Vejgodstransport Her sker de alvorlige ulykker!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejgodstransport Her sker de alvorlige ulykker!"

Transkript

1 Vejgodstransport Her sker de alvorlige ulykker! 27. Oktober 2016, Arbejdstilsynet Holger Delfs

2 Derfor fokus på Godstransport Årligt antal anmeldte arbejdsulykker i forhold til antal beskæftigede ( og pr beskæftigede) Øvrige ulykker Ulykker med over 3 ugers forventet fravær Transport af gods 3 Alle brancher

3 Derfor fokus på Vejgodstransport 60 Årligt antal anmeldte arbejdsulykker i Transport af gods i forhold til antal beskæftigede ( og pr beskæftigede) Øvrige ulykker Transport af gods 10 Vejgodstransport Post- og kurertjenester Øvrige Ulykker med over 3 ugers forventet fravær

4 Her går det hyppigst galt 78 % af de alvorlige ulykker AT og BAR fokus på Vejgodstransport for i : 1. Snublen ved færden 27 % 2. Arbejde i højden 20 % 3. Manuel håndtering af gods 13 % 4. Ramt af nedfaldne genstande 10 % 5. Påkørt ved aflæsning 8 % (Trafikulykker 9%, arbejde med maskiner 6 %) Hovedparten af ulykkerne sker ved af- og pålæsning af palleog andet stykgods på skiftende arbejdssteder.

5 Vejgodstransport. 1. Snublen ved færden Typiske risici: Pga. is/sne og spild, når genstande og materiel er hensat på arbejdsstedet, ved bæring, bl.a. på trapper, ved ind- og udstigning af førerhus, når der vrikkes om i træsko. Ulykkerne sker ofte ved bæring af ting

6 Snublen ved arbejde Ad. 1. Fald og snublen Ved kraning af en jernbjælke falder chaufføren over en truckgaffel. I faldet kommer han til at trykke på fjernbetjeningen, hvorved bjælken falder ned og rammer ham I forbindelse med pålæsning træder chaufføren skævt mellem nogle forme og forvrider det ene ben. Chaufføren snubler over strøer på lastbilladet, falder og lander på nogle spær. Brækker hånden. Ved aflæsning af varer gled Chaufføren på isglat underlag og slog nakken, da han trak i løftevogn. Chaufføren ser ikke at der er hul i trailerladet, jeg vrikker om med venstre fod 90, og brækker en mellemknogle i venstre side af venstre fod. Var ved at læsse en palle af og gled i noget glat på rampen, hvorefter han faldt og brækede armen.

7 Snublen ved færden Ad. 1. Fald og snublen Faldt i glat fører, med tung pakke i hænderne, og kom til skade. Chaufføren falder over sten i indkørsel, og griber forkert for sig og brækker håndleddet. Ved aflæsning af varer gik chaufføren rundt om bilen. Gled på is. Tog fra ved fald, slog højre hånd mod højre forhjul og brækkede fingerknogle. Chaufføren faldt over jernrør og landede på betondæk. Slog skulder og albue. Chaufføren stiger ud af lastbilen, for at se om alt jorden er kommet af ladet. Går langs lastbilen, falder pga. is, og slår højre hånd, arm og skulder. Ved indvejningen af mælk på mejeriet, går chaufføren skråt baglæns og falder over indvejningsslangen, som ligger frit jorden og lander på hoften. Færdig med aflæsningen, går chaufføren fra bagenden af bilen mod førerhuset. Overser to paller der står på jorden, falder og lander på højre arm. Løb rundt om lastbil. Gled i ral og faldt ned på venstre side. Skulder og albue fik et slag ved faldet, samt ryg som udløste en diskusprolaps.

8 Ad. 1. Fald og snublen Snublen på trapper Chaufføren gled på trappen og landede oven på sit venstre ben. Venstre ben og fodrod brækkede tre steder. Chaufføren ringede på ved kunden inden aflæsningen, for at høre hvor vinduerne skulle stå. Går ned fra trappen og træder på en flise, der var løs. Vrider rundt og beskadiger noget i anklen. Chaufføren havde træsko på uden hælkappe. Den ene fod var ved at ryge ud af træskoen. Falder derved på trappen og rammer ned på højre knæ. Chaufføren trådte ud på våd og fedtet trappe, hvorved han gled og fik foden vredet om.

9 Ad. 1. Fald og snublen Snublen på trin Under udstigning af lastbilen, glider chaufføren pga. is. For ikke at falde, griber han fat i indstigningshåndtaget. Herved skævvrides ryggen. Chaufføren vrider om på foden ved udstigning af lastbilen. Griber samtidigt ud efter affaldsposen, dumper ned på asfalten på begge ben og får et knæk i ryggen. Får sovende fornemmelser i benene. Det var fugtigt vejr og mørkt. Chaufføren gled på trinnet på en truck og faldt til jorden, hvorved der brækkede to knogler i venstre hånd. Ved nedstigning af bagmonteret læssekran trædes chaufføren ned i et hul i jordoverfladen, hvorved der opstår smerter i højre knæ. Idet chaufføren træder ud af lastbilen, træder han ned på manglende fliser og vrikker om på venstre fod. Får hudafskrabninger op af anklen, og slår et stykke af en knogle ved anklen.

10 Ad. 1. Fokus vedr. fald og snublen 1. Hvor der arbejdes, og der samtidig er snublegenstande på/i underlaget der arbejdes fra. 2. Hvor der bæres på værktøj og materialer, og der samtidig er snublegenstande på/i underlaget der færdes på. 3. Hvor der er dårligt lys, og der samtidig er snublegenstande på færdselsarealer og gangveje 4. Hvor der er snublegenstande, og der samtidig er kanter/hjørner/genstande som der er fare for at ramme ved snublen. Hjemler: 7 i bekg. om manuel håndtering eller 41 i bekg. om faste arbejdssteder, og 39 vedr. belysning.

11 Vognmanden: Ad. 1. Fald og snublen - typiske forebyggelsestiltag Lav aftaler med kunderne om krav til belægningen, trapper, belysning og glatføreberedskab. Undgå at de ansatte skal bære gods, anskaf fx sækkevogn eller lign. Fastlæg, at der kun anvendes fodtøj, der sidder fat på foden, fx snøresko. Aftal med chaufførerne, hvad du vil have at gøre for at undgå snubulykker. Chaufføren: SIG TIL OG SIG FRA, når adgangsveje, trapper, belysning og glatførebekæmpelse ikke er i orden RYD OP! Hold underlaget, hvor du færdes, fri for genstande UNDGÅ AT BÆRE TING. Brug sækkevogn eller lignende ANVEND FODTØJ, der sidder fast på foden, fx snørresko,.

12 Vejgodstransport 2. Arbejde i højden. Typiske risici for fald: Ved klatring på gods eller lastbilen, spring ned fra ladet eller rampe, arbejde på bagsmæklift, ladkant eller rampe.

13 Ad. 2. Fare for nedstyrtning ved bagsmæklift og landkant Fald fra bagsmæklift Chaufføren henter et "bur" i bilen og går baglæns ud af liften, hvor han træder ud over kanten og falder 1 meter ned på vejen. Tager fra med venstre hånd. Får knoglebrud på håndleddet. Chaufføren stod på liften og mistede balancen ved aflæsning af gods. Faldt ned flækkede næsen og venstre knæ. Chaufføren falder ned fra liften i forbindelse med aflæsning af varer. Chaufføren trådte tilbage og faldt ned fra liften. Beskadigelse af højre albue og fik brud på underarm og albue. Chaufføren står på bilens bagsmæk, rækker ud efter noget på en palle og glider pludselig på kanten af bagsmækken, som er glat af sne og sjap. Han falder til jorden, lander på skulderen og beskadiger den.

14 Ad. 2. Fare for nedstyrtning ved bagsmæklift og landkant. Fald fra ladkant Ved aflæsning af en palle, faldt chaufføren ned fra traileren. Chaufføren var i færd med at læsse flamingoplader på bilen, da han træder baglæns udover ladkanten og falder ned. Herved brækker han håndledet. Chaufføren er ved at læsse gods på traileren, da han får overbalance og falder ned. Han brækker armen fem steder. Chaufføren trådte ved siden af ladkanten og faldt ned fra bilen.

15 Ad. 2. Fokus på bagsmæklift og landkant Risiko for nedstyrtning: Når chaufføren går baglæns og samtidig har opmærksomheden på arbejdet, fx med pallehåndtering eller lignende arbejde og chaufføren arbejder tæt på kanten af lad eller lift, fx under 10 cm. Alvorlige konsekvenser af nedstyrtningen: At der er fare for at ske et overraskende fald, hvorved der er fare for at chaufføren rammer underlaget uheldigt. At underlagets beskaffenhed kan forårsage stor skade, fx kanter, genstande. Hjemmel Bekg. om arbejdets udførelse 13 og 18..

16 Ad. 2. Bagsmæklift og landkant - typiske forebyggelsestiltag Tilrettelæg aflæsningen fra lastbilens sider med truck eller kran, så gods ikke skal flyttes frem til ladkanten. Undgå rokeringer på ladet, ved at tilpasse læsningen ift. ruteplanlægningen. Vend paller på ladet og kør det forlæns frem til ladkant/lift, når det er muligt. Anvend en tilstrækkelig lang bagsmæklift især ved brug af elpallevogne Anvende lifte med containerstop, så chaufføren ikke skal redde fx rullebure underaflæsningen Forsyn lift/ladkat med en kantafmærkning fx kantstribe og rifler, for at øge opmærksomheden.

17 Vejgodstransport 3. Manuelt håndtering af gods Typiske risici for akut fysisk overbelastning: Skub af containere mv, træk af pallevogne med tunge paller, håndtering af materiel der er tungt eller sidder fast, manuelt håndtering af paller og gods, ved redning af gods og genstande der er ved at falde ned.

18 Vejgodstransport 4. Ramt af nedfaldne genstande Typiske risici for at blive ramt af faldende genstande: Ved at gods eller tekniske hjælpemidler, fx pallevogn, der vælter eller styrter ned når der er personer i nærheden, mens der løftes, hejses eller transporteres tungt gods.

19 Ad. 4. Chauffører mf., der opholder sig tæt ved hejsning / løft af emner Ved læsning med kran Alu-partier og -rammer skulle kranes op på et byggeri. En alu-ramme gled ud af stroppen og faldt ned og ramme chaufføren. Tre ribben i højre side brækkede. Under aflæsning af armeringsnet med kran rammes chaufføren af emnerne. Han beskadiger bl.a. hoften og får store sår i hovedet. Under aflæsning af rør faldt disse af pallegaffel og ramte chaufføren over skinnebenet. Da chaufføren løftede i rør med kranen, begyndte det at dreje pga. en kastevind, hvorved anhuggeren blev "puffet" ud over kanten på læsset. Chaufføren skulle løfte 20 fods container op på lad. Kranen knækkede, ramte containeren og derefter chaufføren i hovedet og på venstre skulder. Køreplader løftes op og bankes ren for smadder. Ved 3. "bank" i jorden hopper krankrogen af kørepladen, vælter ned og rammer SL. Chaufføren bliver ramt af spær under aflæsning og falder ned fra traileren.

20 Ad. 4. Chauffører mf., der opholder sig tæt ved hejsning / løft af emner Ved læsning med truck Chaufføren står ved forenden af trailer mens truck læsser af. Gods falder ned over chaufførens venstre ben. Benet bliver amputeret 10 cm over knæet. Truck kom kørende hen mod lastbilen. Tårnet var for langt fremme, så vægten kom for langt ud. Trucksen væltede forover og ramte chaufføren. Chaufføren stod på jorden ved siden af lastbilen. Kundens truckfører løfter et bundt alu-skinner ned fra lastbilen. Undervejs skrider bundtet på truckgaflerne og ramte chaufførens fod. Et et stativ med et stort stykke glas flyttes med truck, der er fastspændt med spændebånd. Spændebåndet knækker og glasset vælter og smadres. Et glasstykke rammer chaufførens på benet og skærer hans akillessene over.

21 Ad. 4. Fokus på faren for at blive ramt af nedfaldne genstande Fokusområder: 1. Hvor godset ikke er sikret mod udskridning eller er lastet ustabilt. 2. Hvor hejse-/løftetilbehør ikke er egnet til godset, fx løse rør på gafler. Tjek brugsanvisningen for hejse-/løftetilbehør. 3. Hvor der opholder sig personer i nærheden af de byrder der hejses/løftes. Typiske forebyggende foranstaltninger: Sikker afstand mellem personer og gods der hejses / løftes Sikre godset mod udskridning inden I begynder at løfte og transportere det. Sørg for, at underlaget er stabilt og jævnt, inden læsning med truck påbegyndes. Følg brugsanvisningen for tekniske hjælpemidler og for håndteringen af byggekomponenter. Hjemler: Bekg. om arbejdets udførelse 13 stk. 1, pkt. 1 og 18 Bekg. om anvendelse af tekniske hjælpemidler 17 stk. 1, Bilag I, pkt

22 Vejgodstransport 5. Påkørt ved aflæsning Typiske risici: Ved arbejde tæt på andre trafikanter, ved bakning, ved manglende afbremsning af køretøj, ved kørsel med selvkørende pallevogne på lagre og terminalen.

23 Ad. 5. Fokus på faren for at blive påkørt ved aflæsning Fokusområder: Sker aflæsning i trafikken og hvordan er der sikret mod at blive påkørtl? Opholder chaufføren sig tæt på læssekøretøjet eller bagved - med fare for at blive påkørt? Følges færdselsreglerne på aflæssestedet og der fare for påkørsel? Er chaufføren tilstrækkelig synlig ift. andre trafikanter på aflæssestedet? Typiske forebyggende foranstaltninger: Lav aftaler med kunden om et sikkert aflæsningssted eller se Google Maps Hold sikker afstand til læssekøretøjer Tjek færdselsreglerne på aflæssestedet, fx terminal eller lager også de uskrevne. Brug altid reflekstøj ved læsning og aflæsning. Hjemler: Arbejdsmiljøloven 38 og bekg. om skiftende arbejdssteder 5, bekg. om arbejdet udførelse 18.

24 Tak for opmærksomheden

Oplæg om ulykkesfarerne ved Vejgodstransport Transporterhvervets Uddannelser 8. maj Holger Delfs - Arbejdstilsynet

Oplæg om ulykkesfarerne ved Vejgodstransport Transporterhvervets Uddannelser 8. maj Holger Delfs - Arbejdstilsynet Oplæg om ulykkesfarerne ved Vejgodstransport Transporterhvervets Uddannelser 8. maj 2018 Holger Delfs - Arbejdstilsynet Derfor fokus på Godstransport Årligt antal anmeldte arbejdsulykker i forhold til

Læs mere

Baggrundsanalyse af anmeldte arbejdsulykker inden for Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser 1993-1999 Ulykker inden for Vaskerier

Baggrundsanalyse af anmeldte arbejdsulykker inden for Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser 1993-1999 Ulykker inden for Vaskerier 3 Baggrundsanalyse af anmeldte arbejdsulykker inden for Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser 1993-1999 Ulykker inden for Vaskerier og renserier Ulykker inden for Vaskerier og renserier

Læs mere

VÆGTGRÆNSER. Løft. Optimale forhold VÆGTGRÆNSER

VÆGTGRÆNSER. Løft. Optimale forhold VÆGTGRÆNSER VÆGTGRÆNSER Løft Generelt kan man sige, at belastningen på kroppen ved løft stiger jo tungere byrden er, og jo større rækkeafstanden mellem rygsøjlen og grebspunkt på varen er. Tunge løft med lange rækkeafstande,

Læs mere

Vejgodstransport brancheundervisningsnotat

Vejgodstransport brancheundervisningsnotat Vejgodstransport brancheundervisningsnotat 1. marts 2015 Målgruppen for et brancheundervisningsnotat (BUN) er Arbejdstilsynets tilsynsførende med fokus på erfarne generalisttilsynsførende. Et BUN omhandler

Læs mere

Baggrundsanalyse af anmeldte arbejdsulykker inden for Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser 1993-1999 Ulykker inden for Kloakvæsen

Baggrundsanalyse af anmeldte arbejdsulykker inden for Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser 1993-1999 Ulykker inden for Kloakvæsen 0 Baggrundsanalyse af anmeldte arbejdsulykker inden for Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser 1993-1999 Ulykker inden for Kloakvæsen og rensningsanlæg Ulykker inden for Kloakvæsen og

Læs mere

Tjek sikkerheden, når du planlægger dit arbejde

Tjek sikkerheden, når du planlægger dit arbejde Tjek sikkerheden, når du planlægger dit arbejde igelse eller hukom- stuen. VEN 014-2015 erheden på din din organisation g De alvorligste arbejdsulykker i bygge- og anlægsvirksomheder skyldes Fald til lavere

Læs mere

af anmeldte arbejdsulykker inden for Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser 1993-1999 Ulykker inden for Rengøring og

af anmeldte arbejdsulykker inden for Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser 1993-1999 Ulykker inden for Rengøring og 5Baggrundsanalyse af anmeldte arbejdsulykker inden for Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser 1993-1999 Ulykker inden for Rengøring og vinduespolering Ulykker inden for Rengøring og vinduespolering

Læs mere

af anmeldte arbejdsulykker inden for Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser Ulykker inden for Detektiv- og

af anmeldte arbejdsulykker inden for Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser Ulykker inden for Detektiv- og 4Baggrundsanalyse af anmeldte arbejdsulykker inden for Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser 1993-1999 Ulykker inden for Detektiv- og overvågningsvirksomhed Ulykker inden for Detektiv-

Læs mere

Baggrundsanalyse af anmeldte arbejdsulykker inden for Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser Ulykker inden for Øvrige

Baggrundsanalyse af anmeldte arbejdsulykker inden for Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser Ulykker inden for Øvrige 7 Baggrundsanalyse af anmeldte arbejdsulykker inden for Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser 1993-1999 Ulykker inden for Øvrige service- og tjenesteydelser Ulykker inden for Øvrige

Læs mere

Baggrundsanalyse af anmeldte arbejdsulykker inden for Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser Ulykker inden for Bedemænd

Baggrundsanalyse af anmeldte arbejdsulykker inden for Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser Ulykker inden for Bedemænd 5 Baggrundsanalyse af anmeldte arbejdsulykker inden for Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser 1993-1999 Ulykker inden for Bedemænd og begravelsesvæsen Ulykker inden for Bedemænd og begravelsesvæsen

Læs mere

Opgørelse over arbejdsskader med fravær Teknisk Forvaltning

Opgørelse over arbejdsskader med fravær Teknisk Forvaltning Beredskab Beredskabet Autonummer: 138 Dato for skade og forventet fraværstid: 18-01-2007 Uarbejdsdygtighed 7-13 dage Fod Under madudbringning skal skadelidte op af en trappe. En rist på trappen vipper

Læs mere

Løfter store og tunge varer over på salgshylde

Løfter store og tunge varer over på salgshylde Løft Instruktion nr. A1 Løfter store og tunge varer over på salgshylde Når I er to personer om at løfte varer, som er vanskelige at håndtere og tunge (fx fladskærme, spejle og græsslåmaskiner), er det

Læs mere

Tekniske hjælpemidler og pladsforhold

Tekniske hjælpemidler og pladsforhold Tekniske hjælpemidler og pladsforhold Som projekterende skal du sikre, at det under byggeriet er muligt at bruge egnede tekniske hjælpemidler ved transport og håndtering af materialer som gipsplader, døre,

Læs mere

Baggrundsanalyse af anmeldte arbejdsulykker inden for Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser 1993-1999 Ulykker inden for Frisør,

Baggrundsanalyse af anmeldte arbejdsulykker inden for Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser 1993-1999 Ulykker inden for Frisør, 4 Baggrundsanalyse af anmeldte arbejdsulykker inden for Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser 1993-1999 Ulykker inden for Frisør, skønhed, hudpleje, sol- og motionscentre Ulykker inden

Læs mere

KRAV OM PLANLÆGNING OPLÆRING, INSTRUKTION OG TILSYN - TRUSSEL ELLER MULIGHED

KRAV OM PLANLÆGNING OPLÆRING, INSTRUKTION OG TILSYN - TRUSSEL ELLER MULIGHED DANSK BYGGERIS ARBEJDSMILJØKONFERENCE 17. MARTS 2017 KRAV OM PLANLÆGNING OPLÆRING, INSTRUKTION OG TILSYN - TRUSSEL ELLER MULIGHED Holger Delfs, Arbejdstilsynet HER KAN ULYKKERNE FOREBYGGES 1/3 af årsagerne

Læs mere

Baggrundsanalyse af anmeldte arbejdsulykker inden for Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser 1993-1999 Ulykker inden for Privat

Baggrundsanalyse af anmeldte arbejdsulykker inden for Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser 1993-1999 Ulykker inden for Privat 6 Baggrundsanalyse af anmeldte arbejdsulykker inden for Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser 1993-1999 Ulykker inden for Privat husholdning med privathjælp Ulykker inden for Privat

Læs mere

91097 Vejledning om alenearbejde

91097 Vejledning om alenearbejde BAR Transport og engros / 3813 side 2/10 91097 Vejledning om alenearbejde INDLEDNING Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros ønsker at sætte fokus på alenearbejde i transportbranchen, da alenearbejde

Læs mere

Arbejdsteknik. I PDF en kan du læse mere om:

Arbejdsteknik. I PDF en kan du læse mere om: Der er en lang række retningslinjer for, hvordan medarbejderne kan arbejde sikkert og sundt. Det er arbejdsgiverens ansvar, at medarbejderne er instrueret i god arbejdsteknik og dermed mindsker belastningen

Læs mere

Undgå skader under arbejde

Undgå skader under arbejde Undgå skader under arbejde Skadeforebyggelse for transportfirmaer og chauffører der udfører godstransport. Som chauffør skal du dagligt udføre mange arbejdsopgaver, som du kan komme til skade ved læs folderen,

Læs mere

Branchevejledning. distribution. af varer. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

Branchevejledning. distribution. af varer. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Branchevejledning distribution af varer Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning om distribution af varer Indhold Indledning... 1 Transport- og adgangsveje.... 2 Parkering...

Læs mere

Belastninger på muskler og led ved løft, træk og skub kan mindskes ved korrekt arbejdsteknik.

Belastninger på muskler og led ved løft, træk og skub kan mindskes ved korrekt arbejdsteknik. Belastninger på muskler og led ved løft, træk og skub kan mindskes ved korrekt arbejdsteknik. For at kunne anvende en korrekt arbejdsteknik skal arbejdsstedet være hensigtsmæssigt indrettet, de nødvendige

Læs mere

Snublekort. til dig, der arbejder som anlægsgartner og vil undgå faldulykker. Render og snore. Brønde og dæksler. Udendør rod.

Snublekort. til dig, der arbejder som anlægsgartner og vil undgå faldulykker. Render og snore. Brønde og dæksler. Udendør rod. Snublekort til dig, der arbejder som anlægsgartner og vil undgå faldulykker Render og snore g edstignin Op- og n rhuset i/fra føre Brønde og dæksler Vær opmærk Rod avler ro som! d Rod er til irrit ation,

Læs mere

af anmeldte arbejdsulykker inden for Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser 1993-1999 Ulykker inden for Skorstensfejning

af anmeldte arbejdsulykker inden for Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser 1993-1999 Ulykker inden for Skorstensfejning 6Baggrundsanalyse af anmeldte arbejdsulykker inden for Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser 1993-1999 Ulykker inden for Skorstensfejning Ulykker inden for Skorstensfejning 6.0 Forekomsten

Læs mere

DGI Skydning. Hjælp på banen. Riffel

DGI Skydning. Hjælp på banen. Riffel DGI Skydning Hjælp på banen Riffel Indhold Det rigtige aftræk 3 Det rigtige sigte 4 Det rigtige ringkorn 5 Godstykkelse på ringkorn 6 Nulpunktet 7 Fokuspunkter - BK indendørs 8 Fokuspunkter - stående med

Læs mere

Det tilsyneladende ufarlige - ulykker med fald og snublen til samme niveau

Det tilsyneladende ufarlige - ulykker med fald og snublen til samme niveau Det tilsyneladende ufarlige - ulykker med fald og snublen til samme niveau Indsatsen mod arbejdsulykker har i mange år særligt været rettet mod de situationer, hvor maskiner og tekniske hjælpemidler spiller

Læs mere

LØFT sikkerheden MEJERIINDUSTRIENS ARBEJDSMILJØUDVALG

LØFT sikkerheden MEJERIINDUSTRIENS ARBEJDSMILJØUDVALG LØFT sikkerheden 1 MEJERIINDUSTRIENS ARBEJDSMILJØUDVALG Løft sikkerheden Udgivet af: Mejeriindustriens Arbejdsmiljøudvalg November 2014 Tekst: Worklife A/S Layout: Nexus Kommunikation A/S 2 Forord Mejeriindustriens

Læs mere

af anmeldte arbejdsulykker inden for Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser 1993-1999 Ulykker inden for Politiskoler

af anmeldte arbejdsulykker inden for Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser 1993-1999 Ulykker inden for Politiskoler 8Baggrundsanalyse af anmeldte arbejdsulykker inden for Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser 1993-1999 Ulykker inden for Politiskoler Ulykker inden for Politiskoler 8.0 Forekomsten af

Læs mere

1. Kolbøtte, forlæns. 2. Kolbøtte, baglæns. 3. Rullefald. 4. Tigerspring

1. Kolbøtte, forlæns. 2. Kolbøtte, baglæns. 3. Rullefald. 4. Tigerspring Teknikmærke 1. Kolbøtte, forlæns Beskrivelse: Træk hagen ned til brystet og kig på navlen! Sæt af med samlede ben og lav en kolbøtte! Rul, så du lander på fødderne og er klar til den næste kolbøtte! 2.

Læs mere

Forebyggelse og undersøgelse af ulykker og nærvedulykker Peter Sunesen Orbicon,

Forebyggelse og undersøgelse af ulykker og nærvedulykker Peter Sunesen Orbicon, Forebyggelse og undersøgelse af ulykker og nærvedulykker Peter Sunesen Orbicon, pesu@orbicon.dk Forebyggelse gennem sikkerhedsrundering Indførelse af sikkerhedsrundering Forbedret sikkerhedsniveau Udpegning

Læs mere

Dyrker du også. ekstrem sport? En pjece for elektrikere og blikkenslagere om risikoen ved arbejde i højden.

Dyrker du også. ekstrem sport? En pjece for elektrikere og blikkenslagere om risikoen ved arbejde i højden. Dyrker du også ekstrem sport? En pjece for elektrikere og blikkenslagere om risikoen ved arbejde i højden. Hvem siger at arbejde i højden er farligt? Det siger Henriette på 7 år - og hun ved hvad hun

Læs mere

DISTRIBUTION AF BAGERIVARER

DISTRIBUTION AF BAGERIVARER Nyttige adresser BSR 4 - Arbejdsgiversekretariatet Rosenørns Allé 1 1970 Frederiksberg C. Tlf.: 35 37 47 11 BSR 4 - Arbejdsledersekretariatet Vermlandsgade 65 2300 København S. Tlf.: 32 83 32 83 BSR 4

Læs mere

Baggrundsanalyse af anmeldte arbejdsulykker inden for Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser 1993-1999 Ulykker inden for Forsvaret

Baggrundsanalyse af anmeldte arbejdsulykker inden for Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser 1993-1999 Ulykker inden for Forsvaret Baggrundsanalyse af anmeldte arbejdsulykker inden for Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser 1993-1999 Ulykker inden for Forsvaret Ulykker inden for Forsvaret 7.0 Forekomsten af ulykker

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Stilladsarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

SKEMA TIL ANALYSE AF ARBEJDSULYKKER

SKEMA TIL ANALYSE AF ARBEJDSULYKKER SKEMA TIL ANALYSE AF ARBEJDSULYKKER 0. Grunddata Skema udfyldt af: Dato: Af: Og: Skadelidte: Navn: Ansættelsestidspunkt: Stilling: Tjenestested: Ulykkessted: Adresse: Præcist sted: Tidspunkt: Har ulykken

Læs mere

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Teknikmærke 1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Beskrivelse: Lav en almindelig forlæns kolbøtte! I det du lander laver du et hop, hvor du roterer en hel omgang rundt om dig selv. (360 grader.) Land i balance

Læs mere

Tunge løft og bæring Vi har her samlet seks instruktionsfilm, der sætter fokus på løft og bæring af tunge byrder.

Tunge løft og bæring Vi har her samlet seks instruktionsfilm, der sætter fokus på løft og bæring af tunge byrder. Forsvar, politi, fængsler og vagt Instruktionsfilm om MSB Forebyggelse af muskel- og skeletbesvær Instruktionsfilm om MSB Instruktionsfilm og dialogmateriale om forebyggelse af muskel- og skeletbesvær

Læs mere

Find Fem Farlige F5F KPMG. BAR Handel, BAR Jord til Bord, BAR Kontor, Grafisk BAR, Industriens BAR

Find Fem Farlige F5F KPMG. BAR Handel, BAR Jord til Bord, BAR Kontor, Grafisk BAR, Industriens BAR Find Fem Farlige 2005 BAR Handel, BAR Jord til Bord, BAR Kontor, Grafisk BAR, Industriens BAR KPMG Find fem farlige Beskrivelse af sikkerhedskampagnen Find-fem-farlige Find-fem-farlige er en metode der

Læs mere

APV for HoptrupBrandstation

APV for HoptrupBrandstation Navn:Fælles Hoptrup PSYKISK ARBEJDSMILJØ ARBEJDSMÆNGDE OG TIDSPRES Har du konstant en stor arbejdsmængde, eller udsættes du for stort tidspres? Bringer arbejdet brandmændene i følelsesmæssigt belastende

Læs mere

BETJENINGSVEJLEDNING Hejsestige

BETJENINGSVEJLEDNING Hejsestige BETJENINGSVEJLEDNING Hejsestige Gør venligst denne betjeningsvejledning tilgængelig for betjeningspersonalet med henblik på rigtig anvendelse og varsom behandling af maskinen! Generelle informationer Dette

Læs mere

Fakta om intern færdsel

Fakta om intern færdsel Fakta om intern færdsel Før arbejdet med regulering af den interne færdsel startes op, er det altid en god ide at have styr på sin viden på området. Formålet med afsnittet er at sikre den rette baggrundsviden,

Læs mere

Bekendtgørelse om manuel håndtering af byrder på offshoreanlæg m.vi. forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1

Bekendtgørelse om manuel håndtering af byrder på offshoreanlæg m.vi. forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1 Bekendtgørelse om manuel håndtering af byrder på offshoreanlæg m.vi. forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1 Bek. nr. 395 af 15. maj 2008 med senere ændringer ikke autoriseret sammenskrivning.

Læs mere

Bekendtgørelse om manuel håndtering af byrder i forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1)

Bekendtgørelse om manuel håndtering af byrder i forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1) BEK nr 1390 af 04/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 30. april 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j.nr. 20165000572 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

INTERN FÆRDSEL INDENDØRS

INTERN FÆRDSEL INDENDØRS Kødindustriens Arbejdsmiljøudvalg INTERN FÆRDSEL INDENDØRS Oktober 2010 Katalog over løsninger ved intern færdsel Kataloget over løsninger er tænkt som inspiration til virksomheder, der står overfor igangsætning

Læs mere

Hjemme/fritidsulykker sket udendørs ved håndtering af brænde/træfældning Periode 2008 3.kvartal 2015 Behandlet på skadestuen OUH i Odense

Hjemme/fritidsulykker sket udendørs ved håndtering af brænde/træfældning Periode 2008 3.kvartal 2015 Behandlet på skadestuen OUH i Odense Hjemme/fritidsulykker sket udendørs ved håndtering af brænde/træfældning Periode 2008 3.kvartal 2015 Behandlet på skadestuen OUH i Odense baar brænde økse motorsav brændekløver træfældning Total 2008 11

Læs mere

ARBEJDSTEKNIK. God instruktion og oplæring APV ARBEJDETSTEKNIK

ARBEJDSTEKNIK. God instruktion og oplæring APV ARBEJDETSTEKNIK APV ARBEJDETSTEKNIK ARBEJDSTEKNIK Medarbejdere skal have modtaget en god og fyldestgørende instruktion i, hvordan de løfter og håndtere varer ifm. deres arbejdsopgaver. Det er købmandens pligt at sørge

Læs mere

At-VEJLEDNING. Faldrisiko på gulv. A.1.6 Februar Vejledning om forebyggelse af fald på gulv

At-VEJLEDNING. Faldrisiko på gulv. A.1.6 Februar Vejledning om forebyggelse af fald på gulv At-VEJLEDNING A.1.6 Februar 2002 Faldrisiko på gulv Vejledning om forebyggelse af fald på gulv 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal

Læs mere

Opgørelse over arbejdsskader med fravær Teknisk Forvaltning

Opgørelse over arbejdsskader med fravær Teknisk Forvaltning Teknisk Forvaltning Beredskab Beredskabet Autonummer: 138 Dato for skade og forventet fraværstid: 18-01-2007 Uarbejdsdygtighed 7-13 dage Fod Under madudbringning skal skadelidte op af en trappe. En rist

Læs mere

PAS PÅ DIG SELV. - når du løfter, skubber og trækker

PAS PÅ DIG SELV. - når du løfter, skubber og trækker PAS PÅ DIG SELV - når du løfter, skubber og trækker Det er din ryg pas på den! Ømhed i muskler og ryg kan opstå, når du håndterer varerne forkert, eller der er for stor belastning. Det er helt ok at bruge

Læs mere

Skovarbejder! Pas på din krop! Stig Holm Fysioterapeut T: Mail:

Skovarbejder! Pas på din krop! Stig Holm Fysioterapeut T: Mail: Skovarbejder! Pas på din krop! Stig Holm Fysioterapeut T: 26 300 544 Mail: sh@amcentret.dk Dagen i dag Ryggens opbygning Kroppens reaktioner på slid eller løft Hvornår er det sundhedsskadeligt at løfte?

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Stilladsarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Ergonomi Støj Vibrationer. - din fremtidssikring

Ergonomi Støj Vibrationer. - din fremtidssikring Ergonomi Støj Vibrationer - din fremtidssikring Tænker du ergonomisk? Selv små ændringer i dit arbejdsmiljø kan gøre underværker for dit helbred både i dag og i fremtiden. Læs derfor denne brochure grundigt

Læs mere

PAS PÅ DIG SELV. - når du løfter, skubber og trækker. løft-05 20/06/06 8:12 Side 1

PAS PÅ DIG SELV. - når du løfter, skubber og trækker. løft-05 20/06/06 8:12 Side 1 løft-05 20/06/06 8:12 Side 1 Dette materiale er udgivet af BAR Handel, som er branchearbejdsmiljøråd for detailhandelsområdet. BAR Handel har til formål at medvirke i forbindelse med løsning af sikkerheds-

Læs mere

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem.

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 Elastik føres under stolesædet. Bøj og stræk albuerne skiftevis med hver arm. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. 1.3 1.4 Elastik føres under stolesædet.

Læs mere

Guide til læring af ulykker

Guide til læring af ulykker Guide til læring af ulykker Virksomhed: Skadelidtes navn: Ulykkessted: Dato og tidspunkt: EASY nr.: Talt med: Beskriv hændelsesforløbet Hvad var medarbejderen i gang med, da ulykken skete? Fx transport

Læs mere

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten.

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten. Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Stilladsarbejde Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et redskab, som virksomheden

Læs mere

STILLADSARBEJDE. Checkliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering

STILLADSARBEJDE. Checkliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering Checkliste til STILLADSARBEJDE Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte, og APV

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Elektronik Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle virksomheder

Læs mere

Dagsorden. Tid Emne Init. CTE, CFA. - Året der gået - Arbejdsuheld - Toolbox - Mål og opgaver for Niels-Christian Daugaard-Jensen

Dagsorden. Tid Emne Init. CTE, CFA. - Året der gået - Arbejdsuheld - Toolbox - Mål og opgaver for Niels-Christian Daugaard-Jensen Arbejdsmiljø Dagsorden Tid Emne Init. 08:00 09:00 Ankomst - kaffe og brød - 09:00 10:30 Udvalgets indberetning - Året der gået - Arbejdsuheld - Toolbox - Mål og opgaver for 2016 10:30 12:30 Undervisning

Læs mere

Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner

Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en

Læs mere

1. ARBEJDSSTILLING VED AFHENTNING/LØFT - LANG RÆKKEAFSTAND

1. ARBEJDSSTILLING VED AFHENTNING/LØFT - LANG RÆKKEAFSTAND 1. ARBEJDSSTILLING VED AFHENTNING/LØFT - LANG RÆKKEAFSTAND Når du skal løfte emner, hvor du har lang rækkeafstand og kun kan komme til fra en side, så anvend følgende gode tips til, hvordan du løfter emnet

Læs mere

Religiøse institutioner og begravelsesvæsen

Religiøse institutioner og begravelsesvæsen Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Religiøse institutioner og begravelsesvæsen Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Arbejdsteknik. Daglig erhvervsrengøring

Arbejdsteknik. Daglig erhvervsrengøring Daglig erhvervsrengøring Undervisningshæftet handler om, hvordan rengøringsassistenten kan planlægge og udføre sit arbejde, så det slider mindst muligt på kroppen. SUS, Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg

Læs mere

TJEKLISTE FOR BYGGEPLADSVEJE

TJEKLISTE FOR BYGGEPLADSVEJE Fakta om TJEKLISTE FOR BYGGEPLADSVEJE I forbindelse med udbud, projektering, planlægning og udførelse har vi i vejledningen om byggepladsveje beskrevet, hvem som har ansvaret for, at byggepladsveje og

Læs mere

Dansk Jiu-Jitsu og Selvforsvars Forbund

Dansk Jiu-Jitsu og Selvforsvars Forbund 4. kyu Generelle bemærkninger: Tori starter sin bevægelse når Uke ikke længere er i stand til at afbryde sit angreb. Parader: kontakt håndled mod håndled, hvis intet andet er beskrevet. Ved alle liggende

Læs mere

Faldteknik (Ukemi) 5. kyu 4. kyu 3. kyu 2. kyu 1. kyu Sidefald

Faldteknik (Ukemi) 5. kyu 4. kyu 3. kyu 2. kyu 1. kyu Sidefald Faldteknik (Ukemi) Sidefald Rullefald Flat gadefald Dobbelt sidefald (Højre+venstre) Rygfald Forsvars stilling (liggende+rullefald til stående) Oprul fra alle fald Håndledslåse Lige håndleds lås Håndkants

Læs mere

Branchevejledning. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros. grenreol. lager

Branchevejledning. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros. grenreol. lager Branchevejledning grenreol lager Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning om grenreollager Forord Denne vejledning er udarbejdet af Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

Læs mere

Arbejdsskadestatistik for perioden 1. marts 2015 til 31. maj 2015 - Hovedudvalget

Arbejdsskadestatistik for perioden 1. marts 2015 til 31. maj 2015 - Hovedudvalget Arbejdsskadestatistik for perioden 1. marts 2015 til 31. maj 2015 - Hovedudvalget Anmeldt P-enhed Jobtype Skadens art Skadet legemsdel Ulykkens afdeling Ulykkestidspunkt Hændelsesforløb 11-03-2015 18-03-2015

Læs mere

Trampolin 512x305 cm

Trampolin 512x305 cm SIKKERHEDSANVISNINGER OG SAMLEVEJLEDNING Varenr.: 9053595 Trampolin 512x305 cm Sdr. Ringvej 1-6600 Vejen - Tlf. 70 21 26 26 - Fax 70 21 26 30 www.p-lindberg.dk Trampolin, firkantet - Varenr. 9053595 Beskrivelse:

Læs mere

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der kører lastbil.

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der kører lastbil. Gode øvelser til dig, der kører lastbil. Bevæg dig selv om du har stillesiddende arbejde Når du kører lastbil er der ofte mange stillesiddende timer bag rattet. Bevægelse er meget vigtig for at undgå ømhed

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING KØRSEL MED TRUCK. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

BRANCHEVEJLEDNING KØRSEL MED TRUCK. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING KØRSEL MED TRUCK Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING KØRSEL MED TRUCK Indledning Trucks, el-heste og andre løftevogne bruges i stort omfang på lagre. Arbejdstilsynets

Læs mere

Dansk Jiu-Jitsu og Selvforsvars Forbund 1. marts 2015

Dansk Jiu-Jitsu og Selvforsvars Forbund 1. marts 2015 2. kyu Generelle bemærkninger: Tori starter sin bevægelse når Uke ikke længere er i stand til at afbryde sit angreb. Parader: kontakt håndled mod håndled, hvis intet andet er beskrevet. Ved alle liggende

Læs mere

2014 Forsvar. APV-spørgeskema

2014 Forsvar. APV-spørgeskema Side 1 APV-spørgeskema 2014 Forsvar Virksomhed: Afdeling: Dato: 23-06-2014 11:04 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling 1.03.

Læs mere

Arbejds- og løfteteknik

Arbejds- og løfteteknik Arbejds- og løfteteknik Introduktion til god og hensigtsmæssig arbejds- og løfteteknik Arbejdsmiljø i industrien Denne vejledning er udgivet af BFA Industri, der er arbejdsmarkedets parters i industrien

Læs mere

Arbejdsmiljøklagenævnet har i januar måned 2016 truffet 20 afgørelser. Heraf er de nedenstående afgørelser af almen eller principiel interesse.

Arbejdsmiljøklagenævnet har i januar måned 2016 truffet 20 afgørelser. Heraf er de nedenstående afgørelser af almen eller principiel interesse. Nyhedsbrev nr. 1/2016 Arbejdsmiljøklagenævnet har i januar måned 2016 truffet 20 afgørelser. Heraf er de nedenstående afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil kunne læses i deres

Læs mere

En trafikulykke (øvelse)

En trafikulykke (øvelse) En trafikulykke (øvelse) Naja står på ski i vejkanten, da hun pludselig ser en hund komme løbende. Hun trækker lidt ud på vejen for ikke at køre ind i hunden. Arqalo og Bendo kommer kørende på snescooter.

Læs mere

BEMÆRK Fem gentagelser er temmelig sikkert nok.

BEMÆRK Fem gentagelser er temmelig sikkert nok. BEN- OG FODARBEJDE 1. ØVELSE - STIGETRÆNING Målmanden tager enkeltstep i trinene. Ved enden af stigen ligger hun sig på maven. Rejser sig i grundstillingen, hvorefter træneren / målmandsmakkeren laver

Læs mere

Transport af passagerer - taxi

Transport af passagerer - taxi Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Transport af passagerer - taxi Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Spørgeramme til afdækning af fysisk arbejdsmiljø

Spørgeramme til afdækning af fysisk arbejdsmiljø Spørgeramme til afdækning af fysisk arbejdsmiljø Spørgsmål på niveau 2 og 3 er svarafhængige dvs. at de kun folder sig ud og skal besvares, hvis de er relevante. Der spørges ind til alt det, der kræves

Læs mere

Arbejdstilsynet Ku det ske for dig?

Arbejdstilsynet Ku det ske for dig? Arbejdstilsynet Ku det ske for dig? Kvægkongres 2017 Arbejdstilsynets dialog Vejledning Påbud Straks-påbud Forbud Afgørelse uden handlepligt Vigtigt for Arbejdstilsynet er en konstruktiv dialog i alle

Læs mere

YTONG - Gør godt byggeri endnu bedre LEVERANDØRBRUGSANVISNING FOR YTONG MASSIVBLOKKE

YTONG - Gør godt byggeri endnu bedre LEVERANDØRBRUGSANVISNING FOR YTONG MASSIVBLOKKE YTONG - Gør godt byggeri endnu bedre LEVERANDØRBRUGSANVISNING FOR YTONG MASSIVBLOKKE YTONG Gør godt byggeri endnu bedre for YTONG MASSIVBLOKKE Indhold Indledning 3 Formål Projektering Levering & Produktindhold

Læs mere

Indhold Lov om arbejdsmiljø... 1 Sag nr. 1: Fastholdelse af afgørelse om at en virksomhed har overtrådt. Lov om arbejdsmiljø

Indhold Lov om arbejdsmiljø... 1 Sag nr. 1: Fastholdelse af afgørelse om at en virksomhed har overtrådt. Lov om arbejdsmiljø Nyhedsbrev nr. 8/2018 Arbejdsmiljøklagenævnets nyhedsbrev indeholder resume af 3 udvalgte sager af almen eller principiel interesse, som nævnet afgjorde i september 2018. rne vil kunne læses i deres helhed

Læs mere

HAR I STYR PÅ MILJØET? ARBEJDS

HAR I STYR PÅ MILJØET? ARBEJDS HAR I STYR PÅ MILJØET? ARBEJDS PASSER I PÅ RYGGEN? HAR I DET GODT OG TRIVES I? I 2015 øger Arbejdstilsynet tilsynsindsatsen over for de dansker bagerbutikker, det gælder derfor om at tjekke op på, om I

Læs mere

Standard forflytninger og tips

Standard forflytninger og tips 2016 Standard forflytninger og tips Susanne Karup Hedegaard Randers Kommune 01-01-2016 Indhold 1.0 Vending i seng... 3 1.1 Med mundtlig støtte... 3 1.2 med 1 hjælper og fysisk støtte... 4 1.3 Med 1 hjælper

Læs mere

Skadesforbyggende øvelser

Skadesforbyggende øvelser Ankel Skadesforbyggende øvelser 1. Ankel 2 & 2 balance Stå på et ben, undgå overstræk i standknæet, sæt håndfladerne mod hinanden og pres dem mod hinanden i mens der spændes i maven (navlen suges ind)

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING Nr.10256 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Nr.10255 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Mavebøjning i kæde Materiale Bold Mavebøjning i makkerpar At styrke de lige mavemuskler Deltagerne sætter sig skråt for hinanden.

Læs mere

APV Hoptrup Frivillige brandværn

APV Hoptrup Frivillige brandværn Navn:Fælles APV, 24 mand + Shorty PSYKISK ARBEJDSMILJØ ARBEJDSMÆNGDE OG TIDSPRES Ja Nej Eventuel uddybende svar Har du konstant en stor arbejdsmængde, eller som udsættes du for stort tidspres? x Bringer

Læs mere

Branchevejledning. distribution. af bageri. produkter. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

Branchevejledning. distribution. af bageri. produkter. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Branchevejledning distribution af bageri produkter Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning om distribution af bageriprodukter Indhold Indledning... 1 Formål... 1 Sæt arbejdsmiljø

Læs mere

Naturfitness Tekster til illustrationerne

Naturfitness Tekster til illustrationerne Naturfitness Tekster til illustrationerne OBS! Ved brug af illustrationerne, skal tegneren Bettina Reimer krediteres med sin signatur: Løft af egen vægt 1. Armhævninger i gren Udfordringen til denne øvelse

Læs mere

Jord-, beton-, kloak- og brolæggerarbejde

Jord-, beton-, kloak- og brolæggerarbejde Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Jord-, beton-, kloak- og brolæggerarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en

Læs mere

Forflytning fra liggende i seng til siddende på sengekant

Forflytning fra liggende i seng til siddende på sengekant Forflytning fra liggende i seng til siddende på sengekant, til en eller flere selv? Kan sidde sikkert på sengekant?, til alt - Guide til selv at sætte sig op på sengekant - Tag udgangspunkt i det naturlige

Læs mere

Det tværgående ulykkesprojekt

Det tværgående ulykkesprojekt Det tværgående ulykkesprojekt Det tværgående ulykkesprojekt Arbejdstilsynet August 2005 ISBNnr. 87-7534-564-1 Indholdsfortegnelse Indledning...4 2. Sammenfatning og konklusion...5 2.1 Ulykkesforebyggelse

Læs mere

Klar til skolestart. Træn trafik med dit barn

Klar til skolestart. Træn trafik med dit barn Træn trafik med dit barn Side 1 Dit barn i trafikken Dit barn skal snart starte i skole, og det betyder en ny fase i livet også i trafikken. I skal måske til at køre en anden og længere vej, end I gør

Læs mere

TRÆNINGSDAG 2 TOOLBOX- TRÆNING TRÆNINGSDAG 2. Dato. Navn

TRÆNINGSDAG 2 TOOLBOX- TRÆNING TRÆNINGSDAG 2. Dato. Navn TOOLBOX- TRÆNING TRÆNINGSDAG 2 Dato Navn DAGENS PROGRAM Hjemmeopgave fra dag 1 Arbejdsulykker Hjertestarter Planlægning - de 7 strømme Toolbox 10 er (tipskupon) Mobiltelefoner Rygning Toiletter God tone

Læs mere

Transport af gods - generelt

Transport af gods - generelt Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Transport af gods - generelt Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Jørn Iversen Rødekro ApS Hydevadvej 48 Hydevad 6230 Rødekro Tlf. 74 66 92 42 Fax 74 66 92 94 www.ji.dk iversen@ji.dk - 1 -

Jørn Iversen Rødekro ApS Hydevadvej 48 Hydevad 6230 Rødekro Tlf. 74 66 92 42 Fax 74 66 92 94 www.ji.dk iversen@ji.dk - 1 - - 1 - Indholdsfortegnelse Brugsanvisning 3 Brugervejledning 4 Før du kører ud på din første tur 4 Din første tur 5 Tilpasning af din cykel 6 Justering af sadel 6 Lås 6 Justering af styr 7 Håndbremse og

Læs mere

Knæk ulykkeskurven i bygge og anlæg

Knæk ulykkeskurven i bygge og anlæg Knæk ulykkeskurven i bygge og anlæg Antal arbejdsulykker med forventet længerevarende sygefravær anmeldt til Arbejdstilsynet 2007-2012 Antal anmeldte alvorlige ulykker pr. 10.000 beskæftigede 2007 2008

Læs mere

En sikker manual til din stige TRIN FOR TRIN

En sikker manual til din stige TRIN FOR TRIN En sikker manual til din stige TRIN FOR TRIN TRIN 1 Er du klar til at stige op? Det handler om ikke at falde ned. Det første trin er derfor at sikre, at din stige er i orden, inden du kravler op. Er stigen

Læs mere

Tjekliste: arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af servicebiler

Tjekliste: arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af servicebiler Tjekliste: arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af servicebiler Eksempelvis kassevogne, små lastbiler, pick-up er, tjenestebiler og personbiler Rekvirer brugsanvisning og læs den Det er lovpligtigt, at

Læs mere

2014 Vandforsyning. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1

2014 Vandforsyning. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1 Side 1 APV-spørgeskema 2014 Vandforsyning Virksomhed: Afdeling: Dato: 16-10-2014 12:39 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde, kold vind, regn) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller

Læs mere

Vridskader i knæ- og fodled tillægsnotat til ulykkesvejledningen

Vridskader i knæ- og fodled tillægsnotat til ulykkesvejledningen 1 Vridskader i knæ- og fodled tillægsnotat til ulykkesvejledningen Der er tale om et vridtraume, når tilskadekomne har været udsat for en relevant belastning, der kan medføre et vrid i leddet. Der kan

Læs mere