Til vandværker, kommuner og repræsentanter for landbrug og skovbrug Se medfølgende liste

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Til vandværker, kommuner og repræsentanter for landbrug og skovbrug Se medfølgende liste"

Transkript

1 Til vandværker, kommuner og repræsentanter for landbrug og skovbrug Se medfølgende liste Vand og Naturområdet J.nr. AAR Ref. Tom Hagensen Den 18. august 2008 Referat af Følgegruppemøde vedrørende Århus Vest grundvandskortlægningen, Låsby Kro, den 16. juni 2008 Deltagere: Lonnie Frøjk, Favrskov Kommune, Natur og Miljø; Kim Kusk Mortensen, Galten Vandværk; Nis Erichsen, Galten Vandværk; Kjeld Madsen, Harlev-Framlev Vandforsyning; Jan Nielsen, Harlev-Framlev Vandforsyning; Knud E. Nielsen, Låsby Korsvej Vandværk; Søren Staghøj, Låsby Korsvej Vandværk; Jens Anton Pedersen, Låsby Vandværk; Christian L. Christensen, Låsby Vandværk; Hans Bay-Smidt, Meklenborg Vandværk; Dorthe Nielsen, Meklenborg Vandværk; Jytte Gert Simonsen, RegionMidt; Søren Andresen, Silkeborg Kommune, Natur- og Miljøsektionen; Margrethe Skovbjerg, Silkeborg Kommune, Natur- og Miljøsektionen; Carsten Vigen Hansen, Skanderborg Kommune, Natur og Miljø; Peter Frieboe, Skanderborg Kommune, Natur og Miljø; Leif Pedersen, Skovby Vandværk; Verner Vagnsø, Skovby Vandværk; John Stephensen, Sorring By Vandværk; Karsten Jacobsen, Sorring By Vandværk; Hans Lück, Søballe Vandværk; Gorm Larsen, Søballe Vandværk; Ernst Bille, Toustrup By Vandværk; Carsten Iversen, Toustrup By Vandværk; Michael Rosenberg Pedersen, Vandrådet for Skanderborg Kommune; Charlotte A. Bamberg, Århus Kommune, Natur og Miljø; Eike F. Stubsgaard, Århus Kommune, Natur og Miljø; Bo Vægter, Århus Vand og Spildevand; Ole Dyrsø Jensen, Miljøcenter Århus; Erling Fuglsang Nielsen, Miljøcenter Århus; Birthe Eg Jordt, Miljøcenter Århus, Tom Hagensen (ref.), Miljøcenter Århus. Dagsorden 1. Velkomst og introduktion 2. Orientering om vores nuværende viden 3. Pause 4. Planer for kortlægningen det videre forløb 5. Følgegruppens kommentar 6. Afslutning Dagsorden, kommissorium samt alle foredragene ligger på vores hjemmeside:

2 Referat 1.1 Gennemgang af dagsorden og velkomst ved Erling Fuglsang Miljøcenterets rolle i grundvandskortlægningen og dens enkelte trin blev gennemgået. Der uddeltes kommissorium for følgegruppens arbejde. Herefter foretoges en kort præsentationsrunde af de tilstedeværende Gennemgang af opgaven og overordnet geologi ved Erling Fuglsang Nielsen Erling Fuglsang Nielsen gennemgik kortlægningens nuværende stade. Områdets geologiske dannelseshistorie blev gennemgået og illustreret Gennemgang af status for geofysisk kortlægning ved Tom Hagensen Der blev vist resultater fra den gennemførte TEM-kortlægning, PACES-kortlægning og seismik. Herefter blev de lokaliserede dalstrukturer vist, så der kunne dannes et indtryk af dalenes rumlige strukturer. Dernæst blev begreberne lertykkelse og sårbarhed gennemgået. Afslutningsvis blev der vist resultater fra boringsregistrering og synkronpejlerunde med tilhørende potentialekort Gennemgang af grundvandsmagasiner ved Ole Dyrsø Jensen Ole Dyrsø Jensen gennemgik herefter den lokale geologi. Der blev bl.a. vist detaljer fra 4 dybe undersøgelsesboringer. Det ses, at de begravede dale i området har en væsentlig betydning for beliggenheden af de kvartære grundvandsmagasiner. Ole konkluderede, at de prækvartære lag generelt ingen betydning har som grundvandsmagasiner i området øst for Låsby. De væsentligste grundvandsmagasiner i området vest for Låsby udgøres af prækvartære lag. Spørgsmål til gennemgangen af vores nuværende viden: Karsten Jacobsen, Sorring By Vandværk, spurgte til, hvordan de fem indsatsområder er valgt ud, og hvorfor er de valgt ud. De er udvalgt i 1997, hvor man formodede, at der måtte være vandindvindingsmuligheder i dem. Man ville sikre sig decentral vandforsyning. Karsten Jacobsen, Sorring By Vandværk, spurgte om man skal hente sit vand inden for OSDområdet. Hvis man er nødt til at flytte sin kildeplads, vil det være en fordel at flytte den inden for OSDområdet. Så længe vandkvaliteten er i orden, er der dog ingen grund til at flytte. Charlotte A. Bamberg, Århus Kommune, ville gerne vide, om indvindingsområderne uden for OSD-områderne er udpeget som OSD. Nej, det gjorde man ikke ved Århus Amt. De er altså ikke udpeget som OSD-områder. Carsten Vigen Hansen, Skanderborg Kommune, spurgte til, om miljøcentret selv har haft forslag til at ændre OSD-områder i forhold til vandplanerne, i forbindelse med Idefasen. Miljøcentret har forslag til ændring af OSD-områder, og de vil fremgå af høringsmaterialet, som bliver udsendt i efteråret 2008.

3 Carsten Vigen Hansen, Skanderborg Kommune, spurgte om der er nogen, der arbejder for at kortlægge uden for OSD-områderne. Miljøcenteret har ambitioner om at kunne kortlægge uden for OSD-områderne. Bliver det gennemført, forventes detaljeringsgraden at blive mindre end inden for OSD-områderne. 2.4 Gennemgang af Kendte forureningskilder ved Jytte Gert Simonsen, Region Midt. Jytte Gert Simonsen gennemgik Region Midtjyllands kortlægningsaktiviteter overfor forurenede grunde. I området findes 56 lokaliteter der er kortlagt til vidensniveau 1 (V1), hvilket vil sige lokaliteter der ud fra historiske oplysninger om branche og aktiviteter kunne være forurenede grunde. Disse grunde er endnu ikke undersøgte. Der findes 23 grunde som er kortlagt på vidensniveau 2 (V2). Det er hovedsagelig grunde, hvor der er mistanke om olieforurening. Der er i øjeblikket 2-3 lokaliteter (lossepladser/renseri), hvor der kræves yderligere undersøgelser af grundvandet før risiko kan vurderes. Carsten Vigen Hansen, Skanderborg Kommune, spurgte om hvem, der udpeger de boringer, der skal lukkes pga. olieforurening eller pesticider. Regionen, Miljøcenteret eller Kommunen? Det er miljøcentrets opfattelse, at kommunen har de bedste betingelser for at vide, hvor de forurenede boringer findes. Bo Vægter, Århus Vand og Spildevand, kommenterede, at man i gamle dage anbefalede at nedgrave rester/affald fra sprøjtearbejder. Det kunne man også kortlægge. Jytte Gert Simonsen svarede, at man endnu ikke har fundet belæg for at igangsætte en sådan kortlægning. 2.5 Kommunens rolle ved Carsten Vigen Hansen, Skanderborg Kommune Miljøcenteret udfører og afleverer en færdig kortlægning til kommunen, som efterfølgende har til opgave at lave en indsatsplan. Carsten Vigen Hansen gennemgik bemandingen og tidsplanen for kortlægningen. Skanderborg Kommune har ventet med at oprette Koordinationsforum indtil der er påbegyndt konkret indsatsplanlægning. Forventet sammensætning af koordinationsforum blev vist. Indsatsplanerne påbegyndes først, når kortlægningsresultaterne overdrages til Skanderborg Kommune fra miljøcenteret. Carsten Vigen Hansen mangler en udmelding fra miljøcenteret om, hvorvidt miljøcenteret vil påtage sig arealkortlægningen. Svar fra miljøcenteret: Den endelige snitflade er endnu ikke afklaret. 3. Pause 4.1 Det videre kortlægningsarbejde ved Birthe Eg Jordt, Miljøcenter Århus Birthe Eg Jordt gennemgik planen for det videre kortlægningsarbejde. Grundet kommunalreformen og den prioriteringsmæssige årsag, at kortlægningen først blev genoptaget i april 2008, er tidsplanen for overdragelse til kommunerne rykket et halvt år til 2. halvår Det er vanskeligt at angive en nøjagtig tidsplan, da omfanget af det forestående modelarbejde, endnu ikke ligger fast.

4 Bo Vægter, Århus Vand og Spildevand, spørger om de geologiske data bliver tilgængelige før redegørelsen afleveres. Ja, rapporterne bliver tilgængelige på Miljøcenterets hjemmeside. Alle delafrapporteringer bliver tilgængelige når de er udarbejdede. Det er vigtigt gensidigt at udveksle viden for at få samarbejdet til at virke. Søren Andresen, Silkeborg Kommune, kommenterer at der kun ligger 3 vandværker i kortlægningsområdet i Silkeborg Kommune. Søren vil gerne koordinere vandværksbesøgene med det arbejde der er igangsat i forbindelse med udarbejdelse af vandforsyningsplanen. 4.2 Gennemgang af vandforsyningsstruktur og vandværksbeskrivelser ved Ole Dyrsø Jensen Ole Dyrsø Jensen gennemgik oplægget til beskrivelse af vandforsyningsstruktur samt vandværksbeskrivelser. Denne delopgave bliver løst af en rådgiver, og der lægges op til stor involvering, både fra vandværker og kommuner, således at det kan blive et fælles projekt. De enkelte elementer, der indgår i opgaven blev vist. Der vil bl.a. blive en interview-runde med vandværkerne. Det forventes, at interview med de berørte kommuner vil foregå i september 2008, og interview med områdets vandværker vil foregå i oktober/november Herefter blev vist et eksempel på en vandværksbeskrivelse, som den kan tage sig ud. Kommentar fra salen: Galten Vestermark vandværk eksisterer ikke mere. Vandværksbeskrivelser fra miljøcenteret sendes til både vandværker og kommuner forud for møderne. Vi håber vandværkerne tager godt imod dem og vil hjælpe med at få dem up to date, så vores viden om vandværkerne kan blive opdateret. Toustrup By Vandværk spørger, hvad der er blevet af amtets data. Svar: Vandværksbeskrivelserne blev delvist udarbejdet i amtets tid, og vi gennemgår dem nu for at få dem up to date. Der er kommet nye data til siden amtet lukkede, og de skal med i vurderingerne. 5. Generelle spørgsmål og kommentarer fra salen Eike F. Stubsgaard, Århus Kommune spurgte til om miljøcenteret kommer ud til vandværkerne og fortæller om kortlægningsresultaterne. Svar: Det kunne vi godt tænke os, men vi ved ikke på nuværende tidspunkt, om der er ressourcer til det. Eike F. Stubsgaard, Århus Kommune, kommenterer, at det er en stor og flot kortlægning, som kommunen er glade for at få. Eike vil opfordre vandværkerne til at samarbejde og til at tage imod samarbejdet. I forbindelse med vandværksbeskrivelserne er der er en god mulighed for at få miljøcenteret til at komme og fortælle om vandværkets geologi osv. Carsten Vigen Hansen, Skanderborg Kommune, spørger hvordan der oprettes dialog med de vandværker som ikke er med til mødet? Svar: De får referatet tilsendt samt vores vandværksbeskrivelser. De får mulighed for samme type af besøg som alle andre vandværker. De bliver inviteret til næste følgegruppemøde, der forventes afholdt i det nye år.

5 Sorring By Vandværk spørger om vandværkerne skal rette eventuelle spørgsmål til det fremsendte til Silkeborg Kommune? Svar: Miljøcentret modtager gerne spørgsmål til vores fremsendte materiale enten på eller post. Charlotte Bamberg, Århus Kommune, spørger om miljøcentret har overvejet at lave følgegruppen mindre. Nu har I taget mange indsatsområder på én gang. Det kan begrænse spørgsmålene. Måske sidder nogen med spørgsmål om detaljer. Svar: Vi er nødt til at se på hele kortlægningsområdet samlet. Ellers vil det være helt umuligt at overholde tidsplanerne. Lonnie Frøjk, Favrskov Kommune, foreslår at holde møder med kommuner og vandværker i hver sin gruppe. Vi forsøger at gøre det forståeligt for alle. Det er ikke ressourcemæssigt muligt at fortælle om overordnet kortlægning til kommuner og vandværker hver for sig. 6. Afslutning Afslutningsvis blev mødet kort opsummeret, og det konstateredes at følgegruppen hermed er nedsat, med henblik på at følge og kommentere det fremtidige kortlægningsarbejde. Næste møde forventes afholdt, når der er væsentlige nye resultater at fremvise, hvilket formentlig vil ske i begyndelsen af 2009.

Referat af Følgegruppemøde vedrørende Hadsten Grundvandskortlægningen

Referat af Følgegruppemøde vedrørende Hadsten Grundvandskortlægningen Referat Til vandværker, kommuner og repræsentanter for landbrug og skovbrug - Se medfølgende liste Vand og Naturområdet J.nr. AAR-6100013 Ref. Per V. Misser Den 21.maj 2008 Referat af Følgegruppemøde vedrørende

Læs mere

SKANDERBORG KOMMUNE Natur og Miljø. Geolog Carsten Vigen Hansen

SKANDERBORG KOMMUNE Natur og Miljø. Geolog Carsten Vigen Hansen SKANDERBORG KOMMUNE Natur og Miljø Geolog Carsten Vigen Hansen SKANDERBORG KOMMUNE Natur og Miljø Følgegruppemøde Disposition: 1. Præsentation af Natur og Miljø 2. Kommunes rolle Aktiv deltager i følgegrupper

Læs mere

Emne: Orientering af kommunerne Favrskov, Århus og Syddjurs Kommune om hidtidige resultater af kortlægningen i Hadstenområdet samt fremtidigt arbejde

Emne: Orientering af kommunerne Favrskov, Århus og Syddjurs Kommune om hidtidige resultater af kortlægningen i Hadstenområdet samt fremtidigt arbejde Emne: Orientering af kommunerne Favrskov, Århus og Syddjurs Kommune om hidtidige resultater af kortlægningen i Hadstenområdet samt fremtidigt arbejde Deltagere: Favrskov Kommune: Karin Hvidberg Nilsson,

Læs mere

Til de berørte kommuner

Til de berørte kommuner Til de berørte kommuner Naturstyrelsen har netop opstartet et stort kortlægningsprojekt, som indeholder en række kortlægningselementer (delaftaler) inden for i alt 6 store kortlægningsområder (se skema).

Læs mere

» Grundvandskortlægning i Danmark. Kim Dan Jørgensen

» Grundvandskortlægning i Danmark. Kim Dan Jørgensen » Grundvandskortlægning i Danmark Kim Dan Jørgensen »Grundlaget for grundvandskortlægning i Danmark Indvinding af grundvand Grundvandsindvindingen i Danmark bygger på en decentral indvinding uden nævneværdig

Læs mere

Referat Grundvandsråd Jammerbugt Kommune 24. november 2008 kl. 15.00 Mødelokale 1 Lundbakvej 5, Pandrup

Referat Grundvandsråd Jammerbugt Kommune 24. november 2008 kl. 15.00 Mødelokale 1 Lundbakvej 5, Pandrup Referat Grundvandsråd Jammerbugt Kommune 24. november 2008 kl. 15.00 Mødelokale 1 Lundbakvej 5, Pandrup 1 Dagsorden: 1. Godkendelse af dagsorden... 3 2. Godkendelse af referat fra mødet den 22. januar

Læs mere

Status og perspektivering over 15 års grundvandskortlægning. Tom Hagensen, funktionsleder Naturstyrelsen

Status og perspektivering over 15 års grundvandskortlægning. Tom Hagensen, funktionsleder Naturstyrelsen Status og perspektivering over 15 års grundvandskortlægning Tom Hagensen, funktionsleder Naturstyrelsen BAGGRUND o 1997-2006: Kortlægningen varetages af amterne o 2007-2010: Kortlægningen varetages af

Læs mere

Sammenstilling og vurdering af eksisterende data i Randers N kortlægningsområde

Sammenstilling og vurdering af eksisterende data i Randers N kortlægningsområde Sammenstilling og vurdering af eksisterende data i Randers N kortlægningsområde Udført Arbejde Indsamling af eksisterende viden: Geologi, geofysik, hydrogeologi, vandkemi og vandforsyning 5 indsatsområder

Læs mere

Administrationsgrundlag - GKO

Administrationsgrundlag - GKO Administrationsgrundlag - GKO Beskyttelse af grundvand og drikkevand 1. Den generelle beskyttelse - Grundvandet skal kunne anvendes som drikkevand uden egentlig rensning (simpel vandbehandling) - Generel

Læs mere

Grundvandsrådet. 6. februar 2008 Kl. 16:00 i Mødelokale, TF. Deltagere: Gæster: Afbud: Bo Jensen, Byrådet, Formand for Grundvandsrådet

Grundvandsrådet. 6. februar 2008 Kl. 16:00 i Mødelokale, TF. Deltagere: Gæster: Afbud: Bo Jensen, Byrådet, Formand for Grundvandsrådet 6. februar 2008 Kl. 16:00 i Mødelokale, TF Deltagere: Grundvandsrådet Bo Jensen, Byrådet, Formand for Grundvandsrådet Benny Christensen, Byrådet Arne Hastrup Larsen, Danmarks Naturfredningsforening Hans-Kurt

Læs mere

Til vandværker, kommuner og repræsentanter for landbrug og skovbrug - se medfølgende liste

Til vandværker, kommuner og repræsentanter for landbrug og skovbrug - se medfølgende liste Referat Til vandværker, kouner og repræsentanter for landbrug og skovbrug - se edfølgende liste Vand- og naturorådet J.nr. AAR-61-00068 Ref. TOFHA Den 3. juli 2009 Rettet den 25. august LATAN Referat fra

Læs mere

Orientering fra Naturstyrelsen Aalborg

Orientering fra Naturstyrelsen Aalborg Orientering fra Naturstyrelsen Aalborg Naturstyrelsen har afsluttet grundvandskortlægning i kortlægningsområdet 1435 Aalborg SØ Søren Bagger Landinspektør, Naturstyrelsen Aalborg Tlf.: 72 54 37 21 Mail:sorba@nst.dk

Læs mere

Rammer og status for den nationale kortlægning og igangsatte udviklingsopgaver v. Kontorchef Jan Reisz, By- og Landskabsstyrelsen

Rammer og status for den nationale kortlægning og igangsatte udviklingsopgaver v. Kontorchef Jan Reisz, By- og Landskabsstyrelsen Rammer og status for den nationale kortlægning og igangsatte udviklingsopgaver v. Kontorchef Jan Reisz, By- og Landskabsstyrelsen 1 1 MENU Indledning Organisering af grundvandskortlægningen Udpegninger

Læs mere

Grundvandskortlægningen i DK -baggrund, metoder og Indsatsplaner

Grundvandskortlægningen i DK -baggrund, metoder og Indsatsplaner Grundvandskortlægningen i DK -baggrund, metoder og Indsatsplaner Geolog: Claus Holst Iversen De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland - GEUS Program Kl. 8.30 Indledning - præsentation

Læs mere

Projektplan. Projekt: Indsatplan Stautrup, Åbo og Østerby. Skanderborg Kommune Dato:10. december 2012 Rettet af: Lone Kildal Møller Version:2

Projektplan. Projekt: Indsatplan Stautrup, Åbo og Østerby. Skanderborg Kommune Dato:10. december 2012 Rettet af: Lone Kildal Møller Version:2 Projektplan Projekt: Indsatplan Stautrup, Åbo og Østerby Ansvarlige for projektet Projektejer Hans Brok-Brandi Projektleder Lone Kildal Møller Projektresume Projektet har til formål at udarbejde en ny

Læs mere

Resultaterne af 10 års grundvandskortlægning Anders Refsgaard, COWI 26-05-2015

Resultaterne af 10 års grundvandskortlægning Anders Refsgaard, COWI 26-05-2015 1 Resultaterne af 10 års grundvandskortlægning Anders Refsgaard, COWI Agenda for præsentationen Konklusioner. Baggrund for grundvandskortlægningen Elementer i grundvandskortlægningen Kommunernes (og andre

Læs mere

Vandrådet (VR) i Skanderborg Kommune

Vandrådet (VR) i Skanderborg Kommune Vandrådet (VR) i Skanderborg Kommune Repræsentantskabsmøde den 19. april 2016 kl. 1900 Kulturhuset, Skanderborg 24. april 2016 Program 19:00 Velkomst (Steffen G. L.) 19:10 Henning Jeppesen, eksempel på

Læs mere

Orientering fra Naturstyrelsen Aalborg

Orientering fra Naturstyrelsen Aalborg Orientering fra Naturstyrelsen Aalborg Naturstyrelsen har afsluttet grundvandskortlægning i kortlægningsområdet 1429 Nibe Søren Bagger Koordinator, Naturstyrelsen Aalborg Tlf.: 72 54 37 21 Mail:sorba@nst.dk

Læs mere

Kort over kortlægningsområdet i Jammerbugt Kommune

Kort over kortlægningsområdet i Jammerbugt Kommune Kort over kortlægningsområdet i Jammerbugt Kommune GRUNDVANDSKORTLÆGNING Hvad er det? Hvorfor gør vi det? Hvordan gør vi det? Lovgrundlag og formål Miljømålslovens 6 og 8a Den afgiftsfinansierede grundvandskortlægning

Læs mere

Nr. Afsender Resumé af indkomne kommentar til forslag til Grundvandsbeskyttelsesplan for Sønderborg Øst

Nr. Afsender Resumé af indkomne kommentar til forslag til Grundvandsbeskyttelsesplan for Sønderborg Øst Opsummering af høringssvar til forslag til Plan for grundvandsbeskyttelse for Sønderborg Øst, med forvaltningens bemærkninger og henvisning til rettelser, som det har medført i den endelige plan Nr. Afsender

Læs mere

Velkommen til møde i den tekniske arbejdsgruppe for beskyttelse af grundvand Kortlægningsområde Odense Syd 6 november 2014

Velkommen til møde i den tekniske arbejdsgruppe for beskyttelse af grundvand Kortlægningsområde Odense Syd 6 november 2014 Velkommen til møde i den tekniske arbejdsgruppe for beskyttelse af grundvand Kortlægningsområde Odense Syd 6 november 2014 Dagsorden til teknisk arbejdsgruppe Velkomst og præsentation 1. Orientering om:

Læs mere

Råstofkortlægning ved Stjær, Århus Amtskommune, Amtsarkitektkontoret, maj 1981.

Råstofkortlægning ved Stjær, Århus Amtskommune, Amtsarkitektkontoret, maj 1981. Miljøcenter Århus Århus Vest - trin 1 kortlægning NOTAT Til Miljøministeriet Miljøcenter Århus Lyseng Allé 1 8270 Højbjerg Att.: Tom Hagensen Fra Mette Danielsen Sag 13708020 Dato Juli 2008 Projektleder

Læs mere

Referat Grundvandsråd Jammerbugt Kommune Tirsdag den 10. december 2013 kl Mødelokale 1 Lundbakvej 5, Pandrup

Referat Grundvandsråd Jammerbugt Kommune Tirsdag den 10. december 2013 kl Mødelokale 1 Lundbakvej 5, Pandrup 18.12.2013 Referat Grundvandsråd Jammerbugt Kommune Tirsdag den 10. december 2013 kl. 15.00 Mødelokale 1 Lundbakvej 5, Pandrup Dagsorden: 1. Godkendelse af dagsorden... 4 2. Godkendelse af og opfølgning

Læs mere

Referat Grønt Råd - Jammerbugt Kommune 27. januar 2011 kl. 09.00 Mødelokale 1

Referat Grønt Råd - Jammerbugt Kommune 27. januar 2011 kl. 09.00 Mødelokale 1 Referat Grønt Råd - Jammerbugt Kommune 27. januar 2011 kl. 09.00 Mødelokale 1 Dagsorden: Siden sidst.... 1 Evaluering af Grønt Råds arbejde.... 2 Vand og Naturplaner.... 4 Retablering af Bisbækken....

Læs mere

Undersøgelsesboringer

Undersøgelsesboringer Undersøgelsesboringer I forbindelse med den nationale grundvandskortlægning Ole Dyrsø Jensen Borearbejde på godt og ondt --- Den lovgivningsmæssige ramme og myndighedernes opgavefordeling i henhold til

Læs mere

Hovedtemaerne fra sidste år

Hovedtemaerne fra sidste år Hovedtemaerne fra sidste år Organisering af Den nationale grundvandskortlægning Centrale faglige emner Nitratsårbarhed Indvindingsoplande ERFA-samarbejdet Interessentinddragelse Administrationsgrundlag

Læs mere

Velkommen. til møde om indsatsplaner. Kolding Kommune

Velkommen. til møde om indsatsplaner. Kolding Kommune Velkommen til møde om indsatsplaner Dagsorden Velkomst & præsentationsrunde Indsatsplanområder i Hvorfor skal der laves indsatsplaner? Hvad indeholder en grundvandskortlægning? Hvad indeholder en indsatsplan?

Læs mere

NYHEDSBREV Grundvandskortlægning i Hadsten kortlægningsområde

NYHEDSBREV Grundvandskortlægning i Hadsten kortlægningsområde NYHEDSBREV Grundvandskortlægning i Hadsten kortlægningsområde INDLEDNING Det er nu et godt stykke tid siden, vi mødtes til følgegruppemøde i Kulturhuset InSide, Hammel. Miljøcenter Århus har sammen med

Læs mere

Hvem passer på grundvandet i fremtiden?

Hvem passer på grundvandet i fremtiden? Hvem passer på grundvandet i fremtiden? Af Kristen Simonsen, formand for Brovst Vandværk, formand for FVD-Region Nord og næstformand for FVD 32 Min artikel vil omhandle de private vandværkers holdning

Læs mere

Det er derfor vigtigt, at kommunerne og øvrige interessenter har fuld viden om kortlægningen.

Det er derfor vigtigt, at kommunerne og øvrige interessenter har fuld viden om kortlægningen. Før Kommunalreformen bestod interessentinddragelsen primært i, at interessenterne blot leverede data til amterne. I dag er billedet ændret, og det er som bekendt kommunerne, der skal skrive indsatsplanerne.

Læs mere

PRIORITERING AF INDSATS MOD GRUNDVANDSTRUENDE FORURENINGER

PRIORITERING AF INDSATS MOD GRUNDVANDSTRUENDE FORURENINGER PRIORITERING AF INDSATS MOD GRUNDVANDSTRUENDE FORURENINGER Er den hydrogeologiske kortlægning fra statens miljøcentre god nok? Civilingeniør Hans Skou Civilingeniør Jørn K. Pedersen Geolog Jørgen F. Christensen

Læs mere

Indsatsplanlægning. Indsatsplanlægning skal sikre, at der udarbejdes en plan til beskyttelse af grundvandet mod forurening.

Indsatsplanlægning. Indsatsplanlægning skal sikre, at der udarbejdes en plan til beskyttelse af grundvandet mod forurening. Indsatsplanlægning Indsatsplanlægning skal sikre, at der udarbejdes en plan til beskyttelse af grundvandet mod forurening. En indsatsplan har en høj placering i planhierakiet, som vist på figur 1. Figur

Læs mere

Fra grundvandskortlægning til drikkevandsproduktion i en kompleks geologi er supplerende kortlægning nødvendig Anders Edsen, Orbicon A/S

Fra grundvandskortlægning til drikkevandsproduktion i en kompleks geologi er supplerende kortlægning nødvendig Anders Edsen, Orbicon A/S i en kompleks geologi er supplerende kortlægning nødvendig Anders Edsen, Orbicon A/S i en kompleks geologi er supplerende kortlægning nødvendig Anders Edsen, Orbicon A/S Statens grundvandskortlægning data

Læs mere

Indsatsplan Beder. Gennemgang af Forslag. Beder Gartnerskole 14. maj NATUR OG MILJØ Teknik og Miljø Aarhus Kommune

Indsatsplan Beder. Gennemgang af Forslag. Beder Gartnerskole 14. maj NATUR OG MILJØ Teknik og Miljø Aarhus Kommune Indsatsplan Beder Gennemgang af Forslag Beder Gartnerskole 14. maj 2012 s oplæg Formål og baggrund for indsatsplanen Parter i indsatsplanen Tidsplan for høring v/ Mogens Bjørn Nielsen Geologi og sårbare

Læs mere

Mødereferat. Referat af 3. møde i Grundvandsforum. Natur og Miljø. Den 4. maj 2011

Mødereferat. Referat af 3. møde i Grundvandsforum. Natur og Miljø. Den 4. maj 2011 Mødereferat Den 4. maj 2011 Natur og Miljø Teknik og Miljø Aarhus Kommune Referat af 3. møde i Grundvandsforum Mødedato: 24. marts 2011 Mødetid: 10-12 Mødested: Natur og Miljø, Valdemarsgade 18 Deltagere:

Læs mere

Opstartsmøde. Indsatsplanlægning for

Opstartsmøde. Indsatsplanlægning for Opstartsmøde Indsatsplanlægning for Drikkevandsbeskyttelse i Silkeborg Syd Resume af Grundvandskortlægningen for Silkeborg Syd Disposition Oversigtslig gennemgang af statens grundvandskortlægning http://naturstyrelsen.dk/vandmiljoe/vand-ihverdagen/grundvand/grundvandskortlaegning/kortlaegningsomraader/

Læs mere

RINGSTED-SUSÅ KORTLÆGNINGSOMRÅDE Præsentation af den afsluttede kortlægning

RINGSTED-SUSÅ KORTLÆGNINGSOMRÅDE Præsentation af den afsluttede kortlægning Image size: 7,94 cm x 25,4 cm RINGSTED-SUSÅ KORTLÆGNINGSOMRÅDE Præsentation af den afsluttede kortlægning Grundvandsrådsmøde i Næstved Kommune 3/9-2014 RINGSTED-SUSÅ KORTLÆGNINGSOMRÅDE Kortlægningsområde:

Læs mere

Status for den afgiftsfinansierede grundvandskortlægning. Vandværkernes fællesmøde Varde Kommune 9. oktober 2012

Status for den afgiftsfinansierede grundvandskortlægning. Vandværkernes fællesmøde Varde Kommune 9. oktober 2012 Status for den afgiftsfinansierede grundvandskortlægning Vandværkernes fællesmøde Varde Kommune 9. oktober 2012 Civilingeniør Hans Guldager Naturstyrelsen, Ribe www.naturstyrelsen.dk ÅLBORG Grundvands-

Læs mere

Møde med vandværkerne HFO. 8. marts 2018

Møde med vandværkerne HFO. 8. marts 2018 Møde med vandværkerne HFO 8. marts 2018 Deltagere: Helgenæsvand: Sven Weel, Christen Jacobsen Fejrup Strand Vandværk: Jon Hune Asgilhøje Vandværk: Kjeld Mortensen, Arne Vingren og Leif Spange Mortensen

Læs mere

GRØNT TEMA. Fra nedbør til råvand

GRØNT TEMA. Fra nedbør til råvand GRØNT TEMA Fra nedbør til råvand Her findes temaer om grundvand, kildeplads, indsatsplanlægning (grundvandsbeskyttelse), boringer, undersøgelser og oversigt over støtteordninger, landbrugets indsats m.m.

Læs mere

Dato: 13.10.2011 Sagsnr.: 2011-20611 Dok. nr.: 2011-299466 Direkte telefon: Initialer: LBJ/me. Referat fra Grundvandsrådsmøde den 19.

Dato: 13.10.2011 Sagsnr.: 2011-20611 Dok. nr.: 2011-299466 Direkte telefon: Initialer: LBJ/me. Referat fra Grundvandsrådsmøde den 19. Referat Dato: 13.10.2011 Sagsnr.: 2011-20611 Dok. nr.: 2011-299466 Direkte telefon: Initialer: LBJ/me Aalborg Forsyning Forsyningsvirksomhederne Stigsborg Brygge 5 Postboks 222 9400 Nørresundby Referat

Læs mere

Generalforsamlingen afholdes med følgende dagsorden: 1. Valg af dirigent. 2. Bestyrelsens beretning.

Generalforsamlingen afholdes med følgende dagsorden: 1. Valg af dirigent. 2. Bestyrelsens beretning. Generalforsamling i (NDV) Norddjurs Vandråd. Tidspunkt: Den onsdag 2. marts 2011 kl. 19.00 Sted: Fjellerup Aktivitetshus, Niels Iuels Plads 3, 8585 Glesborg. Generalforsamlingen afholdes med følgende dagsorden:

Læs mere

Solvarmeanlæg ved Kværndrup

Solvarmeanlæg ved Kværndrup Solvarmeanlæg ved Kværndrup Supplerende redegørelse efter Statens udmelding til Vandplanernes retningslinier 40 og 41 Udarbejdet af: Olav Bojesen Dato: 22. januar 2015 Naturstyrelsens j.nr.: NST-122-430-00034

Læs mere

Referat Grundvandsråd Jammerbugt Kommune Tirsdag den 4. december 2012 kl Lokale 1 Lundbakvej 5, Pandrup

Referat Grundvandsråd Jammerbugt Kommune Tirsdag den 4. december 2012 kl Lokale 1 Lundbakvej 5, Pandrup Maibrit Lykkegaard Den 18.12.2012 Referat Grundvandsråd Jammerbugt Kommune Tirsdag den 4. december 2012 kl. 15.00 Lokale 1 Lundbakvej 5, Pandrup Dagsorden: 1. Godkendelse af dagsorden... 4 2. Godkendelse

Læs mere

Afsluttende kortlægning Brædstrup/Våbensholm Kortlægningsområde. Sammenstilling og vurdering af eksisterende data

Afsluttende kortlægning Brædstrup/Våbensholm Kortlægningsområde. Sammenstilling og vurdering af eksisterende data Afsluttende kortlægning Brædstrup/Våbensholm Kortlægningsområde Sammenstilling og vurdering af eksisterende data Udført Arbejde Brædstrup Indsamling af dokumentation for: Planmæssige forhold Udført geofysik

Læs mere

Vandforsyningsplan

Vandforsyningsplan Vandforsyningsplan 2017-24 Dialogmøde Udvalget for NTM og Følgegruppen 30. Januar 2017 Dagsorden: 1. Velkomst. 2. Status på Vandforsyningsplan 2017-24 3. Vandforsyningsstruktur. - Nuværende struktur -

Læs mere

Referat Grundvandsråd Jammerbugt Kommune Tirsdag den 6. december 2011 kl Lokale 1 Lundbakvej 5, Pandrup

Referat Grundvandsråd Jammerbugt Kommune Tirsdag den 6. december 2011 kl Lokale 1 Lundbakvej 5, Pandrup Maibrit Lykkegaard 13.12.2011 Referat Grundvandsråd Jammerbugt Kommune Tirsdag den 6. december 2011 kl. 15.00 Lokale 1 Lundbakvej 5, Pandrup Adresse ved personlig henvendelse: Lundbakvej 5, 9490 Pandrup

Læs mere

Thue Weel Jensen. Introduktion

Thue Weel Jensen. Introduktion Geologien i Syddjurs Kommune og dens betydning for vandindvinding til drikkevand Hvad skal de private vandværker være opmærksom på, og hvordan sikrer vi vore vandressourcer i fremtiden Thue Weel Jensen

Læs mere

Delindsatsplan. Gassum Vandværk. for [1]

Delindsatsplan. Gassum Vandværk. for [1] Delindsatsplan for Gassum Vandværk [1] [2] Indhold Forord... 5 Definitioner/ordforklaring... 5 1 Indledning... 7 2 Områdebeskrivelse... 8 2.1 Vandværket... 8 2.1.1 Boringer... 8 2.1.2 Vandkvalitet i boringerne

Læs mere

Til stede: sagsbehandler

Til stede: sagsbehandler Katrine Foss-Pedersen Den 10.03.2011 Referat Grundvandsråd Jammerbugt Kommune Den 2. marts 2011 kl. 15.00 Lokale 2 Lundbakvej 5, Pandrup 1 Dagsorden: 1. Godkendelse af dagsorden... 4 2. Godkendelse af

Læs mere

Referat Grundvandsråd Jammerbugt Kommune Tirsdag den 18. juni 2013 kl Mødelokale 1 Lundbakvej 5, Pandrup

Referat Grundvandsråd Jammerbugt Kommune Tirsdag den 18. juni 2013 kl Mødelokale 1 Lundbakvej 5, Pandrup Maibrit Lykkegaard Den 21.06.2013 Referat Grundvandsråd Jammerbugt Kommune Tirsdag den 18. juni 2013 kl. 15.00 Mødelokale 1 Lundbakvej 5, Pandrup Dagsorden: 1. Godkendelse af dagsorden... 4 2. Godkendelse

Læs mere

Åben dagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret

Åben dagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret Åben dagsorden Hjørring Byråd 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 18:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Hjørring Rådhus, Springvandspladsen 5 Fraværende: 09.08.24-P16-1-11

Læs mere

Vandrådet for vandopland 1.5 Randers Fjord

Vandrådet for vandopland 1.5 Randers Fjord Vandrådet for vandopland 1.5 Randers Fjord Mødereferat 4. vandrådsmøde Mødeleder: Jørgen Jørgensen Referent: Hanne Stadsgaard Jensen Deltagerliste: Se dokumentets sidste side Dato: 25.09.2014 Varighed:

Læs mere

Nyt fra KL. Høringssvar til indsatsplanvejledningen Tanker om vandfond Det videre arbejde med grundvandsbeskyttelse efter 2017 med mere.

Nyt fra KL. Høringssvar til indsatsplanvejledningen Tanker om vandfond Det videre arbejde med grundvandsbeskyttelse efter 2017 med mere. Nyt fra KL Høringssvar til indsatsplanvejledningen Tanker om vandfond Det videre arbejde med grundvandsbeskyttelse efter 2017 med mere. Konsulent Niels Philip Jensen 1 Disposition Grundvandsbeskyttelse

Læs mere

Orientering fra Miljøcenter Aalborg

Orientering fra Miljøcenter Aalborg Orientering fra Miljøcenter Aalborg Miljøcenter Aalborg har afsluttet grundvandskortlægningen i kortlægningsområderne 1426 Bagterp og 1470 Lønstrup, Hjørring Kommune Peder Møller Landinspektør, Miljøcenter

Læs mere

Hvorfor er det vigtigt med et vandsamarbejde? Møde med vandværker og byråd den 16. maj 2013

Hvorfor er det vigtigt med et vandsamarbejde? Møde med vandværker og byråd den 16. maj 2013 Hvorfor er det vigtigt med et vandsamarbejde? Møde med vandværker og byråd den 16. maj 2013 Præsentation Tina Callesen, Afdelingsleder, Vand & Jord Henrik Züricho, Geolog, Vand & Jord Louise Appel Bjergbæk,

Læs mere

Grundvandsbeskyttelse i forbindelse med miljøgodkendelses af husdyrbrug

Grundvandsbeskyttelse i forbindelse med miljøgodkendelses af husdyrbrug Fra statslig grundvandskortlægning til kommunal grundvandsbeskyttelse Grundvandsbeskyttelse i forbindelse med miljøgodkendelses af husdyrbrug Charlotte Bamberg, Nikolaj Ludvigsen Conterra Lertykkelseskortet

Læs mere

DAGSORDEN/REFERAT. Grundvandsrådet i Køge Kommune. Natur og Miljø. Køge Kommune, TMU. Køge Kommune, Natur og Miljø

DAGSORDEN/REFERAT. Grundvandsrådet i Køge Kommune. Natur og Miljø. Køge Kommune, TMU. Køge Kommune, Natur og Miljø DAGSORDEN/REFERAT MØDE DEN 13. JUNI 2013 Grundvandsrådet i Køge Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen Natur og Miljø Deltagere Erling Larsen (Formand) Køge Kommune, TMU Køge Kommune, Natur og Miljø Køge

Læs mere

Indsatsplan Skive-Stoholm. Offentligt møde: Indsatsplan for sikring af drikkevandet i Skive-Stoholm-området. Stoholm Fritids- og Kulturcenter

Indsatsplan Skive-Stoholm. Offentligt møde: Indsatsplan for sikring af drikkevandet i Skive-Stoholm-området. Stoholm Fritids- og Kulturcenter Offentligt møde: Indsatsplan for sikring af drikkevandet i Skive-Stoholm-området Stoholm Fritids- og Kulturcenter d. 12. august 2014 Kl. 19.00 side 1 Dagsorden: Velkomst Torsten Nielsen, Formand for Klima

Læs mere

FRA KORTLÆGNING TIL INDSATS

FRA KORTLÆGNING TIL INDSATS FRA KORTLÆGNING TIL INDSATS Civilingeniør Ole Frimodt Pedersen Orbicon A/S Geolog Kurt Møller Civilingeniør Charlotte Beiter Bomme Miljøcenter Roskilde ATV MØDE VINTERMØDE OM JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING

Læs mere

Plads til alt og alle? NATUR OG MILJØPOLITIK - Skanderborg Kommune

Plads til alt og alle? NATUR OG MILJØPOLITIK - Skanderborg Kommune Plads til alt og alle? NATUR OG MILJØPOLITIK - Skanderborg Kommune Dialogmøde med Vandrådet Den 3. marts 2015 Skanderborg Kommune Vandrådets emner Vandforsyningsplanen Fokusområder Proces Tidsplan Grundvandsbeskyttelse

Læs mere

Geofysik og geologisk kortlægning.

Geofysik og geologisk kortlægning. Geofysik og geologisk kortlægning. Seniorgeofysiker Verner H. Søndergaard og Seniorforsker, Phd, Ingelise Møller Balling GEUS Disposition Indledning - forhistorie Fladedækkende geofysik nye muligheder

Læs mere

Når der er udarbejdet konkrete forslag til indsatsplaner vil disse blive forelagt Byrådet til godkendelse.

Når der er udarbejdet konkrete forslag til indsatsplaner vil disse blive forelagt Byrådet til godkendelse. Notat Til: Sagen Miljø Rådhusgade 3 8300 Odder Fra: Notat til sagen: Birgit D. Kristensen Indsatsområde Boulstrup og Boulstrup Vest Administrationspraksis for udarbejdelse af indsatsplaner Byrådet i Odder

Læs mere

TÆT PÅ MENNESKER, TEKNOLOGI OG NATUR

TÆT PÅ MENNESKER, TEKNOLOGI OG NATUR Maj 2011 Forord Forord Indsatsplan Venø beskriver problemer med drikkevandet, en gennemgang af de geologiske og hydrogeologiske forhold på Venø, kortlægningsresultaterne af grundvandsressourcen, en gennemgang

Læs mere

2 Godkendelse af referat fra møde den 19. september 2011 Referatet godkendtes uden bemærkninger.

2 Godkendelse af referat fra møde den 19. september 2011 Referatet godkendtes uden bemærkninger. Referat Dato: 19-07-2012 Sagsnr.: 2011-20611 Dok. nr.: 2012-201182 Direkte telefon: Initialer: LBJ/me Aalborg Forsyning Forsyningsvirksomhederne Stigsborg Brygge 5 Postboks 222 9400 Nørresundby Referat

Læs mere

Jordforureningsstrategi 2017 Notat om behandling af høringssvar

Jordforureningsstrategi 2017 Notat om behandling af høringssvar Område: Regional Udvikling Afdeling: Miljø og Råstoffer Journal nr.: 15/20835 Dato: 20. september 2016 Udarbejdet af: Strategiteamet Jordforureningsstrategi 2017 Notat om behandling af høringssvar Indledning

Læs mere

3. møde i projektgruppe om geovejledning i kemisk kortlægning d. 13. juni 2008 fra 9-13 hos GEUS, Århus

3. møde i projektgruppe om geovejledning i kemisk kortlægning d. 13. juni 2008 fra 9-13 hos GEUS, Århus Udkast til referat 3. møde i projektgruppe om geovejledning i kemisk kortlægning d. 13. juni 2008 fra 9-13 hos GEUS, Århus 16. juni 2008 J.nr. GEUS Ref. BGH Deltagere: Afbud: Margrethe Kristensen, GEUS

Læs mere

Sammentolkning af data i grundvandskortlægningen i forhold til en kortlægningsstrategi. Susie Mielby, Lærke Thorling og Birgitte Hansen, GEUS

Sammentolkning af data i grundvandskortlægningen i forhold til en kortlægningsstrategi. Susie Mielby, Lærke Thorling og Birgitte Hansen, GEUS Sammentolkning af data i grundvandskortlægningen i forhold til en kortlægningsstrategi Susie Mielby, Lærke Thorling og Birgitte Hansen, GEUS Fokuspunkter i mit indlæg: 1. Baggrund: Lovgrundlag, Zoneringsvejledningen,

Læs mere

Regionernes holdning til den fortsatte grundvandskortlægning - det lange perspektiv. Hanne Møller Jensen, Region Sjælland

Regionernes holdning til den fortsatte grundvandskortlægning - det lange perspektiv. Hanne Møller Jensen, Region Sjælland Regionernes holdning til den fortsatte grundvandskortlægning - det lange perspektiv Hanne Møller Jensen, Region Sjælland Det lange perspektiv set fra regionerne Regionernes indsats er ikke slut i 2015

Læs mere

RISIKOVURDERING PÅ OPLANDSSKALA Et eksempel på en risikovurdering af punktkilder udført af en vandforsyning

RISIKOVURDERING PÅ OPLANDSSKALA Et eksempel på en risikovurdering af punktkilder udført af en vandforsyning RISIKOVURDERING PÅ OPLANDSSKALA Et eksempel på en risikovurdering af punktkilder udført af en vandforsyning Foto: Vesterled Vandværk, Brøndby Rambøll: Brøndby Kommune: Vest Vand Service: Liselotte Clausen,

Læs mere

Vandrådet i Lejre. Ekstraordinær generalforsamling og temaaften om iltnings- og filtrerings-processen. 30. oktober 2012 Vandrådet i Lejre 1

Vandrådet i Lejre. Ekstraordinær generalforsamling og temaaften om iltnings- og filtrerings-processen. 30. oktober 2012 Vandrådet i Lejre 1 Vandrådet i Lejre Ekstraordinær generalforsamling og temaaften om iltnings- og filtrerings-processen 30. oktober 2012 Vandrådet i Lejre 1 Dagsorden 19.00 Der bydes velkommen 19.05 Ekstraordinær generalforsamling

Læs mere

DEN GEOLOGISKE MODEL - STYRENDE FOR GEBYRKORTLÆGNINGEN

DEN GEOLOGISKE MODEL - STYRENDE FOR GEBYRKORTLÆGNINGEN DEN GEOLOGISKE MODEL - STYRENDE FOR GEBYRKORTLÆGNINGEN Geolog, ph.d. Flemming Jørgensen GEUS Geofysiker Jette Vindum Kolding Kommune Geolog Henrik Olesen Orbicon A/S ATV MØDE VINTERMØDE OM JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING

Læs mere

Opstart, udarbejdelse af første plan og iværksættelse af 10 planer

Opstart, udarbejdelse af første plan og iværksættelse af 10 planer Notat Emne: Bilag 1 til byrådsindstilling om Fastsættelse af gebyr til finansiering af indsatsplaner for beskyttelse af grundvandet samt heraf følgende nedsættelse af vandtaksten. Den 16. oktober 2006

Læs mere

Vandværksmøde i Brovst Hallen den 29. marts 2011

Vandværksmøde i Brovst Hallen den 29. marts 2011 Vandværksmøde i Brovst Hallen den 29. marts 2011 PAUSE Kaffe og kage og Jammerbugt Information fra kommunen Status for vandforsyningsplanen Status for indsatsplanlægningen PAUSE Kaffe og kage og Jammerbugt

Læs mere

Idékatalog til pesticidhåndtering Partnerskabsprojekt med cases ved Aike og Læborg Vandværker

Idékatalog til pesticidhåndtering Partnerskabsprojekt med cases ved Aike og Læborg Vandværker Idékatalog til pesticidhåndtering Partnerskabsprojekt med cases ved Aike og Læborg Vandværker ATV Vintermøde 7. marts 2017 Kemiingeniør Tove Svendsen, Region Syddanmark Civilingeniør Søren Rygaard Lenschow,

Læs mere

NOTAT. Referat grundvandsråd 10. april Dagsorden. Natur og Miljø. Anne Scherfig Kruse. FVD (Foreningen af Vandværker i Danmark) Jan Jensen

NOTAT. Referat grundvandsråd 10. april Dagsorden. Natur og Miljø. Anne Scherfig Kruse. FVD (Foreningen af Vandværker i Danmark) Jan Jensen NOTAT Teknik- og Miljøforvaltningen Dato Sagsnummer Dokumentnummer Referat grundvandsråd 10. april 2014 Følgende personer er af deres organisationer udpeget som medlemmer af det grundvandsrådet i Køge.

Læs mere

Opstart på Indsatsplanlægning Silkeborg Syd

Opstart på Indsatsplanlægning Silkeborg Syd Opstart på Indsatsplanlægning Silkeborg Syd Medborgerhuset i Silkeborg 13. april 2016 Velkomst og præsentation Kortlægningen resumé og vurdering af oplande Pause m. sandwich Elementer i Indsatsplanlægningen

Læs mere

Kommunerne skal som vandmyndighed administrere en skærpet lovgivning med fokus på VVM og naturværdier i den daglige sagsbehandling.

Kommunerne skal som vandmyndighed administrere en skærpet lovgivning med fokus på VVM og naturværdier i den daglige sagsbehandling. Kommunerne skal som vandmyndighed administrere en skærpet lovgivning med fokus på VVM og naturværdier i den daglige sagsbehandling. 30. september Helnan Marselis Hotel Strandvejen 25 Århus C Mødenr. 50

Læs mere

Delindsatsplan. Gassum Vandværk. for [1]

Delindsatsplan. Gassum Vandværk. for [1] Delindsatsplan for Gassum Vandværk [1] [2] Indhold Forord... 5 Definitioner/ordforklaring... 5 1 Indledning... 7 2 Områdebeskrivelse... 8 2.1 Vandværket... 8 2.1.1 Boringer... 8 2.1.2 Vandkvalitet i boringerne

Læs mere

Indvindingsforhold Geologiske forhold

Indvindingsforhold Geologiske forhold Sorring By Vandværk Indvindingsforhold Sorring By Vandværk blev sat i drift i 1897 og har pr. 2000 en indvindingstilladelse på 84.000 m3/år. De sidste 10 år har indvindingen ligget på omkring 70.000 m3.

Læs mere

Høringssvar til Region Syddanmark angående råstofområder i Varde Kommune

Høringssvar til Region Syddanmark angående råstofområder i Varde Kommune Dato 27.01.2012 Dok.nr. 1064969 Sagsnr. 134497 Ref. AGSC Høringssvar til Region Syddanmark angående råstofområder i Varde Kommune Varde Kommune har modtaget Region Syddanmarks Forslag til råstofplan 2012.

Læs mere

Orientering fra Naturstyrelsen Aalborg

Orientering fra Naturstyrelsen Aalborg Orientering fra Naturstyrelsen Aalborg Naturstyrelsen har afsluttet grundvandskortlægning i kortlægningsområdet 1435 Aalborg SØ Søren Bagger Landinspektør, Naturstyrelsen Aalborg Tlf.: 72 54 37 21 Mail:sorba@nst.dk

Læs mere

Høringsnotat. Vedrørende

Høringsnotat. Vedrørende Miljøudvalget 2013-14 L 72 Bilag 1 Offentligt NOTAT Vandplaner og havmiljø J.nr. NST-4200-00024 Den 24. oktober 2013 Høringsnotat Vedrørende Lov om ændring af lov om vandforsyning m.v., lov om vurdering

Læs mere

Indsatsplanlægning Kontaktgruppemøde - Hals

Indsatsplanlægning Kontaktgruppemøde - Hals Indsatsplanlægning Kontaktgruppemøde - Hals oktober 2015 Status for indsatsplanlægning Hvad er der sket siden sidst? Byrådet har vedtaget: Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse, Tylstrup Vandværk Indsatsplan

Læs mere

Sønderborg Kommune

Sønderborg Kommune Sønderborg Kommune post@sonderborg.dk hzyr@sonderborg.dk Ribe vand J.nr. NST-463-00554 Ref. Jedbe/jarei Den 10. maj 2012 Udpegning af nitratfølsomme indvindingsområder (NFI) og indsatsområder mht. nitrat

Læs mere

Redegørelse for GKO Odsherred. Afgiftsfinansieret grundvandskortlægning 2015

Redegørelse for GKO Odsherred. Afgiftsfinansieret grundvandskortlægning 2015 Redegørelse for GKO Odsherred Afgiftsfinansieret grundvandskortlægning 2015 7.2.7 Sammenfattende beskrivelse ved Bøsserup Vandværk Bøsserup Vandværk indvinder fra 2 boringer, henholdsvis DGU.nr: 191.124

Læs mere

Notat. 1. Resumé. Vurdering af geologi og hydrologi i forbindelse med placering af boligområde 5B6 ved Trustrup. Strategisk Miljøvurdering

Notat. 1. Resumé. Vurdering af geologi og hydrologi i forbindelse med placering af boligområde 5B6 ved Trustrup. Strategisk Miljøvurdering Notat Projekt Kunde Vurdering af geologi og hydrologi i forbindelse med placering af boligområde 5B6 ved Trustrup Norddjurs Kommune Rambøll Danmark A/S Olof Palmes Allé 22 DK-8200 Århus N Danmark Emne

Læs mere

Vandforsyningsplan Opstartsmøde med Følgegruppen

Vandforsyningsplan Opstartsmøde med Følgegruppen Vandforsyningsplan 2017-24 Opstartsmøde med Følgegruppen 16. august 2016 Morten Hundahl Anne-Mette R. Rasmussen Dagsorden: 1. Velkomst og præsentation af følgegruppen. 2. Vandforsyningsplan 2017-24 Proces

Læs mere

Referat af møde i Regionsdvandrådet den 12 dec

Referat af møde i Regionsdvandrådet den 12 dec Referat af møde i Regionsdvandrådet den 12 dec. 2005. Mødt var: Hjørring Kommune. Søren Stensbak Larsen. Brønderslev Dronninglund. Palle Hostrup. Jammerbugt Kommune. Lars Eriksen. Mariager Fjord. Jørgen

Læs mere

Hvordan sikres en helhedsorienteret planlægning mellem kommuners, vandforsyningers og regioners grundvandsbeskyttende indsats?

Hvordan sikres en helhedsorienteret planlægning mellem kommuners, vandforsyningers og regioners grundvandsbeskyttende indsats? Hvordan sikres en helhedsorienteret planlægning mellem kommuners, vandforsyningers og regioners grundvandsbeskyttende indsats? Morten Sørensen ATV møde den 02. oktober 2014 Grundvandsbeskyttelse 2 principper:

Læs mere

Emne Offentligt orienteringsmøde om forslag til Vandforsyningsplan 2009-2020

Emne Offentligt orienteringsmøde om forslag til Vandforsyningsplan 2009-2020 Administrationen Dato: 21.08.2009 Init.: lbj R e f e r a t Sagsnr: 2009-41950 Doknr.: 2009-230312 Emne Offentligt orienteringsmøde om forslag til Vandforsyningsplan 2009-2020 Tid Torsdag den 20.08.2009,

Læs mere

Pesticidforurening ved Skelstoftegaard

Pesticidforurening ved Skelstoftegaard Pesticidforurening ved Skelstoftegaard Roman Karol Koscianski, Region Sjælland Sandra Roost, Orbicon ATV-Vintermøde 2012 7. marts 2012 Eksempel på en sag med mange aktører over en lang periode Forureningsundersøgelser

Læs mere

ATV 28. MAJ 2015 BESKYTTELSE OG FORVALTNING AF GRUNDVAND IDAG OG I FREMTIDEN BESKYTTELSE OG FORVALTNING AF GRUNDVAND I DAG OG I FREMTIDEN

ATV 28. MAJ 2015 BESKYTTELSE OG FORVALTNING AF GRUNDVAND IDAG OG I FREMTIDEN BESKYTTELSE OG FORVALTNING AF GRUNDVAND I DAG OG I FREMTIDEN ATV 28. MAJ 2015 BESKYTTELSE OG FORVALTNING AF GRUNDVAND IDAG OG I FREMTIDEN BESKYTTELSE OG FORVALTNING AF GRUNDVAND I DAG OG I FREMTIDEN BESKYTTELSE OG FORVALTNING AF GRUNDVAND I DAG OG I FREMTIDEN 15

Læs mere

Den 5. april 2011 Ulkebøl forsamlingshus

Den 5. april 2011 Ulkebøl forsamlingshus Den 5. april 2011 Ulkebøl forsamlingshus Vandrådsmøde og generalforsamling 2011 Program For alle vandværker i Sønderborg kommune. Nye normer for motorer med høj virkningsgrad. Ved Helge Vandel Jensen.

Læs mere

NOTAT Viborg Kommune, Miljøforvaltningen 21. november Indsatsplaner for beskyttelse af drikkevandsressourcer

NOTAT Viborg Kommune, Miljøforvaltningen 21. november Indsatsplaner for beskyttelse af drikkevandsressourcer NOTAT Viborg Kommune, Miljøforvaltningen 21. november 2008 Indsatsplaner for beskyttelse af drikkevandsressourcer Indledning I vandindvindingsplaner og regionplaner blev der i årene op mod år 2000 udarbejdet

Læs mere

Indsatsplanlægning og grundvandsbeskyttelse. Koordinationsforum, møde #1. 4. Oktober 2018

Indsatsplanlægning og grundvandsbeskyttelse. Koordinationsforum, møde #1. 4. Oktober 2018 Indsatsplanlægning og grundvandsbeskyttelse Koordinationsforum, møde #1 4. Oktober 2018 Program: Velkomst og introduktion v/ Kim Lykke Jensen. 1. Koordinationsforum. - Hvad er formålet? - Hvem deltager?

Læs mere

Referat Grundvandsråd Jammerbugt Kommune 27. maj 2009 kl Lokale 1 Lundbakvej 5, Pandrup

Referat Grundvandsråd Jammerbugt Kommune 27. maj 2009 kl Lokale 1 Lundbakvej 5, Pandrup Maibrit Lykkegaard 05-06-2009 Referat Grundvandsråd Jammerbugt Kommune 27. maj 2009 kl. 15.00 Lokale 1 Lundbakvej 5, Pandrup Dagsorden: 1. Godkendelse af dagsorden... 4 2. Godkendelse af og opfølgning

Læs mere

Program. 1. Velkomst ved Knud Vincents 2. Grundvandskortlægningen 3. Kaffepause 4. Indsatsplan 5. Det videre forløb 6. Spørgsmål

Program. 1. Velkomst ved Knud Vincents 2. Grundvandskortlægningen 3. Kaffepause 4. Indsatsplan 5. Det videre forløb 6. Spørgsmål Program 1. Velkomst ved Knud Vincents 2. Grundvandskortlægningen 3. Kaffepause 4. Indsatsplan 5. Det videre forløb 6. Spørgsmål Indsatsplan for beskyttelse af grundvandet i Slagelse Ved Brian Badike Thomsen,

Læs mere