Region Hovedstaden har den 7. februar 2007 fremsendt Forslag til Psykiatriplan til høring i bl.a. Københavns Kommune.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Region Hovedstaden har den 7. februar 2007 fremsendt Forslag til Psykiatriplan til høring i bl.a. Københavns Kommune."

Transkript

1 Region Hovedstaden Kongens Vænge Hillerød Dato: Sagsnr.: Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. Dok.nr.: Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. Høring vedr. Forslag til Psykiatriplan Region Hovedstaden har den 7. februar 2007 fremsendt Forslag til Psykiatriplan til høring i bl.a. Københavns Kommune. Sagen er behandlet på Socialudvalgets møde den 28. marts Socialudvalget i Københavns Kommune har følgende bemærkninger til forslag til psykiatriplan. Socialudvalget kan generelt tilslutte sig de overordnede intentioner med forslag til psykiatriplan, herunder: At psykisk syge skal opleve sammenhæng i behandlingen og sammenhæng med den socialpsykiatriske indsats, At udgangspunktet for indsatsen skal være, at det er muligt helt eller delvist at komme sig efter psykiske lidelser men at indsatsen samtidig skal kunne rumme dem, som har et årelangt behov for hjælp, herunder i samarbejde med de sociale tilbud, At der er behov for at styrke de specialiserede funktioner, samtidig med at der er lokale/tilgængelige veludbyggede ambulante behandlingsenheder som f.eks. distriktspsykiatrien og opsøgende psykoseteams. Socialudvalget er positive overfor, at det i psykiatriplanen er anført, at mulighederne for at reducere polyfarmaci (brug af flere medikamenter på samme tid) vurderes. Socialudvalget i København er optaget af denne problemstilling. Socialudvalget ønsker, at der i forhold til beboerne på de socialpsykiatriske botilbud er et fortsat stort fokus denne problemstilling. Socialudvalget bifalder, at psykiatriplanen på en række områder indeholder en styrket behandlingsindsats. Rådhuset 1599 København V Telefon Direkte telefon Telefax Mikkel.Warming@sof.kk.dk

2 Socialudvalget hilser f.eks. en styrket indsats inden for områder som retspsykiatri og børne- og ungdomspsykiatri (akutfunktion og lukket afsnit) og oligofreni (udviklingshæmmede med psykisk sygdom) velkommen. Socialudvalget ser også positivt på, at det overvejes at udvide kapaciteten indenfor specialfunktioner som psykiatri ift. brugere med en anden etnisk baggrund end dansk og behandling af spiseforstyrrelser. Endvidere opfatter Socialudvalget de såkaldte kriseteams som et kvalitativt løft og ser frem til, at disse teams funktion m.v. konkretiseres. Side 2 af 6 Socialforvaltningen finder det positivt, at planlægningsområderne tilsigter, at den enkelte bydel i Københavns Kommune, skal have én primær samarbejdspartner. På det børne- ungepsykiatriske område, er det dog Socialudvalgets klare ønske at Københavns Kommune fortsat kun skal henvende sig til ét hospital - Bispebjerg hospital. Socialudvalget ser Region Hovedstadens forslag til psykiatriplan som et led i en proces, idet der lægges op til, at der skal foretages yderligere analyser på en række områder, inden der tages endelige beslutninger om kapacitet m.v. I denne forbindelse vil Socialudvalget pege på en række punkter, som Socialudvalget har særlig fokus på: Konsekvenser af den fortsatte reduktion af sengepsykiatrien Københavns Kommune har igennem en længere årrække mærket konsekvenserne af nedlæggelsen af sengepladser og erstatningen med ambulant behandling i distriktspsykiatrien. Socialudvalget i København er generelt positive overfor den generelle ændring, der har fundet sted i indsatsen hen imod en afinstitutionalisering og hen imod en øget integration i det almindelige samfund. Københavns Kommune har dog samtidig oplevet, at det for en række personer betyder, at de relativt tidligt i et behandlingsforløb udskrives til et botilbud i socialpsykiatrien. Dette samtidig med at de fortsat har betydelige psykiatriske symptomer, ofte et supplerende misbrug samt et behov for en løbende psykiatrisk indsats/opfølgning. Konsekvensen heraf betyder for en række beboere, at der bliver en for stor afstand mellem den intensive behandling, der kan finde sted i behandlingspsykiatrien og det sociale støttetilbud, der finder sted i socialpsykiatrien jf. Serviceloven. Denne tyngdeforskydning er senest beskrevet i en artikel i Ugeskrift For Læger ift. den stigende problemtyngde for beboerne på det socialpsykiatriske botilbud Sundbygaard (Breddam et al.).

3 Side 3 af 6 Mulige konsekvenser for Københavns Kommune Det fremgår af psykiatriplanen, at psykiatrien på nogle punkter er mere veludbygget i København end i den øvrige del af regionen. Dette skal bl.a. ses i lyset af den store andel af psykisk syge, som opholder sig i hovedstaden, og de særlige storbyudfordringer, der fremkommer som følge heraf. Som eksempler på forskelle i behandlingsindsatsen i.f.t. regionen som sådan, kan nævnes opsøgende psykoseteams og den psykiatriske udrykningstjeneste. Socialudvalget er af den opfattelse, at regionen ønsker en mere ensartet behandlingsindsats i hele regionen. Forbedringer i behandlingsindsatsen på nogle områder skal jf. psykiatriplanen som udgangspunkt finansieres af besparelser andre steder. Socialudvalget kan derfor være bekymret for, om omlægninger i behandlingsindsatsen, herunder nedlæggelse af senge, vil ske på bekostning af psykiatrien i København i form af: Serviceforringelser for københavnske borgere, Afledte konsekvenser for socialpsykiatrien i Københavns Kommune. Eksempelvis som følge af reduktion i antallet af senge/ opsøgende psykoseteams og hurtigere udskrivelser og dermed større pres på socialpsykiatrien og afledte sociale ydelser, At det konkrete lokale samarbejde mellem sektorerne vanskeliggøres ved at blive sat under pres, f.eks. som følge af hurtigere udskrivelser. Socialudvalget tillægger det stor betydning, at regionens psykiatriplan, har en særlig hovedstadsprofil, jf. sundhedsaftalen, der tager hensyn til de særlige udfordringer der kendetegner hovedstaden. Dette gælder bl.a. den betydelige overrepræsentation af skizofrene, dobbeltdiagnosticerede og psykisk syge med en retslig foranstaltning. Akutfunktioner Den tidligere fælles psykiatriske udrykningstjeneste for H:S og Københavns Amt skal servicere hele regionen, suppleret af et akutteam i det tidligere Frederiksborg Amt. Det fremgår ikke, om udrykningstjenestens kapacitet udhules herved. Socialudvalget lægger vægt på, at de akutte skadestuefunktioner på hospitalerne bevares. Sct. Hans Hospital nedlæggelse af senge og behandling af personer med både sindslidelse og misbrug (dobbeltdiagnoser) Gennemføres forslaget til psykiatriplan, vil de nuværende afdelinger på Sct. Hans hospital, afd. M (bl.a. specialbehandling af psykisk syge med misbrug) og afd. L (intensiv langtidsrehabilitering) blive nedlagt.

4 Der etableres i stedet en afdeling, der skal omfatte 3 patientgrupper, bl.a. dobbeltdiagnosticerede og langtidsrehabilitering. Hertil kommer i en overgangsperiode ca. 60 færdigbehandlede københavnske borgere. Hjemtagelsen heraf forventes at betyde, at der kan lukkes senge. Side 4 af 6 Det fremgår ikke af psykiatriplanen, hvor mange senge der forventes lukket. Det er glædeligt, at det i psykiatriplanen fremhæves, at indsatsen over for psykisk syge med misbrug skal have høj kvalitet og dække behovet. Afdeling M har opbygget en stor ekspertise inden for området integreret behandling af psykisk syge med misbrug et behandlingsområde, som der er et stort og stigende brug for, set i lyset af den store andel af psykisk syge, som også har et misbrug, og de problemer som denne målgruppes adfærd ofte giver anledning til. Endvidere er der over for denne gruppe behov for en samlet/koordineret indsats i.f.t. den psykiske sygdom og misbruget og behov for en koordineret behandlingsindsats og socialpsykiatrisk indsats, der inddrager begge sektorer. Socialforvaltningen har i den sammenhæng, i samarbejde med tidligere H:S, etableret et tværgående visitationsteam der skal modvirke at denne gruppe falder mellem to stole. Socialforvaltningen har haft gode erfaringer med samarbejdet med afdeling M, herunder i form af et formaliseret samarbejde om et projekt med 4 boliger til dobbeltdiagnostiserede på Bocentret Lindegården. Socialudvalget kan ikke, på baggrund af den konkretisering der foreligger i det nuværende udkast til psykiatriplan, vurderer hvilke konsekvenser en sådan sammenlægning konkret vil medføre. Det er dog Socialudvalgets klare opfattelse, at der fortsat er brug for en specialiseret indsats og ekspertise i.f.t. gruppen af dobbeltdiagnostiserede. Det er derfor Socialudvalgets opfattelse, at en eventuel sammenlægning skal sikre den særlige specialiserede indsats ift. de dobbeltdiagnostiserede i København samt ift. udvikling, forskning og vidensdeling på området. Ligeledes finder Socialudvalget det helt centralt, at der i Regionens planlægning sikres, at der er et tilstrækkeligt antal specialiserede behandlingspladser for de dobbeltdiagnostiserede.

5 Børne- og ungdomspsykiatrien Som nævnt finder Socialudvalget det glædeligt, at indsatsen på dette område styrkes i form at etablering af akutfunktion og lukket afsnit. Side 5 af 6 Socialudvalget finder det imidlertid beklageligt, at det børne- og ungdomspsykiatriske arbejde ift. københavnske børn og unge nu bliver delt på 2 hospitaler, henholdsvis Bispebjerg Hospital og Glostrup Hospital. Indtil 2007 har Bispebjerg Hospital varetaget det børne- og ungdomspsykiatriske arbejde i hele Københavns Kommune. Der er over de senere år udviklet et godt og tillidsfuldt samarbejde mellem Bispebjerg Hospital og Socialforvaltningen i Københavns Kommune om fælles problemstillinger indenfor arbejdet med børn og unge med særlige behov - bl.a. i forhold til det såkaldte F8-10 samarbejde samt koordinatorprojekter. Baggrunden herfor har været en fælles forståelse af at et tæt formaliseret samarbejde mellem de 2 sektorer er helt nødvendigt for denne udsatte gruppe børn og unge. Socialforvaltningen, herunder døgninstitutionerne, vil fremover skulle forholde sig til 2 hospitaler - hvilket kun kan besværliggøre samarbejdet, uanset at begge hospitaler hører under den samlede Psykiatrivirksomhed. Dette gælder tillige ift. undervisningspligten. Socialudvalget ser derfor meget gerne en fremtidig løsning, hvor den børnepsykiatriske indsats ift. københavnske borgere forsat sker samlet på Bispebjerg Hospital. Psykiatrisk behandling af personer med udviklingshæmning og andre udviklingsforstyrrelser (oligofreni) Socialudvalget er enige i, at der er behov for at opruste den psykiatriske behandling af personer med udviklingshæmning og andre udviklingsforstyrrelser. Undersøgelser tyder endvidere på, at der blandt denne gruppe er mange, som har ikke-diagnostiserede og ubehandlede psykiatriske problemstillinger. Undersøgelserne tyder på, at der er behov for en indsats, der omfangsmæssigt overstiger det, man med den hidtidige lokale psykiaterbetjening har kunnet overkomme. Der kan henvises til, at Ombudsmanden ved sine inspektioner af botilbud på området har bemærket, at der i almindelighed ikke føres tilstrækkelig grundigt psykiatrisk tilsyn med brugerne. Udover opprioritering af behandlingen finder Socialudvalget, at der er behov for at styrke videreuddannelsen på området og de praktiserende lægers opmærksomhed i.f.t. at opspore og diagnosticere psykiatriske problemstillinger blandt personer med udviklingshæmning.

6 Samarbejde med socialsektoren Socialudvalget er enige i, at der fremover er store udfordringer i samarbejdet mellem kommuner og region, bl.a. i form af ramme- og sundhedsaftaler, der skal bidrage til at skabe sammenhængende patientforløb. Side 6 af 6 Socialudvalget ser forhandlingsforløbet om den første sundhedsaftale som et positivt forløb der varsler et fortsat godt og tæt samarbejde mellem behandlingspsykiatrien og socialpsykiatrien i København. Københavns Kommune er ligesom regionen meget indstillet på at afprøve nye samarbejdsidéer og har stort fokus på, at der eksisterer et godt og veludbygget samarbejde mellem de to parter. Konkretisering af psykiatriplanen Forslag til psykiatriplan angiver en retning for den kommende udvikling af psykiatrien i regionen. Der lægges op til, at der skal foretages yderligere analyser på en række områder, inden der tages endelig beslutning om kapacitet, arbejdsdeling m.v. Da der i denne konkretisering vil være forhold, der har væsentlig betydning for de københavnske borgere og Socialforvaltningen i Københavns Kommune vil Socialudvalget anmode om, at Københavns Kommunes Socialforvaltning orienteres og inddrages i den kommende konkretisering af psykiatriplanen. Socialudvalget ser med stor interesse på den kommende og spændende udvikling af behandlingspsykiatrien og socialpsykiatrien, samt den helt centrale sammenhæng i indsatsen. Venlig hilsen Mikkel Warming

Sundhedsstyrelsens rådgivning vedrørende Region Hovedstadens forslag til psykiatriplan

Sundhedsstyrelsens rådgivning vedrørende Region Hovedstadens forslag til psykiatriplan NOTAT s rådgivning vedrørende Region Hovedstadens forslag til psykiatriplan j.nr. 7-203-05-87/1/DOB Med brev af 7. februar 2007 har Region Hovedstaden fremsendt udkast af 20. januar 2007 til forslag til

Læs mere

Dobbeltdiagnose-tilbud i Region Hovedstadens Psykiatri

Dobbeltdiagnose-tilbud i Region Hovedstadens Psykiatri Dobbeltdiagnose-tilbud i Region Hovedstadens Psykiatri Katrine Schepelern Johansen, Leder af Kompetencecenter for Dobbeltdiagnose, Region Hovedstadens Psykiatri Dobbeltdiagnoseområdet før og nu For 10

Læs mere

Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg)

Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg) Sundheds- og OmsorgsforvaltningenFejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. BUDGETNOTAT Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg) Baggrund Regeringen og KL er med økonomiaftalen for 2015 enige om, at der

Læs mere

POLITIKERSPØRGSMÅL. Spørgsmål nr.: Dato: 21. april 2016 Stillet af: Susanne Due Kristensen (A) Besvarelse udsendt den: 3.

POLITIKERSPØRGSMÅL. Spørgsmål nr.: Dato: 21. april 2016 Stillet af: Susanne Due Kristensen (A) Besvarelse udsendt den: 3. Center for Sundhed Hospitalsplanlægning Kongens Vænge 2 3400 Hillerød POLITIKERSPØRGSMÅL Opgang B & D Telefon 3866 6000 Direkte 3866 6015 Mail csu@regionh.dk Journal nr.: 15015013 Sagsbeh..: lhoe/chfaan

Læs mere

Psykiatri og handicapudvalgets møde den 7. marts 2011. Emne: Opfølgning på udmøntning af 77 mio.kr.

Psykiatri og handicapudvalgets møde den 7. marts 2011. Emne: Opfølgning på udmøntning af 77 mio.kr. REGION HOVEDSTADEN Psykiatri og handicapudvalgets møde den 7. marts 2011 Sag nr. 4 Emne: Opfølgning på udmøntning af 77 mio.kr. Bilag 1 Til: Psykiatri og handicapudvalget Koncern Plan og Udvikling Enhed

Læs mere

Følgende er forvaltningens redegørelse for ansvarsfordelingen.

Følgende er forvaltningens redegørelse for ansvarsfordelingen. KØBENHAVNS KOMMUNE NOTAT Til Socialudvalget Orientering om ansvarsfordeling for psykiatri, alkohol- og misbrugsbehandling mellem kommuner og regioner På socialudvalgsmødet d. 18. maj 2016 blev Socialforvaltningen

Læs mere

Forslag til Psykiatriplan

Forslag til Psykiatriplan Region Hovedstaden Forslag til Psykiatriplan Resumé Udkast af 20. januar 2007 Forord Region Hovedstaden har landets største psykiatri. Det skal også være landets bedste. Det kræver et stærkt, offentligt

Læs mere

Samarbejdsaftale om mennesker med sindslidelse

Samarbejdsaftale om mennesker med sindslidelse Samarbejdsaftale om mennesker med sindslidelse Proces: Opdateret august 2014 tilrettet december 2016 Den Tværsektorielle Grundaftale Samarbejdsaftale om Mennesker med sindslidelse Dato Arbejdsgruppens

Læs mere

Notat oktober Social og Arbejdsmarked Sekretariatet. J.nr.: Br.nr.:

Notat oktober Social og Arbejdsmarked Sekretariatet. J.nr.: Br.nr.: - 1 - Notat Forvaltning: Social og Arbejdsmarked Sekretariatet Dato: J.nr.: Br.nr.: oktober 2012 Udfærdiget af: Marlene Schaap-Kristensen Vedrørende: Temadrøftelse om borgere med dobbeltdiagnose Notatet

Læs mere

Brev sendt til Københavns Kommune: Vedrørende inspektion af Sct. Hans Hospital

Brev sendt til Københavns Kommune: Vedrørende inspektion af Sct. Hans Hospital Brev sendt til Københavns Kommune: Vedrørende inspektion af Sct. Hans Hospital Den 26. maj 2004 afgav jeg endelig rapport om min inspektion den 18. og 24. februar 2004 af Sct. Hans Hospital. I rapporten

Læs mere

Overdødeligheden blandt psykisk syge: Danmark har et alvorligt sundhedsproblem Den politiske workshop

Overdødeligheden blandt psykisk syge: Danmark har et alvorligt sundhedsproblem Den politiske workshop Overdødeligheden blandt psykisk syge: Danmark har et alvorligt sundhedsproblem Den politiske workshop Jan Mainz Professor, vicedirektør, Ph.D. Aalborg Universitetshospital - Psykiatrien Hvad er der behov

Læs mere

Sundhedsstyrelsens rådgivning vedrørende Region Syddanmarks forslag til psykiatriplan

Sundhedsstyrelsens rådgivning vedrørende Region Syddanmarks forslag til psykiatriplan Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle s rådgivning vedrørende Region Syddanmarks forslag til psykiatriplan Med brev af 6. november 2007 har Region Syddanmark fremsendt forslag til psykiatriplan Fremtidens

Læs mere

Høringsskema Almen Praksisplan 2015-2018 - besvaret af. Organisation: Udsatterådet. E-mail: pfs43

Høringsskema Almen Praksisplan 2015-2018 - besvaret af. Organisation: Udsatterådet. E-mail: pfs43 Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang B & D Telefon 3866 6000 Mail csu@regionh.dk Dato: 26. juni 2015 Høringsskema Almen Praksisplan 2015-2018 - besvaret af Organisation:

Læs mere

Notat: Tidlig indsats i nærmiljøet ved mistanke om psykiske sygdomme hos børn og unge

Notat: Tidlig indsats i nærmiljøet ved mistanke om psykiske sygdomme hos børn og unge Afdeling: Planlægning Journal nr.: 12/3359 Dato: 16. februar 2012 Udarbejdet af: Anja Stentoft Reilev E mail: Anja.Stentoft.Reilevn@psyk.regionsyddanmark.dk Telefon: 5146 9456 Notat: Tidlig indsats i nærmiljøet

Læs mere

Psykiatri- og Socialudvalget

Psykiatri- og Socialudvalget Psykiatri- og Socialudvalget 20. NOVEMBER 2018: Oplæg ved Charlotte R. Josefsen og Torben Kyed Larsen Regeringens psykiatriplan det aktuelle politiske og faglige grundlag for psykiatrien i Region Syddanmark

Læs mere

UNDERUDVALGET VEDR. PSYKIATRI OG SOCIAL

UNDERUDVALGET VEDR. PSYKIATRI OG SOCIAL BESLUTNING REGION HOVEDSTADEN Forberedelsesudvalget UNDERUDVALGET VEDR. PSYKIATRI OG SOCIAL Onsdag den 13. september 2006 Kl. 17.00 Amtsgården i Hillerød, Mødelokale H 4 Møde nr. 5 Mødet afsluttedes kl.

Læs mere

Nærværende er en kort status for projektet og udkast til oplæg til de elementer det kan være relevant at lade indgå i et sådant forsøg.

Nærværende er en kort status for projektet og udkast til oplæg til de elementer det kan være relevant at lade indgå i et sådant forsøg. NOTAT Statusnotat/udkast til projektoplæg: Integreret psykiatri i Region Sjælland (Trieste-projekt) Region Sjælland har i Budget 2014 afsat 2 mio.kr. til forberedelse af et forsøg med etablering af integreret

Læs mere

Vedrørende Statsforvaltningen, Tilsynets anmodning om en udtalelse om klage indgivet af SAND

Vedrørende Statsforvaltningen, Tilsynets anmodning om en udtalelse om klage indgivet af SAND Socialudvalget Borgmesteren Statsforvaltningen, Tilsynet Storetorv 10 6200 Aabenraa Vedrørende Statsforvaltningen, Tilsynets anmodning om en udtalelse om klage indgivet af SAND Dato Sagsnr. 2013-0184456

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling. Oktober 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling. Oktober 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling Oktober 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Efterspørgsel på botilbud Borgere med handicap

Efterspørgsel på botilbud Borgere med handicap Socialudvalget 29-1 SOU alm. del Svar på Spørgsmål 155 Offentligt Indenrigs- og Socialministeriet Att. Specialkonsulent Julie Begtorp Dato: 6.1.21 Sagsnr.: 21-2667 Dok.nr.: 21-1435 Øget behov for botilbud

Læs mere

Sundhedsstyrelsens rådgivning til Region Hovedstadens reviderede hospitals og psykiatriplan 2015

Sundhedsstyrelsens rådgivning til Region Hovedstadens reviderede hospitals og psykiatriplan 2015 Region Hovedstaden Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Sundhedsstyrelsens rådgivning til Region Hovedstadens reviderede hospitals og psykiatriplan 2015 23. april 2015 Region Hovedstaden har den 4. februar 2015

Læs mere

Psykiatriplan Ishøj Kommune og Vallensbæk Kommune

Psykiatriplan Ishøj Kommune og Vallensbæk Kommune Psykiatriplan 2015-2018 Ishøj Kommune og Vallensbæk Kommune Psykiatriplan 2015-2018 Borger- og Socialservice Forord I denne psykiatriplan vil Ishøj og Vallensbæk kommuners overordnede målsætninger for

Læs mere

Ansøgningsskema til Regionsrådets pulje for samarbejdsprojekter vedr. udsatte borgere

Ansøgningsskema til Regionsrådets pulje for samarbejdsprojekter vedr. udsatte borgere Koncern Plan og Udvikling Enhed for Tværsektorielt Samarbejde Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok B Telefon 38 66 50 00 Direkte 38 66 61 07 Web www.regionh.dk Ref.: WB Dato: 08.04.2013 2012 Ansøgningsskema

Læs mere

Region Midtjylland Sundhedsplanlægning Skottenborg Viborg Høringssvar Psykiatriplan for Region Midtjylland 2017-

Region Midtjylland Sundhedsplanlægning Skottenborg Viborg Høringssvar Psykiatriplan for Region Midtjylland 2017- POSTBOKS 19 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK Region Midtjylland Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 8800 Viborg /gry.brun.jensen@stab.rm.dk Høringssvar

Læs mere

Thisted Kommune har den 26. februar 2015 modtaget høringsversion af Plan for sygehus- og speciallægepraksis 2015-2020 og Psykiatriplan 2015-2020.

Thisted Kommune har den 26. februar 2015 modtaget høringsversion af Plan for sygehus- og speciallægepraksis 2015-2020 og Psykiatriplan 2015-2020. Afsender: Thisted Kommune Region Nordjylland Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg Øst Thisted Kommune Sundhed og ældre 15. april 2015 CPR / CVR: BrevID.: 1895404 Medarbejder: DRM Høringssvar fra Thisted Kommune

Læs mere

Sundhedspolitisk Dialogforum

Sundhedspolitisk Dialogforum Sundhedspolitisk Dialogforum D. 22. oktober 2015 Oplæg om Det psykiatriske område (kommunale og regionale snitflader) Sundhed og psykisk sygdom Mennesker, der har en alvorlig psykisk sygdom som f.eks.

Læs mere

[Navn] [Adresse] [Postnummer] [By] Høringssvar Psykiatriplan for Region Midtjylland 2017-

[Navn] [Adresse] [Postnummer] [By] Høringssvar Psykiatriplan for Region Midtjylland 2017- POSTBOKS 19 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK [Navn] [Adresse] [Postnummer] [By] Høringssvar Psykiatriplan for Region Midtjylland 2017- Struer

Læs mere

Tak for din henvendelse af 18. september 2017, hvor du stiller følgende spørgsmål til forvaltningen:

Tak for din henvendelse af 18. september 2017, hvor du stiller følgende spørgsmål til forvaltningen: Socialforvaltningen Adm. direktør Ninna Thomsen, MB 28.09.17 Sagsnr. 2017-0318352 Dokumentnr. 2017-0318352-5 Kære Ninna Thomsen Tak for din henvendelse af 18. september 2017, hvor du stiller følgende spørgsmål

Læs mere

Det Psykiatriske Gadeplansteam. Afdelingssygeplejerske Rikke Knudsen, Psykiatrisk Center Hvidovre

Det Psykiatriske Gadeplansteam. Afdelingssygeplejerske Rikke Knudsen, Psykiatrisk Center Hvidovre Det Psykiatriske Gadeplansteam Afdelingssygeplejerske Rikke Knudsen, Psykiatrisk Center Hvidovre Baggrund Ved Hjemløsetællingen i uge 6, 2013 findes 5800 hjemløse. Heraf opholder de 1600 sig i København.

Læs mere

Bilag 1: Resume af behovsanalyse. Behovet for botilbudslignende ydelser til borgere med sindslidelse 2016-2020

Bilag 1: Resume af behovsanalyse. Behovet for botilbudslignende ydelser til borgere med sindslidelse 2016-2020 Bilag 1: Resume af behovsanalyse Behovet for botilbudslignende ydelser til borgere med sindslidelse 2016-2020 Resume af behovsanalysen I budgetaftale 2015 der det besluttet, at Socialforvaltningen og Økonomiforvaltningen

Læs mere

PSYKIATRI UDFORDRINGER 2017 Oplæg for KKR juni 2017

PSYKIATRI UDFORDRINGER 2017 Oplæg for KKR juni 2017 PSYKIATRI UDFORDRINGER 2017 Oplæg for KKR juni 2017 ORGANISERING Jobcentre Behandling Psykiatri sygehusene Lokal psykiatrien Region Syddanmark Sygehusene Skoler og daginstitutioner Socialpædagogisk indsats

Læs mere

Notat. Københavns Kommunes høringssvar på Region Hovedstadens plan Sammen om psykiatriens udvikling Treårsplan

Notat. Københavns Kommunes høringssvar på Region Hovedstadens plan Sammen om psykiatriens udvikling Treårsplan Socialforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen Notat Københavns Kommunes høringssvar på Region Hovedstadens plan Sammen om psykiatriens udvikling Treårsplan 2020-2022

Læs mere

Beboernes ophold er typisk af længerevarende karakter, men afhænger af den enkeltes behov.

Beboernes ophold er typisk af længerevarende karakter, men afhænger af den enkeltes behov. Socialforvaltningen Velfærdsministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K Fortolkning af handleforpligtelsen i forhold til beboere på bocentre Københavns Kommunes Socialforvaltning har en række bocentre

Læs mere

Introduktion til Psykiatri og Social

Introduktion til Psykiatri og Social Introduktion til Psykiatri og Social Ved koncerndirektør Anne Jastrup Psykiatri og Social Disposition Organisering Rammebetingelser Psykiatrien Nøgletal, vision, målgrupper og udfordringer Socialområdet

Læs mere

Rapport fra arbejdsgruppen vedrørende voksne sindslidende

Rapport fra arbejdsgruppen vedrørende voksne sindslidende GLADSAXE KOMMUNE Social- og sundhedsforvaltningen Psykiatri- og handicapafdelingen Maj 2007 Rapport fra arbejdsgruppen vedrørende voksne sindslidende med bilag J. nr. 16.15.00P35 Sag: 2007/0000939-047

Læs mere

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov Opsamling på workshoppen den 30. januar 2018 vedr. Det gode borgerforløb På baggrund af den afholdte workshop den 30. januar 2018 vedrørende Det gode borgerforløb i overgangen mellem social- og behandlingspsykiatrien,

Læs mere

K O N K L U S I O N E R REGION HOVEDSTADEN Regionsrådet UNDERUDVALGET VEDRØRENDE PSYKIATRI OG SOCIALOMRÅDET

K O N K L U S I O N E R REGION HOVEDSTADEN Regionsrådet UNDERUDVALGET VEDRØRENDE PSYKIATRI OG SOCIALOMRÅDET K O N K L U S I O N E R REGION HOVEDSTADEN Regionsrådet UNDERUDVALGET VEDRØRENDE PSYKIATRI OG Mandag den 7. april 2008 Kl. 14.30 i Distriktspsykiatrisk Center Ydre Nørrebro, Nannasgade 28, 2200 København

Læs mere

Forretningsudvalgets ekstraordinære møde den 26. oktober 2010

Forretningsudvalgets ekstraordinære møde den 26. oktober 2010 REGION HOVEDSTADEN Forretningsudvalgets ekstraordinære møde den 26. oktober 2010 Sag nr. 2 Emne: Udmøntning af 77 mio. kr. til udvidelse og nye opgaver i psykiatrien 1 bilag Koncern Plan og Udvikling Enhed

Læs mere

Bilag 1: Baggrund og indhold for Psykiatriplan for København

Bilag 1: Baggrund og indhold for Psykiatriplan for København Bilag 1: Baggrund og indhold for Psykiatriplan for København Besparelser og manglende udvikling Det er især de dårligste af de psykisk syge, der er ofre for de strukturelle ændringer og manglende udvikling

Læs mere

POLITIKERSPØRGSMÅL. Spørgsmål nr.: Dato: 21. marts 2016 Stillet af: Anne Ehrenreich (V) Besvarelse udsendt den: 14.

POLITIKERSPØRGSMÅL. Spørgsmål nr.: Dato: 21. marts 2016 Stillet af: Anne Ehrenreich (V) Besvarelse udsendt den: 14. Center for Sundhed Hospitalsplanlægning Kongens Vænge 2 3400 Hillerød POLITIKERSPØRGSMÅL Opgang B & D Telefon 3866 6000 Direkte 3866 6015 Mail csu@regionh.dk Journal nr.: 15015013 Sagsbeh..: HASURA Spørgsmål

Læs mere

Koordinerende indsatsplaner

Koordinerende indsatsplaner OVERBLIK OG SAMMENHÆNG Koordinerende indsatsplaner Planlægning på tværs af sektorer i forløb med borgere, der er udfordret af psykisk sygdom, misbrug og sociale problemer INDHOLD 1 Koordinerende indsatsplaner

Læs mere

SAMARBEJDE mellem botilbud. og psykiatri

SAMARBEJDE mellem botilbud. og psykiatri SAMARBEJDE mellem botilbud og psykiatri Vi er overbevist om, at vores samarbejde betyder, at vi hver især står stærkere. SAMMEN STÅR VI STÆRKERE Sammenhæng mellem psykiatrisk behandling og den pædagogiske

Læs mere

27/11/2014. Psykiatriplan Psykiatrien i dag. Temadrøftelse Regionsrådet 26. november 2014

27/11/2014. Psykiatriplan Psykiatrien i dag. Temadrøftelse Regionsrådet 26. november 2014 Psykiatriplan 2015-2020 Temadrøftelse Regionsrådet 26. november 2014 Psykiatrien i dag 1 Udvikling i antal henvisninger (indextal 2008=100) 225 200 175 150 125 100 143 134 107 I alt Voksenpsyk i alt B&U

Læs mere

Psykiatri og social Administrationen, Planlægning Tingvej 15 Postboks 36 8800 Viborg

Psykiatri og social Administrationen, Planlægning Tingvej 15 Postboks 36 8800 Viborg Psykiatri og social Administrationen, Planlægning Tingvej 15 Postboks 36 8800 Viborg Den 26. maj 2010 Ref.: RSA/EW Medlems nr.: Sagsnr.: Høringssvar vedr. masterplan for Århus Universitetshospital, Risskov

Læs mere

Opgaveudvikling på psykiatriområdet

Opgaveudvikling på psykiatriområdet Sammenfatning af publikation fra : Opgaveudvikling på psykiatriområdet Opgaver og udfordringer i kommunerne i relation til borgere med psykiske problemstillinger Marie Henriette Madsen Anne Hvenegaard

Læs mere

Overdødeligheden blandt psykisk syge: Danmark har et alvorligt sundhedsproblem

Overdødeligheden blandt psykisk syge: Danmark har et alvorligt sundhedsproblem Overdødeligheden blandt psykisk syge: Danmark har et alvorligt sundhedsproblem Jan Mainz Professor, vicedirektør, Ph.D. Aalborg Universitetshospital - Psykiatrien Case En 64-årig kvinde indlægges akut

Læs mere

HOSPITALS- OG PSYKIATRIPLAN 2020

HOSPITALS- OG PSYKIATRIPLAN 2020 Region Hovedstaden HOSPITALS- OG PSYKIATRIPLAN 2020 KORT FORTALT DE VÆSENTLIGSTE TEMAER OG ÆNDRINGER FREM MOD 2020 APRIL 2013 HOSPITALERNE 2020 REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI 2020 PC Sct. Hans PC Nordsjælland

Læs mere

Udmøntning af budgetmidler til psykiatrien og det nære og sammenhængende sundhedsvæsen

Udmøntning af budgetmidler til psykiatrien og det nære og sammenhængende sundhedsvæsen 20. november 2018 Udmøntning af budgetmidler til psykiatrien og det nære og sammenhængende sundhedsvæsen 0. Indledning I forliget om budget 2019 gav forligspartierne et betydeligt løft af psykiatrien på

Læs mere

Indsatsområde 6: Indsatsen for mennesker med sindslidelser

Indsatsområde 6: Indsatsen for mennesker med sindslidelser Indsatsområde 6: Indsatsen for mennesker med sindslidelser Krav 1. Den nærmere arbejdsdeling mellem region og kommuner i forhold til indsatsen for mennesker med sindslidelser, herunder på børne- og ungeområdet

Læs mere

Psykiatriplan 2007. Region Hovedstaden. Psykiatriplan 2007. Region Hovedstaden

Psykiatriplan 2007. Region Hovedstaden. Psykiatriplan 2007. Region Hovedstaden Psykiatriplan 2007 Region Hovedstaden Psykiatriplan 2007 Region Hovedstaden 2 Psykiatriplan 2007 Region Hovedstaden Juni 2007 3 Psykiatriplan 2007 Region Hovedstaden, Kongens Vænge 2, 3400 Hillerød Juni

Læs mere

Mødesagsfremstilling. Social- og Sundhedsudvalget

Mødesagsfremstilling. Social- og Sundhedsudvalget Mødesagsfremstilling Social- og Sundhedsforvaltningen Social- og Sundhedsudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 13-03-2007 Dato: 28-02-2007 Sag nr.: ØU 54 (SOSU 22) Sagsbehandler: Janne Egelund Andersen Kompetence:

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [SUU, FT og folketingspolitikere, den 17. november kl 16.30, lokale ]

TALEPAPIR Det talte ord gælder [SUU, FT og folketingspolitikere, den 17. november kl 16.30, lokale ] Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 192 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: Psykiatri og Lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPMAS Koordineret med: Sagsnr.: 1609792

Læs mere

Undertegnede er overlæge ved Psykiatrisk Afdeling P i Odense. Er ansvarlig for afdelingen for unge voksne i alderen fra 18 til 23 år.

Undertegnede er overlæge ved Psykiatrisk Afdeling P i Odense. Er ansvarlig for afdelingen for unge voksne i alderen fra 18 til 23 år. Region Syddanmark Att.: Julia Egebæk Psykiatrisk afd. P, Universitetsafd. Kontakt: Dorte Serup Sørensen Direkte tlf. 65 41 1592 30. november 2007 Side 1/7 Mailadresse: julia.egebæk@regionsyddanmark.dk

Læs mere

Notat. 10 dages forespørgsel fra Gert Bjerregaard, Venstre. Til Kopi til Aarhus Kommune. Socialforvaltningen. Den 14. oktober 2013

Notat. 10 dages forespørgsel fra Gert Bjerregaard, Venstre. Til Kopi til Aarhus Kommune. Socialforvaltningen. Den 14. oktober 2013 Notat Emne fra Gert Bjerregaard, Venstre Til Kopi til Aarhus Kommune Den 14. oktober 2013 har modtaget nedenstående spørgsmål fra Gert Bjerregaard, Venstre. Gert Bjerregaard efterspørger samtidig forvaltningens

Læs mere

Notat. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune. Besvarelse af 10-dages forespørgsel vedrørende indlagte hjemløse

Notat. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune. Besvarelse af 10-dages forespørgsel vedrørende indlagte hjemløse Notat Side 1 af 6 Til Til Kopi til Jette Jensen, Enhedslisten Orientering Aarhus Byråd Besvarelse af 10-dages forespørgsel vedrørende indlagte hjemløse Byrådsmedlem Jette Jensen, Enhedslisten har fremsendt

Læs mere

Der har allerede været afholdt en række møder, og der er i den nærmeste fremtid varslet endnu flere møder, konferencer og høringer om spørgsmålet.

Der har allerede været afholdt en række møder, og der er i den nærmeste fremtid varslet endnu flere møder, konferencer og høringer om spørgsmålet. Udkast til drøftelse i HB Juni 2016 Politikpapir om: Vold og trusler på botilbud for mennesker med psykiske lidelser Efter episoden den 25. marts 2016 på Center Lindegården i Roskilde, hvor en medarbejder

Læs mere

NOTAT. Orientering om status på Integreret Psykiatri i Næstved

NOTAT. Orientering om status på Integreret Psykiatri i Næstved NOTAT Orientering om status på Integreret Psykiatri i Næstved Baggrund Regionsrådet har afsat 2 mio. kr. i 2014 og 2015 til opstart af et pilotprojekt om integreret psykiatri, som skal muliggøre en mere

Læs mere

Psykiatri- og socialområdet

Psykiatri- og socialområdet Regionshuset, Vejle 13. maj og 11. juni 2013 Psykiatri- og socialområdet 1 v/psykiatri- og socialdirektør Jacob Stengaard Madsen Psykiatri Ét sygehus med afdelinger og funktioner fordelt i Region Syddanmark

Læs mere

Baggrundsnotat om samarbejdet med kommunerne inden for psykiatrien

Baggrundsnotat om samarbejdet med kommunerne inden for psykiatrien Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 www.rm.dk Baggrundsnotat om samarbejdet med kommunerne inden for psykiatrien Dette baggrundsnotat om samarbejdet

Læs mere

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelsen 2017

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelsen 2017 Psykiatri og Social Administrationen Planlægning Tingvej 15 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser

Læs mere

Forsorgshjem og herberger i Danmark Undersøgelse blandt ledere ved forsorgshjem og herberger

Forsorgshjem og herberger i Danmark Undersøgelse blandt ledere ved forsorgshjem og herberger Forsorgshjem og herberger i Danmark Undersøgelse blandt ledere ved forsorgshjem og herberger August 2017 RAPPORT Forsorgshjem og herberger i Danmark Undersøgelse blandt ledere ved forsorgshjem og herberger

Læs mere

Den koordinerende indsatsplan. KKR konference v/ Henrik Stahl Nielsen & Sidsel Busch

Den koordinerende indsatsplan. KKR konference v/ Henrik Stahl Nielsen & Sidsel Busch Den koordinerende indsatsplan KKR konference 30.3 2016 v/ Henrik Stahl Nielsen & Sidsel Busch Koordinerende indsatsplaner Retningslinjer udarbejdet af Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen i fælleskab i

Læs mere

Hospitals- og psykiatriplan 2020

Hospitals- og psykiatriplan 2020 Region Hovedstaden Hospitals- og psykiatriplan 2020 Kort fortalt De væsentligste temaer og ændringer frem mod 2020 Fra høringsudkastet. Læs mere på www.regionh.dk/ hospitalsplan hospitalerne 2020 Gribskov

Læs mere

Tilbagemelding fra de decentrale mødefora på det psykiatriske område

Tilbagemelding fra de decentrale mødefora på det psykiatriske område Område: Det psykiatriske område Udarbejdet af: Anita Lerche Afdeling: Ledelsessekretariatet E-mail: Anita.Lerche@regionsyddanmark.dk Journal nr.: Telefon: 76631007 Dato: 19. november 2007 Tilbagemelding

Læs mere

Dato Sagsbehandler Lotte Riberholt Andersen. Status på projekt integreret psykiatri

Dato Sagsbehandler Lotte Riberholt Andersen. Status på projekt integreret psykiatri Sagsnr. 27.35.00-A00-1-14 Dato 23-11-2014 Sagsbehandler Lotte Riberholt Andersen Status på projekt integreret psykiatri Baggrund Som orienteret på udvalgets møde d. 7. april 2014 er der aftalt et samarbejde

Læs mere

Viborg Kommunes høringssvar til Region Midtjyllands psykiatriplan

Viborg Kommunes høringssvar til Region Midtjyllands psykiatriplan Viborg Kommunes høringssvar til Region Midtjyllands psykiatriplan 2013-2016 Indledning Viborg Kommune har med stor interesse læst og drøftet udkastet til Region Midtjyllands psykiatriplan - Strategier

Læs mere

Konference d. 8. maj 2019

Konference d. 8. maj 2019 Konference d. 8. maj 2019 Kapacitet og organisering Oplæg ved Administrerende sygehusdirektør Charlotte Rosenkrantz Josefsen Kapacitet og organisering 2019 2007 Retspsykiatri Sammen sætter vi borgeren

Læs mere

Ændret organisering af socialpsykiatriske centre i København

Ændret organisering af socialpsykiatriske centre i København Socialforvaltningen NOTAT Æ23-11-2010 Sagsnr. 2010-17388 Ændret organisering af socialpsykiatriske centre i København Forvaltningen vil i dette notat orientere om en ændret organisering af socialpsykiatrien

Læs mere

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelsen 2018

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelsen 2018 Psykiatri og Social Administrationen Planlægning Tingvej 15 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser

Læs mere

Kvalitetsstandard for støttekontaktpersonsordningen. psykiatriområdet jf. Servicelovens 99

Kvalitetsstandard for støttekontaktpersonsordningen. psykiatriområdet jf. Servicelovens 99 Kvalitetsstandard for støttekontaktpersonsordningen (SKP) på psykiatriområdet jf. Servicelovens 99 Udarbejdet af: Dato: Sagsid.: Fælles November13 Sundhed og Handicap Version nr.: 4 Kvalitetsstandard for

Læs mere

Der er tilsvarende behov for fokus på udfordringerne med ældre med udadreagernede adfærd, hvilket ikke er med i psykiatriplanen.

Der er tilsvarende behov for fokus på udfordringerne med ældre med udadreagernede adfærd, hvilket ikke er med i psykiatriplanen. Ringkøbing-Skjern Kommune Social- og Sundhedsudvalget 22. februar 2017 2. Høring af Psykiatriplan for Region Midtjylland 2017-17-004674 Sagsfremstilling Indledningsvist udtrykker Ringkøbing-Skjern Kommune

Læs mere

Høringsskema Almen Praksisplan besvaret af. Organisation: Glostrup Kommune

Høringsskema Almen Praksisplan besvaret af. Organisation: Glostrup Kommune Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang B & D Telefon 3866 6000 Mail csu@regionh.dk Dato: 26. juni 2015 Høringsskema Almen Praksisplan 2015-2018 - besvaret af Organisation:

Læs mere

2.2 Samarbejde med patienter og pårørende om udviklingen af sundhedsvæsenet

2.2 Samarbejde med patienter og pårørende om udviklingen af sundhedsvæsenet Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang B & D Telefon 3866 6000 Mail csu@regionh.dk Dato: 26. juni 2015 Høringsskema Almen Praksisplan 2015-2018 - besvaret af Organisation:

Læs mere

Høringssvar

Høringssvar Område: Psykiatri Udarbejdet af: Julia Egebæk Afdeling: Plan og udvikling E-mail: julia.egebaek@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 07/12622 Telefon: 76631017 Dato: 27. september 2007 Notat Høringssvar 25.06-03.09

Læs mere

FN s verdensmål og ny regional udviklingsstrategi

FN s verdensmål og ny regional udviklingsstrategi FN s verdensmål og ny regional udviklingsstrategi 2020-2023 Regionsrådets budgetaftale 2019 Region Syddanmark skal arbejde for at understøtte FN s verdensmål, der også har betydning for regionens driftsområder.

Læs mere

PSU møde 5. februar Opsamling fra tema drøftelse i Regionsrådet 28. januar 2019

PSU møde 5. februar Opsamling fra tema drøftelse i Regionsrådet 28. januar 2019 PSU møde 5. februar 2019 Opsamling fra tema drøftelse i Regionsrådet 28. januar 2019 Generelle bemærkninger: Regionsrådet vedkender sig problematikkerne/temaerne, planen og processen Generelt udtryktes

Læs mere

Opgaveudvikling på psykiatriområdet

Opgaveudvikling på psykiatriområdet Sundhedsstrategisk Forum, Region Syddanmark 23. marts 2011 Opgaveudvikling på psykiatriområdet Marie Henriette Madsen Projektleder Cand.scient.san.publ mhm@dsi.dk 1 DSI publikation: Opgaveudvikling på

Læs mere

Ø202: Fælles Psykiatrihus med Region Hovedstadens Psykiatri

Ø202: Fælles Psykiatrihus med Region Hovedstadens Psykiatri Socialforvaltningen Ø202: Fælles Psykiatrihus med Region Hovedstadens Psykiatri Budgettema: Forebyggende og sammenhængende sundhed Budgetnotatet er et fællesnotat med Region Hovedstadens Psykiatri Baggrund

Læs mere

Til Sundhedskoordinationsudvalget

Til Sundhedskoordinationsudvalget Patientinddragelsesudvalget Region Midtjylland -, Til Sundhedskoordinationsudvalget Region Midtjylland 20. februar 2019 Høring vedrørende Sundhedsaftalen 2019 2023 Et nært og sammenhængende sundhedsvæsen

Læs mere

Indenrigs- og Sundhedsministeriet Att.: Jesper Lihn Slotsholmsgade København K

Indenrigs- og Sundhedsministeriet Att.: Jesper Lihn Slotsholmsgade København K Sundhedsudvalget 2009-10 SUU alm. del Svar på Spørgsmål 32 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Att.: Jesper Lihn Slotsholmsgade 10-16 København K 26-10-2010 Sag nr. 09/1570 Dokumentnr. 51076/10

Læs mere

14. OKTOBER 2016 Opsamling på drøftelser - Politisk dialogmøde d. 12. oktober 2016

14. OKTOBER 2016 Opsamling på drøftelser - Politisk dialogmøde d. 12. oktober 2016 14. OKTOBER 2016 Opsamling på drøftelser - Politisk dialogmøde d. 12. oktober 2016 Drøftelse 1: Psykiatritemaer Alle tre psykiatritemaer vurderes relevante Særligt stor opbakning til tema 2 (akutområdet)

Læs mere

REGION HOVEDSTADEN. Ekstraordinært. Forretningsudvalgsmøde den 8. maj Sag nr. 2. Emne: Vedtagelse af Psykiatriplan. Bilag 2

REGION HOVEDSTADEN. Ekstraordinært. Forretningsudvalgsmøde den 8. maj Sag nr. 2. Emne: Vedtagelse af Psykiatriplan. Bilag 2 REGION HOVEDSTADEN Ekstraordinært Forretningsudvalgsmøde den 8. maj 2007 Sag nr. 2 Emne: Vedtagelse af Psykiatriplan Bilag 2 Region Hovedstaden Udkast af 7. maj 2007 Forord... 1. Indledning og resumè...

Læs mere

Baggrund Det samlede akutområde varetages af hospitalerne, 1813/vagtlægerne, almen praksis og kommunerne.

Baggrund Det samlede akutområde varetages af hospitalerne, 1813/vagtlægerne, almen praksis og kommunerne. Notat Juli 2017 Kommissorium udviklingen af akutområdet 2018 Indledning I udviklingen af det borgernære sundhedsvæsen spiller akutområdet og udviklingen af indsatserne og samspillet med hospital, almen

Læs mere

Psykosocialt Rådgivningsteam

Psykosocialt Rådgivningsteam Psykosocialt Rådgivningsteam for frontmedarbejdere som er i kontakt med dobbeltbelastede indenfor MISBRUG OG UDSATTE OMRÅDET Indledning Esbjerg Kommune har i samarbejde med behandlingspsykiatrien og kriminalforsorgen

Læs mere

Der har i den seneste tid været stort politisk fokus på behandlingspsykiatrien, og hvor den skal bevæge sig hen i de kommende år.

Der har i den seneste tid været stort politisk fokus på behandlingspsykiatrien, og hvor den skal bevæge sig hen i de kommende år. U D K A ST Forord September 2009 Der har i den seneste tid været stort politisk fokus på behandlingspsykiatrien, og hvor den skal bevæge sig hen i de kommende år. Danske Regioner har i foråret 2009 offentliggjort

Læs mere

Psykiatriplan Region Hovedstaden. Psykiatriplan Region Hovedstaden

Psykiatriplan Region Hovedstaden. Psykiatriplan Region Hovedstaden Psykiatriplan 2007 Region Hovedstaden Psykiatriplan 2007 Region Hovedstaden 2 Psykiatriplan 2007 Region Hovedstaden Juni 2007 3 Psykiatriplan 2007 Region Hovedstaden, Kongens Vænge 2, 3400 Hillerød Juni

Læs mere

Fælles temamøde om det tværsektorielle samarbejde i psykiatrien. Frederiksberg Rådhus den 8. april 2019

Fælles temamøde om det tværsektorielle samarbejde i psykiatrien. Frederiksberg Rådhus den 8. april 2019 Fælles temamøde om det tværsektorielle samarbejde i psykiatrien Frederiksberg Rådhus den 8. april 2019 Program Kl. 14.00 14.05 Kl. 14.05 14.10 Kl. 14.10 15.20 Kl. 15.20 15.25 Kl. 15.25 15.30 Velkomst og

Læs mere

Foreløbige erfaringer med de særlige pladser og ønsker til ændring af visitation

Foreløbige erfaringer med de særlige pladser og ønsker til ændring af visitation Foreløbige erfaringer med de særlige pladser og ønsker til ændring af visitation Dette notat omhandler de første erfaringer med de særlige psykiatripladser, som er etableret i 2018. Notatet samler op på

Læs mere

Projektbeskrivelse: Projekt brugerstyrede senge i Klinik Nord, Brønderslev Psykiatriske Sygehus

Projektbeskrivelse: Projekt brugerstyrede senge i Klinik Nord, Brønderslev Psykiatriske Sygehus Projektbeskrivelse: Projekt brugerstyrede senge i Klinik Nord, Brønderslev Psykiatriske Sygehus Indhold 1. Projektets formål... 2 2. Projektets målgruppe/patientgruppe... 2 3. Beskrivelse af projektets

Læs mere

Høringssvar fra Ringkøbing-Skjern Kommune på Region Midtjyllands spareplan 2015-2019 på sundhedsområdet

Høringssvar fra Ringkøbing-Skjern Kommune på Region Midtjyllands spareplan 2015-2019 på sundhedsområdet Region Midtjylland Koncernøkonomi Sagsbehandler Kirsten Bjerg Direkte telefon E-post kirsten.bjerg@rksk.dk Dato 4. maj 2015 Sagsnummer 15-011296 Høringssvar fra Ringkøbing-Skjern Kommune på Region Midtjyllands

Læs mere

Vedr. Forslag til Hospitals- og Psykiatriplan 2020

Vedr. Forslag til Hospitals- og Psykiatriplan 2020 Region Hovedstaden Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Vedr. Forslag til Hospitals- og Psykiatriplan 2020 Region Hovedstaden har den 23. marts 2011 sendt Forslag til Hospitals- og Psykiatriplan 2020 i høring.

Læs mere

Satspuljeprojekter aktuel status

Satspuljeprojekter aktuel status Satspuljeprojekter aktuel status Melhe/14. november 2014 Psykiatrien Vest Etablering af akut modtagelse i Slagelse (Projekt nr. 61602 / 2010-2013). Projektet er i sommeren 2013 besluttet videreført til

Læs mere

Høringssvar til revideret lovforslag om etablering af socialpsykiatriske

Høringssvar til revideret lovforslag om etablering af socialpsykiatriske Sundheds og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K Høringssvar til revideret lovforslag om etablering af socialpsykiatriske afdelinger KL fremsendte den 27. januar 2017 høringssvar til den første

Læs mere

BESLUTNINGER REGION HOVEDSTADEN Forberedelsesudvalget UNDERUDVALGET VEDR. PSYKIATRI OG SOCIAL

BESLUTNINGER REGION HOVEDSTADEN Forberedelsesudvalget UNDERUDVALGET VEDR. PSYKIATRI OG SOCIAL BESLUTNINGER REGION HOVEDSTADEN Forberedelsesudvalget UNDERUDVALGET VEDR. PSYKIATRI OG SOCIAL Tirsdag den 28. november 2006 Kl. 19.00 Amtsgården i Hillerød, Mødelokale H4 Møde nr. 8 Medlemmer: Pernille

Læs mere

Sundhedsaftalerne

Sundhedsaftalerne Sundhedsaftalerne 2015 2018 1 Rammer for sundhedsaftalerne 2015-2018 - Ifølge sundhedsloven skal regioner og kommuner udarbejde en sundhedsaftale. - Formålet er at bidrage til at sikre sammenhæng og koordinering

Læs mere

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive ramt af sygdom, kan have brug for en sammenhængende indsats fra både

Læs mere

Fælles afrapportering af arbejdet i Samarbejdsforum om patienter/borgere med psykisk sygdom

Fælles afrapportering af arbejdet i Samarbejdsforum om patienter/borgere med psykisk sygdom 25. april 2017 Fælles afrapportering af arbejdet i Samarbejdsforum om patienter/borgere med psykisk sygdom 1. Indledning Dette notat indeholder Københavns Kommunes, Roskilde kommune, Region Hovedstadens

Læs mere

Regelgrundlaget for egenbetaling, herunder fritagelse for egenbetaling, for anbragte børn og unge

Regelgrundlaget for egenbetaling, herunder fritagelse for egenbetaling, for anbragte børn og unge KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen NOTAT 15. februar 2018 Bilag 1. Regelgrundlaget for egenbetaling, herunder fritagelse for egenbetaling, for anbragte børn og unge Reglerne, herunder beløbsgrænserne,

Læs mere

UDFORDRINGER I PSYKIATRIEN. Dansk kvalitetsmodel for de regionale botilbud på det sociale område

UDFORDRINGER I PSYKIATRIEN. Dansk kvalitetsmodel for de regionale botilbud på det sociale område UDFORDRINGER I PSYKIATRIEN Dansk kvalitetsmodel for de regionale botilbud på det sociale område - Et regionalt bidrag til drøftelserne om udmøntning af satspuljen 2008 UDFORDRINGER I PSYKIATRIEN Psykiatrien

Læs mere

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45 Indholdsfortegnelse Samspil og sammenhæng... 5 Sundhed en fælles opgave... 6 Læsevejledning... 11 Det generelle... 12 Målgruppe... 12 Synliggørelse... 12 Borger-/patientrettet information og rådgivning...

Læs mere