Pulje til forsøg med mere energieffektive transportløsninger Samlet ansøgningsmateriale

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Pulje til forsøg med mere energieffektive transportløsninger Samlet ansøgningsmateriale"

Transkript

1 Pulje til forsøg med mere energieffektive transportløsninger Samlet ansøgningsmateriale maj 2011

2

3 3 Forsøgspuljen Indhold Om puljen 4 Formål 5 Hvilke projekter kan der gives tilskud til? 6 Økonomisk ramme 7 Udbetaling af tilskud 8 Kommunikation, videndeling og rapportering 9 Ansøgerkredsen 10 Ansøgning 11 Information om statsstøttereglerne 12

4 4 Forsøgspuljen Om puljen Som en del af Aftale om en grøn transportpolitik fra 29. januar 2009 er der afsat en pulje på knap 200 mio. kr. til forsøg med energieffektive transportløsninger i perioden I 2011 udmøntes 46,5 mio. kr. Puljen administreres i overensstemmelse med bekendtgørelse nr. 442 af 13. maj 2011 om tilskud til forsøg med energieffektive transportløsninger. Frist for 2. ansøgningsrunde er d. 15. august Næste ansøgningsrunde forventes annonceret i foråret 2012 med ansøgningsfrist den 15. august Ansøgningsmateriale Ansøgninger til puljen til forsøg med energieffektive transportløsninger skal bestå af ansøgningsskema, projektbeskrivelse og projektbudget samt CV for den projektansvarlige. Skabeloner og vejledning til ansøgning hentes på Trafikstyrelsens hjemmeside under Grøn Transport. Behandling af indkomne ansøgninger Trafikstyrelsen udarbejder en begrundet indstilling til transportministeren på baggrund af de indkomne ansøgninger. Afgørelsen, om hvilke projekter der gives støtte til, træffes af transportministeren jf. bekendtgørelsen om tilskud til forsøg med energieffektive transportløsninger. Trafikstyrelsen forventer at give meddelelse om tilsagn eller afslag indenfor fire måneder efter ansøgningsfristen. Trafikstyrelsen forbeholder sig ret til at bede om yderligere dokumentation i forbindelse med behandlingen af ansøgninger.

5 5 Forsøgspuljen Formål Puljen skal bidrage til at nedbringe transportens CO 2 -udledning Puljemidlerne tildeles projekter, der har som formål at nedbringe transportens energiforbrug og CO 2 -udledning uden tab af mobilitet. Forsøgsordningen bidrager hermed til at opfylde regeringens målsætning om, at Danmark skal være uafhængig af fossile brændstoffer i Ved tildeling af tilskud lægges der vægt på følgende: At projektet omfatter fortsættelse eller udvidelse af forsøg, der allerede er igangsat fra puljen, forudsat at forsøget forløber tilfredsstillende. At projektet bidrager til at fremme energieffektiv transport. At projektet bidrager til at nedbringe CO 2 -udledningen fra transportsektoren, og at teknologien/tiltaget har potentiale for udbredelse indenfor transportsektoren. At projektdeltagerne har de nødvendige kompetencer til at gennemføre projektet. At relevante myndigheders engagement og bidrag til projektet indgår som et vigtigt element i ansøgningen. At projektet bidrager med andre positive effekter end CO 2 -reduktion, f.eks. forbedret sikkerhed eller reduceret trængsel, støj eller luftforurening. At det kan sandsynliggøres, at projektet er udover, hvad ansøgeren i forvejen ville have foretaget. At der er tale om projekter i større skala og med deltagelse af flere aktører. At ansøger(e) kan stille med en væsentlig egenfinansiering, og at projektomkostningerne står i rimeligt forhold til den forventede CO 2 - reduktion. Det er desuden afgørende, at viden fra projekterne forankres i Trafikstyrelsen, hvorved der sikres synergi gennem koordinering af forsøgsordningen med styrelsens øvrige tiltag. Endvidere sikres forankring af viden, der kan formidles til offentlige og private virksomheder samt til beslutningstagere og øvrige interessenter.

6 6 Forsøgspuljen Hvilke projekter kan der gives tilskud til? Projekterne skal afprøve mulighederne for mere energieffektive transportløsninger Ifølge transportaftalen kan der ydes tilskud til forsøgs- og demonstrationsprojekter med energieffektive transportløsninger, særligt i større flåder af køretøjer. Energieffektive transportløsninger skal forstås bredt som tiltag, der sigter mod at nedbringe energiforbruget og især forbruget af fossile brændstoffer. I 2011 reserveres 5 mio. kr. af de 46,5 mio. kr. i puljen til forsøg med godsdistribution til byerne udenfor myldretiden. Projekter om godsdistribution til byerne udenfor myldretiden skal opfylde samme kriterier som de øvrige projekter, jf. afsnit om forsøgsordningens formål. Der vil desuden eksempelvis kunne ydes støtte til projekter inden for: Effektivisering af person- og godstransport Test og demonstration af mere energieffektive køretøjer Test og demonstration af nye køretøjsteknologier Test og demonstration af alternative drivmidler Dette er eksempler og ikke en udtømmende liste over, hvad der kan ydes støtte til. På grund af det store antal ansøgninger fik en række projekter i 2010 kun tilsagn om en del af det ansøgte beløb. Ansøgerne bag disse projekter blev alle opfordret til at søge i senere ansøgningsrunder til fortsættelse af deres projekter. Hvis alle projekter, der i 2010 fik tilsagn om en del af det ansøgte beløb, søger i 2011 til fortsættelse af deres projekter, vil den samlede ansøgte sum til fortsættelse af allerede igangsatte projekter udgøre i størrelsesordenen 30 mio. kr.

7 7 Forsøgspuljen Økonomisk ramme Der er følgende økonomiske ramme for tildeling af midler fra forsøgspuljen Forsøgsordningen administreres i overensstemmelse EU s regler om statsstøtte. Reglerne fremgår af Kommissionens forordning (EF) Nr. 800/2008 af 6. august 2008 om visse former for støttes forenelighed med fællesmarkedet i henhold til traktatens artikel 87 og 88 (Generel gruppefritagelsesforordning) offentliggjort i EUT L214 af , s. 3 og Kommissionens forordning (EF) nr. 1998/2006 af 15. december 2006 om anvendelse af EF-traktatens artikel 87 og 88 på de minimis-støtte, offentliggjort i EUT L379 af s. 5. Rammerne for egenfinansiering for ansøgere, der er omfattet at EU s statsstøtteregler, fremgår af ovennævnte forordninger. Forordningerne beskriver desuden, hvilke typer af udgifter, der kan gives tilskud til. Yderligere oplysninger om EU s statsstøtteregler findes i afsnittet Information om statsstøttereglerne (side 12). Som udgangspunkt skal ansøgere, der ikke er omfattet af EU s statsstøtteregler, påregne at skulle følge samme retningslinjer for egenfinansiering og tilskudsberettigede udgifter. Tilskudsmodtagers egenfinansiering kan ikke dækkes af andre offentlige tilskud. Dvs. at statslige, regionale og kommunale tilskud samt EU-tilskud ikke kan regnes som egenfinansiering. Ansøgeren og medansøgere skal reservere de beløb på de relevante budgetter, som de medfinansierer på de enkelte projekter. Det er muligt at ansøge om midler til projekter, der er en del af et større projekt, hvortil der samtidig søges midler fra andre offentlige puljer. Dette forudsætter dog, at kravet i EU s statsstøtteregler om egenfinansiering overholdes. I forbindelse med udfyldelse af budgetskabelon for projektet henvises til Regnskabsinstruksen for forsøgsordningen, der er tilgængelig på Trafikstyrelsens hjemmeside: under Grøn transport.

8 8 Forsøgspuljen Udbetaling af tilskud I relation til forsøgspuljen gælder flg. vedrørende udbetaling af tilskud Følgende skal være opfyldt, før udbetaling af tilskud kan finde sted: For tilskudsbeløb på under 0,5 mio. kr. aflægges ét afsluttende projektregnskab med ledelsespåtegning. Der gives ikke rateopdelte udbetalinger til projekter, hvor tilsagnet er under 0,5 mio. kr. For tilskudsbeløb fra og med 0,5 mio. kr. og under 10 mio. kr., og med en varighed under 18 måneder aflægges ét afsluttende projektregnskab med revisorpåtegning. Udbetaling af eventuelle rater kan ske, når projektet i ansøgningen er opdelt i rater, og der aflægges statusrapport, der dokumenterer målopfyldelsen for de pågældende rater. For tilskudsbeløb på 10 mio. kr. og over, eller med en varighed på over 18 måneder aflægges ét afsluttende revisorpåtegnet regnskab. Udbetaling af eventuelle rater kan ske, når projektet i ansøgningen er opdelt i rater, og der aflægges et årligt ledelsespåtegnet projektregnskab for kalenderåret, ligesom der skal aflægges statusrapporter, der dokumenterer målopfyldelsen for de pågældende rater. I forbindelse med aflæggelse af regnskab henvises i øvrigt til Regnskabsinstruksen for forsøgsordningen samt Revisionsinstruksen, der kan findes på Trafikstyrelsens hjemmeside. Projektregnskabet skal være i overensstemmelse og sammenligneligt med det godkendte budget. Udbetalinger af tilskud sker, efter omkostningerne er afholdt. Udbetaling af tilskud sker fire gange årligt, ultimo februar, maj, august og november. Der kan maksimalt udbetales fire årlige rater, og sidste rate skal som udgangspunkt udgøre mindst 25 % af det samlede tilskud. Tilskud til køb af udstyr mv. Ansøges der om tilskud til indkøb af udstyr (som kan videresælges), skal det i ansøgningen angives, i hvilken periode udstyret vil blive anvendt i projektet, der ansøges om midler til.

9 9 Forsøgspuljen Kommunikation, videndeling og rapportering I relation til forsøgspuljen gælder flg. vedrørende kommunikation videndeling og rapportering Trafikstyrelsen er ansvarlig for tværgående koordination af projekter under forsøgsordningen, samt for en koordineret formidling af projekternes resultater til offentlige og private virksomheder samt til beslutningstagere og øvrige interessenter. Det er derfor afgørende, at viden fra projekterne forankres i Trafikstyrelsen. For at sikre koordineret formidling omkring projekterne skal al formidling om projektet som udgangspunkt aftales med Trafikstyrelsen. Projektbeskrivelsen skal derfor indeholde en formidlingsplan for projektet. Planen skal indeholde en beskrivelse af, hvilke tiltag der gennemføres, hvornår, hvem der deltager, hvilke medier, og hvem der er målgruppen. Planen skal også beskrive, hvordan der sikres videndeling i forhold til Trafikstyrelsen. Projektbeskrivelsen skal desuden indeholde en plan for afrapportering af det afsluttede projekt, herunder opnåede resultater, leverancer, succeskriterier, overholdelse af tidsplan mv. Planen skal endvidere indeholde en beskrivelse af, hvordan der ved afrapportering af projektet foretages effektmålinger, særligt med hensyn til den opnåede CO 2 -reduktion i projektet. Hvert kvartal indsendes en kortfattet statusrapport til Trafikstyrelsen. Skabeloner til afrapportering kan findes på Trafikstyrelsens hjemmeside under Grøn Transport.

10 10 Forsøgspuljen Ansøgerkredsen Ansøgerkredsen til forsøgspuljen er såvel offentlige som private aktører Der kan ydes tilskud til offentlige myndigheder, virksomheder eller institutioner samt til private virksomheder, organisationer eller institutioner. Der ydes således ikke tilskud til privatpersoner. Ansøgerkredsen må gerne bestå af flere ansøgerberettigede. I ansøgningen skal dog angives en projektansvarlig for projektet. Der kan desuden angives én eller flere medansøgere. I tilfælde af tildeling af tilskud bliver den projektansvarlige udpeget som tilskudsmodtager. En ansøgning skal være koordineret med relevante myndigheder og interessenter for det projekt, der ansøges om midler til.

11 11 Forsøgspuljen Ansøgning Ansøgningens indhold Ansøgninger om puljemidler skal bestå af følgende: Ansøgningsskema Projektbeskrivelse Projektbudget CV for projektansvarlig Skabeloner og vejledninger kan hentes på Trafikstyrelsens hjemmeside under Grøn Transport. Trafikstyrelsens skabeloner til ansøgningsskema, projektbeskrivelse og projektbudget skal anvendes ved ansøgning. Gode råd til projektbeskrivelsen For at lette behandlingen af ansøgningen er det vigtigt, at projektbeskrivelsen giver et klart billede af, hvad der konkret gennemføres i projektet. Det skal fremgå tydeligt af ansøgningen, hvilke resultater projektet leverer, og hvilke succeskriterier der er for projektet. Fristen er d. 15. august Ansøgningen fremsendes elektronisk til: forsog@trafikstyrelsen.dk, mrk. Ansøgning efterfulgt af navnet på hovedansøgeren.

12 12 Forsøgspuljen Information om statsstøttereglerne Statsstøtte generelt Statsstøtte defineres i EU-traktatens artikel 107, stk. 1, som støtte, der ydes ved hjælp af statsmidler under enhver tænkelig form, og som fordrejer eller truer med at fordreje konkurrencevilkårene ved at begunstige visse virksomheder eller visse produktioner. Statsstøtte er uforenelig med det indre marked i det omfang, den påvirker samhandlen mellem medlemsstaterne. EU-domstolen har i sin praksis defineret virksomhedsbegrebet. Det afgørende er, at en enhed er omfattet af virksomhedsbegrebet, hvis den udøver økonomisk aktivitet på et marked i konkurrence med andre markedsdeltagere. I denne definition kan også offentlige virksomheder omfattes. Støtte til virksomheder, der ikke udøver økonomisk aktivitet på et marked i konkurrence med andre virksomheder, falder ikke indenfor EU's statsstøtteregler. Det er Trafikstyrelsens forventning, at tilskud til konkrete projekter under forsøgsordningen med energieffektive transportløsninger overvejende vil blive kvalificeret som statsstøtte, hvilket vil være i strid med EU-traktatens artikel 107, stk. 1. Tilskud vil derfor i disse tilfælde kun blive givet indenfor rammerne af EUlovgivningen. Statsstøtte skal som hovedregel anmeldes til Kommissionen, som imidlertid har udstedt en række såkaldte gruppefritagelsesforordninger, som er blevet samlet til en forordning. De to forordninger, der har relevans for den aktuelle tilskudsordning er: - Kommissionens forordning nr. 1998/2006 af 15. december 2006 om anvendelse af traktatens artikel 107 (87) og 108 (88) på de minimis-støtte ( de minimis forordningen ). A:PDF - Kommissionens forordning nr. 800/2008 af 6. august 2008 om visse former for støttes forenelighed med fællesmarkedet i henhold til traktatens artikel 107 (87) og 108 (88) ( generel gruppefritagelsesforordning ). A:PDF Forordningerne vil blive gennemgået nærmere nedenfor. Støtte i henhold til de minimis-forordningen De minimis-forordningen fastsætter, at visse former for meget beskeden støtte ikke skal anmeldes. Det drejer sig om statsstøtte under en vis tærskelværdi. Virksomhedens størrelse er ikke relevant i de minimis sammenhæng, idet både store og små virksomheder kan modtage de minimis støtte.

13 13 Forsøgspuljen Den samlede de minimis-støtte (angivet i direkte tilskud) til en enkelt virksomhed må ikke overstige (for virksomheder i vejtransportsektoren dog ) i en treårig periode (artikel 2, stk. 2). Loftet gælder uanset støttens form eller formål, hvilket betyder, at der ved fastlæggelsen af tilskuddets størrelse ikke lægges vægt på eksempelvis støtteberettigede omkostninger eller støttesatser. Ydes der såvel national som EU-støtte, skal begge medregnes. Der kan ikke ydes de minimis-støtte til indkøb af transportkøretøjer. Små og mellemstore virksomheder (SMV) Støtteintensiteten efter gruppefritagelsesforordningen varierer alt efter, om der er tale om små, mellemstore (SMV) eller store virksomheder. Definitionen af SMV findes i bilag 1 til gruppefritagelsesforordningen. Definitionen er baseret på Kommissionens henstilling 2003/361/EF af 6. maj 2003, EUT L 124 af , s. 36. om definitionen af mikrovirksomheder, små og mellemstore virksomheder. Ved mikrovirksomheder forstås virksomheder, som: - beskæftiger under 10 personer, og - har en årlig omsætning og/eller en samlet årlig balance på højst 2 mio.. Ved små virksomheder forstås virksomheder, som: - beskæftiger under 50 personer, og - har en årlig omsætning og/eller en samlet årlig balance på højst 10 mio.. Ved mellemstore virksomheder forstås virksomheder, som: - beskæftiger under 250 personer, og - har en årlig omsætning på højst 50 mio. og/eller en samlet årlig balance på højst 43 mio.. Ved store virksomheder forstås virksomheder, der ikke opfylder betingelserne i forordningens bilag 1. Kriterierne anvendes på selskabet som helhed (herunder datterselskaber i andre medlemsstater og i tredjelande). (Se yderligere i forordningens bilag 1, artikel 3). Støtte i henhold til den generelle gruppefritagelsesforordning I relation til Forsøgsordning med energieffektive transportløsninger har gruppefritagelsesforordningens kapitel II, afsnit 4, om støtte til miljøbeskyttelse samt kapitel II, afsnit 7, om støtte til forskning, udvikling og innovation relevans. Støtte til miljøbeskyttelse Kapitel II, afsnit 4, i forordningen omhandler støtte til miljøbeskyttelse. Artikel 19 tillader således støtte til erhvervelse af nye transportmidler, der går videre end fællesskabsstandarderne eller øger miljøbeskyttelsesniveauet, hvor der ikke er vedtaget fællesskabsstandarder. Støtte til erhvervelse af nye transportmidler kan ske, såfremt erhvervelsen sker, før fællesskabsstandarderne træder i kraft, og at disse ikke anvendes med tilbagevirkende kraft på allerede erhvervede transportmidler.

14 14 Forsøgspuljen Støtte til ombygning af eksisterende transportmidler med henblik på miljøbeskyttelse kan ske, såfremt transportmidlerne opgraderes til miljøstandarder, der endnu ikke var trådt i kraft på tidspunktet for idriftsættelse af transportmidlerne, eller disse ikke er omfattet af nogen miljøstandarder. Sammenfattende er tilskud til en ombygning af et eksisterende køretøj således begrænset til de foranstaltninger, der højner køretøjets miljøbeskyttelsesniveau. Ved køb af nyt køretøj kan der gives tilskud til prisforskellen mellem det køretøj, der pt. løser opgaven og et køretøj med højere miljøbeskyttelsesniveau. Oversigt over maksimum støtteintensitet og maksimumstøtte for støtte til miljøbeskyttelse Afsnit 4 Artikel 19 Støtte til miljøbeskyttelse Støtte til erhvervelse af transportmidler, der går videre end fællesskabsstandarderne eller øger miljøbeskyttelsesniveauet, hvor der ikke er vedtaget fællesskabsstandarder. SV MV StV Max. støttebeløb uden anmeldelse 55 % 45 % 35 % 7,5 mio. Støtte til forskning, udvikling og innovation For så vidt angår støtte til forskning, udvikling og innovation skelner Kommissionen mellem henholdsvis grundforskning, industriel forskning og eksperimentel udvikling. Forordningen definerer disse tre forskningskategorier som følger (artikel 30, nr. 2, 3 og 4): - Grundforskning: forsøgsmæssigt eller teoretisk arbejde hovedsagelig med henblik på erhvervelse af ny viden om fænomeners og observerbare forholds grundlæggende elementer uden specifik praktisk anvendelse for øje. - Industriel forskning: planlagt forskning eller kritiske undersøgelser med det formål at erhverve ny viden og nye færdigheder med henblik på udvikling af nye produkter, produktionsmetoder eller tjenesteydelser eller med henblik på en mærkbar forbedring af de eksisterende produkter, produktionsmetoder eller tjenesteydelser. Dette omfatter frembringelsen af komponenter til komplekse systemer, som er nødvendig til industriel forskning, navnlig til generisk teknologivalidering, dog undtaget prototyper (som falder ind under definitionen eksperimentel udvikling ). - Eksperimentel udvikling: erhvervelse, kombination, udformning og anvendelse af eksisterende videnskabelig, teknologisk, kommerciel og anden relevant viden og færdigheder med henblik på at udarbejde planer, projekter eller tegninger for nye, ændrede eller forbedrede produkter, produktionsmetoder eller tjenesteydelser. Dette kan også omfatte f.eks. andre aktiviteter, der er rettet mod konceptmæssig formulering og planlægning og dokumentering af nye produkter, produktionsmetoder eller tjenesteydelser. Aktiviteterne kan endvidere omfatte udarbejdelse af udkast, tegninger, planer og anden dokumentation, forudsat at de ikke er beregnet til kommerciel udnyttelse.

15 15 Forsøgspuljen - Udvikling af kommercielt anvendelige prototyper og pilotprojekter er også omfattet, såfremt prototypen nødvendigvis må være det endelige kommercielle produkt, og såfremt den er for kostbar at fremstille til kun at blive brugt til demonstration og validering. Hvis demonstrations- eller pilotprojekterne efterfølgende udnyttes kommercielt, fradrages eventuelle indtægter ved en sådan udnyttelse i de støtteberettigede omkostninger. - Forsøgsproduktionen og testningen af produkter, produktionsmetoder og tjenesteydelser er ligeledes støtteberettiget, forudsat at de ikke kan anvendes eller ændres til at blive anvendt i industrien eller kommercielt. - Eksperimentel udvikling omfatter ikke rutinemæssige eller regelmæssige ændringer af produkter, produktionslinjer, produktionsmetoder, eksisterende tjenesteydelser og andre igangværende transaktioner, selv om sådanne ændringer kan medføre forbedringer. Den del af projektet, hvortil der ydes støtte, skal i sin helhed være omfattet af en eller flere af ovenstående kategorier (artikel 31, stk. 2). Følgende udgifter er støtteberettigede (artikel 31, stk. 5): a) Personaleudgifter, (forskere, produktudviklere, teknikere og andet hjælpepersonale i det omfang, de er beskæftiget ved projektet samt sekretariatsbistand til projektstyring og regnskabsaflæggelse mv.) b) Udgifter til instrumenter og udstyr i det omfang og i det tidsrum hvor det anvendes til projektet. c) Leje af lokaler kan medtages i det tidsrum, de anvendes til projektet. d) Udgifter til kontraktforskning, teknisk knowhow samt udgifter til konsulentbistand og tilsvarende tjenester udelukkende til brug for forskningen eller formidlingen af projektets resultater. e) Yderligere generalomkostninger der er direkte tilknyttet til projektet, herunder udgifter til revision af projektomkostninger, udgifter til afholdelse af møder og rejseudgifter i direkte tilknytning til projektet. f) Andre driftsudgifter, herunder udgifter til materialer, forsyninger og diverse produkter i direkte tilknytning til projektet. Endvidere udgifter til rapportering og publicering af projektets resultater. Der ydes ikke tilskud til inventar, varige bygningsmæssige foranstaltninger, grunde og lignende.

16 16 Forsøgspuljen Oversigt over maksimum støtteintensitet og maksimumstøtte for støtte til forskning, udvikling og innovation Afsnit 7 Artikel Støtte til forskning og udvikling SV MV StV Max. støttebeløb uden anmeldelse Grundforskning 20 mio. * % % % Industriel forskning 70 % 60 % 50 % + 15 % point (maks. til Artikel 31, 80 % i alt) ved 10 mio. * stk. 4, litra 80 % 75 % 65 % samarbejde eller b formidling af resultater Eksperimentel 45 % 35 % 25 % udvikling + 15 % point (maks. til 7,5 mio. * 80 % i alt) ved 60 % 50 % 40 % samarbejde eller formidling af resultater * 2 x, hvis EUREKA-projekt (et europæisk samarbejde om markedsorienteret industriel forskning og udvikling). Støtte til tekniske gennemførlighedsundersøgelser I forbindelse med støtte til tekniske gennemførlighedsundersøgelser (artikel 32) forud for industriel forskning eller eksperimentel udvikling, kan der ydes støtte til undersøgelsesomkostningerne. Oversigt over maksimum støtteintensitet og maksimumstøtte for støtte til tekniske gennemførlighedsundersøgelser Artikel 32 Støtte til tekniske gennemførlighedsundersøgelser Undersøgelser som forberedelse til industriel forskning Undersøgelser som forberedelse til eksperimentel udvikling Ansøgere, der ikke er omfattet af statsstøttereglerne SV MV StV Max. støttebeløb uden anmeldelse 75 % 75 % 65 % 10 mio. * 50 % 50 % 40 % 7,5 mio. * Kommuner og andre offentlige myndigheder, der ikke udbyder varer eller tjenesteydelser på et marked i konkurrence med andre markedsdeltagere, er ikke omfattet at statsstøttereglerne og de heraf følgende regler om tilskudsberettigede udgifter og egenfinansiering. Ved vurdering af ansøgninger vil Trafikstyrelsen imidlertid, jf. Bekendtgørelse nr. 442 af 13. Maj 2011 om tilskud til forsøg med energieffektive transportløsninger, lægge vægt på egenfinansieringen. Som udgangspunkt skal offentlige myndigheder derfor påregne en egenfinansiering af samme størrelsesorden som private virksomheder.

17 17 Forsøgspuljen For at stille alle ansøgere lige vil kommuner og offentlige myndigheder desuden som udgangspunkt kunne få tilskud til de samme typer af udgifter som virksomheder, der er omfattet af statsstøttereglerne. Nyttige links Statsstøttehåndbogen: stoettehaandbogen/ Regler: r/ Håndbog om EU s statsstøtteregler for små og mellemstore virksomheder (SMV):

18 Trafikstyrelsen Gammel Mønt 4 DK-1117 København K. info@trafikstyrelsen.dk

Puljen til forbedring af den kollektive trafik i yderområder. Samlet ansøgningsmateriale

Puljen til forbedring af den kollektive trafik i yderområder. Samlet ansøgningsmateriale Puljen til forbedring af den kollektive trafik i yderområder Samlet ansøgningsmateriale 24. januar 2014 3 Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder Indhold Puljen til forbedring af den

Læs mere

Cykelparkering i Pulje til supercykelstier og cykelparkering. Samlet vejledningsmateriale

Cykelparkering i Pulje til supercykelstier og cykelparkering. Samlet vejledningsmateriale Cykelparkering i Pulje til supercykelstier og cykelparkering Samlet vejledningsmateriale 3. september 2014 1 Cykelparkering i Pulje til supercykelstier og cykelparkering Indhold Pulje til supercykelstier

Læs mere

Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder. Vejledningsmateriale

Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder. Vejledningsmateriale Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder Vejledningsmateriale 8. december 2015 3 Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder Indhold Pulje til forbedring af den kollektive

Læs mere

Pulje til investeringer i kollektiv bustrafik. Vejledningsmateriale

Pulje til investeringer i kollektiv bustrafik. Vejledningsmateriale Pulje til investeringer i kollektiv bustrafik Vejledningsmateriale 31. august 2017 3 Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder Indhold Pulje til investeringer i kollektiv bustrafik 4

Læs mere

Deadline for indsendelse af ansøgning er 02. marts 2015 kl. 12:00. 1 Indholdsfortegnelse

Deadline for indsendelse af ansøgning er 02. marts 2015 kl. 12:00. 1 Indholdsfortegnelse Ansøgningsrunde 2015 I ansøgningen skal du som ansøger bruge nærværende vejledning til at beskrive projektet. Ansøgningsprocessen består af en kort idétilkendegivelse som du bedes indsende først. Der er

Læs mere

UDKAST af Bekendtgørelse om tilskud til miljøeffektiv teknologi

UDKAST af Bekendtgørelse om tilskud til miljøeffektiv teknologi UDKAST af 25.1.13 Bekendtgørelse om tilskud til miljøeffektiv teknologi I medfør af tekstanmærkning nr. 106 til 23 på finansloven for 2013, fastsættes: Kapitel 1 Formål og område 1. Tilskud til fremme

Læs mere

5 mio. kr. pulje - ansøgning

5 mio. kr. pulje - ansøgning 5 mio. kr. pulje - ansøgning I ansøgningen skal du som ansøger bruge nærværende vejledning til at beskrive projektet. Der er mulighed for at tilføje yderligere informationer og vedhæfte relevante dokumenter,

Læs mere

Puljen til busfremkommelighed. Samlet ansøgningsmateriale

Puljen til busfremkommelighed. Samlet ansøgningsmateriale Puljen til busfremkommelighed Samlet ansøgningsmateriale 29. oktober 2014 3 Pulje til busfremkommelighed Indhold Puljen til forbedring af den kollektive trafik i yderområder 4 Formål 5 Økonomisk ramme

Læs mere

I medfør af tekstanmærkning nr. 106 til 23 i finansloven for 2014 fastsættes:

I medfør af tekstanmærkning nr. 106 til 23 i finansloven for 2014 fastsættes: Bekendtgørelse om tilskud til grønne ildsjæle I medfør af tekstanmærkning nr. 106 til 23 i finansloven for 2014 fastsættes: Kapitel 1 Formål og område 1. Tilskud til fremme af grønne ildsjæle har til formål

Læs mere

Instruks for regnskab vedr. buspuljerne

Instruks for regnskab vedr. buspuljerne Gammel Mønt 4 1117 København K Telefon 7226 7000 Fax 7226 7070 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Instruks for regnskab vedr. buspuljerne Denne instruks for regnskab beskriver sammen med revisionsinstruksen

Læs mere

Udkast til generel gruppefritagelsesforordning på statsstøtteområdet (KOM nr. foreligger ikke)

Udkast til generel gruppefritagelsesforordning på statsstøtteområdet (KOM nr. foreligger ikke) Erhvervsudvalget ERU alm. del - Bilag 248 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Udkast til generel gruppefritagelsesforordning på statsstøtteområdet (KOM nr. foreligger ikke) Grundnotat sendes

Læs mere

2. BESKRIVELSE AF STØTTEORDNINGEN (N 77/2008)

2. BESKRIVELSE AF STØTTEORDNINGEN (N 77/2008) EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.07.2009 C(2009)6136 Vedr.: Statsstøttesag nr. N 229/2009 Danmark Ændring af programmet for brugerdreven innovation Hr. udenrigsminister 1. SAGSFORLØB (1) Ved elektronisk

Læs mere

CO 2 -tiltag her og nu

CO 2 -tiltag her og nu CO 2 -tiltag her og nu Center for Grøn Transport v/civilingeniør Dorte Kubel TINV Alternative brændstoffer 26. Marts 2010 Program Om Center for Grøn Transport Puljer under Center for Grøn Transport Biodiesel

Læs mere

Udkast. Ansøgning om tilsagn om tilskud

Udkast. Ansøgning om tilsagn om tilskud Udkast Gammel Mønt 4 1117 København K Telefon 7226 7000 Fax 7226 7070 at@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Bekendtgørelse om tilskud til projekter, der kan forbedre bussernes fremkommelighed og

Læs mere

Udkast til. Bekendtgørelse om tilskud til nye forretningskoncepter for varmepumper til bygningsopvarmning og procesformål i erhverv

Udkast til. Bekendtgørelse om tilskud til nye forretningskoncepter for varmepumper til bygningsopvarmning og procesformål i erhverv Udkast til Bekendtgørelse om tilskud til nye forretningskoncepter for varmepumper til bygningsopvarmning og procesformål i erhverv I medfør af akt nr. [xx] af [xx]. juni 2017 fastsættes: 1. Energistyrelsen

Læs mere

EU s statsstøtteregler og de minimis

EU s statsstøtteregler og de minimis EU s statsstøtteregler og de minimis 18. juni 2019 Daniel Lauest Vistisen Dagsorden Hvor er vi henne? Hvad er statsstøtte og hvilke hensyn der ligger bag? EU s forbud mod at yde statsstøtte Overtrædelse

Læs mere

Instruks for regnskab vedr. buspuljerne

Instruks for regnskab vedr. buspuljerne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 72218800 Fax 33690548 info@tbst.dk www.tbst.dk Instruks for regnskab vedr. buspuljerne Denne instruks for regnskab beskriver sammen med revisionsinstruksen

Læs mere

Renter Renteomkostninger kan ikke indgå i projektregnskabet og er således ikke tilskudsberettigede.

Renter Renteomkostninger kan ikke indgå i projektregnskabet og er således ikke tilskudsberettigede. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Dato 25.12 2017 Instruks for regnskab vedr. puljen Job- og Uddannelsesgaranti i udsatte boligområder Denne

Læs mere

Udkast til Bekendtgørelse om støtte til energieffektive og intelligente bygninger

Udkast til Bekendtgørelse om støtte til energieffektive og intelligente bygninger Udkast til Bekendtgørelse om støtte til energieffektive og intelligente bygninger I medfør af akt nr. 120 af xx. maj 2016 fastsættes: Kapitel 1. Anvendelsesområde 1. Energistyrelsen kan efter ansøgning

Læs mere

06.1 Forslag til administrationsgrundlag for anlægspulje til trafikanlæg i Movias område

06.1 Forslag til administrationsgrundlag for anlægspulje til trafikanlæg i Movias område Bestyrelsesmøde 29. oktober 2015 / pkt. 6 / bilag 1 Sagsnummer Sagsbehandler JF Direkte +45 36 13 16 70 Fax - jf@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 06.1 Forslag til administrationsgrundlag

Læs mere

Retningslinjer for tildeling og anvendelse af midler fra puljen til understøttelse af Lokale Udviklingsplaner (LUP-puljen).

Retningslinjer for tildeling og anvendelse af midler fra puljen til understøttelse af Lokale Udviklingsplaner (LUP-puljen). Retningslinjer for tildeling og anvendelse af midler fra puljen til understøttelse af Lokale Udviklingsplaner (LUP-puljen). Udvalget for Økonomi, Planlægning og Udvikling har den 19.11.2014 17.06.2015

Læs mere

Vejledning til ansøgning om støtte til etablering af partnerskaber med formål at udbrede elbiler i Danmark

Vejledning til ansøgning om støtte til etablering af partnerskaber med formål at udbrede elbiler i Danmark Energistyrelsen Vejledning til ansøgning om støtte til etablering af partnerskaber med formål at udbrede elbiler i Danmark Oktober 2013 Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 København K Tlf 33 92 67 00 Fax

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet forventer at meddele tilsagn om støtte og afslag på ansøgninger inden udgangen af 2017.

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet forventer at meddele tilsagn om støtte og afslag på ansøgninger inden udgangen af 2017. Støtte til initiativer, der fremmer integration mellem forskellige forsyningssektorer Kontor/afdeling Energikontor II Dato 6. juli 2017 J nr. 2017-2254 /Mvi, Jawih Indkaldelse af ansøgninger til Smart

Læs mere

Bekendtgørelse om støtte til fordel for fiskeriet i henhold til EU s statsstøtteregler og finansieret af Fiskeafgiftsfonden 1)

Bekendtgørelse om støtte til fordel for fiskeriet i henhold til EU s statsstøtteregler og finansieret af Fiskeafgiftsfonden 1) BEK nr 41 af 03/01/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 22. februar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j. nr. 15-0171-000024 Senere

Læs mere

FACT Sheet Statsstøtteregler og støttemuligheder i Interreg Deutschland-Danmark

FACT Sheet Statsstøtteregler og støttemuligheder i Interreg Deutschland-Danmark FACT Sheet Statsstøtteregler og støttemuligheder i Interreg Deutschland-Danmark Herunder: støtte til private virksomheder Medlemslandene i den Europæiske Union vil gerne undgå statslige indgreb, der virker

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til strategiske partnerskaber for el, gas og brint til transport m.v.

Bekendtgørelse om tilskud til strategiske partnerskaber for el, gas og brint til transport m.v. Udkast til Bekendtgørelse om tilskud til strategiske partnerskaber for el, gas og brint til transport m.v. I medfør af tekstanmærkning nr. 115 ad 29.24.14 på finansloven for 2013, fastsættes: Tilskudsberettigede

Læs mere

Vejledning til ansøgning 2013

Vejledning til ansøgning 2013 Vejledning til ansøgning 2013 I ansøgningsfasen skal du som ansøger arbejde med ansøgningsskema, budget (Excel-ark) og Gantt diagram. Der er mulighed for at tilføje yderligere informationer og vedhæfte

Læs mere

Denne hjemmel udgør den formelle baggrund for etableringen af en anlægspulje i Movia.

Denne hjemmel udgør den formelle baggrund for etableringen af en anlægspulje i Movia. Notat Sagsnummer Sagsbehandler JF Direkte +45 36 13 16 70 Fax - jf@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 29. april 2016 Administrationsgrundlag - Anlægspuljen 1. Baggrund Med afsæt i

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til initiativer, der fremmer integrationen mellem forskellige forsyningssektorer (Smart energi bekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om tilskud til initiativer, der fremmer integrationen mellem forskellige forsyningssektorer (Smart energi bekendtgørelsen) Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 203 Offentligt Udkast Bekendtgørelse om tilskud til initiativer, der fremmer integrationen mellem forskellige forsyningssektorer (Smart energi

Læs mere

Vejledning til ansøgning om støtte fra pulje målrettet shredderbranchen

Vejledning til ansøgning om støtte fra pulje målrettet shredderbranchen 28. maj 2014 Vejledning til ansøgning om støtte fra pulje målrettet shredderbranchen 1. Puljens formål Puljen har til formål at fremme investering i teknologiudvikling i danske shreddervirksomheder. 2.

Læs mere

Retningslinjer for ELFORSK ansøgning under særpulje i 2019

Retningslinjer for ELFORSK ansøgning under særpulje i 2019 15. oktober 2019 Retningslinjer for ELFORSK ansøgning under særpulje i 2019 INDHOLD 1 Formål... 2 1.1 Typer af projekter... 2 2 Indsatsområder og forventet ansøgerfelt... 2 3 Ansøgning og projektbudget...

Læs mere

Retningslinjer for Videnkupon til små og mellemstore virksomheder

Retningslinjer for Videnkupon til små og mellemstore virksomheder Retningslinjer for Videnkupon til små og mellemstore virksomheder Videnkupon til små og mellemstore virksomheder skal fremme samarbejdet mellem små og mellemstore virksomheder (SMV) og videninstitutioner

Læs mere

Vejledning til ansøgninger til Cirkulær forretning gør branchen fremtidssikret

Vejledning til ansøgninger til Cirkulær forretning gør branchen fremtidssikret Vejledning til ansøgninger til Cirkulær forretning gør branchen fremtidssikret Indhold 1. Baggrund og formål... 1 2. Konceptet for aftaler om cirkulær forretning i brancher og typen af projekter, der kan

Læs mere

Bekendtgørelse om Pulje til investeringer i kollektiv bustrafik

Bekendtgørelse om Pulje til investeringer i kollektiv bustrafik Bekendtgørelse om Pulje til investeringer i kollektiv bustrafik I medfør af tekstanmærkning nr. 121 ad 28.53.02. på finanslov for finansåret 2017 fastsættes efter bemyndigelse: Anvendelsesområde 1. Ifølge

Læs mere

Pulje til indsatser i partnerskaber om at styrke anbragte børns undervisning

Pulje til indsatser i partnerskaber om at styrke anbragte børns undervisning Vejledning om Pulje til indsatser i partnerskaber om at styrke anbragte børns undervisning Ansøgningsfrist: 14. november 2017, kl. 12.00 Indhold 1. Generel information om puljen... 3 1.1. Puljens baggrund

Læs mere

Retningslinjer for InnoBooster gældende fra 1. august 2015. Indhold. Opdateret den 10. juli 2015

Retningslinjer for InnoBooster gældende fra 1. august 2015. Indhold. Opdateret den 10. juli 2015 Opdateret den 10. juli 2015 Retningslinjer for InnoBooster gældende fra 1. august 2015 Indhold 1. Den ny InnoBooster kort og godt... 2 1.1 Hvad er InnoBooster?... 2 1.2 Hvad kan InnoBooster investere i?...

Læs mere

Bekendtgørelse om pulje til busfremkommelighed

Bekendtgørelse om pulje til busfremkommelighed BEK nr 65 af 21/01/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 9. januar 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Trafikmin., Trafikstyrelsen, j.nr. TS5060006-0001 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Retningslinjer for InnoBooster gældende fra 30. juni 2015

Retningslinjer for InnoBooster gældende fra 30. juni 2015 Retningslinjer for InnoBooster gældende fra 30. juni 2015 Indhold 1. Den ny InnoBooster kort og godt... 2 1.1 Hvad er InnoBooster?... 2 1.2 Hvad kan InnoBooster investere i?... 2 2. Ansøgningsproces og

Læs mere

Bekendtgørelse om cykelparkering under Pulje til supercykelstier og cykelparkering

Bekendtgørelse om cykelparkering under Pulje til supercykelstier og cykelparkering Bekendtgørelse om cykelparkering under Pulje til supercykelstier og cykelparkering I medfør af tekstanmærkning nr. 122 ad 28.53.05 i aktstykke nr. 148. af 4. september 2014, fastsættes: Anvendelsesområde

Læs mere

Vejledning til ansøgningspulje om tilskud til indretning af demensegnede plejeboliger Ansøgningsfrist den 15. marts 2018.

Vejledning til ansøgningspulje om tilskud til indretning af demensegnede plejeboliger Ansøgningsfrist den 15. marts 2018. Vejledning til ansøgningspulje om tilskud til indretning af demensegnede plejeboliger 28.81.13.10 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Ansøgningsfrist

Læs mere

Vejledning til tilskudsordning for Grøn industrisymbiose

Vejledning til tilskudsordning for Grøn industrisymbiose Vejledning til tilskudsordning for Grøn industrisymbiose Vejledning til ansøgning for virksomheder, som har behov for yderligere teknisk, finansiel eller juridisk rådgivning i forbindelse med en mulig

Læs mere

DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening

DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening VUDP 2016: Ansøgningsvejledning til Fase 1 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 2 1.1 PROJEKTKATEGORIER... 3 2 Udfyldelse af ansøgningsskema... 3 2.1 ØVRIGE PROJEKTPARTNERE

Læs mere

Retningslinjer for InnoBooster

Retningslinjer for InnoBooster Retningslinjer for InnoBooster Gældende for ansøgninger modtaget fra 15. februar 2016 Indholdsfortegnelse 1. InnoBooster Kort og godt... 2 1.1 Hvad er InnoBooster?... 2 1.2 Hvad kan InnoBooster investere

Læs mere

Udbetaling af tilskud er betinget af, at Tilskudsmodtager overholder den af Tilskudsmodtager accepterede tilsagnsskrivelse med tilhørende bilag.

Udbetaling af tilskud er betinget af, at Tilskudsmodtager overholder den af Tilskudsmodtager accepterede tilsagnsskrivelse med tilhørende bilag. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Dato 16. marts 2017 Instruks for regnskab vedr. tilskud til fremme af veterantogskørsel Denne instruks for

Læs mere

Forsøgsordningen for elbiler

Forsøgsordningen for elbiler Forsøgsordningen for elbiler Indkaldelse af ansøgninger 2008 Vejledning til ansøgningsskema December 2008 Indledning Energistyrelsen kan yde tilskud til en forsøgsordning for anvendelse af elbiler i afgrænsede

Læs mere

FACT Sheet Private partnere i Interreg Deutschland-Danmark

FACT Sheet Private partnere i Interreg Deutschland-Danmark FACT Sheet Private partnere i Interreg Deutschland-Danmark Dette FACT Sheet skitserer private virksomheders muligheder for at deltage i projekter samt de særlige betingelser, forpligtelser og konsekvenser,

Læs mere

Vejledning til ansøgninger til puljen til Grønne Ildsjæle, 2015

Vejledning til ansøgninger til puljen til Grønne Ildsjæle, 2015 Vejledning til ansøgninger til puljen til Grønne Ildsjæle, 2015 Vejledning til ansøgninger til puljen til Grønne Ildsjæle, 2015... 1 1. Indledning...2 2. Formål med Puljen til Grønne Ildsjæle...2 3. Typer

Læs mere

Vejledning til ansøgning om tilskud til forsøgs- & udviklingsarbejde på efterskoler

Vejledning til ansøgning om tilskud til forsøgs- & udviklingsarbejde på efterskoler Vejledning til ansøgning om tilskud til forsøgs- & udviklingsarbejde på efterskoler Forår 2019 Efterskoleforeningen administrerer på vegne af Undervisningsministeriet en årlig pulje til forsøgsog udviklingsarbejde

Læs mere

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse 13. maj 2019 Sag 2019-4785 Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse Annoncering af Strategisk pulje til erhvervsfremmeindsatser Resume Danmark Erhvervsfremmebestyrelse har besluttet

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til strategiske partnerskaber for el, gas og brint til transport m.v.

Bekendtgørelse om tilskud til strategiske partnerskaber for el, gas og brint til transport m.v. Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13 KEB Alm.del Bilag 266 Offentligt Udkast til Bekendtgørelse om tilskud til strategiske partnerskaber for el, gas og brint til transport m.v. I medfør af tekstanmærkning

Læs mere

Bekendtgørelse om maritim omstillingspulje

Bekendtgørelse om maritim omstillingspulje Bekendtgørelse om maritim omstillingspulje I medfør af 2, 3 og 19, stk. 2, i lovbekendtgørelse nr. 1715 af 16. december 2010 om erhvervsfremme fastsættes: Kapitel 1 Formål og tilskudsberettigede projekter

Læs mere

Retningslinier for Eksportstart pr. 1. Januar 2010

Retningslinier for Eksportstart pr. 1. Januar 2010 Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 Telefax +45 32 54 05 33 eksportraadet@um.dk eksportraadet.um.dk Bilag Journalnummer Kontor 65.I.64.a.2.DAN KUR 4. januar 2010 Retningslinier for

Læs mere

Demonstrationsprojekter Miljøvenligt landbrug

Demonstrationsprojekter Miljøvenligt landbrug Direktoratet for FødevareErhverv Demonstrationsprojekter Miljøvenligt landbrug Vejledning om tilskud til demonstrationsprojekter om de miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger og om økologisk jordbrugsproduktion.

Læs mere

Instruks for regnskab vedr. Pulje til investeringer i kollektiv

Instruks for regnskab vedr. Pulje til investeringer i kollektiv Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon: 72 21 88 00 Fax: 33 69 05 48 info@tbst.dk www.tbst.dk Instruks for regnskab vedr. Pulje til investeringer i kollektiv bustrafik. Dato 01. sep. 2017 Denne

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til investeringer i eldrevne varmepumper. til produktion af fjernvarme

Bekendtgørelse om tilskud til investeringer i eldrevne varmepumper. til produktion af fjernvarme Bekendtgørelse om tilskud til investeringer i eldrevne varmepumper til produktion af fjernvarme I medfør af aktstykke [Under behandling] Kapitel 1 Formål og anvendelsesområde 1. Energistyrelsen kan efter

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til energieffektive og intelligente bygninger

Bekendtgørelse om tilskud til energieffektive og intelligente bygninger BEK nr 806 af 23/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 25. december 2016 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Energistyrelsen, j.nr. 2016-6867

Læs mere

MUDP 2016 og gode råd om ansøgning til programmet

MUDP 2016 og gode råd om ansøgning til programmet MUDP 2016 og gode råd om ansøgning til programmet DAKOFA d. 5. april 2016 Lotte Kau Andersen Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram MUDP Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram

Læs mere

Ansøgningsvejledning til støtte til uddannelsesaktiviteter i. i forbindelse med ikkekommerciel lokalradio- og -tvvirksomhed.

Ansøgningsvejledning til støtte til uddannelsesaktiviteter i. i forbindelse med ikkekommerciel lokalradio- og -tvvirksomhed. Radio- og tv-nævnet Efteråret 2015 rtv@kulturstyrelsen.dk Ansøgningsvejledning til støtte til uddannelsesaktiviteter i forbindelse med ikkekommerciel lokalradio- og tvvirksomhed (uddannelsespuljen) Baggrund

Læs mere

3. Betingelserne gælder for alle tilsagn og tilskud, hvor der henvises til 'Betingelser for tilskud til danske Eurostars-deltagere'.

3. Betingelserne gælder for alle tilsagn og tilskud, hvor der henvises til 'Betingelser for tilskud til danske Eurostars-deltagere'. Betingelser for tilskud til danske deltagere i Eurostars-projekter godkendt før 1. marts 2015 Innovationsfonden Bredgade 40 Nedenstående tilskudsbetingelser udgør sammen med tilsagnet med bilag, opslagsteksten

Læs mere

Vejledning til ansøgning om statstilskud til miljø- og energirigtige væksthuse i gartnerier

Vejledning til ansøgning om statstilskud til miljø- og energirigtige væksthuse i gartnerier Vejledning til ansøgning om statstilskud til miljø- og energirigtige væksthuse i gartnerier Marts 2015 Indledning Ansøgningsmaterialet til ansøgning om statstilskud til miljø- og energirigtige væksthuse

Læs mere

Pulje til afholdelse af naturvidenskabelige olympiader og konkurrencer m.v. 2017/18 (olympiadepuljen)

Pulje til afholdelse af naturvidenskabelige olympiader og konkurrencer m.v. 2017/18 (olympiadepuljen) Vejledning om Pulje til afholdelse af naturvidenskabelige olympiader og konkurrencer m.v. 2017/18 (olympiadepuljen) Ansøgningsfrist: Tirsdag den 17. oktober 2017 kl. 12.00 Indholdsfortegnelse 1. Generel

Læs mere

Udkast til bekendtgørelse om projekttilskud til bevaringsarbejdet med gamle danske husdyr- og plantegenetiske ressourcer 1

Udkast til bekendtgørelse om projekttilskud til bevaringsarbejdet med gamle danske husdyr- og plantegenetiske ressourcer 1 Udkast til bekendtgørelse om projekttilskud til bevaringsarbejdet med gamle danske husdyr- og plantegenetiske ressourcer 1 I medfør af tekstanmærkning nr. 165 ad 24.21.02.35. på finansloven fastsættes

Læs mere

Regler for ansøgning til ELFORSK Udbud for 2019

Regler for ansøgning til ELFORSK Udbud for 2019 Dok. ansvarlig: DLI/RIS Sekretær: Sagsnr.: Doknr: Juli 2018 Regler for ansøgning til ELFORSK Udbud for 2019 - For støtte fra ELFORSK til projekter inden for forskning, udvikling og demonstration Regler

Læs mere

Retningslinjer for Regional Key Account 2017

Retningslinjer for Regional Key Account 2017 Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 Telefax +45 32 54 05 33 eksportraadet@um.dk eksportraadet.um.dk Sagnsnummer Kontor 65.J.9 KUR 14. marts 2017 Retningslinjer for Regional Key Account

Læs mere

Ny, ændret gruppefritagelse for de minimis-støtte

Ny, ændret gruppefritagelse for de minimis-støtte Ny, ændret gruppefritagelse for de minimis-støtte KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den [ ] 2006 K(2006) Udkast KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) nr. /.. af [ ] om anvendelse af traktatens

Læs mere

Vejledning til ansøgning i Videncenter for. Velfærdsledelse. 1. Titel. 2. Ansøgt beløb. 3. Hovedansøger 17/03/11. Videncenter for.

Vejledning til ansøgning i Videncenter for. Velfærdsledelse. 1. Titel. 2. Ansøgt beløb. 3. Hovedansøger 17/03/11. Videncenter for. Vejledning til ansøgning i Videncenter for Velfærdsledelse Dette er en vejledning til udfyldelse af ansøgningsskemaet. For yderligere information henvises til www.velfaerdsledelse.dk. Mulige ansøgere opfordres

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til udviklings- og demonstrationsprojekter, som fremmer lagring af vedvarende energi 1

Bekendtgørelse om tilskud til udviklings- og demonstrationsprojekter, som fremmer lagring af vedvarende energi 1 Bekendtgørelse om tilskud til udviklings- og demonstrationsprojekter, som fremmer lagring af vedvarende energi 1 I medfør af tekstanmærkning nr. 127 ad 29.24.02 i aktstykke nr. 121 af 25. april 2019, fastsættes:

Læs mere

MUDP 2014 Tilskud til fremme af miljøeffektiv teknologi

MUDP 2014 Tilskud til fremme af miljøeffektiv teknologi MUDP 2014 Tilskud til fremme af miljøeffektiv teknologi Strategisk samarbejde for indsamling af elektronikaffald 24. april 2014 Miljøstyrelsen, Anne Nielsen MUDP 2014 Programmets overordnede målsætning

Læs mere

Forebyggelsesfondens vejledning om støtte til hovedformål 2

Forebyggelsesfondens vejledning om støtte til hovedformål 2 Forebyggelsesfondens vejledning om støtte til hovedformål 2 Revideret den 6. juli 2007 Indholdsfortegnelse 1. Forebyggelsesfonden kan under hovedformål 2 yde støtte til følgende formål:... 3 1.1. Prioriterede

Læs mere

Statsstøtte N 214/2005 Danmark Statsstøtteordning til fremme af SMV'ers anvendelse af IT og e-business

Statsstøtte N 214/2005 Danmark Statsstøtteordning til fremme af SMV'ers anvendelse af IT og e-business EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 15.VII.2005 K(2005) 2816 Vedr.: Statsstøtte N 214/2005 Danmark Statsstøtteordning til fremme af SMV'ers anvendelse af IT og e-business Hr. udenrigsminister, Kommissionen

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Statsstøttesag N 141/ Danmark Midlertidig defensiv ordning for skibsbygningsindustrien

EUROPA-KOMMISSIONEN. Statsstøttesag N 141/ Danmark Midlertidig defensiv ordning for skibsbygningsindustrien EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 24-06-2003 C(2003)1765fin Hr. udenrigsminister, Vedr.: Statsstøttesag N 141/2003 - Danmark Midlertidig defensiv ordning for skibsbygningsindustrien (1) Kommissionen meddeler

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Statsstøttesag nr. N 229/ Danmark Regionale teknologicentre

EUROPA-KOMMISSIONEN. Statsstøttesag nr. N 229/ Danmark Regionale teknologicentre EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13-X-2005 K (2005) 4092 Vedr.: Statsstøttesag nr. N 229/2005 - Danmark Regionale teknologicentre Kommissionen skal herved meddele Danmark, at den på grundlag af de oplysninger,

Læs mere

Partnerskabspuljer til fremme af el og gas til transport

Partnerskabspuljer til fremme af el og gas til transport Partnerskabspuljer til fremme af el og gas til transport Indkaldelse af ansøgninger 2015 September 2015 Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 København K Tlf 33 92 67 00 Fax 33 11 47 43 E-mail: ens@ens.dk

Læs mere

Parat til læring og undervisning

Parat til læring og undervisning Vejledning om puljen Parat til læring og undervisning (målrettet grønlændere) 1. runde Ansøgningsfrist: 16. november 2018 kl. 12.00 Indhold 1. Generel information om puljen... 3 1.1. Puljens baggrund og

Læs mere

Vejledning til ansøgning om støtte til lokale projekter og arrangementer fra Nationalpark Vadehavet

Vejledning til ansøgning om støtte til lokale projekter og arrangementer fra Nationalpark Vadehavet Marts 2017 Vejledning til ansøgning om støtte til lokale projekter og arrangementer fra Nationalpark Vadehavet Indledning Nationalpark Vadehavet yder støtte i form af mindre beløb* til ikke-kommercielle

Læs mere

Vejledning til ansøgning om støtte til lokale projekter og arrangementer fra Nationalpark Vadehavet

Vejledning til ansøgning om støtte til lokale projekter og arrangementer fra Nationalpark Vadehavet Juli 2016 Vejledning til ansøgning om støtte til lokale projekter og arrangementer fra Nationalpark Vadehavet Indledning Nationalpark Vadehavet yder støtte i form af mindre beløb* til ikke-kommercielle

Læs mere

Desuden skal instruksen bruges i forbindelse med revisors revidering af regnskabet for det projekt, der modtages tilskud til.

Desuden skal instruksen bruges i forbindelse med revisors revidering af regnskabet for det projekt, der modtages tilskud til. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 72218800 Fax 33690548 info@tbst.dk www.tbst.dk Instruks for regnskab vedr. Pulje til busfremkommelighed Denne instruks for regnskab beskriver sammen med

Læs mere

Instruks for regnskab vedr. Cykelparkering i Pulje til supercykelstier og cykelparkering

Instruks for regnskab vedr. Cykelparkering i Pulje til supercykelstier og cykelparkering Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Dato 22. september 2014 Instruks for regnskab vedr. Cykelparkering i Pulje til

Læs mere

Bekendtgørelse om investeringspulje til mindre, regionale danske flyvepladser

Bekendtgørelse om investeringspulje til mindre, regionale danske flyvepladser Bekendtgørelse om investeringspulje til mindre, regionale danske flyvepladser I medfør af tekstanmærkning nr. 121 ad 28.56.04.10 til 28 på finanslov for finansåret 2019 fastsættes efter bemyndigelse: Formål

Læs mere

Gode råd om ansøgning til MUDP 2017

Gode råd om ansøgning til MUDP 2017 Gode råd om ansøgning til MUDP 2017 Aalborg 28. februar 2017 Nanna Rørbech Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram Hvem kan søge tilskud? Private og offentlige virksomheder Private personer

Læs mere

Vejledning til ansøgning om tilskud til elbusser

Vejledning til ansøgning om tilskud til elbusser Energistyrelsen Vejledning til ansøgning om tilskud til elbusser September 2015, version 1.0 Indhold 1 Vejledningens formål... 3 1.1 Hvilke projekter kan der gives støtte til?... 3 1.3 Støtte berettigede

Læs mere

Vejledning om tilskud til forsknings- og informationsprojekter fra Landdistriktspuljen 2015

Vejledning om tilskud til forsknings- og informationsprojekter fra Landdistriktspuljen 2015 Vejledning om tilskud til forsknings- og informationsprojekter fra Landdistriktspuljen 2015 Indhold 1. Forsknings- og informationsprojekternes formål og karakter... 3 1.1. Hvad kan der ydes tilskud til?...

Læs mere

Desuden skal instruksen bruges i forbindelse med revisors revidering af regnskabet for de aktiviteter, der modtages tilskud til.

Desuden skal instruksen bruges i forbindelse med revisors revidering af regnskabet for de aktiviteter, der modtages tilskud til. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Dato 24. januar 2018 Instruks for regnskab vedr. Demenspuljen 2018 Denne instruks for regnskab beskriver

Læs mere

Forebyggelsesfondens vejledning om støtte til hovedformål 2

Forebyggelsesfondens vejledning om støtte til hovedformål 2 Forebyggelsesfondens vejledning om støtte til hovedformål 2 Juni 2007 Indholdsfortegnelse 1. Forebyggelsesfonden kan under hovedformål 2 yde støtte til følgende formål:... 3 1.1. Prioriterede midler i

Læs mere

Støttevilkår for udviklingspulje til digitale læremidler. 1. Formål. 2. Støtte til idéudvikling

Støttevilkår for udviklingspulje til digitale læremidler. 1. Formål. 2. Støtte til idéudvikling Den 5. december 2014 Støttevilkår for udviklingspulje til digitale læremidler 1. Formål 1.1. Udviklingspuljen yder støtte til idéudvikling eller markedsudvikling af digitale læremidler til brug i grundskolen,

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til elbusser

Bekendtgørelse om tilskud til elbusser BEK nr 1184 af 14/10/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 19. oktober 2015 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi,- Forsynings- og Klimamin., Energistyrelsen, j.nr. 2015-4819

Læs mere

Ballerup Kommune Rådhuset, Hold-an Vej Ballerup Tilskud fra puljen til inklusion 2017

Ballerup Kommune Rådhuset, Hold-an Vej Ballerup Tilskud fra puljen til inklusion 2017 Ballerup Kommune Rådhuset, Hold-an Vej 7 2750 Ballerup Tilskud fra puljen til inklusion 2017 Ballerup Kommune har fremsendt en ansøgning om tilskud fra puljen til inklusion 2017: Projektnummer: 139666

Læs mere

Vejledning til ansøgning om støtte i forbindelse med partnerskabspuljer til el og gas til transport

Vejledning til ansøgning om støtte i forbindelse med partnerskabspuljer til el og gas til transport Vejledning til ansøgning om støtte i forbindelse med partnerskabspuljer til el og gas til transport September 2015 Indhold 1 Vejledningens formål... 3 1.1 Hvilke projekter kan der gives støtte til?...

Læs mere

INDKALDELSE AF FORSLAG EAC/S20/2019. Sport som redskab til integration og social inklusion af flygtninge

INDKALDELSE AF FORSLAG EAC/S20/2019. Sport som redskab til integration og social inklusion af flygtninge INDKALDELSE AF FORSLAG EAC/S20/2019 Sport som redskab til integration og social inklusion af flygtninge Denne indkaldelse af forslag har til formål at gennemføre det årlige arbejdsprogram for 2019 vedrørende

Læs mere

Retningslinjer for strategiske virksomhedsalliancer 2017

Retningslinjer for strategiske virksomhedsalliancer 2017 Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 Telefax +45 32 54 05 33 eksportraadet@um.dk eksportraadet.um.dk Sagsnummer Kontor 2017-20605 Kunderelationer og eksportfremme 1. juni 2017 Retningslinjer

Læs mere

Retningslinjer for program for strategiske virksomhedsalliancer 2015

Retningslinjer for program for strategiske virksomhedsalliancer 2015 Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 Telefax +45 32 54 05 33 eksportraadet@um.dk eksportraadet.um.dk Bilag Journalnummer Kontor 2015 38 KUR 17. august 2015 Retningslinjer for program

Læs mere

Del III.1. Supplerende informationsskema vedrørende støtte til små og mellemstore virksomheder

Del III.1. Supplerende informationsskema vedrørende støtte til små og mellemstore virksomheder Del III.1 Supplerende informationsskema vedrørende støtte til små og mellemstore virksomheder Dette supplerende informationsskema skal anvendes ved anmeldelse af individuel støtte i henhold til artikel

Læs mere

Forebyggelsesfondens vejledning om støtte til hovedformål 3

Forebyggelsesfondens vejledning om støtte til hovedformål 3 Forebyggelsesfondens vejledning om støtte til hovedformål 3 Juni 2007 Indholdsfortegnelse 1. Forebyggelsesfonden kan under hovedformål 3 yde støtte til følgende formål:... 3 1.1. Prioriterede midler i

Læs mere

Vejledning for ansøgning om tilskud fra Svineafgiftsfonden

Vejledning for ansøgning om tilskud fra Svineafgiftsfonden Vejledning for ansøgning om tilskud fra Svineafgiftsfonden Juni 2014 1. Generelt om Svineafgiftsfonden Svineafgiftsfonden har hjemmel i landbrugsstøtteloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 244 af 28. april

Læs mere

VEJLEDNING TIL ANSØGNINGSSKEMA ET NYT LIV MED TYPE 2 DIABETES. Ansøgningsfrist d. 7. oktober 2014 kl.12:00

VEJLEDNING TIL ANSØGNINGSSKEMA ET NYT LIV MED TYPE 2 DIABETES. Ansøgningsfrist d. 7. oktober 2014 kl.12:00 VEJLEDNING TIL ANSØGNINGSSKEMA ET NYT LIV MED TYPE 2 DIABETES Ansøgningsfrist d. 7. oktober 2014 kl.12:00 Indhold Introduktion... 3 Processen... 3 Betingelser... 3 OPI-projektets titel... 5 Varighed og

Læs mere

Pulje til dansk-fransk udvekslingsprogram for hhx og stx

Pulje til dansk-fransk udvekslingsprogram for hhx og stx Vejledning om Pulje til dansk-fransk udvekslingsprogram for hhx og stx Ansøgningsfrist: 8. juni 2018 kl. 12.00 Indhold 1. Generel information om puljen... 3 1.1. Puljens baggrund, formål og indhold...

Læs mere

Retningslinier for ansøgning om tilskud fra Fåreafgiftsfonden

Retningslinier for ansøgning om tilskud fra Fåreafgiftsfonden Juni 2013 Retningslinier for ansøgning om tilskud fra Fåreafgiftsfonden 1. Generelt om Fåreafgiftsfonden Fåreafgiftsfonden har hjemmel i landbrugsstøtteloven jf. lovbekendtgørelse nr. 445 af 23. april

Læs mere

Forebyggelsesfondens vejledning om støtte til hovedformål 3

Forebyggelsesfondens vejledning om støtte til hovedformål 3 Forebyggelsesfondens vejledning om støtte til hovedformål 3 Revideret den 6. juli 2007 Indholdsfortegnelse 1. Forebyggelsesfonden kan under hovedformål 3 yde støtte til følgende formål:... 3 1.1. Prioriterede

Læs mere

Assens Kommune Rådhuset, Rådhus Allé Assens. Tilskud fra puljen til inklusion maj 2017 Sags nr.:

Assens Kommune Rådhuset, Rådhus Allé Assens. Tilskud fra puljen til inklusion maj 2017 Sags nr.: Assens Kommune Rådhuset, Rådhus Allé 5 5610 Assens Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf: 3392 5000 Fax:3392 5567 www.uvm.dk Tilskud fra puljen til inklusion 2017 Assens Kommune har fremsendt en

Læs mere