkøbt: Torskerogn med remoulade, citron og dild (2,3,6,11,13) Hvis tilkøbt: Andebryst med syltede blommer (13)

Hvis tilkøbt: Torskerogn med remoulade, citron og dild (2,3,6,11,13) Hvis tilkøbt: Andebryst med syltede blommer (13) MANDAG Urtebraiserede stykker af okse i svampecreme (1 stk. pr. person), serveret med kogt pasta vendt med spinat og parmesan (1,2,6,13,15) Grønne bønner vendt soltørrede tranebær, persille og limedressing

Læs mere

26. februar 2009 Ændringer > 5% i data fra version 6.2 til version 7.01 på baggrund af ændret beregning (samme kilde), Ialt 6664 datalinjer

26. februar 2009 Ændringer > 5% i data fra version 6.2 til version 7.01 på baggrund af ændret beregning (samme kilde), Ialt 6664 datalinjer side 1 0001 Abrikos, tørret 4 mættede fedtsyrer 0.14 0.1 050 050 0001 Abrikos, tørret 5 monoumætt. fedtsyrer 0.84 0.6 050 050 0001 Abrikos, tørret 6 polyumætt. fedtsyrer 0.38 0.6 050 050 0001 Abrikos,

Læs mere

Mandag FAVORITMENU UGE 51 MANDAG. Manag

Mandag FAVORITMENU UGE 51 MANDAG. Manag MANDAG Forloren hare ( 1 stk. pr. person ) med sky sauce, kogte kartofler vendt med dild. Serveres med agurkesalat (1,2,6,10,11,13) Salat af balsamico bagte rødbeder anrettet med ringe af Skalotteløg og

Læs mere

LUN RET Lam/okse tagine med løg, gulerødder, selleri, tomat, hvidløg, krydderi og sød frugt. Serveres med tabouleh med persille (1,6,10,13,15)

LUN RET Lam/okse tagine med løg, gulerødder, selleri, tomat, hvidløg, krydderi og sød frugt. Serveres med tabouleh med persille (1,6,10,13,15) MANDAG Lam/okse tagine med løg, gulerødder, selleri, tomat, hvidløg, krydderi og sød frugt. Serveres med tabouleh med persille (1,6,10,13,15) Spidskålssalat vendt med appelsinsaft og creme fraiche. Toppet

Læs mere

MENU UGE 25 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING

MENU UGE 25 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING Mandag Svinekamfilet ( stk. pr. person) med cremet tomatsauce, stegte peberfrugter og squash. Hertil kogt pasta farfalle med persille. (2,6,,3,5) Tomatsalat med balsamico-syltede rødløg, mozzarella og

Læs mere

Fester, Middage, Forretningsmøder, Konferencer, Promotions, Jubilæer eller Firmafesten.

Fester, Middage, Forretningsmøder, Konferencer, Promotions, Jubilæer eller Firmafesten. Selskabsmenuer Fester, Middage, Forretningsmøder, Konferencer, Promotions, Jubilæer eller Firmafesten. Uanset lejligheden, så kan vi skræddersy et arrangement der dækker præcis Deres behov. Vi har kapacitet

Læs mere

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb:

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb: Hvorfor Madpakker til børn Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Derfor er en god og mættende madpakke og mellemmåltider vigtige. Når det man spiser er sundt

Læs mere

MENU UGE 34 Mandag FÅR I FOR MEGET MAD?

MENU UGE 34 Mandag FÅR I FOR MEGET MAD? Mandag Nakke i tern (spicy) - krydret tomat sauce - majs - syltede chili. Tortillas (6,0,3,5) Bulgur - tomater - melon - mynte (,3) Salat - majs - chili - spinat (3) Dagens salatbuffet: Gulerødder, ærter,

Læs mere

TIL BRØDET Æggesalat med karry Manag og karse (2,6,11,13) Pastrami med hytteost (6,11) Rullesteg med asier og svesker (11)

TIL BRØDET Æggesalat med karry Manag og karse (2,6,11,13) Pastrami med hytteost (6,11) Rullesteg med asier og svesker (11) MANDAG Chili con carne af skært oksekød med bønner, majs, jalapenos og løg med smag af chokolade og kaffe. Serveres med tortilla (1,6,10,15) Broccoli i spicy marinade med melon, agurk og kerner. Tomat

Læs mere

SUND FORNUFT MENU. Mandag

SUND FORNUFT MENU. Mandag Mandag Stegt oksekød marineret med brun farin, soya, sesamolie, honning, hvidløg og mirin. Vendt med gulerødder, æbler, bønnespirer og løg. Toppet med springløg, sesamfrø og chili. Hertil kogte ris (7,8,15)

Læs mere