DEBATMØDE - Konklusion og opsamling

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DEBATMØDE - Konklusion og opsamling"

Transkript

1 DEBATMØDE - Konklusion og opsamling Støttet af Arbejdsmiljøforskningsfonden

2 SIDE 2 FORFATTERE: Seniorkonsulent Henrik Vejen Kristensen Technologisk Institut, Arbejdsliv Faglig leder Eva-Carina Nørskov Technologisk Institut, Arbejdsliv Seniorforsker Steffen Foss Hansen Danmarks Teknologiske Universitet, Miljø Marts 2013 Finansieret af Arbejdsmiljøforskningsfonden

3 SIDE 3 Konklusion Den 1. februar 2013 var 50 engagerede deltagere fra virksomheder, brancheorganisationer og forskningsverdenen samlet på Teknologisk Institut til et debatmøde om: Hvordan sikres arbejdsmiljøet på arbejdspladser med nanomaterialer? På mødet blev resultaterne af arbejdsmiljøforskningsprojektet VITAL nano præsenteret og debatteret. Resultater og anbefalinger fra VITAL nano kan findes i debatpjecen, som kan downloades via Her vil man ligeledes finder kopier af de forskellige præsentationer som blev holdt på dagen. Debatmødet var præget af en engageret og konstruktiv dialog mellem deltagere, oplægsholdere og et veloplagt panel. Hovedkonklusionerne fra dagen, og en tematisering af spørgsmål og svar, er præsenteret nedenfor: KONKLUSIONER FRA DEBATMØDET 1. Der er behov for at støtte opbygningen af kompetence til at håndtere nanomaterialer sikkert ude på arbejdspladserne. Debatpjecen giver en række anbefalinger og bud på virkemidler, som kan støtte denne udvikling! 2. Den toksikologiske forskning er nu så tydelig og robust, at man regulatorisk bør handle proaktivt for at minimere eksponering for nanopartikler i arbejdsmiljøet. 3. Hvis vi skal sikre alle arbejdspladser - også de virksomheder som ikke har så mange ressourcer - er der behov for nogle mere kraftige signaler fra de regulerende myndigheder samt vejledning og støtte fra brancherne.

4 SIDE 4 Anbefalinger og opfølgning Anbefalinger som kom ud af VITAL nano blev præsenteret på debatmødet og kan groft sagt inddeles i tre områder: Regulering og branchevejledning (rød), Virksomheder og AMO (blå) og forskning og undervisning (grøn): Generelt var der mange positive tilkendegivelser fra deltagere og panel med en interesse for at følge op på debatpjecens anbefalinger.

5 SIDE 5 Under og efter debatmødet er der iværksat nye tiltag og bestræbelser i regi af de relevante parter, som understøtter anbefalingerne: 1, 2, 3, 4, 6, 7 og 8. Herunder: Tema om risikovurdering og foranstaltninger til forebyggelse ved arbejde med nanomaterialer under udarbejdelse på Arbejdstilsynets hjemmeside. Interessetilkendegivelser fra brancherne om udvikling og opdatering af vejledningsmateriale samt udvikling af vejledende referencer inden for BAR BA og I-BAR. I regi af Teknologisk Institut og DTU Miljø er startet en dialog om udviklingen af et efteruddannelsestilbud til AMO-repræsentanter, miljøkoordinatorer, undervisere, tilsynsførende og andre interesserede vedr. definitioner, regulering og risikohåndtering på arbejdspladsen. I regi af Dansk Center for Nanosikkerhed er der iværksat tiltag til at udvikle værktøjet: NanoSafer 2.0 som støtte til AMO-arbejde med APV og risikohåndtering. Tiltaget kan understøtte anbefaling 6 og 7. Anbefalingerne er fuldt udfoldet med baggrund og debatoplæg i Debatpjecen: Virkemidler til håndtering af nanomaterialer.

6 SIDE 6 Spørgsmål og kommentarer I de nedenstående afsnit gengives et resume af spørgsmål og kommentarer fra deltagere, oplægsholdere og panelet. Erhvervsudvikling og konkurrenceevne Spørgsmål fra deltagerne: Har I set mange virksomheder, som helt fravælger at anvende nanoteknologier i jeres forskning? Svar fra oplægsholdere: Vi har set nogle eksempler på virksomheder, som fravælger at forfølge muligheden for at opnå konkurrencefordele ved brug af nanomaterialer og nanoprodukter pga. usikkerheder omkring arbejdsmiljø, regulering og markedets fremtidige reaktioner. På trods af de forskelligartede handlinger og tiltag, der er identificeret i undersøgelsen, kan man konkludere på tværs af undersøgelsen, at de færreste virksomheder har vished og tryghed omkring anvendelsen af nanomaterialer. Kommentar fra deltager: Vi deltager i et EU-projekt, hvor vi ser på toksiciteten af nanomaterialer, som skal bruges til understøttelse af forsikringsselskabers risikovurdering. Her kan der opstå en udfordring for virksomheder i USA, som arbejder med nanomaterialer, fordi forsikringsselskaberne er tilbageholdende med at forsikre dem. Praksis på arbejdspladserne Spørgsmål fra deltagerne: I fortæller, at man i virksomhederne tager fat om de lavt hængende frugter og de nederste niveauer i kontrolhierarkiet. Men har I fundet resultater, for eksempelvis praksis i laboratorier, hvor man går over til at bruge rentrums teknologier - handskebokse osv.? Hvordan skal det forstås? Svar fra oplægsholdere: Resultaterne fra Vital nano viser, at mange virksomheder fokuserer på brug af personlige værnemidler. Vi ser nogle eksempler på adfærdsbegrænsninger og afskærmning, men næsten ingen eksempler på

7 SIDE 7 implementering af nye tekniske sikkerhedsforanstaltninger og eliminering af materialer. Undersøgelsen viser, at virksomhederne på tværs af de forskellige brancheområder har en lang erfaring fra VOC er, kemikalier, slibestøv mv., men der er usikkerhed og en manglende vished, om de kan bruges til håndtering af nanomaterialer. Der er stadig en række spørgsmål omkring, hvilke reference og erfaringer der er de rigtige at bruge. I nogle tilfælde har man slet ikke overvejet, at erfaringer fra tidligere indsatser kan være et godt udgangspunkt for en forebyggende indsats. Undersøgelsen viser yderligere, at Små og Mellemstore Virksomheder er hyppigere forekommende i gruppen af virksomheder hvor ingen tiltag/ingen handlinger iværksat, mens større virksomheder med flere ressourcer og længere erfaring med løsning af lignende arbejdsmiljøudfordringer har større kapacitet til risikohåndtering, vidensøgning mv. Kommentar fra deltagere: I nævner et eksempel på, at man nogle steder bruger almindelige sanser som lugte- og smagssansen til at detektere nanopartikler i arbejdsmiljøet. Det kender vi godt. Svar fra oplægsholdere og panel: Det er rigtig, at vi har set det i undersøgelsen. Det er dog generelt set ikke en god strategi at bruge, da mange nanopartikler ikke lugter, og det oftest er andre partikler i luften, man kan lugte - eksempelvis ved udstødningsgasser ol. Generelt set ved vi, at mange giftige stoffer og materialer ikke lugter eller lammer lugtesansen. Spørgsmål fra deltagere: Hvem er det egentlig, som gør opmærksom på, at der kan være risici/problemstillinger på virksomhederne. Er det autoriserede påbud og regelarbejde, der rammer virksomhederne. Vi oplever tit, at det er rådgiverne eller en videnperson på kemi, som på virksomhederne råber op: Hey, her er et problem og på den måde tilføjer virksomhederne noget viden. Har I interviewet rådgiverne? Svar fra oplægsholdere: Vi har interviewet et par rådgivere, men ikke ret mange. Vores vurdering er, at ikke særlig mange rådgivere i Danmark har tilstrækkelig viden og en regulatorisk ramme for at yde arbejdsmiljørådgivning på området.

8 SIDE 8 Sikkerhedsdata og kommunikation Spørgsmål fra deltagere: Ved fabrikanterne ikke, om der er nanomaterialer i deres produkt? Jeg er klar over, at der kan være agenturer mv., som ikke ved det. Men helt tilbage i første led hos producenten, ved de det der? Svar fra oplægsholderne: I undersøgelsen har vi ikke interviewet producenterne af nanomaterialer (de er hjemboende i udlandet) eller agenturer. Fokus har været på de danske virksomheder, som anvender materialerne, og hvilken information de får leveret med materialerne/produkterne, og hvordan de kommunikerer dette til medarbejdere, kunder mv. Vi ved fra litteraturen og andre undersøgelser, at MSDS data er et problem. Det er dog vores opfattelse, at producenterne der laver grundsubstansen ofte godt ved det. Kommentarer fra deltagere: Flere deltagere tilkendegiver, at de har svært ved at få de nødvendige oplysninger fra deres leverandører af nanomaterialer. En deltager udtaler, at deres erfaringer er, at folk ikke helt ved, hvad nano er. De oplever det hos kunder og hos os dem selv. Hvis det er nano - så vil de ikke røre det. Uddybning fra oplægsholdere: Når vi ser på de danske virksomheders kommunikation, er vi ikke stødt på eksempler, hvor virksomheder selv har givet nano-prædikatet en særlig plads i produktblade eller lignende. Der findes dog eksempler. I undersøgelsen har vi set meget lidt kommunikation - snarere tværtimod har vi set meget lidt lyst til at navngive et produkt som et nanoprodukt. Nogle virksomheder vil ikke skrive det, fordi alene navnet nano skaber nogle reaktioner. Kommentar fra deltagere: Nogle bruger usikkerhederne omkring definitionen af nanomaterialer, og det at der ikke er vedtaget en fælles definition til at gemme sig bagved - for ikke at gøre noget. Pas på at forskelligheden i definitionen kommer til at skygge over det at gøre noget.

9 SIDE 9 Regulering Spørgsmål til panelet: Hvordan skal vi regulere dette område? Kommentarer fra panelet: Dansk Industri (DI): Det er DI s grundholdning, at det er EU-reguleringen, vi skal anvende. Vi ønsker ikke, at danske virksomheder skal underlægges en national definition og få en dårligere konkurrencemulighed. Det Nationale Center for Arbejdsmiljø (NFA): Vi er enige i en EU tilgang, men synes på den anden side, at NANO skal reguleres nu, når vi nu ved, at det er farligere, at indånde nanopartikler end de tilsvarende større partikler. Det er absolut topprioritet at få en specifik regulering af nanomaterialer. Bygge-, Anlæg- og Trækartellet (BAT): Vi mener ikke, at Danmark har været tidligt ude. Tværtimod mener vi, at vi har været ret langsomme til at handle på den viden (og på trods af de usikkerheder), som er kommet frem. Der er behov for, at alle aktører skal løfte opgaven sammen. Det er på tide, at Arbejdstilsynet skal på banen med udmeldinger på området. Arbejdstilsynet (AT): Området er allerede dækket af regulering i dag. Det er faktisk allerede omfattet af regler. Eksempelvis bekendtgørelse af stoffer og materialer som stiller krav om at arbejdsgivere skal sikre, at der laves en kemisk arbejdspladsvurdering - eksponering, varighed for udsættelse mv. - og ud fra det skal man se, hvad man kan gøre - substituere, lukkede områder, som arbejdsgiver har man pligt til at handle. sagt, så arbejder AT på at informere yderligere om dette på Arbejdstilsynets hjemmeside. Spørgsmål fra deltagere: Min erfaring viser mig, at det er regler, der tæller. Tænk hvis alle de midler som gives til forskning blev brugt til at omsætte til handling og regelarbejde? Hvor lang tid vil der gå, til der bliver pakket en kuffert og rejst til EU og gjort noget ved det - Do it? Kommentar fra deltagere: Man vil ikke rette selve REACH, men man vil ændre bilagene til at karakterisere nanomaterialer, toksicitet mv. Det kan gøres ved en relativ nem proces. Hvis det var hele REACH - så ville det vare 10 år, fordi det skal igennem kommissionen osv. Generaldirektoratet vedr. arbejdsmiljø har igangsat et arbejde, og i marts og april kommer nyt i forhold til arbejdsmiljø og nanomaterialer.

10 SIDE 10 Kommentarer fra panelet: Vi kan ikke regulere EU uden videre. Det er rigtigt, at det er omfattet af eksisterende lovgivning, men hvis det er så komplekst og kompliceret, så man ikke ved, hvordan man anvender det, så må man i gang på andre måder. Miljøstyrelsen forbereder et nano-register i Danmark med, men der har man glemt de professionelle slutbrugere. Det er ærgerligt. Det amerikanske arbejdsmiljøinstitut (NIOSH) synes, de havde tilstrækkelig viden til at opstille vejledende grænseværdier for TiO 2 og karbon nanorør, så det kan vi vel også i Danmark? Man må række ud til det, der virker - det eksisterende lovgivningssystem og vejledende system. Det her område må vi sætte fokus på i tilsynet, men der er grænser for, hvad et menneske kan rumme på et tilsyn. Ved tilsyn kigger man også på, om AMO er aktiv, har de beredskab, og har de kompetencer til at håndtere det?

11 SIDE 11 Vejledning og uddannelse Kommentar fra panelet: Jeg var faktisk meget overrasket over, at de redskaber som skal bruges i arbejdsmiljøarbejdet i virksomhederne; APV og brugsanvisninger, ikke slår mere ud i undersøgelsen. Løsningen skal findes i det, vi har - de skal bruges, men selvfølgelig med særlig øje for de særlige forhold som gælder nano. Kommentar fra panelet: Vi har et meget etableret systemet, blandt andet BARvejledningerne - det er det, der skal videre arbejdes med. I I-BAR har vi for tre-fire år siden sat gang i udviklingen af et risikovurderingsværktøj, Nanosafer, og en stor branchevejledning. Den er et udtryk for den viden, der var tilgængelig på det tidspunkt. Industriens Branchearbejdsmiljø og Grafisk BAR er parat til at tage fat på arbejdet igen. Det står i hvert fald klart, at man for hvert produktområde og brancheområde skal definere sin vejledning mv. Man er nødt til at være meget konkret på det præcise produkt/proces hvad gælder her? Det bliver et rigtig stort arbejde at komme i gang med dialog om denne problematik. Kommentar fra deltagere: Nanomaterialer i dag er reguleret, for de hører under stof og kemikalielovgivningen. Problemet opstår, fordi nanomaterialer ikke er eksplicit nævnt, og der er en del ting, man ikke ved. Mit forslag er, at der hvor man ved noget - og man ved faktisk, at eksisterende reduktionsmetoder og tekniske værnemidler som indkapsling og filtrering virker effektivt på små partikler - der kan man handle. Vi kan nedsætte eksponeringen væsentligt - så hvorfor ikke starte der? Kommentarer fra panelet: Nanomaterialer kan optræde i mange forskellige former og scenarier - eksempelvis kulstofnanorør i sin rene form - eller kulstofnanorør i en mobiltelefon. Man er nødt til at være meget specifik i sin kommunikation. Vi skal uddanne virksomhederne til, at de skal de opsøge information, når de er i tvivl.

12 SIDE 12 KONTAKT: Seniorkonsultent Henrik Vejen Kristensen Teknologisk Institut Center for Arbejdsliv Seniorforsker Steffen Foss Hansen Danmarks Teknologiske Universitet Institut for Vand og Miljøteknologi

Debatpjece med anbefalinger. Virkemidler til sikker håndtering af nanomaterialer

Debatpjece med anbefalinger. Virkemidler til sikker håndtering af nanomaterialer Debatpjece med anbefalinger Virkemidler til sikker håndtering af nanomaterialer DEBATPJECEN ER UDARBEJDET AF: Seniorkonsulent Henrik Vejen Kristensen Teknologisk Institut Center for Arbejdsliv Faglig leder

Læs mere

Nye virkemidler til sikker håndtering af. Støttet af Arbejdsmiljøforskningsfonden

Nye virkemidler til sikker håndtering af. Støttet af Arbejdsmiljøforskningsfonden Nye virkemidler til sikker håndtering af Støttet af Arbejdsmiljøforskningsfonden VITAL nano: Virkemidler til sikker håndtering af nanomaterialer Grundlag 67 repræsentanter F&U Arbejdsmiljø Forretningsudvikling

Læs mere

Teknisk fremstillede nanomaterialer i arbejdsmiljøet. - resumé af Arbejdsmiljørådets samlede anbefalinger til beskæftigelsesministeren

Teknisk fremstillede nanomaterialer i arbejdsmiljøet. - resumé af Arbejdsmiljørådets samlede anbefalinger til beskæftigelsesministeren Teknisk fremstillede nanomaterialer i arbejdsmiljøet - resumé af Arbejdsmiljørådets samlede anbefalinger til beskæftigelsesministeren Maj 2015 Teknisk fremstillede nanomaterialer i arbejdsmiljøet Virksomheders

Læs mere

Nanosikkerhed. Professor Ulla Vogel Dansk Center for Nanosikkerhed Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Email: ubv@nrcwe.

Nanosikkerhed. Professor Ulla Vogel Dansk Center for Nanosikkerhed Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Email: ubv@nrcwe. Nanosikkerhed Professor Ulla Vogel Dansk Center for Nanosikkerhed Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Email: ubv@nrcwe.dk Nanosikkerhed på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Nanosikkerhedsforskning

Læs mere

Nano i arbejdsmiljøet

Nano i arbejdsmiljøet Nano i arbejdsmiljøet Nanomaterialer findes på mange arbejdspladser i Danmark, og det har øget opmærksomheden på nanomaterialer i arbejdsmiljøet. Med denne pjece ønsker 3F at informere om nano i arbejdsmiljøet.

Læs mere

Hvordan sikres arbejdsmiljøet på arbejdspladser med

Hvordan sikres arbejdsmiljøet på arbejdspladser med Hvordan sikres arbejdsmiljøet på arbejdspladser med Støttet af Arbejdsmiljøforskningsfonden Dagen i dag 10.00 10.15 Velkomst og introduktion til VITAL Nano v/professor Anders Baun, DTU Miljø 10.15 10.45

Læs mere

Nanosikkerhed. Professor Ulla Vogel Dansk Center for Nanosikkerhed Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Email: ubv@nrcwe.

Nanosikkerhed. Professor Ulla Vogel Dansk Center for Nanosikkerhed Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Email: ubv@nrcwe. Nanosikkerhed Professor Ulla Vogel Dansk Center for Nanosikkerhed Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Email: ubv@nrcwe.dk Nano på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Nanosikkerhedsforskning

Læs mere

Tilsyn med virksomheder der arbejder med nanomaterialer

Tilsyn med virksomheder der arbejder med nanomaterialer Tilsyn med virksomheder der arbejder med nanomaterialer i produktionen At-intern instruks IN-9-4 Arbejdsmiljøemne: Kemi, støv og biologi Ansvarlig enhed: AFC, 6. kontor Ikrafttræden: 1. oktober 2014 1.

Læs mere

Nanosikkerhed. Professor Ulla Vogel Dansk Center for Nanosikkerhed Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Email: ubv@nrcwe.

Nanosikkerhed. Professor Ulla Vogel Dansk Center for Nanosikkerhed Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Email: ubv@nrcwe. Nanosikkerhed Professor Ulla Vogel Dansk Center for Nanosikkerhed Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Email: ubv@nrcwe.dk Nano på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Nanosikkerhedsforskning

Læs mere

God start godt arbejdsmiljø

God start godt arbejdsmiljø God start godt arbejdsmiljø EU s arbejdsmiljø-uge i Uge 43 Forberedelse til fællesmødet Arbejdsmiljøsystemet Arbejdsmiljøet i jeres branche Særlige regler for unge Undervisningen kan indledes med en af

Læs mere

Teknisk fremstillede nanomaterialer i arbejdsmiljøet

Teknisk fremstillede nanomaterialer i arbejdsmiljøet Teknisk fremstillede nanomaterialer i arbejdsmiljøet - Arbejdsmiljørådets samlede anbefalinger til beskæftigelsesministeren Afrapportering fra Arbejdsmiljørådets arbejdsgruppe om nanomaterialer og arbejdsmiljø

Læs mere

God start godt arbejdsmiljø

God start godt arbejdsmiljø God start godt arbejdsmiljø EU s arbejdsmiljø-uge i Uge 43 Forberedelse til fællesmødet Arbejdsmiljøsystemet Arbejdsmiljøet i jeres branche Særlige regler for unge Undervisningen kan indledes med en af

Læs mere

Problem. Identifikation of nye risici afgørende. Forudsætning for enhver form for risikovurdering og risikohåndtering

Problem. Identifikation of nye risici afgørende. Forudsætning for enhver form for risikovurdering og risikohåndtering Problem Identifikation of nye risici afgørende Forudsætning for enhver form for risikovurdering og risikohåndtering Meget lidt forskning på dette område () Hvordan A. Identificerer virksomheden, mm. nye

Læs mere

Design, produktion og anvendelse af strukturer, produkter og systemer ved at kontrollere form og størrelse i nanometerskala. (2)

Design, produktion og anvendelse af strukturer, produkter og systemer ved at kontrollere form og størrelse i nanometerskala. (2) Forord Nanoteknologiens udvikling rummer store danske erhvervs- og samfundspotentialer inden for en lang række områder som miljø, bio-pharma, energi og katalyse, optik, elektronik, IKT, byggeri, plast,

Læs mere

Industriens Branchearbejdsmiljøråd

Industriens Branchearbejdsmiljøråd Industriens Branchearbejdsmiljøråd www.i-bar.dk I-bar undervisningsmaterialer I-bar undervisningsmaterialer Lovpligtige uddannelser Dette er anden del af vejledningen Lovpligtige eftersyn og lovpligtige

Læs mere

industriens hus 23. november 2016, kl til kl.16.30

industriens hus 23. november 2016, kl til kl.16.30 16 Kemi og arbejdsmiljø reach og kemikalielovgivningens betydning for arbejdsmiljøet industriens hus 23. november 2016, kl.09.00 til kl.16.30 For både virksomheder og medarbejdere har det stor betydning,

Læs mere

Bring forskningsresultater ud på arbejdspladserne

Bring forskningsresultater ud på arbejdspladserne Nanopartikler i arbejdsmiljøet Center for Arbejdsliv Nyhedsbrev December 2010 Glædelig Jul og Godt Nytår Det har været et begivenhedsrigt år i Center for Arbejdsliv. Vi har hentet ny og interessant viden

Læs mere

Kommissionens Meddelelse af 3. oktober 2012 om anden gennemgang af lovgivningen om nanomaterialer (COM(2012) 572 final)

Kommissionens Meddelelse af 3. oktober 2012 om anden gennemgang af lovgivningen om nanomaterialer (COM(2012) 572 final) NOTAT Kemikalier J.nr. 001-08381 Ref. Vijoh Den 11. januar 2013 RAMMENOTAT til MILJØSPECIALUDVALGET Kommissionens Meddelelse af 3. oktober 2012 om anden gennemgang af lovgivningen om nanomaterialer (COM(2012)

Læs mere

Risikobaseret Tilsyn. 1 www.regionmidtjylland.dk

Risikobaseret Tilsyn. 1 www.regionmidtjylland.dk Risikobaseret Tilsyn 1 www.regionmidtjylland.dk Indledende møde med Arbejdstilsynet Deltagere: Arbejdstilsynet, arbejdspladsens ledelse og en repræsentant for de ansatte, typisk arbejdsmiljørepræsentanten

Læs mere

Arbejdstilsynet: Regler, praksis og erfaringer

Arbejdstilsynet: Regler, praksis og erfaringer P r æs e nt at i Arbejdstilsynet: Regler, praksis og erfaringer Tilsynsførende Jeppe Kabell og Anna Mette Svanborg Fokus på vold uden for arbejdstid Politisk bevågenhed Politisk ønske Betydning for arbejdspladsen

Læs mere

Temperaturen på arbejdsmiljøet 2018

Temperaturen på arbejdsmiljøet 2018 2018 Arbejdsmiljøchef DI DI s arbejdsmiljøkonference 2018 Sådan gør du www.slido.com #6529 1 Hvad skete der i 2017? Hvad sker der i 2018? Regeringens ekspertudvalg om arbejdsmiljø Justering af Arbejdstilsynets

Læs mere

Nanomaterialer på danske arbejdspladser. hvor og hvordan? Kilde: Dansk Center for Nanosikkerhed

Nanomaterialer på danske arbejdspladser. hvor og hvordan? Kilde: Dansk Center for Nanosikkerhed Nanomaterialer på danske arbejdspladser hvor og hvordan? Kilde: Dansk Center for Nanosikkerhed Nanomaterialer EU Forslag til en definition et naturligt, tilfældigt opstået eller fremstillet materiale,

Læs mere

Arbejdsmiljørådets strategi og handlingsplan

Arbejdsmiljørådets strategi og handlingsplan Arbejdsmiljørådets strategi og handlingsplan 1. Arbejdsmiljørådets mission og vision Arbejdsmiljørådet vil frem mod 2020 både styrke og synliggøre partsindsatsen som et helt centralt element i den samlede

Læs mere

Hvilket udsagn er du mest enig i?

Hvilket udsagn er du mest enig i? Evaluering af arbejdsmiljøreformen Arbejdsmiljøkonferencen 2008 1 Hvilket udsagn er du mest enig i? Arbejdsmiljøreformens virkemidler løfter primært de virksomheder med det dårligste arbejdsmiljø op i

Læs mere

Myndighedernes håndtering af miljø- og sundhedsrisici ved nanoteknologi. Per Nylykke, kontorchef i Miljøstyrelsen

Myndighedernes håndtering af miljø- og sundhedsrisici ved nanoteknologi. Per Nylykke, kontorchef i Miljøstyrelsen Myndighedernes håndtering af miljø- og sundhedsrisici ved nanoteknologi Per Nylykke, kontorchef i Miljøstyrelsen Myndighedernes håndtering af miljøog sundhedsrisici ved nanoteknologi Per Nylykke Kemikalieenheden

Læs mere

Arbejde med nanomaterialer

Arbejde med nanomaterialer Arbejde med nanomaterialer De vigtigste regler om forebyggelse af sundhedsfarlige påvirkninger ved arbejde med fremstillede nanomaterialer. Vejledningen handler om en række af de krav, der stilles til

Læs mere

God start godt arbejdsmiljø - til tekniske skoler

God start godt arbejdsmiljø - til tekniske skoler God start godt arbejdsmiljø - til tekniske skoler Arbejdsmiljøsystemet Arbejdsmiljøet i jeres branche Særlige forhold for unge Fokus på oplæring, feedback og fællesskab Kemi Inkl. øvelser Materialet er

Læs mere

Vejledning om håndtering af seksuel chikane og krænkende handlinger på arbejdspladsen

Vejledning om håndtering af seksuel chikane og krænkende handlinger på arbejdspladsen Vejledning om håndtering af seksuel chikane og krænkende handlinger på arbejdspladsen Indledning Folkekirkens Arbejdsmiljøråd har udarbejdet denne vejledning om hvordan man skal forholde sig til seksuel

Læs mere

Fornyet fokus på kemisk arbejdsmiljø

Fornyet fokus på kemisk arbejdsmiljø P r æ s e n t a t i Lars Andrup forskningschef 25. Oktober 2018 Fornyet fokus på kemisk arbejdsmiljø Forskning & Forebyggelse De næste 14 minutter Opvarmning Hvorfor er forskning og undersøgelser vigtige?

Læs mere

INTERAKTIV TEST - TIL DIN VIRKSOMHED. Er arbejdsmiljøet på din arbejdsplads

INTERAKTIV TEST - TIL DIN VIRKSOMHED. Er arbejdsmiljøet på din arbejdsplads INTERAKTIV TEST - TIL DIN VIRKSOMHED Er arbejdsmiljøet på din arbejdsplads Hvad sker der ved Arbejdstilsynets screening? Branchearbejdsmiljørådet har lanceret testen Klar til screening, fordi Arbejdstilsynet

Læs mere

Samrådsspørgsmål B, stillet den 17. september 2015 efter ønske fra Christian Juhl (EL).

Samrådsspørgsmål B, stillet den 17. september 2015 efter ønske fra Christian Juhl (EL). Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 27 Offentligt T A L E Samråd om arbejdsmiljø og partikelforurening i Københavns Lufthavn i Beskæftigelsesudvalget den 20. oktober 2015

Læs mere

Præsentation 4: Hvordan ved jeg, om der bruges nanomaterialer på min arbejdsplads? www.nanodiode.eu

Præsentation 4: Hvordan ved jeg, om der bruges nanomaterialer på min arbejdsplads? www.nanodiode.eu Præsentation 4: Hvordan ved jeg, om der bruges nanomaterialer på min arbejdsplads? www.nanodiode.eu EU-lovgivning om sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen Vigtig europæisk lovgivning vedrørende beskyttelse

Læs mere

FREMTIDENS ARBEJDSMILJØINDSATS - KLAUS VIL VÆRE KRITISK KOMMENTATOR

FREMTIDENS ARBEJDSMILJØINDSATS - KLAUS VIL VÆRE KRITISK KOMMENTATOR FREMTIDENS ARBEJDSMILJØINDSATS - KLAUS VIL VÆRE KRITISK KOMMENTATOR KLAUS T. NIELSEN, ARBEJDSMIL JØFORSKER CENTER FOR ARBEJDSLIVSFORSKNING, RUC BAGGRUND 2020-strategiens tre nationale reduktionsmål Mål

Læs mere

Arbejdstilsynets bemærkninger til strategi for 1. runde af kemiske stoffer på listen over uønskede stoffer (LOUS)

Arbejdstilsynets bemærkninger til strategi for 1. runde af kemiske stoffer på listen over uønskede stoffer (LOUS) Arbejdstilsynets bemærkninger til strategi for 1. runde af kemiske stoffer på listen over uønskede stoffer (LOUS) Alkylphenoler & alkylphenolethoxylater: Der skal laves nogle udtræk i Produktregisteret,

Læs mere

VELKOMMEN. til temadag om ARBEJDSMILJØ

VELKOMMEN. til temadag om ARBEJDSMILJØ VELKOMMEN til temadag om ARBEJDSMILJØ Dagens program Formiddag Velkommen, præsentation og aftaler Rammen om arbejdsmiljø Fysisk APV Eftermiddag Psykisk arbejdsmiljø Redskaber i hverdagen Trivsels APV Spørgehjørnet

Læs mere

REACH og arbejdsmiljø

REACH og arbejdsmiljø REACH og arbejdsmiljø Henrik Søren Larsen MST Kemikalier REACH Registration, Evaluation and Auhorisation of Chemicals Beskytte mennesker og miljø Fremme konkurrenceevne og det indre marked Industrien skal

Læs mere

Kemi og arbejdsmiljø epoxy og isocyanat

Kemi og arbejdsmiljø epoxy og isocyanat Kemi og arbejdsmiljø epoxy og isocyanat ANBEFALINGER FRA ARBEJDSMILJØRÅDETS EPOXYGRUPPE OG HVAD DER ELLERS RØR SIG PÅ KEMIOMRÅDET BENT HORN ANDERSEN, DANSK INDUSTRI JAN TOFT RASMUSSEN, DANSK METAL JOHN

Læs mere

DEN ROBUSTE ORGANISATION

DEN ROBUSTE ORGANISATION DEN ROBUSTE ORGANISATION VirksomhedsnetværkCabi 16. Maj 2018 Seniorkonsulent Dorte Rosendahl Kirkegaard dor@cabiweb.dk Mobil 20 80 5007 Organisatorisk robusthed Organisatorisk robusthed kan defineres som:

Læs mere

TRYKKERIER OG UDGIVERVIRKSOMHED

TRYKKERIER OG UDGIVERVIRKSOMHED Tjekliste til TRYKKERIER OG UDGIVERVIRKSOMHED Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og

Læs mere

Introdag om arbejdsmiljø

Introdag om arbejdsmiljø Introdag om arbejdsmiljø Eftermiddagens program 13:30 16:15 Arbejdsmiljø Når dit hjem er en arbejdsplads Arbejdsmiljøets love og regler Pligter og ansvar Arbejdsgiver Arbejdsleder Arbejdstager Ca. 15:00

Læs mere

Længere tid på arbejdsmarkedet - Arbejdstilsynets indsats

Længere tid på arbejdsmarkedet - Arbejdstilsynets indsats P r æ s e n t a t i Længere tid på arbejdsmarkedet - Arbejdstilsynets indsats Direktør i Arbejdstilsynet, Søren Kryhlmand 9. april 2019 1. Missionen om at forebygge ulykker, nedslidning og sygefravær 2.

Læs mere

Kemiske stoffer, EU regulering og forsigtighedsprincippet er der særlige udfordringer?

Kemiske stoffer, EU regulering og forsigtighedsprincippet er der særlige udfordringer? Kemiske stoffer, EU regulering og forsigtighedsprincippet er der særlige udfordringer? Bent Horn Andersen, Funktionsleder. Miljøstyrelsen Kemikalier Oversigt Risikovurdering af kemiske stoffer Forsigtighedsprincippet

Læs mere

Religiøse institutioner og begravelsesvæsen

Religiøse institutioner og begravelsesvæsen Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Religiøse institutioner og begravelsesvæsen Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Arbejdsmiljørådets strategi og handlingsplan for 2019

Arbejdsmiljørådets strategi og handlingsplan for 2019 Arbejdsmiljørådets strategi og handlingsplan for 2019 Arbejdsmiljørådets mission og vision Arbejdsmiljørådet vil fortsat styrke og synliggøre partsindsatsen som et helt centralt element i den samlede arbejdsmiljøindsats

Læs mere

Online arbejdsmiljøuddannelse /Arbejdsmiljøgruppen

Online arbejdsmiljøuddannelse /Arbejdsmiljøgruppen Online arbejdsmiljøuddannelse /Arbejdsmiljøgruppen Præsentation Hvilken virksomhed kommer du fra og hvilken stilling har du? Hvor mange ansatte er I i jeres virksomhed? Er du arbejdsmiljørepræsentant,

Læs mere

Jeg vil gerne starte med at slå fast, at det er helt uacceptabelt, at mennesker bliver udsat for seksuel chikane.

Jeg vil gerne starte med at slå fast, at det er helt uacceptabelt, at mennesker bliver udsat for seksuel chikane. Ligestillingsudvalget 2016-17 LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 35 Offentligt T A L E 12. januar 2017 Talepapir til samråd i Ligestillingsudvalget den 12. januar 2017 om sexchikane på det danske arbejdsmarked

Læs mere

Arbejdsmiljørådets strategi og handlingsplan

Arbejdsmiljørådets strategi og handlingsplan Arbejdsmiljørådets strategi og handlingsplan 1. Arbejdsmiljørådets mission og vision Arbejdsmiljørådet vil frem mod 2020 både styrke og synliggøre partsindsatsen som et helt centralt element i den samlede

Læs mere

Styrk virksomhedens arbejdsmiljø, salg og driftsøkonomi

Styrk virksomhedens arbejdsmiljø, salg og driftsøkonomi Styrk virksomhedens arbejdsmiljø, salg og driftsøkonomi Vi er et stærkt team på arbejdsmiljø, og vi ser helst, at dine medarbejdere er sunde og sikre - hele dagen, også når de holder fri 2013 Sponsorkoncept:

Læs mere

EU s kemikaliereform og den grafiske branche. ansvar, kommunikation og dokumentation

EU s kemikaliereform og den grafiske branche. ansvar, kommunikation og dokumentation REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH EU s kemikaliereform og den grafiske branche ansvar, kommunikation og dokumentation REACH

Læs mere

Har I styr pȧ jeres. arbejdsmiljøkompetencer? Læs i indstikket:

Har I styr pȧ jeres. arbejdsmiljøkompetencer? Læs i indstikket: Har I styr pȧ jeres arbejdsmiljøkompetencer? Læs i indstikket: At arbejde systematisk med arbejdsmiljøet Kom i gang det betaler sig! Reglerne om kompetenceudvikling Reglerne om tilbud om supplerende uddannelse

Læs mere

AM Workshop 215 Udfordringer af praksis ved introduktion af nanoteknologi på virksomheder

AM Workshop 215 Udfordringer af praksis ved introduktion af nanoteknologi på virksomheder AM 2017 Workshop 215 Udfordringer af praksis ved introduktion af nanoteknologi på virksomheder Program 13:45 Velkommen 13:50 Survey om anvendelse og risikohåndtering af tekniske nanomaterialer på danske

Læs mere

Bilag 1a Svarfordelinger virksomhedssurvey Undersøgelse af arbejdsmiljøaktørernes samarbejde om information og vejledning til virksomhederne

Bilag 1a Svarfordelinger virksomhedssurvey Undersøgelse af arbejdsmiljøaktørernes samarbejde om information og vejledning til virksomhederne Bilag 1a Svarfordelinger virksomhedssurvey Undersøgelse af arbejdsmiljøaktørernes samarbejde om information og vejledning til virksomhederne Bilag 1a svarfordelinger virksomhedssurvey Udarbejdet af Oxford

Læs mere

2008 UDGAVE INTERAKTIV TEST - TIL DIN VIRKSOMHED. Er arbejdsmiljøet på din arbejdsplads

2008 UDGAVE INTERAKTIV TEST - TIL DIN VIRKSOMHED. Er arbejdsmiljøet på din arbejdsplads 2008 UDGAVE INTERAKTIV TEST - TIL DIN VIRKSOMHED Er arbejdsmiljøet på din arbejdsplads Bliv klar til en grøn smiley Arbejdstilsynet screener i disse år arbejdsmiljøet på alle danske virksomheder. Alle

Læs mere

Reaktioner på ekspertudvalgets anbefalinger

Reaktioner på ekspertudvalgets anbefalinger Reaktioner på ekspertudvalgets anbefalinger IDA Arbejdsmiljø 7. november 2018, professor Bæredygtig Produktion, MP, Aalborg Universitet København En taxonomy for virkemidler Regulering (stok): Lovgivning,

Læs mere

Anders Just Pedersen. Temperaturen på Arbejdsmiljøet. 10. mar. 15

Anders Just Pedersen. Temperaturen på Arbejdsmiljøet. 10. mar. 15 1 arbejdsmiljøet Anders Just Arbejdsmiljøchef, DI Hvad driver arbejdsmiljøet? Kilde: IBAR.dk 3 Anders Just 10. mar. 15 Arbejdsmiljø i mediebilledet 4 Hvad siger undersøgelser? 5 Den politiske scene 6 DI

Læs mere

At-VEJLEDNING. D Maj Opdateret april Erstatter At-meddelelse nr af april Arbejdshygiejniske målinger

At-VEJLEDNING. D Maj Opdateret april Erstatter At-meddelelse nr af april Arbejdshygiejniske målinger At-VEJLEDNING D.7.1-2 Maj 2001 - Opdateret april 2015 Erstatter At-meddelelse nr. 4.30.1 af april 1993 Arbejdshygiejniske målinger Vejledning om målingstyper, brug af målinger samt vurdering af måleresultater

Læs mere

Virksomhedernes arbejdsmiljøindsats 2017 (VAI2017)

Virksomhedernes arbejdsmiljøindsats 2017 (VAI2017) September 2018 Rapport: Fakta om Virksomhedernes arbejdsmiljøindsats 2017 (VAI2017) En spørgeskemaundersøgelse på arbejdspladser i Danmark Fakta om Virksomhedernes arbejdsmiljøindsats 2017 (VAI2017) Institution:

Læs mere

Dansk Center for Nanosikkerhed

Dansk Center for Nanosikkerhed Status for Dansk Center for Nanosikkerhed Professor Ulla Vogel Dansk Center for Nanosikkerhed Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Email: ubv@nrcwe.dk Vores vision Forskning Viden om mekanismer

Læs mere

FTF: Styrk tilsynet med psykisk arbejdsmiljø

FTF: Styrk tilsynet med psykisk arbejdsmiljø FTF: Styrk tilsynet med psykisk arbejdsmiljø Tilsynet med det psykiske arbejdsmiljø halter alvorligt Andelen af beskæftigede, der er psykisk belastede, er ifølge NFA steget med 17 pct. fra 2012 til 2016.

Læs mere

De vigtigste regler om, hvordan arbejdsgiveren skal forebygge, at ansatte får hudlidelser af at arbejde med kemiske stoffer og materialer.

De vigtigste regler om, hvordan arbejdsgiveren skal forebygge, at ansatte får hudlidelser af at arbejde med kemiske stoffer og materialer. Hud og kemi De vigtigste regler om, hvordan arbejdsgiveren skal forebygge, at ansatte får hudlidelser af at arbejde med kemiske stoffer og materialer. Vejledningen handler om de vigtigste krav til forebyggelse

Læs mere

Fælles regional retningslinje for arbejdsmiljø

Fælles regional retningslinje for arbejdsmiljø Psykiatri og Social Dansk Kvalitetsmodel på det sociale område Dato november 2011 i Region Midtjylland Fælles regional retningslinje for arbejdsmiljø Vejledning til, hvordan det enkelte tilbud kan arbejde

Læs mere

FREMTIDENS ARBEJDSMILJØ 2020. Kemikaliedag. 11. november Sonja Ploug Jensen, Arbejdstilsynet

FREMTIDENS ARBEJDSMILJØ 2020. Kemikaliedag. 11. november Sonja Ploug Jensen, Arbejdstilsynet Kemikaliedag 11. november Sonja Ploug Jensen, Arbejdstilsynet Arbejdstilsynet Den danske myndighed på arbejdsmiljøområdet Medvirker til et sikkert, sundt og udviklende arbejdsmiljø på virksomhederne ved

Læs mere

N O T A T. Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0248 Bilag 1 Offentligt

N O T A T. Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0248 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0248 Bilag 1 Offentligt N O T A T 30. maj 2016 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Beskæftigelsesudvalg om EU Kommissionens forslag til ændring

Læs mere

TJEKLISTE. Værktøj til systematisk arbejdsmiljø. Arbejdssted. Adresse. Arbejdsleder/kontaktperson. Evt. arbejdsmiljørepræsentant

TJEKLISTE. Værktøj til systematisk arbejdsmiljø. Arbejdssted. Adresse. Arbejdsleder/kontaktperson. Evt. arbejdsmiljørepræsentant TJEKLISTE Arbejdssted Adresse Arbejdsleder/kontaktperson Evt. arbejdsmiljørepræsentant Øvrige deltagere/ansatte Dato Sammenfatning af gennemgangen (beskriv selv hovedtrækkene) Årshjul Har I udarbejdet

Læs mere

W3 Reviderede AO-kurser Gennemgang af de nyreviderede sikkerheds- og arbejdsmiljøkurser (48143, 48145, 48049, 48050)

W3 Reviderede AO-kurser Gennemgang af de nyreviderede sikkerheds- og arbejdsmiljøkurser (48143, 48145, 48049, 48050) W3 Reviderede AO-kurser Gennemgang af de nyreviderede sikkerheds- og arbejdsmiljøkurser (48143, 48145, 48049, 48050) Casper Burlin Industriens Uddannelser 09-02-2016 1 AGENDA Præsentation af Casper Burlin,

Læs mere

Spørgsmål til survey i Brugerundersøgelse 2016

Spørgsmål til survey i Brugerundersøgelse 2016 Hvorfor denne undersøgelse? Arbejdstilsynet har en stor viden om, hvordan man sikrer et godt arbejdsmiljø. Den viden ønsker Arbejdstilsynet at målrette og formidle, så den møder jeres behov

Læs mere

Et sikkert og sundt arbejdsmiljø

Et sikkert og sundt arbejdsmiljø Et sikkert og sundt arbejdsmiljø Oplæg til Dansk Jernbaneforbunds arbejdsmiljøkonference Lennart Damsbo-Andersen Arbejdsmarkedsordfører Konkrete arbejdsmiljøresultater under denne regering Fysisk arbejdsmiljø

Læs mere

Systematisk arbejdsmiljøarbejde Drejebog til ArbejdsPladsVurdering - APV. De fire faser Drejebog til gennemførelse af APV i skovbranchen.

Systematisk arbejdsmiljøarbejde Drejebog til ArbejdsPladsVurdering - APV. De fire faser Drejebog til gennemførelse af APV i skovbranchen. Systematisk arbejdsmiljøarbejde Drejebog til ArbejdsPladsVurdering - APV De fire faser Drejebog til gennemførelse af APV i skovbranchen. Udarbejdet af: Inge Nørby 2007 Systematisk arbejdsmiljøarbejde Indholdsfortegnelse

Læs mere

EPOXY konference Svendborg 23-24 Marts 2011. Gældende regler for arbejde med farlige stoffer og materialer. Trine Seitzberg - tilsynsførende AT syd

EPOXY konference Svendborg 23-24 Marts 2011. Gældende regler for arbejde med farlige stoffer og materialer. Trine Seitzberg - tilsynsførende AT syd EPOXY konference Svendborg 23-24 Marts 2011 Gældende regler for arbejde med farlige stoffer og materialer Trine Seitzberg - tilsynsførende AT syd Arbejdstilsynet er den danske myndighed på arbejdsmiljøområdet.

Læs mere

5. Regulering og lovgivning

5. Regulering og lovgivning 5. Regulering og lovgivning Sikkerhedsarbejdet på arbejdspladsen bør altid tage udgangspunkt i eksisterende lovgivning og vejledninger med hjemmel heri. Lovgivning relevant for nanopartikler findes på

Læs mere

Niels Christian Nielsen. Maskindirektiv og CE 07. nov. 16

Niels Christian Nielsen. Maskindirektiv og CE 07. nov. 16 & 1 Sikkerhed & Industrirobotter DI BSC Metal- og maskinindustrien Fagretslige jura med overenskomst, arbejdstid etc. Arbejdsmiljø Uddannelse Interessevaretagelse MMI arbejdsmiljø udvalg Arbejdsmiljø vejledninger

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Camping Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Den danske kvalitetsmodel Arbejdsmiljø i Handicap, psykiatri og udsatte

Den danske kvalitetsmodel Arbejdsmiljø i Handicap, psykiatri og udsatte Den danske kvalitetsmodel Arbejdsmiljø i Handicap, psykiatri og udsatte Dansk Kvalitetsmodel Kort om kvalitetsmodellen Dansk kvalitetsmodel på det sociale område udfoldes i et samarbejde mellem Danske

Læs mere

ARBEJDSTILSYNET Status for arbejdsmiljøet og fremtiden

ARBEJDSTILSYNET Status for arbejdsmiljøet og fremtiden Størrelsen af arbejdsmiljøorganisationen - 2 FREMTIDENS ARBEJDSMILJØ 2020 ARBEJDSTILSYNET Status for arbejdsmiljøet og fremtiden Bygherreforeningens temamøde om bygherrens rolle den 9. december 2010 Stadig

Læs mere

MUDP 2018 og den nye kemiindsats

MUDP 2018 og den nye kemiindsats MUDP 2018 og den nye kemiindsats Virksomheders erfaring med substitution 11. april 2018 Henrik Søren Larsen Kontorchef, Kemikalier Hvorfor og hvornår? Forebygge skader på mennesker og miljø under brug

Læs mere

Hvordan forebygger vi ulykkerne?

Hvordan forebygger vi ulykkerne? EJENDOMSSERVICE OG FORSYNING Hvordan håndterer vi kemikalier på arbejdspladsen? Hvordan forebygger vi ulykkerne? Hvordan laver vi APV? Hvordan bliver vi bedre til at håndtere konflikter? Find løsninger

Læs mere

1. ARBEJDSPLADSVURDERING MED FOKUS PÅ FARER FOR ULYKKER

1. ARBEJDSPLADSVURDERING MED FOKUS PÅ FARER FOR ULYKKER BAR Handel, BAR Jord til Bord, BAR Kontor, Grafisk BAR, Industriens BAR CASA Præsentation af 1. ARBEJDSPLADSVURDERING MED FOKUS PÅ FARER FOR ULYKKER Når I alligevel skal lave en ArbejdsPladsVurdering (APV),

Læs mere

Stoffenmanager og Nanosafer

Stoffenmanager og Nanosafer P r æ s e n t a t i Stoffenmanager og Nanosafer Eksempler på web-værktøjer til risikovurdering af kemikalier, pulvere og nanomaterialer Keld Alstrup Jensen & Marie Frederiksen kaj@nfa.dk & mef@nfa.dk Det

Læs mere

[Det talte ord gælder]

[Det talte ord gælder] Ligestillingsudvalget 2014-15 LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 25 Offentligt T A L E 20. november 2014 Tale ved samråd om sexchikane i Ligestillingsudvalget den 4. december 2014 J.nr. 20140092112

Læs mere

Workspace Design: Arbejdsmiljørådgivning på en ny måde? Ole Broberg og Rikke Seim Institut for Produktion og Ledelse Danmarks Tekniske Universitet

Workspace Design: Arbejdsmiljørådgivning på en ny måde? Ole Broberg og Rikke Seim Institut for Produktion og Ledelse Danmarks Tekniske Universitet Workspace Design: Arbejdsmiljørådgivning på en ny måde? Ole Broberg og Rikke Seim Institut for Produktion og Ledelse Danmarks Tekniske Universitet Projektgruppe DTU Ole Broberg Vibeke Andersen Rikke Seim

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: 1.0

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: 1.0 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet: 02032015 SDS version: 1.0 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Prnr.: Ikke anmeldelsespligtig Handelsnavn:

Læs mere

Delux [di:luks] THINGS OF VERY HIGH QUALITY. Beskrivelse af. Grøn

Delux [di:luks] THINGS OF VERY HIGH QUALITY. Beskrivelse af. Grøn Beskrivelse af Hvorfor en komplet grøn løsning? Delux har nu eksisteret siden 2002, og vi har løbende forbedret vores ydelser. Det har resulteret i et højt og stabilt kvalitetsniveau, et godt arbejdsmiljø

Læs mere

Et øjeblik! Hvordan går det med dig og din funktion som AMR?

Et øjeblik! Hvordan går det med dig og din funktion som AMR? BRØNDERSLEV KOMMUNE & HJØRRING KOMMUNE Et øjeblik! Hvordan går det med dig og din funktion som AMR? Kl. 13.00 15.30 26. marts 2014 Idrætscenter Vendsyssel, Vrå 1 Hvem har ansvaret for arbejdsmiljøet? Alle

Læs mere

A R B E J D S M IL J Ø P L A N

A R B E J D S M IL J Ø P L A N ARBEJDSMILJØPLAN 2018 ARBEJDSMILJØPLAN 2018 Region Nordjyllands fokusområder definerer de vigtigste strategiske områder i 2018: Fem fokusområder for sundhedsområdet, ét for Regional Udvikling, ét for Specialsektoren

Læs mere

Vejledning om samarbejdet i SVAR

Vejledning om samarbejdet i SVAR September 2011 Vejledning om samarbejdet i SVAR (det strategiske virksomheds- og arbejdsmiljøråd) Samarbejdsrådet mellem Kooperationen og LO vejleder her om arbejdet i det strategiske virksomheds- og arbejdsmiljøråd,

Læs mere

Hvordan forebygger vi. fald og andre ulykker? Hvordan kan vi styrke sundheden? Hvordan. psykiske traumer og vold?

Hvordan forebygger vi. fald og andre ulykker? Hvordan kan vi styrke sundheden? Hvordan. psykiske traumer og vold? Forsvar, politi, fængsler og vagt Hvordan kan vi styrke sundheden? Hvordan forebygger vi psykiske traumer og vold? Hvordan sikrer vi god instruktion og oplæring? Hvordan forebygger vi fald og andre ulykker?

Læs mere

På mødet den 14. december har hovedudvalget drøftet de foreslåede tiltag til løsning af påbuddet.

På mødet den 14. december har hovedudvalget drøftet de foreslåede tiltag til løsning af påbuddet. Vedrørende: Påbud vedr. overtrædelse af reglerne om formelle krav. Sagsnavn: Generelt rådgivningspåbud vedr. formelle krav Sagsnummer: 87.00.00-P20-1-12 Skrevet af: Kim Hornbæk E-mail: Kim.Hornbaek@randers.dk

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Stilladsarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Arbejdslivs Nyhedsbrev. Maj 2013

Arbejdslivs Nyhedsbrev. Maj 2013 Arbejdslivs Nyhedsbrev Går vi glip af noget? - Fordi vi ikke ved nok? Hver dag byder på nye produkter og teknologier - og det vil kun komme til at gå stærkere i fremtiden. Og med dette kommer der også

Læs mere

METODER TIL AT SKABE OG FREMME NÆRVÆR 2010 Det klassiske dialogmøde

METODER TIL AT SKABE OG FREMME NÆRVÆR 2010 Det klassiske dialogmøde Mål: En mødeform, som kan bruges til at skabe fremadrettet handling på baggrund af en gennemført trivselsmåling. På dialogmødet arbejder man med at udvælge, prioritere og komme med forslag til handlemuligheder

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering It-rådgivning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: 28-04-2014 SDS version: 1.1

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: 28-04-2014 SDS version: 1.1 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet: 28042014 SDS version: 1.1 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Prnr.: Handelsnavn: Dem. Vand Produkt nr.:

Læs mere

ARBEJDSPLADSVURDERING

ARBEJDSPLADSVURDERING ARBEJDSPLADSVURDERING Kortlægning KORTLÆGNING AABENRAA FRISKOLE 27. NOVEMBER 2014 Introduktion Alle virksomheder har pligt til at gennemføre en Arbejdspladsvurdering (APV) minimum hvert 3. år, der omfatter

Læs mere

Frisører og anden personlig pleje

Frisører og anden personlig pleje Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Frisører og anden personlig pleje Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Medarbejdertilfredshedsundersøgelse. Inspirationshæfte

Medarbejdertilfredshedsundersøgelse. Inspirationshæfte Medarbejdertilfredshedsundersøgelse Inspirationshæfte En medarbejdertilfredshedsundersøgelse (MTU) er en kortlægning af medarbejdernes opfattelse af arbejdspladsen, arbejdet og trivslen på Målet er at

Læs mere

Styrk virksomhedens arbejdsmiljø, salg og driftsøkonomi

Styrk virksomhedens arbejdsmiljø, salg og driftsøkonomi Styrk virksomhedens arbejdsmiljø, salg og driftsøkonomi Skab værdi for din virksomhed med en arbejdsmiljøstrategi - med fokus på sunde og sikre medarbejdere. Det giver god økonomi Klare fordele ved at

Læs mere

Styrensagens betydning for kompositvirksomhederne?

Styrensagens betydning for kompositvirksomhederne? Styrensagens betydning for kompositvirksomhederne? Styrenreguleringen Ministerens initiativer Hvad kan vi lære Reguleringen af styren Styren koncentratio n 'rer tekst 0.1 24 og 25 Alle materialer, færdighærdet

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljø i virksomheder med højst ni ansatte

Samarbejde om arbejdsmiljø i virksomheder med højst ni ansatte Samarbejde om arbejdsmiljø i virksomheder med højst ni ansatte At-vejledning F.3.1 Maj 2011 Erstatter At-vejledningerne F.2.4 Virksomhedernes sikkerheds- og sundhedsarbejde, marts 2006, F.2.5 Sikkerhedsgrupper

Læs mere

Arbejdsmiljøet i Industrien set fra Landskronagade

Arbejdsmiljøet i Industrien set fra Landskronagade P r æ s e n t a t i Arbejdsmiljøet i Industrien set fra Landskronagade Direktør i Arbejdstilsynet, Søren Kryhlmand Emner Mødet med Industrien som branche Virksomheden i centrum Digitalisering Forenkling

Læs mere

Arbejdsmiljøuddannelsen

Arbejdsmiljøuddannelsen 2010 Arbejdsmiljøuddannelsen Lovpligtig arbejdsmiljøuddannelse Grundlæggende uddannelse for arbejdsmiljø-/sikkerhedsorganisationens medlemmer. Opbygget på baggrund af bekendtgørelsen om sikkerhedsgruppens

Læs mere