Sammenhænge mellem godkendelser til at udbyde grundforløbets 1. del og grundforløbets 2. del.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sammenhænge mellem godkendelser til at udbyde grundforløbets 1. del og grundforløbets 2. del."

Transkript

1 Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Frederiksholms Kanal København K (Sendt pr. til: John.Torben.Larsen@stukuvm.dk Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelsers (REU)s udtalelse om udbygning og konkretiseringer i kriterier og retningslinjer for udbudsrunden erhvervsuddannelser og praktikcentre Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser (REU) Rådssekretær Per Pagh Aarestrup Frederiksholms Kanal København K Tlf Fax reu@uvm.dk 5. november 2015 Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling (MBUL) har udsendt brev af 24. september 2015 om udbudsrunden erhvervsuddannelser og praktikcentre til udbydere af erhvervsuddannelser m.fl. På den baggrund har REUs økonomi- og udbudsgruppe afholdt fire møder i september og oktober 2015, hvor der har været drøftet en række problemstillinger omkring den kommende udbudsrunde. Drøftelserne har været samlet under følgende overskrifter: Inddragelse af de faglige udvalg. Data der er til rådighed ifm. udbudsrunden. Sammenhænge mellem godkendelser til at udbyde grundforløbets 1. del og grundforløbets 2. del. Eux inden for det merkantile område. Kriterier for udbud af hovedforløb og praktikcenter, herunder i udbudssammenhæng drøftelse af trin, specialer, talentspor, eux, højniveaufag, udstyr og lærerkompetencer. Udbud af hovedområder på fagligt smalle skoler. Rammer for skolehjemstilbud. Øvrige indstillinger. Gruppens har samlet sine drøftelser og indstillinger til REU i notat af 20. oktober 2015 Opsamling og indstillinger omkring det foreløbige arbejde i REUs økonomi- og udbudsgruppe, som blev behandlet på møde i REU den 23. oktober 2015.

2 2 REU har på den baggrund de nedenfor følgende anbefalinger til ministeriet. REU er som udgangspunkt enig i de kriterier og retningslinjer, der er opstillet i det ovenfornævnte brev fra ministeriet af 24. september Således skal det følgende opfattes som en udbygning og konkretisering i forhold hertil. Det er et vigtigt for REU, at de krav og kriterier, som anvendes i forhold til skolernes udbudsansøgninger, ligger indenfor de formulerede udbudskriterier. Men det er samtidig vigtigt for REU, og at udbudsrunden er en del af eudreformen og dermed skal understøtte dennes målsætninger. REU vil derfor inddrage begge disse hensyn i rådets helhedsvurdering af de indkomne ansøgninger. REU har derfor en række ønsker om information, der rækker ud over, hvad der snævert knytter sig til udbudskriterierne, men som er nødvendige for at understøtte, at eud-reformens målsætninger udfoldes. REU vurderer, at denne information er nødvendig men erkender imidlertid også, at dette kan betyde et meget stort arbejde på skoler og i ministeriet og vil derfor indgå i fortsatte drøftelser med MBUL af, hvordan dette teknisk kan realiseres. Målet med runden er et dækkende og gennemskueligt udbud, der kan bidrage til at realisere eud-reformens målsætninger. Inddragelse af de faglige udvalg REU skal afgive indstilling om godkendelser til MBUL senest den 22. juni 2016 på grundlag af udtalelser fra de faglige udvalg, der skal foreligge senest den 20. maj Skolernes ansøgningsfrist er 22. februar Alle afgivne ansøgninger udfyldes i Uddannelsesadministration og bliver tilgængelige for regionsrådene, faglige udvalg og REU. Det må lægges til grund, at de faglige udvalg prioriterer de fire udbudskriterier forskeligt. Samtidig er de 105 erhvervsuddannelser meget forskellige i volumen og geografisk udbredelse. Endelig vil de faglige udvalg i de kommende måneder være genstand for markant påvirkningsvirksomhed fra både skoler og regioner. Det er centralt for REU, at der formuleres mål- og strategiplaner, der dækker alle uddannelser og faglige udvalg. At de faglige udvalg får stillet udbudsmaterialet og det omfattende oplysningsmateriale med beskrivelse af de data, som MBUL vil levere, til rådighed. De faglige udvalg skal ligeledes have information om de kriterier, der indgår i udbudsrunden samt de regler, der ligger til grund for udbudsrunden. At skoler og faglige udvalg så tidligt i processen som muligt indgår i en dialog omkring den konkrete vægtning af kriterierne og andre relevante problemstillinger.

3 3 At MBUL, når den tekniske løsning på udbudsrunden og de relevante data er klar, indbyder de faglige udvalg til et informationsmøde om, hvordan de får adgang til dette materiale. Data der er til rådighed ifm. udbudsrunden. REUs økonomi- og udbudsgruppe har modtaget et overblik fra STUK og STIL over de data, der vil være til rådighed for ansøgninger og vurderinger. Det er REUs opfattelse, at disse data kan danne grundlag for det videre arbejde, idet gruppen erkender, at der for denne type beslutninger ikke kan etableres et endeligt objektivt grundlag, men at dette altid skal suppleres af et konkret skøn. at REU modtager ministeriets oversigt over hvilke data, der er til rådighed, og hvornår disse kan ventes. Sammenhænge mellem godkendelser til at udbyde grundforløbets 1. del og grundforløbets 2. del Grundforløbets 1. del udbydes opdelt i fire hovedområder, der hver for sig er opdelt i fagretninger, som den enkelte skole beslutter ud fra skolens profil og muligheder. Alle fire hovedområder giver adgang til alle erhvervsuddannelser, men gruppen erkender, at hvis man følger en fagretning indenfor et bestemt hovedområde vil grundforløbets 2. del for nogle uddannelser være mere nærliggende end andre. REU erkender også, at der eksisterer særlige forhold omkring udbuddet på det merkantile område. REU lægger vægt på, at udbuddet af grundforløbets 1. del understøtter 25- pct-målsætningen og dermed er så let tilgængeligt som muligt for de unge, der begynder på en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse. Samtidig lægger REU vægt på, at grundforløbets 1. del ikke bliver en videreførelse af folkeskolen men repræsenterer et tydeligt erhvervsfagligt alternativ til gymnasiet. Derfor anser REU det for vigtigt, at de skoler, der gives udbuddet, kan sikre en sådan ramme. At grundforløbets 1. del udbydes geografisk så bredt som muligt. At det understreges, at såvel tilgængelighed som erhvervsfaglig ramme indgår i kriterierne for tildeling af udbudsret til grundforløbets 1. del. Grundforløbets 2. del retter sig specifikt mod en bestemt uddannelse og skal forberede eleven til grundforløbsprøven og til at kunne leve op til overgangskravene til hovedforløbet. Dette indebærer, at forløbet omfatter uddannelsesspecifik undervisning og anden undervisning, der retter sig direkte mod et bestemt af de 105 hovedforløb.

4 4 Det er REUs udgangspunkt, at etableringen af en målrettet 2. del af grundforløbet er et vigtigt element i det samlede kvalitetsløft af erhvervsuddannelserne. Derfor at det vigtigt, at dette forløbs specifikke faglige sigte fastholdes. På den anden side er det nødvendigt at have et bredere udbud af grundforløbenes 2. del end udbud af hovedforløb for at sikre en geografisk bred rekruttering til uddannelserne. Hvordan denne balance konkret skal realiseres vil være forskelligt fra uddannelse til uddannelse. At skoler, der godkendes til at udbyde hovedforløb, som udgangspunkt også godkendes til at udbyde grundforløbets 2. del. At de faglige udvalg nøje overvejer, hvilke muligheder der er for at udbrede godkendelser af udbuddet af grundforløbets 2. del til andre skoler end dem, der har godkendelse til at udbyde hovedforløbet. At der ved ansøgning af udbud om grundforløbets 2. del uden udbud af hovedforløbet gøres særskilt rede for, hvordan skolen kan sikre et tilfredsstillende fagligt niveau, samt hvilke samarbejdsaftaler der foreligger med en hovedforløbsskole. At erhvervsskoler, der er godkendt til grundforløbets 2. del, også formidler praktikpladser til de elever, der skal fortsætte på et hovedforløb på en anden skole. Skolens praktikpladsopsøgende arbejde skal således omfatte både egne elever på skolens egne hovedforløb og elever, der skal fortsætte hovedforløb på en samarbejdsskole svarende til kravet om samarbejde mellem skoler med og uden praktikcenter. Eux inden for det merkantile område Eux på det merkantile område forudsætter, for elever uden særlige forkundskaber, i praksis, at eleven påbegynder dette forløb fra starten af grundforløbets 1. del og efter grundforløbets 2. del (hvor grundforløbsprøven tages) tager et studiekompetencegivende forløb inden hovedforløbet påbegyndes. Det betyder, at der ved tildeling af udbud til grundforløbets 1. del på dette område skal være særlig opmærksomhed på sammenhængen til grundforløbets 2. del og til det særskilte studiekompetencegivende forløb. At udbud af grundforløbets 2. del og det særskilte studiekompetencegivende forløb sammenkædes. At skolerne tilkendegiver, om de ønsker at udbyde eux-forløb på det merkantile område og i hvilken uddannelse, de vil udbyde eux-forløb. At hvis en skole søger om udbud af grundforløbets 1. del uden udbud af grundforløbets 2. del og det særskilte studiekompetencegivende forløb, skal den redegøre for gennem hvilke samarbejdsaftaler, det

5 5 er sikret, at eleverne kan fortsætte på grundforløbets 2. del, og herunder eux-forløb. Kriterier for udbud af hovedforløb og praktikcenter, herunder i udbudssammenhæng drøftelse af trin, specialer, talentspor, eux, højniveaufag, udstyr og lærerkompetencer En målsætning for eud-reformen er et væsentligt løft i kvaliteten og højere overgangsfrekvens til videregående uddannelse. Dette indebærer, at der ved udbud af hovedforløbene skal kunne skabes fagligt og økonomisk bæredygtige holdstørrelser for skoleopholdene og eux-holdene, samt at de nødvendige forudsætninger med hensyn udstyr og lærerkompetencer skal være opfyldt. Samtidig skal skolen kunne sikre, at den kan tilbyde alle trin og specialer samt højniveauer og talentspor med den fornødne kvalitet, eventuelt i samarbejde med andre skoler. Dette stiller på nogle uddannelser store krav til de skoler, der skal udbyde det pågældende hovedforløb. Derfor må de faglige udvalg nøje overveje, hvor mange udbudssteder den enkelte uddannelses hovedforløb kan bære. Udbud inden for flere af hovedforløbene forudsætter stabile og udbyggede samarbejder mellem skoler. REU erkender, at loven ikke giver mulighed for at pålægge skolerne sådanne samarbejder og lægger derfor vægt på, at der på alle områder er den størst mulig gennemskuelighed. At ministeriet udarbejder et skema til brug ved ansøgningen, der for den enkelte uddannelse tydeliggør hvilke trin, specialer, talentspor, højniveaufag og eux-forløb den enkelte skole vil udbyde, og hvor disse geografisk tænkes placeret. At det tydeligt skal fremgå af ansøgningen, hvordan skolen eventuelt i samarbejde med andre skoler - kan sikre det nødvendige udstyr og lærerkompetencer til udbud af alle uddannelseselementer. At det tydeligt skal fremgå gennem hvilke samarbejder, en skole vil sikre tilbud om specialer, talentspor eller højniveaufag, den ikke selv udbyder. Omkring udbud af praktikcentre mener REU, at der er gået så kort tid siden sidste udbudsrunde, at kriterierne ikke skal ændres væsentligt. Dog afventer REU anden del af EVA s evaluering af praktikcentrene samt ministeriet statistiske redegørelse. Der er i REU ligeledes en vis bekymring omkring antallet af udlægninger og kvaliteten i denne forbindelse.

6 6 At de enkelte udbud vurderes på baggrund af EVA s evaluering og ministeriets statistiske opgørelser. At alle udlægningsaftaler ophæves ved udbuddet, og at der fremover sikres et overblik over, hvilke udlægninger der finder sted. At de faglige udvalg fremover høres i forbindelse med aftaler om udlægning af praktikcentre. Udbud af hovedområder på fagligt smalle skoler REU har drøftet det forhold, at en række skoler kun kan udbyde en eller måske to uddannelser og derfor kan have et smalt fagligt grundlag for at udbyde hovedområder i grundforløbets 1. del. Selvom grundforløbets 1. del giver adgang til grundforløbets 2. del for alle 105 erhvervsuddannelser, erkender REU, at dette i praksis vil betyde, at der på visse skole kun vil blive udbudt fagretninger inden for et hovedområde, der peger i retning af en bestemt uddannelses 2. del af grundforløbet. Det er REUs opfattelse, at dette er et strukturelt vilkår, som ikke kan ændres gennem en udbudsrunde. Imidlertid er det REUs opfattelse, at dette er et forhold, der bør indgå i en overordnet vurdering af det samlede udbud, og at det så vidt muligt ikke må komme den enkelte elev til skade. At ministeriet, inden REU afgiver endelig indstilling om udbuddet, udarbejder en oversigt over den geografiske fordeling af det samlede udbud af hovedområder på grundforløbets 1. del, så dette kan indgå i den endelige vurdering. At der stilles skærpede krav til vejledningen, både så det sikres, at de skoler, der kun udbyder få uddannelser, vejleder eleverne til andre skoler, hvis dette er relevant, at de fagligt brede skoler også er opmærksomme på de monofaglige skoler, og at alle skoler også vejleder til de uddannelser, der kun udbydes få steder i landet. REU gør opmærksom på, at det er en udfordring i forhold til at sikre relevans og motivation, at eleverne ikke har mulighed for at skifte hovedområde i løbet af grundforløbets 1. del. Rammer for skolehjemstilbud Muligheden for skolehjem har været drøftet i REUs økonomi- og udbudsgruppe. REU erkender, at dette ikke indgår som et element i udbudsrunden. Imidlertid anser REU det for vigtigt, at elevernes mobilitet og alsidige valg af

7 7 erhvervsuddannelse ikke mindst for de yngste elever - understøttes af gode muligheder for at bo og leve under ordnede forhold, og hvor der er sociale rammer, der understøtter et godt ungdomsliv. Dette gælder under skoleophold, men også i de tilfælde hvor en elev vælger at flytte region eller landsdel for at få en praktikplads. At kommuner og regioner sammen med regeringen undersøger, hvordan elevmobilitet i forhold til at søge ledige praktikpladser kan understøttes gennem tilbud om fx ungdomsboliger og tilhørende sociale initiativer. At skolerne undersøger, hvordan den tilstrækkelige skolehjemskapacitet kan sikres, således at alle, der har evner og motivation, kan søge fx talentspor, selvom disse kun udbydes få steder i landet. Øvrige forhold REU anbefaler ud over det ovenstående: At der med tildelingen af et udbud også følger en forpligtelse til at udbyde uddannelsen, hvis skolen ønsker at opretholde udbudsgodkendelsen. At udbud af uddannelser styres geografisk, men at dette sker indenfor områder, således at der gives skolerne en vis fleksibilitet med hensyn til at flytte udbud fx mellem afdelinger i samme by. - Det bemærkes, at Danske Regioner ikke støtter denne anbefaling men henviser til at gældende praksis på området indebærer en tilstrækkelig fleksibilitet. At al materiale i forbindelse med ansøgninger, udtalelser og indstillinger så vidt muligt stilles til rådighed for alle interessenter, således at processen er gennemskuelig. Med venlig hilsen Ejner K. Holst Fg. formand

Til ansøgere om udbud af den pædagogiske assistentuddannelse udbudsrunden

Til ansøgere om udbud af den pædagogiske assistentuddannelse udbudsrunden Til ansøgere om udbud af den pædagogiske assistentuddannelse udbudsrunden 2017 Kopi: Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser Kopi: Regionsrådene Kopi: Det faglige udvalg Udbudsrunden 2017:

Læs mere

Til: Ansøgere om udbud af erhvervsuddannelser og praktikcentre

Til: Ansøgere om udbud af erhvervsuddannelser og praktikcentre Til: Ansøgere om udbud af erhvervsuddannelser og praktikcentre Kopi til: Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser Regionsrådene De faglige udvalg Udbudsrunden 2017: Godkendelser og afslag

Læs mere

Som følge af aftalen er der gennemført en supplerende proces for udbud af PAU.

Som følge af aftalen er der gennemført en supplerende proces for udbud af PAU. Til EUC Nordvestsjælland og Professionshøjskolen UCC om udbud af den pædagogiske assistentuddannelse udbudsrunden 2017 Kopi: Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser Kopi: Regionsrådene Kopi:

Læs mere

Udbudsrunden Udbudsrunden 2017

Udbudsrunden Udbudsrunden 2017 Udbudsrunden 2017 Udbudsrunden 2017 Udbudsrunden 2017 De nuværende godkendelser til at udbyde erhvervsuddannelsernes grundog hovedforløb samt godkendelser til at være praktikcenter har virkning frem til

Læs mere

Kopi: Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser Kopi: De faglige udvalg Kopi: Regionsrådene

Kopi: Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser Kopi: De faglige udvalg Kopi: Regionsrådene Udbydere af erhvervsuddannelser Praktikcentre Kopi: Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser Kopi: De faglige udvalg Kopi: Regionsrådene Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms

Læs mere

om udbudsrunden 2017 for erhvervsuddannelserne og praktikcentre en guide til bestyrelserne

om udbudsrunden 2017 for erhvervsuddannelserne og praktikcentre en guide til bestyrelserne DANSKE KORT ERHVERVSSKOLER OG GODT DANSKE ERHVERVSSKOLER DANSKE ERHVERVSSKOLER DANSKE ERHVERVSSKOLER KORT OG GODT om udbudsrunden 2017 for erhvervsuddannelserne og praktikcentre en guide til bestyrelserne

Læs mere

Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelsers (REU)s udtalelse om rådets indstillinger i forbindelse med forsøg med erhvervsuddannelser

Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelsers (REU)s udtalelse om rådets indstillinger i forbindelse med forsøg med erhvervsuddannelser Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K (Sendt pr. e-mail til: euteko@stukuvm.dk) Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelsers

Læs mere

28. september Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling (MBUL) har ved brev af 28. juni 2016 anmodet REU om indstilling om ovenstående.

28. september Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling (MBUL) har ved brev af 28. juni 2016 anmodet REU om indstilling om ovenstående. Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K (Sendt pr. e-mail til stukeko@stukuvm.dk ) Rådet for de Grundlæggende

Læs mere

Regionerne indsats i forhold til udbuddet af erhvervsuddannelser fra 2017 status januar 2016

Regionerne indsats i forhold til udbuddet af erhvervsuddannelser fra 2017 status januar 2016 N O T A T Regionerne indsats i forhold til udbuddet af erhvervsuddannelser fra 2017 status januar 2016 Resumé I løbet af 2016 skal det afgøres, hvor samtlige erhvervsuddannelser i Danmark skal være placeret

Læs mere

Regionsrådene Styrelsen for Undervisning og Kvalitet

Regionsrådene Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Regionsrådene Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. nr.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr.: 29634750 Anmodning om regionsrådenes

Læs mere

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for hovedforløb.

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for hovedforløb. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan

Læs mere

Indkaldelse af ansøgninger om udbud til erhvervsuddannelsen til ambulancebehandler.

Indkaldelse af ansøgninger om udbud til erhvervsuddannelsen til ambulancebehandler. Udbydere af erhvervsuddannelser Kopi: Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser Kopi: Regionsrådene Kopi: Transporterhvervets Uddannelser Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms

Læs mere

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets anden del

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets anden del Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan

Læs mere

Behov for justeringer i erhvervsuddannelsesreformen

Behov for justeringer i erhvervsuddannelsesreformen Til erhvervsuddannelsesordførerne 4. december 2015 Behov for justeringer i erhvervsuddannelsesreformen Forligskredsen om erhvervsuddannelsesreformen mødes den 8. december for bl.a. at drøfte status på

Læs mere

Til skoler med godkendte forsøg med erhvervsuddannelser (Frihed og fleksibilitet)

Til skoler med godkendte forsøg med erhvervsuddannelser (Frihed og fleksibilitet) Til skoler med godkendte forsøg med erhvervsuddannelser (Frihed og fleksibilitet) Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk

Læs mere

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets første del

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets første del Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan

Læs mere

Til udbydere af erhvervsuddannelser. 1. oktober 2014 Sags nr.: 067.76S.541. godkendelser til at udbyde erhvervsuddannelsers grund- og hovedforløb

Til udbydere af erhvervsuddannelser. 1. oktober 2014 Sags nr.: 067.76S.541. godkendelser til at udbyde erhvervsuddannelsers grund- og hovedforløb Til udbydere af erhvervsuddannelser Afdeling for Ungdoms- og Voksenuddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Godkendelser

Læs mere

Anbefalinger fra erhvervsuddannelsesudvalget (fase 1)

Anbefalinger fra erhvervsuddannelsesudvalget (fase 1) Anbefalinger fra erhvervsuddannelsesudvalget (fase 1) Etablering af praktikcentre Praktikcentre er koordinerende enheder på erhvervsskoler. Centrene får ansvar for at sikre den samlede uddannelse for elever,

Læs mere

EUX KONTOR ERHVERVSUDDANNELSE MED GYMNASIAL EKSAMEN

EUX KONTOR ERHVERVSUDDANNELSE MED GYMNASIAL EKSAMEN Jeg har valgt EUX, fordi jeg vil have mulighed for at læse videre og det får jeg med den gymnasiale eksamen. På sigt drømmer jeg om at blive selvstændig indretningsarkitekt. På grundforløbet kommer vi

Læs mere

Kvalitet i skolepraktik

Kvalitet i skolepraktik Kvalitet i skolepraktik Mandag den 18. marts 2013 Indsæt note og kildehenvisning via Header and Footer Side 1 Styrket kvalitet i skolepraktik Lovgivning praktikcentre Overordnede rammer for et praktikcenter

Læs mere

Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser. Kvalitet og kvalitetsudvikling efter reformen De nye grundforløb

Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser. Kvalitet og kvalitetsudvikling efter reformen De nye grundforløb Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser Kvalitet og kvalitetsudvikling efter reformen De nye grundforløb Implementering Forår 2014 Information Lovarbejde, høring, vedtagelse Efterår 2014 Fokuseret

Læs mere

De nye grundforløb. Side 1. Side 2

De nye grundforløb. Side 1. Side 2 De nye grundforløb Side 1 Side 2 Undervisningens tilrettelæggelse Fokus på elevernes eksperimenterende og reflekterende praksis bl.a. for at understøtte elevens faglige nysgerrighed og motivation for læring

Læs mere

EUD-reform. - med fokus på kvalitet. Afdelingschef Lars Mortensen Undervisningsministeriet. Side 1

EUD-reform. - med fokus på kvalitet. Afdelingschef Lars Mortensen Undervisningsministeriet. Side 1 EUD-reform - med fokus på kvalitet Afdelingschef Lars Mortensen Undervisningsministeriet Side 1 Den smeltende isflage Faldende søgning fra 9./10. kl.: Fra 29 pct. i 2006 til 19 pct. i 2012 Højt frafald:

Læs mere

De faglige udvalg Efteruddannelsesudvalgene Kopi til REU's reformfølgegruppe. Sags nr.: 030.78S.541. Udkast til grundfagsbilag til orientering

De faglige udvalg Efteruddannelsesudvalgene Kopi til REU's reformfølgegruppe. Sags nr.: 030.78S.541. Udkast til grundfagsbilag til orientering De faglige udvalg Efteruddannelsesudvalgene Kopi til REU's reformfølgegruppe Afdeling for Ungdoms- og Voksenuddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk

Læs mere

Tabel 1: Oversigt over drøftede uddannelser, hvor der er enighed med REU

Tabel 1: Oversigt over drøftede uddannelser, hvor der er enighed med REU Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del Bilag 292 Offentligt Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Den 30. september 2016 Sagsnr. 16/10160 Resultat af udbudsrunden ift. drøftelserne med Rådet

Læs mere

Principperne for udbudsplacering af erhvervsuddan nelser - EUD udbudsrunden 2007

Principperne for udbudsplacering af erhvervsuddan nelser - EUD udbudsrunden 2007 Institutionsstyrelsen Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Principperne for udbudsplacering af erhvervsuddan nelser - EUD

Læs mere

Notat BILAG 1. 25. september 2015. EUX erfaringer fra andre faglige udvalg

Notat BILAG 1. 25. september 2015. EUX erfaringer fra andre faglige udvalg BILAG 1 25. september 2015 csh Notat EUX erfaringer fra andre faglige udvalg Sekretariatet har undersøgt erfaringer med EUX hos andre faglige udvalg, som også har små erhvervsuddannelser. Der er indhentet

Læs mere

Regeringens udspil til reform af erhvervsuddannelserne - særligt med fokus på det merkantile område

Regeringens udspil til reform af erhvervsuddannelserne - særligt med fokus på det merkantile område Regeringens udspil til reform af erhvervsuddannelserne - særligt med fokus på det merkantile område Undervisningsministeren præsenterede 2. oktober regeringens udspil til en kommende erhvervsuddannelsesreform.

Læs mere

Digital handel: 1 ansøgning Databaseret service og forretningsudvikling: 1 ansøgning

Digital handel: 1 ansøgning Databaseret service og forretningsudvikling: 1 ansøgning Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K (Sendt pr. e-mail til euteko@stukuvm.dk) Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelsers

Læs mere

VEJLEDNING TIL ERHVERVSSKOLER. Talentspor og andre tilvalgsmuligheder i erhvervsuddannelserne

VEJLEDNING TIL ERHVERVSSKOLER. Talentspor og andre tilvalgsmuligheder i erhvervsuddannelserne VEJLEDNING TIL ERHVERVSSKOLER Talentspor og andre tilvalgsmuligheder i erhvervsuddannelserne Om tilvalgsmuligheder på erhvervsuddannelser I forbindelse med erhvervsuddannelsesreformen er der opstillet

Læs mere

Udmelding om forsøg med oprettelse af grundforløbsafdelinger på erhvervsuddannelserne

Udmelding om forsøg med oprettelse af grundforløbsafdelinger på erhvervsuddannelserne Til skoler m.fl., der udbyder erhvervsuddannelser Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. nr.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr.: 29634750

Læs mere

Samarbejdsaftale indgået mellem. EUC Syd. Produktionsskolen Vejen

Samarbejdsaftale indgået mellem. EUC Syd. Produktionsskolen Vejen Samarbejdsaftale indgået mellem EUC Syd og Produktionsskolen Vejen Aftalen indgås i henhold til: Bekendtgørelse af lov om produktionsskoler, jf. lovbekendtgørelse nr. 887 af 5. juli 2010, med de ændringer,

Læs mere

Herning, den 19. september Vedr.: Ansøgning om udbud af 2-årig HF i forbindelse med gymnasiereformen

Herning, den 19. september Vedr.: Ansøgning om udbud af 2-årig HF i forbindelse med gymnasiereformen 1 - Ansøgning til Region Midt om udbud af 2-årig HF.pd Region Midtjylland Skottenborg 26 Postboks 21 8800 Viborg Herning, den 19. september 2016 Vedr.: Ansøgning om udbud af 2-årig HF i forbindelse med

Læs mere

Beskrivelse af procedure for oprettelse af sommerkurser til med henblik optagelse ved erhvervsuddannelser

Beskrivelse af procedure for oprettelse af sommerkurser til med henblik optagelse ved erhvervsuddannelser Afdeling for Ungdoms- og Voksenuddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Beskrivelse af procedure for oprettelse

Læs mere

Udviklingsredegørelse for 2017 for Detailhandelsuddannelse med specialer.

Udviklingsredegørelse for 2017 for Detailhandelsuddannelse med specialer. Det faglige udvalgs navn: Det faglige Udvalg for Detailhandelsuddannelser Dato: 13. oktober 2016 Udviklingsredegørelse for 2017 for Detailhandelsuddannelse med specialer. 1. Redegørelsen Redegørelsens

Læs mere

Foreløbig tidsplan for implementering af erhvervsuddannelsesreformen. Opdateret 30. oktober 2014

Foreløbig tidsplan for implementering af erhvervsuddannelsesreformen. Opdateret 30. oktober 2014 Foreløbig tidsplan for implementering af erhvervsuddannelsesreformen Opdateret 30. oktober 2014 Side 1 Foreløbig tidsplan EUD-reform (1/5) 1. Klare mål 2. Ungdomsuddannelsesmiljø, herunder regler om motion

Læs mere

Referat af REUs Møde nr. 97 Fredag den 25. september 2015 Afholdt i Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling

Referat af REUs Møde nr. 97 Fredag den 25. september 2015 Afholdt i Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Referat af REUs Møde nr. 97 Fredag den 25. september 2015 Afholdt i Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Som indledning til mødet oplyste Morten Smistrup, LO, at idet formanden fratrådte

Læs mere

UDSIGT TIL FLERE OG BEDRE ERHVERVSUDDANNEDE

UDSIGT TIL FLERE OG BEDRE ERHVERVSUDDANNEDE UDSIGT TIL FLERE OG BEDRE ERHVERVSUDDANNEDE Der blev mandag den 24. februar 2014 indgået aftale mellem regeringen, SF, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance samt Enhedslisten

Læs mere

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for det studiekompetencegivende forløb på merkantil eux

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for det studiekompetencegivende forløb på merkantil eux Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. nr.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr.: 29634750 Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan

Læs mere

Der bliver tale om en model med 20 ugers grundforløb 1 og 20 ugers grundforløb 2 på både de merkantile og de tekniske erhvervsuddannelser.

Der bliver tale om en model med 20 ugers grundforløb 1 og 20 ugers grundforløb 2 på både de merkantile og de tekniske erhvervsuddannelser. Hovedtræk i forliget Grundforløb De 12 indgange reduceres til 4 hovedområder. Den endelige navngivning drøftes i REU. o Omsorg, sundhed og pædagogik o Kontor, handel og forretningsservice o Fødevarer,

Læs mere

Undervisningsministeriet Afdelingen for Ungdoms- og Voksenuddannelser Frederiksholms Kanal København K. 8. september 2014

Undervisningsministeriet Afdelingen for Ungdoms- og Voksenuddannelser Frederiksholms Kanal København K. 8. september 2014 Undervisningsministeriet Afdelingen for Ungdoms- og Voksenuddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K 8. september 2014 Pr. e-mail: uvaeul@uvm.dk Høringssvar fra FSR danske revisorer vedr. Høring

Læs mere

De nye grundforløb. - Intention, indhold & struktur. Sandra Hansen Karner Pædagogisk konsulent Undervisningsministeriet. Side 1.

De nye grundforløb. - Intention, indhold & struktur. Sandra Hansen Karner Pædagogisk konsulent Undervisningsministeriet. Side 1. De nye grundforløb - Intention, indhold & struktur Sandra Hansen Karner Pædagogisk konsulent Undervisningsministeriet Side 1 Side 2 Grundforløbets 1. del 20 uger Skal udvikle elevens almene og brede erhvervsfaglige

Læs mere

Referat af REUs Møde nr. 88 Fredag den 29. august 2014 Afholdt i Undervisningsministeriet

Referat af REUs Møde nr. 88 Fredag den 29. august 2014 Afholdt i Undervisningsministeriet Referat af REUs Møde nr. 88 Fredag den 29. august 2014 Afholdt i Undervisningsministeriet Ad dagsordenens pkt. 1 Godkendelse af dagsorden og referat af rådets møde nr. 80 den 20. september 2013. Formanden

Læs mere

Forsøg med kostophold på erhvervsskoler i tyndt befolkede områder

Forsøg med kostophold på erhvervsskoler i tyndt befolkede områder Erhvervsskoler nævnt i bilag 1 Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR-nr.: 29634750 Forsøg med kostophold

Læs mere

Diverse spørgsmål på merkantil - stillet af Uddannelsesnævnet. 12. maj 2015 Sags nr.: 014.66V.571

Diverse spørgsmål på merkantil - stillet af Uddannelsesnævnet. 12. maj 2015 Sags nr.: 014.66V.571 Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Diverse spørgsmål på merkantil - stillet

Læs mere

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN (LUP) ERHVERVSUDDANNELSERNE SVENDBORG ERHVERVSSKOLE

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN (LUP) ERHVERVSUDDANNELSERNE SVENDBORG ERHVERVSSKOLE LOKAL UNDERVISNINGSPLAN (LUP) ERHVERVSUDDANNELSERNE SVENDBORG ERHVERVSSKOLE Indhold Generelt for Svendborg Erhvervsskole - Erhvervsuddannelserne... 3 Praktiske oplysninger... 4 Skolens pædagogiske og didaktiske

Læs mere

Vejledning i anvendelse af 51, stk. 1, i lov om erhvervsuddannelser.

Vejledning i anvendelse af 51, stk. 1, i lov om erhvervsuddannelser. Til institutioner for erhvervsrettede uddannelser og faglige udvalg. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Vejledning i anvendelse af 51, stk. 1, i lov om erhvervsuddannelser. På bagrund af en række henvendelser

Læs mere

Derfor skyder jeg med dette brev gang i en forsøgsproces på erhvervsuddannelserne.

Derfor skyder jeg med dette brev gang i en forsøgsproces på erhvervsuddannelserne. Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. nr.: E-mail: www.stil.dk CVR nr.: Kære udbydere af erhvervsuddannelser Arbejdet med at implementere erhvervsuddannelsesreformen er i fuld gang.

Læs mere

Til institutioner, der udbyder erhvervsrettede ungdomsuddannelser

Til institutioner, der udbyder erhvervsrettede ungdomsuddannelser Til institutioner, der udbyder erhvervsrettede ungdomsuddannelser Økonomi- og Koncernafdeling Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr.

Læs mere

EUX HÅNDVÆRKER ERHVERVSUDDANNELSE MED GYMNASIAL EKSAMEN

EUX HÅNDVÆRKER ERHVERVSUDDANNELSE MED GYMNASIAL EKSAMEN EUX åbner mange nye veje for mig. Jeg vil gerne læse til maskinmester og starter med mekanikeruddannelsen. Jeg har hele tiden gerne villet have en erhvervsuddannelse, og det er fint, at jeg har mulighed

Læs mere

NOTAT. Orientering om aftale om reform af erhvervsuddanne l- serne. Den 26. februar 2014. Sags ID: SAG-2013-05765 Dok.ID: 1822010

NOTAT. Orientering om aftale om reform af erhvervsuddanne l- serne. Den 26. februar 2014. Sags ID: SAG-2013-05765 Dok.ID: 1822010 NOTAT Orientering om aftale om reform af erhvervsuddanne l- serne Den 26. februar 2014 Sags ID: SAG-2013-05765 Dok.ID: 1822010 Indhold Orientering om aftale om reform af erhvervsuddannelserne... 1 Aftalens

Læs mere

VEJLEDNING TIL ERHVERVSSKOLER. Talentspor og andre tilvalgsmuligheder i erhvervsuddannelserne

VEJLEDNING TIL ERHVERVSSKOLER. Talentspor og andre tilvalgsmuligheder i erhvervsuddannelserne VEJLEDNING TIL ERHVERVSSKOLER Talentspor og andre tilvalgsmuligheder i erhvervsuddannelserne VEJLEDNING TIL ERHVERVSSKOLER Talentspor og andre tilvalgsmuligheder i erhvervsuddannelserne Redaktion: Gert

Læs mere

Evaluering af praktikcentre & udvidet uddannelsesgaranti

Evaluering af praktikcentre & udvidet uddannelsesgaranti Evaluering af praktikcentre & udvidet uddannelsesgaranti Gert Nielsen Undervisningsministeriet Indsæt note og kildehenvisning via Header and Footer Side 1 Praktikcentre og uddannelsesgaranti Evaluering

Læs mere

Temamøde for formandskaberne af de lokale uddannelsesudvalg. Temamøde LUU formandskaber 18. februar 2015

Temamøde for formandskaberne af de lokale uddannelsesudvalg. Temamøde LUU formandskaber 18. februar 2015 Temamøde for formandskaberne af de lokale uddannelsesudvalg Temamøde LUU formandskaber 18. februar 2015 Program 13.00 13.10 Velkomst og status på reformen v/ Nanna Højlund, formand PASS 13.10 14.15 Form

Læs mere

Til Praktikcentre / Erhvervsskoler. Orientering om praktikpladsinitiativerne i Vækstpakken. 1. december 2014 Sags nr.: 083.83S.541

Til Praktikcentre / Erhvervsskoler. Orientering om praktikpladsinitiativerne i Vækstpakken. 1. december 2014 Sags nr.: 083.83S.541 Til Praktikcentre / Erhvervsskoler Økonomi- og Koncernafdeling Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Orientering om praktikpladsinitiativerne

Læs mere

Fælles orientering BUM 2014. Ansøgning og optagelse på ungdomsuddannelserne

Fælles orientering BUM 2014. Ansøgning og optagelse på ungdomsuddannelserne Fælles orientering BUM 2014 Ansøgning og optagelse på ungdomsuddannelserne VURDERING AF UDDANNELSESPARATHED I 8. KLASSE (SKOLEN VURDERER SENEST DEN 1. DECEMBER) 1. De faglige forudsætninger Elever med

Læs mere

EUD-reformen konsekvenser for undervisning og vejledning Temadag den 29. april 2015. Side 1

EUD-reformen konsekvenser for undervisning og vejledning Temadag den 29. april 2015. Side 1 EUD-reformen konsekvenser for undervisning og vejledning Temadag den 29. april 2015 Side 1 Dagens indhold Reformens overordnede mål Reformens pædagogiske intentioner Målgrupper adgangskrav og optagelse

Læs mere

Evaluation only. Created with Aspose.Slides for.net 3.5 Client Profile 5.2.0.0.

Evaluation only. Created with Aspose.Slides for.net 3.5 Client Profile 5.2.0.0. 2004-2011 Aspose Pty Ltd. Bedre Copyright og mere attraktive erhvervsuddannelser Aftale mellem regeringen (S og RV), V, DF, SF, LA og K om en reform af erhvervsuddannelserne Aftale om reform af erhvervsuddannelserne

Læs mere

EUD-reformen Dialogmøde med kommuner og Region Sjælland

EUD-reformen Dialogmøde med kommuner og Region Sjælland EUD-reformen Dialogmøde med kommuner og Region Sjælland Program for dagen Velkomst vicedirektør Anders Sevelsted Oplæg om EUD-reformen samt fremtidig optag og ansættelse ved Projektleder Ditte Grostøl

Læs mere

Ansøgningen er bl.a. bilagt følgende dokumenter: Sammenlægningsredegørelse, underskrevet af samtlige bestyrelsesmedlemmer

Ansøgningen er bl.a. bilagt følgende dokumenter: Sammenlægningsredegørelse, underskrevet af samtlige bestyrelsesmedlemmer AMU-Center Vest- og Sydsjælland Selandia - Center for Erhvervsuddannelse Institutionsstyrelsen Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf 3392 5000 Fax 3392 5567 www.uvm.dk Godkendelse af sammenlægning

Læs mere

Referat af REUs Møde nr. 121 Mandag den 22. januar 2018 Afholdt i Undervisningsministeriet

Referat af REUs Møde nr. 121 Mandag den 22. januar 2018 Afholdt i Undervisningsministeriet Referat af REUs Møde nr. 121 Mandag den 22. januar 2018 Afholdt i Undervisningsministeriet Ad dagsordenens pkt. 1 Godkendelse af dagsorden Formanden bød velkommen til møde nr. 121 i REU og gjorde opmærksom

Læs mere

EUD-aftalen. Åbent medlemsmøde den 2.-3 maj I sydregionen

EUD-aftalen. Åbent medlemsmøde den 2.-3 maj I sydregionen EUD-aftalen Åbent medlemsmøde den 2.-3 maj I sydregionen Overordet På plus-siden Mere rum til generelle og almene kompetencer i grundforløbet, højniveau fag = fremmer erhvervsuddannelsernes ungdomsuddannelsesperspektiv

Læs mere

Det behøver ikke være enten eller...

Det behøver ikke være enten eller... Jeg har valgt EUX, fordi jeg gerne vil have en kontoruddannelse. Her kan jeg udvikle mig personligt og fagligt med de højere niveauer i fagene, og så har jeg mulighed for at læse videre senere. EUX-fag

Læs mere

MERCANTEC Kontaktlærerhåndbog

MERCANTEC Kontaktlærerhåndbog MERCANTEC Kontaktlærerhåndbog Maj 2016 Vicedirektør Mette Selchau Indhold 1.0 Principper for kontaktlærerarbejdet:... 3 2.0 Kontaktlærerens opgaver:... 3 3.0 Fokuspunkter for kontaktlærerarbejdet i uddannelsens

Læs mere

Status på erhvervsuddannelsesreformen og sammenhængen til VEU. Lars Mortensen Undervisningsministeriet, Afdeling for Ungdoms- og Voksenuddannelser

Status på erhvervsuddannelsesreformen og sammenhængen til VEU. Lars Mortensen Undervisningsministeriet, Afdeling for Ungdoms- og Voksenuddannelser Status på erhvervsuddannelsesreformen og sammenhængen til VEU Lars Mortensen Undervisningsministeriet, Afdeling for Ungdoms- og Voksenuddannelser Implementering Offentliggjort udfoldet tidsplan på uvm.dk

Læs mere

Notat. EUD udbudsrunde 2017 - notat om indstillingsgrundlag

Notat. EUD udbudsrunde 2017 - notat om indstillingsgrundlag Regionshuset Viborg Notat Regional Udvikling Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk EUD udbudsrunde 2017 - notat om indstillingsgrundlag Forretningsudvalget

Læs mere

Resultatmål og indikatorer er på vej på alle de erhvervsrettede uddannelsesområder

Resultatmål og indikatorer er på vej på alle de erhvervsrettede uddannelsesområder Effekt- og evalueringsudvalget Resultatmål og indikatorer er på vej på alle de erhvervsrettede uddannelsesområder Forslag til klare mål for gymnasierne Citat: Regeringen foreslår, at der fastlægges klare

Læs mere

Forsøgene gennemføres af udbydere af erhvervsuddannelser, der er godkendt til at udbyde grundforløbets 1. del.

Forsøgene gennemføres af udbydere af erhvervsuddannelser, der er godkendt til at udbyde grundforløbets 1. del. Udbydere af erhvervsuddannelser Danske Erhvervsskoler og Gymnasier Danske SOSU-Skoler Forening for Danske Landbrugsskoler Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser Styrelsen for Undervisning

Læs mere

Vejledning om beviser inden for erhvervsuddannelserne

Vejledning om beviser inden for erhvervsuddannelserne Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for Prøver, Eksamen og Test Vejledning om beviser inden for erhvervsuddannelserne Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk

Læs mere

Vejledning til oprettelse af erhvervsudbud. Optagelse.dk

Vejledning til oprettelse af erhvervsudbud. Optagelse.dk Vejledning til oprettelse af erhvervsudbud Optagelse.dk Vejledning til oprettelse af erhvervsudbud Optagelse.dk Forfatter: Ulrik Sølgaard-Nielsen Styrelsen for It og Læring Styrelsen for It og Læring,

Læs mere

EUD-reformens pædagogisk-didaktiske indhold

EUD-reformens pædagogisk-didaktiske indhold Øget differentiering og specialisering i Erhvervsuddannelserne EUD-reformens pædagogisk-didaktiske indhold Uddannelsesforbundets TR-kursus Odense 10. Marts 2016 To greb til at styrke kvaliteten i EUD 1)

Læs mere

INFORMATION TIL PRAKTIKPLADSGODKENDTE VIRKSOMHEDER. Talentspor og andre tilvalgsmuligheder i erhvervsuddannelserne

INFORMATION TIL PRAKTIKPLADSGODKENDTE VIRKSOMHEDER. Talentspor og andre tilvalgsmuligheder i erhvervsuddannelserne INFORMATION TIL PRAKTIKPLADSGODKENDTE VIRKSOMHEDER Talentspor og andre tilvalgsmuligheder i erhvervsuddannelserne Om tilvalgsmuligheder på erhvervsuddannelser Denne folder har til formål at oplyse virksomheder

Læs mere

INFORMATION TIL PRAKTIKPLADSGODKENDTE VIRKSOMHEDER. Talentspor og andre tilvalgsmuligheder i erhvervsuddannelserne

INFORMATION TIL PRAKTIKPLADSGODKENDTE VIRKSOMHEDER. Talentspor og andre tilvalgsmuligheder i erhvervsuddannelserne INFORMATION TIL PRAKTIKPLADSGODKENDTE VIRKSOMHEDER Talentspor og andre tilvalgsmuligheder i erhvervsuddannelserne INFORMATION TIL PRAKTIKPLADSGODKENDTE VIRKSOMHEDER Talentspor og andre tilvalgsmuligheder

Læs mere

Oversigt over godkendelser til udbud af skolepraktik i et praktikcenter fordelt på skoler

Oversigt over godkendelser til udbud af skolepraktik i et praktikcenter fordelt på skoler Oversigt over godkendelser til udbud af skolepraktik i et praktikcenter fordelt på skoler Af nedenstående oversigt fremgår hvilke uddannelser, den enkelte skole er blevet godkendt til at udbyde med skolepraktik

Læs mere

Skabelon - udviklingsredegørelser for 2017

Skabelon - udviklingsredegørelser for 2017 Skabelon - udviklingsredegørelser for 2017 Det faglige udvalgs navn: Det faglige udvalg for den pædagogiske assistentuddannelse og social- og sundhedsuddannelsen Dato: Oktober 2017 Udviklingsredegørelse

Læs mere

Erhvervsuddannelserne (eud) er en del af ungdomsuddannelserne; knap 20% af en ungdomsårgang vælger eud i forlængelse af grundskolen eller 10. klasse.

Erhvervsuddannelserne (eud) er en del af ungdomsuddannelserne; knap 20% af en ungdomsårgang vælger eud i forlængelse af grundskolen eller 10. klasse. Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU Alm.del Bilag 285 Offentligt Afdeling for Ungdoms- og Voksenuddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk

Læs mere

EUD-reformen og de mest udsatte unge. Konsulent Jesper Jans Oplæg ved socialstyrelsens temadag Torsdag den 25.

EUD-reformen og de mest udsatte unge. Konsulent Jesper Jans Oplæg ved socialstyrelsens temadag Torsdag den 25. EUD-reformen og de mest udsatte unge Konsulent Jesper Jans Oplæg ved socialstyrelsens temadag Torsdag den 25. Hvad skaber vækst og udvikling i DK? 2001 00 erne 10 erne Margrethe Vestager: Produktionssamfundet

Læs mere

Flere skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen. Erhvervsuddannelserne skal udfordre alle elever til at blive så dygtige som de kan

Flere skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen. Erhvervsuddannelserne skal udfordre alle elever til at blive så dygtige som de kan Regeringens mål Flere skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen Flere skal fuldføre en erhvervsuddannelse Erhvervsuddannelserne skal udfordre alle elever til at blive så dygtige som de

Læs mere

Vejledning til oprettelse af erhvervsuddannelser. Optagelse.dk

Vejledning til oprettelse af erhvervsuddannelser. Optagelse.dk Vejledning til oprettelse af erhvervsuddannelser Optagelse.dk Vejledning til oprettelse af erhvervsuddannelser Optagelse.dk Forfatter: Ulrik Sølgaard-Nielsen Styrelsen for It og Læring Styrelsen for It

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Indledning. Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Den 12. januar 2018 Sags nr.

Indholdsfortegnelse. 1. Indledning. Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Den 12. januar 2018 Sags nr. Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Den 12. januar 2018 Sags nr. 18/00097 Vejledning til erhvervsskoler, faglige udvalg, lokale uddannelsesudvalg og Ankenævnet vedrørende Praktikvirksomheder

Læs mere

Skabelon - udviklingsredegørelser for 2017

Skabelon - udviklingsredegørelser for 2017 Skabelon - udviklingsredegørelser for 2017 Det faglige udvalgs navn: Det faglige udvalg for den pædagogiske assistentuddannelse og social- og sundhedsuddannelsen Dato: Oktober 2017 Udviklingsredegørelse

Læs mere

KORT OG GODT. Om EUD-reformen til bestyrelsesmedlemmer

KORT OG GODT. Om EUD-reformen til bestyrelsesmedlemmer DANSKE ERHVERVSSKOLER DANSKE ERHVERVSSKOLER DANSKE ERHVERVSSKOLER Om EUD-reformen til bestyrelsesmedlemmer DANSKE ERHVERVSSKOLER KORT OG GODT Om EUD-reformen til bestyrelsesmedlemmer 1 KORT OG GODT Baggrunden

Læs mere

Skolernes ansøgninger

Skolernes ansøgninger Skolernes ansøgninger SOSU Nord SOSU Nord har tidligere ansøgt om godkendelse af udbud følgende steder: - Aalborg, På Sporet 8A, 9000 Aalborg - Hjørring, Hedevold 11, 9800 Hjørring - Frederikshavn, co.

Læs mere

Målopfyldelse for resultatlønskontrakt for perioden 1. august 2014-31. juli 2015 - for KTS direktør Ole Heinager. Vurderinger Pct. Andel Pct.

Målopfyldelse for resultatlønskontrakt for perioden 1. august 2014-31. juli 2015 - for KTS direktør Ole Heinager. Vurderinger Pct. Andel Pct. Målopfyldelse for resultatlønskontrakt for perioden 1. august 2014-31. juli 2015 - for KTS direktør Ole Heinager Vurderinger Andel Basisramme 1 Strategi og organisationsudvikling En erhvervsskole fremtid

Læs mere

Opsamling på spørgsmål fra euv-seminarer den 4. og 6. maj 2015

Opsamling på spørgsmål fra euv-seminarer den 4. og 6. maj 2015 Opsamling på spørgsmål fra euv-seminarer den 4. og 6. maj 2015 Det skal indledningsvist præciseres, at når en euv gennemføres med eux, så vil skoleundervisningen i hovedforløbet ikke være et afkortet for

Læs mere

FAQ om de nye erhvervsuddannelser på Tietgen Business

FAQ om de nye erhvervsuddannelser på Tietgen Business Indhold Generelt om de nye erhvervsuddannelser... 1 Om EUD og EUX, ligheder og forskelle... 3 Regler om Statens Uddannelsesstøtte... 4 Prøvebestemmelser EUD, EUX, EUS... 5 Erhvervsuddannelser for voksne

Læs mere

Talenter i erhvervsuddannelserne

Talenter i erhvervsuddannelserne Talenter i erhvervsuddannelserne Rammer og muligheder Gert Nielsen Oplæg på Talentvejskonference, marts 2015 Side 1 4 klare mål 1. Flere skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse.

Læs mere

Annoncering efter ansøgninger Titel Indkaldelse af ansøgninger vedrørende aktivitet;

Annoncering efter ansøgninger Titel Indkaldelse af ansøgninger vedrørende aktivitet; Side 1 af 5 Annoncering efter er Titel Indkaldelse af er vedrørende aktivitet; Innovation, iværksætteri og talenter på ungdomsuddannelser Udfordring Den regionale vækst og udviklingsstrategi adresserer

Læs mere

1 Hensynet til sikring af fagligt bæredygtige og kvalitativt forsvarlige uddannelsesmiljøer

1 Hensynet til sikring af fagligt bæredygtige og kvalitativt forsvarlige uddannelsesmiljøer Projektbeskrivelse Evaluering af praktikcentre Undervisningsministeriet har bedt Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) om at gennemføre en evaluering af praktikcentrene, der er etableret på 50 erhvervsskoler

Læs mere

EUD reformen og Elevplan. Skolebrev nr. 2 om nyheder i Elevplan som følge af EUD reformen

EUD reformen og Elevplan. Skolebrev nr. 2 om nyheder i Elevplan som følge af EUD reformen EUD reformen og Elevplan Vedrørende: Nyheder i Elevplan april 2015 Skrevet af: Folmer Kjær Version: 1 Fordeling: Erhvervsskoler UNI C Aarhus Olof Palmes Allé 38 8200 Aarhus N Tlf.nr.: 35 87 88 89 E-mail:

Læs mere

Forslag til EUD-reform fra Danske SOSU-skoler

Forslag til EUD-reform fra Danske SOSU-skoler (for elever med praktikplads) (for elever med praktikplads) (for elever med praktikplads) Forslag til EUD-reform fra Danske SOSU-skoler Meriteres inden for indgangen. Meriteres inden for indgangen. Meriteres

Læs mere

Hjemmesidevejledning for udbud af erhvervsuddannelser 03.12.14

Hjemmesidevejledning for udbud af erhvervsuddannelser 03.12.14 03.12.14 Hjemmesidevejledning for udbud af erhvervsuddannelser (eud, gvu) Undervisningsministeriets krav til informationer på uddannelsesinstitutionernes hjemmesider Hjemmesidevejledning 1 Udbud af erhvervsuddannelser

Læs mere

KORT OG GODT. Om kvalitetsmål for bestyrelsesmedlemmer

KORT OG GODT. Om kvalitetsmål for bestyrelsesmedlemmer DANSKE ERHVERVSSKOLER DANSKE ERHVERVSSKOLER DANSKE ERHVERVSSKOLER Om kvalitetsmål for bestyrelsesmedlemmer DANSKE ERHVERVSSKOLER KORT OG GODT Om kvalitetsmål for bestyrelsesmedlemmer 1 KORT OG GODT I aftalen

Læs mere

27. august 2013 Sags nr.: 055.65N.391. Information om praktikuddannelse i praktikcentre mv.

27. august 2013 Sags nr.: 055.65N.391. Information om praktikuddannelse i praktikcentre mv. Til skoler, der udbyder erhvervsuddannelser Kopi til Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser, Danske Erhvervsskoler - Lederne, Danske Erhvervsskoler - Bestyrelserne og Danske SOSU-skoler

Læs mere

Skabelon - udviklingsredegørelser for 2018

Skabelon - udviklingsredegørelser for 2018 Skabelon - udviklingsredegørelser for 2018 Det faglige udvalgs navn: Det faglige udvalg for den pædagogiske assistentuddannelse og social- og sundhedsuddannelsen Dato: Oktober 2017 Udviklingsredegørelse

Læs mere

Der skal derfor gennemføres en udbudsrunde, hvor det bliver muligt at:

Der skal derfor gennemføres en udbudsrunde, hvor det bliver muligt at: Udbydere af erhvervsuddannelser Praktikcentre Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser De faglige udvalg Regionerne Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København

Læs mere

Flere unge i erhvervsuddannelse

Flere unge i erhvervsuddannelse Flere unge i erhvervsuddannelse Nærværende debatoplæg er struktureret i syv emner som alle omhandler, hvordan man fra kommunal side kan arbejde med eller påvirke til at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse

Læs mere

Bilag 1: Notat om status for de første merkantile eux-elever aug.-dec. 2015

Bilag 1: Notat om status for de første merkantile eux-elever aug.-dec. 2015 Status på de første eux-elever på de merkantile erhvervsuddannelser (påbegyndt 2. halvår 2015) I det følgende ses på de første eux-elever, der har gået på en merkantil erhvervsuddannelse og deres umiddelbare

Læs mere

Praktikvirksomheders adfærd i forbindelse med merkantile elevers overgang til hovedforløb

Praktikvirksomheders adfærd i forbindelse med merkantile elevers overgang til hovedforløb Praktikvirksomheders adfærd i forbindelse med merkantile elevers overgang til hovedforløb INDHOLD Praktikvirksomheders adfærd i forbindelse med merkantile elevers overgang til hovedforløb 1 Resumé 4 2

Læs mere

Til skoler m.fl., der udbyder erhvervsuddannelser Styrelsen for Undervisning og Kvalitet

Til skoler m.fl., der udbyder erhvervsuddannelser Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Til skoler m.fl., der udbyder erhvervsuddannelser Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. nr.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr.: 29634750

Læs mere