2. statusnotat. AOF Nord EVALUERING AF 'TILBAGE TIL FREMTIDEN' Statusnotat på 2. delevaluering. 16. maj 2007

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "2. statusnotat. AOF Nord EVALUERING AF 'TILBAGE TIL FREMTIDEN' Statusnotat på 2. delevaluering. 16. maj 2007"

Transkript

1 2. statusnotat NIRAS Konsulenterne A/S Åboulevarden 80 Postboks 615 DK-8100 Århus C AOF Nord EVALUERING AF 'TILBAGE TIL FREMTIDEN' Telefon Fax meo@niraskon.dk CVR-nr Statusnotat på 2. delevaluering. 16. maj Baggrund NIRAS Konsulenterne gennemfører for AOF Nord i perioden 2006 til 2007 en løbende evaluering af socialfondsprojektet Tilbage til Fremtiden (TTF). Projektet forsøger via et intensivt undervisnings- og vejledningsforløb at hjælpe et stort antal unge ledige kontanthjælpsmodtagere i gang med en ungdomsuddannelse. Projekt TTF begyndte den 1. december 2005 og afsluttes ved udgangen af I perioden gennemføres to TTF-forløb samt en række mellemliggende aktiviteter. Til hvert af de to TTF-forløb visiteres ca. 50 unge. På nuværende tidspunkt er det andet hold bestående af unge ledige og kontanthjælpsmodtagere i gang med projektforløbet (TTF 2) i Aalborg, Frederikshavn og Pandrup. Evalueringen af projektet forløber i tre etaper den første etape med fokus på TTF1 (1. statusnotat) og de øvrige to etaper med primært fokus på TTF2 (jf. dette statusnotat) samt en afsluttende evalueringsrapport ultimo 2007, der følger op på den samlede læring af hele forløbet. Dette statusnotat fokuserer således på erfaringer og resultater af projektets anden runde, ligesom der i det omfang, det er muligt, følges op på konklusionerne i det 1. statusnotat. Vurderingerne er baseret på i alt 7 narrative interview med projektets deltagere (to interview med unge fra hhv. Aalborg og Frederikshavn og 3 med unge fra Pandrup, der er gennemført i uge 16 47) 1 samt samtaler med de lokale tovholdere og projektlederen i forbindelse med de gennemførte interview. Endvidere 1 Der er i udvælgelsen af de otte interviewpersoner lagt vægt på, at der skulle være en vis repræsentativitet i forhold til den samlede deltagergruppe. Der er således både interviewet unge, der har gennemført TTF1 og/eller Perron 1-2 og unge der først er startet på TTF2.

2 2 er notatet baseret på AOF Nords seneste TTF-seminar og diverse interne notater. I det følgende afsnit (afsnit 2) følges der indledningsvist op på TTF 1- deltagernes aktuelle status og nuværende situation. Herefter fokuseres der i afsnit 3 på hvilke faktorer og elementer i projektet, der i særlig høj grad vurderes positivt og synes virkningsfulde. I afsnit 4 trækkes de mere kritiske kommentarer frem, og der formuleres en række konstruktive og fremadrettede anbefalinger. Til sidst vurderes det i afsnit 5, om de identificerede virkningsmekanismer stemmer overens med programteorien og, hvis det ikke er tilfældet, om denne så bør revideres. 2. Status på deltagere fra TTF 1 Til det første TTF-forløb blev der visiteret 54 deltagere i alderen 18 til 25 år. Nedenfor opridses først deltagernes status i december 2006 (så vidt evaluator dengang blev orienteret). Herefter præsenteres deltagernes aktuelle status. Denne opgørelse er baseret på tilbagemeldinger fra de fire lokale tovholdere (jf. bilag 1-4). Som det fremgår, har det været svært for de lokale tovholdere at fremskaffe information på alle deltagere fra TTF 1. Det betyder, at en komplet opfølgning og vurdering af projektets langsigtede effekter ikke er mulig. Brønderslev: - Status december 2006: 16 deltagere var tilmeldt, men én mødte aldrig op. Ud af de 15 har otte påbegyndt en uddannelse, fire har fået arbejde, én var panisk angst, én flyttede fra byen og én er blevet eftervisiteret til psykiatrisk dagtilbud. - Status maj 2007 (se bilag 1): Information på 12 deltagere. Fem er i uddannelse (herunder Skolen Hammer Bakker), 4 har stoppet uddannelsesforløb (2 pga. barsel). Endelig er 1 blevet sygemeldt og 2 har ikke været mulige at få kontakt med. Frederikshavn: - Status december 2006: 14 deltagere var tilmeldt, herudaf mødte 3 aldrig op. Ud af de 11 deltagere faldt én fra tidligt, én flyttede og én fik løntilskudsjob, dvs. at der reelt kun er 9 deltagere som har gennemført forløbet. Ud af de 9 har 5 påbegyndt en uddannelse og 1 har fået arbejde. Det er for evaluator uvist, hvad der er sket med de sidste tre. - Status maj 2007 (se bilag 2): Information på 8 deltagere. 1 er fortsat i uddannelse, 5 er i job (heraf 2 ordinært/ustøttet), 1 er på barsel og 1 laver ikke noget (ustøttet). Hobro:

3 3 - Status december 2006: 13 deltagere var tilmeldt men to faldt fra inden opstart pga. depression. Ud af de 11 er to påbegyndt en uddannelse, tre har fået arbejde, én er flyttet, én er kommet i psykiatrisk behandling, én er kommet på afvænning, én er smidt ud af projektet og to har ikke kunnet fastholdes (den ene pga. neuropsykologiske problemer) - Status maj 2007 (se bilag 3): Information på 4 deltagere. To er på kontanthjælp, 1 er på barsel og 1 er i aktivering. Ålborg: - Status december 2006: 11 deltagere var tilmeldt ved forløbets start men to mødte aldrig mødte op og to blev smidt ud pga. vold. Ud af de 7 er 5 påbegyndt en ungdomsuddannelse. - Status maj 2007 (se bilag 4): Information på 7 deltagere. To er i uddannelse, 3 er på kontanthjælp, 1 er fortsat på TTF 2 og endelig deltager 1 på TAMU forløb i Aalborg. 3. Deltagernes vurdering af projektet virkningsfulde faktorer Deltagernes vurdering af TTF2 er i altovervejende grad positiv, og de giver udtryk for at de glade for projektet, som de ser som et meget anderledes tilbud, end hvad de tidligere har mødt. Dette gælder både de traditionelle skoletilbud (folkeskole og ungdomsuddannelser mv.) og især de kommunale produktions- og aktiveringstilbud, som mange af de unge jævnligt har stiftet bekendtskab med. To deltagere fortæller om deres udbytte af projektet: De gør virkeligt meget for, at det skal lykkes én måned her (red.: på projektet) har givet mere end tre i kommunen. Jeg har aldrig været så stabil som nu.. Efter jeg er begyndt her (red.: på projektet) har jeg fået mere overskud og fokus på at ændre mit liv jeg ser det her sted, som dét, der reddede mig. Flere af deltagerne fortæller, at de i udgangspunktet var skeptiske overfor projektet, men at de set i bakspejlet synes godt om projektet og fremhæver, at hvis man bare giver det en chance, så kan man få meget ud ad det. Deltagerne er overordnet ganske enige i deres vurdering af projektet og således også om, hvilke aspekter af projektet der fungerer godt. Alle fremhæver således vejledernes engagement, det sociale fællesskab og projektets kost- og motionsaspekt, der tilsyneladende allerede har haft en positiv effekt på deltagernes vaner og hverdag. Endvidere fremhæver hovedparten af deltagerne, at lærerne er gode til at tilrettelægge undervisningen individuelt og til at få alle deltagerne med i undervisningen.

4 4 I det nedenstående fokuseres der mere specifikt på, hvilke faktorer og elementer i projektet, deltagerne i særlig høj grad finder positive, og som allerede midtvejs i TTF2-forløbet synes at virke. 3.1 Helhedsvejledning interesse og forståelse Vejlederne, deres engagement og interesse for de unge fremhæves og tilskrives stor betydning af projektets deltagere, og de giver i langt de fleste tilfælde udtryk for, at der er blevet opbygget en tillidsrelation mellem vejlederne og de unge. Flere af de unge fortæller således, at de kan komme til vejlederne uanset, hvad det drejer sig om. De fleste deltagere fremhæver i deres beskrivelse af vejlederne, at de er forstående og tager de unges problemer seriøst, ligesom det fremhæves, at vejledningen er meget personlig og individuel, hvilket gør, at de unge føler sig taget alvorligt. To af de unge udtrykker det således: De har mere menneskelig forståelse og behandler en med mere respekt, end de gør på produktionsskolen. De er så positive jeg bliver hurtigt sur, hvis jeg føler mig dum i arbejde. Det at vejlederne tager sig tid til den unge og dennes problemer tilskrives stor værdi af deltagerne, der for størstepartens vedkommende oplever, at de kan snakke med vejlederne efter behov, hvilket illustreres af flere af deltagernes udsagn: De har meget travlt herude, men de tager sig tid til ens problemer og er meget individuelle. De har meget travlt, men jeg synes ikke de kan give sig mere tid. Selv én af de mere negativt stemte deltagere fortæller følgende og giver efterfølgende udtryk for, at der med fordel kunne ansættes en til aflastning af vejledernes administrative byrder: Vejlederne er rigtig gode og har rigtigt travlt, men de prøver hvad de kan. I modsætning til forrige interviewrunde hvor et mindretal fortalte, at vejlederne nogle gange gik for tæt på og var grænseoverskridende i deres kontakt med deltagerne, er dette ikke en opfattelse, der genfindes blandt de deltagere, som evaluator har talt med i denne interviewrunde. Én af deltagerne fortæller dog, at vejlederne forventer, at deltagerne er ærlige og derfor bliver sure, hvis deltagerne ikke lever op til dette. Dette finder deltageren dog helt forståeligt og fremhæver, at det jo viser, at vejlederne interesserer sig for dem.

5 5 3.2 Netværk og socialt liv I forhold til interviewene i forbindelse med det første statusnota fremhæves de sociale aspekter ved projektet i højere grad af deltagere i denne interviewrunde. Der er således kun én af de deltagere, evaluator har talt med, der ikke ses med andre deltagere udenfor projektets rammer, hvilket sandsynligvis skal tilskrives projektafdelingens begrænsede antal deltagere. De øvrige giver alle udtryk for, at de har etableret nye venskaber igennem projektet. Mange af deltagerne giver udtryk for, at de er meget glade for, at de via projektet har fået et godt socialt netværk og venner, der er støttende og forstående overfor deres situation eller særlige problemer. Én deltager fortæller eksempelvis: Før havde jeg ikke rigtig nogen venner, men efter at jeg er kommet herned (red.: på projektet) har jeg fået mange nye venner det er jeg rigtig glad for. Generelt fortæller de fleste, at de kommer godt ud ad det med de andre deltagere, og at stemningen mellem deltagerne i overvejende grad er god. Det fremhæves således, at deltagerne er gode til at tage hensyn til hinanden og ikke se skævt til hinanden, hvis der er én, der har en dårlig dag og derfor er i dårligt humør. En deltager beskriver det sådan: Det er et godt sted at komme. Der er ingen der bliver holdt udenfor eller bliver mobbet, men samtidig kan man holde sig selv udenfor, hvis man har dårlig dag. Vi er gode til at forstå hinanden, hvis man skal rase ud, så er der ingen der bliver sure over det har man en dårlig dag, så har man bare det. Hovedparten af deltagerne er glade for at gå på projektet og beskriver det som et godt og rart sted at være. Alene det at skulle op til noget hver morgen og møde andre mennesker fremhæves som værende motiverende og som noget der er med til at give mere struktur på hverdagen. Der er stort set ingen af de deltagere, som evaluator har talt med, der benytter sig af tilbuddet om netværkscafé. Til gengæld udvises der stor tilfredshed med de udflugter og ture i biografen mv., der er blevet arrangeret. Disse fremhæves som et spændende afbræk fra hverdagen. Enkelte af deltagerne finder dog muligheden for at møde unge fra de andre lokalafdelinger i forbindelse hermed for at være begrænset. Herudover nævner to deltagere fællesarrangementer udenfor projektet som fx bowlingaftner og byture som en måde, hvorpå deltagerne kommer tættere på hinanden. En deltager forklarer det sådan: Det sociale betyder meget. Vejlederne har kendskab til os, men så har vi også kendskab til hinanden og kan derfor bedre tage hensyn. Det sociale betyder at vi får det bedre sammen hernede.

6 6 3.3 En sundere og mere aktiv hverdag Projektets motions- og især kostelement synes at spille en vigtig rolle for deltagerne, der stort set enstemmigt fremhæver dette, når der spørges ind til, hvilke projektaktiviteter der har været særligt udbytterige. Deltagerne giver således udtryk for, at det er interessant at lære, hvad der er godt og dårligt for kroppen og hvorfor. Navnlig de fagligt stærke deltagere, som evaluator har snakket med, giver udtryk for, at netop kost- og motionselementet har været noget af det bedste ved projektet og betoner, at undervisning i kost og ernæring er noget nyt i forhold til, hvad de tidligere har prøvet af aktiveringstilbud. Ovenstående tilfredshed understøttes af deltagernes udtalelser i det nedenstående: Det er vigtigt, at vi unge lærer at spise mere sundt det giver mere energi. Man bliver overrasket over, at der kan gå en hel formiddag på det (red.: kostvejledningen), men det er noget, man kan bruge til noget. Kostvejledningen har været det mest relevante for mig. Det er godt med kostvejledning jeg har lært meget har aldrig haft kostvejledning før. Evaluator vurderer, at aspektet rent faktisk også har haft en effekt på deltagerne. De fleste fortæller således, at de er begyndt at tænke mere over, hvad de spiser. Flere fortæller, at de på nuværende tidspunkt i forløbet allerede har tabet op mod syv kilo. En deltager bemærker, at der flyder færre tomme colaflasker i lokalerne end ved projektforløbets start, ligesom en ung mand fortæller, at han har fundet ud af, at han faktisk godt kan lide salat og grøntsager, hvilket dog ikke har fået ham til at omlægge sine kostvaner fuldstændigt. De unge mødre i projektet fremhæver desuden, at de er blevet mere bevidste om, at deres børn skal have sund mad og grøntsager. Én anden fortæller, at hendes veninde på projektet har fået hjælp, så hendes barn med allergi nu er gået ned i medicin. Flere af deltagerne fortæller ligeledes, at de har fået hjælp igennem kost og motion til bedre at kontrollere deres sygdomme. En deltager fortæller: Jeg er blevet bedre til at lytte til min krops behov og tage vare på mig selv jeg har lært, hvordan min sygdom kan styres. Samtidig har flere af deltagerne fået øjnene op for vigtigheden af sund og nærende kost i indlæringsøjemed, og flere nævner i den forbindelse et foredrag med en kostvejleder og forfatter. Flere af deltagerne oplever endvidere, at de har fået mere energi, når de spiser fornuftigt og motionerer. Eksempelvis fortæller en deltager: Jeg bliver hurtigt træt, men så hjælper det at spise sundt nu laver jeg noget om dagen og kan sove om natten.

7 7 Jeg har fået mere energi kroppen siger, at det går den rigtige vej Projektets motionsdel fremhæves ikke i så høj grad som kost- og ernæringsdelen, men alle deltagerne fortæller dog, at de er begyndt at dyrke mere motion i deres hverdag. Flere efterspørger endvidere, at projektdeltagerne oftere kan komme ud og røre sig, ligesom det foreslås at motionsdelen udvides med en ekstra dag. Mens der således er generel tilfredshed med kostvejledningen, mener flere af de interviewede deltagere, at selve madlavningen fylder for meget i projektet. I forlængelse heraf foreslår en af deltagerne, at man nøjes med rugbrød og/eller begrænser sig én enkelt varm ret på udvalgte dage. I den forbindelse fremhæver et par af de unge, at der ofte ikke er så meget styr på madplanlægningen i løbet af ugen, hvilket de tilskriver de unges ustabilitet og dermed følgende manglende kontinuitet i den planlægning, som de unge selv er ansvarlige for. Flere af de unge nævner i forbindelse med madlavningen, at indkøbene ikke er lige sunde, da der er begrænset ressourcer til sundt mad og gode råvarer, og flere af deltagerne påpeger således, at en daglig budgetramme på 12 kroner per deltager ikke er tilstrækkeligt, hvis der skal handles sundt ind til både morgen- og middagsmad. Dette komme bl.a. til udtryk i nedenstående kommentarer til mulige forbedringer af projektet: Flere penge til mad sund mad koster! Hvis man ikke har så mange penge til mad, så bliver det svært at få sund og fedtfattig mad jeg tror vi overskrider budgettet meget, men det ville være ville være synd, hvis vi ikke kunne købe en god pose frugt det er også et godt signal at sende. Jeg ville også gerne have ordentlig mad og ikke behøve at tænke på, hvad man ikke kan indkøbe. En enkelt deltager giver direkte udtryk for, at hun finder det overflødigt, at deltagerne skal handle ind, da dette ikke er noget nyt for projektafdelingens deltagere. 3.4 Individuel og fængende undervisning Et klart flertal af de deltagere, evaluator har talt med, fremhæver, at underviserne i de forskellige fag er gode til at differentiere undervisningen og undervisningsmaterialet efter deltagernes individuelle behov, ligesom underviserne roses for at få alle deltagere med i undervisningen. En af deltagerne fortæller således:

8 8 Lærerne er gode til at forklare og finde det niveau, man skal have. De har fået dem med, der ikke gad og ikke troede, at de kunne. Andre betoner anvendelse af forskellige pædagogiske metoder og roser underviserne for at have blik for og acceptere, at deltagerne har forskellige måder at lære på, hvilket en af deltagerne giver udtryk for i nedenstående: Man skal gøre forskel for at behandle folk ens. De fagligt knap så stærke deltagere, som evaluator har talt med, giver alle eksplicit udtryk for, at de har fået meget ud af et eller flere af de udbudte fag og fremhæver, at de i modsætning til tidligere uddannelsesforløb har fået den fornødne støtte og hjælp. En deltager fortæller således, at hun aldrig har været særlig god til matematik, men at hun virkelig har flyttet sig på projektet, hvilket bl.a. har givet hende mere selvtillid. Jeg har fået den støtte og hjælp, jeg har haft brug for. Det er jeg virkelig glad for Blandt de fagligt stærke deltagere, evaluator har talt med, er der flere der giver udtryk for, at de fagligt er på et højere niveau end projektets målgruppe og mange af de øvrige deltagere, hvorfor de finder dette projektelement mindre relevant. Hovedparten tilkendegiver imidlertid, at underviserne hjælper dem på deres niveau og giver dem frihed, således at de også har mulighed for få noget ud af undervisningen. Flere af deltagerne pointerer dog, at det kræver, at de selv er villige til at gøre en indsats. Dette understøttes implicit af, at selv den mest kritiske af deltagerne, evaluator har talt med, medgiver, at underviserne sikkert ville kunne ramme det rette faglige niveau, hvis bare deltageren selv var interesseret heri. Deltageren beskriver situationen således: Jeg ligger på et højere niveau, men det tager de hensyn til, så jeg også kan få noget ud af det. Lærerne er gode til at differentiere undervisningen, men de er meget målrettet dem, der er faldet ud af en uddannelse det ville sikkert hjælpe, hvis jeg fandt det rigtige niveau, men jeg gider ikke. Jeg er meget meget opmærksom på, at jeg har nogle andre behov, som jeg selv skal være aktiv for at opfylde det kræver lidt ekstra af mig. Hvilke fag der fremhæves som mest givtige for den enkelte unge varierer meget afhængigt af projektafdeling og den enkelte deltager. For nogle har det været engelsk, andre dansk, matematik eller lign. Dog fremhæves kost- og ernæringsvejledningen og konflikthåndtering/kommunikation oftere blandt de fagligt stærke deltager, mens

9 9 kost- og ernæringsvejledningen blandt de fagligt svagere deltagere oftere nævnes i forlængelse af de øvrige fag. Deltagerne i Pandrup og navnlig Aalborg fortæller, at der ofte er meget uro i timerne, fordi nogen af deltagerne ikke kan sidde stille, råber af underviserne og på anden måde forstyrrer undervisningen. Det går ud over den generelle stemning og betyder samtidig, at de andre deltagere ikke kan koncentrere sig og til tider får hovedpine. Underviserne kritiseres i den forbindelses for at være dårlige til at kunne håndtere konflikter og skabe ro i timerne. En af deltagerne oplever det således: Lærerne er gode til deres fag, men jeg synes de er dårlige til konflikthåndtering. Jeg føler, de står i et tomrum, uden at vide hvad de skal gøre. I forlængelse heraf efterlyses det af flere deltagere, at underviserne stiller flere krav til deltagernes disciplin, både hvad angår ro i undervisningen og deltagernes fremmøde. Der er således flere, der finder det irriterende, at nogen deltagere ikke passer mødetiderne og ofte helt undlader at komme. Disse deltageres ugidelighed smitter af på hele holdet, og en deltager beskriver behovet for flere regler i det nedenstående udsagn: Det har levet op til mine forventninger, men jeg troede, at der ville være flere strenge regler selvom alle er forskellige, ville det være godt med fælles rammer. Uden at være gensidigt modstridende/udelukkende er der dog samtidig enkelte deltagere, der netop fremhæver projektets frie karakter som et af dets positive sider. En deltager beskriver det således: Det er et meget frit sted. Der er ingen regler, før det er nødvendigt. Før var der for eksempel ingen pauseregler, men det er der kommet nu, hvor der er kommet nye deltagere - frihed under ansvar. Som det overstående citat indikerer, er det især de deltagere, der er kommet til midtvejs i projektforløbet, som deltagerne peger på som årsagen til uroen i timerne. Enkelte giver i den forbindelse udtryk for, at det løbende optag også betyder, at undervisningen ikke altid er lige relevant, lærerne skal starte lidt forfra hele tiden. I forlængelse heraf skal det dog nævnes, at deltagerne efter egne udsagn tager godt imod de nytilkommende, såfremt de kommer med den rette positive indstilling. 3.5 Praktik og brobygning På det tidspunkt i projektforløbet hvor deltagerinterviewene blev gennemført, var der ingen af de deltagere, som evaluator talte med, der i forbindelse med TTF2 havde været i praktik eller på et brobygningsforløb. To af deltagerne fortæller, at de i den nærmeste fremtid skal på

10 10 hhv. et brobygningsforløb og i praktik, hvilket de begge ser frem til. Én af deltagerne fortæller således begejstret: Nu skal jeg i praktik og det er en chance, jeg aldrig får igen. I kontrast til TTF1 giver flere af de unge, evaluator har talt med, udtryk for, at praktik ikke er relevant for dem, da de ønsker at læse videre eller ved, hvad de vil. Herudover påpeger flere, at de har været i praktik tidligere i andre forbindelser og derfor ikke ønsker at komme i praktik. På trods af den personlige skeptisk overfor praktik erkender de dog, at mulighederne forefindes via projektet, og flere fortæller, at det har været udbytterigt for de deltagere, der har været i praktik, ligesom de, der snart skal i praktik, glæder sig til det. Ovenstående illustreres bl.a. af følgende udsagn: Jeg har været i praktik før og nu gider jeg det ikke, for jeg ved, hvad jeg vil. Dem der ikke ved det (red.: hvad de vil) vil gerne i praktik og har fået meget ud af det. Jeg har haft mulighederne for det (red.: at komme i praktik ), men det er ikke aktuelt for mig jeg ved hvad jeg vil, men skal bare have fundet vejen dertil. Der er ikke så mange, der har været i praktik, men der er én der snart skal, så det bliver spændende. Flere af deltagerne er derimod mere positive overfor et eventuelt brobygningsforløb, og én nævner fx muligheden for at komme ud og prøve uddannelsen til social- og sundhedshjælper. Én enkelt deltager tager dog direkte afstand fra tanken om at deltage i et brobygningsforløb og forklarer det således: Det (red.: et brobygningsforløb) er heller ikke noget for mig, jeg er blevet spurgt, men er genert, så jeg ville alligevel bare sidde i hjørnet alene så vil jeg hellere bare starte på uddannelsen. 4. Hvad kan gøres (endnu) bedre? Som det fremgår ovenfor, har deltagerne i det store og hele været meget tilfredse med projektet og dets forskellige aktiviteter. I det følgende samles der imidlertid op på de konstruktive forslag til forbedring, som deltagerne er kommet med. 4.1 Flere udflugter og aktiviteter ud af huset Flere af deltagerne efterspørger flere udflugter og evt. virksomhedsbesøg. I den forbindelse fremhæves de sociale aspekter herved samt, at det giver et spændende afbræk i hverdagen. Endvidere nævner flere af navnlig de fagligt stærke deltagere, at de gerne så, at der var flere aktiviteter udenfor, hvor de havde mulighed for at røre sig.

11 Mindre fokus på madlavningen og realistiske madbudgetter Flere af deltagerne synes, at der går alt for meget tid med madlavningen, og at der ofte ikke er styr på madplanen. Én af deltagerne foreslår derfor, som tidligere nævnt, at der kun laves/serveres varm mad én eller to dage om ugen. I forbindelse med madlavningen lufter flere af deltagerne frustrationer over, at madbudgettet ikke er tilstrækkelig, såfremt indkøbene skal være sunde og fedtfattige. Det foreslås endvidere, at deltagerne ikke nødvendigvis behøver at deltage i indkøbene, medmindre de aldrig har prøvet dette før, og der således er tale om en del af kostvejledningen. Da projektledelsen også er af den opfattelse, at madlavningsdelen fylder for meget, vil en madpakkeordning gradvist blive implementeret i projektforløbet. 4.3 Flere ressourcer og bedre faciliteter Flere deltagere peger på et behov for flere ressourcer i projektet til f.eks. flere udflugter og mere sund mad. Endvidere kunne flere af deltagerne godt tænke sig bedre faciliteter og ytrer således ønsker om pænere spiselokaler, et større køkken, større klasselokaler og især flere og frem for alt stærkere computere med dertilhørende hurtige internetforbindelser. Én deltager pointerer som illustration, at: De ting vi har herude (red.: på projektafdelingen) er alle aflagte fra tidligere projekter. 4.4 Flere krav/regler og mere målrettet udvælgelse af deltagerne Flere af deltagerne klager over, at der er meget uro i timerne, og det fremhæves, at enkelte deltageres dårlige humør og indstilling virker skadende for stemningen på hele afdelingen. Deltagerne efterspørger i den forbindelse: At der i det omfang, det er nødvendigt, opstilles flere regler/krav for de unge, og at dårlig opførsel og udeblivelse ikke tolereres. At underviserne bliver bedre til at skære igennem og håndtere konflikter. At udvælgelsen af projektdeltagere bliver mere målrettet, således at det kun er personer, der er positivt stemt overfor projektet, der visiteres. At der i forlængelse af ovenstående ikke visiteres deltagere med tunge psykiske problemer eller andre meget særlige behov, da de øvrige deltagere oplever dette som ødelæggende for fællesskabet. At der kun i begrænset omfang kommer nye deltagere midtvejs i projektforløbet, og at udvælgelsen af de nye deltager i høj grad følger ovenstående to punkter.

12 Flere ikke-faglige aktiviteter og mere medindflydelse Flere af deltagerne, navnlig de fagligt stærke, gav udtryk for, at de i et vist omfang følte sig en smule malplaceret mht. det faglige niveau og undervisningsdelen af projektet. I forbindelse hermed efterspurgte nogle af deltagerne: Mindre traditionel undervisning til de forholdsvist fagligt stærke deltagere, der evt. er skoletrætte. Flere tværfaglige fag, hvor dansk og matematik fx kombineres med IT og mulig hjemmesideproduktion. Mere motion og kreative fag som en obligatorisk del af projektet, således at de deltagere, der fx skal hente børn, også kan deltage. Mere medindflydelse på hverdagen til de deltagere, der falder udenfor den niveaumæssige målgruppe rent fagligt. 4.6 Mere vejledning Flere af deltagerne fortæller, at vejlederen har meget travlt, og én enkelt deltager savner i den forbindelse flere samtaler med vejlederne. Den pågældende giver udtryk for, at disse i højere grad skulle handle om aktivt at få deltageren i gang med en uddannelse, hvorfor vejlederen i højere grad også skulle have karakter af en uddannelsesvejleder. 4.7 Egen indsats Endelig fremhæver enkelte deltagere, at deres egen indsats set i bakspejlet måske godt kunne have været lidt bedre. 5. Fremadrettet fokus modifikation af programteorien? På baggrund af den første interviewrunde og evalueringsworkshoppen, hvor AOF Nords projektmedarbejdere diskuterede NIRAS Konsulenternes programteori-udkast, konkluderede det første statusnotat, at den opstillede programteori fortsat afspejlede de væsentlige virkningsmekanismer i projektet, men at det dog var væsentligt at trække flere nuancer frem. Flere af tovholderne fremhævede således, at illustrationen burde være formet som en spiral eller en cirkel for at illustrere processens dynamiske og helhedsorienterede karakter, hvor opfølgning, fastholdelse og succesoplevelser fx er noget, der fokuseres på løbende i processen og ikke blot sidst i forløbet. Herudover kan der argumenteres for, at motivation og lyst til læring nødvendigvis må være til stede før faglige, personlige og sociale kompetencer kan udvikles. I kontrast hertil kan man imidlertid også argumentere for, at udviklingen af simple faglige og/eller personlige kompetencer kan være afgørende som motiverende faktorer, der giver lyst til yderligere læring.

13 13 Den anden interviewrunde har, udover at identificere de forventede virkningsmekanismer (jf. afsnit 3), underbygget den ovenstående kritik af lineariteten i den oprindeligt opstillede programteori. På baggrund af de gennemførte interview med deltagerne, og med inspiration fra empowerment-tankegangen fra bl.a. projektledelsens seneste TTFseminar, foreslår evaluator derfor, at programteorien modificeres til nedenstående. Individorienteret tilgang Løbende fastholdelse og opfølgning Individuel vejledning Motivation Lyst til læring Selvkendskab Undervisning Brobygningsforløb Praktik Faglige kompetencer Personlige kompetencer Sociale kompetencer Lyst og evner til uddannelses- eller erhvervsvalg Uddannelse Arbejde Fastholdelse Netværkscafé Succesoplevelser Opfølgning Helhedsorienteret tilgang Der er evaluators vurdering, at programteorien på denne måde bedre kan være omdrejningspunktet for gennemførelsen af en virkningsevaluering, idet den, som illustreret ovenfor, i højere grad stemmer overens med deltagernes og tovholdernes forestilling om, hvordan og hvorfor en given indsats virker eller forventes at virke. Afslutningsvist skal man være opmærksom på, at der ikke er tale om en deterministisk proces, hvor deltageren automatisk ender i uddannelse eller arbejde, men derimod en proces med flere udfordringer og barrierer som fx deltagernes social arv, omgangskreds og personlige problemer. Disse eksterne barrierer har vist sig at spille en væsentlig rolle for projektets grad af succes over for de enkelte deltagere. Samtidigt har de tre lokale afdelinger naturligvis ikke kørt projektet 100 % identisk, og de enkelte tovholdere kan således have delvist forskellige syn på, hvad der er vigtigt. Der er fx forskel på, hvor meget de lokale afdelinger har gjort ud af Netværkscaféen, ligesom der ikke planlægges Sommerskole i Pandrup. Disse forskelle skyldes ikke mindst, at deltagersammensætningen og frafaldsprocenterne har varieret. Den modificerede model vurderes at kunne fungere som en overordnet ramme for forklaringen af projektets mekanismer men må læses

14 forsigtigt med de forbehold og nuancer, der er skitseret ovenfor, in mente. Evaluator vil naturligvis fortsat være meget lydhør over for gode argumenter og interessante resultater i projektets resterende forløb, der kan få indflydelse på udformningen af programteorien. 14

15 15 Bilag 2 Status på deltagere i Frederikshavn. Maj 2007 Navn Status ultimo 2006 Status maj 2007 Evt. kommentarer E.. Perron 1-2 Problemet er børnepasning og bopæl i en by med dårlige transportmuligheder. L... Handelsskole Handelsskole Følger planen J... F... Afløser som renovationschauffør Laver intet får ingen ydelser Problemet er hans mor. G... Stoppet ukendt C... Bil klargøring Bil klargøring Har sit drømmejob A... Stoppet På barsel J... Perron 1-2 Ordinært arbejde Danish Crown D... Perron 1-2 Arbejdspraktik RengøringsConsortiet T... M... Butiksassistent ALDI fuldtid Entreprenør arbejde Butiksassistent ALDI fuldtid Ustøttet Entreprenør arbejde Svære indlæringsvanskeligheder, men passer sit arbejde fint

TILBAGE TIL FREMTIDEN. - et tilbud for unge kontanthjælps- og dagpengemodtagere i Nordjylland. Hovedresultater fra en virkningsevaluering foretaget af

TILBAGE TIL FREMTIDEN. - et tilbud for unge kontanthjælps- og dagpengemodtagere i Nordjylland. Hovedresultater fra en virkningsevaluering foretaget af TILBAGE TIL FREMTIDEN - et tilbud for unge kontanthjælps- og dagpengemodtagere i Nordjylland Hovedresultater fra en virkningsevaluering foretaget af HVAD ER TILBAGE TIL FREMTIDEN? Tilbage til Fremtiden

Læs mere

Kejserdal. Anmeldt tilsyn/brugerundersøgelse

Kejserdal. Anmeldt tilsyn/brugerundersøgelse Kejserdal Anmeldt tilsyn/brugerundersøgelse CareGroup 20-01-2011 1. Indledning... 3 1.1 Læsevejledning... 3 2. Indhold og metoder... 3 3. Samlet vurdering og anbefaling... 3 3.1. vurdering... 3 4. De unges

Læs mere

Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam 2016. Brugertilfredshedsundersøgelse af Den Gule Dør i Køge Kommune

Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam 2016. Brugertilfredshedsundersøgelse af Den Gule Dør i Køge Kommune Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam 2016 Brugertilfredshedsundersøgelse af Den Gule Dør i Køge Kommune Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Konklusion... 4 Præsentation af målgruppen for Den Gule Dør...

Læs mere

Trivselsevaluering 2010/11

Trivselsevaluering 2010/11 Trivselsevaluering 2010/11 Formål Vi har ønsket at sætte fokus på, i hvilken grad de værdier, skolen fremhæver som bærende, også opleves konkret i elevernes dagligdag. Ved at sætte fokus på elevernes trivsel

Læs mere

Velkommen til projekt UNGE I VÆKST

Velkommen til projekt UNGE I VÆKST Velkommen til projekt UNGE I VÆKST Brønderslev, Frederikshavn og Hjørring Kommune gennemfører i samarbejde med EUC Nord (tovholder) m.fl. projekt samarbejde i Vendsyssel Unge i Vækst. Projektet er et partnerskabssamarbejde

Læs mere

Evaluering af Ung Mor

Evaluering af Ung Mor Evaluering af Ung Mor Et gruppetibud til unge gravide/mødre i Vejen Kommune Evaluering udarbejdet af praktikant Sofie Holmgaard Olesen, juni 2015. 1 Projekt Ung Mor er et gruppetilbud til unge gravide/mødre

Læs mere

Evaluering af Ungeindsats Himmerland Konklusioner og anbefalinger til Mariagerfjord,

Evaluering af Ungeindsats Himmerland Konklusioner og anbefalinger til Mariagerfjord, Evaluering af Ungeindsats Himmerland Konklusioner og anbefalinger til Mariagerfjord, december 2014 Cabi har evalueret Ungeindsats Himmerland. Dette notat opsummerer og målretter konklusioner og anbefalinger

Læs mere

Kirkens Korshærs Aktivitetscenter Silkeborg projekt 156

Kirkens Korshærs Aktivitetscenter Silkeborg projekt 156 Når viden skaber resultater --- Velfærdsministeriet Kirkens Korshærs Aktivitetscenter Silkeborg projekt 156 Det Fælles Ansvar II Case-rapport August 2008 Velfærdsministeriet Kirkens Korshærs Aktivitetscenter

Læs mere

Brugerundersøgelse Virksomheder og Jord Marts, Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune

Brugerundersøgelse Virksomheder og Jord Marts, Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune Brugerundersøgelse Virksomheder og Jord Marts, 2009 Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune FORMÅL Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune De overordnede formål med brugerundersøgelsen: 1. at

Læs mere

Evaluering af TeenFit, foråret 2015

Evaluering af TeenFit, foråret 2015 Evaluering af TeenFit, foråret 2015 TeenFit er et forløb udbudt af Rebild Ungdomsskole, hvor fokus er at øge motivationen til en sund livsstil, der giver mening for den enkelte, samt støtte vedkommende

Læs mere

Børnepanel Styrket Indsats november 2016

Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Indhold Introduktion og læsevejledning... 1 Samarbejde mellem skole og døgntilbud... 2 Inklusion i fællesskaber udenfor systemet... 2 Relationsarbejdet mellem barn

Læs mere

Tinggården. Tilsynsrapport for anmeldt tilsyn 2013. Tilsynsenheden Gribskov Kommune Rådhusvej 3 3200 Helsinge Tlf. 72496000

Tinggården. Tilsynsrapport for anmeldt tilsyn 2013. Tilsynsenheden Gribskov Kommune Rådhusvej 3 3200 Helsinge Tlf. 72496000 Tilsynsenheden Gribskov Kommune Rådhusvej 3 3200 Helsinge Tlf. 72496000 Tinggården Tilsynsrapport for anmeldt tilsyn 2013 Tilsynet blev gennemført d. 8 juli 2013 af pædagogisk konsulenter; Charlotte Larsen

Læs mere

Gør din tid som seniormedarbejder i ældreplejen i Faxe Kommune til en god tid

Gør din tid som seniormedarbejder i ældreplejen i Faxe Kommune til en god tid Baggrund for og beskrivelse af projektet har en hel del medarbejdere, der allerede er fyldt 50 år. Vi har haft dette projekt i ældreplejen, da vi har et ønske om at blive en attraktiv arbejdsplads, også

Læs mere

Undervisningsevaluering på Aalborg Studenterkursus

Undervisningsevaluering på Aalborg Studenterkursus Undervisningsevaluering på Aalborg Studenterkursus Revideret udgave, oktober 2015 Indhold Formål... 2 Kriterier... 2 Proces... 3 Tidsplan... 4 Bilag... 5 Bilag 1: Spørgsmål... 5 Bilag 2: Samtalen med holdet...

Læs mere

Tør du tale om det? Midtvejsmåling

Tør du tale om det? Midtvejsmåling Tør du tale om det? Midtvejsmåling marts 2016 Indhold Indledning... 3 Om projektet... 3 Grænser... 4 Bryde voldens tabu... 6 Voldsdefinition... 7 Voldsforståelse... 8 Hjælpeadfærd... 10 Elevers syn på

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision

Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision På Waldemarsbo er vores fornemste opgave at højne elevernes selvværd, selvforståelse og selvstændighed, således, at eleverne

Læs mere

Selvevaluering 15/16. Emne: KIE værdier

Selvevaluering 15/16. Emne: KIE værdier Selvevaluering 15/16 Emne: KIE værdier Emnebegrundelse og metode: Med selvevalueringen 2016 ønsker vi at sætte fokus på en række af vores kerneværdier nemlig tillid, dialog, medindflydelse og gensidig

Læs mere

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART OM LÆR MED FAMILIEN Lær med Familien er en metode, der bygger bro mellem skole og hjem. Den består af en række

Læs mere

Notat. Strategi og Organisation. Til: Projektgruppen. Sagsnr.: 2008/06628 Dato: Vinderødundersøgelsen. Direktionskonsulent.

Notat. Strategi og Organisation. Til: Projektgruppen. Sagsnr.: 2008/06628 Dato: Vinderødundersøgelsen. Direktionskonsulent. Strategi og Organisation Notat Til: Projektgruppen Sagsnr.: 2008/06628 Dato: 02-03-2010 Sag: Sagsbehandler: Vinderødundersøgelsen Signe Friis Direktionskonsulent Indledning: Der blev i 2008 nedsat en styregruppe

Læs mere

Spørgeskema til medarbejdere 2010

Spørgeskema til medarbejdere 2010 Vi udvikler kvaliteten i hjemmeplejen og hjemmesygeplejen i Hørsholm Kommune Og vi har brug for din hjælp! Spørgeskema til medarbejdere 2010 I samarbejde med Version 4 22/3 2010 Udfyldelsen af skemaet

Læs mere

Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision

Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision På Waldemarsbo er vores fornemste opgave at højne elevernes selvværd, selvforståelse og selvstændighed, således, at eleverne

Læs mere

Kvalitetssikring. Måling 1: Opstart på Integro. Er du: Gift Samlevende Enlig. Blev der under samtalen taget hensyn til dig og vist dig respekt?

Kvalitetssikring. Måling 1: Opstart på Integro. Er du: Gift Samlevende Enlig. Blev der under samtalen taget hensyn til dig og vist dig respekt? Kvalitetssikring Måling : Opstart på Integro Baggrund: Cpr. nummer: _ Køn: Kvinde Mand Er du: Gift Samlevende Enlig Hvor mange børn har du: Hvor længe har du været ledig inden for de sidste år? Har du

Læs mere

På tværs af dialogmøderne har deltagerne tilkendegivet en stor glæde over at være inviteret.

På tværs af dialogmøderne har deltagerne tilkendegivet en stor glæde over at være inviteret. Maj 2019 Ref.: Karina Winther Sagsnummer: 19-1346 Dokumentnummer: 72948/19 OPSAMLING PÅ DIALOGMØDER I JOBCENTER VARDE Jobcenter Varde har gennemført 7 dialogmøder i marts og april 2019. Dialogmøderne har

Læs mere

BEBOERFORTÆLLINGER - GRÆSHØJVEJ Perspektiver og anbefalinger til Græshøjvej et bomiljø under Socialpsykiatrien Høje-Taastrup kommune

BEBOERFORTÆLLINGER - GRÆSHØJVEJ Perspektiver og anbefalinger til Græshøjvej et bomiljø under Socialpsykiatrien Høje-Taastrup kommune BEBOERFORTÆLLINGER - GRÆSHØJVEJ Perspektiver og anbefalinger til Græshøjvej et bomiljø under Socialpsykiatrien Høje-Taastrup kommune Udarbejdet af SocialRespons, Juni 2015 Indhold Forløb, baggrund & introduktion

Læs mere

o I høj grad o I nogen grad o I mindre grad o Slet ikke

o I høj grad o I nogen grad o I mindre grad o Slet ikke UMV 2014 Undervisningsmiljøvurdering med tilhørende elevtrivselsundersøgelse er udarbejdet af elevrådet i samarbejde med ledelsen. Undersøgelsespunkterne tager dels afsæt i de tidligere undersøgelser,

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Borgerevaluering af Akuttilbuddet

Borgerevaluering af Akuttilbuddet Lyngby d. 24. april 2012 Borgerevaluering af Akuttilbuddet Akuttilbuddet i Lyngby-Taarbæk Kommune har været åbent for borgere siden den 8. november 2010. I perioden fra åbningsdagen og frem til februar

Læs mere

Tilbage til Fremtiden

Tilbage til Fremtiden AOF Nord Tilbage til Fremtiden Evalueringsrapport Januar 2008 AOF Nord Side i 1. INDLEDNING... 1 2. PROJEKTETS INDHOLD... 2 2.1 Organisering... 2 2.2 Målgruppe og visitation... 2 2.3 Projektets tilgang

Læs mere

Dimittendundersøgelse Socialrådgiveruddannelsen

Dimittendundersøgelse Socialrådgiveruddannelsen Dimittendundersøgelse 2013 Socialrådgiveruddannelsen Indhold 1.0 Indledning 3 2.0 Dimittendernes jobsituation 3 3.0 Overordnet tilfredshed med uddannelse 4 4.0 Arbejdsbelastningen på uddannelsen 4 5.0

Læs mere

Bliv dit barns bedste vejleder

Bliv dit barns bedste vejleder mtalebog_2.indd 1 11/02/2019 16.4 Bliv dit barns bedste vejleder Samtaler om usikkerhed og drømme - og hvad der optager dit barn Som forælder vil du dit barn det bedste også når det gælder valg af uddannelse.

Læs mere

Jeg var mor for min egen mor

Jeg var mor for min egen mor Jeg var mor for min egen mor er 25 år gammel, og har været anbragt siden hun var 7 år. I dag er hun ved at tage en erhvervsgrunduddannelse. Læs hendes historie herunder. Før i tiden var jeg meget stille.

Læs mere

Analyse af brugerundersøgelse på integrationsområdet 2015

Analyse af brugerundersøgelse på integrationsområdet 2015 Analyse af brugerundersøgelse på integrationsområdet 2015 I forbindelse med drifts- og udviklingsaftalen 2015 udarbejdes en brugerundersøgelse på integrationsområdet. Brugerundersøgelsen har til formål

Læs mere

Dette notat tager som nævnt udgangspunkt i besvarelserne fra de træningspavilloner og udendørs aktivitetsområder, der har deltaget i evalueringen.

Dette notat tager som nævnt udgangspunkt i besvarelserne fra de træningspavilloner og udendørs aktivitetsområder, der har deltaget i evalueringen. Notat NIRAS A/S Åboulevarden 80 Postboks 615 DK-8100 Århus C Lokale- og Anlægsfonden TRÆNINGSPAVILLONER OG UDENDØRS AKTIVITETS- OMRÅDER Telefon 8732 3232 Fax 8732 3200 E-mail niras@niras.dk CVR-nr. 37295728

Læs mere

Projekt Æblehaven/Rønnebærparken - den fremskudte indsats

Projekt Æblehaven/Rønnebærparken - den fremskudte indsats Social, Job og Sundhed Sagsnr. 297990 Brevid. 2997021 Ref. TAPO Dir. tlf. 4631 7705 Tanjap@roskilde.dk NOTAT: Brugerundersøgelse på beskæftigelsesområdet den fremskudte beskæftigelsesindsats 27. november

Læs mere

Projekt. Aktive hurtigere tilbage!

Projekt. Aktive hurtigere tilbage! Projekt Aktive hurtigere tilbage! Mbs 26. august 2009 Projektet er landsdækkende og løber fra januar 2009 til september 2009. Alle borgere født i ulige år er omfattet af følgende aktiviteter: Ugentlig

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Hvad skal der til, for at undervisningen bliver vellykket Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hvad skal der til, for at undervisningen bliver vellykket Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hvad skal der til, for at undervisningen bliver vellykket Af Henrik Johansen Det er vigtigt, at vi som trænere fuldstændig forstår vores opgave og således har de bedst mulige forudsætninger

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Evaluering af Hvidovre Kommunes talenthold 2013-2014. Forfatterlab; Science; Innovation og Design; Engelsk; Matematik

Evaluering af Hvidovre Kommunes talenthold 2013-2014. Forfatterlab; Science; Innovation og Design; Engelsk; Matematik Evaluering af Hvidovre Kommunes talenthold 2013-2014 Forfatterlab; Science; Innovation og Design; Engelsk; Matematik Juli, 2014 Indledning Hvidovre Kommunes etablering af talenthold indgår som en del af

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer De overordnede mål er, at den pædagogiske

Læs mere

Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt

Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt Kære afdelingsbestyrelse DUAB-retningslinie nr. 8 til afdelingsbestyrelserne: Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt Hellerup 28.02.2008 DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse

Læs mere

Slutevaluering af projekt Styrket indsats på kost- og motionsområdet

Slutevaluering af projekt Styrket indsats på kost- og motionsområdet Slutevaluering af projekt Styrket indsats på kost- og motionsområdet Evaluering udarbejdet af sundhedskonsulenterne Julie Dalgaard Guldager samt Lene Schramm Petersen marts 2015. 1 I projekt Styrket indsats

Læs mere

Uddannelsesplan for Børnehaven Løvspring Vinkelvej 32, 8800 Viborg Tlf. nr. 86623492

Uddannelsesplan for Børnehaven Løvspring Vinkelvej 32, 8800 Viborg Tlf. nr. 86623492 Uddannelsesplan for Børnehaven Løvspring Vinkelvej 32, 8800 Viborg Tlf. nr. 86623492 Vi er en privat børnehave som er placeret ved Gymnastik- og Idrætshøjskolen i Viborg. Normeringen er 80 børnehavebørn

Læs mere

Egenevaluering - slutrapport, Glade Børn 26. februar 2015 SLUTEVALUERINGSRAPPORT FOR EGENEVALUERING PROJEKT GLADE BØRN.

Egenevaluering - slutrapport, Glade Børn 26. februar 2015 SLUTEVALUERINGSRAPPORT FOR EGENEVALUERING PROJEKT GLADE BØRN. SLUTEVALUERINGSRAPPORT FOR EGENEVALUERING PROJEKT GLADE BØRN Kolding Kommune 1 Indhold Indledning... 3 Opstart af projektet... 3 Brug af ICDP i dagligdagen... 3 Samarbejde... 5 Møder i projektgruppen...

Læs mere

Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg, Langeland og Ærø

Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg, Langeland og Ærø Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg, Langeland og Ærø Overordnede informationer Projektets titel : Kost og motion for indvandrerkvinder Projektperiode : 1.9.2008 31.8.2009

Læs mere

Resultat af: Undervisningsmiljøundersøgelse på Svenstrup Efterskole, juni 2007

Resultat af: Undervisningsmiljøundersøgelse på Svenstrup Efterskole, juni 2007 Resultat af: Undervisningsmiljøundersøgelse på Svenstrup Efterskole, juni 2007 I klassen: 1. Hvilken af nedenstående påstande passer bedst til dig? (93 a. Jeg er en af de dygtigste i klassen. 16 % b. Enkelte

Læs mere

NQF Inclusive - Pilot Evaluation MCAST, MT Interview results Examinees

NQF Inclusive - Pilot Evaluation MCAST, MT Interview results Examinees NQF Inclusive - Pilot Evaluation MCAST, MT Interview results Examinees Udført af auxilium, Graz Maj 2011 Resultater af evaluering af interviews med eksaminanterne på niveau 1 (førstehjælpskursus) Evalueringsspørgsmålene

Læs mere

Relations- og ressourceorienteret. Pædagogik i ældreplejen. - Et udviklingsprojekt i ældrepleje, Aalborg 2013

Relations- og ressourceorienteret. Pædagogik i ældreplejen. - Et udviklingsprojekt i ældrepleje, Aalborg 2013 Relations- og ressourceorienteret Pædagogik i ældreplejen - Et udviklingsprojekt i ældrepleje, Aalborg 2013 Evalueringsrapporten er udarbejdet af: Katrine Copmann Abildgaard Center for evaluering i praksis,

Læs mere

Din tilfredshed med institutionen

Din tilfredshed med institutionen Din tilfredshed med institutionen a. Jeg er samlet set tilfreds med mit barns dag/fritidstilbud b. Der er et godt samarbejde mellem os og pædagogerne c. Jeg bliver taget med på råd i beslutninger (f.eks.

Læs mere

EVALUERING AF SPØRGESKEMA VEDR. TRIVSEL OG ARBEJDSMILJØ I BØRNEHØJDE PÅ SKOVGÅRDEN. ULTIMO 2011.

EVALUERING AF SPØRGESKEMA VEDR. TRIVSEL OG ARBEJDSMILJØ I BØRNEHØJDE PÅ SKOVGÅRDEN. ULTIMO 2011. EVALUERING AF SPØRGESKEMA VEDR. TRIVSEL OG ARBEJDSMILJØ I BØRNEHØJDE PÅ SKOVGÅRDEN. ULTIMO 2011. Undersøgelsen er foretaget med udgangspunkt i materialet fra www.termometeret.dk & DCUM. Eleverne har afkrydset

Læs mere

Idékatalog til MX. - Forslag til rekruttering og fastholdelse

Idékatalog til MX. - Forslag til rekruttering og fastholdelse Idékatalog til MX - Forslag til rekruttering og fastholdelse 1 Hvad forstås ved frivilligt arbejde? På både Strategiseminaret (september 2012) og Klublederseminaret (november 2012) blev der diskuteret

Læs mere

Gentofte Skole elevers alsidige udvikling

Gentofte Skole elevers alsidige udvikling Et udviklingsprojekt på Gentofte Skole ser på, hvordan man på forskellige måder kan fremme elevers alsidige udvikling, blandt andet gennem styrkelse af elevers samarbejde i projektarbejde og gennem undervisning,

Læs mere

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Sådan får du som skilsmisseramt den bedste jul med eller uden dine børn. Denne guide er lavet i samarbejde med www.skilsmisseraad.dk Danmarks største online samling

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M o Sta Stem! ga! o - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? / o T D A O M K E R I Indhold En bevægelsesøvelse hvor eleverne får mulighed for aktivt og på gulvet at udtrykke holdninger, fremsætte forslag

Læs mere

Evaluering MPA12, 3. sem., F13, Strategi og ledelse Hvordan vurderer du dit faglige udbytte af modulet i forhold til de opstillede formål?

Evaluering MPA12, 3. sem., F13, Strategi og ledelse Hvordan vurderer du dit faglige udbytte af modulet i forhold til de opstillede formål? Hvordan vurderer du dit faglige udbytte af modulet i forhold til de opstillede formål? Jeg er lidt atypisk da jeg er kommet springende ind på 3. semester, og jeg syntes der gik lang tid inden jeg "fattede"

Læs mere

Ledelse. Hovedkonklusion. 7. maj 2015

Ledelse. Hovedkonklusion. 7. maj 2015 7. maj 2015 Ledelse Hovedkonklusion I forbindelse med projektet Effektiv drift har vi gennemført ca. 60 interviews. Vi har talt med ejendomsfunktionærer, driftschefer og beboerdemokrater. Disse interviews

Læs mere

Girls Day in Science. Evalueringsrapport

Girls Day in Science. Evalueringsrapport Girls Day in Science Evalueringsrapport 2017 Baggrund Girls Day in Science 2017 blev afholdt den 30. august på 30 virksomheder, science centre og uddannelsesinstitutioner i hele Danmark. Derudover blev

Læs mere

Odder Kommunale Musikskole

Odder Kommunale Musikskole Odder Kommunale Musikskole Brugerundersøgelse 2006 Denne undersøgelse er sat i gang på initiativ af Odder Kommunale Musikskole. Formålet er at måle tilfredsheden med musikskolens ydelser og holdningen

Læs mere

Overholde aftaler og følge fælles regler Holde orden på egne ting og være medansvarlig for at holde orden i klassen

Overholde aftaler og følge fælles regler Holde orden på egne ting og være medansvarlig for at holde orden i klassen Trinmål elevens alsidige udvikling Ansvarlighed. Ansvar drejer sig om at vise respekt for egen og andres ejendom og arbejde, samt at kunne udføre opgaver. Man udvikler ansvarlighed ved at få medbestemmelse

Læs mere

Borgertilfredshedsundersøgelse Virksomheden. 3. kvartal 2013

Borgertilfredshedsundersøgelse Virksomheden. 3. kvartal 2013 Borgertilfredshedsundersøgelse Virksomheden 3. kvartal 2013 Magnus B. Ditlev Direkte tlf.: 20 14 30 97 MagnusBrabrand.Ditlev@silkeborg.dk Staben Job- og Borgerserviceafdelingen Søvej 1, 8600 Silkeborg

Læs mere

Om eleverne på Læringslokomotivet

Om eleverne på Læringslokomotivet Om eleverne på Læringslokomotivet LÆRINGS- LOKOMOTIVET Intensive læringsforløb Indhold Forord 5 Om at føle sig privilegeret... 6 Om at have faglige udfordringer... 8 Om at have personlige og sociale udfordringer...

Læs mere

Semesterevaluering SIV Engelsk forår 2015

Semesterevaluering SIV Engelsk forår 2015 Semesterevaluering SIV Engelsk forår 2015 Hvilken uddannelse går du på på dette semester? Hvilken uddannelse går du på på dette semester? - Andet (anfør specialisering, tomplads el.lign.) Kandidatuddannelsen

Læs mere

Passion For Unge! Første kapitel!

Passion For Unge! Første kapitel! Passion For Unge Første kapitel Kasper Schram & Tobias Rank www.passionforunge.dk - passionforunge@gmail.com Hej og tak fordi at du tog imod første kapitel af vores bog, vi ville blive meget glade hvis

Læs mere

Tilsynsrapport. Center for opholdssteder, botilbud og plejefamilier. piger i alderen 15 22 år med psykosociale problemer, som har medført stofmisbrug.

Tilsynsrapport. Center for opholdssteder, botilbud og plejefamilier. piger i alderen 15 22 år med psykosociale problemer, som har medført stofmisbrug. Tilsynsrapport Center for opholdssteder, botilbud og plejefamilier Tilbuddets navn og målgruppe Opholdsstedet Bjerget, godkendt til 7 unge piger i alderen 15 22 år med psykosociale problemer, som har medført

Læs mere

Evaluering Forårs SFO 2017

Evaluering Forårs SFO 2017 Evaluering Forårs SFO 2017 August 2017 I Faaborg-Midtfyn Kommune blev det i efteråret 2016 besluttet, at der skulle være en Forårs SFO fra 1. april 2017. Forårs SFOen blev derefter planlagt i samarbejde

Læs mere

Aktivitets-, behandlings- og samværstilbud til unge

Aktivitets-, behandlings- og samværstilbud til unge Aktivitets-, behandlingsog samværstilbud til unge Personalet på Perronen: Laila Lunddorf, Susse Sylvest Jeppesen, Mirjam Jelgren, Peter Frederiksen, Tine Lange Udarbejdet i 2012 Artiklerne er udarbejdet

Læs mere

Evaluering af 16B omlægning af understøttende undervisning til tolærertimer

Evaluering af 16B omlægning af understøttende undervisning til tolærertimer Evaluering af 16B omlægning af understøttende undervisning til tolærertimer Vi har omlagt 4 lektioner understøttende undervisning på 7. årgang til to dansktimer, en matematiktime og en tysktime med to

Læs mere

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Introduktion og læsevejledning Børnepanelet var samlet for fjerde og sidste gang både i København og i Jylland i april/maj 2017. I alt deltog 23 børn og

Læs mere

FORDOMME. Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ

FORDOMME. Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ 16 Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ 17 Mange psykisk syge er fyldt med fordomme, siger 32-årige Katrine Woel, der har valgt en usædvanlig måde at håndtere sin egen sygdom på: Den (næsten) totale åbenhed.

Læs mere

Kommunale Plejefamilier De Fem, en minievaluering.

Kommunale Plejefamilier De Fem, en minievaluering. Kommunale Plejefamilier De Fem, en minievaluering. Denne rapport er en minievaluering af vores tilbud i Projektet Kommunale Plejefamilier De Fem. I projektet har vi pr. 1/ 1 ansat 1 kommunale plejefamilier

Læs mere

Status Projekt Bydelssundhed i Sønderparken Oktober 2013

Status Projekt Bydelssundhed i Sønderparken Oktober 2013 Status Projekt Bydelssundhed i Sønderparken Oktober 2013 Sundhedssekretariatet Oktober 2013 1. Baggrund Dette statusnotat for bydelsprojektet i Sønderparken indeholder en oversigt over igangsatte aktiviteter

Læs mere

Indholdsbeskrivelse. 1. Projektkoordinator/medarbejder...2. 2. Baggrunden for pilotprojektet...2. 3. Formål...2. 4. Målgruppe...2

Indholdsbeskrivelse. 1. Projektkoordinator/medarbejder...2. 2. Baggrunden for pilotprojektet...2. 3. Formål...2. 4. Målgruppe...2 Indholdsbeskrivelse Indholdsbeskrivelse...1 1. Projektkoordinator/medarbejder...2 2. Baggrunden for pilotprojektet...2 3. Formål...2 4. Målgruppe...2 5. Metode og arbejdsbeskrivelse...3 5.1. Empowerment

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering

Undervisningsmiljøvurdering Undervisningsmiljøvurdering 2014 Rejsby Europæiske Efterskole november 2014 1 Undervisningsmiljøvurdering November 2014 Beskrivelse af processen for indsamling af data I uge 39-40 har vi gennemført den

Læs mere

En sammenhængende indsats for. langvarige modtagere af offentlig forsørgelse

En sammenhængende indsats for. langvarige modtagere af offentlig forsørgelse En sammenhængende indsats for langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016 1 Strategi i forhold til at langvarige modtagere af offentlig forsørgelse skal have en tværfaglig og sammenhængende

Læs mere

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger?

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Evaluering, forældre Hvilket hold har dit barn deltaget på? Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Har dit barn deltaget

Læs mere

Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn

Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn ner er Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn Når en forælder bliver alvorligt syg, bliver hele familien påvirket. Dette gælder også børnene, som i perioder kan have brug

Læs mere

Overblik giver øget trivsel. Nyhedsbrev juli 2012

Overblik giver øget trivsel. Nyhedsbrev juli 2012 Større trivsel, lavere sygefravær, mere tid til beboerne. Det er nogle af de ting, som Lean værktøjet PlusPlanneren har ført med sig. Den lyser op i hjørnet af kontoret med sin lysegrønne farve. Her giver

Læs mere

Guide til Medarbejder Udviklings Samtaler

Guide til Medarbejder Udviklings Samtaler Her får du en guide til, hvordan du kan forberede, gennemføre og følge op på en medarbejder-udviklingssamtale (MUS). Der findes et utal af skemaer og anbefalinger til, hvordan en MUS skal forløbe. Det

Læs mere

UngeSamtalen Udarbejdet af UngeBasen Randers Kommune 2014

UngeSamtalen Udarbejdet af UngeBasen Randers Kommune 2014 1 Kontaktpersonens navn: Den unges navn: Dato: 2 Boligforhold Profil 1: Jeg er meget tilfreds med at bo på Rismøllegården og har det godt med de andre beboere og personalet. Profil 2: Jeg er hovedsagligt

Læs mere

Evaluering Livsstil for familier

Evaluering Livsstil for familier Evaluering Livsstil for familier Status: December 2015 Baggrund Dette notat samler op på de foreløbige resultater af projektet Livsstil for familier pr. december 2015. Notatet samler således op på de sidste

Læs mere

Citater fra borgere:

Citater fra borgere: Citater fra borgere: Jeg har fået hjælp til at blive en bedre mor, at finde mig selv og vide, hvem, jeg er Kunne min søn tale, ville han nok sige, at han er glad for, at mor er i Familiehuset Det er et

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 1.0 INDLEDNING 2 2.0 DET SOCIALE UNDERVISNINGSMILJØ 2 2.1 MOBNING 2 2.2 LÆRER/ELEV-FORHOLDET 4 2.3 ELEVERNES SOCIALE VELBEFINDENDE PÅ SKOLEN

Læs mere

Rosenholmvej 35 Tjørring 7400 Herning Tlf. 96 284250

Rosenholmvej 35 Tjørring 7400 Herning Tlf. 96 284250 Tlf. 96 284250 INFORMATION TIL PRAKTIKANTER Udarbejdet af praktikansvarlig: Helle Kidde Smedegaard Forord: Dette hæfte er lavet til kommende studerende med det formål at give nogle konkrete oplysninger

Læs mere

Rollespil it support Instruktioner til mødeleder

Rollespil it support Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i grundmodulet. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Henriette og Jesper, som er i konflikt med hinanden.

Læs mere

MITrack Dokumentation og transfer af den unges læring

MITrack Dokumentation og transfer af den unges læring MITrack Dokumentation og transfer af den unges læring Et væsentligt parameter i MITrack er at kunne dokumentere den unges læring i særdeleshed overfor den unge selv for at bidrage til transfer, men ligeledes

Læs mere

Konstruktiv Kritik tale & oplæg

Konstruktiv Kritik tale & oplæg Andres mundtlige kommunikation Når du skal lære at kommunikere mundtligt, er det vigtigt, at du åbner øjne og ører for andres mundtlige kommunikation. Du skal opbygge et forrådskammer fyldt med gode citater,

Læs mere

Resultatudtrækket er foretaget 24. februar 2011. Følgende emner indgår i resultatvisningen:

Resultatudtrækket er foretaget 24. februar 2011. Følgende emner indgår i resultatvisningen: Resultatudtrækket er foretaget 24. februar 2011 Følgende emner indgår i resultatvisningen:,,, Underspørgsmål til det sociale miljø - om at gribe ind mod mobning,,, Underspørgsmål til undervisningen - om

Læs mere

dig selv og dine klassekammerater

dig selv og dine klassekammerater Tro på dig selv og dine klassekammerater Øvelser til 4. 6. klasse 6 1 Hvad vil det sige at tro på sig selv? Særlig tre temaer i klassefællesskabet er interessante, når vi skal beskæftige os med elevernes

Læs mere

Lokalafdelingen i Aarhus og Skanderborg Side 1 af 10

Lokalafdelingen i Aarhus og Skanderborg Side 1 af 10 Spørgeskemaundersøgelse Bestyrelsen for Scleroseforeningens afdeling i Aarhus og Skanderborg har i december 2014 og januar 2015 lavet en spørgeskemaundersøgelse blandt lokalforeningens medlemmer om deres

Læs mere

Vejledning til 5 muligheder for brug af cases

Vejledning til 5 muligheder for brug af cases Vejledning til 5 muligheder for brug af cases Case-kataloget kan bruges på en række forskellige måder og skabe bredde og dybde i din undervisning i Psykisk førstehjælp. Casene kan inddrages som erstatning

Læs mere

EVALUERINGSDESIGN: HOLMSTRUPGÅRDS BESKÆFTIGELSESRETTEDE INDSATS

EVALUERINGSDESIGN: HOLMSTRUPGÅRDS BESKÆFTIGELSESRETTEDE INDSATS EVALUERINGSDESIGN: HOLMSTRUPGÅRDS BESKÆFTIGELSESRETTEDE INDSATS Baggrund og formål Holmstrupgård har siden 2012 haft et dagtilbud om beskæftigelsesrettede indsatser til unge med psykiatriske lidelser som

Læs mere

Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg, Langeland og Ærø

Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg, Langeland og Ærø Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg, Langeland og Ærø Overordnede informationer Projektets titel: Projekt Next step Projektperiode: 1.11.2011 31.12.2012 Målgruppe: Projektansvarlig

Læs mere

Forord. Træthed er et markant problem hos mange med nyresygdom. Mange oplever nemlig en form for træthed, som ikke går væk efter en god nats søvn.

Forord. Træthed er et markant problem hos mange med nyresygdom. Mange oplever nemlig en form for træthed, som ikke går væk efter en god nats søvn. Træthed Forord Træthed er et markant problem hos mange med nyresygdom. Mange oplever nemlig en form for træthed, som ikke går væk efter en god nats søvn. Denne pjece indeholder information om årsager til

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering 2016 Midtfyns Efterskole

Undervisningsmiljøvurdering 2016 Midtfyns Efterskole Undervisningsmiljøvurdering 2016 Midtfyns Efterskole Denne vurdering er foretaget på baggerund af spørgeskemaundersøgelse blandt skolens elever juni 2016. Alle elever var inviteret til at deltage. Omkring

Læs mere

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 DAGENS PROGRAM 08:30 09:30 Opsamling 09:30 09:45 Pause 09:45 10:45 Brik Å Teori:

Læs mere

Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne

Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne FOA Kampagne og Analyse Juni 2012 FOA har i perioden fra 1.-12. juni 2012 gennemført en undersøgelse via forbundets elektroniske medlemspanel

Læs mere

Børnemiljøvurdering Filuren 2010

Børnemiljøvurdering Filuren 2010 Børnemiljøvurdering Filuren 2010 Ifølge Dagtilbudsloven skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig børnemiljøvurdering mindst hvert tredje år. Formålet med at der stilles krav til børnemiljøet i dagtilbud,

Læs mere

Børnehavens værdigrundlag og metoder

Børnehavens værdigrundlag og metoder Børnehavens værdigrundlag og metoder Det grundlæggende for os og basis i vores daglige pædagogiske arbejde, er at give børnene tryghed, omsorg og at være nærværende voksne. Vi prøver at skabe et trygt

Læs mere