Biokemiske analyser. Alanin-aminotransferase ALAT. Albumin. Antithrombin. Aspartataminotransferase. Apolipoprotein B. Bilirubiner.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Biokemiske analyser. Alanin-aminotransferase ALAT. Albumin. Antithrombin. Aspartataminotransferase. Apolipoprotein B. Bilirubiner."

Transkript

1 Biokemiske analyser Klinisk biokemi er en betegnelse for den viden og de beslutninger som ligger bag anvendelse af biokemisk information i klinisk problemstillinger. Stort set alle læger anvender klinisk biokemi dagligt ved rekvisition og fortolkning af biokemiske og molekylære analyser. Nedenfor gives eksempler på basale laboratorieundersøgelser, som ordineres på baggrund af den kliniske problemstilling. Prøvematerialet er blod, evt. centrifugeret ved måling af elektrolytter, proteiner etc. Koagulationsproteiner måles altid i plasma, som er stabiliseret (anti-koaguleret) blod befriet for blodlegemer. Serum ligner med hensyn til kemisk sammensætning plasma, men er uden fibrinogen og de fleste andre koagulationsfaktorer. Det betyder at serum dannes efter blodet er koaguleret og selve koagelet og blodcellerne er fjernet. Alanin-aminotransferase ALAT Albumin α-amylase Antithrombin Aspartataminotransferase Apolipoprotein B Bilirubiner Blodtype Calcium (total) Calcium (korrigeret) Enzym som findes i mange væv, men især i leveren. Indikationer: udredning og monitorering af leversygdomme, især tilstande med cellenekrose. Plasmaprotein med bl.a. transportfunktioner. Udgør normalt ca. 60 % af alt protein i plasma. Indikationer: monitorering af tilstande med forstyrret proteinsyntese eller unormale proteinstab, udredning af årsager til ødem, vurdering af hydreringstilstand. Enzym som overvejende stammer fra pancreas og spytkirtler. Indikationer: mistanke om akut pancreatitis og monitorering af tilstanden. Vigtig koagulationshæmmer. Indikationer: mistanke om medfødt antithrombin mangel, monitorering ved DIC Enzymer, der katalyserer overførslen af aminogrupper. Findes i høj koncentration i hjerte og lever. Indikation: ved myokardieinfarkt og hepatitis. Det dominerende protein i VLDL og det eneste i LDL. Indikationer: mistanke om hyperlipidæmi, kontrol af behandling Nedbrydningsprodukt af hæm (findes i hæmoglobin, myoglobin og forskellige enzymer). Indikationer: mistanke om lever- eller galdevejssygdom, monitorering af tilstande med ikterus. Omfatter AB0- og Rhesus typning, samt screentest for erythrocytantistoffer. Indikationer: forberedelse til blodtransfusion. Totalkoncentration af calcium i plasma. Indikationer: f.eks. mistanke om parathyroideasygdom, knoglesygdomme, vitamin D mangel, nyresygdomme, krampetilstande af ukendte årsager m.m.. Totalkoncentrationen af calcium i plasma som korrigeres for et lavt eller højt albumin, for at få et bedre estimat af frit calcium.

2 Calcium-ion Carbamid Carbonat + Carbondioxid Total CO 2 ) Cholesterol Choriongonadotropin Cobalaminer, Vitamin B 12 C-reaktivt protein (CRP) Creatinin Creatinkinase CKMB 1,25-Dihydroxy-Vitamin D P-Folater B-Reticulocytter Estradiol (østradiol) Ferritin Fibrin D-dimer Frit (ikke-proteinbundet) calcium i plasma, korrigeret til ph 7,40. Indikationer: anvendes når P-calcium (total, korrigeret) ikke kan forventes at give et pålideligt udtryk for calcium-ion koncentration i plasma (f.eks. ved multiorgansvigt, efter transfusion, ved syre-base forstyrrelser), samt ved hyper- og hypoparathyroidisme. Vigtigste ekskretionsform for nitrogen fra nedbrydningen af aminosyrer. Indikationer: vurdering af ændringer i protein- og aminosyresætningen, vurdering af toxomigrad ved uræmi. Omfatter carbonat-ion, hydrogencarbonat-ion og CO2 Ændringer i værdien (total CO2) kan bruges som et mål ændringer i base-excess. Indikationer: vand, elektrolyt- og syre-base forstyrrelser. Den samlede plasmakoncentration af cholesterol i VLDL, LDL og HDLpartikler (samt i chylomikroner hvis de findes i store mængder). Indikationer: mistanke om hyperlipidæmi (hyperkolesterolæmi), kontrol af behandling. Et hormon, der produceres af placenta for at sikre, at menstruationen udebliver hvis et befrugtet æg indlejres i livmoderens slimhinde. Indikation: påvisning af graviditet herunder ekstrauterin graviditet. Kobolt-holdigt vitamin. Indikationer: mistanke om B12-mangel (megalocytær anæmi, polyneuropati). Plasmaprotein med ukendt funktion. Akut fasereaktant som stiger ved tilstande med cellenekrose. Indikationer: mistanke om bakterielle infektioner, forskellige differentieldiagnostiske problemer. Afspaltningsprodukt af creatinfosfat i muskelvæv. Indikationer: screening for nedsat nyrefunktion, monitorering af patienter med kendt nyresygdom. Isoenzym af creatinkinase, som findes hovedsageligt i hjertemuskelvæv. Indikationer: mistanke om AMI, monitorering af forløb ved AMI. 1,25-(OH)2-vitamin D2 + D3. Indikationer: mistanke om vitamin D mangel, nyresygdom, hyperparathyroidisme. Folatkoncentrationen i plasma. Indikationer: mistanke om folatmangel f.eks. hos ældre, gravide, alkoholikere og hos patienter med malabsorption. Helt unge celler med rester af mitokondrier, ribosomer og golgi-apparat. Indikationer: f.eks. påvisning af erythropoetisk aktivitet i forbindelse med udredning og behandling af anæmier. Kvindeligt kønshormon. Indikationer: f.eks. ved svigtende gonadefunktion, truende abort, postmenopausale blødninger, gynækomasti, pubertas præcox, kontrol ved infertilitetsbehandling. Jernbindende protein (som mest findes intracellulært), men også en akut fasereaktant. Indikationer: især diagnostik af jernmangel og kontrol af behandling. Nedbrydningsprodukt af fibrin. Indikationer: mistanke om DIC eller

3 Fibrinogen Follitropin (FSH) Fosfat Glukose y-glutamyltransferase (GGT) Haptoglobulin HDL-cholesterol Hæmoglobulin (Fe) Hæmoglobin A 1C 25-hydroxy-Vitamin D Hæmatologiske kvantiteter Immunoglobulin A Immunoglobulin E Immunoglobulin G Immunoglobulin M Jern (transferrinbundet) tromboemboliske tilstande. Protein som omdannes til fibrin i forbindelse med koagulation, men også reagerer som akut fasereaktant. Høje plasmakoncentrationer er den vigtigste årsag til aggregation af erythrocytter og stigning i SR. Indikationer: f.eks. blødning uden kendt årsag, mistanke om DIC, kontrol af inflammatoriske tilstande. Follikelstimulerende hormon. Indikationer: f.eks. ved pubertas præcox, udeblevet pubertet, ved primær eller sekundær amenore. Hos mænd ved hypogonadisme og forstyrrelser i spermatogenesen. Calcium og fosfat koncentrationen reguleres begge af parahormon fra parathyreoidea og begge afhænger af vitamin D koncentration. Indikation: til monitorering. Blodsukker. Indikationer: diagnose eller kontrol af diabetes mellitus, mistanke om hypoglykæmi. Enzym der findes i leveren (galdeveje), nyrer, prostata og pancreas. Aktiviteten i plasma stammer især fra leveren. Indikationer: udredning og monitorering af leversygdomme, især tilstande med kolestase; sensitiv for akut alkoholpåvirkning af leveren. Plasmaprotein som binder frit hæmoglobin, men som også reagerer som akut fasereaktant. Indikationer: f.eks. mistanke om hæmolyse. Plasmakoncentrationen af cholesterol i HDL-partikler. Indikationer: udredning af hyperlipidæmi, mistanke om lavt HDL (øget risiko for aterosklerotisk hjertekarsygdom) Hæmoglobulinkoncentrationen i blod. Indikationer: mistanke om anæmi eller polycytæmi, monitorering af sådanne tilstande, monitorering af blødning. Hæmoglobin A med kovalent bundet glukose. Afspejler B-glukoseniveauet i de forløbne 2-6 uger. Indikationer: kontrol af diabetes mellitus. 25-OH-vitamin D2+D3. Indikationer: mistanke om vitamin D mangel. Immunoglobulin med tunge kæder. Spiller især en rolle i immunforsvaret i sekreter. Indikationer: f.eks. mistanke om immunsvigt som årsag til recidiverende infektioner. Immunoglobulin med tunge kæder. Spiller især en rolle i immunforsvaret i sekreter. Indikationer: f.eks. mistanke om immunsvigt som årsag til recidiverende infektioner. Immunoglobulin med tunge kæder. Spiller især en rolle i forbindelse med udvikling af allergi. Indikationer: f.eks. mistanke om multipel allergi som årsag til astma eller rhinit. Immunoglobulin med tunge kæder. Indikationer som IgA Immunoglobulin med tunge kæder. Indikationer som IgA Indikationer: mistanke om hæmokromatose og forgiftning med jerntabletter, evt. påvisning af jernmangel.

4 Kalium Koagulationsfaktorer, AK-kontrol (INR) Koagulationsfaktorer, alle (APTT) Koagulationsfaktorer, diagnostisk (PP) Laktatdehydrogenase (LDH) LDL-cholesterol Leukocytter Leukocytter (differentialtælling) Lutropin (LH) Magnesium Metylmalonat M-komponent (diagnose) M-komponent (kontrol) Indikationer: rutineanalyse ved alle typer af vand, elektrolyt- og syre basebalance. Funktionelt udtryk for mængden af koagulationsfaktorerne II, VII og X, udregnet som internationalt normaliseret ratio. Indikationer: kontrol af behandling med perorale antikoagulantia. Resultatet er sammenligneligt med PP, men udregnes anderledes og er reciprokt til PP-værdierne Aktiveret partiel tromboplastintid. Funktionelt udtryk for mængden af koagulationsfaktorerne II, VII, IX, X, XI og XII. Indikationer: screeningstest for interne koagulationssystem, udredning af blødningstilstande, kontrol ved heparinbehandling. Prothrombin-tid. Funktionelt udtryk for mængden af koagulationsfaktorerne II, VII og X, udregnet ud fra en standardfortyndingskurve. Indikationer: mistanke om koagulationsforstyrrelse eller nedsat leverfunktion. Resultatet er sammenligneligt med INR, men udregnes anderledes og er reciprokt til INRværdierne. Gruppe af isoenzymer som findes i muskelvæv, lever, nyrer, lunger, milt, lymfeknuder og erythrocytter. Indikationer: diagnostik af AMI, mistanke om hæmolytisk anæmi, monitorering af aktivitet ved leukæmier og lymfomer. Beregnet plasmakoncentration af cholesterol i LDL-partikler = cholesteroler minus (HDL cholesterol + 0,45 x triglycerid) er et estimat af VLDL cholesterol. Indikationer: udredning af hyperlipidæmi, kontrol af behandling. NB! Beregningen er omtrentlig og kan ikke anvendes hvis triglycerid > 4 mmol/l (f.eks. ved kylomikronæmi) Antalskoncentrationen af leukocytter i blod. Indikationer: udredning og monitorering af infektioner, leukæmier og tilstande med knoglemarvshæmning. Maskinal, evt. manuel beskrivelse af fordelingen af leukocytter på neutrofile, lymfocytter, monocytter, eosinofile, basofile og evt. andre celler. indikationer: udredning og monitorering af infektioner, leukæmier og tilstande med knoglemarvshæmning. Luteiniserende hormon. Indikationer som FSH. Indikationer: mistanke om magnesium-mangel eller overskud (f.eks. ved akut nyresvigt) Produkt der ophobes i plasma når den cobalamin-afhængige omdannelse af methylmalonyl coa til succinyl coa er hæmmet. Indikationer: påvisning af funktionel cobalaminmangel, kontrol af behandlingseffekt. Undersøgelse for og evt. kvantificering og typning af en monoklonal komponent i plasma-immunglobulinfraktionen. Indikationer: f.eks. mistanke om myolomatose. Kvantificering af tidligere påvist og typet monoklonal komponent i plasmaimmunoglobulinfraktionen. Indikationer: opfølgning eller

5 Natrium Orosomucoid Paracetamol Parathyrin (intakt PTH) Fosfat Basisk fosfotase Prostata specifikt antigen (PSA) Rheumafaktor (IgM) Salicylat Sedimentayionsreaktion (SR) Syre-base status Trombocytter Thyreoperoxidase antistof Thyreotropin (TSH) Thyroxin (TT4) behandlingskontrol. Indikationer: rutineanalyse ved alle typer af vand, elektrolyt- og syre baseforstyrrelser. Plasmaprotein med ukendt funktion, tidligere kaldet alfa1-glycoprotein. Indikationer: sensitiv akut fase reaktant. Anvendelse især som indikationer for aktiviteten i inflammatoriske tarmsygdomme (colitis ulcerosa og crohns sygdom) Meget anvendt smerte- og feberstillende medikament. Indikationer: diagnostik og behandling af forgiftning. Parathyroideahormon. Indikationer: mistanke om parathyroideasygdom, udredning af årsager til hypo- eller hypercalcæmi. Indikationer: mistanke om parathyroideasygdom, vitamin D mangel, malabsorption, nyresygdom og f.eks. krampetilstande af ukendt årsag; kontrol ved langvarig parenteral ernæring. Gruppe af isoenzymer som findes i mange væv, aktiviteten i plasma stammer helt overvejende fra leveren og knoglevæv. Indikationer: udredning og monitorering af leversygdomme, især tilstande med kolestase, mistanke med knoglesygdomme med øget osteoblastaktivitet. Protein (enzym) som findes især i prostatas kirtelvæv. Indikationer:kontrol af patienter med prostatacancer, diagnostik ved stærk klinisk mistanke om prostatacancer, udredning af patienter med knoglemetastaser. Organusspecifikt autoantistof. Indikationer: mistanke om rheumatoid artitis, SLE. Metabolit af acetylsalicylsyre (meget anvendte smerte- og feberstillende medikament). Indikationer: diagnostik og behandling af forgiftning. Blodsænkning, sænkningsreaktion, SR. Indikationer: undersøgelse for eller kontrol af forskellige inflammatoriske tilstande, især f.eks. arteritis temporalis og polymyalgia rheumatica. Udføres på arterielt blod og omfatter ph, pco2, po2, base excess, standardiseret hydrogencarbonat, iltmætningsfraktion og hemoglobinkoncentration. Indikationer: f.eks. lungeinsufficient. Antalskoncentrationen af trombocytter i blod. Indikationer: udredning af blødningstilstande, mistanke om DIC, monitorering ved cytostatikabehandling etc. Autoantistof mod thyreoperoxidase. Indikationer: mistanke om kronisk thyroidealidelse med hyper- og hypofunktion eller subakut thyroiditis, som følge forekomst af autoantistofferne. Thyroideastimulerende hormon. Indikationer: mistanke om hypo- eller hyperthyreose. Kontrol af behandling. Frit og proteinbundet thyroxin. Indikationer: mistanke om hypo eller hyperthyreose. Kontrol af behandling.

6 Transferrin Triglycerid Triiodthyronin (TT3) Triiodthyronin-reaktion Troponin Urat Transportprotein for jern i plasma (binder 2 Fe+ per molekyle) og et udtryk for total iron binding capacity (TIBC). Måles altid sammen med jern. Indikationer: mistanke om hæmokromatose, evt. ved mistanke om jernmangel. Den samlede plasmakoncentration af triglycerid i VLDL, LDL, HDL-partikler, samt i chylomikroner hvis de forekommer. Indikationer: mistanke om hyperlipidæmi (hypertriglyceridæmi), kontrol af behandling. Frit + proteinbundet triiodthyronin. Indikationer: mistanke om hypo- eller hyperthyreose. Kontrol af behandling. T3-test. Mål for plasmakoncentrationen af frit thyroxinbindende globulin (TBG): høj T3-test = lav TBG, og vice versa. Indikationer: vurdering af TT3 og TT4. Hjertespecifikt protein. Indikationer: diagnostik af AMI. Nedbrydningsprodukt af purinbaserne adenin og guanin. Indikationer: mistanke om artritis urica, tilstande med øget DNA og RNA syntese, kontrol ved cytostatikabehandling.

Forstå dine laboratorieundersøgelser. myelomatose

Forstå dine laboratorieundersøgelser. myelomatose Forstå dine laboratorieundersøgelser ved myelomatose Denne vejledning giver indblik i de målinger og undersøgelser, der udføres hos patienter med myelomatose. Resultaterne af disse målinger og undersøgelser

Læs mere

Nordjysk Praksisdag 2014

Nordjysk Praksisdag 2014 Nordjysk Praksisdag 2014 - Skæve laboratorieværdier Case En 55 årig kvinde som er træt, kommer i klinikken til en screening Lidt kataralsk, lidt hoste, føler sig lidt varm men har ikke haft feber Får ingen

Læs mere

Hæmofili A Hæmofili B Von Willebrands sygdom

Hæmofili A Hæmofili B Von Willebrands sygdom Koagulationsforstyrrelser Pensum fra bogen Hæmatologi af H. Karle og analyseforskrifterne Arvelige Koagulopatier Erhvervede Koagulopatier Hyperfibrinolyse DICsyndrom Øget Trombose beredskab Analyser Arvelige

Læs mere

Studiespørgsmål til blod og lymfe

Studiespørgsmål til blod og lymfe Studiespørgsmål til blod og lymfe 1. Beskriv de kræfter, der regulerer stofudveksling i kapillærerne 2. Hvad er det, der gør at kapillærer, men ikke arterier og vener, tillader stofudveksling? 3. Hvad

Læs mere

Leverbiopsi. Fra et klinisk synspunkt

Leverbiopsi. Fra et klinisk synspunkt Leverbiopsi Fra et klinisk synspunkt Skønsmæssigt er??% af alle leverbiopsier: Ul-vejledt efter fokale forandringer Lever-Tx rejektionsdiagnostik Kronisk hepatitis B/C - fibrosegrad Alle de andre biopsier

Læs mere

Koagulationsforstyrrelser

Koagulationsforstyrrelser Koagulationsforstyrrelser Pensum fra bogen Hæmatologi af H. Karle og analyseforskrifterne Arvelige Koagulopatier Erhvervede Koagulopatier Hyperfibrinolyse DICsyndrom Øget Trombose beredskab Analyser Arvelige

Læs mere

Sænkningsreaktion i almen praksis. LKO-dag 9/ Anne-Sofie Faarvang Reservelæge, hov.udd. i klinisk biokemi

Sænkningsreaktion i almen praksis. LKO-dag 9/ Anne-Sofie Faarvang Reservelæge, hov.udd. i klinisk biokemi Sænkningsreaktion i almen praksis LKO-dag 9/2-2016 Anne-Sofie Faarvang Reservelæge, hov.udd. i klinisk biokemi Sænkningsreaktion Hvad bruger vi denne prøve til? Er den fortsat relevant? Giver den nyttig

Læs mere

Studiespørgsmål til blod og lymfe

Studiespørgsmål til blod og lymfe Studiespørgsmål til blod og lymfe 1. Hvor meget blod har du i kroppen (ca.)? 2. Hvad forstås ved plasma og hvad består plasma af? 3. Giv eksempler på vigtige plasmaproteiner og redegør for deres funktioner

Læs mere

Forklaring af blodprøvesvar

Forklaring af blodprøvesvar Forklaring af blodprøvesvar ab -Syre-Base status r P (ab)-ph 7,37-7,45 P (ab)- Carbondioxid (tension) Kvinder 4,3-5,7 kpa Mænd 4,7-6,0 kpa P (ab)-oxygen (tension) < 40 år 11,1-14,4 kpa > 40 år 9,6-13,7

Læs mere

Betydning, indsigt, klinik og biokemisk praksis

Betydning, indsigt, klinik og biokemisk praksis Lipoproteiner Betydning, indsigt, klinik og biokemisk praksis Overlæge, dr.med. Ulrik Gerdes Klinisk Biokemisk Laboratorium Center for Psykiatrisk Grundforskning Risskov 1 Lipoproteiner og hyperlipidæmi

Læs mere

Mængde HK12 Biokemi findes i æsker á 8 glas. Hvert glas rekonstituteres til 5 ml.

Mængde HK12 Biokemi findes i æsker á 8 glas. Hvert glas rekonstituteres til 5 ml. HK12 Biokemi, Human langtidskontrol HK12 Biokemi, Human langtidskontrol HK12 Biochemistry Human Longterm EQA serum Marts2013 Pakningsvedlæg, version 6 Programkode: 2097 DK Formål HK12 Biokemi er et eksternt

Læs mere

BLOD. Støttevæv bindevæv bruskvæv benvæv blod

BLOD. Støttevæv bindevæv bruskvæv benvæv blod BLOD BLOD Varetager transport mellem legemets forskellige dele Blodceller flydende grundsubstans 55% plasma 45% formede bestanddele Røde blodlegemer Hvide blodlegemer Blodplader koagulation størkning ->

Læs mere

Reeksamen Det hæmatologiske system og immunsystemet. Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering

Reeksamen Det hæmatologiske system og immunsystemet. Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering Studienummer: 1/10 Reeksamen 2013 Titel på kursus: Uddannelse: Semester: Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering 2. semester Eksamensdato:

Læs mere

Hvad måler vi? Centrale Enhed for Kvalitetssikring af Praksissektoren (CEK)

Hvad måler vi? Centrale Enhed for Kvalitetssikring af Praksissektoren (CEK) Hvad måler vi? Centrale Enhed for Kvalitetssikring af Praksissektoren (CEK) Centrale Enhed for Kvalitetssikring af Praksissektoren (CEK) Baggrund I forbindelse med beslutning om at Region Hovedstadens

Læs mere

Reeksamen 2013. Det hæmatologiske system og immunsystemet. Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering. kl. 09.00-11.

Reeksamen 2013. Det hæmatologiske system og immunsystemet. Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering. kl. 09.00-11. 1/10 Reeksamen 2013 Titel på kursus: Uddannelse: Semester: Eksamensdato: Tid: Bedømmelsesform Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering

Læs mere

Laboratoriemedicin KLINISK BIOKEMI

Laboratoriemedicin KLINISK BIOKEMI N Y H E D S B R E V NYT VEJLE AMT Laboratoriemedicin KLINISK BIOKEMI Nr. 8A August 2004 Revideret marts 2006 Til alle brugere Biokemisk diagnostik og kontrol af thyreoideasygdom Vejle Amts specialister

Læs mere

Terminer Kontinuerlig brug med månedlig indrapportering af resultater.

Terminer Kontinuerlig brug med månedlig indrapportering af resultater. Pakningsvedlæg, version 7 HK07 Biokemi, Human langtidskontrol Januar 2012 HK07 Biochemistry Human Longterm EQA serum Programkode: 2069 DK Formål HK07 er et eksternt humant kvalitetskontrolmateriale, EQA-materiale,

Læs mere

Sommereksamen 2011. Uddannelse: Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering

Sommereksamen 2011. Uddannelse: Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering 1/14 Sommereksamen 2011 Titel på kursus: Det hæmatologiske system og immunsystemet Uddannelse: Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering Semester: 2. semester Eksamensdato: 06.

Læs mere

Leucocyt-forstyrrelser

Leucocyt-forstyrrelser Leucocyt-forstyrrelser Udarbejdet af KLM med inspiration fra Kako S4 pensum fra bogen Hæmatologi af H. Karle Granulocytsygdomme Lymfocytsygdomme Leukæmier M-proteinæmi Analyser Referenceområde [LKC]: 3.0

Læs mere

HVAD BESTÅR BLODET AF?

HVAD BESTÅR BLODET AF? i Danmark HVAD BESTÅR BLODET AF? HVAD BESTÅR BLODET AF? Blodet er et spændende univers med forskellige bittesmå levende bestanddele med hver deres specifikke funktion. Nogle gør rent, andre er skraldemænd

Læs mere

Leverbiopsi. Fra et klinisk synspunkt

Leverbiopsi. Fra et klinisk synspunkt Leverbiopsi Fra et klinisk synspunkt Skønsmæssigt er??% af alle leverbiopsier: Ul-vejledt efter fokale forandringer Lever-Tx rejektionsdiagnostik Kronisk hepatitis B/C - fibrosegrad Alle de andre biopsier

Læs mere

Refeeding Syndrom. Ditte Bjørg Pedersen og Ida Marie Jelsdal Sygeplejersker på ØNH sengeafsnit, RH

Refeeding Syndrom. Ditte Bjørg Pedersen og Ida Marie Jelsdal Sygeplejersker på ØNH sengeafsnit, RH Refeeding Syndrom Ditte Bjørg Pedersen og Ida Marie Jelsdal Sygeplejersker på ØNH sengeafsnit, RH Marts 2017 Baggrund Først beskrevet efter 2. verdenskrig Japanske krigsfanger og fanger fra Kz-lejrerne

Læs mere

Proteiner. Proteiner er molekyler der er opbygget af "aminosyrer",nogle er sammensat af få aminosyrer medens andre er opbygget af mange tusinde

Proteiner. Proteiner er molekyler der er opbygget af aminosyrer,nogle er sammensat af få aminosyrer medens andre er opbygget af mange tusinde Proteiner Proteiner er molekyler der er opbygget af "aminosyrer",nogle er sammensat af få aminosyrer medens andre er opbygget af mange tusinde Der findes ca. 20 aminosyrer i menneskets organisme. Nogle

Læs mere

Myelomatose generelt. Dansk Myelomatose Forening 13.9.14. Maja Hinge. Læge, stud. ph.d., Hæmatologisk afd., Vejle Sygehus

Myelomatose generelt. Dansk Myelomatose Forening 13.9.14. Maja Hinge. Læge, stud. ph.d., Hæmatologisk afd., Vejle Sygehus Dansk Myelomatose Forening 13.9.14 Myelomatose generelt Maja Hinge. Læge, stud. ph.d., Hæmatologisk afd., Vejle Sygehus Torben Plesner Professor, Overlæge, Hæmatologisk afd., Vejle Sygehus Hvad er myelomatose

Læs mere

Analyser i Blodbanken

Analyser i Blodbanken Analyser i Blodbanken Version 5 INDHOLDSFORTEGNELSE Blod Info 2 Allohæmagglutininer 2 Antistofscreentest 2 Antistoftitrering 2 BAS-test 3 BF-test (forligelighedsprøve) 3 Blodtypebestemmelse 4 DAT (Direkte-Antihumanglobulin-Test)

Læs mere

Januar Bilag til pakningsvedlæg, version 3 HK07 Biokemi, Human langtidskontrol

Januar Bilag til pakningsvedlæg, version 3 HK07 Biokemi, Human langtidskontrol Bilag til pakningsvedlæg, version 3 HK07 Biokemi, Human langtidskontrol Januar 2009 Opgørelse af resultater på HK07, indberettet af brugerne i perioden 1/6 2008 til 1/11 2008 Referencemetodeværdi for glucose

Læs mere

BLOD OG LYMFESYSTEMET 1 LECTION 9. Nima Kalbasi, DDS Anatomi og fysiologi, bog 2

BLOD OG LYMFESYSTEMET 1 LECTION 9. Nima Kalbasi, DDS Anatomi og fysiologi, bog 2 BLOD OG LYMFESYSTEMET 1 LECTION 9 Nima Kalbasi, DDS Anatomi og fysiologi, bog 2 Dagens emner Blod Blodets bestanddele Blodlegemerne Plasma Blod (sanguis) Blod er flydende væv Det flyder i et rørsystem,

Læs mere

Re- eksamen 2014. Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering. kl. 09.00-11.

Re- eksamen 2014. Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering. kl. 09.00-11. 1/10 Re- eksamen 2014 Titel på kursus: Uddannelse: Semester: Eksamensdato: Tid: Bedømmelsesform Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering

Læs mere

Kredsløbsorganer Blod, lymfe og immunforsvar

Kredsløbsorganer Blod, lymfe og immunforsvar Kredsløbsorganer - Blod, lymfe og immunforsvar 1. Velkommen til Anatomi og fysiologi - en opgavesamling. Kredsløbsorganer Blod, lymfe og immunforsvar Opgavesamlingen, der er lagt ud på internettet til

Læs mere

Blodets kemi. Bioteknologi 4. Figurer. Tema 8

Blodets kemi. Bioteknologi 4. Figurer. Tema 8 Bioteknologi 4 Figurer Tema 8 Blodets kemi Bioteknologi 4 ISBN: 978-87-90363-50-5 Nucleus Forlag ApS Eksemplarfremstilling af papirkopier/prints fra denne hjemmeside til undervisningsbrug på uddannelsesinstitutioner

Læs mere

Blodprøveværdier ved overvågning af prostatakræftpatienter

Blodprøveværdier ved overvågning af prostatakræftpatienter Prostatakræft er sjælden hos mænd yngre end 50 år, men derefter øges hyppigheden med alderen. Antallet af nye tilfælde pr. år har været stigende de sidste 70 år. Specielt siden 1995 har stigningen pr.

Læs mere

Komponenter Se nedenstående komponentliste med vejledende koncentrationsniveau.

Komponenter Se nedenstående komponentliste med vejledende koncentrationsniveau. HK12 Biokemil Human langtidskontrol Pakningsvedlæg, version 9 HK12 Biokemi, Human langtidskontrol EQA-serum Kontrolmateriale December 2015 Programkode: 2097 DK Formål HK12 Biokemi er et eksternt humant

Læs mere

Forårseksamen Titel på kursus: Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering

Forårseksamen Titel på kursus: Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering Studienummer: 1/10 Forårseksamen 2014 Titel på kursus: Det hæmatologiske system og immunsystemet Uddannelse: Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering Semester: 2. semester Eksamensdato:

Læs mere

Lær HemoCue WBC DIFF at kende

Lær HemoCue WBC DIFF at kende Lær HemoCue WBC DIFF at kende Udfordringen At foretage en klinisk vurdering, teste patienten, diagnosticere og tage beslutning om behandling i løbet af en enkelt konsultation er ofte en udfordring for

Læs mere

Hvad er Myelodysplastisk syndrom (MDS)?

Hvad er Myelodysplastisk syndrom (MDS)? Hvad er Myelodysplastisk syndrom (MDS)? En information til patienter og pårørende Denne folder støttes af: Patientforeningen for Lymfekræft, Leukæmi og MDS Velkommen Dette hæfte er udviklet for at give

Læs mere

Danish Pharmaceutical Academy Eksamen 10. november 2015 Modul 1: Anatomi og fysiologi MED SVAR

Danish Pharmaceutical Academy Eksamen 10. november 2015 Modul 1: Anatomi og fysiologi MED SVAR Danish Pharmaceutical Academy Eksamen 10. november 2015 Modul 1: Anatomi og fysiologi MED SVAR Tjek, at eksamensnummeret øverst på denne side er det samme som på dit eksamenskort. Ved besvarelsen må der

Læs mere

Anvendt BioKemi: Blod som et kemisk system, Struktur af blod

Anvendt BioKemi: Blod som et kemisk system, Struktur af blod Anvendt BioKemi: Struktur 1) MM1 Intro: Terminologi, Enheder Math/ biokemi : Kemiske ligninger, syre, baser, buffer Små / Store molekyler: Aminosyre, proteiner 2) MM2 Anvendelse: blod som kemiske systemer

Læs mere

Eksamen i Modul 2.2, Det hæmatologiske system og immunforsvaret MEDIS, AAU, 2. semester, juni 2010

Eksamen i Modul 2.2, Det hæmatologiske system og immunforsvaret MEDIS, AAU, 2. semester, juni 2010 MedIS, AAU. Det hæmatologiske system og immunforsvaret, 7. Juni 2010 1 Navn: Studienummer: Eksamen i Modul 2.2, Det hæmatologiske system og immunforsvaret MEDIS, AAU, 2. semester, juni 2010 Dette eksamenssæt

Læs mere

Udredning og behandling af uforklaret anæmi med jernmangel. -uden synlig blødning

Udredning og behandling af uforklaret anæmi med jernmangel. -uden synlig blødning Udredning og behandling af uforklaret anæmi med jernmangel -uden synlig blødning Forløb i primærsektoren og overgang til gastroenterologiske specialafdelinger Sygehus Lillebælt Januar 2019 Referencer:

Læs mere

CML kronisk myeloid leukæmi. i Børnecancerfonden informerer

CML kronisk myeloid leukæmi. i Børnecancerfonden informerer CML kronisk myeloid leukæmi i kronisk myeloid leukæmi 3 Fra de danske børnekræftafdelinger i Aalborg, Aarhus, Odense og Rigshospi talet. Forår 2015 FOREKOMST Akut leukæmi (blodkræft) er den mest almindelige

Læs mere

Glandula thyroideas funktion

Glandula thyroideas funktion www.manan.dk - Side 1 af 7 - Glandula thyroideas funktion 1) Fordelingsrummet for proteinbundet jod svarer til volumen af plasmaproteinerne i legemet. Hvilket er ca. 4% af kropsvægten. 2) Jod kan findes

Læs mere

Når sindet smerter - modul 2 Diagnostik af depression og angst

Når sindet smerter - modul 2 Diagnostik af depression og angst Når sindet smerter - modul 2 Diagnostik af depression og angst København, den 21. september 2017 Thomas Borgen Uhre Sundhedsstyrelsen Referenceprogram for unipolar depression hos voksne - 2007 Thomas Borgen

Læs mere

LÆR HemoCue WBC DIFF AT KENDE

LÆR HemoCue WBC DIFF AT KENDE LÆR HemoCue WBC DIFF AT KENDE UDFORDRINGEN At foretage en klinisk vurdering, teste patienten, diagnosticere og tage beslutning om behandling i løbet af en enkelt konsultation er ofte en udfordring for

Læs mere

Diagnostikken rundt på ½ time

Diagnostikken rundt på ½ time Diagnostikken rundt på ½ time af Charlotte Hoffmann-Timmol Nordic Manager, DVM Præanalytiske faktorer Hvor kan det gå galt? Patient forberedelse (faste, stress, motion) Blodprøvning (korrekt reagensglas,

Læs mere

akut myeloid leukæmi Børnecancerfonden informerer

akut myeloid leukæmi Børnecancerfonden informerer akut myeloid leukæmi i AML (akut myeloid leukæmi) 3 Biologi Ved leukæmi fortrænges den normale knoglemarv af de syge celler, som vokser uhæmmet, og som følge heraf kommer der tegn på knoglemarvssvigt.

Læs mere

18. Mandag Blod og lymfesystem del 1

18. Mandag Blod og lymfesystem del 1 18. Mandag Blod og lymfesystem del 1 Vi mangler pensumvener, dvs. navn, anatomisk og dræningsområde. Azygos systemet og perforanterne er dog ikke medtaget nu; det siger jeg noget om på mandag. Arteria

Læs mere

Spørgsmål til fordøjelse og stofskifte

Spørgsmål til fordøjelse og stofskifte Spørgsmål til fordøjelse og stofskifte 1. Hvad er dentes decidui og dentes permanentes og hvor mange har vi af hver? 2. Beskriv smagsløgenes placering og funktion. Hvilken anden sans spiller en vigtig

Læs mere

Skriftlig eksamen april 2017

Skriftlig eksamen april 2017 Studienummer: 1/10 Skriftlig eksamen april 2017 Titel på kursus: Uddannelse: Semester: Det hæmatologiske system og immunsystemet Medicin og medicin med industriel specialisering 2. semester Eksamensdato:

Læs mere

KLINISKE UNDERSØGELSER VED INDLÆGGELSE

KLINISKE UNDERSØGELSER VED INDLÆGGELSE CASE 3 Side 1 af 8 En 49-årig brandmand indlægges for første gang på hospitalet, pga. tiltagende svaghed, vægttab og udspilen af maven gennem 6 måneder. SYGEHISTORIE Patienten har været aktiv på sit job

Læs mere

Patientvejledning. om Jernsygdommen ARVELIG HÆMOKROMATOSE. Overlæge Nils Milman Klinisk Biokemisk Afdeling Region Sjælland, Sygehus Syd, Næstved

Patientvejledning. om Jernsygdommen ARVELIG HÆMOKROMATOSE. Overlæge Nils Milman Klinisk Biokemisk Afdeling Region Sjælland, Sygehus Syd, Næstved Seneste revision 26.05.2010 Patientvejledning om Jernsygdommen ARVELIG HÆMOKROMATOSE Overlæge Nils Milman Klinisk Biokemisk Afdeling Region Sjælland, Sygehus Syd, Næstved 1 Hvad er arvelig hæmokromatose?

Læs mere

Blodsygdomme. Cindy Ballhorn 1

Blodsygdomme. Cindy Ballhorn 1 Cindy Ballhorn 1 Blodmangel (Anæmi) kan opstå fordi der er ikke nok hæmoglobinmolekyle eller fordi der er ikke nok erythrocytter, er ikke et sygdom i princippet mere en symptom Definition Anæmi er nedsat

Læs mere

Re- eksamen 2014. Med korte, vejledende svar

Re- eksamen 2014. Med korte, vejledende svar 1/10 Re- eksamen 2014 Med korte, vejledende svar (Heri angives de facts, der skal nævnes i besvarelserne, men ikke de uddybende forklaringer, tegninger etc., der i nogle af opgaverne også forventes, for

Læs mere

1. Udskiller affaldsstoffer (fra stofskiftet)

1. Udskiller affaldsstoffer (fra stofskiftet) Nyrernes funktion Beliggenhed Nyrerne er to bønneformede organer på størrelse med en knyttet hånd. De er beliggende op ad ryggen, beskyttet af ribben og muskler. Man har normalt to nyrer, men kan sagtens

Læs mere

3y Bioteknologi A. Lærere TK og JM. Eksamensspørgsmål uden bilag

3y Bioteknologi A. Lærere TK og JM. Eksamensspørgsmål uden bilag 3y Bioteknologi A Lærere TK og JM Eksamensspørgsmål uden bilag 1: DNA, proteiner og gensplejsning Med inddragelse af de vedlagte bilag samt øvelsen med pglo skal du diskutere og vurdere brugen af DNA og

Læs mere

Somatisk sygdomslære og farmakologi

Somatisk sygdomslære og farmakologi Somatisk sygdomslære og farmakologi - Supplerende materiale til i-bogen Kapitel 1 Mikrobiologi og hygiejne Side 15 Power point med illustrationer og tabeller for kapitel 1 Side 19 Side 25 Side 32 Side

Læs mere

Reeksamen 2015. Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering. kl. 09.00-11.

Reeksamen 2015. Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering. kl. 09.00-11. 1 Reeksamen 2015 Titel på kursus: Uddannelse: Semester: Eksamensdato: Tid: Bedømmelsesform Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering

Læs mere

Analyser/metoder til undersøgelse af immundefekter

Analyser/metoder til undersøgelse af immundefekter Analyser/metoder til undersøgelse af immundefekter Læge J. Magnus Bernth Jensen Klinisk Immunologisk afdeling Hvilke analyser til hvilke patienter??? Hvilke patienter bør undersøges? Infektioner er almindelige

Læs mere

Hereditær Hæmokromatose Rustsygdommen. Hyppighed Klinisk præsentation Diagnostik Behandling Nils Milman, M.D. KPLL

Hereditær Hæmokromatose Rustsygdommen. Hyppighed Klinisk præsentation Diagnostik Behandling Nils Milman, M.D. KPLL Hereditær Hæmokromatose Rustsygdommen Hyppighed Klinisk præsentation Diagnostik Behandling Nils Milman, M.D. KPLL 1 Årsager til Hæmokromatose Primær, hereditær, genetisk HFE hæmokromatose (HH) Sekundær

Læs mere

1. Planter. 1. Gør rede for eukaryote cellers opbygning og for funktionen af de forskellige dele. Beskriv forskellene på dyre- og planteceller.

1. Planter. 1. Gør rede for eukaryote cellers opbygning og for funktionen af de forskellige dele. Beskriv forskellene på dyre- og planteceller. 1. Planter 1. Gør rede for eukaryote cellers opbygning og for funktionen af de forskellige dele. Beskriv forskellene på dyre- og planteceller. 2. Beskriver plantecellens vigtige processer som fotosyntese

Læs mere

Skriftlig eksamen juni 2018

Skriftlig eksamen juni 2018 Studienummer: 1/10 Skriftlig eksamen juni 2018 Titel på kursus: Uddannelse: Semester: Det hæmatologiske system og immunsystemet (gl. studieordning) Medicin og medicin med industriel specialisering 2. semester

Læs mere

Hurtig diagnostik på Holbæk Sygehus. Søren W Rasmussen. Ledende overlæge Akutafdelingen

Hurtig diagnostik på Holbæk Sygehus. Søren W Rasmussen. Ledende overlæge Akutafdelingen Hurtig diagnostik på Holbæk Sygehus Søren W Rasmussen Ledende overlæge Akutafdelingen Sygehusplanen Nyt koncept for modtagelse af akutte patienter Holbæk, Slagelse, Køge og Nykøbing Falster blev de 4 akutsygehuse

Læs mere

Litteratur: Naturfag Niveau D og C, H. Andersen og O. B. Pedersen, Munksgaard, 2016 Grundlæggende kemi intro (kap 2)

Litteratur: Naturfag Niveau D og C, H. Andersen og O. B. Pedersen, Munksgaard, 2016 Grundlæggende kemi intro (kap 2) Læringsmål Naturfag C niveau Litteratur: Naturfag Niveau D og C, H. Andersen og O. B. Pedersen, Munksgaard, 2016 Grundlæggende kemi intro (kap 2) Du forklarer, hvad et atoms opbygning er ved hjælp af det

Læs mere

Styrk dit immunforsvar. - med kost og træning

Styrk dit immunforsvar. - med kost og træning Styrk dit immunforsvar - med kost og træning Immunforsvaret Immunforsvarets vigtigste opgave er at beskytte mod infektioner og fremmede stoffer som f.eks.: Bakterier Svampe Parasitter Virus Cancerceller

Læs mere

Er gravides referenceintervaller anderledes?

Er gravides referenceintervaller anderledes? Graviditet Er gravides referenceintervaller anderledes? Af Anna Klajnbard og Nina Palmgren Colov Biografi Anna Klajnbard er speciallæge i gynækologi og obstetrik i 2005. Hun var ansat som obstetrisk afdelingslæge

Læs mere

Diagnostik af Kræft & Ukendt Primær Tumor

Diagnostik af Kræft & Ukendt Primær Tumor Herlev Gentofte Hospital Diagnostik af Kræft & Ukendt Primær Tumor Tidlig diagnostik af kræft. Temadag om kræft 11/10-2018 Mette Jegstrup Villadsen Diagnostisk Enhed, Medicinsk Afd Organisering af kræftudredning

Læs mere

Patientinformation. Blodtransfusion. Velkommen til Sygehus Lillebælt

Patientinformation. Blodtransfusion. Velkommen til Sygehus Lillebælt Patientinformation Blodtransfusion Velkommen til Sygehus Lillebælt Til patienten: Informationen på de følgende sider bør læses, inden man som patient giver sit samtykke til transfusionsbehandling. Det

Læs mere

Skriftlig reeksamen august 2017

Skriftlig reeksamen august 2017 Studienummer: 1/10 Skriftlig reeksamen august 2017 Titel på kursus: Uddannelse: Semester: Det hæmatologiske system og immunsystemet Medicin og medicin med industriel specialisering 2. semester Eksamensdato:

Læs mere

[ ] =10 7,4 = 40nM )

[ ] =10 7,4 = 40nM ) Syre og base homeostasen (BN kap. 9) Nyrefysiologi: Syre/base homeostase, kap. 9 Normal ph i arterielt plasma: 7,4 ( plasma H + [ ] =10 7,4 = 40nM ) o ECV indhold af H+: 40 nm (ph 7,4) x 15 l =600 nmol

Læs mere

ANALYSEOVERSIGT. Gældende fra 1. april Unilabs tager forbehold for evt. trykfejl.

ANALYSEOVERSIGT. Gældende fra 1. april Unilabs tager forbehold for evt. trykfejl. ANALYSEOVERSIGT Gældende fra 1. april 2018 A S-Aldolase ; Cat.c. 29068 U/L

Læs mere

Eksamensopgaver. Biologi C DER KAN OPSTÅ ÆNDRINGER I DE ENDELIGE SPØRGSMÅL

Eksamensopgaver. Biologi C DER KAN OPSTÅ ÆNDRINGER I DE ENDELIGE SPØRGSMÅL Eksamensopgaver Biologi C DER KAN OPSTÅ ÆNDRINGER I DE ENDELIGE SPØRGSMÅL 1 Vandmiljøet 1. Gør rede for de vigtigste processer i et økosystem. 2. Beskriv hvordan økosystemet i en sø reagerer, hvis søen

Læs mere

Betingelse for analyseudførelse

Betingelse for analyseudførelse 1 Betingelse for analyseudførelse 1. at der er en rekommandation fra kompetent faglig side, videnskabeligt selskab eller 2. Cochrane review, der dokumenterer nytteeffekt 3. klar problemstilling hvis det

Læs mere

CEREBROSPINALVÆSKER: KLINIK OG MORFOLOGI

CEREBROSPINALVÆSKER: KLINIK OG MORFOLOGI Årsmøde Dansk Cytologiforening 2015 CEREBROSPINALVÆSKER: KLINIK OG MORFOLOGI Ved Helle Broholm Overlæge Patologiafd. Rigshospitalet CSV -CSF cerebro spinal væske (rygmarvsvæske) Hvad er cerebrospinalvæske?

Læs mere

Hypo- og hyperthyreose hos voksne. - De vigtigste anbefalinger fra den kliniske vejledning

Hypo- og hyperthyreose hos voksne. - De vigtigste anbefalinger fra den kliniske vejledning Hypo- og hyperthyreose hos voksne - De vigtigste anbefalinger fra den kliniske vejledning Stofskiftelidelser hvordan finder vi dem? Symptomer Kold, træt, tyk, træg mave, tør hud, trist Tænk lavt stofskifte

Læs mere

Udredning ved mistanke om kræ1 Lægedage 2015

Udredning ved mistanke om kræ1 Lægedage 2015 Udredning ved mistanke om kræ1 Lægedage 2015 Claus Larsen Felto. Diagnos2sk Enhed, Medicinsk Afd O Herlev Hospital Organisering af kræ.udredning Kræ.plan I (2000) Kræ.plan II (2005) Kræ.plan III (2011):

Læs mere

Forhøjet intrakranialt tryk 9 Hjerne og Sanser 5 Energi og vitale funktioner 10. Åndenød 5 Energi og vitale funktioner 7 Regulation og kommunikation 2

Forhøjet intrakranialt tryk 9 Hjerne og Sanser 5 Energi og vitale funktioner 10. Åndenød 5 Energi og vitale funktioner 7 Regulation og kommunikation 2 Fordeling af ICS på moduler UDKAST 2/5/06 Efter P A O'Neill et al. - Core undergraduate curriculum ICS, symptoms (fuldstændig liste) ICS, symptoms (udvalgte) Første Modulnr. Antal emne Ledhævelse 4 Bevægelse

Læs mere

Jakob Willesen, Dyrlæge, PhD Hospital for Mindre Husdyrs Sygdomme

Jakob Willesen, Dyrlæge, PhD Hospital for Mindre Husdyrs Sygdomme Akut diagnostik og terapi & Monitorering af den kritiske patient Del II MK 30006 18. januar 2011 Jakob Willesen, Dyrlæge, PhD Hospital for Mindre Husdyrs Sygdomme Intensiv Care Unit (ICU) Courtesy of Bo

Læs mere

Sundheds CVU Aalborg INTERN PRØVE ANATOMI OG FYSIOLOGI HOLD S05S D. 9. JANUAR 2006 KL. 9.00 13.00

Sundheds CVU Aalborg INTERN PRØVE ANATOMI OG FYSIOLOGI HOLD S05S D. 9. JANUAR 2006 KL. 9.00 13.00 INTERN PRØVE HOLD S05S D. 9. JANUAR 2006 KL. 9.00 13.00 Opgave 1: a) Beskriv nyrernes udseende og placering i kroppen b) Beskriv nyrernes makroskopiske opbygning, gerne ved hjælp af en figur, der viser

Læs mere

Hvad influerer på analyseresultaterne? Efterår 2015

Hvad influerer på analyseresultaterne? Efterår 2015 Hvad influerer på analyseresultaterne? En træt patient hos den praktiserende læge En 6 årig mandlig patient klager over træthed. Der måles B- hæmoglobin hos den praktiserende læges og resultatet siger:

Læs mere

27 BLODPARAMETRE MÅLT HOS SØER ÉN UGE FØR FARING

27 BLODPARAMETRE MÅLT HOS SØER ÉN UGE FØR FARING 27 BLODPARAMETRE MÅLT HOS SØER ÉN UGE FØR FARING ERFARING NR. 1212 Resultatet af blodprøvning af søer cirka én uge før faring er undersøgt for 27 blodparametre. Der sammenlignes til officielle referencer,

Læs mere

Biomarkører. Lars P. Nielsen Professor, overlæge Speciallæge i klinisk mikrobiologi, Statens Serum Ins>tut, Biomarkørlaboratoriet. LPN@ssi.

Biomarkører. Lars P. Nielsen Professor, overlæge Speciallæge i klinisk mikrobiologi, Statens Serum Ins>tut, Biomarkørlaboratoriet. LPN@ssi. Biomarkører Lars P. Nielsen Professor, overlæge Speciallæge i klinisk mikrobiologi, Statens Serum Ins>tut, Biomarkørlaboratoriet. LPN@ssi.dk Biomarkører Molekyler, som afspejler forekomst og udvikling

Læs mere

Fagmål. Naturfag. C niveau

Fagmål. Naturfag. C niveau Fagmål Naturfag C niveau 1. Selvstændigt kan vælge og anvende naturfaglige begreber og modeller på udvalgte naturog erhvervsfaglige problemstillinger 2. selvstændigt kan vælge og anvende matematik til

Læs mere

21. Mandag Kroppens forsvar (at last...)

21. Mandag Kroppens forsvar (at last...) 21. Mandag Kroppens forsvar (at last...) Kroppens forsvar overordnet Det er formålet med immunforsvaret at: 1) beskytte mod indtrængende mikrober (mikroorganismer), f.eks. virus, bakterie, svampe og parasitter,

Læs mere

Reeksamen Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering

Reeksamen Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering Studienummer: 1 Reeksamen 2016 Titel på kursus: Uddannelse: Semester: Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering 2. semester Eksamensdato:

Læs mere

Sundheds CVU Nordjylland INTERN PRØVE ANATOMI, FYSIOLOGI OG BIOKEMI S06V D. 15. JUNI 2006 KL. 09.00 13.00

Sundheds CVU Nordjylland INTERN PRØVE ANATOMI, FYSIOLOGI OG BIOKEMI S06V D. 15. JUNI 2006 KL. 09.00 13.00 INTERN PRØVE ANATOMI, FYSIOLOGI OG BIOKEMI S06V D. 15. JUNI 2006 KL. 09.00 13.00 ANATOMI OG FYSIOLOGI Opgave 1 Den menneskelige organisme er opbygget af celler. a. Beskriv cellens opbygning, heri skal

Læs mere

Formålet er at beregne takster for afdelingens ydelser. Ydelserne omfatter analyser og funktionsundersøgelser.

Formålet er at beregne takster for afdelingens ydelser. Ydelserne omfatter analyser og funktionsundersøgelser. beregning for KBAs ydelser Ved Ledende overlæge Jørgen Hjelm Poulsen Klinisk Biokemisk Afdeling, Hvidovre Hospital 28.12.2012 Formål og principper: Formålet er at beregne takster for afdelingens ydelser.

Læs mere

Opgave 1 Listeria. mørkviolette bakteriekolonier, se figur 1a. og b. 1. Angiv reaktionstypen for reaktion. 1 vist i figur 1b.

Opgave 1 Listeria. mørkviolette bakteriekolonier, se figur 1a. og b. 1. Angiv reaktionstypen for reaktion. 1 vist i figur 1b. Opgave 1 Listeria Bakterien Listeria monocytogenes kan være sygdomsfremkaldende for personer, der i forvejen er svækkede. For at identificere Listeria kan man anvende indikative agarplader. Her udnyttes

Læs mere

2 år efter overvægtskirurgi

2 år efter overvægtskirurgi 2 år efter overvægtskirurgi Typiske problemstillinger Utryghed omkring komplikationer Hvad kan jeg forvente af fremtiden? Risiko for gensyn med gamle vaner og vægtøgning Risiko for mangel på næringsstoffer

Læs mere

Nedsat blødning. Ingen påviselig effekt på mortalitet. Fibrin concentrate

Nedsat blødning. Ingen påviselig effekt på mortalitet. Fibrin concentrate Fibrin concentrate / Tranexamic Acid / Protrombin complex-concentrate / rfviia When do we use these drugs? What can we do when patients are treated with the new anticoagulant drugs? FFP Frosset/optøet

Læs mere

Målepunkter vedr. reumatologi for Sundhedsstyrelsens tilsyn med private behandlingssteder

Målepunkter vedr. reumatologi for Sundhedsstyrelsens tilsyn med private behandlingssteder Målepunkter vedr. reumatologi for Sundhedsstyrelsens tilsyn med private behandlingssteder 30. januar 2014 1. Reumatoid artrit 1.1 Journal: Udredning Gennemgang af et antal journaler viste, at nydiagnosticerede

Læs mere

Immunisering. Rikke Bek Helmig

Immunisering. Rikke Bek Helmig Immunisering Rikke Bek Helmig Alloimmunisering Allo: græsk allos en anden fra samme art = isoimmunisering = immunisering imod fremmede celler (blod eller organer) Erytrocyt alloimmunisering Trombocyt alloimmunisering

Læs mere

Patient med knoglemarvsinsufficiens,- suppremering. Knoglemarvsfunktion, blod og lymfe Årsag til insufficiens Symptomer Kort om behandling Sygepleje

Patient med knoglemarvsinsufficiens,- suppremering. Knoglemarvsfunktion, blod og lymfe Årsag til insufficiens Symptomer Kort om behandling Sygepleje Patient med knoglemarvsinsufficiens,- suppremering. Knoglemarvsfunktion, blod og lymfe Årsag til insufficiens Symptomer Kort om behandling Sygepleje Knoglemarvsfunktion Den bloddannende knoglemarv findes

Læs mere

Patientinformation. Nyrernes funktion

Patientinformation. Nyrernes funktion Patientinformation Nyrernes funktion Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Beliggenhed Nyrerne er to bønneformede organer på størrelse med en knyttet hånd. De er beliggende op ad ryggen, beskyttet af

Læs mere

Komorbiditet og patienter som ikke umiddelbart passer ind i pakkeforløb

Komorbiditet og patienter som ikke umiddelbart passer ind i pakkeforløb Lars Onsberg Henriksen, Koncerndirektør Komorbiditet og patienter som ikke umiddelbart passer ind i pakkeforløb Set fra en regional synsvinkel overordnet, strategisk planlægningsmæssigt, og behov for ændret

Læs mere

Proteiner: en introduktion. Modul 1; F13 Rolf Andersen, 18/2-2013

Proteiner: en introduktion. Modul 1; F13 Rolf Andersen, 18/2-2013 Proteiner: en introduktion Modul 1; F13 Rolf Andersen, 18/2-2013 4 facts om proteiner Proteiner udgør én af de vigtigste stofgrupper i vores organisme; de varetager en lang række forskellige funktioner.

Læs mere

Specifikationer for blodkomponenter Klinisk Immunologisk afdeling Region Hovedstaden Version 5, juni 2017

Specifikationer for blodkomponenter Klinisk Immunologisk afdeling Region Hovedstaden Version 5, juni 2017 Specifikationer for blodkomponenter Klinisk Immunologisk afdeling Region Hovedstaden Version 5, juni 2017 Værdierne er opgivet som median (2,5 percentil 97,5 percentil). Indhold Erytrocyt-komponenter...

Læs mere

Denne instruks/vejledning/actioncard er udarbejdet af Giftlinjen, Bispebjerg Hospital.

Denne instruks/vejledning/actioncard er udarbejdet af Giftlinjen, Bispebjerg Hospital. Denne instruks/vejledning/actioncard er udarbejdet af Giftlinjen, Bispebjerg Hospital. Anvendes af læger/personale på Bispebjerg Hospital i forbindelse med behandling af akut forgiftede patienter. Giftlinjens

Læs mere

Kliniske udfordringer ved blodprøvetagning og tolkning af blodprøvesvar

Kliniske udfordringer ved blodprøvetagning og tolkning af blodprøvesvar Kliniske udfordringer ved blodprøvetagning og tolkning af blodprøvesvar Faser ved blodprøvetagning Præanalyse Analyse Postanalyse og fortolkning Faser ved blodprøvetagning Præanalyse Kædens svage led Analyse

Læs mere

ANAMNESE INDEN KIRURGI. Peter Marker Konference 2. november 2007 Aalborg Kongres & Kultur Center

ANAMNESE INDEN KIRURGI. Peter Marker Konference 2. november 2007 Aalborg Kongres & Kultur Center ANAMNESE INDEN KIRURGI Peter Marker Konference 2. november 2007 Aalborg Kongres & Kultur Center Præoperative undersøgelse Subjektive undersøgelse (anamnese) sygehistorie - almen - specielle Objektive undersøgelse

Læs mere

Patientinformation. Blodtransfusion. - råd og vejledning før og efter blodtransfusion

Patientinformation. Blodtransfusion. - råd og vejledning før og efter blodtransfusion Patientinformation Blodtransfusion - råd og vejledning før og efter blodtransfusion Kvalitet Døgnet Rundt Immunologisk Klinik, Blodbanken Til egne notater 2 Blodtransfusion Hvorfor gives der Blod består

Læs mere