Spørgsmål nr. 1: "Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 18. maj 2005 fra Lægemiddelindustriforeningen,

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Spørgsmål nr. 1: "Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 18. maj 2005 fra Lægemiddelindustriforeningen,"

Transkript

1 Sundhedsudvalget (2. samling) S Svar på Spørgsmål 1 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato: 10. juni 2005 Kontor: 4.s.kt. J.nr.: Sagsbeh.: HBJ Fil-navn: L167-sp.1.doc Besvarelse af spørgsmål nr. 1 (ad L 167 forslag til lov om lægemidler), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sundhedsministeren den 19. maj 2005 Spørgsmål nr. 1: "Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 18. maj 2005 fra Lægemiddelindustriforeningen, jf. L bilag 2. Svar: Lægemiddelindustriforeningen (Lif) har i brev af 18. maj 2005 gjort Sundhedsudvalget opmærksom på en række generelle og konkrete problemstillinger i forbindelse med det forslag til en ny lægemiddellov, som jeg fremsatte den 4. maj 2005 (L 167). Efter Lif s opfattelse er der enkelte fejl og mangler, som bør ændres eller præciseres inden forslagets vedtagelse. Generelt til Lif s henvendelse kan jeg oplyse, at der overvejende er tale om bemærkninger, som foreningen har meddelt i sit høringssvar af 4. april 2005 til lovforslaget, og som er kommenteret i det notat om høringen, jeg fremsendte til Sundhedsudvalget den 12. maj Flere af de anførte synspunkter har endvidere været drøftet på et møde, som Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Lægemiddelstyrelsen har afholdt med repræsentanter fra lægemiddelindustrien den 7. februar Ved udarbejdelsen af lovforslaget er de af Lif i høringsfasen fremsatte synspunkter så vidt muligt søgt imødekommet. Dette gælder dog selvsagt ikke ønsker fra Lif, som det ikke er muligt at imødekomme i henhold til den nye EU-regulering. På baggrund af indhentet udtalelse fra Lægemiddelstyrelsen, vil jeg kommentere de enkelte problemstillinger i Lif s henvendelse. Mine svar vil være relateret til de emner, der er anført under de enkelte overskrifter i Lif s brev. Ad generelle bemærkninger. Lif opfordrer til, at den information, der skal offentliggøres overfor offentligheden på et forståeligt sprog, udarbejdes på dansk. Efter Lif s opfattelse efterleves intentionerne i direktiverne ikke, hvis informationerne offentliggøres på engelsk.

2 2 I lovforslaget er forudsat, at indlægssedler, produktresuméer og andet informationsmateriale rettet mod patienterne ligesom i dag - skal udarbejdes på dansk. Kun for så vidt angår de såkaldte evalueringsrapporter, vil offentligheden få adgang til tekster på enten dansk eller engelsk. Efter forslagets 72, stk. 1, nr. 3, skal Lægemiddelstyrelsen således gøre en vurdering på dansk eller engelsk af materialet, der ligger til grund for en markedsføringstilladelse udstedt af styrelsen (evalueringsrapport), tilgængelig for offentligheden. Af bemærkningerne til bestemmelsen fremgår, at offentliggørelse på engelsk vil være relevant i de tilfælde, hvor et lægemiddel er godkendt i medfør af den gensidige anerkendelsesprocedure eller den decentrale procedure. For sådanne lægemidler vil Lægemiddelstyrelsen kunne vælge at stille referencelandets evalueringsrapport der normalt er udarbejdet på engelsk - til rådighed for offentligheden. Ved godkendelse i henhold til den gensidige anerkendelsesprocedure og den decentrale procedure er ét medlemsland (referencelandet) ansvarligt for den faglige vurdering af ansøgningen. Referencelandet udarbejder en evalueringsrapport, som de øvrige medlemslande (modtagerlandene) benytter i deres vurdering af lægemidlet. I ansøgninger omfattet af den decentrale procedure og den gensidige anerkendelsesprocedure, vil der derfor ikke være udarbejdet en evalueringsrapport på dansk. Jeg deler ikke Lif s bekymring med hensyn til tilgængelighed af materiale på engelsk. Alle de oplysninger, som Lægemiddelstyrelsen i medfør af lovforslagets 72 skal gøre tilgængelige for offentligheden og som patienter vil kunne have interesse i at læse vil foreligge på dansk. Det er som nævnt kun visse evalueringsrapporter, der vil foreligge på engelsk. Jeg finder det ikke nødvendigt at stille krav om oversættelse af evalueringsrapporter til dansk. Disse er først og fremmest målrettet de professionelle i lægemiddelvirksomheder og sundhedssektoren, for hvem det ikke vil være forbundet med problemer at forstå engelske tekster. Krav om oversættelse af evalueringsrapporter til dansk vil medføre unødvendige udgifter til oversættelse af disse omfattende og fagligt komplicerede tekster. Desuden vil oversættelsesproceduren dels forsinke rapporternes tilgængelighed for offentligheden dels kunne føre til en mindre præcis faglig tekst. Ad 1. EU-fortolkning mangler. Lif ønsker, at det direkte anføres i lovbemærkningerne, at Danmark vil følge en fælleseuropæisk fortolkning, når en sådan foreligger. Lif finder ikke, at der på nuværende tidspunkt bør fastlægges en dansk fortolkning, som efterfølgende kan vise sig at afvige fra den fælleseuropæiske fortolkning.

3 3 Det er korrekt, at der i øjeblikket foregår drøftelser i EU-regi om fortolkning af visse af de nye EU-bestemmelser samt om den nærmere gennemførelse i praksis. Disse drøftelser er endnu ikke afsluttede, og på en række områder er det således uafklaret, hvorvidt der kan opnås enighed om en fælles europæisk fortolkning. Ved gennemførelse af EU-lovgivning i national ret har medlemsstaterne adgang til at foretage en selvstændig fortolkning i de tilfælde, hvor EUbestemmelserne åbner op for en sådan mulighed. Generelt til lovforslaget kan jeg oplyse, at dansk fortolkning er valgt på områder, hvor det vurderes, at der er den nødvendige klarhed i lægemiddeldirektiverne. På områder, hvor fortolkningen af direktivteksterne kræver nærmere afklaring, og hvor det er nødvendigt med en fælleseuropæisk fortolkning for at få et system til at fungere, afventes fortolkning på europæisk niveau. Det er forventningen, at væsentlige tvivlsspørgsmål vil være afklaret inden fristen for direktivernes gennemførelse den 30. oktober Det vil således være muligt at tage højde for eventuel fælleseuropæisk fortolkning, når de mange bekendtgørelser i henhold til den nye lægemiddellov skal udstedes. Da lovforslaget ikke bliver færdigbehandlet i indeværende folketingssamling, vil jeg genfremsætte det primo oktober d.å. Såfremt der inden genfremsættelsen er etableret fælleseuropæisk fortolkning af direktiverne, som giver anledning til ændringer i lovforslaget, vil disse naturligvis blive foretaget inden fremsættelsen. Tilsvarende vil jeg som hidtil - fremsætte forslag til ændring af lægemiddelloven, når ny EU-lovgivning eller fortolkning heraf medfører behov for ændringer i loven. Ad 2. Ikrafttrædelse 30. oktober 2005 skal overholdes. Lif kræver, at den nye lægemiddellov træder i kraft den 30. oktober 2005, og opfordrer Folketinget til at behandle lovforslaget hurtigt og effektivt. Såfremt ikrafttrædelse ikke kan nås inden denne dato, opfordrer Lif til, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet udsender de nødvendige bekendtgørelser, der sikrer, at reglerne de facto følges fra den 30. oktober Jeg kan oplyse, at jeg vil udstede overgangsbekendtgørelser for tiden fra den 1. november 2005 frem til den dato, hvor den nye lægemiddellov træder i kraft. Ved udformningen tilstræbes, at bestemmelserne kommer så tæt på den med direktiverne tilsigtede retstilstand, som det er muligt indenfor den eksisterende lægemiddellov.

4 4 Det bemærkes dog, at en fuldstændig implementering af lægemiddeldirektiverne forudsætter ændringer i lægemiddelloven. En gennemførelse i form af overgangsbekendtgørelser vil ikke derfor ikke kunne sikre, at alle regler i lægemiddeldirektiverne de facto følges fra den 30. oktober Med Folketingets velvillige behandling af lovforslaget forventer jeg, at overgangsperioden bliver ganske kort. Jeg kan i øvrigt tilføje, at det allerede nu foreligger oplyst, at flere medlemslande først vil gennemføre lægemiddeldirektiverne efter den 30. oktober i år samt at fuld effekt af den nye EU-regulering først opnås, når alle EUlande har gennemført regelsættet. Ad 3. Enkelte fejl i lovteksten skal rettes. Lif finder det ikke i overensstemmelse med direktivets bestemmelser, at den forlængede beskyttelsesperiode kun får betydning for originallægemidler, der godkendes efter lovens ikrafttræden. Det er således Lifs opfattelse, at det skal være muligt at få et års databeskyttelse for fx nye indikationer for velkendte produkter, ligesom det er muligt at få et års databeskyttelse i forbindelse med ændring af udleveringsstatus. Lif bemærker endvidere, at man ikke forstår ministeriets tilbageholdenhed med at implementere bestemmelsen om databeskyttelse ved en ny indikation. Desuden finder foreningen, at de forskellige muligheder for databeskyttelse bør omtales i bemærkningerne til loven. Af artikel 2 i direktiv 2004/27/EF om lægemidler til mennesker fremgår: De i artikel 1, nr. 8, om ændring af artikel 10, stk. 1 i direktiv 2001/83/EF fastsatte beskyttelsesperioder finder ikke anvendelse på referencelægemidler, for hvilke der er indgivet ansøgning om godkendelse inden gennemførelsesfristen som fastsat i artikel 3 første afsnit. Det bemærkes, at fristen i artikel 3 første afsnit er den 30. oktober Dette indebærer, at de forlængede beskyttelsesperioder, som indføres i det nye lægemiddeldirektiv, kun kommer til at gælde for de referencelægemidler (dvs. originallægemidler), som godkendes efter den 30. oktober Et originallægemiddel, der er godkendt før den 30. oktober 2005, vil således ikke kunne opnå databeskyttelse for fx en ny indikation for et velkendt produkt, idet denne bestemmelse er omfattet af henvisningen til ovennævnte artikel 1, nr. 8. Derimod vil en indehaver af en markedsføringstilladelse, der fremlægger signifikante prækliniske eller kliniske forsøg, kunne opnå et års databeskyttelse i forbindelse med ændring af udleveringsstatus. Baggrunden herfor er den, at denne bestemmelse ikke er omfattet af artikel 1, nr. 8, som artikel 2 henviser til.

5 5 For så vidt angår Lif s bemærkninger om at medtage regler om databeskyttelse i lovforslaget, kan jeg oplyse, at det fremgår af bemærkningerne til lovforslagets 34, at reglerne om databeskyttelse vil blive implementeret i form af en bekendtgørelse. Det forekommer derfor overflødigt med en detaljeret omtale af disse regler i lovbemærkningerne. Når reglerne om databeskyttelse alligevel kort omtales i bemærkningerne, er det alene for at gøre opmærksom på, at de nye databeskyttelsestider ligesom de nugældende vil blive reguleret på bekendtgørelsesniveau. Ad 4. Krav om genregistrering af lægemidler pålægger virksomheder unødvendig byrde. Lif kan ikke acceptere, at der lovgivningsmæssigt fastlægges krav om, at alle eksisterende markedsføringstilladelser skal forlænges en gang i medfør af den foreslåede lov. Efter Lif s opfattelse vil et sådant krav medføre, at der i Danmark lægges op til en lovgivning, som stiller unødvendigt strengere krav, end der lægges op til i andre EU-lande. Lægemiddeldirektivernes krav om forlængelse af markedsføringstilladelser drøftes på fællesskabsniveau. Den danske udmøntning af direktivbestemmelserne om markedsføringstilladelsers varighed er på linie med den holdning, som er blevet udtrykt af Europa-Kommissionen samt en lang række andre medlemsstater. Ad 5. Manglende adgang til opdaterede produktresuméer for parallelimporterede lægemidler. Lif forventer, at produktresuméer for parallelimporterede lægemidler kommer til at indeholde oplysning om de hjælpestoffer, som indgår i lægemidlerne. Det gælder også eventuelle forskelle i sammensætningen af hjælpestoffer i parallelimporterede lægemidler fra forskellige importlande. Lif kræver, at disse krav til produktresuméer kommer til at gælde for såvel eksisterende som nye lægemidler markedsført af parallelimportører. Lif ønsker endvidere præciseret i bemærkningerne til lovforslagets 59, at bestemmelsen om indsendelse af den til enhver gældende tid indlægsseddel for et lægemiddel også gælder parallelimporterede lægemidler. Endelig spørger Lif til indholdet af høringsnotatet i relation til 59 og det der nævnte harmoniseringsprojekt. Jeg kan oplyse, at for parallelimporttilladelser, som udstedes efter lovens ikrafttrædelse, vil der komme krav om, at hjælpestofsammensætningen skal fremgå af produktresuméerne. Eventuelle forskelle i sammensætningen ved import fra forskellige lande skal ligeledes fremgå af produktresuméerne. Med hensyn til allerede udstedte produktresuméer vil krav om op-

6 6 lysning om hjælpestofsammensætningen blive indført i forbindelse med forlængelse af parallelimporttilladelsen, dvs. over en 5-årig periode. Jeg kan tilføje, at hjælpestoffer i parallelimporterede lægemidler i dag skal angives på produkternes pakninger og indlægssedler i overensstemmelse med de gældende regler for mærkning af lægemidler. Der er således ikke en patientrisiko knyttet til det forhold, at der i dag ikke er krav om angivelse af hjælpestoffer i produktresuméerne for disse lægemidler. Med hensyn til Lif s ønske om indsendelse af indlægssedler for parallelimporterede lægemidler står der i den foreslåede 59, stk. 1: Den, der bringer et lægemiddel på markedet i Danmark, skal indsende den til enhver tid gældende indlægsseddel for lægemidlet til Lægemiddelstyrelsen. Da kravet om indsendelse således uden tvivl også omfatter parallelimportører, ses den ønskede præcisering overflødig. Angående Lif s bemærkninger til høringsnotatet i relation til 59 er det korrekt, at harmoniseringsprojektet for nationale lægemidler (disses produktresumeér og indlægssedler) ikke vedrører den fremsatte kommentar fra Lif. I høringsnotatet burde der i stedet have stået: Bestemmelsen omfatter alle lægemidler, også parallelimporterede lægemidler. Ad 6. Lovforslag hindrer udvikling og salg af lægemidler til 3. lande udenfor EU. Lif ønsker en mere omfattende præcisering af de eksempler, som falder ind under særlige omstændigheder og under hensyn til folkesundheden, fordi en markedsføringstilladelse i disse tilfælde kan opretholdes, på trods af at det pågældende lægemiddel ikke har været markedsført i 3 på hinanden følgende år. Af forretningsmæssige årsager ønsker Lif eksemplerne uddybet med henholdsvis dublet-ansøgninger og af eksportmæssige årsager. Med hensyn til dublet-ansøgningerne anføres, at det kan være nødvendigt at have flere markedsføringstilladelser for det samme lægemiddel under forskellige navne. Lif ønsker derfor præciseret, at det i tilfælde - hvor en indehaver af en markedsføringstilladelse har det samme lægemiddel godkendt i Danmark under flere forskellige navne - vil være tilstrækkeligt, at blot ét lægemiddel opfylder bestemmelserne i lovforslagets 27, stk. 1, om en gyldig markedsføringstilladelse. Til forslaget om eksportmæssige årsager er det Lif s opfattelse, at det i forbindelse med salg af dansk producerede lægemidler til 3. lande ofte forholder sig således, at en national markedsføringstilladelse i Danmark kan være forudsætningen for eller lette betingelserne væsentligt for at opnå en markedsføringsgodkendelse i 3. lande. Disse markedsføringstilladelser bør derfor falde ind under særlige omstændigheder og af hensyn til folkesundheden, og dermed undtages fra kravet om tvungen markedsføring.

7 7 Det nye krav i lovforslagets 28, om bortfald af en markedsføringstilladelse, som ikke har været udnyttet i tre på hinanden følgende år ( sun-setclause ), samt adgangen til at fravige kravet under særlige omstændigheder og af hensyn til menneskers og dyrs sundhed drøftes på fællesskabsniveau. Der kan bl.a. ventes en fælles præcisering af, hvornår kravet om faktisk markedsføring er opfyldt. Det forventes, at der generelt vil blive tale om en lempelig forståelse af kravet, således at det vil være tilstrækkeligt, at et lægemiddel er på markedet i én lægemiddelform, -styrke og pakningsstørrelse for, at der er tale om faktisk markedsføring. For så vidt angår Lif s forslag vedrørende de såkaldte dublet-ansøgninger, vil dette ikke kunne imødekommes. Doublet-ansøgninger resulterer i hver sin markedsføringstilladelse for hver dublet. Lovgivningsmæssigt kendes begrebet dublet-ansøgning ikke, og der er intet i lovgivningen, der binder dublet-ansøgninger sammen, efter at lægemidlerne er godkendt. Typisk vil dublet-ansøgninger resultere i forskellige, uafhængige indehavere af markedsføringstilladelsen. Da der således vil være tale om selvstændige markedsføringstilladelser, vil situationen med dublet-ansøgninger ikke leve op til betingelsen i lovforslagets 27, stk. 1, hvorefter der skal være tale om lægemidler, der falder under samme familie af markedsføringstilladelser. Ved samme familie af markedsføringstilladelser forstås lægemidler, der indeholder samme aktive indholdsstof, og hvor indehaveren af markedsføringstilladelsen er den samme. Angående Lif s forslag om eksportmæssige årsager har Danmark - under de igangværende drøftelser på fællesskabsniveau om forståelsen af adgangen til at fravige kravet om faktisk markedsføring - foreslået, at undtagelsesbestemmelsen i lovforslagets 28, stk. 2, skulle omfatte eksporthensyn. Det er imidlertid endnu uafklaret, om denne opfattelse deles af flertallet af medlemsstaterne i fællesskabet. Visse andre lande har peget på, at der, for så vidt angår de centralt godkendte lægemidler, findes en særregel i lægemiddelforordningens artikel 58, som netop sigter på eksportsituationen og derfor bør anvendes frem for undtagelsesbestemmelsen i sun-set-clause. Efter denne bestemmelse kan Det Europæiske Lægemiddelagentur, som led i samarbejdet med WHO, afgive videnskabelige udtalelser om vurderingen af visse lægemidler til mennesker, der udelukkende er bestemt til markedsføring udenfor Fællesskabet. Der findes imidlertid ikke en tilsvarende bestemmelse i lægemiddeldirektiverne, og det er derfor endnu uafklaret, hvorvidt lægemidler, som alene har en dansk markedsføringstilladelse af eksportmæssige grunde, vil kunne undtages fra kravet om faktisk markedsføring i Danmark.

8 8 Ad 7. Navngivning af parallelimporterede lægemidler. Lif understreger, at det er Lifs opfattelse, at lovforslagets 58, stk. 4, er i strid med den pligt, der følger af direktiv 89/104 om varemærker og forordning 40/94 om EF-varemærker, som Danmark fuldt ud har tiltrådt. Jeg kan henvise til min besvarelse af spørgsmål 2 ad L 167 stillet af Sundhedsudvalget den 31. maj Ad 8. Manglende sanktionsmulighed ved gentagne leverancesvigt. Lif er uforstående over for, at lovforslaget ikke indeholder en bestemmelse, hvorefter virksomheder, der ikke lever op til regler om forsyningssikkerhed, kan idømmes en bøde. Med lovforslagets 75 indføres en forsyningspligt for visse typer af lægemidler. Det nærmere indhold af forsyningspligten vil imidlertid blive fastlagt i en bekendtgørelse. I forbindelse med udarbejdelse af bekendtgørelsen vil eventuelle sanktionsmuligheder ved manglende overholdelse af pligten blive overvejet. Ad 9. Medanmeldelsespligt hæmmer den kliniske forskning i Danmark. Lif finder det beklageligt, at Danmark - som det eneste land - i lovforslagets 88, stk. 5 stiller krav om medanmeldelse over for lægemidlets fremstiller i tilfælde af sammenlignende undersøgelser. Lif anfører desuden, at kravet indebærer, at foreningens medlemmer fravælger Danmark til specifikke forsøg, da man ikke på en så direkte måde ønsker at gøre konkurrenter opmærksom på sammenlignende forsøg. Hertil kommer, at kravet ifølge foreningen er overflødigt efter vedtagelsen af fælleseuropæiske retningslinjer om god fremstillingspraksis for lægemidler, der anvendes til kliniske forsøg. Et klinisk forsøg med lægemidler må kun udføres, når Lægemiddelstyrelsen har givet tilladelse hertil. Tilladelse udstedes på baggrund af en ansøgning fra forsøgets sponsor, det vil sige den person, virksomhed eller institution, der har ansvaret for igangsætning, ledelse og eventuelt finansieringen af det kliniske forsøg. Lægemiddelloven indeholdt tidligere en bestemmelse om, at ansøgninger om tilladelse til bl.a. at udføre sammenlignende forsøg skulle indgives sammen med lægemidlets fremstiller eller dennes repræsentant (medanmeldelse). Denne bestemmelse blev imidlertid ophævet den 1. maj 2004 og er ikke genindsat i lovforslaget. I lovforslagets 88, stk. 5, der er en videreførelse af gældende ret, stilles der alene krav om, at sponsor underretter lægemidlets fremstiller eller den-

9 9 nes repræsentant om forsøget. Bestemmelsen, der også var gældende før 1. maj 2004, skal være med til at forebygge, at der her i landet sker en gentagelse af forsøg, som lægemidlets fremstiller tidligere har udført et andet sted i verden, herunder forsøg, som måtte være blevet standset, fx som følge af bivirkninger hos forsøgspersonerne. De retningslinjer om fremstilling af lægemidler til kliniske forsøg, som Lif henviser til, præciserer kravene i lovgivningen til bl.a. fremstillingsproces, mærkning og emballage af sådanne lægemidler. Retningslinjerne indeholder imidlertid ikke elementer, der har til formål at forebygge gentagelse af allerede udførte forsøg, og kan således ikke anføres som argument for at forslagets 88, stk. 5, skulle være overflødig. Ad 10. Sikkerhedsovervågning af lægemidler i Danmark mangelfuld. Lif anfører at være informeret om, at Lægemiddelstyrelsen ikke stiller krav om, at parallelimportører skal have en sagkyndig person tilknyttet virksomheden. Ligeledes stiller styrelsen ikke krav om, at parallelimportører skal føre fortegnelse over bivirkninger og indberette dem til Lægemiddelstyrelsen. Efter Lægemiddelstyrelsens vurdering er der ikke nogen patientrisiko forbundet med, at parallelimportører ikke er omfattet af de af Lif nævnte krav. Parallelimportører har almindeligt produktansvar for de lægemidler, som de bringer på markedet, men de er ikke ansvarlige for den løbende overvågning af forholdet mellem det enkelte lægemiddels fordele og risici. Hvad angår indberetningen af bivirkninger ved lægemidler omfatter sundhedspersoners pligt samt patienters og andres adgang til at indberette oplysninger om formodede og konstaterede bivirkninger til Lægemiddelstyrelsen i medfør af lovforslagets 55 alle lægemidler. Det vil sige, at bivirkninger bliver indberettet til styrelsen, uanset om lægemidlet er direkte forhandlet eller parallelimporteret. Det kan i øvrigt oplyses, at det for tiden drøftes på uformel basis mellem en række medlemsstater, hvilke krav der kan stilles til parallelimportører af lægemidler, herunder krav som led i sikkerhedsovervågningen af lægemidler. Ad 11. Navngivning og sanktionsmuligheder. Lif kan ikke acceptere, at en virksomhed kan straffes med bøde og hæfte, såfremt en virksomhed ikke overholder kravene i lovforslagets 58, stk. 3, til et lægemiddels navn - når Lægemiddelstyrelsen skal godkende navnet inden markedsføring, jf. forslagets 58, stk. 1. Der er ikke tale om et nyt krav, idet en tilsvarende bestemmelse i den gældende lægemiddellov er strafbelagt.

10 10 I medfør af lovforslagets 58, stk. 1, må et lægemiddel, der er omfattet af en markedsføringstilladelse udstedt af Lægemiddelstyrelsen, alene forhandles og udleveres under et navn, som Lægemiddelstyrelsen har godkendt. Ikke alle lægemidler er imidlertid omfattet af en markedsføringstilladelse, jf. lovforslagets 11. Det vurderes derfor, at det fortsat er relevant at sanktionere overtrædelse af lovforslagets 58, stk. 3. Ad. 12. Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige. Lif finder det beklageligt, at drøftelserne og konklusionerne på et møde mellem Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Lægemiddelstyrelsen om ministeriets overvejelser i forbindelse med gebyrjusteringer og indførelse af nye gebyrer, ikke fremgår af de indledende bemærkninger til lovforslaget. Bemærkningerne til lovforslaget er, i modsætning til det af Lif anførte, tilrettet efter mødet med Lægemiddelindustrien afholdt i Indenrigs- og Sundhedsministeriet den 29. april De i bemærkningerne omtalte gebyrjusteringer svarer således til de justeringer, der blev opnået enighed om på det omtalte møde. Ad 13. Markedsføringstilladelser for parallelimporterede lægemidler. Lif ønsker en begrundelse for, hvorfor parallelimporterede lægemidler med forskellige hjælpestoffer kan være dækket af den samme markedsføringstilladelse, og kan markedsføres i identiske pakninger, uden at det tydeligt fremgår af pakningerne. Parallelimport af lægemidler kan ske uanset eksportland overfor det samme direkte forhandlede lægemiddel og dettes markedsføringstilladelse. Der indsendes en ansøgning om parallelimport for hvert eksportland, ligesom der udstedes en markedsføringstilladelse til parallelimport for hvert eksportland. Det produktresumé, der udstedes i forbindelse med en markedsføringstilladelse til parallelimport, tager udgangspunkt i det produktresumé, der er fastsat for det direkte forhandlede lægemiddel. Produktresuméet tilrettes dog, hvis det er nødvendigt som følge af forhold knyttet til det parallelimporterede lægemiddel og det pågældende eksportland. Tilrettelse kan ske for hvert godkendt eksportland. Med hensyn til pakningerne kan oplyses, at også parallelimporterede lægemidler skal overholde reglerne i bekendtgørelsen om mærkning af lægemidler. Kvalitativ angivelse af hjælpestofferne skal således angives i den indlægsseddel, der er knyttet til det enkelte lægemiddel. Der skal desuden være en kvantitativ angivelse af de hjælpestoffer, der fremgår af mærkningsbekendtgørelsens bilag 1. For lægemidler til mennesker skal hjælpestoffer også angives på pakningen, hvis de er omfattet af bilag 1. Det er

11 således parallelimportørens ansvar at påføre oplysning om netop de hjælpestoffer, der er indeholdt i det pågældende lægemiddel fra et givent eksportland. 11

Indenrigs- og Sundhedsministeriet Siotsholmsgade København K. Forslag til lov om lægemidler j.nr.lba 1

Indenrigs- og Sundhedsministeriet Siotsholmsgade København K. Forslag til lov om lægemidler j.nr.lba 1 Indenrigs- og Sundhedsministeriet Siotsholmsgade 10-12 1216 København K 04,04.2005 Forslag til lov om lægemidler j.nr.lba 1 Indenrigs- og Sundhedsministeriet har sendt et revideret forslag tii revision

Læs mere

Generelt. Bemærkning Begrundelse for bemærkning Bemærkning fremsat af:

Generelt. Bemærkning Begrundelse for bemærkning Bemærkning fremsat af: Høringsnotat Ekstern høring om ny bekendtgørelse om indsendelse af indlægssedler til Lægemiddelstyrelsen og om udkast til cirkulære om ændring af variationsvejledningen, marts 2011. Link til høringen på

Læs mere

Bekendtgørelse om fremstilling, indførsel og distribution af aktive stoffer til fremstilling af lægemidler 1)

Bekendtgørelse om fremstilling, indførsel og distribution af aktive stoffer til fremstilling af lægemidler 1) BEK nr 1360 af 18/12/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 27. januar 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 1211494 Senere ændringer til

Læs mere

Indenrigs- og Sundhedsministeriet

Indenrigs- og Sundhedsministeriet Indenrigs- og Sundhedsministeriet Høring over udkast til lovforslag om videnskabsetisk behandling af sundhedsvidenskabelige forskningsprojekter. Lægemiddelstyrelsen har modtaget ovennævnte udkast til lovforslag

Læs mere

(Meddelelser) EUROPA-KOMMISSIONEN

(Meddelelser) EUROPA-KOMMISSIONEN 2.8.2013 Den Europæiske Unions Tidende C 223/1 (Meddelelser) MEDDELELSER FRA DEN EUROPÆISKE UNIONS INSTITUTIONER, ORGANER, KONTORER OG AGENTURER EUROPA-KOMMISSIONEN Retningslinjer for de forskellige kategorier

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.3.2015 COM(2015) 138 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om udøvelse af de delegerede beføjelser, der tillægges Kommissionen i henhold

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed ***I UDKAST TIL BETÆNKNING

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed ***I UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2004 2009 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 2008/0045(COD) 26.6.2008 ***I UDKAST TIL BETÆNKNING om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af

Læs mere

Høring om ændring af mærkningsbekendtgørelsen og ny vejledning til mærkningsbekendtgørelsen

Høring om ændring af mærkningsbekendtgørelsen og ny vejledning til mærkningsbekendtgørelsen Lægemiddelstyrelsen Axel Heides Gade 1 2300 København S 22.02.2005 Høring om ændring af mærkningsbekendtgørelsen og ny vejledning til mærkningsbekendtgørelsen J.nr.LBA 1.2/LFU so Tak for muligheden for

Læs mere

Besvarelse af spørgsmål nr. 265 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sundhedsministeren den 16.

Besvarelse af spørgsmål nr. 265 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sundhedsministeren den 16. Sundhedsudvalget SUU alm. del - Svar på Spørgsmål 265 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato: 18. april 2006 Kontor: Lægemiddelkontoret J.nr.: 2006-13009-331 Sagsbeh.: TBA Fil-navn: Dokument

Læs mere

Retsudvalget L 23 endeligt svar på spørgsmål 24 Offentligt

Retsudvalget L 23 endeligt svar på spørgsmål 24 Offentligt Retsudvalget 2015-16 L 23 endeligt svar på spørgsmål 24 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 16. november 2015 Kontor: Sikkerhedskontoret

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor C.2-0 EUK 2. marts 2005

Bilag Journalnummer Kontor C.2-0 EUK 2. marts 2005 Europaudvalget (2. samling) EUU alm. del - Bilag 43 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 2. marts 2005 KOMITÉSAG Til underretning

Læs mere

afsagt den 7. december 2018

afsagt den 7. december 2018 ØSTRE LANDSRET KENDELSE afsagt den 7. december 2018 Sag BS-42107/2018-OLR (14. afdeling) Orion Corporation (advokat Nicolaj Josua Kleist) mod Lægemiddelstyrelsen (advokat Rass Markert Holdgaard) Landsdommerne

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.1.2017 COM(2017) 13 final 2017/0005 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Det Blandede EØS-Udvalg

Læs mere

Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22. november 2004 fra Jesper Lau Hansen, Københavns Universitet, jf. L 13 bilag 4.

Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22. november 2004 fra Jesper Lau Hansen, Københavns Universitet, jf. L 13 bilag 4. ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN 26. november 2004 Besvarelse af spørgsmål 3 (L 13) stillet af Folketingets Erhvervsudvalg den 23. november 2004. Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om lægemidler og vævsloven 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om lægemidler og vævsloven 1) Til lovforslag nr. L 161 Folketinget 2011-12 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 11. juni 2012 Forslag til Lov om ændring af lov om lægemidler og vævsloven 1) (Skærpet lægemiddelovervågning)

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 2. marts 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 2. marts 2005 Europaudvalget (2. samling) EUU alm. del - Bilag 36 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 2. marts 2005 KOMITÉSAG Til underretning

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 23. oktober 2015 Sagsnummer: 2015-7673 MFVM 444./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 26 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 26 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 26 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 7. december 2007 Sagsnr.: 39./. Vedlagt fremsendes

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 7. februar 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 7. februar 2005 Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 138 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 7. februar 2005 KOMITÉSAG Til underretning

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om information til Folketinget vedrørende implementering af EU-direktiver, forordninger og administrative forskrifter

Forslag til folketingsbeslutning om information til Folketinget vedrørende implementering af EU-direktiver, forordninger og administrative forskrifter Beslutningsforslag nr. B 52 Folketinget 2014-15 Fremsat den 19. december 2014 af Eva Kjer Hansen (V), Pia Adelsteen (DF), Mette Bock (LA) og Lars Barfoed (KF) Forslag til folketingsbeslutning om information

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor C.2-0 EUK 27. juni 2005

Bilag Journalnummer Kontor C.2-0 EUK 27. juni 2005 Europaudvalget (2. samling) EUU alm. del - Bilag 202 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 27. juni 2005 KOMITÉSAG Til underretning

Læs mere

Bekendtgørelse om bivirkningsovervågning af lægemidler 1)

Bekendtgørelse om bivirkningsovervågning af lægemidler 1) BEK nr 1191 af 06/11/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 23. juni 2019 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældreministeriet, j.nr. 1706537 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om medicinsk udstyr

Bekendtgørelse af lov om medicinsk udstyr LBK nr 139 af 15/02/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 1. februar 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., j.nr. 1600736 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Vejledning om den periodiske revurdering af lægemidlers tilskudsstatus

Vejledning om den periodiske revurdering af lægemidlers tilskudsstatus Dato 9. november 2017 Sagsnr. 2017103730 PFR Vejledning om den periodiske revurdering af lægemidlers tilskudsstatus Indledning Formålet med denne vejledning er at orientere om proceduren for den periodiske

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0370 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0370 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0370 Bilag 3 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 26. oktober 2005 Med henblik på mødet

Læs mere

Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade København K

Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade København K 24. juli 2013 UHa Deres sagsnr.: MST-600-00023 Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade 29 1401 København K Høring af udkast til ny bekæmpelsesmiddelbekendtgørelse og ny bekendtgørelse med lister over

Læs mere

Til adressater på vedlagte høringsliste 13. december 2017 Sagsnr T E

Til adressater på vedlagte høringsliste 13. december 2017 Sagsnr T E Til adressater på vedlagte høringsliste 13. december 2017 Sagsnr. 2017113717 T +45 3359 0221 E sah@dkma.dk Høring over udkast til nye bekendtgørelser og ny vejledning som følge af forordning om safety

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 10.1.2019 L 8 I/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) 2019/26 af 8. januar 2019 om supplering af EU-typegodkendelseslovgivningen for så vidt

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lægemiddelloven, lov om medicinsk udstyr, apotekerloven, sundhedsloven og lov om markedsføring af sundhedsydelser 1)

Forslag. Lov om ændring af lægemiddelloven, lov om medicinsk udstyr, apotekerloven, sundhedsloven og lov om markedsføring af sundhedsydelser 1) Til lovforslag nr. L 94 Folketinget 2013-14 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 20. maj 2014 Forslag til Lov om ændring af lægemiddelloven, lov om medicinsk udstyr, apotekerloven, sundhedsloven

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor C.2-0 EUK 27. juni 2005

Bilag Journalnummer Kontor C.2-0 EUK 27. juni 2005 Europaudvalget (2. samling) EUU alm. del - Bilag 204 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 27. juni 2005 KOMITÉSAG Til underretning

Læs mere

Bekendtgørelse om bivirkningsovervågning af lægemidler 1)

Bekendtgørelse om bivirkningsovervågning af lægemidler 1) BEK nr 822 af 01/08/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 14. november 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 1206653 Senere ændringer til

Læs mere

Bekendtgørelse om naturlægemidler og traditionelle plantelægemidler 1)

Bekendtgørelse om naturlægemidler og traditionelle plantelægemidler 1) Bekendtgørelse om naturlægemidler og traditionelle plantelægemidler 1) I medfør af 5, 34, nr. 2 og 3, og 104, stk. 2, i lov nr. 1180 af 12. december 2005 om lægemidler fastsættes: Kapitel 1 Anvendelsesområde

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 564 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Enhed: Primær Sundhed Sagsbeh.: DEPMHE Sags nr.: 1109266 Dok. Nr.: 643094 Dato: 8. september 2011 NOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø hoeringer@ftnet.dk svi@ftnet.dk Dato: 23. september 2016 Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget L 65 - Svar på Spørgsmål 13 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2006-156-0047 Dok.: JKA40191 Besvarelse af spørgsmål nr. 13 af 24. februar

Læs mere

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Kontaktpunkter

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Kontaktpunkter L 148/16 10.6.2017 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2017/981 af 7. juni 2017 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for standardformularer, -modeller og -procedurer for høring af andre

Læs mere

Vejledning til ansøgning om generelt tilskud. Lovgrundlag

Vejledning til ansøgning om generelt tilskud. Lovgrundlag Vejledning til ansøgning om generelt tilskud Lovgrundlag Lægemiddelstyrelsen træffer i henhold til sundhedslovens 144, stk. 1-3, samt sundhedslovens 152, stk. 2 og 4, afgørelse om, hvorvidt Regionsrådet

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del foreløbigt svar på spørgsmål 84 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del foreløbigt svar på spørgsmål 84 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del foreløbigt svar på spørgsmål 84 Offentligt MINISTEREN Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget Folketinget Dato J. nr. 28. september 2017 2016-5643

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor C.2-0 EUK 9. august 2005

Bilag Journalnummer Kontor C.2-0 EUK 9. august 2005 Europaudvalget, Sundhedsudvalget (2. samling) EUU alm. del - Bilag 244,SUU alm. del - Bilag 264 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1

Læs mere

Bekendtgørelse om tilladelse til forvaltere af alternative investeringsfonde til markedsføring til detailinvestorer 1)

Bekendtgørelse om tilladelse til forvaltere af alternative investeringsfonde til markedsføring til detailinvestorer 1) BEK nr 797 af 26/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 13. marts 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr.142-0008 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Afgørelsesdato: 23. november 2011. Michael Clan (formand), Lars Almblom, Strange Beck og Kim Dalhoff

Afgørelsesdato: 23. november 2011. Michael Clan (formand), Lars Almblom, Strange Beck og Kim Dalhoff Ankenævnet AN-2011-1927 Ulovlig indikationsangivelse Ankenævnets sagsnr.: AN-2011-1927 Afgørelsesdato: 23. november 2011 Ankenævn: Klageemne: Klager: Indklagede: Michael Clan (formand), Lars Almblom, Strange

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter 27.3.2015 2014/0256(COD) UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter til Udvalget om Miljø,

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse 2008/0257(COD) 6.1.2010 UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse til Udvalget om Miljø,

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.5.2018 C(2018) 2980 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 22.5.2018 om ændring af gennemførelsesforordning (EU) nr. 29/2012 for så vidt angår kravene

Læs mere

Bekendtgørelse om sundhedspersoners tilknytning til lægemiddel- og medicovirksomheder og specialforretninger med medicinsk udstyr

Bekendtgørelse om sundhedspersoners tilknytning til lægemiddel- og medicovirksomheder og specialforretninger med medicinsk udstyr UDKAST Bekendtgørelse om sundhedspersoners tilknytning til lægemiddel- og medicovirksomheder og specialforretninger med medicinsk udstyr I medfør af 202 a, stk. 5 og 6, 202 c, stk. 2, og 272 i sundhedsloven,

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 254 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 6. kontor/3.1/2.1 Sagsnr.: 2010-20-24-01831/Dep. sagsnr. 8959 Den 11. februar 2011

Læs mere

AN-2011-1480 Ulovlig indikationsangivelse, brug af udsagnet sikkerhed, mangelfulde prisoplysninger

AN-2011-1480 Ulovlig indikationsangivelse, brug af udsagnet sikkerhed, mangelfulde prisoplysninger Ankenævnet AN-2011-1480 Ulovlig indikationsangivelse, brug af udsagnet sikkerhed, mangelfulde prisoplysninger Ankenævnets sagsnr.: AN-2011-1480 Afgørelsesdato: 23. november 2011 Ankenævn: Klageemne: Klager:

Læs mere

Bekendtgørelse om sundhedspersoners tilknytning til lægemiddel- og medicovirksomheder og specialforretninger med medicinsk udstyr

Bekendtgørelse om sundhedspersoners tilknytning til lægemiddel- og medicovirksomheder og specialforretninger med medicinsk udstyr BEK nr 1154 af 22/10/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 10. februar 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 1403821 Senere ændringer til

Læs mere

Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk. Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl.

Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk. Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Overordnede bemærkninger takker for muligheden for igen

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 16 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 16 Offentligt Europaudvalget 2016-17 EUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 16 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 5. december 2016 Kontor: EU-retskontoret Sagsbeh:

Læs mere

Lægemiddelstyrelsens kommentar. Bemærkning Begrundelse for bemærkning Bemærkning fremsat af:

Lægemiddelstyrelsens kommentar. Bemærkning Begrundelse for bemærkning Bemærkning fremsat af: Høringsnotat for ekstern høring om forslag om forlænget for opdatering af mærkning og indlægsseddel ved variationer, oktober-november 2010. Bemærkning Begrundelse for bemærkning Bemærkning fremsat af:

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2012-13 EUU alm. del Bilag 108 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen, Ernæring/Fødevareenheden/EUenheden Sagsnr.: 2012-27-221-01521/Dep.sagsnr. 16039

Læs mere

Lægemidlerne anvendes til behandling af moderat til svær depression ( major depression ) hos voksne.

Lægemidlerne anvendes til behandling af moderat til svær depression ( major depression ) hos voksne. Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 207 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg om forslag til kommissionsbeslutning om udstedelse af markedsføringstilladelser med betingelser for lægemidlerne

Læs mere

Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 360 Offentligt

Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 360 Offentligt Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 360 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg om forslag til kommissionsbeslutning om udstedelse af markedsføringstilladelse for lægemidlet til sjældne sygdomme

Læs mere

Lifs høringssvar til bekendtgørelser knyttet til L167 - forslag til lægemiddellov J.W.LBA 1

Lifs høringssvar til bekendtgørelser knyttet til L167 - forslag til lægemiddellov J.W.LBA 1 Birgitte Drewes Lægemiddelstyrelsen Axel Heides Gade 1 2300 København S Sendt via e-maii 09.09.2005 Kære Birgitte Drewes Lifs høringssvar til bekendtgørelser knyttet til L167 - forslag til lægemiddellov

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 30. maj 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 68/151/EØF

Læs mere

Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 421 Offentligt

Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 421 Offentligt Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 421 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg om forslag til kommissionsbeslutning om udstedelse af markedsføringstilladelse for lægemidlet INCRELEX til sjældne

Læs mere

Lægemiddelkonsulenteksamen 19. november 2012. Eksamensopgave MED svar. Modul 3: Lovkundskab. Lif Uddannelse

Lægemiddelkonsulenteksamen 19. november 2012. Eksamensopgave MED svar. Modul 3: Lovkundskab. Lif Uddannelse Lægemiddelkonsulenteksamen 19. november 2012 Eksamensopgave MED svar Modul 3: Lovkundskab Lif Uddannelse Lægemiddelkonsulenteksamen 19. november 2012 Modul 3: Lovkundskab MED svar Tjek, at eksamensnummeret

Læs mere

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark. Att. Lovkvalitetskontoret

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark. Att. Lovkvalitetskontoret Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark Att. Lovkvalitetskontoret W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 M O B I L 9 1 3 2 5 7 7 5 L G H @

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 6. kontor/3.1/2.1 Sagsnr.: 2010-20-24-01286/Dep. sagsnr. 8959 Den 1. juli 2011 FVM 908 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag

Læs mere

BEK nr 798 af 26/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 8. oktober Senere ændringer til forskriften Ingen

BEK nr 798 af 26/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 8. oktober Senere ændringer til forskriften Ingen BEK nr 798 af 26/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 8. oktober 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 142-0009 Senere ændringer til

Læs mere

Bekendtgørelse om tilladelse til forvaltere af alternative investeringsfonde til markedsføring til detailinvestorer

Bekendtgørelse om tilladelse til forvaltere af alternative investeringsfonde til markedsføring til detailinvestorer Bekendtgørelse om tilladelse til forvaltere af alternative investeringsfonde til markedsføring til detailinvestorer I medfør af 5, stk. 7, og 190, stk. 4, i lov nr. 598 af 12. juni 2013 om forvaltere af

Læs mere

Lov om ændring af sundhedsloven, lægemiddelloven og vævsloven 1)

Lov om ændring af sundhedsloven, lægemiddelloven og vævsloven 1) LOV nr 542 af 29/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 4. marts 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 1403230 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget (2. samling) EUU alm. del - Bilag 415 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen, 7. og 9. kontor, dep 3.1 og 2.1 Sagsnr.: dep 13175 Den 2. september 2008

Læs mere

Bekendtgørelse om markedsføring, salg og markedskontrol af byggevarer 1)

Bekendtgørelse om markedsføring, salg og markedskontrol af byggevarer 1) BEK nr 1075 af 10/11/2008 Udskriftsdato: 8. juli 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Erhvervs- og Byggestyrelsen, j.nr. 08/02645 Senere

Læs mere

10728/16 ADD 1 tm/top/hm 1 DGB 2C

10728/16 ADD 1 tm/top/hm 1 DGB 2C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. februar 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2012/0266 (COD) 10728/16 ADD 1 UDKAST TIL RÅDETS BEGRUNDELSE Vedr.: PHARM 43 SAN 284 MI 478 COMPET 402 CODEC

Læs mere

Granskningsmandspanelets vurdering: Efter gennemført høring har Granskningsmandspanelet genvurderet sagen og fundet, at følgende regel er overtrådt:

Granskningsmandspanelets vurdering: Efter gennemført høring har Granskningsmandspanelet genvurderet sagen og fundet, at følgende regel er overtrådt: Servier Danmark A/S Roskildevej 39 2000 Frederiksberg København, den 1. december 2017 AFGØRELSE Vedr.: R-2017-4928, udlevering af vægkalender til lægeklinik Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 21.3.2013 Den Europæiske Unions Tidende L 79/7 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) Nr. 254/2013 af 20. marts 2013 om ændring af forordning (EF) nr. 340/2008 om gebyrer og afgifter til Det Europæiske

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme (hvidvaskloven)

Forslag til lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme (hvidvaskloven) Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø hoeringer@ftnet.dk belhvl@ftnet.dk Dato: 24. august 2016 Forslag til lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og

Læs mere

Vejledning om ansøgning om generelt tilskud eller generelt klausuleret tilskud til lægemidler

Vejledning om ansøgning om generelt tilskud eller generelt klausuleret tilskud til lægemidler Dato 9. november 2017 Sagsnr. 2017103730 UDKAST Vejledning om ansøgning om generelt tilskud eller generelt klausuleret tilskud til lægemidler Indledning Denne vejledning uddyber reglerne i sundhedslovens

Læs mere

UDKAST til høring. Bekendtgørelse om sundhedspersoners tilknytning til lægemiddelog medicovirksomheder og specialforretninger med medicinsk udstyr

UDKAST til høring. Bekendtgørelse om sundhedspersoners tilknytning til lægemiddelog medicovirksomheder og specialforretninger med medicinsk udstyr Sundheds- og Ældreministeriet UDKAST til høring Enhed: MEDINT Sagsbeh.: dephbj Koordineret med: Sagsnr.: 1903278 Dok. nr.: 880134 Dato: 25-04-2019 Bekendtgørelse om sundhedspersoners tilknytning til lægemiddelog

Læs mere

Notat med teknisk gennemgang af L 84 Forslag til lov om fremskaffelse af humant blod til behandlingsformål (blodforsyningsloven)

Notat med teknisk gennemgang af L 84 Forslag til lov om fremskaffelse af humant blod til behandlingsformål (blodforsyningsloven) Indenrigs- og Sundhedsministeriet 4.s. kontor j.nr. 2003-1340-5 D. 12. november 2004. Notat med teknisk gennemgang af L 84 Forslag til lov om fremskaffelse af humant blod til behandlingsformål (blodforsyningsloven)

Læs mere

10729/4/16 REV 4 ADD 1 lma/lma/ef 1 DRI

10729/4/16 REV 4 ADD 1 lma/lma/ef 1 DRI Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. marts 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2012/0267 (COD) 10729/4/16 REV 4 ADD 1 RÅDETS BEGRUNDELSE Vedr.: PHARM 44 SAN 285 MI 479 COMPET 403 CODEC 978

Læs mere

Lov om fremskaffelse af humant blod til behandlingsformål (blodforsyningsloven) 1)

Lov om fremskaffelse af humant blod til behandlingsformål (blodforsyningsloven) 1) (2005/45) L 61 (som vedtaget): Forslag til lov om fremskaffelse af humant blod til behandlingsformål (blodforsyningsloven). Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 21. april 2005 Forslag til Kapitel

Læs mere

Lov om medicinsk udstyr

Lov om medicinsk udstyr Lov nr. 1046 af 17/12/2002 med ændringer ved lov nr. 359 af 09/04/2013 lov nr. 518 af 26/05/2014 Lov om medicinsk udstyr VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Folketinget

Læs mere

Branchegruppen for Life Sciences

Branchegruppen for Life Sciences Den 1. juli 2014 Nyhedsbrev Branchegruppen for Life Sciences Nye regler for samarbejde (tilknytning og modtagelse af økonomiske fordele) mellem sundhedspersoner og lægemiddel- og medicoindustrien samt

Læs mere

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø. Telefon: 35 29 10 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 18.05.2001 KOM(2001) 266 endelig Forslag til RÅDETS FORORDNING om supplering af bilaget til Kommisssionens forordning (EF) nr. 1107/96 om registrering

Læs mere

Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø. ministerbetjening@ftnet.dk

Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø. ministerbetjening@ftnet.dk Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø ministerbetjening@ftnet.dk FIL-samlelovforslag - høringssvar fra (Bevilling af engagementer, tilladelse til og tilsyn med auktionsplatform

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del Bilag 627 Offentligt

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del Bilag 627 Offentligt Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del Bilag 627 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: SUMPBR Sags nr.: 1405230 Dok. Nr.:

Læs mere

26. april 2006 FM 2006/29. Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

26. april 2006 FM 2006/29. Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 26. april 2006 FM 2006/29 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Formålet med ændringsforslaget: Reglen, i 7, stk. 1, i landstingsforordning nr. 1 af 12. maj 2005 om lægemidler,

Læs mere

P7_TA(2010)0380 Finansieringsinstrument til fremme af demokrati og menneskerettigheder på verdensplan ***I

P7_TA(2010)0380 Finansieringsinstrument til fremme af demokrati og menneskerettigheder på verdensplan ***I P7_TA(2010)0380 Finansieringsinstrument til fremme af demokrati og menneskerettigheder på verdensplan ***I Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning af 21. oktober 2010 om forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Dansk Erhvervs høringssvar over udkast til Vejledning om lovkvalitet

Dansk Erhvervs høringssvar over udkast til Vejledning om lovkvalitet Justitsministeriet Lovafdelingen Sendt pr. mail til: lovkvalitetskontoret@jm.dk 18. august 2017 Dansk Erhvervs høringssvar over udkast til Vejledning om lovkvalitet Dansk Erhverv konstaterer, at Justitsministeriet

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0050 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0050 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0050 Bilag 1 Offentligt MILJØstyrelsen 9. Marts 2011 Pesticider & genteknologi JL/japed(dep) GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Rådsdirektiv

Læs mere

Side 3: Vejledende oversigt: de foreslåede artikler vedrørende medlemskab af Unionen i forhold til de eksisterende traktater

Side 3: Vejledende oversigt: de foreslåede artikler vedrørende medlemskab af Unionen i forhold til de eksisterende traktater DET EUROPÆISKE KONVENT SEKRETARIATET Bruxelles, den 2. april 2003 (03.04) (OR. fr) CONV 648/03 NOTE fra: til: Vedr.: præsidiet konventet Afsnit X: Medlemskab af Unionen Dokumentets indhold: Side 2: De

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Dato: Kontor: Sagsbeh: Sagsnr.: Dok.: Supplerende samlenotat vedrørende de sager inden for Justitsministeriets ansvarsområder,

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget 2010-11 L 75 Bilag 3 Offentligt J.nr. 2010-719-0011 Dato: 23. november 2010 Til Folketinget - Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges supplerende høringsskema samt de modtagne

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. november 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. november 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. november 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0209 (CNS) 13885/16 FISC 181 ECOFIN 984 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 6. kt./3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-221-01109/Dep. sagsnr. 12932 Den 8. december 2011 FVM 974 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag

Læs mere

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat Skatteudvalget, Finansudvalget, Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget, Europaudvalget 2011 KOM (2012) 0185 Bilag 2, KOM (2012) 0185 Bilag 2, KOM (2012) 0185 Bilag 2, KOM (2012) 0185 Bilag 2 Offentligt Notat

Læs mere

Bemærkninger til høringssvar

Bemærkninger til høringssvar Bemærkninger til høringssvar Høringssvar fra Bemærkninger Lægemiddelstyrelsens bemærkninger Den Videnskabsetiske Ingen bemærkninger Ingen bemærkninger Komité for Region Nordjylland GCP-enheden ved Odense

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 26.02.2002 KOM(2002) 104 endelig Forslag til RÅDETS FORORDNING om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 904/98 af 27. april 1998 om indførelse

Læs mere

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg.

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 234 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 23. april 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

BILAG I LÆGEMIDLETS NAVN, LÆGEMIDDELFORM, STYRKE, DYREART, INDGIVELSESVEJE OG INDEHAVER AF MARKEDSFØRINGSTILLADELSE/ANSØGER 1/9

BILAG I LÆGEMIDLETS NAVN, LÆGEMIDDELFORM, STYRKE, DYREART, INDGIVELSESVEJE OG INDEHAVER AF MARKEDSFØRINGSTILLADELSE/ANSØGER 1/9 BILAG I LÆGEMIDLETS NAVN, LÆGEMIDDELFORM, STYRKE, DYREART, INDGIVELSESVEJE OG INDEHAVER AF MARKEDSFØRINGSTILLADELSE/ANSØGER 1/9 Medlemsstat/Nummer på markedsføringstilladelse Indehaver af markedsføringstilladelse

Læs mere

Sundhedsudvalget SUU alm. del - Bilag 702 Offentligt

Sundhedsudvalget SUU alm. del - Bilag 702 Offentligt Sundhedsudvalget SUU alm. del - Bilag 702 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg om forslag til kommissionsbeslutning om udstedelse af markedsføringstilladelse på særlige vilkår for lægemidlet

Læs mere

Høring over bekendtgørelse om uddannelse af personer, der beskæftiger sig med aflivning af dyr og dermed forbundne aktiviteter

Høring over bekendtgørelse om uddannelse af personer, der beskæftiger sig med aflivning af dyr og dermed forbundne aktiviteter Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Stationsparken 31 2600 Glostrup 11. juli 2012 9.14.19 Att.: hoering@fvst.dk Høring over bekendtgørelse om uddannelse af personer, der beskæftiger

Læs mere

Regeringen kan støtte forslaget.

Regeringen kan støtte forslaget. Europaudvalget, Sundhedsudvalget EUU alm. del - Bilag 7,SUU alm. del - Bilag 8 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 4.

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) L 209/4 Den Europæiske Unions Tidende 4.8.2012 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 712/2012 af 3. august 2012 om ændring af forordning (EF) nr. 1234/2008 om behandling af ændringer af betingelserne i markedsføringstilladelser

Læs mere

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007.

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007. Kendelse af 13. oktober 2009 (J.nr. 2009-0019579) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedslovens 14. (Niels Bolt Jørgensen, Anders Hjulmand og

Læs mere