Bilag 6 Fokusområder, afsluttede og igangværende samt input til Rammeaftale 2010 fra de faglige netværk i Syddanmark

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag 6 Fokusområder, afsluttede og igangværende samt input til Rammeaftale 2010 fra de faglige netværk i Syddanmark"

Transkript

1 Bilag 6 Fokusområder, afsluttede og igangværende samt input til Rammeaftale 2010 fra de faglige netværk i Syddanmark

2 Fokusområder der har afrapporteret siden indgåelsen af rammeaftale fokusområder har afrapporteret i vinteren 2008/09. Rapporter og andet materiale vedrørende fokusområderne bliver løbende lagt ind på Svært anbringelige udviklingshæmmede: Arbejdsgruppen har undersøgt om der er behov for etablering af en udredningsafdeling, samt om der er behov for nye permanente pladser til målgruppen. Rapporten fra arbejdsgruppen blev behandlet i sammenhæng med rapporten fra fokusområdet vedr. udviklingshæmmede med psykiatrisk overbygning. Denne gruppe afrapporterede tidligere på året. Begge rapporter peger på behov for erfaringsudveksling på området med inddragelse af personalet på tilbud, medarbejdere i kommuner samt evt. større anvendelse af VISO i denne sammenhæng. Det Administrative Samarbejdsforum besluttede at nedsætte en arbejdsgruppe bestående af 2 repræsentanter fra regionen og 4 fra kommunerne, der kan drøfte relevante tiltag i regionen på baggrund af de to rapporter. Herunder hvordan VISO kan inddrages samt om fremgangsmåder fra Vidensteamet kan benyttes. Unge udviklingshæmmede: Arbejdsgruppen har undersøgt behovet for oprettelse af flere kollegiepladser og permanente boliger for unge udviklingshæmmede i Syddanmark. Det Administrative samarbejdsforum har på baggrund af rapporten besluttet at ikke at foretage sig yderligere på området, da der på baggrund af rapporten kan udledes kommunerne selv varetageropgaven i forhold til de unge udviklingshæmmede. Samtidig har det for arbejdsgruppen været svært at få en entydig definition af, hvem der hører ind under målgruppen. Dette varierer fra kommune til kommune. Senhjerneskadede: Arbejdsgruppen afsluttede sit arbejde i april Arbejdsgruppen har undersøgt, hvorledes det sikres, at faglig viden skabes, indsamles og videregives til relevante parter i processen. Det er også undersøgt hvordan der kan skabes en rød tråd i det enkelte rehabiliteringsforløb. På baggrund af arbejdsgruppens anbefalinger har Det Administrative Samarbejdsforum besluttet at undersøge interessen i de sydjyske kommuner for at etablere en fælles hjerneskaderådgivning tilsvarende den model der findes på Fyn. Input fra de faglige netværk til rammeaftaleprocessen Tilbagemeldingerne vil indgå i processen for udarbejdelse af Rammeaftale Tilbagemeldingerne drøftes på møde i arbejdsgruppen for faglige netværk den 16. februar 2009 og i Det Administrative Samarbejdsforum den 2.marts Følgende netværk har meldt ind: senhjerneskadede, domfældte udviklingshæmmede, handicappede børn, autisme og særligt vanskeligt stillede sindslidende. Tilbagemelding fra netværket for senhjerneskadede

3 Netværkets vurdering af udviklingstendenser At aktivitets- og samværstilbud, som har været målrettet til den middelsvære gruppe, hvor personerne er delvis selvhjulpne, efterhånden skal modtage også de svært skadede, hvor der er et stort plejebehov. Dette får betydning for mellemgruppen, idet der ikke længere er nok opmærksomhed omkring deres behov, idet personalet skal bruge tiden på de meget basale behov hos den tunge gruppe. Det er derfor behov for at udvikle nye tilbud, hvor der er normering til at differentiere tilbudet. Der ses en tendens til tidligere udskrivning fra sygehus, hvorfor personer ikke er færdigbehandlet og der er ikke et kvalificeret tilbud straks efter udskrivning på grund af ventetid til nyt tilbud eller mangelfuld opmærksomhed omkring nødvendigheden af et hurtigt og kvalificeret rehabiliteringsforløb. Der ses fortsat en mangel på aflastningspladser, hvor den nødvendige viden og normering er tilstede. Personer over 65 år får ofte ikke tilbudt et relevant rehabiliteringsforløb efter udskrivning fra sygehus. Der ses fortsat et behov for varige boliger, hvor boligen er af en størrelse, som er attraktiv for den enkelte, beliggende i tilknytning til andre og hvor der er tilknyttet et personale, som har den fornødne faglige viden. Der skal fortsat være fokus på koordinering i sager. Mange pårørende og hjerneskadede syntes ikke at få den nødvendige hjælp og har meget svært ved at forstå systemet. Specielt hos de nyskadede erfares dette problem.. Netværket har drøftet, hvor det samlede overblik er over ledig kapacitet og behov. På institutionerne modtages mange forespørgsler fra kommuner og pårørende, men på grund af ventelister opgives på forhånd. Hvor går borgeren så hen? Øvrige ideer eller bemærkninger: I netværket har der ofte været drøftet de få men meget tunge sager, hvor den udadreagerende adfærd er på samme niveau på trods af en årelang massiv indsats. Personer med den problematiske adfærd har været en medvirkende faktor til en kolossal personaleudskiftning, hvor det ikke kun har haft konsekvenser for den enkelte ansatte men også er ressourcekrævende i forhold til konstant opkvalificering af nyansatte. Der er her behov for nytænkning, måske i form af at en person med denne vedvarende problemskabende adfærd kun kan forblive en afgrænset periode på et sted, således at stedet kan komme ovenpå igen både af hensyn til ansatte men også øvrige beboere. Tilbagemelding fra netværket for domfældte udviklingshæmmede Vurdering af udviklingstendenser Gruppen af domfældte udviklingshæmmede borgere rummer i stigende grad personer med tidligere karakterafvigelser, psykiatriske overbygninger og med et generelt højere intellekt. Det betyder at det er en tiltagende udfordring at rumme den persongruppe i eksisterende botilbud sammen med almindelige udviklingshæmmede uden dom.

4 Der er en øget efterspørgsel på regionale tilbud og det synes som om at antallet af pladser ikke svarer til den efterspørgsel der p.t. er på området. Ofte spiller det forhold også ind at beboere der har dom til ophold på institution skal være i et 108 tilbud og at behovet for plads opstår akut. Da antallet af udviklingshæmmede der får dom er stigende, kan der forventes en øget efterspørgsel på pladser. På grund af målgruppens stigende kompleksitet forventes et øget behov for Etablering af særforanstaltninger og enkeltmandsprojekter Psykologiske og psykiatriske udredninger og samarbejde med behandlingspsykiatrien I Region Syddanmark findes 3 regionale og 1 kommunalt tilbud til målgruppen. Det er helt atypisk 2 ledige pladser. Tilbagemelding fra netværket for handicappede børn og unge Netværkets vurdering af udviklingstendenser For specialbørnehaver er der en udviklingstendens i at de er indplaceret forskellige i de kommunale administrationer. Nogle impliceres sammen med almindelig børnehaver andre er impliceret sammen med børn -og unge tilbud. Generelt kan man sige at specialbørnehaverne har mistet kontakten til de øvrige handicapinstitutioner for døgn, for børn og for unge og voksne, hvor man havde et arbejdsfællesskab og et metodefællesskab, på den måde man var organiseret i amtet. Denne nye placering og mistet kontakt til de øvrige handicaptilbud, giver en isolering af specialbørnehaverne i kommunerne og dermed fare for, at en del af den faglige viden for området, ikke implementeres i specialbørnehaverne, og at det kan være vanskeligt at bibeholde den faglige udvikling. Der er også en tendens til at der kommer flere børn med store adfærdsmæssige problemstillinger samt psykiatriske overbygning på deres handicap. Det stiller særlige krav til kapacitet og ressourcer at rumme disse børn i specialbørnehaverne. Ellers kan der opstå fare for, at der sker skade på de fysisk handicappede børn, og at de psykiske handicappede børn har meget svært ved at agere sammen med de børn, der er så uforudsigelige i deres handlingsmønstrer og ikke forstår, hvordan de skal værge for sig, når de møder en så udadreagerende adfærd. Det er desuden meget vanskeligt at finde anbringelsessteder til disse børn og unge i Sønderjylland i særdeleshed. Behov for anbringelsespladser opstår typisk, når disse børn når teenagealderen. For døgnområdet, kender netværket ikke til nye udviklingstendenser. Dette kan måske skyldes at der kun er en meget begrænset repræsentation fra disse institutioner i netværket. For specialbørnehaveområdet ser kapaciteten stort set ud til at være passende, og der har kun været små udsving i forhold til den kapacitet der er til rådighed. For aflastningsområdet er der forsat en hel del mangel på pladser og dette gælder forsat specielt til børn med store fysiske handicap og multiple funktionsnedsættelser.

5 I betjeningen af specialbørnehaver er der en forskellighed i forhold til lægetilsyn og betjeningen af specialbørnehaver. I nogle specialbørnehaver indgår lægerne i tværfaglige team, hvor man drøfter børnenes forskellige problemstillinger. I andre børnehaver er dette ikke en mulighed. Netværket udtaler et ønske om, at der bliver kigget på dette, og at betjeningen af specialbørnehaverne bliver gjort ensartet indenfor Region Syddanmark under den forudsætning, at de institutioner, der har en betjening dels med undersøgelser af børn i børnehaven og dels med tværfaglige arbejdsgrupper, hvor lægerne medvirker, ikke forringes. Øvrige ideer eller bemærkninger: Netværket har diskuteret muligheden for at etablere fælles undervisning for personale der arbejder med handicappet børn og unge, men er foreløbig kun på undersøgelse og idéstadiet. Man er enige om at det ville være en god idé at få etableret en gruppe, der kunne arbejde med dette, og dermed sikre et fælles undervisningsniveau i Region Syddanmark, for institutioner der arbejder med handicappede børn. Tilbagemelding fra netværket for autisme Netværket har vurderet udviklingstendenser medvidere for Konklusionen er, at tilbagemeldingen må blive stort set som i Netværkets vurdering af udviklingstendenser Der vil være stigende efterspørgsel af bo- og beskæftigelsestilbud til unge med Aspergers syndrom. Flere kommuner har planer om etablering af sådanne tilbud. Der vil være behov for flere specialiserede autismetilbud. Der er brug for specialiseret viden om autisme Der vil være fokus på implementering af den 3 årige ungdomsuddannelse. Der vil være behov for individuelt tilrettelagt ungdomsuddannelse. Der er stor tilgang af borgere diagnosticeret ADHD. Der vil blive behov for fokus på personalets forhold og behov for en særlig indsats for at rekruttere og fastholde personale. Der vil blive behov for fokus på arbejdsmiljøet i tilbuddene.

6 Der vil være behov for flere specialiserede autisme tilbud. Ca. 10 bo- og beskæftigelsestilbud på Fyn. Der er behov for sammenhæng i tilbuddene, så der ikke opstår usikre perioder uden tilbud f.eks. i overgangene mellem skole, beskæftigelse og bolig. Der er behov for uddannelsestilbud henvendt til personale til personer indenfor autismespektret. Tilbagemelding fra netværket for tilbud til særligt vanskeligt stillede sindslidende Netværkets vurdering af udviklingstendenser Netværket vurderer, at der er en tendens til, at der er stigende fokus på betydningen af en fælles forståelse og fælles ansvar i forhold til denne målgruppe af borgere kommune og kommune imellem og mellem kommune og region. Gruppen af særligt vanskeligt stillede sindslidende skønnes ikke at være blevet større i antal, men netværket har en oplevelse af, at disse borgere fylder mere i de socialpsykiatriske tilbud, i forvaltningerne og i byen. Det stiller store krav til evnen at kunne samarbejde på alle niveauer. Visitation: Det er netværkets vurdering, at der er brug for en skærpet opmærksomhed i forbindelse med visitation af disse borgere herunder aftaler om såvel iværksættelse som afvikling af særligt tilpassede individuelle særtilbud / enkeltmandsprojekter i forhold til bl.a. tid, metoder og ressourcer. Der er forudsætninger, som nødvendigvis må være til stede, når og hvis disse borgere skal rummes og have mulighed for at udvikle sig i de eksisterende tilbud. Det er nødvendigt at have fokus på de fysiske rammer og på medarbejdernes og øvrige beboeres sikkerhed. Skal der ydes en særlig indsats i form af et enkeltmandsprojekt eller et særtilbud skal der være særlig opmærksomhed på økonomien, som er forbundet hermed. Samarbejde: For at optimere indsatsen for målgruppens borgere er samarbejde og koordinering af afgørende betydning. Samarbejdet og dialogen mellem behandlingspsykiatrien og socialpsykiatrien fremmes via sundhedsaftalerne, så fælles ansvar, fælles målsætning giver mening for borger og medarbejder. Organisatorisk er der behov for, at indsatsen socialt og behandlingsmæssigt integreres med henblik på fælles faglighed, menneskesyn og metode. Der er behov for en samarbejdsaftale med Kriminalforsorgen. Kompetenceudvikling: Der skal være attraktive arbejdspladser indenfor psykiatrien, for at medarbejdere fortsat kan rekrutteres og fastholdes specielt i arbejdet med målgruppen de særligt vanskeligt stillede sindslidende.

7 De særligt vanskeligt stillede sindslidende stiller store krav til ledelsen om bl.a. klare procedurer, sikkerhed og kriseberedskab og til medarbejderne, som er i risiko for at blive slidt ned / udbrændte. Medarbejderne har behov for specialviden i forhold til socialpsykiatrien som speciale og for specifik viden i forhold til målgruppen. Der er behov for at understøtte medarbejderens psykiske robusthed i forhold til f.eks. konfliktløsning, psykiskselvforsvar m.v., mens ledere på alle niveauer skal forestå og understøtte bl.a. metodeudvikling og vidensdeling. Netværksdannelse på ledelses- og medarbejderniveau, hvor der er mulighed for erfaringsudveksling og sparring, er en forudsætning for den attraktive arbejdsplads. Øvrige ideer eller bemærkninger: Det er netværkets opfattelse, at der er brug for dokumentation og forskning på området, som kan give en viden om, hvad der virker i forhold til disse borgere. Der er brug for beskrivelse af praksis eventuelt med udgangspunkt i forløb af kød og blod hvad gjorde vi? Hvorfor gik det godt? Hvorfor gik det skidt? Netværket foreslår endvidere, at der etableres fælles kompetenceudvikling for behandlingsog socialpsykiatrien herunder rotation mellem sektorer, som kan give fælles indsigt i og forståelse for hinandens opgaver.

Afsluttede fokusområder

Afsluttede fokusområder Bilag 5 Fokusområder der er afsluttet i foråret 2008, igangværende fokusområder samt input til rammeaftaleprocessen fra de faglige netværk i Syddanmark Fokusområder I Rammeaftale 2008 er der aftalt 8 fokusområder

Læs mere

Bilag 6 Igangværende og afsluttede fokusområder samt input til Rammeaftale 2011 fra de faglige netværk i Syddanmark

Bilag 6 Igangværende og afsluttede fokusområder samt input til Rammeaftale 2011 fra de faglige netværk i Syddanmark Bilag 6 Igangværende og afsluttede fokusområder samt input til Rammeaftale 2011 fra de faglige netværk i Syddanmark Fokusområder der er afsluttet siden indgåelsen af Rammeaftale 2010 2 fokusområder er

Læs mere

Indledning Kapitel 2: Opsummering af rammeaftalen... 9

Indledning Kapitel 2: Opsummering af rammeaftalen... 9 Indledning... 4 Kapitel 1: Baggrund for rammeaftalen... 5 Rammeaftalens opbygning og indhold... 5 Lovgrundlag... 6 Rammeaftalens parter og aktører... 6 Proces og tidsplan i forbindelse med udarbejdelse

Læs mere

Rammeaftale på socialområdet i Syddanmark 2010

Rammeaftale på socialområdet i Syddanmark 2010 Kontaktforum 15. juni 2009 Rammeaftale på socialområdet i Syddanmark 2010 En årlig lovpligtig rammeaftale i hver af de 5 regioner (SEL 6) 1 Rammeaftalen er et planlægnings- og udviklingsværktøj som skal

Læs mere

Bilag 8.a. Rapport fra arbejdsgruppe vedrørende udviklingshæmmede som er svært anbringelige. til Det Administrative Samarbejdsforum

Bilag 8.a. Rapport fra arbejdsgruppe vedrørende udviklingshæmmede som er svært anbringelige. til Det Administrative Samarbejdsforum Bilag 8.a. Rapport fra arbejdsgruppe vedrørende udviklingshæmmede som er svært anbringelige til Det Administrative Samarbejdsforum December 2008 1 Indholdsfortegnelse: Indledning... 3 Baggrund... 3 Arbejdsgruppens

Læs mere

Den kommunale redegørelse til rammeaftale 2009 fra Tønder Kommune

Den kommunale redegørelse til rammeaftale 2009 fra Tønder Kommune Dato for afsluttet indberetning: 30 april 2008 Dato for politisk godkendelse: 29 maj 2008 Redegørelsen er godkendt i de respektive fagudvalg primo april og skulle efter planen have været forelagt Kommunalbestyrelsen

Læs mere

2 af 90. Indtast kontaktoplysninger og kommunenummer Ét svar i hver linje

2 af 90. Indtast kontaktoplysninger og kommunenummer Ét svar i hver linje 0% 0% 100% 1 af 90. Skabelon for Voksenområdet (hvor ikke andet er nævnt, refererer -henvisninger til Lov om social service, jf. lovbek. nr. 979 af 1. oktober 2008): På mange af spørgsmålene er der supplerende

Læs mere

Volumen og udvikling på det specialiserede sociale område i Syddanmark

Volumen og udvikling på det specialiserede sociale område i Syddanmark Område: Det sociale område Afdeling: Psykiatristaben Journal nr.: Dato: 20. august 2010 Udarbejdet af: Kirsten Frost Lorenzen E-mail: Kirsten.Frost.Lorenzen@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631052 Revideret

Læs mere

Indsatsområder for udvikling af støttetilbud og særlige indsatser til børn, unge og voksne med ADHD

Indsatsområder for udvikling af støttetilbud og særlige indsatser til børn, unge og voksne med ADHD NOTAT Titel Fra: Til: Resumé: Indsatsområder for udvikling af støttetilbud og særlige indsatser til børn, unge og voksne med ADHD Servicestyrelsen, fungerende chef i Handicapenheden Bente Meunier ADHD

Læs mere

Rammeaftale Udviklingsstrategi. Præsentationsmateriale fra Fælleskommunalt sekretariat Marts 2012

Rammeaftale Udviklingsstrategi. Præsentationsmateriale fra Fælleskommunalt sekretariat Marts 2012 Rammeaftale 2013- Udviklingsstrategi Præsentationsmateriale fra Fælleskommunalt sekretariat Marts 2012 Fælleskommunalt sekretariat for det specialiserede socialområde Rammeaftale på det specialiserede

Læs mere

Strategi: Boligformer og målgrupper

Strategi: Boligformer og målgrupper Strategi: Boligformer og målgrupper Fremtidens senior- og handicapservice 2014-2018 Forskelligartede behov kræver fleksible boliger Pleje- og ældreboliger Fremtidens ældre- og handicapboliger skal imødekomme

Læs mere

Analyse af området erhvervet hjerneskade.

Analyse af området erhvervet hjerneskade. Analyse af området erhvervet hjerneskade. 1. Indledning. I forbindelse med drøftelserne af kommunernes redegørelser for 2007 til Region Hovedstaden viste der sig en vurdering af de mere langsigtede kapacitetsbehov

Læs mere

PSYKIATRI UDFORDRINGER 2017 Oplæg for KKR juni 2017

PSYKIATRI UDFORDRINGER 2017 Oplæg for KKR juni 2017 PSYKIATRI UDFORDRINGER 2017 Oplæg for KKR juni 2017 ORGANISERING Jobcentre Behandling Psykiatri sygehusene Lokal psykiatrien Region Syddanmark Sygehusene Skoler og daginstitutioner Socialpædagogisk indsats

Læs mere

Sammen om det gode liv. Sønderborg Kommunes socialpolitik

Sammen om det gode liv. Sønderborg Kommunes socialpolitik Sammen om det gode liv Sønderborg Kommunes socialpolitik 2017-2020 1 Indhold Sammen om det gode liv...3 Indledning...5 Værdier...7 Sammen er vores mål...7 Værdighed...9 Sociale fællesskaber... 11 Beskæftigelse...13

Læs mere

Tilbagemeldinger fra de faglige netværk 2008

Tilbagemeldinger fra de faglige netværk 2008 Tilbagemeldinger fra de faglige netværk 2008 Tilbagemelding fra netværket for rusmiddelbehandlingsområdet til Rammeaftalen 2009: Tilbagemeldingerne vil indgå i processen for udarbejdelse af Rammeaftale

Læs mere

Kommunal redegørelse vedr. socialområdet 2010. Tilbud omfattet af Rammeaftale. Jammerbugt Kommune

Kommunal redegørelse vedr. socialområdet 2010. Tilbud omfattet af Rammeaftale. Jammerbugt Kommune Kommunal redegørelse vedr. socialområdet 2010 Tilbud omfattet af Rammeaftale Jammerbugt Kommune Indledning Skabelonen skal udfyldes ud fra kommunens forventninger til ændring af forbrug af pladser på sociale

Læs mere

Forebyggende initiativer - Børneområdet (Læring og Trivsel)

Forebyggende initiativer - Børneområdet (Læring og Trivsel) Input til Kommunalbestyrelsens arbejdsprogram 2020, d. 14.3.2019 - Forebyggelse på Børneområdet (Læring og Trivsel) og det specialiserede voksenområde (Aktiv hele livet) Forebyggende initiativer - Børneområdet

Læs mere

Redegørelse pr. 1. maj 2010 fra: Herlev kommune

Redegørelse pr. 1. maj 2010 fra: Herlev kommune Herlev kommune Side 1 af 14 sider. Redegørelse pr. 1. maj 2010 fra: Herlev kommune Kontaktperson Kenneth Engstrøm Tlf. nr. 44526080 Mail.: kenneth.engstrom@herlev.dk Skemaet er tænkt som et værktøj til

Læs mere

Den danske kvalitetsmodel Individuelle planer i Handicap, psykiatri og udsatte

Den danske kvalitetsmodel Individuelle planer i Handicap, psykiatri og udsatte Den danske kvalitetsmodel Individuelle planer i Handicap, psykiatri og udsatte Dansk Kvalitetsmodel Kort om kvalitetsmodellen Dansk kvalitetsmodel på det sociale område udfoldes i et samarbejde mellem

Læs mere

Strategi: Organisering, ledelse og kommunikation

Strategi: Organisering, ledelse og kommunikation Strategi: Organisering, ledelse og kommunikation Fremtidens senior- og handicapservice 2014-2018 Indledning Rebild Kommune skal fremadrettet løfte flere og mere komplekse opgaver end i dag. Dette bl.a.

Læs mere

Forslag til Rammeaftale 2010 På social- og specialundervisningsområdet

Forslag til Rammeaftale 2010 På social- og specialundervisningsområdet Forslag til Rammeaftale 2010 På social- og specialundervisningsområdet Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 1. VURDERING AF FREMTIDIGE BEHOV... 4 SOCIALT TRUEDE BØRN OG UNGE... 4 HANDICAPPEDE BØRN OG UNGE...

Læs mere

DH bemærkninger til region Midtjyllands redegørelse

DH bemærkninger til region Midtjyllands redegørelse Region Midtjylland att. Lone Ring Madsen Hvidovre, den 26. februar 2008 Sag 08/258 Dok. 2756/08 /KP DH bemærkninger til region Midtjyllands redegørelse Indledningsvist vil DH gerne rose Region Midtjylland

Læs mere

Det fremadrettede perspektiv

Det fremadrettede perspektiv Til: Administrativ koordinationsgruppe vedrørende rammeaftale Koncern Plan og Udvikling Enhed for Kommunesamarbejde Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok B Telefon 48 20 50 00 Direkte 48205413 Web

Læs mere

Kommunal redegørelse vedr. socialområdet 2010 Tilbud omfattet af Rammeaftale. Frederikshavn Kommune

Kommunal redegørelse vedr. socialområdet 2010 Tilbud omfattet af Rammeaftale. Frederikshavn Kommune Kommunal redegørelse vedr. socialområdet 2010 Tilbud omfattet af Rammeaftale Frederikshavn Kommune Indledning Skabelonen skal udfyldes ud fra kommunens forventninger til ændring af forbrug af pladser på

Læs mere

4. Det fremadrettede arbejde.

4. Det fremadrettede arbejde. Til: Den Administrative Koordinationsgruppe vedrørende rammeaftaler på det sociale område Koncern Plan og Udvikling Enhed for Kommunesamarbejde Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok B Telefon 48 20

Læs mere

Høringssvar til revideret lovforslag om etablering af socialpsykiatriske

Høringssvar til revideret lovforslag om etablering af socialpsykiatriske Sundheds og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K Høringssvar til revideret lovforslag om etablering af socialpsykiatriske afdelinger KL fremsendte den 27. januar 2017 høringssvar til den første

Læs mere

Udviklingsstrategi sammenfatning

Udviklingsstrategi sammenfatning Click here to enter text. Udviklingsstratgei 2013 - sammenfatning Til Kopi til Fra KDK / KKR Sekretariat for rammeaftaler 27-02-2012 Sagsnr./Dok.nr. 2011-20535 / 2012-69524 Udviklingsstrategi 2013 - sammenfatning

Læs mere

2 Dialogmøde med OmrådeMED Sundhed og Omsorg

2 Dialogmøde med OmrådeMED Sundhed og Omsorg 2 Dialogmøde med OmrådeMED Sundhed og Omsorg 2.1 - Bilag: Oplæg til bevillingsmål for bevilling 52, Sundhedsområdet 2017 DokumentID: 5176018 Oplæg til bevillingsmål for bevilling 52 Sundhedsområdet 2017

Læs mere

Redegørelse pr. 1. maj 2010 fra: Frederikssund kommune

Redegørelse pr. 1. maj 2010 fra: Frederikssund kommune Frederikssund kommune Side 1 af 15 sider. Frederikssund kommune Kontaktperson Pernille Foged Tlf. nr. 47351407 Mail.: Skemaet er tænkt som et værktøj til brug ved kommunens udarbejdelse af redegørelsen

Læs mere

Høringsmateriale. Forslag om afvikling af Blåkærgård, Specialområde Socialpsykiatri Voksne

Høringsmateriale. Forslag om afvikling af Blåkærgård, Specialområde Socialpsykiatri Voksne Psykiatri og Social Høringsmateriale Socialplanlægning Tingvej 15B, 3. sal Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Forslag om afvikling af Blåkærgård, Specialområde

Læs mere

UDVIKLINGSSTRATEGI 2015

UDVIKLINGSSTRATEGI 2015 UDVIKLINGSSTRATEGI 2015 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Overordnet ambition... 4 Temaer... 4 1. Ministertema: anbragte børn og unges undervisning/uddannelse... 4 2. Det gode ældre liv for borgere med

Læs mere

VISO. Specialiseret viden fra praksis. - til fagfolk på det sociale område. www.servicestyrelsen.dk/viso

VISO. Specialiseret viden fra praksis. - til fagfolk på det sociale område. www.servicestyrelsen.dk/viso VISO DEN NATIONALE VIDENS- OG SPECIALRÅDGIVNINGSORGANISATION Specialiseret viden fra praksis - til fagfolk på det sociale område www.servicestyrelsen.dk/viso Hvad kan VISO? VISO tilbyder specialiseret

Læs mere

Den overordnede. specialiserede socialområde. høje faglige niveau, samtidig med at det skal drives på et lavere omkostningsniveau.

Den overordnede. specialiserede socialområde. høje faglige niveau, samtidig med at det skal drives på et lavere omkostningsniveau. Oversigt over de fem udviklingsstrategier for social- og specialundervisningsområdet Overordnede tendenser/visioner Der vurderes ikke aktuelt at være behov for i 2015 at indgå tværkommunale aftaler og/eller

Læs mere

"Efter hensigtserklæringen " - Aftale om det kommunale samarbejde i region hovedstaden på social- og specialundervisningsområdet BILAG

Efter hensigtserklæringen  - Aftale om det kommunale samarbejde i region hovedstaden på social- og specialundervisningsområdet BILAG "Efter hensigtserklæringen " - Aftale om det kommunale samarbejde i region hovedstaden på social- og specialundervisningsområdet BILAG Godkendt på møde i KKR Hovedstaden den 13. juni 2008 1 Kortlægning

Læs mere

Samarbejdsaftale om mennesker med sindslidelse

Samarbejdsaftale om mennesker med sindslidelse Samarbejdsaftale om mennesker med sindslidelse Proces: Opdateret august 2014 tilrettet december 2016 Den Tværsektorielle Grundaftale Samarbejdsaftale om Mennesker med sindslidelse Dato Arbejdsgruppens

Læs mere

Disposition. Baggrund & formål med fælleskommunal analyse Resultater Hvad sker der nu? Knaster Samarbejdsaftale

Disposition. Baggrund & formål med fælleskommunal analyse Resultater Hvad sker der nu? Knaster Samarbejdsaftale Disposition Baggrund & formål med fælleskommunal analyse Resultater Hvad sker der nu? Knaster Samarbejdsaftale Kommissorium Analyserne opdeles på b&u og +18 år for de 19 kommuner i regionen 1) at kortlægge

Læs mere

Status på arbejdet med rekruttering og fastholdelse af medarbejdere på de skærmede enheder på handicapområdet

Status på arbejdet med rekruttering og fastholdelse af medarbejdere på de skærmede enheder på handicapområdet KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Til Socialudvalget Status på arbejdet med rekruttering og fastholdelse af medarbejdere på de skærmede enheder på handicapområdet Socialudvalget

Læs mere

Psykiatri- og socialområdet

Psykiatri- og socialområdet Regionshuset, Vejle 13. maj og 11. juni 2013 Psykiatri- og socialområdet 1 v/psykiatri- og socialdirektør Jacob Stengaard Madsen Psykiatri Ét sygehus med afdelinger og funktioner fordelt i Region Syddanmark

Læs mere

TRE I ÉN BOLIG, BESKÆFTIGELSE OG BEHANDLING TAKSTER UDGAVE, JANUAR 2017

TRE I ÉN BOLIG, BESKÆFTIGELSE OG BEHANDLING TAKSTER UDGAVE, JANUAR 2017 TRE I ÉN BOLIG, BESKÆFTIGELSE OG BEHANDLING TAKSTER 2017 1. UDGAVE, JANUAR 2017 Granhøjen er internationalt ISO 9001: 2008-certificeret Certificeringen er sket for at imødekomme tilsynsreformens krav om

Læs mere

2 af 90. Indtast kontaktoplysninger og kommunenummer Ét svar i hver linje

2 af 90. Indtast kontaktoplysninger og kommunenummer Ét svar i hver linje 0% 0% 100% 1 af 90. Skabelon for Voksenområdet (hvor ikke andet er nævnt, refererer -henvisninger til Lov om social service, jf. lovbek. nr. 979 af 1. oktober 2008): På mange af spørgsmålene er der supplerende

Læs mere

Udviklingsplan. for. Specialområde Autisme

Udviklingsplan. for. Specialområde Autisme Udviklingsplan for Specialområde Autisme 2016 1 Baggrund og fakta om Specialområde Autisme Specialområde Autisme er opstået som en fusion mellem de regionale autismetilbud, Hinnerup Kollegiet, Bækketoften

Læs mere

Målgrupper omfattet af den nationale koordinationsstruktur

Målgrupper omfattet af den nationale koordinationsstruktur Målgrupper omfattet af den nationale koordinationsstruktur 24. november 2015 Målgrupper 1 Borgere med autisme og svær spiseforstyrrelse Målgruppen omfatter borgere, hvor kombinationen af autisme og spiseforstyrrelse

Læs mere

Redegørelse pr. 1. maj 2010 fra: Høje-Taastrup kommune

Redegørelse pr. 1. maj 2010 fra: Høje-Taastrup kommune Høje-Taastrup kommune Side 1 af 14 sider. Redegørelse pr. 1. maj 2010 fra: Høje-Taastrup kommune Kontaktperson Pernille Petersen Tlf. nr. 43591821 Mail.: pernillepet@htk.dk Skemaet er tænkt som et værktøj

Læs mere

Introduktion til Psykiatri og Social

Introduktion til Psykiatri og Social Introduktion til Psykiatri og Social Ved koncerndirektør Anne Jastrup Psykiatri og Social Disposition Organisering Rammebetingelser Psykiatrien Nøgletal, vision, målgrupper og udfordringer Socialområdet

Læs mere

Redegørelse pr. 1. maj 2010 fra: Lyngby-Taarbæk kommune

Redegørelse pr. 1. maj 2010 fra: Lyngby-Taarbæk kommune Lyngby-Taarbæk kommune Side 1 af 13 sider. Lyngby-Taarbæk kommune Kontaktperson Tlf. nr. Mail.: Skemaet er tænkt som et værktøj til brug ved kommunens udarbejdelse af redegørelsen pr. 1. maj, jfr. Vejledningen

Læs mere

Region Syddanmarks socialcentre

Region Syddanmarks socialcentre Din GUIDE til Region Syddanmarks socialcentre Maj 2014 Xxxxxx Indhold Region Syddanmark - en kompetent leverandør................. side 3 Handicapcenter Nordøstfyn, Region Syddanmark................. side

Læs mere

Strategi Voksne borgere med erhvervet hjerneskade

Strategi Voksne borgere med erhvervet hjerneskade Strategi Voksne borgere med erhvervet hjerneskade Strategi under Handicappolitikken 1 Indledning Strategi for voksne borgere med erhvervet hjerneskade er Varde Kommunes sigtelinje for arbejdet med denne

Læs mere

Redegørelse pr. 1. maj 2010 fra: Tårnby Dragør kommune

Redegørelse pr. 1. maj 2010 fra: Tårnby Dragør kommune Tårnby Dragør kommune Side 1 af 14 sider. Redegørelse pr. 1. maj 2010 fra: Tårnby Dragør kommune Kontaktperson Kirsten Bach Tlf. nr. 3247 1448 Mail.: Kbc.sf@taarnby.dk Skemaet er tænkt som et værktøj til

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE

SUNDHEDSAFTALE Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015. Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

Fælles afrapportering af arbejdet i Samarbejdsforum om patienter/borgere med psykisk sygdom

Fælles afrapportering af arbejdet i Samarbejdsforum om patienter/borgere med psykisk sygdom 25. april 2017 Fælles afrapportering af arbejdet i Samarbejdsforum om patienter/borgere med psykisk sygdom 1. Indledning Dette notat indeholder Københavns Kommunes, Roskilde kommune, Region Hovedstadens

Læs mere

Den centrale udmelding for borgere med svære spiseforstyrrelser

Den centrale udmelding for borgere med svære spiseforstyrrelser Spørgeskema Den centrale udmelding for borgere med svære spiseforstyrrelser National koordination Socialstyrelsen KKR Nordjylland INDLEDENDE OPLYSNINGER FRIST FOR FREMSENDELSE AF BESVARELSE: Senest 19.

Læs mere

Rammeaftale 2011 - udkast 9 UDKAST. Rammeaftale 2011 På socialområdet og specialundervisningsområdet

Rammeaftale 2011 - udkast 9 UDKAST. Rammeaftale 2011 På socialområdet og specialundervisningsområdet UDKAST Rammeaftale 2011 På socialområdet og specialundervisningsområdet Indholdsfortegnelse Indledning...3 1. Udfordringer og udvikling af tilbud i Syddanmark...4 Forstærket behov for at følge udviklingen

Læs mere

En helhedsplan på handicap- og socialpsykiatriområdet. Mia Bie Jørgensen

En helhedsplan på handicap- og socialpsykiatriområdet. Mia Bie Jørgensen En helhedsplan på handicap- og socialpsykiatriområdet Punkter Baggrund og formål Afdækningens resultater Vurderingsfasen Udarbejdelse af anbefalinger Baggrund Der skal udarbejdes en Helhedsplan for Handicap-

Læs mere

Opsummering af kommunernes tilbagemeldinger til faglig udviklingsstrategi for 2013

Opsummering af kommunernes tilbagemeldinger til faglig udviklingsstrategi for 2013 Opsummering af kommunernes tilbagemeldinger til faglig udviklingsstrategi for 2013 A. Politiske visioner i kommunerne Nøgleord fra politiske visioner på børneområdet: Tidlig indsats, helhedsorientering,

Læs mere

1 INDLEDNING... 1 2 KOMMISSORIUM... 1 3 METODE... 2 4 RESULTATER... 2 5 ANBEFALINGER... 4

1 INDLEDNING... 1 2 KOMMISSORIUM... 1 3 METODE... 2 4 RESULTATER... 2 5 ANBEFALINGER... 4 1 INDLEDNING... 1 2 KOMMISSORIUM... 1 2.1 FORMÅL... 1 2.2 ARBEJDSOPGAVER... 1 2.3 DELTAGERE I ARBEJDSGRUPPEN... 1 2.4 ARBEJDSGRUPPENS MØDER... 2 3 METODE... 2 4 RESULTATER... 2 4.1 BESKRIVELSE AF MÅLGRUPPEN

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 070314 Generel indledning.

Læs mere

DAGSORDEN/REFERAT. Netværket for socialpsykiatri. Specialområdet

DAGSORDEN/REFERAT. Netværket for socialpsykiatri. Specialområdet DAGSORDEN/REFERAT MØDE DEN 05.03.2012 Netværket for socialpsykiatri Social- og Sundhedsforvaltningen Dato Sagsnummer Dokumentnummer Deltagere Søren Palshøj, Dan Nielsen, Inge Bagge, Jutta Haahr, Merete

Læs mere

Tovholdermøde. Mødereferat

Tovholdermøde. Mødereferat Område: Det sociale område Afdeling: Sekretariatet for det sociale område Journal nr.: Dato: 23. november 2009 Udarbejdet af: Paul Ebbesen E-mail: Paul.Ebbesen@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631062 Mødereferat

Læs mere

Arbejdsgruppe vedrørende personer over 18 år med autisme

Arbejdsgruppe vedrørende personer over 18 år med autisme Handicapafdelingen Kontaktperson: Jesper Dan Jensen Jesper.Dan.Jensen@regionsyddanmark.dk Sikker epost: Direkte tlf. 76631073 16. april 2007 Journal nr. 07/1977 Side 0 / 13 Arbejdsgruppe vedrørende personer

Læs mere

Årsrapport 2014 fra Netværket for Voksne Sindslidende

Årsrapport 2014 fra Netværket for Voksne Sindslidende Årsrapport 2014 fra Netværket for Voksne Sindslidende Baggrund: Styregruppen for Rammeaftale Sjælland har besluttet at nedsætte en række permanente netværksgrupper, 1) Børn og Unge, 2) Voksne handicappede,

Læs mere

Opgaverne i forhold til målgruppen varetages i samarbejde med Beskæftigelsesafdelingen, Børn og Unge samt Sundhed- og Ældre.

Opgaverne i forhold til målgruppen varetages i samarbejde med Beskæftigelsesafdelingen, Børn og Unge samt Sundhed- og Ældre. Faktabeskrivelse På handicap- og psykiatriområdet varetages kommunens opgaver i forhold til voksne med betydeligt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer. Det vil siger

Læs mere

0% 1% 100% 1 af 68. Skabelon for Voksenområdet (hvor ikke andet er nævnt, refererer -henvisninger til Lov om social service): Ét svar i hver linje

0% 1% 100% 1 af 68. Skabelon for Voksenområdet (hvor ikke andet er nævnt, refererer -henvisninger til Lov om social service): Ét svar i hver linje 0% 1% 100% 1 af 68. Skabelon for Voksenområdet (hvor ikke andet er nævnt, refererer -henvisninger til Lov om social service): Kommunenavn: Kontaktpersonens navn og direkte telefonnr (til evt. afklarende

Læs mere

Det regionale socialområde og de otte specialområder

Det regionale socialområde og de otte specialområder Det regionale socialområde og de otte specialområder Oplæg for Kontaktforum for det regionale socialområde den 14. maj 2018 v/ Ann-Britt Wetche. Socialdirektør i Psykiatri og Social, Region Midtjylland

Læs mere

Opfølgning på Skibbyhøjs omstilling. Opfølgning på Skibbyhøjs omstilling NOTAT

Opfølgning på Skibbyhøjs omstilling. Opfølgning på Skibbyhøjs omstilling NOTAT NOTAT Opfølgning på Skibbyhøjs omstilling Opfølgning på Skibbyhøjs omstilling Nedenstående er en opfølgning på den omstillingsstrategi for Bo- og beskæftigelsestilbuddet Skibbyhøj, som Sundhedsudvalget

Læs mere

Døgninstitutionen Kronborg Projektbeskrivelse efteråret 2018

Døgninstitutionen Kronborg Projektbeskrivelse efteråret 2018 Døgninstitutionen Kronborg Projektbeskrivelse efteråret 2018 Disposition Baggrund Organisationsanalyse Forandringstiltag Forandringsfokus Organisatoriske strukturer Faglige procedurer Fysiske rammer Opsummering

Læs mere

Udvikling og koordinering af den nordjyske tilbudsvifte

Udvikling og koordinering af den nordjyske tilbudsvifte Bilag 1: Nordjysk Socialaftale 2018-2019 Udvikling og koordinering af den nordjyske tilbudsvifte 1. januar 2018 Udvikling og koordinering er et bilag til Nordjysk Socialaftale 2018-2019, som giver en uddybende

Læs mere

Servicedeklaration for Bo og Naboskab Sydlolland 2015

Servicedeklaration for Bo og Naboskab Sydlolland 2015 Servicedeklaration for Bo og Naboskab Sydlolland 2015 Praktiske oplysninger K.H. Kofoedsvej 16, 4970 Rødby Tlf. 24 82 68 82 Forstander: Kjeld Saul Hjemmeside: bnsydlolland.blogspot.com E-mail: bnsydlolland@regionsjaelland.dk

Læs mere

Alternativer til enkeltmandsprojektet. Fagligt og økonomisk forsvarlige særforanstaltninger for borgere med problemskabende adfærd

Alternativer til enkeltmandsprojektet. Fagligt og økonomisk forsvarlige særforanstaltninger for borgere med problemskabende adfærd Alternativer til enkeltmandsprojektet Fagligt og økonomisk forsvarlige særforanstaltninger for borgere med problemskabende adfærd 1 Alternativer til enkeltmandsprojektet / Danske regioner 2010 Alternativer

Læs mere

Indsatsområde 6: Indsatsen for mennesker med sindslidelser

Indsatsområde 6: Indsatsen for mennesker med sindslidelser Indsatsområde 6: Indsatsen for mennesker med sindslidelser Krav 1. Den nærmere arbejdsdeling mellem region og kommuner i forhold til indsatsen for mennesker med sindslidelser, herunder på børne- og ungeområdet

Læs mere

N O V E M B E R

N O V E M B E R A R B E J D S G A N G E M E L L E M DEN R E G I O N A L E P S Y K I A T R I OG K O M M U N E R N E F O R M E N N E S K E R M E D S P I S E F O R S T Y R R E L S E N O V E M B E R 2 0 1 7 A R B E J D S

Læs mere

K O M M I S S O R I U M F O R K O R T L Æ G N I N G A F S Æ R F O R A N S T A L T N I N G E R T I L B Ø R N O G U N G E

K O M M I S S O R I U M F O R K O R T L Æ G N I N G A F S Æ R F O R A N S T A L T N I N G E R T I L B Ø R N O G U N G E K O M M I S S O R I U M F O R K O R T L Æ G N I N G A F S Æ R F O R A N S T A L T N I N G E R T I L B Ø R N O G U N G E D E C E M B E R 2 0 1 1 Revideret den 20. december 2011 Baggrund Socialministeren

Læs mere

Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler

Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Dato 09-11-2017 NCHO/NIVG/ELSD Sagsnr. 4-1010-336/1 Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Dette oplæg danner baggrund for arbejdsgruppens drøftelser på 2. workshop

Læs mere

Del 2. Behov for og forventet forbrug af tilbud i 2011. Opbygning

Del 2. Behov for og forventet forbrug af tilbud i 2011. Opbygning Del 2. Behov for og forventet forbrug af tilbud i 2011 I denne del skal der svares på: Overordnede spørgsmål vedr. kommunens rolle som efterspørger af tilbud set i forhold til foregående år (2009/2010)

Læs mere

Specialiserede indsats til borgere med spiseforstyrrelser. Servicedeklaration

Specialiserede indsats til borgere med spiseforstyrrelser. Servicedeklaration Specialiserede indsats til borgere med spiseforstyrrelser Servicedeklaration 1 Indholdsfortegnelse... 1 Indledning... 3 Hvad består den specialiserede indsats af?... 3 Dagtilbud, 85... 3 Midlertidig botilbud,

Læs mere

Der kan vedlægges dokumenter fra de eventuelle strategi- / planlægningsovervejelser, der har været i kommunen.

Der kan vedlægges dokumenter fra de eventuelle strategi- / planlægningsovervejelser, der har været i kommunen. Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra:rudersdal kommune Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Rudersdal kommune Kontaktperson Tlf. nr. Mail.: Skemaet er tænkt som et værktøj til brug ved kommunens udarbejdelse af

Læs mere

Skabelon for udarbejdelse af Kommunal redegørelse vedr. socialområdet 2010. Tilbud omfattet af Rammeaftale. Vesthimmerlands Kommune

Skabelon for udarbejdelse af Kommunal redegørelse vedr. socialområdet 2010. Tilbud omfattet af Rammeaftale. Vesthimmerlands Kommune Skabelon for udarbejdelse af Kommunal redegørelse vedr. socialområdet 2010 Tilbud omfattet af Rammeaftale Vesthimmers Kommune Indledning Skabelonen skal udfyldes ud fra kommunens forventninger til ændring

Læs mere

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk bistand på psykiatriområdet efter lov om social service 85.

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk bistand på psykiatriområdet efter lov om social service 85. Kvalitetsstandard for socialpædagogisk bistand på psykiatriområdet efter lov om social service 85. Udarbejdet af: Fælles Dato: November 13 Sagsid.: Sundhed og Handicap Version nr.: 4 Kvalitetsstandard

Læs mere

Handicaprådet i Ballerup. 25. marts 2015

Handicaprådet i Ballerup. 25. marts 2015 Handicaprådet i Ballerup 25. marts 2015 Det specialiserede handicapområde Jobcenteret mål: Få borgere i uddannelse Få borgere i job Fastholde sygemeldte på arbejdsmarkedet 2 Indsatser Vi arbejder ud fra

Læs mere

Strategi Voksne indenfor psykiatriområdet

Strategi Voksne indenfor psykiatriområdet Strategi Voksne indenfor psykiatriområdet Strategi under Handicappolitikken 1 Indledning Strategi for voksne indenfor psykiatriområdet er Varde Kommunes sigtelinje for det sociale arbejde med borgere indenfor

Læs mere

Dobbeltdiagnose-tilbud i Region Hovedstadens Psykiatri

Dobbeltdiagnose-tilbud i Region Hovedstadens Psykiatri Dobbeltdiagnose-tilbud i Region Hovedstadens Psykiatri Katrine Schepelern Johansen, Leder af Kompetencecenter for Dobbeltdiagnose, Region Hovedstadens Psykiatri Dobbeltdiagnoseområdet før og nu For 10

Læs mere

Forebyggelsesmodel for den fælles målgruppe af psykiatriske borgere/patienter mellem kommuner og Psykiatri

Forebyggelsesmodel for den fælles målgruppe af psykiatriske borgere/patienter mellem kommuner og Psykiatri Forebyggelsesmodel for den fælles målgruppe af psykiatriske borgere/patienter mellem kommuner og Psykiatri Dette notat beskriver forslag til en forebyggelsesmodel for den fælles målgruppe af psykiatriske

Læs mere

VIRKSOMHEDSPLAN 2011-2012 KLØVERENGEN

VIRKSOMHEDSPLAN 2011-2012 KLØVERENGEN VIRKSOMHEDSPLAN 2011-2012 KLØVERENGEN 1 Kløverengens virksomhedsplan 2012-2013 Indhold Indledning... 3 Hvorfor en virksomhedsplan?... 3 Hvad er Kløverengen?... 4 Hvad er Kløverengens kerneværdier?... 4

Læs mere

KL's høringssvar på lovforslag om ændrede kriterier for visitation til de særlige pladser i psykiatrien

KL's høringssvar på lovforslag om ændrede kriterier for visitation til de særlige pladser i psykiatrien Til Sundheds- og ældreministeriet sum@sum.dk, nff@sum.dk, kari@sum.dk og sagl@sum.dk KL's høringssvar på lovforslag om ændrede kriterier for visitation til de særlige pladser i psykiatrien KL har modtaget

Læs mere

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af udsatte børn og voksne

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af udsatte børn og voksne Punkt 6. Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af udsatte børn og voksne 2017-058284 Skoleforvaltningen indstiller, at orienteres, drøfter og tilkendegiver i hvilket omfang, konklusionerne skal indgå

Læs mere

Kommunal redegørelse vedr. socialområdet 2010. Tilbud omfattet af Rammeaftale. Jammerbugt Kommune

Kommunal redegørelse vedr. socialområdet 2010. Tilbud omfattet af Rammeaftale. Jammerbugt Kommune Kommunal redegørelse vedr. socialområdet 2010 Tilbud omfattet af Rammeaftale Jammerbugt Kommune Jammerbugt Kommunes redegørelse til brug for Rammeaftale 2010 i henhold til BEK. nr. 36 af 23/01/06 Februar

Læs mere

1. Målgruppe Nybrogård er et botilbud i henhold til serviceloven 92 til voksne psykisk syge.

1. Målgruppe Nybrogård er et botilbud i henhold til serviceloven 92 til voksne psykisk syge. Gladsaxe Kommune Oktober 2005 Institution 11 Sindslidende Nybrogård Nybrovej 333 2800 Lyngby kan institution 1. Målgruppe Nybrogård er et botilbud i henhold til serviceloven 92 til voksne psykisk syge.

Læs mere

Tilsynsrapporter Voksenhandicap Konklusioner og anbefalinger

Tilsynsrapporter Voksenhandicap Konklusioner og anbefalinger Tilsynsrapporter Voksenhandicap Konklusioner og anbefalinger Tilbud drevet af Silkeborg Kommune: Arendalsvej Antal pladser: 30 Botilbud til voksne mennesker med et varigt nedsat fysisk/psykisk funktionsniveau.

Læs mere

Den danske kvalitetsmodel Brugerinddragelsesområdet i Viborg Kommune

Den danske kvalitetsmodel Brugerinddragelsesområdet i Viborg Kommune Den danske kvalitetsmodel Brugerinddragelsesområdet i Viborg Kommune Dansk Kvalitetsmodel Kort om kvalitetsmodellen Dansk kvalitetsmodel på det sociale område udfoldes i et samarbejde mellem Danske Regioner

Læs mere

Proces- og rammenotat ift. forløbskoordinationsfunktion og opfølgende hjemmebesøg i regi af projektet om den ældre medicinske patient (DÆMP)

Proces- og rammenotat ift. forløbskoordinationsfunktion og opfølgende hjemmebesøg i regi af projektet om den ældre medicinske patient (DÆMP) Proces- og rammenotat ift. forløbskoordinationsfunktion og opfølgende hjemmebesøg i regi af projektet om den ældre medicinske patient (DÆMP) 1. Baggrund og indledning Som led i satspuljeaftalen for 2012-2015

Læs mere

Til de politiske udvalg i Skanderborg Kommune.

Til de politiske udvalg i Skanderborg Kommune. Jacob Gewitz og Jens Sønderskov fik ved sidste møde i handicaprådet til opgave at se på følgende punkter i den eksisterende handicappolitik: Bolig efter behov Uddannelse og undervisning Arbejdsliv Efter

Læs mere

Overblik over handleplaner i Social Strategi

Overblik over handleplaner i Social Strategi Overblik over handleplaner i Social Strategi Indsatsområde Handleplaner Bemærkninger Der skal udarbejdes en overordnet rekrutterings- og kompetenceudviklingsstrategi på tværs af specialområderne. Kompetenceudvikling

Læs mere

Retningslinjer for individuelle planer i Region Syddanmarks sociale tilbud

Retningslinjer for individuelle planer i Region Syddanmarks sociale tilbud Retningslinjer for individuelle planer i Region Syddanmarks sociale tilbud Juni 2009 Regional udmøntning af Danske Regioners kvalitetsstandard 1.3 om individuelle planer Indhold Hvorfor denne pjece? 4

Læs mere

TRE I ÉN BOLIG, BESKÆFTIGELSE OG BEHANDLING TAKSTER 2015 1. UDGAVE, FEBRUAR 2015

TRE I ÉN BOLIG, BESKÆFTIGELSE OG BEHANDLING TAKSTER 2015 1. UDGAVE, FEBRUAR 2015 TRE I ÉN BOLIG, BESKÆFTIGELSE OG BEHANDLING TAKSTER 2015 1. UDGAVE, FEBRUAR 2015 Granhøjen er internationalt ISO 9001: 2008-certificeret Granhøjen er internationalt ISO-certificeret. Certificeringen er

Læs mere

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov Opsamling på workshoppen den 30. januar 2018 vedr. Det gode borgerforløb På baggrund af den afholdte workshop den 30. januar 2018 vedrørende Det gode borgerforløb i overgangen mellem social- og behandlingspsykiatrien,

Læs mere

Kommunernes rolle i udviklingen af det nære sundhedsvæsen på psykiatriområdet. Målsætninger

Kommunernes rolle i udviklingen af det nære sundhedsvæsen på psykiatriområdet. Målsætninger Kommunernes rolle i udviklingen af det nære sundhedsvæsen på psykiatriområdet Kommunerne spiller en væsentlig rolle i forhold til borgere med psykiske lidelser. Derfor har det fælleskommunale sundhedssekretariat

Læs mere

Borgere med særlige behov

Borgere med særlige behov Borgere med særlige behov Grundelementer i opgaveløsningen regionsyddanmark.dk Arbejdshæfte til inspiration når tilbud til borgere med særlige behov etableres og udvikles De 22 kommuner i Region Syddanmark

Læs mere

Bilag 9 DH bemærkninger til udkast til rammeaftale 2009 for Region Syddanmark

Bilag 9 DH bemærkninger til udkast til rammeaftale 2009 for Region Syddanmark Dokument oprettet 18-12-2008 Sag 08/933 Dok. 15487/08 KP/ck Bilag 9 DH bemærkninger til udkast til rammeaftale 2009 for Region Syddanmark Generelle kommentarer Tilgængelighed DH finder det meget problematisk,

Læs mere

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Bornholms Regionskommune

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Bornholms Regionskommune Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra:bornholms Regionskommune Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Bornholms Regionskommune Kontaktperson Tlf. nr. Mail.: Skemaet er tænkt som et værktøj til brug ved kommunens udarbejdelse

Læs mere

Redegørelse pr. 1. maj 2009 fra: Rudersdal kommune

Redegørelse pr. 1. maj 2009 fra: Rudersdal kommune 1 af 11 sider. Rudersdal kommune Kontaktperson Tlf. nr. Mail.: Skemaet er tænkt som et værktøj til brug ved kommunens udarbejdelse af redegørelsen pr. 1. maj, jfr. Vejledningen om rammeaftaler m.v. på

Læs mere

SAMARBEJDE mellem botilbud. og psykiatri

SAMARBEJDE mellem botilbud. og psykiatri SAMARBEJDE mellem botilbud og psykiatri Vi er overbevist om, at vores samarbejde betyder, at vi hver især står stærkere. SAMMEN STÅR VI STÆRKERE Sammenhæng mellem psykiatrisk behandling og den pædagogiske

Læs mere