I henhold til grundlovens 73 er ejendomsretten som udgangspunkt ukrænkelig. 73 lyder således:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "I henhold til grundlovens 73 er ejendomsretten som udgangspunkt ukrænkelig. 73 lyder således:"

Transkript

1 1 Ekspropriation Pålæg af dyrkningsrestriktioner Ekspropriation betyder grundlæggende, at en offentlig myndighed helt eller delvist overtager ejendomsretten til en ejendom fra en borger imod erstatning. I henhold til grundlovens 73 er ejendomsretten som udgangspunkt ukrænkelig. 73 lyder således: Ejendomsretten er ukrænkelig. Ingen kan tilpligtes at afstå sin ejendom, uden hvor almenvellet kræver det. Det kan kun ske ifølge lov og mod fuldstændig erstatning. Reelt er ejendomsretten jo ikke er ukrænkelig, idet der kan eksproprieres, men at en ekspropriation kun er lovlig, hvis den er: - nødvendiggjort af en almen interesse,- har hjemmel i lov samt- sker mod betaling af fuldstændig erstatning Tre yderligere betingelser være opfyldt, for at der overhovedet er tale om ekspropriation 1. Indgrebet skal ramme en beskyttet rettighed; fx ejendomsretten til fast ejendom. 2. Indgrebet skal ramme en beskyttet rettighedshaver; dette vil typisk være enkeltpersoner 3. Indgrebet skal have karakter af pligtmæssig afståelse; dvs, at der skal være tale om et indgreb af betydelig intensitet. Hvis disse betingelser ikke er opfyldt, er der ikke tale om ekspropriation, men om en erstatningsfri regulering Der har stor betydning, at afgrænse, om der er tale om ekspropriation eller en anden form for regulering, idet borgeren som regel ikke vil have krav på erstatning, såfremt der ikke foreligger en ekspropriation også selv om man reelt lider et tab ved indgrebet. Typiske eksempler på erstatningsfri regulering er: Planlovgivningen, fx lokalplaner Miljølovgivningen, fx påbud om at genetablere en naturmæssig tilstand Fredningslovgivningen, fx regler om vedligeholdelse og istandsættelse Erstatningsfri regulering forekommer i langt højere grad end ekspropriation og er på mange måder mere indgribende, fordi de ikke som ekspropriationen kompenserer borgeren for tabet.

2 2 I den foreliggende sag med pålæg af dyrkningsrestriktioner, er indgrebet i hjemmelsloven defineret som et ekspropriativt indgreb og der er derfor med sikkerhed ikke tale om en erstatningsfri regulering i denne sag). Grundbetingelser for ekspropriation *..almenvellet kræver det En ekspropriation kan kun ske, hvor almenvellet kræver det. Almenvellet er ikke nærmere defineret i grundloven, men i teorien er det defineret således, at en foranstaltning anses for at tjene almenvellet, så betyder det ikke andet, end at den ud fra saglig samfundsmæssig vurdering anses for ønskelig, altså gavnlig, nyttig og retfærdig. Afgrænsningen er en politisk vurdering. Eksempelvis er det ret klart, at en ekspropriation med henblik på etablering af veje og institution ligger inden for almenvellet. I relation til at afgrænse almenvellet, har det været til debat, eksempelvis om hvorvidt der kan eksproprieres til fordel for en golfbane. En anden diskussion har været, om der kan eksproprieres til fordel for private. Hvis der er almen samfundsmæssig interesse i afståelse til en privat, er det lovligt, men kravene til begrundelse for nødvendigheden er i så fald ekstra store. Det er næppe til debat at sikring af rent grundvand tjener almenvellet. Ud over at en ekspropriation skal tjene almenvellet, er det en betingelse, at indgrebet er nødvendiggjort af den almene interesse, og at denne interesse kræver det Kravet om, at det sker til fordel for almenvellet er en politisk vurdering, og den efterprøves sjældent i praksis. For så vidt angår nødvendighedskravet er der tale om en juridisk vurdering, og det bliver ofte prøvet forstået på den måde, at det vurderes, om ekspropriationen har været nødvendig eller ej. Nødvendighedskravet Det forhold, at der skal foreligge nødvendighed, indebærer, at selve ekspropriationen skal være nødvendig og påkrævet, og at projektet skal have en vis aktualitet. Nødvendighedskravet sammenholdes ofte med det forvaltningsretlige proportionalitetsprincip. Proportionalitetsprincippet defineres således, at hvis det er muligt, så skal en offentlig myndighed foretage en mindre indgribende foranstaltning, såfremt denne er tilstrækkelig til at opnå det mål, der forfølges.

3 3 Ud over denne fortolkning af proportionalitetsprincippet indeholder dette et krav om forholdsmæssighed. Det vil sige, at den foranstaltning, der iværksættes, skal stå i rimeligt forhold til det formål, der forfølges. Forholdet er således det, at hvis man kan opnå et bestemt mål ved frivillig aftale med en part, så er en ekspropriation ikke nødvendig. En ekspropriation må således ikke gå videre end det, der kræves til opnåelse af formålet. Hvis den offentlige myndighed kan vælge mellem flere forskellige indgreb, skal den vælge det indgreb, der er mindst indgribende for ejeren. Således kan der være eksempler på, at der i stedet for at ekspropriere en ejendomsret, måske kan opnå det samme formål ved at pålægge en servitut om rådighed. Derudover skal den offentlige myndighed begrænse ekspropriationens omfang mest muligt. Tidsmæssigt skal ekspropriationen derudover være nødvendig (aktualitetskravet). Det vil sige, at der skal være aktualitet i det formål, der skal opfyldes. **..kun ske ifølge lov Det er betingelse for, at en ekspropriation er lovlig, at den sker ifølge lov, dvs. med hjemmel i lov (legalitetsprincippet). Lovgivningen indeholder flere forskellige ekspropriationshjemler. Eksempelvis Vejloven, hvorefter der kan eksproprieres til offentlig vej og stianlæg. Vejlovens kap. 10, indeholder proceduren ved kommunale ekspropriationer og det er således disse regler, der henvises til uanset hvilken lovhjemmel, der anvendes. Kommunen påberåber sig i denne sag miljøbeskyttelseslovens 26 a som hjemmel for påbuddet. Det fremgår heraf, at man kan pålægge ejeren af en ejendom rådighedsindskrænkninger eller andre foranstaltninger, som er nødvendige for at sikre drikkevandsinteresser mod forurening med pesticider. Vejlovens bestemmelser for ekspropriation skal også følges i disse sager. Natur- og Miljøklagenævnet har tidligere anvendt miljøbeskyttelseslovens 26 a til samme formål som Aarhus Kommune nu forsøger, idet nævnet dog har forudsat, at der foreligger tilstrækkelig dokumentation for sammenhængen mellem de konkrete rådighedsindskrænkninger og beskyttelsesbehovet til sikring af aktuelle og fremtidige drikkevandsinteresser i området. Videre har Aalborgs kommune tidligere afgjort sager om pesticidforbud med hjemmel i miljøbeskyttelseslovens 26 a. Det er således en betingelse for at kunne pålægge et forbud, at udpegning af et område som følsomt over for pesticider hviler på et fagligt og dokumenteret grundlag. Jr. det ved faglige notat. ***Mod fuldstændig erstatning

4 4 Uanset om erstatningens fastlægges ved aftale, ved taksation eller ved dom sker det på baggrund af, at der skal betales fuldstændig erstatning. Dvs. at erstatningen skal sikre, at ejendommens ejere har sin formue intakt, altså er sikret imod økonomisk tab. Erstatningsfastsættelsen er hverken beskrevet i grundlovens 73 eller anden lovgivning. Der har med tiden dannet sig en righoldig praksis for, hvorledes erstatninger fastlægges. Disse erstatninger er for så vidt angår jord ofte lokalbestemte, hvilket naturligt udspringer af, at jordpriserne i landet er vidt forskellige. Den absolut væsentligste post i erstatningsfastlæggelsen er i den foreliggende sag ererstatningen for dyrkningsbegrænsningen. Det tidspunkt, der er afgørende for vurderingen af erstatningsbeløbet, er det tidspunkt, hvor ejeren får meddelelse om en pålægget. Udgangspunktet er, at erstatningen fastlægges i overensstemmelse med ejendommens værdi i såkaldt handel og vandel før og efter indgrebet. Ejendomsværdi i handel og vandel defineres oftest som det, som ejendommen vil kunne indbringe ved salg i et frit og åbent marked inden for en rimelig salgsperiode. Derudover kan der ydes erstatning for omkostninger ved driftsomlægning, driftsforstyrrelse for en kortere periode. Vurderingen skal foretages på tidspunktet for meddelelse af påbud. I den konkrete situation vil man formentlig kunne få erstatning for prisforskellen på arealer med og uden deklarationen, værditab på driftsbygningen, udgifter til konkrete tilpasninger, udgifter til sagkyndig bistand osv. Klageregler Klager over ekspropriation forløber i to separate spor, idet der kan klages over 1) ekspropriations lovlighed, dels 2) over erstatningens størrelse. De to spor forløber uafhængigt af hinanden. 1) Klage over lovlighed Ved ekspropriation med hjemmel i miljøloven kan der klages til Naturklagenævnet. Klagen har opsættende virkning. Klagenævnet afgørelse om lovlighed kan ikke påklages til anden administrativ myndighed, men kan indbringe for de ordinære domstole. 2) Klage over erstatningens størrelse Hvis Kommunens tilbud om erstatning ikke bliver accepteret, skal kommunen indbringe spørgsmålet for en Taksationskommission, der afgør erstatningsspørgsmålet ved en kendelse.

5 5 Taksationskommissionens kendelse kan indbringes for en Overtaksationskommission, der afsiger en ny kendelse. Med denne kendelse er de administrative klagemuligheder udtømt, men også erstatningsspørgsmålet kan indbringes for de ordinære domstole. I sagen er yderligere juridiske principper blevet nævnt: officialprincippet og forsigtighedsprincippet. Officialprincippet er udtryk for, at der beslutningsmyndigheden i denne sag kommunen der alene har pligten til at få en sag belyst tilstrækkeligt til, at der kan træffes en beslutning. Dette står traditionelt i modsætning til forhandlingsprincippet, hvor det er parterne, der hver især har pligt til at fremføre sin sag. Dette princip anvendes ved domstolsafgørelser. Forsigtighedsprincippet er et retligt princip inden for miljølovgivning. Grundlæggende indebærer princippet, at hvis der er videnskabelige indikationer for risiko for alvorlige eller uoprettelige skader, må indgreb over for fx potentielle forurenere ikke udsættes alene grundet videnskabelig usikkerhed. Princippet afspejler de uheldige erfaringer med DDT og ozonlagsnedbrydende stoffer, der oprindelig blev anset som uskadelige, men senere viste at have meget alvorlige følger for økosystemer og menneskers sundhed. Forsigtighedsprincippet angår, hvordan lovgiver og myndigheder skal forholde sig til videnskabelig usikkerhed om mulige betydelige risici for miljø- eller sundhedsskader fra produkter eller processer. Dette har tre konsekvenser: Den ene er, at princippet ikke kan anvendes, hvis risici ved en aktivitet er kortlagt. Den anden er, at princippet kun kan anvendes, hvis der er videnskabelige indikationer for risici. Princippet kan derfor ikke begrunde indgreb på grundlag af frygt, der ikke i en vis udstrækning lader sig videnskabeligt underbygge. Den tredje konsekvens er, at princippet kun kan anvendes over for risici af en vis betydelighed. Ekspropriationsretligt er forsigtighedsprincippet nært sammenknyttet til /sammenfaldende med nødvendighedsbegrebet FM

Miljøbeskyttelseslovens 26 a, stk. 1

Miljøbeskyttelseslovens 26 a, stk. 1 Lovhjemmel til anvendelse af påbud i henhold til Miljøbeskyttelseslovens 26 a v/ Sten W. Laursen Miljøbeskyttelseslovens 26 a, stk. 1 Når der er vedtaget en indsatsplan for et område efter vandforsyningslovens

Læs mere

Nødvendighedskravet i grundlovens 73

Nødvendighedskravet i grundlovens 73 Nødvendighedskravet i grundlovens 73 Den offentlige uddannelsesdag 2013 Ved partner Hanne Mølbeck 2 Grundlovens 73, stk. 1 Ejendomsretten er ukrænkelig. Ingen kan tilpligtes at afstå sin ejendom uden,

Læs mere

Afgørelse klage over ekspropriation til erhvervelse af udlagt privat fællesvej kommunens sagsnr. 13/15101

Afgørelse klage over ekspropriation til erhvervelse af udlagt privat fællesvej kommunens sagsnr. 13/15101 Dato 27. februar 2017 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 16/03539-30 Side 1/6 Afgørelse klage over ekspropriation til erhvervelse af udlagt privat fællesvej

Læs mere

Ekspropriation i praksis

Ekspropriation i praksis Ekspropriation i praksis This page intentionally left blank Hanne Mølbeck & Jens Flensborg Ekspropriation i praksis Jurist- og Økonomforbundets Forlag 2007 Ekspropriation i praksis 1. udgave, 1. oplag

Læs mere

VARIGE DYRKNINGSDEKLARATIONER, FRIVILLIGE AFTALER OG EKSPROPRIATION ERFARINGER FRA AALBORG

VARIGE DYRKNINGSDEKLARATIONER, FRIVILLIGE AFTALER OG EKSPROPRIATION ERFARINGER FRA AALBORG VARIGE DYRKNINGSDEKLARATIONER, FRIVILLIGE AFTALER OG EKSPROPRIATION ERFARINGER FRA AALBORG Afsnitsleder Lise Højmose Kristensen Aalborg Kommune, Forsyningsvirksomhederne ATV Jord og Grundvand Praktiske

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. AP og AQ stillet af Folketingets Retsudvalg

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. AP og AQ stillet af Folketingets Retsudvalg Retsudvalget 2011-12 REU alm. del Bilag 378 Offentligt J.nr. NST-101-00732 Den 29. marts 2012 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. AP og AQ stillet af Folketingets Retsudvalg Spørgsmål AP Er det

Læs mere

Indsatsplanen set i et juridisk lys

Indsatsplanen set i et juridisk lys Indsatsplanen set i et juridisk lys Regelgrundlaget Den konkrete sagsbehandling Kursus om indsatsplanlægning til beskyttelse af drikkevandet den 20. august 2014 v/sten W. Laursen Områdeudpegning (VFL 11

Læs mere

Vi har den 18. juni 2015 sendt udkast til afgørelse i sagen. Hertil har vi ikke modtaget bemærkninger.

Vi har den 18. juni 2015 sendt udkast til afgørelse i sagen. Hertil har vi ikke modtaget bemærkninger. Agri Nord Hobrovej 437 9200 Aalborg SV Att.: Hans Ole Kristensen Dato 5. august 2015 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon 7244 3119 Dokument 15/06864-20 Side 1/5 Ekspropriation

Læs mere

Ekspropriation af Hovedstadens Letbane

Ekspropriation af Hovedstadens Letbane Ekspropriation af Hovedstadens Letbane Hovedstadens Letbane Hovedstadens Letbane vil strække sig over 27 km fra Lyngby til Ishøj og er planlagt til at åbne i 2021. Den vil køre på tværs af S-togsnettet

Læs mere

Notat // 19/01/09. Nyt lovforslag til styrkelse af den private ejendomsret er for uambitiøst

Notat // 19/01/09. Nyt lovforslag til styrkelse af den private ejendomsret er for uambitiøst Nyt lovforslag til styrkelse af den private ejendomsret er for uambitiøst Miljøministeren har sendt et lovforslag om ændring af planloven i høring. Lovforslaget ophæver kommunernes adgang til at ekspropriere

Læs mere

om leje af almene boliger og lov om leje

om leje af almene boliger og lov om leje Udkast til ændringsforslag til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om leje (Nye kriterier for udsatte boligområder og ghetto-områder, initiativer

Læs mere

Ekspropriation af del af matr. nr. 200

Ekspropriation af del af matr. nr. 200 Dato 13. juni 2014 Dokument 13/15078 Side Ekspropriation af del af matr. nr. 200 Du har i brev af 4. juli 2013 på vegne af T klaget til Vejdirektoratet over Kommunens beslutning af 10. juni 2013, om ekspropriation

Læs mere

Opfølgning på Indsatsplan Beder påbud mod anvendelse af pesticider

Opfølgning på Indsatsplan Beder påbud mod anvendelse af pesticider Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 17.11.2015 påbud mod anvendelse af pesticider For at følge op på Indsatsplan Beder foreslås der gennemført åstedsforretninger og høringsprocesser

Læs mere

Vi har den 2. juni 2016 modtaget dine bemærkninger til vores udkast til afgørelse af 24. maj 2016.

Vi har den 2. juni 2016 modtaget dine bemærkninger til vores udkast til afgørelse af 24. maj 2016. Dato 10. juni 2016 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon +45 7244 3119 Dokument 16/04841-20 Side 1/5 Ekspropriation af del af matr. nr. 4ek og 4cd Kregme By, Kregme, anlæg af sti

Læs mere

Æ n d r i n g s f o r s l a g. Til 1

Æ n d r i n g s f o r s l a g. Til 1 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 L 38 Bilag 11 Offentligt Udkast til ændringsforslag til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om

Læs mere

Nordre Strandvej og kystbeskyttelsesloven

Nordre Strandvej og kystbeskyttelsesloven Nordre Strandvej og kystbeskyttelsesloven Sted: Lumsås Forsamlingshus Dato: 16. december 2015 Oplægsholder: Rasmus Kruse Andreasen, Natur, Miljø og Trafik Dok. 306-2015-11983 Kystbeskyttelse - lovgrundlag

Læs mere

Borgernes retssikkerhed. beskyttelse af den private ejendomsret i forbindelse med transportkorridorer

Borgernes retssikkerhed. beskyttelse af den private ejendomsret i forbindelse med transportkorridorer Borgernes retssikkerhed beskyttelse af den private ejendomsret i forbindelse med transportkorridorer Oplæg om det offentliges forpligtelser i forhold til borgernes retssikkerhed og ejendomsret for medlemmer

Læs mere

Lov om offentlige veje m.v.

Lov om offentlige veje m.v. Lov om offentlige veje m.v. Nr. 1520 af 27. december 2014 Transportministeriet LF 20 14/15 Kapitel 10 Ekspropriation og taksation Ekspropriationsmyndigheder 94. Ekspropriation til kommunale vejanlæg sker

Læs mere

Afgørelse af klage over ekspropriation til sti samt pålæg af offentlig sti på privat fællesvej jeres j.nr

Afgørelse af klage over ekspropriation til sti samt pålæg af offentlig sti på privat fællesvej jeres j.nr Dato 4. maj 2017 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 16/15313-26 Side 1/9 Afgørelse af klage over ekspropriation til sti samt pålæg af offentlig sti på privat

Læs mere

EKSPROPRIATION OG TAKSATION

EKSPROPRIATION OG TAKSATION L 2014-12-27 nr 1520 Offentlige veje m.v. Kapitel 10 EKSPROPRIATION OG TAKSATION Ekspropriationsmyndigheder 94 Ekspropriation til kommunale vejanlæg sker efter reglerne i dette kapitel. Transportministeren

Læs mere

Indsatsplaner og boringsnære beskyttelsesområder (BNBO)

Indsatsplaner og boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) Indsatsplaner og boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) Koordinationsforum, Haderslev, 3. oktober 2013 Naturstyrelsens BNBO-rejsehold v/ civilingeniør Gunver Heidemann og jurist Sanne Hjorth Henriksen

Læs mere

EKSPROPRIATION - TIL FORBEDRING AF VEJE

EKSPROPRIATION - TIL FORBEDRING AF VEJE EKSPROPRIATION - TIL FORBEDRING AF VEJE EKSPROPRIATION TIL FORBEDRING AF VEJE Pjecen beskriver, hvad der sker, når staten eksproprierer. Hvad ekspropriation betyder Hvorfor der er en Ekspropriationskommission,

Læs mere

Uddrag af lov om offentlige veje (Vejloven)

Uddrag af lov om offentlige veje (Vejloven) Uddrag af lov om offentlige veje (Vejloven) Lov nr. 1520 om offentlige veje m.v. af 27. december 2014 Kapitel 10 Ekspropriation og taksation Ekspropriationsmyndigheder 94. Ekspropriation til kommunale

Læs mere

Æ n d r i n g s f o r s l a g. Til 1

Æ n d r i n g s f o r s l a g. Til 1 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 L 38 Bilag 18 Offentligt Udkast til ændringsforslag til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om

Læs mere

Plads til letbanen - værd at vide om ekspropriation

Plads til letbanen - værd at vide om ekspropriation Plads til letbanen - værd at vide om ekspropriation Hovedstadens Letbane Hovedstadens Letbane vil strække sig over 28 km mellem Lyngby og Ishøj og er planlagt til at åbne i 2023/2024. Den vil køre på tværs

Læs mere

Erfaringer med BNBO og mbl. 24 i Egedal Kommune v. Eva Birch Karlsen. ATV Gå-hjem-møde Øst d. 6. maj 2019 Roskilde Rådhus

Erfaringer med BNBO og mbl. 24 i Egedal Kommune v. Eva Birch Karlsen. ATV Gå-hjem-møde Øst d. 6. maj 2019 Roskilde Rådhus Erfaringer med BNBO og mbl. 24 i Egedal Kommune v. Eva Birch Karlsen ATV Gå-hjem-møde Øst d. 6. maj 2019 Roskilde Rådhus BNBO i Egedal Kommune I Egedal Kommune er der 73 almene drikkevandsboringer. Vandet

Læs mere

Vejledning til Vejloven

Vejledning til Vejloven Vejledning til Vejloven Ekspropriation December 2015 Vejdirektoratet Niels Juels Gade 13 1022 København K Telefon +45 7244 3333 vd@vd.dk vejdirektoratet.dk SE 60729018 EAN 5798000893450 Ekspropriation

Læs mere

Ændringsforslag. Forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om leje

Ændringsforslag. Forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om leje Til lovforslag nr. L 38 Folketinget 2018-19 Ændringsforslag stillet den 19. november 2018 uden for betænkningen Ændringsforslag til 2. behandling af Forslag til lov om ændring af lov om almene boliger

Læs mere

Tillæg til Delindsatsplan for grundvandsbeskyttelse Aalborg Sydøst

Tillæg til Delindsatsplan for grundvandsbeskyttelse Aalborg Sydøst Tillæg til Delindsatsplan for grundvandsbeskyttelse Aalborg Sydøst Aalborg Kommune, Forsyningsvirksomhederne, marts 2008 Forord Dette tillæg til delindsatsplan for grundvandsbeskyttelse i Aalborg Sydøst

Læs mere

Erfaringer med grundvandsbeskyttelse. Møde den 18. juni 2014

Erfaringer med grundvandsbeskyttelse. Møde den 18. juni 2014 Erfaringer med grundvandsbeskyttelse Møde den 18. juni 2014 2 Hvad er målet? Hvad er målet med Statens kortlægning? Hvad er målet med kommunernes indsatsplaner? Hvad er Vandværkerne skal gøre? Beskyttelse

Læs mere

INDVARSLING TIL ÅSTEDSFORRETNING

INDVARSLING TIL ÅSTEDSFORRETNING Per Hansen Maglesøvej 4 4300 Holbæk Dato: 13. december 2018 Sagsnr.: 18/33908 Sagsb.: milee Lsp. j.nr. 49682 Sagsb.: hø/kef INDVARSLING TIL ÅSTEDSFORRETNING Ang. : Rettigheder til arealerhvervelse til

Læs mere

ANSVAR. MYNDIGHEDERS OG RÅDGIVERES RISIKO FOR AT PÅDRAGE SIG ERSTATNINGSANSVAR I JORD- OG GRUNDVANDSSAGER

ANSVAR. MYNDIGHEDERS OG RÅDGIVERES RISIKO FOR AT PÅDRAGE SIG ERSTATNINGSANSVAR I JORD- OG GRUNDVANDSSAGER ANSVAR. MYNDIGHEDERS OG RÅDGIVERES RISIKO FOR AT PÅDRAGE SIG ERSTATNINGSANSVAR I JORD- OG GRUNDVANDSSAGER Advokat (H) Kim Trenskow Kromann Reumert ATV Jord og Grundvand Miljøjura for enhver Schæffergården,

Læs mere

Vejforum Ekspropriation

Vejforum Ekspropriation Vejforum Ekspropriation LE34 Rådgivning landinspektør Lars Emil Vindfeld Møller & landinspektør Thomas Normann Asmussen December 2011 Ekspropriation 1. Forventningsværdi arealer til vejanlæg Hvornår er

Læs mere

Vejen i Vejen og andet nyt om ekspropriation. Vejforum 2018 Partner, advokat Hanne Mølbeck (A9)

Vejen i Vejen og andet nyt om ekspropriation. Vejforum 2018 Partner, advokat Hanne Mølbeck (A9) Vejen i Vejen og andet nyt om ekspropriation Vejforum 2018 Partner, advokat Hanne Mølbeck (A9) Aktuelle emner 2 1. Vejen i Vejen 2. Ekspropriation til ledninger 3. Erstatning - fradrag for fordele 4. Borgernes

Læs mere

Notat. Vedr. Hjemmel til ekspropriation af bassin. 1. Baggrund

Notat. Vedr. Hjemmel til ekspropriation af bassin. 1. Baggrund Notat Sagsansvarlig Jens Flensborg Partner, advokat (H) Sagsbehandler Jens Flensborg Partner, advokat (H) Åboulevarden 49, 4. sal 8000 Aarhus C Telefon: 86 18 00 60 Mobil: 25 29 08 48 J.nr. 12329 jfl@energiogmiljo.dk

Læs mere

Boringsnære beskyttelsesområder BNBO

Boringsnære beskyttelsesområder BNBO Boringsnære beskyttelsesområder BNBO Vordingborg Vandråd den 1. oktober 2012 Naturstyrelsens rejsehold v/ civilingeniør Gunver Heidemann og jurist Sanne Hjorth Henriksen PAGE 1 Indhold Hvem er vi? Hvorfor

Læs mere

Målrettet regulering hvem skal betale for forskelsbehandling? HELLE TEGNER ANKER

Målrettet regulering hvem skal betale for forskelsbehandling? HELLE TEGNER ANKER Målrettet regulering hvem skal betale for forskelsbehandling? HELLE TEGNER ANKER HTA@IFRO.KU.DK Oversigt Målrettet regulering Er der forudsat kompensation? Hvad siger juraen? Grundlovens 73 Ekspropriation

Læs mere

Den forvaltningsretlige ramme og de overordnede principper i miljøsager

Den forvaltningsretlige ramme og de overordnede principper i miljøsager Den forvaltningsretlige ramme og de overordnede principper i miljøsager ATV Jord og Grundvand Miljøjura for enhver 17. juni 2008 - Schæffergården, Gentofte Advokat (H) Håkun Djurhuus De forvaltningsretlige

Læs mere

Vores afgørelse Vi har ikke grundlag for at tilsidesætte Lemvig Kommunes afgørelse af 23. oktober 2015, om at ekspropriere 220 m 2 fra din ejendom.

Vores afgørelse Vi har ikke grundlag for at tilsidesætte Lemvig Kommunes afgørelse af 23. oktober 2015, om at ekspropriere 220 m 2 fra din ejendom. Dato 29. april 2016 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon +45 7244 3119 Dokument 15/16555-24 Side 1/6 Ekspropriation af en del af matr. nr. 76e Vadskærgård Hgd, Tørring Vejdirektoratet

Læs mere

Uddrag af lov om offentlige veje (Vejloven)

Uddrag af lov om offentlige veje (Vejloven) Uddrag af lov om offentlige veje (Vejloven) Lov nr. 1520 om offentlige veje m.v. af 27. december 2014 Kapitel 5 Sikring af Vejanlæg Pålæg af byggelinjer 40. Vejmyndigheden kan pålægge vejbyggelinjer, når

Læs mere

TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune. Punkt 1 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 8. februar 2016

TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune. Punkt 1 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 8. februar 2016 Notat til Teknisk Udvalg Opfølgning på Teknisk Udvalgs møde mandag den 25. januar 2016 om sag nr. 4 på Byrådsmøde 20. januar 2014, Opfølgning på indsatsplan Beder Påbud mod anvendelse af pesticider. Side

Læs mere

Godkendelse af 2. behandling af revision af indsatsplan for OSD 1476, Hvorup

Godkendelse af 2. behandling af revision af indsatsplan for OSD 1476, Hvorup Punkt 4. Godkendelse af 2. behandling af revision af indsatsplan for OSD 1476, Hvorup 2018-062489 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender, at at revision af indsatsplan for OSD 1476,

Læs mere

Vi kan derimod ikke pålægge en kommune at gennemføre et andet konkret projekt.

Vi kan derimod ikke pålægge en kommune at gennemføre et andet konkret projekt. Dato 12. januar 2018 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 17/11630-15 Side 1/7 Afgørelse af klage over ekspropriation til udvidelse af G-vej dit jour.nr. B 17.524/amd

Læs mere

Fradrag for fordele ved fastsættelse af ekspropriationserstatning

Fradrag for fordele ved fastsættelse af ekspropriationserstatning Fradrag for fordele ved fastsættelse af ekspropriationserstatning Medlemsmøde den 20. april 2017 i Foreningen for Arealer og Rettigheder i Danmark Indlæg v/partner Hanne Mølbeck, Bech-Bruun 2 3 Grundlovens

Læs mere

Bech-Bruun Jordforurening. Oktober 2018

Bech-Bruun Jordforurening. Oktober 2018 Bech-Bruun Jordforurening Oktober 2018 Jordforureningsloven fra 1999 til 2018 en tilblivelseshistorie 2 Nedslag og udpluk: 1995: To betænkninger; 1995/1996: en betænkning om den juridiske verden og en

Læs mere

Sidste nyt om gæsteprincippet

Sidste nyt om gæsteprincippet Sidste nyt om gæsteprincippet Aarhus, den 3. november 2016 2 Program 1. Lidt om gæsteprincippet 2. Østre Landsrets dom af 16. maj 2016 sammensatte anlægsprojekter 3. Højesterets dom af 21. september 2016

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. januar 2013 12/04047 EKSPROPRIATION AF DEL AF EJENDOM Vejdirektoratet har behandlet din klage af 12. april 2012 på vegne af klager over Kommunens ekspropriationsbeslutning

Læs mere

Vejledende notat om boringsnære beskyttelsesområder BNBO

Vejledende notat om boringsnære beskyttelsesområder BNBO Notat Til: Kommunerne Vandsektor, Byer og Klimatilpasning J.nr. NST-467-00052 Ref.: maskr Den 12. december 2011 Vejledende notat om boringsnære beskyttelsesområder BNBO Dette vejledende notat har til hensigt

Læs mere

VEJLEDNING OG ALMINDELIGE VILKÅR VEDRØRENDE EKSPROPRIATIONER til vejformål i HERNING KOMMUNE

VEJLEDNING OG ALMINDELIGE VILKÅR VEDRØRENDE EKSPROPRIATIONER til vejformål i HERNING KOMMUNE VEJLEDNING OG ALMINDELIGE VILKÅR VEDRØRENDE EKSPROPRIATIONER til vejformål i HERNING KOMMUNE - 1 - Indhold 1. Lovhjemmel... 3 2. Åstedsforretning... 3 3. Ekspropriationsbeslutning... 3 4. Klagemuligheder...

Læs mere

Notat 1 BAGGRUND 2 RÅDIGHEDSINDSKRÆNKNINGER I DE ENKELTE KOMMUNER

Notat 1 BAGGRUND 2 RÅDIGHEDSINDSKRÆNKNINGER I DE ENKELTE KOMMUNER Notat Aarhus kommune GRUNDVANDSBESKYTTELSE Status for frivillige dyrkningsaftaler og påbud af rådighedsindskrænkninger i danske kommuner og vandforsyninger 29. marts 2016 Projekt nr. 223526 Dokument nr.

Læs mere

Lodsejermøde om indsatsplan i Aarhus Kommune den 24. maj 2017

Lodsejermøde om indsatsplan i Aarhus Kommune den 24. maj 2017 Referat fra Lodsejermøde om indsatsplan i Aarhus Kommune den 24. maj 2017 Ad 1. Velkommen det politiske landskab v/ Christian Jensen Christian bød velkommen og takkede for fremmødet. Mødet er arrangeret

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 6. december 2012 12/08337 PÅBUD OM AT FLYTTE HESTEHEGN OG FJERNE JORDVOLD Vejdirektoratet har behandlet din klage af 29. juli 2012. Du har på vegne af klagerne,

Læs mere

Vedr.: Overtagelse og ekspropriation af arealer til regnvandshåndtering

Vedr.: Overtagelse og ekspropriation af arealer til regnvandshåndtering NOTAT DATO: 27. februar 2019 PROJEKTNR.: 2006 lmo/hka Vedr.: Overtagelse og ekspropriation af arealer til regnvandshåndtering 1. Baggrund Aalborg Forsyning undersøger sammen med Aalborg Kommune mulighederne

Læs mere

I brev af 24. september har klager klaget over Kommunens beslutning af 27. juni om ekspropriation til etablering af en sti.

I brev af 24. september har klager klaget over Kommunens beslutning af 27. juni om ekspropriation til etablering af en sti. DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 4. februar 2013 12/10831 EKSPROPRIATION TIL ETABLERING AF STI I brev af 24. september har klager klaget over Kommunens beslutning af 27. juni 2012 1 om ekspropriation

Læs mere

Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse om ekspropriation

Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse om ekspropriation Til: Advokat Pia Egsgaard (j.nr. [XXX]) Langå Varmeværk A.m.b.a. Randers Kommune (j.nr. [XXX]) Fremsendes pr. e-mail til ovennævnte Afgørelsen fremsendes ikke også pr. brev Frederiksborggade 15 1360 København

Læs mere

Anvendelse af GPS og andre personlige alarm- og pejlesystemer over for psykisk handicappede voksne. 29. oktober 2013

Anvendelse af GPS og andre personlige alarm- og pejlesystemer over for psykisk handicappede voksne. 29. oktober 2013 2013-21 Anvendelse af GPS og andre personlige alarm- og pejlesystemer over for psykisk handicappede voksne En far klagede på vegne af sin voksne søn, som han også var værge for, over, at et kommunalt bo-

Læs mere

Retten på Frederiksberg

Retten på Frederiksberg Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 10. november 2015 i sag nr. BS J-2076/2014: A Lindehaven 37 2500 Valby mod Natur- og Miljøklagenævnet Rentemestervej 8 2400 København NV Som

Læs mere

Den lovgivningsmæssige ramme for miljøkrav og nabohensyn ved indfasning af F-35 på Flyvestation Skrydstrup

Den lovgivningsmæssige ramme for miljøkrav og nabohensyn ved indfasning af F-35 på Flyvestation Skrydstrup Borgermøde den 27. september 2018 om indfasning af F-35 på Flyvestation Skrydstrup Den lovgivningsmæssige ramme for miljøkrav og nabohensyn ved indfasning af F-35 på Flyvestation Skrydstrup v/ professor

Læs mere

Vejledning om reglerne for ekspropriation efter planloven. april Erhvervsstyrelsen

Vejledning om reglerne for ekspropriation efter planloven. april Erhvervsstyrelsen Vejledning om reglerne for ekspropriation efter planloven april 2019 Erhvervsstyrelsen Indhold FORORD 3 INDLEDNING 3 KAPITEL 1 KORT OM LOKALPLANER SOM GRUNDLAG FOR EKSPROPRIATION MV. 1.1. Krav til lokalplaner

Læs mere

Gennemførelse af indsatsplanen. Forhandling af frivillige aftaler om grundvandsbeskyttelse for opfyldelse af målsætning for nitrat og pesticid

Gennemførelse af indsatsplanen. Forhandling af frivillige aftaler om grundvandsbeskyttelse for opfyldelse af målsætning for nitrat og pesticid Gennemførelse af indsatsplanen Forhandling af frivillige aftaler om grundvandsbeskyttelse for opfyldelse af målsætning for nitrat og pesticid Grundvandssamarbejder 1. Omfatter samtlige vandværker i den

Læs mere

Teknik og Miljø 2012. Tillæg nr. 3 til Slagelse Kommunes digitale Spildevandsplan 2010-2020. Omø Renseanlæg

Teknik og Miljø 2012. Tillæg nr. 3 til Slagelse Kommunes digitale Spildevandsplan 2010-2020. Omø Renseanlæg Teknik og Miljø 2012 Tillæg nr. 3 til Slagelse Kommunes digitale Spildevandsplan 2010-2020 Omø Renseanlæg INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Baggrund...3 2 Tillæggets omfang...3 2.1 Erhvervelse af rettigheder...3 2.2

Læs mere

Ekspropriation og billighedserstatning

Ekspropriation og billighedserstatning 2009 Ekspropriation og billighedserstatning Fast ejendom systemer, retsforhold og økonomi Gruppe 0702 Land Management 14 01 2009 Titel: Ekspropriation og billighedserstatning Det Ingeniør-, Natur- og

Læs mere

Fastlæggelse af beskyttelsesbehov pesticider

Fastlæggelse af beskyttelsesbehov pesticider Fastlæggelse af beskyttelsesbehov pesticider Overvismand Hans Jørgen Whitta- Jacobsen, 26. februar 2015: Hvis vi skal holde fast i muligheden for, at vi kan drikke urenset grundvand, er det nødvendigt

Læs mere

Oplagsantal: 6 Sideantal: Bilagsantal og art: 14 bilag vedlagt. Noter til Planloven, kendelser og artikler

Oplagsantal: 6 Sideantal: Bilagsantal og art: 14 bilag vedlagt. Noter til Planloven, kendelser og artikler 2 Aalborg Universitet Institut for Samfundsudvikling og Planlægning Landinspektøruddannelsens 6. semester Tema: Ejendomsdannelse og Fast Ejendoms Retsforhold Projektperiode: 25. maj 2009 18. juni 2009

Læs mere

Den udtømmende afgrænsning af hvad der kan reguleres i en lokalplan, fremgår af planlovens 15, stk. 2.

Den udtømmende afgrænsning af hvad der kan reguleres i en lokalplan, fremgår af planlovens 15, stk. 2. LOKALPLANER INDHOLD: Hvad er en lokalplan? Hvilke forhold kan typisk være reguleret via en lokalplan? Er der lokalplaner for alle områder i Danmark? Hvad gælder hvis dit område IKKE har nogen lokalplan?

Læs mere

CYKELSTI THISTED HILLERSLEV. Borgermøde den 15. juni 2017

CYKELSTI THISTED HILLERSLEV. Borgermøde den 15. juni 2017 CYKELSTI THISTED HILLERSLEV Borgermøde den 15. juni 2017 DAGSORDEN Baggrunden for cykelstien Projektet Tidsplan Arealerhvervelse Spørgsmål BAGGRUNDEN FOR CYKELSTIEN Trafiksikkerhed og tryghed Vejens bredde

Læs mere

Ledninger og ekspropriation. Vejforum 2017 A8 Partner Hanne Mølbeck, Bech-Bruun

Ledninger og ekspropriation. Vejforum 2017 A8 Partner Hanne Mølbeck, Bech-Bruun Ledninger og ekspropriation Vejforum 2017 A8 Partner Hanne Mølbeck, Bech-Bruun 2 Dagens emne Nye fremmede ledninger Ingen aftale Privat ejendom 1. Kan man ekspropriere? 2. Hvilke vilkår får ledningen?

Læs mere

U D S K R I F T AF PROTOKOLLEN FOR OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN FOR NORDJYLLAND OG VIBORG

U D S K R I F T AF PROTOKOLLEN FOR OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN FOR NORDJYLLAND OG VIBORG U D S K R I F T AF PROTOKOLLEN FOR OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN FOR NORDJYLLAND OG VIBORG Torsdag den 5. marts 2014 kl. 9.30 samledes overtaksationskommissionen på pendlerpladsen ved Haverslev. Til stede

Læs mere

Vindpark Øster Børsting. Bilag C Notat vedr. udbetaling af erstatning

Vindpark Øster Børsting. Bilag C Notat vedr. udbetaling af erstatning Vindpark Øster Børsting Bilag C Notat vedr. udbetaling af erstatning 95.456/RB/JT 19. april 2010 NOTAT 1. BAGGRUND OG FORMÅL Eurowind Energy A/S, Mariagervej 58 B, 9500 Hobro, arbejder på at udvikle fire

Læs mere

Lyngby-Taarbæk Kommunalbestyrelse Rådhuset Lyngby Torv 2800 Lyngby. Vedr. regulering af erstatning for dækningsgrav kommunens j. nr.

Lyngby-Taarbæk Kommunalbestyrelse Rådhuset Lyngby Torv 2800 Lyngby. Vedr. regulering af erstatning for dækningsgrav kommunens j. nr. Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at Lyngby-Taarbæk Kommune burde have indbragt spørgsmålet om en erstatnings størrelse for taksationskommissionen, men da sagen har bagatelagtig karakter, og ulovligheden

Læs mere

Hjørring Kommune. Tillæg til Hjørring Kommunes Spildevandsplan. Tillæg 1 af 2019 Spildevandkloakering af Vrå Skole.

Hjørring Kommune. Tillæg til Hjørring Kommunes Spildevandsplan. Tillæg 1 af 2019 Spildevandkloakering af Vrå Skole. Hjørring Kommune Tillæg til Hjørring Kommunes Spildevandsplan Tillæg 1 af 2019 Spildevandkloakering af Vrå Skole. Udarbejdet den 4. dec. 2018 Tillæg 4 af 2017 Separatkloakering. S.2 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Ekspropriation af del af matr. nr. 35i Vadskærgård Hgd.

Ekspropriation af del af matr. nr. 35i Vadskærgård Hgd. Dato 29. april 2016 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon +45 7244 3119 Dokument 15/16493-33 Side 1/7 Ekspropriation af del af matr. nr. 35i Vadskærgård Hgd. Du har i brev af 12.

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 9. april 2010 09/07866 EKSPROPRIATION TIL OFFENTLIG VEJ Vejdirektoratet har behandlet en klage fra advokaten på vegne af K og N C T over Kommunens afgørelse af

Læs mere

STORT FLERTAL AF DANSKERNE ØNSKER FORBUD MOD EKSPROPRIATION TIL PRIVATE FORMÅL

STORT FLERTAL AF DANSKERNE ØNSKER FORBUD MOD EKSPROPRIATION TIL PRIVATE FORMÅL STORT FLERTAL AF DANSKERNE ØNSKER FORBUD MOD EKSPROPRIATION TIL PRIVATE FORMÅL Catinet har for CEPOS i perioden den 27. april til 5. maj 2009 gennemført en undersøgelse blandt 1.071 danskere om ekspropriation.

Læs mere

EKSPROPRIATION EFTER PLANLOVEN

EKSPROPRIATION EFTER PLANLOVEN Betænkning om EKSPROPRIATION EFTER PLANLOVEN Afgivet af Ekspropriationsudvalget Betænkning nr. 1569 Betænkning om ekspropriation efter planloven Afgivet af Ekspropriationsudvalget Betænkning nr. 1569 Juni

Læs mere

Vores afgørelse Ekspropriationen til anlæg af afvandingsbassin med henblik på vejafvanding er i overensstemmelse med vejlovens bestemmelser.

Vores afgørelse Ekspropriationen til anlæg af afvandingsbassin med henblik på vejafvanding er i overensstemmelse med vejlovens bestemmelser. Ekspropriation, Anlæg af afvandingsbassin på matr. nr. 5f Torrild by, Torrild Vejdirektoratet har behandlet din klage af 8. april 2014 på vegne af A, matr. nr. 5f Torrild by, Torrild, over Odder Kommunes

Læs mere

[ERST logo] Vejledning om gældende ret om ekspropriation efter planloven

[ERST logo] Vejledning om gældende ret om ekspropriation efter planloven [ERST logo] Vejledning om gældende ret om ekspropriation efter planloven Indhold Forord... 2 Indledning... 2 Kapitel 1 Kort om lokalplaner som grundlag for ekspropriation mv.... 4 1.1 Krav til lokalplaner

Læs mere

Retningslinier for behandling af sager om magtanvendelse.

Retningslinier for behandling af sager om magtanvendelse. Retningslinier for behandling af sager om magtanvendelse. Det generelle lovgrundlag. Reglerne om magtanvendelse fremgår af Lov om Social Service kap. 24. Samt Bekendtgørelse nr. 929 af 5. september 2006.

Læs mere

KLAGE FRA [XXX], [XXX] og [XXX] OVER Brønderslev Kommunes afgørelse af 29. april 2015 ekspropriation til fordel for etablering af solvarmeanlæg

KLAGE FRA [XXX], [XXX] og [XXX] OVER Brønderslev Kommunes afgørelse af 29. april 2015 ekspropriation til fordel for etablering af solvarmeanlæg (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX], [XXX] og [XXX] OVER Brønderslev

Læs mere

Klage over Ikast- Brande Kommunes afgørelse om optagelse af den private fællesvej Grarup Øst som offentlig

Klage over Ikast- Brande Kommunes afgørelse om optagelse af den private fællesvej Grarup Øst som offentlig Dato 17. august 2015 Sagsbehandler Julie Egholm Mail jue@vd.dk Telefon 7244 3135 Dokument 15/07721-18 Side 1/5 Klage over Ikast- Brande Kommunes afgørelse om optagelse af den private fællesvej Grarup Øst

Læs mere

Den private fællesvej, som vi vil optage som en offentlig vej, er markeret med gult på vores oversigtskort af 14. december 2017.

Den private fællesvej, som vi vil optage som en offentlig vej, er markeret med gult på vores oversigtskort af 14. december 2017. TEKNIK & MILJØ Vej og Park Dato: 15. december 2017 Sagsnr.: 17/15711 Kontaktperson: Carsten Wagner Sørensen Dir. tlf.: 7996 6212 Fax: 7539 3444 E-mail: cws@vejen.dk EAN-nr.: 5798005410157 Afgørelsesannonce

Læs mere

Hvor går de retlige grænser for fastlæggelse af BNBO er?

Hvor går de retlige grænser for fastlæggelse af BNBO er? Hvor går de retlige grænser for fastlæggelse af BNBO er? 2 Hjemlen: Miljøbeskyttelseslovens 24, stk. 1: Kommunalbestyrelsen kan give påbud eller nedlægge forbud for at undgå fare for forurening af bestående

Læs mere

Ekspropriation. af arealer og ejendomme til statens veje

Ekspropriation. af arealer og ejendomme til statens veje Ekspropriation af arealer og ejendomme til statens veje Information om Ekspropriation af arealer og ejendomme til vejanlæg Denne pjece beskriver, hvad der sker i forbindelse med en ekspropriation af arealer

Læs mere

NYT OM EKSPROPRIATION

NYT OM EKSPROPRIATION Indsæt billede: et billede skal du skifte til placeringen: PowerPointBilleder (L:), hvor alle Bech-Bruun billederne er gemt og Skift billede: Du skifter til et andet billede, ved at slette det eksisterende

Læs mere

Tillæg til Spildevandsplaner for tidligere Hjørring Kommune, tidligere Hirtshals Kommune, tidligere Sindal Kommune samt tidligere Løkken-Vrå Kommune

Tillæg til Spildevandsplaner for tidligere Hjørring Kommune, tidligere Hirtshals Kommune, tidligere Sindal Kommune samt tidligere Løkken-Vrå Kommune Hjørring Kommune Tillæg til Spildevandsplaner for tidligere Hjørring Kommune, tidligere Hirtshals Kommune, tidligere Sindal Kommune samt tidligere Løkken-Vrå Kommune Tillæg 4 af 2017 Separatkloakering

Læs mere

Etablering af adgangsvej. Jeres j. nr.: NPF-19257

Etablering af adgangsvej. Jeres j. nr.: NPF-19257 Dato 1. juli 2016 Sagsbehandler Søren Peter Kongsted Mail spk@vd.dk Telefon +45 7244 3113 Dokument 15/17412-23 Side 1/7 Etablering af adgangsvej Jeres j. nr.: NPF-19257 I e-mail 27. november 2015, jf.

Læs mere

HVOR LYKKES DET MED GRUNDVANDSBESKYTTELSE?

HVOR LYKKES DET MED GRUNDVANDSBESKYTTELSE? HVOR LYKKES DET MED GRUNDVANDSBESKYTTELSE? STATUS PÅ KOMMUNERNES BRUG AF MILJØBESKYTTELSES- LOVENS REGLER TIL GRUNDVANDSBESKYTTELSE Ulla Lyngs Ladekarl og Eike Stubsgaard NIRAS/Aarhus Kommune og Aarhus

Læs mere

Notat. Om L38, og grundlovens Indledning

Notat. Om L38, og grundlovens Indledning Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 L 38 Bilag 10 Offentligt Notat Om L38, 2018-19 og grundlovens 73 1. Indledning Dette notat er udarbejdet af Lovsekretariatet efter anmodning fra Folketingets

Læs mere

Behov for skærmning rammerne for magtanvendelse. Ankestyrelsen Specialkonsulent Birgitte Mohrsen 12. september 2019

Behov for skærmning rammerne for magtanvendelse. Ankestyrelsen Specialkonsulent Birgitte Mohrsen 12. september 2019 Behov for skærmning rammerne for magtanvendelse Ankestyrelsen Specialkonsulent Birgitte Mohrsen 12. september 2019 Brug af skærmning Der ses således på følgende: Magt contra omsorg SEL 126 SEL 127 Hvad

Læs mere

Vejledning om meddelelse af zoneforbud efter ordensbekendtgørelsens

Vejledning om meddelelse af zoneforbud efter ordensbekendtgørelsens Civil- og Politiafdelingen Dato: 18. juni 2009 Kontor: Politikontoret Sagsnr.: 2009-945-1475 Dok.: THK40131 Vejledning om meddelelse af zoneforbud efter ordensbekendtgørelsens 6, stk. 4 Efter 6, stk. 4,

Læs mere

Juridiske udfordringer i ekspropriationssager anno 2019

Juridiske udfordringer i ekspropriationssager anno 2019 Juridiske udfordringer i ekspropriationssager anno 2019 LANDINSPEKTØRERNES FAGLIGE MØDE NYBORG STRAND 6. FEBRUAR 2019 Lektor, dr.jur. Frederik Waage Advokatbeskikkelse 2010. Bestalling deponeret. Doktorafhandling

Læs mere

Afgørelse af klage over Aarhus Kommunes afgørelse af 31. oktober 2014 om istandsættelse af privat fællesvej på landet

Afgørelse af klage over Aarhus Kommunes afgørelse af 31. oktober 2014 om istandsættelse af privat fællesvej på landet Dato 20. januar 2015 Sagsbehandler Bjarne Jess Vennike Mail bjv@vd.dk Telefon 72 44 30 22 Dokument 14/15686-23 Side 1/6 Afgørelse af klage over Aarhus Kommunes afgørelse af 31. oktober 2014 om istandsættelse

Læs mere

Overprøvning og kontrol i dansk miljøforvaltning. Helle Tegner Anker

Overprøvning og kontrol i dansk miljøforvaltning. Helle Tegner Anker Overprøvning og kontrol i dansk miljøforvaltning Helle Tegner Anker hta@ifro.ku.dk 09/10/2018 2 Oversigt Overprøvning og kontrol i Danmark Administrative klagenævn i dansk miljø- og planlovgivning baggrund

Læs mere

afholdt d. 26. august 2009

afholdt d. 26. august 2009 Juridiske forhold vedr. isolation Chefkonsulent Elisabeth Hersby Sundhedsstyrelsen E: ehe@sst.dk T: 72 22 77 96 Relevante regelsæt Lov om foranstaltninger mod smitsomme sygdomme (Epidemiloven)(alment farlige

Læs mere

Byudvikling i OSD det muliges kunst

Byudvikling i OSD det muliges kunst Dansk Vand Konference 2016 Byudvikling i OSD det muliges kunst Gunnar Larsen, geolog 01/11/2016 Råstofårsmøde 2015 1 Statslige udmeldinger Ny bekendtgørelse Statslige interesser i kommuneplanlægningen

Læs mere

Klage over Ballerup Kommunes afgørelse om forbud med buskørsel i Egebjerg-nord

Klage over Ballerup Kommunes afgørelse om forbud med buskørsel i Egebjerg-nord Dato 18. maj 2016 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon +45 7244 3119 Dokument 16/00741-5 Side 1/6 Klage over Ballerup Kommunes afgørelse om forbud med buskørsel i Egebjerg-nord

Læs mere

God behandling i det offentlige

God behandling i det offentlige Indledning Større kvalitet i den offentlige forvaltning God behandling i det offentlige - om god forvaltningsskik i stat og kommune I disse år er de offentlige ydelser og den offentlige sagsbehandling

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 29. april 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 29. april 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 29. april 2015 Sag 15/2015 Sonnich Fryland og Tove Fryland (advokat Jacob Schall Holberg for begge) mod Fredensborg Kommune (advokat Kurt Bardeleben) I tidligere

Læs mere

forslag til styrket beskyttelse af ejendomsretten Af chefjurist henriette kinnunen

forslag til styrket beskyttelse af ejendomsretten Af chefjurist henriette kinnunen forslag til styrket beskyttelse af ejendomsretten Af chefjurist henriette kinnunen FORSLAG TIL STYRKELSE AF DEN PRIVATE EJENDOMSRET OG RETSSIKKERHEDSMÆSSIGE FORBEDRINGER VED EKSPROPRIATION Den private

Læs mere