Bilag 5: Jordbrugsanalysen. Jordbrugsanalysen for Assens Kommune Acadresagnr. 12/30369

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag 5: Jordbrugsanalysen. Jordbrugsanalysen for Assens Kommune Acadresagnr. 12/30369"

Transkript

1 Bilag 5: Jordbrugsanalysen Jordbrugsanalysen for Assens Kommune 2013 Acadresagnr. 12/30369

2 2

3 3 Forord Assens Kommune er en landkommune, der efter fynske forhold er præget af mange store husdyrbrug og store plantebrug, hvoraf nogle enkelte hører til blandt landets største. Jordbrugserhvervet spiller dermed en stor rolle i Assens Kommune for den landskabsmæssige påvirkning. I kommunen er der mange virksomheder, som er afledt af landbruget som f.eks. maskinstationer, landbrugsmekanikere, fødevarevirksomheder, foderstofforretninger, entreprenører, som for en stor dels vedkommende servicerer landbrugserhvervet. Denne 2. og 3. grads afhængighed af landbrugserhvervet er aftaget betydeligt i de seneste 10 år, hvor mange af de borgere, som er bosat i kommunen er blevet pendlere til andre erhverv i andre kommuner. Landbrugets betydning er derfor også i Assens Kommune aftagende i forhold til erhverv og bosætning. Ligesom i resten af landet sker der en strukturudvikling hen mod færre og større landbrug både plantebrug og husdyrbrug. Samtidig med, at der opstår flere små fritidslandbrug med mindre dyrehold til kødproduktion. Assens Kommune er præget af mange små landsbysamfund og en del spredt bebyggelse. Mange steder vil det dermed være konfliktfyldt at udvide eller etablere større husdyrbrug. Der er mange naturskønne områder i Assens. Af disse er en del beskyttet efter 3 i Naturbeskyttelsesloven og kystområderne er en del af Natura 2000 områderne. Dette spiller ind, når det skal vurderes om et husdyrbrug kan etableres eller udvides. Jordbrugsanalysen skal være med til at danne grundlag for planlægning for det åbne. En planlægning som skal indeholde retningslinjer for hensyntagen til jordbrugets interesser. Indledning og formål Assens Kommunes kommuneplanrevision foregår ved at udarbejde kommuneplantillæg til bl.a. de landbrugsrelaterede emner: Planlægning for større husdyrbrug Udpegning af særligt værdifulde jordbrugsområder Planlægning for biogasanlæg Udfordringen er at afbalancere de mange interesser, der er i det åbne land. Jordbrugsanalysen skal hjælpe til med at give et så kvalificeret grundlag som muligt for planlægningen, så jordbrugets interesser tilgodeses bedst muligt under hensyntagen til de øvrige samfundsmæssige, miljømæssige og naturmæssige interesser, der er i det åbne land. På det innovative plan har dansk landbrug en Kommunalbestyrelsern e skal mindst en gang i hver valgperiode i samarbejde med Fødevareministeriet udarbejde og offentliggøre en analyse af jordbrugserhvervene, der skal sikre, at de jordbrugsmæssige interesser indgår i de regionale udviklingsplaner, kommuneplanerne og lokalplanerne jf. 3, stk. 1, i Lov om landbrugsejendomme, LBEK 616 af 01/06/2010.

4 4 fremtrædende plads indenfor miljøteknologi og effektivisering af landbrugsproduktionen. Jordbrugsanalysen for Assens skal med udgangspunkt i den nationale jordbrugsanalyse fra Statsforvaltningen komme tættere på sandheden om de lokale forhold i Assens Kommune. Jordbrugserhvervenes betydning på flere planer skal søges belyst vha. jordbrugsanalysen: Erhvervs- og samfundsøkonomisk Natur- og miljømæssigt Kulturmæssigt Infrastrukturmæssigt Jordbrugsanalysen skal som udgangspunkt være objektiv og faktuel i sin beskrivelse af erhvervet i kommunen. De interessemæssige, politiske afvejninger skal ske under selve udarbejdelsen af de kommende kommuneplantillæg. Derfor drages heller ingen konklusioner i analysen, ligesom der ikke sker en værdiladet vurdering af de forskellige betydninger af de landbrugsmæssige aktiviteter. Jordbrugsanalysen indeholder oplysninger om 1) arealgrundlaget, jf. 2 i lov om drift af landbrugsjorder, 2) jordbrugserhvervenes natur- og miljøgivne forudsætninger, 3) ejendoms- og bedriftsstrukturen, 4) jordbrugsproduktionens art, omfang og lokalisering, herunder særligt lokalisering af husdyr- og planteproduktion, følgevirksomheder mv. og 5) andre forhold af betydning for varetagelsen af de jordbrugsmæssige interesser Ejendoms- og bedriftsstørrelser De statslige jordbrugsanalyser har ved udtræk i OIS-databasen dannet Kort 1, som illustrerer fordeling af ejendomme efter størrelse. Alle ejendomme med status som landbrugsejendom indgår i kortet. Faktuelt ved vi i Assens, at mange af disse ejendomme ikke reelt fungerer som landbrugsejendomme, men som beboelse, idet jorden ofte er bortforpagtet til andre landbrugsbedrifter. OIS-databasen: Den Offentlige Informationsserver, OIS, er en statslig database der samler en række oplysninger vedrørende ejendomme i Danmark. Ejendomme: De ejendomme, der er registreret med hovekode landbrug i OIS-databasen. Bedrift: En driftsenhed, som drives under samme CVR.nr. Kan bestå af flere landbrugsejendomme og landbrugsarealer.

5 5 Kort 1: Viser gennemsnitsstørrelsen på de landbrug, der findes i de respektive områder. (Statsforvaltningen Nordjylland) Kort 2, viser den fremtrædende bedriftsstørrelse indenfor et område. Kortet er dannet på baggrund af Det generelle landbrugsregister og gødningsregnskaberne. Enkelte bedrifter i Assens Kommune driver mere end 1000 ha. Disse bedrifter ejer og forpagter også landbrugsjorde i nabokommunerne. Aktuelt er der meddelt arealgodkendelser til 3 brug med mere end 1000 ha. Arealerne er spredt ud over hele kommunen og ind i nabokommunerne.

6 6 Kort 2: Viser den dominerende bedriftsstørrelse indenfor de enkelte områder. (Statsforvaltningen Nordjylland) Arealanvendelse Assens Kommune er en landbrugskommune med en meget stor del af arealet i det åbne land, som er opdyrket. Dette afspejles i kort 3. som viser hvor stor en andel af det samlede areal, der er søgt støtte til. Kortet er baseret på udtræk fra det generelle landbrugsregister. Kort 3: Viser hvor stor en procentdel af det samlede areal, der er søgt støtte til. (Statsforvaltningen Nordjylland). Den overvejende arealanvendelse er svineavl i de fleste områder. Kort 4 illustrerer den dominerende produktionstype i forhold til arealanvendelsen og er en indikator på arealtilhørsforholdet i forhold til de givne produktionstyper. Kortet er genereret på baggrund af Det generelle landbrugsregister og data fra gødningsregnskaberne og det centrale husdyrregister. Mod syd på Strandbykanten og mod nordvest på Sandagerkanten er der større områder, hvor der er frugt- og grønsagsdyrkning. Der dyrkes bl.a. løg, meloner, asparges, bær, kartofler. I Vissenbjergområdet er mønstret præget af flere små brug med blandet produktion. De små brug er mere hobbyprægede jordbrug.

7 7 Kort 4: Overvejende arealanvendelse (Statsforvaltningen Nordjylland) Ser man på kort 5 ses, at der dyrkes meget forskelligartede afgrøder i kommunen. Dog fylder korn og rapsdyrkningen den langt overvejende del. Ligesom frøgræs og andet markfrø optager en stor andel af det dyrkede areal. Lokalt er der dog store variationer, idet der foregår en alsidig dyrkning af mange andre afgrøder. Syd for Hårby, Strandbyområdet, og nord for Assens, Sandager-området, er der grønsagsdyrkning. Omkring Glamsbjerg er der gartnerier og væksthuse.

8 8 Kort 5: viser de mange forskellige afgrødetyper, der dyrkes i Assens. (Statsforvaltningen Nordjylland) De statslige jordbrugsanalyser leverer også et kortlag med gartnerier. Det oplyses at kortlaget kun repræsenterer udtræk fra Dansk Gartneris medlemsliste, som ikke repræsenterer alle gartnerier i Danmark. På kortværket er der for Assens Kommunes vedkommende kun markeret 5 gartnerier og producenter af frilandsgrøntsager. Se kort 6. Faktuelt ved vi, at der i Assens er flere større og mindre gartnerier, så vel frilands- som væksthusgartnerier. Disse er registreret under plantebrug med særlige afgrøder se kort 4 og 5.

9 9 Kort 6: Gartnerier registreret som medlem hos Dansk Gartneri (Statsforvaltningen Nordjylland) Husdyrtryk Det samlede husdyrtryk i Assens Kommune kommer ingen steder op på 1,4 DE/ha. Dyretrykket er jævnt fordelt over kommunen, dog med lidt lavere koncentration på Strandbykanten og i Vissenbjergområdet. Det er også tydeligt, at Assens i højere grad er en landbrugsdomineret kommune med husdyrhold end f.eks. Odense Kommune. Kortet er baseret på udtræk fra Det generelle Landbrugsregister og gødningsregnskaberne.

10 10 Kort 7: Viser husdyrtrykket pr. ha i dyreenheder. Ingen steder er det gennemsnitlige husdyrtryk over 1,2. (Statsforvaltningen Nordjylland) Det samlede dyretryk er steget i Assens Kommune i årene fra 2003 til Som i de fleste landbrugsområder i Danmark gik det rigtig stærkt med udviklingen i landbruget i årene op til finanskrisen. I Assens Kommune ligger nogle af landets største svineproducenter og enkelte meget store malkekvægbesætninger. Kort 8 viser med de mørkeste farver, hvor der er sket en forøgelse af dyretrykket og med de lyseste farver, hvor der er sket et fald. Assens Kommune ligger på et gennemsnit på 0,9 DE/ha. Landsgennemsnittet er på 0,8 DE/ha. Efter 2009 er der igen begyndt at ske et fald i husdyrtrykket pga. finanskrisen, hvor det har været svært at skaffe finansiering til nye udvidelser og andre landbrug er lukket.

11 11 Kort 8: Viser udviklingen i dyreenheder fra 2003 til De fleste områder er der sket en gennemsnitlig stigning i antallet af dyreenheder.(statsforvaltningen Nordjylland) Økologi Af det samlede dyrkede landbrugsareal er der ca. 4,3 % der dyrkes økologisk med den største koncentration omkring Tommerup, se kort 9. De fleste økologiske bedrifter er planteavl. Der findes dog en større økologisk malkekvægbesætning ved Verninge og en større sobesætning ved Strandby. Der findes flere små økologiske kødkvægbesætninger og enkelte husdyrproduktioner med blandet besætning, f.eks. får, lam og slagtekyllinger. Se placering af bedrifterne, kort 10.

12 12 Kort 9: Viser den procentvise andel af økologisk dyrkede arealer i Assens Kommune (Statsforvaltningen Nordjylland) Kort 10: Viser placeringen af økologiske bedrifter, samt størrelsesfordelingen arealmæssigt. (Statsforvaltningen Nordjylland) Jordbundsdata De mest fremtrædende jordbundstyper i Assens Kommune er lerblandet sandjord og sandblandet lerjord. Begge typer er meget

13 13 velegnede til jordbrugsproduktion. Der er kun få arealer, hvor jordbundstypen er grovblandet sand eller stiv lerjord. Begge nogle dyrkningsmæssigt mere udfordrende jordbundstyper, hhv. pga. for dårlig og for god evne til at holde på vandet. Der er således ikke særlige områder der er betydeligt mere værdifulde end andre i Assens Kommune til jordbrugsmæssig dyrkning. Dette afspejles også ved at en meget stor del af jorden er opdyrket. Kort 11: Viser fordelingen af jordbundstyperne i Assens Kommune (Statsforvaltningen Nordjylland) Følgevirksomheder til landbruget Den landbrugsmæssige produktion kaster også følgevirksomheder af sig: Forarbejdning og videresalg af landbrugsprodukter. Landbrugets leverandører af maskiner mv. Servicevirksomheder, der hovedsageligt betjener landbruget. Kort 12 viser den omtrentlige placering af disse virksomheder i kommunen og giver oplysning om, at der er mellem 500 og 1000 ansatte i disse erhverv samlet set i Assens Kommune.

14 14 Kort 12: Viser placering af landbrugets følge- og servicevirksomheder, samt oplysning om, hvor mange der er ansat indenfor disse erhverv samlet set i Assens Kommune (Statsforvaltningen Nordjylland) Natur og skov Assens er en naturskøn kommune med skov, strand, moser, åer og enge. En stor del af naturområderne er beskyttet efter 3 i Naturbeskyttelsesloven og har dermed betydning for landbrugets muligheder for at dyrke jorden og for at udvide husdyrproduktionen. En del af natur- og skovområderne er særligt ammoniakfølsomme og skal derfor have en større beskyttelse i forhold til landbrugets emissioner. En del af landbrugsjorderne afvander til habitatområder, og udviklingen i dyretrykket pr. arealenhed har betydning for hvor mange næringsstoffer der udledes disse områder. De forskellige områder har forskellig grad af beskyttelse efter naturbeskyttelsesloven og efter husdyrbrugloven, hvilket er afgørende for de landbrug, der ligger op ad områderne, har naturområder på deres jorde eller udleder til områderne fra de dyrkede jorde. Kort 13, 14 og 15 viser hvor områderne beskyttet efter 3 i Naturbeskyttelsesloven, 7 i husdyrbrugloven og habitatområderne er placeret. Kortet viser, at der er 3 områder overalt, mens 7 -

15 15 områder er mere sjældne. 7-områderne har dog lokalt betydning for nyetablering og udvidelse af husdyrbrug, idet der er lagt bufferzoner, markeret med gråt, omkring, hvor der er mere restriktive ammoniakemissionsgrænser. Det er habitatområderne, der har den største indflydelse på landbrugets udvidelsesmuligheder, idet der er en mere restriktiv beskyttelse på disse områder, som rækker langt ind i oplandet til områder mht. såvel ammoniakemission som udvaskning af næringsstoffer til områderne. Kort 13, 14 og 15: Viser naturområder beskyttet efter 3 og 7 og beskyttede vandløb samt EF-habitatområder. (Grundkort Fyn A/S) Kort 13:

16 16 Kort 14: Kort 15: Assens Kommune er ikke en skovrig kommune. Der er dog større skovområder omkring Glamsbjerg, Tommerup og Aarup. Skovene er beskyttet af skovbyggelinier. Det er sådan, at hvis et byggeri er nødvendig for den landbrugsmæssige drift gælder beskyttelsen ikke.

17 17 Nogle af skovene er beskyttet i forhold til ammoniakemissioner, idet de er potentielt ammoniakfølsomme og derfor i nogle tilfælde skal beskyttes efter husdyrbruglovens emissionsgrænser. Kort 16: Viser fredskov og skovbyggelinjer (Grundkort Fyn A/S) Jordens robusthed Man taler mere og mere om landbrugsjords robusthed i forhold til dyrkning og tilførsel af næringsstoffer, herunder husdyrgødning. Graden af robusthed forholder sig til parametrene: områder med særlige drikkevandsinteresser (OSD), Nitratfølsomme indvindingsområder (NFI), kvælstofreduktionspotentialer, nitratklasser, Natura 2000-oplande, fosforklasser, terrænhældninger i forhold til beskyttet natur.

18 18 Kort 17: Viser nitratklasserne

19 19 Kort 18: Viser fosforklasserne Vi har undladt at vise alle kortudsnit for alle de parametre, der har betydning for jordens robusthed. Lægges alle ovennævnte lag på, på én gang, viser det sig, at der stort set ikke er nogen områder i Assens Kommune, hvor der ikke er en eller anden restriktion udover de generelle regler for tilførsel af husdyrgødning. Det er også det billede, der har tegnet sig i de seneste 6 år, hvor vi har afgjort sager efter den nye husdyrbruglov. I langt hovedparten af sagerne, er der indføjet særlige vilkår til sikring af, at næringsstofudvaskningen og næringsstofafstrømning ikke bliver større end, det vurderes at være forsvarligt i forhold til natur- og grundvandsbeskyttelsen. I alt er der ca ha jord, hvor der ikke umiddelbart er bindinger på i forhold til om jorden kan tåle fuld tilførsel af husdyrgødning efter de generelle regler, svarende til 1,4 DE/ha. De 4000 hektar er placeret omkring Assens og Ebberup. Til sammenligning udgør det samlede landbrugsareal i Assens Kommune ca hektar. Arealbindinger Der er arealbindinger som er uforenelige med landbrugsdrift. F.eks. byzoneområder, beskyttede naturtyper, råstofgrave, byudviklingsområder, vejanlæg, skovområder. For placering af store husdyrbrug og biogasanlæg vil det i store træk være de samme bindinger som gør det muligt eller umuligt. For udpegning af særligt værdifulde landbrugsområder er det især om arealerne allerede er optaget af andre anvendelser og/eller planlagt til andre anvendelser. Biogassekretariatet har lavet en gis-analyse for Assens Kommune, hvor alle parametre, som er umiddelbart uforenelige med placering af biogasanlæg er lagt ind. Tilbage bliver nogle grønne områder, hvor der tilsyneladende vil være mulighed for at placere et biogasanlæg.

20 20 Kort 19: Viser de arealbindinger der er ved kommuneplanlægningen for byer og byudvikling, ved skove og ved udlæg til nye veje.

21 21 Kort 20: Viser den gis-analyse, som Biogassekretariet har lavet for Assens Kommune. De grønne pletter er der, hvor der ikke umiddelbart er hindringer i vejen for at kunne placere et biogasanlæg. De gule er områder, hvor det efter en nærmere vurdering måske vil være muligt og de røde, der hvor det ikke kan anbefales. Placering af husdyrbrug Det nyeste udtræk fra Assens Kommunes registrering af husdyrbrugene i kommunen vises på kort 21. Signaturforklaringerne ses under kortet.

22 22 Kort 21: Husdyrbrugenes størrelse, placering og type Afrunding Det videre arbejde med den egentlige udpegning af konkrete placeringsmuligheder for biogas og store husdyrbrug og udlægning af værdifulde landbrugsområder og særligt værdifulde landbrugsområder, kommer til at foregå i selve udarbejdelsen af kommuneplantillæg for den samlede landbrugs- og biogasplanlægning. Analysen her kan medvirke til at danne beslutningsgrundlag for den konkrete udpegning.

23 Rådhus Allé Assens

Jordbrugsanalysen for Assens Kommune 2013

Jordbrugsanalysen for Assens Kommune 2013 Jordbrugsanalysen for Assens Kommune 2013 Acadresagnr. 12/30369 2 Jordbrugsanalysen for Assens Kommune 2013 Jordbrugsanalysen for Assens Kommune 2013 Forord Assens Kommune er en landkommune, der efter

Læs mere

Jordbrugsanalyse for Syddjurs Kommune

Jordbrugsanalyse for Syddjurs Kommune Bilag H Jordbrugsanalyse for Syddjurs Kommune Staten sætter igennem Oversigt over statslige interesser i kommuneplanlægningen 2013 krav om, at kommunerne benytter en jordbrugsanalyse som grundlag for planlægning

Læs mere

Jordbrugsanalyse Holbæk Kommune 2013

Jordbrugsanalyse Holbæk Kommune 2013 Jordbrugsanalyse Holbæk Kommune 2013 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Ejendomsforhold... 4 Lokalisering af landbrug i Holbæk Kommune... 7 Kvæg...19 Svin...20 Mink...21 Jordbundsforhold...22

Læs mere

Indledning Landbrugsareal Størrelse af landbrugsbedrifter Fordeling af landbrugsarealer på bedriftsstørrelser...

Indledning Landbrugsareal Størrelse af landbrugsbedrifter Fordeling af landbrugsarealer på bedriftsstørrelser... Indholdsfortegnelse Indledning... 1 Landbrugsareal... 1 Størrelse af landbrugsbedrifter... 1 Fordeling af landbrugsarealer på bedriftsstørrelser... 1 Størrelse af landbrugsbedrifter i sogne 2010-2016...

Læs mere

I dette notat gennemgås de enkelte temaer om udgangspunkt for en udpegning af særligt værdifuld landbrugsjord.

I dette notat gennemgås de enkelte temaer om udgangspunkt for en udpegning af særligt værdifuld landbrugsjord. Bilag 1 - Jordbrugsanalyse Statsforvaltning Nordjylland har i samarbejde med kommunerne udarbejdet jordbrugsanalyser til brug i den kommunale planlægning. Staten sætter igennem Oversigt over statslige

Læs mere

Jordbruget i tal og kort Faaborg-Midtfyn Kommune

Jordbruget i tal og kort Faaborg-Midtfyn Kommune 2012 Jordbruget i tal og kort Faaborg-Midtfyn Kommune Indhold Indholdfortegnelse s. 3 Landbrugsejendomme s.4 Bedrifter s.5 Husdyrbrug s.7 Planteavl s.8 Frugt og grøntsager s.9 Skovbrug og natur s.10 Beskæftigelse

Læs mere

Kommuneplan & Landbrugslov Hvad udad tabes skal indad vindes..

Kommuneplan & Landbrugslov Hvad udad tabes skal indad vindes.. Kommuneplan & Landbrugslov Hvad udad tabes skal indad vindes.. Temadag om Jordbrugsanalyser 29. august 2017 Odense Palle Graversgaard, Enhedschef Landbrugslov og Jordfordeling Landbrugsloven er henlagt

Læs mere

Jordbrugsanalyser i den kommunale planlægning. Temadag om jordbrugsanalyser 29. august 2017

Jordbrugsanalyser i den kommunale planlægning. Temadag om jordbrugsanalyser 29. august 2017 Jordbrugsanalyser i den kommunale planlægning Temadag om jordbrugsanalyser 29. august 2017 Dagsorden Hvem er jeg? Hvad er baggrunden for jordbrugsanalysen Processen Jordbrugsanalyse 2016 Anvendelse i Kommuneplan

Læs mere

Sådan skal jordbrugsanalyserne bruges. v. agronom Thorben E. Jørgensen Odense Kommune

Sådan skal jordbrugsanalyserne bruges. v. agronom Thorben E. Jørgensen Odense Kommune Sådan skal jordbrugsanalyserne bruges v. agronom Thorben E. Jørgensen Odense Kommune Disposition 1. De formelle krav til jordbrugsanalyser 2. Odense hvad har vi gang i? 3. Smagsprøver på Odenses egen jordbrugsanalyse

Læs mere

kommunen er hovedsagligt udarbejdet på baggrund af data fra de viste postdistrikter. Analyse af jordbrugserhvervene 2009 Læsø Kommune

kommunen er hovedsagligt udarbejdet på baggrund af data fra de viste postdistrikter. Analyse af jordbrugserhvervene 2009 Læsø Kommune 6 9940 Analyse af jordbrugserhvervene for kommunen er hovedsagligt udarbejdet på baggrund af data fra de viste postdistrikter. 1 Analyse af jordbrugserhvervene 2009 6.1 Ejendomsforhold Ejendomsstørrelse

Læs mere

Jordbrugsanalyse for Syddjurs Kommune 2016

Jordbrugsanalyse for Syddjurs Kommune 2016 Jordbrugsanalyse for Syddjurs Kommune 2016 Jordbrugsanalysen har til formål at danne grundlag for udpegning og sikring af særligt værdifulde landbrugsområder og de jordbrugsmæssige interesser, når der

Læs mere

Indledning. Ikke teknisk resumé

Indledning. Ikke teknisk resumé Miljøvurdering Kommuneplan 2013 1 Indhold Indledning... 3 Ikke teknisk resumé... 3 Miljøvurdering... 5 Potentielle områder for ny natur og potentielle økologiske forbindelser... 5 Særligt værdifulde landbrugsområder...

Læs mere

"Landbruget og landskabet i kommuneplanen"

Landbruget og landskabet i kommuneplanen Karsten L. Willeberg-Nielsen, COWI "Landbruget og landskabet i kommuneplanen" Rådgivergruppens anbefalinger ved afsluttende seminar 1 Erfaringer og anbefalinger - Processen Behov for dialog: Tidlig inddragelse

Læs mere

Kortlægning af landskabet mv. Retningslinjer til brug for administration

Kortlægning af landskabet mv. Retningslinjer til brug for administration Kortlægning af landskabet mv. Retningslinjer til brug for administration Kommuneplanlægning Kommuneplanlægningen skal til at spille en mere central rolle i administrationen af det åbne land herunder retningslinjer

Læs mere

kommunen er hovedsagligt udarbejdet på baggrund af data fra de viste postdistrikter. Analyse af jordbrugserhvervene 2009 Tårnby Kommune

kommunen er hovedsagligt udarbejdet på baggrund af data fra de viste postdistrikter. Analyse af jordbrugserhvervene 2009 Tårnby Kommune 2200 1432 2000 1560 1436 17501705 1422 2450 2300 18 650 2770 2791 Analyse af jordbrugserhvervene for kommunen er hovedsagligt udarbejdet på baggrund af data fra de viste postdistrikter. 1 Analyse af jordbrugserhvervene

Læs mere

Dato: 28. december qweqwe

Dato: 28. december qweqwe Dato: 28. december 2016 qweqwe Det åbne land består af landbrugsarealer, skove, naturområder og bebyggelse i landbyer samt fritliggende gårde og huse. Landbrugsarealerne er ofte under pres for en anvendelse

Læs mere

så der ikke længere er krav om sammenhæng mellem husdyr hold og jordtilliggende. Samtidig opstår en bred vifte af specialbrug,

så der ikke længere er krav om sammenhæng mellem husdyr hold og jordtilliggende. Samtidig opstår en bred vifte af specialbrug, Mål landbruget skal sikres mulighed for en bæredygtig udvikling under hensyntagen til naturen, miljøet og omkringboende. Hvorfor skal vi planlægge for landbruget? Den kommunale planlægning skal være med

Læs mere

Analyse af jordbrugserhvervene 2009. 1 Region Sjælland

Analyse af jordbrugserhvervene 2009. 1 Region Sjælland 4200 4100 4700 5600 8300 4400 4000 4900 5450 5750 4690 4990 4970 4180 4800 4780 4300 8305 4930 4640 4840 4760 5471 5953 3400 4230 5400 4720 5672 5900 4050 5620 3630 4660 4250 4750 4440 4450 5853 5800 4160

Læs mere

kommunen er hovedsagligt udarbejdet på baggrund af data fra de viste postdistrikter. Analyse af jordbrugserhvervene 2009 Sønderborg Kommune

kommunen er hovedsagligt udarbejdet på baggrund af data fra de viste postdistrikter. Analyse af jordbrugserhvervene 2009 Sønderborg Kommune 17 5600 6430 6200 6440 6400 330 6300 6320 6470 6340 6310 Analyse af jordbrugserhvervene for kommunen er hovedsagligt udarbejdet på baggrund af data fra de viste postdistrikter. 1 Analyse af jordbrugserhvervene

Læs mere

Landbrugsejendomme i Halsnæs Kommune 2-10 ha ha ha Over 70 ha I alt Antal landbrugsejendomme Landbrugsejendommenes

Landbrugsejendomme i Halsnæs Kommune 2-10 ha ha ha Over 70 ha I alt Antal landbrugsejendomme Landbrugsejendommenes Kapitel 5.7 Jordbrug Mål: Byrådet vil sikre landbrugets erhvervsøkonomiske interesser ved at udpege særligt værdifulde landbrugsområder og områder til store husdyrbrugunder hensyntagen til natur- og miljømæssige

Læs mere

Jordbrugsanalyserne. Temadag for Jordbrugsanalyserne Fuldmægtig i Jordfordeling & Landbrugslov - Kristoffer Gehlert Hilligsøe

Jordbrugsanalyserne. Temadag for Jordbrugsanalyserne Fuldmægtig i Jordfordeling & Landbrugslov - Kristoffer Gehlert Hilligsøe Jordbrugsanalyserne Temadag for Jordbrugsanalyserne 2016 Fuldmægtig i Jordfordeling & Landbrugslov - Kristoffer Gehlert Hilligsøe Disposition Rammen for arbejdet med jordbrugsanalyserne Jordbrugsanalysernes

Læs mere

Særligt værdifulde landbrugsomra der Holbæk Kommune 2013

Særligt værdifulde landbrugsomra der Holbæk Kommune 2013 Særligt værdifulde landbrugsomra der Holbæk Kommune 2013 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Fremgangsmåde... 4 Beskrivelse af området... 5 Forskel i ny og gammel udpegning...

Læs mere

0 2,5 kilometer Kertemindevej 250 arealgodkendelse Oversigtskort, alle arealer Bilag 1 Odense Kommune Nørregade 36-38, 5000 Odense C Tlf. 65512525 Initialer: tsan Dato: 03.12.2015 Beskyttede naturområder

Læs mere

Landbrugets udvikling - status og udvikling

Landbrugets udvikling - status og udvikling Landbrugets udvikling - status og udvikling Handlingsplan for Limfjorden Rapporten er lavet i et samarbejde mellem Nordjyllands Amt, Ringkøbing Amt, Viborg Amt og Århus Amt 26 Landbrugsdata status og udvikling

Læs mere

Fremtidens kommuneplan for det åbne land.

Fremtidens kommuneplan for det åbne land. Fremtidens kommuneplan for det åbne land. Jammerbugt Kommune Kommuneplanlægning Kommuneplanlægningen skal til at spille en mere central rolle i administrationen af det åbne land herunder retningslinjer

Læs mere

"Grøn vækst planlægning" i Kommuneplan 2013 status for jordbrugs- og biogasplanlægningen 6. JUNI 2013 "GRØN VÆKST PLANLÆGNING" I KOMMUNEPLAN 13

Grøn vækst planlægning i Kommuneplan 2013 status for jordbrugs- og biogasplanlægningen 6. JUNI 2013 GRØN VÆKST PLANLÆGNING I KOMMUNEPLAN 13 "Grøn vækst planlægning" i Kommuneplan 2013 status for jordbrugs- og biogasplanlægningen 1 6. JUNI 2013 Følgende fremgår af "Aftale om Grøn Vækst", 16. juni 2009, og "Aftale om Grøn Vækst 2.0", 9. april

Læs mere

Jordbrugsanalyse. For Hedensted Kommune

Jordbrugsanalyse. For Hedensted Kommune For Hedensted Kommune 2013-2017 1 Hedensted Kommune Niels Espesvej 8 8722 Hedensted Tlf.: 7975 50 00 hedensted@hedensted.dk www.hedensted.dk Udarbejdet: Mette Højby Layout: Bente Hansen 2 Baggrunden I

Læs mere

Særligt værdifulde landbrugsområder. Indledning. I følge planloven skal kommunerne udpege og sikre særligt værdifulde landbrugsområder (SVL).

Særligt værdifulde landbrugsområder. Indledning. I følge planloven skal kommunerne udpege og sikre særligt værdifulde landbrugsområder (SVL). Særligt værdifulde landbrugsområder Indledning I følge planloven skal kommunerne udpege og sikre særligt værdifulde landbrugsområder (SVL). Trekantområdets kommuner har i fællesskab udarbejdet kommuneplan

Læs mere

Kommuneplan 2013 Særligt med fokus på jordbrugsplanlægningen. Christina Lohfert Rolandsen

Kommuneplan 2013 Særligt med fokus på jordbrugsplanlægningen. Christina Lohfert Rolandsen Kommuneplan 2013 Særligt med fokus på jordbrugsplanlægningen Christina Lohfert Rolandsen Faaborg-Midtfyn Kommune 63.000 ha 52.000 indbyggere To større byer; Faaborg og Ringe 30% af vores borgere bor i

Læs mere

Noter vedr. store husdyrbrug

Noter vedr. store husdyrbrug Noter vedr. store husdyrbrug https://hjoerring.dk/media/10733/punkt_1_bilag_9.pdf (Kommuneplan 2016 for Hjørring Kommune) Side 34 Side 49-51 Landbrug Afsnittet er en sammenskrivning af mål og strategi

Læs mere

Udpegning af særligt værdifulde landbrugsområder og områder til placering af store husdyrbrug i Herning Kommune

Udpegning af særligt værdifulde landbrugsområder og områder til placering af store husdyrbrug i Herning Kommune Udpegning af særligt værdifulde landbrugsområder og områder til placering af store husdyrbrug i Kommunerne er med ændringen af planloven blevet forpligtet til i større grad at lave en afvejning af arealforbruget,

Læs mere

Landbruget og golfbaner

Landbruget og golfbaner Dansk Landbrug 27. oktober 2005 Landbruget og golfbaner Stikord til Ib W. Jensen til konferencen Lokalisering af golfbaner i Danmark, 1. november 2005, København Disposition 1. Landbrugserhvervets udfordringer

Læs mere

Sammenhængende landbrugsplanlægning

Sammenhængende landbrugsplanlægning Sammenhængende landbrugsplanlægning Inspiration til kommunerne Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Værd at vide om planemnerne hver for sig...4 2.1 Placeringen af de store husdyrbrugs bygninger...

Læs mere

Tillæg nr. 23 til Herning Kommuneplan

Tillæg nr. 23 til Herning Kommuneplan Forslag til Tillæg nr. 23 til Områder til placering af store husdyrbrug Hovedstruktur ændring af Fremlægges fra xx. måned 201x til xx. måned 201x (begge dage incl.) Om kommuneplantillægget Et kommuneplantillæg

Læs mere

Bilag Udpegning af områder til store husdyrbrug Metode og udpegningsgrundlag Kaare Hjorth Udpegning af områder til store husdyrbrug

Bilag Udpegning af områder til store husdyrbrug Metode og udpegningsgrundlag Kaare Hjorth Udpegning af områder til store husdyrbrug Udpegning af områder til store husdyrbrug Udpegningen tager udgangspunkt i Herning Kommuneplan 2013-2014, særligt kapitlet om jordbrug. Nuværende retningslinjer fastlægger at husdyrbrug at: 2. Anlæg til

Læs mere

Jordbrugsanalyse Hillerød Kommune

Jordbrugsanalyse Hillerød Kommune Jordbrugsanalyse Hillerød Kommune Indledning Brugen af det åbne land er i kommunalt regi en afvejning mellem benyttelse og beskyttelse af områder der ligger udenfor byerne. De primære benyttelses interesser

Læs mere

Værdikortlægning Jordbrugets fremtid

Værdikortlægning Jordbrugets fremtid Samlet vurdering Jordbrugserhvervet skal prioriteres højt i området. Der er gode udviklingsmuligheder med en relativt høj frihedsgrad for såvel jordanvendelse som for muligheden for at bygge. Dog er der

Læs mere

Jordbrugsanalyserne og udpegning af de særligt værdifulde jordbrugsområder er det bærende element for en sikring af jordbrugserhvervet.

Jordbrugsanalyserne og udpegning af de særligt værdifulde jordbrugsområder er det bærende element for en sikring af jordbrugserhvervet. Kommuneplanens retningslinjer for de jordbrugsmæssige interesser, herunder udpegningen og sikringen af særligt værdifulde landbrugsområder, skal baseres på den nyeste analyse af jordbrugserhvervene. Planlovens

Læs mere

Produktionen på ejendommen må maximalt være 56,6 DE i heste.

Produktionen på ejendommen må maximalt være 56,6 DE i heste. Teknik og Miljø Virksomhedsmiljø Prinsens Allé 5 8800 Viborg Tlf.: 87 87 56 09 HANDEL MED HESTE JOHN BYRIALSEN Vievej 24 8832 Skals virksomhedsmiljoe@viborg.dk www.viborg.dk 10 tilladelse til etablering/lovliggørelse

Læs mere

JORDBRUGSANALYSE ÅRHUS AMT 2004

JORDBRUGSANALYSE ÅRHUS AMT 2004 JORDBRUGSANALYSE ÅRHUS AMT 2004 TEKNISK RAPPORT TIL REGIONPLAN 2005 2 FORORD Denne rapport er en jordbrugsanalyse for Århus Amt. Analysen er udarbejdet i henhold til Bekendtgørelse nr. 823 af 2. oktober

Læs mere

Vi vil gerne kvittere for den gode dialog om kommuneplanen, som vi har haft med Sorø Kommune.

Vi vil gerne kvittere for den gode dialog om kommuneplanen, som vi har haft med Sorø Kommune. Sorø den 29. august 2013 ERHVERVSPOLITIK Fulbyvej 15 DK 4180 Sorø Tel +45 5786 5000 Fax +45 5786 5001 politik@gefion.dk www.gefion.dk Høringssvar til kommuneplan for Sorø Kommune Landbrugsproduktionen

Læs mere

Baggrundnotat til Byrådet jordbrugsmæssige interesser - Kommuneplan 2014

Baggrundnotat til Byrådet jordbrugsmæssige interesser - Kommuneplan 2014 NOTAT Byrådscentret Baggrundnotat til Byrådet jordbrugsmæssige interesser - Kommuneplan 2014 1) Lovgivning/krav og overordnet planlægning Planloven: Kommuneplanen skal indeholde retningslinjer for Varetagelsen

Læs mere

Københavns Universitet. Landbruget og landskabet i kommuneplanen Kristensen, Lone Søderkvist; Jacobsen, Mads H.; Eide, Trine. Published in: Byplan

Københavns Universitet. Landbruget og landskabet i kommuneplanen Kristensen, Lone Søderkvist; Jacobsen, Mads H.; Eide, Trine. Published in: Byplan university of copenhagen Københavns Universitet Landbruget og landskabet i kommuneplanen Kristensen, Lone Søderkvist; Jacobsen, Mads H.; Eide, Trine Published in: Byplan Publication date: 2012 Document

Læs mere

Værdikortlægning Jordbrugets fremtid

Værdikortlægning Jordbrugets fremtid Samlet vurdering Jordbrugserhvervet er væsentligt i området. Der er gode udviklingsmuligheder med en relativt høj frihedsgrad for jordanvendelse. Der er lav frihedsgrad for muligheden for at bygge, da

Læs mere

Kommuneplanlægning for nye store husdyrbrug (over 500 DE)

Kommuneplanlægning for nye store husdyrbrug (over 500 DE) Kommuneplanlægning for nye store husdyrbrug (over 500 DE) Grundlag for arbejdet vedrørende landbruget i kommunenplan 2013 Debatmøde torsdag d. 7. marts kl. 17.00 Nye store husdyrbrug Grøn Vækst-planen

Læs mere

Analyse af Jordbrugserhvervenen 2009 Kortspecifikation

Analyse af Jordbrugserhvervenen 2009 Kortspecifikation l Analyse af Jordbrugserhvervenen 2009 Kort 1, Visning af postnumre. Tabel Kort 3, Gennemsnitlig ejendomsstørrelse. Postnumre. Analyse af region og kommuner. Visning af postnummer og kommuner inden for

Læs mere

PIG CITY et jordløst svinebrug og tomatgartneri

PIG CITY et jordløst svinebrug og tomatgartneri PIG CITY et jordløst svinebrug og tomatgartneri - perspektiver for planlægning Disposition: PIG CITY koncept - anlægskarakteristik PIG CITY perspektiver for (lokal-)planlægning PIG CITY perspektiver for

Læs mere

Biogasanlæg i relation til kommunernes varmeplanlægning

Biogasanlæg i relation til kommunernes varmeplanlægning Biogasanlæg i relation til kommunernes varmeplanlægning Energinet.dk 8. september 2010 Kåre Albrechtsen Sekretariatschef Biogassekretariatet Miljøministeriet Disposition - Biogassekretariatet - Rammer

Læs mere

Miljøvurdering af forslag til Kommuneplan

Miljøvurdering af forslag til Kommuneplan Miljøvurdering af forslag til Kommuneplan 2013 1 Indhold Indledning... 3 Ikke teknisk resumé... 3 Miljøvurdering... 5 Nyt areal til erhverv i Ørbæk... 5 Potentielle områder for ny natur og potentielle

Læs mere

Borgermøde om Viborg Bioenergi

Borgermøde om Viborg Bioenergi Borgermøde om Viborg Bioenergi Onsdag den 28. februar 2018 Program 1. Velkommen v/ Stine Damborg Hust, formand, Klima- og Miljøudvalget 2. Regler, planer og proces v/ Anna Dorte Nørgaard, 3. Præsentation

Læs mere

Jordbrugsanalyse for Odense Kommune. www.odense.dk

Jordbrugsanalyse for Odense Kommune. www.odense.dk Jordbrugsanalyse for Odense Kommune www.odense.dk Jordbrugsanalyse for Odense Kommune 2011 3 Forord Jordbrugserhvervet har gennem tiden været et vigtigt erhvervsområde i Odense Kommune. Til trods for

Læs mere

Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune

Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune Til Ikast-Brande Kommune Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune Ikast-Brande Kommune har den 18. september 2015 anmodet Vejle Kommune om en udtalelse i forbindelse med ansøgning Miljøgodkendelse

Læs mere

Retningslinje 8 Landbrug og fiskeri

Retningslinje 8 Landbrug og fiskeri Retningslinje 8 Landbrug og fiskeri 93 8. Landbrug og fiskeri Retningslinjer 1. Det er Byrådets målsætning, at jordbrugserhvervene landbrug, gartneri og skovbrug sikres de bedst mulige produktionsbetingelser

Læs mere

Foreløbig udpegning af potentielle områder til placering af større fælles biogasanlæg i Svendborg Kommune.

Foreløbig udpegning af potentielle områder til placering af større fælles biogasanlæg i Svendborg Kommune. Bilag 3 Foreløbig udpegning af potentielle områder til placering af større fælles biogasanlæg i Svendborg Kommune. Det bliver Svendborg Kommunens opgave at udpege områder, hvor der kan etableres større

Læs mere

Grøn Vækst og kommuneplanlægningen

Grøn Vækst og kommuneplanlægningen Grøn Vækst og kommuneplanlægningen - Store husdyrbrug - Store fælles biogasanlæg - Energiafgrøder Oplæg ved arkitekt Bent Petersen Naturstyrelsen, Tværgående Planlægning Odense 30. august 2011 Baggrund

Læs mere

Afgørelse om udvidelse af dyrehold (fulde stalde) Bjergvej 8, 5900 Rudkøbing. CVR nr p.nr og CHR nr

Afgørelse om udvidelse af dyrehold (fulde stalde) Bjergvej 8, 5900 Rudkøbing. CVR nr p.nr og CHR nr Bjerggården I/S Bjergvej 8 Illebølle 5900 Rudkøbing Infrastruktur Fredensvej 1 5900 Rudkøbing Tlf. 63 51 60 00 Fax 63 51 60 01 E-mail: infra@langelandkommune.dk www.langelandkommune.dk 03-03-2016 J. nr.

Læs mere

Miljøcenter Århus. Afsluttende kortlægning Brædstrup og Våbensholm. Kortlægning af arealanvendelse og forureningskilder

Miljøcenter Århus. Afsluttende kortlægning Brædstrup og Våbensholm. Kortlægning af arealanvendelse og forureningskilder Miljøcenter Århus Afsluttende kortlægning Brædstrup og Våbensholm Projektnr.: 30.6514.03 August / 2008 Miljøcenter Århus Afsluttende kortlægning Brædstrup og Våbensholm Kortlægning af arealanvendelse og

Læs mere

Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune

Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune Billund Kommune Att.: Rikke Holm Sennels Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune Billund Kommune har den 28. september 2015 anmodet Vejle Kommune om en udtalelse i forbindelse med miljøgodkendelse

Læs mere

Ny husdyrregulering: Fra miljøgodkendelse af arealerne til generelle regler

Ny husdyrregulering: Fra miljøgodkendelse af arealerne til generelle regler Ny husdyrregulering: Fra miljøgodkendelse af arealerne til generelle regler vvm+habitatdirektiv brug af afskæringskriterier fastholde beskyttelsesniveau neutralisere merudvaskning/påvirkning fra husdyrgødning.

Læs mere

Høringssvar til kommuneplan for Slagelse Kommune

Høringssvar til kommuneplan for Slagelse Kommune ERHVERVSPOLITIK Fulbyvej 15 DK 4180 Sorø Tel +45 5786 5000 Fax +45 5786 5001 politik@gefion.dk www.gefion.dk Sorø den 11. juni 2013 Høringssvar til kommuneplan for Slagelse Kommune Landbrugsproduktionen

Læs mere

Nedenfor findes en række konkrete bemærkninger til kommuneplanforslaget.

Nedenfor findes en række konkrete bemærkninger til kommuneplanforslaget. Ringsted Kommune Teknisk Forvaltning Rønnedevej 9 4100 Ringsted Mrk. KP13 ERHVERVSPOLITIK Fulbyvej 15 DK 4180 Sorø Tel +45 5786 5000 Fax +45 5786 5001 politik@gefion.dk www.gefion.dk Sorø den 5. november

Læs mere

Nedenstående ses Kerteminde Kommunes vurdering af og vilkår til arealerne.

Nedenstående ses Kerteminde Kommunes vurdering af og vilkår til arealerne. Odense Kommune Att.: Tine Skyttegård Andreasen Sendt pr. mail Side1/5 Miljø- og Kulturforvaltning Hans Schacksvej 4 5300 Kerteminde Tlf.: 65 15 14 66 Fax: 65 15 14 99 Email: tbj@kerteminde.dk www.kerteminde.dk

Læs mere

Udfyldning af skema til ansøgning om tilladelse til husdyrproduktion (maximalt 75 dyreenheder)

Udfyldning af skema til ansøgning om tilladelse til husdyrproduktion (maximalt 75 dyreenheder) Udfyldning af skema til ansøgning om tilladelse til husdyrproduktion (maximalt 75 dyreenheder) Tilladelsesordningen Etablering, udvidelse eller ændring af husdyrbrug for mere end 15 DE og op til 75 DE

Læs mere

Sorø den 2. september 2013

Sorø den 2. september 2013 ERHVERVSPOLITIK Fulbyvej 15 DK 4180 Sorø Tel +45 5786 5000 Fax +45 5786 5001 politik@gefion.dk www.gefion.dk Sorø den 2. september 2013 Høringssvar til kommuneplan for Holbæk Kommune Landbrugsproduktionen

Læs mere

Sorø den 29. juli 2013

Sorø den 29. juli 2013 ERHVERVSPOLITIK Fulbyvej 15 DK 4180 Sorø Tel +45 5786 5000 Fax +45 5786 5001 politik@gefion.dk www.gefion.dk Sorø den 29. juli 2013 Høringssvar til kommuneplan for Lejre Kommune Landbrugsproduktionen skaber

Læs mere

Omra der til lokalisering af større husdyrbrug over 500 DE Holbæk Kommune 2013

Omra der til lokalisering af større husdyrbrug over 500 DE Holbæk Kommune 2013 Omra der til lokalisering af større husdyrbrug over 500 DE Holbæk Kommune 2013 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Fremgangsmåde... 4 Landskabskarakteranalysen områders robusthed

Læs mere

Notat. Baggrund for fastsættelse af beskyttelsesniveauerne

Notat. Baggrund for fastsættelse af beskyttelsesniveauerne Notat Erhverv J.nr. Ref. Den 15. december 2009 I dette notat gøres der rede for, hvorfor overholdelse af husdyrgodkendelseslovens beskyttelsesniveauer normalt betyder, at projektets påvirkning ligger under

Læs mere

Fremtidens jordbrug udfordringer for planlægningen og forvaltningen af det åbne land

Fremtidens jordbrug udfordringer for planlægningen og forvaltningen af det åbne land Fremtidens jordbrug udfordringer for planlægningen og forvaltningen af det åbne land 1 Planlægning for jordløse husdyrproduktioner VVMog lokalplanpligt p? Eksempel PIG CITY 2 PIG CITY myndighedsbehandling

Læs mere

Notat over bemærkninger til Naturrådets anbefalinger til kommunens arbejde med Grønt Danmarkskort

Notat over bemærkninger til Naturrådets anbefalinger til kommunens arbejde med Grønt Danmarkskort Notatark Sagsnr. 01.02.15-P16-1-18 Sagsbehandler Lene Kofoed 8.11.2018 Notat over bemærkninger til Naturrådets anbefalinger til kommunens arbejde med Grønt Danmarkskort Notat over bemærkninger fra Naturråd

Læs mere

Retningslinje 8 Landbrug og fiskeri

Retningslinje 8 Landbrug og fiskeri Retningslinje 8 Landbrug og fiskeri 8. Landbrug og fiskeri Retningslinjer 1. Det er Byrådets målsætning, at jordbrugserhvervene landbrug, gartneri og skovbrug sikres de bedst mulige produktionsbetingelser

Læs mere

Bilag 2 2/50

Bilag 2 2/50 Bilag 1 1/50 Bilag 2 2/50 Bilag 3 3/50 Bilag 4 4/50 5/50 Bilag 5 6/50 Bilag 6 7/50 Bilag 7 8/50 Bilag 8 9/50 10/50 Bilag 9 11/50 Bilag 10 12/50 13/50 Bilag 11 14/50 15/50 16/50 17/50 Bilag 12 18/50 19/50

Læs mere

Fordebat. Borgermøde om fælles biogasanlæg mandag den 9. sept kl.19. Velkommen! Kilde: Biogasrejseholdet

Fordebat. Borgermøde om fælles biogasanlæg mandag den 9. sept kl.19. Velkommen! Kilde: Biogasrejseholdet Fordebat Borgermøde om fælles biogasanlæg mandag den 9. sept. 2013 kl.19. Velkommen! Kilde: Biogasrejseholdet Program Kl. 19.00 Kl. 19.15 Kl. 19.30 Kl. 19.45 Kl. 20.00 Kl. 20.45 Velkommen v/ Jens Ravn,

Læs mere

Vurdering af muligheden for at undlade bræmmer med teknikkrav op til kategori 2-heder og -overdrev i relationen til VVM-direktivet

Vurdering af muligheden for at undlade bræmmer med teknikkrav op til kategori 2-heder og -overdrev i relationen til VVM-direktivet NOTAT Miljøstyrelsen Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning J.nr. MST-1249-00139 Den 27. januar 2017 Vurdering af muligheden for at undlade bræmmer med teknikkrav op til kategori 2-heder og -overdrev

Læs mere

Udfordringer ved regulering af afgasset biomasse efter VVM-reglerne og husdyrbrugsloven

Udfordringer ved regulering af afgasset biomasse efter VVM-reglerne og husdyrbrugsloven Udfordringer ved regulering af afgasset biomasse efter VVM-reglerne og husdyrbrugsloven Eva Folke, Tønder Kommune www.toender.dk 1 Biogasprojekter i Tønder Kommune og nabokommuner www.toender.dk 2 Udfordringer

Læs mere

Opfølgning på Grøn Vækst i kommuneplanlægningen. - Store husdyrbrug. - Store fælles biogasanlæg - Energiafgrøder

Opfølgning på Grøn Vækst i kommuneplanlægningen. - Store husdyrbrug. - Store fælles biogasanlæg - Energiafgrøder Opfølgning på Grøn Vækst i kommuneplanlægningen - Store husdyrbrug - Store fælles biogasanlæg - Energiafgrøder Oplæg ved Helga Grønnegaard Naturstyrelsen, Det åbne Land og Friluftsliv Baggrund Grøn Vækst-aftale

Læs mere

Værdikortlægning Jordbrugets fremtid

Værdikortlægning Jordbrugets fremtid Samlet vurdering Jordbrugserhvervet prioriteres lavt i området, da området er kystnært med store turist- og naturinteresser. Den vestlige del af området fra Thorup Strand til kommunegrænsen til Thisted

Læs mere

Marker. v./miljøchef Hans Roust Thysen. Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Plan & Miljø

Marker. v./miljøchef Hans Roust Thysen. Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Plan & Miljø Marker v./miljøchef Hans Roust Thysen Disposition Referencesædskifter til kvæg Afgræsning og beregning af kvælstofudvaskning Overfladevand Drikkevand Fosfor Lugt Landscentret Reference sædskifte Standardsædskifter

Læs mere

Udvidelse af kvægproduktion på Gl. Ålborgvej Møldrup i Møldrup

Udvidelse af kvægproduktion på Gl. Ålborgvej Møldrup i Møldrup Udvidelse af kvægproduktion på Gl. Ålborgvej 201 9632 Møldrup i Møldrup Tillæg nr. 12 til Regionplan 2005 Viborg Amtsråd November 2006 J. nr. 8-52-6-2-12-05 Regionplantillæg nr. 12 til Regionplan 2005

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder PLAN, BYG OG ERHVERV Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder BAGGRUND FOR KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 1 I forbindelse med

Læs mere

Et økologisk jordbrug uden konventionel husdyrgødning og halm Mogens Hansen

Et økologisk jordbrug uden konventionel husdyrgødning og halm Mogens Hansen Gårdrapport Et økologisk jordbrug uden konventionel husdyrgødning og halm Mogens Hansen Udarbejdet af Niels Tvedegaard, Fødevareøkonomisk Institut & Økologisk Landsforening 2007 Indhold Forord...2 1. Bedriften...3

Læs mere

Orientering fra Naturstyrelsen Aalborg

Orientering fra Naturstyrelsen Aalborg Orientering fra Naturstyrelsen Aalborg Naturstyrelsen Aalborg har afsluttet grundvandskortlægningen i kortlægningsområderne 1426 Bagterp og 1470 Lønstrup, Hjørring Kommune Anna Maria Nielsen Geolog, Naturstyrelsen

Læs mere

www.odense.dk Jordbrugsanalyse for Odense Kommune

www.odense.dk Jordbrugsanalyse for Odense Kommune www.odense.dk Jordbrugsanalyse for Odense Kommune Forord Jordbrugserhvervet har gennem tiden været et vigtigt erhvervsområde i Odense Kommune. Til trods for at Odense Kommune naturligvis er præget af

Læs mere

Tillæg nr. 14 til Kommuneplan 2013 2025 for Lemvig Kommune

Tillæg nr. 14 til Kommuneplan 2013 2025 for Lemvig Kommune Tillæg nr. 14 til Kommuneplan 2013 2025 for Lemvig Kommune Tillæg nr. 14 til Kommuneplan 2013 2025 er udarbejdet med henblik på: At foretage teknisk tilpasning af kortgrundlagene for retningslinjerne skovrejsning

Læs mere

Lene Stenderup Landinspektør. Byplan By- og Kulturforvaltningen Odense Kommune

Lene Stenderup Landinspektør. Byplan By- og Kulturforvaltningen Odense Kommune Lene Stenderup Landinspektør Byplan By- og Kulturforvaltningen Odense Kommune Samlet areal Byzone Landzone Landbrugsareal Beskyttet natur og offentlig fredskov Indbyggertal Befolkningstæthed Odense Danmark

Læs mere

Landbrugets syn på. Konsekvenser af vandområdeplaner 2015-2021. Viborg Kommune. Skive Kommune

Landbrugets syn på. Konsekvenser af vandområdeplaner 2015-2021. Viborg Kommune. Skive Kommune Landbrugets syn på Konsekvenser af vandområdeplaner 2015-2021 Viborg Kommune Skive Kommune Vandområdeplan 2015-2021 for Vandområdedistrikt Jylland og Fyn foreslår virkemidler, der skal reducere udvaskningen

Læs mere

Regeringens plan for Grøn vækst

Regeringens plan for Grøn vækst Regeringens plan for Grøn vækst Grøn vækst plan skal sikre: Grøn vækst planen fremhæver følgende: Et vandmiljø af god kvalitet En markant reduktion af pesticiders skadevirkninger. Reduceret ammoniakbelastning

Læs mere

Tilladelse til udvidelse af minkfarm på Skovagervej 122 og 124, 8830 Tjele.

Tilladelse til udvidelse af minkfarm på Skovagervej 122 og 124, 8830 Tjele. Anders V. Christensen Skovagervej 122 8830 Tjele Miljøforvaltningen Miljø Søvej 2 DK-8800 Viborg Tlf.: 87 87 87 87 Fax.: miljoe@viborg.dk www.viborg.dk Tilladelse til udvidelse af minkfarm på Skovagervej

Læs mere

Ansøgningsskema. husdyrgodkendelse.dk. 16 Godkendelse Ansøgningsnummer Version 5 Dato :00:00. Type

Ansøgningsskema. husdyrgodkendelse.dk. 16 Godkendelse Ansøgningsnummer Version 5 Dato :00:00. Type husdyrgodkendelse.dk Ansøgningsskema Type 16 Godkendelse Ansøgningsnummer 58259 Version 5 Dato 10-02-2015 00:00:00 Navn Johannes Søgård Adresse Klodhøjvej 50 Telefon 75335253 Mobil 20995833 E-Mail Kort

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til husdyrproduktion (maximalt 75 dyreenheder)

Ansøgning om tilladelse til husdyrproduktion (maximalt 75 dyreenheder) Miljø- og Planlægningsudvalget L 55 - Bilag 8 Offentligt Ansøgning om tilladelse til husdyrproduktion (maximalt 75 dyreenheder) Det bekræftes, at de fremsendte oplysninger og kort er i overensstemmelse

Læs mere

AFDELING FOR PLAN OG BY INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG TIL STORE SOLCELLEANLÆG. vordingborg.dk. Høringfrist 28. september 2018

AFDELING FOR PLAN OG BY INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG TIL STORE SOLCELLEANLÆG. vordingborg.dk. Høringfrist 28. september 2018 AFDELING FOR PLAN OG BY Høringfrist 28. september 2018 vordingborg.dk INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG TIL STORE SOLCELLEANLÆG Solcelleanlæg som klimaindsats Indledning Produktion af vedvarende energi er

Læs mere

Borgermøde om Iglsø Biogas

Borgermøde om Iglsø Biogas Borgermøde om Iglsø Biogas Tirsdag den 16. maj 2017 Program Kl. 17.00 Kl. 17.15 Kl. 17.30 Kl. 17.35 Velkommen v/ Mads Panny, formand for Klima- og Miljøudvalget Regler og planer v/ Præsentation af Iglsø

Læs mere

Referat af møde d. 12. juni 2012 om landbrugsplanlægning i Svendborg Kommune

Referat af møde d. 12. juni 2012 om landbrugsplanlægning i Svendborg Kommune Referat af møde d. 12. juni 2012 om landbrugsplanlægning i Svendborg Kommune Knud Erik Jensen I mødet deltog: Patriotisk Selskab: Carsten Hansen og Jørgen Stougaard Centrovice: Ejler Petersen Landbrugsrådgivning

Læs mere

Miljøgodkendelse af arealerne til Nymarksvej 12, 5471 Søndersø

Miljøgodkendelse af arealerne til Nymarksvej 12, 5471 Søndersø Henrik Skovgaard Larsen Nymarksvej 12 5471 Søndersø TEKNIK OG MILJØ Dato: 16.08.2007 J.nr. 2007050234/jpa Ref. Miljøgodkendelse af arealerne til Nymarksvej 12, 5471 Søndersø Resumé Henrik Skovgaard Larsen

Læs mere

Miljøgodkendelse af dyrkningsarealerne på ejendommen matr.nr. 55a Svindinge By, Svindinge beliggende Huslodderne 10, 5853 Ørbæk, cvr.

Miljøgodkendelse af dyrkningsarealerne på ejendommen matr.nr. 55a Svindinge By, Svindinge beliggende Huslodderne 10, 5853 Ørbæk, cvr. Teknik- og Miljøafdeling Henrik Dahlhede Huslodderne 10 5853 Ørbæk Dato: 11-09-2008 Sagsbehandler: Bo Clausen Direkte tlf: 6333 7159 E-mail: bcl@nyborg.dk Sagsid.: 07/8549. Miljøgodkendelse af dyrkningsarealerne

Læs mere

MILJØSCREENING AF FORSLAG TIL KOMMUNEPLANTILLÆG FOR SÆRLIGT VÆRDIFULDE LANDBRUGSOMRÅDER KOMMUNEPLAN FOR TREKANTOMRÅDET 2013-2025

MILJØSCREENING AF FORSLAG TIL KOMMUNEPLANTILLÆG FOR SÆRLIGT VÆRDIFULDE LANDBRUGSOMRÅDER KOMMUNEPLAN FOR TREKANTOMRÅDET 2013-2025 MARTS 2014 TREKANTOMRÅDET DANMARK MILJØSCREENING AF FORSLAG TIL KOMMUNEPLANTILLÆG FOR SÆRLIGT VÆRDIFULDE LANDBRUGSOMRÅDER KOMMUNEPLAN FOR TREKANTOMRÅDET 2013-2025 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg

Læs mere

Bilag 3 Scoping af ændrede arealudlæg

Bilag 3 Scoping af ændrede arealudlæg BILAG 3 TIL MILJØVURDERING KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 7 1 Bilag 3 Scoping af ændrede arealudlæg Der foretages i bilaget en systematisk gennemgang af planændringer og afledte miljøpåvirkninger. Dette bilag indeholder

Læs mere

Udvidelse af svineproduktion på Astrupvej 18 i Kjellerup Kommune

Udvidelse af svineproduktion på Astrupvej 18 i Kjellerup Kommune Udvidelse af svineproduktion på Astrupvej 18 i Kjellerup Kommune Tillæg nr. 29 til Regionplan 2005 Viborg Amtsråd December 2006 J. nr. 8-52-6-2-24-05 Forslag til regionplantillæg nr. 29 til Regionplan

Læs mere

Planordbog Kommuneplan for Holbæk Kommune

Planordbog Kommuneplan for Holbæk Kommune Planordbog 0-9 3-zoneinddelingen Tidligere opdeling af det åbne land i beskyttelsesområder, landskabsområder og jordbrugsområder. Denne udpegning er blevet erstattet af andre udpegninger værdifulde naturområder,

Læs mere

INSTITUT FOR JORDBRUGSPRODUKTION OG MILJØ DET JORDBRUGSVIDENSKABELIGE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET

INSTITUT FOR JORDBRUGSPRODUKTION OG MILJØ DET JORDBRUGSVIDENSKABELIGE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET INSTITUT FOR JORDBRUGSPRODUKTION OG MILJØ DET JORDBRUGSVIDENSKABELIGE FAKULTET Natur- og miljøklagenævnet, Rentemestervej 8, 2400 Købnehavn NV Spørgsmål til Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet til kortet

Læs mere

Danske planchefers årsmøde. Holger Bisgaard, Kontorchef, Naturstyrelsen

Danske planchefers årsmøde. Holger Bisgaard, Kontorchef, Naturstyrelsen Danske planchefers årsmøde Holger Bisgaard, Kontorchef, Naturstyrelsen Regeringsgrundlaget Naturen Sikring og udvikling af en varieret og mangfoldig natur, der er tilgængelig og til glæde for alle i både

Læs mere