BØRN OG UNGE Administrationsafdelingen B og U Aarhus Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BØRN OG UNGE Administrationsafdelingen B og U Aarhus Kommune"

Transkript

1 Bilag 1: Dette bilag indeholder en oversigt over og en beskrivelse af forudsætningerne for projekterne i de enkelte indsatsområder. Lokalefællesskaber mellem skoler og FU er vedtaget i forbindelse med Budget 2016: Projekterne er medtaget i denne indstilling, for at sikre en sammenhængende anlægsproces. Finansieringen fra skoleudbygningsprogrammet vurderes ud fra de aktuelle prognoser, når projektet skal anlægsfinansieres, kan anlægsbudgettet derfor forandres både opadgående og nedadgående. Side 1 af 27 BØRN OG UNGE Administrationsafdelingen B og U Aarhus Kommune Projekterne omfatter Risskov, Hasle og Åby Skole får udarbejdet decentrale helhedsanalyser i forhold til deres vækst og får mulighed for at realisere pædagogisk modernisering til minimum et skoletrin. Samsøgade Skole og Skovvangskolen får bearbejdet de brandtekniske forhold på skolerne sammen med en delvis pædagogisk modernisering. Gammelgårdskolen og Vorrevangskolen får erstatningsbyggeri for midlertidige fysiske rammer. Lille og Store Rygaard, Elverdalsvej 46 nybygges. Hasle Skole, Åby Skole, Vorrevangskolen og Virupskolen får et supplerende faglokale til naturfag. Risskov Skole, Skovvangskolen, Skåde Skole, Åby Skole, Gammelgårdskolen, Lisbjergskolen, Vorrevangskolen og Virupskolen får et supplerende faglokale til musik. Lisbjergskolen får supplerende faglokaler til idræt. Alle skoler får indrettet fysiske rammer til det nye fag Håndværk og design. Der etableres lokalefællesskab mellem undervisning og FU på elleve skoler. Indsatsområde 1 Pædagogisk og teknisk modernisering af skoler og erstatningsbyggeri på 2 skoler Nedenstående tabel viser skolerne i de forskellige kategorier og det foreslåede anlægsbevilling.

2 Samlet overblik over den pædagogiske og tekniske modernisering Modernisering af skoler til bedre udmøntning af folkeskolereformen Anlægsbehov Side 2 af 27 Risskov Skole Hasle Skole Åby Skole I alt teknisk og pædagogisk modernisering på vækst skoler med små hjemmiljøer Samsøgade Skole Skovvangskolen I alt teknisk og pædagogisk modernisering på skoler med særlige brandtekniske udfordringer og små hjemmiljøer Gammelgårdskolen Vorrevangskolen I alt erstatningsbyggerier I alt Den pædagogiske og tekniske modernisering er prioriteret på de 3 skoler, hvor undervisningslokalerne er mindst, og hvor skolerne er bygget i etager og har vækst. Dertil er 2 etageskoler prioriteret, hvor undervisningslokalerne er mindst, og arealet pr. elev er eller kommer under 2,8 m 2 pr. elev, desuden har disse 2 skoler særlige brandtekniske udfordringer. Den pædagogiske modernisering skal medvirke til, at skolernes små undervisningslokaler bliver større, eller der tilføres kompenserende arealer, så der etableres sammenhængende fælleslokaler og fælleslæringsarealer med mulighed for at afvikle en varieret skoledag. Det tilstræbes samtidigt, at skolerne får sammenhængende læringsmiljøer til de forskellige alderstrin, som beskrevet i det nye skoleudbygningsprograms arealprincipper. Den fysiske sammenhæng og nærhed i de fysiske rammer understøtter både fagligt og pædagogisk skolereformens særlige fokus, på en varieret skoledag. Den tekniske modernisering vil være med til at forbedre indeklimaet med hensyn til luftkvalitet og efterklangstid, som skoler med små undervisningslokaler er særlig påvirket af. Den tekniske modernisering vil desuden være med til at løse særlige brandtekniske udfordringer. To skoler fik for en del år siden stillet midlertidige faciliteter til rådighed, da forventningen var, at skolernes større elevtal ville være midlertidig. Derfor foreslås det, at der bygges permanente faciliteter i stedet for de nu nedslidte midlertidige faciliteter. De to skoler er ikke udfordret af små hjemmiljøer.

3 Pædagogisk og teknisk modernisering af skoler med små fælleslokaler Skoleudbygningsprogrammets arealprincipper er grundlaget for den meget overordnede helhedsanalyse, der er anvendt til udarbejdelsen af et forslag til fordeling af de samlede anlægsmidler, der er til rådighed. Ved realisering af projekterne indledes den lokale proces med udarbejdelsen af den lokale helhedsanalyse. Side 3 af 27 Helhedsanalysen tager udgangspunkt i bygningernes nuværende fysiske ramme og belyser skolens flow, som er defineret som sammenhængende arealer til indskoling med SFO, som omfatter klasserne, mellemtrin, som omfatter 5. og 6. klasserne med FU og overbygning, som omfatter klasserne og FU. I analyserne er de faglokaler, der i arealprincipperne hører til de enkelte alderstrin medinddraget. Således foreslås dele af midlerne afsat til faglokaler prioriteret til disse skoler, da væksten på skolerne samtidig betyder øget pres på disse faciliteter. Risskov Skole Indskolingen i Risskov Skole er ifølge elevprognoserne 4 sporet til og med 5. klassetrin i På denne baggrund er skolens behov for udbygning og pædagogisk og teknisk modernisering af de fysiske rammer blevet vurderet. Helhedsanalyse på Risskov Skole Der er i forbindelse med disponering af anlægsmidler udarbejdet en overordnet helhedsanalyse, som bygger på flg. forudsætninger om en fremtidig udbygning til 4 spor. Helhedsanalysen indeholder 40 fælleslokaler, der kan godkendes til at rumme undervisning og fritid for 28 elever og 2 voksne efter Bygningsreglementet. I alt 192 m 3 pr. fælleslokale. Fælleslæringsareal til undervisning og fritid på 272 m 2 til indskoling, 109 m 2 til mellemtrin, 163 m 2 til udskoling. 2 musik- og bevægelseslokaler, 1 natur- og teknologilokale, 1 billedkunstlokale til indskoling. 1 madkundskabslokale i kombination med produktionskøkken, 1 natur- og teknologilokale og 1 håndværk- og designlokale til mellemtrinnet. 2 naturfagslokaler og 1 praktisk-/musisklokale til udskoling. 1 Evt. forlig omkring 4. klassetrin placering i forhold til fritid er der ikke taget højde for i dette bilag. Klasserne er placeret i flow fra 0. til 9. klassetrin i helhedsanalyserne, derfor vil det betyde en omdefinering af flowet til, at mellemtrinnet er klassetrin i stedet for klassetrin.

4 Kantine-/aulafaciliteter på 480 m 2. 2 gymnastiksale. Side 4 af elevtoiletter. Garderobekapacitet til 1120 elever. Personalefaciliteterne til 154 lærere og pædagoger. Der er udarbejdet et arealskema, hvor øvrige faciliteter er angivet. Det foreslåede anlægsprojekt omfatter: Skoleudbygning Jævnfør skoleudbygningsprogrammet er der på Risskov Skole et udbygningsbehov svarende til 2 lokaler til SFO. Midler gives til ombygning af eksisterende arealer til undervisning, således at disse arealer kan anvendes til både undervisning og SFO. I alt skal der dermed som minimum være kapacitet svarende til 15 lokaler til SFO, når projektet er gennemført. Der afsættes 2,4 mio. kr. til etablering af disse 2 lokaler til SFO. Håndværk & Design Håndværk & Design omfatter indretning af sløjd- og håndarbejdslokalerne til et håndværk- og designlokale på i alt 296 m 2. Sløjd- og håndarbejdslokalerne er placeret i 2 forskellige bygninger, så enten kan sløjdlokalet udvides ved at inddrage depoter, et film-/videosal og gang, eller lokalet bytter plads med billedkunstlokalet, som er placeret sammen med håndarbejdslokalet, som foreslået i RULL Idekataloget. Der afsættes 1,2 mio. kr. til indretning af håndværk- og designlokalet. Faglokaler Der afsættes 2,6 mio. kr. fra faglokalepuljen til et ekstra musiklokale. Pædagogisk og teknisk modernisering Der afsættes i alt 9,2 mio. kr. til pædagogisk og teknisk modernisering, som skal anvendes sammen med de 12,2 mio. kr. afsat til RULL Midlerne anvendes til at reducere antallet af små undervisningslokaler og etablere fælleslokaler, samt kompensere for forandringer som følger af, at lokaler flyttes. FU tilbud på Vestre Strandallé 170 flyttes fortsat ind på skolen i lokalefællesskab og SFO etableres i lokaler på skolen, Anlægsprojektet - opsamling Der er i alt afsat 26,4 mio. kr. til anlægsprojektet på Risskov Skole til nybyggeri af 527 m 2 til skolen og ombygning af 891 m 2. Det nybyggede areal svarer til 5 tidssvarende lokaler til undervisning og SFO, fællesarealer samt garderober og toiletter til i alt 140 elever i indskolingen. De ombyggede

5 arealer svarer til fællesarealer for undervisning og SFO/klub/fritidsmiljø til alle trin, lokaler til håndværk og design og musik/bevægelse. Side 5 af 27 I alt skal der på Risskov Skole være 38 lokaler til undervisning, heraf 15 lokaler til undervisning og SFO, når projektet er gennemført. Anslået omfang og anlægsøkonomi: Emner Antal kvm. Anslåede anlægsomkostninger i Udbygning af fælleslokaler, nybyggeri Toiletter og garderober, nybyggeri Pædagogisk og teknisk modernisering, indskoling FU, fælleslæringsarealer/ lokaler Faglokaler i eksisterende areal I alt Finansiering Anslåede anlægsomkostninger i Afsat i RULL Skoleudbygningsprogrammet Faglokalepuljen, musik RULL 2018 midler Finansiering i alt Hasle Skole Hasle Skole bliver ifølge elevprognoserne en 3,4 sporet skole i På denne baggrund er skolens behov for udbygning og pædagogisk og teknisk modernisering af de fysiske rammer blevet vurderet. Helhedsanalyse på Hasle Skole Der er i forbindelse med disponering af anlægsmidler udarbejdet en overordnet helhedsanalyse, som bygger på flg. forudsætninger om en fremtidig udbygning til 3,4 spor. 2 Bemærk: Finansieringen fra skoleudbygningsprogrammet kan ændre sig, inden projektet gennemføres.

6 Helhedsanalysen indeholder 34 fælleslokaler, der kan godkendes til at rumme undervisning og fritid for 28 elever og 2 voksne efter Bygningsreglementet. I alt 192 m 3 pr. fælleslokale. Side 6 af 27 Fælleslæringsareal til undervisning og fritid på 272 m 2 til indskoling, 95 m 2 til mellemtrin, 122 m 2 til udskoling. 2 musik- og bevægelseslokaler, 1 natur- og teknologilokale, 1 billedkunstlokale til indskoling. 1 madkundskabslokale i kombination med produktionskøkken, 1 natur- og teknologilokale og 1 håndværk- og designlokale til mellemtrinnet. 2 naturfagslokaler og 1 praktisk-/musisklokale til udskoling. Kantine-/aulafaciliteter på 432 m 2. 2 gymnastiksale. 67 elevtoiletter. Garderobekapacitet til 1008 elever. Personalefaciliteterne til 130 lærere og pædagoger. Der er udarbejdet et arealskema, hvor øvrige faciliteter er angivet. Det foreslåede anlægsprojekt omfatter: Skoleudbygning Jævnfør skoleudbygningsprogrammet er der på Hasle Skole et udbygningsbehov i perioden svarende til 3 fælleslokaler til undervisning og SFO. Midler gives til nybygning af 2 fælleslokaler og ombygning af eksisterende arealer til undervisning, således at disse arealer kan anvendes til både undervisning og SFO. I alt skal der dermed som minimum være kapacitet svarende til 11 lokaler til SFO, når projektet er gennemført. Der afsættes 4,6 mio. kr. til etablering af disse 3 fælleslokaler. Håndværk & Design Håndværk & Design omfatter indretning af sløjd- og håndarbejdslokalerne til håndværk- og designlokale på i alt 296 m 2. Håndarbejds- og sløjdlokalerne er placeret i 2 forskellige bygninger, derfor foreslås det, at håndværk- og designlokalet indrettes i håndarbejds- og billedkunstlokalet. Billedkunstlokalet flyttes enten til sløjdlokalet eller til en anden mere hensigtsmæssig placering.

7 Der afsættes 1,9 mio. kr. til indretning af håndværk- og designlokalet, samt afledte lokalerokader. Side 7 af 27 Faglokaler Der afsættes 2,9 mio. kr. fra faglokalepuljen til et ekstra naturfagslokale. Pædagogisk og teknisk modernisering Der afsættes 6,2 mio. kr. til pædagogisk og teknisk modernisering. Midlerne anvendes til at reducere antallet af små undervisningslokaler og etablere fælleslokaler, samt kompensere for forandringer som følger af, at lokaler flyttes. Anlægsprojektet - opsamling Der er i alt afsat 13,6 mio. kr. til anlægsprojektet på Hasle Skole til nybyggeri af 240 m 2 til skolen og ombygning af 519 m 2. Det nybyggede areal svarer til 2 tidssvarende lokaler til undervisning og SFO og 1 naturfagslokale. De ombyggede arealer svarer til 1 fælleslokale til undervisning og SFO, naturog teknologilokale, indretning af håndværk- og designlokalet og billedkunstlokalet. I alt skal der på Hasle Skole være 31 lokaler til undervisning, heraf 11 lokaler til undervisning og SFO, når projektet er gennemført. Anslået omfang og anlægsøkonomi Emner Antal kvm. Anslåede anlægsomkostninger i Pædagogisk og teknisk modernisering 1 fælleslokale, natur og teknologi, håndværk og design, billedkunst i eksisterende areal Nybygning I alt Finansiering Anslåede anlægsomkostninger i RULL 2018 midler Faglokalepuljen, natur og teknologi Skoleudbygningsprogrammet Bemærk: Finansieringen fra skoleudbygningsprogrammet kan ændre sig, inden projektet gennemføres

8 Salg og kapitalisering Finansiering i alt Side 8 af 27 Åby Skole Åby Skole har ifølge elevprognosen en stigning på næsten 300 elever i prognoseperioden. Udviklingen går fra 28 klasser til 37 klasser i I indskolingen er der 5 spor på 0. og 1. klassetrin. Den foreløbige analyse af skolen viser, at der kan udbygges til en 4 sporet skole, altså 40 klasser. Hvis der sker nybyggeri på matriklen. Analysen tager derfor udgangspunkt i skolens behov for fysiske rammer til en 4 sporet skole. Efter aftale med Magistraten for Teknik og Miljø sikres areal til yderligere udbygning af skolen til de 5 spor. Helhedsanalyse på Åby Skole Der er i forbindelse med disponering af anlægsmidler udarbejdet en overordnet helhedsanalyse, som bygger på flg. forudsætninger om en fremtidig udbygning til 4 spor. Helhedsanalysen indeholder 40 fælleslokaler, der kan godkendes til at rumme undervisning og fritid for 28 elever og 2 voksne efter Bygningsreglementet. I alt 192 m 3 pr. fælleslokale. Fælleslæringsareal til undervisning og fritid på 272 m 2 til indskoling, 109 m 2 til mellemtrin, 163 m 2 til udskoling. 2 musik- og bevægelseslokaler, 1 natur- og teknologilokale, 1 billedkunstlokale til indskoling. 1 madkundskabslokale i kombination med produktionskøkken, 1 natur- og teknologilokale og 1 håndværk- og designlokale til mellemtrinnet. 2 naturfagslokaler og 1 praktisk-/musisklokale til udskoling. Kantine-/aulafaciliteter på 480 m 2. 2 gymnastiksale. 75 elevtoiletter. Garderobekapacitet til 1120 elever. Personalefaciliteterne til 154 lærere og pædagoger. Der er udarbejdet et arealskema, hvor øvrige faciliteter er angivet. Det foreslåede anlægsprojekt omfatter: Skoleudbygning og fraflytning af Henrik Hertzvej 64E

9 Jævnfør skoleudbygningsprogrammet er der på Åby Skole et udbygningsbehov svarende til 1 lokale til SFO i perioden , dertil er der behov for yderligere 2 lokaler til SFO, da det tidligere er besluttet i udmøntningen af RULL 2014, at SFO lokalerne på Henrik Hertzvej 64E fraflyttes og lejemålet opsiges. Midler gives til ombygning af eksisterende arealer til undervisning, således at disse arealer kan anvendes til både undervisning og SFO. I alt skal der dermed som minimum være kapacitet svarende til 14 lokaler til SFO, når projektet er gennemført. Side 9 af 27 Der afsættes 3,6 mio. kr. til etablering af yderligere 3 lokaler til SFO. Håndværk & Design Håndværk & Design omfatter indretning af sløjd- og håndarbejdslokalerne til håndværk- og designlokale på i alt 296 m 2. Håndarbejds- og sløjdlokalerne er placeret i 2 forskellige bygninger, derfor skal der findes en hensigtsmæssig placering i den lokale helhedsanalyse. Da det er vurderet, at det vil medføre flere rokader, er der afsat 2,6 mio. kr. til indretningen. Faglokaler Der afsættes 5,5 mio. kr. fra faglokalepuljen til et ekstra naturfagslokale og 1 musiklokale. Pædagogisk og teknisk modernisering Der afsættes i alt 22,4 mio. kr. til pædagogisk og teknisk modernisering, som skal ses sammen med de 11,1 mio. kr. af de afsatte midler i RULL Midlerne anvendes til at reducere antallet af små undervisningslokaler og etablere fælleslokaler, samt kompensere for forandringer som følger af, at lokaler flyttes. Anlægsprojektet - opsamling Der er i alt afsat 40,2 mio. kr. til anlægsprojektet på Åby Skole til nybyggeri af 1262 m 2 til skolen og ombygning af 251 m 2. Arealet svarer til 9 tidssvarende lokaler til undervisning og klub/fritidsmiljø, 2 lokaler til naturfag, fællesarealer samt garderober og toiletter for i alt 336 elever. De nybyggede arealer og lokaler muliggør, at de mindste og mest utidssvarende undervisningslokaler på Åby Skole kan fungere sammen 2 og 2, således at en del af lokalerne kan indrettes til supplerende fælles læringsareal til undervisning og SFO. De ombyggede arealer svarer til 3 fælleslokaler til undervisning og SFO. De 3,8 mio. kr. er afsat til indretning og nødvendig ombygning i eksisterende arealer til håndværk- og designlokalet og musiklokalet, samt kompensering for evt. forandringer som følger af, at lokaler flyttes.

10 I alt skal der på Åby skole være 37 lokaler til undervisning, heraf 15 lokaler til undervisning og SFO, når projektet er gennemført. Side 10 af 27

11 Anslået omfang og anlægsøkonomi Emner Antal kvm. Anslåede anlægsomkostninger i fælleslokaler i eksisterende areal Nybyggeri Indretning af håndværk og design og musik i eksisterende arealer I alt Side 11 af 27 Finansiering Anslåede anlægsomkostninger i RULL 14 midler Faglokalepuljen, natur og teknologi, musik Skoleudbygningsprogrammet RULL 2018 midler Finansiering i alt Samsøgades Skole Indskolingen på Samsøgades Skole udvikler sig ifølge elevprognosen til 3 spor. I forhold til det igangværende projekt på skolen blev der udarbejdet en helhedsanalyse, der tager hensyn til denne vækst. I prognoseperioden betyder det dog ikke et udbygningsbehov i følge skoleudbygningsprogrammet; men skolens vækst vil dog betyde, at skolen får under 2,8 m 2 til hjemmiljøer pr. elev, ved at der kommer flere elever. Helhedsanalyse på Samsøgades Skole Den overordnede helhedsanalyse bygger på flg. forudsætninger om en fremtidig udbygning til 3 spor. Helhedsanalysen indeholder 30 fælleslokaler, der kan godkendes til at rumme undervisning og fritid for 28 elever og 2 voksne efter Bygningsreglementet. I alt 192 m 3 pr. fælleslokale. Fælleslæringsareal til undervisning og fritid på 204 m 2 til indskoling, 82 m 2 til mellemtrin, 122 m 2 til udskoling. 4 Bemærk: Finansieringen fra skoleudbygningsprogrammet kan ændre sig, inden projektet gennemføres

12 2 musik- og bevægelseslokaler, 1 natur- og teknologilokale, 1 billedkunstlokale til indskoling. Side 12 af 27 1 madkundskabslokale i kombination med produktionskøkken, 1 natur- og teknologilokale og 1 håndværk- og designlokale til mellemtrinnet. 2 naturfagslokaler og 1 praktisk-/musisklokale til udskoling. Kantine-/aulafaciliteter på 360 m 2. 2 gymnastiksale. 56 elevtoiletter. Garderobekapacitet til 840 elever. Personalefaciliteterne til 116 lærere og pædagoger. Der er udarbejdet et arealskema, hvor øvrige faciliteter er angivet. Det foreslåede anlægsprojekt omfatter: Håndværk & Design Indretning af sløjdlokalet til håndværk og design er projekteret på Samsøgade Skole. Der afsættes 1,0 mio. kr. til indretning af håndværk og designlokalet i det nuværende sløjdlokale. Pædagogisk og teknisk modernisering Der afsættes 11,7 mio. kr. til pædagogisk og teknisk modernisering, herunder brandsikring af alle etager, således så mange kvadratmeter som muligt kan aktiveres til læringsareal. Midlerne anvendes desuden til at reducere antallet af små undervisningslokaler og etablere fælleslokaler, samt kompensere for forandringer som følger af, at lokaler flyttes. Samtidig etableres kapacitet til FU tilbud på skolen i det lokaler til FU på Nørre Allé 30B fraflyttes. Anlægsprojektet - opsamling Der er i alt afsat 12,7 mio. kr. til anlægsprojektet på Samsøgades Skole til ombygning af 820 m 2. Det ombyggede areal svarer til 7 tidssvarende lokaler og fælleslæringsarealer til undervisning og SFO, fælleslæringsarealer til undervisning og klub/fritidsmiljø og indretning af håndværk- og designlokalet. I alt skal der på Samsøgades Skole være 30 lokaler til undervisning, heraf 12 lokaler til undervisning og SFO, når projektet er gennemført.

13 Anslået omfang og anlægsøkonomi Emner Antal kvm. Anslåede anlægsomkostninger i Pædagogisk og teknisk modernisering Håndværk og design i 957 eksisterende areal. Er projekteret! I alt Side 13 af 27 Finansiering Anslåede anlægsomkostninger i Foreslået reserveret til håndværk og design 957 Salg og kapitalisering RULL 2018 midler Foreslået reserveret til FU Finansiering i alt Skovvangskolen Skovvangskolen kan ikke ombygges med mindre skolen brandsikres, derfor foreslås det gjort i dette forslag. Skolen har ifølge elevprognosen på sigt 2 spor med normalklasserne. Skolen rummer desuden 10 special- og modtageklasser, hvilket svarer til et ekstra normalspor. Skolens behov for ombygning og pædagogisk og teknisk modernisering af de fysiske rammer er blevet vurderet ud fra, at det er en 3 sporet skole, og at der foretages en brandsikring af skolen. Helhedsanalyse for Skovvangskolen Den overordnede helhedsanalyse bygger på flg. forudsætninger om en fremtidig ombygning til 3 spor. Helhedsanalysen indeholder 30 fælleslokaler, der kan godkendes til at rumme undervisning og fritid for 28 elever og 2 voksne efter Bygningsreglementet. I alt 192 m 3 pr. fælleslokale. Fælleslæringsareal til undervisning og fritid på 204 m 2 til indskoling, 82 m 2 til mellemtrin, 122 m 2 til udskoling. 2 musik- og bevægelseslokaler, 1 natur- og teknologilokale, 1 billedkunstlokale til indskoling.

14 1 madkundskabslokale i kombination med produktionskøkken, 1 natur- og teknologilokale og 1 håndværk- og designlokale til mellemtrinnet. Side 14 af 27 2 naturfagslokaler og 1 praktisk-/musisklokale til udskoling. Kantine-/aulafaciliteter på 360 m 2. 2 gymnastiksale. 56 elevtoiletter. Garderobekapacitet til 840 elever. Personalefaciliteterne til 116 lærere og pædagoger. Der er udarbejdet et arealskema, hvor øvrige faciliteter er angivet. Det foreslåede anlægsprojekt omfatter: Håndværk & Design Håndværk & Design omfatter indretning af sløjd- og håndarbejdslokalerne til håndværk- og designlokale på i alt 296 m 2. Håndarbejds- og sløjdlokalet er placeret på 2 forskellige niveauer i bygningen. Indretningen i det nuværende sløjdlokale med supplerende areal vil medføre en faglokale rokade. Der afsættes 1,7 mio. kr. til indretning af håndværk- og designlokalet og indretning af kompensationsfaciliteter. Faglokaler Der afsættes 2,6 mio. kr. fra faglokalepuljen til et ekstra musiklokale. Pædagogisk og teknisk modernisering og fraflytning af Kornbakke Allé Der er behov for at etablere yderligere 309 m 2 til fælleslokaler og fælleslæringsareal til undervisning og SFO på skolen, da det tidligere er besluttet med udmøntningen af RULL midlerne for , at SFO lokalerne på Kornbakke Allé fraflyttes og omdannes til dagtilbud. Dette gives til ombygning af eksisterende arealer til undervisning, således at disse arealer kan anvendes til både undervisning og SFO. I alt skal der dermed som minimum være kapacitet svarende til 11 lokaler til SFO, når projektet er gennemført. Der afsættes 4,4 mio. kr. til pædagogisk og teknisk modernisering, som forudsat i RULL indstillingen fra Brandsikring Det er tidligere vurderet, at en udvendig brandsikring af skolen vil koste 12,6 mio. kr. Denne anlægspris er vurderet ud fra, at der skal etableres udvendige trappetårne, som arkitekttonisk skal tilpasses skolen. Ved projektering af dette projekt, vil der blive set på muligheden for at etablere

15 indvendige trapper, som evt. kunne gennemføres for en mindre anlægssum. Derfor afsættes 11,7 mio. kr. til brandsikring. Side 15 af 27 Anlægsprojektet - opsamling Der er i alt afsat 21,8 mio. kr. til anlægsprojektet på Skovvangskolen til brandsikring, ombygning af 309 m 2 til skabelse af fælleslokaler og fælleslærinsgareal til undervisning og SFO, indretning af håndværk- og designlokale, etablering af et nyt musiklokale i eksisterende rammer og etablering af administrative- og ledelsesmæssige fællesskaber i distriktet. I alt skal der på Skovvangskolen være 30 lokaler til undervisning, heraf 11 lokaler til undervisning og SFO, når projektet er gennemført. Det betyder, at de mindste og mest utidssvarende undervisningslokaler på Skovvangskolen kan fungere sammen 2 og 2, således at en del af lokalerne kan indrettes til supplerende fælles læringsareal til undervisnings og SFO/klub/fritidsmiljø. Det nuværende klubmiljø omdannes til undervisning og fritid for specialklasser. Anslået omfang og anlægsøkonomi Emner Antal kvm. Anslåede anlægsomkostninger i Pædagogisk og teknisk modernisering, forudsat Brandsikring Administrative - og ledelsesfællesskaber Indretning af håndværk og design og musik i eksisterende arealer I alt Finansiering Anslåede anlægsomkostninger i Afsat i RULL Faglokalepuljen, musik udskolingen og indretning af håndværk og design Salg og kapitalisering RULL 2018 midler 925 Finansiering i alt

16 Gammelgårdskolen Gammelgårdskolen fik i 1988 opstillet en midlertidig pavillonbygning der skulle indeholde 4 fælleslokaler, da skolen på det tidspunkt havde et stigende elevtal, og forventningen var, at stigningen alene ville være midlertidig. Det har vist sig, at skolen har fastholdt et højt antal elever. Derfor foreslås det, at der nybygges 4 fælleslokaler, så faciliteterne permanentgøres i stedet for de nu nedslidte midlertidige faciliteter. Side 16 af 27 Helhedsanalyse på Gammelgårdskolen Der er i forbindelse med disponering af anlægsmidler udarbejdet en overordnet helhedsanalyse, som bygger på flg. forudsætninger om en fremtidig udbygning til 4 spor. Helhedsanalysen indeholder 40 fælleslokaler, der kan godkendes til at rumme undervisning og fritid for 28 elever og 2 voksne efter Bygningsreglementet. I alt 192 m 3 pr. fælleslokale. Fælleslæringsareal til undervisning og fritid på 272 m 2 til indskoling, 109 m 2 til mellemtrin, 163 m 2 til udskoling. 2 musik- og bevægelseslokaler, 1 natur- og teknologi lokale, 1 billedkunstlokale til indskoling. 1 madkundskabslokale i kombination med produktionskøkken, 1 natur- og teknologilokale og 1 håndværk- og designlokale til mellemtrinnet. 2 naturfagslokaler og 1 praktisk-/musisklokale til udskoling. Kantine-/aulafaciliteter på 480 m 2. 2 gymnastiksale. 75 elevtoiletter. Garderobekapacitet til 1120 elever. Personalefaciliteterne til 154 lærere og pædagoger. Der er udarbejdet et arealskema, hvor øvrige faciliteter er angivet. Det foreslåede anlægsprojekt omfatter: Håndværk & Design Håndværk & Design omfatter indretning af sløjd- og håndarbejdslokalerne til håndværk- og designlokale på i alt 296 m 2. Håndarbejds- og sløjdlokalerne er ikke placeret i sammenhæng, og da skolen ikke har overskydende areal, skal det nuværende sløjdlokale udbygges med det manglende areal. Da det er vurderet, at det vil medføre udbygning, er der afsat 4,8 mio. kr. til etablering og indretning af håndværk og design lokalet.

17 Faglokaler Der afsættes 2,6 mio. kr. fra faglokalepuljen til et ekstra musiklokale. Side 17 af 27 Pædagogisk og teknisk modernisering Der afsættes 10,9 mio. kr. til de 4 fælleslokaler, som erstatter de midlertidige faciliteter og fælleslæringsareal til undervisning og klub/fritidsmiljø, idet FU tilbuddet flytter fra Ludvig Feibergsvej 7 til skolen. Anlægsprojektet - opsamling Der er i alt afsat 18,4 mio. kr. til anlægsprojektet på Gammelgårdskolen til nybyggeri af 549 m 2 til skolen og ombygning af 235 m 2. Arealet svarer til 4 tidssvarende lokaler til undervisning og klub/fritidsmiljø og fælleslæringsareal til ca. 17 klasser, 1 lokale til musik og udbygning og indretning af lokale til håndværk og design. I alt skal der på Gammelgårdskolen være 38 lokaler til undervisning, heraf 14 lokaler til undervisning og SFO, når projektet er gennemført. Anslået omfang og anlægsøkonomi Emne Anlægsomkostninger i fælleslokaler Indretning af håndværk og design FU, mellemtrin musiklokale I alt Finansiering Fase 1 Anslåede anlægsomkostninger i RULL Foreslået reserveret til håndværk og design Foreslået reserveret til FU Salg og kapitalisering Faglokalepuljen Finansiering i alt Vorrevangskolen Vorrevangskolen fik opstillet midlertidige faciliteter til specialklasser, da forventningen var, at skolen kun midlertidigt ville blive anvendt som

18 hjemskole for specialklasser. Skolen er fortsat valgt som hjemskole for specialklasser. Pavillonerne skal derfor erstattes af permanente faciliteter. Side 18 af 27 Helhedsanalyse på Vorrevangskolen Der er i forbindelse med disponering af anlægsmidler udarbejdet en overordnet helhedsanalyse, som bygger på flg. forudsætninger om en fremtidig udbygning til 3,5 spor, med plads til 4 spor i indskolingen, 3 spor på mellemtrinnet og udskolingen. Helhedsanalysen indeholder 35 fælleslokaler, der kan godkendes til at rumme undervisning og fritid for 28 elever og 2 voksne efter Bygningsreglementet. I alt 192 m 3 pr. fælleslokale. Fælleslæringsareal til undervisning og fritid på 272 m 2 til indskoling, 81,6 m 2 til mellemtrin, 122,4 m 2 til udskoling. 2 musik- og bevægelseslokaler, 1 natur- og teknologi lokale, 1 billedkunstlokale til indskoling. 1 madkundskabslokale i kombination med produktionskøkken, 1 natur- og teknologilokale og 1 håndværk- og designlokale til mellemtrinnet. 2 naturfagslokaler og 1 praktisk-/musisklokale til udskoling. Kantine-/aulafaciliteter på 480 m 2. 2 gymnastiksale. 65 elevtoiletter. Garderobekapacitet til 980 elever. Personalefaciliteterne til 128 lærere og pædagoger. Der er udarbejdet et arealskema, hvor øvrige faciliteter er angivet. Det foreslåede anlægsprojekt omfatter: Skoleudbygning Jævnfør skoleudbygningsprogrammet er der på Vorrevangskolen et udbygningsbehov svarende til 2 lokaler til SFO. Midler gives til ombygning af eksisterende arealer til undervisning, således at disse arealer kan anvendes til både undervisning og SFO. I alt skal der dermed som minimum være kapacitet svarende til 10 lokaler til SFO, når projektet er gennemført. Der afsættes 2,4 mio. kr. til etablering af yderligere 2 lokaler til SFO. Faglokaler Der afsættes 5,5 mio. kr. fra faglokalepuljen til et ekstra naturfagslokale og 1 musiklokale.

19 Pædagogisk og teknisk modernisering Der afsættes i alt 5,0 mio. kr. til pædagogisk og teknisk modernisering af de arealer, der erstatter de midlertidige faciliteter og fælleslæringsareal til undervisning og klub/fritidsmiljø. Samtidig etableres FU faciliteter på skolen til erstatning for FU lokaler på Grydhøjvej 26A. Side 19 af 27 Administrative - og ledelsesmæssige fællesskaber De nuværende arealer kan ikke rumme fællesskaberne, derfor er der behov for en udbygning. Det blev vurderet og reserveret en pulje på 1,5 mio. kr. til delvis nybygning af administrationen og ledelsesfaciliteterne på skolen, så de kan rumme de administrative - og ledelsesmæssige fællesskaber i distriktet. Anlægsprojektet - opsamling Der er i alt afsat 12,0 mio. kr. til anlægsprojektet på Vorrevangskolen til nybygning af 200 m 2 og ombygning af 353 m 2. Arealet svarer til 2 tidssvarende lokaler og fælleslæringsareal til undervisning og SFO og fælleslæringsareal til undervisning og klub/fritidsmiljø til ca. 10 klasser, 1 naturfagslokale og 1 musiklokale og areal svarende til principperne for areal til administration og ledelse. I alt skal der på Vorrevangskolen være 35 lokaler til undervisning, heraf 10 lokaler til undervisning og SFO, når projektet er gennemført. Anslået omfang og anlægsøkonomi Emne Antal kvm. Anlægsomkostninger i Pædagogisk og teknisk modernisering 1 musiklokale og naturfagslokale Administrative - og ledelsesmæssige fællesskaber I alt Finansiering Fase 1 Anslåede anlægsomkostninger i RULL

20 Skoleudbygningsprogrammet Foreslået reserveret til FU Faglokalepuljen Reserverede regnskabsmidler Finansiering i alt Side 20 af 27 5 Bemærk: Finansieringen fra skoleudbygningsprogrammet kan ændre sig, inden projektet gennemføres

21 Indsatsområde 2 Pædagogisk og teknisk modernisering af dagtilbud Til pædagogisk modernisering af en dagtilbudsafdeling forslås RULL finansieringen at udgøre 8,0 mio. kr. ud af en samlet anlægsudgift på 8,7 mio. kr. Her prioriteres Lille og Store Rygaard. Side 21 af 27 Der er ikke peget på en finansiering af de 0,7 mio. kr. på nuværende tidspunkt. Men forventningen er, at de resterende midler kan findes ved salg og kapitalisering af driftsmidler, samt medfinansiering fra genopretningsmidler afsat i Teknik og Miljø. Tabel 3. Oversigt over pædagogisk modernisering af dagtilbud (beløb i kr.) Dagtilbud Adresse Aktivitet Forventet anlægsudgift Lille og Store Rygaard Elverdalsvej 46 Nybygges Disse dagtilbudsafdelinger er udvalgt ud fra et registreret genopretningsbehov, som betyder at nybyggeri vil være mest fordelagtigt Finansiering Fase 1 Anslåede anlægsomkostninger i RULL Manglende finansiering, som kan findes ved salg 704 og kapitalisering, samt medfinansiering fra MTM Finansiering i alt 8.700

22 Indsatsområde 3 Etablering af nye faglokaler Det samlede behov for nye faglokaler er opgjort til en samlet anlægsudgift på 299 mio. kr. De afsatte 40 mio. kr. forslås prioriteret til naturfag, musik og idræt til de skoler, der har det største behov, og som har en forventet stigning i antal elever. Heraf anvendes 13,5 mio. kr. på 4 af de 7 skoler, hvis skolebygninger er mest udfordret af folkeskolereformen, mens de resterende 26,5 mio. kr. anvendes til de 5 skoler, der herudover har det største efterslæb på faglokaler. Side 22 af 27 Tabel 7. Oversigt over faglokalernes fordeling på skolerne (beløb i kr.) Skole Naturfag Musik Idræt Forventet anlægsudgift Indgår i helhedsanalyser for modernisering Hasle Skole Risskov Skole Skovvangskolen Åby Skole Total Øvrige prioriterede faglokalebehov Gammelgårdskolen Lisbjergskolen Vorrevangskolen Virupskolen Skåde Skole Total Samlet total

23 Indsatsområde 4 Omdannelse af lokaler til håndværk og design I forbindelse med folkeskolereformen er der kommet et nyt fag Håndværk og Design, som erstatter de klassiske fag håndarbejde og sløjd. Det er ikke en sammenlægning af de to fag, men et nyt fag, hvor der er særlig fokus på produktudvikling fra idé til produkt, dog med træk tilbage til håndværksmæssige kompetencer og materialer fra de tidligere fag. Det er ikke en forudsætning for undervisningen, at der indrettes nye rammer, men for bedst muligt at understøtte det nye fags identitet, organisering, pædagogik og didaktik bør de fysiske rammer nyindrettes. Side 23 af 27 Derfor blev der i forbindelse med implementeringen af folkeskolereformen bevilget midler til at skabe det første erfaringsgrundlag med faglokalet på en række udvalgte skoler, som pilotprojekter. Pilotprojekternes grundlæggende målsætning var at afsøge vilkår og forudsætninger for etableringen af de nødvendige rammer for det nye fag. I dette ligger der et spænd fra de rent bygnings- og installationsmæssige forudsætninger til indretnings- og kodningsmæssige tiltag, som er med til at skabe fagets identitet. I projekterne var det en prioritering at afprøve, hvordan læringsmiljøerne kan bidrage til at sikre den nødvendige forandring af faget, samt være en understøttende medspiller i de kreative og innovative processer. Der er derfor en prioritering, at lokalets indretning skal understøtte muligheder for at arbejde med produktudvikling - fra idé til produkt, som er en vigtig del af det nye fag. Erfaringerne fra pilotprojekterne har givet klarhed over vigtige prioriteringer, forudsætninger og forventelig økonomisk ramme for indretning af faglokalet. I forbindelse med pilotprojekterne blev der også udviklet en designguide i samarbejde med faglærerne, skoleledere, repræsentanter fra Aarhus Tech,og Young Enterprise, samt KATA Fonden. Designguiden er udviklet som et værktøj til at kvalificere beslutninger og prioriteringer i forbindelse med at skabe de nødvendige rumlige forandringer til faget. Designguiden skal danne grundlaget for de projekter, der omfatter de 39 skolers sløjdlokaler, som omdannes til håndværk og design. I etablering af øvrige faglige miljøer vil Planlægning trække på de gode erfaringer fra disse processer og metoder. Prioriteringen af RULL midler til faglokaler til Håndværk og design understøtter en pædagogisk modernisering af de fysiske rammer til det nye fag. Det omfatter dog ikke en total teknisk modernisering af de lokaler, der omdannes. Forslaget indebærer, at indretningen af de fysiske rammer til

24 faget Håndværk og Design kan ske i eksisterende håndarbejds- og sløjdlokaler. Proces og kommunikation for Håndværk og design Af de afsatte midler til implementering af folkeskolereformen er der gennemført ombygning og indretning af lokaler til Håndværk og Design på 5 skoler, som prototyper. Der er yderligere projekteret lokaler til faget på 4 skoler. Side 24 af 27 Disse ombygninger er sket ved inddragelse af faglærer og ledelse på de udvalgte skoler, samt indsamling af forhåndenværende viden og data. Derved er der udarbejdet et grundlag for både metode og indretning af lokalerne. Processen er således en vigtig udviklingsplatform for ny viden og erfaringer til implementeringen af faget fremadrettet på de implicerede skoler. Pilotprojektets første del har været gennemført med 1 projektleder, 1 rådgiver og de samme entreprenører. De positive erfaringer med dette betyder, at det foreslås at gruppere projekterne på tilsvarende vis for de 21 skoler, der kun skal have indrettet håndværk og designlokale. Omdannelse af sløjdlokaler til Håndværk og design foreslås derfor at ske efter tidsplanen nedenfor. På Malling Skole etableres Håndværk og designlokalet sammen med etableringen af et fælleslokale i eksisterende rammer. Dette finansieres af skoleudbygningsprogrammet med 1,2 mio. kr. 2 skoler 19 skoler 5 skoler 5 skoler 5 skoler 4 skoler halvår 1. halvår 2. halvår 1. halvår 2. halvår Udførelse Foranalyse og rådgiverudbud Proces og skitsering Udførelse Proces og skitsering Udførelse Proces og skitsering Proces og skitsering Udførelse Udførelse

25 Side 25 af 27

26 Indsatsområde 5 Lokalefællesskaber mellem skole og FU Lokalefællesskaber mellem undervisning og fritid er prioriteret, som et væsentligt indsatsområde, da det giver synergi mellem undervisning og fritid både pædagogisk og i forhold til de fysiske rammer. Side 26 af 27 I Budget 2016 er det allerede besluttet at etablere lokalefællesskaber mellem skoler og FU på 11 skoler. Samlet vil dette medføre udgifter for 31,1 mio. kr., hvoraf RULL finansieringen udgør 10 mio. kr. Der regnes med en ca. ombygningspris på kr. pr. m 2. Hårup Skole og Beder Skole blev medtaget i forbindelse med budgettet, hvor der skulle anvises besparelser bl.a. ved yderligere arealoptimering. På Hårup Skole gennemføres projektet sammen med etableringen af et fælleslokale i eksisterende rammer. Dette finansieres af skoleudbygningsprogrammet med 1,2 mio. kr. Skole Adresse for FU tilbud Allerede nævnt i FU forliget Ellevangskolen Frijsenborgvej 9 X Hårup Skole Salonikivej 12 Elsted Skole Elsted Skolevej 2 X Lystrup Skole Elsted Byvej 40 X Katrinebjergskolen Bodøvej 96 X Samsøgades Skole Nørre Allé 30B X Vorrevangskolen Grydhøjvej 26A X Sabro-Korsvejen Skole Vistoftvej 30 X Gammelgaardskolen Ludvig Feibergsvej 7 X Bavnehøj Skole Kunnerupvej 176 X Beder Skole Kirkebakken 41 Areal til FU elever, som er fællesarealer til undervisning og fritid Arealet til undervisning og FU består af en kombination af fælles læringsareal og fælleslokaler. Det samlede areal, der skal opfylde kravene til begge aktiviteter er angivet nedenfor. Derfor skal der ved gennemførelse af anlægsprojekterne sikres, at det nævnte areal er godkendt til både undervisning og fritid/fu.

27 Oversigt over areal, der skal opfylde kravene til undervisning og fritid Skole Adresse for FU tilbud Antal m 2 Side 27 af 27 Ellevangskolen Frijsenborgvej 9 Hårup Skole Salonikivej Elsted Skole Elsted Skolevej Lystrup Skole Elsted Byvej Katrinebjergskolen Bodøvej Samsøgades Skole Nørre Allé 30B 175 Vorrevangskolen Grydhøjvej 26A 137 Sabro-Korsvejskolen Vistoftvej Gammelgaardsskolen Ludvig Feibergsvej Bavnehøj Skole Kunnerupvej Beder Skole Kirkebakken Finansiering Fase 1 Anslåede anlægsomkostninger i RULL Salg og kapitalisering Skoleudbygningsprogrammet FU-forlig afsat til Skåde Skoles lokalefællesskab Finansiering i alt Bemærk: Finansieringen fra skoleudbygningsprogrammet kan ændre sig, inden projektet gennemføres

BØRN OG UNGE Administrationsafdelingen B og U Aarhus Kommune

BØRN OG UNGE Administrationsafdelingen B og U Aarhus Kommune Bilag 1: Dette bilag indeholder en oversigt over og en beskrivelse af forudsætningerne for projekterne i de enkelte indsatsområder. Lokalefællesskaber mellem skoler og FU er vedtaget i forbindelse med

Læs mere

Denne indstilling indeholder et forslag til disponering af RULL-midler, midler til faglokaler samt indtægter ved salg af ejendomme.

Denne indstilling indeholder et forslag til disponering af RULL-midler, midler til faglokaler samt indtægter ved salg af ejendomme. Indstilling Til Fra Dato Aarhus Byråd via Magistraten Børn og Unge Dato for fremsendelse til MBA Forslag til prioritering af RULL-midlerne Denne indstilling indeholder et forslag til disponering af RULL-midler,

Læs mere

Bilag 1. BØRN OG UNGE Administrationsafdelingen B og U Aarhus Kommune. Notat vedr. forslag til prioritering af RULL midlerne

Bilag 1. BØRN OG UNGE Administrationsafdelingen B og U Aarhus Kommune. Notat vedr. forslag til prioritering af RULL midlerne Bilag 1 Side 1 af 12 Til Notat til præsentationen af forslag til prioritering af RULL midlerne Til Orientering Notat vedr. forslag til prioritering af RULL midlerne BØRN OG UNGE Administrationsafdelingen

Læs mere

Forslag til prioritering af RULL midlerne

Forslag til prioritering af RULL midlerne Forslag til prioritering af RULL midlerne 2016 Oversigt over ikke-disponerede midler, der indgår i prioriteringen B2016 B2017 B2018 B2019 Total RULL, rådighedsbeløb* 2.186 9.594 *80.544 *25.000 117.324

Læs mere

1. Resume Med denne indstilling foreslås det, at der gives anlægsbevilling til første etape af en helhedsløsning for Åby Skole.

1. Resume Med denne indstilling foreslås det, at der gives anlægsbevilling til første etape af en helhedsløsning for Åby Skole. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 27. oktober 2017 Ny udskolingsfløj og lokaler til fritid på Åby Skole Teknisk og pædagogisk modernisering af Åby Skole ved udbygning af

Læs mere

HANDICAPRAÅ DSMØDE DEN 14. april 2016

HANDICAPRAÅ DSMØDE DEN 14. april 2016 Rådhuset Lokale 398 HANDICAPRAÅ DSMØDE DEN 14. april 2016 kl. 17.00 19.30 Tid: kl.17:00 19:30 DAGSORDENSPUNKT BAGGRUND/PROBLEMSTILLING KONKLUSION GODKENDELSE AF DAGSORDEN OG REFERAT 1.1 Godkendelse af

Læs mere

Færdiggørelse af helhedsløsningen på Langagerskolen

Færdiggørelse af helhedsløsningen på Langagerskolen Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 13. oktober 2017 Færdiggørelse af helhedsløsningen på Langagerskolen 1. Resume Denne indstilling indeholder et forslag til, at der etableres

Læs mere

Notat BØRN OG UNGE. Endelig prioritering skoletoiletpuljen. Baggrund. Børn og Unge-udvalget Orientering. Kopi til

Notat BØRN OG UNGE. Endelig prioritering skoletoiletpuljen. Baggrund. Børn og Unge-udvalget Orientering. Kopi til Notat Side 1 af 5 Til Til Kopi til Børn og Unge-udvalget Orientering Endelig prioritering skoletoiletpuljen Dette notat indeholder en opsamling og den endelige prioritering af skoletoiletpuljen til renovering

Læs mere

Tilpasning af skolerne til klub i FU-regi for 4. klasse

Tilpasning af skolerne til klub i FU-regi for 4. klasse Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 1. februar 2017 Tilpasning af skolerne til klub i FU-regi for 4. klasse 1. Resume Indstillingen indeholder et forslag til, hvordan der kan etableres

Læs mere

Helhedsplan for Virupskolen og FU Hjortshøj

Helhedsplan for Virupskolen og FU Hjortshøj Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 29. april 2016 Helhedsplan for Virupskolen og FU Hjortshøj 1. Resume Aarhus Kommune er i vækst, og indbyggertallet forventes at stige

Læs mere

1. Resume I Trige etableres en helhedsløsning for Børn og Unges tilbud til skole, SFO og fritidsklub.

1. Resume I Trige etableres en helhedsløsning for Børn og Unges tilbud til skole, SFO og fritidsklub. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 27. oktober 2017 Helhedsløsning for Bakkegårdsskolen Teknisk og pædagogisk modernisering af Bakkegårdsskolen, genopretning af facader,

Læs mere

Fysisk helhedsløsning for Samsøgades Skole

Fysisk helhedsløsning for Samsøgades Skole Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 8. december 2015 Fysisk helhedsløsning for Samsøgades Skole Indstillingen giver bevilling på 6,8 mio. kr. til fysisk helhedsløsning for

Læs mere

Nyt skoleudbygningsprogram

Nyt skoleudbygningsprogram Til Byrådet Fra MBU Dato 14. august 2015 Nyt skoleudbygningsprogram Notatet omhandler Børn og Unges forslag til nyt Skoleudbygningsprogram til erstatning af det tidligere Lokaleprogram. 1. Resume Det nuværende

Læs mere

Indstilling. Helhedsløsning for Mårslet Skole. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 17. maj 2017

Indstilling. Helhedsløsning for Mårslet Skole. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 17. maj 2017 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 17. maj 2017 Helhedsløsning for Mårslet Skole Teknisk og pædagogisk modernisering af Mårslet Skole, genopretning af facader, ventilation

Læs mere

I forbindelse med FU-forliget blev Børn og Unge anmodet om at tilrettelægge en ny høring vedrørende klubtilbud på Lystrup og Elsted Skole.

I forbindelse med FU-forliget blev Børn og Unge anmodet om at tilrettelægge en ny høring vedrørende klubtilbud på Lystrup og Elsted Skole. Notat Side 1 af 5 Til Til Kopi til Børn og Unge-udvalget Orientering 0-18 års anlægsprojekt i Elsted og Lystrup, herunder placering af FU Dette notat indeholder et forslag til, at SFO og FU får fælleslokaler

Læs mere

Bilag 1. Områdeprojekter. Projekter, der foreslås prioriteret til procesopstart i 2014:

Bilag 1. Områdeprojekter. Projekter, der foreslås prioriteret til procesopstart i 2014: Bilag 1 Emne: Områdeprojekter Projekter, der foreslås prioriteret til procesopstart i 2014: 1. Mårslet Der er med indstillingen Fortsat sikring af pasningsgarantien, som Byrådet vedtog den 26. juni 2013,

Læs mere

Et revideret lokaleprogram skal i højere grad end det nuværende afspejle den pædagogiske og didaktiske udvikling, ellers bibeholdes det nuværende.

Et revideret lokaleprogram skal i højere grad end det nuværende afspejle den pædagogiske og didaktiske udvikling, ellers bibeholdes det nuværende. I indstillingen Udvidelse af Skødstrup Skole samt reetablering af klub vedtaget af byrådet d. 24. september 2014, fremgår det, at Børn og Unge i forbindelse med budgetlægningen for Budget 2016 fremsender

Læs mere

Bedre fysiske rammer til børn og unge i Viby

Bedre fysiske rammer til børn og unge i Viby Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistraten for Børn og Unge Dato 8. november 2016 Bedre fysiske rammer til børn og unge i Viby Etablering af lokaler til undervisning, SFO og klubtilbud

Læs mere

Børn og Unges udtalelse vedr. Venstres beslutningsforslag om flere faglokaler og bedre toiletter på de århusianske folkeskoler

Børn og Unges udtalelse vedr. Venstres beslutningsforslag om flere faglokaler og bedre toiletter på de århusianske folkeskoler Dato for byrådsbehandling 17.08.2016 Børn og Unges udtalelse vedr. Venstres beslutningsforslag om flere faglokaler og bedre toiletter på de århusianske folkeskoler Resume af beslutningsforslaget: Forslaget

Læs mere

Indstilling. Udvidelse af Elev Skole. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 23. oktober 2013.

Indstilling. Udvidelse af Elev Skole. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 23. oktober 2013. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 23. oktober 2013 Udvidelse af Elev Skole Nybyggeri af ca. 200 m 2 på Elev Skole til fælles brug for skole og SFO Aarhus Kommune Børn og

Læs mere

2. Beslutningspunkter Det indstilles: At 1) der projekteres en 4-sporet skole i Nye samt 12 dagtilbudsgrupper,

2. Beslutningspunkter Det indstilles: At 1) der projekteres en 4-sporet skole i Nye samt 12 dagtilbudsgrupper, Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 1. december 2017 og finansiering af overgangsløsning 1. Resume Indstillingen indeholder forslag til projektering af en ny skole i Nye,

Læs mere

Svar på 10-dages forespørgsel om toiletforholdene på folkeskolerne. BØRN OG UNGE Økonomi og Administration Aarhus Kommune

Svar på 10-dages forespørgsel om toiletforholdene på folkeskolerne. BØRN OG UNGE Økonomi og Administration Aarhus Kommune Side 1 af 7 Svar på 10-dages forespørgsel om toiletforholdene på folkeskolerne Dette notat indeholder svar på Dansk Folkepartis forespørgsel om at få en status på tilstanden af toiletforholdene på de aarhusianske

Læs mere

Lokaler til personale og undervisning på Engdalskolen

Lokaler til personale og undervisning på Engdalskolen Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 11. april 2016 undervisning på Engdalskolen Etablering af nye undervisningslokaler i sammenhæng med renovering af pædagogiske arbejdspladser

Læs mere

Bilag 3. Driftsøkonomiske konsekvenser af effektivisering af bygningsanvendelse ved RULL prioritering 2014-17. Aarhus Kommune

Bilag 3. Driftsøkonomiske konsekvenser af effektivisering af bygningsanvendelse ved RULL prioritering 2014-17. Aarhus Kommune Bilag 3 Emne Driftsøkonomiske konsekvenser af effektivisering af bygningsanvendelse ved RULL prioritering Aarhus Kommune I indstillingen Prioritering af RULL midler i perioden 2014-2017, samt finansiering

Læs mere

Fysisk udviklingsplan for folkeskolerne DALBY SKOLE. Dalbyvej 97, 6000 Kolding

Fysisk udviklingsplan for folkeskolerne DALBY SKOLE. Dalbyvej 97, 6000 Kolding Kolding Kommune Fysisk udviklingsplan for folkeskolerne 214-221 Bind III 6. DALBY SKOLE Dalbyvej 97, 6 Kolding Dalby Skole er en 2-sporet skole for årgangene. 6. klasse. Skole består i dag af en række

Læs mere

5. FÅRUP SKOLE. Randers Kommune Folkeskolernes fysiske rammer 2012. Skolebakken 5, 8990 Fårup

5. FÅRUP SKOLE. Randers Kommune Folkeskolernes fysiske rammer 2012. Skolebakken 5, 8990 Fårup Randers Kommune Folkeskolernes fysiske rammer 2012 FÅRUP SKOLE 5. FÅRUP SKOLE Skolebakken 5, 8990 Fårup Fårup Skole er beliggende i Fårup nordvest for Randers. Skolen har i skoleåret 2012/13 270 elever

Læs mere

NOTAT. BØRN OG UNGE Administrationsafdelingen B og U Aarhus Kommune. Børn og Unge-byrådet: Bedre undervisningsmiljø. Børn og Unge-udvalget

NOTAT. BØRN OG UNGE Administrationsafdelingen B og U Aarhus Kommune. Børn og Unge-byrådet: Bedre undervisningsmiljø. Børn og Unge-udvalget NOTAT Til Børn og Unge-udvalget Side 1 af 6 Børn og Unge-byrådet: Bedre undervisningsmiljø På byrådsmødet den 13. april 2016 kommenterede ordførerne særligt følgende emner: Arbejdet med CO2 på skolerne

Læs mere

Indstilling. Bedre fysiske rammer for børn og unge i Tranbjerg. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 25.

Indstilling. Bedre fysiske rammer for børn og unge i Tranbjerg. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 25. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 25. april 2013 Aarhus Kommune Administrationsafdeling Børn og Unge 1. Resume Der mangler dagtilbudspladser i Tranbjerg. Samtidig er der på

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 1. september Aarhus Kommune

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 1. september Aarhus Kommune Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 1. september 2014 Udvidelse af Skødstrup Skole og reetablering af klub Udbygning af Skødstrup skole med ca. 1.400 kvm. og reetablering

Læs mere

Stensagerskolens fremtidige fysiske rammer

Stensagerskolens fremtidige fysiske rammer Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 30. oktober 2017 Stensagerskolens fremtidige fysiske rammer Denne indstilling indeholder et forslag om at flytte Stensagerskolen til Ellekærskolens

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 4. juni Aarhus Kommune

Indstilling. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 4. juni Aarhus Kommune Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 4. juni 2012 Aarhus Kommune Administrationsafdeling Børn og Unge 1. Resume Efter at bygningen Klokkervej 53 er nedbrændt, er der behov for

Læs mere

Indstilling. Bedre fysiske rammer for skolebørn i Skjoldhøjskolens distrikt. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg

Indstilling. Bedre fysiske rammer for skolebørn i Skjoldhøjskolens distrikt. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 28. maj 2013 Bedre fysiske rammer for skolebørn i Skjoldhøjskolens distrikt 1. Resume Den kommunale klubafdeling på Holmstrupgårdvej 32A

Læs mere

UDVIKLINGS- OG INVESTERINGSPLAN FOR AALBORG KOMMUNES SKOLER SEBBER SKOLE // 2015

UDVIKLINGS- OG INVESTERINGSPLAN FOR AALBORG KOMMUNES SKOLER SEBBER SKOLE // 2015 UDVIKLINGS- OG INVESTERINGSPLAN FOR AALBORG KOMMUNES SKOLER SEBBER SKOLE // 2015 BESKRIVELSE SEBBER LANDSBYORDNING FAKTA Adresse Telefon 98355462 E-mail Web Skoleleder Antal elever 65 Antal klasser 6 Antal

Læs mere

Indstillingen indeholder et forslag til et 0-18 års anlægsprojekt på Søndervangskolen i sammenhæng med gennemførelse af helhedsplanen for Viby Syd.

Indstillingen indeholder et forslag til et 0-18 års anlægsprojekt på Søndervangskolen i sammenhæng med gennemførelse af helhedsplanen for Viby Syd. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 21. juni 2017 0-18 års anlægsprojekt i Viby Syd Indstillingen indeholder et forslag til et 0-18 års anlægsprojekt på Søndervangskolen

Læs mere

Med indstillingen skabes nye forbedrede rammer for børn og unge i og omkring Rundhøjskolen.

Med indstillingen skabes nye forbedrede rammer for børn og unge i og omkring Rundhøjskolen. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 8. februar 2016 Anlægsbevilling til RULL-projekt på Rundhøjskolen Med indstillingen skabes nye forbedrede rammer for børn og unge i og

Læs mere

NÆSTVED KOMMUNE. Hyllinge Skole. Arkitektfirmaet Gorm Nielsen arkitekt m.a.a Ydunsvej Åbyhøj

NÆSTVED KOMMUNE. Hyllinge Skole. Arkitektfirmaet Gorm Nielsen arkitekt m.a.a Ydunsvej Åbyhøj NÆSTVED KOMMUNE S K O L E U D B Y G N I N G S P L A N 2 0 1 1 Hyllinge Skole Arkitektfirmaet Gorm Nielsen arkitekt m.a.a Ydunsvej 14 8230 Åbyhøj SKOLEUDBYGNINGSPLAN NÆSTVED KOMMUNE 2011 Hyllinge Skole

Læs mere

Indstilling. Lokaleudbygning og modernisering på Mårslet Skole. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Børn og Unge

Indstilling. Lokaleudbygning og modernisering på Mårslet Skole. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Børn og Unge Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 29. april 2008 Århus Kommune Administrationsafdeling Børn og Unge Lokaleudbygning og modernisering på Mårslet Skole 1. Resume Nærværende indstilling

Læs mere

NOTAT. Byrådet har vedtaget en samlet skoleudbygningsplan for kommunens 3 skoler. Planen justeres årligt i forhold til ændrede behov.

NOTAT. Byrådet har vedtaget en samlet skoleudbygningsplan for kommunens 3 skoler. Planen justeres årligt i forhold til ændrede behov. NOTAT Emne: Skoleudbygningsplan - budgetforslag 2016-2019 (2021) Til: Byrådet Dato: 22. august 2015 Sagsbeh.: JKI/rp Sagsnr.: 15/2060 Skoleudbygningsplan Byrådet har vedtaget en samlet skoleudbygningsplan

Læs mere

Indstilling. Anlægsbevilling på 18,7 mio. kr. til teknisk modernisering og udvidelse af Engdalskolen. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten

Indstilling. Anlægsbevilling på 18,7 mio. kr. til teknisk modernisering og udvidelse af Engdalskolen. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 31. maj 2011 Anlægsbevilling på 18,7 mio. kr. til teknisk modernisering og udvidelse af Engdalskolen. Aarhus Kommune Administrationsafdeling

Læs mere

Bilag 6 - Oversigt over elevvandring klasse 2017/ september tal

Bilag 6 - Oversigt over elevvandring klasse 2017/ september tal Risskov Skole Skæring Skole Skødstrup Skole Strandskolen Sølystskolen Elev Skole Ellevangskolen Elsted Skole Hårup Skole Lystrup Skole Virupskolen Bakkegårdsskolen Katrinebjergskolen Lisbjergskolen Samsøgades

Læs mere

Skoleudbygningsprogram

Skoleudbygningsprogram Skoleudbygningsprogram Aarhus Kommune Børn og Unge Skoleudbygningsprogram - Arealtildelingsprincipper for en ny 3- sporet skole MBU-Planlægning Sagsnr. 14/027110-2 Journalnr. Sagsbeh. Lene Vestervang Olsen

Læs mere

BØRN OG UNGE. 1. Baggrund. Notat. Evaluering af RULL Børn og Unge-udvalget. Emne

BØRN OG UNGE. 1. Baggrund. Notat. Evaluering af RULL Børn og Unge-udvalget. Emne Notat Side 1 af 5 Emne Til Evaluering af RULL Børn og Unge-udvalget Dette notat redegør for udvikling af en evalueringsmetode, evaluering af en række gennemførte projekter og disponering af ressourcer

Læs mere

Denne indstilling indeholder et forslag om udarbejdelse af en indeklimastrategi for kommunens skoler.

Denne indstilling indeholder et forslag om udarbejdelse af en indeklimastrategi for kommunens skoler. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 29. januar 2019 Indeklima i skolerne Denne indstilling indeholder et forslag om udarbejdelse af en indeklimastrategi for kommunens skoler.

Læs mere

11. KONGEÅSKOLEN. Som et led i revisionen af skoleudbygningsplanen har Uddannelsesudvalget besluttet (citat):

11. KONGEÅSKOLEN. Som et led i revisionen af skoleudbygningsplanen har Uddannelsesudvalget besluttet (citat): Fysisk udviklingsplan for folkeskolerne 21-221 Bind III 11. KONGEÅSKOLEN Østergade 8, 658 Vamdrup Kongeåskolen ligger i den østlige del af Vamdrup by og betjener det samlede byområde sammen med Vester

Læs mere

17. SKANDERUP-HJARUP FORBUNDSSKOLE

17. SKANDERUP-HJARUP FORBUNDSSKOLE 1. SKANDERUP-HJARUP FORBUNDSSKOLE Hjarupvej 16, 6580 Vamdrup Skanderup-Hjarup Forbundsskole var tidligere en fælleskommunal folkeskole for Vamdrup og Lunderskov kommuner. Skolen har elever i 1 spor fra

Læs mere

Fakta. Fakta. Aarhus Kommune

Fakta. Fakta. Aarhus Kommune Fakta Fakta 0. klasser til kommende skoleår Børnehaveklassedannelsen på den enkelte skole er udarbejdet i henhold til folkeskolelovens bestemmelser samt de byrådsbesluttede rammer i Styrelsesvedtægten.

Læs mere

Forslag til plan for udmøntning af anlægspuljen på skole- og dagtilbudsområdet

Forslag til plan for udmøntning af anlægspuljen på skole- og dagtilbudsområdet Norddjurs Kommune 26. maj 2014 Forslag til plan for udmøntning af anlægspuljen på skole- og dagtilbudsområdet I forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2014 og overslagsårene blev det besluttet at

Læs mere

AREAL- OG FUNKTIONSPROGRAM FOR SKOLERNE I AARHUS KOMMUNE

AREAL- OG FUNKTIONSPROGRAM FOR SKOLERNE I AARHUS KOMMUNE AREAL- OG FUNKTIONSPROGRAM FOR SKOLERNE I AARHUS KOMMUNE Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Areal- og funktionsprogram... 3 Baggrund... 3 Indledning... 4 Krav og forventninger... 5 Forudsætningerne

Læs mere

2. Børne- og skoleudvalget Anlæg

2. Børne- og skoleudvalget Anlæg 2. Børne- og skoleudvalget Anlæg Skattefinansieret anlæg 2. Børne- og skoleudvalget Skattefinansieret anlæg Udbygninger af folkeskoler, ramme... 3 Tirsdalens skole... 5 Søndermarkskolen... 6 Hornbæk skole...

Læs mere

UDVIKLINGS- OG INVESTERINGSPLAN FOR AALBORG KOMMUNES SKOLER VESTER HASSING SKOLE // 2015

UDVIKLINGS- OG INVESTERINGSPLAN FOR AALBORG KOMMUNES SKOLER VESTER HASSING SKOLE // 2015 UDVIKLINGS- OG INVESTERINGSPLAN FOR AALBORG KOMMUNES SKOLER VESTER HASSING SKOLE // 2015 BESKRIVELSE VESTER HASSING SKOLE FAKTA Adresse Telefon 99824700 E-mail Web Skoleleder Antal elever 466 Antal klasser

Læs mere

Læringsplatform Aarhus Kommune - Pædagogisk personale, hvor er vi nu? I spørgeskemaet skal du besvare spørgsmål indenfor følgende områder:

Læringsplatform Aarhus Kommune - Pædagogisk personale, hvor er vi nu? I spørgeskemaet skal du besvare spørgsmål indenfor følgende områder: Læringsplatform Aarhus Kommune - Pædagogisk personale, hvor er vi nu? I spørgeskemaet skal du besvare spørgsmål indenfor følgende områder: Forventninger til læringsplatformen Tekniske IT-kompetencer IT-didaktiske

Læs mere

Skolen i Ryparken er en specialskole med tilhørende special-kkfo målrettet elever med psykisk og fysisk funktionsnedsættelse.

Skolen i Ryparken er en specialskole med tilhørende special-kkfo målrettet elever med psykisk og fysisk funktionsnedsættelse. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen BUDGETNOTAT BUDGET 2015 Skolen i Ryparken Baggrund Skolen i Ryparken anbefales flyttet til Frederiksgård Skole. Indhold Det fremgår af overførelsessagen

Læs mere

NØRREVANGSSKOLEN. Skoleudviklingsplan og ny skolestruktur. Glentevej 15, 8900 Randers

NØRREVANGSSKOLEN. Skoleudviklingsplan og ny skolestruktur. Glentevej 15, 8900 Randers Afsnit II NØRREVANGSSKOLEN Glentevej 15, 8900 Randers På baggrund af arbejdet med en ny skolestruktur i Randers Kommune, har Arkitektfirmaet Gorm Nielsen m.a.a. udarbejdet nærværende forslag til tilpasning

Læs mere

18. NØRREVANGSSKOLEN. Randers Kommune Folkeskolernes fysiske rammer Glentevej 15, 8900 Randers

18. NØRREVANGSSKOLEN. Randers Kommune Folkeskolernes fysiske rammer Glentevej 15, 8900 Randers Randers Kommune Folkeskolernes fysiske rammer 2012 18. NØRREVANGSSKOLEN NØRREVANGSSKOLEN Glentevej 15, 8900 Randers Nørrevangsskolen er beliggende i den nordlige del af Randers midtby. Skolen har i skoleåret

Læs mere

Sønderhaldskolen, i dag kaldet BC-skolen, består af tre parallelle klassefløje i en etage, der bindes sammen af lave tværbygninger indeholdende

Sønderhaldskolen, i dag kaldet BC-skolen, består af tre parallelle klassefløje i en etage, der bindes sammen af lave tværbygninger indeholdende Randers Kommune Folkeskolernes fysiske rammer 2012 ASSENTOFT SKOLE 2. ASSENTOFTSKOLEN Skolevej 14, Assentoft, 8900 Randers Assentoftskolen er beliggende i udkanten af Assentoft øst for Randers by. Skolen

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset - 8100 Århus C Tlf. 8940 2384 - Epost mag4@aarhus.dk

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset - 8100 Århus C Tlf. 8940 2384 - Epost mag4@aarhus.dk ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset - Århus C Tlf. 3 - Epost mag@aarhus.dk INDSTILLING Til Århus Byråd Den. august via Magistraten Tlf. nr.: Jour. nr.: Ref.: Henrik Traberg

Læs mere

Fakta. Aarhus Kommune

Fakta. Aarhus Kommune Fakta Fakta 0. klasser til kommende skoleår Børnehaveklassedannelsen på den enkelte skole er udarbejdet i henhold til folkeskolelovens bestemmelser samt de byrådsbesluttede rammer i Styrelsesvedtægten.

Læs mere

Forslag 70 MKB s udtalelse vedr. Venstres beslutningsforslag om samlingssteder i lokalområderne

Forslag 70 MKB s udtalelse vedr. Venstres beslutningsforslag om samlingssteder i lokalområderne Forslag 70 MKB s udtalelse vedr. Venstres beslutningsforslag om samlingssteder i lokalområderne Resume af beslutningsforslaget: Venstre foreslår, at MKB udarbejder en liste over kendte projektforslag omkring

Læs mere

Randers Kommune Udviklingsplan for folkeskolerne efterår 2007/forår 2008

Randers Kommune Udviklingsplan for folkeskolerne efterår 2007/forår 2008 Randers Kommune Udviklingsplan for folkeskolerne efterår 2007/forår 2008 PADERUP AFD. JEBJERG AFD. MØRKE AFD. 28 d. FIRKLØVERskolen, Jebjerg afd. Jebjerg afd. Jebjergvej 43, 8870 Langå LÅSBY AFD. Firkløverskolens

Læs mere

UDVIKLINGS- OG INVESTERINGSPLAN FOR AALBORG KOMMUNES SKOLER SULSTED SKOLE // 2015

UDVIKLINGS- OG INVESTERINGSPLAN FOR AALBORG KOMMUNES SKOLER SULSTED SKOLE // 2015 UDVIKLINGS- OG INVESTERINGSPLAN FOR AALBORG KOMMUNES SKOLER SULSTED SKOLE // 2015 BESKRIVELSE SULSTED SKOLE FAKTA Adresse Sulsted skole Elkærvej 2 9381 Sulsted Telefon 96389200 E-mail Web Skoleleder Antal

Læs mere

nord for disse fløje fløj ligger tre klassefløje, alle med klasselokalerne orienteret omkring et større fællesrum.

nord for disse fløje fløj ligger tre klassefløje, alle med klasselokalerne orienteret omkring et større fællesrum. Randers Kommune Folkeskolernes fysiske rammer 2012 MUNKHOLMSKOLEN 16. MUNKHOLMSKOLEN Bymarksvej 16, Stevnstrup, 8870 Langå Munkholmskolen er beliggende i Stevnstrup sydvest for Randers by. Skolen har i

Læs mere

Arealtildelingsprincipper - ny skole

Arealtildelingsprincipper - ny skole Skoleudbygningsprogram Arealtildelingsprincipper - ny skole Aarhus Kommune Børn og Unge MBU-Planlægning Sagsnr. 14/027110-2 Journalnr. Sagsbeh. Lene Vestervang Olsen Telefon 8940 2000 Direkte telefon Fax

Læs mere

Indstilling. Etablering af 2 fælleslokaler i eksisterende bygninger på Gammelgårdskolen. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3.

Indstilling. Etablering af 2 fælleslokaler i eksisterende bygninger på Gammelgårdskolen. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 25. april 2008 Århus Kommune Administrationsafdeling Børn og Unge Etablering af 2 fælleslokaler i eksisterende bygninger på Gammelgårdskolen.

Læs mere

14. SDR. STENDERUP CENTRALSKOLE

14. SDR. STENDERUP CENTRALSKOLE Bind III 14. SDR. STENDERUP CENTRALSKOLE Stenderupvej 215, 6092 Sdr. Stenderup Sdr. Stenderup Centralskoles nuværende bygninger kan dateres tilbage til 1926, hvor 1. del af den nuværende hovedbygning blev

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 2. juli 2007 Århus Kommune

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 2. juli 2007 Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 2. juli 2007 Moderniserings- og lokaleudbygningsprojekt på Skødstrup Skole til i alt 14,3 mio. kr. Århus Kommune Administrationsafdeling Børn

Læs mere

Fagligt notat om indretning af faglokaler folkeskolen i Horsens Kommune

Fagligt notat om indretning af faglokaler folkeskolen i Horsens Kommune Økonomi og Administration UA Sagsnr. 00.30.00-Ø00-3-17 Dato:4.1.2018 Fagligt notat om indretning af faglokaler folkeskolen i Horsens Kommune På mange skoler er læringsrum indrettet på samme måde som for

Læs mere

SCENARIO klasse placeres på Tirsdalens Skole

SCENARIO klasse placeres på Tirsdalens Skole Afsnit II SCENARIO 1 0. 6. klasse placeres på Tirsdalens Skole TIRSDALENS SKOLE R. Hougårds Vej 50, 8900 Randers På baggrund af arbejdet med en ny skolestruktur i Randers Kommune, har Arkitektfirmaet Gorm

Læs mere

Mod vest afgrænses skolen af idrætshal, svømmehal og gymnastiksal. To af skolens specialklasser er placeret i to ældre fritliggende pavilloner.

Mod vest afgrænses skolen af idrætshal, svømmehal og gymnastiksal. To af skolens specialklasser er placeret i to ældre fritliggende pavilloner. Randers Kommune Folkeskolernes fysiske rammer 2012 TIRSDALENS SKOLE 22. TIRSDALENS SKOLE R. Hougårds Vej 50, 8900 Randers Tirsdalens Skole er beliggende i den sydlige del af Randers. Skolen har i skoleåret

Læs mere

NOTAT 5 Bornholms Regionskommune Kultur, Fritid, Styring og koordinering Helsevej 4, 1 3700 Rønne CVR: 26 69 63 48

NOTAT 5 Bornholms Regionskommune Kultur, Fritid, Styring og koordinering Helsevej 4, 1 3700 Rønne CVR: 26 69 63 48 NOTAT 5 Bornholms Regionskommune Kultur, Fritid, Styring og koordinering Helsevej 4, 1 3700 Rønne CVR: 26 69 63 48 6. oktober 2014 Muligheder for at nedlægge en afdeling på Rønneskolen Formålet med dette

Læs mere

9. Skole- og uddannelsesudvalget

9. Skole- og uddannelsesudvalget 9. Skole- og uddannelsesudvalget Anlæg Skattefinansieret anlæg 9. Skole- og uddannelsesudvalget Skattefinansieret anlæg Udbygning af folkeskoler... 3 Søndermarksskolen skoleudviklingsplan 2015... 5 Hobrovejens

Læs mere

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2018/2019 KOMMUNERAPPORT. Aarhus Kommune, klassetrin

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2018/2019 KOMMUNERAPPORT. Aarhus Kommune, klassetrin DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2018/2019 KOMMUNERAPPORT Indhold 1 Om rapporten 3 1.1 Indikatorer for trivsel 3 1.2 Rapportens indhold 3 1.3 Læsning af figurer 4 1.4 Vejledning og inspiration til det videre

Læs mere

I 1980 blev opført tilbygning i to etager ved den vestlige gymnastiksal indeholdende to børnehaveklasselokaler.

I 1980 blev opført tilbygning i to etager ved den vestlige gymnastiksal indeholdende to børnehaveklasselokaler. Randers Kommune Folkeskolernes fysiske rammer 2012 NYVANGSSKOLEN 17. NYVANGSSKOLEN Rindsvej 2, 8900 Randers Nyvangsskolen er beliggende i den nordlige del af Randers midtby. Skolen har i skoleåret 2012/13

Læs mere

20.1 VONSILD SKOLE OG 20.2 OG SPECIALCENTER VONSILD

20.1 VONSILD SKOLE OG 20.2 OG SPECIALCENTER VONSILD Kolding Kommune Fysisk udviklingsplan for folkeskolerne 2014-2021 Bind III 20.1 VONSILD SKOLE OG 20.2 OG SPECIALCENTER VONSILD Catolhavegyden 19, 6000 Kolding Vonsild Skole fremstår som et meget homogent

Læs mere

14. KRISTRUP SKOLE. Randers Kommune Folkeskolernes fysiske rammer 2012. Skolegade 4, 8900 Randers

14. KRISTRUP SKOLE. Randers Kommune Folkeskolernes fysiske rammer 2012. Skolegade 4, 8900 Randers Randers Kommune Folkeskolernes fysiske rammer 2012 14. KRISTRUP SKOLE KRISTRUP SKOLE Skolegade 4, 8900 Randers Kristrup Skole er beliggende i den sydlige del af Randers. Skolen har i skoleåret 2012/13

Læs mere

NOTAT. Emne: Skolestruktur konsekvenser for skoleudbygningsplan version 01. Sagsbeh.: Lene Stevnhoved Sagsnr.: 10/22281

NOTAT. Emne: Skolestruktur konsekvenser for skoleudbygningsplan version 01. Sagsbeh.: Lene Stevnhoved Sagsnr.: 10/22281 SOLRØD KOMMUNE TEKNISK ADMINISTRATION NOTAT Emne: Skolestruktur konsekvenser for skoleudbygningsplan version 01 Til: Sagen om skolestruktur Dato: 29. marts 2011 Sagsbeh.: Lene Stevnhoved Sagsnr.: 10/22281

Læs mere

2. Børne- og skoleudvalget

2. Børne- og skoleudvalget 2. Børne- og skoleudvalget Skattefinansieret anlæg Udbygninger af folkeskoler, ramme... 1 Tirsdalens skole... 3 Søndermarkskolen... 4 Hornbæk skole... 5 Havndal skole... 6 Assentoft skole... 7 Blicherskolen...

Læs mere

Notat om eventuelle behov for bygningsændringer

Notat om eventuelle behov for bygningsændringer 22. september 2010 Notat om eventuelle behov for bygningsændringer Generelt Skoler Bygge- og anlægsomkostningerne for nybyggeri af skoler er for 2010 i størrelsesordenen kr. 13.000 pr m2 og hertil kommer

Læs mere

1. Hvad er den langsigtede plan for etablering af moderne behovsstyrede anlæg med balanceret luft i klasselokalerne og toiletterne på folkeskolerne

1. Hvad er den langsigtede plan for etablering af moderne behovsstyrede anlæg med balanceret luft i klasselokalerne og toiletterne på folkeskolerne Svar på 10-dages forespørgsel vedrørende indeklima i Folkeskolen Side 1 af 5 Radikale Venstre har i en 10-dages forespørgsel stillet otte spørgsmål vedr. indeklima i folkeskolen. Spørgsmålene besvares

Læs mere

7. ELTANG SKOLE OG BØRNEHAVE

7. ELTANG SKOLE OG BØRNEHAVE Kolding Kommune Fysisk udviklingsplan for folkeskolerne 2014-2021 Bind III 7. ELTANG SKOLE OG BØRNEHAVE Eltangvej 71, 6000 Kolding Skolen er bygget i 1964 og der er gennemført udbygning og opdatering af

Læs mere

Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik

Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik SKOLEELEVER I AARHUS KOMMUNE 2013 Det samlede antal skoleelever i Aarhus Kommune (inkl. gymnasieelever og H.F.) er pr. 5. september 2013 på 39.744 elever.

Læs mere

NOTAT: Økonomiske konsekvenser af skolereformen for budget 2014-2017

NOTAT: Økonomiske konsekvenser af skolereformen for budget 2014-2017 Velfærd Velfærdssekretariatet Sagsnr. 239826 Brevid. 1721274 Ref. MESE Dir. tlf. 46 31 52 35 mettese@roskilde.dk NOTAT: Økonomiske konsekvenser af skolereformen for budget 2014-2017 14. august 2013 Med

Læs mere

UDVIKLINGS- OG INVESTERINGSPLAN FOR AALBORG KOMMUNES SKOLER LANGHOLT SKOLE // 2015

UDVIKLINGS- OG INVESTERINGSPLAN FOR AALBORG KOMMUNES SKOLER LANGHOLT SKOLE // 2015 UDVIKLINGS- OG INVESTERINGSPLAN FOR AALBORG KOMMUNES SKOLER LANGHOLT SKOLE // 2015 BESKRIVELSE LANGHOLT SKOLE FAKTA Adresse Langholt skole Øster Hassingvej 1 9310 Vodskov Telefon 98256579 E-mail Web Skoleleder

Læs mere

Notat om lokaler og kapacitet Holbæk by Skole

Notat om lokaler og kapacitet Holbæk by Skole Notat om lokaler og kapacitet Holbæk by Skole Nedenstående notat er udarbejdet som svar på de spørgsmål der er stillet dels i Økonomiudvalget, og dels af byrådsmedlemmerne Michael Suhr og Lars Roost Dinesen.

Læs mere

Behovet og det deraf følgende økonomiske estimat basere sig på de følgende overordnede forudsætninger:

Behovet og det deraf følgende økonomiske estimat basere sig på de følgende overordnede forudsætninger: Notat Vedr.: Emne: Aabenraa Kommune - Hærvejsskolen Analyse af behov for anlægsmidler ved en samling af Skovbrynet Åboulevarden 21 Postbox 510 DK-8100 Aarhus C T: [+45] 8731 4400 Til: Aabenraa Kommune,

Læs mere

Åbningstider på skoler og anlæg, pr

Åbningstider på skoler og anlæg, pr Åbningstider på skoler og anlæg, pr. 31.05.18 Mandage torsdage fra 15 22, hele skoleåret Ellekærskolen, klasse- og faglokaler Katrinebjergskolen, klasse- og faglokaler Elsted Skole, klasse- og faglokaler

Læs mere

Grønhøjskolen er beliggende i Øster Tørslev nordøst for Randers. Skolen har i skoleåret 2012/ elever fordelt på 15 normalklasser og

Grønhøjskolen er beliggende i Øster Tørslev nordøst for Randers. Skolen har i skoleåret 2012/ elever fordelt på 15 normalklasser og Randers Kommune Folkeskolernes fysiske rammer 2012 GRØNHØJSKOLEN 7. GRØNHØJSKOLEN Nørreled 3, Øster Tørslev, 8983 Gjerlev J Grønhøjskolen er beliggende i Øster Tørslev nordøst for Randers. Skolen har i

Læs mere

Notat. Sammenlægning af dagtilbud i Gellerup og Toveshøj

Notat. Sammenlægning af dagtilbud i Gellerup og Toveshøj Notat Side 1 af 5 Til Til Kopi til Børn og Unge-udvalget Drøftelse Bünyamin Simsek, Nils Petersen BØRN OG UNGE Administrationsafdelingen B og U Aarhus Kommune Sammenlægning af dagtilbud i Gellerup og Toveshøj

Læs mere

Aarhus Kommune. Aarhus Kommune

Aarhus Kommune. Aarhus Kommune Aarhus Kommune Garantidistrikt Ændring Ændring Grenåvej Øst 1.16 1.87 1.92 1.11 1.136 1.172 156 1.28 1.36 1.431 1.473 1.58 1.52 24 Grenåvej Vest 817 847 85 848 843 842 24 1.49 1.25 1.54 1.75 1.17 1.117

Læs mere

SCENARIO 1 Overbygning klasse placeres på Kristrup Skole KRISTRUP SKOLE. Forslag til skoleudviklingsplan og ny skolestruktur 2015

SCENARIO 1 Overbygning klasse placeres på Kristrup Skole KRISTRUP SKOLE. Forslag til skoleudviklingsplan og ny skolestruktur 2015 Forslag til skoleudviklingsplan og ny skolestruktur 2015 Afsnit II SCENARIO 1 Overbygning 7. 9. klasse placeres på Kristrup Skole KRISTRUP SKOLE Skolegade 4, 8960 Randers SØ På baggrund af arbejdet med

Læs mere

Firkløverskolens afdeling i Mørke ligger som tvillingeskole til Mørke Skole.

Firkløverskolens afdeling i Mørke ligger som tvillingeskole til Mørke Skole. Randers Kommune Udviklingsplan for folkeskolerne efterår 2007/forår 2008 PADERUP AFD. JEBJERG AFD. MØRKE AFD. 28 B. FIRKLØVERskolen, mørke afd. Mørke afd. LÅSBY AFD. Kirkevej 13 A, 8544 Mørke Firkløverskolens

Læs mere

Byrådsindstilling. Anlægsbevilling på 5,9 mio. kr. til modernisering af Strandskolen. Til Århus Byråd Via Magistraten.

Byrådsindstilling. Anlægsbevilling på 5,9 mio. kr. til modernisering af Strandskolen. Til Århus Byråd Via Magistraten. Byrådsindstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Børn og Unge Den 3. oktober 2006 Århus Kommune Børn og Unge Anlægsbevilling på 5,9 mio. kr. til modernisering af Strandskolen Rådhuset DK-8100 Århus C

Læs mere

Anlægsbevilling til om- og tilbygning af Tingagergården i Tilst.

Anlægsbevilling til om- og tilbygning af Tingagergården i Tilst. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 10. april 2015 Anlægsbevilling til om- og tilbygning af Tingagergården i Tilst. Anlægsbevilling

Læs mere

4. BLICHERSKOLEN. Randers Kommune Folkeskolernes Fysiske rammer Haldvej 6, 8981 Spentrup

4. BLICHERSKOLEN. Randers Kommune Folkeskolernes Fysiske rammer Haldvej 6, 8981 Spentrup Randers Kommune Folkeskolernes Fysiske rammer 2012 BLICHERSKOLEN 4. BLICHERSKOLEN Haldvej 6, 8981 Spentrup Blicherskolen er beliggende i Spentrup nord for Randers. Skolen har i skoleåret 2012/13 497 elever

Læs mere

ForårsSFO Beskrivelser af de fysiske rammer

ForårsSFO Beskrivelser af de fysiske rammer ForårsSFO Beskrivelser af de fysiske rammer Formelle krav til lokaler Der stilles samme krav til SFO-lokaler, som til forårssfo-lokaler. Krav til undervisningslokalerne adskiller sig fra de to ovenstående

Læs mere

UDVIKLINGS- OG INVESTERINGSPLAN FOR AALBORG KOMMUNES SKOLER VAARST-FJELLERAD SKOLE // 2015

UDVIKLINGS- OG INVESTERINGSPLAN FOR AALBORG KOMMUNES SKOLER VAARST-FJELLERAD SKOLE // 2015 UDVIKLINGS- OG INVESTERINGSPLAN FOR AALBORG KOMMUNES SKOLER VAARST-FJELLERAD SKOLE // 2015 BESKRIVELSE VAARST FJELLERAD SKOLE FAKTA Adresse Vaarst Fjellerad Skole Hålsvej 4, 9260 Telefon +45 22 69 20 22

Læs mere

12. MUNKEVÆNGETS SKOLE

12. MUNKEVÆNGETS SKOLE Fysisk udviklingsplan for folkeskolerne 201-2021 Bind III 12. MUNKEVÆNGETS SKOLE Munkevænget 2, 6000 Kolding Munkevænget Skole er bygget i etaper i perioden 197 1980. Skolen er opført som en skolelandsby,

Læs mere

SCENARIO 2 Overbygning klasse placeres på Munkholmskolen i stedet for på Hornbæk Skole

SCENARIO 2 Overbygning klasse placeres på Munkholmskolen i stedet for på Hornbæk Skole Afsnit II SCENARIO 2 Overbygning 7. 9. klasse placeres på Munkholmskolen i stedet for på Hornbæk Skole MUNKHOLMSKOLEN Bymarksvej 18, Stevnstrup, 8870 Langå På baggrund af arbejdet med en ny skolestruktur

Læs mere

Profil for Vinderup Skole i forbindelse med Skolestrukturanalysen i Holstebro Kommune 2011

Profil for Vinderup Skole i forbindelse med Skolestrukturanalysen i Holstebro Kommune 2011 Profil for Vinderup Skole i forbindelse med Skolestrukturanalysen i Holstebro Kommune 2011 Indhold 1. Fysiske rammer... 2 2. Kompetencer... 6 3. Specielle tilbud på skolen... 8 4. Elever og økonomi...

Læs mere

Indstilling. Anlægsbevilling på 14,85 mio. kr. til teknisk og pædagogisk modernisering af Højvangskolen. 1.Resume. Til Århus Byråd via Magistraten

Indstilling. Anlægsbevilling på 14,85 mio. kr. til teknisk og pædagogisk modernisering af Højvangskolen. 1.Resume. Til Århus Byråd via Magistraten Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 20. oktober 2009 Anlægsbevilling på 14,85 mio. kr. til teknisk og pædagogisk modernisering af Højvangskolen. Århus Kommune Administrationsafdeling

Læs mere

Besvarelse af 10-dages forespørgsel fra Socialdemokratiet vedrørende principudvikling i skolebestyrelserne

Besvarelse af 10-dages forespørgsel fra Socialdemokratiet vedrørende principudvikling i skolebestyrelserne Besvarelse af 10-dages forespørgsel fra Socialdemokratiet vedrørende principudvikling i skolebestyrelserne Spørgsmål: Børn og Unge har den 9. maj 2018 modtaget en forespørgsel fra den socialdemokratiske

Læs mere