Min pårørendes økonomi Pjece om etisk håndtering af pårørendes økonomi TIL PERSONER MED PÅRØRENDE PÅ BOTILBUD MV.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Min pårørendes økonomi Pjece om etisk håndtering af pårørendes økonomi TIL PERSONER MED PÅRØRENDE PÅ BOTILBUD MV."

Transkript

1 Min pårørendes økonomi Pjece om etisk håndtering af pårørendes økonomi TIL PERSONER MED PÅRØRENDE PÅ BOTILBUD MV.

2 Publikationen er udgivet af Socialstyrelsen Edisonsvej 18, Odense C Tlf: info@socialstyrelsen.dk Forfatter: Janina Gaarde Rasmussen og Anne Skov Layout: Michael Lund Tryk: Rosendahls Udgivet: 2013 Download rapporten på Der kan frit citeres fra rapporten med angivelse af kilde. Digital ISBN:

3 Min pårørendes økonomi Pjece om etisk håndtering af pårørendes økonomi INDHOLD Min pårørendes økonomi... 4 Lovgivningsmæssige rammer... 4 Ret til selv at bestemme over sin økonomi... 4 Aftaler og fuldmagter... 5 Frivillige administrationsaftaler efter pensionslovgivningen... 5 Afgørelser om administration af social pension og kontanthjælp... 6 Værgemål... 6 Brug af NemID og netbank... 7 Selvbestemmelse i praksis... 8 Pårørende som talerør... 8 Udvikling af borgerens økonomiske kompetencer... 8 Samspil med personale... 9 Værge...10 Pårørende som værger...10

4 MIN PÅRØRENDES ØKONOMI Personer, som har et familiemedlem eller har tæt tilknytning til en person med nedsat funktionsevne, der bor på botilbud mv., oplever ofte at blive stillet overfor spørgsmål om, hvordan de bedst kan hjælpe deres pårørende med deres økonomi. Denne pjece er til personer med pårørende på botilbud mv. og giver et overblik over vigtige pejlemærker for en etisk håndtering af pårørendes økonomi. Samtidig giver pjecen et overblik over nogle lovgivningsmæssige rammer. Pjecen skal give inspiration til, hvordan man kan forbedre borgerens selvbestemmelse og kompetencer i forhold til sin økonomi. Pjecen tager afsæt i vigtige pejlemærker og dagligdagens opgaver og udfordringer. Pjecen bygger på Rapport om etisk håndtering af beboermidler (2012). En arbejdsgruppe med repræsentanter fra KL, Danske Regioner, Landsforeningen LEV, SL, FOA, 3F, Socialt Lederforum og Socialstyrelsen har bidraget til denne rapport, som er udsendt af Social-, Børne- og Integrationsministeriet. Rapporten kan downloades på Socialstyrelsen udgiver samtidig med denne publikation pjecer om etisk håndtering af borgerens økonomi til personale og ledelse på botilbud mv. ( Borgerens økonomi ) og til personer med nedsat funktionsevne ( Mine penge ). Pjecerne kan downloades på Desuden har Socialstyrelsen udarbejdet Informationsmateriale om betaling, administration og opbevaring mv. af midler for personer med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne (2013). Informationsmaterialet informerer om gældende regler og kan bl.a. bruges, når kommunerne fastsætter interne retningslinjer på området. Informationsmaterialet kan downloades på Pårørende Pårørende defineres i pjecen som nærtstående, dvs. mennesker, som er tæt knyttet til og har betydning for et andet menneske (som eksempelvis partner, ægtefælle, familiemedlem, ven eller nabo). Personer med nedsat funktionsevne, der bor på botilbud mv., vil i resten af pjecen blive omtalt som borgere. Og personer, som har et familiemedlem eller på anden vis har tæt tilknytning til en person med nedsat funktionsevne, vil blive omtalt som pårørende. LOVGIVNINGSMÆSSIGE RAMMER Ret til selv at bestemme over sin økonomi Pejlemærke Borgere med nedsat funktionsevne er borgere med rettigheder som alle andre og med forskellige behov for hjælp og støtte. Viden om og respekt for borgernes rettigheder hos den pågældende selv, personale og pårørende er en forudsætning for nedbrydning af barrierer, der står i vejen for realisering af borgernes selvbestemmelse. 4 MIN PÅRØRENDES ØKONOMI Til personer med pårørende på botilbud mv.

5 Borgere med nedsat funktionsevne har ligesom andre ret til at råde over egen økonomi i det omfang, der ikke er foretaget særlige begrænsninger, fx værgemål. Retten til selv at bestemme over sin økonomi er en rettighed, som borgeren allerede har, og ikke noget, som den enkelte skal kvalificere sig til. Det er altid udgangspunktet, at den enkelte selv håndterer og tager beslutninger om sin økonomi. Er borgeren på grund af nedsat funktionsevne ikke i stand til at håndtere og tage beslutninger om sin økonomi, skal kommunen tage stilling til, hvordan borgeren kan støttes. Støtten gives med respekt for borgerens handlefrihed og for de begrænsninger, der kan være, fx hvis borgeren er under værgemål. Aftaler og fuldmagter Alle, der er i stand til at handle fornuftsmæssigt, kan indgå bindende aftaler, fx huslejeaftale, telefonabonnement og aftaler med banken. Personer, der kan handle fornuftsmæssigt, kan også give fuldmagt til, at andre herunder pårørende kan handle på deres vegne, fx hæve penge i banken. Evne til at handle fornuftsmæssigt At være i stand til at handle fornuftsmæssigt vil sige, at man er i stand til at varetage egne anliggender på en fornuftsmæssig måde og med den fornødne dømmekraft i en given situation. Man skal således kunne overskue situationen og vurdere eventuelle valgmuligheder og deres konsekvenser. Når man giver støtte til, at en borger indgår en aftale med andre, eller man selv indgår en aftale med den pågældende, er det vigtigt at være opmærksom på, at aftalen er frivillig, specifik og informeret. Frivillig betyder, at aftalen ikke må være indgået under tvang. Specifik betyder, at det klart og tydeligt skal fremgå, hvad der konkret er indgået en aftale om. Informeret betyder, at den, der indgår aftalen, har forstået, hvad vedkommende giver samtykke til. Personer, der ikke er i stand til at handle fornuftsmæssigt, kan ikke give en gyldig fuldmagt. I de tilfælde bør det overvejes, om afgørelse om administration af social pension kan finde anvendelse 1, eller om der er behov for værgemål. Frivillige administrationsaftaler efter pensionslovgivningen Pejlemærke Administrationsaftaler skal ikke fungere som erstatning for eller reducere det daglige arbejde med at udvikle borgernes handlekompetencer i forhold til egen økonomi. Medarbejderne skal have så lidt omgang som muligt med borgernes penge, men skal støtte borgerne, når de træffer beslutninger. 1 Jf. lov om social pension 36, stk. 1 og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v. 35, stk. 1. MIN PÅRØRENDES ØKONOMI Til personer med pårørende på botilbud mv. 5

6 Det kan være hensigtsmæssigt, at personer, der generelt har behov for støtte til at administrere deres økonomi, indgår en frivillig administrationsaftale efter pensionslovgivningen 2. Frivillige administrationsaftaler kan kun indgås, hvis borgeren ønsker det. En frivillig skriftlig administrationsaftale efter pensionslovgivningen kan bidrage til at sikre, at parterne på en nem måde har dokumentation for, hvilken periode aftalen vedrører, hvilke udgifter aftalen omfatter og frister for opsigelse af aftalen. Administrationsaftalerne bør løbende tages op med borgeren og tilpasses den enkeltes behov for at sikre udviklingsperspektivet i indsatsen. Kommunens forvaltning skal have besked om aftalen, hvis den indgås af personale på botilbud mv. Afgørelse om administration af social pension og kontanthjælp Hvis kommunalbestyrelsen skønner, at en borger ikke kan administrere sin pension, så afgør kommunalbestyrelsen på hvilken måde, pensionen skal udbetales 3. Pensionen kan fx administreres sådan, at kommunen sørger for betaling af rimelige faste udgifter og udbetaler et beløb til borgeren til personlige fornødenheder. Efter almindelige delegationsprincipper kan kommunalbestyrelsen overlade afgørelsen om administration til kommunale tilbud. Kommunens forvaltning skal have besked om afgørelsen. Kommunen har også mulighed for at træffe afgørelse om at administrere borgerens kontanthjælp, hvis kommunen skønner, at borgeren ikke selv kan administrere pengene 4. Det er en forudsætning for at administrere kontanthjælpen, at kommunen først har forsøgt at vejlede borgeren. Værgemål Værgemål Værgemål er en støtteforanstaltning, hvor en person indsættes som værge for at sikre rettighederne for en anden person og beskytte denne mod omverdenens misbrug. Typer af værgemål efter værgemålsloven 5-værgemål, hvor personen er myndig, men får beskikket en hjælpeperson til at varetage de forhold, som personen ikke selv kan klare. Værgemål efter 5 kan omfatte både personlige og økonomiske forhold, men kan også begrænses til en af delene. 6-værgemål, hvor personen fratages den retlige handleevne. Personer, der har fået frataget den retlige handleevne, kan ikke selv råde over sin formue eller forpligte sig ved retshandler someksempelvis åbne en bankkonto, tegne et telefonabonnement eller underskrive en lejeaftale. Samværgemål, hvor personen er myndig, men får beskikket en hjælpeperson til fælles varetagelse af de økonomiske forhold, der inddrages i samværgemålet. Her tages beslutninger om personens økonomi i fællesskab mellem værge og personen under samværgemål. 2 Jf. lov om social pension 36, stk. 2 og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v. 35, stk Jf. lov om social pension 36, stk. 1 og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v. 35, stk Jf. lov om aktiv socialpolitik MIN PÅRØRENDES ØKONOMI Til personer med pårørende på botilbud mv.

7 Kommunen skal vurdere, om der er pårørende eller andre, der kan inddrages i at varetage interesserne for en person med betydelig nedsat psykisk funktionsevne, jf. lov om social service 82, stk. 2. Kommunen skal også være opmærksom på, om der er behov for at bede Statsforvaltningen om at beskikke en værge. Følgende kan bede om at få etableret, ændret eller ophævet et værgemål: Den pågældende selv Den pågældendes pårørende, dvs. ægtefælle, børn, forældre søskende eller andre blandt de nærmeste Værgen Kommunalbestyrelsen og regionsrådet Politidirektøren. Læs mere om værgemål på Civilstyrelsens hjemmeside: Brug af NemID og netbank NemID er strengt personligt og må ikke overdrages til andre. Nedenfor er inspiration til, hvordan pårørende/værge/personale kan hjælpe med brug af NemID og netbank. Har en borger NemID og er i stand til at bruge og administrere det, kan pårørende/værge/personale sidde ved siden af borgeren og hjælpe med at forstå og anvende elektroniske selvbetjeningsløsninger, fx hjælpe med at betale en regning. Hvis en borger ikke har NemID, kan pårørende/værge/personale handle på vegne af borgeren på baggrund af en fuldmagt fra borgeren og i eget navn. Da pårørende/værge/personale ikke må bruge borgerens NemID, kan de for at få adgang til borgerens konti i Netbank fx bruge et andet NemID, som banken udsteder til pårørende/værge/personale, en erhvervsløsning, der er en konto, som kommunen har i en bank, og som kan benyttes til at administrere borgerens private konti (ikke relevant for pårørende eller værge), og evt. deres eget NemID. Det er nødvendigt at kontakte den enkelte bank, da bankerne har forskellige løsninger. Disse løsninger kan kun bruges på baggrund af en fuldmagt fra borgeren. MIN PÅRØRENDES ØKONOMI Til personer med pårørende på botilbud mv. 7

8 SELVBESTEMMELSE I PRAKSIS Pejlemærke Støtte til at træffe beslutninger skal tage udgangspunkt i borgerens ønsker og forudsætninger, og der skal være fokus på såvel unge som ældre borgeres udviklingspotentiale. Det er vigtigt, at støtte til håndtering af økonomi afspejler:? Borgerens selvbestemmelsesret. Ligeværd og anerkendelse af borgeren. På denne måde oplever borgeren indflydelse på eget liv og ejerskab over egen økonomi. Og der dannes grundlag for udvikling af borgerens kompetencer i forhold til sin økonomi og selvbestemmelse i praksis. Pårørende som talerør Nogle borgere har svært ved at give udtryk for behov, tanker og følelser. Pårørende kan derfor tit bidrage med vigtig viden om borgeren, som personale på fx botilbud kan have stor nytte af, når de skal give borgeren den rette støtte til at håndtere økonomi. Fx kan viden om borgerens interesser og vaner hjælpe personalet til at forstå borgerens ønsker. De pårørende kan også bidrage med viden, som personalet kan bruge, når det handler om at støtte de borgere, der kan være sårbare overfor misbrug i form af tyveri og manipulation. Pårørende kan derfor fungere som talerør for borgeren og være med til at fremme borgerens selvbestemmelse og retssikkerhed. Nøgleordet er dialog. Udvikling af borgerens økonomiske kompetencer Pejlemærke Personalet og pårørende skal være opmærksomme på, at eksemplets magt har stor betydning for, hvordan borgeren agerer. Personalet og pårørende skal derfor via deres eksempel vise, at borgeren har selvbestemmelse. Det er vigtigt at tage hensyn til borgernes forskellighed og individuelle behov, når man hjælper borgerne med at træffe beslutninger om økonomi. Som pårørende er det vigtigt, at være opmærksom på, at man kan være med til at hæmme borgerens selvbestemmelse. Dette kan hænge sammen med, at man som pårørende kan være låst fast i et bestemt billede af fx sit barns eller forælders ressourcer, kompetencer og forudsætninger. Dette kan resultere i overbeskyttelse og manglende motivation hos borgeren til at gøre egne erfaringer med at håndtere sin økonomi. Det kan også være, at pårørende overtaler borgeren til at købe bestemte ting, som den pårørende mener, at borgeren enten mangler eller vil blive glad for at have uden at den pågældende rent faktisk ønsker at bruge penge på det. Det er ikke den pårørendes opgave at begrænse den enkelte borgers muligheder for at bruge rettigheder og handlemuligheder, men den pårørende kan støtte og fremme borgerens egen realisering af sine ønsker og behov. Borgerens selvbestemmelse vejer tungere end pårørendes ønsker. 8 MIN PÅRØRENDES ØKONOMI Til personer med pårørende på botilbud mv.

9 Uanset årsagen til, at borgeren har behov for støtte til at håndtere økonomi, er det vigtigt at huske på, at mennesker med funktionsnedsættelser, ligesom alle andre, har udviklingspotentiale livet igennem. Borgeren må derfor støttes med udgangspunkt i et livslangt læringsperspektiv. SAMSPIL MED PERSONALE Pejlemærke Støtte til at håndtere økonomi skal ske med udgangspunkt i borgerens selvbestemmelsesret, egne ønsker og behov. Det er vigtigt, at personale og ledelse på botilbud har fokus på: Hvad de pårørende skal inddrages i. Hvad de pårørende har indflydelse på. Hvad de pårørende forventer og kan forvente at blive inddraget i. Det gælder både i forbindelse med indflytning og under opholdet i botilbuddet. Pårørende har ofte et stort personligt kendskab til borgeren og er en ressource, når det handler om at støtte borgeren i at tage beslutninger om egen økonomi. Personalet forventes at have kendskab til borgeren og borgerens dagligdag kombineret med en faglig indsigt. Et godt samspil mellem pårørende og personale vil derfor kunne være med til at give borgeren en hensigtsmæssig støtte til håndtering af sin økonomi. Pårørende må generelt kun inddrages vedrørende økonomi, hvis borgeren har givet samtykke til det. Som udgangspunkt har personalet tavshedspligt med hensyn til fortrolige oplysninger om borgeren, som personalet kommer i besiddelse af via arbejdet. Det kan fx være fortrolige oplysninger af økonomisk karakter. Hvis borgeren ikke ønsker, at personalet skal fortælle pårørende, hvad borgeren har brugt sine penge på, skal dette respekteres. Hvis den pårørende er økonomisk værge (dvs. at værgemålet omfatter økonomiske forhold) kan personalet henvende sig til værgen om økonomiske forhold uden samtykke fra borgeren. Der kan være stor forskel på borgerens ønsker og behov for at involvere pårørende i forhold til økonomi. Der kan også være stor forskel på, hvor stor en rolle pårørende ønsker at spille, når det handler om fx deres barns eller forælders økonomi. En behovs- og forventningsafstemning mellem borgeren, personalet og pårørende er derfor central for at tilgodese borgerens selvbestemmelse og ønsker. Det kan fx ske, når borgeren flytter ind på et botilbud og løbende gennem uformel dialog og på eksempelvis handleplansmøder. Nedenstående er et eksempel på nogle af de udfordringer, der kan opstå i samspillet mellem borger, pårørende og personale. Case 1 Marie bor på et botilbud og kan godt lide dukker. Hun har værelset fuld af dukker og bruger mange penge på at købe specielle dukker. Marie fortæller, at personalet på det botilbud, hvor Marie bor, siger til hende, at de ikke synes, hun skal bruge flere penge på dukker og i stedet spare op til at kunne tage på sommerferie. Marie kan ikke forstå, hvorfor hun ikke kan købe flere dukker. Maries forældre støtter op om Maries køb af dukker, når hun er hjemme hos dem. Maries moster samler også på dukker, og de hygger sig med at tage rundt og finde nye specielle dukker. Forældrene oplever, at personalet ikke forstår Maries glæde ved dukkerne. Marie siger, hun ikke kan lide at gå imod personalet. Hun siger også, at hun stadig gerne vil købe nye specielle dukker til sin samling, men at hun ikke ved, hvad hun skal gøre. MIN PÅRØRENDES ØKONOMI Til personer med pårørende på botilbud mv. 9

10 Casen kan fx bruges til at overveje: Om Marie får den rette støtte til at kende sine rettigheder og udvikle kompetencer. Om dialogen mellem personalet/ledelse på botilbuddet og pårørende/værge kan forbedres. Om pårørende og personale varetager Maries interesser. Læs mere om samarbejde mellem borgere, pårørende og personale i inspirationshæftet Politik for pårørendesamarbejde i botilbud (Socialstyrelsen 2012). Værge Pejlemærke Det er vigtigt, at personale og ledelse på botilbud har fokus på, hvilke opgaver, pligter og ansvar værgen har i forhold til den enkelte borger, så personalet kan skelne imellem, hvilke opgaver der hører under henholdsvis værgen, pårørende og personale. Tilsvarende er det vigtigt, at borgeren har kendskab til egne rettigheder og hvilke opgaver, værgen skal varetage. Det er vigtigt, at borgeren ikke bliver frataget muligheden for at lære og danne erfaringer om økonomi også i de tilfælde, hvor borgeren er under værgemål. Både borgeren i den udtrækning det er muligt, værge og personale skal derfor kende værgens rolle, og hvad værgemålet indebærer. Ligesom det er vigtigt, at borgeren kender sin egne rettigheder. Pårørende som værger Ofte vil den person, som beskikkes til værge, være i familie til den, der er under værgemål. For at kunne tilgodese hensynet til borgerens selvbestemmelse, er det vigtigt, at både værgen, borgeren og personalet ved, hvilke opgaver værgen har, og hvornår den pågældende handler som henholdsvis værge og pårørende. En pårørende, der er udpeget til værge i økonomiske anliggender, kan nogle gange stå i et dilemma, fordi den pågældende i egenskab af at være pårørende kan have normer for pengeforbrug, der ikke flugter med den opgave, der ligger i værgemålet. Værgen skal derfor være opmærksom på, hvornår den pågældende handler som værge med de pligter, der følger med, og hvornår personen mener noget som pårørende. Case 2 Christians værge, som også er hans mor, vil bestemme hvilke og hvor mange gæster, Christian skal invitere til sin fødselsdag, og at den skal holdes på et hotel. Bag moderens beslutning ligger et ønske om, at Christians kontakt til familien vedligeholdes. Christian er involveret i beslutningen og er klar over, at han skal betale for fødselsdagen, men siger: Jeg kan ikke lide det hotel, og nu går der lang tid, før jeg får råd til det tv, jeg så nede i byen. Casen kan fx bruges til at overveje: Om Christian får den rette støtte til at kende sine rettigheder og udvikle kompetencer. Om dialogen mellem personalet/ledelse på botilbuddet og pårørende/værge kan forbedres. Om pårørendeværgen varetager Christians interesser. 10 MIN PÅRØRENDES ØKONOMI Til personer med pårørende på botilbud mv.

11 MERE VIDEN Denne pjece fortæller kort, hvad der står i Social-, Børne- og Integrationsministeriets Rapport om etisk håndtering af beboermidler (2012). Rapporten kan hentes på I lighed med denne pjece er der også udgivet pjecer til personer med nedsat funktionsevne ( Mine penge ) og personale ( Borgerens økonomi ). Pjecerne kan hentes på Socialstyrelsen har udgivet Informationsmateriale om betaling, administration og opbevaring mv. af midler for personer med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne (2013). Informationsmaterialet informerer om gældende regler på området. Informationsmaterialet kan hentes på

12 Socialstyrelsen Edisonsvej 18, Odense C Tlf: info@socialstyrelsen.dk

Borgerens økonomi Pjece om etisk håndtering af borgerens økonomi TIL LEDELSE OG PERSONALE PÅ BOTILBUD MV.

Borgerens økonomi Pjece om etisk håndtering af borgerens økonomi TIL LEDELSE OG PERSONALE PÅ BOTILBUD MV. Borgerens økonomi Pjece om etisk håndtering af borgerens økonomi TIL LEDELSE OG PERSONALE PÅ BOTILBUD MV. Publikationen er udgivet af Socialstyrelsen Edisonsvej 18, 1. 5000 Odense C Tlf: 72 42 37 00 E-mail:

Læs mere

Håndtering af økonomi Information til pårørende

Håndtering af økonomi Information til pårørende Håndtering af økonomi Information til pårørende Voksne med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne råder selv over deres økonomi. I det omfang det er muligt, bør det altid være den enkelte selv, der

Læs mere

Mine penge. Hvad bestemmer jeg? Og hvordan kan jeg få hjælp? TIL PERSONER MED NEDSAT FUNKTIONSEVNE

Mine penge. Hvad bestemmer jeg? Og hvordan kan jeg få hjælp? TIL PERSONER MED NEDSAT FUNKTIONSEVNE Mine penge Hvad bestemmer jeg? Og hvordan kan jeg få hjælp? TIL PERSONER MED NEDSAT FUNKTIONSEVNE Publikationen er udgivet af Socialstyrelsen Edisonsvej 18, 1. 5000 Odense C Tlf: 72 42 37 00 E-mail: info@socialstyrelsen.dk

Læs mere

Etisk håndtering af. beboermidler

Etisk håndtering af. beboermidler Etisk håndtering af beboermidler Anne Skov Indhold Beboernes selvbestemmelse i praksis fra teori til praksis - holdning og handlinger Ledelsens og personalet opgaver og dilemmaer Støttet beslutningstagen

Læs mere

Værgemål. ud fra Region Syddanmarks erfaringer. Middelfart, den 14. juni 2012. v/ forstander Kirsten Agerskov Nielsen og jurist Trine Andersen

Værgemål. ud fra Region Syddanmarks erfaringer. Middelfart, den 14. juni 2012. v/ forstander Kirsten Agerskov Nielsen og jurist Trine Andersen Værgemål ud fra Region Syddanmarks erfaringer Middelfart, den 14. juni 2012 1 v/ forstander Kirsten Agerskov Nielsen og jurist Trine Andersen VÆRGEMÅL 1) Hvad er værgemål? 2) Typer af værgemål 3) Betingelser

Læs mere

Rammer for pårørendesamarbejde på handicap- og psykiatriområdet. Frederikshavn Kommune

Rammer for pårørendesamarbejde på handicap- og psykiatriområdet. Frederikshavn Kommune Rammer for pårørendesamarbejde på handicap- og psykiatriområdet i Frederikshavn Kommune Rammer for pårørendesamarbejde Handicap- og psykiatriområdet, Frederikshavn Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

September Rammer for pårørendesamarbejde på handicap- og psykiatriområdet i Frederikshavn Kommune. Center for Handicap og Psykiatri

September Rammer for pårørendesamarbejde på handicap- og psykiatriområdet i Frederikshavn Kommune. Center for Handicap og Psykiatri September 2014 Rammer for pårørendesamarbejde på handicap- og psykiatriområdet i Frederikshavn Kommune Center for Handicap og Psykiatri INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning 2. Værdigrundlag Hvem er pårørende?

Læs mere

1. Hvad er en værge? 2. Hvornår kan der være brug for en værge?

1. Hvad er en værge? 2. Hvornår kan der være brug for en værge? Værgemål Pjecen indeholder: 1. Hvad er en værge? 2. Hvornår kan der være brug for en værge? 3. Hvem kan få en værge? 4. Former for værgemål A. Personlige og/eller økonomiske forhold, værgemålslovens 5

Læs mere

Indhold. 1. Hvad er en værge? 2. Hvornår kan der være behov for en værge? 3. Hvem kan få beskikket en værge

Indhold. 1. Hvad er en værge? 2. Hvornår kan der være behov for en værge? 3. Hvem kan få beskikket en værge Værgemål Indhold 1. Hvad er en værge 2. Hvornår kan der være behov for en værge? 3. Hvem kan få beskikket en værge? 4. Former for værgemål: 5. Hvem kan ansøge om iværksættelse af værgemål 6. Hvem træffer

Læs mere

OPLÆG FOR PÅRØRENDE

OPLÆG FOR PÅRØRENDE OPLÆG FOR PÅRØRENDE 27.09.2017 TITEL PROGRAM Pårørendesamarbejde og politik i Randers Kommune Overgangen fra ung til voksen Ansattes tavshedspligt Selvbestemmelsesretten Partsrepræsentant/Bisidder/Fuldmagt

Læs mere

RAPPORT OM ETISK HÅNDTERING AF BEBOERMIDLER. - og udvikling af beboernes handlekompetence i forhold til økonomi

RAPPORT OM ETISK HÅNDTERING AF BEBOERMIDLER. - og udvikling af beboernes handlekompetence i forhold til økonomi RAPPORT OM ETISK HÅNDTERING AF BEBOERMIDLER - og udvikling af beboernes handlekompetence i forhold til økonomi KOLOFON Af en arbejdsgruppe nedsat af social- og integrationsministeren Med bidrag fra: KL,

Læs mere

Interne Retningslinjer for håndtering af borgers økonomi i Velfærd og Sundhed

Interne Retningslinjer for håndtering af borgers økonomi i Velfærd og Sundhed Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsnr.: 27.69.00-A26-1-15 Interne Retningslinjer for håndtering af borgers økonomi i Velfærd og Sundhed (voksne) 22. juni 2016 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...2

Læs mere

Demens juridiske udfordringer. Sløjfen, januar 2018

Demens juridiske udfordringer. Sløjfen, januar 2018 Demens juridiske udfordringer Sløjfen, januar 2018 Retlige og etiske udfordringer Hvordan kan vi både hjælpe og beskytte borgere, som ikke kan tage vare på egne anliggender? Hvordan kan vi sikre borgerens

Læs mere

Lovgivningen omkring pårørendesamarbejde

Lovgivningen omkring pårørendesamarbejde Lovgivningen omkring pårørendesamarbejde Psykiatri og Handicap Den 7. oktober 2014 Program Selvbestemmelsesretten Værgemål Servicelovens bestemmelser Tavshedspligten Selvbestemmelsesretten En grundlæggende

Læs mere

Pårørendesamarbejde. Uden og med værgemål. Kontaktforum for Handicap, Middelfart, den 9. juni 2016

Pårørendesamarbejde. Uden og med værgemål. Kontaktforum for Handicap, Middelfart, den 9. juni 2016 Pårørendesamarbejde Uden og med værgemål Kontaktforum for Handicap, Middelfart, den 9. juni 2016 1 v/ vicecenterleder Kirsten Agerskov Nielsen og jurist Trine Andersen Indhold Principper for pårørendesamarbejdet

Læs mere

Informationsmateriale om betaling, administration og opbevaring mv. af midler for personer med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne

Informationsmateriale om betaling, administration og opbevaring mv. af midler for personer med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne Informationsmateriale om betaling, administration og opbevaring mv. af midler for personer med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne Publikationen er udgivet af Socialstyrelsen Edisonsvej 18, 1. 5000

Læs mere

ADVOKATFIRMAET SØLGAARD & KNUDSEN

ADVOKATFIRMAET SØLGAARD & KNUDSEN Tingvej 31 8543 Hornslet Tlf. 8699 4444 Fax 8699 6644 E-mail: adv@soelgaard-knudsen.dk VÆRGEMÅL Værgemål for børn og unge: For mindreårige er indehaveren af forældemyndigheden værge. Er der fælles forældremyndighed,

Læs mere

Løsningen kaldes i det følgende træk i pensionen.

Løsningen kaldes i det følgende træk i pensionen. Socialministeriet J.nr. 2013-691 Jvi Notat om træk i pension Indledning Social- og Integrationsministeriet har modtaget en række spørgsmål fra KL vedr. forskellige tilbud/leverandørers muligheder for at

Læs mere

OPLÆG FOR PÅRØRENDE

OPLÆG FOR PÅRØRENDE OPLÆG FOR PÅRØRENDE 7.11.2018 PROGRAM Pårørendesamarbejde i Randers Kommune Overgangen fra ung til voksen Ansattes tavshedspligt Selvbestemmelsesretten Partsrepræsentant/Bisidder/Fuldmagt Omsorgspligt

Læs mere

mail: Sikker mail: Udarbejdet 2015, Joan Dahl Nørgaard

mail: Sikker mail:  Udarbejdet 2015, Joan Dahl Nørgaard mail: tilsynsenheden@herning.dk Sikker mail: opb.sec@herning.dk www.herning.dk/tilsynsenheden Udarbejdet 2015, Joan Dahl Nørgaard Værgemål til Voksne. Hvornår og Hvordan? Indhold 1. Målgruppe 2. Formål

Læs mere

Formueforvaltning for børn og voksne under værgemål

Formueforvaltning for børn og voksne under værgemål - 1 Formueforvaltning for børn og voksne under værgemål Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Forvaltningen af umyndiges midler er et retsområde, som de fleste personer møder på et tidspunkt i

Læs mere

PÅRØRENDEAFTEN I LAVUK STJERNEN DEN 26. FEBRUAR 2014 SELVBESTEMMELSESRET OG OMSORG

PÅRØRENDEAFTEN I LAVUK STJERNEN DEN 26. FEBRUAR 2014 SELVBESTEMMELSESRET OG OMSORG PÅRØRENDEAFTEN I LAVUK STJERNEN DEN 26. FEBRUAR 2014 SELVBESTEMMELSESRET OG OMSORG SELVBESTEMMELSESRETTEN OG OMSORG Grundlæggende principper Intentionen i serviceloven Medborgerskab Selvbestemmelse / medbestemmelse

Læs mere

Bilag til Kasse- og regnskabsregulativ for Vejen Kommune. Bilag 9: Regler for opbevaring af midler og værdier der administreres for andre

Bilag til Kasse- og regnskabsregulativ for Vejen Kommune. Bilag 9: Regler for opbevaring af midler og værdier der administreres for andre Bilag til Kasse- og regnskabsregulativ for Vejen Kommune Bilag 9: Regler for opbevaring af midler og værdier der administreres for andre 9.1 Baggrund Som hovedregel administrerer klienter og beboere på

Læs mere

Information til forældre og pårørende

Information til forældre og pårørende Information til forældre og pårørende Marjatta Strandvejen 15 4733 Tappernøje Tlf. 5596 5119 marjatta@marjatta.dk www.marjatta.dk Informationspjecen er udgivet af Marjattas Driftfond April 2013. Indledning

Læs mere

Tavshedspligt. Ansatte i dag- og botilbud

Tavshedspligt. Ansatte i dag- og botilbud Tavshedspligt Ansatte i dag- og botilbud 1. Tavshedspligt 4. Straffelovens 152 Ansatte i dag- og botilbud har tavshedspligt om fortrolige oplysninger, de får kendskab til via deres arbejde. Tavshedspligten

Læs mere

NÅR DU ER SIGTET ELLER HAR EN DOM. - Til personer med nedsat funktionsevne

NÅR DU ER SIGTET ELLER HAR EN DOM. - Til personer med nedsat funktionsevne NÅR DU ER SIGTET ELLER HAR EN DOM - Til personer med nedsat funktionsevne Publikationen er udgivet af: Socialstyrelsen Edisonsvej 18,1. 5000 Odense C Tlf: 72423700 E- mail: info@socialstyrelsen.dk www.socialstyrelsen.dk

Læs mere

Demens juridiske udfordringer. Inside, 13. januar 2015

Demens juridiske udfordringer. Inside, 13. januar 2015 Demens juridiske udfordringer Inside, 13. januar 2015 Retlige og etiske udfordringer Hvordan kan vi både hjælpe og beskytte borgere, som ikke kan tage vare på egne anliggender? Hvordan kan vi sikre borgerens

Læs mere

VED HANDLEEVNE FORSTÅS EVENEN TIL AT VARETAGE EGNE ANLIGGENDER PÅ EN FORNUFTIG MÅDE OG MED DEN FORNØDNE DØMMEKRAFT I SITUATIONEN.

VED HANDLEEVNE FORSTÅS EVENEN TIL AT VARETAGE EGNE ANLIGGENDER PÅ EN FORNUFTIG MÅDE OG MED DEN FORNØDNE DØMMEKRAFT I SITUATIONEN. Demens & Jura Selvbestemmelse Mennesker med en demenssygdom har, som borgere i et demokratisk samfund, ret til selvbestemmelse. Dette betyder, at de har ret til at varetage egne økonomiske og personlige

Læs mere

Bilag 9-1 Retningslinjer for håndtering af brugernes økonomi på kommunale tilbud inden for Handicap og Psykiatri

Bilag 9-1 Retningslinjer for håndtering af brugernes økonomi på kommunale tilbud inden for Handicap og Psykiatri Bilag 9-1 Retningslinjer for håndtering af brugernes økonomi på kommunale tilbud inden for Handicap og Psykiatri 1. Indledning...2 1.1. Mål...2 1.2. Ansvar...2 2. Persongrupper evnen til at handle fornuftsmæssigt...3

Læs mere

Pårørendepolitik på det voksenspecialiserede område

Pårørendepolitik på det voksenspecialiserede område Pårørendepolitik på det voksenspecialiserede område Ishøj Kommune 1 Indhold Indledende ord...3 Hvorfor har Ishøj og Vallensbæk Kommuner en pårørendepolitik?...5 Hvem er denne politik rettet mod?...5 Hvor

Læs mere

Demenskonference Ikast-Brande Kommune den 29. september 2014

Demenskonference Ikast-Brande Kommune den 29. september 2014 Demenskonference Ikast-Brande Kommune den 29. september 2014 Hvordan kan man med en demenssygdom længst muligt have indflydelse og selvbestemmelse på eget liv? 2 hovedspørgsmål: Hvad kan man selv gøre

Læs mere

Støtte til voksne med Prader-Willi syndrom

Støtte til voksne med Prader-Willi syndrom Støtte til voksne med Prader-Willi syndrom Brogården 27. september 2014 Gitte Madsen Socialrådgiver - handicapkonsulent 1 Handleplaner servicelovens 141 Når der ydes hjælp til en unge med Prader- Willi

Læs mere

Demens og jura Selvbestemmelse så langt som muligt

Demens og jura Selvbestemmelse så langt som muligt Demens og jura Selvbestemmelse så langt som muligt Et menneske med demenssygdom mister ikke sine grundlæggende rettigheder men (måske) evnen til at udnytte dem Hvad kan man selv gøre for at bevare sin

Læs mere

Information til borgere og pårørende. Fuldmagter & værgemål

Information til borgere og pårørende. Fuldmagter & værgemål Information til borgere og pårørende Fuldmagter & værgemål Der kan komme et tidspunkt i dit eller i din pårørendes liv, hvor det ikke længere er muligt at være i stand til at administrerer sin økonomi

Læs mere

Indflytning i plejebolig - et retssikkerhedsmæssigt perspektiv

Indflytning i plejebolig - et retssikkerhedsmæssigt perspektiv Indflytning i plejebolig - et retssikkerhedsmæssigt perspektiv - juridiske og praktiske udfordringer DemensKoordinatorer i DanmarK Årskursus 2015 Flytningen til et passende botilbud skal medføre en klar

Læs mere

Orientering om demens og jura. Ældre- og Handicapforvaltningen

Orientering om demens og jura. Ældre- og Handicapforvaltningen Orientering om demens og jura 1 Tab af retlig handleevne(umyndiggørelse) Når man får en demensdiagnose, kan man med tiden miste den retlige handleevne Hvis man mister den retlige handleevne, kan man ikke

Læs mere

Demens og jura Selvbestemmelse så langt som muligt

Demens og jura Selvbestemmelse så langt som muligt Demens og jura Selvbestemmelse så langt som muligt Et menneske med demenssygdom mister ikke sine grundlæggende rettigheder men (måske) evnen til at udnytte dem Hvad kan man selv gøre for at bevare sin

Læs mere

Værgemål. Den offentlige uddannelsesdag, 4. oktober 2013. Ved advokat Johan Hartmann Stæger

Værgemål. Den offentlige uddannelsesdag, 4. oktober 2013. Ved advokat Johan Hartmann Stæger Værgemål Den offentlige uddannelsesdag, 4. oktober 2013 Ved advokat Johan Hartmann Stæger Program Hvem kan komme under værgemål? Betingelser for værgemål Typer af værgemål Hvad kan og skal værgen? Hvad

Læs mere

Kommunerne i region Sjælland Vejledning og Kvalitets Indikator. Retssikkerhed og magtanvendelse det generelle tilsyn

Kommunerne i region Sjælland Vejledning og Kvalitets Indikator. Retssikkerhed og magtanvendelse det generelle tilsyn Kommunerne i region Sjælland Vejledning og Kvalitets Indikator August 2012 Retssikkerhed og magtanvendelse det generelle tilsyn Retssikkerhed Tavshedspligt Tilsynet skal påse at tilbuddet 1 er bekendt

Læs mere

Fremtidsfuldmagter. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen.

Fremtidsfuldmagter. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. - 1 06.13.2017-40 (20171007) Fremtidsfuldmagt Fremtidsfuldmagter Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Med loven om fremtidsfuldmagter er det blevet muligt at udpege en person - en fuldmægtig

Læs mere

SAMARBEJDET MELLEM BORGERE, PÅRØRENDE

SAMARBEJDET MELLEM BORGERE, PÅRØRENDE Ønsker og rammer for SAMARBEJDET MELLEM BORGERE, PÅRØRENDE og Skanderborg Kommunes tilbud på ÆLDRE-, HANDICAP- OG SOCIALPSYKIATRIOMRÅDET 1 Forord Disse ønsker og rammer for samarbejdet retter sig mod borgere,

Læs mere

Demens og Jura. Fredericia Kommune

Demens og Jura. Fredericia Kommune Demens og Jura Fredericia Kommune 0 Selvbestemmelse Mennesker med en demenssygdom har som borgere i et demokratisk samfund ret til selv at bestemme og til at varetage egne økonomiske og personlige forhold

Læs mere

Justitsministeriet Civilstyrelsen Statsforvaltningen

Justitsministeriet Civilstyrelsen Statsforvaltningen Justitsministeriet Civilstyrelsen Statsforvaltningen Under 75.000 kr. Over 75.000 kr. (inkl. hus- pension m.v.) Pengeinstitut 10 Forvaltningsafdelinger Danske Forvaltning Forvaltningsinstituttet for Lokale

Læs mere

FOR BEBOERE I SOCIALPSYKIATRISKE BOTILBUD

FOR BEBOERE I SOCIALPSYKIATRISKE BOTILBUD FOR BEBOERE I SOCIALPSYKIATRISKE BOTILBUD 2 FORMÅL Beboere i de socialpsykiatriske botilbud har ret til at bestemme over sig selv, og personalet har kun undtagelsesvis mulighed for at gribe ind i denne

Læs mere

Udkast til. (Ændringer som følge af værgemålsloven) VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt:

Udkast til. (Ændringer som følge af værgemålsloven) VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Lovafdelingen Dato: 17. november 2008 Kontor: Lovteknikkontoret Sagsnr.: 2007-7701-0004 Dok.: SBE40543 Udkast til Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om ændring af retsplejeloven og forskellige

Læs mere

Procedure Støtte til administration og økonomi. Center for Social og Sundhed Januar 2014

Procedure Støtte til administration og økonomi. Center for Social og Sundhed Januar 2014 Procedure Støtte til administration og økonomi Center for Social og Sundhed Januar 2014 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Procedure, hjælp til økonomi mm... 4 Fuldmagter... 5 Betaling af regninger...

Læs mere

Vejledning til brug for ansøgninger og indberetninger om magtanvendelse.

Vejledning til brug for ansøgninger og indberetninger om magtanvendelse. Vejledning til brug for ansøgninger og indberetninger om magtanvendelse. Denne vejledning har virkning fra 1. januar 2012. Folketinget vedtog med virkning fra 1.1.2011 ændringer i Lov om retssikkerhed

Læs mere

Retningslinjer for opbevaring af klienters pengesager

Retningslinjer for opbevaring af klienters pengesager Retningslinjer for opbevaring af klienters pengesager Retningslinjer for håndtering af klienters pengesager. Som følge af pengeinstitutternes ændring af kontanthåndtering, er der behov for at kommunale

Læs mere

Konference om forebyggelse af magtanvendelse. FOA Torsdag d Cand.jur., ph.d. Dorthe V. Buss

Konference om forebyggelse af magtanvendelse. FOA Torsdag d Cand.jur., ph.d. Dorthe V. Buss Konference om forebyggelse af magtanvendelse FOA Torsdag d. 05.02.2015 Cand.jur., ph.d. Dorthe V. Buss Selvbestemmelse Økonomiske forhold Personlige forhold Medmindre en lov siger noget andet Eller personen

Læs mere

Underviser Lisbeth Hyldegaard Udviklings og demenskonsulent Soc. D NLP Practitioner i coaching, ledelse og trivsel

Underviser Lisbeth Hyldegaard Udviklings og demenskonsulent Soc. D NLP Practitioner i coaching, ledelse og trivsel Underviser Lisbeth Hyldegaard Udviklings og demenskonsulent Soc. D NLP Practitioner i coaching, ledelse og trivsel Demens og inkontinens symptomer Kortlægning, analyse og gode ideer Omsorgssvigt eller

Læs mere

Indstilling om optagelse i særligt botilbud uden samtykke efter servicelovens 129, stk. 1

Indstilling om optagelse i særligt botilbud uden samtykke efter servicelovens 129, stk. 1 Indstilling om optagelse i særligt botilbud uden samtykke efter servicelovens 129, stk. 1 Kommunens kontaktoplysninger Kontaktperson, herunder afdeling Kontaktpersonens direkte tlf.nr. og evt. træffetid

Læs mere

F R E M T I D S F U L D M A G T med een fuldmægtig (alle økonomiske og personlige forhold)

F R E M T I D S F U L D M A G T med een fuldmægtig (alle økonomiske og personlige forhold) J.nr. F R E M T I D S F U L D M A G T med een fuldmægtig (alle økonomiske og personlige forhold) 1 Parterne 1.1. Undertegnede giver herved og fuldmagt til at handle på mine vegne i det omfang, det er beskrevet

Læs mere

Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud

Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud Kvalitetsstandarden er vedtaget af Byrådet den 30. april 2014 Servicelovens 107 Lovgrundlag Hvem kan modtage ydelsen (målgruppe)? Hillerød Kommune tilbyder

Læs mere

Demens og jura Selvbestemmelse så langt som muligt

Demens og jura Selvbestemmelse så langt som muligt Demens og jura Selvbestemmelse så langt som muligt Et menneske med demenssygdom mister ikke sine grundlæggende rettigheder men (måske) evnen til at udnytte dem Hvad kan man selv gøre for at bevare sin

Læs mere

Patientrettigheder et informationsproblem?

Patientrettigheder et informationsproblem? Patientrettigheder et informationsproblem? Professor, dr. jur. Mette Hartlev Dias 1 Patientrettigheder Ret til behandling Herunder information om ventetid, ret til frit sygehusvalg m.v. Selvbestemmelsesret

Læs mere

Workshop om botilbud. DS - Faggruppen Handicap 11. marts 2016

Workshop om botilbud. DS - Faggruppen Handicap 11. marts 2016 Workshop om botilbud DS - Faggruppen Handicap 11. marts 2016 Dagens program: 9.00-9.40: Kort præsentation Oplæg om botilbud ud fra de problematikker, DUKH ser på området 9.40-10.05: Erfaringsudveksling

Læs mere

Pårørendefuldmagt vedrørende økonomi

Pårørendefuldmagt vedrørende økonomi Pårørendefuldmagt vedrørende økonomi Fuldmagtsgiver og fuldmægtig Undertegnede udsteder hermed fuldmagt til at handle på mine vegne i det omfang, som er beskrevet her i dokumentet og med samme virkning,

Læs mere

Bilag til Regler for økonomistyring og registreringspraksis

Bilag til Regler for økonomistyring og registreringspraksis Regler for økonomistyring og registreringspraksis Afsnit 10 Aktiver Pkt. 10.5 Sikring af værdier tilhørende andre Bilag 10.5.2 Administration af borgermidler Forelagt revisionen: juni 2018 Godkendt økonomidirektøren:

Læs mere

Ansøgning om ændring eller ophævelse af fratagelse af den retlige handleevne

Ansøgning om ændring eller ophævelse af fratagelse af den retlige handleevne Ansøgning om ændring eller ophævelse af fratagelse af den retlige handleevne Læs vejledningen til ansøgningen grundigt, inden du starter med at udfylde ansøgningen. Du finder vejledningen på side 5. 1.

Læs mere

Handicapkonventionen nye krav nye muligheder nye udfordringer

Handicapkonventionen nye krav nye muligheder nye udfordringer Handicapkonventionen nye krav nye muligheder nye udfordringer Socialt Lederforum 29. marts 2012 Delforedrag - Salon 22 Birgitte Kofod Olsen Menneskerettighedsrådgiver, PhD Før man har rettigheder, kan

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 21-02-2013 02-04-2013 53-13 5200306-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 21-02-2013 02-04-2013 53-13 5200306-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 21-02-2013 02-04-2013 53-13 5200306-12 Status: Gældende Principafgørelse personkreds - magtanvendelse - flytning - samtykke

Læs mere

Samarbejde med pårørende Voksenpsykiatri og handicap

Samarbejde med pårørende Voksenpsykiatri og handicap Samarbejde med pårørende Voksenpsykiatri og handicap Pårørende betydningsfulde samarbejdspartnere Et godt socialt netværk er en afgørende faktor for at skabe en god livskvalitet for ethvert menneske. Derfor

Læs mere

Pårørendefuldmagt vedrørende økonomi

Pårørendefuldmagt vedrørende økonomi Pårørendefuldmagt vedrørende økonomi Fuldmagtsgiver og fuldmægtig Undertegnede udsteder hermed fuldmagt til at handle på mine vegne i det omfang, som er beskrevet her i dokumentet og med samme virkning,

Læs mere

Omkostninger ved brug af inddragende netværksmøder November 2016

Omkostninger ved brug af inddragende netværksmøder November 2016 Omkostninger ved brug af inddragende netværksmøder November 2016 Publikationen er udgivet af Socialstyrelsen Edisonsvej 18, 1. 5000 Odense C Tlf.: 72 42 37 00 E-mail: info@socialstyrelsen.dk www.socialstyrelsen.dk

Læs mere

PÅRØRENDEPOLITIK. for Hvidovre Kommune

PÅRØRENDEPOLITIK. for Hvidovre Kommune PÅRØRENDEPOLITIK for Hvidovre Kommune 2 Indhold Find rundt side 4 Indledning side 6 Borgeren i centrum side 7 Pårørende side 8 Personale side 9 Værdier og det gode samarbejde side 10 En fælles opgave side

Læs mere

Fremtidsfuldmagter. Advokat Henrik Nielsen Advokat Peter M Christensen

Fremtidsfuldmagter. Advokat Henrik Nielsen Advokat Peter M Christensen Fremtidsfuldmagter Advokat Henrik Nielsen Advokat Peter M Christensen Problemstilling Baggrund/forudsætninger for det følgende: Vi har et landbrug i drift, som ejes enten af en enlig eller af et ægtepar

Læs mere

Ansøgning om konkrete forsøg i Frikommuneforsøg II

Ansøgning om konkrete forsøg i Frikommuneforsøg II Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-17 SOU Alm.del Bilag 218 Offentligt Ansøgning om konkrete forsøg i Frikommuneforsøg II Frikommunenetværk Titel på forsøg Deltagerkommuner Faglig kontaktperson

Læs mere

Kvalitetsstandard for plejeboliger og midlertidigt ophold i Odense Kommune.

Kvalitetsstandard for plejeboliger og midlertidigt ophold i Odense Kommune. Den 25/10 2011 Jr. nr.: 2007/36556 Kvalitetsstandard for plejeboliger og midlertidigt ophold i Odense Kommune. Hvem kan få en plejebolig? Du kan få en plejebolig, hvis du har et stort behov for både støtte,

Læs mere

Retningslinjer for administration af beboermidler 85 og 107

Retningslinjer for administration af beboermidler 85 og 107 24. juli 2012 Retningslinjer for administration af beboermidler 85 og 107 Retningslinjerne vil blive indføjet i kommende pjecer, der udleveres til kommende beboere, pårørende og andre kommuner. Pjecen

Læs mere

Vejledning om dokumentationskravet ved behandling af sager, hvor det er åbenbart formålsløst at udvikle arbejdsevnen

Vejledning om dokumentationskravet ved behandling af sager, hvor det er åbenbart formålsløst at udvikle arbejdsevnen Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Dato: 11. september 2014 Vejledning om dokumentationskravet ved behandling af sager, hvor det er åbenbart formålsløst at udvikle arbejdsevnen

Læs mere

Økonomi- og Indenrigsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark. Sendt pr. til

Økonomi- og Indenrigsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark. Sendt pr.  til Økonomi- og Indenrigsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark Sendt pr. e-mail til frikommuner@oim.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 M O B

Læs mere

Underviser Lisbeth Hyldegaard Udviklings og demenskonsulent Soc. D NLP Practitioner i coaching, ledelse og trivsel

Underviser Lisbeth Hyldegaard Udviklings og demenskonsulent Soc. D NLP Practitioner i coaching, ledelse og trivsel Underviser Lisbeth Hyldegaard Udviklings og demenskonsulent Soc. D NLP Practitioner i coaching, ledelse og trivsel Demens og inkontinens symptomer Kortlægning, analyse og gode ideer Omsorgssvigt eller

Læs mere

demens og hvad så med fremtiden? En folder om plejetestamenter

demens og hvad så med fremtiden? En folder om plejetestamenter demens og hvad så med fremtiden? En folder om plejetestamenter De fleste danskere kommer i berøring med demens på et tidspunkt i deres liv som pårørende, eller fordi de selv får stillet en demensdiagnose.

Læs mere

Styrket indsats til forebyggelse af vold på botilbud og forsorgshjem

Styrket indsats til forebyggelse af vold på botilbud og forsorgshjem Styrket indsats til forebyggelse af vold på botilbud og forsorgshjem Del I OM METODEN OG MANUALEN Del II METODEMANUAL SÅDAN GØR DU TRIN FOR TRIN Del III KORT UDGAVE AF METODEMANUAL DEL IV EKSEMPLER PÅ

Læs mere

Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner

Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner 1 Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner SOCIALSTYRELSEN VIDEN TIL GAVN SAMARBEJDSMODELLEN 4. Samarbejdsmodellen som metode 2 INDHOLD Vejen til uddannelse

Læs mere

Overordnet politik for samarbejde med pårørende

Overordnet politik for samarbejde med pårørende Overordnet politik for samarbejde med pårørende Psykiatri og Handicap 2015 Udkast 5.02.2015 Indledning Overordnet politik for samarbejde med pårørende Denne politik er en overordnet politik for samarbejde

Læs mere

POLITIK FOR BRUGERINDDRAGELSE FOR ÆLDRE, BØRN, BØRNEFAMILIER OG VOKSNE MED SÆRLIGE BEHOV

POLITIK FOR BRUGERINDDRAGELSE FOR ÆLDRE, BØRN, BØRNEFAMILIER OG VOKSNE MED SÆRLIGE BEHOV POLITIK FOR BRUGERINDDRAGELSE FOR ÆLDRE, BØRN, BØRNEFAMILIER OG VOKSNE MED SÆRLIGE BEHOV Vores vej // Politik for brugerinddragelse // Side 1 EN DEL AF VORES VEJ - SAMLEDE POLITIKKER I HELSINGØR KOMMUNE

Læs mere

Principper for økonomistyring bilag 13.2

Principper for økonomistyring bilag 13.2 Bilag 13.2 Forretningsgang for aftaler om administration af borgeres økonomi og for opbevaring af penge og øvrige værdier tilhørende borgere tilknyttet Social- og Sundhedsudvalget. 1. Generelt Denne forretningsgangsbeskrivelse

Læs mere

Bekendtgørelse af værgemålsloven

Bekendtgørelse af værgemålsloven Kapitel 1 Værgemål for børn og unge Kapitel 2 Værgemål for voksne Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 3 Behandlingen af værgemåls- og værgesager vedrørende voksne Kapitel 4 Værgens beføjelser og pligter

Læs mere

Fra ung til voksen. Information om overgange for unge med særlige behov. Ishøj Kommune 1

Fra ung til voksen. Information om overgange for unge med særlige behov. Ishøj Kommune 1 Fra ung til voksen Information om overgange for unge med særlige behov Ishøj Kommune 1 18 år og hvad så? Tillykke med din 18 års fødselsdag - nu er du i juridisk forstand myndig. Det betyder, at dit forhold

Læs mere

Retningslinier. for Brugere og Pårørendes Indflydelse og Inddragelse. I bo- og dagtilbud i Socialafdelingen. Social og Arbejdsmarked Socialafdelingen

Retningslinier. for Brugere og Pårørendes Indflydelse og Inddragelse. I bo- og dagtilbud i Socialafdelingen. Social og Arbejdsmarked Socialafdelingen Retningslinier for Brugere og Pårørendes Indflydelse og Inddragelse I bo- og dagtilbud i Socialafdelingen Social og Arbejdsmarked Socialafdelingen Hvorfor retningslinjer for brugere og pårørendes indflydelse

Læs mere

Allerød Kommune. Kvalitetsstandard: Botilbud

Allerød Kommune. Kvalitetsstandard: Botilbud Allerød Kommune Kvalitetsstandard: Botilbud 2016 Brug for et botilbud? Hvis du eller en pårørende har behov for et botilbud, kan du kontakte koordinatorerne i Social Indsats: Tlf.: 48 100 100 E-mail: kommunen@alleroed.dk

Læs mere

Relationer. høringsudgave. rykker

Relationer. høringsudgave. rykker Relationer høringsudgave rykker Nogen er der for dig Du er der for nogen Et liv i samspil... I Aalborg Kommune står vi for en professionel indsats, og det indebærer helt oplagt tæt samarbejde om den situation,

Læs mere

Omsorgspligt og magtanvendelse. Demensrådets temadag d. 31.10. 2013. Cand.jur., ph.d. Dorthe V. Buss

Omsorgspligt og magtanvendelse. Demensrådets temadag d. 31.10. 2013. Cand.jur., ph.d. Dorthe V. Buss Omsorgspligt og magtanvendelse Demensrådets temadag d. 31.10. 2013 Cand.jur., ph.d. Dorthe V. Buss Selvbestemmelse Økonomiske forhold Personlige forhold Medmindre en lov siger noget andet Eller personen

Læs mere

ANG nr 398 af 20/04/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 6. februar VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt:

ANG nr 398 af 20/04/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 6. februar VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: ANG nr 398 af 20/04/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 6. februar 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2007-7701-0004 Senere ændringer til forskriften Ingen Anordning om ikrafttræden

Læs mere

VIDENSOPLÆG KONTANTHÅNDTERING PÅ BOSTEDER. Innovationshuset, oktober 2016

VIDENSOPLÆG KONTANTHÅNDTERING PÅ BOSTEDER. Innovationshuset, oktober 2016 VIDENSOPLÆG KONTANTHÅNDTERING PÅ BOSTEDER Innovationshuset, oktober 2016 VELKOMMEN - LØSNINGER TIL HÅNDTERING AF BEBOERES PRIVATØKONOMI PÅ SOCIALFORVALTNINGENS BOSTEDER. Udfasnin g af kontante r EVT. VIA

Læs mere

Godt på vej mod voksenlivet. Til unge med handicap og deres forældre

Godt på vej mod voksenlivet. Til unge med handicap og deres forældre Godt på vej mod voksenlivet Til unge med handicap og deres forældre Godt på vej mod voksenlivet 18 år, og hva så? Når du fylder 18 år bliver du myndig. Det betyder, at du har nogle andre muligheder, rettigheder

Læs mere

Frivillig. i Region Midtjylland

Frivillig. i Region Midtjylland Frivillig i Principper og gode råd vedrørende samarbejdet med frivillige og frivillige organisationer på s arbejdspladser Forsikringsforhold og frivilligt arbejde Se også Frivillig i Forsikringsforhold

Læs mere

Magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten. Værgemålssager.

Magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten. Værgemålssager. Magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten. Værgemålssager. Beretning til Vejen Byråd vedr. foranstaltninger om og andre indgreb i selvbestemmelsesretten jf. Servicelovens 25-29 204 Social

Læs mere

2013 Orion - Region Hovedstadens Psykiatri Bo- og rehabiliteringstilbudet Orion. Pårørende til beboere i Orion

2013 Orion - Region Hovedstadens Psykiatri Bo- og rehabiliteringstilbudet Orion. Pårørende til beboere i Orion 2013 Orion - Region Hovedstadens Psykiatri Bo- og rehabiliteringstilbudet Orion Pårørende til beboere i Orion Pårørende til beboere i Orion Pårørende og netværk er en vigtig del af menneskers liv og vi

Læs mere

SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune

SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune Instruktion om anvendelse af fysisk magt overfor voksne med handicap samt psykiatriske lidelser og udsatte voksne... 2 Administrationsgrundlag... 2 Målgruppe... 2 Bestemmelserne om magtanvendelse.... 3

Læs mere

De Frivillige Hænder. - Fælles pejlemærker for pårørende- og frivillighedssamarbejdet på plejecentrene UDKAST

De Frivillige Hænder. - Fælles pejlemærker for pårørende- og frivillighedssamarbejdet på plejecentrene UDKAST De Frivillige Hænder - Fælles pejlemærker for pårørende- og frivillighedssamarbejdet på plejecentrene UDKAST 1 Indhold Forord... 3 Værdier for frivilligindsatsen... 4 Det etiske ansvar... 5 Frihed til

Læs mere

Pårørendepolitik. for samarbejdet mellem borgere, pårørende og ansatte

Pårørendepolitik. for samarbejdet mellem borgere, pårørende og ansatte Pårørendepolitik for samarbejdet mellem borgere, pårørende og ansatte 2 Forord Pårørende betydningsfulde samarbejdspartnere Et godt socialt netværk kan både kan give støtte, omsorg og bidrage med praktisk

Læs mere

HANDICAP OG PSYKIATRI. Fra barn til voksen. Information til unge med særlige behov

HANDICAP OG PSYKIATRI. Fra barn til voksen. Information til unge med særlige behov HANDICAP OG PSYKIATRI Fra barn til voksen Information til unge med særlige behov Som ung skal du være opmærksom på: I overgangen fra ung til voksen er der rent lovgivningsmæssigt mange ting, som ændrer

Læs mere

BETINGELSER FOR DANSKE MOBILBANK 15-17 ÅR Gælder fra april 2012

BETINGELSER FOR DANSKE MOBILBANK 15-17 ÅR Gælder fra april 2012 Danske Mobilbank er Danske Banks elektroniske bankløsning for ige privat - kunder til mobile enheder som for eksempel mobiltelefoner eller tablets. 1 Det kan du bruge Danske Mobilbank til Danske Mobilbank

Læs mere

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud 15. december 2015 Center for Handicap og Psykiatri Torvegade 15 4200 Slagelse Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud Indhold 1. INDLEDNING... 3 2. LOVGRUNDLAG... 3 2.1. FORMÅLET MED HJÆLPEN OG

Læs mere

Politik for brugerindflydelse og pårørendesamarbejde

Politik for brugerindflydelse og pårørendesamarbejde Politik for brugerindflydelse og pårørendesamarbejde Det er med glæde, at vi nu kan præsentere Ballerup Kommunes politik for brugerindflydelse og pårørendesamarbejde. Politikken skal styrke brugernes indflydelse

Læs mere

Psykisk pleje og omsorg. Kvalitetsstandard

Psykisk pleje og omsorg. Kvalitetsstandard Psykisk pleje og omsorg Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for psykisk pleje og omsorg Denne pjece indeholder Kvalitetsstandarden for Sønderborg Kommunes tilbud om psykisk pleje og omsorg. Kvalitetsstandarden

Læs mere

I Næstved Kommune ydes aflastning efter servicelovens 107. Der henvises til særskilt servicedeklaration på området.

I Næstved Kommune ydes aflastning efter servicelovens 107. Der henvises til særskilt servicedeklaration på området. Lov om social service 107, midlertidigt botilbud Serviceloven 107: Kommunalbestyrelsen kan tilbyde midlertidigt ophold i boformer til personer, som på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne

Læs mere

Pårørendefuldmagt vedrørende fast ejendom

Pårørendefuldmagt vedrørende fast ejendom Pårørendefuldmagt vedrørende fast ejendom Fuldmagtsgiver og fuldmægtig Undertegnede udsteder hermed fuldmagt til at handle på mine vegne i det omfang, som er beskrevet her i dokumentet og med samme virkning,

Læs mere