Kvartalsoversigt - 1. kvartal Morten Kjærgaard og Katrine Skjærbæk, Handelsafdelingen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kvartalsoversigt - 1. kvartal Morten Kjærgaard og Katrine Skjærbæk, Handelsafdelingen"

Transkript

1 47 Cibor Morten Kjærgaard og Katrine Skjærbæk, Handelsafdelingen INDLEDNING Copenhagen Interbank Offered Rate, Cibor, har, ligesom andre internationale pengemarkedsreferencerenter som Libor og Euribor, været præget af større usikkerhed end normalt under den finansielle uro siden august sidste år. 1 Spændene over for andre rentesatser er steget og har været meget volatile, ligesom de indberetninger, der ligger bag fastsættelsen af Cibor, har udvist større spredning end normalt. Cibor er en reference for renten på usikrede pengemarkedslån, dvs. lån uden sikkerhedsstillelse. På mange finansielle produkter, både i det professionelle og det private marked, anvendes Cibor som udgangspunkt for rentefastsættelsen. Cibor og de andre internationale referencerenter blev konstrueret på et tidspunkt, hvor pengemarkedet markedet for kortsigtet likviditet mellem bankerne var domineret af usikrede forretninger. Gennem de sidste 20 år er der sket et strukturelt skifte i pengemarkedet fra usikrede forretninger til sikrede forretninger på alt undtagen de allerkorteste løbetider. Under normale omstændigheder er det ikke det store problem, at dybden i markederne bag Cibor og andre referencerentesatser er beskeden, fordi spændet over for andre pengemarkedssatser, herunder de sikrede satser, er begrænset og relativt stabilt. Det giver et sikkert fundament for at kunne fastsætte Cibor relativt til andre rentesatser. Under den seneste uro har der imidlertid været større usikkerhed i fastsættelsen af Cibor som følge af den pludselige ændring i likviditets- og kreditforholdene på markedet for usikrede udlån, hvorfor Cibor og andre referencerenter har været mere i fokus. Artiklen giver en beskrivelse af Cibor. Reglerne for beregning af Cibor forklares, og konsekvenserne af uroen belyses. Derefter redegøres for den underliggende omsætning i pengemarkedet samt Cibors betydning som referencerente. 1 For en nærmere beskrivelse af den finansielle uro, se Lund (2007) og Kjærgaard og Risbjerg (2008).

2 48 DEFINITION OG BEREGNING Cibor er en reference for renten på kroneudlån uden sikkerhed mellem banker med høj kreditværdighed. Referencerenten beregnes på baggrund af stillede satser fra 12 pengeinstitutter, de såkaldte Cibor-stillere. Den brede kreds af Cibor-stillere, der også omfatter udenlandske pengeinstitutter, bidrager til kvaliteten af Cibor-fastsættelsen. Cibor-stillerne er ikke forpligtet til at udlåne til den sats, de stiller, men satsen skal reflektere et så realistisk renteniveau som muligt. Hver Cibor-stiller indberetter dagligt en rentesats for udlån med løbetider på 1 og 2 uger samt løbetider fra 1 til 12 måneder. Satserne indberettes til Nationalbanken, som herefter beregner Cibor. Cibor beregnes som et gennemsnit af de stillede satser efter frasortering af de højeste og laveste satser. Herved begrænses effekten af afvigende satser. Beregningen af Cibor er nærmere beskrevet i boks 1. Cibor er i familie med Libor 1 (London Interbank Offered Rate), Euribor (Euro Interbank Offered Rate), Stibor (Stockholm Interbank Offered Rate) m.fl. I den helt korte ende af pengemarkedet beregner Nationalbanken også en referencerente for usikrede udlån på dag-til-dag-basis i form af tomorrow-next-renten (T/N), dvs. en rente for udlån med start første bankdag efter indgåelse og udløb anden bankdag efter indgåelse. T/Nrenten er baseret på faktiske udlån. Kredsen af T/N-indberettere består af 13 pengeinstitutter, og de indberetter dagligt gårsdagens omsætning og den gennemsnitlige rente til Nationalbanken. Nationalbanken beregner herefter T/N-renten som den omsætningsvægtede gennemsnitsrente. RENTEUDVIKLINGEN Referencerenterne afspejler aktuelle og forventede fremtidige pengepolitiske renter, men indeholder også tillæg for likviditets- og kreditrisiko. Under normale forhold er likviditets- og kreditrisikopræmierne små og stabile for renter som Cibor, Libor USD og Euribor, og udviklingen i renterne vil være bestemt af niveauet for den pengepolitiske rente og forventede ændringer heri. Korte renteswaps er en aftale om afregning af en fast swaprente mod gennemsnittet af en dag-til-dag-rente over en bestemt periode. Idet korte renteswaps afspejler aktuelle og forventede pengepolitiske renter, 1 Libor beregnes for 10 valutaer, herunder danske kroner. Cibor og Libor DKK følges tæt ad.

3 49 BEREGNING AF CIBOR Boks 1 Cibor stilles dagligt af følgende 12 pengeinstitutter: ABN AMRO, Barclays Capital, Danske Bank, Deutsche Bank, Fionia Bank, HSH Nordbank, Jyske Bank, Nordea, Nykredit Bank, Royal Bank of Scotland, Spar Nord Bank og Sydbank. Cibor-stillerne er organiseret i regi af Finansrådet, hvor der er opstillet regler for deltagelse i gruppen. For hver af de i alt 14 løbetider beregnes Cibor ved at udelade de tre højeste og tre laveste satser og derefter beregne et simpelt gennemsnit af de resterende satser. Hvis der kun er 11 stillere eller færre, udelades de to højeste og laveste satser. Hvis der er færre end otte stillere, udelades kun den højeste og laveste sats, før der beregnes et gennemsnit af de resterende satser. De enkelte stilleres satser stilles med to decimaler, mens den beregnede Cibor-sats for de enkelte løbetider offentliggøres med fire decimaler. Cibor-stillerne indberetter deres satser kl , og de endelige Cibor-renter offentliggøres kl. 11 sammen med de enkelte stilleres satser. Offentliggørelse af de enkelte bankers satser understøtter kvaliteten i fastsættelsen. Cibor-satserne kan bl.a. læses på Finansrådets hjemmeside, og Nationalbankens hjemmeside, giver spændet mellem referencerenterne og korte renteswaps en indikation af størrelsen af likviditets- og kreditpræmien 1. Den gradvise stigning i Cibor og Euribor frem til august har været drevet af forventninger til stigninger i de pengepolitiske renter, mens Libor USD var stabil, jf. figur 1. Likviditets- og kreditrisikopræmierne var små og stabile. Fra september er Libor USD faldet støt, i særdeleshed i forbindelse med de amerikanske rentenedsættelser i 2008, og Cibor og Euribor har været faldende siden midten af december. Den generelle udvidelse af spændet over for renteswaps siden begyndelsen af august kan henføres til udvidelsen af likviditets- og kreditspænd i forbindelse med den finansielle uro, jf. figur 2. Kredit- og likviditetspræmierne er beskrevet nærmere i boks 2. Libor, Euribor og Cibor m.fl. er blevet anvendt som en målestok for omfanget af den finansielle uro. Uroen betød, at bankerne skærpede likviditetsberedskabet, blev mindre villige til at låne ud og i stigende grad blev bekymrede for kreditrisiko. Markedet har skullet fastsætte nye niveauer for likviditets- og kreditpræmier i en situation med generelt øget usikkerhed, brede bid-offer-spænd og begrænset omsætning. Samtidig er der kommet større usikkerhed ind i fastsættelsen af referencerenter- 1 Korte renteswaps, også kaldet Overnight Index Swaps (OIS), er renteswaps, der udveksler en variabel dag-til-dag-rente mod en fast rente. En OIS har kun et beskedent kreditelement, da der ikke udveksles hovedstol, det variable ben er en dag-til-dag-rente, og mange kontrakter bruger marginafregning med henblik på at reducere modpartsrisiko. OIS er dog kun en approksimativ afspejling af den pengepolitiske rente. Den korte rente i renteswaps ligger typisk lidt over den pengepolitiske rente.

4 50 REFERENCERENTER (3 MÅNEDER) Figur 1 Pct.. 6,0 5,5 5,0 4,5 4,0 3,5 3,0 jan 07 feb 07 mar 07 apr 07 maj 07 jun 07 jul 07 aug 07 sep 07 okt 07 nov 07 dec 07 jan 08 Kilde: Reuters. 3-måneders Cibor 3-måneders Euribor 3-måneders Libor USD ne, idet bankerne bag renterne i forskellig grad har været eksponeret over for uroen. Usikkerheden er bl.a. kommet til udtryk i en øget spredning i de individuelle stilleres satser målt som forskellen mellem den højeste og laveste RENTESPÆND MELLEM REFERENCERENTER OG KORTE RENTESWAPS (3 MÅNEDER) Figur 2 Basispoint jan 07 feb 07 mar 07 apr 07 maj 07 jun 07 jul 07 aug 07 sep 07 okt 07 nov 07 dec 07 jan 08 Kilde: Reuters. Cibor T/N IRS Euribor Eonia swap Libor USD USD OIS

5 51 KREDIT- OG LIKVIDITETSPRÆMIER Boks 2 Den usikrede rente (Cibor) afspejler både den aktuelle og forventede pengepolitiske rente, kreditrisiko og likviditetsrisiko mv. Renten på korte renteswaps (T/N IRS) kan bruges som approksimation for den risikofrie rente, og spændet mellem Cibor og T/N IRS giver dermed en indikation af den samlede størrelse på de kredit- og likviditetspræmier, der indgår i Cibor. Spændet kan dekomponeres i henholdsvis en kreditpræmie og en præmie for andre risikofaktorer, herunder likviditetsrisiko. Et estimat for kreditpræmien kan fx baseres på Credit Default Swap (CDS)-spænd, der giver en indikation af kreditpræmien i markedet. 1 Den del af Cibor-T/N IRS-spændet, der ikke forklares af kreditpræmien, vil afspejle andre faktorer, herunder likviditetspræmien. Der findes imidlertid ikke CDSspænd for alle Cibor-stillerne. Med henblik på at opnå et indikativt indtryk af udviklingen sammenholdes spændet mellem Cibor og T/N IRS med et gennemsnit af CDSspændet for de to største banker på det danske pengemarked. Inden den finansielle uro var kredit- og likviditetspræmierne i Cibor relativt små og stabile, jf. figur 3. Kreditpræmien begyndte at stige i juli 2007, dvs. inden pengemarkedsrenterne reagerede på den finansielle uro i august. I de første måneder efter uroens begyndelse udgjorde likviditetspræmien mv. også en betydelig andel af spændudvidelsen. Kreditpræmien steg yderligere i oktober, november og januar, mens likviditetspræmien mv. aftog. Bank of England (2007) har dekomponeret Libor-spænd for britiske pund, euro og dollar. Spændudvidelsen mellem Libor og korte renteswaps er endnu større end mellem Cibor og korte renteswaps. Likviditetspræmien synes at forklare langt hovedparten af spændudvidelsen i begyndelsen af uroen. Herefter aftager likviditetspræmien, mens kreditpræmien fortsat øges i overensstemmelse med udviklingen i figur 3. DEKOMPONERING AF 12-MÅNEDERS SPÆND MELLEM CIBOR OG T/N IRS Figur 3 Basispoint jan 07 feb 07 mar 07 apr 07 maj 07 jun 07 jul 07 aug 07 sep 07 okt 07 nov 07 dec 07 jan 08 Cibor T/N IRS spænd Kreditpræmie Likviditetspræmie mv. Kilde: Reuters, Bloomberg samt egne beregninger. 1 En Credit Default Swap (CDS) er en kontrakt, der forsikrer imod en bestemt virksomheds konkurs. Prisen på en CDS afspejler, hvor stor en præmie en investor vil have for at holde obligationer udstedt af en bestemt virksomhed i forhold til at holde en risikofri obligation.

6 52 SPREDNING I INDIVIDUELLE CIBOR-STILLERES SATSER Figur 4 Basispoint jan 07 feb 07 mar 07 apr 07 maj 07 jun 07 jul 07 aug 07 sep 07 okt 07 nov 07 dec 07 3 måneder 6 måneder 12 måneder Kilde: Danmarks Nationalbank. sats af alle indberettede satser, jf. figur 4. Spredningen i de individuelle Cibor-stilleres satser har i de seneste år ligget på omkring 5 basispoint i gennemsnit. Efter den internationale finansielle uro ramte pengemarkedet, steg spredningen i de individuelle stilleres satser til i gennemsnit 9 basispoint. Samme udvikling kan observeres for fx Libor USD og Libor EUR, hvor spredningen i de individuelle stilleres satser steg fra gennemsnitligt 2 basispoint til en gennemsnitlig spredning på basispoint. En begrænset dybde i de underliggende markeder for Cibor og andre referencerenter er ikke nødvendigvis et problem, hvis spændene over for andre og mere handlede renter er stabile. Under normale markedsforhold kan Cibor-stillelsen fx baseres på usikrede udlån i interbankmarkedet i euroområdet, FX swaps, repoer eller korte renteswaps. OMSÆTNING I PENGEMARKEDET Cibor blev første gang beregnet i 1988, hvor strukturen på pengemarkedet var anderledes end i dag. Dengang udgjorde det usikrede udlånsmarked en stor andel af pengemarkedet, men der er over årene sket et strukturelt skifte mod sikrede forretninger i Danmark såvel som internationalt. Usikrede udlån udgør omkring en tredjedel af den samlede udlånsomsætning, men langt hovedparten af omsætningen ligger i den helt korte ende, jf. figur 5. Omkring 1 pct. af omsætningen i usikrede udlån har en

7 53 løbetid over 1 måned. Det største segment i det usikrede pengemarked er dag-til-dag tomorrow-next-lån. For repoforretninger og FX swaps ligger hovedparten af omsætningen også i de korte løbetider, men med en klar forskydning mod længere løbetider i forhold til usikrede udlån. I det usikrede pengemarked for euro finder den største del af omsætningen ligeledes sted i den korte ende, jf. ECB (2007). Det største segment er dag-til-dag-udlån med udløb første bankdag efter indgåelse (overnight), der udgør omkring 70 pct. af den samlede omsætning. 4 pct. af omsætningen har en løbetid på 1 måned og derover. Løbetidsvægtes omsætningen, udgør udlån overnight dog ca. 10 pct. af de samlede usikrede udlån, mens løbetider fra 1 måned og derover udgør omkring to tredjedele af udlånene. ANVENDELSE Omsætningen i det usikrede interbank-marked, som ligger til grund for Cibor-stillelsen, er beskeden, men omfanget af finansielle instrumenter, som er knyttet til Cibor, er meget stort. Cibor anvendes som referencerente for en række låneaftaler, realkreditobligationer og afledte finansielle instrumenter (derivater). I den seneste tid har flere banker også valgt at basere ud- og indlånsrenter på Cibor. I mange af låneaftalerne fastsættes renten som Cibor plus et tillæg, der er individuelt fastsat, og som afspejler den relative kreditrisiko og kundens forhandlingsevne. Der findes ikke en opgørelse af omfanget af variabelt forrentede lånaftaler mellem banker og virksomheder med Cibor som reference. Den udestående mængde Cibor-baserede realkreditobligationer udgjorde 416 mia.kr medio januar. Mængden er steget med næsten 200 mia.kr. i løbet af de seneste to år. Obligationerne finansierer forskellige typer lån, UDLÅNSOMSÆTNING I PENGEMARKEDET Figur 5 Usikrede udlån; 504 mia.kr.; 31 pct. Repo; 389 mia.kr.; 24 pct. Usikrede udlån, 7-33 dage; 41 mia.kr.; 8 pct. Usikrede udlån; 34 dage - 1 år; 4 mia.kr.; 1 pct. FX swap; 758 mia.kr.; 46 pct. Usikrede udlån; 1-6 dage; 459 mia.kr.; 91 pct. Anm.: Baseret på indberetninger til Nationalbanken fra kredsen af T/N-stillere. Tallene angiver den månedlige gennemsnitlige omsætning fra januar 2006 til juni I et repoudlån modtages sikkerhed i form af en obligation. I en FX swap modtages sikkerhed i form af fremmed valuta. Kilde: Danmarks Nationalbank.

8 54 RENTEDERIVATER Boks 3 Forward rate agreement (FRA): En aftale om fastfrysning af en rentesats i en given fremtidig periode. Standardiserede FRA-kontrakter løber over 3 eller 6 måneder med afregning fire gange årligt og benytter Cibor som reference. Ved begyndelsen af den fremtidige periode foretages en differenceafregning af et beløb, der svarer til forskellen mellem at anvende den aftalte referencerente og den aftalte FRArente. Renteswap: En aftale om bytte af rentebetalinger i en periode. Typisk byttes faste mod variable renter. Den variable rente er normalt baseret på Cibor for danske kroner eller lignende referencerenter for andre valutaer. Tomorrow/Next Interest Rate Swap (T/N IRS): En kort renteswap, der anvender T/Nrenten som referencerente. Aftalens parter bytter en variabel rente (T/N-renten) mod en fast rente. Aftalen kan indgås på standardiserede løbetider mellem 1 og 12 måneder. Der afregnes udelukkende et nettobeløb ved aftalens udløb, som afhænger af T/N-rentens udvikling i aftaleperioden. T/N IRS kaldes også for CITA (Copenhagen Interest T/N Average). Renteoption: En aftale, som giver den ene part ret, men ikke pligt til at modtage eller betale en bestemt rente i en fremtidig periode på en aftalt hovedstol. herunder variabelt forrentede udlån til erhverv og variabelt forrentede lån med renteloft til private. 88 pct. af Cibor-obligationerne har 6- måneders Cibor som reference, og de resterende 12 pct. baseres på 3- måneders Cibor. Rentederivater er en anden stor gruppe af finansielle instrumenter, som benytter Cibor, T/N m.fl. som reference. I boks 3 beskrives forskellige rentederivater. Den Internationale Betalingsbank, BIS, har opgjort den daglige omsætning af rentederivater i danske kroner til i alt 5,5 mia.kr. pr. dag i april 2007, jf. tabel 1. På baggrund af BIS-undersøgelsen kan den beregningsmæssige hovedstol skønnes at udgøre omkring mia.kr. 1 Den danske stat er en stor aktør på renteswap-markedet. Ultimo 2007 havde staten en beholdning af kronerenteswaps på 65 mia.kr., der alle er knyttet til 6-måneders Cibor, jf. Danmarks Nationalbank (2008). Derudover har staten en beholdning af eurorenteswaps på 57 mia.kr., hvor referencerenten er 6 måneders Euribor. Staten bruger renteswaps til at styre renterisikoen på statsgælden. På internationalt plan handles ligeledes en meget stor mængde finansielle kontrakter, hvor renten er bundet op på en fastsat usikret udlånsrente som Libor, Euribor og lignende. Alene den daglige omsætning i rentederivater er på over mia.kr., jf. tabel 1, og den beregnings- 1 Skønnet er baseret på en antagelse om, at omsætningen af rentederivater i danske kroner har omtrent samme løbetidsfordeling som de valutaer, for hvilke der opgøres en beregningsmæssig hovedstol i BIS (2007). Hovedstolen opgøres alene beregningsmæssigt for at bestemme størrelsen af rentebetalingerne.

9 55 OMSÆTNING PÅ RENTEDERIVATMARKEDET I APRIL 2007 Tabel 1 Mia.kr. pr. bankdag Danske kroner Globalt Forward rate agreements (FRAs)... 2, ,0 Renteswaps... 2, ,8 Rentederivater (OTC)... 0, ,2 Rentederivater i alt... 5, ,6 Anm.: For den globale omsætning svarer "Rentederivater i alt" ikke helt til summen for de enkelte instrumenter, da der indgår en lille omsætning af "andre produkter" i totalen. Der er omregnet til danske kroner ved brug af den gennemsnitlige valutakurs for dollar mod danske kroner i april Kilde: BIS (2007). mæssige hovedstol var ifølge BIS (2007) på mia.dollar ved udgangen af juni KONKLUSION Referencerenter som Cibor, Libor m.fl. har til hensigt at udgøre en transparent og repræsentativ afspejling af markedsforholdene, som gør det lettere at værdisætte forskellige produkter. Renternes benchmarkstatus afhænger i sidste instans af, om markedet anser dem som den bedste reference for de tilknyttede instrumenter. Selv om der er sket et strukturelt skifte i pengemarkedet i retning af sikrede forretninger, siden Cibor m.fl. blev indført, har referencerenterne tjent et nyttigt formål. Under normale markedsforhold er der således stor sikkerhed i fastsættelsen af referencerenterne, idet kreditelementet er beskedent og stabilt. Den finansielle uro siden august 2007 har skabt større usikkerhed i fastsættelsen af referencerenterne. Det skyldes en pludselig og markant ændring af likviditets- og kreditvilkårene. Spændet mellem usikrede og sikrede satser vil stige i en sådan situation, ligesom usikkerheden i fastsættelsen vil blive større. Usikkerheden er imidlertid også forstærket af, at aktiviteten i det underliggende marked er meget begrænset. De enkelte banker er ikke forpligtet til at handle til de renter, de stiller, men det er afgørende, at de stilles med størst mulig præcision i forhold til de faktiske markedsvilkår, ikke mindst i lyset af det store omfang af tilknyttede instrumenter. Den brede deltagerkreds, beregningsmetoden og offentliggørelsen af de enkelte bankers satser har alle til hensigt at underbygge kvaliteten i Cibor-fastsættelsen.

10 56 LITTERATUR Bank of England (2007), Quarterly Bulletin, 2007 Q4, Volume 47 No. 4. BIS (2007), Triennial Central Bank Survey of Foreign Exchange and Derivatives Market Activity in April 2007 Final results, december. Danmarks Nationalbank (2003), Pengepolitik i Danmark, 2. udgave. Danmarks Nationalbank (2008), Statens låntagning og gæld ECB (2007), Euro Money Market Study 2006, februar. Egstrup, Rune og Birgitte Damm Fischer (2007), Valuta- og derivatmarkederne i 2007, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 4. kvartal. Gyntelberg, Jacob og Phillip Wooldridge (2008), Interbank rate fixings during the recent turmoil, BIS Quarterly Review, marts. Kjærgaard, Morten og Lars Risbjerg (2008), Finansiel uro, likviditet og centralbankerne, Kvartalsoversigt, 1. kvartal. Lund, Jakob Windfeld (2007), Uro på de finansielle markeder, Kvartalsoversigt, 3. kvartal. Pedersen, Anders Mølgaard og Michael Sand (2002), Det danske pengemarked, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 2. kvartal.

Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner

Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner 117 Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING I pengemarkedet for kroner udveksler pengeinstitutterne

Læs mere

Udviklingstendenser på det danske pengemarked

Udviklingstendenser på det danske pengemarked 95 Udviklingstendenser på det danske pengemarked Palle Bach Mindested, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Et velfungerende pengemarked sikrer et klart gennemslag

Læs mere

Er du til CIBOR eller CITA?

Er du til CIBOR eller CITA? Er du til CIBOR eller CITA? Hvad har CIBOR og CITA med mit lån at gøre? En lang række boliglån, prioritetslån m.v. får fastsat deres rente med udgangspunkt i en CIBORrente. Renten på lånet bliver fastsat

Læs mere

Det danske pengemarked ved lave renter

Det danske pengemarked ved lave renter 9 Det danske pengemarked ved lave renter Palle Bach Mindested, Martin Wagner Toftdahl, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Nationalbanken foretager årligt

Læs mere

K Ø B E N H A V N S I N T E R B A N K M A R K E D S T A N D A R D R E G L E R F O R D A N S K E P E N G E I N S T I T U T T E R

K Ø B E N H A V N S I N T E R B A N K M A R K E D S T A N D A R D R E G L E R F O R D A N S K E P E N G E I N S T I T U T T E R N O T A T K Ø B E N H A V N S I N T E R B A N K M A R K E D S T A N D A R D R E G L E R F O R D A N S K E P E N G E I N S T I T U T T E R TOMORROW NEXT INTEREST RATE SWAP T/N IRS i danske kroner 1. april

Læs mere

Valuta- og derivatmarkederne i 2007

Valuta- og derivatmarkederne i 2007 117 Valuta- og derivatmarkederne i 27 Rune Egstrup og Birgitte Damm Fischer, Statistisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Omsætningen på såvel det danske som det globale valutamarked er steget kraftigt.

Læs mere

Lavere omsætning på det danske pengemarked

Lavere omsætning på det danske pengemarked 75 Lavere omsætning på det danske pengemarked Palle Bach Mindested, Martin Wagner Toftdahl, Bank- og Markedsafdelingen og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Aktiviteten i pengemarkedet

Læs mere

Redegørelse om CIBOR. (Copenhagen Inter Bank Offered Rate)

Redegørelse om CIBOR. (Copenhagen Inter Bank Offered Rate) Redegørelse om CIBOR (Copenhagen Inter Bank Offered Rate) REDEGØRELSE OM CIBOR (Copenhagen Inter Bank Offered Rate) INDHOLD Resumé...3 Indledning...7 1. Historik...9 2. Hvad er CIBOR... 12 a)regelgrundlag...

Læs mere

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen . marts 9 af Jeppe Druedahl og chefanalytiker Frederik I. Pedersen (tlf. 1) Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen Analysen viser, at de renter, som virksomhederne og husholdninger låner til, på trods af gentagne

Læs mere

Fastkurspolitik, valutaindstrømning og negative renter i Danmark Per Callesen, Nationalbankdirektør

Fastkurspolitik, valutaindstrømning og negative renter i Danmark Per Callesen, Nationalbankdirektør DANMARKS NATIONALBANK Fastkurspolitik, valutaindstrømning og negative renter i Danmark Per Callesen, Nationalbankdirektør Fastkurspolitik og historik Fastkurspolitik siden 1982 Kroner per euro 9.0 8.5

Læs mere

Hovedpunkter for statsgældspolitikken

Hovedpunkter for statsgældspolitikken 7 Hovedpunkter for statsgældspolitikken Det danske statspapirmarked var velfungerende i 212. Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj, og renterne var historisk lave. Det afspejlede Danmarks AAA-kreditvurdering,

Læs mere

Rente- og valutamarkedet 17. nov. 2008. Sønderjysk Landboforening, Agerskov Kro

Rente- og valutamarkedet 17. nov. 2008. Sønderjysk Landboforening, Agerskov Kro Rente- og valutamarkedet 17. nov. 2008 Sønderjysk Landboforening, Agerskov Kro Indhold Status Låneporteføljen Drøftelse renteforventning - risici Styringsrenterne Realkredit rentekurven Skandinaviske valutaer

Læs mere

Aktiviteten i det danske pengemarked

Aktiviteten i det danske pengemarked 85 Aktiviteten i det danske pengemarked Kim Abildgren, Økonomisk Afdeling og Henrik Arnt, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det danske pengemarked er markedet mellem penge- og realkreditinstitutter

Læs mere

Det danske pengemarked

Det danske pengemarked 23 Det danske pengemarked Anders Mølgaard Pedersen, Økonomisk Afdeling, og Michael Sand, Handelsafdelingen INDLEDNING Artiklen beskriver det danske pengemarked og dets udvikling de seneste år. Ud over

Læs mere

Danske realkreditobligationer under den finansielle uro

Danske realkreditobligationer under den finansielle uro Kvartalsoversigt - 3. kvartal 29 51 Danske realkreditobligationer under den finansielle uro Carsten Andersen, Handelsafdelingen og Claus Johansen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING I

Læs mere

Kapitel 6 De finansielle markeder

Kapitel 6 De finansielle markeder Kapitel 6. De finansielle markeder 2 Kapitel 6 De finansielle markeder 6.1 Verdens finansielle markeder For bedre at forstå størrelsen af verdens finansielle markeder vises i de følgende tabeller udviklingen

Læs mere

PRESSEMEDDELELSE. Første offentliggørelse af rentestatistik for MFI-sektoren i euroområdet 1

PRESSEMEDDELELSE. Første offentliggørelse af rentestatistik for MFI-sektoren i euroområdet 1 10. december 2003 PRESSEMEDDELELSE Første offentliggørelse af rentestatistik for MFI-sektoren i euroområdet 1 Den Europæiske Centralbank (ECB) offentliggør i dag en ny, harmoniseret rentestatistik. Fra

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK UNDERSØGELSE AF DET DANSKE VALUTA- OG DERIVATMARKED

DANMARKS NATIONALBANK UNDERSØGELSE AF DET DANSKE VALUTA- OG DERIVATMARKED DANMARKS NATIONALBANK UNDERSØGELSE AF DET DANSKE VALUTA- OG DERIVATMARKED 216 DANMARKS NATIONALBANK UNDERSØGELSE AF DET DANSKE VALUTA- OG DERIVATMARKED 216 UNDERSØGELSE AF DET DANSKE VALUTA- OG DERIVATMARKED

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2. halvår 2012. Offentliggjort 21. juni 2012

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2. halvår 2012. Offentliggjort 21. juni 2012 Danmarks Nationalbank Statsgældspolitikken Strategi 2. halvår 2012 2012 Offentliggjort 21. juni 2012 2 Hovedpunkter, 2. halvår 2012 Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj i 1. halvår 2012. Det

Læs mere

Rettens sagsnummer VL B-1458

Rettens sagsnummer VL B-1458 Rettens sagsnummer VL B-1458 Rettens navn Vestre Landsret Besvaret af marts 2017 1 Spørgsmål nr. 1 2 Svar til spørgsmål 1-1 I den omtalte periode er det min grundlæggende opfattelse, at den finansielle

Læs mere

Omsætning på valuta- og derivatmarkederne i april 2004

Omsætning på valuta- og derivatmarkederne i april 2004 83 Omsætning på valuta- og derivatmarkederne i april 2004 Peter Askjær Drejer og Vibeke Buur Hove, Statistisk Afdeling INDLEDNING Nationalbanken har i april 2004 forestået en undersøgelse af omsætningen

Læs mere

Finansiel stabilitet. Jens Lundager, Danmarks Nationalbank Investorseminar i Nykredit 17. juni 2008

Finansiel stabilitet. Jens Lundager, Danmarks Nationalbank Investorseminar i Nykredit 17. juni 2008 Finansiel stabilitet Jens Lundager, Danmarks Nationalbank Investorseminar i Nykredit 17. juni 2008 Introduktion Finansiel stabilitet: det finansielle system er tilstrækkeligt robust, så eventuelle problemer

Læs mere

Omsætning på valuta- og derivatmarkederne i april 2001

Omsætning på valuta- og derivatmarkederne i april 2001 59 Omsætning på valuta- og derivatmarkederne i april 200 Tina Christoffersen og Martin Seneca, Statistisk Afdeling INDLEDNING Nationalbanken har gennemført en undersøgelse af omsætningen i april 200 på

Læs mere

Bilag. Til redegørelse om CIBOR

Bilag. Til redegørelse om CIBOR Bilag Til redegørelse om CIBOR BILAG 1 B ILAG 1 Regler for fastsættelse af CIBOR CIBOR er den rentesats, hvortil et pengeinstitut er villig til at udlåne danske kroner for en periode af 1 uge, 2 uger,

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 10

KonjunkturNYT - uge 10 KonjunkturNYT - uge 1 3. marts 7. marts 214 Danmark Lille stigning i industriproduktionen i januar, større stigning i omsætningen Stigende priser på enfamiliehuse i 213 Stort fald i antallet af konkurser

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015

DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015 DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015 Hovedbudskaber Valutamarkedet viser tegn på normalisering valutareserven er reduceret. Udstedelse af statsobligationer genoptages, og rammen for bankernes

Læs mere

Finansrapport. pr. 31. juli 2014

Finansrapport. pr. 31. juli 2014 pr. 31. juli ØKONOMI Assens Kommune 30. august 1 Resume I henhold til kommunens finansielle strategi skal der hvert kvartal gives en afrapportering vedrørende kommunens finansielle forhold på både aktiv

Læs mere

Rentemarkedet. - Markedskommentarer og prognose. Kilde: Renteprognose marts 2018

Rentemarkedet. - Markedskommentarer og prognose. Kilde: Renteprognose marts 2018 Rentemarkedet - Markedskommentarer og prognose Kilde: Renteprognose marts 2018 Rentemarkedet DKK 1.6 1.4 1.2 1 0.8 Forventningen til renteniveauet om 1 år Nu Grafen viser swapkurven for løbetider op til

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K HP Hedge marts 2010 HP Hedge gav et afkast på 2,90% i marts måned. Det betyder, at det samlede afkast for første kvartal 2010 blev 7,79%. Afdelingen har nu eksisteret i lige over 3 år, og det er tid at

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2008, 18. december 2007

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2008, 18. december 2007 2008 Danmarks Nationalbank Statsgældspolitikken Strategi 2008, 18. december 2007 2 Statsgældspolitikken i de kommende år I lyset af den faldende statsgæld har statsgældspolitikken i de seneste år været

Læs mere

Valutareserven og styring af risiko under krisen

Valutareserven og styring af risiko under krisen Valutareserven og styring af risiko under krisen Præsentation til Den Danske Finansanalytikerforening 25. april 2012 Søren Schrøder, Kapitalmarkedsafdelingen Agenda Udviklingen i valutareserven Resultatet

Læs mere

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM-

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- 31. marts 2008 Signe Hansen direkte tlf. 33557714 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- MER DANSK ØKONOMI Væksten forventes at geare ned i år særligt i USA, men også i Euroområdet. Usikkerheden

Læs mere

Rente- og valutamarkedet

Rente- og valutamarkedet 28. november 2011 Rente- og valutamarkedet Markedskommentarer og prognose Udsigter for den globale økonomi Der vil fortsat være fokus på det skrøbelige euroområde, der nu er i recession. Vi venter negativ

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 44

KonjunkturNYT - uge 44 KonjunkturNYT - uge. oktober. oktober Danmark Stort set uændret bruttoledighed i september Stigning i konjunkturbarometeret for serviceerhverv i oktober, men fald i de øvrige erhverv Udlånet til erhverv

Læs mere

Supplerende referencerente på det danske pengemarked

Supplerende referencerente på det danske pengemarked Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 273 Offentligt Supplerende referencerente på det danske pengemarked KONKLUSION Nationalbanken nedsatte i begyndelsen

Læs mere

SENESTE TENDENSER PÅ PENGEMARKEDET

SENESTE TENDENSER PÅ PENGEMARKEDET SENESTE TENDENSER PÅ PENGEMARKEDET Af Jonas Lundgaard Christensen, Palle Bach Mindested, Bank- og Markedsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Aktiviteten på det

Læs mere

Kvartalsrapport april 2010 Faxe Kommune

Kvartalsrapport april 2010 Faxe Kommune Faxe Kommune Kvartalsrapport april Kvartalsrapport april Faxe Kommune Anbefalinger: Med de nuværende renteforventninger vurderes Faxe Kommunes spredning mellem fast og variabel finansiering passende. En

Læs mere

Pengemarkedet under den finansielle krise og pengeinstitutternes udlånsrenter

Pengemarkedet under den finansielle krise og pengeinstitutternes udlånsrenter 45 Pengemarkedet under den finansielle krise og pengeinstitutternes udlånsrenter Steen Ejerskov, Statistisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Smidig finansiering mellem bankerne i pengemarkedet er en

Læs mere

Risk & Cash Management. 1. marts 2013. Rentemarkedet. Markedskommentarer og prognose. Kilde: Renteprognose 15. februar 2013

Risk & Cash Management. 1. marts 2013. Rentemarkedet. Markedskommentarer og prognose. Kilde: Renteprognose 15. februar 2013 1. marts 2013 Rentemarkedet Markedskommentarer og prognose Kilde: Renteprognose 15. februar 2013 Rentemarkedet DKK siden november og frem over Vores forventning til renteniveauet om 1 år NU November 2012

Læs mere

Evalueringsnotat finansiel styring 2013

Evalueringsnotat finansiel styring 2013 Dato 30. april 2014 Dok.nr. 58.643/14 Sagsnr. 13/6645 Ref. jobr Evalueringsnotat finansiel styring 2013 I henhold til rammerne i Finansieringspolitikken for Varde Kommune er der udarbejdet denne rapport

Læs mere

Møde mellem Ringsted Kommune og KommuneKredit. Evaluering af låneportefølje for Ringsted Kommune

Møde mellem Ringsted Kommune og KommuneKredit. Evaluering af låneportefølje for Ringsted Kommune Møde mellem Ringsted Kommune og KommuneKredit Evaluering af låneportefølje for Ringsted Kommune 20. februar 2006 Sammenfatning Ringsted Kommunes nuværende låneportefølje må risikomæssigt betragtes som

Læs mere

Rentemarginalen stiger mere i Danmark end i Euroområdet

Rentemarginalen stiger mere i Danmark end i Euroområdet DI Ultimo august MOGR Rentemarginalen stiger mere i Danmark end i Euroområdet Rentemarginalen, der måler forskellen mellem udlåns- og indlånsrenten, er inden for det seneste år øget mere i Danmark end

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 HP Hedge juli 2009 Juli måned var atter en rigtig god måned for HP Hedge, som endelig er tilbage i en kurs omkring 100. Den indre værdi er nu 100,64, og det betyder at afkastet i juli var 4,44%. Afkastet

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 42

KonjunkturNYT - uge 42 KonjunkturNYT - uge 13. oktober 17. oktober 1 Danmark Stort set uændret byggebeskæftigelse i 3. kvartal 1 Producent- og importpriserne steg i september Internationalt USA: Fald i detailhandlen og stigning

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K HP Hedge maj 2010 I maj måned, den mest volatile å-t-d, gav HP Hedge et afkast på 1,40%. Samlet set betyder det indtil videre et afkast på 10,71% i år. Benchmark for afdelingen er CIBOR 12 + 5%, som det

Læs mere

Produkter i Alm. Brand Bank

Produkter i Alm. Brand Bank Alm Brand Bank Produkter i Alm. Brand Bank De nye regler om investorbeskyttelse træder i kraft d. 1. november 2007. Ifølge disse er Alm. Brand Bank forpligtet til at informere vore kunder om de risici,

Læs mere

Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE

Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE FORORD I takt med det økonomiske opsving i dansk økonomi gennem de seneste fem år har bankerne konsolideret

Læs mere

Lejre Kommune - Finansielle aktiver & passiver pr. 30. Sep 2016

Lejre Kommune - Finansielle aktiver & passiver pr. 30. Sep 2016 Lejre Kommune - Finansielle aktiver & passiver pr. 30. Sep 2016 Indhold Lejre Kommunes finansielle situation i hovedtal 3 Låntagning 2016 4 Fordeling af aktiver og afkast 5 Markedsudvikling 6 Ændringer

Læs mere

Realkreditmarkeder: - CF realkreditobligationer - Prisfastsættelse og kalibrering

Realkreditmarkeder: - CF realkreditobligationer - Prisfastsættelse og kalibrering Realkreditmarkeder: - CF realkreditobligationer - Prisfastsættelse og kalibrering Jesper Lund Quantitative Research Nykredit Markets 3. maj 2006 Plan for præsentationen Rene variabelt forrentede obligationer

Læs mere

Kvartalsoversigt - 4. kvartal 2010

Kvartalsoversigt - 4. kvartal 2010 111 Valutamarkedet 2010 Maria Sinding-Olsen, StatistiskAfdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Hvert tredje år indsamler Bank for International Settlements, BIS, statistik over omsætningen på valutamarkederne

Læs mere

Kvartalsrapport juli 2009 Faxe Kommune

Kvartalsrapport juli 2009 Faxe Kommune Kvartalsrapport juli 29 Faxe Kommune Anbefalinger: Faxe Kommune har en lav gennemsnitlig rente og en passende varighed på porteføljen. Med de nuværende renteforventninger vurderes porteføljesammensætningen

Læs mere

Figur 1: MFI-renter på kortfristede indlån og en sammenlignelig markedsrente (I pct. p.a.; renten på nye forretninger)

Figur 1: MFI-renter på kortfristede indlån og en sammenlignelig markedsrente (I pct. p.a.; renten på nye forretninger) - 4 - Figur 1: MFI-renter på kortfristede indlån og en sammenlignelig markedsrente (I pct. p.a.; renten på nye forretninger) 2,5 1,5 0,5 Husholdninger, indlån på anfordring Husholdninger, tidsindskud med

Læs mere

Gældsudgifter i husholdninger med udløb af afdragsfrihed og høj belåningsgrad

Gældsudgifter i husholdninger med udløb af afdragsfrihed og høj belåningsgrad Et stigende antal husholdninger skal i perioden fra 2013 påbegynde afdrag på deres realkreditgæld eller omlægge til et nyt lån med afdragsfrihed. En omlægning af hele realkreditgælden til et nyt afdragsfrit

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2015

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2015 DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN Strategi 2015 Offentliggjort 16. december 2014 HOVEDPUNKTER FOR STRATEGIEN 2015 INDENLANDSK LÅNTAGNING I 2015 er sigtepunktet for udstedelser af indenlandske

Læs mere

HEDGEFORENINGEN HP HEDGE DANSKE OBLIGATIONER ULTIMO JULI 2015

HEDGEFORENINGEN HP HEDGE DANSKE OBLIGATIONER ULTIMO JULI 2015 ULTIMO JULI 2015 Foreningens formål Foreningens formål er fra offentligheden at modtage midler, som under iagttagelse af et princip om absolut afkast anbringes i danske stats og realkreditobligationer,

Læs mere

Bilag: Ringsted Kommunes finansielle strategi

Bilag: Ringsted Kommunes finansielle strategi Bilag: Ringsted Kommunes finansielle strategi 1. Baggrund Den finansielle strategi beskriver rammerne for den finansielle styring af såvel den langfristede gæld i Ringsted Kommune som formuen. 2. Formål

Læs mere

Penge- og valutamarkedet under finanskrisen

Penge- og valutamarkedet under finanskrisen 87 Penge- og valutamarkedet under finanskrisen Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, Carina Moselund Jensen, Paul Lassenius Kramp og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Pengemarkedet,

Læs mere

Aktiv rentestyring Har du realkreditlån, bankfinansiering, leasingaftaler eller planlægger du et virksomhedsopkøb?

Aktiv rentestyring Har du realkreditlån, bankfinansiering, leasingaftaler eller planlægger du et virksomhedsopkøb? Aktiv rentestyring Har du realkreditlån, bankfinansiering, leasingaftaler eller planlægger du et virksomhedsopkøb? Din virksomhed påvirkes af bevægelser på rentemarkedet. Nordea Markets tilbyder skræddersyede

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2. halvår 2014

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2. halvår 2014 DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN Strategi 2. halvår 2014 Offentliggjort 24. juni 2014 HOVEDPUNKTER 2. HALVÅR 2014 Strategien for statsgældspolitikken i 2. halvår 2014 kan opsummeres i følgende

Læs mere

Valutamarkedet lidt detaljer

Valutamarkedet lidt detaljer Valutamarkedet lidt detaljer Valutamarkedet fungerer 24 timer i døgnet. Det største globale marked. På størrelse med alle andre finansielle markeder tilsammen. Yderst likvidt marked - ifølge opgørelser

Læs mere

Rente- og valutamarkedet

Rente- og valutamarkedet 6. juni 2012 Rente- og valutamarkedet kedskommentarer og prognose Euro: Gældskrisen Vi venter fortsat høj usikkerhed og stress i markederne op til valget i Grækenland den 17. juni. Det skal sandsynligvis

Læs mere

Rente- og valutamarkedet

Rente- og valutamarkedet 2. marts 2012 Rente- og valutamarkedet Markedskommentarer og prognose Udsigter for den globale økonomi Vi forventer en bedring i den globale økonomi i 2012. I lyset af den udbredte pessimisme i øjeblikket

Læs mere

Afrapportering om udviklingen på det finansielle område i 2012

Afrapportering om udviklingen på det finansielle område i 2012 ØKONOMI, PERSONALE OG BORGERSERVICE Dato: 28. april 2013 NOTAT Sagsbehandler: Niels F.K. Madsen Afrapportering om udviklingen på det finansielle område i 2012 Indledning Økonomi- og Erhvervsudvalget skal

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 43

KonjunkturNYT - uge 43 KonjunkturNYT - uge. oktober. oktober Danmark Forbrugertilliden steg i oktober Fald i detailomsætningen i september Dansk inflation på niveau med euroområdets i september Internationalt USA: Uændret inflation

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 78,71 79,05 84,60 88,00 93,13 96,36 100,64 104,48

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 78,71 79,05 84,60 88,00 93,13 96,36 100,64 104,48 HP Hedge august 2009 I august sluttede indre værdi 104,48, hvilket er all time high, og det betyder at afkastet i august var 3,82%. Siden årets start har afdelingen genereret et afkast på 38,26%, hvilket

Læs mere

16. august 2012. Rudersdal Kommune. Finansiel strategi. - Rapportering med prognose 15. august

16. august 2012. Rudersdal Kommune. Finansiel strategi. - Rapportering med prognose 15. august 16. august 2012 Rudersdal Kommune Finansiel strategi - Rapportering med prognose 15. august Indhold Nøgletal til risikostyring -side 3- Kommentarer til risikooverblik -side 4- Låneporteføljen -side 5-

Læs mere

Bornholms Regionskommune

Bornholms Regionskommune 6. juni 2013 Bornholms Regionskommune Finansiel strategi - Rapportering pr. 6. juni 2013 Ordforklaring VaR = Value at Risk risiko hvor stor er vores risiko i kroner? Her: Med 95% sandsynlighed det værst

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport januar 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune har en passende fordeling mellem fast og

Læs mere

Bornholms Regionskommune

Bornholms Regionskommune 6. marts 2012 Bornholms Regionskommune Finansiel strategi - Rapportering pr. 29. februar 2012 Ordforklaring VaR = Value at Risk risiko hvor stor er vores risiko i kroner? Her: Med 95% sandsynlighed det

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 42

KonjunkturNYT - uge 42 KonjunkturNYT - uge. oktober 9. oktober Danmark Lavere forbrugerprisinflation i september Inflationen i Danmark lavere end i euroområdet i september Internationalt USA: Stigende inflation, industriproduktion

Læs mere

Finansieringsmøde. Seminar hos Landbo Thy. 23. oktober 2014

Finansieringsmøde. Seminar hos Landbo Thy. 23. oktober 2014 Finansieringsmøde Seminar hos Landbo Thy 23. oktober 2014 Indhold Kort tur verden rundt ; hvordan ser det ud med økonomierne? Finansiering; hvad skal man være særligt opmærksom på? Rentetilpasning januar

Læs mere

Afkast rapportering - oktober 2008

Afkast rapportering - oktober 2008 HP Hedge Ultimo oktober 2008 I oktober gav afdelingen et afkast på -13,50%. Det betyder, at afkast Å-t-d er -30,37% mens afkastet siden afdelingens start, medio marts 2007, har været -27,39%. Index 100

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 14. DECEMBER 218 NR. 24 Ny finansiering af almene boliger styrker statspapirmarkedet I 218 har staten opkøbt alle de udbudte statsgaranterede realkreditobligationer til finansiering

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune har en passende fordeling i porteføljen

Læs mere

Risk & Cash Management. 3. december Rentemarkedet. Markedskommentarer og prognose. Kilde: Renteprognose 15. november 2012

Risk & Cash Management. 3. december Rentemarkedet. Markedskommentarer og prognose. Kilde: Renteprognose 15. november 2012 3. december 2012 Rentemarkedet Markedskommentarer og prognose Kilde: Renteprognose 15. november 2012 Rentemarkedet DKK siden september og frem over Vores forventning til renteniveauet om 1 år tember 2012

Læs mere

Finansrapport. pr. 1. april 2015

Finansrapport. pr. 1. april 2015 Finansrapport pr. 1. april 215 1 Indledning Finansrapporten giver en status på renteudviklingen samt bevægelserne indenfor aktivsiden med fokus på kassebeholdningen samt afkastet på de likvide midler.

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Tabeltillæg D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K

Danmarks Nationalbank. Tabeltillæg D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K Danmarks Nationalbank Tabeltillæg 2007 D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K 2 0 0 7 2 NATIONALBANKENS STATUS OG MÅNEDSBALANCER Tabel Aktiver Mio.kr. Guld på udlandet Fordringer Fordringer på Det Europæiske

Læs mere

Region Hovedstaden Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Region Hovedstaden Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Region Hovedstaden Kvartalsrapport januar 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Region Hovedstaden har en passende fordeling mellem

Læs mere

Landbrugets gælds- og renteforhold 2007

Landbrugets gælds- og renteforhold 2007 Dansk Landbrug 25. august 2008 Sektionen for økonomi, statistik og analyse Landbrugets gælds- og renteforhold 2007 Sammendrag dansk Landbrug foretager hvert år en opgørelse af realkreditinstitutternes

Læs mere

PULJEAFKAST FOR 2014 UDVIKLINGEN I 2014 2 UDDYBENDE KOMMENTARER TIL DE ENKELTE PULJER 3 BESKATNING AF PENSIONSAFKAST 4

PULJEAFKAST FOR 2014 UDVIKLINGEN I 2014 2 UDDYBENDE KOMMENTARER TIL DE ENKELTE PULJER 3 BESKATNING AF PENSIONSAFKAST 4 PULJEAFKAST FOR 2014 23.01.2015 Udviklingen i 2014 2014 blev et år med positive afkast på både aktier og obligationer. Globale aktier gav et afkast målt i danske kroner på 18,4 pct. anført af stigninger

Læs mere

Sæsonkorrigeret finansiel statistik

Sæsonkorrigeret finansiel statistik 9 Sæsonkorrigeret finansiel statistik Mette Kramer Pedersen, Statistisk Afdeling INDLEDNING Fra efteråret 2006 begynder Nationalbanken at offentliggøre finansiel statistik, hvor der er korrigeret for sæsonudsving.

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 18

KonjunkturNYT - uge 18 KonjunkturNYT - uge 18 7. april 3. april 15 Danmark Fald i bruttoledigheden i marts Stigning i lønmodtagerbeskæftigelsen i februar Stigning i konjunkturbarometret for detailhandlen, små udsving i øvrige

Læs mere

DANSK INDUSTRIS KAPITALMARKEDSDAG 2015 - FÅ DEN BEDSTE AFTALE MED BANKEN

DANSK INDUSTRIS KAPITALMARKEDSDAG 2015 - FÅ DEN BEDSTE AFTALE MED BANKEN DANSK INDUSTRIS KAPITALMARKEDSDAG 2015 - FÅ DEN BEDSTE AFTALE MED BANKEN KORT OM BANK BROKERS VORE KLIENTERS FINANSIELLE UDFORDRINGER ER VORES OMDREJNINGSPUNKT 2 VORES TILBUD Vi sikrer, at I har de rigtige

Læs mere

Introduktion Lange rentespænd over for

Introduktion Lange rentespænd over for Introduktion Lange rentespænd over for Tyskland I årene op til introduktionen af euroen blev rentespændene mellem statsobligationer fra landene i euroområdet stort set elimineret. Indsnævringen af rentespændene

Læs mere

NOTAT 30. juni Klima og energiøkonomi. Side 1

NOTAT 30. juni Klima og energiøkonomi. Side 1 NOTAT 30. juni 2015 Klima og energiøkonomi. Forbedring af den nationale elprisstatistik for erhverv Energistyrelsen har i samarbejde med Dansk Energi, Dansk Industri og Danmarks Statistik udført et pilotprojekt

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport april 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport april 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport april 212 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune har en passende høj andel af fast finansiering

Læs mere

Bornholms Regionskommune

Bornholms Regionskommune Bornholms Regionskommune - Rapportering Materialet er udarbejdet til Bornholms Regionskommune og bedes behandlet fortroligt Rapporten er udarbejdet den 2. september 2016 Indhold Ordforklaring Kommentarer

Læs mere

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld 23 Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld Frank Øland Hansen og Lill Thanning Hansen, Statistisk Afdeling INDLEDNING I 998 var den gennemsnitlige nettoforrentning af Danmarks udlandsgæld 8,7 pct. Dette

Læs mere

Kommentar. Pengemarkedet i bedring. 4. maj maj 2009

Kommentar. Pengemarkedet i bedring. 4. maj maj 2009 4. maj 2009 4. maj 2009 Kommentar Pengemarkedet i bedring EUR-pengemarkedet i bedring DKK-pengemarkedet hårdere ramt Cibor/Euribor-spændet over 130bp Fortsat et stykke vej mod normalisering Af senioranalytiker

Læs mere

Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling

Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling Nyhedsbrev Kbh. 4. juli 2014 Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling Juni måned blev igen en god måned for både aktier og obligationer med afkast på 0,4 % - 0,8 % i vores

Læs mere

USA. BNP-vækst og arbejdsløshed. Sydbanks vurdering: Den amerikanske statsgæld

USA. BNP-vækst og arbejdsløshed. Sydbanks vurdering: Den amerikanske statsgæld Konjunktur / Politik 21-09-2017 1 USA Amerikansk økonomi påvirkes kun midlertidigt af orkanerne Amerikansk økonomi vil formentlig opleve en midlertidig afmatning i tredje kvartal som følge af orkanerne,

Læs mere

Bornholms Regionskommune

Bornholms Regionskommune Bornholms Regionskommune - Rapportering Materialet er udarbejdet til Bornholms Regionskommune og bedes behandlet fortroligt Rapporten er udarbejdet den 4. april 2017 Indhold Ordforklaring Kommentarer til

Læs mere

Rentemarkedet. - Markedskommentarer og prognose. Kilde: Renteprognose oktober 2017

Rentemarkedet. - Markedskommentarer og prognose. Kilde: Renteprognose oktober 2017 Rentemarkedet - Markedskommentarer og prognose Kilde: Renteprognose oktober 2017 Rentemarkedet DKK Forventningen til renteniveauet om 1 år November 2016 Nu Grafen viser swapkurven for løbetider op til

Læs mere

Det 10-årige rentespænd mellem Danmark og Tyskland

Det 10-årige rentespænd mellem Danmark og Tyskland 25 Det 0-årige rentespænd mellem Danmark og Tyskland Kim Abildgren, Økonomisk Afdeling, Jacob Lindewald, Kapitalmarkedsafdelingen og Michal Chr. Nielsen, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Ved

Læs mere

Bornholms Regionskommune

Bornholms Regionskommune 4. september 2012 Bornholms Regionskommune Finansiel strategi - Rapportering pr. 31. august 2012 Ordforklaring VaR = Value at Risk risiko hvor stor er vores risiko i kroner? Her: Med 95% sandsynlighed

Læs mere

Dueagtige centralbanker holder renterne lave

Dueagtige centralbanker holder renterne lave Dueagtige centralbanker holder renterne lave Ny Fed-prognose: Fed færdig med renteforhøjelser og nedsætter i 2020 Økonomisk afmatning og dueagtige centralbanker holder renter lave Største rentefald i USD,

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport januar 2015 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport januar 2015 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport januar 215 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Med det store rentefald de seneste kvartaler,

Læs mere

Faxe Kommune. Gældsrapport. Januar 2016. Jeanette Bomholdt. FA Denmark West

Faxe Kommune. Gældsrapport. Januar 2016. Jeanette Bomholdt. FA Denmark West Faxe Kommune Januar 2016 Jeanette Bomholdt FA Denmark West en Indhold Forudsætninger en: Temaer i det aktuelle marked Overblik over gældsporteføljen Sammenfatning & Rentebinding Ydelse & Varighed Rentefølsomhed

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 212 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune har en passende porteføljefordeling og høj

Læs mere