Redegørelse. Personbil ramt af tog i overkørsel 115 Stokholmvej ved Vinderup

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Redegørelse. Personbil ramt af tog i overkørsel 115 Stokholmvej ved Vinderup"

Transkript

1 Side 1 af 17 Redegørelse Personbil ramt af tog i overkørsel 115 Stokholmvej ved Vinderup HCLJ Alvorlig ulykke Overkørsel Togkørsel Dato: Tidspunkt: 09:26 Sted: Overkørsel 115 Infrastrukturforvalter: Banedanmark Jernbanevirksomhed: DSB Personskade: Omkomne Alvorligt kvæstede Lettere kvæstede Passagerer: Personale: Personer i overkørsel: 3 Andre: 1 Underretning Havarikommissionens jernbaneenhed blev ca. kl 09:45 underrettet om, at en personbil var blevet ramt af et tog i en overkørsel ved Vinderup, samt at der var en eller flere omkomne. I overensstemmelse med lov om jernbane afspejler denne redegørelse Havarikommissionens tekniske og sikkerhedsmæssige vurdering af det indtrufnes omstændigheder, dets årsager og konsekvenser. Undersøgelserne har alene et jernbanesikkerhedsmæssigt formål og tager ikke sigte på at placere skyld eller erstatningsansvar. Derfor kan enhver brug af denne redegørelse til andre formål end at forbedre jernbanesikkerheden og forbygge ulykker føre til fejlagtige eller misvisende fortolkninger.

2 Side 2 af 17 2 Fakta 2.1 Hændelsesforløb Kollisionen skete søndag kl 09:26 i overkørsel 115, Stokholmvej/Hvidemosevej, da DSB tog IC 1628 fra Struer ramte en personbil med tre personer. Toget standsede med forenden 470 meter efter overkørslen. Ved kollisionen blev personbilen, der kom kørende fra togets højre side, delt i to forenden blev hængende på togets front, medens bagenden blev kastet til højre for sporet ca. 90 meter efter overkørslen, i strækningens km 82,4. Involveret personale, andre parter og vidner Lokomotivføreren var alene i førerrummet. Togets togfører kom til stede i førerrummet efter kollisionen. Toget medførte 8 passagerer. I den påkørte bil, befandt sig en mand bilens fører og hans to teenagebørn. Involveret materiel Toget bestod af et enkelt IC3-togsæt, MF5066, med MFB5266 forrest. Toget kom fra Vinderup (Struer), dvs. fra vest i forhold til overkørslen. Beskrivelse af infrastrukturen og signalsystemet Overkørsel 115 ligger mellem stationerne Vinderup og Rønbjerg i km 82,5 på Banedanmarks strækning 32 Langå-Struer. Strækningen, der er enkeltsporet, er fjernstyret fra FC Viborg. Strækningshastigheden er 120 km/t. Overkørslen, der var forsynet med advarselssignalanlæg med seks vejsignaler (pga. vejforløb), var under ombygning til anlæg med halvbomme (planlagt ibrugtagning ) og ændring af vejforløb. Overkørslen fører Stokholmvej (syd for overkørslen) over jernbanen. Umiddelbart efter overkørslen bliver Stokholmvej til Hvidemosevej. Stokholmvej som bilisten kom kørende ad løber parallelt med jernbanen, den sidste kilometer i en afstand af omkring 50 meter. Kort før overkørslen drejede vejen i en blød bue ind mod sporet som krydses i en 90 graders vinkel. Umiddelbart før overkørslen mundede grusvejen til Stokholmvej 38 ud, således at stoplinjen før overkørslen lå midt i for udmundingen. Vejsignal V5 var rettet mod trafikanter fra grusvejen.

3 Side 3 af 17 Overkørselsanlægget aktiveres ved tændekontakt 1200 meter fra overkørslen. Når overkørslen er sikret, dvs. signaler mod vej blinker rødt og klokkerne ringer, får lokomotivføreren gennem blinkende hvidt lys i overkørselssignalet (placeret 850 meter før overkørslen) signal nr. 11.1, signal Overkørslen sikret. Signalet skal kunne ses fra signal nr automatisk sikret overkørsel følger ( pilmærke). 1 Overkørselssignalet Højre vejsignal - advarselssignal K4 - var - V1, placeret rettet til mod venstre Stokholmvej. for sporet. Bemærk stoplinjen ved grusvejens udmunding Umiddelbart før overkørslen skal uordenssignalet K3 - være slukket, såfremt overkørslen er sikret hhv. vise to brandgule lys såfremt overkørslen ikke er sikret (signal nr. 11.4, signal Overkørslen ikke sikret). 2 Udsnit af kabelplan - med markering af bl.a. vejsignalerne

4 Side 4 af 17 Uordenssignalet var af den ældre type, der slukkede når overkørslen var sikret og tændte to brandgule lys vandret ved siden af hinanden, når overkørslen var i normalstilling. Et slukket uordenssignal af denne type er således ikke i sig selv indikering af at overkørslen er sikret. Overkørslen ville være aktiveret ca. 34 sekunder før togpassage ved 120 km/t. Kommunikationsmidler (radio) Kommunikation mellem stationsbestyreren i FC Viborg og togene sker på strækningsradiokanal A64 hvor alle samtaler logges. 2.2 Omkomne, kvæstede og skader i øvrigt Ved kollisionen blev bilens fører og de to passagerer dræbt på stedet. Hverken de 8 passagerer eller personalet i toget kom til skade ved ulykken. 3 Personbilens forende efter frigørelse fra toget Personbilen blev delt i to forreste del blev hængende på togets frontkobling og bageste del blev kastet til højre for sporet.

5 Side 5 af 17 Der skete skader på togsættets front og undervogn. 4 Nogle af skaderne på togsættets front Der skete ikke nævneværdige skader på infrastrukturen. 2.3 Ydre forhold På ulykkestidspunkt var vejret solrigt og tørt, med sol fra sydøst. 3 Undersøgelser 3.1 Køretøjerne Havarilog MF Det fremgår af togets log, at hastigheden ved kollisionen var ca. 119 km/t. Toget standsede ca. 470 meter efter overkørslen. Farebremsning køre-bremsekontroller i stilling -8 (hvilket også aktiverer togets magnetskinnebremser) er registret umiddelbart efter overkørslen. Personbil Der foreligger ikke undersøgelser af den involverede personbil. 3.2 Overkørslen Overkørslen var under ombygning, bl.a. var nye bomdrev opsat og tre af de fire vejsignaler, der fortsat skulle bestå, var udskiftet med nye. Det fjerde lå klar til opsætning.

6 Side 6 af 17 Overkørselsskabet var dækket af telt. Overkørselsanlægget var i normalstilling og der var ikke skader på overkørselsanlægget. Der manglede krydsmærke A 74 på venstre vejsignal (V2) set fra bilistens køreretning samt på signalerne V5 og V6, der var rettet mod de tilstødende veje. På stedet kunne desuden konstateres skrabemærker fra to sæt hjul i overkørselsbelægningens højre side samt til højre for højre skinne. Der sås ingen bremsespor på kørebanen. 5 Skrabemærker på kørebanen i overkørslen Synligheden til vejsignal V1 (højre vejsignal for bilisten) var begrænset pga. vejens krumning og det nyopsatte signals indstilling i forhold til kommende vejforløb. På en afstand af 50 meter skyggede vejsignal V5 mod grusvejen delvist for vejsignal V2, bilistens venstre signal. Der var opsat tre afstandsmærker A75 i begge vejsider og overkørslen forvarsledes desuden af tavle A 72 Jernbaneoverkørsel uden bomme. Regler for vejtrafik Regler for bilisters passage af jernbaneoverkørsler fremgår af færdselsloven 5, hvoraf det bl.a. fremgår at trafikanter, der skal passere en jernbaneoverkørsel, skal udvise særlig forsigtighed samt at overkørslen ikke må passeres når det kan ses eller høres, at tog nærmer sig.

7 Side 7 af 17 Det fremgår også, at overkørslen ikke må passeres, når pligt til standsning er tilkendegivet ved signalanlæg. Regler for jernbanetrafik Regler for togs passage af jernbaneoverkørsler med advarselssignalanlæg hhv. advarselssignalanlæg og bomme, fremgår af Banedanmarks sikkerhedsreglement (SR1975) 11. En overkørsel er sikret, når de til overkørslen hørende signaler viser overkørslen sikret. Overkørslen må passeres med den for tog og strækning på det pågældende sted, gældende hastighed. Fremgår det af en overkørsels signaler, at overkørslen ikke er sikret, skal lokomotivføreren bl.a. bringe toget til standsning foran overkørslen og lokomotivføreren skal desuden snarest underrette en stationsbestyrer om uordenen. Undersøgelse og afprøvning af overkørslen Efter ulykken blev relevante afstande målt op og Banedanmark foretog målinger af relevante lampestrøm-, spor- og relæspændinger, ligesom relæstillinger blev noteret se bilag 2. Overkørslens tænde- og slukkefunktion blev afprøvet for den aktuelle køreretning. Der blev ved disse undersøgelser og afprøvninger ikke påvist fejl i overkørselsanlægget. Overkørselshistorik Overkørslen fik advarselssignalanlæg i Der er siden iflg. Banedanmark foretaget mindre ændringer af anlægget, indtil der i juni 2013 blev etableret halvbomanlæg. I 1972 skete mindre ændringer ved fjernelse af funktioner i relation til det da nedlagte Hvidemose trinbræt. I 1977 etableredes retningsafhængige tændesteder, 100 khz, i stedet for skinnekontakter I 1983 etableredes slukning uden skinnekontakt og i 2010 fik anlægget HPFI-relæ ved lysstofrør og stikkontakt i overkørselsskabet. Der foreligger oplysning om, at overkørslen det seneste år før ulykken var blevet vedligeholdt i overensstemmelse med gældende norm VN999, Rnr6996 senest Vedligeholdelsen blev dog ikke dokumenteret som foreskrevet i normen, men som generel praksis registreret i Banedanmarks SAP-database. Banedanmark har oplyst at der ikke er registreret borgerhenvendelser i relation til overkørsel 115.

8 Side 8 af 17 6 Overkørslen set fra Stokholmvej Fejl i overkørselsanlægget overkørsel 115 Der var i året forud registreret tre fejl i overkørselsanlægget: Klokkerne ringer kun en enkelt gang henvendelse via politiet fra beboer. Spolehus defekt ved V Lokomotivfører oplyser - Begge signaler melder overkørslen ikke sikret. Vejlampe i V6 overbrændt Overkørslen meldt i uorden af lokomotivfører. Kunne igangsættes manuelt. Tog i hver retning melder herefter overkørslen i orden. Oversigt over fejl i perioden maj 2011 til marts 2013 findes i bilag 3. Ombygning På ulykkestidspunktet var overkørselsanlægget under ombygning til anlæg med halvbomme - bomme, der når overkørslen er sikret for tog, spærrer de respektive højre kørebaner. Ombygningen var en følge af den politiske aftale, der blev indgået i december 2010 og som førte til, at Banedanmark gen-

9 Side 9 af 17 nemførte en screening af 426 overkørsler i perioden med henblik på at finde yderligere sikkerhedsforbedringer fra det nuværende niveau. Banedanmark har oplyst, at screeningen udmøntede sig i Nedlæggelsesprogrammet der for strækningen Langå-Skive bl.a. indebar at alle overkørsler med advarselssignalanlæg skulle nedlægges eller suppleres med bomme. På strækningen Skive-Struer vil der fortsat bestå to overkørsler (overkørslerne 121 Ålvej og 123 Hasselholtvej) med advarselssignalanlæg efter gennemførelse af Nedlæggelsesprogrammet. Trafikstyrelsen havde pr meddelt godkendelse af de vejvendte sikkerhedsforanstaltninger på baggrund af Banedanmarks fremsendte materiale samt godkendelser fra Midt- og Vestjyllands Politi og Holstebro kommune. Tre nye signaler V1, V3 og V4 - mod vej var opsat og indkoblet og V4 var blevet suppleret med krydsmærke. Der var på ulykkestidspunktet ikke foretaget ændringer i det eksisterende anlægs strømløb eller indkobling af nye strømløb. På ulykkestidspunktet var ændringer af vejforløb ikke iværksat. De nye signaler mod vej var opsat under hensyntagen til de ændringer af vejforløbene, der var planlagt. I forbindelse med ændringen skulle vejforløbene på begge sider tilpasses, bl.a. således at vejsignalerne V5 og V6 kunne undværes, fordi sidevejene fik en anden udmunding i Stokholmvej hhv. Hvidemosevej. Det højre vejsignal for bilisten, vejsignal V1, var erstattet med det nye signal og dette drejet en smule mod højre (set fra vej) og havde derfor dårligere synlighed for bilister ad Stokholmvej end det gamle signal. 7 Overkørslen set fra Stokholmvej efter ulykken.

10 Side 10 af 17 Banedanmark havde forud for ombygningen udarbejdet en signifikansvurdering, fordi ændringen vurderedes at have indflydelse på jernbanesikkerheden. De forskellige ændringer vurderes på basis af systemdefinitionen - bl.a. for deres sikkerhedsmæssige signifikans når de er gennemført. Desuden forelå et fareregister, dvs. en oplistning af mulige risici, for den ombyggede overkørsel. Der synes ikke at foreligge nogen sikkerhedsmæssig vurdering af eventuelle risici i ombygningsfasen. Logning Der sker ikke logning af denne type overkørselanlægs tilstand og funktion, hvorfor der ikke findes detaljerede registreringer i forhold til ulykken. Fejltypen Lille fejl og Ude af normalstilling for længe der via Rønbjerg sendtes til FC Viborg som sammenlagte meldinger fra overkørslerne 121, 120 og 115, indikerer fejl, der ikke er så sikkerhedskritiske at der straks skal ske fejlretning, samt at overkørselsanlægget er funktionsdygtigt. Logfilen i FC Viborg er blevet gennemset for timen op til ulykken. Der er ikke registreret fejl fra overkørslerne i den periode. Fejltypen Stor fejl der kunne være at et vejsignal var slukket logges ikke på denne type anlæg, men vises til lokomotivføreren ved signal overkørslen ikke sikret i såvel overkørsels- som uordenssignal. Desuden vises det ved hvidt lys i lampe på overkørselsskabet. 3.3 Samtaler med involverede og vidner Lokomotivføreren tog 1628 har oplyst, at han iagttog overkørselssignalet som viste overkørslen sikret med hvidt blink samt at uordenssignalet var slukket 1. Lokomotivføreren lagde mærke til det gule hus, der ligger umiddelbart før overkørslen, og til en bil der kørte mod øst på vejen syd for banen med retning mod overkørslen, og at den kørte med høj hastighed - for hurtigt i forhold til overkørslen. Bilen forsvandt kortvarigt bag nogle træer og dukkede op i svinget ved overkørslen, hvor den kørte ud foran toget. Af lokomotivførerens samtale med FC Viborg efter ulykken fremgår bl.a. at bilen kom rigeligt stærkt og da den tog svinget ved overkørslen var det klart at den ikke ville standse før overkørslen. Han brugte togets tyfon (horn) og farebremsede. [Han havde ikke øjenkontakt med bilens fører.] Lokomotivføreren havde umiddelbart før kollisionen aktiveret togets bremser. 1 Denne type uordenssignal er kun tændt når overkørslen ikke er sikret

11 Side 11 af 17 Stationsbestyreren i FC Viborg har oplyst, at der ikke var indikeringer af eller oplysninger om, at overkørslen var fejlbehæftet. En nabo til overkørslen har til Havarikommissionen oplyst at signalet ofte var i uorden samt at hun befandt sig udendørs på ulykkestidspunktet, men hverken hørte klokker fra overkørslen eller selve kollisionen. 3.4 Andre forhold Lokomotivføreren blev på stedet testet med alkometer med resultatet 0,0. Der blev ved efterfølgende undersøgelse ikke fundet spor af alkohol (ethanol) hos bilens fører. Bilisten var bosiddende cirka 5 km fra overkørsel Tidligere hændelser af lignende art i overkørslen I februar 1993 blev en bilist (nærtboende) dræbt ved kollision med tog i overkørslen. Iflg. de foreliggende oplysninger var overkørselsanlægget i funktion. I 1995 blev bagenden på en bil ramt af tog. Iflg. de foreliggende oplysninger, var overkørselsanlægget i funktion. For perioden har Banedanmark registreret at have modtaget melding om ét tilfælde hvor en bil passerede den sikrede overkørsel 115 umiddelbart foran tog. 4 Analyse Tog 1628 afgik rettidigt fra Vinderup og kørte med strækningshastighed 120 km/t, da toget nærmede sig overkørsel 115. Lokomotivføreren iagttog at overkørselsignalet viste overkørslen sikret og at uordenssignalet var slukket. Dette indikerer at overkørslen var sikret og at ingen af vejsignalerne har været slukket at overkørslen har været sikret mod vejtrafik. Der har desuden ikke været indikeret lille fejl i FC Viborg og loggen i FC Viborg har heller ikke registreret lille fejl. Efterfølgende gennemgang af spændingsniveauer, relæstillinger og afprøvning af tænding og slukning, indikerer at overkørselsanlægget fungerede normalt. Overkørslens fejlhistorik giver ikke anledning til at antage at overkørslen ikke har fungeret.

12 Side 12 af 17 Ombygningen af overkørselsanlægget havde ikke medført ændringer i anlæggets strømløb, men opsætning af tre af de fire nye vejsignaler havde medført, at højre vejsignal (V1) ikke var fokuseret mod bilister der kom mod overkørslen ad Stokholmvej. Signalet havde reduceret synlighed på 50 meters afstand. Venstre vejsignal (V2), der ikke var udskiftet, stod på 50 meters afstand delvist i skygge af V5. Solen, der stod i sydøst kan have lyst ind mod lanternen i vejsignal V1 især signalets fokusering mod det kommende vejforløb taget i betragtning. Det kan ikke fastslås hvorvidt vejsignal V1 s fokusering mod det kommende vejforløb har haft indflydelse på ulykkens forløb. Trafikanter, der skal passere en jernbaneoverkørsel, skal udvise særlig forsigtighed og må ikke passere overkørslen hvis det kan ses eller høres at tog nærmer sig eller hvis pligt til standsning er angivet ved signalanlæg. Bilisten, der kom ad den parallelt med banen løbende Stokholmvej og som kan antages at være godt kendt i området, synes ud fra lokomotivførerens forklaring at have kørt for stærkt. 5 Konklusion På det foreliggende grundlag anser Havarikommissionen det for overvejende sandsynligt at overkørsel 115 ved tog 1628 s passage var sikret og at signalerne mod vej blinkede rødt. Det kan ikke afvises at den ændrede vinkel på højre vejsignal V1, der kunne vanskeliggøre iagttagelsen det forhold at venstre vejsignal V2 som hidtil - stod lidt i skygge af vejsignal V5 bilens tilsyneladende høje hastighed hver for sig eller kombineret kan have ført til at den sikrede overkørsel blev overset af bilens fører. Der er med de foreliggende informationer ikke grundlag for at fastslå hvorvidt bilisten har været distraheret eller af anden årsag har overset overkørslen, erkendt den for sent eller har forsøgt at passere overkørslen foran toget. 6 Allerede trufne foranstaltninger Ombygningen af overkørslen sikringsforanstaltninger til halvbomanlæg blev afsluttet juni De projekterede ændringer i vejforløbene var blevet fremrykket og afsluttet samtidigt.

13 Side 13 af 17 Ombygning til halvbomanlæg eller nedlæggelse af overkørsler på strækningen Langå-Struer er fortsat, men ikke tilendebragt. Ved rapportens færdiggørelse resterer iflg. Banedanmark nedlæggelse overkørslerne 62 og 72. Der er ikke planer om at ændre overkørslerne 121 og 123 til halvbomanlæg. 7 Sikkerhedsmæssige rekommandationer På baggrund af den manglende sammenhæng mellem vejsignal V1 s opstilling rettet mod det nye vejforløb i stedet for det eksisterende og det forhold at risikoanalyser mv. var rettet mod anlæggets endelige udformning, anbefaler Havarikommissionen 1. at Trafikstyrelsen sikrer at jernbaneinfrastrukturforvaltere også vurderer og håndterer risici ved ændringer som sker løbende i ombygningsfasen.

14 Side 14 af 17 Uddrag af kabelplan overkørsel 115 før ombygning 2013 (ikke målfast) Bilag 1 Tog Bil Vejsignal V1 N

15 Side 15 af 17 Bilag 2 Opmålinger Placering af objekter for den aktuelle køreretning målt med løbehjul : Vejkant Uordenssignal K3: 10 m Vejkant Overkørselssignal K4: 847 m Vejkant 11.5-mærke: 1096 m Vejkant Tændested: 1196 m Vejkant Kabeldåse 3: 2 m Vejbredde: 6,9 m Spændingsmålinger Lampestrøm, spor- og relæspændinger målt med multimeter type FLUKE 189, kalibreringscertifikat nr ( ): V1: 1322 ma Norm: ma V2: 1344 ma V3: 1354 ma V4: 1333 ma V5: 1342 ma V6: 1339 ma K2a/K3a(gult lys): 438 ma Norm: ma K2b/K3b(gult lys): 449 ma K1 (gult lys): 428 ma Norm: ma K4 (gult lys): 446 ma K1 (hvidt lys): 465 ma Norm: ma K4 (hvidt lys): 513 ma Spor-/relæspænding 8,11 V Norm: 4,5 8 V (slukke isolation, 10KHz) ved frit spor: Spor-/relæspænding 2,7 V Norm: 2,1 2,8 V (slukke isolation, 10KHz) når sporrelæ fældes: Netspænding: 232 V Batterispænding m 40,5 V netsp: Batterispænding u netsp: 39,1 V Tænderelæ (10ø): 27,3 V Norm: > 25 V Tænderele (10m): 26,0 V

16 Side 16 af 17 Relæstillinger Relæ: Trukket Fældet = normalstilling Blinker Ej aktiver ja et 03 x ja 04 x ja 05 x ja 06 x ja Generator Ej aktiver ja et 08 x ja 09 x ja 10ø x ja 10m x ja Gr 21, 01 x ja Gr 21, 02 x ja Gr 21, 03 x ja Gr 21, 04 x ja Gr 21, 05 x ja Gr 21, 06 x ja Gr 21, 07 x ja Gr 21, 08 x ja Gr 21, 09 x ja Gr 21, 10 x ja Gr 21, 11 x ja Gr 21, 12 x ja Gr 21, 13 x ja Gr 21, 14 x ja Gr 22, 01 x ja Gr 22, 02 x ja Gr 22, 03 x ja Gr 22, 04 x ja Gr 22, 05 x ja Gr 22, 06 x ja Gr 22, 07 x ja Gr 22, 08 x ja Gr 22, 09 x ja Gr 22, 10 x ja Gr 22, 11 x ja

17 Side 17 af 17 Bilag 3 Fejl i overkørsel 115 fra 2011til maj Lokomotivfører melder overkørslen i uorden. Efterfølgende to i hver retning melder overkørslen i orden. Ved teknikers ankomst igen fejl Overkørsels- hhv. uordenssignal viste overkørslen ikke sikret. Signaler mod vej slukket. Fejlen var forsvundet ved teknikers ankomst Overkørslen tænder ikke fra Viborg-siden, men ok fra Struer-siden. Efterfølgende ok i begge retninger Overkørsels- hhv. uordenssignal viste overkørslen ikke sikret. Tog i begge retninger efterfølgende meldt overkørslen i orden Lokomotivfører melder overkørslen i uorden. Efterfølgende ok Lokomotivfører melder overkørslen ikke tænder. Meldt iorden af tog for hver køreretning Overkørslen tændte ikke for tog, men kunne tændes fra betjeningskasse. Fejl på tændested Kh Overkørsel meldt i uorden af lokomotivfører. Ingen fejl ved ankomst Klokkerne ringer kun en enkelt gang henvendelse via politiet fra beboer. Spolehus defekt ved V Lokomotivfører oplyser - Begge signaler melder overkørslen ikke sikret. Vejlampe i V6 overbrændt Overkørslen meldt i uorden af lokomotivfører. Kunne igangsættes manuelt. Tog i hver retning melder herefter overkørslen i orden.

02.09.2015. Redegørelse. Personbil ramt af tog i overkørsel 265 Thybanen (ved Thisted)

02.09.2015. Redegørelse. Personbil ramt af tog i overkørsel 265 Thybanen (ved Thisted) 02.09.2015 Redegørelse Personbil ramt af tog i overkørsel 265 Thybanen (ved Thisted) 03.09.2014 Forord Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen) er en uafhængig statslig organisation,

Læs mere

Redegørelse Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Kliplev

Redegørelse Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Kliplev 29.09.2017 Side 1 af 5 Redegørelse Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Kliplev HCLJ611-2017-265 Ulykke Kollision Togkørsel Dato: 18.08.2017 Tidspunkt: 14:53 Sted: Tinglev - Kliplev Infrastrukturforvalter:

Læs mere

Redegørelse. Personpåkørsel i overkørsel 23, Højby på Svendborgbanen

Redegørelse. Personpåkørsel i overkørsel 23, Højby på Svendborgbanen 19.04.2013 Side 1 af 7 Redegørelse Personpåkørsel i overkørsel 23, Højby på Svendborgbanen HCLJ619-2011-33 Ulykke Overkørsel Togkørsel Dato: 03.12.2010 Tidspunkt: 07:42 Sted: Højby station Infrastrukturforvalter:

Læs mere

Tog og lastbil kollideret i Pederstrup den 27. februar 2006

Tog og lastbil kollideret i Pederstrup den 27. februar 2006 Havarikommissionen Redegørelse Sagsbehandler: DDS Journal nr.: 610-000032 22. januar 2007 Tog og lastbil kollideret i Pederstrup den 27. februar 2006 1 Undersøgelser 1.1 Hændelsen 1.2 Fakta Undersøgelserne

Læs mere

Redegørelse. Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Holbæk HCLJ611-2013-155 Alvorlig ulykke Kollision Togkørsel Dato: 04.06.2013 Tidspunkt: 09.

Redegørelse. Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Holbæk HCLJ611-2013-155 Alvorlig ulykke Kollision Togkørsel Dato: 04.06.2013 Tidspunkt: 09. 28.05.2014 Side 1 af 7 Redegørelse Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Holbæk HCLJ611-2013-155 Alvorlig ulykke Kollision Togkørsel Dato: 04.06.2013 Tidspunkt: 09.47 Sted: Holbæk Infrastrukturforvalter:

Læs mere

Rapport. Bil ramt tog i overkørsel 163 ved Sig

Rapport. Bil ramt tog i overkørsel 163 ved Sig 17.06.2019 Rapport Bil ramt tog i overkørsel 163 ved Sig 19. juni 2018 Forord Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen) er en uafhængig statslig organisation, der har til formål

Læs mere

Skagen den 21. januar 2006: Tog og bil kollideret i overkørsel 120.

Skagen den 21. januar 2006: Tog og bil kollideret i overkørsel 120. Havarikommissionen Redegørelse Sagsbehandler: DDS Journal nr.: 06-610/28 9. august 2006 Skagen den 21. januar 2006: Tog og bil kollideret i overkørsel 120. 1 Undersøgelser 1.1 Hændelsen 1.2 Fakta 1.2.1

Læs mere

Personpåkørsel i overkørsel 113 ved Svendborg Vest

Personpåkørsel i overkørsel 113 ved Svendborg Vest Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane Redegørelse Journal nr.: 04-610/3 13. april 2005 Personpåkørsel i overkørsel 113 ved Svendborg Vest Undersøgelserne er udført af Havarikommissionen for

Læs mere

erg sta mellem Redegørelse Side 1 af 9 Ulykke Esbjerg station Banedanmark Omkomne Togkørsel 10:25 ation DSB Lettere kvæstede

erg sta mellem Redegørelse Side 1 af 9 Ulykke Esbjerg station Banedanmark Omkomne Togkørsel 10:25 ation DSB Lettere kvæstede 11.06.2014 Side 1 af 9 Kollision m HCLJ611-2013-204 Dato: Sted: Infrastrukturforvalter: Personskade: Passagerer: Personale: Personer i overkørsel: Andre: mellem Ulykke 09.12.2013 Esbjerg station Banedanmark

Læs mere

Gadstrup station, to personer blev påkørt af tog

Gadstrup station, to personer blev påkørt af tog 02.11.2012 Side 1 af 9 Redegørelse Gadstrup station, to personer blev påkørt af tog HCLJ611-2012-93 Ulykke Personpåkørsel Togkørsel Dato: 27.08.2012 Tidspunkt: 09:02 Sted: Gadstrup station Infrastrukturforvalter:

Læs mere

Havarikommissionen. Redegørelse Sagsbehandler: DDS. Barnevogn i klemme i dør ved togafgang fra Bording

Havarikommissionen. Redegørelse Sagsbehandler: DDS. Barnevogn i klemme i dør ved togafgang fra Bording Havarikommissionen Redegørelse Sagsbehandler: DDS 14. december 2007 Journal nr.: 611-000094 Barnevogn i klemme i dør ved togafgang fra Bording 25.07.2006 Undersøgelserne er udført af Havarikommissionen

Læs mere

Manuel betjening af, og arbejde i, sikrede overkørsler. (Manual)

Manuel betjening af, og arbejde i, sikrede overkørsler. (Manual) Manuel betjening af, og arbejde i, sikrede overkørsler (Manual) Manuel betjening af, og arbejde i, sikrede overkørsler (Manual) Version 2.0 Preben Lyngholt Jensen Trafikale Regler Telefon 82340000 prj@bane.dk

Læs mere

Forbedring af slukkefunktionen i overkørselsanlæg type DSB 1959

Forbedring af slukkefunktionen i overkørselsanlæg type DSB 1959 Teknisk Meddelelse Nr. 64 / 17.01.2014 Forbedring af slukkefunktionen i overkørselsanlæg type DSB 1959 Forbedring af slukkefunktionen i relægruppeanlæg ved anvendelse af hjulsensor kombineret med enkel

Læs mere

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser 29/2017 Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted 08.11.2017 Gyldig fra: 08.11.2017 Gyldig til: 30.09.2018 SSB 28/2017 ophæves TIB 4, Roskilde-Køge. Kørsel med prøvetog 1. Baggrund 1.1. Formål og

Læs mere

Rapport. Bred T Person ramt af tog i overgang mellem perroner

Rapport. Bred T Person ramt af tog i overgang mellem perroner 09.08.2018 Rapport Bred T Person ramt af tog i overgang mellem perroner 28.07.2017 Forord Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen) er en uafhængig statslig organisation, der

Læs mere

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser 27/2018 Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted 01.11.2018 Gyldig fra: 02.12.2018 Gyldig til: 17.01.2019 TIB 4, Roskilde-Køge. Kørsel med prøvetog 1. Generelt 1.1. Formål og afgrænsninger 1.2.

Læs mere

SIN-L Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad

SIN-L Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad SIN-L Nummeret på sidste på indsatte sidste rettelsesblad indsatte rettelsesblad 1 19 20 31 32 45 46 50 51 53 54 61 62 63 64 65 67 68 69 71 72 75 76 77 78 81 82 83 86 87 89 90 98 99 100 101 102 105 106

Læs mere

Vejledning om sikkerhedsforanstaltninger i jernbaneoverkørsler, der er åbne for almindelig færdsel

Vejledning om sikkerhedsforanstaltninger i jernbaneoverkørsler, der er åbne for almindelig færdsel om sikkerhedsforanstaltninger i Overkørselsbekendtgørelsen (Bekendtgørelse nr. 115 af 31. januar 2014) 7. marts 2014, 1. udgave 2 om Trafikstyrelsens overkørselsbekendtgørelse 1 regulerer de vejvendte

Læs mere

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser 20/2017 Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted 31.08.2017 Gyldig fra: 05.09.2017 Gyldig til: 15.01.2018 TIB 4, Roskilde-Køge. Kørsel med prøvetog 1. Baggrund 1.1. Formål og afgrænsninger 1.2.

Læs mere

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser 26/2017 Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted 13.10.2017 Gyldig fra: 23.10.2017 Gyldig til: 05.11.2017 SSB 18/2017 ophæves TIB 25, Hjørring-Frederikshavn. Kørsel med prøvetog 1. Baggrund 1.1.

Læs mere

SIN. Odder - Aarhus. Vemb - Thyborøn Havn. Sikkerhedsinstrukser. Generelle forhold. Midtjyske Jernbaner SIN. Sikkerhedsinstrukser Generelle forhold

SIN. Odder - Aarhus. Vemb - Thyborøn Havn. Sikkerhedsinstrukser. Generelle forhold. Midtjyske Jernbaner SIN. Sikkerhedsinstrukser Generelle forhold SIN. Odder - Aarhus. Vemb - Thyborøn Havn. Sikkerhedsinstrukser. Generelle forhold Midtjyske Jernbaner SIN Sikkerhedsinstrukser Odder - Aarhus Vemb - Thyborøn Havn SIN - Mjba Nummeret på sidst indsatte

Læs mere

Redegørelse. Brand i IC tog 821 HCLJ 619-2012-81 Hændelse Brand Togkørsel Dato: 15.09.2012 Tidspunkt: 07:05

Redegørelse. Brand i IC tog 821 HCLJ 619-2012-81 Hændelse Brand Togkørsel Dato: 15.09.2012 Tidspunkt: 07:05 20.03.2013 Side 1 af 10 Redegørelse Brand i IC tog 821 HCLJ 619-2012-81 Hændelse Brand Togkørsel Dato: 15.09.2012 Tidspunkt: 07:05 Sted: Ringsted Infrastrukturforvalter: Banedanmark Jernbanevirksomhed:

Læs mere

SR - Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

SR - Supplerende Sikkerhedsbestemmelser SR SSB 123-2019 Offentliggjort: 09.07.2019 Gyldig fra: 16.08.2019 Gyldig til: 31.12.2019 TIB 4, Roskilde-Køge. Kørsel med prøvetog (ORF test) 1. Generelt 1.1. Formål For afprøvning af fjernbanens operationelle

Læs mere

Banedanmark. side 1 SODB. Sikringsanlæggene og deres betjening Anlægsbestemmelser for Automatisk sikrede overkørsler

Banedanmark. side 1 SODB. Sikringsanlæggene og deres betjening Anlægsbestemmelser for Automatisk sikrede overkørsler side 1 SODB Sikringsanlæggene og deres betjening Anlægsbestemmelser for Automatisk sikrede overkørsler side 2 Anlægsbestemmelser for automatisk sikrede overkørsler Indholdsfortegnelse 1. Almindelige bestemmelser...

Læs mere

Redegørelse. Brand i Lyn 50 HCLJ 619-2012-66 Hændelse Brand Togkørsel Dato: 22.06.2012 Tidspunkt: Kl. 18:57

Redegørelse. Brand i Lyn 50 HCLJ 619-2012-66 Hændelse Brand Togkørsel Dato: 22.06.2012 Tidspunkt: Kl. 18:57 14.03.2013 Side 1 af 8 Redegørelse Brand i Lyn 50 HCLJ 619-2012-66 Hændelse Brand Togkørsel Dato: 22.06.2012 Tidspunkt: Kl. 18:57 Sted: Borup station Infrastrukturforvalter: Banedanmark Jernbanevirksomhed:

Læs mere

Rapport. Tjæreborg Station Person ramt af tog i overgang mellem perroner

Rapport. Tjæreborg Station Person ramt af tog i overgang mellem perroner 13.08.2018 Rapport Tjæreborg Station Person ramt af tog i overgang mellem perroner 10.08.2017 Forord Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen) er en uafhængig statslig organisation,

Læs mere

Kørsel mellem Grønnehave og Helsingør st.

Kørsel mellem Grønnehave og Helsingør st. 72-2 SIN LB Kørsel mellem Grønnehave og Helsingør st. 1.0 Almindelige bestemmelser Forbindelsessporet mellem Grønnehave og Helsingør station er et Lukket blokafsnit, som via gentagelsspærren registrerer

Læs mere

Præsentation af screening af overkørsler på Banedanmark- strækninger. Sikrede overkørsler & Usikrede overkørsler

Præsentation af screening af overkørsler på Banedanmark- strækninger. Sikrede overkørsler & Usikrede overkørsler Præsentation af screening af overkørsler på Banedanmark- strækninger Sikrede overkørsler & Usikrede overkørsler Typer af overkørsler Usikret led overkørsel Typer af overkørsler Usikret krydsmærke Typer

Læs mere

Heldet var med på turen

Heldet var med på turen Niels Erik Tofte Pedersen styrer toget mod Nr. Nebel. En tur med mange ubevogtede jernbaneoverkørsler. Heldet var med på turen Niels Erik Tofte Pedersen er lokomotivfører. Som andre af sine kollegaer oplevede

Læs mere

Redegørelse om signalforbikørsler

Redegørelse om signalforbikørsler Transportudvalget 2011-12 TRU alm. del Bilag 11 Offentligt 16.08.11 Redegørelse om signalforbikørsler 1. Indledning og sammenfatning På baggrund af en række artikler i Berlingske Tidende d. 29. juli 2011

Læs mere

Rapport. Tog afsporet under udkørsel fra Lundby station

Rapport. Tog afsporet under udkørsel fra Lundby station 25.10.2017 Rapport Tog afsporet under udkørsel fra Lundby station 26.10.2016 Forord Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen) er en uafhængig statslig organisation, der har

Læs mere

Havarikommissionen. Redegørelse Undersøgelsesleder: SGR. Motorbrand i IC3 togsæt den 10. oktober og 22. oktober 2009

Havarikommissionen. Redegørelse Undersøgelsesleder: SGR. Motorbrand i IC3 togsæt den 10. oktober og 22. oktober 2009 Havarikommissionen Redegørelse Undersøgelsesleder: SGR Journal nr.: HCLJ611-000304 10.11.2009 Motorbrand i IC3 togsæt den 10. oktober og 22. oktober 2009 Undersøgelserne er udført af Havarikommissionen

Læs mere

Vurdering af sikkerhed i perronovergange

Vurdering af sikkerhed i perronovergange Vurdering af sikkerhed i perronovergange 25. februar 2013 3 Vurdering af sikkerhed i Indhold perronovergange Indhold Baggrund og formål 5 Sikkerhedsforanstaltninger i perronovergange 6 Mulige sikkerhedsforanstaltninger

Læs mere

Lokal rangerinstruks for depotområdet på Servicecenter Køge Bugt - SKB Hundige DSB S-tog a/s

Lokal rangerinstruks for depotområdet på Servicecenter Køge Bugt - SKB Hundige DSB S-tog a/s Lokal Rangerinstruks Servicecenter Køge bugt - SKB - Hundige 1-1 Lokal rangerinstruks for depotområdet på Servicecenter Køge Bugt - SKB Hundige DSB S-tog a/s 1 Lokal Rangerinstruks Servicecenter Køge bugt

Læs mere

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser 15/2016 Fordeling: Som SR 24.11.2016 Gyldig fra: 28.11.2016 Gyldig til: 31.03.2018 Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted Gentofte - Lyngby. Teknisk og reglementarisk grænse mellem HKT og CBTC

Læs mere

Banenorm BN1-184-1. Faktaindsamling ved uheld. Sikringsanlæg

Banenorm BN1-184-1. Faktaindsamling ved uheld. Sikringsanlæg Udgivet 01.10.2014 Overordnet ansvar: VIMO Ansvar for indhold: GEE Ansvar for fremstilling: MWJ Banenorm BN1-184-1 Faktaindsamling ved uheld. Sikringsanlæg Udgivet 01.10.2014 Side 2 af 15 INDHOLD 1. INDLEDNING

Læs mere

Redegørelse Personpåkørsel i overgang på station. 1 Underretning. 2 Fakta. 11.12.2012 Side 1 af 6

Redegørelse Personpåkørsel i overgang på station. 1 Underretning. 2 Fakta. 11.12.2012 Side 1 af 6 Redegørelse Personpåkørsel i overgang på station 11.12.2012 Side 1 af 6 HCLJ619-2012-41 Ulykke Personpåkørsel Togkørsel Dato: 13.02.2012 Tidspunkt: 12:11 Sted Tølløse station Infrastrukturforvalter: Banedanmark

Læs mere

Havarikommissionen for Vejtrafikulykker. 10 gode råd. til motorvejstrafikanter

Havarikommissionen for Vejtrafikulykker. 10 gode råd. til motorvejstrafikanter Havarikommissionen for Vejtrafikulykker 10 gode råd til motorvejstrafikanter H A V A R I K O M M I S S I O N E N Havarikommissionen for Vejtrafikulykker blev nedsat af Trafikministeren i 2001. Formålet

Læs mere

Sagsbehandler: DDS. Kollision mellem bil og tog ved Rindsholm den 20. april 2006

Sagsbehandler: DDS. Kollision mellem bil og tog ved Rindsholm den 20. april 2006 Havarikommissionen Redegørelse Sagsbehandler: DDS 19. april 2007 Journal nr.: HCLJ611-000084 Kollision mellem bil og tog ved Rindsholm den 20. april 2006 Undersøgelserne er udført af Havarikommissionen

Læs mere

86 - Spærring af spor. AIS I 86 og 73 Spærring af spor I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I

86 - Spærring af spor. AIS I 86 og 73 Spærring af spor I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I 86 - Spærring af spor AIS I 86 og 73 Spærring af spor I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I HUSK! Et spor er ikke spærret før, der er udvekslet en klar og tydelig melding om dette mellem SR arbejdsleder

Læs mere

Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (HCLJ)

Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (HCLJ) 09.02.2012 Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (HCLJ) 09.02.2012 Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (HCLJ) Havarikommissionen skal gennem uvildige undersøgelser fremsætte rekommandationer

Læs mere

banedanmark Nyt om SR og SIN pr Trafikale Regler

banedanmark Nyt om SR og SIN pr Trafikale Regler banedanmark Trafikale Regler 18.09.2017 e-mail: jernbanesikkerhed@bane.dk Nyt om SR og SIN pr. 01.10.2017 SR 64 Pr. 01.10.2017 tages et nyt system til håndtering af oplysninger om farligt gods (RID) i

Læs mere

Redegørelse. Personen kom iflg. lokomotivføreren fra togets højre side fra perronen ved spor 2; hun befandt sig ved påkørslen midt i overgangen.

Redegørelse. Personen kom iflg. lokomotivføreren fra togets højre side fra perronen ved spor 2; hun befandt sig ved påkørslen midt i overgangen. 22.05.2017 Side 1 af 16 Redegørelse Person påkørt i perronovergang, Kværndrup HCLJ611-2016-242 Ulykke Overkørsel Togkørsel Dato: 23.05.2016 Tidspunkt: 17:12 Sted: Kværndrup station Infrastrukturforvalter:

Læs mere

Lokal rangerinstruks for infrastruktur depotområdet i Taastrup DSB S-tog a/s

Lokal rangerinstruks for infrastruktur depotområdet i Taastrup DSB S-tog a/s Lokal Rangerinstruks Taastrup 1-2 Lokal rangerinstruks for infrastruktur depotområdet i Taastrup DSB S-tog a/s 13.07.2007 1 Lokal Rangerinstruks Taastrup 2-1 Fordeling: DSB S-tog a/s Trafiksikkerhed DSB

Læs mere

BILISTER MANGLER RESPEKT FOR TOGET

BILISTER MANGLER RESPEKT FOR TOGET Dlkfældkfdlækfælsdkf JERNBANEOVERKØRSLER BILISTER MANGLER RESPEKT FOR TOGET Analyseinstituttet Voxmeter har på vegne af Dansk Jernbaneforbund undersøgt danskernes trafikvaner i jernbaneoverkørsler. Konklusionerne

Læs mere

A11 A16 A17 A18. Farlig vejkryds, hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt

A11 A16 A17 A18. Farlig vejkryds, hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt A11 Farlig vejkryds, hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt Hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt. Tavlen opstilles hvor vejens forløb har betydning for nedsættelse af hastigheden.

Læs mere

SIN Sikkerhedsinstrukser Lokale forhold Vemb - Thyborøn Havn

SIN Sikkerhedsinstrukser Lokale forhold Vemb - Thyborøn Havn SIN. Sikkerhedsinstrukser. Lokale forhold. Midtjyske Jernbaner SIN Sikkerhedsinstrukser Lokale forhold SIN - Mjba Nummeret på sidst indsatte rettelsesblad 1-3 4-7 8-10 11 12 13-17 18 10.06.2013 Nummeret

Læs mere

Redegørelse IC-tog afsporet under indrangering på Horsens station

Redegørelse IC-tog afsporet under indrangering på Horsens station 24.09.2015 Redegørelse IC-tog afsporet under indrangering på Horsens station 04.10.2014 619-2014-19 IC tog afsporet i Horsens (4.10.2014) Forord Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen)

Læs mere

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser 24/2018 27.09.2018 Gyldig fra: 06.10.2018 Gyldig til: 05.10.2019 Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted SSB 20-2018 ophæves. TIB strækning 25. Stationer med transitionsområder. Bestemmelser for

Læs mere

Hørsholm Kommune. Nye boliger på Louis Petersens Vej Overordnet trafikal vurdering. Notat Udgave 1 (udkast)

Hørsholm Kommune. Nye boliger på Louis Petersens Vej Overordnet trafikal vurdering. Notat Udgave 1 (udkast) Notat Udgave 1 (udkast) 05.11.2017 Hørsholm Kommune Nye boliger på Louis Petersens Vej Overordnet trafikal vurdering Valentin Trafikplanlægning ApS Telefon: 51 95 55 51 E-mail: info@valentintrafik.dk www.valentintrafik.dk

Læs mere

Køresikkerhed for godschauffører. Navn på underviser

Køresikkerhed for godschauffører. Navn på underviser Køresikkerhed for godschauffører Navn på underviser 1 Velkommen Navn Lidt om min faglige baggrund Baggrund og mål for kurset 2 Årsager til ulykker Hvad tror I er de største årsager til dræbte og kvæstede

Læs mere

Redegørelse. Middelfart station, passager fik sin fod fastklemt i togets klaptrin

Redegørelse. Middelfart station, passager fik sin fod fastklemt i togets klaptrin 29.09.2016 Redegørelse Middelfart station, passager fik sin fod fastklemt i togets klaptrin Forord Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane er en uafhængig statslig organisation, der har til formål

Læs mere

banedanmark Nyt om ATC-instruks, SR og SIN-L pr Trafikale regler

banedanmark Nyt om ATC-instruks, SR og SIN-L pr Trafikale regler banedanmark Trafikale regler 22.01.2018 e-mail: jernbanesikkerhed@bane.dk Nyt om ATC-instruks, SR og SIN-L pr. 05.02.2018 ATC-instruks De første køretøjer med indbygget mobilt ETCS-anlæg og DK-STM er nu

Læs mere

Rapport Persontog afsporet under indkørsel på Ruds Vedby Station

Rapport Persontog afsporet under indkørsel på Ruds Vedby Station 31.01.2018 Rapport Persontog afsporet under indkørsel på Ruds Vedby Station 10.02.2017 Forord Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen) er en uafhængig statslig organisation,

Læs mere

Hi01. SSB ORS 03/2017 Supplerende Sikkerhedsbestemmelser til Operationelle regler S-banen. banedanmark. Side 1 af

Hi01. SSB ORS 03/2017 Supplerende Sikkerhedsbestemmelser til Operationelle regler S-banen. banedanmark. Side 1 af SB ORS 03/2017 Hi01 SSB ORS 03/2017 Supplerende til Operationelle regler S-banen Side 1 af Gyldighed SSB ORS 03/2017 19.01.2017 Fordeling: Som ORS Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted Gyldig

Læs mere

SR-information. Banedanmark. Overkørsler. Udgivet af Trafiksikkerhed. Nr. 1, april 2007

SR-information. Banedanmark. Overkørsler. Udgivet af Trafiksikkerhed. Nr. 1, april 2007 Fredericia Banedanmark SR-information I Udgivet af Trafiksikkerhed Overkørsler Langt de fleste af de automatisk sikrede overkørsler hos Banedanmark er ældre anlæg opbygget med relæer. De fungerer generelt

Læs mere

Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker, forløbere til ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder m.v. til Trafikstyrelsen 1)

Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker, forløbere til ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder m.v. til Trafikstyrelsen 1) BEK nr 575 af 25/05/2010 Udskriftsdato: 10. april 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transportmin. Trafikstyrelsen, j.nr. T691-000138 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

REDEGØRELSE. Havari med OY-TXR

REDEGØRELSE. Havari med OY-TXR REDEGØRELSE Havari 13-10-2013 med OY-TXR Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database for luftfart Side 1 af 6 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen)

Læs mere

Blanket til brug ved indberetning af data vedrørende ulykker og forløbere til ulykker m.v.

Blanket til brug ved indberetning af data vedrørende ulykker og forløbere til ulykker m.v. Blanket til brug ved indberetning af data vedrørende ulykker og forløbere til ulykker m.v. Jernbanevirksomheder, jernbaneinfrastrukturforvaltere, veteranbaner og veterantogsorganisationer skal indberette

Læs mere

Trafikudvalget TRU alm. del Bilag 349 Offentligt

Trafikudvalget TRU alm. del Bilag 349 Offentligt Trafikudvalget 2010-11 TRU alm. del Bilag 349 Offentligt Redegørelse Gammel Mønt 4 1117 København K Telefon 7226 7000 Direkte 7226 7075 Fax 3338 1439 lfu@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Vurdering

Læs mere

SIMATIC-baseret sikringsanlæg SICAS S5. Kort generel funktionsbeskrivelse. Mobility

SIMATIC-baseret sikringsanlæg SICAS S5. Kort generel funktionsbeskrivelse. Mobility SIMATIC-baseret sikringsanlæg SICAS S5 Kort generel funktionsbeskrivelse Mobility 1 Sikringsanlægget SICAS S5 er et elektronisk sikringsanlæg baseret på Siemens PLC-systemet SIMATIC. I Danmark er der installeret

Læs mere

SIN Vestbanen. Udgivet juli 2007. Udgivet af: Drewsensvej 1 8600 Silkeborg

SIN Vestbanen. Udgivet juli 2007. Udgivet af: Drewsensvej 1 8600 Silkeborg SIN Vestbanen Udgivet juli 2007 Udgivet af: Drewsensvej 1 8600 Silkeborg Side 2 Fordeling Efter behov: Administrationen FC-Vestbanen Baneafdelingen Værkstedet Banedanmark, FC Esbjerg Trafikstyrelsen Vejdirektoratet

Læs mere

Bekendtgørelse om indberetning af data på jernbaneområdet vedrørende ulykker og forløbere til ulykker m.v. til Trafik- og Byggestyrelsen 1

Bekendtgørelse om indberetning af data på jernbaneområdet vedrørende ulykker og forløbere til ulykker m.v. til Trafik- og Byggestyrelsen 1 Bekendtgørelse om indberetning af data på jernbaneområdet vedrørende ulykker og forløbere til ulykker m.v. til Trafik- og Byggestyrelsen 1 I medfør af 56, 78, stk. 5, 102, stk. 1 og 2, 117, stk. 1, og

Læs mere

Arbejde i og ved spor. AIS I Arbejde i og ved spor I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I

Arbejde i og ved spor. AIS I Arbejde i og ved spor I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 Arbejde i og ved spor AIS I Arbejde i og ved spor I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I Sikkerhedsafstande for maskiner.

Læs mere

1. Alléen & fredningen - som kulturhistorisk ikon - som landskabs element - som rumdannende element - som naturoplevelse

1. Alléen & fredningen - som kulturhistorisk ikon - som landskabs element - som rumdannende element - som naturoplevelse B o r g e r m ø d e d. 1 3. 0 6. 2 0 0 7 D a g s o r d e n A l l é e n & f r e d n i n g e n A l l é e n & f r e d n i n g e n A l l é e n & f r e d n i n g e n A l l é e n & f r e d n i n g e n A l l

Læs mere

VISNING AF RESTTID FOR CYKLISTER I SIGNALANLÆG

VISNING AF RESTTID FOR CYKLISTER I SIGNALANLÆG JULI 2013 FREDERIKSBERG KOMMUNE VISNING AF RESTTID FOR CYKLISTER I SIGNALANLÆG ADFÆRDSSTUDIE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JULI

Læs mere

Forbedring af banen på sydfyn April 2003. Forbedring af banen Odense-Svendborg

Forbedring af banen på sydfyn April 2003. Forbedring af banen Odense-Svendborg Forbedring af banen på sydfyn April 2003 Forbedring af banen Odense-Svendborg FORBEDRING AF BANEN ODENSE-SVENDBORG Fruens Bøge Odense Odense Sygehus Hjallelse Højby 28 Årslev Pederstrup Ringe Rudme 66

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om vejafmærkning

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om vejafmærkning Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om vejafmærkning 1. I bekendtgørelse nr. 802 af 4. juli 2012 foretages følgende ændringer: 1. I indledningen ændres lovbekendtgørelse nr. 1047 af 24. oktober

Læs mere

Ulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister

Ulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister HVU Ulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister Havarikommissionen for Vejtrafikulykker har dybdeanalyseret 25 højresvingsulykker. Alle ulykkerne kunne være undgået, hvis chaufførerne

Læs mere

Blanket til brug ved indberetning af data vedrørende ulykker, forløbere til ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder mv.

Blanket til brug ved indberetning af data vedrørende ulykker, forløbere til ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder mv. Blanket til brug ved indberetning af data vedrørende ulykker, forløbere til ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder mv. Jernbanevirksomheder, jernbaneinfrastrukturforvaltere, veteranbaner og veterantog

Læs mere

Notat Evaluering af 2 minus 1 vej, Harrestrupvej

Notat Evaluering af 2 minus 1 vej, Harrestrupvej Til: Ballerup Kommune Center for Miljø og Teknik Hold-an Vej 7 DK-2750 Ballerup BALLERUP KOMMUNE Dato: 9. november 2017 Tlf. dir.: 24294910 E-mail: herb@balk.dk Kontakt: Herdis Baierby Notat Evaluering

Læs mere

OG FORBUDT 180 KM ITIMEN! 90TONSSTÅL STRÆKNING:SVENDBORGBANEN AT KRYDSE SPORET ER DØDSENSFARLIGT

OG FORBUDT 180 KM ITIMEN! 90TONSSTÅL STRÆKNING:SVENDBORGBANEN AT KRYDSE SPORET ER DØDSENSFARLIGT STRÆKNING:SVENDBORGBANEN Et InterCity tog vejer 90 tons og skyder en tophastighed på 120 km/t. Så meget stål i så høj fart på et togspor udgør voldsomme kræfter. Ved at krydse sporet uden for de afmærkede

Læs mere

SR-information. Banedanmark. Indførelse af daglig La. Gyldighed. Indmelding af La-forhold m.v. Udsendelse. Udgivet af Trafiksikkerhed

SR-information. Banedanmark. Indførelse af daglig La. Gyldighed. Indmelding af La-forhold m.v. Udsendelse. Udgivet af Trafiksikkerhed Banedanmark SR-information I Udgivet af Trafiksikkerhed Indførelse af daglig La Gyldighed Fra den 15.01.2007 vil La kun have gyldighed i ét døgn ad gangen fra kl. 00.00 til kl. 24.00. Redaktionen afsluttes

Læs mere

TIB-S. Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad

TIB-S. Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad TIB-S Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad 7 7 77 78 79 80 8 8 8 8 89 90 9 9 9 96 0 0 09 0 7 8 9 0 7 8 9 0 6 7 8 9 0 7 8 9 68 69 70 7 7 7 60 6 6 6 6 77 78

Læs mere

Evaluering af VMS tavler på M4

Evaluering af VMS tavler på M4 Evaluering af VMS tavler på M4 Forsøg med nedskiltning af hastighed ved arbejdskørsel Poul Greibe Belinda la Cour Lund 3. december 2012 Scion-DTU Diplomvej 376 2800 Kgs. Lyngby www.trafitec.dk Indhold

Læs mere

Bekendtgørelse om indberetning af data på jernbaneområdet vedrørende ulykker og forløbere til ulykker m.v. til Trafik- og Byggestyrelsen 1)

Bekendtgørelse om indberetning af data på jernbaneområdet vedrørende ulykker og forløbere til ulykker m.v. til Trafik- og Byggestyrelsen 1) BEK nr 1340 af 26/11/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 8. marts 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transport- og Bygningsmin., Trafik- og Byggestyrelsen, j.nr. TS10901-00014

Læs mere

Fører af arbejdskøretøj grundmodul

Fører af arbejdskøretøj grundmodul INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 Målgruppe...2 2 Målbeskrivelse...2 2.1 Formål...2 2.2 Mål...2 Personlige forudsætninger for deltagelse på kurset...2.1 Uddannelse...2.2 Personprofil...2. Helbredskrav...2 Vurdering

Læs mere

06.08.2015. Redegørelse. Rangertræk kollideret med mandskabsvogn på Storebæltsbroen

06.08.2015. Redegørelse. Rangertræk kollideret med mandskabsvogn på Storebæltsbroen 06.08.2015 Redegørelse Rangertræk kollideret med mandskabsvogn på Storebæltsbroen 26.08.2014 Forord Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen) er en uafhængig statslig organisation,

Læs mere

Vores lille teoribog

Vores lille teoribog Generelle hastigheder Vores lille teoribog 50 km/t Indenfor tættere bebygget område 80 km/t Udenfor tættere bebygget område 80 km/t Motortrafikvej 130 km/t Motorvej Spiritus: Højst tilladte promillegrænse

Læs mere

banedanmark Nyt om SR og SIN pr Trafikale Regler

banedanmark Nyt om SR og SIN pr Trafikale Regler banedanmark Trafikale Regler 18.09.2017 e-mail: jernbanesikkerhed@bane.dk Nyt om SR og SIN pr. 01.10.2017 SR 64 Pr. 01.10.2017 tages et nyt system til håndtering af oplysninger om farligt gods (RID) i

Læs mere

Kopi fra DBC Webarkiv

Kopi fra DBC Webarkiv Kopi fra DBC Webarkiv Kopi af: Ulrik Winther Blindum : Historien om Vejdirektoratets overkørselsanlæg ved privatbanerne Dette materiale er lagret i henhold til aftale mellem DBC og udgiveren. www.dbc.dk

Læs mere

Personskadeulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister 2001-2005

Personskadeulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister 2001-2005 Personskadeulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister 21-25 Foranalyse nr. 2, 26. Revideret 27 116 Personskadeulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister

Læs mere

Afstandsmærker på motorveje hvordan virker de på adfærden? og på trafiksikkerheden?

Afstandsmærker på motorveje hvordan virker de på adfærden? og på trafiksikkerheden? Afstandsmærker på motorveje hvordan virker de på adfærden? og på trafiksikkerheden? Af Poul Greibe Seniorkonsulent Tlf: 2524 6734 Email: pgr@trafitec.dk Trafitec Scion-DTU, Diplomvej 376 2800 Lyngby www.trafitec.dk

Læs mere

SIN-L Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad

SIN-L Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad SIN-L Nummeret på sidste på indsatte sidste rettelsesblad indsatte rettelsesblad 1 19 20 31 32 45 46 50 51 53 54 61 62 63 64 65 67 68 69 71 72 75 76 77 78 81 82 83 86 87 89 90 98 99 100 101 102 105 106

Læs mere

BEK nr 1197 af 12/12/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 21. januar 2017

BEK nr 1197 af 12/12/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 21. januar 2017 BEK nr 1197 af 12/12/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 21. januar 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transportmin. Trafikstyrelsen, j.nr. TS10901-00005 Senere ændringer til

Læs mere

Pas på, på banen for maskinførere

Pas på, på banen for maskinførere INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 Målgruppe / kompetence... Målbeskrivelse... Personlige forudsætninger for deltagelse på kurset....1 Uddannelse.... Helbredskrav... Beskrivelse af uddannelsen....1 Generelt....

Læs mere

http://www.sparpaafarten.dk/spr2/s1.php?p=9999&n=123456 1 of 1 02-11-2006 13:07

http://www.sparpaafarten.dk/spr2/s1.php?p=9999&n=123456 1 of 1 02-11-2006 13:07 http://www.sparpaafarten.dk/spr2/s1.php?p=9999&n=123456 1 of 1 02-11-2006 13:07 Nu begynder den del af spørgeskemaet, som omhandler dine holdninger til og erfaringer med trafik. Det er vigtigt, at du husker

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 233 Offentligt

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 233 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del Bilag 233 Offentligt Notat Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Frederiksholms Kanal 27F 1220 København K Orientering til TRU vedr. IC4-situationen

Læs mere

Sikkerhedsrapport for jernbanen 2007

Sikkerhedsrapport for jernbanen 2007 Oktober 2008 3 Forord Forord Jernbanen er en meget sikker transportform. Omfanget af alvorlige personulykker på jernbanen er kun en sjettedel af niveauet for vejsektoren, og årets nye opgørelser viser

Læs mere

SIN Sikkerhedsinstrukser Lokale forhold Odder - Aarhus

SIN Sikkerhedsinstrukser Lokale forhold Odder - Aarhus SIN. Sikkerhedsinstrukser. Lokale forhold. Midtjyske Jernbaner SIN Sikkerhedsinstrukser Lokale forhold SIN - Mjba Nummeret på sidst indsatte rettelsesblad 1-2 3-4 5-13 14-18 09.12.2012 Nummeret på sidst

Læs mere

City køreskolens lille teoribog

City køreskolens lille teoribog City køreskolens lille teoribog Generelle hastigheder: 50 km/t Indenfor tættere bebygget område 80 km/t Udenfor tættere bebygget område 80 km/t Motortrafikvej 130 km/t Motorvej Bilens maksimum mål: (alle

Læs mere

SR-information. »Arbejde i spor«bliver en del af SR. Udgivet af Trafiksikkerhed Nr. 3, december 2007

SR-information. »Arbejde i spor«bliver en del af SR. Udgivet af Trafiksikkerhed Nr. 3, december 2007 SR-information Udgivet af Trafiksikkerhed Nr. 3, december 2007»Arbejde i spor«bliver en del af SR Den 21. januar 2008 bortfalder»arbejde i spor«som selvstændigt reglement, og reglerne for infrastrukturarbejder

Læs mere

Karen Marie Lei, Sektionsleder og civilingeniør, COWI A/S klei@cowi.dk

Karen Marie Lei, Sektionsleder og civilingeniør, COWI A/S klei@cowi.dk Evaluering af pilotprojekt Variable tavler for cyklister ved højresvingende lastbiler Forfattere: Michael Bloksgaard, Ingeniør, Århus Kommune mib@aarhusdk Karen Marie Lei, Sektionsleder og civilingeniør,

Læs mere

Rumlestriber ved vejarbejde på motorvej

Rumlestriber ved vejarbejde på motorvej Rumlestriber ved vejarbejde på motorvej Effekt på hastighed Lene Herrstedt Poul Greibe 9. juli 2012 tec Scion-DTU Diplomvej 376 2800 Lyngby www.trafitec.dk Indhold Sammenfatning og konklusion... 3 1. Introduktion...

Læs mere

God sikkerhedskommunikation - En løbende udfordring

God sikkerhedskommunikation - En løbende udfordring God sikkerhedskommunikation - En løbende udfordring Præsenteret af Niels K Jensen, Børge Poulsen og Ulf Pålsson 28.10.2015 1 Løbende udfordring? - Stort og komplekst emne - Vi kan her kun berøre nogle

Læs mere

Blanket til brug ved indberetning af data vedrørende ulykker, forløbere til ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder mv.

Blanket til brug ved indberetning af data vedrørende ulykker, forløbere til ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder mv. Blanket til brug ved indberetning af data vedrørende ulykker, forløbere til ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder mv. Jernbanevirksomheder, jernbaneinfrastrukturforvaltere, veteranbaner og veterantog

Læs mere

Driveteam s lille teoribog

Driveteam s lille teoribog Driveteam s lille teoribog Generelle hastigheder: 50 km/t Indenfor tættere bebygget område 80 km/t Udenfor tættere bebygget område 80 km/t Motortrafikvej 130 km/t Motorvej Bilens maksimum mål: (alle mål

Læs mere

Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner

Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner Juni 2018 3 Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner Forord Generelt Veteranbanebekendtgørelsen for egne baner

Læs mere

Rapport. Regionaltog kollideret med gravemaskine mellem Skodsborg og Klampenborg

Rapport. Regionaltog kollideret med gravemaskine mellem Skodsborg og Klampenborg 13.11.2018 Rapport Regionaltog kollideret med gravemaskine mellem Skodsborg og Klampenborg 14.11.2017 Forord Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen) er en uafhængig statslig

Læs mere

Skoleveje Kirstinebjergskolen

Skoleveje Kirstinebjergskolen Notat Skoleveje Kirstinebjergskolen Med den nye skolestruktur i Fredericia Kommune etableres Kirstinebjergskolen med undervisning på 4 skoler: Bøgeskov Skole 0. 6. kl. fra eget tidligere distrikt. Egumvejens

Læs mere