Vejledning om lydbestemmelser i Bygningsreglement 2015 (akustisk indeklima) August 2016

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejledning om lydbestemmelser i Bygningsreglement 2015 (akustisk indeklima) August 2016"

Transkript

1 Vejledning om lydbestemmelser i Bygningsreglement 2015 (akustisk indeklima) August 2016

2 Side 2 af 36 Indholdsfortegnelse Forord Introduktion Boliger Lydisolation Støj indendørs fra trafik Støj fra tekniske installationer Rumakustik Undervisningsbygninger Lydisolation Støj indendørs fra trafik Støj fra tekniske installationer Rumakustik Daginstitutionsbygninger Lydisolation Støj indendørs fra trafik Støj fra tekniske installationer Rumakustik Bygninger til andre formål Kontorbyggeri Lydisolation Støj indendørs fra trafik Støj fra tekniske installationer Rumakustik Hospitaler, lægehuse og klinikker Lydisolation Støj indendørs fra trafik Støj fra tekniske installationer Rumakustik Bilag A Lydtekniske begreber Bilag B Kontrol af lydforhold ved målinger eller beregninger Bilag C Referencer... 36

3 Side 3 af 36 Forord Lydbestemmelserne i Bygningsreglement 2015 findes i kap. 6.4 Akustisk indeklima. Den generelle bestemmelse i kap stk. 1 foreskriver, at Bygninger skal planlægges, projekteres, udføres og indrettes, så brugerne sikres tilfredsstillende lydforhold. Bestemmelserne er udformet som funktionskrav, der er altså ingen konkrete talværdier i kravteksten. I Bygningsreglementets vejledningstekst er der derimod for en række bygningsanvendelser refereret til andre publikationer med grænseværdier og bestemmelser. Formålet med denne vejledning er at give bygherrer, rådgivere, entreprenører og byggesagsbehandlere en samlet oversigt over Bygningsreglementets lydbestemmelser. Vejledningen skal således gøre det lettere at planlægge, projektere og udføre bygninger, så brugerne sikres tilfredsstillende lydhold med et sundt akustisk indeklima. Vejledningen er udarbejdet af seniorforsker, civilingeniør Birgit Rasmussen, SBi, Aalborg Universitet, og seniorspecialist, civilingeniør Dan Hoffmeyer, DELTA.

4 Side 4 af Introduktion Denne vejledning samler grænseværdierne i relation til lydbestemmelserne i Bygningsreglement Grænseværdierne kan ses som eksempler på, hvordan Bygningsreglementets overordnede funktionskrav kan opfyldes, og må betragtes som en nedre grænse for nye bygningers akustiske kvalitet. Andre værdier end de anførte grænseværdier kan også benyttes, såfremt det kan eftervises, at der opnås et tilsvarende eller et bedre kvalitetsniveau for det akustiske indeklima. Vejledningen omfatter de i Bygningsreglement 2015 gældende lydbestemmelser indsat i tabeller med rumtyper, begreber, definitioner, grænseværdier og undtagelser samt - i begrænset omfang - supplerende vejledning i form af forslag, anbefalinger og præciseringer. Vejledningens grænseværdier og supplerende anbefalinger er gengivet fra: Den danske standard for lydklassifikation af boliger SBi-anvisninger med tilknytning til Bygningsreglementets lydbestemmelser Miljøstyrelsens publikationer om støj fra virksomheder, veje og jernbaner Afgrænsning Vejledningen gengiver generelt ikke direkte Bygningsreglementets tekst eller teksten fra de tilknyttede anvisninger mv. Denne information må hentes i de aktuelle publikationer, ligesom der på Bygningsreglementets hjemmeside kan være nye spørgsmål og svar om akustisk indeklima. For boliger, hvor der i standarden for lydklassifikation findes grænseværdier for flere forskellige lydklasser, er der i denne vejledning alene medtaget værdier svarende til klasse C, som Bygningsreglementet henviser til. Vælges i stedet klasse B eller A opnås lydmæssigt en bedre kvalitet. Vejledningen indeholder ikke byggetekniske løsninger til opfyldelse af Bygningsreglementets lydbestemmelser. Eksempler på konstruktionsløsninger kan fx ses i SBianvisninger om lydisolering. Vejledningen omfatter ikke ekstern støj fra virksomheder. Det reguleres af Miljøbeskyttelsesloven. Vejledende grænseværdier for ekstern støj fra virksomheder kan findes i vejledninger, supplementer og tillæg fra Miljøstyrelsen. Udvalgte referencer er medtaget i Bilag C. Det anbefales altid at undersøge gældende lokalplaner. Lokalplaners redegørelse kan beskrive de støjforhold, der er lagt til grund for lokalplanen og dens bestemmelser om fx støjafskærmning og støjisolering. Bestemmelser i lokalplaner er dog ikke yderligere behandlet i denne vejledning.

5 Side 5 af 36 Definition af lydtekniske begreber Det akustiske indeklima beskrives gennem en række lydtekniske begreber og tilhørende målestørrelser. Nedenfor gives en forenklet oversigt, herudover henvises til Bilag A. Luftlydisolationen er et udtryk for, i hvilken grad fx samtale og musik transmitteres mellem rum i en bygning. Målestørrelsen er det vægtede reduktionstal R w eller den lavfrekvenskorrigerede størrelse R w + C i db. Trinlydniveauet betegner lyden i et rum i en bygning, når et gulv et andet sted i bygningen påvirkes af en standardiseret bankemaskine. Målestørrelsen er det vægtede trinlydniveau L n,w eller den lavfrekvenskorrigerede størrelse L n,w + C I, i db. Støjbelastning fra trafik angives som et vægtet, ækvivalent lydtrykniveau, årsmiddelværdien L den i db, hvor aften- og natperioden indgår med ekstra tillæg. Grænseværdier er fastsat for møblerede rum. Støj fra installationer angives som et vægtet, ækvivalent lydtrykniveau L Aeq evt. suppleret med maksimalværdien L pamax, begge i db. Grænseværdier kan være fastsat for møblerede eller umøblerede rum. For lavfrekvent støj benyttes yderligere målestørrelsen L pa,lf og for infralyd L pg, begge i db. Efterklangstiden T beskriver, hvor hurtigt lyden i et rum dør ud og måles i sekunder. De rumakustiske forhold kan også beskrives ved det ækvivalente absorptionsareal A, der er et udtryk for den samlede lydabsorptionsmængde i et rum angivet i m 2. Grænseværdier kan være fastsat for møblerede eller umøblerede rum. Vejledningens anvendelse Vejledningen er opdelt efter bygningsanvendelse: boliger, undervisningsbygninger, daginstitutionsbygninger og andre bygninger som kontorer, hospitaler mv. Inden for hver bygningskategori er der angivet grænseværdier i fire tabeller for henholdsvis lydisolation, støj indendørs fra trafik, støj fra tekniske installationer og rumakustik. Grænseværdierne er eksempler på det akustiske kvalitetsniveau, hvor Bygningsreglementets funktionskrav til akustisk indeklima netop kan forventes opfyldt. Langt fra alle tænkelige bygnings- og rumtyper eller kombinationer af anvendelser kan findes i tabellerne. Det anbefales i sådanne situationer at fastsætte grænseværdier ud fra Bygningsreglementets generelle hensigt om at sikre tilfredsstillende lydforhold for bygningens brugere. Supplerende vejledning, der ikke nødvendigvis er krævet overholdt for at opfylde Bygningsreglementets funktionskrav, er anført separat i tabellerne (i kursiv). Uddybende definitioner af begreber mv. kan findes i Bilag A, hvor der også er omtale af de for Bygningsreglementets lydbestemmelser relevante standarder. Definitioner af rumtyper mv. er medtaget for de enkelte bygningskategorier i tilknytning til tabellerne.

6 Side 6 af 36 Byggemyndigheden kan i byggetilladelsen stille krav om dokumentationsmålinger. Beregninger og målinger i forbindelse med projektering og kontrol af lydforhold er omtalt i Bilag B. Bilag C giver oplysninger om litteratur og referencer som vejledninger, anvisninger, standarder mv. Referencenumrene i skemaerne henviser til dette bilag.

7 Side 7 af Boliger (Bygningsreglement 2015, Kapitel stk. 1 6) Tabellerne i dette afsnit beskriver lydbestemmelserne for lydisolation, støj indendørs fra trafik, støj fra tekniske installationer samt efterklangstid. Grænseværdierne er primært gengivet fra den danske standard om lydklassifikation af boliger og Miljøstyrelsens vejledninger om støj. Boliger omfatter i denne forbindelse også hoteller, kollegier, pensionater, kroer, klublejligheder, kostskoler, ældreboliger, døgninstitutioner og lignende bygninger, der benyttes til overnatning. Fritliggende enfamiliehuse og sommerhuse i sommerhusområder er ikke omfattet af alle lydbestemmelser i Bygningsreglementets Kapitel I tabellerne fremgår det, når bestemmelserne ikke gælder for fritliggende enfamiliehuse eller sommerhuse. Definitioner af rumtyper Beboelsesrum er opholds- eller soverum i en bolig (små, afgrænsede rum såsom entre, forstue, køkken, badeværelse osv. anses ikke for at være beboelsesrum). Fællesrum er fælles opholdsrum samt trapperum eller gange, som er fælles for flere boliger. Fælles opholdsrum er fx rum, der benyttes til samvær, spisning, fjernsyn mv. for beboere i flere boliger i kollegier, ældreboliger mv. Rum med særligt generende støj eller lokaler med støjende aktiviteter (i erhverv eller fællesrum) er rum til fælles service eller erhvervsmæssig virksomhed, hvor der specifikt kan forekomme meget støjende aktiviteter. Som eksempler herpå kan nævnes varmecentraler, vaskerier, produktions- eller storkøkkener, fest- og selskabslokaler, hobbyrum med maskiner, forretningslokaler, værksteder og restauranter. Bygningsreglementet foreskriver særskilte lydisolerende tiltag for disse rum. For almindelige fælles opholdsrum, trapperum, gange, kontorer mv. uden støjende aktiviteter er grænseværdierne derimod de samme som mellem en bolig og rum uden for boligen. Udearealer umiddelbart uden for bygningernes vinduer er området tæt på vinduer til beboelsesrum og køkken. Udendørs rekreative arealer er primære udendørs opholdsarealer som altaner, terrasser, tagterrasser og siddepladser, men ikke gangarealer, trapper, bede, beplantninger mv. Konstruktionsløsninger Byggetekniske løsninger til opfyldelse af Bygningsreglementets lydbestemmelser kan fx findes i SBi-anvisning 237 [14] om lydisolering mellem boliger - nybyggeri eller SBianvisning 244 [15] om lydisolering af klimaskærmen.

8 Side 8 af Lydisolation Tabel 2.1 indeholder grænseværdier for luftlydisolation og trinlydniveau i boligbyggeri svarende til overholdelse af BR2015 s lydbestemmelser samt supplerende vejledende grænseværdier for lette konstruktioner i lejlighedsskel. Lydbestemmelserne er gengivet fra DS 490 og den supplerende vejledning fra SBianvisning 258. Boliger Tabel 2.1 Lydisolation Lydbestemmelserne gælder ikke for fritliggende enfamiliehuse og sommerhuse Luftlydisolation [2] Mellem en bolig eller fælles opholdsrum og rum med særligt generende støj Mellem en bolig og rum uden for boligen a) Mellem fælles opholdsrum indbyrdes 5) R' w 60 db 55 db 55 db Dør 2) mellem bolig og fællesrum Dør 2) mellem fælles opholdsrum og gange/trapperum Trinlydniveau [2] I beboelsesrum og køkkener samt fælles opholdsrum fra rum med særligt generende støj I beboelsesrum og køkkener fra andre boliger og fra fællesrum b) I beboelsesrum og køkkener fra fælles trapperum og gange, fra altaner eller tilsvarende samt fra toilet- og baderum i andre boliger 3), 4) I fælles opholdsrum fra beboelsesrum, andre fællesrum, trapperum, gange, altaner eller tilsvarende samt fra toilet- og baderum 3), 4) Supplerende vejledning [3] For at forebygge gener ved lave frekvenser anbefales a) for lette 1) konstruktioner i lejlighedsskel: Luftlydisolation, R' w + C db b) for lette 1) konstruktioner i lejlighedsskel: Trinlydniveau, L' n,w + C I, db 32 db L' n,w 48 db 53 db 58 db 58 db 1) Lette konstruktioner i lejlighedsskel, dvs. skillevægge med en vægt pr. arealenhed under 100 kg/m 2 og etageadskillelser med en vægt pr. arealenhed under 250 kg/m 2, kan give problemer med utilstrækkelig lydisolation ved lave frekvenser, selv om kravene til lydisolation i lydklasse C er opfyldt. 2) Grænseværdien gælder for dørens areal. Den omgivende væg skal opfylde grænseværdien for mellem en bolig og rum uden for boligen henholdsvis mellem fælles opholdsrum indbyrdes. 3) Altaner samt gulve og dæk i toilet- og baderum og andre rum med et gulvareal mindre end 2,5 m 2 skal ikke opfylde krav til trinlydniveau. 4) Fælles og private tagterrasser skal opfylde samme grænseværdier som altaner. 5) Hvis et fælles opholdsrum opdeles med en foldedør/mobilvæg bør lydisolationen mellem de to dele af rummet fastsættes efter den planlagte anvendelse.

9 Side 9 af Støj indendørs fra trafik Tabel 2.2 indeholder grænseværdier for trafikstøj i boliger svarende til overholdelse af BR2015 s lydbestemmelser samt supplerende vejledende grænseværdier for trafikstøj indendørs med åbne vinduer. Lydbestemmelserne er gengivet fra DS 490 og den supplerende vejledning fra Miljøstyrelsens vejledning 4/2007 og 1/1997. Boliger Tabel 2.2 Støj indendørs fra trafik Lydbestemmelserne gælder ikke for sommerhuse Lovgivning Støjbelastning ude Veje: L den 58 db Jernbaner: L den 64 db BR2015 1), 4) [1], [2] Ingen krav Supplerende vejledning Planlovgivning - Veje 5) [7] Supplerende vejledning Planlovgivning - Jernbaner 5) [8] Ingen krav Ingen krav Støjbelastning ude Veje: 58 db < L den 68 db Jernbaner: L den > 64 db L den 33 db med lukkede vinduer Byfornyelse mv. 2) Veje: L den 46 db med åbne vinduer 3) Byfornyelse mv. 2) Jernbaner: L den 52 db med åbne vinduer 3) Støjbelastning ude Veje: L den > 68 db L den 33 db med lukkede vinduer Der bør ikke planlægges for boliger 6) 1) BR2015 henviser til DS 490 om lydklassifikation af boliger, lydklasse C, med grænseværdien for L den gældende for de enkelte trafikstøjkilder hver for sig. 2) Byfornyelse, huludfyldning o.l. i eksisterende boligområder samt områder for blandede byfunktioner i bymæssig bebyggelse. 3) Specielle løsninger er nødvendige. 4) Grænseværdierne gælder i møblerede rum med eventuelle udeluftventiler i åben position. 5) Grænseværdierne gælder i møblerede rum. 6) Lokale bestemmelser kan omfatte boliger ved en udendørs støjbelastning over 68 db.

10 Side 10 af Støj fra tekniske installationer Tabel 2.3 indeholder grænseværdier for støj fra tekniske installationer i boliger svarende til overholdelse af BR2015 s lydbestemmelser samt supplerende vejledende grænseværdier for lavfrekvent støj og infralyd. Lydbestemmelserne er gengivet fra DS 490 og fra Miljøstyrelsens vejledning 5/1984 og den supplerende vejledning fra SBi-anvisning 258 og Miljøstyrelsens orientering 9/1997. Boliger Tabel 2.3 Støj fra tekniske installationer Rumtype/udearealer Støjkilde 4) L Aeq L pamax Bemærkning Indendørs [2] I beboelsesrum, fælles opholdsrum og køkkener 1), a) Bygningens tekniske installationer 5) 30 db Indendørs [1], [5] I beboelsesrum og fælles opholdsrum 2), a) Tekniske installationer i erhvervsenheder i samme bygning 30 db kl db 40 db kl Udendørs [1], [5] - Umiddelbart uden for bygningernes vinduer til beboelsesrum og køkken 3) - På rekreative arealer (primære udendørs opholdsarealer) 3) Bygningens tekniske installationer 6) 40 db 35 db 55 db 50 db Etageboligområder samt blandet bolig og erhverv Åben og lav boligbebyggelse samt sommerhusområder Supplerende vejledning [3], [9] a) For tekniske installationer der giver anledning til lavfrekvent støj i beboelsesrum eller fælles opholdsrum: A-vægtet, ækvivalent lydtrykniveau i lavfrekvensområdet, L pa,lf 25 db om dagen (kl ) og 20 db for aften og nat (kl ). Tilsvarende grænseværdi for G-vægtet infralydniveau, L pg 85 db. 1) Grænseværdierne gælder i umøblerede rum. 2) Grænseværdierne gælder i møblerede rum. 3) For sammenbyggede enfamiliehuse og etageboligbyggerier også ved naboboliger. 4) Grænseværdierne gælder for den enkelte installation. 5) Inklusive boligens egne faste installationer, såfremt de ikke kan kontrolleres af den aktuelle boligs egen beboer. 6) Inklusive boligens egne faste installationer som varmepumper, aftræk mv.

11 Side 11 af Rumakustik Tabel 2.4 indeholder grænseværdier for efterklangstid i boligbyggeri svarende til overholdelse af BR2015 s lydbestemmelser. Lydbestemmelserne er gengivet fra DS 490 og den supplerende vejledning fra SBianvisning 258. Boliger Tabel 2.4 Rumakustik Lydbestemmelserne gælder ikke for fritliggende enfamiliehuse og sommerhuse, se dog supplerende vejledning. Efterklangstid [2] T 1) Frekvensområde I trapperum og gange med adgang til mere end 2 boliger eller erhvervsenheder I gange i plejehjem og lignende, hvor gangarealet i nogen grad anvendes til ophold Fælles opholdsrum 2) 1,3 s 0,9 s 0,9 s 0,6 s Hz Hz 125 Hz Hz Supplerende vejledning [3] Som forslag til projekteringsværdi for større opholdsrum i boliger også i fritliggende enfamiliehuse og sommerhuse - kan anvendes en efterklangstid på maksimum 0,6 s gældende for møbleret rum. Den foreslåede værdi svarer til grænseværdien for fælles opholdsrum i boligbyggeri. 1) Maksimumsværdien for efterklangstiden gælder for hvert 1/1-oktavbånd i frekvensområdet. 2) Grænseværdierne gælder i møblerede rum.

12 Side 12 af Undervisningsbygninger (Del af Bygningsreglement 2015, Kapitel stk. 1 3) Tabellerne i dette afsnit beskriver lydbestemmelserne for lydisolation, støj indendørs fra trafik, støj fra tekniske installationer samt efterklangstid og absorptionsareal. Grænseværdierne er primært gengivet fra SBi-anvisning 218 om lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbygninger. Undervisningsbygninger omfatter skoler, gymnasier, uddannelsesinstitutioner, universiteter mv. Heldagsklasser, helhedsskoler og indskolingslokaler, der dækker over, at de samme lokaler benyttes til undervisning og fritidsaktiviteter, skal med hensyn til lydisolation og støj indrettes efter lydbestemmelserne for undervisningslokaler. Med hensyn til rumakustik skal lydbestemmelserne for opholdsrum i daginstitutionsbygninger opfyldes, idet der dog skal tages hensyn til lærernes mulighed for ubesværet at tale rummet op - se SBianvisning 218. Definitioner af rumtyper Undervisningsrum er klasselokaler, faglokaler, auditorier, værksteder, grupperum, gymnastiksale mv. Store undervisningsrum kræver ofte særskilt akustisk projektering. Biblioteker, kontorer, forberedelsesrum, personalerum mv. kan med hensyn til lydbestemmelser behandles som undervisningsrum. Fællesrum omfatter udover egentlige fælles opholdsrum også gangarealer (med og uden anvendelse til gruppearbejde) samt trapperum. Aulaer, kantiner mv. er også fællesrum, men kræver ofte særskilt akustisk projektering. Med hensyn til lydisolation regnes toiletrum, teknikrum mv. som fællesrum. Bygningsreglementets krav om særskilte lydisolerende tiltag mellem undervisningsrum og tilgrænsende rum i erhvervsenheder eller i andre institutioner gælder kun ved tilgrænsende rum med særligt generende støj og således ikke ved sammenbygning med kontorlokaler eller almindelige undervisnings- eller opholdsrum, hvor der derfor kan fastsættes mere lempelige grænseværdier ved den akustiske projektering. Åbne undervisningsområder er arealer, hvori der undervises flere individuelle klasser eller grupper, der ikke er fysisk adskilt i lukkede rum. Disse arealer kræver særskilt akustisk projektering.

13 Side 13 af Lydisolation Tabel 3.1 indeholder grænseværdier for luftlydisolation og trinlydniveau i undervisningsbygninger svarende til overholdelse af BR2015 s lydbestemmelser. Lydbestemmelserne er gengivet fra SBi-anvisning 218. Undervisningsbygninger Tabel 3.1 Lydisolation Luftlydisolation [4] R w Mellem undervisningsrum samt mellem undervisningsrum og fællesrum, horisontalt Mellem undervisningsrum samt mellem undervisningsrum og fællesrum, vertikalt Mellem undervisningsrum med dørforbindelse (samlet lydisolation for væg med dør, foldeog mobilvægge, glaspartier mv.) Mellem undervisningsrum og fællesrum med dørforbindelse (samlet lydisolation for væg med dør, folde- og mobilvægge, glaspartier mv.) For fleksible rumadskillelser i åbne undervisningsområder 1) Mellem undervisningsrum til sløjd og andre undervisningsrum eller fællesrum Mellem undervisningsrum til sløjd og fællesrum med dørforbindelse (samlet lydisolation for væg med dør, folde- og mobilvægge, glaspartier mv.) Mellem undervisningsrum til sang og musik samt mellem undervisningsrum til sang og musik og andre undervisningsrum eller fællesrum Mellem undervisningsrum til sang og musik med dørforbindelse (samlet lydisolation for væg med dør) Mellem undervisningsrum til sang og musik og fællesrum med dørforbindelse (samlet lydisolation for væg med dør) Mellem undervisningsrum og tilgrænsende rum i erhvervsenheder eller i andre undervisnings- eller daginstitutioner 48 db 51 db 44 db 36 db 20 db 60 db 44 db 65 db 55 db 50 db 60 db Trinlydniveau [4] L n,w I undervisningsrum 2) I undervisningsrum fra gulve og dæk i undervisningsrum til sløjd eller sang og musik 58 db 53 db I undervisningsrum fra gulve og dæk i tilgrænsende rum i erhvervsenheder eller i andre undervisnings- eller daginstitutioner 48 db 1) Ved fleksible rumadskillelser forstås vægsystemer eller lignende rumopdelende elementer, som ikke fuldstændigt aflukker rum, men som afskærmer og adskiller dele af rum. 2) Fra alle omgivende gulve, dæk og trapper.

14 Side 14 af Støj indendørs fra trafik Tabel 3.2 indeholder grænseværdier for trafikstøj i undervisningsbygninger svarende til overholdelse af BR2015 s lydbestemmelser samt supplerende vejledende grænseværdier for trafikstøj indendørs med åbne vinduer. Lydbestemmelserne er gengivet fra SBi-anvisning 218 og den supplerende vejledning fra Miljøstyrelsens vejledning 4/2007 og 1/1997. Undervisningsbygninger Tabel 3.2 Støj indendørs fra trafik Lovgivning 4) Støjbelastning ude Veje: L den 58 db Jernbaner: L den 64 db BR2015 1) [4] Ingen krav Supplerende vejledning Planlovgivning - Veje [7] Supplerende vejledning Planlovgivning - Jernbaner [8] Ingen krav Ingen krav Støjbelastning ude Veje: 58 db < L den 68 db Jernbaner: L den > 64 db L den 33 db med lukkede vinduer Byfornyelse mv. 2) Veje: L den 46 db med åbne vinduer 3) Byfornyelse mv. 2) Jernbaner: L den 52 db med åbne vinduer 3) Støjbelastning ude Veje: L den > 68 db L den 33 db med lukkede vinduer Der bør ikke planlægges for støjfølsom anvendelse 5) 1) Grænseværdien for L den gældende for de enkelte trafikstøjkilder hver for sig. 2) Byfornyelse, huludfyldning o.l. i eksisterende boligområder samt områder for blandede byfunktioner i bymæssig bebyggelse. 3) Specielle løsninger er nødvendige. 4) Grænseværdierne gælder i møblerede undervisningsrum. 5) Lokale bestemmelser kan omfatte undervisningsbygninger ved en udendørs støjbelastning over 68 db.

15 Side 15 af Støj fra tekniske installationer Tabel 3.3 indeholder grænseværdier for støj fra tekniske installationer i undervisningsbygninger svarende til overholdelse af BR2015 s lydbestemmelser samt supplerende vejledende grænseværdier for lavfrekvent støj og infralyd. Lydbestemmelserne er gengivet fra SBi-anvisning 218 og den supplerende vejledning fra SBi-anvisning 258 og Miljøstyrelsens orientering 9/1997. Undervisningsbygninger Tabel 3.3 Støj fra tekniske installationer Rumtype Støjkilde 2) L Aeq I undervisningsrum 1), a) [4] Bygningens tekniske installationer Supplerende vejledning [3], [9] a) For tekniske installationer, der giver anledning til lavfrekvent støj i undervisningsrum: A-vægtet, ækvivalent lydtrykniveau i lavfrekvensområdet, L pa,lf 30 db. Tilsvarende grænseværdi for G-vægtet infralydniveau, L pg 85 db. 1) Grænseværdien gælder i møblerede rum. 2) Grænseværdien gælder for den enkelte installation. 30 db

16 Side 16 af Rumakustik Tabel 3.4 indeholder grænseværdier for efterklangstid og absorptionsareal i undervisningsbygninger svarende til overholdelse af BR2015 s lydbestemmelser. Lydbestemmelserne er gengivet fra SBi-anvisning 218 og den supplerende vejledning fra SBi-anvisning 218. Undervisningsbygninger Tabel 3.4 Rumakustik Efterklangstid [4] T 1), 3), a) Frekvensområde Klasserum b) T 0,6 s Hz Undervisningsrum til sløjd T 0,6 s Hz Undervisningsrum til sang og musik mindre end 250 m 3 (korsang og akustisk musik) 4) 0,8 T 1,1 s Hz Undervisningsrum til sang og musik mindre end 250 m 3 (elektrisk forstærket) 4) T 0,6 s Hz Gymnastiksale mindre end 3500 m 3 T 1,6 s Hz Gymnastiksale større end 3500 m 3 T 1,8 s Hz Svømmehaller mindre end 1500 m 3 T 2,0 s Hz Svømmehaller større end 1500 m 3 T 2,3 s Hz Fællesrum samt fællesgange, der benyttes til gruppearbejde og lignende T 0,4 s Hz Fællesgange, der ikke benyttes til gruppearbejde og lignende T 0,9 s Hz Trapperum T 1,3 s Hz Absorptionsareal [4] A 2), 3), a) Frekvensområde Åbne undervisningsområder c) A 1,3 gulvareal Hz Fællesrum med loftshøjde større end 4 m og rumvolumen større end 300 m 3 Supplerende vejledning [4] a) Fordeling af lydabsorbenter i rummet har betydning, se [4]. b) For små undervisningsrum for mindre grupper dog T 0,4-0,5 s c) For åbne undervisningsområder gælder specielle forhold, se [4]. A 1,2 gulvareal Hz 1) Maksimumsværdien for efterklangstiden gælder for hvert 1/1-oktavbånd i frekvensområdet. Ved 125 Hz kan den angivne maksimumsværdi dog tillægges 20 %. 2) Minimumsværdien for absorptionsarealet gælder for hvert 1/1-oktavbånd.i frekvensområdet. Ved 125 Hz kan den angivne minimumsværdi dog fratrækkes 20 %. 3) Grænseværdierne gælder i møblerede rum. For gymnastiksale, svømmehaller, fællesgange (uden gruppearbejde) og trapperum dog i umøblerede rum. 4) Kan der ikke etableres særskilte rum til de to sang- og musikanvendelser, anbefales det at udføre undervisningsrum til sang og musik med variabel akustik, så begge anvendelser kan tilgodeses.

17 Side 17 af Daginstitutionsbygninger (Del af Bygningsreglement 2015, Kapitel stk. 1 3) Tabellerne i dette afsnit beskriver lydbestemmelserne for lydisolation, støj indendørs fra trafik, støj fra tekniske installationer samt efterklangstid og absorptionsareal. Grænseværdierne er primært gengivet fra SBi-anvisning 218 om lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbygninger. Daginstitutionsbygninger omfatter børneinstitutioner, skolefritidsordninger m.v. Definitioner af rumtyper I en daginstitution er stort set alle rum, hvor der opholder sig børn eller voksne, at betragte som opholdsrum, herunder også fællesrum, gangarealer, garderober, trapperum, værksteder, personalerum, kontorer mv. Kun toiletrum, depotrum og tilsvarende regnes ikke som opholdsrum. Med hensyn til Bygningsreglementets bestemmelser for lydisolation skelnes der mellem almindelige opholdsrum, opholdsrum for stille / støjende aktiviteter og andre rum. Opholdsrum for stille aktiviteter kan fx være egentlige sove- eller hvilerum. Opholdsrum for støjende aktiviteter er rum med aktiviteter, som giver et støjniveau ud over det almindelige i opholdsrum, dvs. fx tumlerum, boldrum eller rum til visse værkstedsaktiviteter. For værksteder med særligt støjende maskiner eller egentlige musiklokaler bør der ved den akustiske projektering fastsættes skærpede grænseværdier. Andre rum er typisk fællesrum eller gangarealer. Bygningsreglementets krav om særskilte lydisolerende tiltag mellem opholdsrum og tilgrænsende rum i erhvervsenheder eller i andre institutioner gælder kun ved tilgrænsende rum med særligt generende støj og således ikke ved sammenbygning med kontorlokaler eller almindelige undervisnings- eller opholdsrum, hvor der derfor kan fastsættes mere lempelige grænseværdier ved den akustiske projektering.

18 Side 18 af Lydisolation Tabel 4.1 indeholder grænseværdier for luftlydisolation og trinlydniveau i daginstitutionsbygninger svarende til overholdelse af BR2015 s lydbestemmelser. Lydbestemmelserne er gengivet fra SBi-anvisning 218. Daginstitutionsbygninger Tabel 4.1 Lydisolation Luftlydisolation [4] R w Mellem opholdsrum for stille og/eller støjende aktiviteter samt mellem disse rum og øvrige rum Mellem opholdsrum for stille og/eller støjende aktiviteter og øvrige rum med dørforbindelse (samlet lydisolation for væg med dør mv.) 48 db 40 db Mellem opholdsrum samt mellem opholdsrum og øvrige rum Mellem opholdsrum med dørforbindelse samt mellem opholdsrum og øvrige rum med dørforbindelse (samlet lydisolation for væg med dør mv.) Mellem opholdsrum og tilgrænsende rum i erhvervsenheder eller i andre undervisningseller daginstitutioner 40 db 30 db 60 db Trinlydniveau [4] L n,w I opholdsrum (fra gulve i overliggende rum) og i opholdsrum for stille aktiviteter (fra alle gulve) 58 db I opholdsrum (fra gulve i rum på samme etage) I opholdsrum fra gulve og dæk i tilgrænsende rum i erhvervsenheder eller i andre undervisnings- eller daginstitutioner 63 db 48 db

19 Side 19 af Støj indendørs fra trafik Tabel 4.2 indeholder grænseværdier for trafikstøj i daginstitutionsbygninger svarende til overholdelse af BR2015 s lydbestemmelser samt supplerende vejledende grænseværdier for trafikstøj indendørs med åbne vinduer. Lydbestemmelserne er gengivet fra SBi-anvisning 218, og den supplerende vejledning fra Miljøstyrelsens vejledning 4/2007 og 1/1997. Daginstitutionsbygninger Tabel 4.2 Støj indendørs fra trafik Lovgivning 4) Støjbelastning ude Veje: L den 58 db Jernbaner: L den 64 db BR2015 1) [4] Ingen krav Supplerende vejledning Planlovgivning - Veje [7] Supplerende vejledning Planlovgivning - Jernbaner [8] Ingen krav Ingen krav Støjbelastning ude Veje: 58 db < L den 68 db Jernbaner: L den > 64 db L den 33 db med lukkede vinduer Byfornyelse mv. 2) Veje: L den 46 db med åbne vinduer 3) Byfornyelse mv. 2) Jernbaner: L den 52 db med åbne vinduer 3) Støjbelastning ude Veje: L den > 68 db L den 33 db med lukkede vinduer Der bør ikke planlægges for støjfølsom anvendelse 5) 1) Grænseværdien for L den gældende for de enkelte trafikstøjkilder hver for sig. 2) Byfornyelse, huludfyldning o.l. i eksisterende boligområder samt områder for blandede byfunktioner i bymæssig bebyggelse. 3) Specielle løsninger er nødvendige. 4) Grænseværdierne gælder i møblerede opholdsrum. 5) Lokale bestemmelser kan omfatte daginstitutionsbygninger ved en udendørs støjbelastning over 68 db.

20 Side 20 af Støj fra tekniske installationer Tabel 4.3 indeholder grænseværdier for støj fra tekniske installationer i daginstitutionsbygninger svarende til overholdelse af BR2015 s lydbestemmelser samt supplerende vejledende grænseværdier for lavfrekvent støj og infralyd. Lydbestemmelserne er gengivet fra SBi-anvisning 218, og den supplerende vejledning fra SBi-anvisning 258 og Miljøstyrelsens orientering 9/1997. Daginstitutionsbygninger Tabel 4.3 Støj fra tekniske installationer Rumtype Støjkilde 2) L Aeq I opholdsrum 1), a) [4] Bygningens tekniske installationer Supplerende vejledning [3], [9] a) For tekniske installationer, der giver anledning til lavfrekvent støj i opholdsrum: A-vægtet, ækvivalent lydtrykniveau i lavfrekvensområdet, L pa,lf 25 db. Tilsvarende grænseværdi for G-vægtet infralydniveau, L pg 85 db. 1) Grænseværdien gælder i møblerede rum. 2) Grænseværdien gælder for den enkelte installation. 30 db

21 Side 21 af Rumakustik Tabel 4.4 indeholder grænseværdier for efterklangstid og absorptionsareal i daginstitutionsbygninger svarende til overholdelse af BR2015 s lydbestemmelser. Lydbestemmelserne og den supplerende vejledning er gengivet fra SBi-anvisning 218. Daginstitutionsbygninger Tabel 4.4 Rumakustik Efterklangstid [4] T 1), 3), a) Frekvensområde Opholdsrum T 0,4 s Hz Absorptionsareal [4] A 2), 3), a) Opholdsrum med lofthøjde større end 4 m og rumvolumen større end 300 m 3 Supplerende vejledning [4] a) Fordeling af lydabsorbenter i rummet har betydning, se [4]. A 1,2 gulvareal 1) Maksimumsværdien for efterklangstiden gælder for hvert 1/1-oktavbånd i frekvensområdet. Ved 125 Hz kan den angivne maksimumsværdi dog tillægges 20 %. 2) Minimumsværdien for absorptionsarealet gælder for hvert 1/1-oktavbånd i frekvensområdet. Ved 125 Hz kan den angivne minimumsværdi dog fratrækkes 20 %. 3) Grænseværdierne gælder i møblerede rum Hz

22 Side 22 af Bygninger til andre formål (Del af Bygningsreglement 2015, Kapitel stk. 1 3) Der findes ikke specifikke bestemmelser for lydisolation, støjniveau og rumakustik i bygninger til andre formål, herunder kontorbyggeri, hospitaler, lægehuse og klinikker. For rumakustik i kontorbyggeri er der dog fastsat grænseværdier i Arbejdstilsynets vejledning om akustik i arbejdsrum [11]. For disse bygninger bør der - jf. Bygningsreglementets vejledningstekst - i hvert enkelt tilfælde opstilles projektrelevante lydbestemmelser til opfyldelse af kravene til det akustiske indeklima. Tabellerne i dette afsnit beskriver alene forslag til projekteringsværdier for lydisolation, støj indendørs fra trafik, støj fra tekniske installationer samt efterklangstid og absorptionsareal. Projekteringsværdierne er primært gengivet fra SBi-anvisning 258 om Bygningsreglementet. Forslagene til projekteringsværdier omfatter kun et meget begrænset antal rumtyper og projektrelevante lydbestemmelser skal opstilles for alle byggeriets rumtyper. Svenske og norske standarder for lydklassifikation [16], [17] omhandler også disse typer bygninger og kan benyttes som yderligere inspiration ved opstilling af lydbestemmelser. Bygningsmyndigheden kan i det konkrete projekt påse, at bygherren har opstillet lydbestemmelser for det akustiske indeklima. Kommunen har dog også i henhold til Byggelovens 11 hjemmel til i byggetilladelsen at stille krav om lydforhold for disse typer bygninger.

23 Side 23 af Kontorbyggeri Forslagene til projekteringsværdier omfatter kun et begrænset antal rumtyper. Ved projektering bør der opstilles lydbestemmelser for alle byggeriets rumtyper Lydisolation Tabel indeholder forslag til projekteringsværdier for luftlydisolation og trinlydniveau i udvalgte rumtyper i kontorbyggeri svarende til overholdelse af BR2015 s generelle bestemmelse om, at brugerne skal sikres tilfredsstillende lydforhold. Forslag til projekteringsværdier er gengivet fra SBi-anvisning 258. Kontorbyggeri Tabel Lydisolation forslag til projekteringsværdier Luftlydisolation [3] R w Mellem kontorer 1) Mellem møderum og andre rum 1) 40 db 48 db Trinlydniveau [3] L n,w I kontorer og møderum fra gulve i gange I kontorer og møderum fra gulve i øvrige rum 58 db 63 db 1) Mellem rum, hvori der kræves fortrolighed, og andre rum vil der være behov for en bedre lydisolation. Mellem rum med dørforbindelse bør der opstilles supplerende lydbestemmelser.

24 Side 24 af Støj indendørs fra trafik Tabel indeholder forslag til projekteringsværdier for trafikstøj i udvalgte rumtyper i kontorbyggeri svarende til overholdelse af BR2015 s generelle bestemmelse om, at brugerne skal sikres tilfredsstillende lydforhold. Forslag til projekteringsværdier er gengivet fra SBi-anvisning 258, og den supplerende vejledning fra Miljøstyrelsens vejledning 4/2007 og 1/1997. Kontorbyggeri Tabel Støj indendørs fra trafik forslag til projekteringsværdier Lovgivning 4) Støjbelastning ude Veje: L den 63 db Jernbaner: L den 69 db BR2015 1) [3] Ingen krav Supplerende vejledning Planlovgivning - Veje [7] Supplerende vejledning Planlovgivning - Jernbaner [8] Ingen krav Ingen krav Støjbelastning ude Veje: L den > 63 db Jernbaner: L den > 69 db Lukkede vinduer Forslag: L den 38 db 1) Byfornyelse mv. 2) Åbne vinduer 3) Veje: L den 51 db Byfornyelse mv. 2) Åbne vinduer 3) Jernbaner: L den 57 db 1) BR2015 indeholder ingen specifikke krav. 2) Byfornyelse, huludfyldning o.l. i eksisterende boligområder samt områder for blandede byfunktioner i bymæssig bebyggelse. 3) Specielle løsninger er nødvendige. 4) Projekteringsværdierne gælder i møblerede kontorer og møderum.

25 Side 25 af Støj fra tekniske installationer Tabel indeholder forslag til projekteringsværdier for støj fra tekniske installationer i udvalgte rumtyper i kontorbyggeri svarende til overholdelse af BR2015 s generelle bestemmelse om, at brugerne skal sikres tilfredsstillende lydforhold. Forslag til projekteringsværdier er gengivet fra SBi-anvisning 258 og den supplerende vejledning fra Miljøstyrelsens orientering 9/1997. Kontorbyggeri Tabel Støj fra tekniske installationer forslag til projekteringsværdier Rumtype Støjkilde 2) L Aeq I kontorer og møderum 1), a) [3] Supplerende vejledning [3], [9] a) For tekniske installationer, der giver anledning til lavfrekvent støj i kontorer: A-vægtet, ækvivalent lydtrykniveau i lavfrekvensområdet, L pa,lf 30 db. Tilsvarende for G-vægtet infralydniveau, L pg 85 db. 1) Projekteringsværdien gælder i møblerede rum. 2) Projekteringsværdien gælder for den enkelte installation. Bygningens tekniske installationer 35 db

26 Side 26 af Rumakustik Tabel indeholder forslag til projekteringsværdier for efterklangstid og absorptionsareal i udvalgte rumtyper i kontorbyggeri svarende til overholdelse af BR2015 s generelle bestemmelse om, at brugerne skal sikres tilfredsstillende lydforhold. Forslag til projekteringsværdier og supplerende vejledning er gengivet fra SBianvisning 258. Kontorbyggeri Tabel Rumakustik forslag til projekteringsværdier Efterklangstid [3] T 1), 3) Frekvensområde Enkeltpersonkontorer og møderum T 0,6 s Hz Absorptionsareal [3] A 2), 3) Frekvensområde Flerpersonkontorer a) A 1,1 gulvareal Hz Supplerende vejledning [3] a) For åbne kontorområder gælder specielle forhold fx omkring lydudbredelse og taleforståelighed, se [3] og [12]. 1) Maksimumsværdien for efterklangstiden gælder for hvert 1/1-oktavbånd i frekvensområdet. Ved 125 Hz kan den angivne maksimumsværdi dog tillægges 20 %. 2) Minimumsværdien for absorptionsarealet gælder for hvert 1/1-oktavbånd i frekvensområdet. Ved 125 Hz kan den angivne minimumsværdi dog fratrækkes 20 %. 3) Projekteringsværdierne gælder i møblerede rum.

27 Side 27 af Hospitaler, lægehuse og klinikker Forslagene til projekteringsværdier omfatter kun et begrænset antal rumtyper, fx sengestuer og undersøgelses- og behandlingsrum. Ved projektering bør der opstilles lydbestemmelser for alle byggeriets rumtyper Lydisolation Tabel indeholder forslag til projekteringsværdier for luftlydisolation og trinlydniveau i udvalgte rumtyper i hospitaler, lægehuse og klinikker svarende til overholdelse af BR2015 s generelle bestemmelse om, at brugerne skal sikres tilfredsstillende lydforhold. Forslag til projekteringsværdier er gengivet fra SBi-anvisning 258. Hospitaler, lægehuse og klinikker Tabel Lydisolation forslag til projekteringsværdier Luftlydisolation [3] R w Mellem undersøgelsesrum, behandlingsrum mv. 1) Mellem sengestuer 1) 44 db 48 db Trinlydniveau [3] L n,w I sengestuer, undersøgelsesrum, behandlingsrum mv. fra gulve i andre rum 58 db 1) Mellem rum, hvori der kræves fortrolighed, og andre rum vil der være behov for en bedre lydisolation. Mellem rum med dørforbindelse bør der opstilles supplerende lydbestemmelser.

28 Side 28 af Støj indendørs fra trafik Tabel indeholder forslag til projekteringsværdier for trafikstøj i udvalgte rumtyper i sengestuer og undersøgelses- og behandlingsrum svarende til overholdelse af BR2015 s generelle bestemmelse om, at brugerne skal sikres tilfredsstillende lydforhold. Forslag til projekteringsværdier er gengivet fra SBi-anvisning 258 og den supplerende vejledning fra Miljøstyrelsens vejledning 4/2007 og 1/1997. Hospitaler, lægehuse og klinikker Tabel Støj indendørs fra trafik forslag til projekteringsværdier Lovgivning 4) Støjbelastning ude Veje: L den 58 db Jernbaner: L den 64 db BR2015 1) [3] Ingen krav Supplerende vejledning Planlovgivning - Veje [7] Supplerende vejledning Planlovgivning - Jernbaner [8] Ingen krav Ingen krav Støjbelastning ude Veje: 58 db < L den 68 db Jernbaner: L den > 64 db Forslag: L den 33 db med lukkede vinduer Byfornyelse mv. 2) Veje: L den 46 db med åbne vinduer 3) Byfornyelse mv. 2) Jernbaner: L den 52 db med åbne vinduer 3) Støjbelastning ude Veje: L den > 68 db Forslag L den 33 db med lukkede vinduer Der bør ikke planlægges for støjfølsom anvendelse 1) BR2015 indeholder ingen specifikke krav. 2) Byfornyelse, huludfyldning o.l. i eksisterende boligområder samt områder for blandede byfunktioner i bymæssig bebyggelse. 3) Specielle løsninger er nødvendige. 4) Projekteringsværdierne gælder i møblerede sengestuer, undersøgelsesrum, behandlingsrum mv.

29 Side 29 af Støj fra tekniske installationer Tabel indeholder forslag til projekteringsværdier for støj fra tekniske installationer i udvalgte rumtyper i sengestuer og undersøgelses- og behandlingsrum svarende til overholdelse af BR2015 s generelle bestemmelse om, at brugerne skal sikres tilfredsstillende lydforhold. Forslag til projekteringsværdier er gengivet fra SBi-anvisning 258 og den supplerende vejledning fra Miljøstyrelsens orientering 9/1997. Hospitaler, lægehuse og klinikker Tabel Støj fra tekniske installationer forslag til projekteringsværdier Rumtype Støjkilde 2) L Aeq I sengestuer, undersøgelsesrum, behandlingsrum mv. 1), a) [3] Bygningens tekniske installationer 30 db Supplerende vejledning [3], [9] a) For tekniske installationer der giver anledning til lavfrekvent støj i sengestuer, undersøgelsesrum, behandlingsrum mv.: A-vægtet, ækvivalent lydtrykniveau i lavfrekvensområdet, L pa,lf 30 db. Tilsvarende for G-vægtet infralydniveau, L pg 85 db. 1) Projekteringsværdien gælder i møblerede rum. 2) Projekteringsværdien gælder for den enkelte installation.

30 Side 30 af Rumakustik Tabel indeholder forslag til projekteringsværdier for efterklangstid i udvalgte rumtyper i sengestuer og undersøgelses- og behandlingsrum svarende til overholdelse af BR2015 s generelle bestemmelse om, at brugerne skal sikres tilfredsstillende lydforhold. Forslag til projekteringsværdier er gengivet fra SBi-anvisning 258. Hospitaler, lægehuse og klinikker Tabel Rumakustik forslag til projekteringsværdier Efterklangstid [3] T 1) Frekvensområde Sengestuer 2) T 0,8 s Hz Undersøgelsesrum, behandlingsrum mv. 2) T 0,6 s Hz 1) Maksimumsværdierne for efterklangstiden gælder for hvert 1/1-oktavbånd i de angivne frekvensområder. Ved 125 Hz kan den angivne maksimumsværdi dog tillægges 20 %. 2) Projekteringsværdierne gælder i møblerede rum.

31 Side 31 af 36 Bilag A Lydtekniske begreber De følgende lydtekniske begreber og henvisninger til akustiske målestandarder er overordnet gengivet i overensstemmelse med den danske standard DS 490 for lydklassifikation af boliger. Luftlydisolation Bygningsdeles evne til at isolere mod luftlydtransmission i en bygning angivet som et enkelt tal i form af det vægtede reduktionstal, R' w, med eller uden en spektral korrektion, C , udtrykt i decibel (db). Grænseværdier er relateret til feltmålinger i 1/3-oktavbånd udført i henhold til DS/EN ISO og vurderingsværdier i henhold til DS/EN ISO Når den spektrale korrektion, C , anvendes, angives resultaterne som R' w + C i henhold til DS/EN ISO Trinlydniveau Bygningsdeles egenskaber med hensyn til at transmittere trinlyd i en bygning angivet som et enkelt tal i form af det vægtede, normaliserede trinlydniveau, L n,w, med eller uden en spektral korrektion, C I, , udtrykt i decibel (db). Grænseværdier er relateret til feltmålinger i 1/3-oktavbånd i henhold til DS/EN ISO og vurderingsværdier i henhold til DS/EN ISO Når den spektrale korrektion, C I, , anvendes, angives resultaterne som L n,w + C I, i henhold til DS/EN ISO Ved sammenligning med grænseværdier skal korrektionen dog kun medregnes, såfremt den er 0 db. Lydtrykniveau Resultat af en lydmåling udført med en lydtrykmåler; målestørrelsen er oftest det A-vægtede, ækvivalente lydtrykniveau, L Aeq udtrykt i decibel (db). Støj fra trafik beregnes og karakteriseres ved størrelsen L den, som giver et mål for støjgenen fra trafikken. Støj fra tekniske installationer er relateret til målinger af L Aeq i henhold til DS/EN ISO Eksempler på tekniske installationer er opvarmnings-, ventilations- eller køleanlæg, elevatorer samt vand- og afløbsinstallationer, opvaskemaskiner, vaskemaskiner og tørretumblere i naboboliger. Grænseværdier for støj fra tekniske installationer gælder for den enkelte installation. Lavfrekvent støj måles ved det A-vægtede lydtrykniveau i det lavfrekvente område, L pa,lf, som omfatter 1/3-oktavbåndene med centerfrekvenser 10 Hz til 160 Hz.

32 Side 32 af 36 Efterklangstid Den tid det tager for lydtrykniveauet at falde 60 db, efter at lydkilden er stoppet angivet i sekunder (s). Grænseværdier er relateret til målinger i henhold til DS/EN ISO Absorptionsareal Rummets samlede lydabsorptionsmængde - det ækvivalente absorptionsareal - angivet i m 2 -Sabine. Grænseværdier er relateret til beregninger i henhold til DS/ EN dvs. summering af lydabsorptionen for samtlige overflader, møbler mv. Referencer udvalgte standarder for måling og beregning af lydforhold i bygninger DS/EN ISO 717-1:2013: Akustik - Vurdering af lydisolation i bygninger og af bygningsdele - Del 1: Luftlydisolation. DS/EN ISO 717-2:2013: Akustik - Vurdering af lydisolation i bygninger og af bygningsdele - Del 2: Trinlydniveau. DS/EN ISO : 2014: Akustik Feltmåling af lydisolation i bygninger og af bygningselementer Del 1: Luftlydisolation. DS/EN ISO : 2015: Akustik Feltmåling af lydisolation i bygninger og af bygningselementer Del 2: Trinlydisolation. DS/EN ISO : 2016: Akustik Feltmåling af lydisolation i bygninger og af bygningselementer Del 3: Facaders lydisolation. DS/EN ISO 10052:2005: Akustik - Måling af luftlyd- og trinlydisolation samt støj fra tekniske installationer i bygninger - Overslagsmetode. Amendment DS/EN ISO 10052/A1:2010. DS/EN :2000: Bygningsakustik. Beregning af bygningers akustiske egenskaber ud fra bygningselementers egenskaber. Del 1: Luftlydisolation mellem rum. DS/EN :2000: Bygningsakustik. Beregning af bygningers akustiske egenskaber ud fra bygningselementers egenskaber. Del 2: Trinlydisolation mellem rum. DS/EN :2000: Bygningsakustik. Beregning af bygningers akustiske egenskaber ud fra bygningselementers egenskaber. Del 3: Luftlydisolation mod udefra kommende støj. DS/EN :2004: Bygningsakustik - Beregning af bygningers akustiske egenskaber ud fra bygningselementernes egenskaber - Del 6: Lydabsorption i lukkede rum DS/EN ISO :2008: Akustik - Måling af rumakustiske parametre - Del 2: Efterklangstid i almindelige rum. Amendment DS/EN ISO /AC:2009.

33 Side 33 af 36 Bilag B Kontrol af lydforhold ved målinger eller beregninger Kontrolmålinger tjener til dokumentation af, om kravene til det akustiske indeklima er opfyldt. Kommunen kan i henhold til Bygningsreglement 2015, kapitel 1.4, stk. 2, stille krav om lydmålinger i den færdige bygning i byggetilladelsen. Målingerne udføres som stikprøvekontrol. Beregninger kan - for absorptionsareal og trafikstøj - indgå i kontrol af lydforhold. Referencer til måle- og beregningsstandarder findes i Bilag A. Hvordan og efter hvilke målestandarder kontrolmålinger bør udføres samt specifik vejledning om forhold, der ikke er fastlagt i målestandarderne, er beskrevet i SBi-anvisning 217 om udførelse af bygningsakustiske målinger. Da byggemyndigheden ved nybyggeri af fritliggende enfamiliehuse, sommerhuse og sammenbyggede enfamiliehuse med lodret lejlighedsskel ikke skal meddele byggetilladelse vedrørende bestemmelserne i kapitel 6.4 om akustisk indeklima, kan der ikke i byggetilladelsen stilles krav om kontrolmålinger. Bygherren bør derfor - specielt for sammenbyggede enfamiliehuse - have skærpet fokus på opfyldelse af lydbestemmelserne for at sikre tilfredsstillende lydforhold for de kommende beboere. Accept af afvigelser fra grænseværdien ved kontrolmålinger Luftlydisolations- og trinlydmålinger Kommunerne kan normalt acceptere en afvigelse på 1 db - dog skal middelværdi for alle målinger på ens bygningsdele overholde grænseværdien. Trafikstøj Ubestemtheden på beregningen af det udendørs trafikstøjniveau skal ikke indregnes ved bestemmelse af det indendørs støjniveau før sammenligning med grænseværdien. Kommunerne kan normalt acceptere en afvigelse på 1 db. Støj fra installationer Kommunerne kan normalt acceptere en afvigelse på 2 db - dog skal middelværdi for alle målinger på ens installationer overholde grænseværdien. Efterklangstid Kommunerne kan normalt acceptere en afvigelse på 20 % fra grænseværdien i op til to af de seks 1/1-oktavbånd. For trapperum og gange kun i ét 1/1-oktavbånd, da kravet kun omfatter tre 1/1-oktavbånd. De - i enkelte frekvensbånd - acceptable værdier for efterklangstiden beregnes med én decimal ud fra grænseværdierne - ved 125 Hz evt. grænseværdierne med tillæg. Grænseværdierne - inkl. grænseværdierne ved 125 Hz med tillæg - angives altid med én decimal. Tilsvarende afrundes måleresultater til én decimal.

34 Side 34 af 36 Supplerende vejledning vedrørende kontrol af lydbestemmelser Luftlydisolation og trinlydniveau Fællesrum: Der er ingen krav til luftlydisolation mellem fællesrum som trapperum og gange eller til døre mellem disse, men derimod krav til luftlydisolation mellem fælles opholdsrum. Naborum uden fælles skillefladeareal: Hvis der ikke er et fælles skillefladeareal mellem to rum, benyttes D nt,w - den vægtede standardiserede niveaudifferens mellem to rum - ved måling af luftlydisolation. Ved sammenligning med grænseværdier for R w, benyttes R w beregnet ved brug af et fiktivt skillefladeareal svarende til modtagerummets volumen divideret med 7,5 m. Modtagerummet skal være det mindste rum. Forskudte naborum: Forskudte rum er i denne sammenhæng rum med en fælles skilleflade, der i begge rum kun udgør et udsnit af den aktuelle bygningsdel. Er dette skillefladeareal mindre end 10 m 2, anvendes den største værdi af henholdsvis det aktuelle areal og modtagerummets volumen divideret med 7,5 m. Modtagerummet skal være det mindste rum. Trafikstøj Store vinduesarealer: Selvom det udendørs vejtrafikstøjniveau ikke overstiger 58 db, kan det ved store vinduesarealer være nødvendigt at anvende lydvinduer for at opnå L den 33 db, som er Bygningsreglementets grænseværdi ved udendørs støjniveau over 58 db. Støj fra installationer Måling i beboelsesrum og køkkener: Grænseværdier er fastsat enten for møblerede eller umøblerede rum. Forskellen mellem resultatet af en måling af lydtrykniveauet i møbleret og i umøbleret rum er sat til 3 db for beboelsesrum og køkkener. Måling af støjniveau fra affaldsskakt: Måles som et ækvivalentniveau med midling over den samlede nedkastningsperiode. Der bør benyttes forskellige faldhøjder og affaldstyper, se også DS EN/ISO Måling af støj udendørs fra varmepumpe: Måling udføres som anført i Miljøstyrelsens vejledning 6/1984, dvs. fx umiddelbart uden for bygningernes vinduer eller ved altaner oftest som en +6 db måling på facaden med fradrag af 6 db, og ved fritliggende rekreative arealer som en direkte måling uden fradrag. Ved sammenbyggede huse skal der ikke kun måles ved den til installationen knyttede bolig, men også ved naboboliger.

1. Introduktion. Afgrænsning

1. Introduktion. Afgrænsning 1. Introduktion Lydbestemmelserne i Bygningsreglement 2010 findes i kap. 6.4 Akustisk indeklima. Bestemmelserne er udformet som funktionskrav, der er altså ingen konkrete talværdier i kravteksten. I Bygningsreglementets

Læs mere

Vejledning om lydbestemmelser i Bygningsreglement 2010 (akustisk indeklima)

Vejledning om lydbestemmelser i Bygningsreglement 2010 (akustisk indeklima) Vejledning om lydbestemmelser i Bygningsreglement 2010 (akustisk indeklima) Udført for Energistyrelsen TC-100272 Sagsnr.: T204138 Side 1 af 36 9. september 2013. DELTA Venlighedsvej 4 2970 Hørsholm Danmark

Læs mere

FORSLAG Juli TBST-lydvejledning Forslag til projekteringsværdier for lydforhold i kontorbyggeri og hospitaler (akustisk indeklima)

FORSLAG Juli TBST-lydvejledning Forslag til projekteringsværdier for lydforhold i kontorbyggeri og hospitaler (akustisk indeklima) FORSLAG Juli 2018 TBST-lydvejledning Forslag til projekteringsværdier for lydforhold i kontorbyggeri og hospitaler (akustisk indeklima) Udarbejdet af: Birgit Rasmussen, bir@sbi.aau.dk SBi, Statens Byggeforskningsinstitut

Læs mere

skolefritidsordning mv.).

skolefritidsordning mv.). Dato: Marts 2009 - Side: 1/5 Lyd Lydforhold i bygninger Bygningsreglementet BR2008 stiller krav til bygningers lydforhold. Kravene er angivet som funktionskrav i form af minimumsværdier henholdsvis maksimumsværdier,

Læs mere

DABYFO, Kastrup, 3. maj Ernst Jan de Place Hansen, SBi

DABYFO, Kastrup, 3. maj Ernst Jan de Place Hansen, SBi Akustisk indeklima Ernst Jan de Place Hansen, SBi Indhold BR10 Lydkrav generelt Hvorfor skærpede krav? Kontrolmålinger Boliger Undervisningsbygninger Daginstitutioner Kontorbyggeri mv. Klassifikation af

Læs mere

K01_H1_E1_N02 K01_H1_E1_N02. Bring ideas to life VIA University College. VIA Byggeri & Engineering Campus HORSENS K01_H1_E1_N02

K01_H1_E1_N02 K01_H1_E1_N02. Bring ideas to life VIA University College. VIA Byggeri & Engineering Campus HORSENS K01_H1_E1_N02 STØJ FRA TEKN. INSTALLATIONER PÅ ALTAN 40 db K0_H_E_N0 LEJLIGHED LEJLIGHED TRAPPERUM LEJLIGHED 30 db FRA TEKN. INSTALLATIONER Analyse - Snit K0_H_E_N0 DØR MOD FÆLLESRUM 3 db UP TRAPPERUM EFTERKLANG, T

Læs mere

BR Lyd - parametre. DABYFO Kreds København. Lydforhold er generelt skærpet Ændring fra detail-krav til funktionskrav

BR Lyd - parametre. DABYFO Kreds København. Lydforhold er generelt skærpet Ændring fra detail-krav til funktionskrav DABYFO Kreds København Akustisk Indeklima og Bygningsreglementet ved Claus Riis, Riis Akustik ApS Hvad siger BR2010? Hvordan bruges BR2010? Sikrer det os gode lydforhold? BR-2010 Lydforhold er generelt

Læs mere

Transmissionen sker: n Direkte gennem adskillende konstruktioner (væg eller etageadskillelse) n Gennem flankerende konstruktioner n Gennem utætheder

Transmissionen sker: n Direkte gennem adskillende konstruktioner (væg eller etageadskillelse) n Gennem flankerende konstruktioner n Gennem utætheder Lyd Lydforhold i bygninger Bygningsreglementet BR2010 stiller krav til bygningers lydforhold. Kravene er angivet som funktionskrav i form af minimumsværdier henholdsvis maksimumsværdier, afhængigt af hvilken

Læs mere

Akustik i arbejdsrum - At-vejledning A December Erstatter Atanvisning nr af november 1995

Akustik i arbejdsrum - At-vejledning A December Erstatter Atanvisning nr af november 1995 VEJ nr 10670 af 01/12/2008 (Gældende) Udskriftsdato: 9. februar 2018 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j. nr. Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Lyd. Grænseværdier for trinlydniveau skal have særligt fokus, fx gulve i wc- og baderum kræver særlig opmærksomhed.

Lyd. Grænseværdier for trinlydniveau skal have særligt fokus, fx gulve i wc- og baderum kræver særlig opmærksomhed. Lyd Lydforhold i bygninger Bygningsreglementet BR2010 stiller krav til bygningers lydforhold. Kravene er angivet som funktionskrav i form af minimumsværdier henholdsvis maksimumsværdier, afhængigt af hvilken

Læs mere

LYDISOLERING I BYGNINGER TEORI OG VURDERING

LYDISOLERING I BYGNINGER TEORI OG VURDERING STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT AALBORG UNIVERSITET KØBENHAVN LYDISOLERING I BYGNINGER TEORI OG VURDERING SBI-ANVISNING 245 1. UDGAVE 2014 Lydisolering i bygninger teori og vurdering Claus Møller Petersen

Læs mere

Lydisolering i bygninger teori og vurdering. Claus Møller Petersen Birgit Rasmussen Torben Valdbjørn Rasmussen Jens Holger Rindel

Lydisolering i bygninger teori og vurdering. Claus Møller Petersen Birgit Rasmussen Torben Valdbjørn Rasmussen Jens Holger Rindel Lydisolering i bygninger teori og vurdering Claus Møller Petersen Birgit Rasmussen Torben Valdbjørn Rasmussen Jens Holger Rindel SBi-anvisning 245 Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet 2014

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.16. Akustik i arbejdsrum

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.16. Akustik i arbejdsrum At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.16 Akustik i arbejdsrum December 2008 Erstatter At-anvisning nr. 1.1.0.1 af november 1995 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne

Læs mere

INDEKLIMA OG GLAS BR-krav

INDEKLIMA OG GLAS BR-krav INDEKLIMA OG GLAS BR-krav VEJLEDNING 1. Indledning Denne information giver en oversigt over vigtige emner, som indgår i beskrivelsen af valg af glas for at opnå et godt indeklima, primært i forbindelse

Læs mere

Vejledning om lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri

Vejledning om lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri Vejledning om lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri Forord Denne vejledning fra Erhvervs- og Boligstyrelsen indeholder en række anbefalinger og vejledende projekteringsværdier for lydforhold

Læs mere

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS Indendørs støjniveau med åbne vinduer Orientering nr. 46 2. udgave HSO/DH/ilk April 2015 Støj fra veje, jernbaner og virksomheder grænseværdier for indendørs støjniveau

Læs mere

INFO OM LYD LYD. For foldevægge ses i praksis forskelle mellem laboratoriemålte og de bygningsmålte reduktionstal i størrelsesordenen op til 3-6 db.

INFO OM LYD LYD. For foldevægge ses i praksis forskelle mellem laboratoriemålte og de bygningsmålte reduktionstal i størrelsesordenen op til 3-6 db. LYD INFO OM LYD God lydisolation er ofte et stort ønske samtidig med behovet for fleksible vægløsninger. Behovet for lydisolation er individuelt og afhænger af, hvad de to naborum skal anvendes til. Eksempelvis

Læs mere

OM LYD. God lydisolation er ofte et stort ønske samtidig med behovet for fleksible vægløsninger.

OM LYD. God lydisolation er ofte et stort ønske samtidig med behovet for fleksible vægløsninger. Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6543 www.grontmij-carlbro.dk OM LYD CVR-nr. 48233511 God lydisolation er ofte et stort ønske samtidig med behovet for fleksible vægløsninger.

Læs mere

Lydisolering mellem boliger nybyggeri. Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen Dan Hoffmeyer

Lydisolering mellem boliger nybyggeri. Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen Dan Hoffmeyer Lydisolering mellem boliger nybyggeri Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen Dan Hoffmeyer SBi-anvisning 237 Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet 2011 Titel Lydisolering mellem boliger

Læs mere

2 VÆGGE OG DÆK IMELLEM BOLIGER. Rumtype. Mellem en bolig eller fælles opholdsrum og lokaler med støjende aktiviteter (erhverv eller fællesrum)

2 VÆGGE OG DÆK IMELLEM BOLIGER. Rumtype. Mellem en bolig eller fælles opholdsrum og lokaler med støjende aktiviteter (erhverv eller fællesrum) Notat DLG TÅRNET Akustik 29. juni 2016 Projekt nr. 217465 Dokument nr. 1220105465 Version 1 Udarbejdet af JEK Kontrolleret af MAM Godkendt MIK 1 INDLEDNING I forbindelse med projekteringen af DLG Tårnet

Læs mere

Lydisolering mellem boliger nybyggeri

Lydisolering mellem boliger nybyggeri SBi-anvisning 237 Lydisolering mellem boliger nybyggeri 1. udgave 2011 Lydisolering mellem boliger nybyggeri Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen Dan Hoffmeyer SBi-anvisning 237 Statens Byggeforskningsinstitut,

Læs mere

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS Indendørs støjniveau med åbne vinduer Orientering nr. 46 HSO/DH/ilk November 2012 Støj fra veje, jernbaner og virksomheder - grænseværdier for indendørs støjniveau med åbne

Læs mere

Tillæg til vejledning nr. 1/1997: Støj og vibrationer fra jernbaner

Tillæg til vejledning nr. 1/1997: Støj og vibrationer fra jernbaner Tillæg til vejledning nr. 1/1997: Støj og vibrationer fra jernbaner Juli 2007 Hvorfor tillæg til togstøjvejledningen? Miljøstyrelsen udsendte i 1997 en revideret udgave af vejledning om støj og vibrationer

Læs mere

fermacell Generelt om Projektering Juni 2015

fermacell Generelt om Projektering Juni 2015 fermacell Juni 2015 38 Information Koncerthuset i DR Byen, København, Danmark Bygherre Arkitekt Akustiker Ingeniør Entreprenør projektering Danmarks Radio (DR) Jean Nouvel, Paris, VLA Vilhelm Lauritzen,

Læs mere

Du må vurdere konkret, om absorptionen er tilstrækkelig, når fx:

Du må vurdere konkret, om absorptionen er tilstrækkelig, når fx: Bilag 1 Påbud og rådgivningspåbud om akustiske forhold Dette bilag uddyber, hvornår du som tilsynsførende skal give påbud og rådgivningspåbud om de akustiske forhold i en række arbejdsrum, dvs. påbud,

Læs mere

Støjberegningernes resultater viser støjbelastningen på facaderne, samt støjudbredelsen i 1,5 meters højde over terræn.

Støjberegningernes resultater viser støjbelastningen på facaderne, samt støjudbredelsen i 1,5 meters højde over terræn. STØJNOTAT Projekt Støjberegning C.F. Richs Vej 103 Kunde TRESOR Property A/S Notat nr. 1100025914-1 Dato 2016-12-16 Til Andreas Grønbæk, TRESOR Property Fra Jacob Storm Jørgensen, Rambøll 1. Indledning

Læs mere

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS Valg af måle- og beregningspositioner Orientering nr. 43 PFi/CB/ilk 31. december 2010 Måle- og beregningspositioner skal nogle gange være i skel, nogle gange på opholdsarealer,

Læs mere

Trinstøj er støj, der kommer fra den ovenfor liggende etage, eller via flangetransmission fra andre rum i samme niveau.

Trinstøj er støj, der kommer fra den ovenfor liggende etage, eller via flangetransmission fra andre rum i samme niveau. Trinstøj er støj, der kommer fra den ovenfor liggende etage, eller via flangetransmission fra andre rum i samme niveau. Trommelyd er betegnelsen for den specielle form for trinlyd, som udstråles i samme

Læs mere

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med lyd- og støjforhold som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø.

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med lyd- og støjforhold som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø. Lyd Denne DCUM-vejledning handler om lyd og støj på skoler og uddannelsessteder. en beskriver, hvad lyd og støj er, og hvorfor det er vigtigt med god lyd i undervisningslokaler. Herudover beskrives, hvilke

Læs mere

Måling af luftlydisolation mellem to lokaler på Ellekildeskolen, 4990 Sakskøbing

Måling af luftlydisolation mellem to lokaler på Ellekildeskolen, 4990 Sakskøbing We help ideas meet the real world DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Måling af luftlydisolation mellem to lokaler på Ellekildeskolen, 4990 Sakskøbing Rekvirent: Skandek A/S Side 1 af 10 31. januar 2008

Læs mere

Lydforhold i undervisningsog daginstitutionsbyggeri. Ajourføring af kravniveauet

Lydforhold i undervisningsog daginstitutionsbyggeri. Ajourføring af kravniveauet Lydforhold i undervisningsog daginstitutionsbyggeri Ajourføring af kravniveauet Februar 2003 Side 2 af 40 Forord I forbindelse med frembringelse af næste generation af lydbestemmelser i bygningsreglementerne

Læs mere

Støjberegningernes resultater viser støjbelastningen på facaderne, samt støjudbredelsen i 1,5 meters højde over terræn.

Støjberegningernes resultater viser støjbelastningen på facaderne, samt støjudbredelsen i 1,5 meters højde over terræn. NOTAT Projekt Støjberegning Lundebjergvej 4, Frederikssund Notat nr. 1100030198 Dato 2017-10-10 Til Andreas Grønbæk Fra Jacob Storm Jørgensen, Rambøll 1. Indledning I forbindelse med planlægningen af nye

Læs mere

Louise Villefrance Projekt og markedschef Akustik og støj, COWI

Louise Villefrance Projekt og markedschef Akustik og støj, COWI Natur og Miljø konferencen, 7. - 8. juni Støjens udfordringer og muligheder i planlægningsarbejdet Louise Villefrance Projekt og markedschef Akustik og støj, COWI 1 Natur og Miljø konferencen, 7. - 8.

Læs mere

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS Hvilke spilleregler gælder der for støjen? Orientering nr. 40 JJ/DH/CB/ilk 6. februar 2009 Oversigt over love og regler, der regulerer støj Miljøstyrelsens forskellige vejledninger

Læs mere

TERNDRUP RÅDHUS - VURDERING AF AKUSTIK INDHOLD BILAG. 1 Indledning. 2 Byrådssalen. 1 Indledning 1. 2 Byrådssalen 1. 3 Storrumskontor 2.

TERNDRUP RÅDHUS - VURDERING AF AKUSTIK INDHOLD BILAG. 1 Indledning. 2 Byrådssalen. 1 Indledning 1. 2 Byrådssalen 1. 3 Storrumskontor 2. REBILD KOMMUNE TERNDRUP RÅDHUS - VURDERING AF AKUSTIK ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk DELPROJEKT - ARBEJDSMILJØVURDERING INDHOLD 1 Indledning 1

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Lydforhold - Klinten Faaborg, Boliger 205, 304 & 305. Ejerforening Klinten Faaborg. Teknisk notat

Indholdsfortegnelse. Lydforhold - Klinten Faaborg, Boliger 205, 304 & 305. Ejerforening Klinten Faaborg. Teknisk notat Ejerforening Klinten Faaborg Lydforhold - Klinten Faaborg, Boliger 205, 304 & 305 Teknisk notat COWI A/S Odensevej 95 5260 Odense S Telefon 63 11 49 00 Telefax 63 11 49 49 www.cowi.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Det Auditive miljø. 4. Nordiske konference Finn B Petersen tekniker

Det Auditive miljø. 4. Nordiske konference Finn B Petersen tekniker Det Auditive miljø 4. Nordiske konference 2013 Finn B Petersen tekniker Sakskøbing ny skole areal 5450 m² byggeår 2006 18-03-2013 2 Vi ved at LYD påvirker os 1: Fysiologisk flugt/angst hormoner Afslapning

Læs mere

Bygningsakustisk målerapport

Bygningsakustisk målerapport Bygningsakustisk målerapport Rapport titel Måling af lydisolation af etageadskillelse på Brendstrupvej 3 Dato 5. juni 2012 Målested Rekvirent Brendstrupvej 3 st. og 1.sal, 8200 Århus N Claus Jensen, Arkitektfirma

Læs mere

LYDISOLERING MELLEM BOLIGER EKSISTERENDE BYGGERI

LYDISOLERING MELLEM BOLIGER EKSISTERENDE BYGGERI STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT AALBORG UNIVERSITET KØBENHAVN LYDISOLERING MELLEM BOLIGER EKSISTERENDE BYGGERI SBI-ANVISNING 243 1. UDGAVE 2014 Lydisolering mellem boliger eksisterende byggeri Birgit

Læs mere

LYDISOLERING AF KLIMASKÆRMEN

LYDISOLERING AF KLIMASKÆRMEN STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT AALBORG UNIVERSITET KØBENHAVN LYDISOLERING AF KLIMASKÆRMEN SBI-ANVISNING 244 1. UDGAVE 2014 Lydisolering af klimaskærmen Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen SBi-anvisning

Læs mere

Helvægge og dæk af letbeton HÆFTE NR. APR. 2008. Lydisolering LETBETONELEMENTGRUPPEN - BIH

Helvægge og dæk af letbeton HÆFTE NR. APR. 2008. Lydisolering LETBETONELEMENTGRUPPEN - BIH Helvægge og dæk af letbeton Lydisolering HÆFTE NR. APR. 008 LETBETONELEMENTGRUPPEN - BIH Indholdsfortegnelse / Indledning Indholdsfortegnelse. Indledning.... Referencer.... Lydbestemmelser... -5. Boliger

Læs mere

Teknik / Rumakustik. 4.4 Rumakustik 4.4. Gyproc Håndbog 9

Teknik / Rumakustik. 4.4 Rumakustik 4.4. Gyproc Håndbog 9 Teknik / Rumakustik 4.4 Rumakustik 4.4 Gyproc Håndbog 9 451 Teknik / Rumakustik 4.4 Rumakustik Indhold 4.4.0 Akustisk indeklima... 453 4.4.1 Akustiske begreber... 454 4.4.2 Lovkrav... 457 4.4.3 Gode akustiske

Læs mere

Side 1 af 28 RAPPORT. Lydforhold i heldagsklasser. Rapport udarbejdet af Dan Hoffmeyer DELTA. Rekvirent: By- og Boligministeriet

Side 1 af 28 RAPPORT. Lydforhold i heldagsklasser. Rapport udarbejdet af Dan Hoffmeyer DELTA. Rekvirent: By- og Boligministeriet Side 1 af 28 RAPPORT Lydforhold i heldagsklasser Rapport udarbejdet af Dan Hoffmeyer DELTA Rekvirent: By- og Boligministeriet December 2000 Side 2 af 28 Forord I forbindelse med den aktuelle interesse

Læs mere

Måling af lydisolation i bebyggelsen Rosenvænget i Frederikssund før renovering

Måling af lydisolation i bebyggelsen Rosenvænget i Frederikssund før renovering Rapport Måling af lydisolation i bebyggelsen Rosenvænget i Frederikssund før renovering Udført for SBi, Statens Byggeforskningsinstitut Sagsnr.: A581529 Side 1 af 37 3. juli 2015 DELTA Venlighedsvej 4

Læs mere

Lydisolering mellem boliger eksisterende byggeri. Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen

Lydisolering mellem boliger eksisterende byggeri. Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen Lydisolering mellem boliger eksisterende byggeri Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen SBi-anvisning 243 Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet 2014 Titel Lydisolering mellem boliger eksisterende

Læs mere

Støjgrænser. Vejledende grænseværdier (Miljøstyrelsens vejledninger) Foreslåede grænseværdier (vibrationer, infralyd og lavfrekvent støj)

Støjgrænser. Vejledende grænseværdier (Miljøstyrelsens vejledninger) Foreslåede grænseværdier (vibrationer, infralyd og lavfrekvent støj) Støjgrænser Støjgrænser Støjgrænser /grænseværdier Vejledende grænseværdier (Miljøstyrelsens vejledninger) Foreslåede grænseværdier (vibrationer, infralyd og lavfrekvent støj) Vejledende/foreslåede grænseværdier

Læs mere

Bygningsakustisk målerapport

Bygningsakustisk målerapport Bygningsakustisk målerapport Rapport titel Trinlydniveau med Knudsen lydbrik og Zylomer. Dato 27. august 2012 Målested Rekvirent Skejbygårdsvej 19-21, Bygning C, 8240 Risskov Tore Brøcker, Sahl Arkitekter,

Læs mere

Planudtalelse vedr. opførelse af boliger, erhverv og squashcenter, på ejendommen Ringstedgade 141 i Næstved.

Planudtalelse vedr. opførelse af boliger, erhverv og squashcenter, på ejendommen Ringstedgade 141 i Næstved. Planudtalelse vedr. opførelse af boliger, erhverv og squashcenter, på ejendommen Ringstedgade 141 i Næstved. Projektet omfatter bebyggelse i 3 etager i den sydlige del af ejendommen og rummer et mindre

Læs mere

GADE & MORTENSEN AKUSTIK A/S

GADE & MORTENSEN AKUSTIK A/S Rapport 5. juli 2019 JN/TSO/støj.05.07.19 Sag: 18.296 Antal sider: 12 Til Sag Emne : Dominia A/S KAB : Roholmparken : Støj fra vejtrafik 1 Indledning I forbindelse med projekteringen af ny bebyggelse til

Læs mere

Dette materiale er stillet til rådighed i forbindelse med afholdelse af Nordisk Konference på Fredericiaskolen, marts 2007.

Dette materiale er stillet til rådighed i forbindelse med afholdelse af Nordisk Konference på Fredericiaskolen, marts 2007. Copyright Dette materiale er stillet til rådighed i forbindelse med afholdelse af Nordisk Konference på Fredericiaskolen, 7.-8. marts 2007. Materialet må ikke uden skriftlig tilladelse fra rettighedshaverne

Læs mere

Arbejdstilsynet har indgået en brancheaftale med DI og NNF om støjdæmpning af slagteribranchens produktionslokaler.

Arbejdstilsynet har indgået en brancheaftale med DI og NNF om støjdæmpning af slagteribranchens produktionslokaler. At-intern instruks nr. 12/2008 Ressortenhed: 5. kontor Oprettet: 23. juni 2008 Senest revideret: 1. februar 2013 I: Emne og baggrund Formålet med denne instruks er at sikre, at du som tilsynsførende reagerer

Læs mere

Måling af lydisolation i bebyggelsen Kagshusene i Brønshøj før renovering

Måling af lydisolation i bebyggelsen Kagshusene i Brønshøj før renovering Rapport Måling af lydisolation i bebyggelsen Kagshusene i Brønshøj før renovering Udført for SBi, Statens Byggeforskningsinstitut Sagsnr.: A581529 Side 1 af 3. juli 15 DELTA Venlighedsvej 4 29 Hørsholm

Læs mere

Rymarksvej 23, Hellerup - Trinlydmåling

Rymarksvej 23, Hellerup - Trinlydmåling ÅF-Ingemansson Rathsacksvej 1, DK-1862 Frederiksberg C, Denmark Telefon +45 3555 7017 Fax +45 3555 7018 www.ingemansson.com Rapport Udført af et akkrediteret laboratorium Projekt: 545821 Rapport: 545821

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING 3 2 MÅLEOBJEKT 3 3 MÅLEMETODE MM. 3. 3.1 Anvendte målemetoder 3. 3.2 Anvendt måleudstyr 3. 3.

INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING 3 2 MÅLEOBJEKT 3 3 MÅLEMETODE MM. 3. 3.1 Anvendte målemetoder 3. 3.2 Anvendt måleudstyr 3. 3. PRØVNINGSRAPPORT Rapporten må kun reproduceres i sin helhed. Prøvningsresultaterne gælder alene for de prøvede emner. Tekst skrevet med kursiv ligger uden for den akkrediterede tekniske prøvning. Reg.

Læs mere

At-intern instruks om høreskadende støj, unødig støj og akustik

At-intern instruks om høreskadende støj, unødig støj og akustik At-intern instruks om høreskadende støj, unødig støj og akustik Instruks nr. IN-5-1 Arbejdsmiljøemne: Støj Ansvarlig enhed: 5. kontor Ikrafttræden: 23. juni 2008 Senest revideret: 17. juni 2014 1. Emne

Læs mere

Værdien af god akustik i bygninger

Værdien af god akustik i bygninger DI Byg s forårskonference 26. marts 2015 4 Værdien af god akustik i bygninger Præsentation ved civ. ing. Claus Møller Petersen, Fagchef i Acoustica, Grontmij s akustikafdeling Værdien af god akustik i

Læs mere

NOTAT. 1 Indledning. 2 Beliggenhed og planforhold

NOTAT. 1 Indledning. 2 Beliggenhed og planforhold NOTAT Projektnavn Støjundersøgelse vedr. Stensmosegrunden Projektnr. 1100036772 Kunde Albertslund Kommune Notat nr. 1 Version 1 Til Hans-Henrik Høg, Sigrid Glarbo Fra Kristine Hillig, Mikkel Pihl Andersen

Læs mere

Rekvirent: L1 318 (Knudsens kiler) db 53 db 53+1=54 db ja L2 318 (Harpun kiler + lydbrik) db 53 db 53+1=54 db ja

Rekvirent: L1 318 (Knudsens kiler) db 53 db 53+1=54 db ja L2 318 (Harpun kiler + lydbrik) db 53 db 53+1=54 db ja PRØVNINGSRAPPORT Rapporten må kun reproduceres i sin helhed. Prøvningsresultaterne gælder alene for de prøvede emner. Tekst skrevet med kursiv ligger uden for den akkrediterede tekniske prøvning. Reg.

Læs mere

Trinstøj er støj, der kommer fra den ovenfor liggende etage, eller via flangetransmission fra andre rum i samme niveau.

Trinstøj er støj, der kommer fra den ovenfor liggende etage, eller via flangetransmission fra andre rum i samme niveau. Trinstøj er støj, der kommer fra den ovenfor liggende etage, eller via flangetransmission fra andre rum i samme niveau. Trommelyd er betegnelsen for den specielle form for trinlyd, som udstråles i samme

Læs mere

Indhold. CFBO Banebyen Viborg Støjforhold. 1 Indledning 2. 2 Formål 2. 3 Planlagt byggeri på området 3. 4 Grænseværdier for trafikstøj 3

Indhold. CFBO Banebyen Viborg Støjforhold. 1 Indledning 2. 2 Formål 2. 3 Planlagt byggeri på området 3. 4 Grænseværdier for trafikstøj 3 27. november 2017 Notat CFBO Banebyen Viborg Støjforhold Projekt nr.: 230484 Dokument nr.: 1226064490 Version 1 Revision 1 Udarbejdet af SIBJ Kontrolleret af JEK Godkendt af MAM Indhold 1 Indledning 2

Læs mere

Kære Per Jensen. Er det korrekt opfattet at der kun kan være tale om særskilte boliger, såfremt disse er brandmæssigt opdelt i henhold til BR 15?

Kære Per Jensen. Er det korrekt opfattet at der kun kan være tale om særskilte boliger, såfremt disse er brandmæssigt opdelt i henhold til BR 15? Fra: [mailto:pjen@solrod.dk] Sendt: 11. april 2017 13:36 Til: Jens Bendix Emne: VS: Diverse spørgsmål om annekser og dobbelthuse. Hej Jens Til orientering. Jeg vedhæfter lige mine oprindelige

Læs mere

Indhold. Rådhusgården Skanderborg ApS Etageboliger Adelgade 44-46, Skanderborg. Kortlægning af vejtrafikstøj mod området. 1 Indledning og formål 2

Indhold. Rådhusgården Skanderborg ApS Etageboliger Adelgade 44-46, Skanderborg. Kortlægning af vejtrafikstøj mod området. 1 Indledning og formål 2 19. april 2018 Notat Rådhusgården Skanderborg ApS Etageboliger Adelgade 44-46, Skanderborg Kortlægning af vejtrafikstøj mod området Projektnr. 10400072-001 Dokumentnr. 1226570492 Version 2 Udarbejdet af

Læs mere

Teknik / Bygningsakustik. 4.3 Bygningsakustik 4.3. Gyproc Håndbog 9

Teknik / Bygningsakustik. 4.3 Bygningsakustik 4.3. Gyproc Håndbog 9 Teknik / Bygningsakustik 4.3 Bygningsakustik 4.3 Gyproc Håndbog 9 433 Teknik / Bygningsakustik 4.3 Bygningsakustik Indhold 4.3.0 Indledning... 435 4.3.1 Begreber... 436 4.3.2 Lydisolering... 438 4.3.3

Læs mere

Måling af trinlyddæmpning for et trægulv på strøer på Kombi Max kiler udlagt på et 140 mm betondæk

Måling af trinlyddæmpning for et trægulv på strøer på Kombi Max kiler udlagt på et 140 mm betondæk DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Måling af trinlyddæmpning for et trægulv på strøer på Kombi Max kiler udlagt på et 140 mm betondæk Udført for Knudsen Kilen A/S AV 1166/11 Sagsnr. T200142 Side 1 af

Læs mere

Bygningers lydisolering ~ SBI-ANVISNING 112 STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT 1979

Bygningers lydisolering ~ SBI-ANVISNING 112 STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT 1979 7 S,B/1'A'P/' Bygningers lydisolering ~ SBI-ANVISNING 112 STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT 1979 I Bygningers lydisolering JØRGEN KRISTENSEN HENRIK NISSEN ERIK WIUFF (J{) rff'tj? STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT.ey:.

Læs mere

BYGNINGERS LYDISOLERING

BYGNINGERS LYDISOLERING BYGNINGERS LYDISOLERING NYERE BYGNINGER JØRGEN KRISTENSEN SBI-ANVISNING 172 STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT 1992 SBI-anvisninger er forskningsresultater bearbejdet til brug ved planlægning, projektering,

Læs mere

Rapport. Bedre lydisolering i nyrenoverede boliger. Projektfase III: Afprøvning af udvalgte løsningsforslag. Delrapport: Laboratorieafprøvninger

Rapport. Bedre lydisolering i nyrenoverede boliger. Projektfase III: Afprøvning af udvalgte løsningsforslag. Delrapport: Laboratorieafprøvninger Rapport Bedre lydisolering i nyrenoverede boliger. Projektfase III: Afprøvning af udvalgte løsningsforslag. Delrapport: Laboratorieafprøvninger Rekvirent: Grundejernes Investeringsfond Side 1 af 71 Udført

Læs mere

Støj Tekst i grundskolen

Støj Tekst i grundskolen TEMA Støj Tekst i grundskolen indsættes Titel på dokument 1 Støj i grundskolen En rapport om støjproblemer i grundskolen om årsager, løsninger og praktiske erfaringer fra Danmark og udlandet 2 Titel på

Læs mere

LYDISOLATION MELLEM BOLIGER I ETAGEBYGGERI KORTLÆGNING OG FORBEDRINGSMULIGHEDER

LYDISOLATION MELLEM BOLIGER I ETAGEBYGGERI KORTLÆGNING OG FORBEDRINGSMULIGHEDER LYDISOLATION MELLEM BOLIGER I ETAGEBYGGERI KORTLÆGNING OG FORBEDRINGSMULIGHEDER SBI 2015:27 Lydklasse A Lydklasse B Lydklasse C Lydklasse D Lydisolation mellem boliger i etagebyggeri Kortlægning og forbedringsmuligheder

Læs mere

We help ideas meet the real world. Måling af luftlydisolation i mock-up rækkehuse i bebyggelsen Åhaven, 3650 Vallensbæk Strand

We help ideas meet the real world. Måling af luftlydisolation i mock-up rækkehuse i bebyggelsen Åhaven, 3650 Vallensbæk Strand We help ideas meet the real world DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Måling af luftlydisolation i mock-up rækkehuse i bebyggelsen Åhaven, 3650 Vallensbæk Strand Rekvirent: Skandek A/S Side 1 af 10 13.

Læs mere

NOTAT. 1. Musikstøj fra Ungdomshuset, Dortheavej 61, 2400 København NV.

NOTAT. 1. Musikstøj fra Ungdomshuset, Dortheavej 61, 2400 København NV. NOTAT Projekt Ungdomshuset - Lydmålinger af støj og undersøgelse af forbedringer Kunde Københavns Kommune Notat nr. 1100023528-Notat-0-Musikstøj fra Ungdomshuset Dato 2016-07-01 Til Bjarke Nielsen, Københavns

Læs mere

SALG AF PARCELLER I PH PARK STØJ FRA VEJTRAFIK INDHOLD. 1 Indledning. 2 Beliggenhed og planforhold. 1 Indledning 1. 2 Beliggenhed og planforhold 1

SALG AF PARCELLER I PH PARK STØJ FRA VEJTRAFIK INDHOLD. 1 Indledning. 2 Beliggenhed og planforhold. 1 Indledning 1. 2 Beliggenhed og planforhold 1 HØRSHOLM KOMMUNE SALG AF PARCELLER I PH PARK STØJ FRA VEJTRAFIK ADRESSE COWI A/S Vestre Stationsvej 7 5000 Odense C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT INDHOLD 1 Indledning

Læs mere

Rønbækvej. Orienterende trafikstøjs beregning. Sag nr

Rønbækvej. Orienterende trafikstøjs beregning. Sag nr Rønbækvej Orienterende trafikstøjs beregning Sag nr. 18036.3 Rekvirent Favreskov Kommune Skovvej 20 8382 Hinnerup Att. Christian Hougaard Nielsen Rådgiver BP Støjmåling ApS Søndermarken 2 7400 Herning

Læs mere

BR08 Det nye bygningsreglement

BR08 Det nye bygningsreglement BR08 Det nye bygningsreglement Ernst Jan de Place Hansen, seniorforsker Afd. for Byggeteknik og Design, SBi BR08 - offentliggørelse Offentliggjort 12. dec. 2007 af Bendt Bendtsen med overskriften Bedre

Læs mere

Rekvirent: Nr Senderum Modtagerum Facadelydisolation R w ; Ctr. R1 Togstøj Østbanegade 45, 5. tv - dagligstue 33 ; -7 db ± 1 db

Rekvirent: Nr Senderum Modtagerum Facadelydisolation R w ; Ctr. R1 Togstøj Østbanegade 45, 5. tv - dagligstue 33 ; -7 db ± 1 db PRØVNINGSRAPPORT Rapporten må kun reproduceres i sin helhed. Prøvningsresultaterne gælder alene for de prøvede emner. Bygningsakustiske målinger i EF Strandbo II, Østbanegade 45-47, 2100 København Ø. Side

Læs mere

LOKALPLAN Boliger i den nordlige del af Thomas B. Thriges Gade

LOKALPLAN Boliger i den nordlige del af Thomas B. Thriges Gade LOKALPLAN 0-855 Boliger i den nordlige del af Thomas B. Thriges Gade Her skal ikke være fotos af marker, hegn o.lign, men gerne skråfotos, illustrationer eller fotos af eksisterende byggeri (Husk der er

Læs mere

Småhuse indretning og funktion. Ernst Jan de Place Hansen m.fl.

Småhuse indretning og funktion. Ernst Jan de Place Hansen m.fl. Småhuse indretning og funktion Ernst Jan de Place Hansen m.fl. SBi-anvisning 253 Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet 2015 Titel Småhuse indretning og funktion Serietitel SBi-anvisning

Læs mere

Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ alm. del Bilag 6 Offentligt Hvad er lavfrekvent støj

Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ alm. del Bilag 6 Offentligt Hvad er lavfrekvent støj Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ alm. del Bilag 6 Offentligt Hvad er lavfrekvent støj Lavfrekvent lyd: frekvenser under 200 Hz Infralyd: frekvenser under 20 Hz. Typiske kilder til lavfrekvent

Læs mere

Indhold. Mads P. Borggaard Jørgensen Njordhusene, Hvide Sande. Kortlægning af vejtrafikstøj mod området. 1 Indledning og formål 2

Indhold. Mads P. Borggaard Jørgensen Njordhusene, Hvide Sande. Kortlægning af vejtrafikstøj mod området. 1 Indledning og formål 2 11. maj 2018 Notat Mads P. Borggaard Jørgensen Njordhusene, Hvide Sande Kortlægning af vejtrafikstøj mod området Projektnr. 10401472-001 Dokumentnr. 1226570492 Version 2 Udarbejdet af MAM Kontrolleret

Læs mere

SALG AF HØRSHOLM HOSPITAL STØJ FRA VEJTRAFIK INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Beliggenhed og planforhold 2

SALG AF HØRSHOLM HOSPITAL STØJ FRA VEJTRAFIK INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Beliggenhed og planforhold 2 REGION HOVEDSTADEN SALG AF HØRSHOLM HOSPITAL STØJ FRA VEJTRAFIK ADRESSE COWI A/S Vestre Stationsvej 7 5000 Odense C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT INDHOLD 1 Indledning

Læs mere

Teknisk notat. Måling af lydisolation i forsøgsopstilling. Udført for Kuben Byggeadm. A/S. Sagsnr.: K Side 1 af 6 inkl. 2 bilag

Teknisk notat. Måling af lydisolation i forsøgsopstilling. Udført for Kuben Byggeadm. A/S. Sagsnr.: K Side 1 af 6 inkl. 2 bilag Teknisk notat DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Måling af lydisolation i forsøgsopstilling Udført for Kuben Byggeadm. A/S Sagsnr.: K 870152 Side 1 af 6 inkl. 2 bilag Kongsvang Allé 33 DK-8000 Århus

Læs mere

Lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri

Lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri Lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri Resumé Rapporten omhandler et projekt med det formål at analysere behov og muligheder for ændrede lydbestemmelser i bygningsreglementet til forbedringer

Læs mere

KOMMUNEPLANENS STØJBESTEMMELSER

KOMMUNEPLANENS STØJBESTEMMELSER KOMMUNEPLANENS STØJBESTEMMELSER Nærværende generelle rammebestemmelser udmønter kommuneplanens mål og retningslinjer vedrørende støjhensyn i planlægningen og tager sigte på at sikre et godt støjmiljø med

Læs mere

BR08 betydning for byggeriet Den praktiske konsekvens af BR08 for byggeriet

BR08 betydning for byggeriet Den praktiske konsekvens af BR08 for byggeriet BR08 betydning for byggeriet Den praktiske konsekvens af BR08 for byggeriet Dansk Betonforening - IDA Ingeniørhuset Onsdag den 12. marts 2008 Mikael Mortensen Bygningsreglement 2008 Sammenskrivning af

Læs mere

Akustik og støj hvordan får vi de gode løsninger? v. Jürgen Nickel, Rambøll

Akustik og støj hvordan får vi de gode løsninger? v. Jürgen Nickel, Rambøll Hvordan opnås et godt indeklima i lavenergiboliger? Temamøde 28. September Aalborg Universitet Akustik og støj hvordan får vi de gode løsninger? v., Rambøll Hvad er støj Rumakustik og bygningsakustik Krav

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Lokalplan nr støj fra vejtrafik. Silkeborg Kommune. Teknisk notat. 1 Indledning. 2 Beliggenhed og planforhold

Indholdsfortegnelse. Lokalplan nr støj fra vejtrafik. Silkeborg Kommune. Teknisk notat. 1 Indledning. 2 Beliggenhed og planforhold Silkeborg Kommune Lokalplan nr. 10-007 - støj fra vejtrafik Teknisk notat COWI A/S Odensevej 95 5260 Odense S Telefon 63 11 49 00 Telefax 63 11 49 49 www.cowi.dk Indholdsfortegnelse 1 Indledning 1 2 Beliggenhed

Læs mere

Beregning af vejtrafikstøjniveau på Erhvervspark Silkeborg. Erhvervspark Silkeborg, Randersvej 6-8, 8600 Silkeborg

Beregning af vejtrafikstøjniveau på Erhvervspark Silkeborg. Erhvervspark Silkeborg, Randersvej 6-8, 8600 Silkeborg Trafikstøj veje Rapport nr. antal sider BE-01-290515. Sider inkl. denne: 9 Rapport titel Beregningssted Rekvirent Beregning af vejtrafikstøjniveau på Erhvervspark Silkeborg. Erhvervspark Silkeborg, Randersvej

Læs mere

Ørnegårdsvej 6. Støjredegørelse. Bilag 1, side 1/5. Bilag I Detailberegning af indendørs støjniveau, 16. april 2019

Ørnegårdsvej 6. Støjredegørelse. Bilag 1, side 1/5. Bilag I Detailberegning af indendørs støjniveau, 16. april 2019 18.045 Ørnegårdsvej 6. Støjredegørelse. Bilag 1, side 1/5 Bilag I Detailberegning af indendørs støjniveau, 16. april 2019 Vurderingerne af krav til vinduer er baseret på beregninger af de indendørs støjniveauer.

Læs mere

Designguide for bestemmelse af russervinduers lydisolation

Designguide for bestemmelse af russervinduers lydisolation Designguide for bestemmelse af russervinduers lydisolation Rapport udarbejdet af Lars S. Søndergaard Henrik S. Olesen DELTA DELTA Venlighedsvej 4 2970 Hørsholm Danmark Tlf. +45 72 19 40 00 Fax +45 72 19

Læs mere

Kommunal forskrift nr. 001. Restaurationsdrift i Aalborg Kommune

Kommunal forskrift nr. 001. Restaurationsdrift i Aalborg Kommune Restaurationsdrift i Aalborg Kommune 1. Formål... Side 3 2. Definitioner... Side 3 3. Ventilationsanlæg... Side 3 4. Restaurationers støj... Side 4 5. Affald... Side 5 6. Dokumentation... Side 5 7. Administrative

Læs mere

~~t'b/ SBI-SÆRTRYK 232. Byggeindustrien nr.1, Jørgen Kristensen: Bygningsreglementets kapitel 9: Lydforhold

~~t'b/ SBI-SÆRTRYK 232. Byggeindustrien nr.1, Jørgen Kristensen: Bygningsreglementets kapitel 9: Lydforhold ~~t'b/ I SBI-SÆRTRYK 232. UDK 699.844:35(489) Byggeindustrien nr.1, 1973 Jørgen Kristensen: Bygningsreglementets kapitel 9: Lydforhold STATENS BYGG EFO RSKN I N GSINSTITUT I kommission hos Teknisk Forlag

Læs mere

Funktionsanalyser Rum ETAGEBOLIGER BORGERGADE

Funktionsanalyser Rum ETAGEBOLIGER BORGERGADE Indhold SMÅ VÆRELSER... 6 SKITSER... 6 FUNKTION... 6 INVENTAR... 6 ADGANGSFORHOLD... 6 BRAND... 6 INDEKLIMA... 7 LYD... 7 LYSINDFALD / LYSKILDER... 7 VARME... 7 VENTILATION... 8 EL... 8 ØVRIGE KRAV...

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR BEBOELSE I KÆLDRE

RETNINGSLINJER FOR BEBOELSE I KÆLDRE RETNINGSLINJER FOR BEBOELSE I KÆLDRE Aarhus Kommune september 2016 1 LOKALER I KÆLDRE Der er interesse for at omdanne lokaler i kældre i eksisterende etageejendomme til beboelse. Men hvor det ofte er praktisk

Læs mere

Derudover foretages der en række ændringer til BR15, kap. 1, som konsekvens af, at anmeldelsesbegrebet i kap. 1.5 afskaffes.

Derudover foretages der en række ændringer til BR15, kap. 1, som konsekvens af, at anmeldelsesbegrebet i kap. 1.5 afskaffes. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BS0400-00147 19-04-2017 Til høringsparterne Høring over udkast til ændring af bygningsreglement 2015 (BR15)

Læs mere

Trafikstøjsberegninger. Oktober 2014 ERHVERVSKORRIDOR OMKRING MOTORVEJ SILKEBORG

Trafikstøjsberegninger. Oktober 2014 ERHVERVSKORRIDOR OMKRING MOTORVEJ SILKEBORG Oktober 2014 ERHVERVSKORRIDOR OMKRING MOTORVEJ SILKEBORG PROJEKT Erhvervskorridor Silkeborg 24. oktober 2014 Projekt nr. 218536 Udarbejdet af JEK Kontrolleret af MABO NIRAS A/S Åboulevarden 80 Postboks

Læs mere

Lydkrav for lette konstruktioner

Lydkrav for lette konstruktioner Side 1 af 20 Lydkrav for lette konstruktioner Rapport udarbejdet af Dan Brøsted Pedersen DELTA Akustik & Vibration Rekvirent: By- og Boligministeriet September 1999 Side 2 af 20 Forord I forbindelse med

Læs mere

TILPASSET BR18 KONTORER UDANNELSESINSTITUTIONER DAGINSTITUTIONER HOSPITALER

TILPASSET BR18 KONTORER UDANNELSESINSTITUTIONER DAGINSTITUTIONER HOSPITALER Myndighedskrav og fakta Undervisningsbygninger Daginstitutionsbygninger Hospitaler Kontorbyggeri & produktion TILPASSET BR18 KONTORER UDANNELSESINSTITUTIONER DAGINSTITUTIONER HOSPITALER INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Ud over kapitel 5, så indeholder følgende kapitler krav, der vedrører brandsikringsforhold:

Ud over kapitel 5, så indeholder følgende kapitler krav, der vedrører brandsikringsforhold: Version: 11.12.2018 Bygningsreglements vejledning til kap 5 - Brand INTRODUKTION 0.1.0. Regulering af brandsikkerhed i byggeri Den overordnede ramme for reguleringen af byggeri er byggeloven. Byggeloven

Læs mere

Beregning af udendørs vejtrafikstøj på Ærøvej 1 i Silkeborg kommune.

Beregning af udendørs vejtrafikstøj på Ærøvej 1 i Silkeborg kommune. Trafikstøj veje Rapport nr. antal sider BE-02-140616. Sider inkl. denne: 10 Rapport titel Beregningssted Rekvirent Beregning af udendørs vejtrafikstøj på Ærøvej 1 i Silkeborg kommune. Ærøvej 1, 8600 Silkeborg

Læs mere

Brandklasse. BR18 vejledning om indplacering i. Udarbejdet i samarbejde mellem de 11 nordjyske kommuner

Brandklasse. BR18 vejledning om indplacering i. Udarbejdet i samarbejde mellem de 11 nordjyske kommuner BR18 vejledning om indplacering i Brandklasse Udarbejdet i samarbejde mellem de 11 nordjyske kommuner Til såvel intern som ekstern anvendelse (efter den enkelte kommunes ønske og skøn) Version 1.0, versionsdato

Læs mere