Lydforhold i undervisningsog daginstitutionsbyggeri. Ajourføring af kravniveauet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lydforhold i undervisningsog daginstitutionsbyggeri. Ajourføring af kravniveauet"

Transkript

1 Lydforhold i undervisningsog daginstitutionsbyggeri Ajourføring af kravniveauet Februar 2003

2 Side 2 af 40 Forord I forbindelse med frembringelse af næste generation af lydbestemmelser i bygningsreglementerne har Erhvervs- og Boligstyrelsen ønsket at få foretaget en vurdering af konsekvenserne af, at kravniveauet for lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri ajourføres. Projektet tager udgangspunkt i dels de nugældende lydbestemmelser i Bygningsreglement 1995, dels de af DELTA for By- og Boligministeriet udarbejdede rapporter: Lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri, 1999 og Lydforhold i heldagsklasser, 2000, samt de forslag til fremtidens kravniveau, der her er givet som oplæg til senere kravfastsættelse. Vurderingen skal for en række udvalgte typeeksempler belyse de teknisk-økonomiske konsekvenser ved nybyggeri af skoler og daginstitutioner i overensstemmelse med forslagene til fremtidens lydbestemmelser. Diskussion af forslag til fremtidens lydbestemmelser og opstilling af typeeksempler ud fra en gennemgang af konkrete byggerier er sket i samarbejde med Claus Møller Petersen, Acoustica Carl Bro as, der også har bidraget med teknisk-økonomiske beregninger. Rapporten er udarbejdet af Dan Hoffmeyer, DELTA. Erhvervs- og Boligstyrelsen har ikke medvirket ved udformningen af rapporten og deler derfor ikke nødvendigvis forfatterens synspunkter.

3 Side 3 af 40 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund Formål, fremgangsmåde og afgrænsning Lydbestemmelser Dagens kravniveau Forslag til fremtidens kravniveau Undervisningsbyggeri Daginstitutionsbyggeri Vurdering af de teknisk-økonomiske konsekvenser Undervisningsbyggeri Typeeksempel A - klasselokale Typeeksempel B klasselokale Typeeksempel C åbent undervisningsområde Typeeksempel D fællesrum Daginstitutionsbyggeri Typeeksempel E mindre opholdsrum Typeeksempel F opholdsrum Typeeksempel G fælles opholdsrum Typeeksempel H stort fælles opholdsrum Konklusion Referencer

4 Side 4 af Baggrund I forbindelse med den generelle indsats med henblik på frembringelse af næste generation lydbestemmelser i bygningsreglementerne samt ud fra ønsket om en styrkelse af børnenes miljø i skoler og institutioner har DELTA tidligere for By- og Boligministeriet foretaget en analyse af behov og muligheder for forbedringer med hensyn til lydforhold i skoler og institutioner, jf. rapporten: Lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri, 1999 [1]. Det fremgår heraf, at der i tilknytning til de nye undervisnings- og indretningsformer, der følger af folkeskoleloven fra 1993, er behov for en række ændringer i lydbestemmelserne for undervisningslokaler. Der vil således i højere grad blive tale om gruppe- og projektarbejde samt fleksible indretninger af undervisningsarealerne, hvilket stiller ændrede krav til lydisolation og efterklangstid. Også for daginstitutioner foreslår rapporten ændring og udbygning af lydbestemmelserne. Her primært for at kunne bidrage til en reduktion af de til tider høje støjniveauer, der forekommer i dagens daginstitutioner. Yderligere påpeges det, at der for lokaler, der benyttes til både undervisning og fritidsaktiviteter, vil være særlige behov. I sammenhæng med det børnetalsbetingede fokus på skolebyggeriet har DELTA efterfølgende for By- og Boligministeriet gennemført en vurdering af konsekvenserne af, at lydforholdene tilpasses både undervisnings- og fritidsaktiviteter ved indretning af heldagsklasser, jf. rapporten: Lydforhold i heldagsklasser, 2000 [2]. I fortsættelse heraf har By- og Boligministeriet, nu Erhvervs- og Boligstyrelsen, ønsket en vurdering af konsekvenserne af, at kravniveauet for lydforhold generelt i undervisningsog daginstitutionsbyggeri ajourføres i overensstemmelse med de i ovennævnte rapporter fremsatte forslag til fremtidens kravniveau.

5 Side 5 af Formål, fremgangsmåde og afgrænsning Projektets formål er at vurdere konsekvenserne af, at kravniveauet for lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri ajourføres i overensstemmelse med den tidligere gennemførte analyse af behov og muligheder for forbedringer. Projektet tager således udgangspunkt i de i Afsnit 1 nævnte rapporter, og de forslag vedrørende lydbestemmelser, der her er givet som oplæg til senere kravfastsættelse og som fremtidens kravniveau. Vurderingen sammenligner indretning efter dagens kravniveau de nugældende lydbestemmelser i Bygningsreglement 1995 [3] med indretning efter forslag til fremtidens kravniveau det ajourførte kravniveau. De økonomiske, byggetekniske og indretningsmæssige konsekvenser er analyseret for en række typeeksempler med hensyn til lokaleudformning mv. Typeeksemplerne er konstrueret ud fra kendskab til og besigtigelser af et antal konkrete byggeprojekter for skoler og daginstitutioner. Den gennemførte teknisk-økonomiske konsekvensvurdering er afgrænset til otte udvalgte typeeksempler, der dækker nybyggeri af almindelige klasselokaler, åbne undervisningsområder og fællesrum i skoler samt opholdsrum og fælles opholdsrum i vuggestuer, børnehaver og skolefritidsordninger. Øvrige rum i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri, herunder heldagsklasser, værkstedslokaler, musiklokaler, trapperum, fællesgange, køkkener, gymnastiksale mv. er derimod ikke omfattet af projektets analyse. Dette er dog ikke ensbetydende med, at kravfastsættelsen til disse rumtyper ikke bør revurderes i forbindelse med en ajourføring af lydbestemmelserne i Bygningsreglementet. Den aktuelle projektrapport kan ses som en parallel til den tidligere rapport om heldagsklasser. Der er således en overlapning med indholdet af denne rapport, herunder med hensyn til valgte forudsætninger mv. Der er vedrørende udgangspunktet for de beregnede økonomiske konsekvenser foretaget en pristalsregulering af byggeomkostningerne i forhold til beregningerne for heldagsklasser.

6 Side 6 af Lydbestemmelser Lydbestemmelserne er bygningsreglementernes konkrete minimumskrav til lydforhold ved nybyggeri eller ændret anvendelse af eksisterende byggeri. Lydbestemmelserne i Bygningsreglement 1995 [3] omfatter for undervisningsbyggeri krav til lydisolation (luftlydisolation og trinlydniveau), lydregulering (efterklangstid og lydabsorptionsareal) og støjniveau fra installationer. For daginstitutioner er der kun krav til efterklangstiden. Hovedkravene fremgår af tabel 1 i afsnit 3.1 om dagens kravniveau. I det enkelte byggeprojekt kan der herudover være fastlagt udvidede eller skærpede lydkrav som en del af byggeprogrammet eller udbudsmaterialet. Allerede i dag tages der i byggeprojekter udgangspunkt i krav, der svarer til de i rapporterne [1] og [2] fremsatte forslag, ligesom der hentes inspiration i de anbefalede projekteringsværdier for efterklangstid i BYG-ERFA blad : Lyd- og støjforhold i skolelokaler [4]. De nedenfor i Afsnit 3.2 under fremtidens kravniveau i tabel 3.2 og tabel 3.3 angivne lydbestemmelser vil kunne tjene som yderligere inspiration for de kommuner, der allerede nu ønsker at bygge skoler og institutioner, der lever op til et ajourført kravniveau for lydforhold. Disse lydbestemmelser må dog kun ses som et eksempel på, hvordan lydkravene vil kunne udformes. Bestemmelserne gør det altså ikke ud for et endeligt forslag til fremtidige kravværdier i Bygningsreglementet. Der mangler blandt andet krav til en række rumtyper, der ikke behandles i dette projekt, jf. Afsnit 2. Modsat anses de her foreslåede lydbestemmelser som et gennemarbejdet og realistisk grundlag for den ønskede konsekvensvurdering af ajourføringen af kravniveauet for lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri. 3.1 Dagens kravniveau De lydbestemmelser, der i henhold til Bygningsreglement 1995 [3] gælder for undervisningsbyggeri (skoler mv.) og for daginstitutioner, er opstillet i tabel 3.1. Tabellen indeholder Bygningsreglementets bestemmelser for almindelige klasserum, åbne undervisningsområder, fællesgange og opholdsrum. Fællesgange er for daginstitutioner medtaget som opholdsrum, idet dette oftest svarer til den faktiske anvendelse.

7 Side 7 af 40 Tabel 3.1 Lydbestemmelser (dagens kravniveau) (uddrag af Bygningsreglement 1995 [3]) Lydbestemmelser Skoler mv. Daginstitutioner Luftlydisolation, R w Mellem undervisningsrum samt mellem undervisning s- rum og fællesrum, horisontalt (gælder også folde- og mobilvægge, glaspartier mv.) Mellem undervisningsrum samt mellem undervisning s- rum og fællesrum, vertikalt 48 db 51 db Dør mellem undervisningsrum 37 db Dør mellem undervisningsrum og fællesrum 27 db Trinlydniveau, L n,w I undervisningsrum 63 db Efterklangstid, T Klasserum/opholdsrum 0,9 s 1) 0,6 s 2) Fællesgang (for daginstitutioner er det forudsat, at fælesgang som det normalt vil være tilfældet indgår som opholds- og legeareal) 0,9 s 3) 0,6 s 2) Absorptionsareal, A Åbne undervisningsområder 0,9 gulvareal 4) Støjniveau, LAeq I undervisningsrum fra tekniske installationer 35 db 1) Gennemsnitsværdi i frekvensområdet Hz. Afvigelser fra gennemsnitsværdien må ikke i noget frekvensinterval overstige 0,2 sekund. 2) Gennemsnitsværdi i frekvensområdet Hz. 3) Gennemsnitsværdi i frekvensområdet Hz. 4) Gennemsnitsværdi i frekvensområdet Hz. Afvigelser fra gennemsnitsværdien må ikke i noget frekvensinterval overstige 0,2 gulvarealet. 3.2 Forslag til fremtidens kravniveau Forslag til fremtidens kravniveau for lydbestemmelser tager som nævnt i Afsnit 2 udgangspunkt i de tidlig ere udarbejdede rapporter og de forslag vedrørende lydbestemmelser, der her er givet som oplæg til senere kravfastsættelse. Med hensyn til den foreslåede generelle ændring af kravene til lydregulering, således at efterklangstider og absorptionsarealer skal overholdes ved alle 1/1-oktaver i det aktuelle

8 Side 8 af 40 frekvensområde, er der nu suppleret med angivelser af tilladelige tolerancer. Anvendelse af 1/1-oktavværdier og brug af grænseværdier/intervaller for enkeltværdierne er blandt andet foreslået i rapporten Lydforhold i kontor-, daginstitutions- og skolebyggeri problemstillinger og handlingsmuligheder, 1996 [5], mens den nye fastlæggelse af tilladelige tolerancer må antages at skulle underkastes en yderligere vurdering med hensyn til størrelse og frekvensafhængighed inden endelig formulering i Bygningsreglementet. Yderligere har bearbejdningen og vurderingerne i det aktuelle projekt betydet, at der ud over ajourføringen af kravniveauet - for nogle af lydbestemmelserne også er foreslået en tilpasning af kravformuleringen, ligesom der er tilføjet en række helt nye forslag til bestemmelser Undervisningsbyggeri Lydbestemmelser for undervisningsbyggeri efter forslag til fremtidens kravniveau er angivet i tabel 3.2.

9 Side 9 af 40 Tabel 3.2 Lydbestemmelser for undervisningsbyggeri (forslag til fremtidens kravniveau). Lydbestemmelser Skoler mv. Luftlydisolation, R w Mellem undervisningsrum samt mellem undervisningsrum og fællesrum, horisontalt Mellem undervisningsrum samt mellem undervisningsrum og fællesrum, vertikalt Mellem undervisningsrum med dørforbindelse (samlet lydisolation for væg med dør, folde- og mobilvægge, glaspartier mv.) Mellem undervisningsrum og fællesrum med dørforbindelse (samlet lydisolation for væg med dør, folde- og mobilvægge, glaspartier mv.) For fleksible rumadskillelser i åbne undervisningsområder 48 db 51 db 44 db 36 db 20 db Trinlydniveau, L n,w I undervisningsrum 58 db Efterklangstid, T 1) Klasserum Fællesrum 2) 0,6 s 0,4 s Absorptionsareal, A 3) Åbne undervisningsområder 4) Fællesrum med loftshøjde større end 4 m og rumvolumen større end 300 m 3 1,3 gulvareal 1,2 gulvareal Støjniveau, LAeq I undervisningsrum fra tekniske installationer og trafik 30 db 1) Efterklangstiderne skal overholdes ved alle 1/1-oktaver i frekvensområdet Hz, med en tolerance på ±0,2 s ved 125 Hz og ±0,1 s ved alle øvrige frekvenser. 2) I fællesgange, der ikke benyttes til gruppearbejde eller lignende, kan efterklangstiden være op til 1 s. 3) Absorptionsarealet skal overholdes ved alle 1/1-oktaver i frekvensområdet Hz, med en tolerance på ±0,2 gulvareal ved 125 Hz og ±0,1 gulvareal ved alle øvrige frekvenser. 4) Loftshøjder over 3,5 m bør undgås. For skoler mv. fremgår det af tabellen, at de konkrete lydisolationskrav til døre i klasserum udgår til fordel for et krav til den samlede adskillende konstruktions lydisolation (væg med dør, folde- og mobilvægge, glaspartier mv.). Dette giver en betydeligt større frihed med hensyn til valg af konstruktioner, uden at den samlede lydisolation forringes væsentligt.

10 Side 10 af 40 Herudover er der i det foreliggende projekt foretaget en yderligere vurdering af lydforholdene i åbne undervisningsområder, der p.t. synes at være på vej igen i skoleprojekterne. Der er på dette grundlag medtaget et forslag vedrørende lydisolation for fleksible rumadskillelser (glaspartier og -døre, foldevægge mv.) i åbne undervisningsområder samt et ajourført krav til lydabsorptionsareal, sammen med en anbefaling om at undgå loftshøjder over 3,5 m. Ved brug af åbenplanløsninger, er det dog i almindelighed ikke muligt at opnå tilfredsstillende undervisningsforhold, og byggerier med denne type undervisningsområder bør altid underkastes en egentlig akustisk projektering. Som redskaber ved en sådan projektering kan f.eks. nævnes beregning, vurdering og opstilling af kriterier for taleforståelighed, afstandsdæmpning og niveaudifferenser mellem forskellige delområder i et undervisningsområde. Endelig er der som forslag medtaget krav til lydabsorptionsarealet i større, højloftede fæ l- lesrum, idet disse i undervisningsbyggeriet ofte ses anvendt til gruppearbejde og/eller som opholds- og legearealer og således skal sikres gode lydforhold, selvom det som følge af rummets størrelse kan synes vanskeligt at opfylde det ajourførte krav på 0,4 sekund til efterklangstid for fællesrum. Med et krav til absorptionsarealet på 1,2 gulvarealet bliver efterklangstiden ligefrem proportional med loftshøjden. For fællesrum, der lige netop opfylder minimumstørrelsen i denne bestemmelse, dvs. at den gennemsnitlige loftshøjde er større end 4 m, samtidigt med at rummets volumen overstiger 300 m 3, vil efterklangstiden være omkring 0,5 sekund. For rum med loftshøjde op til 5,5 m vil efterklangstiden ligge på 0,6 til 0,7 sekund. For rum med dobbelt etagehøjde eller mere og forholdsmæssigt begræ n- set gulvareal fører den foreslåede lydbestemmelse dog til for lange efterklangstider. Ved endelig fastlæggelse af næste generation lydbestemmelser skal dette forhold derfor underkastes yderligere behandling. Alle former for klasserum, grupperum, multimedierum, fremlæggelsesrum mv. bør betragtes som undervisningsrum. Med hensyn til efterklangstid kan forhold omkring størrelse og anvendelse af visse lokaletyper berettige til afvigelser fra de anførte kravværdier. Således bør efterklangstiden for små undervisningsrum som grupperum, multimedierum mv. svare til 0,4 sekund. Da projektet ikke omfatter disse rumtyper, er kravet ikke medtaget i tabel 3.2. For fællesrum, herunder fællesgange, er der medtaget et krav om en kort efterklangstid, da de naturligt indgår i det areal, hvor børnene ikke blot færdes, men også arbejder eller leger. I fællesgange, der ikke benyttes til gruppearbejde og lignende kan efterklangstiden være længere, jf. noten til tabel 3.2. Generelt gælder for kravene til lydregulering (efterklangstid og absorptionsareal), at mens der i Bygningsreglementet angives gennemsnitsværdier for et frekvensområde og evt. krav til afvigelser herfra, så skal kravværdierne i fremtidens lydbestemmelser i tabel 3.2 over-

11 Side 11 af 40 holdes i alle frekvensområdets oktavbånd med de i noterne angivne tolerancer. Det er således ikke muligt som hidtil at kompensere for dårlige værdier i en del af frekvensområdet med ekstra gode værdier i en anden del af frekvensområdet. Generelt anbefales det af hensyn til lydforholdene i undervisningslokaler mv. at placere en passende mængde lydabsorbenter på vægge eller andre lodrette flader, svarende til mindst % af det samlede for opfyldelse af kravene nødvendige absorptionsareal. Dette er dog ikke anført som et egentligt krav i forbindelse med lydbestemmelserne i tabel 3.2. Kravet til støjniveau i undervisningsrum gælder i fremtidens lydbestemmelser ikke kun støj fra tekniske installationer, men også fra trafik. Tabellen indeholder fremtidens lydbestemmelser for almindelige klasserum, åbne undervisningsområder og fællesrum. Derimod er der ikke medtaget krav til musiklokaler, værksteder, trapperum, meget store fællesrum (aulaer), gymnastiksale mv. Vedrørende heldagsklasser, lokaler der benyttes til både undervisnings- og fritidsaktivit e- ter, henvises til [2] Daginstitutionsbyggeri For daginstitutioner indeholder forslaget til fremtidens lydbestemmelser på baggrund af vurderingerne i [1] også krav til lydisolation mellem forskellige rumtyper, se tabel 3.3. Der skelnes her mellem opholdsrum for stille og/eller støjende aktiviteter, der kræver en højere lydisolation, f.eks. soverum og rum til fri leg, og almindelige opholdsrum. Kravet til lydisolation for opholdsrum for stille og/eller støjende aktiviteter svarer til kravet til lydisolation mellem undervisningsrum, mens kravet for almindelige opholdsrum er væsentligt lavere og blot skal sikre en rimelig lydmæssig adskillelse mellem aktiviteterne i rummene.

12 Side 12 af 40 Tabel 3.3 Lydbestemmelser for daginstitutionsbyggeri (forslag til fremtidens kravniveau). Luftlydisolation, R w Mellem opholdsrum for stille og/eller støjende aktiviteter samt mellem disse rum og øvrige rum Mellem opholdsrum for stille og/eller støjende aktiviteter og øvrige rum med dørforbindelse (samlet lydisolation for væg med dør mv.) Mellem opholdsrum samt mellem opholdsrum og øvrige rum Mellem opholdsrum med dørforbindelse samt mellem opholdsrum og øvrige rum med dørforbindelse (samlet lydisolation for væg med dør mv.) 48 db 40 db 40 db 30 db Trinlydniveau, L n,w I opholdsrum (fra gulve i overliggende rum) og i opholdsrum for stille aktiviteter (fra alle gulve) I opholdsrum (fra gulve i rum på samme etage) 58 db 63 db Efterklangstid, T 1) Opholdsrum 0,4 s Absorptionsareal, A 2) Opholdsrum med loftshøjde større end 4 m og rumvolumen større end 300 m 3 1,2 gulvareal Støjniveau, LAeq I opholdsrum fra tekniske installationer og trafik 30 db 1) Efterklangstiderne skal overholdes ved alle 1/1-oktaver i frekvensområdet Hz, med en tolerance på ±0,2 s ved 125 Hz og ±0,1 s ved alle øvrige frekvenser. 2) Absorptionsarealet skal overholdes ved alle 1/1-oktaver i frekvensområdet Hz, med en tolerance på ±0,2 gulvareal ved 125 Hz og ±0,1 gulvareal ved alle øvrige frekvenser. Herudover er der, ud over det skærpede krav til efterklangstid i opholdsrum, også givet et krav til lydabsorptionsareal i større, højloftede opholdsrum. I debatten efter offentliggørelsen af [1] blev det anført, at det i store fælles opholdsrum (som halve gymnastiksale) kan være vanskeligt at opfylde et fremtidigt generelt krav om en efterklangstid på 0,4 sekund. Det nu medtagne krav til lydabsorptionsareal skal sikre, at denne rumtype får gode, men også opnåelige lydforhold. Der henvises herudover til teksten i Afsnit Dette gælder også vedrørende anvendelse af oktavbåndsværdier i stedet for gennemsnitsværdier for krav til lydregulering.

13 Side 13 af 40 Som opholdsrum regnes i tabel 3.3 også fællesrum, herunder gangarealer, værksteder, boldrum mv., idet der som udgangspunkt stort set er børn, der leger, alle vegne i en daginstitution. Som for undervisningslokaler anbefales det også af hensyn til lydforholdene i opholdsrum i daginstitutioner, at placere en passende mængde absorbenter, svarende til mindst % af det samlede for opfyldelse af kravene nødvendige absorptionsareal, på opholdsrummenes vægge. Dette kan evt. anføres som et egentligt krav i forbindelse med lydbestemmelserne, men er ikke medtaget i tabel 3.3. Endelig indeholder forslaget som noget nyt også krav til støjniveau fra tekniske installationer og trafik.

14 Side 14 af Vurdering af de teknisk-økonomiske konsekvenser Konsekvenserne af, at kravniveauet for lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri ajourføres i overensstemmelse med de i Afsnit 3.2 angivne lydbestemmelser for fremtidens kravniveau, er vurderet for otte udvalgte typeeksempler med hensyn til lokaleudformning. De fire af typeeksemplerne (Typeeksempel A, B, C og D) vedrører undervisningsbyggeri og dækker to typer af klasselokaler, et åbent undervisningsområde samt et fællesrum med stor loftshøjde. De øvrige fire eksempler (Typeeksempel E, F, G og H) omhandler opholdsrum i daginstitutioner omfattende to størrelser af opholdsrum og to størrelser af fælles opholdsrum med stor loftshøjde. Typeeksemplerne svarer til mulige udformninger af lokaler ved nybyggeri eller nyindretning af undervisnings- og daginstitutionsbyggeri. Typeeksemplerne er udvalgt på baggrund af en gennemgang af en række eksempler på lokaler i nyere skoler og daginstitutioner. Med hensyn til størrelse, udformning og indretning er typeeksemplerne dog konstruerede, forenklede eksempler uden sammenfald med konkrete byggeprojekter. For hvert af disse typeeksempler er der efter henholdsvis dagens kravniveau og forslag til fremtidens kravniveau givet eksempler på de lydteknisk nødvendige konstruktioner og overflader, der skal anvendes for at opfylde de givne lydbestemmelser. På dette grundlag er meromkostningerne ved byggeri efter forslaget til ajourførte lydbestemmelser i forhold til det nuværende kravniveau i Bygningsreglement 1995 beregnet. For alle typeeksemplerne er der foretaget en analyse med hensyn til lydreguleringen af lokalet. Herudover er der for udvalgte typeeksempler set på konsekvenserne af ændringer med hensyn til lydisolation for vægge eller etageadskillelser. For Typeeksempel A og F er der yderligere foretaget en vurdering af nødvendig supplerende støjdæmpning af ventilationsanlæg for at opfylde kravet til støjniveau. Der er ikke foretaget analyse af meromkostninger ved lydisolering af facader mod trafikstøj, idet det som udgangspunkt må antages, at det udendørs støjniveau søges begrænset ved tilbagetrækning eller afskærmning fra vej eller jernbane (også af hensyn til belastningen af de primære opholdsarealer), således at fremtidens eventuelle krav til indendørs støjniveau fra trafik kan overholdes med almindelige facadekonstruktioner. Det har til brug for beregningerne været nødvendigt at forudsætte og vælge typer af bygningskonstruktioner og materialer samt for absorbenter kombinationer med hensyn til type og placering, der kun kan fremstå som eksempler på de utallige løsningsmuligheder, der vil være ved udformning af lokaler i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri.

15 Side 15 af 40 De fundne nødvendige absorbentarealer, som de er angivet i de følgende afsnit, gælder således absorbenter af forskellige udvalgte, men ikke i denne rapport dokumenterede, typer. De angivne absorbentarealer kan derfor ikke benyttes ved projektering. Valg af absorbenter vil ud over en akustisk optimering ofte være bestemt af en række andre faktorer og forudsætninger, f.eks. med hensyn til æstetik, styrke, brand, indeklimaparametre og rengøringsmuligheder. Disse parametre har det dog ikke været muligt at inddrage her. Det skal også fremhæves, at det generelt, også med dagens kravniveau, må anbefales at placere en passende mængde af absorptionsmaterialerne på væggene for at opnå en bedre fordeling af absorptionen i et lokale. Dette kommer ikke nødvendigvis til udtryk i typeeksemplernes forenklede indretning efter dagens kravniveau. Som udgangspunkt for de økonomiske konsekvensvurderinger er der regnet med anslåede håndværkerudgifter (arbejdsløn plus materialer, excl. moms) for forskellige delarbejder; f.eks. er der for lydabsorbenter til vægmontage under ét regnet med en merpris i forhold til en overflade uden absorbent på kr. 524 pr. opsat kvadratmeter absorbent uanset type. Da der ikke vurderes at være markante forskelle på håndværkerpriser for forskellige typer af akustiklofter, regnes der ikke med meromkostninger som følge af valg af den ene eller anden type nedhængt loft. Dette gælder også for arealer med nedhængte friser af ikke-lydabsorberende plader. Til beregningerne af den procentmæssige forøgelse af byggeomkostningerne er der forudsat en anslået samlet håndværkerudgift for et færdigt skole- eller daginstitutionsbyggeri på kr excl. moms pr. m 2 etageareal.

16 Side 16 af Undervisningsbyggeri Typeeksempel A - klasselokale Beskrivelse af lokale En skitse af Typeeksempel A er vist på figur 4.1. Eksemplet repræsenterer en traditionel lokaleudformning med plant loft, som typisk vil kunne forekomme ved nybyggeri af skolebygninger i flere etager. Klasselokalet har målene 7,5 m 8,0 m 3,0 m, svarende til et gulvareal på 60 m 2 og et volumen på 180 m 3. Som udgangspunkt er der regnet med, at lokalets facade og gangvæg udføres som lette pladebeklædte konstruktioner, mens der til de to gavlvægge mod tilstødende undervisningsrum benyttes tunge, massive konstruktioner. Som alternativ kan den ene gavlvæg udformes som en folde- eller mobilvæg. Vinduerne udgør 8 m 2. Loftet forsynes med et nedhængt akustikloft, og etageadskillelsen mod det underliggende undervisningsrum udføres som en tung konstruktion med gulv på strøer. Figur 4.1 Typeeksempel A klasselokale (ikke målfast skitse). Lydregulering Klasserummet skal efter dagens kravniveau have en efterklangstid på højst 0,9 sekund (gennemsnitsværdi i frekvensområdet Hz). Dette kan for Typeeksempel A med de ovenfor beskrevne konstruktioner rigeligt opnås med et almindeligt akustikloft med faste friser. Ved indretning efter forslag til fremtidens kravniveau skal der tilvejebringes en efterklangstid på 0,6 sekund (i alle oktavbånd i frekvensområdet Hz). Ved udnyttelse af hele loftsarealet til effektive, frekvensmæssigt optimerede typer af akustiklofter vil dette kunne opfyldes ved at supplere med opsætning af ca. 5 m 2 af en effektiv vægabsorbent.

17 Side 17 af 40 Da der, som nævnt tidligere, ikke regnes med markante forskelle på håndværkerpriser for forskellige typer af akustiklofter, bliver meromkostningerne ved nybyggeri efter forslag til fremtidens kravniveau begrænset til omkostningerne ved opsætning af ca. 5 m 2 absorbent på væggene. Under de givne forudsætninger vurderes meromkostningen til lydregulering ved nybyggeri af et klasselokale efter forslag til fremtidens kravniveau således at ligge på ca. kr for Typeeksempel A. Typeeksemplets meromkostninger til lydregulering kan omregnes til en merudgift pr. etagemeter for nybyggeri på ca. kr. 45 pr. m 2 etageareal. Merudgifterne svarer således til ca. 0,3 % af den samlede anslåede håndværkerudgift ved nybyggeri af en skole, jf. figur 4.2. Lydisolation Som eksempel på en indretning, der kunne betyde en forskel i omkostningerne ved byggeri af klasselokaler som Typeeksempel A efter forslag til fremtidens krav med hensyn til lydisolation i stedet for efter dagens krav, er det valgt at se på en folde- eller mobilvæg opsat som en fleksibel adskillelse mellem to klasselokaler. Efter dagens kravniveau vil en folde- eller mobilvæg skulle opfylde et krav til luftlydisolation, R w, på 48 db, mens det foreslåede ajourførte krav mellem undervisningsrum med dørforbindelse er 44 db. Dette krav gælder den samlede lydisolation for rumadskillelsen og er fremkommet ved for et gennemsnitligt arealforhold at kombinere de nuværende krav til henholdsvis vægge og døre mellem undervisningsrum. Der kan her opnås en besparelse ved nybyggeri efter forslag til fremtidens kravniveau af klasselokaler adskilt af en folde- eller mobilvæg. Som eksempel på en mulig besparelse er prisforskellen mellem 44 db- og 48 db-mobilvægge ca. kr. 500 pr. m 2 vægflade, svarende til en besparelse på ca. 10 % på den fleksible vægs pris. I denne type klasselokale, der vil forekomme i skolebyggeri i flere etager, er det også af betydning, at kravet til trinlydniveau ændres i forslaget til fremtidens lydbestemmelser. I stedet for dagens krav om trinlydniveau, L n,w, på 63 db skærpes kravet til 58 db. Med den valgte konstruktion med et gulv på strøer på et tungt dæk kan dette krav dog allerede opfyldes. Alternativet til et gulv på strøer vil i skoler i flere etager ofte være linoleum på korkment. Denne gulvtype kan overholde 63 db-kravet til trinlydniveau, men ikke altid 58 db-kravet. Linoleum på korkment kræver en afretning på det tunge dæk, og den samlede pris for gulvkonstruktionen bliver derfor ikke lavere end for linoleum på et pladegulv på strøer.

18 Side 18 af 40 Ud over at kunne sikre overholdelsen af det skærpede trinlydkrav medvirker et gulv på strøer positivt til lydreguleringen af lokalerne i den lave del af frekvensområdet, men kan til gengæld medføre problemer omkring trommelyd. Trommelyd er den lyd, der opstår i et rum ved gang på rummets eget gulv. Anvendelsen af gulve på strøer kræver således opmærksomhed omkring denne problematik. Støjniveau Det tilladelige støjniveau, L Aeq, fra tekniske installationer reduceres i forslaget til fremtidens kravniveau fra 35 db til 30 db. Dette har reel betydning i forbindelse med mekaniske ventilationsanlæg, hvor der kan være behov for ekstra lyddæmpere i kanalerne, når der bygges efter et skærpet krav. Med udgangspunkt i et ventilationsanlæg til ca. kr for et klasserum som Typeeksempel A vil merprisen for det skærpede krav til støjniveau være kr , svarende til en meromkostning på ca. 0,4 % af den samlede anslåede håndværkerudgift ved nybyggeri af en skole, jf. figur 4.2. Figur 4.2 Typeeksempel A klasselokale. 0,5 0,4 0,4 % af håndværkerudgifter 0,4 0,3 0,3 0,2 0,2 0,1 0,1 0,3 Lydregulering Lydisolation Støj fra vent. 0,0 Typeeksempel A Anslåede meromkostninger i procent af samlede håndværkerudgifter pr. etagemeter ved byggeri efter forslag til ajourførte lydbestemmelser. angiver mulighed for besparelse

19 Side 19 af Typeeksempel B klasselokale Beskrivelse af lokale Figur 4.3 viser det valgte Typeeksempel B på en lokaleudformning for et klasseværelse, som det i forskellige varianter ses ved nybyggeri af skoler. Klasselokalet er indrettet med et skrånende loft og med en stor loftshøjde, f.eks. af hensyn til dagslysprioritering, luftkvalitet og udnyttelse af naturlig ventilation. Med et gulvareal på 7,5 m 8,0 m svarende til 60 m 2 og en gennemsnitsloftshøjde for det skrå loft på ca. 4,5 m har klasselokalet et volumen på 270 m 3. Figur 4.3 Typeeksempel B klasselokale (ikke målfast skitse). Som udgangspunkt er der regnet med, at lokalets facade og gangvæg udføres som lette pladebeklædte konstruktioner, mens der til de to gavlvægge mod andre klasselokaler benyttes tunge, massive konstruktioner. Vinduerne udgør 17 m 2. Det skrå loft forsynes med et nedhængt akustikloft, og gulvet udføres som gulv på strøer. Ved vurderingen med hensyn til lydisolation ses på konsekvenserne af, at der i gangvæ g- gen indbygges glaspartier mv. Lydregulering Klasserummet skal efter forslaget til fremtidens kravniveau udføres med en efterklangstid på 0,6 sekund (i alle oktavbånd i frekvensområdet Hz), hvor lokalet indrettet efter dagens kravniveau skal opfylde 0,9 sekund (gennemsnitsværdi i frekvensområdet Hz). Med de valgte konstruktioner, herunder gulv på strøer, kan Typeeksempel B opfylde dagens krav med et almindeligt akustikloft med en smal fast frise. Ved udnyttelse af hele loftsarealet til effektive, frekvensmæssigt optimerede typer af akustiklofter vil det ajour-

20 Side 20 af 40 førte krav kunne opfyldes ved at supplere med opsætning af ca. 30 m 2 effektiv vægabsorbent. Da der, som nævnt tidligere, ikke regnes med markante forskelle på håndværkerpriser for forskellige typer af akustiklofter, bliver meromkostningerne ved nybyggeri efter forslag til fremtidens kravniveau begrænset til omkostningerne ved opsætning af ca. 30 m 2 absorbent på væggene. Under de givne forudsætninger vurderes den samlede meromkostning til lydregulering ved nybyggeri af et klasselokale efter forslag til fremtidens kravniveau således at ligge på ca. kr for Typeeksempel B. Typeeksemplets meromkostninger kan omregnes til en merudgift pr. etagemeter for nybyggeri på ca. kr. 260 pr. m 2 etageareal. Merudgifterne til lydregulering svarer således, jf. figur 4.4, til ca. 2,1 % af den samlede anslåede håndværkerudgift ved nybyggeri af en skole. Lydisolation For denne type klasselokale er det valgt at se på konsekvenserne af de foreslåede ændringer af kravet til lydisolation mellem klasselokale og fællesrum med dørforbindelse. Ønskes der f.eks. ud over døren en visuel forbindelse til fællesområderne gennem et lukket glasparti, vil kravet til luftlydisolation for væggen med dette glasparti efter de nugældende bestemmelser være 48 db. Efter forslaget til fremtidens kravniveau medregnes også døren i den samlede luftlydisolation, og kravet er fastsat til 36 db, svarende til kombinationen af de nuværende krav til vægge og døre for et gennemsnitligt arealforhold. Dette giver større muligheder for gennem valg af de enkelte delkomponenter (dør, glasparti og vægtype) og deres lydisolerende egenskaber at opfylde kravet til lydisolation også for sådanne mere utraditionelle udformninger af adskillelsen mellem klasse og fællesgang. Ændringen af kravet til at gælde den samlede adskillelse vurderes at være omkostningsneutralt til besparende, men giver frem for alt større muligheder for indretninger med glaspartier, fleksible oplukkelige partier mv. mellem undervisningsrum og fællesgange.

21 Side 21 af 40 Figur 4.4 Typeeksempel B klasselokale. 2,5 2,1 % af håndværkerudgifter 2,0 1,5 1,0 0,5 Lydregulering Lydisolation Støj fra vent. 0,0 Typeeksempel B Anslåede meromkostninger i procent af samlede håndværkerudgifter pr. etagemeter ved byggeri efter forslag til ajourførte lydbestemmelser. angiver mulighed for besparelse ikke vurderet

22 Side 22 af Typeeksempel C åbent undervisningsområde Beskrivelse af lokale Som anført i Afsnit 3.2 er der eksempler, der peger på, at de åbne undervisningsområder er på vej ind i skolebyggeriet igen med risiko for en gentagelse af de tidligere oplevede støjproblemer med denne indretningsform. Typeeksempel C repræsenterer således et åbent undervisningsområde med plant loft. En skitse af Typeeksempel C er vist på figur 4.5. Eksemplet omfatter et deludsnit med et gulvareal på 100 m 2 med en loftshøjde på 3,2 m, svarende til et volumen på 320 m 3. I dette udsnit er der ud over en facade også regnet med yderligere en væg, begge udført af tunge, massive konstruktioner. Vinduerne udgør 22 m 2. Loftet forsynes med et nedhængt akustikloft, og gulvet er opbygget på strøer. Figur 4.5 Typeeksempel C åbent undervisningsområde (ikke målfast skitse). Lydregulering For store flade åbne lokaler er det ikke optimalt at fastsætte en absolut efterklangstid som krav, men der anvendes i stedet det ækvivalente absorptionsareal A i m 2 -Sabine (summen af overfladernes areal ganget med deres absorptionskoefficient) som funktion af gulvarealet. Åbne undervisningsområder skal efter dagens kravniveau have et absorptionsareal på mindst 0,9 gulvarealet (gennemsnitsværdi i frekvensområdet Hz). Blandt andet for at kunne overholde kravet til maksimal afvigelse fra gennemsnitsværdien er der for Typeeksempel C regnet med, at der ud over et frekvensmæssigt optimeret akustikloft skal benyttes ca. 16 m 2 optimeret vægabsorbent på den indregnede vægflade. Ved indretning efter forslag til fremtidens kravniveau skal der derimod tilvejebringes et absorptionsareal på 1,3 gulvarealet (i alle oktavbånd i frekvensområdet Hz). Dette krav kan næppe realistisk opfyldes uden etablering af et større antal supplerende lo d-

23 Side 23 af 40 rette flader, der herefter kan forsynes med absorbenter. Beregningerne tyder på, at yderligere op mod 85 m 2 lodrette flader skal forsynes med optimerede absorbenter. Dette kan f.eks. opnås med kassettelofter, med et stort antal lodrette flader i loftet, som det er set ved de tidligere åbenplanskoler, samt ved indbygning af forskellige former for rumdelere, rum i rummet, fleksible adskillelser mv. med absorberende overflader. Groft regnet kommer meromkostningerne ved nybyggeri efter forslag til fremtidens kravniveau til at svare til omkostningerne ved opsætning af ca. 85 m 2 vægabsorbent. For Typeeksempel C kan meromkostningerne således omregnes til en merudgift pr. etagemeter på ca. kr. 440 pr. m 2 etageareal, svarende til ca. 3,5 % af den samlede anslåede håndværkerudgift ved nybyggeri af en skole, jf. figur 4.6. Lydisolation Etableres der i et åbent undervisningsområde en væg som adskillelse af en del af undervisningsområdet i forhold til en anden del af området, vil der principielt efter de nuværende bestemmelser være krav til luftlydisolationen som mellem undervisningsrum. Kravet på 48 db vil typisk betyde, at der skal etableres en rigtig væg eller i hvert fald en ikke særlig fleksibel adskillelse. Hvis det, der ønskes, blot er en let, fleksibel markering af rumgrænser, vil et 48 db-krav typisk føre til dispensation eller fortolkning, så der slet ikke stilles krav til lydisolationen. Da krav til lydisolation mellem rum i undervisningsbyggeri er velbegrundede, og for at fremme brugen af rumdelere mv. for at bøde på de støjmæssige ulemper ved helt åbne undervisningsområder, er der i forslaget til fremtidens kravniveau indført en bestemmelse om, at fleksible rumadskillelser i åbne undervisningsområder skal have en luftlydisolation, R w, på mindst 20 db. Set i forhold til en overholdelse af dagens kravniveau på 48 db, vil der her være tale om en ganske væsentlig besparelse ved at etablere glaspartier, foldevægge mv. med en lydisolation på 20 db. Samtidigt sikres det, at adskillelsen leverer et minimum af lydisolation, der selvom aktiviteter på den anden side af adskillelsen sagtens vil kunne høres dog giver en rimelig dæmpning i relation til den visuelle åbenhed i den lette markering af nogle afgrænsninger.

24 Side 24 af 40 Figur 4.6 Typeeksempel C åbent undervisningsområde. % af håndværkerudgifter 4,0 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 3,5 Lydregulering Lydisolation Støj fra vent. 0,0 Typeeksempel C Anslåede meromkostninger i procent af samlede håndværkerudgifter pr. etagemeter ved byggeri efter forslag til ajourførte lydbestemmelser. angiver mulighed for besparelse ikke vurderet

25 Side 25 af Typeeksempel D fællesrum Beskrivelse af lokale Figur 4.7 viser det valgte Typeeksempel D på en lokaleudformning for et fællesrum, som det kan forekomme som en del af fællesgange og/eller fælles opholdsarealer ved nybyggeri af skoler. I flere nyere skolebyggerier ses sådanne fællesrum med stor loftshøjde som udvidelser af de mere traditionelle gangarealer. Under hensyn til fællesrummets størrelse og muligheder bliver aktiviteterne i rummet også anderledes og mere omfattende end i almindelige gangarealer. Fællesrummet er som typeeksempel indrettet med et ensidigt skrånende loft. Med et gulvareal på 7,5 m 9,0 m svarende til 68 m 2 og en gennemsnitsloftshøjde for det skrå loft på ca. 4,5 m har fællesrummet et volumen på 304 m 3. Figur 4.7 Typeeksempel D fællesrum (ikke målfast skitse). Som udgangspunkt er der regnet med, at lokalets langvægge udføres som lette pladebeklædte konstruktioner, mens der til de to gavlvægge benyttes tunge, massive konstruktioner. Vinduer til det fri eller glaspartier mod andre lokaler udgør 17 m 2. Det skrå loft forsynes med et nedhængt akustikloft, og gulvet udføres som gulv på strøer. Lydregulering Fællesrummet vurderes efter dagens kravniveau at skulle indrettes, så det opfylder bestemmelsen for efterklangstid i fællesgange, da det ikke kan karakteriseres som et klasserum eller et åbent undervisningsområde. Det betyder, at fællesrummet kan udføres med en efterklangstid, der ikke overstiger 0,9 sekund (gennemsnitsværdi i frekvensområdet Hz).

26 Side 26 af 40 Efter forslaget til fremtidens kravniveau er kravet til fællesgange skærpet betydeligt under hensyn til, at børnene ikke blot færdes der, men også arbejder og leger på disse arealer. Kravet til efterklangstid er for fællesgange således 0,4 sekund (i alle oktavbånd i frekvensområdet Hz). Det aktuelle Typeeksempel D hører dog til de større, højloftede fællesrum, for hvilke der i stedet stilles krav til absorptionsarealet. Ved indretning efter forslag til fremtidens kravniveau skal der således tilvejebringes et absorptionsareal på 1,2 gulvarealet (i alle oktavbånd i frekvensområdet Hz). Dette vil for et lokale med størrelse som Typeeksempel D stort set svare til en efterklangstid på 0,6 sekund. Med de givne konstruktioner kan Typeeksempel D opfylde dagens krav til efterklangstid i fællesgange med opsætning af et almindeligt akustikloft. Forslaget til fremtidens kravniveau i form af et absorptionsareal på 1,2 gulvarealet kræver ud over en optimering af akustikloftet montering af ca. 40 m 2 effektiv vægabsorbent. Meromkostningerne ved nybyggeri efter forslag til fremtidens kravniveau svarer således til omkostningerne ved opsætning af ca. 40 m 2 absorbent på væggene. Under de givne forudsætninger vurderes meromkostningen til lydregulering ved nybyggeri af et større, højloftet fællesrum i undervisningsbyggeri efter forslag til fremtidens kravniveau således at ligge på ca. kr for Typeeksempel D. Typeeksemplets meromkostninger kan omregnes til en merudgift pr. etagemeter for nybyggeri på ca. kr. 310 pr. m 2 etageareal. Merudgifterne svarer således til ca. 2,5 % af den samlede anslåede håndværkerudgift ved nybyggeri af en skole, jf. figur 4.8. Lydisolation Med hensyn til lydisolation henvises til Typeeksempel B, hvor forholdene omkring de foreslåede ændringer af kravet til lydisolation mellem klasselokale og fællesrum med dørforbindelse er behandlet.

27 Side 27 af 40 Figur 4.8 Typeeksempel D fællesrum 3,0 % af håndværkerudgifter 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 2,5 Lydregulering Lydisolation Støj fra vent. 0,0 Typeeksempel D Anslåede meromkostninger i procent af samlede håndværkerudgifter pr. etagemeter ved byggeri efter forslag til ajourførte lydbestemmelser ikke vurderet.

28 Side 28 af Daginstitutionsbyggeri Typeeksempel E mindre opholdsrum Beskrivelse af lokale En skitse af Typeeksempel E er vist på figur 4.9. Eksemplet repræsenterer et opholdsrum til en mindre gruppe i en daginstitution. Rummet har plant loft og måler 4,6 m 5,2 m 2,7 m, svarende til et gulvareal på 24 m 2 og et volumen på 65 m 3. Rummets vægge udføres som lette pladebeklædte konstruktioner. Rummet benyttes til stille aktiviteter. Loftet forsynes med et nedhængt akustikloft. Gulvet udføres som gulv på strøer. Figur 4.9 Typeeksempel E mindre opholdsrum (ikke målfast skitse). Lydregulering Opholdsrum i daginstitutioner skal efter dagens kravniveau have en efterklangstid på højst 0,6 sekund (gennemsnitsværdi i frekvensområdet Hz). Dette kan for Typeeksempel E med de ovenfor beskrevne konstruktioner opnås med et almindeligt akustikloft, endda med faste friser. Ved indretning efter forslag til fremtidens kravniveau skal efterklangstiden være 0,4 sekund (i alle oktavbånd i frekvensområdet Hz). Ved udnyttelse af hele loftsarealet til et almindeligt akustikloft og med opsætning af ca. 5 m 2 af en effektiv vægabsorbent kan dette opfyldes. Idet der ikke regnes med meromkostninger til loftet, bliver forøgelsen ved nybyggeri efter forslag til fremtidens kravniveau begrænset til omkostningerne ved opsætning af ca. 5 m 2 absorbent på væggene. Den samlede meromkostning til lydregulering ved nybyggeri af et mindre opholdsrum i en daginstitution efter forslag til fremtidens kravniveau vurderes således for Typeeksempel E at ligge på ca. kr

29 Side 29 af 40 Typeeksempel E s meromkostninger kan omregnes til en merudgift pr. etagemeter for nybyggeri på ca. kr. 105 pr. m 2 etageareal. Merudgifterne til lydregulering svarer således til ca. 0,8 % af den samlede anslåede håndværkerudgift ved nybyggeri af en daginstitution, jf. figur Lydisolation Som nævnt i Afsnit 3.2 indeholder forslagene til fremtidens kravniveau til forskel fra dagens kravniveau bestemmelser med hensyn til lydisolation i daginstitutionsbyggeri. Der er to kravniveauer, idet der skelnes mellem almindelige opholdsrum og opholdsrum til stille og/eller støjende aktiviteter. Kravene til luftlydisolation mellem almindelige opholdsrum (R w 40 db) skal sikre en rimelig lydmæssig adskillelse mellem aktiviteterne i forskellige rum. Kravet kan f.eks. opfyldes af almindelige lette kontorskillevægge med to lag gipsplade på hver side af et enkelt skelet og med mineraluld i hulrummet. Det vurderes, at sådanne konstruktioner svarer til, hvad der hidtil er blevet foreskrevet ved daginstitutionsbyggeri, selv uden krav i Bygningsreglementet. Der forventes således ikke her at blive tale om nogen merudgift. For almindelige opholdsrum med dørforbindelse skal luftlydisolationen være mindst 30 db for den samlede konstruktion (væg med dør mv.). Dette vil i de fleste tilfælde kunne opnås med en ikke-lydklassificeret dør i en væg som beskrevet ovenfor og giver derfor ikke forøgede omkostninger. Rumadskillelser ved opholdsrum for stille og/eller støjende aktiviteter skal derimod udføres, så der tilvejebringes en luftlydisolation, R w, på mindst 48 db. Dette svarer til kravet mellem undervisningsrum og vil for lette vægge normalt kræve delvist adskilte stolpeskeletter. Dette vil medføre en meromkostning. Anvendes derimod tunge massive vægge som teglstensvægge eller betonvægge, vil disse som udgangspunkt kunne opfylde et 48 dbkrav. Med dørforbindelse skal den samlede luftlydisolation, R w, for væg og dør mv. være mindst 40 db. Det vil i de fleste tilfælde kunne opfyldes med en 35 db-dør i en væg med en lydisolation, R w, på 48 db. Hvis der ved opholdsrum for stille og/eller støjende aktiviteter med dagens kravniveau foreskrives ikke-lydklassificerede døre, vil der for at kunne opfylde fremtidens kravniveau her ud over den ovenfor nævnte omkostning til forbedring af væggen blive tale om en meromkostning svarende til merprisen for en 35 db-dør i forhold til en ikke-lydklassificeret dør. Med udgangspunkt i, at det mindre opholdsrum i Typeeksempel E skal anvendes til hvilerum, er der foretaget en vurdering af meromkostningerne til luftlydisolation ved indretning efter forslaget til fremtidens kravniveau. Det forudsættes, at de to gavlvægge skal opfylde R w 48 db, og at den ene langvæg rummer en dør og derfor samlet skal opfylde R w 40 db.

30 Side 30 af 40 For vægarealerne vil meromkostningerne ved en let skillevæg, der opfylder et 48 db-krav i forhold til et 40 db-krav som forventes at svare til, hvad der foreskrives i dagens byggeri være af størrelsesordenen kr. 70 pr. m 2 vægflade, svarende til kr for typeeksemplets vægarealer. Hertil kommer merudgiften til en 35 db-dør på kr i forhold til en ikke-klassificeret dør til ca. kr som det benyttes i dag, hvor der ikke er krav til lydisolation. Samlet merudgift bliver herved kr eller ca. kr. 135 pr. etagemeter, svarende til meromkostninger på 1,1 % af den samlede anslåede håndværkerudgift ved nybyggeri af en daginstitution, jf. figur Med hensyn til trinlydniveau indeholder forslaget til fremtidens kravniveau lydbestemmelser, der for institutioner i flere etager svarer til de nuværende krav til etageboliger. Med tunge dækkonstruktioner vil dette typisk kræve, at der anvendes gulv på strøer eller andre svømmende gulvkonstruktioner. Det vurderes ikke, at der herved vil være væsentlige meromkostninger. I det valgte Typeeksempel E er der således også af hensyn til lydreguleringen af rummet allerede tale om et gulv på strøer, der som omtalt tidligere ikke forventes at være dyrere end en gulvkonstruktion, der kræver afretning på det tunge dæk. Af hensyn til kravene til trinlydniveau fra gulve på samme etage skal gulvkonstruktionerne normalt afbrydes ved skillevægge og døre.

31 Side 31 af 40 Figur 4.10 Typeeksempel E mindre opholdsrum. 1,2 1,1 % af håndværkerudgifter 1,0 0,8 0,6 0,4 0,2 0,8 Lydregulering Lydisolation Støj fra vent. 0,0 Typeeksempel E Anslåede meromkostninger i procent af samlede håndværkerudgifter pr. etagemeter ved byggeri efter forslag til ajourførte lydbestemmelser. ikke vurderet

32 Side 32 af Typeeksempel F opholdsrum Beskrivelse af lokale En skitse af Typeeksempel F er vist på figur Eksemplet repræsenterer et opholdsrum beregnet til en gruppe i en daginstitution. Opholdsrummet har plant loft og måler 6,7 m 7,5 m 3,0 m, svarende til et gulvareal på 50 m 2 og et volumen på 150 m 3. Rummets vægge udføres som lette pladebeklædte konstruktioner. Rummet er omgivet af opholdsrum og fællesrum. Loftet forsynes med et nedhængt akustikloft, gulvet udføres som gulv på strøer. Figur 4.11 Typeeksempel F opholdsrum (ikke målfast skitse). Lydregulering Opholdsrum i daginstitutioner skal efter dagens kravniveau have en efterklangstid på højst 0,6 sekund (gennemsnitsværdi i frekvensområdet Hz). Med de valgte konstruktioner for Typeeksempel F opnås denne efterklangstid f.eks. med et almindeligt akustikloft på hele loftsarealet. Kravet om en efterklangstid på 0,4 sekund (i alle oktavbånd i frekvensområdet Hz) ved indretning efter forslag til fremtidens kravniveau kan for Typeeksempel F opfyldes ved anvendelse af frekvensmæssigt optimerede typer af akustiklofter kombineret med ca. 13 m 2 af en effektiv vægabsorbent. Uden meromkostninger til loftet bliver forøgelsen ved nybyggeri efter forslag til fremtidens kravniveau til lydregulering for et opholdsrum som Typeeksempel F begrænset til ca. kr , svarende til omkostningerne ved opsætning af ca. 13 m 2 absorbent på væggene. Typeeksempel F s meromkostninger til lydregulering kan omregnes til en merudgift pr. etagemeter for nybyggeri på ca. kr. 105 pr. m 2 etageareal, eller ca. 1,1 % af den samlede anslåede håndværkerudgift ved nybyggeri af en daginstitution, jf. figur 4.12.

Side 1 af 28 RAPPORT. Lydforhold i heldagsklasser. Rapport udarbejdet af Dan Hoffmeyer DELTA. Rekvirent: By- og Boligministeriet

Side 1 af 28 RAPPORT. Lydforhold i heldagsklasser. Rapport udarbejdet af Dan Hoffmeyer DELTA. Rekvirent: By- og Boligministeriet Side 1 af 28 RAPPORT Lydforhold i heldagsklasser Rapport udarbejdet af Dan Hoffmeyer DELTA Rekvirent: By- og Boligministeriet December 2000 Side 2 af 28 Forord I forbindelse med den aktuelle interesse

Læs mere

Vejledning om lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri

Vejledning om lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri Vejledning om lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri Forord Denne vejledning fra Erhvervs- og Boligstyrelsen indeholder en række anbefalinger og vejledende projekteringsværdier for lydforhold

Læs mere

1. Introduktion. Afgrænsning

1. Introduktion. Afgrænsning 1. Introduktion Lydbestemmelserne i Bygningsreglement 2010 findes i kap. 6.4 Akustisk indeklima. Bestemmelserne er udformet som funktionskrav, der er altså ingen konkrete talværdier i kravteksten. I Bygningsreglementets

Læs mere

K01_H1_E1_N02 K01_H1_E1_N02. Bring ideas to life VIA University College. VIA Byggeri & Engineering Campus HORSENS K01_H1_E1_N02

K01_H1_E1_N02 K01_H1_E1_N02. Bring ideas to life VIA University College. VIA Byggeri & Engineering Campus HORSENS K01_H1_E1_N02 STØJ FRA TEKN. INSTALLATIONER PÅ ALTAN 40 db K0_H_E_N0 LEJLIGHED LEJLIGHED TRAPPERUM LEJLIGHED 30 db FRA TEKN. INSTALLATIONER Analyse - Snit K0_H_E_N0 DØR MOD FÆLLESRUM 3 db UP TRAPPERUM EFTERKLANG, T

Læs mere

BR Lyd - parametre. DABYFO Kreds København. Lydforhold er generelt skærpet Ændring fra detail-krav til funktionskrav

BR Lyd - parametre. DABYFO Kreds København. Lydforhold er generelt skærpet Ændring fra detail-krav til funktionskrav DABYFO Kreds København Akustisk Indeklima og Bygningsreglementet ved Claus Riis, Riis Akustik ApS Hvad siger BR2010? Hvordan bruges BR2010? Sikrer det os gode lydforhold? BR-2010 Lydforhold er generelt

Læs mere

FORSLAG Juli TBST-lydvejledning Forslag til projekteringsværdier for lydforhold i kontorbyggeri og hospitaler (akustisk indeklima)

FORSLAG Juli TBST-lydvejledning Forslag til projekteringsværdier for lydforhold i kontorbyggeri og hospitaler (akustisk indeklima) FORSLAG Juli 2018 TBST-lydvejledning Forslag til projekteringsværdier for lydforhold i kontorbyggeri og hospitaler (akustisk indeklima) Udarbejdet af: Birgit Rasmussen, bir@sbi.aau.dk SBi, Statens Byggeforskningsinstitut

Læs mere

DABYFO, Kastrup, 3. maj Ernst Jan de Place Hansen, SBi

DABYFO, Kastrup, 3. maj Ernst Jan de Place Hansen, SBi Akustisk indeklima Ernst Jan de Place Hansen, SBi Indhold BR10 Lydkrav generelt Hvorfor skærpede krav? Kontrolmålinger Boliger Undervisningsbygninger Daginstitutioner Kontorbyggeri mv. Klassifikation af

Læs mere

Akustik i arbejdsrum - At-vejledning A December Erstatter Atanvisning nr af november 1995

Akustik i arbejdsrum - At-vejledning A December Erstatter Atanvisning nr af november 1995 VEJ nr 10670 af 01/12/2008 (Gældende) Udskriftsdato: 9. februar 2018 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j. nr. Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

INFO OM LYD LYD. For foldevægge ses i praksis forskelle mellem laboratoriemålte og de bygningsmålte reduktionstal i størrelsesordenen op til 3-6 db.

INFO OM LYD LYD. For foldevægge ses i praksis forskelle mellem laboratoriemålte og de bygningsmålte reduktionstal i størrelsesordenen op til 3-6 db. LYD INFO OM LYD God lydisolation er ofte et stort ønske samtidig med behovet for fleksible vægløsninger. Behovet for lydisolation er individuelt og afhænger af, hvad de to naborum skal anvendes til. Eksempelvis

Læs mere

OM LYD. God lydisolation er ofte et stort ønske samtidig med behovet for fleksible vægløsninger.

OM LYD. God lydisolation er ofte et stort ønske samtidig med behovet for fleksible vægløsninger. Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6543 www.grontmij-carlbro.dk OM LYD CVR-nr. 48233511 God lydisolation er ofte et stort ønske samtidig med behovet for fleksible vægløsninger.

Læs mere

Du må vurdere konkret, om absorptionen er tilstrækkelig, når fx:

Du må vurdere konkret, om absorptionen er tilstrækkelig, når fx: Bilag 1 Påbud og rådgivningspåbud om akustiske forhold Dette bilag uddyber, hvornår du som tilsynsførende skal give påbud og rådgivningspåbud om de akustiske forhold i en række arbejdsrum, dvs. påbud,

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.16. Akustik i arbejdsrum

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.16. Akustik i arbejdsrum At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.16 Akustik i arbejdsrum December 2008 Erstatter At-anvisning nr. 1.1.0.1 af november 1995 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne

Læs mere

Dette materiale er stillet til rådighed i forbindelse med afholdelse af Nordisk Konference på Fredericiaskolen, marts 2007.

Dette materiale er stillet til rådighed i forbindelse med afholdelse af Nordisk Konference på Fredericiaskolen, marts 2007. Copyright Dette materiale er stillet til rådighed i forbindelse med afholdelse af Nordisk Konference på Fredericiaskolen, 7.-8. marts 2007. Materialet må ikke uden skriftlig tilladelse fra rettighedshaverne

Læs mere

Værdien af god akustik i bygninger

Værdien af god akustik i bygninger DI Byg s forårskonference 26. marts 2015 4 Værdien af god akustik i bygninger Præsentation ved civ. ing. Claus Møller Petersen, Fagchef i Acoustica, Grontmij s akustikafdeling Værdien af god akustik i

Læs mere

skolefritidsordning mv.).

skolefritidsordning mv.). Dato: Marts 2009 - Side: 1/5 Lyd Lydforhold i bygninger Bygningsreglementet BR2008 stiller krav til bygningers lydforhold. Kravene er angivet som funktionskrav i form af minimumsværdier henholdsvis maksimumsværdier,

Læs mere

Trinstøj er støj, der kommer fra den ovenfor liggende etage, eller via flangetransmission fra andre rum i samme niveau.

Trinstøj er støj, der kommer fra den ovenfor liggende etage, eller via flangetransmission fra andre rum i samme niveau. Trinstøj er støj, der kommer fra den ovenfor liggende etage, eller via flangetransmission fra andre rum i samme niveau. Trommelyd er betegnelsen for den specielle form for trinlyd, som udstråles i samme

Læs mere

Gyproc Akustikvæg. November 2004

Gyproc Akustikvæg. November 2004 November 24 er dokumenterede løsninger, hvor man udnytter væggens areal som en del af det lydabsorberende areal i et givent rum. Løsningerne kan anvendes i forbindelse med såvel nyopførelse som ved nyindretning

Læs mere

TERNDRUP RÅDHUS - VURDERING AF AKUSTIK INDHOLD BILAG. 1 Indledning. 2 Byrådssalen. 1 Indledning 1. 2 Byrådssalen 1. 3 Storrumskontor 2.

TERNDRUP RÅDHUS - VURDERING AF AKUSTIK INDHOLD BILAG. 1 Indledning. 2 Byrådssalen. 1 Indledning 1. 2 Byrådssalen 1. 3 Storrumskontor 2. REBILD KOMMUNE TERNDRUP RÅDHUS - VURDERING AF AKUSTIK ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk DELPROJEKT - ARBEJDSMILJØVURDERING INDHOLD 1 Indledning 1

Læs mere

Designguide for bestemmelse af russervinduers lydisolation

Designguide for bestemmelse af russervinduers lydisolation Designguide for bestemmelse af russervinduers lydisolation Rapport udarbejdet af Lars S. Søndergaard Henrik S. Olesen DELTA DELTA Venlighedsvej 4 2970 Hørsholm Danmark Tlf. +45 72 19 40 00 Fax +45 72 19

Læs mere

Lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri

Lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri Lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri Resumé Rapporten omhandler et projekt med det formål at analysere behov og muligheder for ændrede lydbestemmelser i bygningsreglementet til forbedringer

Læs mere

Vejledning om lydbestemmelser i Bygningsreglement 2015 (akustisk indeklima) August 2016

Vejledning om lydbestemmelser i Bygningsreglement 2015 (akustisk indeklima) August 2016 Vejledning om lydbestemmelser i Bygningsreglement 2015 (akustisk indeklima) August 2016 Side 2 af 36 Indholdsfortegnelse Forord... 3 1. Introduktion... 4 2. Boliger... 7 2.1 Lydisolation... 8 2.2 Støj

Læs mere

2 VÆGGE OG DÆK IMELLEM BOLIGER. Rumtype. Mellem en bolig eller fælles opholdsrum og lokaler med støjende aktiviteter (erhverv eller fællesrum)

2 VÆGGE OG DÆK IMELLEM BOLIGER. Rumtype. Mellem en bolig eller fælles opholdsrum og lokaler med støjende aktiviteter (erhverv eller fællesrum) Notat DLG TÅRNET Akustik 29. juni 2016 Projekt nr. 217465 Dokument nr. 1220105465 Version 1 Udarbejdet af JEK Kontrolleret af MAM Godkendt MIK 1 INDLEDNING I forbindelse med projekteringen af DLG Tårnet

Læs mere

Transmissionen sker: n Direkte gennem adskillende konstruktioner (væg eller etageadskillelse) n Gennem flankerende konstruktioner n Gennem utætheder

Transmissionen sker: n Direkte gennem adskillende konstruktioner (væg eller etageadskillelse) n Gennem flankerende konstruktioner n Gennem utætheder Lyd Lydforhold i bygninger Bygningsreglementet BR2010 stiller krav til bygningers lydforhold. Kravene er angivet som funktionskrav i form af minimumsværdier henholdsvis maksimumsværdier, afhængigt af hvilken

Læs mere

Vejledning om lydbestemmelser i Bygningsreglement 2010 (akustisk indeklima)

Vejledning om lydbestemmelser i Bygningsreglement 2010 (akustisk indeklima) Vejledning om lydbestemmelser i Bygningsreglement 2010 (akustisk indeklima) Udført for Energistyrelsen TC-100272 Sagsnr.: T204138 Side 1 af 36 9. september 2013. DELTA Venlighedsvej 4 2970 Hørsholm Danmark

Læs mere

Case 4: Lyd og akustik påvirkes når skolen energirenoveres. https://www.youtube.com/watch?v=-gycthhzh0o

Case 4: Lyd og akustik påvirkes når skolen energirenoveres. https://www.youtube.com/watch?v=-gycthhzh0o Case 4: Lyd og akustik påvirkes når skolen energirenoveres https://www.youtube.com/watch?v=-gycthhzh0o Regler for skolebørns lydmiljø Det er ikke længe siden at der endelig kom lidt regler for skolebørns

Læs mere

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med lyd- og støjforhold som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø.

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med lyd- og støjforhold som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø. Lyd Denne DCUM-vejledning handler om lyd og støj på skoler og uddannelsessteder. en beskriver, hvad lyd og støj er, og hvorfor det er vigtigt med god lyd i undervisningslokaler. Herudover beskrives, hvilke

Læs mere

Praktiske erfaringer og løsningsmuligheder

Praktiske erfaringer og løsningsmuligheder Praktiske erfaringer og løsningsmuligheder Storrumskontorer Skoler / undervisning Daginstitutioner Storrumskontorer Indretningsplan / Layout Naturligt arbejdsfællesskab Separate stillerum Separate rum

Læs mere

Måling af luftlydisolation mellem to lokaler på Ellekildeskolen, 4990 Sakskøbing

Måling af luftlydisolation mellem to lokaler på Ellekildeskolen, 4990 Sakskøbing We help ideas meet the real world DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Måling af luftlydisolation mellem to lokaler på Ellekildeskolen, 4990 Sakskøbing Rekvirent: Skandek A/S Side 1 af 10 31. januar 2008

Læs mere

Teknisk notat. Måling af lydisolation i forsøgsopstilling. Udført for Kuben Byggeadm. A/S. Sagsnr.: K Side 1 af 6 inkl. 2 bilag

Teknisk notat. Måling af lydisolation i forsøgsopstilling. Udført for Kuben Byggeadm. A/S. Sagsnr.: K Side 1 af 6 inkl. 2 bilag Teknisk notat DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Måling af lydisolation i forsøgsopstilling Udført for Kuben Byggeadm. A/S Sagsnr.: K 870152 Side 1 af 6 inkl. 2 bilag Kongsvang Allé 33 DK-8000 Århus

Læs mere

Støj Tekst i grundskolen

Støj Tekst i grundskolen TEMA Støj Tekst i grundskolen indsættes Titel på dokument 1 Støj i grundskolen En rapport om støjproblemer i grundskolen om årsager, løsninger og praktiske erfaringer fra Danmark og udlandet 2 Titel på

Læs mere

4.3.4. Grænsefrekvenskonstanter og materialeegenskaber. 444 Gyproc Håndbog 9. Teknik / Bygningsakustik / Gipspladers lydisolerende egenskaber

4.3.4. Grænsefrekvenskonstanter og materialeegenskaber. 444 Gyproc Håndbog 9. Teknik / Bygningsakustik / Gipspladers lydisolerende egenskaber Materialeegenskaber Gipsplader er specielt velegnede til lydadskillende bygningsdele. Dette beror på et optimalt forhold mellem vægt og stivhed, som gør, at pladen effektivt kan absorbere lydenergi. Den

Læs mere

På den måde kan man regulere og forkorte efterklangstiden, så der opstår et godt lydmiljø med et klart og tydeligt lydbillede.

På den måde kan man regulere og forkorte efterklangstiden, så der opstår et godt lydmiljø med et klart og tydeligt lydbillede. Kort om akustikbehandling Kilde: Gode toner i Arkitekturen af Jan Voetman Efterklangstid Efterklangstiden er den tid, det tager for en lyd i et rum at dø ud. Videnskabeligt udtrykt er det den tid målt

Læs mere

Støjberegningernes resultater viser støjbelastningen på facaderne, samt støjudbredelsen i 1,5 meters højde over terræn.

Støjberegningernes resultater viser støjbelastningen på facaderne, samt støjudbredelsen i 1,5 meters højde over terræn. STØJNOTAT Projekt Støjberegning C.F. Richs Vej 103 Kunde TRESOR Property A/S Notat nr. 1100025914-1 Dato 2016-12-16 Til Andreas Grønbæk, TRESOR Property Fra Jacob Storm Jørgensen, Rambøll 1. Indledning

Læs mere

WALL. Lydabsorberende skærmvægge og opslagstavler i et elegant og moderne design. Perforering uden grænser

WALL. Lydabsorberende skærmvægge og opslagstavler i et elegant og moderne design. Perforering uden grænser WALL Lydabsorberende skærmvægge og opslagstavler i et elegant og moderne design. Perforering uden grænser WALL MÅLRETTEDE LØSNINGER DER HOLDER Et godt indeklima på kontorer, skoler og institutioner er

Læs mere

Ajourføring af kravniveauet for lydforhold i etageboligbyggeri

Ajourføring af kravniveauet for lydforhold i etageboligbyggeri Side 1 af 33 Ajourføring af kravniveauet for lydforhold i etageboligbyggeri Rapport udarbejdet af Dan Hoffmeyer DELTA Akustik & Vibration Rekvirent: By- og Boligministeriet September 1999 Side 2 af 33

Læs mere

INDEKLIMA RAPPORT UNDERVISNINGSLOKALER SKOLEOMRÅDET ASSENS KOMMUNE

INDEKLIMA RAPPORT UNDERVISNINGSLOKALER SKOLEOMRÅDET ASSENS KOMMUNE Notat INDEKLIMA RAPPORT UNDERVISNINGSLOKALER SKOLEOMRÅDET ASSENS KOMMUNE Rev. 25. februar 2015 Sags id: 13/26507 Kontaktperson: Holger Sørensen E-mail: hosoe@assens.dk Dir. tlf.: 64747204 BYG, BEREDSKAB

Læs mere

Gyptone akustikvægsløsninger

Gyptone akustikvægsløsninger Gyptone akustikvægsløsninger Lavere efterklangstid, mindre flutter ekko og forbedret taleforståelse Akustisk regulering af nye og eksisterende rum Gyptone akustikvægsløsninger benyttes til akustisk regulering

Læs mere

Indhold. Rådhusgården Skanderborg ApS Etageboliger Adelgade 44-46, Skanderborg. Kortlægning af vejtrafikstøj mod området. 1 Indledning og formål 2

Indhold. Rådhusgården Skanderborg ApS Etageboliger Adelgade 44-46, Skanderborg. Kortlægning af vejtrafikstøj mod området. 1 Indledning og formål 2 19. april 2018 Notat Rådhusgården Skanderborg ApS Etageboliger Adelgade 44-46, Skanderborg Kortlægning af vejtrafikstøj mod området Projektnr. 10400072-001 Dokumentnr. 1226570492 Version 2 Udarbejdet af

Læs mere

Dyvekeskolen Årets skolebyggeri 2014 TIL INDHOLD

Dyvekeskolen Årets skolebyggeri 2014 TIL INDHOLD Dyvekeskolen 2014 Årets skolebyggeri 2014 Indhold Projekt detaljer Diskret loftsløsning Det gode samarbejde 3 4 5 Arkitekten udtaler Skærpet krav til efterklangstid Detaljetegning 6 7 9 Brugernes vurdering

Læs mere

Støjberegningernes resultater viser støjbelastningen på facaderne, samt støjudbredelsen i 1,5 meters højde over terræn.

Støjberegningernes resultater viser støjbelastningen på facaderne, samt støjudbredelsen i 1,5 meters højde over terræn. NOTAT Projekt Støjberegning Lundebjergvej 4, Frederikssund Notat nr. 1100030198 Dato 2017-10-10 Til Andreas Grønbæk Fra Jacob Storm Jørgensen, Rambøll 1. Indledning I forbindelse med planlægningen af nye

Læs mere

akustisk design ud fra rumtype

akustisk design ud fra rumtype akustisk design ud fra rumtype Rummets formål er afgørende for det akustiske miljø, der skal skabes. I rum, hvor der skal tales (f.eks. klasseværelser og auditorier), er det vigtigt at sikre, at lyden

Læs mere

2. Akustisk design med frithængende flåder

2. Akustisk design med frithængende flåder 1. Lydabsorberende frithængende flåder Anvendelse af frithængende flådelofter giver fleksibilitet og en række akustiske løsninger til akustisk design. Frithængende enheder er en effektiv måde at tilføre

Læs mere

At-intern instruks om høreskadende støj, unødig støj og akustik

At-intern instruks om høreskadende støj, unødig støj og akustik At-intern instruks om høreskadende støj, unødig støj og akustik Instruks nr. IN-5-1 Arbejdsmiljøemne: Støj Ansvarlig enhed: 5. kontor Ikrafttræden: 23. juni 2008 Senest revideret: 17. juni 2014 1. Emne

Læs mere

LYDISOLERING I BYGNINGER TEORI OG VURDERING

LYDISOLERING I BYGNINGER TEORI OG VURDERING STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT AALBORG UNIVERSITET KØBENHAVN LYDISOLERING I BYGNINGER TEORI OG VURDERING SBI-ANVISNING 245 1. UDGAVE 2014 Lydisolering i bygninger teori og vurdering Claus Møller Petersen

Læs mere

Årets skolebyggeri 2014

Årets skolebyggeri 2014 Årets skolebyggeri 2014 Bedre akustik med Gyptone Quattro Æstetik Akustik Bæredygtighed www.hampusberndtson.com Gyptone Quattro akustikloft giver god lyd i klasseværelserne, og det er nemt at høre, hvad

Læs mere

Arbejdstilsynet har indgået en brancheaftale med DI og NNF om støjdæmpning af slagteribranchens produktionslokaler.

Arbejdstilsynet har indgået en brancheaftale med DI og NNF om støjdæmpning af slagteribranchens produktionslokaler. At-intern instruks nr. 12/2008 Ressortenhed: 5. kontor Oprettet: 23. juni 2008 Senest revideret: 1. februar 2013 I: Emne og baggrund Formålet med denne instruks er at sikre, at du som tilsynsførende reagerer

Læs mere

Det Auditive miljø. 4. Nordiske konference Finn B Petersen tekniker

Det Auditive miljø. 4. Nordiske konference Finn B Petersen tekniker Det Auditive miljø 4. Nordiske konference 2013 Finn B Petersen tekniker Sakskøbing ny skole areal 5450 m² byggeår 2006 18-03-2013 2 Vi ved at LYD påvirker os 1: Fysiologisk flugt/angst hormoner Afslapning

Læs mere

Teknik / Rumakustik. 4.4 Rumakustik 4.4. Gyproc Håndbog 9

Teknik / Rumakustik. 4.4 Rumakustik 4.4. Gyproc Håndbog 9 Teknik / Rumakustik 4.4 Rumakustik 4.4 Gyproc Håndbog 9 451 Teknik / Rumakustik 4.4 Rumakustik Indhold 4.4.0 Akustisk indeklima... 453 4.4.1 Akustiske begreber... 454 4.4.2 Lovkrav... 457 4.4.3 Gode akustiske

Læs mere

Gyptone akustikvægløsninger

Gyptone akustikvægløsninger Gyptone akustikvægløsninger Lavere efterklangstid, mindre flutterekko og bedre taleforståelighed Akustisk regulering af nye og eksisterende rum. Gyptone akustikvægløsninger benyttes til akustisk regulering

Læs mere

Lyd. Grænseværdier for trinlydniveau skal have særligt fokus, fx gulve i wc- og baderum kræver særlig opmærksomhed.

Lyd. Grænseværdier for trinlydniveau skal have særligt fokus, fx gulve i wc- og baderum kræver særlig opmærksomhed. Lyd Lydforhold i bygninger Bygningsreglementet BR2010 stiller krav til bygningers lydforhold. Kravene er angivet som funktionskrav i form af minimumsværdier henholdsvis maksimumsværdier, afhængigt af hvilken

Læs mere

! 6. mar. 2014 !!! Whitepaper om håndtering af akustiske problemer på arbejdspladsen

! 6. mar. 2014 !!! Whitepaper om håndtering af akustiske problemer på arbejdspladsen Whitepaper om håndtering af akustiske problemer på arbejdspladsen GrapeDesign ApS Rentemestervej 64, 2 DK-2400 Copenhagen NV +45 38 878 800 grapedesign.dk grapecollection.com VAT no.: DK 28993919 6. mar.

Læs mere

Planudtalelse vedr. opførelse af boliger, erhverv og squashcenter, på ejendommen Ringstedgade 141 i Næstved.

Planudtalelse vedr. opførelse af boliger, erhverv og squashcenter, på ejendommen Ringstedgade 141 i Næstved. Planudtalelse vedr. opførelse af boliger, erhverv og squashcenter, på ejendommen Ringstedgade 141 i Næstved. Projektet omfatter bebyggelse i 3 etager i den sydlige del af ejendommen og rummer et mindre

Læs mere

Lydisolering i bygninger teori og vurdering. Claus Møller Petersen Birgit Rasmussen Torben Valdbjørn Rasmussen Jens Holger Rindel

Lydisolering i bygninger teori og vurdering. Claus Møller Petersen Birgit Rasmussen Torben Valdbjørn Rasmussen Jens Holger Rindel Lydisolering i bygninger teori og vurdering Claus Møller Petersen Birgit Rasmussen Torben Valdbjørn Rasmussen Jens Holger Rindel SBi-anvisning 245 Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet 2014

Læs mere

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS Valg af måle- og beregningspositioner Orientering nr. 43 PFi/CB/ilk 31. december 2010 Måle- og beregningspositioner skal nogle gange være i skel, nogle gange på opholdsarealer,

Læs mere

Bilag A. Indholdsfortegnelse

Bilag A. Indholdsfortegnelse Bilag A Fortolkning af visse bestemmelser i Arbejdsministeriets bekendtgørelse nr. 96 af 13. februar 2001 om faste arbejdssteders indretning, som ændret ved bekendtgørelse nr. 721 af 22. juni 2006. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Gyproc Håndbog 9. Projektering / Specialvægge / Gyproc Akustikvæg. Gyproc Akustikvæg

Gyproc Håndbog 9. Projektering / Specialvægge / Gyproc Akustikvæg. Gyproc Akustikvæg Projektering / Specialvægge / Med kan man udnytte væggen som en del af det lydabsorberende areal i et givent rum samtidig med at Gyptone produkternes varierende mønstre giver mange alsidige designmuligheder.

Læs mere

Gipspladers lydisolerende egenskaber

Gipspladers lydisolerende egenskaber Gipspladers lydisolerende egenskaber Materialeegenskaber Gipsplader er specielt velegnede til lydadskillende bygningsdele. Dette beror på et optimalt forhold mellem vægt og stivhed, som gør, at pladen

Læs mere

SBi-anvisning 212 Energieffektive skoler Ventilation, lys og akustik. 1. udgave, 2006

SBi-anvisning 212 Energieffektive skoler Ventilation, lys og akustik. 1. udgave, 2006 SBi-anvisning 212 Energieffektive skoler Ventilation, lys og akustik 1. udgave, 2006 Energieffektive skoler Ventilation, lys og akustik Kirsten Engelund Thomsen Kjeld Johnsen Lars Gunnarsen Claus Reinhold

Læs mere

akustisk design ud fra rumform

akustisk design ud fra rumform akustisk design ud fra rumform Rummets udformning bestemmer lydbølgernes bevægelse i rummet. Placeringen af akustiske materialer bør bestemmes af lydens bevægelser i det pågældende rum for at sikre, at

Læs mere

Se : Hvornår er lyd generende? Dårlig lyd. Støj - og hvad gør vi for at dæmpe den. 1. Støj og Høreskader. Generende Høreskadende

Se : Hvornår er lyd generende? Dårlig lyd. Støj - og hvad gør vi for at dæmpe den. 1. Støj og Høreskader. Generende Høreskadende Støj - og hvad gør vi for at dæmpe den Se : I-BAR Arbejdsmiljøtopmøde 21-10-2015 Per Møberg Nielsen 1. Støj og Høreskader Generende lyd Høreskadende lyd Grundbegreber 2. Hvad kan vi gøre ved det? Bygning

Læs mere

NOTAT. 1. Musikstøj fra Ungdomshuset, Dortheavej 61, 2400 København NV.

NOTAT. 1. Musikstøj fra Ungdomshuset, Dortheavej 61, 2400 København NV. NOTAT Projekt Ungdomshuset - Lydmålinger af støj og undersøgelse af forbedringer Kunde Københavns Kommune Notat nr. 1100023528-Notat-0-Musikstøj fra Ungdomshuset Dato 2016-07-01 Til Bjarke Nielsen, Københavns

Læs mere

Lydkrav for lette konstruktioner

Lydkrav for lette konstruktioner Side 1 af 20 Lydkrav for lette konstruktioner Rapport udarbejdet af Dan Brøsted Pedersen DELTA Akustik & Vibration Rekvirent: By- og Boligministeriet September 1999 Side 2 af 20 Forord I forbindelse med

Læs mere

Biograf / musik. Indervægge / Funktionsvægge. indervægge

Biograf / musik. Indervægge / Funktionsvægge. indervægge Indervægge / Funktionsvægge Biograf / musik Silentboard giver i forhold til traditionelle gipspladevægge en lydreduktion, som er op til 10 db bedre. Silentboard er bl.a. velegnet til biografer, musiklokaler

Læs mere

GADE & MORTENSEN AKUSTIK A/S

GADE & MORTENSEN AKUSTIK A/S Notat 16. april 2019 JN/HJ/støj.16.04.19 Sag: 18.045 Antal sider: 12 Til Sag Emne : AI A/S Holteprojekt Bygherrerådgivning A/S : Ørnegårdsvej 6, Sløjfen : Støjredegørelse 1 Indledning I forbindelse med

Læs mere

LYDISOLERING MELLEM BOLIGER EKSISTERENDE BYGGERI

LYDISOLERING MELLEM BOLIGER EKSISTERENDE BYGGERI STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT AALBORG UNIVERSITET KØBENHAVN LYDISOLERING MELLEM BOLIGER EKSISTERENDE BYGGERI SBI-ANVISNING 243 1. UDGAVE 2014 Lydisolering mellem boliger eksisterende byggeri Birgit

Læs mere

Det forudsættes, at dagslyset i de nye tagboliger opfylder kravene i BR18.

Det forudsættes, at dagslyset i de nye tagboliger opfylder kravene i BR18. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT Bilag 4 Notat om lysforhold Notatet skal oplyse nærmere om lovgrundlaget for at regulere tagboliger ud fra den byggelovmæssige helhedsvurdering

Læs mere

Biograf / musiklokaler

Biograf / musiklokaler Indervægge / Funktionsvægge Biograf / musiklokaler Når lydoplevelsen skal være helt optimal Silentboard giver i forhold til traditionelle gipspladevægge en lydreduktion, som er op til 10 db bedre. Silentboard

Læs mere

Gulve og akustik Juli 2013

Gulve og akustik Juli 2013 Gulve og akustik Juli 2013 Entreprenører og leverandører i gulvbranchen møder ofte forventninger om at gulvet kan "løse de akustiske" krav der stilles til det moderne byggeri. Begreberne bruges i flæng

Læs mere

Trinstøj er støj, der kommer fra den ovenfor liggende etage, eller via flangetransmission fra andre rum i samme niveau.

Trinstøj er støj, der kommer fra den ovenfor liggende etage, eller via flangetransmission fra andre rum i samme niveau. Trinstøj er støj, der kommer fra den ovenfor liggende etage, eller via flangetransmission fra andre rum i samme niveau. Trommelyd er betegnelsen for den specielle form for trinlyd, som udstråles i samme

Læs mere

PROJEKTLEDER UDFÆRDIGET AF

PROJEKTLEDER UDFÆRDIGET AF PROJEKT AB Peter Fabers Gade 2200 Kbh. N Vurdering af lydudbredelse fra altaner i gårdrum. PROJEKTNUMMER 35.7670.01 PROJEKTLEDER Claus Møller Petersen UDFÆRDIGET AF Claus Møller Petersen DATO KS Julia

Læs mere

GOD LYD OG MINDRE STØJ

GOD LYD OG MINDRE STØJ GOD LYD OG MINDRE STØJ DCUM anbefaler fokus på gode lydforhold, da lyd og støjniveau har stor indflydelse på elevernes koncentration og læring. Skolens fysiske rammer og indeklima har stor betydning for

Læs mere

Tekst indsættes. Støj. Støj i skolen

Tekst indsættes. Støj. Støj i skolen TEMA TEMA Tekst indsættes Støj Støj i skolen Indhold Forord 3 En opgave for sikkerhedsgruppen 4 Lyd, støj og akustik 5 Regler om støj 8 Akustikplanlægning ved nybyggeri 12 Årsager til støj på skoler 16

Læs mere

Akustisk rapport. Bestemmelse af behovet for lyddæmpning i Vejle Kajakklub. Revision nr.: 00 Udgivelsesdato: Oktober 2004

Akustisk rapport. Bestemmelse af behovet for lyddæmpning i Vejle Kajakklub. Revision nr.: 00 Udgivelsesdato: Oktober 2004 Bestemmelse af behovet for lyddæmpning i Vejle Kajakklub Revision nr.: 00 Udgivelsesdato: Oktober 2004 Udarbejdet: Niels Uhre Christensen Ringdams Kobbel 50 7100 Vejle nuc@iot.dk Side 2/10 lndholdsfortegnelse

Læs mere

Bygningsreglementet anfører følgende (gældende for lukkede vinduer): I beboelsesrum, samt fælles opholdsrum:

Bygningsreglementet anfører følgende (gældende for lukkede vinduer): I beboelsesrum, samt fælles opholdsrum: Notat Hjørring Kommune MARKEDSGADE 11-17 Vejstøj 20. februar 2019 Sagsnr. 10401639 Udarbejdet af: cvi Kontrolleret af: jek I forbindelse med planlægningen af ændret anvendelse for bygningerne ved Markedsgade

Læs mere

Lydisolering mellem boliger eksisterende byggeri. Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen

Lydisolering mellem boliger eksisterende byggeri. Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen Lydisolering mellem boliger eksisterende byggeri Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen SBi-anvisning 243 Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet 2014 Titel Lydisolering mellem boliger eksisterende

Læs mere

Geberit Silent-db20 Lyddæmpende afløbssystem. Teknisk Information

Geberit Silent-db20 Lyddæmpende afløbssystem. Teknisk Information Geberit Silent-db20 Lyddæmpende afløbssystem Teknisk Information Geberit Silent-db20 - afløbssystemet med lyddæmpende egenskaber Et afløbssystem med mange anvendelsesområder Silent-db20 er et lyddæmpende

Læs mere

Lydisolering mellem boliger nybyggeri

Lydisolering mellem boliger nybyggeri SBi-anvisning 237 Lydisolering mellem boliger nybyggeri 1. udgave 2011 Lydisolering mellem boliger nybyggeri Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen Dan Hoffmeyer SBi-anvisning 237 Statens Byggeforskningsinstitut,

Læs mere

Sådan dæmper du støj 20 % 3D-modeller viser hvordan tegn videre på gratis AutoCad-stegninger. af beboere er generet af støj

Sådan dæmper du støj 20 % 3D-modeller viser hvordan tegn videre på gratis AutoCad-stegninger. af beboere er generet af støj Sådan dæmper du støj 3D-modeller viser hvordan tegn videre på gratis AutoCad-stegninger. 20 % af beboere er generet af støj Nabostøj i etageejendomme Mange oplever nabostøj i etageejendomme som et stort

Læs mere

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE Teknisk Forvaltning Bygningsafdelingen Sagsbehandler: Annette Sia Christiansen Sagsid.: 11/19345 Doc.id.: 93786-11 Holmegårdens Bibliotek, ændret anvendelse 28.03.2011/anc Lokalerne

Læs mere

BYGNINGERS LYDISOLERING

BYGNINGERS LYDISOLERING BYGNINGERS LYDISOLERING NYERE BYGNINGER JØRGEN KRISTENSEN SBI-ANVISNING 172 STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT 1992 SBI-anvisninger er forskningsresultater bearbejdet til brug ved planlægning, projektering,

Læs mere

Akustikloftet uden synlige samlinger og med lang levetid. Nyhed: Gyptone BIG med unikt Sixto mønster og bedre adgang til tekniske installationer

Akustikloftet uden synlige samlinger og med lang levetid. Nyhed: Gyptone BIG med unikt Sixto mønster og bedre adgang til tekniske installationer Akustikloftet uden synlige samlinger og med lang levetid Nyhed: Gyptone BIG med unikt Sixto mønster og bedre adgang til tekniske installationer Gyptone Sixto produktserien NYHED Gyptone BIG Sixto 63 Leveres

Læs mere

Teknik / Bygningsakustik. 4.3 Bygningsakustik 4.3. Gyproc Håndbog 9

Teknik / Bygningsakustik. 4.3 Bygningsakustik 4.3. Gyproc Håndbog 9 Teknik / Bygningsakustik 4.3 Bygningsakustik 4.3 Gyproc Håndbog 9 433 Teknik / Bygningsakustik 4.3 Bygningsakustik Indhold 4.3.0 Indledning... 435 4.3.1 Begreber... 436 4.3.2 Lydisolering... 438 4.3.3

Læs mere

Lydisolering mellem boliger nybyggeri. Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen Dan Hoffmeyer

Lydisolering mellem boliger nybyggeri. Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen Dan Hoffmeyer Lydisolering mellem boliger nybyggeri Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen Dan Hoffmeyer SBi-anvisning 237 Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet 2011 Titel Lydisolering mellem boliger

Læs mere

GADE & MORTENSEN AKUSTIK A/S

GADE & MORTENSEN AKUSTIK A/S Rapport 5. juli 2019 JN/TSO/støj.05.07.19 Sag: 18.296 Antal sider: 12 Til Sag Emne : Dominia A/S KAB : Roholmparken : Støj fra vejtrafik 1 Indledning I forbindelse med projekteringen af ny bebyggelse til

Læs mere

14. BØRNEHAVEN REGNBUEN

14. BØRNEHAVEN REGNBUEN Kolding Kommune Fysisk udviklingsplan for børneområdet 2010-2021 Bind III 14. BØRNEHAVEN REGNBUEN Borgmestervej 3, 6070 Christiansfeld Institutionen er beliggende i Christiansfeld, og er normeret til 102

Læs mere

DEKO PF. den profilfrie systemvæg

DEKO PF. den profilfrie systemvæg DEKO PF den profilfrie systemvæg 2 DEKO PF alternativet til den traditionelle gipsvæg Selv om glasvægge for længst er blevet en fast bestanddel af nutidige indretninger, er efterspørgslen efter den klassiske

Læs mere

Støj i skolen 1 STØJ I SKOLEN

Støj i skolen 1 STØJ I SKOLEN Støj i skolen 1 STØJ I SKOLEN INDHOLD 3 Forord 4 En opgave for arbejdsmiljøgruppen/ arbejdsmiljøorganisationen 5 Lyd, støj og akustik 9 Regler om støj 14 Helbredseffekter af støj 17 Akustikplanlægning

Læs mere

Lokalplan nr. 61. for et område mellem Mariendalsvej og Ågade

Lokalplan nr. 61. for et område mellem Mariendalsvej og Ågade Lokalplan nr. 61 for et område mellem Mariendalsvej og Ågade Oktober 1988 INDLEDNING 1. Lokalplanens indhold Lokalplanen går ud på at åbne mulighed for at opføre etageboligbebyggelse. Lokalplanen opdeles

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR BEBOELSE I KÆLDRE

RETNINGSLINJER FOR BEBOELSE I KÆLDRE RETNINGSLINJER FOR BEBOELSE I KÆLDRE Aarhus Kommune september 2016 1 LOKALER I KÆLDRE Der er interesse for at omdanne lokaler i kældre i eksisterende etageejendomme til beboelse. Men hvor det ofte er praktisk

Læs mere

Funktionsanalyser Bygningsdele ETAGEBOLIGER BORGERGADE

Funktionsanalyser Bygningsdele ETAGEBOLIGER BORGERGADE sanalyser Bygningsdele Indhold YDER FUNDAMENTER... 8 SKITSER... 8 UDSEENDE... 8 FUNKTION... 8 STYRKE / STIVHED... 8 BRAND... 8 ISOLERING... 8 LYD... 8 FUGT... 8 ØVRIGE KRAV... 9 INDER FUNDAMENTER... 10

Læs mere

Måling af trinlyddæmpning for et trægulv på strøer på Kombi Max kiler udlagt på et 140 mm betondæk

Måling af trinlyddæmpning for et trægulv på strøer på Kombi Max kiler udlagt på et 140 mm betondæk DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Måling af trinlyddæmpning for et trægulv på strøer på Kombi Max kiler udlagt på et 140 mm betondæk Udført for Knudsen Kilen A/S AV 1166/11 Sagsnr. T200142 Side 1 af

Læs mere

H. Skjøde Knudsen. Casa Arkitekter Cowi. Point: 3 Point: 4 Point: 5 sammenhæng Fællesfaciliteter Point: 3 Point: 4 Point: 5

H. Skjøde Knudsen. Casa Arkitekter Cowi. Point: 3 Point: 4 Point: 5 sammenhæng Fællesfaciliteter Point: 3 Point: 4 Point: 5 Søndersø skole Afdeling Nordmark, december 2007 Vurdering af delparametre. Hvert af de tre projekter tildeles 3-5 point (hvor 5 er bedst). H. Skjøde Knudsen Casa Arkitekter Cowi NovoCon Creo Arkitekter

Læs mere

TILPASSET BR18 KONTORER UDANNELSESINSTITUTIONER DAGINSTITUTIONER HOSPITALER

TILPASSET BR18 KONTORER UDANNELSESINSTITUTIONER DAGINSTITUTIONER HOSPITALER Myndighedskrav og fakta Undervisningsbygninger Daginstitutionsbygninger Hospitaler Kontorbyggeri & produktion TILPASSET BR18 KONTORER UDANNELSESINSTITUTIONER DAGINSTITUTIONER HOSPITALER INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Notat nr. N6.029.11. Tranbjerg - støjskærm Støjskærm. : Tranbjerg Fællesråd. : Jørgen Heiden. Vedlagt : Tegning nr. 1-4. Kopi til : 1 INDLEDNING

Notat nr. N6.029.11. Tranbjerg - støjskærm Støjskærm. : Tranbjerg Fællesråd. : Jørgen Heiden. Vedlagt : Tegning nr. 1-4. Kopi til : 1 INDLEDNING Notat nr. N6.029.11 Dusager 12 8200 Aarhus N Danmark T +45 8210 5100 F +45 8210 5155 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Tranbjerg - støjskærm Støjskærm 25. juli 2011 Projekt: 35.6315.02 Til Fra : Tranbjerg

Læs mere

Bilag 7. De Københavnske Ældreråds bud på krav til fremtidens plejeboliger

Bilag 7. De Københavnske Ældreråds bud på krav til fremtidens plejeboliger KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomistaben NOTAT 26-09-2011 Bilag 7. De Københavnske Ældreråds bud på krav til fremtidens plejeboliger Indledning de lovgivningsmæssige rammer Alle plejeboliger i Danmark opføres

Læs mere

Beslutningsnotat. Resume. Nr: RKB 21. Projekt: RKB 12. Dato: 17-09 - 2013. Emne: Opdatering fra Lavenergirammen 2015 til Bygningsklasse 2020

Beslutningsnotat. Resume. Nr: RKB 21. Projekt: RKB 12. Dato: 17-09 - 2013. Emne: Opdatering fra Lavenergirammen 2015 til Bygningsklasse 2020 Beslutningsnotat Nr: RKB 21 Projekt: RKB 12 Dato: 17-09 - 2013 Til: Fra: Kopi til: RKB TR Grontmij Aarhus Arkitekterne Emne: Opdatering fra Lavenergirammen 2015 til Bygningsklasse 2020 Resume Dette notat

Læs mere

INDEKLIMA OG GLAS BR-krav

INDEKLIMA OG GLAS BR-krav INDEKLIMA OG GLAS BR-krav VEJLEDNING 1. Indledning Denne information giver en oversigt over vigtige emner, som indgår i beskrivelsen af valg af glas for at opnå et godt indeklima, primært i forbindelse

Læs mere

Energimærke. Adresse: Koppen 1 Postnr./by:

Energimærke. Adresse: Koppen 1 Postnr./by: SIDE 1 AF 47 Adresse: Koppen 1 Postnr./by: Oplyst varmeforbrug 2990 Nivå BBR-nr.: 210-012079-001 Energikonsulent: Michael Damsted Andersen Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne

Læs mere

Det gode storrumskontor

Det gode storrumskontor Det gode storrumskontor Arbejdsmiljøkonferencen 2013 1 Præsentation af COWI 12 kontorer i DK ca. 6000 medarbejdere i alt Hovedopgaver inden for arbejdsmiljø: - kemi - Indeklima - Ergonomi - Psykisk arbejdsmiljø

Læs mere

Ørnegårdsvej 6. Støjredegørelse. Bilag 1, side 1/5. Bilag I Detailberegning af indendørs støjniveau, 16. april 2019

Ørnegårdsvej 6. Støjredegørelse. Bilag 1, side 1/5. Bilag I Detailberegning af indendørs støjniveau, 16. april 2019 18.045 Ørnegårdsvej 6. Støjredegørelse. Bilag 1, side 1/5 Bilag I Detailberegning af indendørs støjniveau, 16. april 2019 Vurderingerne af krav til vinduer er baseret på beregninger af de indendørs støjniveauer.

Læs mere