Velkommen til ClaroRead

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Velkommen til ClaroRead"

Transkript

1 Velkommen til ClaroRead Velkommen til ClaroRead for Mac. ClaroRead er designet til at hjælpe dig med at gøre din computer nemmere at bruge. Programmet arbejder integreret med Microsoft Word for at assistere dig når du arbejder med tekst. ClaroRead tilføjer stærke talefunktioner, der gør det muligt for dig at lytte til enhver form for information på din computerskærm. Den indeholder også mange måder at enkelt lave teksten tydeligere og mere letlæst i Microsoft Word. ClaroRead vil virke sammen med alle andre programmer eller software på din Mac. ClaroRead værktøjslinje Anvend indeks på venstre side for at navigere i denne hjælp.

2 Værktøjslinje ClaroRead værktøjslinje når du gennem at vælge ikonet ClaroRead i /Program: Når du åbner programmet, ser du ovenstående værktøjslinje og du kan flytte den rundt på skjærmen ved at tage fat i navnelisten med musen og trække værktøjslinjen hvor du vil. Gennem at anvende tasterne i ClaroRead værktøjslinjen kan du få teksten på computerskærmen læst op i alle programmer. Knapperne i ClaroRead Værktøjslinje Afspil -knappen benyttes for at starte oplæsning i et Word dokumet fra hvor markøren er anbragt. Placér markøren på den plads i dokumentet hvor du vil have at oplæsning begynder fra og tryk på Afspil. I andre programmer vil et klik på Afspil -knappen læse indholdet af udklipsholderen. Så for f.eks. at bruge Afspil -knappen i Safari, skal du markere teksten, kopiere den til udklipsholderen ( C) og klikke på Afspil - knappen. Stop -knappen benyttes nårsomhelst for at standse afspilningen.

3 Når du klikker på knappen Scan, kan du konvertere utilgængelige dokumenter og tekst til et tilgængeligt format ved hjælp af OCR. Se afsnittet Scanning for nærmere oplysninger. Når du klikker på knappen Skrifttype kan du formatere tekst i Microsoft Word. Læs afsnittet Skrifttype for mere information. Når du klikker på knappen Mellemrum kan du formatere afstanden mellem tegn, linjer og afsnit i Microsoft Word. Læs afsnittet Mellemrum for mere information. Når du klikker på knappen Retskrivning kan du se om der er retskrivning i dit Microsoft Word-dokument. Læs afsnittet Retskrivning for mere information. Når du klikker på knappen Slå op i Microsoft Word, åbnes ClaroReads Kontrolvindue, der viser det aktuelle ords homofonmuligheder, staveforslag og/eller betydninger, hvis de findes. Læs afsnittet. Hvis du klikker på Slå op knappen i nogen anden program udførs en stavekontrol på den valgte tekst og vise ClaroRead er Slå op vindue med forslag til stavning, hvis nogen fejl er fundet. Læs afsnittet Slå op for mere information. Når du klikker på knappen Ordforslag bliver ClaroReads ordforslag funktion aktiveret eller deaktiveret. Læs afsnittet Ordforslag for mere information. Gennem at vælge knappen Gem som lyd kan du gemme teksten til en lydfil. I Microsoft Word vil markeret tekst blive gemmt til en lydfil. Hvis ingen tekst er markeret i Microsoft Word, vil den gemme hele dokumentet til en lydfil. I alle andre programmer vil indholdet af udklipsholderen blive gemt.

4 Når du klikker på knappen Gem som lyd åbnes en dialogboks, hvor du kan navngive lydfilen og vælge hvor den vil gemmes. Hvis du vil konvertere lydfilen til et andet format, læs afsnittet Konvertere Lydfiler. Knappen Ekstra er et nyttigt link til andre programmer. Hvis Ekstra-menuen er installeret, vil den vise: Calculator: lommeregneren, der er indbygget i Mac. ClaroCapture: Undersøgelseværktøj, der giver dig mulighed for at fange tekst fra mange steder til ét projekt. Kommer med ClaroRead. ClaroView: skærmtoningssoftware. Kommer med ClaroRead. ScreenRuler: en handy 'lineal'-barre, der følger musen, så du lettere kan fokusere på det aktive område af skærmen. Kommer med ClaroRead. ClaroSpeak: Åbn PDF-filer og andre dokumenter i ClaroSpeak, og få dem læst op med synkroniseret markering. Klik på knappen Indstillinger for at åbne ClaroRead indstillinger. Læs afsnittet ClaroRead indstillinger. Afslutingsknappen er i det øverste venstre hjørne. Alternativt kan du bruge tastaturgenveje Q.

5 Scan Med knappen Scan kan du læse tekst fra papir, som er scannet ind med en scanner, fra en PDF-fil eller en billedfil eller fra et område af skærmen. Hvis du har Readiris installeret, kan du også starte det fra værktøjslinjen. Scanne fra papir (kun ClaroRead Plus) Dette åbner Macs Image Capture-program, så du kan scanne et dokument med en scanner eller en anden billedenhed. Når det er scannet ind, konverterer ClaroRead det til tekst i et tilgængeligt dokument, som er klar til at blive læst op for dig. Scanne fra PDF/fil (kun ClaroRead Plus) Vælg denne indstilling for at konvertere en PDF-fil eller en billedfil til et tilgængeligt dokument, du kan få læst op. Scan fra skærmen Når du vælger Scan fra skærm, bliver skærmen lidt svagere, så du kan se, at du er i scanningsfunktionen. Klik og træk markeringsrektanglet hen over den tekst, du vil arbejde med. Når du slipper museknappen, kopieres teksten til udklipsholderen og bliver læst højt for dig (hvis den er indstillet til det i Indstillinger for stemme ). Start Readiris (hvis Readiris er installeret) Dette starter Readiris Pro-programmet, hvis du vil udføre en mere detaljeret OCR-scanning og korrektur.

6 Skrifttype Se online selvstudium Ændring af skrifttype er kun mulig i Microsoft Word.. Nedenfor erklæres de forskellige alternativerne for formatering af skrifttype: Forstør skrifttype Gennem at klikke på alternativet "Forstør skrifttype" øger du skrifttypen på teksten i dokumentet. Formindsk skrifttype Når du klikker på "Formindsk skrifttype" mindsker du skrifttypen på teksten i dokumentet. Comic Sans MS Alternativet "Comic Sans MS" kommer at skifte skrifttype på teksten til Comic Sans MS. Trebuchet MS Alternativet "Trebuchet MS" skifter skrifttype på markeret terkst til Trebuchet MS. Arial Alternativet "Arial" skifter skrifttype på markeret text till Arial. Tekstfarve Hvis du vil skifte skriftfarve, marker teksten eller placer markøren, hvor du skal skrive, og vælg Skrifttype > Tekstfarve og klik på den ønskede farve.

7 Markeringsfarve Hvis du vil framhæve teksten med farve, marker teksten og vælg derefter Skrifttype > Markeringsfarve og den ønskede farve.

8 Mellemrum Se online selvstudium Ændring af afstand er kun mulig i Microsoft Word Følgende forklarer de forskellige alternativene for at formatere afstand: Ændre afstand mellem tegn Gennem at vælge tasten "Ændre afstand mellem tegn" kan du øge afstanden mellem hver tegn. Ændre afstand mellem linjer Alternativet "Ændre afstand mellem linjer" Øger afstanden mellem linjerna. Ændre afstand mellem afsnit Gennem at klik på tasten "Ændre afstand mellem afsnit" øger du afstanden mellem afsnittene.

9 Retskrivning Se online selvstudium Ændring af retskrivning er kun mulig i Microsoft Word. I det følgende forklares hver enkel retskrivning-indstilling: Vis Retskrivning Ved at klikke her, vil tekstfarven på retskrivning ændres til den valgte farve (i Indstillinger). Det vil starte fra, hvor markøren er, og stoppe ved slutningen af afsnittet. Du kan også vælge den tekst, du ønsker at kontrollere, og klikke på 'Vis Retskrivning' for at fremhæve retskrivning i den valgte tekst. Fjern: vis retskrivning Et klik her vil ændre retskrivning ord tilbage til sort farve.

10 Slå op Se online selvstudium Slå op tekst i Microsoft Word Hvis du vil Slå op et ord for retskrivning, staveforslag og betydninger, skal du markere ordet eller placere markøren i begyndelsen af ordet, du ønsker at slå op, og derefter klikke på Slå op-knappen. Den følgende skærm vil vises, hvis ordet er en retskrivning: Den følgende skærm vil vises, hvis der er en stavefejl:

11 Den følgende skærm vil vises, hvis ordet har nogle alternative betydninger: Du kan vælge alternative ord/staveforslag og få vist deres betydning, for at sikre at du har det rigtige ord.

12 Ved at klikke på Vis / skjul knappen i øverste højre hjørne vil vise eller skjule den ekstra information panel, som viser en ordbog definition og sammenhæng med det aktuelle ord. Et klik på knappen "Næste" vil flytte til næste: retskrivning i afsnittet, hvis du er i fanebladet Retskrivning. stavefejl i afsnittet, hvis du er i fanebladet Stavning. ord i afsnittet, hvis du er i fanebladet Betydninger. Klik på knappen Ændre for at ændre ordet til ét valgt fra listen med alternativer, hvis du opdager at du oprindeligt skrev det forkerte ord. Klik på knappen Luk, hvis du vil vende tilbage til Word uden at foretage nogle ændringer. Klik på knappen "Opslag i DDO" for at se ordbogens definition af det aktuelt valgte ord. Hvis du har 'læs ved musemarkering' eller 'læs objekt under markøren' aktiveret, kan du klikke på teksten for at høre den udtalt. Alternativt, hvis det valgte ord ikke er en retskrivning eller stavefejl og ingen alternative betydninger er fundet, vil følgende vindue vises: Stavekontrolere tekst i andre programmer Når du skriver i andre programmer end Microsoft Word (fx en tekst område i Safari eller TextEdit), kan du stavekontrol tekst ved at markere teksten og klikke på Slå op knappen. ClaroRead vil derefter stavekontrol teksten og vise vinduet, hvis en stavefejl er fundet. Når stavekontrollen er færdig, vil ClaroRead vende tilbage til din tidligere program og anvende dine ændringer.

13

14 Ordforslag Se online selvstudium For at aktivere ordforslag, skal du klikke på knappen på værktøjslinjen. Knappen vil nu se ud til at være 'trykket ind'. For at deaktivere ordforslag, klik på knappen igen. Knappen vil nu se normal ud igen. Hvis ordforslag er aktiveret, vil ClaroRead, når du skriver i ethvert program, foreslå mulige ord, som du måske forsøger at skrive. Hvis du ser det korrekte ord i ordforslag vinduet, og du gerne vil anvende det, kan du enten trykke på den tilsvarende F-tast eller klikke på ordet med musen. Hvis F-tasterne ikke fuldfører ordet for dig, så sørg for at du har de korrekte systemindstillinger, der muliggør normalt brug af F-tasterne. Anvisninger om dette kan findes i afsnittet Support. Du kan gøre teksten i forslagsvinduet større eller mindre ved at klikke på knappen nederst til højre i vinduet og trække for at ændre vinduets størrelse. Der er mange indstillinger for ordforslag, som du kan konfigurere så de passer dig bedst. Du kan også træne ordforslag-ordbøgerne fra eksisterende dokumenter. Læs afsnittet Indstillinger for Ordforslag for mere information.

15 ClaroRead Indstillinger Du kan ændre indstillingerne i ClaroRead ved at klikke på knappen Indstillinger på værktøjslinjen, vælg i menuen øverst (ClaroRead > Indstillinger) eller ved at bruge genvejskommandoen,: Fra denne indstillingsskærm kan du ændre indstillinger for tale, markering, slå op, ordforslag og scan.

16 Taleindstillinger Se online selvstudium Fra fanen Tale i Indstillinger kan du ændre indstillinger for Stemme og Udtalelse.

17 Indstillinger for stemme Fra skærmen ovenfor kan du ændre indstillingerne for forskellige stemmer: Stemme Du kan vælge en stemme, og hastigheden som stemmen skal tale med. Tryk på Spille for at høre, hvordan stemmen lyder med de aktuelle indstillinger. Automatisk tale Du kan vælge om ClaroRead skal læse bogstaver, ord og / eller sætninger op, når du skriver dem. Se Support Spørgsmål og Svar. Oplæsning Du kan få ClaroRead til pause mellem hvert ord, og / eller stoppe efter hver sætning.

18 Mus Du kan indstille ClaroRead til automatisk at læse tekst, når du vælger med musen, og/eller tale, når du holder musemarkøren over en tekst. Hvis du finder at der tales for meget, når du svæver med musen, er der også mulighed for kun at tale ved hjælp af at svæve musen, når Safari er det aktuelle program. For at få læsning af teksten under musen til at fungere, skal du aktivere adgang til hjælpemiddelenheden. I Support Spørgsmål og svar kan du læse, hvordan du gør dette. Scanning Vælg Læs skærmscanning højt, hvis ClaroRead automatisk skal læse resultatet af scanningen fra skærmen op.

19 Udtale-indstillinger Iblandt kan talsynteser udtale et ord forkert, normalt gælder det for personer eller bynavne. Tilføj Klik på plusknappen for at tilføje en ændring til et ord, der skal udtales. Fjern Klik på minusknappen for at fjerne ændringen til et ord, der skal udtales. Ændre Klik på listen for at redigere en forandring. Test

20 Du kan lytte til både nye og gamle udtalelser ved at klikke på de respektive knapper på listen.

21 Markeringsindstillinger Fra ovenstående skærmbillede kan du ændre synkroniseret fremhæve muligheder: Synkronisered markering Du kan indstille, hvordan ClaroRead markerer i Microsoft Word, når du trykker på knappen ClaroRead Afspil. Ord: dette markerer hvert enkelt ord, ét ad gangen. Ordsti: dette fremhæver det enkelte ord, men afmarkerer ikke det foregående ord, indtil slutningen af sætningen. Sætning: dette markerer hver sætning, én ad gangen. Afsnit: dette markerer hvert afsnit, ét ad gangen. Fokus på sætning: denne valgmulighed gråtoner/maskerer hele dokumentet, med undtagelse af den aktuelle sætning når ClaroRead læser, så du kan fokusere på den aktuelle sætning. Markeringsfarve

22 Du kan ændre både tekst og baggrundsfarven af ordene, når du klikker på Play i ClaroRead. "Vis baggrundsfarve" bestemmer om baggrundsfarven ændrer sig, når tekdten er markeret.

23 Indstillinger af Slå op Se online selvstudium Fra fanen Slå op Indstillinger kan du ændre indstillinger for Retskrivning og Stavning.

24 Indstilling for Retskrivning Fra det ovenstående skærmbillede kan du ændre listen over retskrivning anvendt i ClaroRead. Tilføj Klik på + knappen for at tilføje en ny retskrivning. Fjern Klik på - knappen for at fjerne den nuværende valgte retskrivning. Redigér Klik på listen for at ændre en aktuel retskrivning. Ændring af retskrivning farve

25 Klik på knappen 'Retskrivning farve for at ændre tekstfarven, der anvendes til at fremhæve retskrivning i Microsoft Word, når 'Vis Retskrivning' er valgt.

26 Staveindstillinger ClaroRead bruger Microsoft Word staveforslag når du arbejder i Microsoft Word, og når du arbejder i andre programmer, den bruger Mac'ens indbyggede ordbog. Men ønsker du måske at tilføje nogle almindelige korrektioner, der ClaroRead måske ikke tyder på. Fra ovenstående skærmbillede kan du ændre i den supplerende liste over stavemåder foreslået af ClaroRead, når du bruger Slå op knappen. Ordene på denne liste vil blive vist øverst på stavemåden forslag listen i ClaroRead Check vinduet. Tilføj Klik på + knappen for at tilføje et nyt staveforslag. Fjern Klik på - knappen for at fjerne det nuværende valgte staveforslag. Redigér

27 Klik på listen for at ændre et aktuelt staveforslag. Se staverapport Når du bruger knappen Kontrol i ClaroRead til at rette stavefejl, registrerer ClaroRead dette, og rapporten kan ses ved at klikke på knappen 'Staverapport'. Fra ovennævnte rapport kan du kan vælge en post og klikke på knappen 'Overfør til staveliste" for at tilføje posten til den brugerdefinerede liste med staveforslag.

28 Indstillinger for Ordforslag Se online selvstudium Fra fanen Ordforslag i Indstillinger kan du ændre indstillinger for Generelt og Vindue, samt træne ordbøgerne.

29 Generelle indstillinger for Ordforslag Fra den overstående skærm kan du ændre hvordan ordforslag virker. Ordforslag ordbog Vælg, hvilken ordforslag ordbog ClaroRead skal bruge fra listen. Tilføj en ny tom ordforslag ordbog ved at klikke på + knappen. Slet den valgte ordforslag ordbog ved at klikke på - knappen. Rediger ordene i den aktuelt valgte ordforslag ordbog, ved at klikke på knappen 'Rediger'. Lær ordforslag Der er en række indstillinger, som du kan ændre, der ændrer, hvordan ClaroRead lærer ord:

30 Automatisk tilføje nye ord: Denne indstilling betyder, at alle ord vil blive føjet til ordforslag ordbog, efterhånden som du skriver dem. Stavekontrol, før du tilføjer: denne indstilling betyder, at alle ord vil blive stavekontrollerede, inden de bliver tilføjet til ordforslag ordbog. Du skal have Microsoft Word åbnet for at denne indstilling vil virke. Lærefrekvens: denne indstilling betyder, at efterhånden som du skriver ord, vil ClaroRead huske hvor mange gange du har skrevet dem, og kan foreslå det hyppigste ord fra øverst i ordforslag vinduet, hvis du har indstillingen "Sortér efter sandsynlighed" aktiveret i fanen Vindue. Lær rækkefølge af ord: denne indstilling betyder, at ClaroRead vil lære i hvilken rækkefølge, du skriver ord, så programmet kan foreslå nogle relevante næste ord til dig, hvis du har indstillingen "Næste ord" aktiveret i fanen Vindue. Gem ordbog ved afslutning: denne indstilling betyder, at ordforslag ordbog vil gemme alle dine ændringer, når du forlader ClaroRead.

31 Indstillinger for Ordforslag Vinduet Fra det ovenstående skærmbillede kan du ændre indstillingerne for pop-op ordforslag vinduet. Sortér liste Du kan vælge, om ordforslag vinduet skal sortere forslagene alfabetisk eller efter sandsynlighed. Vis Du kan vælge, om ordforslag vinduet fortsætter med at vise ord, som du ikke har valgt, og hvis ClaroRead bør forsøge at forudsige det næste ord, når du er færdig med et ord. Farve på liste Du kan ændre tekst og baggrundsfarve på ordforslag vinduet.

32 Træning af Ordforslag Fra den ovenstående skærm kan du træne den aktuelle ordforslag ordbog i ClaroRead. Træning af ordbogen 1. Vælg om du vil træne ordbogen fra: Microsoft Word eller udklipsholderen. 2. Vælg om ClaroRead skal lære nye ord, hyppigheden af ord og/eller rækkefølgen af ordene fra teksten. 3. Klik på knappen "Begynd træning". En statuslinje vises viser dig, hvor langt gennem teksten træningen er nået. Træning vil tage lang tid ved store dokumenter. Du kan annullere træningen på ethvert punkt ved at klikke på knappen "Annuller træning'. ClaroRead vil stoppe træningen og gemme de data, der allerede er lært, før du klikkede på Annullér.

33 Scan-indstillinger Fra ovenstående skærm kan du ændre den måde, ClaroReads scanningsfunktion opfører sig på, og hvordan den interagerer med Readiris Pro, hvis du har det installeret. Scan sprog Denne indstilling indstiller sproget for den anvendte OCR, når du scanner fra skærm, papir og fil. Scanningsresultat (kun ClaroRead Plus) Vis resultat vælger, om ClaroRead skal åbne resultatfilen i standardprogrammet (f.eks. Word, Adobe) eller i ClaroSpeak-appen, hvor du kan åbne filer (f.eks. PDF) og få synkroniseret tale og markering. Readiris Pro

34 Scan-indstillinger Knappen Opsæt Readiris for ClaroRead er kun tilgængelig, hvis Readiris Pro er valgt ovenfor. Hvis du trykker på knappen, vil Readiris blive sat op til brug med ClaroRead. Når du har klikket på denne knap er det tilrådeligt at klikke på knappen Scan-indstillinger og vælge din scanner. Knappen "Scan-indstillinger" vil lade dig forbinde din scanner til scanningssoftwaren. Scanningstype I denne sektion kan du vælge, om Start Readiris skal udføre en hurtig eller avanceret scanning: Hurtig : Når du vælger Start Readiris, åbnes Readiris og udfører scanningen automatisk i henhold til indstillingerne. Det kan være nødvendigt at klikke på scannersoftwarens Scan -knap, hvis den er tilgængelig. Avanceret : Når du vælger Start Readiris, åbnes Readiris, så du kan konfigurere den, som du ønsker, før du scanner.

35 Hvordan kan jeg...? Dette afsnit indeholder en praktisk guide til typiske ClaroRead operationer. Find ud af hvordan du kan: Få teksten læst højt i Microsoft Word Få teksten læst højt i Safari Få teksten læst højt i andre programmer Få Lommeregneren til at tale Konvertere AIFF/WAV fil gemt ved hjælp af knappen "Gem Lyd" til andre formater (f.eks. MP3) Styre ClaroRead med tastaturet Styre ClaroRead med dock ikon menuen

36 Få teksten læst højt i Microsoft Word Se online selvstudium Du kan få teksten læst højt i Microsoft Word på 3 måder: 1. Placer markøren hvor du ønsker at ClaroRead skal begynde at læse fra, og klik derefter på knappen Afspil. ClaroRead vil begynde at læse og markere ordene, som fastsat i indstillingsfanen Markering. 2. Aktivér "Afspil når musen vælger" i indstillingsfanen Stemme. Nu skal du vælge den tekst, du gerne vil høre, ved hjælp af musen. Når du slipper museknappen, vil ClaroRead automatisk læse teksten op for dig. 3. Deaktivér "Afspil når musen vælger" i indstillingsfanen Stemme. Nu skal du vælge den tekst, du gerne vil høre, ved hjælp af musen og derefter klikke på knappen Afspil. ClaroRead vil nu læse den markerede tekst højt for dig.

37 Få teksten læst højt i Safari Se online selvstudium Du kan få teksten læst højt i Safari på 3 måder: 1. Aktivér "Afspil når musen svæver" i indstillingsfanen Stemme. Bevæg nu musemarkøren til en tekst i Safari. Teksten vil automatisk blive læst højt for dig hvis den er tilgængelig. 2. Aktivér "Afspil når musen vælger" i indstillingsfanen Stemme. Nu skal du vælge den tekst, du gerne vil høre, ved hjælp af musen. Når du slipper museknappen, vil ClaroRead automatisk læse teksten op for dig. 3. Deaktivér "Afspil når musen vælger" i indstillingsfanen Stemme. Nu skal du vælge den tekst, du gerne vil høre, ved hjælp af musen, kopiere den til udklipsholderen ( C)og derefter klikke på knappen Afspil. ClaroRead vil nu læse teksten på udklipsholderen højt for dig.

38 Få teksten læst højt i andre programmer Se online selvstudium Du kan få teksten læst højt i andre programmer inklusive Mail, Adobe Reader, Preview og andre på 2 måder: 1. Aktivér "Afspil når musen vælger" i indstillingsfanen Stemme. Nu skal du vælge den tekst, du gerne vil høre, ved hjælp af musen. Når du slipper museknappen, vil ClaroRead automatisk læse teksten op for dig. 2. Deaktivér "Afspil når musen vælger" i indstillingsfanen Stemme. Nu skal du vælge den tekst, du gerne vil høre, ved hjælp af musen, kopiere den til udklipsholderen ( C)og derefter klikke på knappen Afspil. ClaroRead vil nu læse teksten på udklipsholderen højt for dig. Du kan også aktivere "Afspil når musen svæver" på indstillingsfanen Stemme og pege musemarkøren på teksten. Teksten vil automatisk blive læst højt for dig hvis den er tilgængelig. Da der er mange tredjeparts software-applikationer tilgængelige, kan vi ikke garantere at denne metode vil virke med alle programmer. Hvis du ønsker synkroniseret tale og markering i andre dokumentformater, f.eks. PDF, kan du prøve at åbne dem i ClaroSpeak og bruge ClaroSpeaks Afspil-knap.

39 Få Lommeregneren til at tale Se online selvstudium For at få Mac Lommeregneren til at tale, skal du følge disse instruktioner: 1. Åbn Lommeregneren enten fra menuen Ekstra i ClaroRead eller fra mappen Programmer. 2. Skriv din ligning og ClaroRead vil læse, hvad du skriver. 3. Når du trykker på Retur eller lig med på dit tastatur, vil ClaroRead læse resultatet op for dig.

40 Konvertere lydfiler Når du har gemt et dokument i AIFF / WAV, du måtte ønske at konvertere filen til et andet format for portabilitet. En af de måder, du kan konvertere lydfiler til andre formater, er at bruge itunes. I dette eksempel vil vi konvertere til MP3-format. For at udføre den konvertering, du bliver nødt til at gøre en enkeltstående ændring i indstillinger: 1. Vælg indstillinger i itunes i hovedmenu 2. Vælg fanen Generelt 3. Vælg knappen "Importér indstillinger" 4. Ændre "Importere med" til MP3-koder Hver eneste gang du ønsker konvertere en lydfil til MP3, må du gøre følgende: 1. Åbne itunes og trække lydfilen ind i biblioteket 2. Højreklikke på lydfilen 3. I filmenuen øverst vælger du Fil > Konverter > Opret MP3-version. Du kan nu overføre MP3-filen til hvilken bærbar enhed du ønsker. Bemærk: Disse instruktioner passer til itunes version 12. Du kan læse mere på Apples officielle support til dette.

41 Tastaturgenveje Du kan kontrollere de fleste af ClaroRead funktioner gennem at bruge tastaturet og/eller menuerne. Spille og Stop er generelle tastaturgenveje og vil fungere selv om ClaroRead ikke er i fokus. Resten af genvejene er specifikke for ClaroRead, men du skal først aktivere dem gennem at trykke på + tab til ClaroRead er valgt. Nedenfor ser du en opgørelse af tastaturgenveje: Funktion Spille Stop Pege Markere Scanne fra papir Scanne fra PDF/fil Scanne fra skærmen Start Readiris Gem som lyd Tastaturgenveje F7 F8 S V A F S R A Øge tegnstørrelse + Minske tegnstørrelse - Comic Sans MS Trebuchet MS Arial Tekstfarve Baggrundsfarve Øge tegnafstand Øge linjeafstand Øge afsnitafstand Vis Homofoner Ryd Homofoner Slå op Forslag Ekstra - Lommeregner Ekstra - ClaroCapture F H C L P ^ + ^ - K P 1 2

42 Ekstra - ClaroView Ekstra - ScreenRuler Ekstra - ClaroSpeak 3 4 5

43 Dock ikon menu Når ClaroRead kører, vises dens ikon i Dock. Hvis du ikke ønsker værktøjslinjen for at være synlig hele tiden, du kan skjule det ved hjælp af +H og stadig adgang til nogle vigtige funktioner via Dock-symbolet menuen. Ctrl + klik ClaroRead er Dock ikon for at hente menuen: Fra denne menu kan du: Klik på Afspil Klik på Stop Klik på gem lydfil Vis / skjul ClaroRead værktøjslinjen Afslut ClaroRead

44 Support Spørgsmål og Svar Spørgsmål: Hvorfor er forudsigelsen vinduet ikke vises, når jeg skrive? Den Forudsige knappen er tændt. Spørgsmål: Pege er valgt men ingenting under musemarkøren læses op, hvorfor? Spørgsmål: Hvorfor kan ikke tastaturtasterne læs op, når jeg skriver? Svar: Det kan skyldes, at du ikke har aktiveret ClaroRead i Tilgængelighedsindstillinger. Det gør du ved at vælge Apple-symbolet øverst til venstre på skærmen og derefter Systemindstillinger. Vælg nu Sikkerhed & anonymitet i toppen: Følgende skærmbillede vises, og her skal du sørge for, at afkrydsningsfeltet ud for ClaroRead er markeret. Det kan være nødvendigt at klikke på hængelåsen nederst først og indtaste din adgangskode.

45 Spørgsmål: Hvorfor sker der ingenting når jeg forsøger at udfylde et ord ved hjælp af ordforslag ved hjælp af F-tasterne? Spørgsmål: Hvorfor sker der ingenting, når jeg trykker på genvejstasten for Afspil og Stop? Svar: For at disse hurtigtaster skal fungere, skal du hav valgt Brug tasterne F1, F2 osv. som almindelige funktionstaster i Systemvalg > Tastatur:

46 Spørgsmål: Hvor kan jeg mindske tegn-, linje og avstand mellem afsnit? Svar: Indstillinger af tegn-,linje og avstanden mellem afsnit går i en cyklus, så fortsæt med at øge afstanden indtil maks er nået og bagefter går det tilbage til standardindstilling. Spørgsmål: Hvordan kan jeg nulstille alle indstillingene i ClaroRead? Svar: Du kan nulstille ClaroRead-indstillingerne ved enten at downloade og køre vores Restore Settings-app eller slette den tilsvarende fil i /Users/[username]/Library/Preferences/com.claro.ClaroRead.[filename] Hvis du har brug for mere support, send venligst en til support@svensktalteknologi.se

47 Kontakt os Vi vil gerne takke dig for at du har valgt at bruge ClaroRead. Du kan finde flere Claro Software produkter på Hvis du har nogle spørgsmål, så se Support eller hjælp og support website eller kontakt os på Klik her for at se vores omfattende udvalg af selvstudier for ClaroRead for Mac.. Vi sætter stor pris på dit feedback. Svensk TalTeknologi AB Tlf: +46 (0)

ClaroRead vil virke sammen med alle andre programmer eller software på din Mac.

ClaroRead vil virke sammen med alle andre programmer eller software på din Mac. ClaroRead Mac 7 Velkommen til ClaroRead Velkommen til ClaroRead Mac. ClaroRead er designet til at hjælpe dig med at gøre din computer nemmere at bruge. Programmet arbejder integreret med Microsoft Word

Læs mere

ClaroRead for Mac. User Guide!

ClaroRead for Mac. User Guide! ClaroRead for Mac User Guide! Velkommen til ClaroRead Velkommen til ClaroRead for Mac. ClaroRead er designet til at hjælpe dig med at gøre din computer nemmere at bruge. Programmet arbejder integreret

Læs mere

Brugervejledning. ClaroRead. (Mac)

Brugervejledning. ClaroRead. (Mac) Brugervejledning ClaroRead (Mac) Indholdsfortegnelse HVAD ER CLAROREAD?... 3 DOWNLOAD OG INSTALLATION... 3 DOWNLOAD AF STEMMER... 4 CLAROREAD- VÆRKTØJSLINJE... 6 AFSPIL... 6 STOP... 6 GEM TEKST SOM LYDFIL...

Læs mere

Brugervejledning. ClaroRead fra Dictus -PC

Brugervejledning. ClaroRead fra Dictus -PC Brugervejledning ClaroRead fra Dictus -PC 1 Indholdsfortegnelse HVAD ER CLAROREAD?... 3 INSTALLATION... 3 CLAROREAD-VÆRKTØJSLINJE... 3 AFSPIL... 4 STOP... 4 GEM TEKST SOM LYDFIL... 4 INDSTILLINGER... 5

Læs mere

Brugervejledning. ClaroRead fra Dictus (Windows PC)

Brugervejledning. ClaroRead fra Dictus (Windows PC) Brugervejledning ClaroRead fra Dictus (Windows PC) Indholdsfortegnelse HVAD ER CLAROREAD?... 3 DOWNLOAD OG INSTALLATION... 3 DOWNLOAD AF STEMMER... 5 CLAROREAD- VÆRKTØJSLINJE... 7 AFSPIL... 7 STOP... 7

Læs mere

IntoWords Mac Tjekliste

IntoWords Mac Tjekliste IntoWords Mac Tjekliste Gennemgang af funktionerne i IntoWords Mac MV-Nordic www.mv-nordic.com Indhold Øvelse 1 - Åbn IntoWords... 3 Øvelse 2 - Vindue funktioner... 5 Øvelse 3 Profil gendannelse... 7 Øvelse

Læs mere

AppWriter ipad manual

AppWriter ipad manual AppWriter ipad manual Installation Søg efter AppWriter Skole i App Store og installér den på din ipad. Når AppWriter er installeret, åbner du den ved at trykke på AW-ikonet på dit skrivebord. Inden du

Læs mere

IntoWords Online mikrov.dk

IntoWords Online mikrov.dk Kom godt i gang med IntoWords Online mikrov.dk Indhold Overblik over IntoWords Online 4 Profiler 5 Tekstvindue 5 Kopier og Sæt ind 6 Åbn 6 Gem 7 Andre tips 7 Oplæsning 8 Læs op/pause og Stop 8 Highlight

Læs mere

IntoWords Online mikrov.dk

IntoWords Online mikrov.dk Kom godt i gang med IntoWords Online mikrov.dk Indhold Overblik over IntoWords Online 4 Profiler 5 Tekstvindue 5 Kopier og Sæt ind 6 Åbn 6 Gem 7 Andre tips 7 Oplæsning 8 Læs op/pause og Stop 8 Highlight

Læs mere

Vejledning til CD-ORD 10

Vejledning til CD-ORD 10 Vejledning til CD-ORD 10 Indhold 1. Download programmet... 2 2. Værktøjslinjen... 2 3. Profiler... 3 4. LÆS med CD-ORD... 3 4.1 Læs op... 3 4.2 Stemmer og læsehastighed... 3 4.3 Slå oplæsning fra, når

Læs mere

http://www.hokbh.dk/demo/cdord/menu.html Kom godt i gang med CD-ORD 6

http://www.hokbh.dk/demo/cdord/menu.html Kom godt i gang med CD-ORD 6 Kom godt i gang med CD-ORD 6 Oplæsning - Ordforslag - Flyt ordliste Oplæsning 1. Tekst i et tekstprogram oplæses, når du trykker på "F2" knappen. Du kan klikke på "F3" knappen, så holder oplæsningen pause

Læs mere

IntoWords Mac Tjekliste

IntoWords Mac Tjekliste IntoWords Mac Tjekliste IntoWords Generelt Gennemgået Øvelse Åbn IntoWords 1 Vindue funktioner 2 Profil gendannelse 3 Styreknapper 4 IntoWords oplæsning Gennemgået Øvelse Oplæsning i Word 5 Oplæsning i

Læs mere

Kom godt i gang med Klasseværelse. Lærervejledning om Klasseværelse-appen til Mac

Kom godt i gang med Klasseværelse. Lærervejledning om Klasseværelse-appen til Mac Kom godt i gang med Klasseværelse Lærervejledning om Klasseværelse-appen til Mac Velkommen til Klasseværelse på Mac Klasseværelse er en effektiv app til ipad og Mac, som gør det nemmere for dig at styre

Læs mere

CD-ORD. CD-Ords værktøjslinje: Sådan læses op med CD-Ord

CD-ORD. CD-Ords værktøjslinje: Sådan læses op med CD-Ord CD-ORD CD-Ords værktøjslinje: Fra CD-ORDs værktøjslinje er der hurtig adgang til oplæsning og ordforslag i Windows-programmer. Værktøjslinjen lægger sig øverst på skærmen, sådan at den altid er tilgængelig

Læs mere

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word.

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 75 Paint & Print Screen (Skærmbillede med beskæring) Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 1. Minimer straks begge

Læs mere

Skifte til PowerPoint 2010

Skifte til PowerPoint 2010 I denne vejledning Microsoft PowerPoint 2010 ser meget anderledes ud end PowerPoint 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

Skifte til OneNote 2010

Skifte til OneNote 2010 I denne vejledning Microsoft Microsoft OneNote 2010 ser meget anderledes ud end OneNote 2007, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

IntoWords Tjekliste. IntoWords Generelt Gennemgået Øvelse Åbn IntoWords 1 Vindue funktioner 2 Profil gendannelse 3 Styreknapper 4

IntoWords Tjekliste. IntoWords Generelt Gennemgået Øvelse Åbn IntoWords 1 Vindue funktioner 2 Profil gendannelse 3 Styreknapper 4 IntoWords Tjekliste IntoWords Generelt Gennemgået Øvelse Åbn IntoWords 1 Vindue funktioner 2 Profil gendannelse 3 Styreknapper 4 IntoWords oplæsning Gennemgået Øvelse Oplæsning i Word 5 Oplæsning i PDF

Læs mere

IntoWords Online mikrov.dk

IntoWords Online mikrov.dk Kom godt i gang med IntoWords Online mikrov.dk Indhold Overblik over IntoWords Online 4 Profiler 5 Tekstvindue 5 Kopier og Sæt ind 6 Upload 6 Andre tips 7 Oplæsning 7 Læs op/pause og Stop 7 Highlight 8

Læs mere

Brugervejledning ViseOrd til Mac Version 1.0, August 2015

Brugervejledning ViseOrd til Mac Version 1.0, August 2015 Side 1 Version 1.0, August 2015 Indholdsfortegnelse Copyright bestemmelser... 2 Hvad er ViseOrd... 3 Opstart og ViseOrd menuen... 4 Skrivestøtte... 6 Ordforslagslisten... 6 Ordforudsigelse... 7 Ordfuldendelse...

Læs mere

Hands-on kursus/selvstudie i ViTre pakken

Hands-on kursus/selvstudie i ViTre pakken Hands-on kursus/selvstudie i ViTre pakken Formål: At give undervisere, vejledere og IT-ansvarlige indsigt i programmerne i ViTre pakken og samtidig sætte dem i stand til at foretage indstillinger i ViTre

Læs mere

Introduktion til Orddatabasen

Introduktion til Orddatabasen Introduktion til Orddatabasen Skærmviste ordbanker udgør en nyttig teknik til at indføre elever i ordbehandling og skrivning ved hjælp af en computer. Børn lærer generelt at genkende ord, før de kan sammensætte

Læs mere

ViTal. Når ViTal er startet, kan du få læst tekst højt på flere måder - Du kan bl.a. bruge knapperne i ViTal Bjælken.

ViTal. Når ViTal er startet, kan du få læst tekst højt på flere måder - Du kan bl.a. bruge knapperne i ViTal Bjælken. ViTal Sådan læses op med ViTal Når ViTal er startet, kan du få læst tekst højt på flere måder - Du kan bl.a. bruge knapperne i ViTal Bjælken. Disse knapper er aktive, når du åbner ViTal og bruges til oplæsning

Læs mere

Microsoft. fra Word 2003

Microsoft. fra Word 2003 I denne vejledning Microsoft Word 2010 ser meget anderledes ud end Word 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre for at få

Læs mere

IntoWords Cloud Tjekliste

IntoWords Cloud Tjekliste IntoWords Cloud Tjekliste Generelt Gennemgået Øvelse Installér IntoWords Cloud 1 Login med IntoWords Cloud 2 Værktøjslinjen 3 IntoWords Styreknapper 4 Gendan Profil 5 Oplæsning Gennemgået Øvelse Oplæsning

Læs mere

Hands-on med. TRE fra ScanDis A/S

Hands-on med. TRE fra ScanDis A/S Hands-on med TRE fra ScanDis A/S TAL SEORD TEX Med dette materiale får du mulighed for at lave forskellige øvelser med programmerne ViTal, ViseOrd og ViTex. Materialet forudsætter lidt kendskab til programmerne,

Læs mere

CD-ORD hjælp CD-ORD 7. Mikro Værkstedet A/S

CD-ORD hjælp CD-ORD 7. Mikro Værkstedet A/S CD-ORD hjælp CD-ORD 7 Mikro Værkstedet A/S CD-ORD hjælp: CD-ORD 7 Mikro Værkstedet A/S Indholdsfortegnelse Forord... vii 1. CD-ORD i Windowsprogrammer... 1 2. Værktøjslinjen... 3 3. Profiler... 11 3.1.

Læs mere

Manual til CD-ORD. Randers Realskole

Manual til CD-ORD. Randers Realskole Randers Realskole CD-ORD Læs og skriv på computeren CD-ORD er et pc-værktøj, der hjælper dig med at læse og skrive hvad enten du har brug for støtte i undervisningen, har svært ved at læse eller skrive

Læs mere

ØVELSESRÆKKE OG VEJLEDNING TIL CD-ORD 5

ØVELSESRÆKKE OG VEJLEDNING TIL CD-ORD 5 ØVELSESRÆKKE OG VEJLEDNING TIL CD-ORD 5 LÆSEFUNKTIONER 1. Start CD-ORD 5 CD-ORD 5 startes fra genvejsikonet på Skrivebordet. Når det er startet ses programmets værktøjslinie øverst på skærmen. Ligger genvejen

Læs mere

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Orddeling Automatisk orddeling Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Manuel orddeling Vælg [Orddeling] Klik [Manuelt] For hvert ord, som vises, kan der gøres følgende: Accepter det foreslåede orddelingssted

Læs mere

CSU Center for Specialundervisning

CSU Center for Specialundervisning LÆSETEK HANDS-ON I VITRE ViTal (oplæsningsprogram) ViTal-bjælken Ikonforklaringer Hvis du bliver i tvivl om, hvad ikonerne på ViTal-bjælken betyder, kan du bruge ikonforklaringen. Når musen placeres på

Læs mere

Vejledning til Politikens Retskrivnings- og Betydningsordbog

Vejledning til Politikens Retskrivnings- og Betydningsordbog Vejledning til Politikens Retskrivnings- og Betydningsordbog INDHOLD VALGMULIGHEDER UNDER MENUEN FILER UDSKRIV KOPIER AFSLUT VALGMULIGHEDER UNDER MENUEN SØGEMULIGHEDER OPSLAGSORD ORDFORBINDELSER AL TEKST

Læs mere

SkanRead hjælp. SkanRead 3.0. MV-Nordic

SkanRead hjælp. SkanRead 3.0. MV-Nordic SkanRead hjælp SkanRead 3.0 MV-Nordic SkanRead hjælp: SkanRead 3.0 MV-Nordic Ophavsret 2014 MV-Nordic Indholdsfortegnelse Forord... v 1. Sådan gør du!... 1 2. SkanRead i CD-ORD og programmenuen... 3 3.

Læs mere

CD-ORD. Værktøjet til læsning og skrivning. mikro Værkstedet

CD-ORD. Værktøjet til læsning og skrivning. mikro Værkstedet CD-ORD 8 Værktøjet til læsning og skrivning mikro Værkstedet CD-ORD CD-ORD er et personligt værktøj, der tilbyder støtte til læsning og skrivning for alle - i skolen, på jobbet, under uddannelse eller

Læs mere

Kom godt i gang med. IntoWords Mac 1.0. Indholdsfortegnelse

Kom godt i gang med. IntoWords Mac 1.0. Indholdsfortegnelse Kom godt i gang med IntoWords Mac 1.0 Indholdsfortegnelse IntoWords Mac 1.0... 2 Oplæsning i IntoWords... 3 Oplæsning i IntoWords... 4 Stemmer i IntoWords... 5 Ordforslag i IntoWords... 6 Ordforslag i

Læs mere

SkanRead hjælp. SkanRead 2.0. Mikro Værkstedet A/S

SkanRead hjælp. SkanRead 2.0. Mikro Værkstedet A/S SkanRead hjælp SkanRead 2.0 Mikro Værkstedet A/S SkanRead hjælp: SkanRead 2.0 Mikro Værkstedet A/S Ophavsret 2011 Mikro Værkstedet A/S Indholdsfortegnelse Forord... v 1. Sådan gør du!... 1 2. SkanRead

Læs mere

Huskesedler rapportskrivning Grundforløb

Huskesedler rapportskrivning Grundforløb Indhold Stikordsregister... 2 Indsæt... 3 Afsnit... 4 Typografi... 5 Billede... 6 WordArt/vandmærke... 7 Sidehoved og fod... 8 Sidelayout... 9 Tabel... 10 Tabel Kanter og skygger... 11 Fodnoter... 12 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog : version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.42, 7. maj 2007 Indholdsfortegnelse Den Talende Bog... v 1. Kom godt i gang... 1 1.1. Hjælp...

Læs mere

Kom godt i gang med CD-ORD 8. mikrov.dk

Kom godt i gang med CD-ORD 8. mikrov.dk Kom godt i gang med CD-ORD 8 mikrov.dk Kom godt i gang med CD-ORD 8 Denne manual giver de mest nødvendige informationer om CD-ORD 8. Du kan finde en uddybende manual om programmet i CD-ORDs værktøjslinje.

Læs mere

Læs med CD-ORD 8. 4. Gem en lydfil. 5. Download af CD-ORD, Billedlæser, Skan Read og ekstra stemmer.

Læs med CD-ORD 8. 4. Gem en lydfil. 5. Download af CD-ORD, Billedlæser, Skan Read og ekstra stemmer. 4. Gem en lydfil Du kan få en tekst gemt som en lydfil, som du kan få oplæst fra din mobiltelefon, en mp3 -afspiller eller en anden computer. Det kunne være en større tekst som er scannet ind til dig,

Læs mere

Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken.

Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken. 27 Åbn en e-mail. Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken. Hvis der ikke er kommet ny post, klik på Send/mod, i den øverste linje, så leder mailprogrammet efter ny mail. Nye

Læs mere

Skifte til Access 2010

Skifte til Access 2010 I denne vejledning Microsoft Microsoft Access 2010 ser meget anderledes ud end Access 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

ClaroRead Plus værktøjsbjælke

ClaroRead Plus værktøjsbjælke ClaroRead Plus Oversigt ClaroRead Plus tilbyder en letlæst flydende værktøjsbjælke, som låses til det programvindue, som er aktiveret i øjeblikket. Du kan enkelt lægge til og fjerne knapper fra denne værktøjsbjælke.

Læs mere

Kom godt i gang med Klasseværelse 2.1. Lærervejledning om Klasseværelse-appen til ipad

Kom godt i gang med Klasseværelse 2.1. Lærervejledning om Klasseværelse-appen til ipad Kom godt i gang med Klasseværelse 2.1 Lærervejledning om Klasseværelse-appen til ipad Velkommen til Klasseværelse Klasseværelse er en effektiv app til ipad, som gør det nemmere for dig at styre undervisningen,

Læs mere

Kom godt i gang CD-ORD 8.3

Kom godt i gang CD-ORD 8.3 Kom godt i gang CD-ORD 8.3 CD-ORD Denne manual giver de mest nødvendige informationer om CD-ORD 8.3. Du kan finde en uddybende manual om programmet i CD-ORDs værktøjslinje. Hjælp i værktøjslinjen. Kom

Læs mere

IntoWords Tjekliste. Gennemgang af IntoWords funktioner. MV-Nordic

IntoWords Tjekliste. Gennemgang af IntoWords funktioner. MV-Nordic IntoWords Tjekliste Gennemgang af IntoWords funktioner MV-Nordic www.mv-nordic.com Indhold Øvelse 1 Installér IntoWords Cloud... 3 Øvelse 2 Login med IntoWords Cloud... 4 Øvelse 3 Værktøjslinjen... 5 Øvelse

Læs mere

Kursus i ViTre pakken fra ScanDis A/S. Hvordan, med ViTre Kursus - Del 1. Dette materiale udleveres ved arrangementer afholdt af ScanDis A/S

Kursus i ViTre pakken fra ScanDis A/S. Hvordan, med ViTre Kursus - Del 1. Dette materiale udleveres ved arrangementer afholdt af ScanDis A/S Kursus i ViTre pakken fra ScanDis A/S Hvordan, med ViTre Kursus - Del 1 TAL SEORD TEX Dette materiale udleveres ved arrangementer afholdt af ScanDis A/S ScanDis A/S Kursus Del 1 i ViTre pakken - 2013 Side

Læs mere

Skifte til Excel 2010

Skifte til Excel 2010 I denne vejledning Microsoft Excel 2010 ser meget anderledes ud end Excel 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre for at få

Læs mere

VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Linjeafstand. side 3. 2. Margener.. side 3. 3. Sidehoved og sidefod... side 4. 4. Sidetal..

VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Linjeafstand. side 3. 2. Margener.. side 3. 3. Sidehoved og sidefod... side 4. 4. Sidetal.. VEJLEDNING TIL WORD VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Linjeafstand. side 3 2. Margener.. side 3 3. Sidehoved og sidefod... side 4 4. Sidetal.. side 5 5. Spalter.... side 5 6. Skifte ordbog.. side

Læs mere

Microsoft Word 2007. thoremil.dk

Microsoft Word 2007. thoremil.dk Microsoft Word 2007 Indskrivning... 3 Gem og udskriv... 4 Åbn og Luk... 5 Tastatur... 6 Mus... 9 Indsæt specielle tegn og symboler... 10 Formatering af tegn... 11 Formatering af afsnit... 12 Punktopstilling...

Læs mere

Microsoft Word 2010 Huskesedler

Microsoft Word 2010 Huskesedler Microsoft Word 2010 Huskesedler Indskrivning... 3 Gem og udskriv... 4 Åbn og Luk... 5 Tastatur... 6 Mus... 9 Indsæt specielle tegn og symboler... 10 Formatering af tegn... 11 Formatering af afsnit... 12

Læs mere

Kom godt i gang med CD-ORD 8. mikrov.dk

Kom godt i gang med CD-ORD 8. mikrov.dk Kom godt i gang med CD-ORD 8 mikrov.dk Kom godt i gang med CD-ORD 8 Denne manual giver de mest nødvendige informationer om CD-ORD 8. Du kan finde en uddybende manual om programmet i CD-ORDs værktøjslinje.

Læs mere

Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD)

Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD) Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD) Øvelser Indhold Indhold... 2 Øvelse 1... 3 Start Kommuniker: På Tryk 2 og åbn nogle af de medfølgende dokumenter... 3 Øvelse 2... 4 Grundfunktioner

Læs mere

Brugermanual Saida 1

Brugermanual Saida 1 Brugermanual Saida 1 2 Håndbog til Saida Ordprædiktionsprogram til Windows Indhold Brugermanual Saida... 1 Håndbog til Saida Ordprædiktionsprogram til Windows... 3 Hvorfor hedder programmet Saida?... 4

Læs mere

Dit velkendte Windows, bare bedre. Din introduktion til Windows 8.1 til virksomheder

Dit velkendte Windows, bare bedre. Din introduktion til Windows 8.1 til virksomheder Dit velkendte Windows, bare bedre. Din introduktion til Windows 8.1 til virksomheder Opdag startskærmen. Startskærmen indeholder alle dine vigtigste oplysninger. Dynamiske felter sørger for, at du altid

Læs mere

Skifte til Outlook 2010

Skifte til Outlook 2010 I denne vejledning Microsoft Microsoft Outlook 2010 ser meget anderledes ud end Outlook 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

LÆSE- OG SKRIVEHJÆLP BRUGERVEJLEDNING

LÆSE- OG SKRIVEHJÆLP BRUGERVEJLEDNING LÆSE- OG SKRIVEHJÆLP BRUGERVEJLEDNING Introduktion ViTal er et program, der er udviklet med henblik på at afhjælpe læse- og skriveproblemer, både i forbindelse med læseundervisning og ved læsning af elektroniske

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Åbn Word 2003 Skriv: Blomsterhuset A/S - tryk enter en gang Skriv: Blomster for alle - tryk enter 5 gange Skriv: I anledning af at - tryk

Læs mere

Kom nemt i gang med. TRE fra ScanDis A/S

Kom nemt i gang med. TRE fra ScanDis A/S Kom nemt i gang med TRE fra ScanDis A/S TAL SEORD TEX Denne korte manual gør det muligt, hurtigt og nemt, at komme i gang med at bruge programmerne ViTal, ViseOrd og ViTex fra ScanDis A/S Kom nemt i gang

Læs mere

Startvejledning. Microsoft OneNote 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere.

Startvejledning. Microsoft OneNote 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere. Startvejledning Microsoft OneNote 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere. Skifte mellem berøringstilstand og mus Hvis du bruger OneNote

Læs mere

Word tips til skriftlig eksamen

Word tips til skriftlig eksamen Word tips til skriftlig eksamen Indhold Word tips til skriftlig eksamen... 1 Forord...2 Sidehoved...3 Sidefod...3 Sidetal og side x af y...4 Gem som skabelon...5 Indsæt sideskift...6 Vis koder...6 Tekstformatering...7

Læs mere

Huskesedler. Design og automatisering af regneark. Microsoft Excel 2013

Huskesedler. Design og automatisering af regneark. Microsoft Excel 2013 Huskesedler Design og automatisering af regneark Microsoft Excel 2013 Januar 2017 Knord Side 2 Indholdsfortegnelse Ark... 4 Beskyttelse... 6 Diagram... 7 Eksport af data... 8 Fejlretning i formler... 9

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Dokumenter Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 5 Opgave... Side 8 Få adgang til filerne fra din computer... Side 16 Vejledende løsning... Side 17 GoogleDocs Dokumenter 2

Læs mere

Kom godt i gang. med CD-ORD 6. mikrov.dk. Kom godt i gang med CD-ORD 6

Kom godt i gang. med CD-ORD 6. mikrov.dk. Kom godt i gang med CD-ORD 6 Kom godt i gang med CD-ORD 6 mikrov.dk Kom godt i gang med CD-ORD 6 Kom godt i gang med CD-ORD 6 Denne manual giver de mest nødvendige informationer om CD-ORD 6. Du kan finde en uddybende manual om programmet

Læs mere

Læsehuset hjælp. Læsehuset 1.0. Mikro Værkstedet A/S

Læsehuset hjælp. Læsehuset 1.0. Mikro Værkstedet A/S Læsehuset hjælp Læsehuset 1.0 Mikro Værkstedet A/S Læsehuset hjælp: Læsehuset 1.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.46, 24. februar 2009 Indholdsfortegnelse Forord... vii 1. Kom godt i gang... 1 1.1. Læsehusets

Læs mere

Tillæg til ViTal v.4.5.5. Nyheder i ViTal

Tillæg til ViTal v.4.5.5. Nyheder i ViTal Tillæg til ViTal v.4.5.5 Nyheder i ViTal Oplæseroversigten er udvidet så den indeholder: Flag og sprognavn for hver oplæser. Dialogboksen Oplæseroversigt kan justeres i størrelsen. Favoritliste som hjælper

Læs mere

IntoWords til Mac mikrov.dk

IntoWords til Mac mikrov.dk Kom godt i gang med IntoWords til Mac mikrov.dk Indhold IntoWords til Mac 4 Overblik over IntoWords 5 Læs op/pause og Stop 6 Stemmehastighed 6 Åbne/lukke ordlisten 7 Profiler 7 Indstillinger 7 Profil 8

Læs mere

Kommuniker: På Tryk 2

Kommuniker: På Tryk 2 Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 Øvelser Mikro Værkstedet Indhold Indhold... 2 Øvelse 1 Åbn Kommuniker: På Tryk 2... 4 Øvelse 2 Åbn medfølgende eksempler... 4 Om ikonerne i venstre side af skærmen...

Læs mere

Webmail Gmail Generelt Side 1

Webmail Gmail Generelt Side 1 Webmail Gmail Generelt Side 1 Webmail Gmail Generelt Side 2 Indholdsfortegnelse Oprette en Gmail...... Side 4 Indbakken Oversigt...... Side 9 Skriv en mail...... Side 11 Formateringsværktøjer...... Side

Læs mere

IntoWords Tjekliste. Gennemgang af funktionerne i IntoWords ipad

IntoWords Tjekliste. Gennemgang af funktionerne i IntoWords ipad IntoWords Tjekliste Gennemgang af funktionerne i IntoWords ipad Danmark Vitec MV Lucernemarken 17 5260 Odense S vitec-mv.com Tlf. 65 91 80 22 Norge Vitec MV Pb 545 Sentrum 0105 Oslo vitec-mv.com Tel. 46

Læs mere

Rapport - Norge. Indhold

Rapport - Norge. Indhold Januar 2016 Indhold Indhold... 2 Formål... 3 Start på rapporten... 4 Opgave 1... 4 Opgave 2... 4 Stavekontrol... 5 Opgave 3... 5 Sidehoved og sidefod... 6 Opgave 4... 6 Litteraturliste... 8 Opgave 5...

Læs mere

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Ludus - Log ind. side 3 2. Ludus - Skriv note til læreren, når du er syg side 4 3. Ludus

Læs mere

Proloquo4Text Skriv. Tal. Kommuniker.

Proloquo4Text Skriv. Tal. Kommuniker. Version 3.0 Proloquo4Text Skriv. Tal. Kommuniker. AssistiveWare Indholdsfortegnelse 2 1. Introduktion til Proloquo4Text 3 Introduktion Teksteditoren Flere sprog Åbn brugervejledningen i appen 2. Guiden

Læs mere

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 ONSCREENKEYS 5 Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 [ PRODUKTBESKRIVELSE ] [ Dette smarte skærmtastatur med en virtuel musekliksfeature og taleoutput lader dig skrive hurtigt og arbejde med

Læs mere

CD-ORD 9.0. Kom godt i gang

CD-ORD 9.0. Kom godt i gang CD-ORD 9.0 Kom godt i gang CD-ORD Denne manual giver de mest nødvendige informationer om CD-ORD 9.0. Du kan finde en uddybende manual om programmet i CD-ORDs værktøjslinje. Hjælp i værktøjslinjen. Kom

Læs mere

Nogle tips til Explorer 7

Nogle tips til Explorer 7 Side 1 af 12 Nogle tips til Explorer 7 Indhold Nogle tips til Explorer 7...1 Indhold...1 Benytter du den sidste udgave af programmet?...2 Ændre standardindstillinger...2 Bestem selv din startside...2 Ændre

Læs mere

Apps. Kompenserende apps til mennesker med handicap www.digst.dk/~/media/files/mødet%20med%20borgeren/tilgængelighed...

Apps. Kompenserende apps til mennesker med handicap www.digst.dk/~/media/files/mødet%20med%20borgeren/tilgængelighed... Forslag til Apps til elever på mellemtrinnet, der har brug for kompenserende hjælpemidler. Nogle af informationerne er hentet fra Digitaliseringsstyrelsens materiale. Kompenserende apps til mennesker med

Læs mere

Huskesedler. Fletning af dokumenter til masseproduktion

Huskesedler. Fletning af dokumenter til masseproduktion Huskesedler Fletning af dokumenter til masseproduktion Microsoft Word 2007 Indholdsfortegnelse Simpel fletning... 3 Indsæt en adresseblok... 4 Indsæt fletfelter... 5 Udgangsdokumenter til konvolutter...

Læs mere

Skannerpen Gennemgået Øvelse Scan tekster med C-Pen Windows 1 Scan tekster med C-Pen Mac 2 Scan tekster med IRISPen Windows 3

Skannerpen Gennemgået Øvelse Scan tekster med C-Pen Windows 1 Scan tekster med C-Pen Mac 2 Scan tekster med IRISPen Windows 3 Håndskanner & Skannerpen Tjekliste Skannerpen Gennemgået Øvelse Scan tekster med C-Pen Windows 1 Scan tekster med C-Pen Mac 2 Scan tekster med IRISPen Windows 3 Håndskanner Gennemgået Øvelse Klargøring

Læs mere

Brugervejledning Scan2Text fra Dictus (Windows PC)

Brugervejledning Scan2Text fra Dictus (Windows PC) Brugervejledning Scan2Text fra Dictus (Windows PC) 1 Indholdsfortegnelse HVAD ER SCAN2TEXT? INDSTILLINGER BILLEDER MED TEKST SCAN FRA PAPIR SCAN FRA PDF/FIL SCAN FRA SKÆRM SPØRGSMÅL OG SVAR KRAV TIL COMPUTEREN

Læs mere

Genvejstaster til Windows

Genvejstaster til Windows Genvejstaster til Windows Selvom musen er et praktisk redskab, er den langt fra altid den hurtigste måde at styre computeren på. Ofte vil det være meget hurtigere at bruge genvejstaster. Hvis du sidder

Læs mere

1.TILBUD NYT TILBUD 1.1 TRIN FORUDSÆTNINGER

1.TILBUD NYT TILBUD 1.1 TRIN FORUDSÆTNINGER 1.TILBUD Fanen Tilbud giver en oversigt over alle de tilbud, der ligger i din database. Det er også herfra, at du har mulighed for at oprette, kopiere eller redigere et eksisterende tilbud. Det følgende

Læs mere

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Revision 1.14, 15. maj 2007 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 1 2. Kom godt i gang... 3 2.1. Opstart

Læs mere

IntoWords ipad Tjekliste

IntoWords ipad Tjekliste IntoWords ipad Tjekliste IntoWords Generelt Gennemgået Øvelse Installation af IntoWords til Ipad 1 Login til Skole 2 Login til Privat 3 Login til Erhverv 4 Værktøjslinjen 5 Indstillinger i IntoWords 6

Læs mere

Modul 2 - Computerens drev og tekstbehandling. Computerens netværksdrev og mappen dokumenter

Modul 2 - Computerens drev og tekstbehandling. Computerens netværksdrev og mappen dokumenter IT-Brugerkursus Modul 2 - Computerens drev og tekstbehandling Indholdsfortegnelse Computerens netværksdrev og mappen dokumenter Oprettelse af mapper Navngivning og omdøbning af mapper Sletning af mapper

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Kom godt i gang. SkanRead 3.1

Kom godt i gang. SkanRead 3.1 Kom godt i gang SkanRead 3.1 Forord SkanRead laver tekstgenkendelse (OCR) på mange forskellige sprog og konverterer billeder til tilgængelige formater. SkanRead laver dine tekster tilgængelige, så du

Læs mere

Håndskanner og Skannerpen Tjekliste

Håndskanner og Skannerpen Tjekliste Håndskanner og Skannerpen Tjekliste Gennemgang af funktioner for Håndskanner og Skannerpen MV-Nordic www.mv-nordic.com Table of Content Øvelse 1 - Scan tekster med C-Pen Windows... 3 C-Pen i værktøjslinjen...

Læs mere

Skrifttype og størrelse

Skrifttype og størrelse Tekstbehandling med Microsoft Word 2007 GRUNDLÆGGENDE INTRO (PC) Når du starter Word 2007, så ser du normal-skabelonen og kan straks begynde at skrive tekst. Normal-skabelonen indeholder bl.a. indstillinger

Læs mere

Sådan gør du Microsoft Word 2013

Sådan gør du Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Indholdsfortegnelse Anvend skabelon... 3 Billede... 4 Dokumenthåndtering... 5 Flyt, kopier og sæt ind... 6 Flyt og kopier mellem dokumenter... 7 Gem... 8 Genbrug

Læs mere

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du:

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: VORES NORDSJÆLLAND HURTIGT I GANG MANUAL 01: Bruger HVAD INDEHOLDER DENNE MANUAL? I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: 1. Finder Vores Nordsjælland hjemmesiden 2. Opretter

Læs mere

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Brugermanual til din boligafdelings hjemmeside Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Indhold Introduktion... 2 Log på Umbraco og redigér din hjemmeside... 3 Opret ny side... 7 Gem side uden at udgive/publicere

Læs mere

Gennemgang af Håndskanner og skannerpen

Gennemgang af Håndskanner og skannerpen Danmark Vitec MV Lucernemarken 17 5260 Odense S vitec-mv.com Tlf. 65 91 80 22 Norge Vitec MV Pb 545 Sentrum 0105 Oslo vitec-mv.com Tel. 46 85 99 60 Sverige Vitec MV Davidshallsgatan 14 211 45 Malmö vitec-mv.com

Læs mere

Et oplæg med PowerPoint bliver til.

Et oplæg med PowerPoint bliver til. Risskov Gymnasium feb. 2007 PowerPoint 2002 Side 1 af 5 Et oplæg med PowerPoint bliver til. Det gode mundtlige oplæg Gode præsentationer sætter fokus på vigtige punkter, kontrollerer informationsstrømmen

Læs mere

Arkiv i SIMU World. Arkivet ligger i SIMU World, og gør det muligt at arkivere jeres sager direkte i SIMU World.

Arkiv i SIMU World. Arkivet ligger i SIMU World, og gør det muligt at arkivere jeres sager direkte i SIMU World. Indhold Hvad er Arkivet?... 2 Arkiv er elektronisk, og ligger nederst i hver menu... 3 Arkivgrupper... 3 Oprette hovedmapper under de enkelte faner... 5 Oprette sagsmapper under hovedmapper... 6 Arkivering

Læs mere

CD-ORD hjælp CD-ORD 5. Mikro Værkstedet A/S

CD-ORD hjælp CD-ORD 5. Mikro Værkstedet A/S CD-ORD hjælp CD-ORD 5 Mikro Værkstedet A/S CD-ORD hjælp: CD-ORD 5 Mikro Værkstedet A/S CD-ORD hjælp: Revision 1.64, 9. maj 2006 Oplæsning: Revision 1.54, 24. april 2006 Ordforslag: Revision 1.56, 2. maj

Læs mere

Manual til Dynamicweb Februar 2010

Manual til Dynamicweb Februar 2010 Manual til Dynamicweb Februar 2010 Login... 2 Skabeloner og formater... 3 Filarkivet... 4 Lav en PDF... 5 Opret en ny side... 7 Navngiv siden... 9 Aktiver siden... 9 Sorter sider... 9 Flyt siden... 11

Læs mere

Styresystemet er den del af softwaren, der sammenkæder hardware og brugerprogrammer, således at de kan arbejde sammen.

Styresystemet er den del af softwaren, der sammenkæder hardware og brugerprogrammer, således at de kan arbejde sammen. Hvad sker der, når der tændes for PC en? Når computeren tændes, kontrolleres en række funktioner, bl.a. ram, harddisk, mus, tastatur, diskettedrev og lignende, før det rigtige Windows- billede vises på

Læs mere

IntoWords Ipad Tjekliste

IntoWords Ipad Tjekliste IntoWords Ipad Tjekliste Gennemgang af IntoWords Ipad funktioner MV-Nordic www.mv-nordic.com Indhold Øvelse 1 Installation af IntoWords til ipad... 3 Øvelse 2 Login til Skole... 5 Øvelse 3 Login til Privat...

Læs mere

Indhold. Jennie Mathiasen. Google Drev

Indhold. Jennie Mathiasen. Google Drev Indhold Opret Googlekonto... 2 Åbning af Google Drev... 5 Værktøjet Ny... 8 Værktøjet Mappe... 8 Værktøjet Upload fil... 10 Værktøjet Google Docs... 13 Værktøjet Google Sheets... 16 Værktøjet Google Slides...

Læs mere