Q&A om enhedspatent og fælles europæisk patentdomstol

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Q&A om enhedspatent og fælles europæisk patentdomstol"

Transkript

1 April 2014 Q&A om enhedspatent og fælles europæisk patentdomstol Hvad er et enhedspatent, og hvorfor arbejder Lif for et enhedspatent? Enhedspatentet bliver en tredje mulighed for virksomheder eller opfindere, der søger patentbeskyttelse i Europa. Det bliver yderligere et redskab i opfinderens værktøjskasse i tillæg til de eksisterende nationale patenter og klassiske europæiske patenter. I dag findes der to muligheder for virksomheder, som ønsker patentbeskyttelse i et europæisk land. Enten søges patent i hvert land for sig, eller der søges om et samlet europæisk patent hos Den Europæiske Patentmyndighed (EPO). EPO tilbyder en central behandlings- og udstedelsesprocedure, der gælder for de fleste EU-medlemsstater og en række andre lande. Når EPO har udstedt et europæisk patent, skal det valideres (registreres) i hvert af de lande, hvor patentet skal have virkning. Denne validering betyder udgifter i hvert land til bl.a. oversættelse af patentet og nationale gebyrer. Derudover skal der betales en årlig fornyelsesafgift i hvert land, som patentet gælder i, så længe patentrettigheden skal opretholdes. I tilfælde af en retssag vedr. krænkelse af patentet er patentindehaveren tvunget til at håndhæve patentet individuelt i hvert land med store omkostninger til følge. Det nye patentsystem er baseret på det nuværende system. Det er således stadig EPO, der med afsæt i Den Europæiske Patentkonvention regulerer det europæiske samarbejde om patentudstedelse. Indførelsen af enhedspatentet og den fælles europæiske patentdomstol får flere store fordele i forhold til det nuværende system: Enhedspatentet skaber en ensartet beskyttelse i de deltagende 25 medlemsstater. Enhedspatent betyder, at en virksomhed kan søge om patent i 25 af EU-medlemslandene på en gang, da patentet centralt udstedes af Den Europæiske Patentmyndighed (EPO), og der bliver ikke krav om yderligere validering eller oversættelse til de forskellige landes sprog. Den fælles europæiske patentdomstol får eneretten til at træffe afgørelser i tvister om patenter. Tvisterne kan afgøres i en samlet proces og gælder for samtlige af de 25 EU-lande, der er med i aftalen. I dag skal en krænket virksomhed forsvare sit patent særskilt i hvert enkelt land med store omkostninger til følge. Den fælles patentdomstol skal fortolke reglerne angående enhedspatenter ensartet for alle de deltagende lande.

2 Den fælles europæiske patentdomstol skaber retssikkerhed i patentsager. Den situation, som man tidligere har set, hvor domstolene i et land frifinder for patentkrænkelse, og domstolene i et andet land på samme grundlag dømmer for patentkrænkelse, kan dermed ikke opstå i den nye ordning. Det betyder også, at der opbygges højt specialiserede juridiske kompetencer i patentsager for de deltagende medlemsstater. Enhedspatentet sikrer udbredelsen af patentinformation på alle sprog i EU. Det sker gennem automatisk computeroversættelse, som bliver tilgængelig online og gratis. Hvad er fordelene ved enhedspatentet for virksomhederne? Der er først og fremmest økonomiske fordele, idet patenthavere vil spare på oversættelser og fornyelsesafgifter, når de ønsker et europæisk patent gældende for de 25 medlemslande. For virksomheder, som enten selv har patentporteføljer, eller som kan risikere at krænke andres patenter, er det vigtigt at kunne forudsige, hvorvidt et givet patent er gyldigt, og hvor stort beskyttelsesomfanget i givet fald er. I denne fortolkning indgår oftest udfaldet af tidligere retssager. I dag er retspraksis forskellig ved forskellige landes domstole, hvilket medfører, at samme patent vurderes at have forskelligt beskyttelsesomfang i forskellige lande, eller ydermere at samme patent vurderes ugyldigt i ét land og opretholdes i et andet. En fælles patentdomstol retter op på denne usikkerhed, da domstolen skal fortolke reglerne angående enhedspatenter ensartet for alle de deltagende lande. Retssikkerheden pga. mere ensartede retsafgørelser bliver dermed en meget væsentlig fordel. Kan danske virksomheder risikere at blive sagsøgt i Rumænien? Det er en misforståelse, at danske virksomheder med patentreformen som noget nyt risikerer at blive slæbt for retten i fx Rumænien. Den risiko foreligger også i dag. En dansk virksomhed, som sælger et produkt på det rumænske marked, kan sagsøges for patentkrænkelse i Rumænien. I dag foregår en sådan krænkelsessag på rumænsk og er omfattet af rumænsk lovgivning. Efter indførelsen af den fælles europæiske patentdomstol er det fortsat muligt at blive sagsøgt i Rumænien, såfremt Rumænien altså deltager i en regional filial af patentdomstolen. Der ville dog være den forskel, at en retssag, som evt. skal foregå i Rumænien, ikke skal føres ved en rumænsk domstol eller med rumænsk lovgivning. Det vil derimod være den fælles europæiske patentdomstol bestående af et panel af dommere fra flere forskellige lande, som vurderer sagen efter det fælles retsgrundlag, og arbejdssproget vil højst sandsynligt være engelsk.

3 Er det rigtigt, at det bliver kr. billigere at patentere i Europa? Muligvis. Det vides faktisk endnu ikke præcist, hvor meget billigere det bliver at patentere, men et af hovedformålene er at gøre processen billigere og nemmere for små og mellemstore virksomheder. Fører den fælles patentdomstol til forumshopping? Begrebet forumshopping dækker over en virksomheds overvejelser med det formål at finde frem til netop den domstol i netop det land, hvor det er mest fordelagtigt for en sagsøger at anlægge en retssag. Lovgivningen varierer fra land til land, og udfaldet af en retssag er derfor afhængigt af, hvor den anlægges. I dag skal retssager vedrørende patenter føres land for land. Fremadrettet skal alle retssager om enhedspatentet føres ved én fælles domstol. Som domstolen er udformet med regionale og centrale kamre, vil det være muligt at anlægge en retssag ved et bestemt regionalt kammer, hvis reglerne herfor er opfyldt. Det er her misforståelsen om, at den nye patentreform fører til forumshopping, er opstået. I virkeligheden forholder det sig lige omvendt. I dag planlægges de fleste retssager netop ud fra, om det er patenthaver eller krænker, som stævner, og det betyder blandt andet, at mere end 80 procent af alle retssager vedr. patenter i dag anlægges ved tyske domstole, netop fordi domstolene der anses for at være kompetente og lovgivningen klar. Det er et grundlæggende fundament ved den fælles patentdomstol, at det er samme lov og samme praksis, der gælder for alle 25 lande. Det betyder, at uanset hvor retssagen anlægges, så føres den med udgangspunkt i samme lov. Harmoniseringen ved de forskellige regionale domstolskamre bliver sikret ved, at der inden hver retssag nedsættes et dommerpanel bestående af dommere fra forskellige lande. Derved undgås evt. påvirkning af nationale særinteresser, og samtidig sikres mere ensartede afgørelser, end det hidtil er set i Europa. Vil EU-patentet føre til flere softwarepatenter og patenter på gener? Allerede nu er der sejlivede myter i den danske debat forud for den danske folkeafstemning om en eventuel dansk tilslutning til EU s patentdomstol. En af myterne er, at EU-patentet medfører flere softwarepatenter og patenter på gener. Det er imidlertid forkert. I forhold til selve patenteringen er der ingen ændringer i forhold til udstedelsesprocessen (og dermed hvad der kan og ikke kan patenteres) som vi kender den i dag fra europæiske patenter. Det er fortsat Den Europæiske Patentmyndighed (EPO) der forestår sagsbehandlingen, og det er fortsat EPO-lovgivningen, der er gældende.

4 Er det en fordel for danske virksomheder at stå uden for enhedspatentet og den fælles patentdomstol? Først og fremmest skal det siges, at hvis danskerne stemmer nej, så fortsætter de øvrige 24 deltagende lande uden Danmark. Det betyder, at uanset udfaldet af folkeafstemningen den 25. maj 2014 så bliver enhedspatentet et faktum. Dermed er spørgsmålet alene, om Danmark er med eller ej. Hvis Danmark står uden for ordningen, så skal danske virksomheder stadig ansøge om et fælles enhedspatent med virkning i de deltagende lande, men hvis de samtidig også ønsker, at patentet skal gælde i Danmark, skal de samtidig, med yderligere omkostninger til følge, ansøge om et nationalt patent. Danske virksomheder kan også sagsøges ved den fælles patentdomstol, såfremt de måtte krænke andres enhedspatenter. Her vil danske virksomheder dog lide under, at Danmark står uden for ordningen, dersom de ikke har patentrådgivere, som kan repræsentere dem ved patentdomstolen, til rådighed, og derudover kan retssagerne ikke anlægges ved et lokalt domstolskammer i Danmark. Danske dommere får heller ikke opbygget erfaring og kompetencer inden for systemet, fordi de ikke kan deltage aktivt i arbejdet med den fælles domstol og dermed ikke kan erfaringsudveksle med dommere fra resten af EU. Med andre ord, Danmark får ingen medindflydelse og direkte erfaring med ordningen, selvom danske virksomheder vil blive konfronteret med enhedspatentet og domstolen, når de bevæger sig ud over landets grænser. Kan danske virksomheder ikke bare tage patent i Danmark? Jo, men de færreste har gavn af denne strategi. De fleste danske, innovative virksomheder har interesser i flere lande og markeder end Danmark. Og det hører derfor til sjældenhederne i dag, at virksomheder kun søger om et nationalt patent i Danmark. Siden Danmark kom med i Den Europæiske Patentkonvention i 1990, har langt de fleste danske virksomheder benyttet det europæiske patentsystem. Eftersom enhedspatentet per automatik dækker alle medlemslandene i det forstærkede EU-samarbejde, vil det derfor både give danske virksomheder mulighed for at dække sig ind på eksisterende markeder i Europa og åbne mulighed for at være til stede på nye markeder fx via licens til lokale virksomheder. Hvorfor skal vi til folkeafstemning om den fælles europæiske patentdomstol den 25. maj? Justitsministeriet har vurderet, at forholdet mellem den nye fælles EUpatentdomstol og Grundlovens 20 medfører afgivelse af dansk suverænitet. Dansk deltagelse forudsætter derfor enten et flertal på 5/6 af Folketingets medlemmer eller en folkeafstemning. Ifølge Grundlovens 20 skal flere end 5 ud af 6 medlemmer af Folketinget støtte forslaget. Det betyder helt konkret, at flere end 150 ud af de 179 folketingsmedlemmer skal støtte forslaget, før det kan vedtages. Aftalen om patentdomstolen blev ikke støttet af 5 ud af 6 medlemmer af Folketinget, idet Enhedslisten og Dansk Folkeparti var imod.

5 Derfor skal aftalen om den fælles patentdomstol til folkeafstemning den 25. maj 2014, samme dag som valget til Europa-Parlamentet finder sted. Ved folkeafstemningen den 25. maj 2014 skal der stemmes for eller imod den fælles patentdomstol. Hvis et flertal af de vælgere, som deltager i afstemningen, stemmer imod lovforslaget, bortfalder det. Det er dog et krav, at dette flertal skal bestå af mindst 30 % af samtlige stemmeberettigede jævnfør Grundlovens 20. Hvad sker der, hvis Danmark ikke tilslutter sig den fælles europæiske patentdomstol? Såfremt Danmark vælger at stå uden for den fælles patentdomstol, kan konsekvensen være, at færre patenter udtages i Danmark og dermed potentielt, at antallet af produkter/investeringer i det danske marked reduceres, og det kan potentielt koste arbejdspladser. Ydermere opbygges de juridiske kompetencer ikke hos danske myndigheder. Danmark og danske virksomheder er dermed nødsaget til at søge patentmæssig rådgivning uden for Danmark. Et højt lokalt, fagligt niveau inden for patentrådgivning indvirker positivt på innovative virksomheders interesse for at investere i Danmark. Et begrænset fagligt niveau får negativ betydning for Danmark i konkurrencen med andre EU-lande. Lægemiddelindustrien mærkede fx tydeligt de negative følger af, at Danmark med forsinkelse tiltrådte European Patent Convention i Danske virksomheder blev nødt til at bruge udenlandske patentrådgivere i forbindelse med ansøgninger om europæiske patenter, og den danske rådgiverbranche fulgte derfor ikke fuldt ud med i den europæiske udvikling, hvilket tog lang tid at indhente. Det er derfor vigtigt for den danske rådgiverbranches kompetencer, at Danmark kommer med fra starten. Kontakt Lægemiddelindustriforeningen info@lif.dk

Patentering i Europa og udviklingen i det mellemstatslige

Patentering i Europa og udviklingen i det mellemstatslige DI Den 7. april 2014 LHNI Patentering i Europa og udviklingen i det mellemstatslige europæiske patentsamarbejde Sagsnr.: Mellemstatsligt: Gælder kun for borgere og virksomheder når Folketinget har tiltrådt

Læs mere

1. Det vil være til gavn for især små og mellemstore danske virksomheder, hvis Danmark ikke bliver en del af den fælles patentdomstol.

1. Det vil være til gavn for især små og mellemstore danske virksomheder, hvis Danmark ikke bliver en del af den fælles patentdomstol. 22. april 2014 LHNI Folketinget Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 1240 København K. Kopi: Europaudvalget Erhvervsudvalgets betænkning vedrørende L22 Folketingets Erhvervsudvalg har den 3. april afgivet

Læs mere

Folkeafstemningen om patentdomstolen med fokus på softwarepatenter

Folkeafstemningen om patentdomstolen med fokus på softwarepatenter Folkeafstemningen om patentdomstolen med fokus på softwarepatenter Jesper Lund IT-Politisk Forening http://itpol.dk Folkebevægelsen mod EU i Vestsjælland Slagelse Bibliotek 24. marts 2014 Disposition Patenter

Læs mere

25. maj skal du stemme om store. og små. idéers fremtid

25. maj skal du stemme om store. og små. idéers fremtid 25. maj skal du stemme om store og små idéers fremtid FOLKEAFSTEMNING om PATENTREFORMEN Patentreformen indeholder 2 ting Hvad skal vi stemme om? Til folkeafstemningen den 25. maj skal vi stemme om, hvorvidt

Læs mere

Nej til patentdomstolen

Nej til patentdomstolen Stem nej til patentdomstolen den 25. maj 2014 Nej til patentdomstolen Hvis vi stemmer ja til patentdomstolen, kommer der til at gælde mange flere patenter i Danmark. Det vil skade samfundsudviklingen.

Læs mere

25. MAJ SKAL DU STEMME OM STORE IDÉERS FREMTID. og små FOLKEAFSTEMNING OM PATENTREFORMEN

25. MAJ SKAL DU STEMME OM STORE IDÉERS FREMTID. og små FOLKEAFSTEMNING OM PATENTREFORMEN 25. MAJ SKAL DU STEMME OM STORE og små IDÉERS FREMTID FOLKEAFSTEMNING OM PATENTREFORMEN HVAD SKAL VI STEMME OM? Til folkeafstemningen den 25. maj skal vi stemme om, hvorvidt Danmark skal være med i en

Læs mere

UBVA-sekretariatet. Baggrundsnotat vedr. forslag til lov om Danmarks ratifikation af Aftale om en fælles patentdomstol

UBVA-sekretariatet. Baggrundsnotat vedr. forslag til lov om Danmarks ratifikation af Aftale om en fælles patentdomstol UBVA-sekretariatet Baggrundsnotat vedr. forslag til lov om Danmarks ratifikation af Aftale om en fælles patentdomstol Baggrund Patenter udstedes for at fremme vækst og innovation i samfundet, og der knytter

Læs mere

Den Europæiske Patentdomstol. Fordele og ulemper for ingeniørvirksomheder

Den Europæiske Patentdomstol. Fordele og ulemper for ingeniørvirksomheder Den Europæiske Patentdomstol Fordele og ulemper for ingeniørvirksomheder April 2014 Den Europæiske Patentdomstol Resume Som optakt til afstemningen om den fælles patentdomstol har Ingeniørforeningen i

Læs mere

Patr PATENT BRUGSMODEL VAREMÆRKE DESIGN DOMÆNENAVNE OUTSOURCING JURIDISK RÅDGIVNING IPR-KONFLIKTER IPR MANAGEMENT. Protecting IPR

Patr PATENT BRUGSMODEL VAREMÆRKE DESIGN DOMÆNENAVNE OUTSOURCING JURIDISK RÅDGIVNING IPR-KONFLIKTER IPR MANAGEMENT. Protecting IPR EU-patent og EU-patentdomstolen Nej, man kan ikke få patent på et varemærke! Patentbranchen oplever ofte, at medierne mangler viden om patenter og varemærker. Hos Patrade kan vi sagtens forstå, at misforståelser

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 44 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 44 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 44 Offentligt Europaudvalget, Erhvervs- og Vækstudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 8. februar 2015 Den europæiske patentreform nogle

Læs mere

Det europæiske patentsystem i dag og efter patentreformens ikrafttræden: Nationale patentmyndigheder

Det europæiske patentsystem i dag og efter patentreformens ikrafttræden: Nationale patentmyndigheder LHNI, 31. januar 2014 Fakta om den europæiske patentreform Indhold I Den europæiske patentreform II Patentsystemets funktion III Danmark har gavn af patenter IV Patentudstedelse i Europa og Danmark i dag

Læs mere

Nyhedsbrev om enhedspatent og fælleseuropæisk patentdomstol IP-ret

Nyhedsbrev om enhedspatent og fælleseuropæisk patentdomstol IP-ret Nyhedsbrev om enhedspatent og fælleseuropæisk patentdomstol Enhedspatent og fælleseuropæisk patentdomstol ser ud til at blive en realitet Tirsdag den 19. februar 2013 underskrev en række europæiske lande

Læs mere

Europaudvalget 2010 Ekstraordinært konkurrenceevne 10/11-10 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 Ekstraordinært konkurrenceevne 10/11-10 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 Ekstraordinært konkurrenceevne 10/11-10 Bilag 1 Offentligt NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Rådets forordning om en oversættelsesordning for EU-patentet, KOM(2010) 350

Læs mere

EnhEds- patentet patent- domstolen

EnhEds- patentet patent- domstolen EnhedspatentET patentdomstolen LUK op... - og vær åben for nye muligheder samt beredt på forandringer Diagrammet viser henholdsvis udstedte EP patenter totalt samt hvor mange der er valideret i Danmark,

Læs mere

EU-Patentdomstolen. Europa-bevægelsen Ole Tange 2014-02-01

EU-Patentdomstolen. Europa-bevægelsen Ole Tange 2014-02-01 EU-Patentdomstolen Europa-bevægelsen Ole Tange 2014-02-01 Ole Tange Lige så stærk fortaler for EU som modstander af EU-Patentdomstolen Partner i mindre dansk virksomhed som benytter IT men ikke laver udvikling

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0350 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0350 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0350 Bilag 1 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 19. juli 2010 Sag 10/385 / PVS-LHO Forslag til Rådets forordning om en oversættelsesordning for

Læs mere

Disse to ting stemmes der om. Enhedspatent. Fælles patentdomstol. Fakta. Om patentvirksomheder i Danmark

Disse to ting stemmes der om. Enhedspatent. Fælles patentdomstol. Fakta. Om patentvirksomheder i Danmark Patent Disse to ting stemmes der om Enhedspatent Når et patent udstedes, dækker det alle medlemslandene. Der betales én årlig afgift, og det giver patentbeskyttelse i alle medlemslandene. På nuværende

Læs mere

Oplæg på kandidatseminar. om patentdomstolsafstemningen

Oplæg på kandidatseminar. om patentdomstolsafstemningen Skal EU bestemme? Oplæg på kandidatseminar om patentdomstolsafstemningen Hvad skal vi snakke om? Hvad stemmer vi egentligt om? Hvad betyder et ja, hvad betyder et nej? Hvad siger ja-sigerne Hvad siger

Læs mere

10630/11 top/kb/pj/js/gb 1 DG C I

10630/11 top/kb/pj/js/gb 1 DG C I RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 26. maj 2011 (27.05) (OR. en) 10630/11 PI 54 COUR 28 NOTE fra: formandskabet til: Rådet Tidl. dok. nr.: 10402/11 PI 50 COUR 27 Komm. forsl. nr.:7927/09 PI

Læs mere

Redegørelse om. Februar 2014

Redegørelse om. Februar 2014 Redegørelse om PATENTREFORMEN Februar 2014 03 Indholdsfortegnelse FORord Der har igennem mange år været et ønske fra dansk og europæisk erhvervs liv om en enklere og billigere adgang til patentsystemet

Læs mere

Forslag. Lov om Danmarks ratifikation af Aftale om en fælles patentdomstol m.v.

Forslag. Lov om Danmarks ratifikation af Aftale om en fælles patentdomstol m.v. U D K A S T Forslag til Lov om Danmarks ratifikation af Aftale om en fælles patentdomstol m.v. 1 Aftale om en fælles patentdomstol, jf. bilag 1 til denne lov, kan ratificeres på Danmarks vegne. Stk. 2.

Læs mere

Oplæg om europæiske patentdomstole ved Anne Rejnhold Jørgensen

Oplæg om europæiske patentdomstole ved Anne Rejnhold Jørgensen Oplæg om europæiske patentdomstole ved Anne Rejnhold Jørgensen EF-patentdomstolen (oversigt) European Patent Litigation Agreement (EPLA) Fremtiden EF-patent domstolen kompromisforslag af 3. marts 2003

Læs mere

Patentreform vil sikre Europa bedre mod patenttrolde

Patentreform vil sikre Europa bedre mod patenttrolde Brief Patentreform vil sikre Europa bedre mod patenttrolde Kontakt: Direktør, Bjarke Møller +45 51 56 19 15 bjm@thinkeuropa.dk Analytiker, Eva Maria Gram +45 26 14 36 38 emg@thinkeuropa.dk RESUME: Risikoen

Læs mere

Softwaremyte i patentafstemning holder ikke

Softwaremyte i patentafstemning holder ikke BRIEF Softwaremyte i patentafstemning holder ikke Kontakt: Direktør, Bjarke Møller +45 51 56 19 15 bjm@thinkeuropa.dk Analytiker, Eva Maria Gram +45 26 14 36 38 emg@thinkeuropa.dk RESUME Det er en myte,

Læs mere

Forslag til. RÅDETS FORORDNING (EU) Nr.../... om oversættelsesordningerne for EU-patentet {SEK(2010) 796} {SEK(2010) 797}

Forslag til. RÅDETS FORORDNING (EU) Nr.../... om oversættelsesordningerne for EU-patentet {SEK(2010) 796} {SEK(2010) 797} DA DA DA EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.6.2010 KOM(2010) 350 endelig 2010/0198 (CNS) Forslag til RÅDETS FORORDNING (EU) Nr..../... om oversættelsesordningerne for EU-patentet {SEK(2010) 796} {SEK(2010)

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del Bilag 55 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del Bilag 55 Offentligt Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del Bilag 55 Offentligt Europaudvalget og Retsudvalget EU- konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 4. september 2015 Suverænitet, tilvalgsordning og

Læs mere

REDEGØRELSE OM PATENTREFORMEN. Februar 2014

REDEGØRELSE OM PATENTREFORMEN. Februar 2014 REDEGØRELSE OM PATENTREFORMEN Februar 2014 Titel: REDEGØRELSE OM PATENTREFORMEN Udgiver: Erhvervs- og Vækstministeriet Copyright: Februar 2014 Grafisk tilrettelægning: Public www.patentreformen.dk Formater:

Læs mere

SPØRGSMÅL OG SVAR. Overordnet om retsforbeholdet og tilvalgsordningen

SPØRGSMÅL OG SVAR. Overordnet om retsforbeholdet og tilvalgsordningen SPØRGSMÅL OG SVAR Overordnet om retsforbeholdet og tilvalgsordningen Hvorfor har Danmark et retsforbehold? Baggrunden for det danske retsforbehold er den danske folkeafstemning om den såkaldte Maastricht-Traktat

Læs mere

RETSFORBEHOLD GØR DET SVÆRT AT FÅ PENGE RETUR

RETSFORBEHOLD GØR DET SVÆRT AT FÅ PENGE RETUR BRIEF RETSFORBEHOLD GØR DET SVÆRT AT FÅ PENGE RETUR Kontakt: Analytiker, Eva Maria Gram +45 26 14 36 38 emg@thinkeuropa.dk RESUME EU- borgere handler som aldrig før på tværs af grænserne, og det kræver

Læs mere

Den fælles patentdomstol

Den fælles patentdomstol Nicolai Lindgreen og Nicolaj Bording Den fælles patentdomstol retsplejen ved Europas nye patentdomstol Nicolai Lindgreen og Nicolaj Bording Den fælles patentdomstol retsplejen ved Europas nye patentdomstol

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3133 - Konkurrenceevne Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3133 - Konkurrenceevne Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3133 - Konkurrenceevne Bilag 1 Offentligt NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Samlenotat vedr. rådsmødet (konkurrenceevne) den 5. december 2011 Indholdsfortegnelse: Forstærket

Læs mere

Patentdomstolen kan styrke Danmark i patentkapløbet

Patentdomstolen kan styrke Danmark i patentkapløbet NOTAT Patentdomstolen kan styrke Danmark i patentkapløbet Kontakt: Direktør, Bjarke Møller +45 51 56 19 15 bjm@thinkeuropa.dk Analytiker, Eva Maria Gram +45 26 14 36 38 emg@thinkeuropa.dk RESUME Danmark

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Retsudvalget 23.9.2011 2011/2176(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om en domstolsordning for patenttvister (2011/2176(INI)) Retsudvalget Ordfører: Klaus-Heiner Lehne PR\878100.doc

Læs mere

EU patentdomstolen og dens konsekvenser

EU patentdomstolen og dens konsekvenser EU patentdomstolen og dens konsekvenser DVCA den danske venture- og kapitalfondsforening, har foretaget en spørgeskemaundersøgelse blandt ledelsen i virksomheder, der har modtaget risikovillig kapital,

Læs mere

TIL VALG OM RETS- OG POLITISAMARBEJDE

TIL VALG OM RETS- OG POLITISAMARBEJDE TIL VALG OM RETS- OG POLITISAMARBEJDE Den 3. december 2015 skal danskerne stemme om, hvorvidt det nuværende retsforbehold skal omdannes til en tilvalgsordning. INFORMATION OM FOLKEAFSTEMNINGEN OM RETSFORBEHOLDET

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUME AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUME AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.4.2011 SEK(2011) 483 endelig ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUME AF KONSEKVENSANALYSEN Ledsagedokument til Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Af Susanne Høiberg, HØIBERG A/S

Af Susanne Høiberg, HØIBERG A/S Af Susanne Høiberg, HØIBERG A/S Det er en almindelig misforståelse, at blot man har patentbeskyttet sin produktion, så kan den også lovligt komme på markedet. Mange virksomheder med forskning og udvikling

Læs mere

Patentdomstolen EU-valg 2014

Patentdomstolen EU-valg 2014 Patentdomstolen EU-valg 2014 Et forsigtigt og høfligt (men klart) nej tak Ingeniørhøjskolen i Aarhus, 22. maj 2014 Carsten Agger, IT-Politisk Forening Præsentation Medlem af IT-Politisk Forening, itpol.dk

Læs mere

(Lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 31.12.2012 Den Europæiske Unions Tidende L 361/1 I (Lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) Nr. 1257/2012 af 17. december 2012 om gennemførelse af et forstærket

Læs mere

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0165 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0165 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0165 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 21. maj 2007 /KAA/BEJ Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet vedrørende forbedring af

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 7 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 7 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 7 Offentligt Europaudvalget og Retsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 5. november 2015 Suverænitet, tilvalgsordning og folkeafstemninger

Læs mere

Rapport. Maj 2014. Patentreformen. - Nye danske muligheder med fælles patent. Tænketanken EUROPA 2014 kontakt@thinkeuropa.dk thinkeuropa.

Rapport. Maj 2014. Patentreformen. - Nye danske muligheder med fælles patent. Tænketanken EUROPA 2014 kontakt@thinkeuropa.dk thinkeuropa. Rapport Maj 2014 Patentreformen - Nye danske muligheder med fælles patent Tænketanken EUROPA 2014 kontakt@thinkeuropa.dk thinkeuropa.dk Tænketanken EUROPA 2014 Rapporten er udarbejdet af: Direktør Bjarke

Læs mere

Hvem skal fortolke loven? UNF Ole Tange 2014-05-20

Hvem skal fortolke loven? UNF Ole Tange 2014-05-20 Hvem skal fortolke loven? UNF Ole Tange 2014-05-20 Ole Tange Partner i lille dansk IT-virksomhed Fortaler for EU Rygmarvsreaktions-ja, hvis Enhedslisten og DF siger nej og resten siger ja Modstander af

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 29. november 2013 T-9-13 1) DuPont Nutrition Biosciences ApS 2) Danisco US Inc. (Advokat Nicolai Lindgreen for begge) mod Novozymes A/S (Advokat Sture

Læs mere

EU-patent reformen. Kristian Lund Iversen. Eksamensnummer: 300710. Tine Sommer, Juridisk Institut. Erik Strøjer Madsen, Økonomisk Institut.

EU-patent reformen. Kristian Lund Iversen. Eksamensnummer: 300710. Tine Sommer, Juridisk Institut. Erik Strøjer Madsen, Økonomisk Institut. Bachelorafhandling HA(Jur.) Forfatter: Kristian Lund Iversen Eksamensnummer: 300710 Vejledere: 15 ECTS point Tine Sommer, Juridisk Institut Erik Strøjer Madsen, Økonomisk Institut EU-patent reformen -

Læs mere

Informationsblad om retsforbeholdet -Hvad skal vi stemme om den 3. december 2015?

Informationsblad om retsforbeholdet -Hvad skal vi stemme om den 3. december 2015? Informationsblad om retsforbeholdet -Hvad skal vi stemme om den 3. december 2015? Side 1 af 7 Indhold 1. Kort om retsforbeholdet baggrund... 3 2. Hvorfor skal vi til folkeafstemning?... 3 a. Hvad betyder

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Erhvervsudvalget ERU alm. del - Bilag 12 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 11. februar 2005 /EBR/PVS Forslag til ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 2869/95 om de gebyrer, der

Læs mere

DEN FÆLLES PATENTDOMSTOL FORBERED DIG PÅ DET NYE RETSSYSTEM

DEN FÆLLES PATENTDOMSTOL FORBERED DIG PÅ DET NYE RETSSYSTEM DEN FÆLLES PATENTDOMSTOL FORBERED DIG PÅ DET NYE RETSSYSTEM Nicolai Lindgreen Partner Nicolaj Bording Advokat DEN FÆLLES PATENTDOMSTOL FORBERED DIG PÅ DET NYE RETSSYSTEM Danske virksomheder skal indstille

Læs mere

retssikkerhed AdvokAtrådets program 2009

retssikkerhed AdvokAtrådets program 2009 retssikkerhed Advokatrådets program 2009 BEHOV FOR ØGET RETSSIKKERHED Balancen mellem hensynet til at beskytte borgerne mod overgreb fra staten og hensynet til terrorbekæmpelse har ændret sig markant.

Læs mere

NYHEDSBREV OM BREXIT. Per Vestergaard Pedersen, Michael Klöcker, Annemette Ellermann & Lone Wandahl Mouyal

NYHEDSBREV OM BREXIT. Per Vestergaard Pedersen, Michael Klöcker, Annemette Ellermann & Lone Wandahl Mouyal NYHEDSBREV OM BREXIT Per Vestergaard Pedersen, Michael Klöcker, Annemette Ellermann & Lone Wandahl Mouyal Meget har allerede været skrevet og sagt om Brexit, men hvad betyder Storbritanniens udmeldelse

Læs mere

NYHEDER FRA PLESNER JULI 2009. Højesteret anvender ækvivalens for første gang i Guldager-dommen... 1 Skal vi til at klippe kuponer?...

NYHEDER FRA PLESNER JULI 2009. Højesteret anvender ækvivalens for første gang i Guldager-dommen... 1 Skal vi til at klippe kuponer?... NYHEDER FRA PLESNER JULI 2009 IMMATERIALRET Højesteret anvender ækvivalens for første gang i Guldager-dommen... 1 Skal vi til at klippe kuponer?... 4 Højesteret anvender ækvivalens for første gang i Guldager-dommen

Læs mere

Erhvervsstyrelsen Att.: kra@jm.dk; lst@jm.dk; pbm@jm.dk cc: jm@jm.dk. 18. januar 2015

Erhvervsstyrelsen Att.: kra@jm.dk; lst@jm.dk; pbm@jm.dk cc: jm@jm.dk. 18. januar 2015 Erhvervsstyrelsen Att.: kra@jm.dk; lst@jm.dk; pbm@jm.dk cc: jm@jm.dk 18. januar 2015 Høring vedr. vedtagne retsakter inden for det civil-, handels-, og familieretlige område samt det strafferetlige og

Læs mere

Administrativ omprøvning. Er patentet holdbart?

Administrativ omprøvning. Er patentet holdbart? Administrativ omprøvning Er patentet holdbart? 1 Siden 1993 har det i Danmark været muligt at få omprøvet et patent administrativt. Dvs. få Patent- og Varemærkestyrelsen til at undersøge, om patentet er

Læs mere

Europaudvalget EU-konsulenten. Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 11. maj 2009

Europaudvalget EU-konsulenten. Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 11. maj 2009 Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del EU-note 48 Offentligt Europaudvalget EU-konsulenten Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 11. maj 2009 Grønbog om retsafgørelser på det civil- og handelsretlige

Læs mere

Piratkopiering Nu kommer Patent- og Varemærkestyrelsens særlige enhed om håndhævelse og piratkopiering

Piratkopiering Nu kommer Patent- og Varemærkestyrelsens særlige enhed om håndhævelse og piratkopiering - 1 Piratkopiering Nu kommer Patent- og Varemærkestyrelsens særlige enhed om håndhævelse og piratkopiering bodilogtommyvchristiansen Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Med et lovforslag fra

Læs mere

Opfinder & iværksætterkompetence

Opfinder & iværksætterkompetence 1 Hvorfor er sådan et en god idé Der er lavet adskillige udmærkede tiltag for at informere opfindere og iværksættere om, hvad der venter dem, når de har fået en god idé, se fx Opfinderbogen af Mikael le

Læs mere

Dansk Erhverv har modtaget ovenstående forslag i høring og har følgende bemærkninger:

Dansk Erhverv har modtaget ovenstående forslag i høring og har følgende bemærkninger: Erhvervs- og Vækstministeriet samt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Sendt pr. mail til: lva@kfst.dk; tma@kfst.dk; lhm@evm.dk; intsekr@evm.dk 21. december 2011 Høring over EU-kommissionens forslag til

Læs mere

Folketingets f0rstebehandling af L 22 bar bl.a. i tilknytning til softwareudvikling praeg af flere misforstaelser

Folketingets f0rstebehandling af L 22 bar bl.a. i tilknytning til softwareudvikling praeg af flere misforstaelser Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 L 22 Bilag 3 Offentligt oo T-Branchen DANSK ITEK ERHVERV OO Dansk Industri Folketinget Erhvervs-, Vaekst- og Eksportudvalget 1240 K0benhavn K. Kopi til Folketingets

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2015 Sag 124/2015 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Eigil Lego Andersen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Helsingør

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 26.7.2013 COM(2013) 554 final 2013/0268 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af Rådets forordning (EU) nr. 1215/2012 om retternes kompetence

Læs mere

Europaudvalget 2002 KOM (2002) 0092 Bilag 4 Offentligt

Europaudvalget 2002 KOM (2002) 0092 Bilag 4 Offentligt Europaudvalget 2002 KOM (2002) 0092 Bilag 4 Offentligt RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 8. februar 2004 (11.02) (OR. en) Interinstitutionel sag: 2002/0047 (COD) 16120/04 ADD 2 PI 77 CODEC

Læs mere

Anvendelse af embedsværket til oplysningskampagne om folkeafstemning om patentdomstol. 6. maj 2014

Anvendelse af embedsværket til oplysningskampagne om folkeafstemning om patentdomstol. 6. maj 2014 2014-13 Anvendelse af embedsværket til oplysningskampagne om folkeafstemning om patentdomstol Ombudsmanden modtog en klage fra et medlem af Europa-Parlamentet, som på vegne af organisationerne PROSA, NOAH

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 15. september 2010 Kommissionens hvidbog om forsikringsgarantiordninger KOM(2010) 0370 af 12. juli 2010 Resumé

Læs mere

EU-patent deler vandene

EU-patent deler vandene EU-patent deler vandene Af Nina Kenborg praktikant hos Folkebevægelsen mod EU foråret 2013 Indeks: Det nuværende europæiske patentsystem s. 1 Enhedspatentet s. 2 Manglende legitimitet s. 3 Det etiske dilemma

Læs mere

Samlenotat vedr. rådsmødet (konkurrenceevne) den 5. december Forstærket samarbejde på patentområdet...2

Samlenotat vedr. rådsmødet (konkurrenceevne) den 5. december Forstærket samarbejde på patentområdet...2 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 56 Offentligt NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Samlenotat vedr. rådsmødet (konkurrenceevne) den 5. december 2011 Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Vi Sætter en tyk fed streg under 2013 og skal til at varme op til et 2014 med valg til Europa parlamentet og

Vi Sætter en tyk fed streg under 2013 og skal til at varme op til et 2014 med valg til Europa parlamentet og 1 af 5 05-02-2014 13:03 Kære Generalforsamling! I dag markerer vi endnu et Konservativt arbejdsår. Vi Sætter en tyk fed streg under 2013 og skal til at varme op til et 2014 med valg til Europa parlamentet

Læs mere

Samlenotat vedr. rådsmødet (konkurrenceevne) den 30. maj 2012

Samlenotat vedr. rådsmødet (konkurrenceevne) den 30. maj 2012 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 260 Offentligt NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Samlenotat vedr. rådsmødet (konkurrenceevne) den 30. maj 2012 Indholdsfortegnelse: 1.

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0470 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0470 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0470 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 30. september 2016 Kontor: Stats- og Menneskeretskontoret

Læs mere

Varemærke. Strategisk vej til EU-patent. Patenteret design. Tilbage til kunderne. Brugsmodel. Outsourcing Juridisk rådgivning ipr-konflikter

Varemærke. Strategisk vej til EU-patent. Patenteret design. Tilbage til kunderne. Brugsmodel. Outsourcing Juridisk rådgivning ipr-konflikter Patent Brugsmodel Varemærke DESign Domænenavne Outsourcing Juridisk rådgivning ipr-konflikter IPR Management Protecting IPR 2 4 6 Strategisk vej til EU-patent Patenteret design Tilbage til kunderne PATRADE

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING. om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 2100/94 om EF-sortsbeskyttelse

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING. om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 2100/94 om EF-sortsbeskyttelse KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 11.11.2003 KOM(2003)456 endelig 2003/0161 (CNS) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 2100/94 om EF-sortsbeskyttelse

Læs mere

HER ER ARGUMENTERNE, DER VINDER FOLKEAFSTEMNINGEN

HER ER ARGUMENTERNE, DER VINDER FOLKEAFSTEMNINGEN NOTAT HER ER ARGUMENTERNE, DER VINDER FOLKEAFSTEMNINGEN Kontakt: Direktør, Bjarke Møller +45 51 56 19 15 bjm@thinkeuropa.dk RESUME Omkring en tredjedel af vælgerne er i tvivl om, hvad de vil stemme til

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 8. september 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 8. september 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 8. september 2014 Sag 293/2013 (1. afdeling) DuPont Nutrition Biosciences ApS og Danisco US Inc. (advokat Nicolai Lindgreen for begge) mod Novozymes A/S (advokat Sture

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0216 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0216 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0216 Offentligt EUROPA -KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.4.2011 KOM(2011) 216 endelig 2011/0094 (CNS) Forslag til RÅDETS FORORDNING om gennemførelse af et forstærket samarbejde

Læs mere

Patentering som innovationsfremme * * * Opfølgning af grønbogen om EF-patentet og det europæiske patentsystem

Patentering som innovationsfremme * * * Opfølgning af grønbogen om EF-patentet og det europæiske patentsystem Meddelelse fra Kommissionen til Rådet, Europa-Parlamentet og Det Økonomiske og Sociale Udvalg Patentering som innovationsfremme * * * Opfølgning af grønbogen om EF-patentet og det europæiske patentsystem

Læs mere

Markedsføringsloven udgør en væsentlig rammebetingelse for alle virksomheder og forbrugere i Danmark.

Markedsføringsloven udgør en væsentlig rammebetingelse for alle virksomheder og forbrugere i Danmark. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 L 40 endeligt svar på spørgsmål 12 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] 10. januar 2017 Samråd i ERU den 10. januar 2017 Spørgsmål A-F

Læs mere

(Oplysninger) RÅDET AFTALE. om en fælles patentdomstol (2013/C 175/01)

(Oplysninger) RÅDET AFTALE. om en fælles patentdomstol (2013/C 175/01) 20.6.2013 Den Europæiske Unions Tidende C 175/1 IV (Oplysninger) OPLYSNINGER FRA DEN EUROPÆISKE UNIONS INSTITUTIONER, ORGANER, KONTORER OG AGENTURER RÅDET AFTALE om en fælles patentdomstol (2013/C 175/01)

Læs mere

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 99 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 17. december 2009 2009-0020853 /mtg KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Resumé

Læs mere

EU TEMA. Folkeafstemning om patentdomstolen APRIL 2014. Hvad indeholder patentreformen?

EU TEMA. Folkeafstemning om patentdomstolen APRIL 2014. Hvad indeholder patentreformen? EU TEMA FOLKETINGETS EU-OPLYSNING Christiansborg 1240 København K telefon 3337 3337 euopl@folketinget.dk www.eu-oplysningen.dk APRIL 2014 Folkeafstemning om patentdomstolen POLITISKE HOLDNINGER Hvordan

Læs mere

Tæt på erhvervspolitikken. Industriel ejendomsret i bevægelse

Tæt på erhvervspolitikken. Industriel ejendomsret i bevægelse Industriel ejendomsret i bevægelse Tæt på erhvervspolitikken Indhold Indhold: Forord................................................ 5 Sammenfatning med forslag og initiativer............ 7 Kapitel 1:

Læs mere

Byg broer med din viden

Byg broer med din viden Byg broer med din viden Danmark skal overleve på kreativitet, viden og udvikling Den 31. maj, 2012 Helena Larsen, Patent- og Varemærkestyrelsen, Key Account Manager, hes@dkpto.dk, 22783516 Program Patent-

Læs mere

Introduktion til patenter Patent på planter EPO Board of Appeal afgørelser

Introduktion til patenter Patent på planter EPO Board of Appeal afgørelser Introduktion til patenter Patent på planter EPO Board of Appeal afgørelser Flemming Kønig Mejl Mette Korsholm Politik & Jura, Patent og Varemærkestyrelsen 1 Hvad er en opfindelse? En teknisk anvisning,

Læs mere

DESIGN VAREMÆRKE. Gratis overvågning af rettigheder. EU-patent i 2015? Nyslået EPA er BRUGSMODEL

DESIGN VAREMÆRKE. Gratis overvågning af rettigheder. EU-patent i 2015? Nyslået EPA er BRUGSMODEL PATENT BRUGSMODEL VAREMÆRKE DESIGN DOMÆNENAVNE OUTSOURCING JURIDISK RÅDGIVNING IPR-KONFLIKTER IPR MANAGEMENT Protecting IPR 2 4 6 Gratis overvågning af rettigheder EU-patent i 2015? Nyslået EPA er PATRADE

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del Bilag 65 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del Bilag 65 Offentligt Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del Bilag 65 Offentligt Europaudvalget, Retsudvalget og Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget EU- konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 16.

Læs mere

Kursus i teknologi samarbejde

Kursus i teknologi samarbejde 1 Kursus i teknologi samarbejde Hvorfor er sådan et en god idé Cremans kurser i teknologisamarbejde fokuserer på samarbejdet mellem erhvervslivet og et teknisk universitet. Det er et velkendt problem,

Læs mere

Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov

Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov 1. Regeringen, Venstre og Konservative (herefter benævnt aftaleparterne) har indgået aftale om en ny offentlighedslov.

Læs mere

Til Folketingets Europaudvalg om EU-Domstolens dom af 27. juni 2013 i C-320/12, Malaysia Dairy

Til Folketingets Europaudvalg om EU-Domstolens dom af 27. juni 2013 i C-320/12, Malaysia Dairy Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del Bilag 582 Offentligt 23. september 2013 13/07463 Til Folketingets Europaudvalg om EU-Domstolens dom af 27. juni 2013 i C-320/12, Malaysia Dairy Indledning EU-Domstolen

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Retlige Anliggender og det Indre Marked. Udkast til betænkning (PE 294.978) Ana Palacio Vallelersundi EF-patenter

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Retlige Anliggender og det Indre Marked. Udkast til betænkning (PE 294.978) Ana Palacio Vallelersundi EF-patenter EURO-RLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Retlige Anliggender og det Indre Marked 9. oktober 2001 PE 294.978/8-72 ÆNDRINGSFORSLAG 8-72 Udkast til betænkning (PE 294.978) Ana Palacio Vallelersundi EF-patenter

Læs mere

Forklarende bemærkninger til ændringer i patentbekendtgørelsen 2012

Forklarende bemærkninger til ændringer i patentbekendtgørelsen 2012 Patent- og Varemærkestyrelsen NOTAT 14. november 2012 /PVS/EBH/RBJ Sags. nr:12/100 Forklarende bemærkninger til ændringer i patentbekendtgørelsen 2012 Patent- og Varemærkestyrelsen har sendt et udkast

Læs mere

5808/17 ag/aan/hsm 1 DGG 3B

5808/17 ag/aan/hsm 1 DGG 3B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 3. februar 2017 (OR. en) 5808/17 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Tidl. dok. nr.: 5590/17 Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité/Rådet

Læs mere

Butiksindehaver. 01/ Feldballe, Danmark. Prinsensgade 29, 1 th, DK-9000 Aalborg

Butiksindehaver. 01/ Feldballe, Danmark. Prinsensgade 29, 1 th, DK-9000 Aalborg Pedersen Hans Kristian Mand Dansk Butiksindehaver 01/01-1961. Feldballe, Danmark Prinsensgade 29, 1 th, DK-9000 Aalborg + 45 98 13 03 66 Henrik Karl Nielsen Advokat Norsker & Co Advokater, Landemærket

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og Sport UDKAST TIL UDTALELSE

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og Sport UDKAST TIL UDTALELSE EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og Sport 25. november 2002 FORELØBIG 2002/0047(COD) UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og

Læs mere

ARVESAGER KOMPLICERES AF RETSFORBEHOLD

ARVESAGER KOMPLICERES AF RETSFORBEHOLD BRIEF ARVESAGER KOMPLICERES AF RETSFORBEHOLD Kontakt: Direktør, Bjarke Møller Analytiker, Eva Maria Gram +45 51 56 19 15 + 45 2614 36 38 bjm@thinkeuropa.dk emg@thinkeuropa.dk RESUME I august 2015 træder

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om afholdelse af vejledende folkeafstemning i forbindelse med fremtidige udvidelser af EU

Forslag til folketingsbeslutning om afholdelse af vejledende folkeafstemning i forbindelse med fremtidige udvidelser af EU Beslutningsforslag nr. B 30 Folketinget 2009-10 Fremsat den 29. oktober 2009 af Pia Adelsteen (DF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Martin Henriksen (DF), Pia Kjærsgaard (DF), Tina Petersen (DF) og Peter

Læs mere

Sektorundersøgelse i medicinalindustrien

Sektorundersøgelse i medicinalindustrien EUROPA-KOMMISSIONEN GD Konkurrence Sektorundersøgelse i medicinalindustrien Foreløbig rapport (Arbejdsdokument fra GD Konkurrence) Resumé 28. november 2008 RESUME A. Indledning og overblik Lægemiddelindustrien

Læs mere

Husstandsomdelt avis. Oplag: eksemplarer maj 2014

Husstandsomdelt avis. Oplag: eksemplarer maj 2014 PATENTAVISEN Hvad stemmer vi om? Husstandsomdelt avis. Oplag: 1.000.000 eksemplarer. 13. 14. maj 2014 Det skal vi stemme om Det betyder meget, om vi stemmer ja eller nej den 25. maj Side 3 Illustration:

Læs mere

Patentering som innovationsfremme Grønbog om EF-patentet og det europæiske patentsystem

Patentering som innovationsfremme Grønbog om EF-patentet og det europæiske patentsystem Patentering som innovationsfremme Grønbog om EF-patentet og det europæiske patentsystem (forelagt af Kommissionen) Resumé Patenter er et af de vigtigste midler til beskyttelse af innovativ virksomhed.

Læs mere

Justitsministeriet. hun agter at tage som opfølgning på udtalelserne i. Ministeren bedes redegøre for, hvilke initiativer

Justitsministeriet. hun agter at tage som opfølgning på udtalelserne i. Ministeren bedes redegøre for, hvilke initiativer Retsudvalget (2. samling) REU alm. del - Svar på Spørgsmål 145 Offentligt 02-06-05 Justitsministeriet Lovafdelingen Dato: 11. maj 2005 Dok.: DBO40164 Menneskeretsenheden Udkast til tale Til ministeren

Læs mere

Velkommen til møde om det fælles patentsystem i EU

Velkommen til møde om det fælles patentsystem i EU Velkommen til møde om det fælles patentsystem i EU 23-04-2014 Et fælles patentsystem i EU Program 16.00: Introduktion og velkommen v. Martin Bonde, DANSK BIOTEK 16.10: Hvordan kommer det fælles EU patentsystem

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER BERETNING FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA-PARLAMENTET

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER BERETNING FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA-PARLAMENTET KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 14.07.2005 KOM(2005) 312 endelig BERETNING FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA-PARLAMENTET Patentrettens udvikling og følger inden for bio- og

Læs mere

Lov om infrastruktur for geografisk information 1)

Lov om infrastruktur for geografisk information 1) LOV nr 1331 af 19/12/2008 (Historisk) Udskriftsdato: 11. juli 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Miljømin., j.nr. KMS-600-00029 Senere ændringer til forskriften LBK

Læs mere