REDEGØRELSE FOR OVERVEJELSER OG F ORSLAG VEDRØRENDE UDLEVERING OG OPBEVARING AF VÅBEN OG AMMUNITION TIL HJEMMEVÆRNSMEDLEMMER.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "REDEGØRELSE FOR OVERVEJELSER OG F ORSLAG VEDRØRENDE UDLEVERING OG OPBEVARING AF VÅBEN OG AMMUNITION TIL HJEMMEVÆRNSMEDLEMMER."

Transkript

1 Redegørelse for overvejelser og forslag vedr. udlevering og opbevaring af våben og ammunition til hjemmeværnsmedlemmer. HJEMMEVÆRNSKOMMANDOEN 4. februar 2002 REDEGØRELSE FOR OVERVEJELSER OG F ORSLAG VEDRØRENDE UDLEVERING OG OPBEVARING AF VÅBEN OG AMMUNITION TIL HJEMMEVÆRNSMEDLEMMER. Indledning Forsvarsministeriet har anmodet Hjemmeværnskommandoen om at udarbejde en redegørelse for overvejelser og forslag vedrørende udlevering og opbevaring af våben og ammunition til hjemmeværnsmedlemmer med henblik på at forstærke sikkerheden yderligere. Hjemmeværnskommandoen har ved udarbejdelsen af redegørelsen inddraget hjemmeværnets myndigheder og frivillige chefer, samt i det omfang tiden tillod det endvidere hjemmeværnets rådsorganisation. Lov- og aftalegrundlag Det er i lov nr. 123 af 27. februar 2001 om hjemmeværnet fastsat i 1, at hjemmeværnet deltager som en del af det militære forsvar i løsningen af de opgaver, der påhviler hæren, søværnet og flyvevåbnet. I samme lov 11, stk. 2 er fastsat, at Frivillige i hjemmeværnet, der har gennemgået tjeneste eller uddannelse jf. stk. 1, skal gøre tjeneste i hjemmeværnet i mindst 24 timer om året for fortsat at have udleveret våben og ammunition m.v..

2 I lovens 12, stk. 1, 5) er anført, at medlemmet ved kontraktens underskrivelse er forpligtet til, at opbevare og vedligeholde personlig udrustning, herunder våben, mundering og ammunition, i overensstemmelse med de forskrifter, der er fastsat herfor,. De nødvendige forskrifter fastsættes af Hjemmeværnskommandoen, og ændringer af forskrifterne vil således ikke kræve en ændring af loven. 12, stk. 6. anfører, at Kontrakten kan af hjemmeværnet ophæves uden varsel, hvis den frivillige ikke længere opfylder de betingelser, der er fastsat for optagelse i hjemmeværnet, eller tilsidesætter de pligter, der påhviler den pågældende i forbindelse med tjenesten. Under behandlingen af forslag til lov om hjemmeværnet i Folketinget i perioden december 2000 til februar 2001, blev der ikke stillet spørgsmål om udlevering og opbevaring af våben under udvalgsbehandlingen. I Aftale af 25. maj 1999 om forsvarets ordning er fastlagt, at hjemmeværnet skal overtage nye og større opgaver fra det øvrige forsvar inden for en ramme på 3000 medlemmer, der skal uddannes til et højere niveau. Hjemmeværnet blev som følge heraf i forsvarsaftalen søgt opbygget i en balance mellem de nye opgaver, den mere krævende uddannelse og de tildelte ressourcer. For hjemmeværnet har de nye opgaver betydet, at et betydeligt større antal medlemmer end de 3000 skal påtage sig en større uddannelsesforpligtelse. Dermed er aktivitetsniveauet steget med henblik at forbedre de militære færdigheder for medlemmerne. Hjemmeværnskommandoen finder det ikke realistisk at pålægge medlemmerne yderligere tjenestetid, der ikke direkte bidrager til uddannelsen. Den samtidige øgede internationale indsats af forsvarets enheder og den reducerede mobiliseringskapacitet har som forudsætning, at hjemmeværnet opbygger en øget kapacitet, der i tilfælde af krise og krig kan anvendes til at sikre opbygningen af det øvrige militære forsvar. Våben og ammunition i hjemmet Hjemmeværnet havde medio januar 2002 til frivillige medlemmer udleveret våben, der opbevares på privat bopæl. ca Ifølge vurderinger fra Rigspolitiets Tekniske Afdeling af 22. januar 2002 findes der ca våben i private hjem. Heraf er ca registreret ved politiet. I forhold til det samlede antal våben opbevaret i private hjem udgør hjemmeværnets andel således ca. 2,8% og ca. 12,6% af de registrerede våben. Civile våben skal jf. Bekendtgørelse om våben og ammunition mv. af 26. januar 2000 fra den 1. januar 2003 opbevares i godkendt våbenskab. Af de frivillige der har udleveret våben har ca svarende til ca. 20% udleveret beredskabsammunition. Af hjemmeværnets samlede antal på ca har ca. 9% udleveret beredskabsammunition. Ammunition til militære våben kan kun fremskaffes legalt, hvis den pågældende er i besiddelse af gyldigt jagttegn og våbentilladelse til våben, der anvender ammunition af de samme typer.

3 Forhold vedrørende opbevaring af våben og ammunition i hjemmet Hjemmeværnets bestemmelser for opbevaring af våben og ammunition i hjemmet har til formål at sikre, at der ved indbrud ikke kan stjæles et funktionsdueligt våben. Som det er tilfældet ved alle former for våbenopbevaring, forhindrer bestemmelser herom ikke ejerens/brugerens mulighed for misbrug af våbnet. Kan medlemmet ikke opbevare våben og ammunition på bopælen i overensstemmelse med de herfor fastsatte bestemmelser, opbevares det ved underafdelingen eller på distriktets områdedepot. Hvis et medlem kommer ud for personlige kriser inddrages våben til opbevaring på depot indtil den pågældendes situation igen er normal. Antallet af våben, der inddrages på denne baggrund, udgør under 1% af de udleverede våben om året. Hjemmeværnsmedlemmet kan fortsat deltage i øvelser og uddannelse, idet våbnet alene udleveres under den aktuelle aktivitet. I hjemmeværnets uddannelse af befalingsmænd indgår lektioner i omgang med andre mennesker som fører for enheder. Heriblandt også holdningsdannende lektioner der behandler forhold vedrørende opbevaring og inddragelse af våben. Hjemmeværnskommandoen vil gennemgå disse uddannelser med henblik på at forbedre indholdet yderligere. Mulighederne for at føre bedre kontrol med medlemmerne i hjemmeværnet, herunder forbedre befalingsmandsuddannelsen, og dermed udøve en bedre selvjustits vil blive belyst i en efterfølgende redegørelse fra Hjemmeværnskommandoen til Forsvarsministeriet. Udlevering og opbevaring af våben Udleveringen af våben og ammunition til opbevaring på privat bopæl var i sin tid af betydning for hjemmeværnets evne til hurtigt at kunne indsættes i forbindelse med beredskabsforøgelse eller et uvarslet angreb på landet. I de første mange år af hjemmeværnets eksistens var udtrykket "Aldrig mere en 9. april" grundlaget for beredskab og uddannelse. Hjemmeværnet havde blandt andet til opgave at deltage i sikringen af det øvrige forsvars mobilisering og kunne derfor aktiveres før størstedelen af det øvrige forsvar. Ved at have både våben og ammunition på den private bopæl kunne det enkelte hjemmeværnsmedlem sikre sin egen transport fra hjem til mødested. Endvidere kunne medlemmerne uden unødigt tidsforbrug møde til uddannelse ved at opbevare våben på bopælen. Af Beretning om hjemmeværnets fremtidige virke af 12. oktober 1995 (Heinesen beretningen) og i bilag 48 i Beretning fra Forsvarskommissionen af 1997 fremgår det, at der i den aktuelle sikkerhedspolitiske situation ikke er behov for at opretholde det nuværende høje beredskab, herunder opbevaring af både våben og ammunition i hjemmet. En inddragelse som led i en beredskabstilpasning vil medføre, at ideen bag og

4 det operative grundlag for etablering og opretholdelse af hjemmeværnet vil lide skade, ligesom udlevering af våben i en krisesituation vil kunne opfattes som en kraftig eskalation. Der peges endvidere på, at en række praktiske forhold i forbindelse med uddannelse, våbenvedligeholdelse, øvelser, depotplads m.v. vil blive omkostningskrævende tidsmæssigt såvel som økonomisk ved en oplægning af hjemmeværnets våben på depot. På den baggrund anbefalede Heinesen-udvalget, at en inddragelse af hjemmeværnets våben ikke ville være hensigtsmæssig. Hjemmeværnskommandoen har vurderet mulighederne for central opbevaring af våben eller dele deraf. Fælles for disse muligheder er, at det vil medføre væsentlige udgifter til løn til ansat depotpersonel, der skal stå for ind- og udlevering udenfor normal arbejdstid og de frivilliges kørsel til og fra depoterne. Derudover vil de frivilliges øgede tidsforbrug reducere den tid, der er til rådighed for uddannelsen. Oplægning af våben vurderes ikke at kunne indeholdes i den nuværende bygningsmasse, der er godkendt hertil. Det må således forudses, at en samlet oplægning på depoter vil medføre væsentlige udgifter til ændring af de bygningsmæssige faciliteter. Ud- og indlevering af våben ved depoter kan øge risikoen for kriminelle elementers incitament til at bemægtige sig større mængder våben samlet ligesom en samlet opbevaring vurderes at øge risikoen for indbrud. Blandt medlemmerne vil sådanne og lignende tiltag blive opfattet som en mistillidserklæring til de, der anvender en stor del af deres fritid til ulønnet at uddanne sig til deltagelse i landets forsvar. I forvejen er der betydeligt bedre kontrol med hjemmeværnets medlemmers værdighed i samfundet end gældende for andre, der lovligt kan anskaffe og opbevare våben og ammunition. Det gælder både ved deres optagelse i hjemmeværnet og løbende under deres medlemskab. I et samfund, hvor fritiden er af væsentlig betydning for den enkelte borgers livskvalitet, er en hensigtsmæssig udnyttelse heraf af stor betydning. Tidsforbruget til den enkeltes uddannelse i hjemmeværnet får således indflydelse på, om en person ønsker at være medlem eller ikke. Enhver form for ekstra forbrug af tid ville reducere interessen, og det ønskede og nødvendige uddannelsesniveau ville ikke kunne nås, hvis der skulle bruges tid til afhentning, udlevering, vedligeholdelse og aflevering af våben udover selve uddannelsestiden. For de mest aktive medlemmer ville det nedsætte deres muligheder for uddannelse meget betydeligt. Ligeledes ville en central opbevaring af våben eller dele deraf betyde et stærkt forøget tidsforbrug for frivilligt nøglepersonel, og hjemmeværnet skulle tildeles ressourcer i form af ekstra arbejdskraft, sikrede våbenfaciliteter m.v. Hvis hjemmeværnets frivillige fratages muligheden for at opbevare våben, kan det forventes, at den generelle ansvarlighed overfor og holdning til våbenhåndtering vil falde. Det kan derfor ikke afvises, at en inddragelse generelt vil forringe sikkerheden under uddannelsen. Bestemmelsen i seneste ændring af lov om hjemmeværnet om, at et medlem skal gøre 24 timers tjeneste om året for at have udleveret våben og ammunition, vurderes at reducere den samlede risiko for misbrug af våben, idet kun aktive medlemmer nu kan have våben udleveret.

5 Det bør i sammenhæng med praksis for det øvrige forsvar bemærkes, at dettes virksomhed udgår fra tjenestesteder i arbejdstiden, mens hjemmeværnets uddannelse udgår fra hjemmet i fritiden. Forhold vedrørende ammunition. I "Lov om hjemmeværnet" 12, stk. 1, 5) er anført, at medlemmet ved kontraktens underskrivelse er forpligtet til, at opbevare og vedligeholde personlig udrustning, herunder våben, mundering og ammunition, i overensstemmelse med de forskrifter, der er fastsat herfor,. Hjemmeværnskommandoen har i forbindelse med de senest iværksatte våbenanskaffelser ændret sine forskrifter for udlevering af beredskabsammunition til de nye våben, så beredskabs-ammunition ikke udleveres hertil. Begrundelsen er, at der ikke ønskes bundet større økonomiske ressourcer heri. Ammunition vil altid være til rådighed ved depoterne på underafdelings- og distriktsniveau. Samtidig har et større antal medlemmer valgt ikke at have beredskabsammunition udleveret. Under uddannelse og øvelser udleveres den nødvendige ammunition på det sted, uddannelsen skal foregå. Efter endt skydning inddrages den resterende, uforbrugte ammunition og tilbageleveres af den ansvarlige til depotet. Bestemmelserne herfor er anført i HRN , Sikkerhedsbestemmelser for skydning med kamptroppernes våben, hvor der blandt andet står at der gennemføres kontrol af, at ingen skytter forlader en skydning uden at have afleveret al skarp ammunition, herunder tømt våben, magasiner og lignende samt tilsikre at skytterne kontrollerer deres lommer for evt. glemt ammunition. Det enkelte medlem må ikke medtage ammunition fra uddannelse til bopælen. Hjemmeværnskommandoen har vurderet om bestemmelserne for kontrol med uforbrugt ammunition under skarpskydning kan forbedres. Som de er formuleret i dag, må de vurderes tilstrækkelige, men en indskærpelse af, at tasker og lommer m.v. skal efterses bedre, findes dog hensigtsmæssig. Tilstedeværelse af skarp uddannelsesammunition (ikke beredskabsammunition) på bopælen vil betyde, at medlemskabet tages op til overvejelse. Da beredskabsammunitionen ikke anvendes i den daglige træning, ved øvelsesvirksomhed eller skydeuddannelse kan Hjemmeværnskommandoen bestemme, at denne ammunition ikke længere udleveres til det enkelte medlem, men i stedet oplægges ved underafdelinger eller distrikters områdedepoter. Hjemmeværnskommandoen finder, at en sådan ændring af gældende forskrifter vil kunne gennemføres uden store konsekvenser for medlemstilslutning, uddannelse, beredskab m.v., bl.a. med henvisning til at beredskabsammunition ikke vil blive udleveret til de nyanskaffede våben.

6 Sammenfatning Hvor beklageligt det end er, kan forbrydelser med våben, der stammer fra medlemmers misbrug ikke forhindres fuldstændigt. Foranstaltninger til at styrke sikkerheden, hvor restriktive de end måtte være, kan aldrig opnå en 100% garanti mod misbrug. Lov om hjemmeværnet er netop blevet ændret inden for det sidste år, og en betydelig opstramning har fundet sted vedrørende betingelser for at have våben udleveret. Resultatet har været en reduktion af antallet af hjemmeværnsvåben, der opbevares på private bopæle. I Aftale af 25. maj 1999 om forsvarets ordning er hjemmeværnet blevet pålagt en række opgaver, der forudsætter betydelig mere tidskrævende uddannelse end tidligere. Skal medlemmerne afsætte yderligere tid til afhentning, udlevering, vedligeholdelse og aflevering af deres våben, vil dette næppe kunne opnås. Det vil få indflydelse på hele den balance mellem forsvaret og hjemmeværnet, som var tilsigtet i forsvarsaftalen. I Beretning om hjemmeværnets fremtidige virke findes det ikke hensigtsmæssigt at inddrage hjemmeværnets våben. Hjemmeværnskommandoen finder ikke, at der er anledning til at revurdere denne anbefaling. Hjemmeværnets våben udgør kun en begrænset del af de våben, som i henhold til Rigspolitiets skøn opbevares i private hjem. Våben og ammunition kan først opbevares på bopælen, når den enkeltes aktuelle opbevaringsforhold er blevet godkendt. Erkendes personlige kriser inddrages våben og ammunition. Hjemmeværnskommandoen vil uddybe dette område i en supplerende redegørelse til Forsvarsministeriet. Hjemmeværnskommandoen vil gennemgå indholdet af befalingsmandsuddannelsen med henblik på at forbedre indholdet heraf. For det enkelte medlem er opbevaring af våben på bopæl en nødvendig forudsætning for regelmæssigt at kunne deltage i uddannelse i sin fritid. En uddannelse der ikke vil kunne gennemføres i nødvendigt omfang, hvis den enkelte skal bruge ekstra tid på at tilvejebringe våbnet. Selv en central opbevaring af dele af et våben, vil forøge tidsforbruget til afhentning, udlevering, vedligeholdelse og aflevering væsentligt. For det enkelte medlem er det meget væsentligt, at samfundet kan vise den nødvendige tillid, når medlemmet samtidigt stiller sig til rådighed for en så væsentlig samfundsopgave som forsvaret af Danmark. Bestemmelserne for kontrol med og aflevering af skarp ammunition efter skydeuddannelse findes restriktive og tilstrækkelige. Hjemmeværnskommandoen har dog vurderet, at en indskærpelse af, at reglerne nøje efterleves, findes nødvendig.

7 Hjemmeværnskommandoen har allerede i forbindelse med anskaffelse og udlevering af nye geværer ændret sine forskrifter for udlevering af beredskabsammunition hertil af ressourcemæssige grunde. Hjemmeværnskommandoen vurderer, at den uden store konsekvenser for medlemstilslutning, uddannelse, beredskab m.v. helt kan ophøre med at udlevere denne ammunition. Anbefaling Hjemmeværnskommandoen skal herefter anbefale: Med udgangspunkt i den allerede indførte skærpelse af lov om hjemmeværnet vedrørende pligten til 24 timers tjeneste årligt for at kunne have våben og ammunition udleveret, som vurderes som en væsentlig foranstaltning til at forstærke sikkerheden, fastholdes muligheden for at udlevere og opbevare våben på bopælen. Uddannelsen af hjemmeværnets befalingsmænd vil blive gennemgået med henblik på at vurdere behovet for at lade indgå lektioner, der omhandler den nødvendige kontrol med henblik på opretholdelse af selvjustits. Kontrollen med ammunition på skydebaner og i skydeterræner forbedres gennem en indskærpelse af regler vedrørende eftersyn af tasker og lommer m.v. til ammunition. Hjemmeværnskommandoen ændrer sine forskrifter for udlevering af beredskabsammunition, så den ikke længere opbevares på bopælen. Med disse indskærpelser og ændringer finder Hjemmeværnskommandoen, at sikkerheden forstærkes yderligere. Samtidig finder Hjemmeværnskommandoen at den uddannelse, der er nødvendig for at løse hjemmeværnets opgaver, kan videreføres. Det er af vital betydning for frivilligheden, at det enkelte medlem af hjemmeværnet føler, at samfundet har tillid til ham/hende. Hjemmeværnskommandoen vil senere vende tilbage med en redegørelse, der belyser behovet for andre ændringer i procedurer og bestemmelser i øvrigt, herunder for optagelse i hjemmeværnet.

Orienteringssamtale (samtaleskema) Andet sted:

Orienteringssamtale (samtaleskema) Andet sted: HJEMMEVÆRNSKOMMANDOEN HJVBST 410-100 Orienteringssamtale (samtaleskema) Navn: Samtale afholdt den / 20 Adresse på ansøgning kontrolleret med sundhedskort. På ansøgers: Bopæl Andet sted: Du har søgt optagelse

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om hjemmeværnet. Maj 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om hjemmeværnet. Maj 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om hjemmeværnet Maj 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om hjemmeværnet (beretning nr. 7/03) 3. maj 2010 RN A505/10 I. Indledning

Læs mere

Orienteringssamtale (inkl. vejledning til ansøgningsskema)

Orienteringssamtale (inkl. vejledning til ansøgningsskema) Orienteringssamtale (inkl. vejledning til ansøgningsskema) Ansøgers fulde navn: Samtale afholdt den / 20 Du har søgt optagelse i (distrikt og underafdeling): Samtalen er gennemført mellem ansøger og ansøgers

Læs mere

Arbejdsgruppen vedr. justering af forsvarets personelog uddannelsesstruktur Bilag 3. Delrapport vedr. hjemmeværnet i slutmålsstrukturen

Arbejdsgruppen vedr. justering af forsvarets personelog uddannelsesstruktur Bilag 3. Delrapport vedr. hjemmeværnet i slutmålsstrukturen Arbejdsgruppen vedr. justering af forsvarets personelog uddannelsesstruktur 11-12-2006 Bilag 3 Delrapport vedr. hjemmeværnet i slutmålsstrukturen Indholdsfortegnelse Indledning 2 Baggrund 2 Totalforsvaret

Læs mere

Rettigheder og pligter. som frivillig i hjemmeværnet. Vi træder frem, hvor andre viger tilbage

Rettigheder og pligter. som frivillig i hjemmeværnet. Vi træder frem, hvor andre viger tilbage Rettigheder og pligter som frivillig i hjemmeværnet. Vi træder frem, hvor andre viger tilbage Hjemmeværnsledelsens forord Som frivillig i hjemmeværnet har du en række rettigheder, som du bør være opmærksom

Læs mere

Hjemmeværnets Lovpligtige Uddannelse

Hjemmeværnets Lovpligtige Uddannelse Hjemmeværnets Lovpligtige Uddannelse HVS UNR-0004 MAR 2013 Vi bidrager til forsvaret og beskyttelsen af Danmark med en troværdig og fleksibel kapacitet ved at levere militære, frivillige styrker, der tilgodeser

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om politiets håndtering af våben og ammunition

Rigsrevisionens notat om beretning om politiets håndtering af våben og ammunition Rigsrevisionens notat om beretning om politiets håndtering af våben og ammunition September 2017 NOTAT TIL STATSREVISORERNE, JF. RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr.

Læs mere

Bekendtgørelse om skydebaners indretning, anlæggelse og anvendelse

Bekendtgørelse om skydebaners indretning, anlæggelse og anvendelse Til forsiden af retsinformation.dk BEK nr 294 af 23/04/2004 Gældende Offentliggørelsesdato: 06-05-2004 Justitsministeriet Vis mere... Senere ændringer til forskriften BEK nr 821 af 27/08/2009 Lovgivning

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 13. april 2004 RN A304/04

RIGSREVISIONEN København, den 13. april 2004 RN A304/04 RIGSREVISIONEN København, den 13. april 2004 RN A304/04 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om søredningstjenestens effektivitet (beretning nr. 5/02) 1. I mit notat til statsrevisorerne

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om hjemmeværnet (Ændring af reglerne om uddannelse, udpegelse til distriktsudvalg m.v.)

Forslag. Lov om ændring af lov om hjemmeværnet (Ændring af reglerne om uddannelse, udpegelse til distriktsudvalg m.v.) UDKAST 8. november 2005 Forslag til Lov om ændring af lov om hjemmeværnet (Ændring af reglerne om uddannelse, udpegelse til distriktsudvalg m.v.) 1 I lov om hjemmeværnet, jf. lovbekendtgørelse nr. 80 af

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT Forsvarsudvalget 2018-19 L 124 Bilag 1 Offentligt December 2018 KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT vedrørende forslag til lov om ændring af lov om forsvarets personel (Opbygning af totalforsvarsstyrken samt etablering

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 28. juni 2005 RN B103/05

RIGSREVISIONEN København, den 28. juni 2005 RN B103/05 RIGSREVISIONEN København, den 28. juni 2005 RN B103/05 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 12/04 om løntilskudsordningen Beskæftigelsesministerens

Læs mere

Mål- og resultatplan for Hjemmeværnskommandoen 2018

Mål- og resultatplan for Hjemmeværnskommandoen 2018 Mål- og resultatplan for Hjemmeværnskommandoen 2018 11. december 2017 Indhold 1. Indledning... 1 2. Strategisk målbillede 2018... 2 3. Mål for 2018... 4 4. Opfølgning... 7 5. Påtegning... 8 1. Indledning

Læs mere

BESLUTNINGSPROCESSEN OMKRING EVENTUEL ANSKAFFELSE AF NYE KAMPFLY

BESLUTNINGSPROCESSEN OMKRING EVENTUEL ANSKAFFELSE AF NYE KAMPFLY NOTAT BESLUTNINGSPROCESSEN OMKRING EVENTUEL ANSKAFFELSE AF NYE KAMPFLY Indledning De danske F-16 fly planlægges pt. anvendt indtil ca. 2020, hvorefter de knap 40 år gamle fly vil være nedslidte og teknologisk

Læs mere

Hjemmeværnets Lovpligtige Uddannelse

Hjemmeværnets Lovpligtige Uddannelse Hjemmeværnets Lovpligtige Uddannelse HVS UNR-0004 JAN 2017 Vi bidrager til forsvaret og beskyttelsen af Danmark med en troværdig og fleksibel kapacitet ved at levere militære, frivillige styrker, der tilgodeser

Læs mere

Offentliggørelse af Forsvarskommissionens beretning 26. marts 2009

Offentliggørelse af Forsvarskommissionens beretning 26. marts 2009 Offentliggørelse af Forsvarskommissionens beretning 26. marts 2009 Grundlaget for kommissionens arbejde Kommissionens opgave: Bidrage til at forberede politisk aftale om forsvarets videre udvikling efter

Læs mere

Hjemmeværnets Lovpligtige Uddannelse HVS UNR-0004 JAN udgave

Hjemmeværnets Lovpligtige Uddannelse HVS UNR-0004 JAN udgave Hjemmeværnets Lovpligtige Uddannelse HVS UNR-0004 JAN 2017 4. udgave Vi bidrager til forsvaret og beskyttelsen af Danmark med en troværdig og fleksibel kapacitet ved at levere militære, frivillige styrker,

Læs mere

U d k a s t. Forslag til Lov om ændring af lov om forsvarets personel. (Opbygning af totalforsvarsstyrken samt etablering af mobiliseringskompagnier)

U d k a s t. Forslag til Lov om ændring af lov om forsvarets personel. (Opbygning af totalforsvarsstyrken samt etablering af mobiliseringskompagnier) September 2018 U d k a s t Forslag til Lov om ændring af lov om forsvarets personel (Opbygning af totalforsvarsstyrken samt etablering af mobiliseringskompagnier) 1 I lov om forsvarets personel, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Databehandleraftale. Dags dato er indgået nedenstående aftale mellem

Databehandleraftale. Dags dato er indgået nedenstående aftale mellem Dags dato er indgået nedenstående aftale mellem Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen Njalsgade 13 2300 København S CVR.nr.: 64 94 22 12 (Herefter benævnt Kunden) og [Firmanavn] CVR.nr.: [CVR.nr.]

Læs mere

UKLASSIFICERET Fagplan 1081 DeMars DIR 02992975 SEP/2012 HJEMMEVÆRNSSKOLEN FAGPLAN

UKLASSIFICERET Fagplan 1081 DeMars DIR 02992975 SEP/2012 HJEMMEVÆRNSSKOLEN FAGPLAN UKLASSIFICERET Fagplan 1081 DeMars DIR 02992975 SEP/2012 HJEMMEVÆRNSSKOLEN Side 1 A. Langt navn Orienteringssamtaleleder kursus. B. Kort navn ORIENT SAMTLE FAGPLAN C. Formål Faget skal bibringe kursisten

Læs mere

Orienteringssamtale (incl. vejledning til ansøgningsskema)

Orienteringssamtale (incl. vejledning til ansøgningsskema) Orienteringssamtale (incl. vejledning til ansøgningsskema) Ansøgers fulde navn: Samtale afholdt den / 20 Du har søgt optagelse i (distrikt og underafdeling): Samtalen er gennemført mellem ansøger og ansøgers

Læs mere

ERHVERVSPRAKTIK I FORSVARET

ERHVERVSPRAKTIK I FORSVARET FORSVARSKOMMANDOEN Postboks 202 2950 Vedbæk Telefon: 45 67 45 67 Gennemvalg: 45 67 + lok.nr. Telefax: 45 89 07 48 E-mail: fko@fko.dk ERHVERVSPRAKTIK I FORSVARET Ref.: a. Lov om folkeskolen, nr. 534 af

Læs mere

Beretning til statsrevisorerne om. hjemmeværnet. Februar 2004 RB A301/04. Rigsrevisionen

Beretning til statsrevisorerne om. hjemmeværnet. Februar 2004 RB A301/04. Rigsrevisionen Beretning til statsrevisorerne om hjemmeværnet Februar 2004 RB A301/04 Rigsrevisionen Indholdsfortegnelse Side I. Resumé... 5 II. Indledning, formål, afgrænsning og metode... 13 A. Indledning og formål...

Læs mere

HJEMMMEVÆRNSKOMMANDOEN HJVBST DEC 2015

HJEMMMEVÆRNSKOMMANDOEN HJVBST DEC 2015 2. GENERELLE BESTEMMELSER 2.1. Generelt. Hjemmeværnets (HJV) uniformsbestemmelser er primært udarbejdet til brug for frivilligt personel i Hjemmeværnet og er derfor ikke fuldt dækkende for ansat militært

Læs mere

Kompetenceprofil for logistikmand (LOGMD)/INTOPS HOVEDFUNKTIONSDATA HOVEDOPGAVER DELOPGAVER

Kompetenceprofil for logistikmand (LOGMD)/INTOPS HOVEDFUNKTIONSDATA HOVEDOPGAVER DELOPGAVER Kompetenceprofil for logistikmand (LOGMD)/INTOPS HOVEDFUNKTIONSDATA Funktionsbetegnelse Funktionsniveau og værnstilhørsforhold Antal stillinger af denne type Forudsætninger Hovedopgaver for funktionen

Læs mere

STANDARD LEJEKONTRAKT for leje af (terræn, bane, areal, område) i Oksbøl Skyde-og øvelsesterræn (for kortvarige udlån til ikke-kommercielle formål)

STANDARD LEJEKONTRAKT for leje af (terræn, bane, areal, område) i Oksbøl Skyde-og øvelsesterræn (for kortvarige udlån til ikke-kommercielle formål) Lokalstøtteelement Oksbøl STANDARD LEJEKONTRAKT for leje af (terræn, bane, areal, område) i Oksbøl Skyde-og øvelsesterræn (for kortvarige udlån til ikke-kommercielle formål) 1. Parterne og det lejede:

Læs mere

Vedtægter for Foreningen bag Silkeborg Bunkermuseum - BUMUS.

Vedtægter for Foreningen bag Silkeborg Bunkermuseum - BUMUS. Vedtægter for Foreningen bag Silkeborg Bunkermuseum - BUMUS. Stk. 1: Navn: Foreningen bag Silkeborg Bunkermuseum, i daglig tale BUMUS, stiftet den 29. januar 1995. Stk. 2: Hjemsted: 1 Foreningens hjemsted

Læs mere

Januar Version 3. Sikkerhedsbestemmelser. enkelte skytte. - Hvad skal du som skytte overholde? - Transport af våben

Januar Version 3. Sikkerhedsbestemmelser. enkelte skytte. - Hvad skal du som skytte overholde? - Transport af våben Januar 2019 - Version 3 Sikkerhedsbestemmelser for den enkelte skytte - Hvad skal du som skytte overholde? - Transport af våben webhenvisning - Opbevaring af - våben også med i hjemmet bold 2 Hvad skal

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om forsvarets formål, opgaver og organisation m.v.

Bekendtgørelse af lov om forsvarets formål, opgaver og organisation m.v. LBK nr 582 af 24/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 28. november 2017 Ministerium: Forsvarsministeriet Journalnummer: Forsvarsmin., j.nr. 2017/000334 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

(FOU alm.del-spørgsmål 162) 23. juli Spørgsmål nr. 162:

(FOU alm.del-spørgsmål 162) 23. juli Spørgsmål nr. 162: (FOU alm.del-spørgsmål 162) 23. juli 28 Spørgsmål nr. 162: Kan forsvarsministeren redegøre for udviklingen i fordeling af ansatte i forsvaret samlet set og i de tre værn opdelt på dels officerer, andre

Læs mere

Februar Sikkerhedsbestemmelser. enkelte skytte. - Hvad skal du som skytte overholde? - Transport af våben

Februar Sikkerhedsbestemmelser. enkelte skytte. - Hvad skal du som skytte overholde? - Transport af våben Februar 2018 Sikkerhedsbestemmelser for den enkelte skytte - Hvad skal du som skytte overholde? - Transport af våben webhenvisning - Opbevaring af - våben også med i hjemmet bold 2 Hvad skal du som skytte

Læs mere

KAMPVOGNSKOMMANDØRKURSUS LEOPARD 2 A5

KAMPVOGNSKOMMANDØRKURSUS LEOPARD 2 A5 Hærens Operative Kommando KURSUSBESKRIVELSE Hærens Kampskole Kursuskode: HKS 20 KAMPVOGNSKOMMANDØRKURSUS LEOPARD 2 A5 Formål 1. At give eleven sådan viden og færdigheder, at denne er i stand til at udføre

Læs mere

BILAG 14: DATABEHANDLERAFTALE

BILAG 14: DATABEHANDLERAFTALE BILAG 14: DATABEHANDLERAFTALE Side 1/9 Aftale om databehandling mellem Kunden og Leverandøren Side 2/9 Vejledning: [Dette bilag kan ikke ændres af tilbudsgiver. Bilaget udgør således i sin helhed et mindstekrav

Læs mere

Databehandleraftale Underleverandør

Databehandleraftale Underleverandør , Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Bilag L 2 Dags dato er indgået nedenstående aftale mellem: [Indsæt Leverandørens virksomhedsnavn] Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen CVR.nr.: [Indsæt]

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme UDKAST 6.december 2013 Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen Forslag til Lov om ændring af lov om erhvervsfremme (Ophævelse af reglerne om industrisamarbejde i forbindelse

Læs mere

Forsvarsudvalget L 192 endeligt svar på spørgsmål 3 Offentligt

Forsvarsudvalget L 192 endeligt svar på spørgsmål 3 Offentligt Forsvarsudvalget 2013-14 L 192 endeligt svar på spørgsmål 3 Offentligt Folketingets Forsvarsudvalg Christiansborg FORSVARSMINISTEREN 23. maj 2014 Folketingets Forsvarsudvalg har den 13. maj 2014 stillet

Læs mere

Databehandleraftale. Dags dato er indgået nedenstående aftale mellem

Databehandleraftale. Dags dato er indgået nedenstående aftale mellem Dags dato er indgået nedenstående aftale mellem Københavns Kommune Økonomiforvaltningen Koncernservice CVR.nr.: 64 94 22 12 Borups Allé 177 2400 København NV (Herefter benævnt Kunden) og [Firmanavn] CVR.nr.:

Læs mere

UKLASSIFICERET FAGPLAN

UKLASSIFICERET FAGPLAN UKLASSIFICERET FAGPLAN 1. FAG Tjeneste i Hjemmeværnet, LPU 1, 1001 Lovpligtig uddannelse, modul 1, 1000 Udgivelse MAR 2014 Kort navn TJ i HJVLPU 1 2. FAGETS MÅL Faget skal give kursisten en sådan viden

Læs mere

Databehandleraftale. Mellem. Den dataansvarlige: Virksomhed: CVR: Adresse: Postnummer & By: Land: Databehandleren. Virksomhed: OnlineFox CVR:

Databehandleraftale. Mellem. Den dataansvarlige: Virksomhed: CVR: Adresse: Postnummer & By: Land: Databehandleren. Virksomhed: OnlineFox CVR: Databehandleraftale Mellem Den dataansvarlige: Virksomhed: CVR: Adresse: Postnummer & By: Land: og Databehandleren Virksomhed: OnlineFox CVR: 38687794 Adresse: Pilagervej 32 Postnummer & By: 4200 Slagelse

Læs mere

Hjemmeværnsskolen UKLASSIFICERET U-DIR 4104 DeMars DIR D MAJ Hjemmeværnet. Fagplan. Gennemførelse af faget:

Hjemmeværnsskolen UKLASSIFICERET U-DIR 4104 DeMars DIR D MAJ Hjemmeværnet. Fagplan. Gennemførelse af faget: Hjemmeværnsskolen U-DIR 4104 DeMars DIR D 03205613 MAJ 2015 Hjemmeværnet Fagplan Gennemførelse af faget: Grundlæggende våbenuddannelse PISTOL M/49 Hjemmeværnsskolen U-DIR 4104 DeMars DIR D 03205613 MAJ

Læs mere

Vejledning om registrering af våben SKV

Vejledning om registrering af våben SKV Vejledning om registrering af våben DE DANSKE SKYTTEFORENINGER SKV SKytteforeningernes Våbenregistrering De Danske Skytteforeninger Vingstedvej 27 7182 Bredsten Tlf. 75 86 42 22 Dansk Skytte Union Idrættens

Læs mere

1.1 Leverandøren er databehandler for Kunden, idet Leverandøren varetager de i Appendiks 1 beskrevne databehandlingsopgaver for Kunden.

1.1 Leverandøren er databehandler for Kunden, idet Leverandøren varetager de i Appendiks 1 beskrevne databehandlingsopgaver for Kunden. Aftalens omfang 1.1 Leverandøren er databehandler for Kunden, idet Leverandøren varetager de i Appendiks 1 beskrevne databehandlingsopgaver for Kunden. 1.2 Personoplysninger, der behandles af Leverandøren,

Læs mere

Databehandleraftale Leverandør

Databehandleraftale Leverandør , Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Bilag L - 1 Leverandør Dags dato er indgået nedenstående aftale mellem: Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen CVR.nr.: 64 94 22

Læs mere

Rigspolitiet 1. februar 2007 Forsvarskommandoen Beredskabsstyrelsen Hjemmeværnskommandoen

Rigspolitiet 1. februar 2007 Forsvarskommandoen Beredskabsstyrelsen Hjemmeværnskommandoen Rigspolitiet 1. februar 2007 Forsvarskommandoen Beredskabsstyrelsen Hjemmeværnskommandoen Vejledning om det lokale og regionale beredskabssamarbejde i forbindelse med større ulykker og katastrofer m.v.

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel. April 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel. April 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel April 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 5/2013 om

Læs mere

Databehandleraftale. Dags dato er indgået nedenstående aftale mellem

Databehandleraftale. Dags dato er indgået nedenstående aftale mellem Bilag K Dags dato er indgået nedenstående aftale mellem Københavns Kommune [Forvaltning] [Center] CVR.nr.: 64 94 22 12 [Adresse] (Herefter benævnt Kunden) og [Firmanavn] CVR.nr.: [CVR.nr.] [Adresse] [Postnummer

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af forvaltningen af statens boliger. Marts 2009

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af forvaltningen af statens boliger. Marts 2009 Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af forvaltningen af statens boliger Marts 2009 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilrettelæggelsen af en større

Læs mere

UKLASSIFICERET FAGPLAN

UKLASSIFICERET FAGPLAN UKLASSIFICERET FAGPLAN 1. FAG Skydeuddannelse for GV M/95-familien og LMG. Kontrolprøve for våbenopbevaring på privat bopæl. Udgivelse Marts 2015 2. FAGETS MÅL Formålet med uddannelsen er, at vedligeholde

Læs mere

HJEMMEVÆRNSSKOLENS NYHEDSBREV VEDR. SKYDESIKKERHED

HJEMMEVÆRNSSKOLENS NYHEDSBREV VEDR. SKYDESIKKERHED HJEMMEVÆRNSSKOLENS NYHEDSBREV VEDR. SKYDESIKKERHED 1. INDLEDNING Dette nyhedsbrev skal give en opdateret viden om de ændringer, der er og vil blive implementeret i forbindelse med skydning med Hjemmeværnets

Læs mere

Databehandleraftale. Mellem. Den dataansvarlige. Databehandleren. ErhvervsHjemmesider.dk ApS CVR Haslegårdsvej 8.

Databehandleraftale. Mellem. Den dataansvarlige. Databehandleren. ErhvervsHjemmesider.dk ApS CVR Haslegårdsvej 8. Databehandleraftale Mellem Den dataansvarlige og Databehandleren ErhvervsHjemmesider.dk ApS CVR 36944293 Haslegårdsvej 8 8210 Aarhus V DK 1 Indhold 2 Baggrund for databehandleraftalen... 3 3 Den dataansvarliges

Læs mere

LOVE for Aalborg Kaserners Idrætsforening FORENINGENS NAVN OG HJEMSTED

LOVE for Aalborg Kaserners Idrætsforening FORENINGENS NAVN OG HJEMSTED LOVE for Aalborg Kaserners Idrætsforening FORENINGENS NAVN OG HJEMSTED 1. NAVN. Foreningens navn er Aalborg Kaserners Idrætsforening (AKIF). Dens hjemsted er Aalborg Kaserner, 9400 Nørresundby. Foreningen

Læs mere

Lene Sørensen, Midt og Vestsjælland Politi, redegjorde kort om baggrunden for aktionen.

Lene Sørensen, Midt og Vestsjælland Politi, redegjorde kort om baggrunden for aktionen. Afklaringsmøde DDS Vestsjælland Knabstrup hallen d. 19.04.12 Til stede ved mødet var: Midt & Vestsjællands politi Palle. M. A., Lene Sørensen., Steen Andersen, Leif Bay DDS og DDS Vestsjælland Et bredt

Læs mere

Rigspolitiet har imidlertid fundet anledning til at begrænse din adgang til aktindsigt i oplysningerne, som anført nedenfor.

Rigspolitiet har imidlertid fundet anledning til at begrænse din adgang til aktindsigt i oplysningerne, som anført nedenfor. Christian Panton Fremsendt via e-mail (christian@panton.org) 15. april 2016 Sagsbehandler: SQU J.nr.: 2016-042-335 KONCERNSTYRING KONCERNSERVICE SEKRETARIATET Polititorvet 14 1780 København V Telefon:

Læs mere

Vedtægter for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark 2014

Vedtægter for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark 2014 Navn og hjemsted 1 Organisationens navn er Hovedorganisationen af Officerer i Danmark. Det forkortes HOD. Stk. 2. HOD hjemsted er København. Stk. 3. HOD er stiftet 1. januar 1994. Formål 2 Det er HOD formål

Læs mere

MELLEM. 2300 København S. (herefter SKI )

MELLEM. 2300 København S. (herefter SKI ) BRUGERTILSLUTNINGSAFTALE SKI. dk MELLEM Staten og Kommunernes Indkøbs Service A/S Zeppelinerhallen, Islands Brygge 55 2300 København S CVR 17472437, EAN 57900002758477 (herefter SKI ) og (Herefter Kunden

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Miljøcenter Århus afslag på aktindsigt - AarhusKarlshamn A/S Denmark

AFGØRELSE i sag om Miljøcenter Århus afslag på aktindsigt - AarhusKarlshamn A/S Denmark Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 18. december 2012 J.nr.: NMK-810-00029 (tidl. MKN-400-00045) Ref.: Flemming Krog Bjerre, FLEKB-NMKN AFGØRELSE i sag om Miljøcenter

Læs mere

FAGPLAN. Formål: Kursus skal give eleven det fornødne grundlag for at kunne anvende FX-våben i uddannelsen ved hjemmeværnets enheder.

FAGPLAN. Formål: Kursus skal give eleven det fornødne grundlag for at kunne anvende FX-våben i uddannelsen ved hjemmeværnets enheder. UKLASSIFICERET UDIR 4032 DeMars DIR D: intet 02/10 HJEMMEVÆRNSSKOLEN Side 1 Langt navn: Omskoling for skydeledere m. fl. til FX-våben. Kort navn: OMSK-FX FAGPLAN Formål: Kursus skal give eleven det fornødne

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE)

Bekendtgørelse af lov om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) LBK nr 1 af 04/01/2016 (Historisk) Udskriftsdato: 2. december 2017 Ministerium: Forsvarsministeriet Journalnummer: Forsvarsmin., j.nr. 2015/008780 Senere ændringer til forskriften LOV nr 462 af 15/05/2017

Læs mere

a. For at oppebære ydelser efter dette pkt. skal de i pkt. 2 fastsatte betingelser være opfyldt.

a. For at oppebære ydelser efter dette pkt. skal de i pkt. 2 fastsatte betingelser være opfyldt. Bestemmelser om godtgørelse af merudgifter under deltagelse i øvelser, sejlads med Søværnets skibe mv. samt under ophold i øvelses-/skydelejre mv. for personel under Forsvarsministeriets område. Tillæg:

Læs mere

BILAG 5 DATABEHANDLERAFTALE

BILAG 5 DATABEHANDLERAFTALE BILAG 5 DATABEHANDLERAFTALE INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Formål og omfang... 5 2. Databehandlers opgave... 5 3. Instruks... 5 4. Brug af ekstern Databehandler eller underleverandør... 5 5. Behandling i udlandet...

Læs mere

Denne aftale dækker telearbejdere. En telearbejder er en person, der udfører telearbejde som defineret ovenfor.

Denne aftale dækker telearbejdere. En telearbejder er en person, der udfører telearbejde som defineret ovenfor. 5DPPHDIWDOHRPWHOHDUEHMGH 9HMOHGHQGHRYHUV WWHOVHDI'$RJ/2 *HQHUHOOHEHWUDJWQLQJHU I forbindelse med den europæiske beskæftigelsesstrategi har Det Europæiske Råd opfordret arbejdsmarkedets parter til at forhandle

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 10.1.2019 L 8 I/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) 2019/26 af 8. januar 2019 om supplering af EU-typegodkendelseslovgivningen for så vidt

Læs mere

Bjærgningskursus Bjærgningsvogn, WISENT

Bjærgningskursus Bjærgningsvogn, WISENT Hærens Operative Kommando KURSUSBESKRIVELSE Hærens Kampskole Kursuskode: HKS 28 Bjærgningskursus Bjærgningsvogn, WISENT Formål 1. At give eleven sådan viden og færdigheder, at denne er i stand til at udføre

Læs mere

BEK nr 529 af 02/05/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 20. juni Senere ændringer til forskriften Ingen

BEK nr 529 af 02/05/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 20. juni Senere ændringer til forskriften Ingen BEK nr 529 af 02/05/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 20. juni 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for It og Læring, j.nr. 18/13045 Senere ændringer til

Læs mere

Forretningsorden for bestyrelsen i Den selvejende institution Brandts

Forretningsorden for bestyrelsen i Den selvejende institution Brandts Forretningsorden for bestyrelsen i Den selvejende institution Brandts Konstitution Bestyrelsen er valgt/udpeget for 2 år ad gangen. Bestyrelsesmedlemmerne har forskudte valgperioder, som anført i vedtægterne,

Læs mere

STANDARD LEJEKONTRAKT for leje af (terræn, bane, areal, område) i XXXXX (for kortvarigt udlån udleje til private samt eksterne myndigheder)

STANDARD LEJEKONTRAKT for leje af (terræn, bane, areal, område) i XXXXX (for kortvarigt udlån udleje til private samt eksterne myndigheder) Forsvarets Bygnings- & Etablissementstjeneste Lokalstøtteelement XXXXX STANDARD LEJEKONTRAKT for leje af (terræn, bane, areal, område) i XXXXX (for kortvarigt udlån udleje til private samt eksterne myndigheder)

Læs mere

Vedtægter Selskabet De Danske Forsvarsbrødre For Silkeborg og Omegn

Vedtægter Selskabet De Danske Forsvarsbrødre For Silkeborg og Omegn Vedtægter Selskabet De Danske Forsvarsbrødre For Silkeborg og Omegn 1 Selskabets navn er: De danske Forsvarsbrødre for Silkeborg og Omegn Selskabets hjemsted er Silkeborg Selskabet er upolitisk Selskabet

Læs mere

Beretning. Forslag til folketingsbeslutning om at ændre reglerne for offentlige indsamlinger

Beretning. Forslag til folketingsbeslutning om at ændre reglerne for offentlige indsamlinger Til beslutningsforslag nr. B 72 Folketinget 2009-10 Beretning afgivet af Retsudvalget den 19. august 2010 Beretning over Forslag til folketingsbeslutning om at ændre reglerne for offentlige indsamlinger

Læs mere

Behandling af personoplysninger

Behandling af personoplysninger Behandling af personoplysninger Orientering til kunder om Zibo Athene A/S behandling af personoplysninger. Nærværende dokument er en information til dig som kunde hos Zibo Athene A/S (herefter Zibo Athene)

Læs mere

21.52 O.89 Aftale om godtgørelse for merarbejde til tjenestemænd uden højeste tjenestetid

21.52 O.89 Aftale om godtgørelse for merarbejde til tjenestemænd uden højeste tjenestetid 21.52 O.89 Aftale om godtgørelse for merarbejde til tjenestemænd uden højeste tjenestetid Kommunernes Landsforening Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Under henvisning til tjenestemandsregulativets

Læs mere

WinWinWeb Databehandleraftale. Databehandleraftale. Mellem. Den Dataansvarlige: Kunden. Databehandleren: WinWinWeb CVR:

WinWinWeb Databehandleraftale. Databehandleraftale. Mellem. Den Dataansvarlige: Kunden. Databehandleren: WinWinWeb CVR: Databehandleraftale Mellem Den Dataansvarlige: Kunden og Databehandleren: WinWinWeb CVR: 35 62 15 20 Odinsvej 9 2800 Kgs. Lyngby Danmark Side 1 af 12 1 Baggrund for databehandleraftalen 1. Denne aftale

Læs mere

Retningslinjer for Forsvarets Efterretningstjenestes behandling af personoplysninger mv. om danske statsborgere og herboende udlændinge.

Retningslinjer for Forsvarets Efterretningstjenestes behandling af personoplysninger mv. om danske statsborgere og herboende udlændinge. 12. maj 2010 Retningslinjer for Forsvarets Efterretningstjenestes behandling af personoplysninger mv. om danske statsborgere og herboende udlændinge. Indledning Forsvarets Efterretningstjeneste har til

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-8 Bestemmelser om drift af lufttrafiktjenesteenheder Udgave 5, 21. november 2003 I medfør af 54 i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

VEJLEDNING OM. Fondsbestyrelsens redegørelse for god fondsledelse

VEJLEDNING OM. Fondsbestyrelsens redegørelse for god fondsledelse VEJLEDNING OM Fondsbestyrelsens redegørelse for god fondsledelse Udarbejdet af Erhvervsstyrelsen Version: 1.0 Dato: December 2017 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Redegørelse... 3 2.1. Generelt...

Læs mere

mike benson jørgensen en forskel FLYVER

mike benson jørgensen en forskel FLYVER Mike Benson Jørgensen Lyst til at gøre en forskel FLYVER hjemmeværnet Lyst til at gøre en forskel Mike Benson Jørgensen er 35 år og har været frivillig i hjemmeværnet hele sit voksne liv. Fællesskabet

Læs mere

INSTRUKS FOR OFFENTLIG RA

INSTRUKS FOR OFFENTLIG RA DanID A/S Lautrupbjerg 10 DK - 2750 Ballerup T +45 87 42 45 00 F +45 70 20 66 29 info@danid.dk www.danid.dk CVR-nr. 30808460 INSTRUKS FOR OFFENTLIG RA 14. oktober 2010 P. 1-8 Indholdsfortegnelse 1. Generelt...

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE, GRUNDLÆGGENDE SERGENTUDDANNELSE, FLV

UDDANNELSESBESKRIVELSE, GRUNDLÆGGENDE SERGENTUDDANNELSE, FLV UDDANNELSESBESKRIVELSE, GRUNDLÆGGENDE SERGENTUDDANNELSE, FLV 1. FORMÅL Uddannelsen har til formål at bibringe eleven de fornødne forudsætninger for at kunne fungere som mellemleder på laveste funktionsniveau.

Læs mere

MINISTERREDEGØRELSE - BERETNING NR. 16/2007 OM FORSVARETS ADMINISTRATION AF VEDLIGE- HOLDELSES-, BYGGE- OG ANLÆGSPROJEKTER

MINISTERREDEGØRELSE - BERETNING NR. 16/2007 OM FORSVARETS ADMINISTRATION AF VEDLIGE- HOLDELSES-, BYGGE- OG ANLÆGSPROJEKTER Statsrevisorernes Sekretariat Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN 28. oktober 2008 MINISTERREDEGØRELSE - BERETNING NR. 16/2007 OM FORSVARETS ADMINISTRATION AF VEDLIGE- HOLDELSES-, BYGGE-

Læs mere

Jydske Dragonregiment UGE

Jydske Dragonregiment UGE Erhvervspraktik Jydske Dragonregiment UGE Denne folder skal du vise dine nærmeste pårørende samt din klasselærer/skolevejleder - HUSK det! Velkommen til erhvervspraktik Jeg vil herved gerne byde dig velkommen

Læs mere

DATABEHANDLERAFTALE. [Dataansvarlig: F.eks. Hansen Håndværk ApS] [Adresse] ( Selskabet )

DATABEHANDLERAFTALE. [Dataansvarlig: F.eks. Hansen Håndværk ApS] [Adresse] ( Selskabet ) Skau Reipurth & Partnere Advokatpartnerselskab DATABEHANDLERAFTALE Indgået mellem [Dataansvarlig: F.eks. Hansen Håndværk ApS] [Adresse] ( Selskabet ) og [Databehandleren: F.eks. en lønbehandler] [Adresse]

Læs mere

Inspektion af detentionen på Station Amager den 14. december 2010

Inspektion af detentionen på Station Amager den 14. december 2010 Inspektion af detentionen på Station Amager den 14. december 2010 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00161-6/PH 2/12 Indholdsfortegnelse Ad 1. Indledning... 3 Ad 2. Detentionslokalerne... 4 Ad 3. Rapportgennemgang...

Læs mere

Forsvarschefens tale ved Flagdagen den 5. september 2016 Deres kongelige højheder, deres excellencer kære pårørende og især - kære veteraner.

Forsvarschefens tale ved Flagdagen den 5. september 2016 Deres kongelige højheder, deres excellencer kære pårørende og især - kære veteraner. Forsvarschefens tale ved Flagdagen den 5. september 2016 Deres kongelige højheder, deres excellencer kære pårørende og især - kære veteraner. [INDLEDNING] Ja veteraner, det er det I er. Der kan være flere

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE

UDDANNELSESBESKRIVELSE Kompetenceudvikling er vital for Forsvarets evne til at løse tidens og fremtidens opgaver. UDDANNELSESBESKRIVELSE Officersbasisuddannelse, HRN Uddannelsesbeskrivelse Formål Formålet med officersbasisuddannelsen

Læs mere

I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra stationslederen, Politimesteren i Grønland og Justitsministeriet.

I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra stationslederen, Politimesteren i Grønland og Justitsministeriet. Folketingets Ombudsmand 1 Den 11. februar 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 18. august 1999 af Arresten/detention i Qaqortoq. I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra stationslederen,

Læs mere

Hjemmeværnsskolen UKLASSIFICERET U-DIR 4162 DeMars DIR D Maj Hjemmeværnet. Fagplan. Gennemførelse af faget: Funktionsuddannelse

Hjemmeværnsskolen UKLASSIFICERET U-DIR 4162 DeMars DIR D Maj Hjemmeværnet. Fagplan. Gennemførelse af faget: Funktionsuddannelse Hjemmeværnsskolen U-DIR 4162 Maj 2015 Hjemmeværnet Fagplan Gennemførelse af faget: Funktionsuddannelse PISTOL M/49 Hjemmeværnsskolen U-DIR 4162 Maj 2015 Titel lang: Funktionsuddannelse på pistol M/49.

Læs mere

Mål- og resultatplan for Hjemmeværnskommandoen 2017

Mål- og resultatplan for Hjemmeværnskommandoen 2017 Mål- og resultatplan for Hjemmeværnskommandoen 2017 20. december 2016 Sankelmarksvej 26 4760 Vordingborg Telefon: 72 45 20 00 Telefax: 72 45 20 01 E-mail: hjk@hjv.dk Web: www.hjv.dk CVR: 16 28 71 80 EAN:

Læs mere

Ref.: Justitsministeriets luftvåbenbekendtgørelse (Bekendtgørelse nr. 355 af 20. april 2012 om ændring af våbenbekendtgørelsen).

Ref.: Justitsministeriets luftvåbenbekendtgørelse (Bekendtgørelse nr. 355 af 20. april 2012 om ændring af våbenbekendtgørelsen). Retsudvalget 2011-12 REU alm. del Bilag 380 Offentligt Til Folketingets Retsudvalg (til offentliggørelse) (fremsendt elektronisk) CC: Justitsminister Morten Bødskov Slotholmsgade 10 1216 København K. jm@jm.dk

Læs mere

Kontraktbilag 5 Samfundsansvar

Kontraktbilag 5 Samfundsansvar Styrelsen for Undervisning og Kvalitet December 2016 Kontraktbilag 5 Samfundsansvar Udbud af kontrakt om levering af undervisningsmateriale samt undervisnings- og oplysningsaktiviteter om Holocaust og

Læs mere

Databehandleraftale (v.1.1)

Databehandleraftale (v.1.1) Denne databehandleraftale er et tillæg til gældende Nordcad salgs og leveringsbetingelser mellem Kunden og Nordcad Systems A/S. Databehandleraftalens underbilag B opdateres løbende for at sikre korrekt

Læs mere

1 Navn og Hjemsted Foreningens navn er: Grundejerforeningen Sandager. Dens hjemsted er Saunte By, Hornbæk Sogn, Helsingør Kommune.

1 Navn og Hjemsted Foreningens navn er: Grundejerforeningen Sandager. Dens hjemsted er Saunte By, Hornbæk Sogn, Helsingør Kommune. Dokument: 180716 Grundejerforeningen SANDAGER Saunte 3100 Hornbæk Vedtægter 1 Navn og Hjemsted Foreningens navn er: Grundejerforeningen Sandager. Dens hjemsted er Saunte By, Hornbæk Sogn, Helsingør Kommune.

Læs mere

Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke

Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke Den indledende sagsbehandling i sager om udsættelse af straf mv. Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke En advokat klagede for en borger over at Direktoratet

Læs mere

Regulativ om tjenestemænds forhold i forbindelse

Regulativ om tjenestemænds forhold i forbindelse 24.01 Side 1 Regulativ om tjenestemænds forhold i forbindelse med sygdom KL juli 2009 1764.13 Indholdsfortegnelse 1 Anvendelsesområde... 3 2. Anmeldelse af sygdom og tilvejebringelse af helbredsoplysninger...

Læs mere

Ad pkt Anbringelse af spirituspåvirkede i detention

Ad pkt Anbringelse af spirituspåvirkede i detention 1 Den 8. juni 1999 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion af detentionen i Vejle. I rapporten bad jeg om udtalelser mv. fra Politimesteren i Vejle og Justitsministeriet. Jeg modtog herefter breve

Læs mere

INFANTERIKURSUS II - OFFENSIV

INFANTERIKURSUS II - OFFENSIV INFANTERIKURSUS II - OFFENSIV (GRO/HO) Formål 1. At bibringe kadetten (KT) den faglige viden, de fornødne færdigheder og holdninger i relation til infanteridelingens virke og anvendelse, således at KT,

Læs mere

21.52 O.15 38/2015 Side 1. Aftale om godtgørelse for merarbejde til tjenestemænd uden højeste tjenestetid

21.52 O.15 38/2015 Side 1. Aftale om godtgørelse for merarbejde til tjenestemænd uden højeste tjenestetid Side 1 Aftale om godtgørelse for merarbejde til tjenestemænd uden højeste tjenestetid KL Forhandlingsfællesskabet Side 2 Under henvisning til tjenestemandsregulativets 32, stk. 1, er følgende aftale om

Læs mere

27. juni 2012 EM 2012/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

27. juni 2012 EM 2012/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 27. juni 2012 EM 2012/xx Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstinget pålagde ved landstingsbeslutning på efterårssamlingen 2008 det daværende Landsstyre at undersøge muligheder

Læs mere

Kompetenceprofil for logistikmand, teknik (LOGMD, Teknik) /INTOPS HOVEDFUNKTIONSDATA HOVEDOPGAVER DELOPGAVER

Kompetenceprofil for logistikmand, teknik (LOGMD, Teknik) /INTOPS HOVEDFUNKTIONSDATA HOVEDOPGAVER DELOPGAVER Kompetenceprofil for logistikmand, teknik (LOGMD, Teknik) /INTOPS HOVEDFUNKTIONSDATA Funktionsbetegnelse Funktionsniveau og værnstilhørsforhold Antal stillinger af denne type Forudsætninger Hovedopgaver

Læs mere

Bestemmelse om Forlængelse af militær tjenestemandsansættelse i henhold til kriterieaftaler

Bestemmelse om Forlængelse af militær tjenestemandsansættelse i henhold til kriterieaftaler FORSVARETS PERSONELTJENESTE Bestemmelse om Forlængelse af militær tjenestemandsansættelse i henhold til kriterieaftaler INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Generelt 1.1. Formål 1.2. Afgrænsning 1.3. Anvendelsesområde

Læs mere

Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Regulativ om tjenestemænds forhold i forbindelse med sygdom

Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Regulativ om tjenestemænds forhold i forbindelse med sygdom Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN Regulativ om tjenestemænds forhold i forbindelse med sygdom 2007 Side 2 Indholdsfortegnelse ANMELDELSE AF SYGDOM OG TILVEJEBRINGELSE AF HEL- BREDSOPLYSNINGER...

Læs mere