D e 6 l æ r e p l a n s t e m a e r. Vuggestueafdelingen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "D e 6 l æ r e p l a n s t e m a e r. Vuggestueafdelingen"

Transkript

1 D e 6 l æ r e p l a n s t e m a e r MIDTBYENS BØRNEHUS Vuggestueafdelingen Personlige kompetencer. (Barnets alsidige og personlige udvikling.) Ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever at: Være værdifuld i sig selv og i fællesskaber. Kunne værne om sin egen integritet. Kunne håndtere følelser. Kunne bruge fantasi og kreative evner. For derved at opnå øget selvværd og udvikle ansvarlighed og nysgerrighed. Det betyder at barnet skal have mulighed for at: Kommunikere og erfare med kroppen. Mærke, vise og handle på egne følelser og behov. Koncentrerer sig, fordybe sig og målrette sin opmærksomhed. Dele opmærksomhed med andre. Sige til og fra. Forfølge egne mål. Det skaber vi mulighed for ved at: Tage barnet alvorligt. Barnet har altid gode grunde til, at gøre som det gør! Være den trygge base, der er forudsætning for at turde give sig i kast med verden. Være til rådighed med udfordring og støtte. Observere og reflektere over barnets signaler. Skabe rammer, der giver barnet/gruppen af børn mulighed for at øve sig. Alene og sammen. Støtte barnet i at mærke, vise og handle på følelser og behov. Støtte i interessemodsætninger/konflikter, så barnet/børnene oplever sig forstået og taget alvorlig.

2 Sociale kompetencer Ved at optræde som gode rollemodeller vil vi støtte barnet i at mærke sig selv og andre, så det kan indgå i samspil og sociale relationer og fremme: Udvikling af respekt og ansvarlighed for fællesskabet. Udvikling af empati. Evne til at etablere og vedligeholde venskaber. Accept af forskellighed. Det betyder at barnet skal støttes i at: Være opmærksom på andre. Få øje på andres følelser og behov. Indimellem tilsidesætte egen behov. Få ideer til samspil og fællesskab. Tage initiativ til samspil og fællesskab. Det skaber vi mulighed for ved at: Skabe rammer og indhold for samspil og fællesskab. Være observerende og reflekterende. Henlede barnets opmærksomhed på andres følelser og reaktioner. Oversætte det nonverbale samspil mellem børnene. Udfordre barnets dagsorden med ideer og støtte til samvær og samspil. Være nærværende, guidende og i dialog med barnet. Sproglige kompetencer. Gennem hverdagens aktiviteter vil vi udvikle børnenes sprog og fremme deres: Evne til at skabe kontakt og kommunikere. Evne til at forstå og anvende kropssprog. Mulighed for sproglig kreativitet. Udvikling af ordforråd. Nysgerrighed for tegn og symboler. Vuggestuebørns evne til at skabe kontakt og kommunikere; evnen til at forstå og anvende kropssprog hænger uløseligt sammen med udvikling af personlige og sociale kompetencer. Hvordan vi arbejder med dette er beskrevet ovenfor. Vi forholder os i det følgende til sproglig kreativitet, udvikling af ordforråd og nysgerrighed for tegn og symboler. Det betyder at børnene skal have mulighed for at: Bruge alle sanser og omsætte kropslige erfaringer til ord og begreber. Lege med lyde rytmer og ord. Høre ord og begreber for det konkrete, der omgiver dem. Få øje på symboler, tegn og bogstaver i hverdagen.

3 Det skaber vi mulighed for ved at: Skabe rammer for at barnets sanser stimuleres. Sætte ord på ting og handlinger med afsæt i det konkrete. Sætte ord på følelser. Sætte ord på den nonverbale kommunikation barnet er omgivet af. Læse, synge, rime og remse. Give børnene tid og ro til at udtrykke sig. Henlede opmærksomhed på tal. Bogstaver, tegn og symboler i hverdagen. Sådan arbejder vi fokuseret med sproget: Vi læser for børnene HVER dag. Dette sker i små grupper, som enten er aldersopdelte eller blandede. Vi har særligt fokus på dialogisk læsning. I stedet for en traditionel oplæsning hvor børnene kun lytter, betyder den dialogiske læsning, at den voksne læser på en måde, der skaber mere sprogligt samspil med børnene. Ved at stille spørgsmål og engagere børn under læsningen bliver børnene udfordret, hvilket resulterer i at børn udvikler flere sproglige færdigheder. 2 gange om året (forår/efterår) forholder personalet sig til hvilke børn der skal sprogvurderes. Det er huset 2 sprogansvarlige + 1 primærpædagog som sørger for at sprogvurderingen bliver foretaget. Når et barn er sprogvurderet holdes en samtale med forældrene. Her præsenteres handleplan og idéer til, hvordan forældrene kan arbejde med barnets sprog i hjemmet og hvad pædagogerne i institutionen vil arbejde med. Børn lærer sproget af deres forældre... Når børn bruger sproget i leg og andet samvær med andre børn og voksne øver de sig i at anvende sproget målrettet, kreativt og præcist sproget automatiseres. Børn lærer imidlertid primært sprog af de voksne. De lærer sig det sprog, de hører de voksne anvende det gælder både det ordforråd og de vendinger, der kendetegner den enkelte families sprog - og de lærer sig den måde de voksne anvender sproget på, når de taler sammen, og når de taler om hændelser og oplevelser i tilværelsen. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at alle voksne er sproglige rollemodeller, men at I som forældre har en særlig vigtig position i forbindelse med jeres barns sproglige udvikling. I er de personer, der er sammen med jeres børn i flest timer i døgnet, og fordi I er de personer, som barnet har de tætteste følelsesmæssige relationer til. I har mulighed for at tale med jeres barn i mange forskellige situationer hver eneste dag. Det gælder f.eks. i forbindelse med morgenrutiner, når jeres barn skal vågne, spise morgenmad, tage tøj på osv. Netop rutinesituationerne giver mulighed for tilbagevendende at benævne de konkrete genstande, der er forbundet med rutinerne. Der kan tales om, hvordan det er at skulle tidligt op, hvordan barnet har sovet, hvad barnet har drømt, og der kan tales om, hvilket tøj, der passer til dagens aktiviteter og vejret.

4 Ovenstående er et lille uddrag af hvordan I kan understøtte og hjælpe jeres barn i den sproglige udvikling og derfor vil vi gerne her henvise jer til hjemmesiden: hvor materialet ligger frit tilgængeligt Krop og bevægelse. Dagligdagen skal byde på forskellige bevægelses udfordringer. Gennem fysisk aktivitet vil vi give børnene mulighed for at kunne opleve glæde, velvære og selvværd og fremme deres: Mulighed for udforskning af den fysiske, sociale og kulturelle verden gennem alle sanser. Udvikling af motoriske færdigheder. Indsigt i kroppens betydning for sundhed. Det betyder at børnene skal have mulighed for at: At undersøge og udforske vuggestueverdenen og nærområdet. Udfolde sig fysisk i alle sammenhænge i hverdagen. Mærke, give udtryk for og handle på kropslige signaler. Det gør vi ved at: Rammerne ude og inde er tilgængelige og indbyder til undersøgelse. Udforskning og brug af sanser. Opfordre, støtte og udfordre barnet til at bruge kroppen og klare det dét kan selv. Støtte barnet i at mærke, give udtryk for og reagere på kroppens signaler. Træthed, sult, tørst, kulde, varme. Natur og naturfænomener. Gennem forskelligartede oplevelser i naturen vil vi skabe grundlaget for barnets glæde, forståelse og respekt for naturen og fremme lysten til at: Færdes og lege i naturen. Udforske og eksperimentere. Bruge alle sanser i naturen. I vuggestuen tager vi ikke i særligt stort omfang på ture, hvor transporten tager tid og tærer på kræfterne. Vi har bragt naturen til vuggestuen ved at indrette legepladsen som have, lavet en sansehave med drivhus foran krybberummet og ved at leje en kolonihave i nærheden af vuggestuen. Det betyder at barnet skal have mulighed for at: Opleve årstidernes skiften kropsligt. Opleve mulighederne for færden og udforskning skifte karakter alt efter årstiden. Bruge og udvikle dets sanser i naturens mangfoldighed af sanseindtryk.

5 Bruge naturens materialer til leg, lære at skelne mellem udfoldelsesmuligheder og at værne om visse af havens vækster. Bruge fantasi og kreativitet som naturens materialer indbyder til. Blive opmærksom på og begynde at forstå, at der i en have er forskel på natur og kultur. Blive opmærksom på og begynde at forstå havens smådyr som levende væsner. Blive opmærksom på og begynde at forstå planters vækst, bærs modning o.s.v. Det gør vi ved at: Bringe naturen ind i børnenes hverdag. Være ude hele året. Støtte børnene i at udforske, eksperimentere og samtidig passe på haverne. Kulturelle udtryksformer. Gennem alsidig inspiration i hverdagen og mødet med aktive voksne vil vi give børnene mulighed for at udvikle varierende kulturelle udtryksformer og fremme deres lyst til at: Eksperimentere med, øve sig i og afprøve sig selv i forhold til forskellige kulturelle udtryksformer og oplevelser. Adgang til forskellige materialer og redskaber. Adgang til litteratur, musik, teater og billede. I vuggestuen deltager vi i ringe omfang i store kulturelle arrangementer. Vuggestuebørn trives bedst i mindre grupper med nærværende voksne omkring sig. Vi bruger biblioteket og ser teaterstykker for de mindste med vores største børn. Det betyder at barnet skal have mulighed for at: Synge, danse, bevæge sig rytmisk. Rime, remse og vrøvle. Få kendskab til bøger og se på billeder med både kendte og ukendte temaer og motiver. Tegne, male og skrive med forskellige materialer, på forskellige materialer. Det gør vi ved at: Synge, danse og bevæge os sammen med børnene. Lege med sproget. Sørge for at børnene får mulighed for at afprøve forskellige materialer til at udtrykke sig med. Udklædningsstøj er let tilgængeligt. Laden som om.

6 D e 6 l æ r e p l a n s t e m a e r MIDTBYENS BØRNEHUS Børnehaveafdelingen P e r s o n l i g e k o m p e t e n c e r (Barnets alsidige og personlige udvikling.): Ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever at: 1. Være værdifuld i sig selv og i fællesskaber 2. Kunne værne om sin egen integritet 3. Kunne håndtere følelser 4. Kunne bruge fantasi og kreative evner Det betyder at barnet skal have mulighed for at: Få hjælp til at sætte ord på følelser og det barnet oplever som svært. Få ros og anerkendelse. Mærke glæden Få hjælp til at forstå andres reaktioner og følelser, for eksempel ved konflikter. Det bliver givet privilegier og kompetencer i forhold til dets udvikling. Blive SET Taget alvorligt. Få Inspiration til at bruge deres fantasi i legen. Komme med små input. Lege uden voksenindblanding. Benytte husets fysiske rammer til de små læringsrum. Tegne, male, lege i naturen mm. Jeg kan oplevelser H v i l k e t e g n s e r v i : Børnene er glade og stolte. Børnene vil gerne deltage i kendte og ukendte aktiviteter. Børnene sætter egne grænser. Vi ser børnene vokse og at de får nogle jeg-kan-oplevelser. Personalet respekterer børnenes behov for at lege i mindre grupper.

7 Børnene får privilegier og bliver store ved at få lov til ting de yngre ikke får (f.eks gå først på tur, komme i tumleren i kælderen, dække bord, kalde til samling og så videre). Børnene kommer til en voksen, når det har behov for det (vælger måske én bestemt). Børnene drager omsorg for hinanden. Børnene er i stand til at løse konflikter ved hjælp af sproget og kropssproget i stedet for at slå. Barnet kan selv igangsætte en leg eller aktivitet. Barnet udtrykker sig sprogligt, går i dialog. S o c i a l e k o m p e t e n c e r : Ved at optræde som gode rollemodeller vil vi støtte børnene i at mærke sig selv og andre, så de kan indgå i samspil og sociale relationer og derved fremme: 1. Udviklingen af respekt og ansvarlighed for fællesskaber. 2. Udviklingen af empati. 3. Evnen til at etablere og vedligeholde venskaber. 4. Accepten af forskellighed. Det skaber vi mulighed for ved at: Snakke med børnene om, hvordan vi behandler hinanden, hinandens og institutionens ting. Sætte spilleregler op for, hvordan vi er i samværet med hinanden. Opmuntre børnene til at hjælpe hinanden. Sætte børnene sammen i vennegrupper blandt andet ved ture ud af huset og ved aktiviteter, for derved at give dem fælles oplevelser. Børnene har mulighed for at lege på tværs af stuerne. Personalet viser at forskellighed respekteres, f.eks. ved at understøtte det enkelte barn i det valg det lige har taget, f.eks. barnet vil hellere spille et spil end at lege en bestemt leg med en bestemt gruppe børn, eller vise at det er ok at et barn sidder lidt længere ved maden, hvis man tager lidt længere tid om at spise. Snakke med børnene om, at det er ok, at bedste vennen ikke vil lege nu, men måske senere. Give børnene ansvar f.eks. for borddækning, forberedelse af frugt, oprydning på legepladsen, store holder små i hånden og så videre. Tage barnet i hånden ved en konflikt og vise, at vennen for eksempel er ked af det. H v i l k e t e g n s e r v i : At børnene behandler hinanden og institutionens ting ordentligt. At børnene, der har en fælles oplevelse fortsætter legen efterfølgende.

8 Børnene drager omsorg for hinanden og hjælper hinanden. Børnene inddrager nye i deres leg. Børnene viser glæde og engagement når de får ansvar. Børnene deltager aktivt i dialogen ved for eksempel samling, og vender gerne og ofte tilbage til tidligere snakke. Børnene viser hensyn til hinanden. Børnene fortsætter deres leg udenfor institutionen. S p r o g l i g e k o m p e t e n c e r : Gennem hverdagens aktiviteter vil vi udvikle børnenes sprog og fremme deres: 1. Evne til at skabe kontakt og kommunikere 2. Evne til at forstå og anvende kropssprog 3. Muligheder for sproglig kreativitet 4. Udvikling af ordforråd 5. Nysgerrighed og interesse for tegn og symboler. Det skaber vi mulighed for ved at: Have højtlæsning og fortælling Bruge rim og remser, rytmer og vrøvleord. Synge og spille. Vi voksne er rollemodeller ved verbal og nonverbal kommunikation vise hvordan kropssproget bruges. Opfordre barnet til at udtrykke sig, lytte og se hinanden. Hjælpe barnet så det kan fuldføre en sætning, hvis det går i stå. Opfordre barnet til at bruge sproget, når det vil i kontakt med kammeraterne. Stille legetøj til rådighed som kan inspirere børnene i forhold til tegn, symboler, tal, spil, og bogstavtavle. Vi vil give mulighed for at barnet kan udvikle kropssproget gennem teater, rollelege i dukkekrog m.m. Spille spil, hvor vægten lægges på ord og begreber, f.eks. billedlotteri, farvespil, tællespil. En voksen sidder sammen med en lille gruppe børn og hyggesnakker, når vi spiser. Hjælpe barnet, hvis det viser interesse i at lære at skrive for eksempel bogstaver, tal, sit navn. Børnene præsenteres for deres efternavn, adresse og så videre ved samlinger. Sætte ord på egne og børnenes handlinger og ønsker, for eksempel vil du gerne have mere vand? vil du gerne låne bogen?, jeg vil gerne hjælpe dig.. T e g n :

9 Børnene kontakter hinanden og os voksne verbalt. Barnet mestrer sproget og fuldfører sætninger. Barnet tør sige noget for eksempel til samling. Børnene synger, rimer, remser. Laver vrøvleord og vrøvlesætninger. Børnene snakker og fortæller spontant. Børnene skriver bogstaver, tal og deres navn. De synger alfabetet. Børnene kender bogstavernes og tallenes benævnelse og kan genkende dem for eksempel i deres eget navn. Børnene vil gerne have læst højt. Barnet via sit kropssprog kan signalere, at nu er jeg glad, vred, ked af det. Børnene viser interesse for bøger, musik (enten ved at høre eller ved selv at frembringe). Sådan arbejder vi fokuseret med sproget: Vi læser for børnene HVER dag. Dette sker i små grupper, som enten er aldersopdelte eller blandede. Vi har særligt fokus på dialogisk læsning. I stedet for en traditionel oplæsning hvor børnene kun lytter, betyder den dialogiske læsning, at den voksne læser på en måde, der skaber mere sprogligt samspil med børnene. Ved at stille spørgsmål og engagere børn under læsningen bliver børnene udfordret, hvilket resulterer i at børn udvikler flere sproglige færdigheder. 2 gange om året (forår/efterår) forholder personalet sig til hvilke børn der skal sprogvurderes. Det er huset 2 sprogansvarlige + 1 primærpædagog som sørger for at sprogvurderingen bliver foretaget. Når et barn er sprogvurderet holdes en samtale med forældrene. Her præsenteres handleplan og idéer til hvordan forældrene kan arbejde med barnets sprog i hjemmet og hvad pædagogerne i institutionen vil arbejde med. Børn lærer sproget af deres forældre... Når børn bruger sproget i leg og andet samvær med andre børn og voksne øver de sig i at anvende sproget målrettet, kreativt og præcist sproget automatiseres. Børn lærer imidlertid primært sprog af de voksne. De lærer sig det sprog, de hører de voksne anvende det gælder både det ordforråd og de vendinger, der kendetegner den enkelte families sprog - og de lærer sig den måde de voksne anvender sproget på, når de taler sammen, og når de taler om hændelser og oplevelser i tilværelsen. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at alle voksne er sproglige rollemodeller, men at I som forældre har en særlig vigtig position i forbindelse med jeres barns sproglige udvikling. I er de personer, der er sammen med jeres børn i flest timer i døgnet, og fordi I er de personer, som barnet har de tætteste følelsesmæssige relationer til. I har mulighed for at tale med jeres barn i mange forskellige situationer hver eneste dag. Det gælder f.eks. i forbindelse med morgenrutiner, når jeres barn skal vågne, spise morgenmad, tage tøj på osv. Netop rutinesituationerne giver mulighed for tilbagevendende at benævne de konkrete genstande, der er forbundet med rutinerne. Der kan tales om, hvordan det er at skulle tidligt op,

10 hvordan barnet har sovet, hvad barnet har drømt, og der kan tales om, hvilket tøj, der passer til dagens aktiviteter og vejret. Ovenstående er et lille uddrag af hvordan I kan understøtte og hjælpe jeres barn i den sproglige udvikling og derfor vil vi gerne her henvise jer til hjemmesiden: hvor materialet ligger frit tilgængeligt K r o p o g b e v æ g e l s e : Dagligdagen skal byde på forskellige bevægelsesudfordringer. Gennem fysiske aktiviteter og kendskab til kroppens funktioner vil vi give børnene mulighed for at opleve glæde, velvære og selvværd og fremme deres: 1. Mulighed for udforskning af den fysiske, sociale og kulturelle verden gennem alle sanser. 2. Udvikling af motoriske færdigheder. 3. Indsigt i sundhedens betydning for kroppen. Det skaber vi mulighed for ved at: Udnytte vores rum udendørs og indendørs. Bruge naturen til at klatre, rutche, trille i. Lade børnene grave og udforske, og se på eks. bænkebidere, regnorme med videre. Gå ture i bakket terræn. Tilbyde aktiviteter, der tilgodeser finmotorik og alsidige sanseoplevelser. Klip, tegne, modellervoks m.m. Snakke med børnene om sund og usund mad. Lade børnene danse og bevæge sig til musik samt anerkende deres behov for fysisk udfoldelse, også det lidt skøre. Anerkende børnenes behov for at løbe og lege vildt, ved at anvise rum til det formål. Øve børnenes selvhjulpenhed ved af- og påklædning, toiletbesøg og så videre. Rose børnene når noget lykkes for eksempel at springe ned fra noget højt, balancere på en kant o.s.v.

11 T e g n : Børnene smiler og viser glæde ved bevægelse og leg. Børnene finder selv udfordringerne i de lidt farlige aktiviteter. Børnene viser stolthed over selv at mestre kropslige aktiviteter, hvor kompetencerne står i forhold til udfordringerne. Børnene er selv opmærksomme på sund og usund mad. Børnene klarer selv af- og påklædning. Børnene går selv i gang med en aktivitet. Børnene viser glæde og stolthed når de har fremstillet noget. Børnene lærer at de vilde lege foregår i kælderen eller udendørs. N a t u r e n o g n a t u r f æ n o m e n e r : Gennem mangeartede oplevelser i naturen vil vi skabe grundlaget for børnenes glæde, forståelse og respekt for natur og miljø og fremme deres lyst til at: 1. Færdes og lege i naturen. 2. Udforske og eksperimentere. 3. Bruge alle sanser i naturen. Det skaber vi mulighed for ved at: Give børnene muligheder for at lege ude i naturen. Tage på ture i naturen, Marielundskoven, Geografiskhave, stranden etc. Bruge legepladsen, grave, trille, klatre i træer, bruge krattet og bålpladsen. Udforske og fordybe os i de naturfænomener vi møder på legepladsen og i naturen Se, opleve og fordybe sig i de fire årstider. Være ude i alt slags vejr Tage naturen med ind i institutionen. Snakke med børnene om vind og vejr. Snakke med børnene om, hvordan man færdes i naturen med respekt, hvorfor man ikke må smide affald og så videre. Synge sange om naturen, årstider med mere.

12 T e g n : Børnene er hensynsfulde overfor de ting der gror i naturen, træder for eksempel ikke på blomsterne. Børnene samler deres affald sammen og kommenterer når de ser affald smidt i naturen. Børnene bruger alle legepladsens rum. Børnene viser interesse for de ting de finder i naturen. Børnene begynder at kende forskel på bladene, dyrene, træerne og så videre. Børnene tør røre dyr, planter og så videre. Børnene sætter ord på sanseoplevelserne som vejret kan give. For eksempel solen brænder, vinden kan skubbe mig og så videre. Efter flere dage i naturen har børnene lettere ved at finde på lege, de videreudvikler legen fra dag til dag, med de forhåndenværende ting. K u l t u r e l l e u d t r y k s f o r m e r o g v æ r d i e r : Gennem alsidig inspiration i hverdagen og mødet med aktive voksne vil vi give børnene mulighed for at udvikle varierede kulturelle udtryksformer og fremme deres: 1. tænkning omkring design og designprocesser 2. lyst til at eksperimentere med, øve sig i og afprøve sig selv i forhold til forskellige kulturelle udtryksformer og oplevelser. 3. adgang til forskellige redskaber og materialer. 4. adgang til litteratur, musik, teater og billeder. Det skaber vi mulighed for i ved at: Have afvekslende bøger til højtlæsning eller læs selv. Have rum til dans, musik og optræden. At sætte forskellige aktiviteter i gang, griber børnenes ideer Høre og spille musik. Digte historier og eventyr med børnene. Besøge Kolding og omegns kulturelle tilbud for børn for eksempel bibliotek og museer. Gå på værkstedet for at være kreative, skabende og eksperimenterende. Lave udstillinger med børnenes ting. Lære børnene traditioner, som: høst, jul, påske, fastelavn. T e g n : Børnene klæder sig ud. Børnene spiller musik og synger. Børnene optræder for hinanden.

13 Børnene tegner når de vil. Børnene viser interesse i alle former for kreativ udfoldelse og tænkning. Børnene viser glade deres produkter frem og fortæller om hvordan de fik ideen til at designe/skabe/lave lige netop den ting/det udtryk. Børnene bliver mere modige og tør kaste sig ud i flere nye spændende opgaver Børnene lever sig ind i deres rolleleg. Børnene får læst højt eller læser selv. De snakker meget om de forskellige aktiviteter bagefter. D o k u m e n t a t i o n : I forhold til de 6 læreplanstemaer gør vi i Midtbyens Børnehus blandt andet brug af følgende dokumentationsmuligheder: Logbog. Fotos af hverdagssituationer og forskellige aktiviteter. Iagttagelser. Små historier og fortællinger. Børnenes tegninger. Udstillinger med børnenes fremstillinger. Opstillede handleplaner for de enkelte aktiviteter. Fremvisning af teater, sang og musik. SMTTE og MATRIX skemaer over for eksempel hverdagssituationer. E v a l u e r i n g : I forhold til de 6 læreplanstemaer evaluerer vi på forskellig vis, det foregår bl.a: På stuemøder. På afdelingsmøder På personalemøder. På bestyrelsesmøder. Ved at vi sammenfatter børns og forældres kommentarer. Ved at vi ser på det enkelte barns trivsel. Ved forældresamtaler. Ved at vi følger op på eventuelle handleplaner. Ved at udfylde og arbejde efter SMTTE og MATRIX skemaer. Ved at bruge GLK-modellen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven 1. Personlige kompetencer Kolding Kommunes overordnede mål: ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE Børnehavens Formål Børnehaven bygger på det kristne livs- og menneskesyn. Det er institutionens mål at fremme børnenes forståelse for den personlige værdighed hos mennesket, og

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

Kulturelle udtryksformer

Kulturelle udtryksformer Kulturelle udtryksformer Gennem alsidig inspiration i hverdagen og mødet med aktive voksne vil vi give børnene mulighed for at udvikle varierede kulturelle udtryksformer og fremme deres: Adgang til forskellige

Læs mere

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder.

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. Læreplaner Sproglig udvikling Børn skal kunne udvikle deres sprog i alle hverdagens aktiviteter. Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. børn skal

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Læreplan for Selmers Børnehus

Læreplan for Selmers Børnehus Læreplan for Selmers Børnehus Barnets alsidige personlige udvikling At barnet skal have sociale og kulturelle erfaringer. Leg. Konfliktløsnig. Tid til leg, skabe fysiske rum inde og ude, plads til ro og

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

Pædagogiske læreplaner:

Pædagogiske læreplaner: Pædagogiske læreplaner: Brunebjerg børnehave: Kulturelle udtryksformer og værdier. Udvikler forståelser for forskellige kulturelle værdier og praksisser. Får erfaringer med og udvikler lyst til at eksperimentere

Læs mere

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO . materiale. Fra børnehave til tidlig SFO Læringstemaer Den personlige og følelsesmæssige udvikling 1. Sætte ord på følelser, eller det, der er svært 2. Kan vise og udtrykke forskellige følelser som vrede,

Læs mere

KLAR TIL SKOLE! FØRSKOLEGRUPPEN BREMDAL SKOLE & SFO SKOLEPARATHEDSFOLDER

KLAR TIL SKOLE!   FØRSKOLEGRUPPEN BREMDAL SKOLE & SFO SKOLEPARATHEDSFOLDER KLAR TIL SKOLE! FØRSKOLEGRUPPEN BREMDAL SKOLE & SFO SKOLEPARATHEDSFOLDER www.struer.dk Klar til skole! At være klar til skole handler om meget mere end at kunne skrive sit navn eller tælle til ti. Et barn,

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Alsidige personlig udvikling

Alsidige personlig udvikling Alsidige personlig udvikling Vi skal som voksne være med til at styrke barnets alsidige personlige udvikling ved at: være et forbillede og være anerkendende i tilgangen til barnet, dermed vil barnet opnå

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Kulturelle udtryksformer

Kulturelle udtryksformer Kulturelle udtryksformer Gennem alsidig inspiration i hverdagen og mødet med aktive voksne vil vi give børnene mulighed for at udvikle varierede kulturelle udtryksformer og fremme deres: Adgang til forskellige

Læs mere

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus De 6 temaer er: 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og Bevægelse 5. natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlig

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Børnegården Uhrhøj Børnegården Uhrhøj Jellingvej 165 Gemmavej 1 a 7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Værdigrundlag: Børnegården Uhrhøj er en institution hvor det er godt for alle at være. At den enkelte

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til, at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Indhold Barnets alsidige personlighedsudvikling... 2 Sociale kompetencer... 3 Sprog... 5 Krop og bevægelse... 6 Natur og naturfænomener... 7 Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Barnets alsidige personlige udvikling. Barnets skal have mulighed for at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer. Lære barnet respekt for sig selv og

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Skoleparat. Vi glæder og til samarbejdet. Borup Privatskole 2015-2016

Skoleparat. Vi glæder og til samarbejdet. Borup Privatskole 2015-2016 Vi glæder og til samarbejdet Skoleparat Borup Privatskole 2015-2016 At være klar til skole handler om meget mere end at kunne skrive sit navn eller tælle til ti. Et barn, der skal i skole, skal være klar

Læs mere

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard Marianne s dagpleje Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej 49 6650 Brørup Tlf.: 21 68 99 09 Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Krop og bevægelse. Jeg er min krop Krop og bevægelse Jeg er min krop For at være selvhjulpen i hverdagen Vi øver med børnene, så de kan gå fra at være deltagende i hverdagsrutiner til selv at kunne mestre at tage tøj på, spise, gå på toilettet,

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner KROP OG BEVÆGELSE Børnene skal have mulighed for at være i bevægelse, samt støttes i at videreudvikle kroppens funktioner Børnene skal have kendskab til kroppens grundlæggende funktioner,

Læs mere

Læreplanstemaer. Side 1 af 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Side 1 af 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge deltager i fælles vokseninitierede aktiviteter veksler mellem at være iagttagende

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Tønder Distriktsskole -et bevidst valg med dit barn i centrum- Klar til skole! Vi glæder os til at se dig!

Tønder Distriktsskole -et bevidst valg med dit barn i centrum- Klar til skole! Vi glæder os til at se dig! Tønder Distriktsskole -et bevidst valg med dit barn i centrum- Klar til skole! Vi glæder os til at se dig! 2 Klar til skole! At være klar til skole handler om meget mere end at kunne skrive sit navn eller

Læs mere

Inden jeres børn begynder i skole, vil daginstitutionen sammen med jer drøfte, hvor langt jeres børn er indenfor kompetencerne.

Inden jeres børn begynder i skole, vil daginstitutionen sammen med jer drøfte, hvor langt jeres børn er indenfor kompetencerne. Kære forældre. Vi ser frem til samarbejdet med jer. Et samarbejde med det mål, at jeres børn kan udvikle deres kompetencer og blive så dygtige som muligt. I samarbejde med daginstitutionerne omkring Kirkeskolen

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Læreplan for Børnehaven Augusta Børnehaven Augusta Primulavej Augustenborg

Læreplan for Børnehaven Augusta Børnehaven Augusta Primulavej Augustenborg Læreplan for Børnehaven Augusta 2016-2019 Børnehaven Augusta Primulavej 2-4 6440 Augustenborg 74 47 17 10 Arbejdet med de pædagogiske læreplaner i Børnehaven Augusta skal som minimum omfatte 7 temaer:

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid i relation

Læs mere

LÆREPLANER FOR TROLLEGÅRDEN

LÆREPLANER FOR TROLLEGÅRDEN LÆREPLANER FOR TROLLEGÅRDEN 2008 November, December, Januar Februar Marts, April Kultur, Motorik Sprog Maj, Juni, Juli August, September, Oktober Natur og naturfænomener Personlige og sociale Kompetencer.

Læs mere

Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet

Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet 0-3 år I forbindelse med vores pædagogiske arbejde med læreplaner afholder vi Status- og udviklingssamtaler med hvert

Læs mere

Pædagogisk læreplan

Pædagogisk læreplan 2012-2014 Pædagogisk læreplan Idrætsdagtilbuddet Trige-Spørring 2012-2014 Indholdsfortegnelse Pædagogisk læreplan... 1 De 6 læreplanstemaer... 1 Tema: Alsidig personlige udvikling... 1 Tema: Sociale kompetencer...

Læs mere

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge kan indgå i samspil børn andet køn, alder, social og kulturel baggrund end sig veksler

Læs mere

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge kan indgå i samspil børn andet køn, alder, social og kulturel baggrund end en veksler

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 I børnehuset Ved skellet arbejder vi med den inkluderende tankegang, hvor hvert enkelt barn oplever at være en del af fællesskabet. Vi har

Læs mere

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Indledning Nørreå Børnehus er en privat integreret institution med børnehave og vuggestue. Den er oprettet i august 2010 og er normeret til 40 børn.

Læs mere

Pædagogisk læreplan Hyllinge

Pædagogisk læreplan Hyllinge Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 EMA Personlige kompetencer / alsidig

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK STESTRUP BØRNEGÅRD - ET STED MED ÅBNE VIDDER SUNDHED OG BEVÆGELSE SKAL VÆRE SJOVT STESTRUP BØRNEGÅRD

BEVÆGELSESPOLITIK STESTRUP BØRNEGÅRD - ET STED MED ÅBNE VIDDER SUNDHED OG BEVÆGELSE SKAL VÆRE SJOVT STESTRUP BØRNEGÅRD 2012 BEVÆGELSESPOLITIK STESTRUP BØRNEGÅRD - ET STED MED ÅBNE VIDDER SUNDHED OG BEVÆGELSE SKAL VÆRE SJOVT Det er lige så vigtigt at bevæge sig som at fordybe sig Gode bevægelsesvaner der grundlægges i barndommen,

Læs mere

Læreplan for alsidige personlige udvikling

Læreplan for alsidige personlige udvikling Læreplan for alsidige personlige udvikling Status / sammenhæng Børnenes alsidige personlige udvikling er en dannelsesproces, hvor de afprøver og udvikler deres identitet, mens de øver sig i at forstå sig

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Personlig alsidig udvikling Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Når vi udvikler børnenes personlige alsidige kompetencer, giver vi dem evnen til at: Føle sig unik og værdifuld for fællesskabet Være fortrolige

Læs mere

At være klar til skole handler om meget mere end at kunne skrive sit navn eller tælle til ti.

At være klar til skole handler om meget mere end at kunne skrive sit navn eller tælle til ti. A c Kolding Kommune Bakkeskolen Seestvej 6 6000 Kolding tlf. 7979 7950 Klar til skole! At være klar til skole handler om meget mere end at kunne skrive sit navn eller tælle til ti. Et barn, der skal i

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner. For

Pædagogiske Læreplaner. For Virksomhedsplaner i Ringsted Kommune Bilag 1. Pædagogiske Læreplaner For 2014-2017 Indledning: I Nordbakkens Børnehus danner De pædagogiske lærerplaner grundlag for tilrettelæggelsen af det daglige pædagogiske

Læs mere

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Grundlaget for det daglige arbejde i V. Aaby Børnehave I 2006 var det: NATUR OG NATUROPLEVELSER Hvert år har 1 2 læreplanstemaer ekstra fokus I 2007 var det: KUNST,

Læs mere

Børnehuset Himmelblå s læreplan

Børnehuset Himmelblå s læreplan Børnehuset Himmelblå s læreplan Læreplanen er udarbejdet med baggrund i dagtilbudsloven og Børnehuset Himmelblå s driftsoverenskomst med Herning kommune. En del af lovens formål er at skabe tilbud til

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 TEMA LÆRINGSMÅL Hvad vil vi opnå ift.

Læs mere

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer. Pædagogiske Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj 2016 Temaer: Læringsforståelse Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Læreplanen vil fremover være en del af vores virksomhedsplan - placeret under det pædagogiske arbejde.

Læreplanen vil fremover være en del af vores virksomhedsplan - placeret under det pædagogiske arbejde. Indledning. I den pædagogiske læreplan er s mål for de 6 kompetencer beskrevet og derefter, hvordan vi vil. Læreplanen skal løbende evalueres vi skal observere og evaluere og derudfra analysere, hvad det

Læs mere

Mål og metoder for de 6 læreplanstemaer

Mål og metoder for de 6 læreplanstemaer Mål og metoder for de 6 læreplanstemaer Barnets alsidige personlige udvikling. Alle børn skal opleve at blive mødt med: Faste kendte voksne, som er glade for at se dem Opmærksomhed, accept, interesse og

Læs mere

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg Som der står beskrevet i Dagtilbudsloven, skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og fra 3 år til barnets skolestart. Den pædagogiske læreplan skal

Læs mere

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer:

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer: De 6 læreplanstemaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Sociale kompetencer. Sprog. Krop og bevægelse. Natur og Naturfænomener. Kulturelle udtryksformer og værdier. Beklædning i gamle dage. Overordnede

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN Følgende opridser de mål og planer for børnenes læring, vi arbejder med i Mariehønen. Vi inspireres af Daniels Sterns formuleringer omkring barnesynet med udgangspunkt

Læs mere