Bilag 6 - dimensionering af kloaksystemet i Varde Kommune. Projektnavn: Spildevandsplan af 7. Ref.: Projektnr.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag 6 - dimensionering af kloaksystemet i Varde Kommune. Projektnavn: Spildevandsplan af 7. Ref.: Projektnr."

Transkript

1 EnviDan Ferskvandscentret Vejlsøvej 23 DK-8600 Silkeborg Tlf.: Fax: Bilag 6 - dimensionering af kloaksystemet i Varde Kommune Projektnavn: Spildevandsplan af 7 Ref.: Projektnr.: Dato: ONJ INDLEDNING I CEN (European Complet for Standardisation) har der i nogle år været arbejdet på at udfærdige en europæisk standard for afløbssystemer uden for bygninger. Danmark er medlem af CEN og har dermed forpligtet sig til at give europæiske standarder vedtaget af CEN status som danske standarder og til at ophæve en evt. eksisterende dansk standard på området. I 1999 kom CEN-standarden DS/EN 752: Drain and sewer systems outside buildings, som behandler dimensioneringsgrundlaget for afløbssystemer. Den største del af DS/EN 752 falder godt i tråd med den praksis, som der i dag anvendes i Danmark, men på enkelte punkter er normens angivelser ikke i overensstemmelse med danske traditioner. Ved fastsættelsen af hydrauliske dimensioneringskriterier for afløbssystemer er der således væsentlige skærpelser i forhold til, hvad der er normal praksis i Danmark. DS/EN 752 åbner dog mulighed for at en gældende national praksis kan erstatte de anbefalede kriterier. På denne baggrund iværksatte DANVA en juridisk undersøgelse som konkluderede, at anbefalingerne i DS/EN 752 sandsynligvis vil blive gældende såfremt der i Danmark etableres en fælles dansk praksis, som følges af mange kommuner. Det var i bestræbelse på at skabe en sådan ny fælles dansk praksis der er i overensstemmelse med dansk særpræg og en naturlig fortsættelse af eksisterende praksis, at DANVA og Spildevandskomitéen igangsatte arbejdet med skrift 27. Spildevandskomitéen udgav i 2005 skrift 27 ( Funktionspraksis for afløbssystemer under regn ). Skriftet forventes at danne præcedens ved retslige afgørelser omhandlende erstatningspligt ved skader forårsaget af kloakker der ikke er dimensioneret korrekt. Det er DANVA s forhåbning og forventning, at de danske kommuner følger skrift 27 således at skriftet bliver til en national praksis og træder i stedet for anbefalingerne i DS/EN 752. I det følgende beskrives Varde Kommunes funktions- og dimensioneringskriterier ved nye kloakledningsanlæg herunder kloakledningsanlæg, der omlægges i forbindelse med kloakfornyelse. 2 DIMENSIONERINGSPRAKSIS BLIVER TIL FUNKTIONSPRAKSIS Med Spildevandskomitéens skrift 27 ændres dimensioneringspraksis, da kravene til oversvømmelser heri er relateret til de oplevede hændelser hos borgerne og ikke til selve dimensioneringen. Der arbejdes derfor med funktionspraksis og ikke længere dimensioneringspraksis. Forslaget til en ny funktionspraksis i Danmark bryder med den nuværende dimensioneringspraksis på afgørende punkter bl.a. ved formulering af acceptable opstigningsniveauer ift. fastlagte såkaldte kritiske koter. Eksempler på disse er angivet i nedenstående figur:

2 2 af 7 Eksempelskitse til udpegning af kritiske koter /Skrift 27/. Skrift 27 bryder med den nuværende praksis på følgende punkter: 1. Der skal være en mindste gentagelsesperiode for opstuvning til givne kritiske niveauer. 2. Der skal tages udgangspunkt i de oplevede effekter og ikke de beregningsmæssige effekter. 3. Der skal laves et bevidst valg mht. tillæg af usikkerhedsfaktorer. 2.1 FORMULERING AF FUNKTIONSKRAV Helt overordnet for fastlæggelse af funktionskrav gælder følgende hensyn (fra Skrift 27): 1. at den enkelte bruger har en ret til, og kommunen har en pligt til, at afløbssystemer yder et serviceniveau, som kan formuleres i simple funktionskrav og som kan forstås af den almindelige borger. 2. at infrastrukturen i øvrigt (f.eks. trafik) kan opretholdes uden urimelig påvirkning fra afløbssystemers funktionalitet. 3. at kommunen anvender kloakforsyningens midler i forbindelse med anlæg og drift af afløbssystemer på en økonomisk forsvarlig vis og iht. gældende lovgivning. 4. at funktionskravene formuleres således, at de kan opfyldes inden for det teknisk mulige og økonomisk forsvarlige. 5. at i enhver situation skal det være afgørende, at det er den oplevede opstuvningshændelse, der er afgørende for, om funktionskravene er overholdt. 6. at funktionskravene formuleres ud fra en veldefineret kote og en gentagelsesperiode for opstuvning til dette niveau. 7. at der er defineret minimumskrav, der skal overholdes i enhver situation. Hertil kommer, at en kommune kan vælge at opstille skærpede krav, dog kun således at de er gældende for hele kommunen. Den konkrete fastsættelse af de foreslåede minimumskrav er sket på baggrund af erfaringer. Det skønnes, at de udgør en naturlig fortsættelse af den nuværende praksis. Derfor formuleres følgende minimumskrav.

3 3 af 7 Minimumskrav Minimumskravene er det serviceniveau brugerne af afløbssystemet som minimum kan forvente. Funktionskravet omfatter nye og renoverede offentlige afløbsledninger. I nedenstående tabel fremgår de anbefalede minimumskrav for Varde Kommune. Arealanvendelse Fælleskloakerede bolig- og erhvervsområder Separatkloakerede bolig- og erhvervsområder (regnvandsdelen) Gentagelsesperiode for opstuvning til terræn. 10 år 5 år Minimumsfunktionskrav angivet som tilladelig gentagelsesperiode for opstuvning til kritisk kote. Valg af sikkerhedstillæg Med indførslen af Skrift 27 introduceres ligeledes sikkerhedsfaktorer ifm. med beregninger for afløbssystemet. Nedenstående værdier bruges i Varde Kommune: Usikkerhed Sikkerhedstillæg Statistisk kalibreret model 5 % Statistisk ikke kalibreret model 20 % Klimafaktor %* Befæstede arealer (fortætning) 10 % Vandstandsstigning 0,5 m Tabel 2 Sikkerhedsfaktorer som multipliceres med vandføringen., ( *afhængig af gentagelsesperioden for regnen) Der gøres opmærksom på, at sikkerhedsfaktorer kun findes anvendelse ifm. planberegninger, da statusberegninger skal være så tæt på virkeligheden som muligt. For eksisterende regn- og fællesledninger skal det pointeres, er de hidtidige dimensioneringsregler fortsat er gældende for kloakanlægget. Disse er: 1. Fælleskloakken er dimensioneret, så ledningerne med den på anlægstidspunktet erkendte belastning højst bliver overbelastet (vand til rørtop) hvert andet år med deraf følgende risiko for oversvømmelse af kældre specielt ved større regnhændelser. 2. Regnvandsledninger er dimensioneret, så ledningerne med den på anlægstidspunktet erkendte belastning højst bliver overbelastet (vand til rørtop) én gang årligt. 2.2 DIMENSIONERING AF SPILDEVANDSLEDNINGER Ved dimensionering af nye spildevandsledninger, herunder ledninger etableret i forbindelse med kloakfornyelse, anvendes de forudsætningerne, som fremgår af nedenstående skema.

4 4 af 7 Funktionskrav Opstuvning: Selvrensning: I separate spildevandsledninger må der ikke forekomme hydraulisk overbelastning, der medfører tilbagestuvning i kældre eller på terræn. Spildevandsledninger skal som udgangspunkt dimensioneres som selvrensende en gang i døgnet. Dimensionsgivende spildevandsmængde Q dim = Q spv f sikkerhed f indsiv [l/s] hvor Q spv = døgnmiddel spildevandsmængde, gerne målt. Q spv = 1 + (0,017 PE 0,862 ), teoretisk beregnet; PE = antal personer f sikkerhed = 2,0 (50 % delfyldning af rør) f indsiv = 1,5-3,0 (afhængig af de lokale forhold). Boliger: 3 PE pr. parcelhus og 2 PE pr. lejlighed/rækkehus/andelsbolig. Som udgangspunkt anvendes en spildevandsmængde på 0,005 l/sek./pe. Det svarer ca. til 150 l/døgn/pe fordelt over 8 timer. Institutioner m.v.: For institutioner, restauranter og lignende fastlægges spildevandsmængden ud fra antal beboere, personale, gæster m.v. samt en spildevandsmængde på 0,005 l/sek./pe. Erhverv: For erhvervsvirksomheder fastlægges spildevandsmængden ud fra erhvervsarealets størrelse og den konkrete type erhverv. For særligt vandforbrugende virksomheder eller særligt forurenende virksomheder fastlægges spildevandsmængderne iht. kravværdierne i de gældende tilslutningstilladelser. Dimensionering Rørdimension fastlægges ud fra den dimensionsgivende spildevandsmængde. Oprunding til nærmeste handelsdimension. 2.3 DIMENSIONERING AF REGNVANDSLEDNINGER OG FÆLLESLEDNINGER Ved dimensionering af nye regnvandsledninger/fællesledninger, herunder ledninger etableret i forbindelse med kloakfornyelse, anvendes de dimensioneringskriterier, der fremgår af følgende skema. Ved dimensionering af nye fælles- og regnvandsledninger anvendes nedenstående kriterier: Arealanvendelse Fælleskloakerede bolig- og erhvervsområder Separatkloakerede bolig- og erhvervsområder (regnvandsdelen) Dimensioneringskrav til fælles- og regnvandsledninger. Gentagelsesperiode for fuld udnyttelse af rørkapacitet. 2 år 1 år

5 5 af 7 Funktionskrav Funktions- og dimensioneringskrav for regnvands- og fællesledninger er baseret på anbefalingerne i Spildevandskomiteens Skrift nr. 27 "Funktionspraksis for afløbssystemer under regn". Funktionskriterium: Gentagelsesperiode for opstuvning til terræn (dækselkote) er hhv. 10 år for fællesledninger og 5 år for regnvandsledninger. Dimensioneringskriterium: Gentagelsesperiode for fuldtløbende kapacitet i rørene er henholdsvis 2 år for fællesledninger og 1 år for regnvandsledninger for nye ledninger. Dimensionsgivende regn Dimensionsgivende regn er baseret på anbefalingerne i Spildevandskomiteens Skrift nr. 27 "Funktionspraksis for afløbssystemer under regn" og Skrift nr. 28 Regional variation af ekstremregn i Danmark ny bearbejdning ( ). Beregningsniveau 1 (kasseregn): På beregningsniveau 1 anvendes dimensionsgivende regnintensiteter, der er bestemt efter anvisningerne i Skrift nr. 28, og følgende parametre: Årsmiddelnedbør: Region: 850 mm 1 (Vest) På basis af ovenstående data anvendes følgende dimensionsgivende regnintensiteter: Fællessystem: 140 l/s pr. ha (gentagelsesperiode: 2 år) Regnvandsystem: 110 l/s pr. ha (gentagelsesperiode: 1 år) Beregningsniveau 2 (CDS-regn): På beregningsniveau 2 anvendes konstruerede regn (CDS-regn), bestemt efter anvisningerne i Skrift 28: Årsmiddelnedbør: 850 mm Region: 1 (Vest) Regnvarighed: 120 min. (dog afhængig af den samlede afstrømningstid for oplandet). Tidsskridt: 1 min. Asymmetrikoefficient: 0,5 Beregningsniveau 3 (regnserier): På beregningsniveau 3 anvendes en repræsentativ historisk regnserie. På baggrund af anbefalingerne i Skrift 28 er regnserien fra Herning Centralrenseanlæg udvalgt.

6 6 af 7 Befæstet oplandsareal Der gennemføres en inddeling og beskrivelse af det befæstede oplandsareal (på brøndniveau), hvorfra der er afledning til regn- eller fællessystemet. Til hvert brøndopland knyttes oplysninger om deloplandsareal (ha) og befæstelsesgrad (%). Sikkerhedsfaktorer Statistisk usikkerhed: 1,2, For beregningsniveau 1 For beregningsniveau 2 og 3 afhænger faktoren af omfanget af modelkalibrering: Ukalibreret model: 1,2 Kalibreret model: 1,05 Klimaforandring: 1,2-1,4 Faktoren dækker over fremtidig forventet effekt fra klimaændringer. For 2-, 5-, 10 og 100-års regnhændelser anvendes hhv. faktor 1,2, 1,25, 1,3 og 1,4. Fortætning: 1,10 Den fremtidige befæstelsesgrad kan ændres som følge af fortætning i oplandet. Der foretages en individuel vurdering. Øvrige faktorer Hydrologisk reduktionsfaktor: 0,8 Hydrologisk reduktionsfaktor angiver den andel af nedbøren på befæstede arealer, som afledes til kloaksystemet. Initialtab: 0,6 mm Initialtabet er den del af nedbøren, som skal falde, før den egentlige overfladeafstrømning begynder. Vandstandsstigning: 0,5 m Gælder for udløb til marine recipienter. Dimensionering Beregning af rørdimensioner udføres ved anvendelse af EDB-programmerne MOU- SE/MIKEUrban. 2.4 DIMENSIONERING AF BASSINER OG REGNBETINGEDE UDLEDNINGER Skrift 27 omhandler sikkerhed ifm. stuvningsberegninger i byområder under regn og deraf også dimensionering af ledningsanlæg. For andre anvendelser herunder beregninger af aflastningsmængder og aflastningshyppigheder gælder anbefalingerne fra tidligere skrifter fortsat. Det indebærer, at beregninger af miljøbelastninger generelt udføres uden sikkerhedsfaktor. I Varde Kommune vælges det ved dimensionering af bassiner at tage højde for udvikling af nedbørsintensiteten af ekstremregn, som følge af klimaforandringerne. Der skal ved udledning of overfladevand direkte til recipient indhentes udledningstilladelse ved Varde Kommune, der fastsætter kravene til udledning. Som udgangspunkt skal separat overfladevand fra befæstede arealer neddrosles til 1-2 l/s/ha (dog ikke mindre end 5 l/s) gennem bassin med dykket afløb. Ved vurderinger af funktionen af eksisterende bassiner samt dimensionering af nye bassiner og regnbetingede udledninger anvendes de krav, der fremgår af følgende tabel. Desuden er angivet praksis for ansøgning om udledningstilladelser.

7 7 af 7 Funktionskrav Overbelastning: Påvirkning: Udledningstilladelser Forsinkelsesbassiner ved regnbetingede udledninger må maksimalt overbelastes svarende til en hyppighed på n=1/5 (én gang pr. 5. år). Ved ønske om tilladelse til øget overløbshyppighed skal ansøger dokumentere, f.eks. ved modelberegning, at det ikke medfører oversvømmelser langs vandløbet hyppigere end hvert 5. år. Udledninger må ikke være til hinder for, at recipientmålsætningen kan opfyldes. Særligt sårbare recipienter kan skærpe kravet til overbelastningshyppighed og udledningsvandføring. Som grundlag for ansøgning om udledningstilladelse til såvel offentlige som private udledninger skal der foreligge oplysninger, som sætter Varde Kommune i stand til at indrapportere til Miljøportalen. Det forventes, at der inden for planperioden vil blive stillet krav om data svarende til WinRis udvekslingsformat.

Bilag 9 Dimensionering af kloakanlæg

Bilag 9 Dimensionering af kloakanlæg Bilag 9 Dimensionering af kloakanlæg Dimensionering af regn- og spildevandsledninger og bassiner 1. Indledning Dette notat indeholder forudsætninger for dimensionering af regn- og spildevandsledninger

Læs mere

Dimensionering af regn- og spildevandsledninger samt regnvandsbassiner

Dimensionering af regn- og spildevandsledninger samt regnvandsbassiner Bilag 1 Dimensionering af regn- og spildevandsledninger samt regnvandsbassiner i Furesø Kommune 1. Indledning Dette notat indeholder forudsætninger for dimensionering af regn- og spildevandsledninger samt

Læs mere

Skrift 27, Funktionspraksis af afløbssystemer

Skrift 27, Funktionspraksis af afløbssystemer Nordfyns Kommune Spildevandsplan Skrift 27 Funktionspraksis for afløbssystemer under regn Rådgiver Orbicon A/S Munkehatten 9 5220 Odense SØ Telefon 6315 5313 Telefax 6615 4899 Email bda@orbicon.dk REV.

Læs mere

Beregningsforudsætninger spildevand Der regnes med belastninger, som angivet i Tabel,2 og 3 afhængig af områdernes planlagte Anvendelse

Beregningsforudsætninger spildevand Der regnes med belastninger, som angivet i Tabel,2 og 3 afhængig af områdernes planlagte Anvendelse Beregningsforudsætninger Her beskrives hvilke beregningsforudsætninger NK-Spildevand A/S anvender ved dimensionering af nye kloakanlæg eller renovering af eksisterende anlæg. NK-Spildevand A/S vil løbende

Læs mere

Bilag 4: Favrskov Kommune Skrift 27 - Funktionspraksis for afløbssystemer under regn

Bilag 4: Favrskov Kommune Skrift 27 - Funktionspraksis for afløbssystemer under regn Bilag 4: Favrskov Kommune Skrift 27 - Funktionspraksis for afløbssystemer 1/1 Rekvirent Favrskov Kommune Teknik og Miljø Torvegade 7 8450 Hammel Lone Bejder Telefon 89 64 53 06 E-mail lb@favrskov.dk Rådgiver

Læs mere

SKRIFT 27 - FUNKTIONSPRAKSIS FOR AFLØBSSYSTEMER UNDER REGN

SKRIFT 27 - FUNKTIONSPRAKSIS FOR AFLØBSSYSTEMER UNDER REGN Svendborg Kommune Spildevandsplan SKRIFT 27 - FUNKTIONSPRAKSIS FOR AFLØBSSYSTEMER UNDER REGN Rekvirent Rådgiver Svendborg Kommune att. Birgitte Varming Miljø og Teknik Svendborgvej 135 5762 V. Skerninge

Læs mere

Sønderborg Forsyning. Retningslinjer til dimensionering af afløbssystemer der skal fungere under regn i Sønderborg Kommune.

Sønderborg Forsyning. Retningslinjer til dimensionering af afløbssystemer der skal fungere under regn i Sønderborg Kommune. Sønderborg Forsyning Retningslinjer til dimensionering af afløbssystemer der skal fungere under regn i Sønderborg Kommune Revision 1-2015 Udgivelsesdato den 11.09.2015 1 FUNKTIONSPRAKSIS Sønderborg Forsyning

Læs mere

At sikre at borgeren oplever forsyningssikkerhed, god service og rådgivning.

At sikre at borgeren oplever forsyningssikkerhed, god service og rådgivning. Niveau 1 Overordnet målsætning for spildevandsplanen. At sikre at borgeren oplever forsyningssikkerhed, god service og rådgivning. At håndtere og behandle spildevand og regnvand i kommunen på en stabil,

Læs mere

Spildevandsplan 2013-2021. Bilag 1. Indhold. Funktionspraksis og serviceniveau. Vedtaget 27. maj 2014

Spildevandsplan 2013-2021. Bilag 1. Indhold. Funktionspraksis og serviceniveau. Vedtaget 27. maj 2014 Vedtaget 27. maj 2014 Spildevandsplan 2013-2021 Bilag 1 Funktionspraksis og serviceniveau Indhold 1 Indledning... 2 2 Funktionspraksis og designkriterier... 2 3 Serviceniveau... 2 4 Sikkerhedstillæg...

Læs mere

Servicemål for kloaksystemer Alle nye kloakoplande og fuldt ud fornyede kloakoplande dimensioneres ud fra følgende servicemål.

Servicemål for kloaksystemer Alle nye kloakoplande og fuldt ud fornyede kloakoplande dimensioneres ud fra følgende servicemål. Dimensionering af kloaksystemer I Viborg Kommune dimensioneres Energi Viborgs Vands kloakanlæg i overensstemmelse med nyeste viden og anbefalinger fra Spildevandskomitéen, jf. skrift 27, 28 og 29. Yderligere

Læs mere

Teknisk Forvaltning Klostermarken 12

Teknisk Forvaltning Klostermarken 12 Kunde Rådgiver Viborg Kommune Orbicon A/S Teknisk Forvaltning Klostermarken 12 Sct. Mogens Gade 3 8800 Viborg 8800 Viborg Tlf. 87 28 11 00 Tlf. 87 25 25 25 Email mail@orbicon.dk Email tekniskforvaltning@viborg.dk

Læs mere

Allerød Kommune - Forslag til serviceniveau mod oversvømmelser

Allerød Kommune - Forslag til serviceniveau mod oversvømmelser Allerød Kommune - Forslag til serviceniveau mod oversvømmelser Bilag 1: Andre kommers serviceniveau Revision 1 8. september 2009 Indhold Hvidovre Kommune 2 Greve Kommune 2 Herlev kommune 3 Gribskov kommune

Læs mere

Spildevandsplan

Spildevandsplan Spildevandsplan 2012-2015 1 - Forside - endelig vedtaget Tillæg nr. 22 til Spildevandsplan 2012-2015 Administrationspraksis - regnvand Horsens Kommune Rådhustorvet 4 8700 Horsens Telefon: 76 29 29 29 Telefax:

Læs mere

Spildevandsplan

Spildevandsplan Spildevandsplan 2008-2011 Tillæg nr. 1 til gl. Gedveds Spildevandsplan Servicemål, sikkerhedsfaktor og bassiner TEKNIK OG MILJØ 1 Indledning For at forebygge klimaændringernes påvirkning på det kommunale

Læs mere

Bilag 3: Favrskov Kommune Valg af regn i Favrskov Kommune. Favrskov Kommune, Valg af regn i Favrskov Kommune Oktober 2008 1/26

Bilag 3: Favrskov Kommune Valg af regn i Favrskov Kommune. Favrskov Kommune, Valg af regn i Favrskov Kommune Oktober 2008 1/26 Bilag 3: Favrskov Kommune Valg af regn i Favrskov Kommune 1/26 Rekvirent Favrskov Kommune Teknik og Miljø Torvegade 7 845 Hammel Lone Bejder Telefon 89 64 53 6 E-mail lb@favrskov.dk Rådgiver Orbicon A/S

Læs mere

HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan Bilag 1 Funktionspraksis, serviceniveau og klimatilpasning

HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan Bilag 1 Funktionspraksis, serviceniveau og klimatilpasning HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan 2011-2021 Bilag 1 Funktionspraksis, serviceniveau og klimatilpasning Vedtaget 15. maj 2012 2 3 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1 INDLEDNING... 4 2 FUNKTIONSPRAKSIS... 4 3 SERVICENIVEAU...

Læs mere

Funktionspraksis. Vejledning til dimensionering af afløbssystemer i Odsherred Kommune. Bilag 12. Udgivelsesdato : 19. juli 2013 Projekt : 13.4122.

Funktionspraksis. Vejledning til dimensionering af afløbssystemer i Odsherred Kommune. Bilag 12. Udgivelsesdato : 19. juli 2013 Projekt : 13.4122. Vejledning til dimensionering af afløbssystemer i Odsherred Kommune. Udgivelsesdato : 19. juli 2013 Projekt : 13.4122.00 Udarbejdet : Marianne Halkjær Kontrolleret : Stefan Sommer og Ole Heick Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Udledningstilladelse til udledning af overfladevand fra udstykningen Mariehaven nr. 1-27, 4300 Holbæk

Udledningstilladelse til udledning af overfladevand fra udstykningen Mariehaven nr. 1-27, 4300 Holbæk HOLBÆK SPILDEVAND A/S Dato: 15-12-2014 Tåstrup Møllevej 5 Sagsb.: Mijen 4300 Holbæk Sagsnr.: 14/85297 Tlf.: 72 36 36 30 E-mail: spildevand@holb.dk EAN.nr 5798007570675 Udledningstilladelse til udledning

Læs mere

HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan Bilag 1 Funktionspraksis, serviceniveau og klimatilpasning

HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan Bilag 1 Funktionspraksis, serviceniveau og klimatilpasning HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan 2011-2021 Bilag 1 Funktionspraksis, serviceniveau og klimatilpasning 4. april 2012 2 3 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1 INDLEDNING...4 2 FUNKTIONSPRAKSIS...4 3 SERVICENIVEAU...5 4

Læs mere

Hydraulisk vurdering af Vildersbæk systemet i forbindelse med planlagt bolig- og golfområde nord for Frederikshavn

Hydraulisk vurdering af Vildersbæk systemet i forbindelse med planlagt bolig- og golfområde nord for Frederikshavn HYDRAULISK NOTAT Dato: 20. marts 2015 Udarbejdet af: Aske Kristensen Kvalitetssikring: Kim Skals/LAKN Modtager: Frederikshavn Forsyning (LAKN) Side: 1 af 10 Hydraulisk vurdering af Vildersbæk systemet

Læs mere

Ansøgning om udledningstilladelse til Gyvsbækken. Separering af Andi, afskæring af spildevand til Marbæk renseanlæg og udledning af overfladevand

Ansøgning om udledningstilladelse til Gyvsbækken. Separering af Andi, afskæring af spildevand til Marbæk renseanlæg og udledning af overfladevand Ansøgning om udledningstilladelse til Gyvsbækken Separering af Andi, afskæring af spildevand til Marbæk renseanlæg og udledning af overfladevand Titel: Ansøgning om udledningstilladelse til Gyvsbækken

Læs mere

Spildevandsplan. Svendborg Kommune VALG AF REGN I SVENDBORG KOMMUNE. Svendborg Kommune att. Birgitte Varming Svendborgvej Vester Skerninge

Spildevandsplan. Svendborg Kommune VALG AF REGN I SVENDBORG KOMMUNE. Svendborg Kommune att. Birgitte Varming Svendborgvej Vester Skerninge Svendborg Kommune Spildevandsplan VALG AF REGN I SVENDBORG KOMMUNE Rekvirent Rådgiver Svendborg Kommune att. Birgitte Varming Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Orbicon A/S Rolundvej 23 5260 Odense

Læs mere

Natur og Miljø Februar 2018 sag nr Tillæg 3 til Spildevandsplan Svendborg Kommune

Natur og Miljø Februar 2018 sag nr Tillæg 3 til Spildevandsplan Svendborg Kommune Natur og Miljø Februar 2018 sag nr. 17-27344 Tillæg 3 til Spildevandsplan 2013 2024 Svendborg Kommune for boligområde øst for Gambøtvej og syd for Søndervej, Thurø. 1 Indholdsfortegnelse A. Indledning...

Læs mere

Kerteminde Forsyning har bedt Rambøll om at undersøge hvilken regnmåler forsyningen skal bruge fremadrettet til dimensionering af deres kloaksystem.

Kerteminde Forsyning har bedt Rambøll om at undersøge hvilken regnmåler forsyningen skal bruge fremadrettet til dimensionering af deres kloaksystem. NOTAT Projekt Valg af regnmåler og sikkerhedsfaktorer til beregninger på afløbssystemer Kunde Kerteminde Forsyning Notat nr. 1 Dato 04-06-2012 Til Fra Kopi til Kerteminde Forsyning Agnethe N. Pedersen,

Læs mere

Retningslinier for etablering af spare- og forsinkelsesbassiner på erhvervsgrunde

Retningslinier for etablering af spare- og forsinkelsesbassiner på erhvervsgrunde Retningslinier for etablering af spare- og forsinkelsesbassiner på erhvervsgrunde Udgave: 01.03.2007 Revision: 0 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning og baggrund... 3 1.1 Generelt...

Læs mere

Udbygning af Nordvestbanen mellem Lejre og Vipperød

Udbygning af Nordvestbanen mellem Lejre og Vipperød Banedanmark Udbygning af Nordvestbanen mellem Lejre og Vipperød September 2011 Revideret februar 2012 ATKINS/COWI JV Arne Jacobsens Allé 17 2300 København S Telefon 52 5190 00 Telefax 52 5190 01 Banedanmark

Læs mere

Notat Side 1 af 8 3. oktober 2015 Ref.: MTN

Notat Side 1 af 8 3. oktober 2015 Ref.: MTN Vedr.: Hydrauliske beregninger, Kastellet Notat Side 1 af 8 3. oktober 2015 Ref.: MTN Til: Martin Funch Strunge Jensen A/S Fra: Mathias Lassen Nørlem Kopi til: 1 Baggrund I forbindelse med en planlagt

Læs mere

Flowmålingsmæssige udfordringer i regn- og spildevandssystemer Temadag om Flowmåling i udvikling Teknologisk Institut den 19.

Flowmålingsmæssige udfordringer i regn- og spildevandssystemer Temadag om Flowmåling i udvikling Teknologisk Institut den 19. Flowmålingsmæssige udfordringer i regn- og spildevandssystemer Temadag om Flowmåling i udvikling Teknologisk Institut den 19. november 2009 23-11-2009 Dias nr. 1 Hvem er jeg? Mads Uggerby - uddannelse

Læs mere

Oversvømmelser fra terræn Nyt skrift fra spildevandskomiteen

Oversvømmelser fra terræn Nyt skrift fra spildevandskomiteen Oversvømmelser fra terræn Nyt skrift fra spildevandskomiteen Gitte Godsk Dalgaard EVA møde - fra plan til projekt 1 Agenda Hvem er jeg og hvorfor står jeg her i dag? Baggrund og tilbageblik Organisation,

Læs mere

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg Bilag 1 Forklaring til skemaerne for Oplande Udløb Renseanlæg 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til personækvivalentbelastning (p.e.), arealer, kloakeringsforhold,

Læs mere

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg Bilag 1 Forklaring til skemaerne for Oplande Udløb Renseanlæg 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til personækvivalentbelastning (p.e.), arealer, kloakeringsforhold,

Læs mere

Bilag 2. Beregningsforudsætninger

Bilag 2. Beregningsforudsætninger Side 1 af 5 Bilag 2. Beregningsforudsætninger I dette bilag er anført en række vejledende værdier til brug ved belastningsberegning i oplandsskemaer for status og plan. For en mere detaljeret vejledning

Læs mere

TILLÆG NR. 196 TIL SPILDEVANDSPLAN

TILLÆG NR. 196 TIL SPILDEVANDSPLAN Februar 015 Thyregod Give Vonge Givskud Gadbjerg Jelling Vandel Bredsten Vejle Jerlev Ødsted Brejning Hvidbjerg Skærup BørkopGårslev Egtved Smidstrup Gravens TILLÆG NR. 19 TIL SPILDEVANDSPLAN Nyt boligområde

Læs mere

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg Bilag 1 Forklaring til skemaerne for Oplande Udløb Renseanlæg 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til personækvivalentbelastning (p.e.), arealer, kloakeringsforhold,

Læs mere

TILLÆG NR. 162 TIL SPILDEVANDSPLAN For et bolig og erhversområde ved Dæmningen,Vejle. Delvist omfattet af Lokalplan 1091

TILLÆG NR. 162 TIL SPILDEVANDSPLAN For et bolig og erhversområde ved Dæmningen,Vejle. Delvist omfattet af Lokalplan 1091 VEDTAGET Thyregod Give Vonge Givskud Gadbjerg Jelling Vandel Bredsten Vejle Ødsted Jerlev Brejning Hvidbjerg Skærup BørkopGårslev Egtved Gravens Smidstrup TILLÆG NR. 162 TIL SPILDEVANDSPLAN For et bolig

Læs mere

Bornholm Forsyning A/S. Mike Urban beregning for Nexø

Bornholm Forsyning A/S. Mike Urban beregning for Nexø Bornholm Forsyning A/S Mike Urban beregning for Nexø Bornholm Forsyning A/S Mike Urban beregning for Nexø Rekvirent Rådgiver Bornholm Forsyning A/S Att.: John W. Hansen Industrivej 1 3700 Rønne Orbicon

Læs mere

IDA 7. februar 2017 Oversvømmelse af København, den Blå/Grønne by

IDA 7. februar 2017 Oversvømmelse af København, den Blå/Grønne by Regnudvalget IDA 7. februar 2017 Oversvømmelse af København, den Blå/Grønne by Fortidens, nutidens og fremtidens nedbør. Dimensionering af afstrømningssystemer i et klima der varierer Indhold Højintens

Læs mere

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg Bilag 1 til skemaerne for Oplande Udløb Renseanlæg 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til personækvivalentbelastning (p.e.), arealer, kloakeringsforhold,

Læs mere

Hydrauliske forudsætninger. LAR-metodekatalog

Hydrauliske forudsætninger. LAR-metodekatalog Hydrauliske forudsætninger LAR-metodekatalog INDHOLDSFORTEGNELSE 1. HYDRAULISK DIMENSIONERING... 3 1.1 PRINCIPPER FOR LAR-METODER... 3 1.1.1 Nedsivning... 4 1.1.2 Fordampning og anvendelse af regnvand...

Læs mere

1 Skemaforklaring. Skemaerne dækker status og plan. I status er anført et Ja ud for de oplande/renseanlæg/udløb,

1 Skemaforklaring. Skemaerne dækker status og plan. I status er anført et Ja ud for de oplande/renseanlæg/udløb, 1 Skemaforklaring 1.1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til personækvivalentbelastning (PE), arealer, kloakeringsforhold, spildevands- og forureningsmængder,

Læs mere

Ballerup Forsyning. Måløvhøj

Ballerup Forsyning. Måløvhøj 1/04 2014 Udarbejdet af: Kontrolleret af: ANO CRJ Udgave/dato: [0] Ordrenummer: [xxxx] Krüger A/S ISO 9001 CERTIFIED www.kruger.dk Gladsaxevej 363 DK-2860 Søborg T +45 3969 0222 Indkildevej 6C DK-9210

Læs mere

Regnbetingede udløbstyper og udløbsmængder.

Regnbetingede udløbstyper og udløbsmængder. Udløb Regnbetingede udløbstyper og udløbsmængder. Der er i alt 213 udløb fra det offentlige afløbssystem, hvoraf 119 er regnvandsudløb, og 94 er overløb fra fælleskloak. De samlede årlige vandmængder samt

Læs mere

Miljøvurdering af tillæg til Randers Spildevandsplan vedr. separering af Linde og Nørbæk

Miljøvurdering af tillæg til Randers Spildevandsplan vedr. separering af Linde og Nørbæk EnviDan Ferskvandscentret Vejlsøvej 23 DK-8600 Silkeborg Tlf.: +45 86 80 63 44 Fax: +45 86 80 63 45 E-mail: envidan@envidan.dk Miljøvurdering af tillæg til Randers Spildevandsplan 2009-2012 vedr. separering

Læs mere

TILLÆG 191 TIL SPILDEVANDSPLAN

TILLÆG 191 TIL SPILDEVANDSPLAN 1-1 Vedtaget Thyregod Give Vonge Givskud Gadbjerg Jelling Vandel Bredsten Vejle Jerlev Ødsted Brejning Hvidbjerg Skærup BørkopGårslev Egtved Smidstrup Gravens TILLÆG 191 TIL SPILDEVANDSPLAN Boligområde

Læs mere

Forslag til serviceniveau mod oversvømmelser

Forslag til serviceniveau mod oversvømmelser Allerød Kommune Klimatilpasning til mere regn NOTAT Til Allerød Kommune Fra Orbicon Sag 363090005 Dato 10. september 2009 Projektleder HLA Kvalitetssikring TSB, HETA, GIH, CRP Revisionsnr. 2 Godkendt af

Læs mere

TILLÆG NR. 175 TIL SPILDEVANDSPLAN

TILLÆG NR. 175 TIL SPILDEVANDSPLAN December 2014 Thyregod Give Vonge Givskud Gadbjerg Jelling Vandel Bredsten Vejle Jerlev Ødsted Brejning Hvidbjerg Skærup BørkopGårslev Egtved Smidstrup Gravens TILLÆG NR. 175 TIL SPILDEVANDSPLAN ffentlige

Læs mere

TILLÆG NR. 153 TIL SPILDEVANDSPLAN For et område ved Ulvehavevej, Vinding, Vejle omfattet af Lokalplan 1114

TILLÆG NR. 153 TIL SPILDEVANDSPLAN For et område ved Ulvehavevej, Vinding, Vejle omfattet af Lokalplan 1114 VEDTAGET Thyregod Give Vonge Givskud Gadbjerg Jelling Vandel Bredsten Vejle Ødsted Jerlev Brejning Hvidbjerg Skærup BørkopGårslev Egtved Gravens Smidstrup TILLÆG NR. 153 TIL SPILDEVANDSPLAN For et område

Læs mere

TILLÆG NR. 209 TIL SPILDEVANDSPLAN

TILLÆG NR. 209 TIL SPILDEVANDSPLAN Vedtaget Thyregod Give Vonge Givskud Gadbjerg Jelling Vandel Bredsten Vejle Jerlev Ødsted Brejning Hvidbjerg Skærup BørkopGårslev Egtved Smidstrup Gravens TILLÆG N. 09 TIL SILDEVANDSLAN Boligområde ved

Læs mere

TILLÆG NR. 169 TIL SPILDEVANDSPLAN

TILLÆG NR. 169 TIL SPILDEVANDSPLAN VEDTAGET Thyregod Give Vonge Givskud Gadbjerg Jelling Vandel Bredsten Vejle Jerlev Ødsted Brejning Hvidbjerg Skærup BørkopGårslev Egtved Smidstrup Gravens TILLÆG NR. 169 TIL SPILDEVANDSPLAN For et boligområde

Læs mere

TILLÆG NR. 152 TIL SPILDEVANDSPLAN For et boligområde ved Plantagevej, Jelling, omfattet af Lokalplan 1109

TILLÆG NR. 152 TIL SPILDEVANDSPLAN For et boligområde ved Plantagevej, Jelling, omfattet af Lokalplan 1109 VEDTAGET Thyregod Give Vonge Givskud Gadbjerg Jelling Vandel Bredsten Vejle Ødsted Jerlev Brejning Hvidbjerg Skærup BørkopGårslev Egtved Gravens Smidstrup TILLÆG NR. 152 TIL SPILDEVANDSPLAN For et boligområde

Læs mere

TILLÆG NR. 171 TIL SPILDEVANDSPLAN

TILLÆG NR. 171 TIL SPILDEVANDSPLAN VEDTAGET Thyregod Give Vonge Givskud Gadbjerg Jelling Vandel Bredsten Vejle Jerlev Ødsted Brejning Hvidbjerg Skærup BørkopGårslev Egtved Smidstrup Gravens TILLÆG NR. 171 TIL SILDEVANDSLAN For et erhvervsområde

Læs mere

Tilladelser til regnbetingede udløb

Tilladelser til regnbetingede udløb Tilladelser til regnbetingede udløb Lovgrundlag Datagrundlag til en tilladelse Opbygning af en udledningstilladelse U-skema PULS Bo Skovmark Oversigt over lovgivningen Miljømålsloven Miljøbeskyttelsesloven

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, personækvivalentbelastning (p.e.),

Læs mere

TILLÆG NR. 159 TIL SPILDEVANDSPLAN For et offentligt område ved Teknisk Skole, Boulevarden, Vejle, omfattet af Lokalplan 1102

TILLÆG NR. 159 TIL SPILDEVANDSPLAN For et offentligt område ved Teknisk Skole, Boulevarden, Vejle, omfattet af Lokalplan 1102 VEDTAGET Thyregod Give Vonge Givskud Gadbjerg Jelling Vandel Bredsten Vejle Ødsted Jerlev Brejning Hvidbjerg Skærup BørkopGårslev Egtved Gravens Smidstrup TILLÆG NR. 159 TIL SPILDEVANDSPLAN For et offentligt

Læs mere

Tillæg nr. 11 til Fredensborg Kommunes spildevandsplan

Tillæg nr. 11 til Fredensborg Kommunes spildevandsplan Tillæg nr. 11 til Fredensborg Kommunes spildevandsplan 2011-2020 Separatkloakering af Plejecenter i Humlebæk Juni 2019 Indhold 1. Baggrund... 3 2. Grundlaget for tillægget... 4 2.1 Lovgrundlag... 4 2.2

Læs mere

Viborg Spildevand A/S. Beregninger af nødvendigt bassinvolumen for nyt bassin ved Gl. Århusvej

Viborg Spildevand A/S. Beregninger af nødvendigt bassinvolumen for nyt bassin ved Gl. Århusvej Viborg Spildevand A/S Beregninger af nødvendigt bassinvolumen for nyt bassin ved Gl. Århusvej ENERGI VIBORG SPILDEVAND BEREGNINGER AF NØDVENDIGT BASSINVOLUMEN FOR PLANLAGT BASSIN VED GL. ÅRHUSVEJ Rekvirent

Læs mere

TILLÆG NR. 213 TIL SPILDEVANDSPLAN Helhedsplan Vinding Syd Boligområde Lokalplan Korsdalsvej

TILLÆG NR. 213 TIL SPILDEVANDSPLAN Helhedsplan Vinding Syd Boligområde Lokalplan Korsdalsvej VEDTAGET Thyregod Give Vonge Givskud Gadbjerg Jelling Vandel Bredsten Vejle Jerlev Ødsted Brejning Hvidbjerg Skærup BørkopGårslev Egtved Smidstrup Gravens TILLÆG N. 213 TIL SPILDEVANDSPLAN Helhedsplan

Læs mere

NOTAT. 1. Besvarelse af spørgsmål fra MC Århus vedr. bassinkapacitet. 2. Overfladevand fra området ved de nye tanke

NOTAT. 1. Besvarelse af spørgsmål fra MC Århus vedr. bassinkapacitet. 2. Overfladevand fra området ved de nye tanke NOTAT Projekt Ala Foods Arinco: Indvejning Kunde Arla Foods Arinco Notat nr. 02-REVIDERET Dato 31-05-2013 Til Arinco: Anne Sønderbæk Fra Michael Jørgensen Kopi til Arla Foods: Helle Nielsen Nærværende

Læs mere

Thyregod Vonge Give Givskud Gadbjerg Jelling Vandel Bredsten Vejle Jerlev Ødsted Brejning Hvidbjerg Skærup BørkopGårslev Egtved Smidstrup Gravens

Thyregod Vonge Give Givskud Gadbjerg Jelling Vandel Bredsten Vejle Jerlev Ødsted Brejning Hvidbjerg Skærup BørkopGårslev Egtved Smidstrup Gravens 1 - Forside_Tillæg_228_VEDTAGET VEDTAGET Thyregod Give Vonge Givskud Gadbjerg Jelling Vandel Bredsten Vejle Jerlev Ødsted Brejning Hvidbjerg Skærup BørkopGårslev Egtved Smidstrup Gravens TILLÆG NR. 228

Læs mere

1. Indledning Eksisterende forhold Fremtidige forhold Recipienter Administrative forhold...3. Bilag:...4 Kortbilag:...

1. Indledning Eksisterende forhold Fremtidige forhold Recipienter Administrative forhold...3. Bilag:...4 Kortbilag:... 1. Indledning...2 2. Eksisterende forhold...2 2.1 Lednings- og renseanlæg...2 2.2 Recipienter...2 2.3 Gældende spildevandsplan....2 3. Fremtidige forhold...2 3.1 Ejendomme i det åbne land...2 3.2 Ledningsanlæg...2

Læs mere

REGNVANDSHÅNDTERING I TROLDEBAKKERNE

REGNVANDSHÅNDTERING I TROLDEBAKKERNE NOVEMBER 2017 GRIBSKOV KOMMUNE - KLIKOVAND REGNVANDSHÅNDTERING I TROLDEBAKKERNE OPLANDSANALYSE - BEREGNING AF REGNVANDSMÆNGDER OG STRØMNINGSVEJE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF

Læs mere

Tillæg nr. 10 til Fredensborg Kommunes spildevandsplan

Tillæg nr. 10 til Fredensborg Kommunes spildevandsplan Tillæg nr. 10 til Fredensborg Kommunes spildevandsplan 2011-2020 Kloakering af boligområdet Dysseager i Karlebo juni 2019 Indhold 1. Baggrund... 3 2. Grundlaget for tillægget... 3 2.1 Lovgrundlag... 3

Læs mere

Notat. ON + PSL Arkitekter MØLLERENS HUS Vandforvaltningsstrategi 1 INDLEDNING

Notat. ON + PSL Arkitekter MØLLERENS HUS Vandforvaltningsstrategi 1 INDLEDNING Notat ON + PSL Arkitekter MØLLERENS HUS Vandforvaltningsstrategi REVISION A 17. april 2015 Projekt nr. 220946 Dokument nr. 1215412340 Version 4 Udarbejdet af JHKR Kontrolleret af LLKR Godkendt af DPI 1

Læs mere

Forklaring til skemaer: Oplande, Udløb og Renseanlæg Bilag 3 BILAG 3 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

Forklaring til skemaer: Oplande, Udløb og Renseanlæg Bilag 3 BILAG 3 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 3 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG Kalundborg Kommune Forslag til Spildevandsplan 2010-2015 Side 1 af 11 December 2009 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende

Læs mere

Spildevandsplan Tillæg nr. 14. Strategi og mål for fremtidens afløbssystemer i Ringsted Kommune

Spildevandsplan Tillæg nr. 14. Strategi og mål for fremtidens afløbssystemer i Ringsted Kommune Spildevandsplan 2005 Tillæg nr. 14 Strategi og mål for fremtidens afløbssystemer i Ringsted Kommune Oktober 2011 Indholdsfortegnelse 1 Formål...3 2 Klimatilpasning...3 3 Dimensionering og serviceniveau...3

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, personækvivalentbelastning (p.e.),

Læs mere

Bilag 3 BILAG 3 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG. Furesø Kommune Forslag til Spildevandsplan Side 1 af 9

Bilag 3 BILAG 3 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG. Furesø Kommune Forslag til Spildevandsplan Side 1 af 9 BILAG 3 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG Furesø Kommune Forslag til Spildevandsplan 2014-2017 Side 1 af 9 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold

Læs mere

Der er fredninger inden for projektområdet. Der tages højde for, at det alternative projekt ikke kommer i konflikt med fredningerne.

Der er fredninger inden for projektområdet. Der tages højde for, at det alternative projekt ikke kommer i konflikt med fredningerne. 1. BILAG 1 PROJEKTBESKRIVELSE ALTERNATIV LØSNING 1.1. Baggrund for projektet Klimatilpasningsprojekt skal indgå i Ringsted Kommunes byfornyelsesprojekt Det Samlende Torv. Torvefornyelsen er en oplagt mulighed

Læs mere

Spildevandsplan 2013-2021. Bilag 6. Indhold. Håndtering af overfladevand og dimensionering af bassiner og faskiner. Vedtaget 27.

Spildevandsplan 2013-2021. Bilag 6. Indhold. Håndtering af overfladevand og dimensionering af bassiner og faskiner. Vedtaget 27. Vedtaget 27. maj 2014 Spildevandsplan 2013-2021 Bilag 6 Håndtering af overfladevand og dimensionering af bassiner og faskiner Indhold 1 Regnvandsbassiner... 2 1.1 Generelt om regnvandsbassiner... 2 1.2

Læs mere

KLAR Forsyning A/S. Skensved Å. Bassindimensionering v. Køge Nord

KLAR Forsyning A/S. Skensved Å. Bassindimensionering v. Køge Nord Skensved Å Bassindimensionering v. Køge Nord August 2017 Skensved Å Udarbejdet af: Anders Skovgård Olsen & Alex Torpenholt Jørgensen Kontrolleret af: Alex Torpenholt Jørgensen & Jens Jørgen Linde Udgave:

Læs mere

TILLÆG NR. 100 TIL SPILDEVANDSPLANER

TILLÆG NR. 100 TIL SPILDEVANDSPLANER MAJ 2007 TILLÆG NR. 100 TIL SPILDEVANDSPLANER Dimensionering og serviceniveau VEJLE KOMMUNE Udgave 10.05-2007 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...1 Indledning og baggrund...2 1.1 Spildevandsplaner

Læs mere

Bilag 2. Forklaring til skemaerne for: - Oplande. - Udløb. - Renseanlæg

Bilag 2. Forklaring til skemaerne for: - Oplande. - Udløb. - Renseanlæg Bilag 2 Forklaring til skemaerne for: - Oplande - Udløb - Renseanlæg 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, personækvivalentbelastning (p.e.),

Læs mere

Ansøgning om nedsivning af vejvand

Ansøgning om nedsivning af vejvand Rebild Kommune Ansøgning om nedsivning af Rekvirent Anders Rye-Andersen Hobrovej 160 9530 Støvring Rådgiver Orbicon A/S Gasværksvej 4 9000 Aalborg Udgivet 28-04-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Placering og

Læs mere

Tillæg nr. 7 til Fredensborg Kommunes spildevandsplan

Tillæg nr. 7 til Fredensborg Kommunes spildevandsplan Tillæg nr. 7 til Fredensborg Kommunes spildevandsplan 2011-2020 Kloakering af boligområdet Asminderødhave i Fredensborg Februar 2017 Indhold 1. Baggrund... 3 2. Grundlaget for tillægget... 4 2.1 Lovgrundlag...

Læs mere

Spildevandsplan

Spildevandsplan Spildevandsplan 2012-2015 1 - Forside vedtaget Tillæg nr. 15 til spildevandsplan 2012-2015, Kloakering i forbindelse med udvidelse af Fjernvarme Horsens Horsens Kommune Rådhustorvet 4 8700 Horsens Telefon:

Læs mere

Bilag 9.5. Skitseforslag for regnvandshåndtering - Sydhavnskvarteret

Bilag 9.5. Skitseforslag for regnvandshåndtering - Sydhavnskvarteret Bilag 9.5 Skitseforslag for regnvandshåndtering - Sydhavnskvarteret MAJ AARHUS KOMMUNE SKITSEFORSLAG FOR REGNVANDSHÅNDTERING SYDHAVNSKVARTERET ADRESSE COWI A/S Åboulevarden 21 8000 Aarhus C TLF +45 56

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, personækvivalentbelastning (p.e.),

Læs mere

Bilag 7 Bilagsforklaring

Bilag 7 Bilagsforklaring Bilag 7 Bilagsforklaring Skemaforklaring, Bilag 1, 2 og 3 Bilag 1 Deloplande - Skemaforklaring Holstebro Kommune er inddelt i 5 hovedoplande svarende til renseanlæggene i kommunen: Hovedopland 1: Holstebro

Læs mere

TILLÆG NR. 225 TIL SPILDEVANDSPLAN

TILLÆG NR. 225 TIL SPILDEVANDSPLAN 1-1 VEDTAGET Thyregod Vonge Give Givskud Gadbjerg Jelling Vandel Bredsten Vejle Jerlev Brejning Ødsted Skærup Hvidbjerg BørkopGårslev Smidstrup Egtved Gravens TILLÆG N. 225 TIL SILDEVANDSLAN Boligudstykning

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Spildevandsplan Kerteminde Kommune

Tillæg nr. 1 til Spildevandsplan Kerteminde Kommune Tillæg nr. 1 til Spildevandsplan 2014-2017 Kerteminde Kommune Udvidelse af industriområde syd for Lindø Port of Odense September 2015 Side 1 af 1 PROJEKT Lindø Industripark A/S, Afvanding af havneudvidelse

Læs mere

TILLÆG NR. 236 TIL SPILDEVANDSPLAN Boligområde ved Tiufkærvej, Smidstrup Lokalplan 1228

TILLÆG NR. 236 TIL SPILDEVANDSPLAN Boligområde ved Tiufkærvej, Smidstrup Lokalplan 1228 1-1_Forside_Tillæg_236_vedtaget 01 Hører til journalnummer: 06.00.05-16-48-16 Vedtaget Thyregod Give Vonge Givskud Gadbjerg Jelling Vandel Bredsten Vejle Jerlev Ødsted Brejning Hvidbjerg Skærup BørkopGårslev

Læs mere

REGNINPUT HVAD KAN VI REGNE MED?

REGNINPUT HVAD KAN VI REGNE MED? REGNINPUT HVAD KAN VI REGNE MED? EVA TEMAMØDE 21. MAJ 2015, NYBORG: DET URBANE VANDKREDSLØB SØREN THORNDAHL, AALBORG UNIVERSITET Indhold Dimensionering af regnvandsledninger Niveau 1 jf. SVK Skrift 27

Læs mere

HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan Bilag 1 klimatilpasning. Funktionspraksis, serviceniveau og

HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan Bilag 1 klimatilpasning. Funktionspraksis, serviceniveau og HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan 2011-2021 Bilag 1 klimatilpasning Funktionspraksis, serviceniveau og 16. september 2011 BILAG 1 Funktionspraksis, serviceniveau og klimatilpasning 2 Spildevandsplan 2011-2021

Læs mere

BILAG A. Skemaforklaring til: Oplandsskemaer. Udløbsskemaer. Renseanlægsskemaer.

BILAG A. Skemaforklaring til: Oplandsskemaer. Udløbsskemaer. Renseanlægsskemaer. BILAG A Skemaforklaring til: Oplandsskemaer. Udløbsskemaer. Renseanlægsskemaer. 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til: Oplandsareal, kloakeringstype, personækvivalentbelastning

Læs mere

Tillæg nr. 7 til Spildevandsplan Afledning af overfladevand fra Herlev Ringvej og Hovedstadens Letbane

Tillæg nr. 7 til Spildevandsplan Afledning af overfladevand fra Herlev Ringvej og Hovedstadens Letbane Tillæg nr. 7 til Spildevandsplan 2010-2019 Afledning af overfladevand fra Herlev Ringvej og Hovedstadens Letbane 28. august 2017 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING 3 2. PLANLÆGNINGSGRUNDLAG 4 3. AFLEDNING

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, personækvivalentbelastning (p.e.),

Læs mere

TILLÆG NR. 156 TIL SPILDEVANDSPLAN For et boligområde ved Grejsbjergvej og Nr. Bygade, Grejs, omfattet af Lokalplan 1121

TILLÆG NR. 156 TIL SPILDEVANDSPLAN For et boligområde ved Grejsbjergvej og Nr. Bygade, Grejs, omfattet af Lokalplan 1121 VEDTAGET Thyregod Give Vonge Givskud Gadbjerg Jelling Vandel Bredsten Vejle Ødsted Jerlev Brejning Hvidbjerg Skærup BørkopGårslev Egtved Gravens Smidstrup TILLÆG NR. 156 TIL SPILDEVANDSPLAN For et boligområde

Læs mere

FORUDSÆTNINGER I VVM REDEGØRELSEN

FORUDSÆTNINGER I VVM REDEGØRELSEN Notat Dusager 12 8200 Aarhus N Danmark T +45 8210 5100 F +45 8210 5155 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Stofbalancer ved nedlæggelse af renseanlæg og etablering af Tengslemark Renseanlæg 29. juni 2015

Læs mere

Greve Kommunes overordnede strategi imod oversvømmelser

Greve Kommunes overordnede strategi imod oversvømmelser Greve Kommunes overordnede strategi imod oversvømmelser Civilingeniør, Hydrauliker Birgit Krogh Paludan, Greve Kommune Civilingeniør, Hydrauliker Lina Nybo Jensen, PH-Consult Baggrund Greve Kommune har

Læs mere

TILLÆG NR. 145 TIL SPILDEVANDSPLAN

TILLÆG NR. 145 TIL SPILDEVANDSPLAN VEDTAGET Thyregod Give Vonge Givskud Gadbjerg Jelling Vandel Bredsten Vejle Ødsted Jerlev Brejning Hvidbjerg Skærup BørkopGårslev Egtved Gravens Smidstrup TILLÆG N. 145 TIL SPILDEVANDSPLAN For en transport

Læs mere

TILLÆG NR. 183 TIL SPILDEVANDSPLANEN

TILLÆG NR. 183 TIL SPILDEVANDSPLANEN VEDTAGET Thyregod Give Vonge Givskud Gadbjerg Jelling Vandel Bredsten Vejle Jerlev Ødsted Skærup Brejning Hvidbjerg Børkop Gårslev Egtved Smidstrup Gravens TILLÆG NR. 183 TIL SPILDEVANDSPLANEN For et Boligområde

Læs mere

Spildevandsplan Svendborg Kommune. Spildevandsplanen vedtaget af Byrådet den 29. oktober 2013.

Spildevandsplan Svendborg Kommune. Spildevandsplanen vedtaget af Byrådet den 29. oktober 2013. Spildevandsplan Svendborg Kommune http://www.svendborg.dk/kommunen/politikker-planer-og-strategier/planer/spildevan... Side 1 af 2 08-12-2015 Spildevandsplan Svendborg Kommunes Spildevandsplan 2013-2024

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, spildevandsbelastning (p.e.), kloakeringsforhold,

Læs mere

Kloaksystemets opbygning og funktion

Kloaksystemets opbygning og funktion Kloaksystemets opbygning og funktion Kommunens afløbssystem, eller i daglig tale kloaksystemet, kan være opbygget på to helt forskellige måder: enten som fællessystem eller som separatsystem. I Spildevandsplanen

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, spildevandsbelastning (p.e.), kloakeringsforhold,

Læs mere

Strategi for separatkloakering af eksisterende fælleskloakerede kloaksystemer regn og spildevand i hver sin ledning.

Strategi for separatkloakering af eksisterende fælleskloakerede kloaksystemer regn og spildevand i hver sin ledning. Strategi for separatkloakering af eksisterende fælleskloakerede kloaksystemer regn og spildevand i hver sin ledning. Regn og husspildevand løber i hver sin ledning i de kloaksystemer, som anlægges i dag,

Læs mere

Dimensionering af LAR-anlæg Spildevandskomiteen, Ingeniørforeningen i Danmark

Dimensionering af LAR-anlæg Spildevandskomiteen, Ingeniørforeningen i Danmark Dimensionering af LAR-anlæg Spildevandskomiteen, Ingeniørforeningen i Danmark Indhold Indhold... 1 Baggrund... 1 DEL 1: DIMENSIONERING AF LAR-ANLÆG VED HJÆLP AF REGNEARK... 2 LAR afløbsteknik eller bydesign...

Læs mere

Valg af regn i Silkeborg

Valg af regn i Silkeborg Valg af regn i Silkeborg Rev. 5, september 2010 Rekvirent Silkeborg Forsyning Tietgensvej 3 8600 Silkeborg Jan Pedersen Telefon 89 70 59 71 E-mail jp@silkeborgforsyning.dk Rådgiver Orbicon A/S Jens Juuls

Læs mere

Frederikshavn Kommune - Spildevandsplan 2012-2016

Frederikshavn Kommune - Spildevandsplan 2012-2016 BILAG A: Skemaforklaring Side 1 A. SKEMAFORKLARING A.1 KLOAKOPLANDE Hovedoplande Frederikshavn Kommune er inddelt i 11 hovedoplande svarende til hvilket renseanlæg, der afledes til: Hovedopland 1 Brønden

Læs mere

TILLÆG NR. 165 TIL SPILDEVANDSPLAN For et område ved Idrættens Hus, Vejle. Delvist omfattet af lokalplan 77 & 1132

TILLÆG NR. 165 TIL SPILDEVANDSPLAN For et område ved Idrættens Hus, Vejle. Delvist omfattet af lokalplan 77 & 1132 VEDTAGET Thyregod Give Vonge Givskud Gadbjerg Jelling Vandel Bredsten Vejle Jerlev Ødsted Brejning Hvidbjerg Skærup BørkopGårslev Egtved Smidstrup Gravens TILLÆG NR. 165 TIL SILDEVANDSLAN For et område

Læs mere